Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 294 din  9 iunie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 20 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 614 din 15 iulie 2005


SmartCity3


    Ioan Vida             - presedinte
    Aspazia Cojocaru      - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Acsinte Gaspar        - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Ion Predescu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Florentina Balta      - procuror
    Florentina Geangu     - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 20 din Legea nr. 51/1995, exceptie ridicata de Ioan Rus in Dosarul nr. 12.909/2004 al Judecatoriei Cluj-Napoca.
    La apelul nominal raspunde, pentru autorul exceptiei, avocat Lucia Albu Sandu, in baza delegatiei depuse la dosar, constatandu-se lipsa partilor Georgeta Seiche, Valeria Rus, Liviu Minteuan, Ana Minteuan si Banca Comerciala Romana din Cluj-Napoca, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Cauza fiind in stare de judecata, se da cuvantul reprezentantului autorului exceptiei, care reitereaza argumentele expuse in fata instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, solicitand, in final, admiterea exceptiei de neconstitutionalitate.
    Reprezentantul Ministerului Public, facand referire la jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie, pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca neintemeiata.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 6 ianuarie 2005, pronuntata in Dosarul nr. 12.909/2004, Judecatoria Cluj-Napoca a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 20 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Exceptia a fost ridicata de paratul Ioan Rus in dosarul de mai sus, avand drept obiect solutionarea unei actiuni de partaj de bunuri comune, formulata de reclamanta Georgeta Seiche.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia arata ca prin dispozitiile criticate pentru neconstitutionalitate sunt nesocotite prevederile art. 24 alin. (2) din Constitutie, referitoare la dreptul partilor dintr-un proces de a fi asistate de un avocat ales, ceea ce implica si dreptul oricarui justitiabil de a-si alege liber avocatul pe care il doreste. De asemenea, se sustine ca textele criticate incalca si prevederile art. 41 alin. (1) din Constitutie, deoarece indeplinirea de catre avocatul aflat in situatia prevazuta de art. 20 din Legea nr. 51/1995 a activitatilor specifice profesiei, in fata instantei, considerata ca institutie (unde sotul sau ruda sa este magistrat), inseamna exercitarea dreptului sau la munca. Totodata se invoca si incalcarea art. 53 alin. (1) din Constitutie, considerandu-se ca dispozitiile art. 20 din Legea nr. 51/1995 au ca efect o restrangere a dreptului la munca al avocatului aflat in situatia vizata de acest text. Se mai arata ca dispozitiile legale criticate aduc atingere principiilor constitutionale referitoare la ocrotirea vietii intime, familiale si private, precum si la obligatia autoritatilor publice de a respecta si ocroti viata intima, familiala si privata [art. 48 alin. (1) si teza intai a alin. (2), respectiv art. 26 alin. (1)], astfel incat, pentru a iesi din starea de interdictie prevazuta de norma atacata, reprezentantul autorului exceptiei se vede obligat sa procedeze la incetarea relatiilor familiale stabilite legal sau sa determine pe unul dintre membrii familiei sale sa exercite limitat drepturile pentru prezervarea dreptului celuilalt. Un alt motiv de neconstitutionalitate a dispozitiilor criticate, invocat de autorul exceptiei, se bazeaza pe incalcarea prevederilor art. 57 din Constitutie, intrucat "interdictia are un vadit caracter infamant fata de profesia de avocat si instituie prezumtia ca avocatul este persoana care poate altera actul de justitie, care isi exercita cu rea-credinta profesia, poate prejudicia interesele justitiabilului si poate corupe magistratii care activeaza la nivelul unei instante judecatoresti".
    Judecatoria Cluj-Napoca si-a exprimat opinia in sensul respingerii exceptiei, intrucat incompatibilitatea prevazuta de dispozitiile legale criticate nu constituie "o masura de restrangere a dreptului de a exercita avocatura", ci de aparare "a unor valori importante, respectiv ordinea si morala publica".
    In conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, deoarece dispozitia criticata nu contravine principiului constitutional privind dreptul partilor de a fi asistate de un avocat in tot cursul procesului. Instituirea unor incompatibilitati in exercitarea profesiei de avocat este necesara in vederea asigurarii unui act de justitie impartial si obiectiv. In ceea ce priveste incalcarea art. 26, 41, 53 si 57 din Constitutie, arata ca acestea nu sunt incidente in cauza.
    Avocatul Poporului apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, deoarece instituirea prin textul de lege criticat a unor limite in exercitarea profesiei de avocat este justificata de asigurarea unui climat de ordine in valorificarea de catre titulari a drepturilor si intereselor lor legitime. De asemenea, masura stabilita este necesara intr-o societate democratica, proportionala cu situatia ce a determinat-o si nu aduce atingere existentei dreptului de a exercita profesia de avocat.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile autorului exceptiei, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 20 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 113 din 6 martie 2001, dispozitii modificate si completate prin Legea nr. 255/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 559 din 23 iunie 2004, avand urmatorul cuprins: "(1) Profesia de avocat nu poate fi exercitata la judecatoriile, tribunalele, tribunalele specializate si curtile de apel, precum si la parchetele de pe langa aceste instante, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al III-lea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror.
    (2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si avocatului al carui sot, ruda ori afin pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator la Curtea Constitutionala ori functia de judecator financiar, consilier de conturi sau procuror financiar la instantele Curtii de Conturi.
    (3) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si la Parchetul National Anticoruptie.
    (4) Dispozitiile alin. (1) - (3) se aplica si avocatului titular, avocatului asociat, avocatului colaborator sau salarizat in cadrul profesiei, care se foloseste de forma de organizare profesionala ori de raporturile de conlucrare profesionala stabilite in conditiile legii in scopul eludarii acestor interdictii, sub sanctiunea savarsirii unei abateri disciplinare grave."
    Autorul exceptiei de neconstitutionalitate considera ca acest text incalca prevederile constitutionale ale art. 24 din Constitutie, referitoare la dreptul la aparare, pe cele ale art. 26, referitoare la viata intima, familiala si privata, pe cele ale art. 41, privind munca si protectia sociala a muncii, pe cele ale art. 48, privind familia, pe cele ale art. 53, privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, precum si prevederile art. 57, privind exercitarea cu buna-credinta a drepturilor si libertatilor constitutionale.
    Se constata ca, desi se invoca incalcarea dispozitiilor art. 24, 26, 41, 48 si 53 din Constitutie, in integralitate, in realitate autorul exceptiei se refera in motivare doar la alin. (2) al art. 24, alin. (1) al art. 26, alin. (1) al art. 41, alin. (1) si teza intai a alin. (2) ale art. 48, precum si la alin. (1) al art. 53 din Legea fundamentala.
    Dispozitiile constitutionale invocate in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre autorul acesteia au urmatorul continut:
    - Art. 24 alin. (2): "In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.";
    - Art. 26 alin. (1): "Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.";
    - Art. 41 alin. (1): "Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.";
    - Art. 48 alin. (1) si teza intai a alin. (2): "(1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.
    (2) Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege.";
    - Art. 53 alin. (1): "Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.";
    - Art. 57: "Cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea retine ca interdictia instituita prin art. 20 din Legea nr. 51/1995 vizeaza sfera dreptului de a exercita profesia de avocat de catre membrii barourilor, iar nu restrangerea dreptului la aparare al cetateanului, prevazut la art. 24 alin. (1) din Constitutie. Acest drept este garantat prin posibilitatea titularului de a alege orice avocat inscris in barourile din Romania, in afara celor care au interdictie de a exercita acte specifice profesiei datorita unei situatii personale (interdictie limitata la o anumita instanta).
    Din aceasta perspectiva incompatibilitatea stabilita prin textul de lege criticat nu contravine nici prevederilor art. 41 alin. (1) din Constitutie, care prevad ca dreptul la munca nu poate fi ingradit, deoarece textul nu instituie o restrangere a exercitarii dreptului de a profesa avocatura, ci o garantie legala prevazuta in scopul asigurarii probitatii participantilor la realizarea justitiei.
    Se constata ca nu poate fi primita nici sustinerea in sensul ca starea de incompatibilitate prevazuta de norma criticata incalca dreptul la viata intima, familiala si privata, dat fiind ca nu are nici o legatura cu acest domeniu de reglementare.
    Referitor la pretinsa incalcare prin dispozitiile legale criticate a prevederilor art. 48 din Constitutie privind familia, se observa ca aceste prevederi ale Legii fundamentale nu au nici o incidenta in cauza, intrucat se refera la incheierea casatoriei, egalitatea in drepturi a sotilor, conditiile de incheiere a casatoriei, care nu au nici o legatura cu textul de lege criticat.
    Dispozitiile legale criticate nu incalca nici prevederile art. 53 alin. (1) din Constitutie, deoarece, pe de o parte, interdictia cuprinsa in art. 20 din Legea nr. 51/1995 este impusa de necesitatea apararii unor valori sociale importante, si anume ordinea si morala publica, iar pe de alta parte, nu atinge existenta vreunui drept.
    Avand in vedere aceste considerente, se constata ca prevederile art. 57 din Constitutie, privind exercitarea cu buna-credinta a drepturilor si libertatilor constitutionale, nu sunt incidente in cauza.
    Se constata, de asemenea, ca prevederile de lege criticate au mai format obiectul controlului de constitutionalitate exercitat de Curte. Astfel, prin Decizia nr. 45 din 2 mai 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 90 din 12 mai 1995, Curtea Constitutionala, pronuntandu-se, in cadrul controlului prealabil, asupra constitutionalitatii unor dispozitii din Legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, a stabilit ca acestea sunt constitutionale. In considerentele acelei decizii Curtea a retinut ca prevederile de lege criticate "nu instituie restrangeri ale exercitarii dreptului de a profesa avocatura, ci incompatibilitati care constituie masuri de protectie pentru parti si impotriva unor suspiciuni ce ar putea altera actul de justitie. Textul legal priveste direct avocatul si nu judecatorul, procurorul etc., astfel cum se prevede in codurile de procedura". Prin decizii ulterioare - nr. 190 din 10 octombrie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 60 din 5 februarie 2001, precum si nr. 166 din 1 aprilie 2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 434 din 14 mai 2004 - Curtea Constitutionala, in cadrul controlului posterior de constitutionalitate, a respins ca nefondata exceptia de neconstitutionalitate. Intrucat nu au intervenit elemente noi de natura a reconsidera aceasta jurisprudenta, atat considerentele acestor decizii, cat si solutia pronuntata isi mentin valabilitatea si in prezenta cauza.

    Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 alin. (1) si (6) din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 20 din Legea nr. 51/1995, exceptie ridicata de Ioan Rus in Dosarul nr. 12.909/2004 al Judecatoriei Cluj-Napoca.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 9 iunie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat asistent,
                              Florentina Geangu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 294/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 294 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 294/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu