ORDIN Nr. 87
din 13 aprilie 2006
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea si
combaterea influentei aviare
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 381 din 3 mai 2006
Văzând Referatul de aprobare nr. 22.261 din 24 martie
2006, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind
diagnosticul, profilaxia, supravegherea şi combaterea influenţei aviare, prevăzută
în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Norma sanitară veterinară prevăzută la art. 1
este armonizată în totalitate cu Directiva 1992/40/CEE, cu modificările
ulterioare.
Art. 3. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 4. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va controla ducerea la îndeplinire a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 5. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
311/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind diagnosticul,
profilaxia, supravegherea şi combaterea influenţei aviare, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 5
octombrie 2001.
Art. 6. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Constantin Lupescu
ANEXĂ*)
NORMA SANITARĂ VETERINARĂ
privind diagnosticul,
profilaxia, supravegherea şi combaterea influenţei aviare
Art. 1 - Prezenta normă
sanitară veterinară stabileşte:
a) măsuri preventive de supraveghere, de diagnostic
rapid al influenţei aviare, de avertizare şi pregătire a autorităţilor
competente şi a comunităţilor de fermieri cu privire la riscurile influenţei
aviare;
b) măsuri minime de control care trebuie aplicate într-un
focar de influenţă aviară la păsări domestice, la păsări ţinute în captivitate
şi păsări sălbatice pentru prevenirea difuzării virusului influenţei aviare la
mamifere si la om;
c) alte măsuri care trebuie aplicate atunci când este
identificat riscul unei pandemii, în relaţie cu o infecţie a păsărilor cauzată
de una din tulpinile virusului influenţei aviare.
Art. 2 - In sensul prezentei norme sanitare veterinare, următorii termeni se definesc
astfel:
1. influenta aviara - boală
a păsărilor produsă de tulpini de virus aparţinând subtipurilor H5 şi H7 sau de
orice altă tulpină de virus cu caracteristici genetice care indica patogenitate
înaltă şi/sau un indice de patogenitate pe cale intravenoasă mai mare de 1,2.
2. păsări domestice - toate păsările care sunt crescute sau ţinute în captivitate
pentru producţia de carne, ouă de incubaţie, ouă pentru consum sau alte produse
comerciale pentru furnizarea de efective de repopulare pentru vânat sau pentru
reproducerea acestor categorii de păsări;
3. păsări sălbatice - păsări care trăiesc în libertate şi care nu sunt ţinute în nici o
exploataţie;
4. alte păsări captive - pasari, altele decât cele ţinute în
captivitate pentru expoziţii, concursuri, târguri de prezentare sau competiţii;
5. pasari sănătoase clinic - păsările care nu prezintă semne clinice de boală şi care provin
din ţări, teritorii sau ferme indemne de influenţa aviară;
6. păsări infectate - păsările la care s-a confirmat oficial diagnosticul de influenţă
aviară şi/sau păsările din focarele secundare şi ulterioare, care prezintă
semne clinice şi leziuni de influentă aviară;
7. păsări suspecte de
infecţie - păsările care prezintă semne clinice
şi/sau leziuni care pot fi atribuite influenţei aviare;
8. păsări suspecte de
contaminare - păsările care au fost expuse direct
sau indirect la contactul cu virusul influenţei aviare;
9. exploataţie - orice amenajare zootehnică în care sunt crescute păsări, inclusiv
staţii de incubaţie, menajerii, grădini zoologice, pet-shopuri, târguri,
expoziţii şi colecţii de păsări; această definiţie nu include abatoarele,
mijloacele de transport, centrele şi facilităţile de carantină, posturile de
inspecţie şi control sanitar - veterinar la frontieră, laboratoarele autorizate
să deţină virusul influenţei aviare;
10. exploataţie comercială
de păsări - exploataţie unde exista păsări
domestice sau alte păsări destinate comercializării;
11. exploataţie
necomercială de păsări/exploataţie de păsări de companie - exploataţie de păsări domestice sau de alte păsări ce nu sunt
destinate comercializării;
12. exploataţie de contact
- exploataţie aflată în legături funcţionale cu
alte exploataţii de profil prin persoane, vehicule, furaje, echipamente, păsări
sau pe orice altă cale;
13. exploataţie supusă
controlului sanitar - veterinar oficial -
exploataţie in care autoritatea sanitar -veterinară teritorială competentă
instituie măsuri restrictive de transfer al păsărilor din exploataţie pe o
perioada de 21 de zile de la data posibilei contaminări, cu excepţia
transporturilor destinate tăierilor imediate, sub supraveghere sanitară
veterinară oficială;
14. lot de păsări -toate păsările domestice sau alte păsări dintr-o singură unitate
de producţie;
15. unitate de producţie - componenţa unei exploataţii pentru care medicul veterinar oficial
poate confirma că este complet independentă de restul exploataţiei, ca
amplasament şi management zilnic;
*) Anexa este reprodusă în
facsimil.
16. ouă de incubaţie - ouă destinate incubaţiei;
17. pui de o zi - pui de
0 - 72 ore, ce nu au fost furajaţi;
18. pasăre santinelă - orice pasăre fără anticorpi fată de virusul influentei aviare,
provenind din efective indemne, introdusă în focar după încheierea
operaţiunilor de decontaminare;
19. unitate epidemiologică
- populaţii de păsări, expuse în egală măsură
riscului de contaminare, la nivel de localitate sau de sectoare ale acesteia,
care pot fi delimitate de către autoritatea sanitar -veterinară teritorială
competentă;
20. focar - unitate
epidemiologică în care a fost confirmată influenţa aviară de către autoritatea
sanitar - veterinară teritoriala competentă;
21. focar primar - unitate
epidemiologică în care a fost confirmată influenţa aviară de către autoritatea
sanitar - veterinară teritorială competentă, fără legături epidemiologice cu
alte focare;
22. zonă de protecţie - zonă cu o rază de minimum 3 km, stabilită de autoritatea sanitar -
veterinară teritorială competentă şi care include focarul;
23. zonă de supraveghere - zonă cu o rază de minimum 10 km, stabilită de autoritatea sanitar
-veterinară teritorială competentă şi care include zona de protecţie;
24. probă pozitivă - organe, fragmente de organe sau probe biologice provenite de la păsări, care, prin examene de laborator s-au
obţinut rezultate pozitive pentru detecţie de anticorpi, antigen, virus sau
genom al virusului influenţei aviare;
25. probă negativă - organe, fragmente de organe sau probe biologice provenite de la păsări, care, prin examene de laborator s-au obţinut
rezultate negative pentru detecţie de anticorpi, antigen, virus sau genom al
virusului influenţei aviare;
26. lot de păsări indemn - lot de păsări domestice sau alte păsări dintr-o singură unitate de
producţie care îndeplinesc criteriul de sănătate clinica si care nu au furnizat
rezultate pozitive ca urmare a acţiunilor de supraveghere epidemiologică pentru
influenta aviară, efectuate in conformitate cu recomandările Oficiului Mondial
pentru Sănătate Animală;
27. lot de păsări suspect
de contaminare - lot de păsări domestice sau alte
păsări dintr-o singură unitate de producţie, in care se suspectează că acestea
au fost expuse unei surse potenţiale de contaminare cum sunt păsările, custile
si cutiile de transport pentru păsări, ouă, cofraje, furaje, echipamente sau
alte materiale provenite din efectivele de păsări în care a fost diagnosticată
influenţa aviară;
28. lot de păsări suspect
de infecţie - lot de păsări domestice sau alte
păsări dintr-o singură unitate de producţie în care au apărut semne clinice de
boală si modificări anatomopatologice întâlnite în influenţa aviară;
29. lot de păsări
contaminat - lot de păsări domestice sau alte
păsări care au fost în contact direct sau mediat cu surse de infecţie, iar
rezultatele examenelor de laborator au fost pozitive pentru influenţa aviară;
30. administraţia sanitar
- veterinară centrală - serviciul sanitar -
veterinar central - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor, care are competenţă la nivel naţional în domeniul
sanitar - veterinar, notifică bolile animalelor la Organizaţia Mondială de
Sănătate Animală şi ţărilor cu care România are încheiate convenţii sau
acorduri interguvernamentale de colaborare în domeniul sanitar - veterinar,
asigură, monitorizează şi controlează punerea în aplicare a normelor şi
măsurilor sanitar - veterinare;
31. autoritatea sanitar -
veterinară judeţeană - serviciul sanitar -
veterinar de stat, direct responsabil de aplicarea măsurilor
sanitar - veterinare la nivel teritorial;
32. medic veterinar oficial - medicul veterinar angajat si retribuit de stat, desemnat pentru a
realiza activităţile sanitar - veterinare stabilite de autoritatea sanitar -
veterinară la care îşi desfăşoară activitatea;
33 medic veterinar împuternicit - medic veterinar de liberă practică împuternicit de Direcţia
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană, şi a
municipiului Bucureşti, pe bază de contract, să efectueze unele activităţi
sanitar - veterinare publice de interes naţional, în condiţiile legii;
34. perioadă de incubaţie -
perioadă de pană la 21 de zile, care se desfăşoară
între data probabilă a infecţiei şi data apariţiei semnelor clinice de
influenţă aviară;
35. proprietar - persoana
fizică sau juridică care deţine păsări cu titlu de proprietate;
36. deţinător - persoana fizică sau juridică care are în administrare păsări;
37. control sanitar - veterinar - orice control fizic şi/sau administrativ, realizat de autoritatea
sanitar -veterinară teritorială competentă;
38. supraveghere oficială -
monitorizarea statusului de sănătate a păsărilor
sau a mamiferelor dintr-o exploatatie de animale, de către autoritatea sanitar
- veterinară teritorială competentă, cu privire la influenţa aviară;
39. depopulare - eliminarea
tuturor păsărilor domestice sau a altor păsări dintr-o exploatatie;
40. tăiere - acţiune prin care se produce moartea unui mamifer sau a unei
păsări, prin exsanguinare, în scopul consumului, cu respectarea normelor de
bunăstare a animalelor;
41. ucidere - acţiune
efectuată în procesul de combatere a bolii, prin care se produce moartea unui
mamifer sau a unei păsări, cu respectarea normelor de bunăstare a animalelor;
42. ecarisare - acţiunea
de colectare, transport, depozitare, manipulare, procesare, distrugere a
cadavrelor, produselor şi subproduselor animaliere, cu respectarea prevederilor
legale în vigoare, in scopul neutralizării.
Art. 3 - România
notifică Comisiei Europene şi ţărilor învecinate suspiciunea de influenţă
aviară de pe teritoriul său.
Art. 4 - (1)
Supravegherea pentru influenţa aviară a păsărilor domestice, păsări ţinute în
captivitate şi păsări sălbatice, este o problemă de stat.
(2) Administraţia sanitar - veterinară centrală
reprezentată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor, coordonează toate activităţile de supraveghere prin:
a) Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală;
b) laboratoarele sanitare veterinare de stat judeţene;
c) autoritatea sanitară veterinară teritorială
competentă;
d) proprietarul sau deţinătorul de păsări care este
obligat să informeze autoritatea sanitar - veterinară teritorială competentă,
asupra modificărilor în starea de sănătate a păsărilor şi asupra mişcărilor de
păsări din exploatatie;
Art. 5 - (1) Recoltarea
probelor în scop de diagnostic se efectuează de medicul veterinar oficial.
(2) Examenele de laborator pentru depistarea prezenţei
virusului influenţei aviare se efectuează în conformitate cu Manualul de
Diagnostic elaborat de Laboratorul Naţional de Referinţă.
Art. 6 (1) Pentru supravegherea
şi prevenirea introducerii influenţei aviare în exploataţiile avicole, se
instituie şi se menţin permanent următoarele măsuri de biosecuritate:
a) evidenţa efectivelor de păsări pe categorii şi
supravegherea clinică şi anatomopatologică permanentă a tuturor păsărilor din
exploataţii şi de agrement aflate pe teritoriul României;
b) obligativitatea proprietarului de a permite
medicului veterinar oficial şi/sau celui împuternicit să verifice starea de
sănătate a păsărilor din exploatatie şi de a sprijini efectuarea de către
acesta a operaţiunilor sanitar - veterinare;
c) respectarea regulilor sanitar - veterinare şi de
bunăstare a păsărilor;
d) împrejmuirea exploataţiilor, astfel încât accesul
persoanelor, vehiculelor şi animalelor în incintă sa fie controlat in
permanenţă;
e) menţinerea obligatorie în carantină profilactică a
păsărilor care urmează să fie introduse în exploatatie;
f) în exploataţiile cu creştere intensivă, se asigură
mijloace de transport numai pentru incintă;
g) organizarea şi amenajarea conform regulilor sanitar
- veterinare a locurilor de depozitare a produselor de origine animală şi a
furajelor;
h) evacuarea şi depozitarea dejecţiilor în conformitate
cu prevederile normelor de protecţie a mediului;
i) aplicarea periodică a măsurilor de decontaminare,
deratizare şi dezinsecţie;
j) solicitarea avizului autorităţii sanitar -
veterinare teritoriale competente la fiecare introducere de noi efective în
exploataţiile avicole, la livrarea şi trecerea păsărilor de la o categorie la alta,
la lotizări şi la alte mişcări de efective;
k) anunţarea imediată a medicului veterinar oficial la
apariţia sau la suspiciunea existenţei unei boli transmisibile;
l) luarea de către deţinător a
măsurilor de izolare a păsărilor bolnave, moarte sau tăiate, ca măsura de
necesitate, la suspiciunea existenţei unei boli transmisibile;
m) interzicerea scoaterii din incintă a produselor de
origine animală, a furajelor, a gunoiului, precum şi a altor materiale, până la
clarificarea situaţiei epidemiologice a exploataţiei;
n) monitorizarea stării de sănătate a efectivelor, prin
examene clinice şi necropsice;
o) introducerea în exploataţiile indemne a ouălor
pentru incubat, a puilor de o zi şi a tineretului de înlocuire, numai din
unităţi indemne;
p) asigurarea, în zona de protecţie a exploataţiei, a
supravegherii şi a menţinerii sănătăţii efectivelor de păsări din gospodăriile
populaţiei;
r) avizarea mişcării interjudeţene a efectivelor de
păsări de către direcţiile sanitar - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti;
s) obligativitatea respectării tehnologiei de creştere
specifică speciei şi a tehnologiei sanitar -veterinare in exploataţii, conform
prevederilor legislaţiei în vigoare;
t) supravegherea sanitar - veterinară a păsărilor care
se aduc în târguri, pieţe şi expoziţii;
u) trimiterea de probe pentru examen de laborator, din
exploataţiile avicole şi, după caz, din gospodăriile populaţiei, conform
programelor de supraveghere sanitar veterinară.
(2) Expedierea probelor şi interpretarea rezultatelor
de laborator revine autorităţii sanitar - veterinare
teritoriale competente, prin medicul veterinar oficial;
Art. 7. - (1) Atunci când păsările dintr-o exploatatie
sunt suspecte de infecţie sau de contaminare cu virusul influenţei aviare,
medicul veterinar oficial instituie măsuri in conformitate cu reglementările
legale referitoare la lotul de păsări suspect de contaminare.
(2) După notificarea suspiciunii de infecţie,
autoritatea sanitar - veterinară teritorială competentă pune sub supraveghere
oficială exploataţia şi dispune:
a) instituirea măsurilor specifice de carantină;
b) uciderea păsărilor din exploataţia suspectă şi
prelevarea de probe pentru examene de laborator;
c) efectuarea anchetei epidemiologice, care va stabili:
data probabilă a introducerii bolii în exploatatie, sursa de infecţie,
identificarea exploataţiilor de contact si a altor exploataţii posibil
infectate sau contaminate din aceeaşi sursă prin circulaţia personalului, a
păsărilor, a altor animale, a vehiculelor, a ouălor, a cărnii şi a carcaselor,
precum şi a oricăror materiale si echipamente care pot vehicula virusul
influenţei aviare din sau in exploataţia respectivă;
d) inventarierea zilnică a păsărilor rămase în
unitatea epidemiologică cu precizarea numărului de păsări existente, a
numărului de păsări moarte, a numărului de păsări cu semne clinice şi fără
semne clinice;
e) interzicerea mişcării păsărilor în şi din unitatea
epidemiologică;
f) controlarea de către
autoritatea sanitar - veterinară teritorială competentă a mişcărilor de
persoane, animale, produse de origine animală, furaje, deşeuri, aşternut,
vehicule, echipamente, care ar putea transmite influenţa aviară în şi din
unitatea epidemiologică;
g) folosirea mijloacelor corespunzătoare de decontaminare
pe caile de acces, în exploataţiile de păsări din unitatea epidemiologică.
(3) In exploataţia aflată sub supraveghere oficială
stabilită de autoritatea sanitar - veterinară teritoriala competentă,
proprietarul exploataţiei va lua toate măsurile necesare pentru a asigura
respectarea prevederilor alin. (2).
(4) Autoritatea sanitar - veterinară teritorială
competentă poate aplica orice măsură prevăzută la alin. (2) pentru
exploataţiile de contact.
(5) Măsurile menţionate la alin. (1) şi (2) vor fi
menţinute până la stabilirea diagnosticului.
Art. 8 (1) După
stabilirea diagnosticului de influenţă aviară, se efectuează imediat
notificarea confirmării bolii de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate
Animală Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară, prin telefon
şi/sau fax, la autoritatea sanitar - veterinară teritorială competentă şi la
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor, în
vederea notificării internaţionale la Organizaţia Mondială de Sănătate a
Animalelor, la Organizaţia Mondială a Comerţului, la Comisia Europeană şi la
administraţiile sanitar - veterinare centrale ale ţărilor cu care România are
relaţii economice.
(2) Coordonarea integrală a
măsurilor de combatere se realizează de către Celula de Criză, conform Planului
de contingenţă, prevăzut la art. 16.
(3) Din momentul în care influenţa aviară a fost
confirmată oficial în exploataţie, autoritatea sanitar - veterinară judeţeană
şi a municipiului Bucureşti, dispune şi controlează aplicarea de către
autoritatea sanitar - veterinară locală a măsurilor prevăzute la art. 7 alin.
(2), precum si a următoarelor măsuri:
a) toate păsările din unitatea epidemiologica se ucid
fără întârziere; toate păsările care au murit sau care au fost tăiate, precum
şi toate ouăle se distrug: aceste operaţiuni se efectuează cu respectarea
masurilor de biosecuritate şi de protecţie a mediului;
b) orice material sau deşeu, care a venit in contact cu
păsările din exploataţie, precum furajele, apa, aşternutul sau gunoiul de
grajd, este distrus sau tratat în vederea distrugerii virusului influenţei
aviare, în conformitate cu instrucţiunile medicului veterinar oficial;
c) exploataţiile de destinaţie pentru ouăle de
incubaţie şi materialul biologic provenind din exploataţie în cursul perioadei
probabile de incubaţie a bolii, care au fost livrate sau transferate în afara
unităţii epidemiologice, sunt identificate şi plasate sub supraveghere sanitar
- veterinară oficială;
d) în vederea distrugerii produselor şi a decontaminării
sunt identificate unităţile de procesare, stocare, comercializare, staţiile de
incubaţie si mijloacele de transport care au venit în contact cu produse din
exploataţie, in perioada de incubaţie care este de 21
zile, conform Codului terestru;
e) după efectuarea operaţiunilor prezentate la lit. a)
şi b), spaţiile folosite pentru cazarea păsărilor, împrejurimile lor,
vehiculele utilizate pentru transport şi toate echipamentele posibil
contaminate, sunt curăţate şi decontaminate în conformitate cu prevederile art.
13, precum şi cu cele din anexa nr. 3;
f) repopularea exploataţiei se face după cel puţin 21
de zile de la terminarea acţiunilor prevăzute la lit. d), precum şi după
efectuarea testării eficientei decontaminării cu păsări santinelă;
g) completarea anchetei epidemiologice cu noi date.
(4) Exploataţiile suspectate de contaminare de către
medicul veterinar oficial vor fi supuse supravegherii oficiale.
Art. 9 - (1) Autoritatea
sanitar - veterinară teritorială competentă instituie
în jurul unităţii epidemiologice infectate o zonă de protecţie cu o rază de cel
puţin 3 km, care este inclusă în zona de supraveghere, cu o rază de cel puţin
10 km.
(2) La instituirea zonelor prevăzute la alin.(l) se va
ţine seama de factorii geografici, administrativi, ecologici, de
particularităţile epidemiologice ale influenţei aviare şi de posibilităţile de
monitorizare.
(3) In zona de protecţie se aplică următoarele măsuri:
a) identificarea tuturor exploataţiilor de păsări
domestice şi sălbatice în captivitate;
b) inspectarea periodică a tuturor exploataţiilor de
păsări, examinarea clinică, prelevarea de probe pentru examen de laborator, cu
înregistrarea constatărilor;
c) menţinerea obligatorie a tuturor păsărilor şi a
celorlalte specii de animale în hale, adăposturi sau în alte amenajări
zootehnice împrejmuite;
d) asigurarea mijloacelor pentru decontaminare la
intrarea şi la ieşirea din exploataţii;
e) controlul circulaţiei persoanelor, vehiculelor,
produselor şi a materialelor, cu excepţia tranzitului pe autostrăzi sau pe
calea ferată;
f) interzicerea transportului aşternutului şi al
dejecţiilor în afara zonei de protecţie sanitar -veterinară;
g) interzicerea organizării târgurilor, pieţelor,
expoziţiilor sau a altor activităţi care implică aglomerări de păsări.
h) interzicerea transferului de păsări, de ouă pentru
incubaţie din exploatatia de origine; autoritatea sanitar - veterinară
teritorială competentă, poate autoriza următoarele derogări de la prevederile lit.h):
(i) tăierea imediată a păsărilor într-un abator, de
preferinţă amplasat în zona de protecţie, sau în absenţa acestuia, într-un
abator desemnat de autoritatea sanitar - veterinară teritorială competentă;
carcasele sunt identificate printr-un marcaj de salubritate care sa asigure
tras abilitate a -ştampila cu o cruce;
(ii) transferul puilor în vârstă de o zi şi al
puicuţelor spre o exploataţie aflată în zona de supraveghere;
(iii) dirijarea ouălor de incubat către o staţie de
incubaţie desemnata de autoritatea sanitar - veterinară teritorială competentă,
cu decontaminarea prealabila a ouălor şi ambalajelor.
(4) Operaţiunile prevăzute la alin.(3) sunt efectuate
sub control sanitar veterinar oficial, după ce medicul veterinar oficial a
efectuat inspecţia exploataţiei, iar mijloacele de transport sunt decontaminate
înainte şi după folosire.
(5) Măsurile aplicate în zona de protecţie sunt
menţinute cel puţin 21 de zile de la incheierea operaţiunilor de decontaminare
în exploatatia infectată, după această perioadă, zona de protecţie având
statutul de zonă de supraveghere sanitar - veterinară.
(6) In zona de supraveghere sanitar - veterinară se
aplică următoarele măsuri:
a) identificarea tuturor exploataţiilor de păsări
domestice şi sălbatice în captivitate;
b) inspectarea periodica a tuturor exploataţiilor de
păsări, examinarea clinică, prelevarea de probe pentru examen de laborator, cu
inregistrarea constatărilor;
c) menţinerea obligatorie a tuturor păsărilor si a
celorlalte specii de animale în hale, adăposturi sau în alte amenajări
zootehnice împrejmuite;
d) controlul circulaţiei persoanelor, vehiculelor,
produselor, materialelor, dejecţiilor, deşeurilor, cu excepţia tranzitului pe
autostrăzi sau pe calea ferată;
e) controlul circulaţiei păsărilor şi a ouălor de
incubat din interiorul zonei;
f) interzicerea circulaţiei păsărilor domestice în
afara zonei pe parcursul primelor 15 zile de la confirmarea focarului, cu
excepţia transportului direct către un abator desemnat de autoritatea sanitar
veterinară teritorială competentă, situat în afara zonei de supraveghere, iar
carnea provenită de la aceste păsări va fi identificata printr-un marcaj
specific de salubritate;
g) interzicerea circulaţiei ouălor de incubat în afara
zonei de supraveghere sanitar - veterinară, cu excepţia celor destinate unei
staţii de incubaţie desemnate de autoritatea sanitar - veterinară teritorială
competentă, cu decontaminarea prealabilă a ouălor şi ambalajelor;
h) interzicerea transportului aşternutului şi a
dejecţiilor în afara zonei de supraveghere sanitar -veterinară;
i) interzicerea organizării târgurilor, pieţelor,
expoziţiilor sau a altor activităţi care implică aglomerări de păsări.
(7) Măsurile care se aplică în zona de supraveghere
sanitar - veterinară se menţin cel puţin 30 de zile de la efectuarea
operaţiunilor de decontaminare în exploatatia infectată.
Art. 10 (1) Toţi
deţinătorii de păsări, indiferent de forma de proprietate sunt obligaţi să
aplice şi să respecte prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea sanitar -
veterinară teritorială competentă stabileşte planurile care să îi permită să
identifice circulaţia ouălor, a păsărilor domestice şi a păsărilor ţinute în
captivitate.
(3) Proprietarul sau crescătorul păsărilor domestice
şi/sau al păsărilor ţinute în captivitate este obligat să prezinte autorităţii
sanitar - veterinare teritoriale competente, la cererea acesteia, informaţii cu
privire la păsările domestice şi la ouăle care au intrat sau au ieşit din
exploatatia sa, precum şi cu privire la concursurile sau expoziţiile la care au
participat.
(4) Persoanele juridice şi fizice implicate în
transportul sau comercializarea păsărilor domestice, ouălor sau a păsărilor
ţinute în captivitate sunt obligate să prezinte autorităţii sanitar veterinare
teritoriale competente informaţii cu privire la circulaţia păsărilor domestice,
a ouălor şi a păsărilor ţinute în captivitate, pe care le-au transportat sau
le-au comercializat şi să furnizeze toate detaliile cu privire la aceste
informaţii.
Art. 11 - (1) Pentru operaţiunile de decontaminare se folosesc numai produse
medicinale avizate de autoritatea sanitar -veterinară teritorială competentă.
(2) Operaţiunile de decontaminare se efectuează sub
supravegherea medicului veterinar împuternicit, în conformitate cu normele
sanitare veterinare în vigoare şi cu prevederile anexei nr. 3.
Art. 12 Este interzisă
folosirea în hrana păsărilor domestice a resturilor culinare care provin din
mijloacele de transport internaţional - vapoare, autovehicule sau avioane;
aceste resturi culinare vor fi colectate şi distruse sub control sanitar
veterinar.
Art. 13 Comandamentul
antiepizootic local ia toate măsurile pentru informarea persoanelor stabilite
în zona de protecţie şi supraveghere sanitar - veterinară cu privire la
restricţiile impuse şi stabileşte planul de măsuri.
Art. 14 - (1)
Laboratorul sanitar veterinar de referinţă pentru influenţa aviară este Laboratorul
National de Referinţa pentru Influenta aviara si Boala de Newcastle, din
cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, care confirmă
rezultatele laboratoarelor sanitar - veterinare de stat judeţene şi a
municipiului Bucureşti şi testează reagenţii folosiţi de aceste laboratoare.
(2) Institutul naţional pentru verificarea calităţii şi
valabilităţii produselor biologice este Institutul pentru Controlul Produselor
Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar.
(3) Institutele naţionale de referinţă, Institutul de
Diagnostic şi Sănătate Animală şi Institutul pentru Controlul Produselor
Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, urmăresc aplicarea şi coordonarea
standardelor şi metodelor de diagnostic pentru utilizarea reagenţilor şi
testarea produselor biologice.
(4) Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală
urmăreşte aplicarea şi respectarea standardelor şi a metodelor în fiecare
laborator sanitar veterinar de stat judeţean şi al municipiului Bucureşti,
pentru diagnosticul influenţei aviare, iar în acest scop:
a) organizează periodic teste comparative;
b) păstrează izolatele de virus ale influenţei aviare provenind de la cazurile confirmate;
c) asigură confirmarea rezultatelor pozitive obţinute
de laboratoarele sanitare veterinare de stat pentru diagnostic.
(5) Laboratoarele naţionale de referinţă, Institutul
de Diagnostic şi Sănătate Animală şi Institutul pentru Controlul Produselor
Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, păstrează legătura cu
laboratoarele veterinare comunitare de referinţă la care se face referire în
anexele nr. 4 şi 5.
Art. 15 (1) Decizia de a
introduce vaccinarea în completarea măsurilor de
control va fi luată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor în colaborare cu Comisia Europeană şi cu celelalte state
membre ale Uniunii Europene, decizie care va avea în vedere:
a) că singurele vaccinuri permise sunt cele care au
primit avizul de comercializare din partea autorităţii sanitar - veterinare
teritoriale competente;
b) caracteristicile şi compoziţia vaccinului care se
foloseşte;
c) procedurile pentru supravegherea distribuirii,
depozitării şi folosirii vaccinurilor;
d) densitatea păsărilor din zona afectată;
e) speciile şi categoriile de păsări care sunt supuse
vaccinării;
f) zonele în care se efectuează vaccinarea.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1) al
prezentului articol, decizia de introducere a
vaccinării de urgenţă în jurul focarului poate fi luată de Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, după notificarea
către Comisia Europeană, cu condiţia ca interesele fundamentale ale Comunităţii
Europene să nu fie puse în pericol.
(3) Atunci când autoritatea
sanitar - veterinară teritorială competentă este autorizată de către
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor să
recurgă la vaccinarea de urgenţă într-o regiune limitată a teritoriului său,
statutul teritoriului rămas nu va fi afectat, cu condiţia ca circulaţia
efectivelor de păsări vaccinate să fie interzisă timp de 3 luni.
Art. 16 - (1) România
stabileşte un plan de contingenţă specificând măsurile care se aplică in
focarele de influenţă aviară.
(2) Planul de contingenţă
prevăzut la alin.(l), permite si asigură finanţarea si accesul la dotări,
echipamente, personal şi la alte materiale corespunzătoare, necesare pentru
eradicarea rapidă şi eficientă a focarului de boală.
(3) Criteriile care se aplica la
stabilirea acestui plan sunt cele prevăzute în anexa nr. 6.
(4) Planul stabilit în conformitate cu criteriile
prezentate în anexa nr. 6 este prezentat Comisiei Europene dar nu mai târziu de
6 luni de la punerea în aplicare a prezentei norme sanitare veterinare.
(5) Comisia Europeană examinează planul pentru a
determina dacă permit realizarea obiectivelor dorite şi sugerează României
orice amendament, în special pentru a se asigura că este compatibil cu
planurile celorlalte state membre ale Uniunii Europene, acest plan putând fi
ulterior amendat sau completat în funcţie de evoluţia situaţiei.
Art. 17 - Experţii
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
pentru a asigura aplicarea uniformă a prezentei norme sanitar - veterinare,
efectuează controale la faţa locului, în colaborare cu autorităţile locale
competente.
Art. 18 - Fondurile
necesare pentru controlul aplicării prezentei norme sanitare veterinare se
asigură în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Art. 19 - Prezenta normă
sanitară veterinară este armonizată în totalitate cu Directiva 1992/40/CEE, cu
modificările ulterioare.
Art. 20 - Anexele nr. 1
- 6 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.
Anexa nr. 1 la norma sanitară
veterinară
METODOLOGIE DE DIAGNOSTIC
pentru confirmarea diagnosticului şi pentru
diagnosticul diferenţial al influenţei aviare
Virusul responsabil de producerea influenţei aviare
este virusul prototip al familiei Orthomyxoviridae tip A. In prezent sunt clasificate serologic
16 subtipuri pe baza hemaglutininei H1 -H16 şi 9 subtipuri pe baza
neuraminidazei, N1 - N9,. Toate subtipurile au fost identificate la păsări,
însă subtipurile H5 şi H7 au patogenitate mare pentru păsări, producând boala
sistemică cu mortalitate mare. In scopul procedeelor de diagnostic pentru
confirmare şi pentru diagnostic diferenţial influenţa aviară este definită
astfel:
Influenţa aviară este
infecţia păsărilor produsă de orice virus din genul influenţa virus tip A, care
are un indice de patogenitate intravenoasă, IPIV mai mare de 1,2, efectuat pe
pui în vârstă de 6 săptămâni, sau orice infecţie cu virusul influenţei tip A,
subtipul H5 sau H7, pentru care secvenţele de nucleotide au demonstrat prezenţa
de multiple baze de aminoacizi la situsul de clivaj al
hemaglutininei.
CAPITOLUL I
Recoltarea, ambalarea, etichetarea şi expedierea
probelor
1. Probele necesare pentru investigaţiile de laborator
sunt: tampoane cloacale sau fecale şi tampoane traheale de la păsări bolnave si
cadavre; fecale sau conţinut de organe: intestin, encefal, trahee, pulmon,
ficat, splină şi altele, afectate evident, provenind de la pasări bolnave si de
la cadavre proaspete.
2. Recoltarea, ambalarea, etichetarea si expedierea
probelor către laborator se vor realiza cu respectarea normelor de
biosecuritate, conform instrucţiunilor elaborate de Institutul de Diagnostic şi
Sănătate Animală.
CAPITOLUL II
Prelucrarea probelor
1. Probele menţionate la Cap.I, pct.1 pot fi comasate,
dar materiile fecale trebuie să fie tratate separat.
2. Tampoanele vor fi puse în soluţie tampon fosfat
salin cu antibiotice, în cantitate suficientă, astfel încât să asigure întreaga
imersie; probele de organe şi fecale se vor omogeniza cu ajutorul unui
omogenizator închis sau cu un mojar cu nisip steril, într-un mediu cu
antibiotice, până la obţinerea unei suspensii de 10 - 20% g/volum; se lasă în
repaus suspensia circa 2 ore, la temperatura ambiantă, sau, mai mult timp, la
temperatura de 4°C, apoi se clarifică prin centrifugare; de exemplu, la 800
-1.000 rotaţii/minut, timp de 10 minute.
3. Mediul tampon fosfat salin cu antibiotice.
Diferite laboratoare utilizează cu succes diverse
formule de mediu tampon fosfat salin cu antibiotice, iar laboratoarele sanitare
veterinare naţionale sunt în măsură să ofere recomandări în acest sens; sunt
necesare concentraţii mărite de antibiotice pentru eşantioanele de fecale; este
tipică utilizarea următoarelor antibiotice: 10.000 Ui/ml penicilină, 10 mg/ml
streptomicină, 0,25 mg/ml gentamicină şi 5.000 Ui/ml micostatin într-o soluţie
tampon fosfat salin; aceste niveluri pot fi de 5 ori mai mici pentru ţesuturi
şi tampoane traheale; pentru controlul clamydiilor este acceptată adăugarea a
50 mg/ml oxitetraciclină; pe parcursul preparării mediilor TFS cu antibiotice este
necesar ca pH să fie controlat după adăugarea antibioticelor şi ajustat pentru
obţinerea unui pH cuprins între 7,0 - 7,4.
CAPITOLUL III
Izolarea virusului pe ouă embrionate de găină
1. Se inoculează 0,1 - 0,2 ml din supernatantul
clarificat în cavitatea alantoidiană de la cel puţin 4 ouă embrionate de găină
puse la incubat timp de 8 - 10 zile; ideal este ca aceste ouă să provină de la
un efectiv liber de germeni specifici patogeni, dar, dacă nu este posibil, este
admisă utilizarea ouălor provenite de la un efectiv recunoscut liber de
anticorpi contra influenţei aviare; ouăle inoculate sunt incubate la
temperatura de 37°C şi se efectuează zilnic mirajul; pe măsură ce embrionii
mor, ouăle conţinând embrioni morţi sau muribunzi, precum şi toate ouăle rămase,
după 6 zile de la inoculare vor fi refrigerate la temperatura de 4°C şi vor
face obiectul unor depistări ale hemaglutininei, plecându-se de la lichidul
alantoidian/amniotic; în absenţa hemaglutinării, se va repeta această procedură
utilizându-se ca inoculum lichid alantoidian/amniotic
nediluat.
2. In cazul prezenţei bacteriilor în lichidele
hemaglutinante, acestea se exclud prin filtrare printr-o membrană cu porii de
450 nm, se adaugă un supliment de antibiotice şi se reinoculează pe ouă
embrionate.
CAPITOLUL IV
Diagnosticul diferenţial
1. Diferenţiere preliminară.
Toate virusurile hemaglutinante trebuie să fie
prezentate Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, în scopul
identificării complete, al caracterizării şi al efectuării testelor de
patogenitate; este important ca prin măsurile sanitar - veterinare privind
controlul influenţei aviare, să se limiteze propagarea virusului, iar
laboratorul sanitar veterinar naţional de referinţă trebuie să identifice orice
tulpină hemaglutinantă de virus izolată din subtipurile H5 şi H7; lichidele
hemaglutinante se utilizează într-o reacţie de hemaglutinare descrisă la Cap. VI şi VII; reacţia de inhibare a
hemaglutinării pozitivă cu un titru de 2 sau mai mare, efectuată cu un antiser
policlonal specific pentru subtipurile H5 sau H7 ale virusului influenţei
aviare tip A cu titru de cel puţin 2 , dă posibilitatea identificării virusului
şi instituirii unor măsuri preliminare de control al bolii.
2. Confirmarea identificării.
2.1. Laboratorul sanitar
veterinar naţional de referinţă trebuie:
a) să confirme că izolatul este un virus influenţa A,
utilizând testul de dublă imunodifuzie pentru detectarea antigenelor de grup,
astfel cum este descris la Cap. IX; tehnicile de imunofluorescenţă sau ELISA pentru detectarea
antigenelor de grup pot fi utilizate, dacă sunt preferate de laboratoarele
naţionale;
b) să determine dacă izolatele fac parte din
subtipurile H5 sau H7;
c) să efectueze indexul patogenităţii intravenoase -
IPIV pe pui în vârstă de 6 săptămâni, astfel cum este
descris la Cap. VIII.
2.2. Indexul patogenităţii intravenoase mai mare de
1,2 indică prezenţa virusului şi necesită aplicarea măsurilor de control; este
util ca laboratoarele sanitar - veterinare naţionale să efectueze şi teste în
vederea determinării capacităţii unui izolat de a produce plaje în culturile
celulare, astfel cum este descris la Cap. IX.
2.3. Laboratoarele sanitar - veterinare naţionale
trimite imediat toate izolatele H5 şi H7 de influenţă aviară la laboratoarele
veterinare comunitare de referinţă pentru caracterizare.
3. Tipizarea suplimentară
şi caracterizarea izolatelor.
Laboratorul veterinar comunitar de referinţă trebuie să
primească toate virusurile hemaglutinante de la laboratoarele naţionale, pentru
studii suplimentare antigenice şi genetice, care vor permite înţelegerea
superioară a epidemiologiei bolii din Comunitatea Europeană, în cadrul
competenţelor şi sarcinilor laboratorului veterinar comunitar de referinţă;
acesta trebuie să efectueze tipizările antigenice pentru toate virusurile
influenţă primite; pentru virusurile H5 şi H7 care nu au IPIV mai mare de 1,2
trebuie să fie efectuată şi secvenţializarea nucleotidelor genei, care codifică
hemaglutinina cu scopul de a determina prezenţa multiplelor baze de aminoacizi
la situsul de clivare a hemaglutininei.
CAPITOLUL V
Teste serologice pentru detectarea anticorpilor
virusului influenţei aviare
1. Pe durata
programelor de eradicare, monitorizarea serologică pentru evidenţierea
infecţiei poate fi făcută pe baza testelor de inhibare a hemaglutinării
descrise la Cap. VI şi VII,
acolo unde este cunoscut subtipul H al virusului responsabil, sau prin
utilizarea virusului omolog ca antigen; dacă subtipul hemaglutininic nu este
cunoscut, evidenţierea infecţiei cu virusul influenţa A, poate fi făcută prin
detectarea anticorpilor direcţionată spre grupul de antigene specifice; în
acest scop poate fi folosit fie un test de dublă imunodifuzie aşa cum este
descris la Cap. X, fie un test
ELISA; păsările sălbatice de apă dau rar rezultate pozitive la testul de dublă
imunodifuzie şi în afară de situaţia în care subtipul este cunoscut, este
necesară examinarea aceloraşi păsări, pentru prezenţa anticorpilor contra
subtipurilor H5 şi H7.
2. Probe.
Probele de sânge trebuie luate de la toate păsările dacă mărimea efectivului este mai mică de 20 de păsări şi
de la 20 de păsări dacă efectivele sunt mai mari; aceasta va da o probabilitate
de 99% în detectarea unor probe pozitive; dacă 25% sau mai mult din efectiv
este pozitiv, serurile trebuie separate de cheag şi trimise pentru testare. 3. Examinarea pentru anticorpi.
Probele individuale de ser trebuie testate pentru
capacitatea inhibării hemaglutinării antigenului influenţei aviare într-un test
standard descris la Cap. VII; există discuţii asupra utilizării în testul de
inhibare a hemaglutinării - IH a 4 sau 8 unităţi hemaglutinante; oricare dintre
cele două variante este valabilă, iar alegerea trebuie făcută de laboratoarele
sanitar - veterinare naţionale; totuşi antigenul utilizat va influenţa nivelul
la care un ser este considerat pozitiv pentru 4 unităţi hemaglutinante; un ser
pozitiv este cel care are un titru egal sau mai mare de 24; pentru 8 unităţi hemaglutinante un
ser pozitiv este serul cu un titru de 2 sau mai mare.
CAPITOLUL VI
Reacţia de
hemaglutinare - HA
1. Reactivi:
a) Tampon fosfat salin 0,05 M cu un pH cuprins între
7,0 şi 7,4;
b) Se recoltează eritrocitele de la cel puţin 3 pui de
găină liberi de germeni specifici patogeni; dacă nu avem la dispoziţie pui de
găină liberi de germeni specifici patogeni, se recoltează sângele de la 3
păsări controlate regulat şi recunoscute ca fiind libere de anticorpi contra
virusului influenţei aviare şi se pun într-un volum egal de soluţie Alsever;
înainte de utilizare se spală eritrocitele de 3 ori cu tampon fosfat salin;
pentru test, este recomandată o suspensie de 1% eritrocite, care reprezintă
valoarea hematocritului în tampon fosfat salin.
c) Laboratorul de referinţă comunitar va recomanda
utilizarea ca antigene standard virusurile H5 şi H7 cu virulenţă scăzută.
2. Metoda de lucru se
efectuează după cum urmează ;
a) se distribuie câte 0,025 ml tampon fosfat salin în
fiecare godeu al unei microplăci din material plastic; se utilizează cele cu
baza în formă de V;
b) se adaugă 0,025 ml suspensie de virus, adică lichid
alantoidian în primul godeu;
c) se utilizează un microdilutor şi se realizează
diluţii binare de la 1/2 la 1/4096 din godeu în godeu;
d) se adaugă 0,025 ml tampon fosfat salin în fiecare
godeu;
e) se adaugă 0,025 ml eritrocite 1% în fiecare godeu;
f) se amestecă agitând uşor şi se lasă în repaus la
temperatura de 4°C;
g) se citesc plăcile după 30 - 40 de minute de la
terminarea sedimentării martorilor; se citesc plăcile prin înclinare, pentru a
observa prezenţa sau absenţa unui flux de hematii în formă de lacrimă;
h) titrul hemaglutinant corespunde celei mai mari
diluţii, care a determinat aglutinarea completă a hematiilor; această diluţie
este considerată ca având o unitate hemaglutinantă; o metodă mai precisă pentru
determinarea titrului hemaglutinant constă în realizarea reacţiei de
hemaglutinare cu virusul într-o gamă completă de diluţii iniţiale de tip 1/3,
1/4, 1/5, 1/6, etc; această metodă este recomandată pentru prepararea precisă a
antigenului destinat reacţiei de inhibare a hem aglutinării.
CAPITOLUL VII
Reacţia de inhibare a hemaglutinării - IHA
1. Reactivi, conform Cap.V al prezentei anexe:
a) tampon fosfat salin;
b) lichid alantoidian conţinând virus, diluat în
tampon fosfat salin şi având 4 sau 8 unităţi hemaglutinante/0,025
ml;
c) eritrocite 1% de pui;
d) ser de pui martor negativ;
e) ser martor pozitiv.
2. Metoda de lucru;
a) se distribuie 0,025 ml tampon fosfat salin în toate
godeurile unei microplăci din material plastic; godeurile au baza în formă de V;
b) se adaugă 0,025 ml ser în
primul godeu al plăcii;
c) se utilizează un microdilutor pentru realizarea
diluţiilor duble din godeu în godeu;
d) se adaugă 0,025 ml lichid alantoidian conţinând 4
sau 8 unităţi hemaglutinante;
e) se amestecă agitând uşor şi se lasă în repaus placa
la temperatura de 4°C, cel puţin 60 de minute sau la temperatura ambiantă, cel
puţin 30 de minute;
f) se adaugă 0,025 ml din suspensia de eritrocite 1% în
toate godeurile;
g) se amestecă agitând uşor şi se lasă în repaus la
temperatura de 4°C;
h) se citeşte placa după 30 - 40 de minute, la
sedimentarea hematiilor martor; se face citirea prin înclinarea plăcii pentru a
se observa prezenţa sau absenţa unui flux în formă de lacrimă, care se înclină
în acelaşi mod ca şi godeurile martor care conţin numai hematii - 0,025 ml şi
tampon fosfat salin -0,025 ml;
i) titrul inhibohemaglutinant corespunde celei mai mari
diluţii de antiser care a determinat o inhibare completă a 4 sau 8 unităţi de
virus; pentru fiecare test de inhibare a hemaglutinării trebuie să fie inclusă
titrarea hemaglutinării pentru confirmarea numărului cerut de unităţi
hemaglutinante;
j) validarea rezultatelor depinde de obţinerea unui
titru mai mic de 23
în cazul folosirii a 4 unităţi hemaglutinante sau de 2 pentru 8 unităţi
hemaglutinante, cu serul martor negativ şi un titru al dilutiei imediat
superioare sau inferioare titrului cunoscut al serului martor pozitiv.
CAPITOLUL VIII
Indicele de patogenitate pe cale intravenoasă
1. Se diluează 1:10 lichid alantoidian cu reacţie
pozitivă la hemaglutinare, proaspăt recoltat, în ser fiziologic steril; titrul
hemaglutinant trebuie să fie mai mare de 2 .
2. Se injectează pe cale intravenoasă 0,1 ml din
suspensia diluată de virus la 10 pui în vârstă de 6 săptămâni; puii trebuie să
fie obţinuţi din ouă provenind de la efective libere de germeni specifici
patogeni.
3. Se examinează puii la interval de 24 de ore timp de
10 zile.
4. La fiecare examinare se atribuie fiecărui pui un
coeficient: 0 = normal, 1 = bolnav, 2 = grav bolnav şi 3 = mort.
5. Se înregistrează rezultatele şi se calculează
indicele după exemplul indicat mai jos:
Semne clinice
|
Zile după inoculare
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
Total scor
|
Normali
|
10
|
2
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
12x0= 0
|
Bolnavi
|
0
|
4
|
2
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
6x1= 6
|
Grav bolnavi
|
0
|
2
|
2
|
2
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
6x2= 12
|
Morţi
|
0
|
2
|
6
|
8
|
10
|
10
|
10
|
10
|
10
|
10
|
76 x 3 = 228
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Total = 246
|
Indice = rezultatul mediu pe pasăre şi pe observaţie =
246/100 = 2,46
6. Această evaluare clinică este subiectivă, dar de
regulă ea presupune că păsările prezintă mai multe dintre simptomele următoare:
tulburări respiratorii, abatere, diaree, cianoza pielii sau a bărbiţelor,
edemul feţei şi/sau al capului, tulburări nervoase.
CAPITOLUL IX
Evaluarea capacităţii de formare a plajelor
1. In general se preferă utilizarea unei game de diluţii
ale virusului, astfel încât să se obţină un număr optim de plaje pe placă; sunt
suficiente 10 dilutii seriate în tampon fosfat salin, mergând până la 10-7.
2. In plăci Petri de 5 cm diametru se prepară culturi
celulare în monostrat confluent: celule de embrioni de găină sau o linie
celulară corespunzătoare, de exemplu: Madin-Darby, bovine kidney.
3. Se adaugă câte 0,2 ml din fiecare diluţie de virus
în câte două plăci Petri şi se lasă în repaus 30 de minute pentru absorbţia virusului.
4. După ce au fost spălate de 3 ori în tampon fosfat
salin, celulele infectate sunt acoperite cu un mediu corespunzător, conţinând
agar 1% g/v şi eventual 0,01 mg/ml tripsină; este important să nu se adauge
deloc ser în mediul de imersie.
5. După o incubaţie de 72 de
ore la temperatura de 37°C, plajele trebuie să fie de o mărime suficientă;
pentru o mai bună observare se înlătură stratul de agar şi se colorează
monostratul cu o soluţie de cristal violet de 0,5% g/v în etanol soluţie 25%
g/v.
6. Toate virusurile trebuie să formeze plaje clare,
atunci când au fost incubate într-un mediu ce conţine tripsină; în cazul în
care mediile de acoperire nu au conţinut tripsină, numai virusurile virulente
pentru pui de găină vor forma plaje.
CAPITOLUL X
Dubla imunodifuzie în gel de agar
1. Metoda preferată
pentru demonstrarea prezenţei virusului influenţei de tip A este demonstrarea
prezenţei nucleocapsidei sau matricei antigenice pe care o deţin toate
virusurile influenţei de tip A.
2. Aceasta se realizează, în
general, prin teste de dublă imunodifuzie, utilizându-se preparate concentrate
de virus sau extracte din membrane corioalantoice infectate.
3. Prepararea concentratelor de virus se poate realiza
prin simpla centrifugare a lichidelor alantoice
infectate şi fragmentarea virusului pentru obţinerea nucleocapsidei şi matricei
antigenice prin tratarea cu detergentul laurii sodium sarcosinat; precipitarea
acidă poate fi, de asemenea, utilizată prin adăugarea de soluţie de acid
clorhidric 1 N la lichidul alantoic infectat, până la un pH final de 3,5 -4,0,
urmată de refrigerare la temperatura de 0°C, timp de o oră şi ulterior de
centrifugare la 1.000 turaţii/minut timp de 10 minute.
4. Supernatantul este înlăturat, iar precipitatul care
conţine virusul este resuspendat într-un volum minim de tampon glycil-sarkosyl
de 1% tampon sodium laurii sarcosinat la pH 9,0 cu 0,5 M glicină; acest
preparat conţine atât nucleocapsida, cât şi matricea antigenică.
5. Beard C. W., în anul 1970, a descris prepararea antigenului îmbogăţit cu nucleocapsida din membrane corioalantoice
provenite de la ouă infectate; această metodă implică, recoltarea membranelor
de la ouă infectate cu hemaglutinare pozitivă, omogenizarea lor,
congelare-decongelare de 3 ori, urmată de centrifugare la 1.000 turaţii/minut
timp de 10 minute; depozitul este înlăturat, iar supernatantul este tratat cu
0,1% formalină şi este utilizat ca antigen; pentru ambele antigene se poate
utiliza fie testul de dublă imunodifuzie, utilizând fie agaroza 1%, fie geluri
conţinând 8% clorură de sodiu în tampon fosfat 0,1 M la pH 7,2.
6. Prezenţa virusului influenţei aviare tip A este
confirmată prin apariţia liniilor de precipitare, formate între antigenul de
testat, antigenul pozitiv cunoscut şi antiserul pozitiv cunoscut.
Anexa nr. 2 la norma sanitară
veterinară
AUTORIZAREA
scoaterii ouălor dintr-o exploataţie supusă
condiţiilor prevăzute la art. 8, alin.(2), lit. e) din norma sanitară veterinară
Autorizarea emisă de autoritatea competentă pentru
transportul ouălor dintr-o exploataţie supusă condiţiilor prevăzute la art. 8,
alin.(2), lit. e), către o întreprindere autorizată - unitate desemnată -,
pentru fabricarea şi prelucrarea produselor din ouă, trebuie să îndeplinească
următoarele condiţii:
1. pentru obţinerea de produse din ouă trebuie
folosite numai ouă care nu au fost incubate şi care sunt proprii consumului
uman; coaja acestora trebuie să fie întreagă, fără fisuri;
2. ouăle şi produsele din ouă care sunt improprii
consumului uman trebuie eliminate şi denaturate, astfel încât să nu fie
posibilă refolosirea lor pentru consumul uman;
3. pentru a permite transportul dintr-o exploataţie
suspectă, ouăle trebuie să fie ambalate şi expediate direct de la aceasta spre
unitatea desemnată; fiecare transport trebuie să fie sigilat înainte de
expediere de către medicul veterinar oficial responsabil de exploataţia
suspectă şi să rămână sigilat pe tot parcursul transportului către unitatea
desemnată;
4. medicul veterinar oficial responsabil de
exploataţia suspectă va informa autoritatea sanitar -veterinară competentă,
responsabilă de unitatea desemnată despre intenţia sa de a expedia ouăle către
aceasta;
5. autoritatea sanitar - veterinară competentă,
responsabilă de unitatea desemnată, se va asigura că:
a) ouăle la care se face referire la pct. 1 trebuie să
fie izolate de celelalte ouă, din momentul sosirii lor şi până la prelucrarea
lor;
b) cojile provenite de la aceste ouă vor fi considerate
ca material de risc înalt şi vor fi distruse;
c) ambalajele, vehiculele utilizate
pentru transportul ouălor şi toate incintele care au venit în contact cu ouăle
vor fi curăţate şi decontaminate, astfel încât să fie distrus virusul
influenţei aviare;
d) medicul veterinar oficial responsabil de
exploataţia suspectă va fi informat despre toate transporturile de ouă
prelucrate.
Anexa nr. 3 la norma sanitară veterinară
PROCEDURI
I. PROCEDURĂ
pentru curăţarea şi dezinfecţia unei exploataţii
infectate
1. Curăţarea şi dezinfecţia primară
1.1. De îndată ce carcasele de păsări domestice au
fost transportate pentru a fi distruse, acele părţi ale incintelor în care au
fost cazate păsările şi orice parte a celorlalte clădiri, terenuri etc,
contaminate în cursul sacrificării sau examenului post-mortem, vor fi aspersate
cu decontaminantele aprobate în conformitate cu prevederile legislaţiei
sanitare veterinare în vigoare.
1.2. Resturile de păsări sau de ouă, care ar putea
contamina clădirile, terenurile, instrumentele etc, vor fi colectate şi
distruse împreună cu carcasele.
1.3. Decontaminantul folosit
trebuie să rămână pe suprafeţele menţionate la pct. 1.1 - 1.2, cel puţin 24 de
ore.
2. Curăţarea şi dezinfecţia finală
2.1. Grăsimea şi murdăria vor fi îndepărtate de pe
toate suprafeţele, prin aplicarea unui agent de degresare şi vor fi spălate cu
apă.
2.2. După spălare, se va aplica decontaminant.
2.3. După 7 zile, incintele vor fi tratate cu un agent
degresant, clătite cu apă rece, aspersate cu decontaminant şi spălate din nou
cu apă.
2.4. Aşternutul folosit şi gunoiul de grajd trebuie să
fie prelucrate printr-o metodă care permite distrugerea virusului; această
metodă va cuprinde una dintre următoarele practici:
(i) incinerarea sau tratamentul cu abur la o
temperatură de 70°C;
(ii) îngroparea la o adâncime suficientă pentru a
preveni accesul insectelor şi al păsărilor sălbatice;
(iii) depozitarea şi umezirea, dacă este necesar pentru
a favoriza fermentarea, acoperirea pentru a păstra căldura, astfel încât să fie
atinsă o temperatură de 20°C; menţinerea lor acoperite timp de 42 de zile
pentru a preveni accesul insectelor şi al păsărilor sălbatice.
II. PROCEDURĂ pentru
decontaminarea microbiană de necesitate a unei exploataţii infectate
Definiţie;
Decontaminare microbiană de necesitate, reprezintă decontaminarea care se efectuează în scopul inactivării
agenţilor patogeni, în cadrul măsurilor de combatere a bolilor infecţioase de
la apariţia primelor cazuri de boală şi până la lichidarea focarului şi poate
fi curentă şi finală.
1. Decontaminarea microhiană
de necesitate curentă.
1.1. Imediat ce cadavrele păsărilor au fost
îndepărtate şi transportate pentru incinerare, incintele destinate creşterii
păsărilor precum şi toate compartimentele care au fost conectate fizic sau
funcţional cu obiectivul contaminat, camerele de stocare, de ambalare, de
ecloziune a ouălor, cărucioarele pentru transportul ouălor, trebuie să fie
decontaminate corespunzător folosind decontaminantele aprobate în conformitate
cu prevederile legislaţiei sanitar - veterinară în vigoare; decontaminantul
folosit trebuie să rămână pe suprafeţele menţionate cel puţin 24 de ore.
1.2. se îndepărtează resturile de furaje, aşernut,
dejecţii sau alte materiale, care ar putea contamina clădirile, terenurile,
echipamentele, etc, colectarea şi distrugerea lor, prin incinerare, prin
îngropare la o adâncime suficientă pentru a preveni accesul insectelor şi
animalelor sau prin depozitare la platforma de sterilizare biologica;
vehiculele folosite pentru transportul animalelor vii, a ouălor şi a furajelor
trebuie să fie decontaminate;
1.3. se îndepărtează murdăria aderentă, insistându-se
la nivelul colţurilor, unghiurilor formate de elementele de închidere sau
compartimentare; în cazul pardoselilor din pământ, se înlătură stratul
infiltrat cu lichide; în cazul pardoselilor din lemn, se recomandă demontarea
şi scoaterea lor în afara adăpostului;
1.4. curăţarea hidro-mecanică trebuie efectuată
începând cu suprafeţele exterioare ale adăpostului, acoperiş, pereţi, căi de
acces, echipamente scoase din adăpost, etc. şi se continuă în adăpost cu
tavanul, pereţii, utilajele fixe, pardoseala şi canalele colectoare, insistând
pe îndepărtarea tuturor materialelor de natură organică;
1.5. decontaminarea propriu-zisă se realizează prin
mijloace fizice, căldură cum ar fi de exemplu custile din structuri metalice şi
chimice cum ar fi substanţe microbicide, dezinfectante; timpul de contact al de
contaminantului cu echipamentele din interiorul spaţiului, trebuie să fie de
cel puţin 48 ore;
1.6. se procedează la golirea, spălarea şi
decontaminarea rezervoarelor existente în exploataţie;
1.7. se procedează la golirea, spălarea cu o pompă de
apă sub presiune şi apoi fumigarea tancurilor de furaje; fumigarea
adăposturilor, de 2 ori la un interval de cel puţin 2 săptămâni, după curăţarea
hidromecanică şi decontaminare.
2. Decontaminare microhiană
de necesitate finală, ultima operaţiune de
decontaminare, care precede repopularea, se realizează prin intermediul
substanţelor dezinfectante ce pot fi utilizate pentru decontaminare in cazul
gripei aviare sunt cele recomandate de OIE pentru virusurile din categoria A:
săpunuri şi detergenţi, agenţi oxidanţi, alcali, acizi, aldehide.
Anexa nr. 4 la norma sanitară
veterinară
LABORATORUL VETERINAR COMUNITAR DE REFERINŢĂ pentru
influenţa aviară
Denumirea laboratorului: Central Veterinary Laboratory
New Haw UK-Weybridge Surrey KT 153 NB
Anexa nr. 5 la norma sanitară
veterinară
LISTA
cuprinzând laboratoarele internaţionale pentru
diagnosticul influenţei aviare
1. Belgia Institut National de Recherches Veterinaires
Groeselenberg 99, B-1180 Bruxelles.
2. Danemarca National Veterinary Laboratory Poultry
Disease Division, Hangovej 2, DK-8200 Aarhus N.
3. Germania Bundesforschungsanstal for Viruskrankheiten
der Tiere Anstaltsteil Riems, Fiedrich Loffler Institut, D-O-2201 Insei Riems.
4. Franţa Centre National d'Etudes Veterinaires et
Alimentaires, Laboratoire central de recherches agricoles et porcines, BP 53,
F-22440 Ploufragan.
5. Grecia Institute of Infections and Parasitological
Diseases, 66, 26 October Street, 54627 Thessaloniki.
6. Manda Veterinary Research Laboratory Abbotstown,
Castleknock, IRL - Dublin 15.
7. Italia Istituto Zooprofilattico Sperimentale di
Padova, via G. Orus n. 2, I-35100 Padova.
8. Luxemburg Institut National de Recherches
Veterinaires, Groeselenberg 99, B-1180 Bruxelles.
9. Olanda Centraal Diergeneeskunding Institut Vestiging
Virologie, Houtribweg 39, NL-8221 RA Lelystad.
10. Portugalia Laboratorio Nacional de Investigacao
Vetrinaria, LNIV, Estrada de Benfica 701, 1500 Lisboa.
11. Spania Laboratorio de Sanidad y Produccion Animal,
Zona Franca, Circunvalacion-Tramo 6, Esquina Caile 3, E-08004 Barcelona
Central. Veterinary Laboratory, New Haw, Weybridge GB-Surrey KT 153 NB.
12. Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
13. Austria Bundesanstalt for
Virusseuchenbekampfung, Wien-Hetzendorf.
14. Finlanda Elainlaakinta ja elintarvikelaitos,
Helsinki/Anstalten for veterinarmedicin, Och Livsmedel, Helsingfors.
15. Suedia Statens veterinarmedicinska anstalt,
Uppsala.
Anexa nr. 6 la norma sanitară
veterinară
CRITERII MINIME
pentru Planul de contingenţă
Planul de contingenţă trebuie să îndeplinească
următoarele criterii:
1. constituirea unui centru de criză la nivel
naţional, care să coordoneze toate măsurile de control
din România;
2. furnizarea unei liste cuprinzând centrele locale de
control al bolii care dispun de posibilităţi adecvate pentru a coordona
măsurile de control al bolii la nivel local;
3. furnizarea de informaţii detaliate cu privire la
personalul implicat în aplicarea măsurilor de control, calificarea şi
responsabilităţile lui;
4. fiecare centru local de control al bolii trebuie să
fie în măsură să contacteze rapid persoanele sau organizaţiile implicate direct
sau indirect în lichidarea focarului;
5. echipamentele şi materialele să fie disponibile
pentru efectuarea măsurilor corespunzătoare de control al bolii;
6. furnizarea de informaţii detaliate cu privire la
măsurile ce se vor lua atunci când infecţia sau contaminarea este suspicionată
sau confirmată, inclusiv metodele propuse pentru distrugerea carcaselor;
7. instituirea programelor de pregătire pentru
menţinerea şi dezvoltarea abilităţilor în domeniul procedurilor de teren şi
administrative;
8. laboratoarele de diagnostic trebuie să aibă posibilităţi pentru examinarea post-mortem şi
capacităţile necesare pentru examenul serologic, histologic etc; de asemenea,
trebuie să fie capabile să execute teste rapide de diagnostic. Trebuie să se
întocmească planurile pentru transportul rapid al
probelor;
9. furnizarea de detalii cu privire la cantitatea de
vaccin contra influenţei aviare, estimată ca fiind necesară în eventualitatea
reinstituirii vaccinării de urgenţă;
10. elaborarea de dispoziţii pentru a asigura
competenţele legale necesare pentru implementarea planului de contingenţă.