E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
A modificat:
Articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004 modifica articolul 1 din actul Hotărârea 1039 2003
Articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004 modifica articolul 2 din actul Hotărârea 1039 2003
Articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004 completeaza Hotărârea 1039 2003
Articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004 modifica articolul 1 din actul Hotărârea 1039 2003
Articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004 modifica articolul 4 din actul Hotărârea 1039 2003
Articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004 modifica articolul 8 din actul Hotărârea 1039 2003
Articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004 modifica articolul 18 din actul Hotărârea 1039 2003
Articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004 completeaza articolul 19 din actul Hotărârea 1039 2003
Articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004 completeaza articolul 20 din actul Hotărârea 1039 2003
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 972 din 15 iunie 2004

pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 639 din 15 iulie 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Hotararea Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 643 din 10 septembrie 2003, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 1
    (1) Prevederile prezentei hotarari se aplica frigiderelor, congelatoarelor si combinelor frigorifice de uz casnic, din productia interna si din import, prevazute in anexa nr. 4, alimentate exclusiv de la reteaua de distributie a energiei electrice de joasa tensiune, denumite in continuare aparate frigorifice de uz casnic.
    (2) Prezenta hotarare se aplica si aparatelor frigorifice de uz casnic care fac obiectul unui contract de furnizare la distanta incheiat in conditiile legii, adica acelora care sunt oferite la vanzare, inchiriere sau vanzare in rate printr-o comunicare scrisa, prin corespondenta, prin oferte scrise, prin anunturi publicitare pe Internet ori prin alte mijloace pe suport electronic si care implica faptul ca potentialul cumparator nu poate vedea aparatul distribuit. Oferta de vanzare a unor astfel de aparate trebuie sa contina informatiile cuprinse in anexa nr. 3."
    2. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 4
    (1) Se admite introducerea pe piata numai a aparatelor frigorifice de uz casnic al caror consum de energie electrica este mai mic sau egal cu consumul maxim admis potrivit clasei de eficienta pentru categoria aparatului frigorific de uz casnic respectiv, calculat conform metodei prevazute in anexa nr. 6, si care:
    a) au aplicata o eticheta indicand consumurile de energie, clasa de eficienta energetica, nivelul de zgomot si, dupa caz, alte caracteristici, conform anexei nr. 1; eticheta se plaseaza pe exteriorul partii frontale sau superioare a aparatului frigorific de uz casnic, astfel incat sa fie usor de observat si vizibila;
    b) sunt insotite de o fisa continand informatiile inscrise pe eticheta, modelul fisei fiind conform anexei nr. 2;
    c) au marcajul european de conformitate CE, prevazut in anexa nr. 3 la Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicat de un producator sau un reprezentant autorizat al acestuia, denumit in continuare marcaj CE;
    d) au clasa de eficienta energetica determinata conform anexei nr. 5.
    (2) Informatiile prevazute de prezenta hotarare sunt stabilite prin masuratori efectuate in conformitate cu standardele romane si/sau cu standardele nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standardele armonizate elaborate de organismele europene de standardizare (CEN, CENELEC, ETSI) sub mandatul Comisiei Europene si ale caror numere de referinta au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Lista standardelor romane care adopta standardele europene armonizate se aproba prin ordin al ministrului economiei si comertului si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Aceasta lista va fi actualizata periodic.
    (3) Informatiile referitoare la nivelul de zgomot, prevazute in anexele nr. 1, 2 si 3, vor fi facute publice in conformitate cu prevederile art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice in functie de nivelul zgomotului transmis prin aer. Nivelul de zgomot va fi masurat in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 482/2004."
    3. Alineatele (1), (2) si (3) ale articolului 8 vor avea urmatorul cuprins:
    "Art. 8
    (1) Procedura de evaluare a conformitatii aparatelor frigorifice de uz casnic si cerintele referitoare la aplicarea pe acestea a marcajului CE sunt prevazute in anexa nr. 7.
    (2) Documentatia tehnica mentionata la art. 7 este prevazuta la pct. 3 din anexa nr. 7.
    (3) In cazul in care aparatelor frigorifice de uz casnic li se aplica si alte reglementari legale care acopera alte cerinte si care, de asemenea, prevad aplicarea marcajului CE, acest marcaj indica conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu prevederile tuturor reglementarilor legale aplicabile."
    4. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 18
    Anexele nr. 1 - 7 fac parte integranta din prezenta hotarare."
    5. Dupa alineatul (2) al articolului 19 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
    "(3) Pana la data de 31 iulie 2005, etichetele, fisele, precum si informatiile prevazute la art. 1 alin. (2), cuprinse in cadrul vanzarii prin corespondenta sau al altor tipuri de vanzare la distanta, trebuie sa fie conforme cu modelele prevazute in anexele nr. 1, 2 si 3."
    6. Dupa litera c) a articolului 20 se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
    "d) Directiva Comisiei Europene 2003/66/CE privind modificarea Directivei Comisiei Europene 94/2/CE pentru implementarea Directivei Consiliului European 92/75/CEE cu privire la etichetarea energetica a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor si a combinatiilor acestora, adoptata la 3 iulie 2003 si publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 170 din 9 iulie 2003 (pag. 0010 - 0014);"
    7. Anexa nr. 1 "Metoda de calcul al consumului electric maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic si procedura de verificare a conformitatii" se renumeroteaza si devine anexa nr. 6.
    8. Punctul 3 din anexa nr. 2 va avea urmatorul cuprins:
    "3. Documentatia tehnica trebuie sa permita evaluarea conformitatii aparatului frigorific de uz casnic cu cerintele de eficienta energetica prevazute in prezenta hotarare. Documentatia trebuie sa contina, in masura in care este necesar acestei evaluari, informatii privind conceptia, fabricatia si functionarea aparatului frigorific de uz casnic, si anume:
    - denumirea si sediul producatorului;
    - instructiuni de exploatare, daca exista;
    - descrierea generala a modelului, suficienta pentru ca acesta sa poata fi identificat fara dubii;
    - informatii si desene, daca este necesar, despre principalele caracteristici ale conceptiei modelului si mai ales asupra punctelor care influenteaza sensibil consumul de energie, dimensiuni, volume, caracteristicile compresorului, particularitati si altele asemenea;
    - rezultatele masurarii consumului de energie, efectuate potrivit prevederilor standardelor la care se face referire in art. 4 alin. (2) si prin metoda de calcul prezentata in anexa nr. 6;
    - detalii privind conformitatea acestor valori cu consumul electric maxim calculat conform metodei prezentate in anexa nr. 6;
    - atunci cand informatiile referitoare la un model nou, rezultat dintr-o combinatie specifica de modele, au fost obtinute prin calcul in baza unui proiect si/sau in baza extrapolarii altor combinatii, documentatia trebuie sa includa detalii ale acestor calcule si/sau extrapolari si a incercarilor efectuate pentru verificarea preciziei calculelor. Detaliile se vor referi la modelul matematic de calcul al performantei si la masurile luate pentru incercarea modelului."
    9. Anexa nr. 2 "Procedura de evaluare a conformitatii aparatelor frigorifice de uz casnic" se renumeroteaza si devine anexa nr. 7.
    10. Se introduce anexa nr. 1 care va avea urmatorul cuprins:

    "ANEXA 1*)

    *) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.

                                ETICHETA

Tiparire

         5 mm             73 mm                  33 mm    5 mm
         |__|_______________________________|_____________|__|
         |  |                               |             |  |
    ___   ___________________________________________________
     |   |                                                   |
     |   |   Energie                          Aparate        |
     |   |                                    frigorifice    |
     35  |                                   _____________   |
     mm  |   PRODUCATOR                     |             |  |___ I
     |   |   MODEL                          |    MARCA    |  |
     |   |                                  |   ABC/123   |  |___ II
    _|_  |  ________________________________|_____________|  |
     |   |   MAI EFICIENT                   |             |  |
     |   |    __________                    |     _____   |  |
     |   |   |        A  \                  |    /     |  |  |
     |   |   |__________ /                  |   /      |  |  |
     |   |    ___________                   | <     B  |  |  |
     |   |   |         B  \                 |   \      |  |  |___ III
     |   |   |___________ /                 |    \_____|  |  |
     |   |    ____________                  |             |  |
     |   |   |          C  \                |             |  |
     90  |   |____________ /                |             |  |
     mm  |    _____________                 |             |  |
     |   |   |           D  \               |     * *     |  |
     |   |   |_____________ /               |   *     *   |  |
     |   |    ______________                |  *       *  |  |
     |   |   |            E  \              |  *   E   *  |  |
     |   |   |______________ /              |   *     *   |  |
     |   |    _______________               |     * *     |  |
     |   |   |             F  \             |   \  |  /   |  |
     |   |   |_______________ /             |    \ | /     |  |___ IV
     |   |    ________________              |     \|/     |  |
     |   |   |              G  \            |      |      |  |
     |   |   |________________ /            |             |  |
     |   |                                  |             |  |
     |   |   MAI PUTIN EFICIENT             |             |  |
    _|_  |  ________________________________|_____________|  |
     |   |                                  |             |  |
     |   |   Consum de energie       kWh/an |             |  |
     |   |   (Bazat pe rezultatele obtinute |    XYZ      |  |___ V
     |   |   in conditii standard timp de   |             |  |
     30  |   24 h)                          |             |  |
     mm  |   Consumul real depinde de modul |             |  |
     |   |   de utilizare si amplasare a    |             |  |
     |   |   aparatului                     |             |  |
     |   |  ________________________________|_____________|  |
    _|_  |                                  |             |  |
     |   |   Volum util de                  |             |  |
     |   |   alimente proaspete     litri   |    xyz      |  |___ VI
     |   |   Volum util de                  |             |  |
     21  |   alimente congelate     litri   |    xyz      |  |___ VII
     mm  |                                  |   ________  |  |
     |   |                                  |  |    ___ | |  |
     |   |                                  |  | * |*|| |  |___ VIII
     |   |                                  |  |   |___|| |  |
     |   |                                  |  |________| |  |
    _|_  |  ________________________________|_____________|  |
     |   |   Zgomot                         |             |  |
     |   |   (dB(A) re 1 pW)                |      XZ     |  |___ IX
     |   |                                  |_____________|  |
     |   |                                    ___________    |
     |   |                                   |    * *    |   |
     44  |   Informatii detaliate referitoare|  *     *  |   |
     mm  |   la produs sunt continute in     | *       * |   |
     |   |   manualul de utilizare           | *       * |   |
     |   |                                   |  *     *  |   |
     |   |   Standard SR EN 153              |    * *    |   |
     |   |                                   |___________|   |
    _|_  |___________________________________________________|

    Litera indicatoare pentru aparatele frigorifice de uz casnic cu clasele A+ si A++ va fi identica cu ilustratiile de mai jos si se plaseaza la acelasi nivel cu indicatorul A pentru aparatele frigorifice de uz casnic avand clasa de eficienta energetica A:

       _______             _______
      /       |           /    +  |
    <     A+  |         <     A + |
      \_______|           \_______|

    Culori utilizate:
    CMGN - cian, magenta, galben, negru
    De exemplu: 07X0:0% cian, 70% magenta, 100% galben, 0% negru
    Sageti:
    - A:X0X0
    - B:70X0
    - C:30X0
    - D:00X0
    - E:03X0
    - F:07X0
    - G:0XX0
    Culoarea conturului: X070
    Textul se tipareste integral in negru. Fondul este alb.

    Precizari privind eticheta
    Prin aceste precizari se definesc informatiile ce trebuie incluse in eticheta:
    I. Denumirea sau marca comerciala a furnizorului
    II. Elementul de identificare a modelului de fabricatie al furnizorului
    III. Clasa de eficienta energetica a aparatelor frigorifice trebuie determinata in conformitate cu prevederile din anexa nr. 5. Litera adecvata se plaseaza la acelasi nivel cu sageata corespunzatoare.
    IV. Fara a se aduce atingere sistemului privind etichetarea ecologica, pentru aparatele frigorifice de uz casnic la care s-a obtinut dreptul de aplicare a ecoetichetei, conform Hotararii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice, se poate aplica pe eticheta o copie de pe marcajul ecologic.
    V. Consumul de energie stabilit in conformitate cu prevederile standardelor la care se face referire in art. 4 alin. (2) din hotarare este exprimat in kWh/an (de exemplu: pentru 24 de ore x 365).
    VI. Suma volumelor utile ale tuturor compartimentelor fara stele (de exemplu: functioneaza la o temperatura > -6 grade C).
    VII. Suma volumelor utile ale tuturor compartimentelor de conservare a alimentelor congelate, clasificate cu cel putin o stea (de exemplu: functioneaza la o temperatura </= -6 grade C).
    VIII. Numarul stelelor compartimentului de conservare a alimentelor congelate determinat in conformitate cu prevederile standardelor la care se face referire in art. 4 alin. (2) din hotarare. Daca spatiul in cauza este fara stele, aceasta rubrica ramane alba.
    IX. Atunci cand este aplicabil, nivelul zgomotului masurat in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice in functie de nivelul zgomotului transmis prin aer."

    11. Se introduce anexa nr. 2 care va avea urmatorul cuprins:

    "ANEXA 2

                               FISA

    Fisa trebuie sa contina informatiile prezentate mai jos. Informatiile sunt comunicate de furnizor in ordinea urmatoare si cuprind:
    1. marca comerciala a furnizorului;
    2. elementul de identificare a modelului de fabricatie al furnizorului;
    3. tipul aparatului, dupa cum urmeaza:
 ________________________________________________________________________
| Categorie |                          Descriere                         |
|___________|____________________________________________________________|
|     1     | Frigider fara compartiment de joasa temperatura            |
|     2     | Frigider cu compartiment de racire                         |
|     3     | Frigider                                                   |
|     4     | Frigider                                                   |
|     5     | Frigider                                                   |
|     6     | Frigider                                                   |
|     7     | Frigider/Congelator                                        |
|     8     | Congelatoare verticale                                     |
|     9     | Congelatoare orizontale                                    |
|           | Pentru aparatele frigorifice de uz casnic din categoria 10,|
|           | furnizorul poate alege descrierea tipului de aparat.       |
|___________|____________________________________________________________|

    4. clasa de eficienta energetica a modelului, definita conform anexei nr. 5, exprimata sub forma <<Clasa de eficienta energetica ..., pe o scara de la A++ (cel mai eficient) pana la G (cel mai putin eficient)>>. Cand aceasta informatie figureaza intr-un tabel, ea poate fi exprimata sub o alta forma, cu conditia ca clasificarea de la A++ (cel mai eficient) pana la G (cel mai putin eficient) sa apara cu claritate;
    5. cand informatiile sunt prezentate sub forma de tabel, iar unele aparate ce figureaza in acesta au primit o eticheta ecologica comunitara, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice, aceasta informatie poate sa figureze aici in rubrica intitulata eticheta ecologica comunitara; in acest caz este reprodus semnul distinctiv al etichetei (floarea). Aceasta dispozitie nu aduce prejudicii exigentelor prevazute de sistemul comunitar de atribuire a etichetei ecologice;
    6. consumul de energie, definit drept consum anual de energie in kWh/an si calculat pe baza rezultatului obtinut pe 24 de ore in conditiile de incercare standardizate. Consumul real depinde de conditiile de utilizare si de amplasare ale aparatului;
    7. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor proaspete (5 grade C), masurat in conformitate cu prevederile standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2). Aceasta rubrica nu se completeaza pentru categoriile 8 si 9 de aparate;
    8. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor congelate si cel al alimentelor racite, masurat in conformitate cu prevederile standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2). Aceasta rubrica nu se completeaza pentru categoriile 1, 2 si 3 de aparate. Pentru aceasta din urma ramane volumul util al compartimentului pentru gheata.
    La pct. 7 si 8, pentru categoriile 2 si 10 de aparate se precizeaza volumul util al fiecarui compartiment, conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2);
    9. daca este cazul, numarul stelelor pentru compartimentul de depozitare a alimentelor congelate, conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2);
    10. daca este cazul, mentiunea <<Fara depunere de gheata>>, conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2);
    11. autonomia Zh, definita ca durata de crestere a temperaturii in caz de avarie, conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2);
    12. capacitatea de congelare, in kg/24 h, conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2);
    13. clasa climatului, conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (2); la aceasta rubrica se poate renunta daca aparatul face parte din clasa climatica temperata;
    14. nivelul de zgomot masurat in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice in functie de nivelul zgomotului transmis prin aer;
    15. daca modelul este fabricat pentru a fi inglobat, acest lucru trebuie mentionat.
    Pentru un aparat care are mai mult de un compartiment pentru alimente proaspete si un compartiment pentru alimente congelate, pot fi adaugate randuri suplimentare la pct. 7, 8, 9, 10, 11, 12 si 13 pentru informatii referitoare la compartimentele suplimentare. In acest caz, specificarea compartimentelor si ordinea in care sunt mentionate trebuie sa fie intotdeauna aceleasi. Daca temperatura nominala a unui compartiment nu corespunde sistemului de clasificare prin stele sau temperaturii normale a unui compartiment de depozitare a alimentelor proaspete (5 grade C), trebuie sa se precizeze aceasta temperatura.
    Informatiile care figureaza pe eticheta pot fi prezentate sub forma unei reproduceri a etichetei, fie in culori, fie in alb si negru. In acest caz trebuie sa se adauge si informatiile care figureaza in fisa."

    12. Se introduce anexa nr. 3 care va avea urmatorul cuprins:

    "ANEXA 3

                             INFORMATII
cuprinse in cadrul vanzarii prin corespondenta sau al altor tipuri de vanzare la distanta

    Cataloagele de vanzare prin corespondenta, comunicarile, ofertele scrise, anunturile publicitare pe Internet sau prin alte mijloace pe suport electronic, conform prevederilor art. 1 alin. (2), cuprind informatiile urmatoare in ordinea indicata mai jos:
    1. clasa de eficienta energetica (pct. 4 din anexa nr. 2);
    2. consumul de energie (pct. 6 din anexa nr. 2);
    3. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor proaspete (pct. 7 din anexa nr. 2);
    4. volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor congelate (pct. 8 din anexa nr. 2);
    5. numarul stelelor pentru compartimentul de depozitare a alimentelor congelate (pct. 9 din anexa nr. 2);
    6. nivelul de zgomot (pct. 14 din anexa nr. 2).
    Daca alte informatii continute in fisa de produs sunt de asemenea furnizate, acestea vor fi prezentate sub forma prevazuta in anexa nr. 2 si vor fi incluse in lista de mai sus, in ordinea fixata pentru fisa.
    Marimea si caracterele in care toate informatiile prevazute mai sus sunt tiparite trebuie sa fie lizibile."

    13. Se introduce anexa nr. 4 care va avea urmatorul cuprins:

    "ANEXA 4

                           CATEGORII DE APARATE

 ______________________________________________________________________________
| Categoria |                          Descrierea                              |
|___________|__________________________________________________________________|
|     1     | Frigider fara compartimente de joasa temperatura                 |
|     2     | Frigider cu compartimente la 5 grade C si/sau 10 grade C         |
|     3     | Frigider cu compartimente de joasa temperatura fara stele        |
|     4     | Frigider cu compartimente de joasa temperatura(*)                |
|     5     | Frigider cu compartimente de joasa temperatura(*)               |
|     6     | Frigider cu compartimente de joasa temperatura(*)              |
|     7     | Frigider/congelator cu compartimente de joasa temperatura*(*)  |
|     8     | Congelatoare verticale pentru alimente                           |
|     9     | Congelatoare orizontale pentru alimente                          |
|    10     | Frigidere si congelatoare care au mai mult de doua usi sau alte  |
|           | aparate care nu intra in categoriile de mai sus"                 |
|___________|__________________________________________________________________|

    14. Se introduce anexa nr. 5 care va avea urmatorul cuprins:

    "ANEXA 5

                    CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA

    PARTEA I

    Definirea claselor A+ si A++
    Un aparat frigorific de uz casnic va fi clasificat in categoriile A+ sau A++ atunci cand indicele eficientei energetice (Ialfa) se afla intre valorile specificate in tabelul nr. 1.

    Tabelul nr. 1
 ______________________________________________________________
| Indicele eficientei energetice |            Clasa            |
|          alfa (Ialfa)          |    eficientei energetice    |
|________________________________|_____________________________|
|        30 > Ialfa              |              A++            |
|________________________________|_____________________________|
|        42 > Ialfa >/= 30       |              A+             |
|________________________________|_____________________________|
|        Ialfa >/= 42            | A la G (a se vedea mai jos) |
|________________________________|_____________________________|

    In tabelul nr. 1 indicele eficientei energetice se calculeaza conform relatiei:

              C
    Ialfa = ----- x 100,
            Calfa

    in care:
    C - consumul anual de energie al aparatului (conform cu pct. V din anexa nr. 1);
    Calfa - consumul anual de energie standardizat al aparatului.
    Consumul anual de energie standardizat al aparatului (Calfa) se calculeaza cu relatia:

                        __              (25 - Tc)
    Calfa = Malfa x    >__        (Vc x --------- x FF x CC x BI) + Nalfa + CH,
                    Compartimente           20

    in care:
    Vc - volumul util al compartimentului, in litri, determinat conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (1) lit. d);
    Tc - temperatura nominala proiectata a compartimentului, in grade C.
    Valorile pentru Malfa si Nalfa sunt date in tabelul nr. 2 si valorile pentru FF, CC, BI si CH sunt date in tabelul nr. 3.

    Tabelul nr. 2
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |      Categoria aparatului     | Temperatura celui mai rece |Malfa| Nalfa|
|crt.|                               |        compartiment        |     |      |
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
|  1.| Frigider fara compartiment de |                            |     |      |
|    | joasa temperatura             | > -6 grade C               |0,233|   245|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
|  2.| Frigider cu compartiment de   |                            |     |      |
|    | racire                        | > -6 grade C               |0,233|   245|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
|  3.| Frigider fara stele           | > -6 grade C               |0,233|   245|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
|  4.| Frigider*                     | </= -6 grade C*            |0,643|   191|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
|  5.| Frigider*                    | </= -12 grade C*          |0,450|   245|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
|  6.| Frigider*/                  | </= -18 grade C*/*(*)  |0,777|   303|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
|  7.| Frigider/congelator*(*)     | </= -18 grade C*/*(*)  |0,777|   303|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
|  8.| Congelatoare verticale        | </= -18 grade C*(*)      |0,539|   315|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
|  9.| Congelatoare orizontale       | </= -18 grade C*(*)      |0,472|   286|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
| 10.| Aparate frigorifice de uz     |                            |     |      |
|    | casnic cu multe usi sau alte  |                            |     |      |
|    | aparate frigorifice de uz     |                            |     |      |
|    | casnic                        |                            |  *1)|   *1)|
|____|_______________________________|____________________________|_____|______|
    *1) Pentru aceste aparate, temperaturile si numarul de stele al compartimentului cu cea mai scazuta temperatura vor determina valorile M si N. Aparatele cu compartimente avand temperatura -18 grade C*(*) trebuie sa fie considerate ca fiind frigider/congelator*(*).

    Tabelul nr. 3
 ______________________________________________________________________________
| Factorul de corectie |  Valoarea |           Conditia constructiva           |
|______________________|___________|___________________________________________|
| FF (frost-free)      | 1,2       | Pentru "frost-free" (ventilate)           |
|                      |           | compartimente pentru produse congelate    |
|                      |___________|___________________________________________|
|                      | 1         | Altfel                                    |
|______________________|___________|___________________________________________|
| CC (clasa climatica) | 1,2       | Tropicala                                 |
|                      |___________|___________________________________________|
|                      | 1,1       | Subtropicala                              |
|                      |___________|___________________________________________|
|                      | 1         | Altfel                                    |
|______________________|___________|___________________________________________|
| BI (inglobate)       | 1,2       | Pentru aparatele inglobate*1) sub 58 cm   |
|                      |           | grosime                                   |
|                      |___________|___________________________________________|
|                      | 1         | Altfel                                    |
|______________________|___________|___________________________________________|
| CH (compartiment de  | 50 kWh/an | Pentru aparate cu compartiment de racire  |
| racire)              |           | de cel putin 15 litri                     |
|                      |___________|___________________________________________|
|                      | 0         | Altfel                                    |
|______________________|___________|___________________________________________|
    *1) Un aparat este inglobat numai daca a fost exclusiv proiectat pentru instalarea intr-un spatiu de bucatarie, necesitand elemente de finisare si testat ca atare.

    Daca un aparat frigorific de uz casnic nu este de clasa A+ sau A++, trebuie sa fie clasificat in conformitate cu partea II.

    PARTEA II
    Definirea claselor de la A la G

    Clasa de eficienta energetica a unui aparat frigorific de uz casnic se determina in conformitate cu tabelul nr. 1.

    Tabelul nr. 1
 ____________________________________________________________________
| Indicele eficientei energetice (I) | Clasa de eficienta energetica |
|               - % -                |                               |
|____________________________________|_______________________________|
|          I < 55                    |               A               |
|____________________________________|_______________________________|
|          55 </= I < 75             |               B               |
|____________________________________|_______________________________|
|          75 </= I < 90             |               C               |
|____________________________________|_______________________________|
|          90 </= I < 100            |               D               |
|____________________________________|_______________________________|
|          100 </= I < 110           |               E               |
|____________________________________|_______________________________|
|          110 </= I < 125           |               F               |
|____________________________________|_______________________________|
|          125 </= I                 |               G               |
|____________________________________|_______________________________|

    in care:
    Indicele eficientei energetice (exprimat in procente) = consumul anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic (in conformitate cu pct. V din anexa nr. 1)/consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic;
    Consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic (exprimat in kWh/an) = M x volumul net ajustat + N;
    si
    Volumul net ajustat (exprimat in litri) = volumul net al compartimentului pentru alimente proaspete + omega x volumul net al compartimentului pentru alimente congelate.
    Valorile pentru M, N si omega sunt luate din tabelul nr. 2.

    Tabelul nr. 2
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |            Categoria aparatului                 |  omega  |   M   |  N  |
|crt.|                                                 |         |       |     |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
|  1.| Frigider fara compartiment de joasa temperatura |    -    | 0,233 | 245 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
|  2.| Frigider cu compartiment de racire              | 0,75*1) | 0,233 | 245 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
|  3.| Frigider fara stele                             | 1,25    | 0,233 | 245 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
|  4.| Frigider*                                       | 1,55    | 0,643 | 191 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
|  5.| Frigider*                                      | 1,85    | 0,450 | 245 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
|  6.| Frigider*                                     | 2,15    | 0,657 | 235 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
|  7.| Frigider/congelator*(*)                       |     *3) | 0,777 | 303 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
|  8.| Congelatoare verticale                          | 2,15*2) | 0,472 | 286 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
|  9.| Congelatoare orizontale                         | 2,15*2) | 0,446 | 181 |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
| 10.| Aparate frigorifice de uz casnic cu multe usi   |         |       |     |
|    | sau alte aparate frigorifice de uz casnic       |     *3) |   *4) | *4) |
|____|_________________________________________________|_________|_______|_____|
    *1) Pentru frigidere/racitoare volumul util ajustat = volumul util al compartimentului pentru alimente proaspete + omega x volumul net al compartimentului de racire (10 grade C) (exprimat in litri).
    *2) Pentru aparatele cu compartiment de joasa temperatura fara depunere de gheata (prescurtat <<Fara depunere de gheata>>) omega este egal cu 2,58 (valoare rezultata prin inmultirea lui 2,15 cu 1,2).
    Acesta permite sa se tina seama de cresterea usoara a consumului aparatelor fara depunere de gheata fata de cel al aparatelor conventionale.
    *3) Volumul util ajustat (VA) se calculeaza cu formula:

          __             (25 - Tc)
    VA = >__             --------- x Vu x Fc,
         toate              20
         compartimentele

    in care:
    Tc - temperatura nominala a fiecarui compartiment, in grade C;
    Vu - volumul util al fiecarui compartiment, in litri;
    Fc - factor egal cu 1,2 in cazul compartimentelor fara depunere de gheata si egal cu 1 pentru alte compartimente.
    *4) Pentru aceste aparate, valorile M si N sunt determinate de temperatura si numarul de stele ale compartimentului a carui temperatura este cea mai scazuta, conform tabelului nr. 3

    Tabelul nr. 3
 ______________________________________________________________________________
| Temperatura celui mai  |   Categoria aparatului, corespondenta  |   M  |  N  |
|   rece compartiment    |            din tabelul nr. 2           |      |     |
|________________________|________________________________________|______|_____|
| > -6 grade C           | 1/2/3 Frigider fara compartiment de    |      |     |
|                        | joasa temperatura/Frigider fara stele/ |      |     |
|                        | Frigider cu compartiment de racire     | 0,233| 245 |
|________________________|________________________________________|______|_____|
| </= -6 grade C*        | 4. Frigider(*)                         | 0,643| 191 |
|________________________|________________________________________|______|_____|
| </= -12 grade C*      | 5. Frigider(*)                        | 0,450| 245 |
|________________________|________________________________________|______|_____|
| </= -18 grade C*     | 6. Frigider(*)                       | 0,657| 235 |
|________________________|________________________________________|______|_____|
| </= -18 grade C*(*)  |                                        |      |     |
| cu capacitate de       |                                        |      |     |
| congelare              | 7. Frigider/congelator*(*)           | 0,777| 303"|
|________________________|________________________________________|______|_____|

    Art. 2
    Hotararea Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 643 din 10 septembrie 2003, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta hotarare, va fi republicata, dandu-se textelor si anexelor o noua numerotare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul de stat,
                         ministrul economiei si comertului,
                         Iulian Iancu,
                         secretar de stat

                         Presedintele Autoritatii Nationale
                         pentru Protectia Consumatorilor,
                         Rovana Plumb



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 972/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 972 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu