DECRET
Nr. 392 din 16 decembrie 1985
privind infiintarea, organizarea si functionarea Ministerului Industriei
Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA
ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 77 din 27 decembrie 1985
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Pe data prezentului decret se infiinteaza Ministerul Industriei Alimentare
si al Achizitionarii Produselor Agricole prin reorganizarea Departamentului
industriei alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii si Industriei
Alimentare si a Departamentului pentru Contractarea, Achizitionarea si
Pastrarea Produselor Agricole, care isi inceteaza activitatea.
Art. 2
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
infaptuieste politica partidului si statului in domeniul industriei alimentare,
precum si in domeniile construirii, preluarii si valorificarii fondului de stat
de produse agricole vegetale si animale, al formarii si pastrarii rezervei de
stat la produsele agroalimentare.
Art. 3
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
indeplineste functia de organ central coordonator pentru activitatile din
domeniul sau ce se desfasoara in unitati din subordinea altor organe centrale
sau locale de stat, precum si a organizatiilor cooperatiste si obstesti.
Art. 4
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
conduce, indruma si controleaza activitatea centralelor industriale si a
celorlalte unitati din subordinea sa si raspunde, in calitate de titular de
plan, de realizarea planului in domeniul sau de activitate.
Art. 5
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
asigura in activitatea sa aplicarea legilor, decretelor si a hotararilor
Consiliului de Ministrii.
Art. 6
CAP. 2
Atributii
Art. 7
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
indeplineste, in principal, atributiile stabilite prin prezentul decret.
SECTIUNEA I
Atributii in domeniul industriei alimentare
A. Cu privire la industrializarea produselor agricole vegetale si animale
Art. 8
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
poarta intreaga raspundere cu privire la industrializarea produselor agricole
vegetale si animale, in conditiile valorificarii superioare a materiilor prime,
perfectionarii si modernizarii tehnologiilor de productie, in care scop:
a) raspunde de realizarea sarcinilor din planul national unic de dezvoltare
economico-sociala, la toti indicatorii stabiliti, precum si de elaborarea si
aplicarea programelor de dezvoltare, din domeniul industriei alimentare;
b) asigura si raspunde de dezvoltarea continua a activitatii de
industrializare a produselor agricole, diversificarea sortimentelor de produse
alimentare si imbunatatirea calitatii acestora, in scopul satisfacerii nevoilor
de consum ale populatiei si a altor cerinte ale economiei nationale;
c) raspunde de valorificarea superioara a materiilor prime agricole,
introducerea de noi tehnologii, reducerea consumurilor specifice, folosirea
rationala a capacitatilor de productie, introducerea unor metode avansate de organizare
a productiei si a muncii, in vederea cresterii productivitatii muncii si a
eficientei economice in unitatile de industrializare;
d) elaboreaza studii si programe de dezvoltare ale industriei alimentare
tinand seama de orientarile si tendintele pe plan mondial ale progresului
tehnic; elaboreaza proiectele planurilor anuale si de perspectiva, precum si
programele speciale pe produse, grupe de produse si activitati, pe baza
studiilor proprii si a propunerilor unitatilor subordonate;
e) elaboreaza programe de folosire integrala si in conditii de eficienta
sporita a capacitatilor de productie, urmarind utilizarea in tot cursul anului
a utilajelor, instalatiilor si fortei de munca din unitatile industriale;
f) raspunde de gospodarirea judicioasa a resurselor de carne din fondul de
stat, de asigurarea productiei de carne si preparate din carne, precum si de
valorificarea integrala si superioara a produselor si subproduselor animaliere,
realizarea unei productii diversificate de produse si preparate din carne;
g) controleaza regimul de taiere a animalelor din abatoare, indiferent de
subordonare, si raspunde de respectarea prevederilor legii in ce priveste
greutatea de taiere si numarul de animale destinate taierii, potrivit planului;
h) ia masuri pentru dezvoltarea productiei de preparate culinare,
prelucrate si preambalate, pe baza criteriilor de alimentatie stiintifica;
i) raspunde de industrializarea laptelui, de valorificarea superioara a
acestuia, de realizarea unor produse lactate cu valori nutritive diferentiate
corespunzatoare cerintelor de alimentatie rationala a diferitelor categorii de
consumatori;
j) organizeaza, indruma si controleaza pescuitul in Marea Neagra si in
oceane, piscicultura si pescuitul in apele interioare, potrivit legii,
industrializarea pestelui si a celorlalte produse acvatice, imbunatatirea
calitatii produselor prelucrate din peste prin respectarea stricta a
tehnologiilor si a retetelor de fabricatie, sporirea cantitatilor de peste
prelucrate si livrate in stare proaspata populatiei;
k) asigura industrializarea griului si porumbului, organizeaza si raspunde
de realizarea productiei de faina, piini, produselor de panificatie, patiserie,
pastelor fainoase si biscuitilor intr-o larga structura sortimentala, de
calitate superioara, urmarind gospodarirea judicioasa a materiilor prime;
l) indruma si controleaza productia de sfecla de zahar, raspunde de
realizarea productiei de zahar, produse zaharoase si de ulei; ia masuri pentru
imbunatatirea continua a tehnologiilor de producere a zaharului si uleiului, in
vederea obtinerii unor randamente superioare de fabricatie; asigura ridicarea
nivelului calitativ al produselor zaharoase, imbunatatirea ambalarii si modul
de prezentare a acestora;
m) raspunde de industrializarea si valorificarea superioara a legumelor,
cartofilor, fructelor si strugurilor sub forma de produse semiconservate si
conservate, asigurand diversificarea permanenta a sortimentelor si
imbunatatirea calitatii acestora; coordoneaza si raspunde de realizarea
productiei de sucuri;
n) asigura valorificarea, prin vinificatie, a productiei de struguri
destinate industrializarii, urmarind aplicarea de tehnologii noi si
imbunatatite care sa conduca la obtinerea de vinuri de calitati superioare;
coordoneaza, indruma si da dispozitii obligatorii privind productia de bauturi
alcoolice si indeplinirea sarcinilor catre fondul de stat; raspunde de
realizarea productiei de bere, corespunzator cerintelor de consum; raspunde de
industrializarea tutunului si asigura realizarea productiei de tutun si
tigarete;
o) raspunde de valorificarea superioara a resurselor agroalimentare de care
dispune economia nationala, prin concentrarea productiei de preparate culinare
in unitati specializate, precum si de organizarea pe principii industriale a
productiei, prin amenajarea de fabrici de diferite capacitati care sa asigure
necesarul de produse pentru unitatile comerciale alimentare, de alimentatie
publica si consumurile colective;
p) coordoneaza si da dispozitii obligatorii pentru productia si livrarea de
faina, malai, produse de panificatie, produse zaharoase si alte produse
agroindustriale realizate de catre unitatile din subordinea organelor locale,
acorda acestora asistenta tehnica de specialitate si exercita controlul
activitatii morilor cu regim de macinis prestator;
r) coordoneaza si sprijina dezvoltarea, in cadrul consiliilor unice
agroindustriale, a capacitatilor noi industriale pentru valorificarea economica
a resurselor de materii prime agricole; organizeaza actiuni de cooperare si
asociere intre intreprinderile industriale si cooperativele agricole si
dezvolta sectii ale intreprinderilor pe raza de activitate a consiliilor;
s) coordoneaza elaborarea planului de cercetare stiintifica, dezvoltare
tehnologica, de introducere a progresului tehnic pentru toate sectoarele de
industrie alimentara, urmareste si asigura indeplinirea acestuia; raspunde de
asimilarea de produse noi, conform programelor intocmite, modernizarea si
automatizarea proceselor de productie, a celor cu volum mare de manopera, si de
reducerea consumurilor de materii prime si materiale;
s) elaboreaza si aplica noi tehnologii care asigura realizarea si folosirea
inlocuitorilor de materii prime si materiale deficitare din import;
t) colaboreaza, pe baza unor programe prioritare comune, cu unitatile de
cercetare si productie din agricultura pentru gasirea de noi rase sau hibrizi
de animale si plante, in scopul asigurarii industriei cu materii prime cu
continut ridicat de substante utile si calitati optime de prelucrare;
t) elaboreaza proiectele de tipizare a tehnologiilor si constructiilor
pentru noile capacitati din toate sectoarele industriei alimentare, urmarind
modul de aplicare a acestora de catre toti producatorii de bunuri alimentare,
indiferent de subordonarea acestora;
u) coordoneaza elaborarea si avizarea documentatiilor tehnice pentru toate
produsele alimentare, urmarind cuprinderea in aceasta a conditiilor tehnice de
calitate, compozitie, reguli si metode de verificare a calitatii, prescriptii
speciale de ambalare, marcare si transport, precum si reguli speciale de
protectie specifice conditiilor de clima si mediu ale tarilor in care urmeaza
sa fie expediate, precum si alti parametri, potrivit legii;
v) urmareste respectarea nivelului parametrilor de calitate din documentele
tehnice pe care le elaboreaza si stricta aplicare a acestora, dupa aprobarea
lor conform legii; asigura revizuirea periodica a parametrilor de calitate ai
produselor in vederea aducerii lor la nivelul performantelor din tara sau pe
plan mondial;
z) organizeaza, indruma si coordoneaza utilizarea rationala si dezvoltarea
retelei frigorifice din tara.
Art. 9
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
este raspunzator unic pentru intreaga activitate de contractare, achizitionare
si preluare a produselor agricole vegetale si animale la fondul de stat si la
fondul de autoaprovizionare.
Art. 10
In calitatea sa de raspunzator unic pentru activitatea de achizitii,
contractare si preluare a produselor agricole vegetale si animale, Ministerul
Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole poate da mandat
Uniunii Centrale a Cooperativelor de Productie, Achizitii si Desfacere a Marfurilor
de a efectua, prin unitatile acesteia, contractari si achizitii de produse
agricole vegetale si animale. De asemenea, Ministerul Industriei Alimentare si
al Achizitionarii Produselor Agricole poate da mandat si altor ministere si
organe centrale pentru a efectua contractari si achizitii ale unora dintre
produsele agricole.
Art. 11
Uniunea Centrala a Cooperativelor de Productie, Achizitii si Desfacere a
Marfurilor, precum si celelalte organe centrale, raspund, in conformitate cu
mandatul incredintat, impreuna cu Ministerul Industriei Alimentare si al
Achizitionarii Produselor Agricole, de indeplinirea integrala a sarcinilor de
contractare si preluare a produselor agricole la fondul de stat.
Unitatile care contracteaza si achizitioneaza produse agricole in cadrul
mandatului primit vor incheia contracte economice de livrare cu unitatile
beneficiare, pentru cantitatile prevazute in plan.
SECTIUNEA a 2-a
Atributii in domeniul construirii, pastrarii si valorificarii fondului de
stat de cereale si plante tehnice
A. Cu privire la constituirea fondului de stat de cereale si plante tehnice
Art. 12
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
raspunde de constituirea fondului de stat de cereale, leguminoase boabe si
seminte oleaginoase, in care scop:
a) organizeaza si asigura incheierea contractelor cu unitatile agricole
socialiste si alti producatori pentru livrarea cerealelor si plantelor tehnice
la fondul de stat;
b) controleaza baza materiala a contractelor de livrare la fondul de stat,
amplasarea culturilor si cultivarea suprafetelor planificate, asigurarea si
folosirea semintelor din soiuri si hibrizi cu insusiri biologice superioare,
executarea, potrivit legii, a lucrarilor agricole - pregatirea solului,
insamantarea in perioada optima, respectarea densitatilor, fertilizarea cu
ingrasaminte naturale si chimice potrivit programului, combaterea bolilor,
daunatorilor si buruienilor, intretinerea culturilor;
c) colaboreaza cu Ministerul Agriculturii la efectuarea evaluarii
productiilor de cereale, leguminoase boabe si seminte oleaginoase, precum si la
elaborarea proiectelor balantelor pentru aceste produse, in vederea realizarii
integrale a fondului de stat;
d) colaboreaza cu Ministerul Agriculturii la organizarea recoltarii
cerealelor, leguminoaselor boabe si semintelor oleaginoase si ia masuri ca
produsele destinate fondului de stat sa fie transportate si livrate cu
prioritate la bazele de receptie;
e) asigura preluarea integrala a cerealelor, leguminoaselor boabe si
semintelor oleaginoase cer se livreaza la fondul de stat prin contractari si
achizitii, a celor datorate statiunilor pentru mecanizarea agriculturii, ca
plata in natura pentru lucrarile executate cooperativelor agricole de productie
si altor producatori, precum si a uiumurilor datorate pentru prestatiile de
macinis.
B. Cu privire la depozitarea si pastrarea cerealelor si plantelor tehnice
Art. 13
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
raspunde de receptionarea, depozitarea si pastrarea cerealelor, leguminoaselor
boabe si semintelor oleaginoase, in care scop:
a) organizeaza, in mod corespunzator, bazele de receptie si spatiile de
depozitare, asigurand receptionarea cantitativa si calitativa a produselor
agricole, potrivit normelor legale;
b) asigura receptionarea, depozitarea, conditionarea si conservarea
produselor agricole;
c) urmareste realizarea sarcinilor privind achizitiile de cereale,
leguminoase boabe si seminte oleaginoase de la populatie de catre unitatile
cooperatiei de productie, achizitii si desfacere a marfurilor si controleaza
modul in care aceste unitati depoziteaza si pastreaza produsele;
d) controleaza si raspunde de starea calitativa si sanitara a produselor
depozitate si ia masuri pentru evitarea oricaror pierderi si deprecieri.
C. Cu privire la valorificarea cerealelor si plantelor tehnice
Art. 14
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
raspunde de valorificarea cerealelor, leguminoaselor boabe si semintelor
oleaginoase, in care scop:
a) asigura livrarea produselor din fondul de stat si verifica utilizarea
acestora potrivit destinatiilor stabilite prin plan; propune masuri de reducere
a consumurilor si de economisire a produselor agricole;
b) asigura livrarea la export a produselor agricole, la termenele si in
conditiile stabilite prin contractele externe;
c) controleaza si ia masuri pentru respectarea cu strictete a normelor
legale privind transportul si comercializarea cerealelor;
d) controleaza in unitatile de productie agricola respectarea destinatiilor
productiei, stabilite prin balante, si preia la fondul de stat
disponibilitatile nedeclarate;
e) organizeaza si raspunde de evidenta intregii cantitati de cereale,
leguminoase boabe si seminte oleaginoase din fondul de stat si ia masuri pentru
asigurarea integritatii acestui fond.
SECTIUNEA a 3-a
Atributii cu privire la formarea si pastrarea rezervei de stat de produse agroalimentare
Art. 15
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
raspunde de formarea si pastrarea rezervei de stat de produse agroalimentare,
in care scop:
a) asigura acumularea in rezervele de stat a produselor agroalimentare
necesare pentru satisfacerea eficienta si operativa a unor nevoi ale economiei
nationale;
b) intocmeste propuneri cu privire la nomenclatorul, nivelurile, stocurile
minime, planurile anuale si de perspectiva de constituire a produselor agroalimentare
rezerve de stat;
c) planifica si coordoneaza activitatea de repartizare pe teritoriu, de
depozitare, conservare si improspatare a produselor agroalimentare rezerve de
stat;
d) avizeaza propunerile ministerelor si celorlalte organe centrale ale
administratiei de stat privind scoaterea, sub forma de imprumut sau definitiva,
din stocurile rezervelor de stat, a unor cantitati de produse agro-alimentare;
e) asigura integritatea si pastrarea caracteristicilor calitative ale
produselor agroalimentare rezerve de stat, stabilind termenele de pastrare si
luand masuri pentru improspatarea acestora;
f) emite norme obligatorii cu privire la rezervele de stat de produse
agroalimentare depozitate atat in unitatile din subordine, cat si in unitatile
din subordinea ministerelor si celorlalte organe centrale ale administratiei de
stat;
g) propune construirea de capacitati de depozitare in concordanta cu ritmul
de crestere a stocurilor de produse agroalimentare rezerve de stat si folosirea
rationala a capacitatilor de depozitare existente;
h) colaboreaza cu unitatile de cercetare de profil in vederea stabilirii
conditiilor de depozitare pe timp indelungat si de conservare a produselor
agroalimentare rezerve de stat;
i) intocmeste bugetul de venituri si cheltuieli, in vederea finantarii,
constituirii si administrarii rezervelor de stat si a realizarii lucrarilor de
investitii.
SECTIUNEA a 4-a
Alte atributii
Art. 16
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
mai indeplineste si urmatoarele atributii:
a) asigura diversificarea productiei si ridicarea continua a
caracteristicilor calitative ale produselor in scopul satisfacerii
necesitatilor economiei nationale si cresterii competitivitatii lor pe piata
internationala;
b) raspunde de elaborarea si aplicarea normelor de consum de materii prime,
materiale si combustibili, ia masuri pentru reducerea continua a consumurilor
materiale, energetice si de forta de munca, asigura recuperarea si valorificarea
resurselor materiale si energetice refolosibile;
c) organizeaza intocmirea lucrarilor privind necesarul de materii prime,
materiale si utilaje pentru unitatile subordonate; asigura echilibrarea
balantelor pentru materii prime, materiale, semifabricate si produse din
competenta sa; elaboreaza balantele materiale pentru produsele la care este
coordonator;
d) raspunde de realizarea productiei planificate, precum si de indeplinirea
celorlalti indicatori ce-i revin din planul national unic de dezvoltare
economico-sociala si bugetul de stat, precum si din programele speciale,
informand periodic Consiliul de Ministri;
e) indruma si coordoneaza activitatea de organizare a productiei si a
muncii in unitatile subordonate; organizeaza activitatea de elaborare, aplicare
si urmarire a normativelor si normelor de munca pentru toate categoriile de
personal din sfera sa de activitate; promoveaza introducerea metodelor si
tehnicii moderne in organizarea productiei si conducerea unitatilor economice;
f) raspunde de dezvoltarea activitatii de comert exterior si cooperare
economica internationala in domeniul sau de activitate, in care scop:
- intocmeste planul de export, face propuneri privind proportiile,
structura si orientarea schimburilor comerciale in perspectiva si raspunde de
realizarea sarcinilor de export ce ii revin, precum si a sarcinilor de
cooperare economica internationala din domeniul sau de activitate;
- organizeaza si coordoneaza activitatea de colaborare si cooperare
economica, tehnica si stiintifica cu alte ministere si organe centrale din tara
precum si cu partenerii din strainatate, in domeniul sau de activitate;
- asigura si raspunde de aplicarea conventiilor si acordurilor
internationale privitoare la activitatea ministerului; controleaza si asigura
indeplinirea obligatiilor ce decurg din acestea;
g) aproba notele de comanda pentru produse si tehnologii noi si modernizate
din competenta sa, potrivit legii;
h) stabileste necesarul de mijloace circulante pentru unitatile
subordonate, potrivit normelor legale;
i) analizeaza bilanturile si darile de seama periodice ale unitatilor
subordonate si intocmeste pe cele care privesc activitatea pe intregul minister
j) intocmeste si executa, potrivit legii, bugetul de venituri si cheltuieli
pentru administratia centrala a ministerului si unitatile bugetare subordonate;
k) exercita, potrivit legii, atributiile cu privire la preturi si tarife;
l) raspunde de aplicarea politicii partidului si statului in problemele de
personal si de retribuire a muncii, in care scop:
- stabileste criterii unitare de selectionare, pregatire, perfectionare si
promovare a personalului din ramura si subramurile sale de activitate si
controleaza aplicarea acestora;
- stabileste necesarul de personal in perspectiva si ia masuri pentru
pregatirea acestuia, potrivit legii;
- incadreaza personalul pentru aparatul propriu; numeste organele de
conducere ale centralelor, unitatilor asimilate si ale celorlalte unitati
direct subordonate, potrivit legii;
- organizeaza si asigura perfectionarea pregatirii cadrelor de conducere si
a specialistilor;
- raspunde de sarcinile ce-i revin cu privire la integrarea invatamantului
cu cercetarea stiintifica si productia, coordonarea activitatilor unitatilor de
invatamant cu dubla subordonare in domeniul intocmirii si realizarii planurilor
anuale de cercetare, proiectare si de microproductie;
- participa la elaborarea propunerilor privind perfectionarea elementelor
sistemului de retribuire, organizand intocmirea de studii in acest scop;
- asigura aplicarea unitara a elementelor sistemului de retribuire pe baza
principiului acordului global, pentru ramura si subramurile coordonate;
- stabileste, potrivit legii, masuri cu privire la protectia muncii si
asigura cele mai bune conditii de munca pentru prevenirea accidentelor de munca
si imbolnavirilor profesionale, la unitatile din subordine;
- stabileste masuri de ansamblu pentru imbunatatirea continua a conditiilor
de munca si de trai ale personalului;
m) raspunde de indeplinirea si a altor atributii, stabilite potrivit legii
Art. 17
In indeplinirea functiei de organ central coordonator, Ministerul
Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole asigura:
a) specializarea, profilarea si integrarea productiei la toate unitatile
din cadrul ramurii;
b) cooperarea intre toate unitatile din subordinea sa si cele ale altor
organe centrale si locale;
c) elaborarea, impreuna cu titularii de plan, a proiectului de plan in
profil de ramura, urmarind dezvoltarea echilibrata a acesteia;
d) indrumarea si controlul, pe ansamblul ramurii, a utilizarii rationale a
mijloacelor de productie, introducerii si extinderii tehnicii noi, asimilarii
de produse noi si perfectionarii celor existente, ridicarii continue a
calitatii produselor, cresterii productivitatii muncii si reducerii costurilor,
in conformitate cu prevederile din programele speciale aprobate;
e) coordonarea, indrumarea si controlul folosirii rationale a utilajelor, a
tuturor capacitatilor de productie, precum si realizarea planului de
constructii-montaj si reparatii capitale ale acestora.
CAP. 3
Organizare si functionare
Art. 18
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
este condus de consiliul de conducere, care hotaraste in problemele generale
privind activitatea ministerului; conducerea colectiva a activitatii operative
a ministerului si asigurarea aducerii la indeplinire a hotararilor consiliului
de conducere se realizeaza prin biroul executiv al acestuia.
Consiliul de conducere al ministerului si biroul executiv al acestuia,,
organe cu caracter deliberativ, sunt organizate si functioneaza potrivit
Decretului nr. 76/1973 privind conducerea ministerelor si a celorlalte organe
centrale ale administratiei de stat pe baza principiului conducerii colective.
Art. 19
Ministrul informeaza consiliul de conducere al ministerului asupra
principalelor probleme rezolvate in perioada dintre sedinte.
Art. 20
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
are in conducerea sa un ministru, trei adjuncti ai ministrului si doi secretari
de stat.
Adjunctii ministrului si secretarii de stat se numesc prin decret prezidential,
iar atributiile acestora se stabilesc de consiliul de conducere al
ministerului.
Art. 21
Ministrul reprezinta ministerul in raporturile cu celelalte organe si
organizatii din tara, precum si in relatiile internationale.
Art. 22
In cadrul Ministerului Industriei Alimentare si al Achizitionarii
Produselor Agricole se organizeaza si functioneaza, potrivit Decretului nr. 78/
1973, Consiliul tehnico-economic, organ de lucru pe langa organele de conducere
colectiva ale ministerului
Art. 23
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
are urmatoarea structura organizatorica:
a) Directia de achizitionare si industrializare a produselor animaliere;
b) Directia de achizitionare si industrializare a produselor vegetale;
c) Directia plan, finante-preturi;
d) Directia tehnica pentru perfectionarea tehnologiilor si introducerea
progresului tehnic in industria alimentara;
e) Directia de investitii si mecano-energetica;
f) Directia de comert exterior si cooperare economica internationala;
g) Directia de aprovizionare si transport;
h) Directia de organizare, personal, invatamant, retribuire;
i) Inspectia de stat pentru industria alimentara si achizitionarea
produselor agricole;
j) Directia generala economica pentru achizitionarea produselor agricole;
k) Oficiul juridic-arbitraj;
l) Serviciul secretariat-administrativ.
Structura organizatorica pe compartimente de munca si numarul maxim de
personal in aparatul ministerului sunt cele prevazute in anexa nr. 1* si anexa
nr. 2*.
Atributiile si normele de functionare ale compartimentelor prevazute la
alin. 1 se stabilesc de consiliul de conducere al ministerului, potrivit
normelor legale.
Directia generala economica pentru achizitionarea produselor agricole
functioneaza pe principiul autogestiunii economico-financiare, are
personalitate juridica si indeplineste atributiile ce revin, potrivit legii,
centralelor.
Art. 24
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
are in subordinea sa centrale industriale si unitati asimilate acestora,
intreprinderi, unitati de cercetare stiintifica, alte unitati, licee de
specialitate si scoli profesionale pentru pregatirea cadrelor de specialitate.
Art. 25
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
are in subordine directa unitatile prevazute in anexa nr. 3.
Art. 26
Pentru coordonarea unitara a activitatii de industrializare si
achizitionare a produselor agricole, in cadrul judetelor si al municipiului
Bucuresti se organizeaza consilii pentru industrializarea si achizitionarea
produselor agricole in subordinea Ministerului Industriei Alimentare si al
Achizitionarii Produselor Agricole si comitetelor executive ale consiliilor
populare judetene si al municipiului Bucuresti.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 27
Intreprinderile de contractare, achizitionare si pastrare a produselor
agricole sunt subordonate si comitetelor executive ale consiliilor populare
judetene si al municipiului Bucuresti.
Art. 28
Pentru urmarirea realizarii fondului de stat in cadrul intreprinderilor de
contractare, achizitionare si pastrare a produselor agricole functioneaza
compartimentul de imputerniciti ai statului, prevazut cu 1-2 posturi pentru
fiecare consiliu unic agroindustrial de stat si cooperatist.
Functia de imputernicit al statului se asimileaza cu functiile de inspector
principal I si II din inspectoratele judetene pentru controlul calitatii produselor,
prevazute in anexa nr. VI cap. IV lit. A pozitia 2 din Legea nr. 57/1974.
Art. 29
Ministerul Industriei Alimentare si al Achizitionarii Produselor Agricole
se doteaza cu 4 autoturisme pentru transport persoane, pentru parcul comun
propriu.
Art. 30
Personalul care trece de la Ministerul Agriculturii si Industriei
Alimentare si de la Departamentul pentru Contractarea, Achizitionarea si
Pastrarea Produselor Agricole la Ministerul Industriei Alimentare si al
Achizitionarii Produselor Agricole se considera transferat in interesul
serviciului.
Art. 31
Personalul transferat in interesul serviciului sau trecut in aceeasi
unitate, in functii cu niveluri de retribuire mai mici, precum si personalul
devenit disponibil, ca urmare a aplicarii prezentului decret, beneficiaza de
drepturile prevazute in art. 21 din Decretul nr.162/1973 privind stabilirea
normelor unitare de structura pentru unitatile economice.
Art. 32
Prevederile Decretului nr. 367/1980 privind unele masuri pentru utilizarea
rationala a personalului din unitatile socialiste, a caror aplicabilitate a
fost prelungita prin Decretul nr. 451/1984, nu se aplica, pana la 31 martie
1986, posturilor din unitatile la si de la care se transfera personalul ca
urmare a prevederilor prezentului decret.
Art. 33
Comitetul de Stat al Planificarii si Ministerul Finantelor vor supune spre
aprobare, in termen de 30 de zile de la data prezentului decret, pe baza
propunerilor ministerelor interesate, modificarea indicatorilor de plan economici
si financiari, precum si in volumul si structura bugetului de stat, cu
influentele ce decurg din aplicarea prezentului decret.
Art. 34
Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentul decret.
Art. 35
Decretul nr. 420/1982 privind infiintarea, organizarea si functionarea
Departamentului pentru Contractarea, Achizitionarea si Pastrarea Produselor
Agricole, precum si orice alte dispozitii contrare, se abroga.
ANEXA 1
Transmisa celor interesati
ANEXA 2
Transmisa celor interesati
ANEXA 3
UNITATILE
subordonate direct Ministerului Industriei Alimentare si al Achizitiei
Productiei Agricole
I. Centrale industriale II. Alte unitati
1.Centrala industrializarii carnii 1.Intreprinderea de comert exteri-
Bucuresti or "Prodexport"bucuresti
2.Centrala industrializarii lapte- 2.Intreprinderea de comert exteri-
lui Bucuresti or "Fructexport" Bucuresti
3.Centrala industriala de morarit 3.Intreprinderea de transporturi
si panificatie Bucuresti internationale auto Bucuresti
4.Centrala industriei zaharului 4.Intreprinderea "Siloz"
Constan-
si produselor zaharoase Bucuresti ta-Port
5.Centrala industriei uleiului 5.Intreprinderea-antrepriza
"Fri-
Bucuresti gotehnica"
6.Centrala vinificarii, bauturilor 6.Institutul de chimie alimentara
diferite si produselor spirtoase Bucuresti
Bucuresti
7.Centrala pescuitului si indus- 7.Baza de aprovizionare pentru in-
trializarii pestelui Bucuresti dustria alimentara Bucuresti
8.Centrala industrializarii tutu- 8.Centrul de organizare si calcul
nului Bucuresti Bucuresti
9.Trustul pentru producerea con- 9.Unitati scolare.
servelor si sucurilor Bucuresti.
III. Unitatile din subordinea Directiei generale economice pentru
achizitionarea produselor agricole
----------------------------------------------------------------------------
nr. Sediul
crt. Denumirea ------------------------------------
localitatea judetul
----------------------------------------------------------------------------
1.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- comuna Afumati,
duselor agricole Afumati Sectorul agricol Ilfov -
2.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Alba orasul Sebes Alba
3.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Arad municipiul Arad Arad
4.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Arges municipiul Pitesti Arges
5.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Bacau municipiul Bacau Bacau
6.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Bihor municipiul Oradea Bihor
7.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- Bistrita
duselor agricole Bistrita-nasaud municipiul Bistrita Nasaud
8.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Botosani municipiul Botosani Botosani
9.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Brasov municipiul Brasov Brasov
10.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Braila municipiul Braila Braila
11.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Buzau municipiul Buzau Buzau
12.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro Caras-
duselor agricole Caras-severin municipiul Resita Severin
13.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Calarasi municipiul Calarasi Calarasi
14.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul
duselor agricole Cluj Cluj-Napoca Cluj
15.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul
duselor agricole Constanta Constanta Constanta
16.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul
duselor agricole Covasna Sfantu Gheorghe Covasna
17.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul
duselor agricole Dambovita Targoviste Dambovita
18.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Dolj municipiul Craiova Dolj
19.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Galati municipiul Galati Galati
20.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Giurgiu municipiul Giurgiu Giurgiu
21.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Gorj municipiul Targu-jiu Gorj
22.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul
duselor agricole Harghita Miercurea-Ciuc Harghita
23.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Hunedoara municipiul Deva Hunedoara
24.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Ialomita municipiul Slobozia Ialomita
25.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Iasi municipiul Iasi Iasi
26.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul
duselor agricole Maramures Baia Mare Maramures
27.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul Drobeta-
duselor agricole Mehedinti Turnu Severin Mehedinti
28.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul
duselor agricole Mures Targu Mures Mures
29.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul
duselor agricole Neamt Piatra-neamt Neamt
30.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Olt municipiul Slatina Olt
31.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Prahova municipiul Ploiesti Prahova
32.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Satu Mare municipiul Satu Mare Satu Mare
33.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Salaj municipiul Zalau Salaj
34.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Sibiu municipiul Sibiu Sibiu
35.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Suceava municipiul Suceava Suceava
36.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Teleorman municipiul Alexandria Teleorman
37.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Timis municipiul Timisoara Timis
38.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Tulcea municipiul Tulcea Tulcea
ANEXA 4
continuare Anexa 3
39.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Vaslui municipiul Vaslui Vaslui
40.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro- municipiul
duselor agricole Valcea Ramnicu Valcea Valcea
41.Intreprinderea de contractare,
achizitionare si pastrare a pro-
duselor agricole Vrancea municipiul Focsani Vrancea
42.Oficiul ptr.tehnologia si controlul
calitatii cerealelor si plantelor
tehnice municipiul Bucuresti
43.Oficiul de calcul municipiul Bucuresti