HOTARARE Nr. 439 din 30 aprilie 2002
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a
Guvernului nr. 186/2001 privind instituirea sistemului de declaratii de livrare
a tutunului brut
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 328 din 17 mai 2002
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 11
din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 186/2001 privind instituirea
sistemului de declaratii de livrare a tutunului brut, cu modificarile
ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a
Guvernului nr. 186/2001 privind instituirea sistemului de declaratii de livrare
a tutunului brut, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta
hotarare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
p. Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
de punere in aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 186/2001 privind
instituirea sistemului de declaratii de livrare a tutunului brut
Art. 1
Normele metodologice se refera la procedura de eliberare, inregistrare si
control al declaratiilor de livrare a tutunului brut, in scopul evidentierii
productiei livrate si a producatorilor de tutun.
Art. 2
Unitatile de prima procesare au obligatia sa anunte in scris directiile generale
pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului
Bucuresti, cu 20 de zile inainte de inceperea livrarilor, locul de livrare a
tutunului si data inceperii livrarilor. Directiile generale pentru agricultura
si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti transmit
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor situatia privind locul de
livrare a tutunului, conform modelului prevazut in anexa nr. 1.
Art. 3
In limita cantitatii de tutun contractate producatorii de tutun livreaza
tutunul prim-procesatorilor. Livrarea se face pe varietati de tutun si pe clase
de calitate.
Art. 4
Fiecare livrare este consemnata in actele primare ale unitatii de prima
procesare.
Art. 5
Unitatea de prima procesare are obligatia ca in momentul realizarii
livrarii sa elibereze declaratia de livrare a tutunului. Modelul-tip al
declaratiilor de livrare este prevazut in anexa nr. 2.
Art. 6
Declaratia de livrare se elibereaza in 3 exemplare si este semnata de
producator si de reprezentantul unitatii de prima procesare, desemnat de
conducere, cu sarcini de serviciu in acest sens. Declaratiile de livrare se
inregistreaza in registrul special de evidenta a acestora existent la unitatea
de prima procesare. Un exemplar al declaratiei de livrare este dat
producatorului de tutun, un exemplar ramane la unitatea de prima procesare si
un exemplar va fi inaintat directiei generale pentru agricultura si industrie
alimentara a judetului de resedinta a unitatii de prima procesare.
Art. 7
Datele privind cantitatea livrata, calitatea si pretul de livrare trebuie
sa fie conforme cu datele din actele primare privind livrarea si cu datele
inscrise in registrul intrarilor in cadrul unitatii de prima procesare.
Evidenta intrarilor de tutun brut este tinuta in mod obligatoriu si pe
calculator, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
Art. 8
Livrarea tutunului de catre producatori unitatilor de prima procesare se
incheie pana la data de 15 aprilie a anului urmator anului de recolta.
Art. 9
La data incheierii livrarilor de tutun unitatile de prima procesare vor
intocmi o situatie centralizatoare privind livrarile si producatorii de tutun,
in baza declaratiei de livrare. Situatia centralizatoare se intocmeste conform
modelului prevazut in anexa nr. 4.
Art. 10
In termen de 5 zile de la data incheierii livrarilor unitatea de prima
procesare va inainta directiei generale pentru agricultura si industrie
alimentara a judetului, respectiv a municipiului Bucuresti, in care isi
desfasoara activitatea unitatea de prima procesare situatia centralizatoare
privind livrarile, cu semnatura conducatorului unitatii si a directorului
economic sau, dupa caz, a contabilului-sef, insotita de evidenta electronica a
livrarilor si de un exemplar al declaratiei de livrare.
Art. 11
Directorul general al directiei generale pentru agricultura si industrie
alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, va nominaliza prin
decizie o persoana cu atributii de inregistrare a centralizatorului si de
computerizare a evidentei electronice a livrarilor.
Art. 12
Directia generala pentru agricultura si industrie alimentara judeteana,
respectiv a municipiului Bucuresti, transmite Ministerului Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare
a prezentelor norme metodologice, propunerile privind persoanele cu atributii
de control administrativ.
Art. 13
Desemnarea persoanelor din compartimentul de control administrativ la nivel
central si pe plan teritorial, precum si atributiile acestora se vor stabili
prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, in termen de
30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a
prezentelor norme metodologice.
Art. 14
In termen de 15 zile de la data primirii situatiei centralizatoare privind
livrarile de la unitatea de prima procesare de tutun brut directiile generale
pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului
Bucuresti, prin persoanele nominalizate prin decizie conform art. 11, transmit
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Biroul pentru tutun
situatiile privind livrarile, vizate de directorul general.
Art. 15
Persoanele cu atributii de control administrativ, desemnate conform art.
13, au si atributii de control al suprafetelor cultivate si productiilor de
tutun brut realizate.
Art. 16
Producatorii si unitatile de prima procesare au obligatia sa puna la
dispozitie persoanelor cu atributii de control administrativ toate documentele
necesare acestuia. Efectuarea controlului se consemneaza intr-un registru
special, in care se vor mentiona: numele si prenumele persoanei care a efectuat
controlul, institutia reprezentata de aceasta, scopul controlului si
rezultatele activitatii de control. Totodata se va intocmi si un proces-verbal,
in 3 exemplare, privind constatarile controlului, din care: un exemplar pentru
producatorul/prim-procesatorul la care s-a desfasurat activitatea de control,
un exemplar pentru compartimentul de control administrativ, iar un exemplar va
fi inaintat Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Biroul
pentru tutun.
Art. 17
Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
ANEXA 1
la normele metodologice
Unitatea prim-procesatoare ........................
(denumirea unitatii)
Nr. de inregistrare la registrul comertului:
Codul fiscal:
Adresa completa:
Telefon, fax, e-mail:
Catre
Directia generala pentru agricultura si industrie alimentara a judetului
.............../municipiului Bucuresti
Preluarile de tutun brut de la producatorii de tutun din productia anului
....... se vor realiza de unitatea noastra in urmatoarele puncte de livrare si
depozitare:
______________________________________________________________________________
| Locul de livrare | Punctul de lucru | | Cantitatea
totala|
| (comuna, satul, |(se va preciza locul| Varietatea (soiul)| ce urmeaza sa
fie|
|depozitul, adresa)| de receptionare) | | receptionata
|
|__________________|____________________|___________________|__________________|
| | | |
|
|__________________|____________________|___________________|__________________|
Director general, Director economic,
(administrator) (contabil-sef)
ANEXA 2
la normele metodologice
Unitatea prim-procesatoare ................................................
(denumirea, nr. de inregistrare la registrul
comertului, codul fiscal, adresa completa,
telefon, fax, e-mail)
Varietatea (Soiul) ............................
Suprafata cultivata (ha) ......................
Parcela .................
Recolta .................
DECLARATIE DE LIVRARE
Nr. ...... din ..........
Producatorul .......................... din satul
........................., comuna .........................., judetul
........................., posesor al buletinului de identitate/cartii de
identitate seria .......... nr. ..........., eliberat/eliberata de
..............................., a predat urmatoarele cantitati de tutun:
.................................
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - Lemne - kg
B - Ambalaj - kg
C - Apa
D - Neindustrializabil - kg
E - Corpuri straine - kg
F - Total - kg
G - Superior - kg
______________________________________________________________________________
|N | Nr. |Greutatea|Tara|Greutatea| Din care:
|Cantitatea|
|r.|teancului| bruta | | bruta |_____________________________| neta de
|
| | | - kg - | | - kg - | Cantitatea | Cantitatea | plata
|
|c | | | | minus |fara valoare| de plata |
|
|r | | |____| tara
|____________|________________|__________|
|t.| | |A |B| - kg - | C |D| E| F| G| I| II|III|IV| - kg -
|
| | | | | | | | | | | |kg| kg| kg|kg|
|
|__|_________|_________|__|_|_________|____|_|__|__|__|__|___|___|__|__________|
| | | | | | |+ |-| | | | | | | | |
|
|__|_________|_________|__|_|_________|__|_|_|__|__|__|__|___|___|__|__________|
|__|_________|_________|__|_|_________|__|_|_|__|__|__|__|___|___|__|__________|
|__|_________|_________|__|_|_________|__|_|_|__|__|__|__|___|___|__|__________|
|__|_________|_________|__|_|_________|__|_|_|__|__|__|__|___|___|__|__________|
| TOTAL | | | | | | | | | | | | | | |
|
| CANTITATE: | | | | | | | | | | | | | | |
|
|____________|_________|__|_|_________|__|_|_|__|__|__|__|___|___|__|__________|
Pretul unitar (lei/kg)
____________________________________________________________________________
Valoare tarifara pe clase
____________________________________________________________________________
Valoarea ambalajului
____________________________________________________________________________
VALOAREA TOTALA:
____________________________________________________________________________
Retineri pentru materiale (lei)
____________________________________________________________________________
Clasificator, Calculator, Producator,
................. .................. ..................
ANEXA 3
la normele metodologice
Unitatea prim-procesatoare ........................
(denumirea unitatii)
Nr. de inregistrare la registrul comertului:
Codul fiscal:
Adresa completa:
Telefon, fax, e-mail:
SITUATIA LIVRARILOR DE TUTUN
la data de ..............
______________________________________________________________________________
|Nr. | Numele si prenumele | Cantitatea | din care: | varietatea
|
|crt.| producatorului |totala livrata| varietatea I*) pe|a II-a*) pe
clase|
| | | - kg - | clase de calitate| de calitate
|
| | | | - kg - | - kg -
|
|____|_____________________|______________|__________________|_________________|
| 1.| Exemplu: | | |
|
| | Ardeleanu Ion | 551 | 351 | 200
|
|____|_____________________|______________|__________________|_________________|
| 2.| Ionescu Vasile | 630 | 220 | 410
|
|____|_____________________|______________|__________________|_________________|
| 3.| | | |
|
|____|_____________________|______________|__________________|_________________|
| 4.| | | |
|
|____|_____________________|______________|__________________|_________________|
| 5.| | | |
|
|____|_____________________|______________|__________________|_________________|
| TOTAL: | 1.181 | 571 | 610
|
|__________________________|______________|__________________|_________________|
*) Se va specifica varietatea (soiul de tutun) pe fiecare clasa de
calitate.
Data intocmirii lucrarii ............
Intocmit,
.......................
(numele si prenumele)
ANEXA 4
la normele metodologice
Unitatea prim-procesatoare ........................
(denumirea unitatii)
Nr. de inregistrare la registrul comertului:
Codul fiscal:
Adresa completa:
Telefon, fax, e-mail:
Catre
Directia generala pentru agricultura si industrie alimentara a judetului
..................../municipiului Bucuresti
Situatia centralizatoare privind preluarile de tutun brut de la producatori
din recolta anului 2002
Numarul de producatori inregistrati:
Cantitatea totala preluata - 1.181 kg,
din care:
- numarul de producatori/varietatea (soiul) I (se trece denumirea soiului)
- 571 kg
- numarul de producatori/varietatea a II-a (se trece denumirea soiului) -
610 kg
Data ........................
Director general,
.................................
(Numele, prenumele, semnatura
si parafa unitatii)