Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 854 din 30 august 2001

pentru aprobarea Instructiunilor de metrologie legala I.M.L. 9 - 01: Unitati de masura

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 616 din  1 octombrie 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 37 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobata si modificata prin Legea nr. 11/1994, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Instructiunile de metrologie legala I.M.L. 9 - 01: Unitati de masura, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Prevederile prezentei hotarari intra in vigoare in termen de un an de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul industriei si resurselor,
                         Dan Ioan Popescu

                         p. Ministrul integrarii europene,
                         Andrei Popescu,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                    INSTRUCTIUNI DE METROLOGIE LEGALA
                               I.M.L. 9 - 01
                             UNITATI DE MASURA

    Art. 1
    Pentru unitatile de masura legale din Romania, prevazute in anexa nr. 1 la Ordonanta Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobata si modificata prin Legea nr. 11/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, definitiile unitatilor de masura legale si ale multiplilor si submultiplilor lor, regulile de formare si de utilizare a acestora, factorii de transformare in unitati SI a unitatilor de masura legale care nu fac parte din SI si, dupa caz, domeniile in care acestea pot fi utilizate sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezentele instructiuni.
    Art. 2
    Prevederile art. 1 se refera la mijloacele de masurare utilizate, la rezultatele masurarilor efectuate si la valorile marimilor exprimate in unitati de masura, in activitati desfasurate pentru scopuri economice, administrative, de sanatate a populatiei, de asigurare a securitatii vietii si protectiei mediului.
    Art. 3
    (1) Se excepteaza de la prevederile art. 1 unitatile de masura utilizate in domeniul transportului aerian, maritim si feroviar stabilite prin conventii sau intelegeri internationale la care Romania este parte.
    (2) Utilizarea altor unitati de masura decat cele prevazute la art. 1 este admisa pana la data de 31 decembrie 2009, pentru:
    a) produse si echipamente aflate deja pe piata si/sau in uz la data intrarii in vigoare a prezentelor instructiuni;
    b) componente si parti ale produselor si echipamentelor necesare sa suplimenteze sau sa inlocuiasca componente sau parti ale produselor si echipamentelor prevazute la lit. a).
    Art. 4
    (1) Valorile unei marimi masurate exprimate prin unitati de masura pot fi insotite de una sau mai multe valori ale aceleiasi marimi exprimate in unitati de masura care nu sunt legale, denumite indicatii suplimentare.
    (2) Dimensiunea cifrelor si a literelor utilizate pentru exprimarea valorilor marimilor masurate prin alte unitati de masura decat cele legale trebuie sa fie mai mica sau cel mult egala cu a celor folosite pentru aceleasi marimi exprimate in unitati de masura legale.
    (3) Este admisa utilizarea indicatiilor suplimentare pana la data de 31 decembrie 2009.
    Art. 5
    Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, nerespectarea prevederilor art. 2, art. 4 alin. (2) si (3) si se sanctioneaza conform art. 29 pct. II lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobata si modificata prin Legea nr. 11/1994, cu modificarile si completarile ulterioare.

    ANEXA 1
    la instructiuni

                         UNITATI DE MASURA LEGALE

    Sunt unitati de masura legale unitatile SI, multiplii si submultiplii zecimali ai unitatilor SI si unele unitati din afara SI care sunt admise a fi utilizate cu SI.
    Denumirea de unitati SI este data ansamblului de unitati fundamentale si derivate ale Sistemului International de Unitati (SI), sistem mondial de unitati, unic si practic, forma moderna a Sistemului Metric, adoptat de cea de-a 11-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati (CGPM, 1960).
    1. Unitati SI si multiplii si submultiplii lor zecimali
    1.1. Unitati SI fundamentale
    Sunt unitati fundamentale ale SI un numar de 7 unitati care s-a convenit sa fie considerate ca independente din punct de vedere dimensional.
    1.1.1. Denumiri si simboluri
____________________________________________________
  Marimea fundamentala      Unitatea SI fundamentala
                            ________________________
                             Denumirea    Simbolul
____________________________________________________
 lungime                     metru          m
 masa                        kilogram       kg
 timp                        secunda        s
 curent electric             amper          A
 temperatura termodinamica   kelvin         K
 cantitate de substanta      mol            mol
 intensitate luminoasa       candela        cd
___________________________________________________

    1.1.2. Definitii
    Unitatea de lungime
    Metrul este lungimea drumului parcurs de lumina, in vid, intr-un interval de timp de 1/299 792 458 dintr-o secunda.
    [Cea de-a 17-a CGPM (1983); Rezolutia 1].

    Unitatea de masa
    Kilogramul, unitate de masa, este egal cu masa prototipului international al kilogramului.
    [Cea de-a 3-a CGPM (1901); Raportul Conferintei, pag. 70].

    Unitatea de timp
    Secunda este durata a 9 192 631 770 perioade ale radiatiei corespunzatoare tranzitiei intre cele doua niveluri de energie hiperfine ale starii fundamentale a atomului de cesiu 133.
    [Cea de-a 13-a CGPM (1967 - 1968); Rezolutia 1].

    NOTA - Aceasta definitie se refera la un atom de cesiu in repaus, la o temperatura de 0 K [Confirmare a Comitetului International de Masuri si Greutati (CIPM), sesiunea din anul 1997].

    Unitatea de curent electric
    Amperul este intensitatea unui curent electric constant care, mentinut in doua conductoare paralele, rectilinii, de lungime infinita si de sectiune circulara neglijabila, asezate in vid la o distanta de 1 metru unul de altul, ar produce intre aceste conductoare o forta de 2x10^-7 dintr-un newton pe o lungime de 1 metru.
    [CIPM (1946); Rezolutia 2, aprobata de cea de-a 9-a CGPM (1948)].

    Unitatea de temperatura termodinamica
    Kelvinul, unitate de temperatura termodinamica, este fractiunea 1/273,16 din temperatura termodinamica a punctului triplu al apei.
    [Cea de-a 13-a CGPM (1967 - 1968); Rezolutia 4].

    NOTA - Temperatura termodinamica, simbol T, se exprima, in uz curent, in functie de diferenta sa in raport cu temperatura de referinta T0 = 273,15 K (punctul de solidificare al apei), diferenta de temperatura denumita temperatura Celsius, simbol t, definita prin relatia t = T - T0, si avand unitatea grad Celsius, simbol grade C. Valoarea numerica a unei temperaturi Celsius t, exprimata in grade Celsius, este data de relatia t/grade C = T/K - 273,15.

    Unitatea de cantitate de substanta
    1. Molul este cantitatea de substanta a unui sistem care contine atatea entitati elementare cati atomi exista in 0,012 kilograme de carbon 12.
    2. Ori de cate ori se utilizeaza molul trebuie specificate entitatile elementare, care pot fi atomi, molecule, ioni, electroni, alte particule sau grupuri specificate de asemenea particule.
    [Cea de-a 14-a CGPM (1971); Rezolutia 3]

    NOTA - Cand se citeaza definitia molului trebuie sa se faca precizarea ca este vorba de atomi ai carbonului 12 nelegati, in repaus si in starea lor fundamentala [Raportul Comitetului Consultativ de Unitati (CCU) aprobat de CIPM in anul 1980].

    Unitatea de intensitate luminoasa
    Candela este intensitatea luminoasa, intr-o directie specificata, a unei surse care emite o radiatie monocromatica cu frecventa de 540 x 10^12 hertzi si a carei intensitate radianta, in acea directie, este 1/683 dintr-un watt pe steradian.
    [Cea de-a 16-a CGPM (1979); Rezolutia 3].

    1.2. Unitati SI derivate
    Sunt unitati SI derivate acele unitati ale marimilor derivate care se formeaza combinand unitati fundamentale pe baza relatiilor algebrice ce leaga marimile corespunzatoare. Denumirile si simbolurile acestor unitati sunt exprimate cu ajutorul denumirilor si simbolurilor unitatilor fundamentale. Unele dintre ele pot fi inlocuite prin denumiri si simboluri speciale ce pot fi utilizate pentru exprimarea denumirilor si simbolurilor altor unitati derivate.
    Unitatile SI derivate impreuna cu unitatile SI fundamentale formeaza un ansamblu coerent de unitati, adica un sistem de unitati legate intre ele prin reguli de inmultire si impartire fara un factor numeric diferit de 1.
    1.2.1. Unitati SI derivate exprimate in functie de unitati SI fundamentale
________________________________________________________________________________
        Marimea derivata                           Unitatea SI derivata
                                          ______________________________________
                                                Denumirea              Simbolul
________________________________________________________________________________
arie                                      metru patrat                   m^2
volum                                     metru cub                      m^3
viteza                                    metru pe secunda               m/s
acceleratie                               metru pe secunda la patrat     m/s^2
numar de unda                             metru la puterea minus unu     m^-1
masa volumica/densitate                   kilogram pe metru cub          kg/m^3
volum masic                               metru cub pe kilogram          m^3/kg
densitate de curent                       amper pe metru patrat          A/m^2
camp magnetic                             amper pe metru                 A/m
concentratie (de cantitate de substanta)  mol pe metru cub               Mol/m^3
luminanta                                 candela pe metru patrat        cd/m^2
________________________________________________________________________________

    NOTA:
    Unitatea SI derivata, coerenta, a marimilor derivate fara dimensiune sau cu dimensiunea unu (de exemplu, densitate relativa, factor de putere, permeabilitate relativa, factor de transmisie) este numarul unu (1). Totusi, in unele cazuri unitatii unu (1) i s-a atribuit o denumire speciala [de exemplu, unitatile SI radian (rad) si steradian (sr)]. De obicei nu se utilizeaza simbolul <<1>> dupa o valoare numerica.

    1.2.2. Unitati SI derivate cu denumiri speciale si simboluri proprii
________________________________________________________________________________
                                             Unitatea SI derivata
    Marimea derivata    ________________________________________________________
                                                            Expresia
                                              __________________________________
                        Denumirea    Simbolul in alte        in unitati SI
                                              unitati SI     fundamentale
________________________________________________________________________________
unghi plan              radian*1)    rad                  m x m^-1 = 1
unghi solid             steradian*1) sr*2)                m^2 x m^-2 = 1
frecventa               hertz        Hz                   s^-1
forta                   newton       N                    m x kg x s^-2
presiune, tensiune      pascal       Pa        N x m^-2   m^-1 x kg x s^-2
mecanica
energie, lucru mecanic, joule        J         N x m      m^2 x kg x s^-2
cantitate de caldura
putere*3), flux         watt         W         J x s^-1   m^2 x kg x s^-3
energetic/flux radiant
sarcina electrica,      coulomb      C                    s x A
cantitate de
electricitate
diferenta de potential  volt         V         W x A^-1   m^2 x kg x s^-3 x A^-1
electric, tensiune
electrica, tensiune
electromotoare
capacitate electrica    farad        F         C x V^-1   m^-2 x kg^-1 x s^4 x
                                                          A^2
rezistenta electrica    ohm          omega     V x A^-1   m^2 x kg x s^-3 x A^-2
conductanta electrica   siemens      S         A x V^-1   m^-2 x kg^-1 x s^3 x
                                                          A^2
flux de inductie        weber        Wb        V x s      m^2 x kg x s^-2 x A^-1
magnetica
inductie magnetica      tesla        T         Wb x m^-2  kg x s^-2 x A^-1
inductanta              henry        H         Wb x A^-1  m^2 x kg x s^-2 x A^-2
temperatura Celsius     grad         grad C*4)            K
                        Celsius
activitate catalitica   katal        kat*5)               mol x s^-1
flux luminos            lumen        lm        cd x sr*2) m^2 x m^-2 x cd = cd
iluminare               lux          lx        lm x m^-2  m^2 x m^-4 x cd =
                                                          m^-2 x cd
activitate (a unui      becquerel    Bq                   s^-1
radionuclid)
doza absorbita, energie gray         Gy        J x kg^-1  m^2 x s^-2
masica (comunicata),
kerma
echivalent de doza      sievert      Sv        x J x      m^2 x s^-2
absorbita, echivalent                          kg^-1
de doza absorbita
ambiental, echivalent
de doza absorbita
directional,
echivalent de doza
absorbita individual,
doza absorbita
echivalenta intr-un
organ
________________________________________________________________________________
    *1) Radianul si steradianul pot fi utilizate in expresii ale unitatilor derivate, pentru a diferentia marimi de natura diferita avand aceeasi dimensiune. Exemple de utilizare a acestor unitati pentru formarea denumirilor unitatilor SI derivate sunt prezentate in tabelul 1.2.3.
    *2) In fotometrie se mentin, in general, denumirea si simbolul steradianului, sr, in expresia unitatii.
    *3) Denumiri speciale pentru unitatea de putere:
    - volt amper (simbol "V x A"), cand este utilizata sa exprime puterea aparenta a curentului electric alternativ;
    - var (simbol "VAR"), cand este utilizata sa exprime puterea electrica reactiva. Unitatea de masura "VAR" nu este inclusa in rezolutiile CGPM.
    *4) Un interval sau o diferenta de temperatura se exprima fie in kelvini, fie in grade Celsius. Unitatea "grad Celsius", simbol grade C, este, prin definitie, egala cu unitatea "kelvin", simbol K.
    *5) Katalul si simbolul sau, kat, au fost adoptate de cea de-a 21-a
CGPM (1999; Rezolutia 12).

    NOTA:
    Denumirile speciale si simbolurile proprii ale unitatilor SI derivate din tabelul 1.2.2. pot fi utilizate pentru exprimarea altor unitati SI derivate (de exemplu, unitatile SI derivate din tabelul 1.2.3).

    1.2.3. Unitati SI derivate ale caror denumiri si simboluri sunt exprimate prin unitati SI derivate cu denumiri speciale si simboluri proprii
________________________________________________________________________________
                                             Unitatea SI derivata
      Marimea derivata    ______________________________________________________
                                                               Expresia
                          Denumirea            Simbolul      in unitati SI
                                                             fundamentale
________________________________________________________________________________
viscozitate dinamica      pascal secunda       Pa x s     m^-1 x kg x s^-1
momentul unei forte       newton metru         N x m      m^2 x kg x s^-2
tensiune superficiala     newton pe metru      N/m        kg x s^-2
viteza unghiulara         radian pe secunda    rad/s      m x m^-1 x s^-1 = s^-1
acceleratie unghiulara    radian pe secunda    rad/s^2    m x m^-1 x s^-2 = s^-2
                          la patrat
flux termic superficial,  watt pe metru patrat W/m^2      kg x s^-3
iradianta
capacitate termica,       joule pe kelvin      J/K        m^2 x kg x s^-2 x K^-1
entropie
capacitate termica        joule pe kilogram    J/(kg x K) m^2 x s^-2 x K^-1
masica, entropie masica   kelvin
energie masica            joule pe kilogram    J/kg       m^2 x s^-2
conductivitate termica    watt pe metru kelvin W/(m x K)  m x kg x s^-3 x K^-1
energie volumica          joule pe metru cub   J/m^3      m^-1 x kg x s^-2
camp electric             volt pe metru        V/m        m x kg x s^-3 x A^-1
sarcina (electrica)       coulomb pe metru cub C/m^3      m^-3 x s x A
volumica
deplasare electrica       coulomb pe metru     C/m^2      m^-2 x s x A
                          patrat
permitivitate             farad pe metru       F/m        m^-3 x kg^-1 x s^4
                                                          x A^2
permeabilitate            henry pe metru       H/m        m x kg x s^-2 x A^-2
energie molara            joule pe mol         J/mol      m^2 x kg x s^-2
                                                          x mol^-1
entropie molara,          joule pe mol kelvin    J/       m^2 x kg x s^-2
capacitate termica                             (mol x K)  x K^-1 x mol^-1
molara
expunere (radiatii X      coulomb pe kilogram  C/kg       kg^-1 x s x A
si gama)
debit de doza absorbita   gray pe secunda      Gy/s       m^2 x s^-3
intensitate radianta      watt pe steradian    W/sr       m^4 x m^-2 x kg x s^-3
                                                          = m^2 x kg x s^-3
radianta                  watt pe metru          W/       m^2 x m^-2 x kg x s^-3
                          patrat steradian     (m^2 x sr) = kg x s^-3
________________________________________________________________________________

    NOTE:
    1. Denumirile unitatilor SI derivate, compuse sub forma unui produs de unitati, se pot scrie fara sau cu liniuta intre denumirile unitatilor componente [de exemplu, se poate scrie pascal secunda sau pascal-secunda si joule pe mol kelvin sau joule pe mol-kelvin, simbolurile acestor unitati fiind Pa x s si, respectiv, J/(mol x K)].
    2. Unitatile SI derivate din tabelele 1.2.1 si 1.2.3 sunt exemple. Lor li se pot adauga altele formate conform precizarilor de la pct. 1.2 [de exemplu, kilogram pe secunda (kg/s), metru cub pe secunda (m^3/s), siemens pe metru (S/m), lumen pe watt (lm/W), becquerel pe kilogram (Bq/kg)].

    1.3. Prefixe SI utilizate pentru formarea de multipli si submultipli zecimali
    Prefixele SI, reprezentand denumiri ale unor factori de multiplicare a unitatilor SI, si simbolurile acestor prefixe, care au fost adoptate de CGPM, sunt urmatoarele:
_____________________________________________________
 Factor  Prefix  Simbol  |  Factor  Prefix  Simbol
_________________________|___________________________
 10^24   yotta      Y    |  10^-1   deci     d
 10^21   zetta      Z    |  10^-2   centi    c
 10^18   exa        E    |  10^-3   mili     m
 10^15   peta       P    |  10^-6   micro    miu
 10^12   tera       T    |  10^-9   nano     n
 10^9    giga       G    |  10^-12  pico     p
 10^6    mega       M    |  10^-15  femto    f
 10^3    kilo       k    |  10^-18  atto     a
 10^2    hecto      h    |  10^-21  zepto    z
 10^1    deca       da   |  10^-24  yocto    y
_________________________|___________________________

    1.3.1. Multiplii si submultiplii unitatilor SI care sunt formati cu ajutorul prefixelor SI trebuie sa fie desemnati prin denumirea lor completa "multipli si submultipli zecimali ai unitatilor SI". Acesti multipli si submultipli nu sunt coerenti cu unitatile SI propriu-zise.
    1.3.2. Denumirile si simbolurile multiplilor si submultiplilor zecimali ai unitatii SI de masa sunt formate prin atasarea prefixelor SI la cuvantul "gram" si a simbolurilor lor la simbolul unitatii "g" [de exemplu, miligram (mg), megagram (Mg)].
    1.3.3. Daca o unitate derivata este exprimata ca o fractie, atunci multiplii si submultiplii ei zecimali pot fi formati prin atasarea unui prefix SI unitatilor de la numarator sau de la numitor ori de la ambele parti [de exemplu, kilovolt pe metru (kV/m), volt pe centimetru (V/cm), kilovolt pe centimetru (kV/cm)].
    1.3.4. Nu sunt admise prefixe compuse, adica prefixe formate prin alaturarea de prefixe SI [de exemplu, nu este admis milimicrometru (m miu m), ci nanometru (nm)].
    1.3.5. Denumiri si simboluri autorizate special ale unor multipli si submultipli zecimali ai unor unitati SI
___________________________________________________________________________
                                               Unitatea
           Marimea           ______________________________________________
                             Denumirea  Simbolul           Valoarea
___________________________________________________________________________
volum                          litru   l sau L*1)  1 l = 1 dm^3 = 10^-3 m^3
masa                           tona    t           1 t = 1 Mg = 10^3 kg
presiune, tensiune mecanica    bar     bar*2)      1 bar = 10^5 Pa
___________________________________________________________________________
    *1) Cele doua simboluri "l" si "L" pot fi utilizate pentru unitatea litru. [Cea de-a 16-a CGPM (1979); Rezolutia 5]
    *2) Barul si simbolul sau sunt incluse in Rezolutia 7 a celei de-a 9-a CGPM (1948; Raportul Conferintei, pag. 70). Aceasta unitate este specificata in documentul "Sistemul International de Unitati (SI)", editia a 7-a, 1998, elaborat de Biroul International de Masuri si Greutati (BIPM), intre unitati din afara SI utilizate curent cu SI, pentru a raspunde nevoilor specifice din domeniul comercial ori juridic sau unor interese stiintifice.

    NOTA:
    Prefixele SI si simbolurile lor specificate in tabelul 1.3 pot fi utilizate in conexiune cu denumirile unitatilor si cu simbolurile acestora din tabelul 1.3.5 [de exemplu, mililitru (mL), gigatona (Gt), kilobar (kbar)].

    2. Unitati din afara SI admise sa fie utilizate cu SI
    Fac parte din clasa unitatilor din afara SI acele unitati de masura care nu sunt coerente cu unitati SI. Dintre aceste unitati unele sunt admise sa fie utilizate cu SI, pe termen nelimitat sau limitat, iar unele nu sunt admise sa fie utilizate. Dintre unitatile din prima categorie sunt unele definite in functie de unitati SI, unele ale caror valori in unitati SI sunt obtinute experimental si unele utilizate numai in domenii specializate.
    Asocierea unitatilor SI cu unitati din afara SI trebuie evitata, in afara cazurilor specificate in prezentele instructiuni, pentru a nu se pierde avantajul coerentei conferite de utilizarea unitatilor SI.
    Echivalentele unitatilor din afara SI si/sau factorii de conversie a unitatilor din afara SI in unitati SI trebuie specificate in documentele in care ele sunt utilizate.
    2.1. Unitati definite in functie de unitati SI care nu sunt multipli sau submultipli zecimali ai acestora
______________________________________________________________________
                               Unitatea
   Marimea   _________________________________________________________
             Denumirea               Simbolul           Valoarea
______________________________________________________________________
unghi plan   grad centezimal*1)
             sau gon*)               gon*)     1 gon = pi/200 rad
             grad (sexagesimal)      grad      1 grad = pi/180 rad
             minut (sexagesimal)     '         1' = pi/10.800 rad
             secunda (sexagesimala)  "         1" = pi/648.000.180 rad
timp         minut                   min       1 min = 60 s
             ora                     h         1 h = 3.600 s
             zi                      d         1 d = 86.400 s
______________________________________________________________________
    *1) Caracterul *) dupa o denumire sau un simbol de unitate indica faptul ca acestea nu apar in listele de unitati stabilite de CGPM, CIPM sau BIPM. Aceasta observatie este valabila pentru intreaga Anexa.

    NOTA:
    Prefixele SI si simbolurile lor specificate in tabelul 1.3 pot fi utilizate numai in conexiune cu denumirea "gon" si cu simbolul "gon" din tabelul 2.1 [de exemplu, miligon (mgon)].

    2.2. Unitati utilizate cu Sistemul International ale caror valori in unitati SI sunt obtinute experimental*1)
________________________________________________________________________________
                                  Unitatea
 Marimea  ______________________________________________________________________
          Denumirea              Simbolul           Valoarea
________________________________________________________________________________
masa      unitate de masa          u       Unitatea de masa atomica (unificata)
          atomica (unificata)*1)           este egala cu 1/12 din masa unui atom
                                           al nuclidului 12C.
energie   electronvolt*1)          eV      Electronvoltul este energia cinetica
                                           castigata de un electron care
                                           traverseaza o diferenta de potential
                                           de 1 volt in vid.
________________________________________________________________________________
    *1) Valorile in unitati SI, recomandate de catre CODATA in anul 1998 pentru unitatile specificate in tabelul 2.2 sunt:
    1 u = 1,660 538 73(13) x 10^-27 kg
    1 eV = 1,602 176 462(63) x 10^-19 J
    Aceste valori sunt insotite, intre paranteze, de incertitudinea standard compusa (P aproximativ egal cu 68%), exprimata cu doua cifre semnificative.

    NOTA:
    Prefixele SI si simbolurile lor specificate in tabelul 1.3 se aplica unitatii electronvolt si simbolului acestuia [de exemplu, kiloelectronvolt (keV), megaelectronvolt (MeV)].

    2.3. Unitati si denumiri de unitati admise numai in domenii specializate
________________________________________________________________________________
                                              Unitatea
        Marimea            _____________________________________________________
                           Denumirea          Simbolul           Valoarea
________________________________________________________________________________
suprafata terenurilor      ar                 a        1 a =10^2 m^2
agricole
masa pietrelor pretioase   carat metric                carat metric = 2x10^-4 kg
presiunea sangelui si a    milimetru coloana  mm Hg*   1 mm Hg = 133,322 Pa
altor fluide din corp      de mercur
________________________________________________________________________________

    NOTA:
    Prefixele SI si simbolurile lor specificate in tabelul 1.3 pot fi utilizate in conexiune cu denumirile unitatilor si cu simbolurile acestora din tabelul 2.3, cu exceptia milimetrului coloana de mercur si a simbolului acestuia. De exemplu, multiplul 10^2 a al arului este denumit "hectar" (ha) (1 ha = 10^4 m^2).

    3. Unitati compuse
    Combinatiile dintre unitatile specificate in prezenta anexa constituie unitati de masura compuse [de exemplu, kilometru pe ora (km/h), rotatie pe minut (rot/min), tona pe metru cub (t/m^3), amper ora (A x h), kilowatt ora (kW x h), mol pe litru (mol/L), lux ora (lx x h), becquerel pe metru cub (Bq/m^3)].



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 854/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 854 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu