Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 73 din  8 februarie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 202 din 10 martie 2005


SmartCity3


    Ioan Vida             - presedinte
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Aspazia Cojocaru      - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Acsinte Gaspar        - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Ion Predescu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Marinela Minca        - procuror
    Marieta Safta         - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 8 lit. c) si alin. 9 din Codul de procedura penala, ridicata de Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu in Dosarul nr. 1.977/2004 al Tribunalului Sibiu - Sectia penala.
    La apelul nominal lipsesc partile, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Curtea dispune a se face apelul si in Dosarul nr. 696 D/2004, avand ca obiect exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala, ridicata de Dumitru Amisculesei in Dosarul nr. 713/2004 al Judecatoriei Botosani.
    La apelul nominal lipsesc partile, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Curtea, din oficiu, pune in discutie conexarea dosarelor.
    Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu conexarea dosarelor.
    Curtea, in temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, dispune conexarea Dosarului nr. 696 D/2004 la Dosarul nr. 543 D/2004, care a fost primul inregistrat.
    Cauza fiind in stare de judecata, se da cuvantul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a exceptiei, intrucat apreciaza ca prevederile legale criticate nu contravin dispozitiilor constitutionale invocate ca fiind incalcate.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarelor, retine urmatoarele:
    Prin incheierile din 20 septembrie 2004 si 19 octombrie 2004, pronuntate in dosarele nr. 1.977/2004 si nr. 713/2004, Tribunalul Sibiu - Sectia penala si Judecatoria Botosani au sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala, ridicata de Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu si de Dumitru Amisculesei in dosarele mentionate. Totodata, Tribunalul Sibiu - Sectia penala a sesizat Curtea Constitutionala si cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 9 din Codul de procedura penala, ridicata de Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu in acelasi dosar.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca prevederile legale criticate sunt contrare dispozitiilor constitutionale privind liberul acces la justitie si infaptuirea justitiei, intrucat "il obliga pe judecator sa-si exprime anterior parerea cu privire la solutia ce ar putea fi data in cauza", prin aceea ca in incheierea de admitere a plangerii, pronuntata in temeiul art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala, judecatorul isi exprima "obligatoriu" opinia, astfel incat la urmatorul termen acesta va pronunta, cel mai probabil, o solutie de condamnare. Se apreciaza ca, in conditiile aratate, "nu se poate sustine ca acest magistrat este impartial cand va pronunta sentinta, ori ca o astfel de judecata este echitabila asa cum pretind dispozitiile constitutionale".
    Totodata, se arata ca, potrivit art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala, "parchetul este partea care trebuie sa sustina actiunea penala", instanta de judecata neputandu-se substitui parchetului, titular al actiunii penale, "pentru ca instanta trebuie sa fie impartiala, un factor de echilibru necesar pentru respectarea drepturilor atat ale societatii reprezentate prin procuror, cat si ale inculpatului".
    Tribunalul Sibiu - Sectia penala apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, aratand ca textele de lege criticate constituie, de fapt, o garantie a accesului partilor la un proces echitabil, iar eventuala stare de incompatibilitate in care se afla judecatorul investit cu judecarea, in fond, a cauzei, dupa ce anterior s-a pronuntat printr-o incheiere in sensul admiterii plangerii si desfiintarii rezolutiei sau ordonantei atacate, nu ar putea aduce atingere caracterului echitabil si impartial al actului de justitie.
    Judecatoria Botosani considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. Se arata ca dispozitiile art. 278^1 din Codul de procedura penala instituie o noua modalitate de sesizare a instantei, care nu aduce atingere drepturilor partilor in proces. Astfel, nici inculpatul, nici partea vatamata nu sunt lipsite de drepturile procesuale, iar instanta, prin admiterea plangerii, nu exercita o activitate de sustinere a acuzarii, ci procedeaza la o noua analiza a probelor administrate de procuror, probe ce pot fi completate potrivit dispozitiilor procedurale.
    In conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierile de sesizare au fost comunicate presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. In sustinerea acestei opinii se arata ca exercitarea in conditii diferite a cailor de atac impotriva hotararii instantei de judecata prin care se solutioneaza plangerea potrivit dispozitiilor art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala se face in temeiul competentei exclusive a legiuitorului de a institui reguli deosebite in considerarea unor situatii diferite. Totodata se arata ca prevederile criticate nu aduc atingere dreptului constitutional al cetatenilor de a beneficia de un proces echitabil, apreciindu-se ca, prin posibilitatea de a ataca cu apel sau cu recurs incheierea pronuntata de instanta, de admitere a plangerii cu retinerea cauzei spre judecare, se asigura deplina respectare a prevederilor art. 21 alin. (3) si ale art. 124 din Constitutie.
    Avocatul Poporului apreciaza ca dispozitiile legale criticate nu incalca prevederile constitutionale ale art. 21 alin. (3), intrucat prin stabilirea competentei instantei de judecata, care a admis plangerea si a desfiintat rezolutia sau ordonanta procurorului de netrimitere in judecata, de a retine cauza spre judecare cand la dosar sunt probe suficiente pentru judecarea acesteia, nu se aduce atingere dreptului partilor la un proces echitabil si la solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil. In aceasta situatie, in cadrul judecarii plangerii, instanta de judecata urmeaza sa examineze legalitatea si temeinicia solutiei atacate, pe baza probelor existente la dosarul cauzei, pe care s-a intemeiat si solutia data de procuror, dar si pe baza eventualelor noi probe administrate, aplicandu-se toate celelalte reguli referitoare la judecata in prima instanta.
    Se arata totodata ca stabilirea de catre legiuitor, in temeiul prerogativelor conferite de dispozitiile art. 126 alin. (2) din Constitutie, a instantei de judecata competente sa retina cauza spre judecare, chiar daca aceasta instanta a admis plangerea impotriva rezolutiei sau ordonantei procurorului de netrimitere in judecata, nu aduce atingere art. 124 alin. (2) din Constitutie.
    In concluzie, Avocatul Poporului considera ca exceptia este neintemeiata.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata.

    CURTEA,
examinand incheierile de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, rapoartele intocmite de judecatorii-raportori, sustinerile autorilor exceptiei, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Curtea observa ca, desi a fost sesizata de Tribunalul Sibiu - Sectia penala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 278^1 alin. 8 lit. c) si alin. 9 din Codul de procedura penala, in realitate, asa cum rezulta din motivarea exceptiei, obiectul acesteia il constituie numai art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala, identic cu cel al exceptiei de neconstitutionalitate ridicate in Dosarul nr. 713/2004 al Judecatoriei Botosani.
    In consecinta, Curtea urmeaza sa se pronunte asupra exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala, avand urmatorul continut:
    - Art. 278^1 alin. 8: "Instanta pronunta una dintre urmatoarele solutii: [...] c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente pentru judecarea cauzei, retine cauza spre judecare, dispozitiile privind judecarea in prima instanta si caile de atac, aplicandu-se in mod corespunzator."
    Textele constitutionale pretins incalcate de aceste dispozitii legale au urmatorul continut:
    - Art. 20: "(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
    (2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile.";
    - Art. 21 alin. (3): "Partile au dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil.";
    - Art. 124 alin. (2): "Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti."
    Se sustine, in esenta, ca prevederile criticate aduc atingere dreptului la un proces echitabil si impartialitatii justitiei, cata vreme instanta investita cu plangerea intemeiata pe dispozitiile art. 278^1 din Codul de procedura penala, admitand aceasta plangere, se substituie procurorului (care este tinut de solutia de netrimitere in judecata pronuntata), iar pe de alta parte, isi exprima anterior parerea cu privire la hotararea ce ar putea fi data in cauza. In acest sens se apreciaza ca in incheierea de admitere, pronuntata in temeiul art. 278^1 alin. 8 lit. c), judecatorul isi exprima "obligatoriu" parerea, astfel incat la urmatorul termen urmeaza sa pronunte, cel mai probabil, o solutie de condamnare.
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate formulata, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata si, in consecinta, urmeaza sa fie respinsa.
    Curtea retine ca instanta de judecata, pronuntandu-se asupra plangerii formulate impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, nu judeca insasi cauza, ci doar temeinicia si legalitatea solutiilor pronuntate de procuror, pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si a eventualelor probe scrise infatisate instantei de partile in proces. In limitele obiectului acestei categorii de cauze, partile care se plang impotriva ordonantei sau rezolutiei de netrimitere in judecata au posibilitatea sa demonstreze atat caracterul incomplet al urmaririi penale, cat si aprecierea eronata a probelor pe care s-a intemeiat solutia emisa de procuror.
    Asadar, prin incheierea pronuntata in temeiul art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala, de admitere a plangerii, cu desfiintarea rezolutiei sau ordonantei atacate si retinerea cauzei spre judecare, instanta nu dezleaga fondul pricinii, ci apreciaza numai cu privire la legalitatea actului atacat. Solutionarea fondului cauzei constituie o etapa procesuala distincta, guvernata de regulile procedurale aplicabile judecarii in prima instanta si in caile de atac, reguli cu privire la care textele criticate stipuleaza in mod expres ca se aplica "in mod corespunzator". In sensul celor aratate, prevederile art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala asigura posibilitatea partilor de a formula aparari, de a propune probe si de a recurge la caile de atac stabilite de lege, asadar de a se prevala de toate garantiile procesuale care conditioneaza un proces echitabil, in deplina concordanta cu prevederile art. 21 alin. (3) din Constitutie si cu reglementarile internationale in materie, asadar implicit si cu art. 20 din Constitutie, invocat, de asemenea, in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate.
    Pentru motivele invederate nu poate fi retinuta nici pretinsa incalcare, prin textele criticate, a prevederilor constitutionale care consacra impartialitatea justitiei. Astfel, dupa investirea instantei in conditiile prevazute de art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala, actiunea penala se exercita tot de catre procuror, care, in functie de probele administrate si de dispozitiile legale aplicabile in cauza, poate sa ceara condamnarea inculpatului, achitarea acestuia sau incetarea procesului penal, neputandu-se sustine, asadar, ca prin admiterea plangerii reglementata de art. 278^1 din Codul de procedura penala se realizeaza o "substituire" a Ministerului Public de catre instanta de judecata, in contradictie cu principiul impartialitatii justitiei.
    Totodata, faptul ca judecatorul investit cu solutionarea plangerii intemeiata pe dispozitiile art. 278^1 din Codul de procedura penala pronunta o incheiere prin care admite plangerea si desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata nu constituie, in sine, o prezumtie a lipsei impartialitatii acestuia la solutionarea fondului cauzei, atunci cand o retine spre judecare, in temeiul art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala. Aceasta intrucat, asa cum s-a aratat, judecata finalizata prin pronuntarea incheierii de admitere a plangerii are alt obiect decat judecata fondului cauzei.
    De altfel, dispozitiile privind judecarea in prima instanta si in caile de atac aplicandu-se in mod corespunzator si in ipoteza solutionarii cauzei dupa admiterea plangerii si desfiintarea actului atacat, judecatorul are posibilitatea sa-si manifeste rolul activ si sa efectueze o cercetare judecatoreasca eficienta in vederea aflarii adevarului, nefiind afectate in nici un fel garantiile de independenta si impartialitate a justitiei consacrate de art. 124 alin. (2) din Legea fundamentala. Altfel spus, nu este obligatoriu ca instanta de judecata, retinand cauza spre rejudecare, sa pronunte in toate cazurile o hotarare de condamnare a inculpatului, ci, tinand seama de normele si principiile care guverneaza functionarea puterii judecatoresti, inclusiv de principiile independentei si impartialitatii judecatorilor, aceasta sa pronunte solutia care se impune conform legii.

    Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 278^1 alin. 8 lit. c) din Codul de procedura penala, ridicata de Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu in Dosarul nr. 1.977/2004 al Tribunalului Sibiu - Sectia penala si de Dumitru Amisculesei in Dosarul nr. 713/2004 al Judecatoriei Botosani.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 8 februarie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat asistent,
                              Marieta Safta



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 73/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 73 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 73/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu