HOTARARE Nr. 573 din 22 septembrie 1992
privind atributiile, organizarea si functionarea, in componenta Oficiului
pentru Protectia Consumatorilor, a Diviziei pentru Controlul Calitatii Vinului
si Bauturilor Alcoolice
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 254 din 12 octombrie 1992
Art. 1
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Oficiul pentru Controlul
Calitatii Vinului si Bauturilor Alcoolice se reorganizeaza ca o directie in
componenta Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, fara personalitate
juridica, cu autonomie functionala, sub denumirea de Divizia pentru Controlul
Calitatii Vinului si Bauturilor Alcoolice - D.C.C.V.B.A.
Divizia pentru Controlul Calitatii Vinului si Bauturilor Alcoolice isi
desfasoara activitatea in str. Povernei nr. 19-21, sectorul 1, municipiul
Bucuresti.
Art. 2
Atributiile Diviziei pentru Controlul Calitatii Vinului si Bauturilor
Alcoolice sunt urmatoarele:
a) elaboreaza proceduri specifice privind supravegherea pe piata, in
teritoriu, a calitatii vinurilor, bauturilor alcoolice, distilatelor, a
materialelor folosite in tratamentele admise de lege, prin determinari
senzoriale, fizico-chimice, microbiologice, conform reglementarilor si
metodologiei interne armonizate cu cele internationale din domeniu si le
propune Oficiului pentru Protectia Consumatorilor spre aprobare, conform legii;
b) supravegheaza pe piata, impreuna cu specialistii din Oficiul pentru
Protectia Consumatorilor instruiti de D.C.C.V.B.A. si pe baza procedurilor
aprobate, prin efectuarea de inspectii periodice inopinante, respectarea
dispozitiilor legale privind calitatea vinurilor si a bauturilor alcoolice,
astfel ca acestea sa nu afecteze drepturile si interesele legitime ale
consumatorilor sau sa nu puna in pericol viata, sanatatea sau securitatea
acestora;
c) analizeaza, impreuna cu specialistii din Oficiul pentru Protectia
Consumatorilor instruiti de D.C.C.V.B.A., in laboratoare autorizate sau
acreditate proprii sau la terti, mostrele provenite de la persoane fizice,
agenti economici sau organisme din tara ori din strainatate, eliberind buletine
de analiza sau buletine de incercari;
d) efectueaza, la cerere, expertize si contraexpertize tehnice, in caz de
litigii, la produsele prevazute in obiectul sau de activitate;
e) executa, la cerere, analize complete la mostrele de vinuri si bauturi
alcoolice ce urmeaza a fi expediate pentru prospectare la partenerii externi,
la vinurile si bauturile alcoolice ce se livreaza la export, precum si mostrele
de vinuri si bauturi alcoolice provenite din import;
f) efectueaza, la cerere, analize complete la materii prime, vinuri,
produse pe baza de must si vin, rachiuri naturale si industriale, materiale
oenologice, utilizand metodele de determinare prevazute la standardele
romanesti sau, in lipsa acestora, in procedurile specifice aprobate, armonizate
cu reglementarile internationale;
g) verifica, pe baza analizelor senzoriale si de laborator, inscrise in
buletinele de analiza, incadrarea in parametrii tehnici si calitativi prevazuti
in legislatia vitivinicola interna, normele tehnice de aplicare a acesteia,
normele sanitare si in prevederile din standarde si avizeaza:
- autorizatiile de import pentru vinuri, produse pe baza de must si vin,
bauturi alcoolice si materii prime pentru prepararea acestora, destinate
comercializarii, putand interzice importul produselor respective la care se
constata nerespectarea conditiilor stabilite la avizare;
- materialele de uz oenologic provenite din tara sau din import;
- punerea in consum de noi sortimente de bauturi alcoolice sau materiale
oenologice, care corespund normelor de protectie a consumatorilor;
h) verifica, pe baza analizelor senzoriale si de laborator inscrise in
buletinele de analiza, si avizeaza exportul de vinuri, produse pe baza de must
si vin, precum si de alte bauturi alcoolice, in cazul in care se constata ca
sunt respectate conditiile de calitate prevazute in contractele externe;
i) emite, cu imputernicirea Oficiului pentru Protectia Consumatorilor
autorizatii de functionare a laboratoarelor de profil din tara, in functie de
dotarea lor cu aparatura specifica si incadrarea acestora cu specialisti
autorizati, luand masuri de retragere a autorizatiilor, atunci cand constata
abateri de la metodele de determinare prevazute in standarde;
j) indruma, la cerere, activitatea tehnica a laboratoarelor de profil,
promovand practicile oenologice si metodele de analiza acceptate pe plan
international;
k) organizeaza, la cerere, instruiri cu specialistii care desfasoara
activitate de analiza si control in domeniul vinurilor si bauturilor alcoolice
si cursuri de specializare a personalului tehnic, in vederea aplicarii
tratamentelor cu ferocianura de potasiu pentru deferizarea vinurilor cu
continut ridicat de fier; autorizeaza, cu imputernicirea Oficiului pentru
Protectia Consumatorilor, persoanele care au absolvit aceste cursuri si au
obtinut rezultate corespunzatoare, avand dreptul sa aplice tratamentele
respective in conformitate cu procedurile specifice in vigoare;
l) acorda, la cerere, consultatii tehnice in domeniul dau de activitate si
recomanda solutii pentru problemele in care a fost solicitat;
m) participa la elaborarea, revizuirea si avizarea standardelor si altor
reglementari in domeniul sau de activitate;
n) asigura editarea si difuzarea publicatiilor de specialitate, a
procedurilor specifice, precum si a altor documente din domeniu;
o) participa la organizarea actiunii pentru acordarea titlului de
"degustator autorizat de vinuri".
p) reprezinta, din imputernicirea Oficiului pentru Protectia
Consumatorilor, interesele Romaniei in organismele internationale de profil,
participa la lucrarile acestor organisme si colaboreaza cu institutii similare
din alte tari;
r) constata, in domeniul sau de activitate, prin reprezentantii sai
imputerniciti de catre Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, contraventiile
prevazute la art. 46 lit. a)-h) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind
protectia consumatorilor, aplicandu-se in mod corespunzator si prevederile art.
47 si urmatoarele de la cap. IX din aceeasi ordonanta;
s) exercita orice alte atributii ce decurg din actele normative care sunt
legate de obiectul sau de activitate.
Art. 3
Contravaloarea esantioanelor prelevate in cadrul actiunilor de verificare
si inspectie, efectuate potrivit dispozitiilor prezentei hotarari, a
cheltuielilor ocazionate de analizarea vinurilor si bauturilor alcoolice in
laboratoare, se suporta de catre Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, daca
nu se constata vinovatia agentului economic sau persoanei fizice verificate. In
caz contrar, precum si pentru serviciile prestate la cerere, cheltuielile vor
fi suportate integral de catre persoana fizica sau juridica implicata.
Art. 4
Modul de prelevare a mostrelor, volumul acestora, cat si modul de lucru se
stabilesc prin proceduri specifice elaborate de D.C.C.V.B.A. si aprobate de
Oficiul pentru Protectia Consumatorilor.
Art. 5
D.C.C.V.B.A. este subordonata nemijlocit directorului general al Oficiului
pentru Protectia Consumatorilor si este condusa de un director. Acesta propune
spre aprobare directorului general al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor
structura organizatorica, drepturile si obligatiile personalului, precum si
atributiile si normele de functionare ale compartimentelor din subordinea sa.
Art. 6
Finantarea D.C.C.V.B.A. este asigurata integral de la bugetul de stat.
Sumele incasate de D.C.C.V.B.A., reprezentand taxele stabilite conform legii,
tarifele, precum si amenzile contraventionale aplicate, se fac venit la bugetul
de stat.
Art. 7
In vederea desfasurarii activitatii D.C.C.V.B.A. isi pastreaza dreptul
asupra autoturismului aprobat prin reglementarile anterioare.
Art. 8
Din numarul de 45 de posturi, aprobat pentru fostul Oficiu pentru Controlul
Calitatii Vinului si Bauturilor Alcoolice, 25 posturi trec la D.C.C.V.B.A.,
marindu-se astfel numarul maxim de posturi prevazut pentru aparatul propriu al
Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, iar 20 vor suplimenta numarul maxim
de posturi prevazute la oficiile judetene si cel al municipiului Bucuresti
pentru protectia consumatorilor, in vederea realizarii atributiilor si sarcinilor
ce decurg din prezenta hotarare. Totodata, in acelasi scop, Oficiul pentru
Protectia Consumatorului va lua masuri pentru a asigura la aceste oficii
personalul de specialitate in acest domeniu, necesar la nivelul fiecarui judet.
Art. 9
Salarizarea personalului propriu al D.C.C.V.B.A. se face conform anexei nr.
8 la Legea nr. 40/1991.
Salarizarea personalului din oficiile judetene si al municipiului Bucuresti
pentru protectia consumatorilor se face conform anexei nr. 9 la Legea nr. 40/1991.
Art. 10
Organele imputernicite, care efectueaza controlul calitatii vinului si
bauturilor alcoolice, conlucreaza, in timpul exercitarii atributiilor lor, cu
organele Ministerului de Interne, ale Ministerului Economiei si Finantelor si
cu alte organe de control specializate ale administratiei publice, conform
legii.
Art. 11
Ministerul Economiei si Finantelor va lua masuri pentru introducerea
modificarilor corespunzatoare, care decurg din aplicarea prezentei hotarari, in
bugetele pe anul 1992 ale Secretariatului general al Guvernului si Oficiului
pentru Protectia Consumatorilor, cu mentinerea echilibrului bugetar.
Art. 12
In termen de 30 de zile de la data prezentei hotarari, D.C.C.V.B.A. va
elabora si va inainta Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, in vederea
aprobarii sau, dupa caz, avizarii, pentru supunerea spre aprobare Guvernului,
procedurile specifice prevazute la art. 2 lit. a), k) si art. 4.
Art. 13
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, prevederile Hotararii
Guvernului nr. 482/1992 privind organizarea si functionare Oficiului pentru
Protectia Consumatorilor se modifica in mod corespunzator, iar Hotararea
Guvernului nr. 163/1991 privind infiintarea Oficiului pentru Controlul
Calitatii Vinului si Bauturilor Alcoolice, precum si alte dispozitii se abroga.