E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
A fost modificat de:
Hotărârea 1039 2003 abrogat de Hotărârea 917 2012
Hotărârea 1039 2003 modificat de Hotărârea 217 2012
Articolul 1 din actul Hotărârea 1039 2003 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004
Articolul 4 din actul Hotărârea 1039 2003 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004
Articolul 8 din actul Hotărârea 1039 2003 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004
Articolul 18 din actul Hotărârea 1039 2003 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004
Articolul 19 din actul Hotărârea 1039 2003 completat de articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004
Articolul 20 din actul Hotărârea 1039 2003 completat de articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004
Articolul 1 din actul Hotărârea 1039 2003 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004
Articolul 2 din actul Hotărârea 1039 2003 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004
Hotărârea 1039 2003 completat de articolul 1 din actul Hotărârea 972 2004
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1039 din 28 august 2003

privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 643 din 10 septembrie 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie, al art. 5 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si al art. 8 din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    (1) Prevederile prezentei hotarari se aplica frigiderelor, congelatoarelor si combinelor frigorifice de uz casnic, din productie interna si din import, prevazute in anexa nr. 1, alimentate exclusiv de la reteaua de distributie a energiei electrice de joasa tensiune, denumite in continuare aparate frigorifice de uz casnic.
    (2) Sunt supuse prevederilor prezentei hotarari si aparatele frigorifice de uz casnic care fac obiectul unui contract de furnizare la distanta incheiat in conditiile legii, adica cele care sunt oferite la vanzare, inchiriere sau vanzare in rate printr-o comunicare scrisa, prin corespondenta, prin oferte scrise, prin anunturi publicitare pe Internet ori prin alte mijloace pe suport electronic. Oferta de vanzare a unor astfel de bunuri trebuie sa fie insotita de informatiile referitoare la caracteristicile tehnice ale aparatelor frigorifice de uz casnic, prevazute in anexa D la Standardul "Eficienta energetica si etichetarea ei" SR 13339:1996.
    Art. 2
    Prevederile prezentei hotarari nu se aplica aparatelor frigorifice de uz casnic care sunt alimentate si de la alte surse de energie, in special acumulatoare, aparatelor frigorifice de uz casnic care utilizeaza principiul absorbtiei si aparatelor care nu constituie produse de serie.
    Art. 3
    In sensul prezentei hotarari, urmatorii termeni se definesc astfel:
    a) furnizor - producatorul, reprezentantul sau autorizat, persoana juridica cu sediul pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene ori persoana responsabila cu introducerea pe piata a aparatului frigorific de uz casnic;
    b) distribuitor - agentul economic care vinde en detail, inclusiv in rate, inchiriaza sau expune aparate frigorifice de uz casnic utilizatorilor finali, in vederea comercializarii;
    c) fisa - tabel standard cu informatii tehnice privind aparatul frigorific de uz casnic.
    Art. 4
    Se admite introducerea pe piata numai a aparatelor frigorifice de uz casnic al caror consum de energie electrica este mai mic sau egal cu consumul maxim admis potrivit clasei de eficienta pentru categoria aparatului frigorific de uz casnic respectiv, calculat conform metodei prevazute in anexa nr. 1, si care:
    a) au aplicata o eticheta indicand consumurile de energie, clasa de eficienta energetica, nivelul de zgomot si, dupa caz, alte caracteristici, conform anexei B la Standardul "Eficienta energetica si etichetarea ei" SR 13339:1996; eticheta se plaseaza pe exteriorul partii frontale sau superioare a aparatului frigorific de uz casnic, astfel incat sa fie usor de observat si vizibila;
    b) sunt insotite de o fisa continand informatiile inscrise pe eticheta, modelul fisei fiind conform anexei C la Standardul "Eficienta energetica si etichetarea ei" SR 13339:1996;
    c) au marcajul european de conformitate CE, prevazut in anexa nr. 3 la Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, aplicat de un producator sau un reprezentant autorizat al acestuia, denumit in continuare marcaj CE.
    Art. 5
    (1) Introducerea pe piata a aparatelor frigorifice de uz casnic care poarta marcajul CE, care atesta conformitatea cu cerintele de eficienta energetica, nu poate fi interzisa sau restrictionata.
    (2) Se considera ca aparatele frigorifice de uz casnic care poarta marcajul CE conform prevederilor art. 4 lit. c) si art. 8 alin. (4) corespund cerintelor de eficienta energetica prevazute de prezenta hotarare.
    Art. 6
    Responsabilitatea introducerii pe piata a aparatelor frigorifice de uz casnic conform prevederilor art. 4 revine furnizorului.
    Art. 7
    (1) Producatorul sau reprezentantul sau autorizat intocmeste si detine o perioada de 5 ani de la data fabricarii ultimului aparat frigorific de uz casnic din seria respectiva de fabricatie documentatia care atesta conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerintele prezentei hotarari. Aceasta documentatie va fi prezentata spre examinare, la cerere, organelor de control abilitate.
    (2) In cazul in care nici producatorul, nici reprezentantul sau autorizat nu este persoana juridica cu sediul in Romania sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, obligatia de a detine documentatia prevazuta la alin. (1) si de a o prezenta la cerere organelor de control abilitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a aparatului frigorific de uz casnic.
    Art. 8
    (1) Procedura de evaluare a conformitatii aparatelor frigorifice de uz casnic si cerintele referitoare la aplicarea pe acestea a marcajului CE sunt prevazute in anexa nr. 2.
    (2) Documentatia tehnica mentionata la art. 7 este prevazuta in anexa nr. 2 pct. 3.
    (3) In cazul in care aparatelor frigorifice de uz casnic li se aplica si alte reglementari legale care acopera alte cerinte si care, de asemenea, prevad aplicarea marcajului CE, acest marcaj atesta conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu prevederile tuturor reglementarilor legale aplicabile.
    (4) In cazul in care una sau mai multe dintre aceste reglementari permit producatorului, pentru o perioada de tranzitie, sa aleaga reglementarile aplicabile, marcajul CE va indica conformitatea numai cu reglementarile aplicate de producator. In acest caz datele de identificare a reglementarilor aplicate, asa cum au fost ele publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie sa fie mentionate in documentele, notele sau instructiunile prevazute de reglementari si care insotesc echipamentele electrice.
    (5) Aplicarea marcajului CE se face direct pe produs si, cand este posibil, si pe ambalaj, in mod vizibil, usor lizibil si durabil.
    (6) Este interzisa aplicarea de marcaje pe aparatele frigorifice de uz casnic, care pot fi confundate cu marcaje de conformitate CE.
    (7) Orice alt marcaj poate fi aplicat pe aparatul frigorific de uz casnic, pe ambalajul acestuia, in instructiunile de utilizare sau in alte documente, cu conditia sa nu reduca vizibilitatea si lizibilitatea marcajului de conformitate CE.
    Art. 9
    (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) nerespectarea prevederilor art. 4 lit. a) si b), conform art. 46 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
    b) nerespectarea prevederilor art. 4 lit. c), conform art. 31 lit. c) din Legea nr. 608/2001;
    c) nerespectarea prevederilor art. 7 si ale art. 8 alin. (1) - (4), conform art. 21 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) de catre personal anume imputernicit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si in cazurile prevazute la alin. (1) lit. c) de catre personal anume imputernicit de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei.
    (3) Organele de control prevazute la alin. (2) pot examina la cerere documentatia care atesta conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerintele prezentei hotarari.
    Art. 10
    Contraventiilor prevazute la art. 9 alin. (1) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.
    Art. 11
    (1) In cazul in care organismul de control constata ca marcajul CE a fost aplicat in mod nejustificat, producatorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va fi obligat sa aduca produsul in conformitate cu prevederile privind aplicarea marcajului si sa inceteze incalcarea prevederilor prezentei hotarari. In cazul in care nici producatorul, nici reprezentantul sau autorizat nu este persoana juridica cu sediul in Romania sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, aceasta obligatie revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a aparatului frigorific de uz casnic.
    (2) Daca neconformitatea prevazuta la alin. (1) continua, organele de control vor restrictiona sau vor interzice, dupa caz, introducerea pe piata a aparatului frigorific de uz casnic, in conformitate cu prevederile art. 12.
    Art. 12
    (1) Orice decizie luata pe baza prezentei hotarari de catre Agentia Romana pentru Conservarea Energiei si/sau de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, din care rezulta sanctiuni si restrictii de introducere pe piata, va mentiona:
    a) temeiul legal al deciziei, in conditiile prezentei hotarari;
    b) caile de atac impotriva deciziei;
    c) termenele pentru exercitarea cailor de atac; in cazul plangerii la organul care a aplicat sanctiunea, se va indica si termenul in care acesta trebuie sa se pronunte.
    (2) In cazul situatiilor prevazute la art. 11 alin. (2), organele de control vor informa in scris Ministerul Economiei si Comertului, indicand motivele deciziei lor. Ministerul Economiei si Comertului va informa de indata statele membre implicate si Comisia Europeana asupra neconformitatilor constatate si asupra masurilor luate.
    Art. 13
    Agentia Romana pentru Conservarea Energiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor promova masuri pentru informarea si educarea consumatorului, in scopul utilizarii responsabile a energiei.
    Art. 14
    Adaptarea cerintelor aferente aparatelor frigorifice de uz casnic prevazute in prezenta hotarare la evolutiile tehnice din domeniu se realizeaza prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Economiei si Comertului.
    Art. 15
    (1) Pana la data intrarii in vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitatii si acceptarea produselor industriale dintre Romania si Uniunea Europeana, denumit in continuare PECA, se admite introducerea pe piata atat a aparatelor frigorifice de uz casnic cu marcaj CE, cat si a celor cu marcaj CS, in conditiile prevazute de prezenta hotarare.
    (2) Elementele de identificare a marcajului de conformitate CS sunt prevazute de Legea nr. 608/2001.
    (3) In cazul in care aparatului frigorific de uz casnic ii sunt aplicabile si alte reglementari care prevad aplicarea marcajului de conformitate CS, marcajul trebuie sa ateste conformitatea cu prevederile tuturor acelor reglementari.
    (4) Se interzice, in conditiile prevazute de prezenta hotarare, aplicarea concomitenta pe aparatele frigorifice de uz casnic a marcajului CE si a marcajului CS.
    (5) Prevederile prezentei hotarari referitoare la marcajul CE se aplica si marcajului CS.
    Art. 16
    (1) Responsabilitatile furnizorului in legatura cu aparatele frigorifice de uz casnic introduse pe piata cu marcaj de conformitate CS sunt aceleasi cu cele prevazute de prezenta hotarare pentru aparatele frigorifice de uz casnic cu marcaj CE.
    (2) Sanctiunile si masurile prevazute la art. 9 alin. (1) se aplica si in cazul aparatelor frigorifice de uz casnic introduse pe piata cu marcaj CS.
    Art. 17
    Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, vor fi admise la comercializare numai aparatele frigorifice de uz casnic care poarta marcajul de conformitate CE.
    Art. 18
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 19
    (1) Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    (2) Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 573/2001 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 375 din 11 iulie 2001.
    Art. 20
    Prezenta hotarare transpune in legislatia nationala urmatoarele directive europene:
    a) Directiva Parlamentului European si a Consiliului European 96/57/CE privind cerintele de eficienta energetica a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor si a combinatiilor acestora, adoptata la 3 septembrie 1996 si publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene L 236 din 18 septembrie 1996 (pag. 0036 - 0043);
    b) Directiva Comisiei Europene 94/2/CE pentru implementarea Directivei Consiliului European 92/75/CEE cu privire la etichetarea energetica a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor si a combinatiilor acestora, adoptata la 21 ianuarie 1994 si publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene L 045 din 17 februarie 1994 (pag. 0001 - 0022);
    c) Directiva Consiliului European 92/75/CEE privind indicarea prin etichetare si informatii standard referitoare la produse a consumului de energie si de alte resurse de catre aparatele de uz casnic, adoptata la 22 septembrie 1992 si publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene L 297 din 13 octombrie 1992 (paginile 0016 - 0019).

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul economiei si comertului,
                         Dan Ioan Popescu

                         Presedintele Autoritatii Nationale
                         pentru Protectia Consumatorilor,
                         Rovana Plumb,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                           METODA DE CALCUL
al consumului electric maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic si procedura de verificare a conformitatii

    Consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic (exprimat in kWh / 24 h) depinde de categoria de aparate careia ii apartine [de exemplu: frigidere cu o stea (*), congelatoare orizontale etc.], de volumul sau, de randamentul energetic al constructiei sale (grosimea izolatiei, randamentul compresorului etc.) si de diferenta dintre temperatura din jurul aparatului si cea din interior. Fixarea normelor pentru randament trebuie sa prevada tolerante pentru factorii endogeni principali care influenteaza consumul energetic (categoria si volumul aparatului). Consumul de energie maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic este definit printr-o ecuatie liniara in functie de volumul aparatului, ecuatie definita diferit pentru fiecare categorie de aparat. Pentru a calcula consumul de energie maxim admis al unui aparat frigorific de uz casnic dat trebuie sa se inceapa prin incadrarea aparatului in una dintre categoriile urmatoare:
________________________________________________________________________________
Categoria                        Descrierea
________________________________________________________________________________
    1     Frigider fara compartiment de joasa temperatura*1)
    2     Frigider cu compartiment de racire la 5 grade C si/sau 12 grade C
    3     Frigider cu compartiment de joasa temperatura fara stele
    4     Frigider cu compartiment de joasa temperatura cu o stea (*)
    5     Frigider cu compartiment de joasa temperatura cu doua stele (*)
    6     Frigider cu compartiment de joasa temperatura cu trei stele (*)
    7     Frigider/congelator cu compartiment de congelare cu patru stele (*)
    8     Congelator vertical
    9     Congelator orizontal
   10     Frigider/congelator care are mai mult de doua usi sau alte aparate
          care nu intra in categoriile de mai sus
________________________________________________________________________________
    *1) Toate compartimentele cu o temperatura mai mica sau egala cu -6 grade C.

    Cunoscandu-se faptul ca aparatele frigorifice de uz casnic contin compartimente diferite mentinute la temperaturi diferite (ceea ce influenteaza net consumul de energie), consumul maxim admis de energie este in realitate definit in functie de volumul ajustat, care este suma ponderata a volumelor diferitelor compartimente.
    Astfel volumul ajustat V(adj) al aparatului frigorific de uz casnic se calculeaza cu formula:
              ___
             \
    V(adj) =  >   V(c) x W(c) x F(c) x C(c),
             /___

    unde:
    W(c) = (25 - T(c)) / 20;
    T(c) - temperatura nominala a fiecarui compartiment (in grade C);
    V(c) - volumul util al unui tip dat de compartiment din aparat si F(c) - un factor egal cu 1,2 pentru compartimentele cu ventilatie si cu 1 pentru celelalte compartimente;
    C(c) = 1 pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climatica normala (N) si subnormala (SN);
    C(c) = X(c) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climatica subtropicala (ST);
    C(c) = Y(c) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climatica tropicala (T).
    Coeficientii de ponderare X(c) si Y(c) pentru diferitele tipuri de compartimente, in functie de temperatura compartimentului, sunt urmatorii:
 __________________________________________________
                                         X(c)  Y(c)
 __________________________________________________
 Compartiment de racire                  1,25  1,35
 Compartiment pentru alimente proaspete  1,20  1,30
 Compartiment 0 grade C                  1,15  1,25
 Compartiment fara stele                 1,15  1,25
 Compartiment (*)                        1,12  1,20
 Compartiment (*)                       1,08  1,15
 Compartiment (*) si (*)            1,05  1,10
 __________________________________________________

    Volumul ajustat si volumele utile sunt exprimate in litri. Consumul maxim admis de energie (E(max), exprimat in kWh / 24h si calculat pana la a doua zecimala) pentru un aparat de volum ajustat V(adj) este calculat cu urmatoarele ecuatii pentru fiecare categorie de aparat frigorific de uz casnic:
________________________________________________________________________________
Categoria           Descrierea                              E(max) (kWh / 24 h)
________________________________________________________________________________
    1     Frigider fara compartiment de joasa
          temperatura                               (0,207 x V(adj) + 218) / 365
    2     Frigider cu compartiment de racire la
          5 grade C si/sau 12 grade C               (0,207 x V(adj) + 218) / 365
    3     Frigider fara stele                       (0,207 x V(adj) + 218) / 365
    4     Frigider (*)                              (0,557 x V(adj) + 166) / 365
    5     Frigider (*)                             (0,402 x V(adj) + 219) / 365
    6     Frigider (*)                            (0,573 x V(adj) + 206) / 365
    7     Frigider/congelator (*)                (0,697 x V(adj) + 272) / 365
    8     Congelatoare verticale                    (0,434 x V(adj) + 262) / 365
    9     Congelatoare orizontale                   (0,480 x V(adj) + 195) / 365
________________________________________________________________________________

    Pentru frigiderele/congelatoarele care au mai mult de doua usi sau pentru alte aparate frigorifice de uz casnic care nu intra in categoriile de mai sus consumul maxim admis de energie (E(max)) este in functie de temperatura si de numarul de stele ale compartimentului cu temperatura cea mai joasa, dupa cum urmeaza:
_________________________________________________________________
 Temperatura            Categoria         E(max) (kWh / 24 h)
 compartimentului
 cel mai rece
_________________________________________________________________
 > -6 grade C             1/2/3      (0,207 x V(adj) + 218) / 365
 </= -6 grade C (*)         4        (0,557 x V(adj) + 166) / 365
 </= -12 grade C (*)       5        (0,402 x V(adj) + 219) / 365
 </= -18 grade C (*)      6        (0,573 x V(adj) + 206) / 365
 </= -18 grade C (*)     7        (0,697 x V(adj) + 272) / 365
_________________________________________________________________

    Procedurile de incercare destinate verificarii conformitatii aparatului frigorific de uz casnic cu cerintele privind consumul de energie
    Daca consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic supus verificarii este inferior sau egal cu valoarea E(max) (consum maxim admis pentru categoria sa) majorata cu 15%, acest aparat este garantat ca fiind conform cu exigentele de consum de energie potrivit prezentei hotarari. Daca consumul este superior valorii E(max) majorate cu 15%, trebuie masurat consumul altor trei aparate. Daca media aritmetica a consumurilor electrice ale acestor trei aparate frigorifice de uz casnic este inferioara sau egala cu valoarea E(max) majorata cu 10%, aparatul este garantat conform exigentelor impuse. Daca media aritmetica depaseste valoarea E(max) majorata cu 10%, aparatul frigorific de uz casnic este considerat neconform cu aceste exigente.
    Definitii:
    Termenii utilizati in prezenta anexa corespund definitiilor din Standardul "Metode de masurare a consumului de energie electrica si a caracteristicilor asociate ale racitoarelor, conservatoarelor si congelatoarelor de uz casnic si ale combinatiilor lor" - SR EN 153:1997.

    ANEXA 2

                             PROCEDURA DE EVALUARE
               a conformitatii aparatelor frigorifice de uz casnic

    1. Producatorul sau reprezentantul sau autorizat asigura si declara ca aparatul frigorific de uz casnic satisface cerintele de eficienta energetica conform prezentei hotarari. Producatorul aplica marcajul de conformitate CE pe fiecare aparat frigorific de uz casnic pe care il produce si intocmeste o declaratie de conformitate.
    2. Producatorul sau reprezentantul sau autorizat trebuie sa intocmeasca documentatia descrisa la pct. 3.
    Producatorul sau reprezentantul sau autorizat trebuie sa pastreze aceasta documentatie la dispozitia organelor de control abilitate, pentru o perioada de cel putin 5 ani de la data fabricarii aparatului frigorific de uz casnic. In cazul in care producatorul sau reprezentantul autorizat al producatorului nu este persoana juridica cu sediul in Romania sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, obligatia de a pastra documentatia care atesta conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerintele prezentei hotarari si de a prezenta aceasta documentatie, la cerere, organelor de control abilitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a produsului.
    3. Documentatia tehnica trebuie sa permita evaluarea conformitatii aparatului frigorific de uz casnic cu cerintele de eficienta energetica prevazute in prezenta hotarare. Documentatia trebuie sa contina, in masura in care este necesar acestei evaluari, informatii privind conceptia, fabricatia si functionarea aparatului frigorific de uz casnic, si anume:
    - denumirea si sediul producatorului;
    - instructiuni de exploatare, daca exista;
    - descrierea generala a modelului, suficienta pentru ca acesta sa poata fi identificat fara dubii;
    - informatii si desene, daca este necesar, despre principalele caracteristici ale conceptiei modelului si mai ales asupra punctelor care influenteaza sensibil consumul de energie, dimensiuni, volume, caracteristicile compresorului, particularitati etc.;
    - rezultatele masurarii consumului de energie, efectuate potrivit prevederilor SR EN 153:1997 si prin metoda de calcul prezentata in anexa nr. 1;
    - detalii privind conformitatea acestor valori cu consumul electric maxim calculat conform metodei prezentate in anexa nr. 1.
    4. Producatorii de aparate frigorifice de uz casnic sunt responsabili pentru stabilirea consumului de energie al fiecarui aparat frigorific de uz casnic, conform prevederilor prezentei hotarari, si pentru stabilirea conformitatii aparatului frigorific de uz casnic cu documentatia tehnica prevazuta la pct. 3.
    5. Producatorul sau reprezentantul sau autorizat trebuie sa pastreze impreuna cu documentatia tehnica o copie de pe declaratia de conformitate.
    6. Producatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca procesul de productie sa asigure conformitatea aparatului frigorific de uz casnic fabricat cu documentatia tehnica pe care o intocmeste conform cerintelor prezentei hotarari.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1039/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1039 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu