Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

PROTOCOL Nr

PROTOCOL   Nr. 0 din 29 martie 2010

între Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii al Republicii Moldova privind colaborarea dintre fortele aeriene

ACT EMIS DE: ACT INTERNATIONAL

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 581 din 17 august 2010



Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării al Republicii Moldova, denumite în continuare părţi contractante,

dorind să dezvolte relaţiile de colaborare dintre forţele aeriene ale celor două părţi contractante,

având la bază principiile şi prevederile Acordului de colaborare dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării al Republicii Moldova, semnat la Chişinău la 14 decembrie 1992,

au convenit următoarele:

ARTICOLUL 1

Scop

Prezentul protocol se încheie în scopul stabilirii cadrului juridic necesar colaborării dintre Forţele Aeriene ale României şi Forţele Aeriene Militare ale Republicii Moldova, în conformitate cu competenţele stipulate în legislaţia celor două state.

ARTICOLUL 2

Domenii de colaborare

Colaborarea bilaterală se va realiza în următoarele domenii:

a) informarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state;

b) schimbul de date radar cu privire la situaţia aeriană;

c)  acordarea reciprocă de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state;

d) participarea la activităţi comune.

ARTICOLUL 3

Forme de colaborare

Colaborarea dintre părţile contractante se va realiza în următoarele forme:

a) organizarea şi realizarea schimbului de informaţii privind zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state;

b)  întâlniri periodice ale echipelor de experţi ale forţelor aeriene, pentru analizarea şi soluţionarea problemelor legate de punerea în aplicare a prevederilor prezentului protocol;

c)  schimb de experienţă pe linia pregătirii personalului de specialitate şi a exploatării tehnicii de aviaţie şi apărare antiaeriană;

d) participarea cu observatori şi/sau subunităţi la aplicaţiile şi exerciţiile organizate de părţile contractante;

e) recunoaşterea aerodromurilor de ajutor stabilite de părţile contractante;

f) organizarea şi executarea, pe bază de reciprocitate, a unor activităţi de recuperare a personalului navigant, folosind facilităţile militare de care dispun părţile contractante.

ARTICOLUL 4

Structuri care colaborează

(1)   Pentru organizarea şi coordonarea activităţilor de colaborare, părţile contractante stabilesc următoarele autorităţi responsabile:

a)  pentru Ministerul Apărării Naţionale din România: Statul Majorai Forţelor Aeriene;

b) pentru Ministerul Apărării al Republicii Moldova: Comandamentul Forţe Aeriene.

(2)  Pentru aplicarea măsurilor privind informarea reciprocă cu privire la zborurile aeronavelor militare şi acordarea reciprocă de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state, autorităţile responsabile stabilesc următoarele puncte de contact:

a)  pentru Statul Major al Forţelor Aeriene din România: Componenta Operaţională a Forţelor Aeriene - Bucureşti;

b)   pentru Comandamentul Forţe Aeriene al Republicii Moldova: Centrul de Operaţii Aeriene - Chişinău.

ARTICOLUL 5

Informarea reciprocă

(1)  Zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian al celor două state se execută pe baza reglementărilor aeronautice internaţionale şi a legislaţiei naţionale a statelor părţilor contractante.

(2) Părţile contractante se informează reciproc, prin punctele de contact, cu privire la aeronavele militare care execută zboruri în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state, fără survolarea acesteia, la distanţe mai mici de 10 km pentru avioane şi 5 km pentru elicoptere, ia toate înălţimile de zbor.

(3)  Pentru realizarea informării se vor preciza: data, ora şi scopul executării zborului, zona, traiectul şi înălţimea de zbor, numărul şi tipul aeronavelor.

(4) In cazul apariţiei în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state a unor mijloace aeriene sau a unor semnale pe ecranele staţiilor radar care nu pot fi identificate, punctele de contact se informează reciproc, iau măsuri de identificare a acestora şi îşi acordă reciproc sprijin pentru clarificarea situaţiei aeriene.

ARTICOLUL 6

Schimbul de date radar

(1) Părţile contractante se obligă să întreprindă demersurile necesare pentru interconectarea sistemelor de radiolocaţie şi realizarea schimbului de date radar.

(2) Procedurile care vor fi folosite la realizarea schimbului de date vor fi stabilite de comun acord de către autorităţile responsabile ale părţilor contractante şi vor fi cuprinse într-un plan, special destinat acestui scop.

ARTICOLUL 7

Acordarea de ajutor reciproc

(1) In cazul apariţiei unor situaţii de forţă majoră la bordul aeronavelor militare aflate în zbor în apropierea frontierei dintre cele două state, părţile contractante asigură, la cerere, prin punctele de contact, predarea-primirea dirijării aeronavelor respective şi aterizarea acestora pe unul dintre aerodromurile militare de ajutor.

(2) Aerodromurile militare de ajutor vor fi stabilite, de comun acord, de către autorităţile responsabile ale părţilor contractante.

(3) Pentru predarea-primirea dirijării aeronavelor, punctul de contact al autorităţii responsabile a cărei aeronavă se află în pericol va comunica următoarele date: poziţia în care se află aeronava, tipul aeronavei, înălţimea şi direcţia de zbor, indicativul pilotului, natura pericolului, timpul de zbor calculat până la consumarea combustibilului şi ultimul ordin de dirijare transmis.

(4) Autoritatea responsabilă pe teritoriul căreia aterizează aeronava aflată în pericol va asigura paza acesteia şi va acorda ajutor echipajului.

(5) Autorităţile responsabile vor organiza şi vor desfăşura, anual, activităţi de recunoaştere de către personalul navigant a aerodromurilor de ajutor stabilite, cu aeronave militare.

ARTICOLUL 8

Căutarea şi salvarea aeronavelor

(1)  Părţile contractante organizează, pe teritoriul statului propriu, serviciul de căutare-salvare.

(2) In cazul producerii unor catastrofe sau accidente de zbor în care sunt implicate aeronavele militare ale uneia dintre părţile contractante pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante, aceasta din urmă va iniţia operaţiuni de căutare-salvare, va desfăşura activităţi specifice pentru salvarea vieţii personalului, prevenirea amplificării daunelor şi conservarea dovezilor materiale.

ARTICOLUL 9

Activităţile comune

(1)  Anual, în şedinţele de lucru organizate alternativ în România şi în Republica Moldova, autorităţile responsabile ale părţilor contractante vor analiza modul de îndeplinire a prevederilor prezentului protocol şi vor propune activităţi care să fie incluse în Planul bilateral de cooperare pentru anul următor.

(2) Propunerile de activităţi comune vor cuprinde: schimb de experienţă pe linia pregătirii personalului de specialitate şi a exploatării tehnicii de aviaţie şi apărare antiaeriană, participarea cu observatori şi/sau subunităţi la aplicaţiile şi exerciţiile organizate de părţile contractante, recunoaşterea aerodromurilor de ajutor, participarea la activităţi de recuperare a personalului navigant.

ARTICOLUL 10

Legăturile de transmisiuni

(1)  Pentru asigurarea colaborării, părţile contractante vor organiza şi vor realiza legături fir şi radio.

(2) Intre punctele de contact ale autorităţilor responsabile se va realiza o legătură fir directă. Zilnic, la orele 05,00 şi 17,00 GMT, punctele de contact vor verifica funcţionarea acestei legături. Apelurile vor fi iniţiate prin grija şefilor turelor de serviciu din punctele de contact, în zilele pare de către partea contractantă română, iar în zilele impare de către partea contractantă moldoveana.

(3) In cazul întreruperii circuitului fir direct destinat colaborării, vor fi utilizate legăturile de telecomunicaţii internaţionale instalate la punctele de contact.

(4)  Detaliile privind organizarea legăturilor de transmisiuni, numerele de apel şi caracteristicile de lucru ale mijloacelor utilizate vor fi incluse în Dispoziţia comună de transmisiuni încheiată între părţile contractante, care va putea fi actualizată, la nevoie, prin consultări între structurile de specialitate.

(5)   Schimbul de date şi informaţii privind aplicarea prezentului protocol se va face în limba părţilor contractante.

ARTICOLUL 11

Soluţionarea divergenţelor

Orice divergenţă cu privire la interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului protocol va fi soluţionată prin consultări între părţile contractante.

ARTICOLUL 12

Dispoziţii finale

(1) Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări prin care părţile contractante îşi vor comunica, în scris, reciproc, că au fost îndeplinite procedurile legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a protocolului.

(2) Prezentul protocol se încheie pentru o perioadă de 5 ani şi se va prelungi automat pentru noi perioade de câte 5 ani, dacă nu este denunţat de niciuna dintre părţile contractante. Prezentul protocol poate fi denunţat de oricare dintre părţile contractante. Denunţarea va produce efecte după 6 luni de la data primirii de către cealaltă parte contractantă a notificării prin care se exprimă intenţia de denunţare.

(3)   Fiecare parte contractantă poate propune, în orice moment, amendamente la prezentul protocol. Amendamentele convenite vor intra în vigoare în conformitate cu alin. (1) şi vor constitui parte integrantă a acestui protocol.

Semnat la Bucureşti la 29 martie 2010, în două exemplare originale.

Pentru Ministerul Apărării Naţionale din România,

Gabriel Oprea,

ministrul apărării naţionale

Pentru Ministerul Apărării al Republicii Moldova,

Vitalie Marinuţă,

ministrul apărării


SmartCity5

COMENTARII la Protocol 0/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Protocol 0 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Protocol 0/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu