HOTARARE Nr. 972 din 15 iunie 2004
pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.039/2003 privind
stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a
aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 639 din 15 iulie 2004
In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Hotararea Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerintelor
referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de
uz casnic pentru introducerea lor pe piata, publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 643 din 10 septembrie 2003, se modifica si se
completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
(1) Prevederile prezentei hotarari se aplica frigiderelor, congelatoarelor
si combinelor frigorifice de uz casnic, din productia interna si din import,
prevazute in anexa nr. 4, alimentate exclusiv de la reteaua de distributie a
energiei electrice de joasa tensiune, denumite in continuare aparate
frigorifice de uz casnic.
(2) Prezenta hotarare se aplica si aparatelor frigorifice de uz casnic care
fac obiectul unui contract de furnizare la distanta incheiat in conditiile
legii, adica acelora care sunt oferite la vanzare, inchiriere sau vanzare in
rate printr-o comunicare scrisa, prin corespondenta, prin oferte scrise, prin
anunturi publicitare pe Internet ori prin alte mijloace pe suport electronic si
care implica faptul ca potentialul cumparator nu poate vedea aparatul
distribuit. Oferta de vanzare a unor astfel de aparate trebuie sa contina
informatiile cuprinse in anexa nr. 3."
2. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4
(1) Se admite introducerea pe piata numai a aparatelor frigorifice de uz
casnic al caror consum de energie electrica este mai mic sau egal cu consumul
maxim admis potrivit clasei de eficienta pentru categoria aparatului frigorific
de uz casnic respectiv, calculat conform metodei prevazute in anexa nr. 6, si
care:
a) au aplicata o eticheta indicand consumurile de energie, clasa de
eficienta energetica, nivelul de zgomot si, dupa caz, alte caracteristici,
conform anexei nr. 1; eticheta se plaseaza pe exteriorul partii frontale sau
superioare a aparatului frigorific de uz casnic, astfel incat sa fie usor de
observat si vizibila;
b) sunt insotite de o fisa continand informatiile inscrise pe eticheta,
modelul fisei fiind conform anexei nr. 2;
c) au marcajul european de conformitate CE, prevazut in anexa nr. 3 la
Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificarile
si completarile ulterioare, aplicat de un producator sau un reprezentant
autorizat al acestuia, denumit in continuare marcaj CE;
d) au clasa de eficienta energetica determinata conform anexei nr. 5.
(2) Informatiile prevazute de prezenta hotarare sunt stabilite prin
masuratori efectuate in conformitate cu standardele romane si/sau cu
standardele nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta
standardele armonizate elaborate de organismele europene de standardizare (CEN,
CENELEC, ETSI) sub mandatul Comisiei Europene si ale caror numere de referinta
au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Lista standardelor
romane care adopta standardele europene armonizate se aproba prin ordin al
ministrului economiei si comertului si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I. Aceasta lista va fi actualizata periodic.
(3) Informatiile referitoare la nivelul de zgomot, prevazute in anexele nr.
1, 2 si 3, vor fi facute publice in conformitate cu prevederile art. 3 din
Hotararea Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere
pe piata a aparatelor electrocasnice in functie de nivelul zgomotului transmis
prin aer. Nivelul de zgomot va fi masurat in conformitate cu prevederile
Hotararii Guvernului nr. 482/2004."
3. Alineatele (1), (2) si (3) ale articolului 8 vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 8
(1) Procedura de evaluare a conformitatii aparatelor frigorifice de uz
casnic si cerintele referitoare la aplicarea pe acestea a marcajului CE sunt
prevazute in anexa nr. 7.
(2) Documentatia tehnica mentionata la art. 7 este prevazuta la pct. 3 din
anexa nr. 7.
(3) In cazul in care aparatelor frigorifice de uz casnic li se aplica si
alte reglementari legale care acopera alte cerinte si care, de asemenea, prevad
aplicarea marcajului CE, acest marcaj indica conformitatea aparatului
frigorific de uz casnic cu prevederile tuturor reglementarilor legale
aplicabile."
4. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18
Anexele nr. 1 - 7 fac parte integranta din prezenta hotarare."
5. Dupa alineatul (2) al articolului 19 se introduce un nou alineat,
alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Pana la data de 31 iulie 2005, etichetele, fisele, precum si
informatiile prevazute la art. 1 alin. (2), cuprinse in cadrul vanzarii prin corespondenta
sau al altor tipuri de vanzare la distanta, trebuie sa fie conforme cu modelele
prevazute in anexele nr. 1, 2 si 3."
6. Dupa litera c) a articolului 20 se introduce o noua litera, litera d),
cu urmatorul cuprins:
"d) Directiva Comisiei Europene 2003/66/CE privind modificarea
Directivei Comisiei Europene 94/2/CE pentru implementarea Directivei
Consiliului European 92/75/CEE cu privire la etichetarea energetica a
frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor si a combinatiilor acestora, adoptata
la 3 iulie 2003 si publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 170 din
9 iulie 2003 (pag. 0010 - 0014);"
7. Anexa nr. 1 "Metoda de calcul al consumului electric maxim admis
pentru un aparat frigorific de uz casnic si procedura de verificare a
conformitatii" se renumeroteaza si devine anexa nr. 6.
8. Punctul 3 din anexa nr. 2 va avea urmatorul cuprins:
"3. Documentatia tehnica trebuie sa permita evaluarea conformitatii
aparatului frigorific de uz casnic cu cerintele de eficienta energetica
prevazute in prezenta hotarare. Documentatia trebuie sa contina, in masura in
care este necesar acestei evaluari, informatii privind conceptia, fabricatia si
functionarea aparatului frigorific de uz casnic, si anume:
- denumirea si sediul producatorului;
- instructiuni de exploatare, daca exista;
- descrierea generala a modelului, suficienta pentru ca acesta sa poata fi
identificat fara dubii;
- informatii si desene, daca este necesar, despre principalele
caracteristici ale conceptiei modelului si mai ales asupra punctelor care
influenteaza sensibil consumul de energie, dimensiuni, volume, caracteristicile
compresorului, particularitati si altele asemenea;
- rezultatele masurarii consumului de energie, efectuate potrivit
prevederilor standardelor la care se face referire in art. 4 alin. (2) si prin
metoda de calcul prezentata in anexa nr. 6;
- detalii privind conformitatea acestor valori cu consumul electric maxim
calculat conform metodei prezentate in anexa nr. 6;
- atunci cand informatiile referitoare la un model nou, rezultat dintr-o
combinatie specifica de modele, au fost obtinute prin calcul in baza unui
proiect si/sau in baza extrapolarii altor combinatii, documentatia trebuie sa
includa detalii ale acestor calcule si/sau extrapolari si a incercarilor
efectuate pentru verificarea preciziei calculelor. Detaliile se vor referi la
modelul matematic de calcul al performantei si la masurile luate pentru
incercarea modelului."
9. Anexa nr. 2 "Procedura de evaluare a conformitatii aparatelor
frigorifice de uz casnic" se renumeroteaza si devine anexa nr. 7.
10. Se introduce anexa nr. 1 care va avea urmatorul cuprins:
"ANEXA 1*)
*) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.
ETICHETA
Tiparire
5 mm 73 mm 33 mm 5 mm
|__|_______________________________|_____________|__|
| | | | |
___ ___________________________________________________
| | |
| | Energie Aparate |
| | frigorifice |
35 | _____________ |
mm | PRODUCATOR | | |___ I
| | MODEL | MARCA | |
| | | ABC/123 | |___ II
_|_ | ________________________________|_____________| |
| | MAI EFICIENT | | |
| | __________ | _____ | |
| | | A \ | / | | |
| | |__________ / | / | | |
| | ___________ | < B | | |
| | | B \ | \ | | |___ III
| | |___________ / | \_____| | |
| | ____________ | | |
| | | C \ | | |
90 | |____________ / | | |
mm | _____________ | | |
| | | D \ | * * | |
| | |_____________ / | * * | |
| | ______________ | * * | |
| | | E \ | * E * | |
| | |______________ / | * * | |
| | _______________ | * * | |
| | | F \ | \ | / | |
| | |_______________ / | \ | / | |___ IV
| | ________________ | \|/ | |
| | | G \ | | | |
| | |________________ / | | |
| | | | |
| | MAI PUTIN EFICIENT | | |
_|_ | ________________________________|_____________| |
| | | | |
| | Consum de energie kWh/an | | |
| | (Bazat pe rezultatele obtinute | XYZ | |___ V
| | in conditii standard timp de | | |
30 | 24 h) | | |
mm | Consumul real depinde de modul | | |
| | de utilizare si amplasare a | | |
| | aparatului | | |
| | ________________________________|_____________| |
_|_ | | | |
| | Volum util de | | |
| | alimente proaspete litri | xyz | |___ VI
| | Volum util de | | |
21 | alimente congelate litri | xyz | |___ VII
mm | | ________ | |
| | | | ___ | | |
| | | | * |*|| | |___ VIII
| | | | |___|| | |
| | | |________| | |
_|_ | ________________________________|_____________| |
| | Zgomot | | |
| | (dB(A) re 1 pW) | XZ | |___ IX
| | |_____________| |
| | ___________ |
| | | * * | |
44 | Informatii detaliate referitoare| * * | |
mm | la produs sunt continute in | * * | |
| | manualul de utilizare | * * | |
| | | * * | |
| | Standard SR EN 153 | * * | |
| | |___________| |
_|_ |___________________________________________________|
Litera indicatoare pentru aparatele frigorifice de uz casnic cu clasele A+
si A++ va fi identica cu ilustratiile de mai jos si se plaseaza la acelasi
nivel cu indicatorul A pentru aparatele frigorifice de uz casnic avand clasa de
eficienta energetica A:
_______ _______
/ | / + |
< A+ | < A + |
\_______| \_______|
Culori utilizate:
CMGN - cian, magenta, galben, negru
De exemplu: 07X0:0% cian, 70% magenta, 100% galben, 0% negru
Sageti:
- A:X0X0
- B:70X0
- C:30X0
- D:00X0
- E:03X0
- F:07X0
- G:0XX0
Culoarea conturului: X070
Textul se tipareste integral in negru. Fondul este alb.
Precizari privind eticheta
Prin aceste precizari se definesc informatiile ce trebuie incluse in
eticheta:
I. Denumirea sau marca comerciala a furnizorului
II. Elementul de identificare a modelului de fabricatie al furnizorului
III. Clasa de eficienta energetica a aparatelor frigorifice trebuie
determinata in conformitate cu prevederile din anexa nr. 5. Litera adecvata se
plaseaza la acelasi nivel cu sageata corespunzatoare.
IV. Fara a se aduce atingere sistemului privind etichetarea ecologica,
pentru aparatele frigorifice de uz casnic la care s-a obtinut dreptul de
aplicare a ecoetichetei, conform Hotararii Guvernului nr. 189/2002 privind
stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice, se poate aplica pe eticheta
o copie de pe marcajul ecologic.
V. Consumul de energie stabilit in conformitate cu prevederile standardelor
la care se face referire in art. 4 alin. (2) din hotarare este exprimat in
kWh/an (de exemplu: pentru 24 de ore x 365).
VI. Suma volumelor utile ale tuturor compartimentelor fara stele (de
exemplu: functioneaza la o temperatura > -6 grade C).
VII. Suma volumelor utile ale tuturor compartimentelor de conservare a
alimentelor congelate, clasificate cu cel putin o stea (de exemplu: functioneaza
la o temperatura </= -6 grade C).
VIII. Numarul stelelor compartimentului de conservare a alimentelor
congelate determinat in conformitate cu prevederile standardelor la care se
face referire in art. 4 alin. (2) din hotarare. Daca spatiul in cauza este fara
stele, aceasta rubrica ramane alba.
IX. Atunci cand este aplicabil, nivelul zgomotului masurat in conformitate
cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea conditiilor
de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice in functie de nivelul
zgomotului transmis prin aer."
11. Se introduce anexa nr. 2 care va avea urmatorul cuprins:
"ANEXA 2
FISA
Fisa trebuie sa contina informatiile prezentate mai jos. Informatiile sunt comunicate
de furnizor in ordinea urmatoare si cuprind:
1. marca comerciala a furnizorului;
2. elementul de identificare a modelului de fabricatie al furnizorului;
3. tipul aparatului, dupa cum urmeaza:
________________________________________________________________________
| Categorie | Descriere |
|___________|____________________________________________________________|
| 1 | Frigider fara compartiment de joasa temperatura |
| 2 | Frigider cu compartiment de racire |
| 3 | Frigider |
| 4 | Frigider |
| 5 | Frigider |
| 6 | Frigider |
| 7 | Frigider/Congelator |
| 8 | Congelatoare verticale |
| 9 | Congelatoare orizontale |
| | Pentru aparatele frigorifice de uz casnic din categoria 10,|
| | furnizorul poate alege descrierea tipului de aparat. |
|___________|____________________________________________________________|
4. clasa de eficienta energetica a modelului, definita conform anexei nr.
5, exprimata sub forma <<Clasa de eficienta energetica ..., pe o scara de
la A++ (cel mai eficient) pana la G (cel mai putin eficient)>>. Cand
aceasta informatie figureaza intr-un tabel, ea poate fi exprimata sub o alta
forma, cu conditia ca clasificarea de la A++ (cel mai eficient) pana la G (cel
mai putin eficient) sa apara cu claritate;
5. cand informatiile sunt prezentate sub forma de tabel, iar unele aparate
ce figureaza in acesta au primit o eticheta ecologica comunitara, in
conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 189/2002 privind
stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice, aceasta informatie
poate sa figureze aici in rubrica intitulata eticheta ecologica comunitara; in
acest caz este reprodus semnul distinctiv al etichetei (floarea). Aceasta
dispozitie nu aduce prejudicii exigentelor prevazute de sistemul comunitar de
atribuire a etichetei ecologice;
6. consumul de energie, definit drept consum anual de energie in kWh/an si
calculat pe baza rezultatului obtinut pe 24 de ore in conditiile de incercare
standardizate. Consumul real depinde de conditiile de utilizare si de amplasare
ale aparatului;
7. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor proaspete
(5 grade C), masurat in conformitate cu prevederile standardelor armonizate
mentionate la art. 4 alin. (2). Aceasta rubrica nu se completeaza pentru
categoriile 8 si 9 de aparate;
8. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor congelate
si cel al alimentelor racite, masurat in conformitate cu prevederile
standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2). Aceasta rubrica nu se
completeaza pentru categoriile 1, 2 si 3 de aparate. Pentru aceasta din urma
ramane volumul util al compartimentului pentru gheata.
La pct. 7 si 8, pentru categoriile 2 si 10 de aparate se precizeaza volumul
util al fiecarui compartiment, conform standardelor armonizate mentionate la
art. 4 alin. (2);
9. daca este cazul, numarul stelelor pentru compartimentul de depozitare a
alimentelor congelate, conform standardelor armonizate mentionate la art. 4
alin. (2);
10. daca este cazul, mentiunea <<Fara depunere de gheata>>,
conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2);
11. autonomia Zh, definita ca durata de crestere a temperaturii in caz de
avarie, conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2);
12. capacitatea de congelare, in kg/24 h, conform standardelor armonizate
mentionate la art. 4 alin. (2);
13. clasa climatului, conform standardelor armonizate mentionate la art. 4
alin. (2); la aceasta rubrica se poate renunta daca aparatul face parte din
clasa climatica temperata;
14. nivelul de zgomot masurat in conformitate cu prevederile Hotararii
Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata
a aparatelor electrocasnice in functie de nivelul zgomotului transmis prin aer;
15. daca modelul este fabricat pentru a fi inglobat, acest lucru trebuie
mentionat.
Pentru un aparat care are mai mult de un compartiment pentru alimente
proaspete si un compartiment pentru alimente congelate, pot fi adaugate randuri
suplimentare la pct. 7, 8, 9, 10, 11, 12 si 13 pentru informatii referitoare la
compartimentele suplimentare. In acest caz, specificarea compartimentelor si
ordinea in care sunt mentionate trebuie sa fie intotdeauna aceleasi. Daca
temperatura nominala a unui compartiment nu corespunde sistemului de
clasificare prin stele sau temperaturii normale a unui compartiment de
depozitare a alimentelor proaspete (5 grade C), trebuie sa se precizeze aceasta
temperatura.
Informatiile care figureaza pe eticheta pot fi prezentate sub forma unei
reproduceri a etichetei, fie in culori, fie in alb si negru. In acest caz
trebuie sa se adauge si informatiile care figureaza in fisa."
12. Se introduce anexa nr. 3 care va avea urmatorul cuprins:
"ANEXA 3
INFORMATII
cuprinse in cadrul vanzarii prin corespondenta sau al altor tipuri de vanzare
la distanta
Cataloagele de vanzare prin corespondenta, comunicarile, ofertele scrise,
anunturile publicitare pe Internet sau prin alte mijloace pe suport electronic,
conform prevederilor art. 1 alin. (2), cuprind informatiile urmatoare in
ordinea indicata mai jos:
1. clasa de eficienta energetica (pct. 4 din anexa nr. 2);
2. consumul de energie (pct. 6 din anexa nr. 2);
3. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor proaspete
(pct. 7 din anexa nr. 2);
4. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor congelate
(pct. 8 din anexa nr. 2);
5. numarul stelelor pentru compartimentul de depozitare a alimentelor
congelate (pct. 9 din anexa nr. 2);
6. nivelul de zgomot (pct. 14 din anexa nr. 2).
Daca alte informatii continute in fisa de produs sunt de asemenea
furnizate, acestea vor fi prezentate sub forma prevazuta in anexa nr. 2 si vor
fi incluse in lista de mai sus, in ordinea fixata pentru fisa.
Marimea si caracterele in care toate informatiile prevazute mai sus sunt
tiparite trebuie sa fie lizibile."
13. Se introduce anexa nr. 4 care va avea urmatorul cuprins:
"ANEXA 4
CATEGORII DE APARATE
______________________________________________________________________________
| Categoria | Descrierea
|
|___________|__________________________________________________________________|
| 1 | Frigider fara compartimente de joasa temperatura
|
| 2 | Frigider cu compartimente la 5 grade C si/sau 10 grade C
|
| 3 | Frigider cu compartimente de joasa temperatura fara stele
|
| 4 | Frigider cu compartimente de joasa temperatura(*)
|
| 5 | Frigider cu compartimente de joasa temperatura(*) |
| 6 | Frigider cu compartimente de joasa temperatura(*) |
| 7 | Frigider/congelator cu compartimente de joasa temperatura*(*) |
| 8 | Congelatoare verticale pentru alimente
|
| 9 | Congelatoare orizontale pentru alimente
|
| 10 | Frigidere si congelatoare care au mai mult de doua usi sau alte
|
| | aparate care nu intra in categoriile de mai
sus" |
|___________|__________________________________________________________________|
14. Se introduce anexa nr. 5 care va avea urmatorul cuprins:
"ANEXA 5
CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA
PARTEA I
Definirea claselor A+ si A++
Un aparat frigorific de uz casnic va fi clasificat in categoriile A+ sau
A++ atunci cand indicele eficientei energetice (Ialfa) se afla intre valorile
specificate in tabelul nr. 1.
Tabelul nr. 1
______________________________________________________________
| Indicele eficientei energetice | Clasa |
| alfa (Ialfa) | eficientei energetice |
|________________________________|_____________________________|
| 30 > Ialfa | A++ |
|________________________________|_____________________________|
| 42 > Ialfa >/= 30 | A+ |
|________________________________|_____________________________|
| Ialfa >/= 42 | A la G (a se vedea mai jos) |
|________________________________|_____________________________|
In tabelul nr. 1 indicele eficientei energetice se calculeaza conform
relatiei:
C
Ialfa = ----- x 100,
Calfa
in care:
C - consumul anual de energie al aparatului (conform cu pct. V din anexa
nr. 1);
Calfa - consumul anual de energie standardizat al aparatului.
Consumul anual de energie standardizat al aparatului (Calfa) se calculeaza
cu relatia:
__ (25 - Tc)
Calfa = Malfa x >__ (Vc x --------- x FF x CC x BI) + Nalfa +
CH,
Compartimente 20
in care:
Vc - volumul util al compartimentului, in litri, determinat conform
standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (1) lit. d);
Tc - temperatura nominala proiectata a compartimentului, in grade C.
Valorile pentru Malfa si Nalfa sunt date in tabelul nr. 2 si valorile
pentru FF, CC, BI si CH sunt date in tabelul nr. 3.
Tabelul nr. 2
______________________________________________________________________________
|Nr. | Categoria aparatului | Temperatura celui mai rece |Malfa|
Nalfa|
|crt.| | compartiment | |
|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 1.| Frigider fara compartiment de | | |
|
| | joasa temperatura | > -6 grade C |0,233|
245|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 2.| Frigider cu compartiment de | | |
|
| | racire | > -6 grade C |0,233|
245|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 3.| Frigider fara stele | > -6 grade C |0,233|
245|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 4.| Frigider* | </= -6 grade C* |0,643|
191|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 5.| Frigider* | </= -12 grade C* |0,450|
245|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 6.| Frigider*/ | </= -18 grade C*/*(*) |0,777| 303|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 7.| Frigider/congelator*(*) | </= -18 grade C*/*(*) |0,777| 303|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 8.| Congelatoare verticale | </= -18 grade C*(*) |0,539|
315|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 9.| Congelatoare orizontale | </= -18 grade C*(*) |0,472|
286|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 10.| Aparate frigorifice de uz | | |
|
| | casnic cu multe usi sau alte | | |
|
| | aparate frigorifice de uz | | |
|
| | casnic | | *1)|
*1)|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
*1) Pentru aceste aparate, temperaturile si numarul de stele al
compartimentului cu cea mai scazuta temperatura vor determina valorile M si N.
Aparatele cu compartimente avand temperatura -18 grade C*(*) trebuie sa fie
considerate ca fiind frigider/congelator*(*).
Tabelul nr. 3
______________________________________________________________________________
| Factorul de corectie | Valoarea | Conditia constructiva
|
|______________________|___________|___________________________________________|
| FF (frost-free) | 1,2 | Pentru "frost-free"
(ventilate) |
| | | compartimente pentru produse congelate
|
|
|___________|___________________________________________|
| | 1 | Altfel
|
|______________________|___________|___________________________________________|
| CC (clasa climatica) | 1,2 | Tropicala
|
|
|___________|___________________________________________|
| | 1,1 | Subtropicala
|
|
|___________|___________________________________________|
| | 1 | Altfel
|
|______________________|___________|___________________________________________|
| BI (inglobate) | 1,2 | Pentru aparatele inglobate*1) sub 58 cm
|
| | | grosime
|
| |___________|___________________________________________|
| | 1 | Altfel
|
|______________________|___________|___________________________________________|
| CH (compartiment de | 50 kWh/an | Pentru aparate cu compartiment de racire
|
| racire) | | de cel putin 15 litri
|
|
|___________|___________________________________________|
| | 0 | Altfel
|
|______________________|___________|___________________________________________|
*1) Un aparat este inglobat numai daca a fost exclusiv proiectat pentru
instalarea intr-un spatiu de bucatarie, necesitand elemente de finisare si
testat ca atare.
Daca un aparat frigorific de uz casnic nu este de clasa A+ sau A++, trebuie
sa fie clasificat in conformitate cu partea II.
PARTEA II
Definirea claselor de la A la G
Clasa de eficienta energetica a unui aparat frigorific de uz casnic se
determina in conformitate cu tabelul nr. 1.
Tabelul nr. 1
____________________________________________________________________
| Indicele eficientei energetice (I) | Clasa de eficienta energetica |
| - % - | |
|____________________________________|_______________________________|
| I < 55 | A |
|____________________________________|_______________________________|
| 55 </= I < 75 | B |
|____________________________________|_______________________________|
| 75 </= I < 90 | C |
|____________________________________|_______________________________|
| 90 </= I < 100 | D |
|____________________________________|_______________________________|
| 100 </= I < 110 | E |
|____________________________________|_______________________________|
| 110 </= I < 125 | F |
|____________________________________|_______________________________|
| 125 </= I | G |
|____________________________________|_______________________________|
in care:
Indicele eficientei energetice (exprimat in procente) = consumul anual de
energie al aparatului frigorific de uz casnic (in conformitate cu pct. V din
anexa nr. 1)/consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz
casnic;
Consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic
(exprimat in kWh/an) = M x volumul net ajustat + N;
si
Volumul net ajustat (exprimat in litri) = volumul net al compartimentului
pentru alimente proaspete + omega x volumul net al compartimentului pentru
alimente congelate.
Valorile pentru M, N si omega sunt luate din tabelul nr. 2.
Tabelul nr. 2
______________________________________________________________________________
|Nr. | Categoria aparatului | omega | M | N
|
|crt.| | | |
|
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 1.| Frigider fara compartiment de joasa temperatura | - | 0,233 | 245
|
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 2.| Frigider cu compartiment de racire | 0,75*1) | 0,233 | 245
|
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 3.| Frigider fara stele | 1,25 | 0,233 | 245
|
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 4.| Frigider* | 1,55 | 0,643 | 191
|
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 5.| Frigider* | 1,85 | 0,450 | 245 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 6.| Frigider* | 2,15 | 0,657 | 235 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 7.| Frigider/congelator*(*) | *3) | 0,777 | 303 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 8.| Congelatoare verticale | 2,15*2) | 0,472 | 286
|
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 9.| Congelatoare orizontale | 2,15*2) | 0,446 | 181
|
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 10.| Aparate frigorifice de uz casnic cu multe usi | | |
|
| | sau alte aparate frigorifice de uz casnic | *3) | *4) | *4)
|
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
*1) Pentru frigidere/racitoare volumul util ajustat = volumul util al
compartimentului pentru alimente proaspete + omega x volumul net al
compartimentului de racire (10 grade C) (exprimat in litri).
*2) Pentru aparatele cu compartiment de joasa temperatura fara depunere de
gheata (prescurtat <<Fara depunere de gheata>>) omega este egal cu
2,58 (valoare rezultata prin inmultirea lui 2,15 cu 1,2).
Acesta permite sa se tina seama de cresterea usoara a consumului aparatelor
fara depunere de gheata fata de cel al aparatelor conventionale.
*3) Volumul util ajustat (VA) se calculeaza cu formula:
__ (25 - Tc)
VA = >__ --------- x Vu x Fc,
toate 20
compartimentele
in care:
Tc - temperatura nominala a fiecarui compartiment, in grade C;
Vu - volumul util al fiecarui compartiment, in litri;
Fc - factor egal cu 1,2 in cazul compartimentelor fara depunere de gheata
si egal cu 1 pentru alte compartimente.
*4) Pentru aceste aparate, valorile M si N sunt determinate de temperatura
si numarul de stele ale compartimentului a carui temperatura este cea mai
scazuta, conform tabelului nr. 3
Tabelul nr. 3
______________________________________________________________________________
| Temperatura celui mai | Categoria aparatului, corespondenta | M | N
|
| rece compartiment | din tabelul nr. 2 | |
|
|________________________|________________________________________|______|_____|
| > -6 grade C | 1/2/3 Frigider fara compartiment de |
| |
| | joasa temperatura/Frigider fara stele/ | |
|
| | Frigider cu compartiment de racire | 0,233| 245
|
|________________________|________________________________________|______|_____|
| </= -6 grade C* | 4. Frigider(*) | 0,643|
191 |
|________________________|________________________________________|______|_____|
| </= -12 grade C* | 5. Frigider(*) | 0,450| 245
|
|________________________|________________________________________|______|_____|
| </= -18 grade C* | 6. Frigider(*) | 0,657| 235 |
|________________________|________________________________________|______|_____|
| </= -18 grade C*(*) | | |
|
| cu capacitate de | | |
|
| congelare | 7. Frigider/congelator*(*) | 0,777|
303"|
|________________________|________________________________________|______|_____|
Art. 2
Hotararea Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerintelor
referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de
uz casnic pentru introducerea lor pe piata, publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 643 din 10 septembrie 2003, cu modificarile si
completarile aduse prin prezenta hotarare, va fi republicata, dandu-se textelor
si anexelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
p. Ministrul de stat,
ministrul economiei si comertului,
Iulian Iancu,
secretar de stat
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb