HOTARARE Nr. 567 din 20 septembrie 1997
privind reducerea temporara a taxelor vamale aplicabile unor produse agricole
originare din Uniunea Europeana la importul in Romania
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 253 din 25 septembrie 1997
In temeiul art. 2 si al art. 35 din Ordonanta Guvernului nr. 26/1993
privind Tariful vamal de import al Romaniei, aprobata si modificata prin Legea
nr. 102/1994,
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Taxele vamale pentru unele produse agricole originare din Uniunea
Europeana, prevazute in Hotararea Guvernului nr. 161/1997 privind taxele vamale
de import pentru produsele agricole, in anul 1997, se reduc temporar, la
nivelurile prevazute in anexele nr. 1 si 2, care fac parte integranta din
prezenta hotarare.
Art. 2
Prezenta hotarare se aplica pana la data de 31 decembrie 1997 inclusiv.
PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA
Contrasemneaza:
Ministru de stat,
ministrul finantelor,
Mircea Ciumara
Ministrul agriculturii
si alimentatiei
Dinu Gavrilescu
Ministru de stat,
ministrul industriei
si comertului
Calin Popescu-Tariceanu
p. Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe
Lazar Comanescu,
secretar de stat
ANEXA 1
TAXELE VAMALE
aplicabile la importul in Romania a unor produse agricole originare din Uniunea
Europeana
------------------------------------------------------------
Pozitia Denumirea produsului Taxa
tarifara vamala
------------------------------------------------------------
01.04 Animale vii din specia ovina
si caprina.
0104.10 - Din specia ovina:
0104.10.10 -- Reproducatori de rasa pura 2,3
0104.20 - Din specia caprina:
0104.20.10 -- Reproducatori de rasa pura 2,3
04.03 Lapte batut, lapte prins si
smantana, iaurt, chefir si alte
sorturi de lapte si smantana
fermentate sau acidulate, chiar
concentrate, chiar cu adaos de
zahar sau alti indulcitori
(edulcoranti), sau aromatizate,
sau cu adaos de fructe sau cacao.
0403.10 - Iaurt:
-- Aromat, cu adaos de fructe sau
de cacao:
--- Pudra, granule sau alte forme
solide, cu un continut de grasimi:
0403.10.51 ---- Care sa nu depaseasca 1,5%
din greutate 29,75
0403.10.53 ---- Care sa depaseasca 1,5% dar
sa nu depaseasca 27% din greutate 29,75
0403.10.59 ---- Care sa depaseasca 27% din
greutate 29,75
--- Altele, cu un continut de
grasimi:
0403.10.91 ---- Care sa nu depaseasca 3%
din greutate 29,75
0403.10.93 ---- Care sa depaseasca 3% dar
sa nu depaseasca 6% in greutate 29,75
0403.10.99 ---- Care sa depaseasca 6% din
greutate 29,75
0403.90 - Altele:
-- Nearomate, fara adaos de
fructe sau de cacao:
-- Aromate, cu adaos de fructe
sau de cacao:
--- Pudra, granule sau alte
forme solide, cu un continut de
grasimi de lapte:
0403.90.71 ---- Care sa nu depaseasca 1,5%
din greutate 29,75
0403.90.73 ---- Care sa depaseasca 1,5% dar
sa nu depaseasca 27% din greutate 29,75
0403.90.79 ---- Care sa depaseasca 27% din
greutate 29,75
--- Altele, cu un continut de
grasimi de lapte:
0403.90.91 ---- Care sa nu depaseasca 3%
din greutate 29,75
0403.90.93 ---- Care sa depaseasca 3% dar
sa nu depaseasca 6% in greutate 29,75
0403.90.99 ---- Care sa depaseasca 6% din
greutate 29,75
04.06 Branzeturi si casuri. 15*)
07.10 Legume, pregatite sau nu prin
fierbere in apa sau in aburi,
congelate.
0710.40.00 - Porumb dulce 18,9
07.11 Legume conservate provizoriu
(de exemplu, cu bioxid de sulf,
in saramura, in apa sulfuroasa
sau in alte solutii de
preconservare), dar improprii
consumului alimentar in aceasta
stare.
0711.90 - Alte legume; amestecuri de
legume:
-- Legume:
0711.90.30 --- Porumb dulce 29,4
08.05 Citrice, proaspete sau uscate.
0805.90.00 - Altele
ex 0805.90.00 -- De la 1 noiembrie la 30
aprilie 15
08.10 Alte fructe, proaspete.
0810.90 - Altele:
0810.90.85 -- Altele
ex 0810.90.85 --- De la 1 noiembrie la 30
aprilie 15
12.11 Plante si parti de plante,
seminte si fructe din speciile
folosite in principal in
parfumerie, medicina sau ca
insecticide, fungicide si in
scopuri similare, proaspete sau
uscate, chiar taiate, sfaramate
sau sub forma de pudra.
1211.90 - Altele:
1211.90.95 -- Altele
ex 1211.90.95 --- Altele, cu exceptia cojilor
de chinina 18,8
13.02 Seve si extracte vegetale;
substante pectice, pectinati si
pectati; agar-agar si alte
produse mucilaginoase si agenti
de marire a vascozitatii, chiar
modificate, derivate din produse
vegetale.
1302.31.00 -- Agar-agar 4
17.04 Produse zaharoase (inclusiv
ciocolata alba), care nu contin
cacao.
1704.10 - Guma de mestecat (chewing-gum),
acoperita sau neacoperita cu
zahar:
-- Cu un continut de zaharoza de
pana la 60% din greutate
(inclusiv zahar invertit
calculat in zaharoza):
1704.10.11 --- Sub forma de banda 28,6
1704.10.19 --- Altele 30,3
-- Cu un continut de zaharoza
de 60%, sau mai mult din
greutate (inclusiv zahar
invertit calculat in zaharoza):
1704.10.91 --- Sub forma de banda 28,6
1704.10.99 --- Altele 28,6
1704.90 - Altele:
1704.90.30 -- Preparate asa-zise
"ciocolata alba" 33,6
-- Altele:
1704.90.55 --- Pastile pentru gat si
dropsuri pentru tuse 34,4
1704.90.61 --- Drajeuri si dulciuri
similare drajeificate 38,8
--- Altele:
1704 90.65 ---- Guma de mestecat si
jeleuri, inclusiv paste de
fructe, sub forma de
zaharoza 38,8
1704.90.71 ---- Bomboane de zahar ars,
umplute sau nu 45
1704.90.75 ---- Caramele 48
---- Altele:
1704.90.81 ----- Obtinute prin compresie 48
1704.90.99 ----- Altele 48
18.03 Pasta de cacao, degresata sau
nedegresata.
1803.10.00 - Nedegresata 31,2
1803.20.00 - Degresata total sau partial 31,2
1804.00.00 Unt, grasimi si ulei de cacao. 18,9
1805.00.00 Pudra de cacao, fara adaos de
zahar sau alti indulcitori
(edulcoranti). 31,2
18.06 Ciocolata si alte preparate
alimentare care contin cacao.
1806.10 - Pudra de cacao, cu adaos de
zahar sau alti indulcitori
(edulcoranti):
1806.10.15 -- Care nu contine zaharoza,
sau contine zaharoza in
proportie de mai putin de 5%
din greutate (inclusiv zahar
invertit calculat in zaharoza),
sau izoglucoza calculata in
zaharoza 32,6
1806.10.20 -- Cu un continut de zaharoza
de 5% dar nu mai mult de 65%
din greutate (inclusiv zahar
invertit calculat in zaharoza),
sau izoglucoza calculata in
zaharoza 32,6
1806.10.30 -- Cu un continut de zaharoza
(inclusiv zahar invertit
calculat in zaharoza), sau
izoglucoza calculata in
zaharoza, de 65% sau mai mult
si de pana la 80% din greutate 31,2
1806.10.90 -- Cu un continut de zaharoza
(inclusiv zahar invertit
calculat in zaharoza), sau
izoglucoza calculata in
zaharoza de 80% si peste 31,2
1806.20 - Alte preparate care se
prezinta sub forma de blocuri
sau bare in greutate de peste
2 kg sau in stare lichida,
pasta, pudra, granule sau
forme similare ambalate in
recipiente sau ambalaje
directe, cu un continut de
peste 2 kg:
1806.20.10 -- Cu un continut de unt de
cacao de 31% sau mai mult din
greutate, sau cu un continut
de unt de cacao si grasimi de
lapte de 31% sau mai mult din
greutate. 30,8
1806.20.30 -- Cu un continut de unt de
cacao si grasimi de lapte de
25% sau mai mult si de pana
la 31% din greutate 29,6
-- Altele:
1806.20.50 --- Cu un continut de unt de
cacao de 18% sau mai mult din
greutate 30,8
1806.20.70 --- Preparate asa-zise
"ciocolata cu lapte faramata" 29,6
1806.20.80 --- Cacao glasata 29,6
1806.20.95 --- Altele 29,6
- Altele care se prezinta sub
forma de tablete, bare sau
batoane:
1806.31.00 -- Umplute 48*)
1806.32 -- Neumplute:
1806.32.10 --- La care s-au adaugat
cereale, fructe sau nuci 43,2
1806.32.90 --- Altele 48*)
1806.90 - Altele:
-- Ciocolata si produse din
ciocolata:
--- Bomboane de ciocolata
(praline), umplute sau nu:
1806.90.11 ---- Care contin alcool 48*)
1806.90.19 ---- Altele 43,2*)
--- Altele:
1806.90.31 ---- Umplute 43,2*)
1806.90.39 ---- Neumplute 43,2*)
1806.90.50 -- Dulciuri si inlocuitori
ale acestora, fabricate din
inlocuitori ai zaharului si
care contin cacao 43,2*)
1806.90.60 -- Paste pentru umplutura
care contin cacao 43,2*)
1806.90.70 -- Preparate continand cacao,
pentru bauturi 43,2*)
1806.90.90 -- Altele 43,2*)
19.01 Extracte de malt; preparate
alimentare din fainuri,
grisuri, amidonuri sau
extracte de malt, care nu
contin cacao sau care contin
cacao intr-o proportie de sub
40% din greutate, calculata
pe o baza complet degresata,
nedenumite sau necuprinse
in alta parte; preparate
alimentare din produsele
prevazute la pozitiile nr.
04.01-04.04, care nu contin
cacao sau care contin cacao
intr-o proportie de sub 5%
din greutate calculata pe o
baza complet degresata,
nedenumite si necuprinse in
alta parte.
1901.90 - Altele:
-- Extracte de malt:
1901.90.11 --- Cu un continut in extract
uscat de 90% sau mai mult din
greutate 31,2
1901.90.19 --- Altele 31,2
19.02 Aluat alimentar chiar fiert,
umplut (cu carne sau alte
substante) sau altfel preparat,
ca de exemplu: spaghete,
macaroane, fidea, lazane,
gnochi, ravioli, canelone;
cuscus preparat sau nepreparat.
- Aluat alimentar nefiert,
neumplut, nici altfel preparat:
1902.11.00 -- Cu oua in continut 35,5
1902.19 -- Altele:
1902.19.10 --- Care nu contin faina sau
gris din grau comun 31,5
1902.19.90 --- Altele 31,5
1902.20 - Aluat alimentar umplut
(chiar fiert sau altfel
preparat):
-- Altele:
1902.20.91 --- Fierte 27,6
1902.20.99 --- Altele 27,6
1902.30 - Alte aluaturi alimentare:
1902.30.10 -- Uscate 34,6
1902.30.90 -- Altele 34,6
1902.40 - Cuscus:
1902.40.10 -- Nepreparat 38,2
1902.40.90 -- Altele 38,2
19.05 Produse de brutarie, de
patiserie si biscuiti chiar
cu cacao; hostii, casete goale
pentru medicamente, vafe cu
capac, pasta uscata de faina
de amidon sau de fecule, in
foi si alte produse similare.
1905.30 - Biscuiti la care s-au
adaugat indulcitori
(edulcoranti); vafe si
alveole:
-- Acoperiti sau glasati
complet sau partial cu
ciocolata sau cu alte
preparate care contin cacao:
1905.30.11 --- In ambalaje directe, cu
un continut net care sa nu
depaseasca 85g 38,5
1905.30.19 --- Altele 38,5
-- Altele:
--- Biscuiti la care s-au
adaugat indulcitori
(edulcoranti):
1905.30.30 ---- Cu un continut de
grasimi de lapte de 8% sau
mai mult din greutate 37
---- Altele:
1905.30.51 ----- Sandvis de biscuiti 27
1905.30.59 ----- Altele 28,5
--- Vafe si alveole:
1905.30.91 ---- Sarate, umplute sau
neumplute 31,2
1905.30.99 ---- Altele 36,4
1905.90 - Altele:
-- Altele:
1905.90.40 --- Vafe si alveole cu un
continut de apa care sa
depaseasca 10% din greutate 31,2
1905.90.45 --- Biscuiti 28,5
1905.90.55 --- Produse extrudate sau
expandate, sarate sau
aromatizate 28,5
--- Altele:
1905.90.60 ---- La care s-au adaugat
indulcitori (edulcoranti) 28,5
1905.90.90 ---- Altele 34
20.01 Legume, fructe si alte parti
comestibile de plante,
preparate sau conservate in
otet sau acid acetic.
2001.90 - Altele:
2001.90.30 -- Porumb dulce (Zea mays var.
saccharata) 31,2
21.01 Extracte, esente si
concentrate de cafea, de ceai
sau de mate si preparate avand
la baza aceste produse sau
avand la baza cafea, ceai sau
mate; cicoare prajita si alti
inlocuitori organici de cafea
si extracte, esente si
concentrate din acestea.
2101.30 - Cicoare prajita si alti
inlocuitori prajiti de cafea
si extracte, esente si
concentrate din acestea:
-- Cicoare prajita si alti
inlocuitori prajiti de cafea:
2101.30.11 --- Cicoare prajita 31,2
2101.30.19 --- Altele 31,2
-- Extracte, esente si
concentrate de cicoare
prajita si de alti
inlocuitori prajiti de cafea:
2101.30.91 --- De cicoare prajita 31,2
2101.30.99 --- Altele 31,2
21.02 Drojdii (active sau inactive);
alte microorganisme
monocelulare moarte (cu
exceptia vaccinurilor de la
pozitia nr. 30.02); prafuri
de copt preparate.
2102.10 - Drojdii active:
2102.10.10 -- Drojdii de cultura 30,3
-- Drojdii pentru panificatie:
2102.10.31 --- Uscate 37
2102.10.39 --- Altele 37
2102.10.90 -- Altele 31,2
2102.20 - Drojdii inactive; alte
microorganisme monocelulare
moarte:
-- Drojdii inactive:
2102.20.11 --- In tablete, cuburi sau
in alte forme similare, sau
in ambalaje directe cu un
continut net care sa nu
depaseasca 1 kg 31,2
2102.20.19 --- Altele 31,2
2102.30.00 - Prafuri de copt preparate 30,3
21.03 Sosuri si preparate pentru
acestea; compozitii din
condimente si din produse de
asezonare; faina de mustar si
mustar preparat.
2103.20.00 - Ketchup si alte sosuri de
tomate 48*)
2103.30 - Faina de mustar si mustar
preparat:
2103.30.90 -- Mustar preparat 51,2
2105.00 Inghetate si alte forme de
gheata comestibila cu sau
fara cacao:
2105.00.10 - Care nu contin grasimi
provenite din lapte, sau
contin mai putin de 3% din
greutate din aceste grasimi 41,3*)
- Cu un continut de grasimi
provenite din lapte:
2105.00.91 -- Egal sau mai mare de 3%
dar mai mic de 7% 45*)
2105.00.99 -- Egal sau mai mare de 7% 45*)
21.06 Preparate alimentare
nedenumite si necuprinse in
alta parte.
2106.10 - Concentrate de proteine si
substante proteice texturate:
2106.10.20 -- Care nu contin grasimi
provenite din lapte, zaharoza,
izoglucoza, glucoza, amidon
sau faina de cartofi (fecule),
sau contin mai putin de 1,5%
grasimi din lapte, mai putin
de 5% zaharoza sau izoglucoza,
mai putin de 5% glucoza,
amidon sau fecule 18,9
2106.10.80 -- Altele 18,9
2203.00 Bere fabricata din malt:
- In recipiente al caror
continut este de 10 litri
sau mai putin:
2203.00.01 -- In sticle 55*)
2203.00.09 -- Altele 55*)
2203.00.10 - In recipiente al caror
continut sa depaseasca 10
litri 55*)
2304.00.00 Turte si alte reziduuri
solide, chiar macinate sau
aglomerate sub forma de
pelete, rezultate din
extractia uleiului de soia. ex
------------------------------------------------------------
*) Taxele vamale reduse la importul din Uniunea Europeana se aplica in
limita contingentelor tarifare prevazute in anexa nr. 2 la prezenta hotarare.
ANEXA 2
LISTA
produselor agricole pentru care taxele vamale reduse la importul din Uniunea
Europeana se acorda in limita unor contingente tarifare
------------------------------------------------------------
Pozitia Descriere Cantitatea
anuala 1997
------------------------------------------------------------
04.06 Branzeturi si casuri 1.400 tone
18.06 Ciocolata si alte preparate
alimentare care contin cacao
- Altele, care se prezinta
sub forma de tablete, bare
sau batoane 900 tone*)
1806.31.00 -- Umplute
1806.32.10 --- La care s-au adaugat
cereale, fructe sau nuci
1806.32.90 --- Altele
-- Ciocolata si produse din
ciocolata
1806.90.11 ---- Care contin alcool
1806.90.19 ---- Altele
--- Altele:
1806.90.31 ---- Umplute
1806.90.39 ---- Neumplute
1806.90.50 -- Dulciuri si inlocuitori
ale acestora, fabricate din
inlocuitori ai zaharului si
care contin cacao
1806.90.60 -- Paste pentru umplutura
care contin cacao
1806.90.70 -- Preparate continand cacao,
pentru bauturi
1806.90.90 -- Altele
2103.20.00 - Ketchup si alte sosuri de
tomate 100 tone*)
2105.00 Inghetate si alte forme de
gheata comestibile cu sau
fara cacao: 160 tone*)
2105.00.10 - Care nu contin grasimi
provenite din lapte sau
contin mai putin de 3% din
greutate din aceste grasimi
- Cu un continut de grasimi
provenite din lapte:
2105.00.91 -- Egal sau mai mare de 3%
dar mai mic de 7%
2105.00.99 -- Egal sau mai mare de 7%
2203.00 Bere fabricata din malt: 60.000 hl*)
- In recipiente al caror
continut este de 10 litri
sau mai putin:
2203.00.01 -- In sticle
2203.00.09 -- Altele
2203.00.10 - In recipiente al caror
continut sa depaseasca 10
litri
*) Cantitatea efectiva se stabileste pro rata temporis de la data intrarii
in vigoare a prezentei hotarari.