Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 979 din 22 august 2003

pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind calatoriile reciproce ale cetatenilor, semnat la Bucuresti la 26 august 2002

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 610 din 28 august 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind incheierea si ratificarea tratatelor, cu completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind calatoriile reciproce ale cetatenilor, semnat la Bucuresti la 26 august 2002.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul afacerilor externe,
                         Cristian Diaconescu,
                         secretar de stat

                         Ministrul administratiei si internelor,
                         Ioan Rus

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                                ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind calatoriile reciproce ale cetatenilor

    Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse, denumite in continuare parti,
    in scopul dezvoltarii relatiilor de prietenie dintre cele doua state, al facilitarii calatoriilor reciproce ale cetatenilor acestor state si al cooperarii pentru prevenirea imigratiei ilegale,
    au convenit asupra urmatoarelor:

    Art. 1
    Cetatenii statului unei parti intra, ies, tranziteaza si raman pe teritoriul statului celeilalte parti in baza documentelor care atesta identitatea, recunoscute de cele doua state ca fiind valabile pentru calatoriile in strainatate in conditiile prevazute de prezentul acord.
    Art. 2
    Conform prezentului acord, documentele care atesta identitatea, recunoscute de ambele parti ca fiind valabile pentru calatoriile in strainatate, sunt:
    Pentru cetatenii Romaniei:
    - pasaportul diplomatic;
    - pasaportul de serviciu;
    - pasaportul simplu;
    - pasaportul consular;
    - titlul de calatorie;
    - carnetul de marinar (in conditiile prezentei jurnalului de bord al navei ori a unui extras din acesta);
    - legitimatia de zbor a membrilor echipajului unei nave aeriene (in cazul unei sarcini de zbor).
    Pentru cetatenii Federatiei Ruse:
    - pasaportul diplomatic;
    - pasaportul de serviciu;
    - pasaportul care atesta identitatea cetateanului Federatiei Ruse peste hotarele ei;
    - pasaportul de marinar (in conditiile prezentei jurnalului de bord al navei ori a unui extras din acesta);
    - titlul de calatorie (numai pentru revenirea in Federatia Rusa).
    Art. 3
    Cetatenii statului unei parti intra pe teritoriul statului celeilalte parti si ies de pe teritoriul acestuia prin punctele de trecere a frontierei de stat, deschise traficului international de calatori si marfuri.
    Art. 4
    Cetatenii statului unei parti, pe perioada sederii pe teritoriul statului celeilalte parti, sunt obligati sa respecte legile si alte acte normative juridice ale acestui stat, inclusiv cele privind deplasarea, tranzitul si inregistrarea cetatenilor straini.
    Art. 5
    1. Titularii de pasapoarte diplomatice si de serviciu valabile ale statului uneia dintre parti au dreptul sa intre fara viza pe teritoriul statului celeilalte parti, sa iasa de pe acest teritoriu, sa il tranziteze si sa ramana pe teritoriul statului timp de 90 de zile incepand de la data intrarii lor.
    2. In cazul persoanelor mentionate la pct. 1, cand cetatenii statului unei parti se afla pe teritoriul statului celeilalte parti si intentioneaza sa ramana pe teritoriul acestuia mai mult de 90 de zile, la cererea scrisa a reprezentantei diplomatice sau a oficiului consular al statului ai carui cetateni sunt, Ministerul Afacerilor Externe al statului celeilalte parti poate prelungi, o singura data, sederea acestora pe o perioada de pana la 90 de zile.
    3. Colaboratorii reprezentantei diplomatice, oficiului consular ai statului unei parti, posesori de pasapoarte diplomatice si de serviciu, pot ramane fara viza pe teritoriul statului celeilalte parti pe intreaga durata a misiunii lor oficiale. Partile vor informa in timp util, pe canale diplomatice, despre sosirea colaboratorilor respectivi la viitorul loc de munca.
    4. Membrii de familie care locuiesc impreuna cu colaboratorii reprezentantei diplomatice sau oficiului consular ai statului unei parti, posesori de pasapoarte diplomatice sau de serviciu, pot ramane pe teritoriul statului celeilalte parti fara viza, pe intreaga durata a misiunii oficiale a colaboratorului respectiv.
    Pentru scopurile prezentului acord, prin membri de familie se intelege:
    a) sotul sau sotia colaboratorului misiunii diplomatice ori oficiului consular al statului acreditant;
    b) copiii necasatoriti ai acestuia, sub 18 ani, aflati in intretinere, sau copiii sub 25 de ani care urmeaza cursuri de zi in institutiile de invatamant din statul de resedinta.
    5. Persoanele mentionate la pct. 3 si 4 trebuie sa fie acreditate corespunzator la Ministerul Afacerilor Externe al statului de resedinta.
    6. Regimul calatoriilor fara viza se extinde, de asemenea, si la urmatoarele categorii de persoane:
    a) membrii echipajelor avioanelor companiilor aeriene romanesti si rusesti care efectueaza curse regulate in Romania si in Federatia Rusa, conform anexei nr. 9 la Conventia de la Chicago privind aviatia civila internationala (1944);
    b) pasagerii companiilor de transport aerian, care tranziteaza teritoriul Romaniei si Federatiei Ruse, in conditiile in care poseda documente care permit intrarea in tara de destinatie, precum si bilete de calatorie confirmate pentru curse aeriene care pleaca din acelasi aeroport in decurs de 24 de ore de la sosire. Aceasta categorie de persoane nu poate parasi zona aeroportului, cu exceptia cazurilor in care poseda o autorizatie speciala din partea autoritatilor de frontiera respective;
    c) turistii romani si rusi care efectueaza calatorii de croaziera pe nave maritime de pasageri, in conditiile acostarii la tarm pe perioade scurte de pana la 48 de ore, fara iesirea in alte orase ale statelor partilor, cu conditia cazarii acestora la bordul navelor.
    Art. 6
    Cetatenii statului unei parti, care nu au fost mentionati in art. 5, pot intra, iesi, tranzita si ramane pe teritoriul statului celeilalte parti numai daca poseda vize acordate in conformitate cu legislatia acestui stat.
    Art. 7
    1. Partile vor considera calatoriile efectuate de catre cetatenii ambelor state in Romania si, respectiv, in Federatia Rusa ca fiind de scurta durata daca perioada avuta in vedere de catre parti nu depaseste 90 de zile.
    2. Partile vor da raspuns la cererile de acordare a vizelor pentru astfel de calatorii in decurs de 5 zile lucratoare de la data primirii cererii.
    3. In cazuri deosebite, vizele pentru calatoriile de scurta durata vor fi eliberate in termen de pana la 48 de ore. Aceasta prevedere se extinde asupra urmatoarelor categorii de titulari de pasapoarte simple si asupra pasapoartelor care atesta identitatea cetateanului Federatiei Ruse in afara hotarelor ei:
    a) membrii delegatiilor oficiale, precum si persoanele insotitoare care calatoresc in Romania si, respectiv, in Federatia Rusa pentru a participa la tratative si consultari interguvernamentale, precum si la tratative si consultari intre ministerele si departamentele ambelor state ori la actiuni care se desfasoara pe linia organizatiilor internationale;
    b) reprezentantii persoanelor juridice romane si ruse, precum si ai intreprinzatorilor particulari, care efectueaza in mod regulat calatorii de afaceri in Romania si in Federatia Rusa;
    c) persoanele care efectueaza calatorii pentru probleme particulare cu caracter umanitar urgent:
    - calatoriile in scopul vizitarii unui membru de familie care sufera de o boala grea sau incurabila;
    - calatoriile persoanelor care necesita ajutor medical de urgenta, confirmat prin documente, ori ale persoanelor care sufera de o boala grea sau incurabila, certificate in mod corespunzator;
    - calatoriile pentru participarea la inmormantarea unui membru al familiei.
    Art. 8
    1. Partile vor considera calatoriile efectuate de cetatenii ambelor state in Romania si in Federatia Rusa de lunga durata daca perioada avuta in vedere de catre parti depaseste 90 de zile.
    2. Partile vor da raspuns la cererea de acordare a vizei pentru astfel de calatorii in decurs de 7 zile lucratoare de la data primirii cererii.
    Art. 9
    1. Partile vor da raspuns la cererile de vize cu intrari multiple, de regula, in decurs de 14 zile lucratoare.
    2. Partile vor elibera vize cu intrari multiple valabile pentru intreaga perioada de lucru urmatoarelor categorii de persoane, titulari de pasapoarte simple si de pasapoarte care atesta identitatea cetateanului Federatiei Ruse in afara hotarelor ei:
    a) colaboratorii reprezentantelor comerciale ale Romaniei si Federatiei Ruse si membrii lor de familie;
    b) colaboratorii reprezentantelor permanente ale companiilor aeriene romane in Federatia Rusa, ale companiilor aeriene ruse in Romania si membrii lor de familie;
    c) ziaristii romani si rusi acreditati permanent in Federatia Rusa si, respectiv, in Romania si membrii lor de familie;
    d) personalul de serviciu al colaboratorilor reprezentantelor diplomatice si oficiilor consulare din cele doua state, precum si membrii familiilor acestora, cu conditia ca acestia sa nu fie cetateni ai unei terte tari.
    3. Partile vor elibera vize cu intrari multiple pe termen de un an:
    a) persoanelor mentionate la art. 7 pct. 3 lit. b);
    b) conducatorilor auto ai mijloacelor de transport care efectueaza transporturi internationale;
    c) lucratorilor echipelor cailor ferate de pe trenuri, vagoane frigorifice si locomotive, pe baza de liste nominale.
    Art. 10
    Fiecare parte va decide acordarea vizelor de tranzit pentru cetatenii statului celeilalte parti in decurs de 3 zile lucratoare, neluand in calcul data depunerii cererii de viza si data eliberarii vizei. Durata si modul de sedere a unor astfel de persoane in Romania si in Federatia Rusa sunt stabilite de legislatia statului fiecareia dintre parti.
    Art. 11
    1. Fiecare dintre parti poate suspenda partial sau integral valabilitatea prezentului acord, daca o asemenea masura este necesara pentru asigurarea securitatii de stat, mentinerea ordinii publice sau ocrotirea sanatatii populatiei.
    2. Partile se vor informa reciproc, neintarziat, pe canale diplomatice, cu privire la adoptarea sau anularea limitarilor mentionate la pct. 1.
    Art. 12
    1. Organele competente ale statelor fiecareia dintre parti vor face schimb, pe canale diplomatice, de specimene ale documentelor indicate in art. 2, in termen de 30 de zile de la data semnarii prezentului acord.
    2. Organele competente ale statelor fiecareia dintre parti se vor informa reciproc, cu 45 de zile inainte, cu privire la introducerea oricaror modificari in documentele mentionate si la introducerea unor noi documente de calatorie, ale caror specimene vor fi transmise concomitent pe canale diplomatice.
    Art. 13
    Prin intelegere reciproca intre parti, la prezentul acord pot fi aduse modificari sau completari prin schimb de note sau protocoale separate, care vor constitui parte integranta a prezentului acord si vor intra in vigoare potrivit art. 14.
    Art. 14
    Prezentul acord va intra in vigoare la data primirii ultimei notificari scrise cu privire la indeplinirea de catre parti a procedurilor interne necesare pentru intrarea in vigoare a acestuia.
    Prezentul acord ramane in vigoare pana la expirarea a 90 de zile de la data primirii, pe canale diplomatice, de catre una dintre parti a notificarii scrise a celeilalte parti privind intentia de incetare a valabilitatii acestuia.
    Art. 15
    La data intrarii in vigoare a prezentului acord, in relatiile dintre Romania si Federatia Rusa isi inceteaza valabilitatea Conventia dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind desfiintarea regimului de vize, semnata la Bucuresti la 11 martie 1991.
    Semnat la Bucuresti la 26 august 2002, in doua exemplare, fiecare in limbile romana si rusa, ambele texte fiind egal autentice.

                        Pentru Guvernul Romaniei,
                              Ion Diaconu,
             secretar general in Ministerul Afacerilor Externe

                     Pentru Guvernul Federatiei Ruse,
                             Alexandr Tolkaci,
                 ambasador extraordinar si plenipotentiar



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 979/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 979 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu