E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

INSTRUCTIUNI Nr

INSTRUCTIUNI   Nr. 103 din 26 februarie 1970

pentru executarea prevederilor Legii nr. 73/1969 privind regimul produselor si al substantelor stupefiante

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII


SmartCity3

PUBLICATE IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 38 din 25 aprilie 1970

    In temeiul Legii nr. 73/1969 privind regimul produselor si al substantelor stupefiante, ministrul sanatatii emite urmatoarele instructiuni:

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    In Republica Socialista Romania sint interzise producerea, detinerea sau orice operatie privind circulatia produselor ori a substantelor stupefiante, cultivarea in scop de prelucrare a plantelor care contin substante stupefiante, prescrierea de catre medic, fara a fi necesar, a produselor sau a substantelor stupefiante, precum si organizarea ori ingaduirea consumului acestora in locuri anumite.
    De asemenea, sint interzise experimentarea produselor sau a substantelor stupefiante, administrarea acestora, sub orice forma unei alte persoane, fara indicatie medicala, precum si recoltarea ori detinerea, in scop de prelucrare, a plantelor care contin stupefiante.
    Prin "producerea, detinerea sau orice operatie privind circulatia produselor ori a substantelor stupefiante" se intelege, dupa caz, fabricarea, extractia, conditionarea, prepararea, oferirea, punerea in vinzare, vinzarea, cumpararea, distribuirea si transportul sub orice forma ale acestor produse sau substante.
    Art. 2
    Produsele si substantele stupefiante sint prevazute in lista anexa nr. 1 la prezentele instructiuni.
    Art. 3
    Activitatile prevazute in art. 1 sint permise, prin derogare de la prevederile acelui articol, numai in scop medical (uman sau veterinar), stiintific si industrial, pe baza autorizatiei eliberate de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Modul de eliberare a autorizatiilor este cel stabilit prin prezentele instructiuni.
    Art. 4
    Pentru fabricarea si conditionarea de produse si substante stupefiante, in afara de autorizatia eliberata de Ministerul Sanatatii, este obligatorie si inregistrarea la organele militiei competente din punct de vedere teritorial.
    Art. 5
    Intreprinderile producatoare pot livra produse si substante stupefiante fabricilor, depozitelor de medicamente si intreprinderilor pentru comertul exterior, autorizate in acest scop de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Produsele si substantele stupefiante din import se livreaza de catre intreprinderile importatoare numai unitatilor autorizate de Ministerul Sanatatii sa primeasca asemenea produse din import.
    Includerea in planul de import si in planul de export a produselor si substantelor stupefiante se face cu acordul Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale. Importul si exportul se efectueaza in baza autorizatiilor de import si export eliberate de Ministerul Comertului Exterior. Beneficiarii importurilor si furnizorii pentru export vor obtine, inainte de a depune fisele tehnice de import sau de a oferi produse la export, autorizatia necesara de la Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale. Autorizatia se elibereaza intreprinderilor de stat pentru comert exterior, pentru fiecare contractare de produse sau substante stupefiante in parte.
    Art. 6
    Produsele si substantele stupefiante importate nu vor fi receptionate daca nu sint insotite de autorizatiile de export respective, eliberate de organele competente ale tarii exportatoare. In aceste cazuri, intreprinderile de comert exterior vor anunta Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, in scopul de a verifica daca importurile s-au facut conform prevederilor conventiilor internationale, pe baza certificatelor de import eliberate de Ministerul Sanatatii. In prima decada dupa expirarea fiecarui trimestru, intreprinderile de stat pentru comert exterior vor inainta Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale - o situatie recapitulativa a importurilor si exporturilor efectuate, insotita de copiile de pe facturile si de pe autorizatiile de export.
    In termen de 10 zile de la data efectuarii importului sau exportului, intreprinderile de stat pentru comert exterior vor inainta Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale copie de pe specificatia produselor si a substantelor stupefiante importate sau exportate.
    Art. 7
    Ministerele si celelalte organe si organizatii centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, in subordinea carora se afla unitati care desfasoara activitati cu produse sau substante stupefiante, sint obligate sa comunice periodic Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale - date privind intrarile, consumurile si stocurile de produse si substante stupefiante, precum si cantitatile de plante care contin stupefiante si care fac obiectul activitatii acestor unitati.
    Art. 8
    Produsele si substantele stupefiante pot fi folosite in scop medical numai pe baza prescriptiilor medicilor umani sau, dupa caz, ale medicilor veterinari.
    Prescrierea se face pe formulare speciale, cu timbru sec, sau in condici de prescriptii medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii de produse si substante stupefiante in cadrul unitatilor sanitare umane sau veterinare.
    Sint exceptate de la prevederile prezentului articol produsele si substantele stupefiante prevazute in lista anexa nr. 2.
    Art. 9
    Directiile sanitare judetene sau, dupa caz, Directia sanitara a municipiului Bucuresti pot elibera, potrivit prevederilor art. 62 din prezentele instructiuni, bolnavilor sau delegatilor acestora autorizatii pentru obtinerea cantitatilor de produse sau substante stupefiante necesare pentru tratamente indelungate.
    Art. 10
    Personalul medico-sanitar uman sau veterinar si orice alte persoane care prin specificul activitatii lor trebuie sa manipuleze produse ori substante stupefiante si care cunosc cazuri de toxicomanie prin stupefiante au obligatia de a sesiza, de indata, directiile sanitare judetene sau a municipiului Bucuresti, in vederea luarii masurilor legale.
    Art. 11
    Personalul medico-sanitar uman sau veterinar si orice alte persoane care prin specificul activitatii lor trebuie sa manipuleze produse sau substante stupefiante si care s-au dovedit a fi toxicomani prin stupefiante nu pot prescrie sau manipula astfel de produse.
    Art. 12
    Stabilirea cazurilor de toxicomanie prin stupefiante se va face de catre organele sanitare, cu procedura prevazuta la capitolul VIII din prezentele instructiuni.
    Art. 13
    Produsele si substantele stupefiante detinute fara drept vor fi ridicate de catre organele de control autorizate sau, dupa caz, de organele de urmarire penala, in vederea confiscarii.
    Acestea vor fi depuse in custodie la farmacia cea mai apropiata de locul unde se efectueaza urmarirea penala.

    CAP. 2
    Eliberarea autorizatiilor

    Art. 14
    Autorizatia pentru desfasurarea unei activitati cu produse sau substante stupefiante, ca: fabricarea de stupefiante prin extractie, sinteza, transformare, purificare etc., si conditionarea de produse care contin stupefiante (specialitati farmaceutice, produse galenice, produse pentru uz stomatologic) se va elibera anual de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, la cererea ministerelor, celorlalte organe si organizatii centrale, comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti in subordinea carora se afla intreprinderea producatoare.
    Cererea adresata Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, in vederea obtinerii autorizatiei, va cuprinde:
    - denumirea si sediul intreprinderii producatoare;
    - denumirea, cantitatea si calitatea produselor ce urmeaza a fi fabricate;
    - procesul tehnologic, pe faze de productie, pentru fiecare produs in parte, cu indicarea consumurilor specifice si a randamentelor.
    Cererea adresata organelor de militie competente din punct de vedere teritorial, in vederea inregistrarii, va cuprinde:
    - denumirea si sediul intreprinderii producatoare;
    - denumirea si cantitatile produselor ce urmeaza a fi fabricate;
    - numarul autorizatiei de fabricatie, eliberata de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Cererile de eliberare si de inregistrare a autorizatiei se fac pina la 1 decembrie a anului in curs pentru anul urmator, in cazul unitatilor existente, iar pentru unitatile nou infiintate, cu 45 de zile inainte de intrarea in functiune a unitatii respective.
    Cererile de inregistrare la organele militiei se fac la inspectoratul militiei judetene sau al municipiului Bucuresti pe a carui raza teritoriala isi are sediul organizatia socialista care solicita inregistrarea.
    Art. 15
    La intrarea in fabricatie, in decursul unui an, a noi produse ori substante stupefiante sau in cazul unor suplimentari ale cantitatilor specificate in autorizatia initiala, intreprinderea producatoare va cere eliberarea unei noi autorizatii in aceleasi conditii cu cele prevazute la articolul precedent, alin. 1, 2 si 3.
    Art. 16
    Cind activitatea unei unitati posesoare de autorizatie pentru fabricarea sau conditionarea produselor si a substantelor stupefiante inceteaza, partial sau total, aceasta este obligata ca, in termen de 30 de zile de la incetarea activitatii, sa depuna autorizatia la Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale si sa comunice despre aceasta, in acelasi termen, organului militiei la care a fost inregistrata.
    In cazul incetarii partiale a activitatii, Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale va elibera o noua autorizatie care sa reflecte situatia ivita.
    Art. 17
    Autorizatiile pentru activitatea privind cultivarea si recoltarea in scop de prelucrare a plantelor care contin substante stupefiante se vor elibera de catre Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, la cererea Centrocoop - Centrala de achizitii si contractari - Directia tehnica plante medicinale.
    Art. 18
    In baza autorizatiilor eliberate de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, Centrocoop - Centrala de achizitii si contractari - Directia tehnica plante medicinale va putea incheia contracte pentru cultivarea macului de gradina (Papaver somniferum L.), prin unitatile proprii si prin organizatiile din sistemul cooperatiei de consum, cu cooperativele agricole de productie, in vederea preluarii semintelor si capsulelor de mac.
    Art. 19
    Cererea adresata Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, in vederea obtinerii autorizatiei, va cuprinde:
    - denumirea si sediul unitatilor proprii si ale organizatiilor din sistemul cooperatiei de consum, ce urmeaza sa incheie contracte cu cooperativele agricole de productie;
    - denumirea plantei cu actiune stupefianta a carei cultura se va contracta.
    Art. 20
    Centrocoop - Centrala de achizitii si contractari - Directia tehnica plante medicinale are obligatia ca dupa incheierea contractarilor sa inainteze anual Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale tabele din care sa rezulte denumirea organizatiilor cu care s-au incheiat contracte, sediul acestora, precum si suprafetele ce urmeaza sa fie insamintate. Tabelele se vor inainta in termen de 30 de zile de la data incheierii campaniei de contractari. Situatiile ce se pot ivi ulterior inaintarii tabelelor (incheieri de noi contracte, schimbarea destinatiei unui contract etc.) se vor comunica Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale in termen de 30 de zile de la ivirea lor.
    Art. 21
    Cind activitatea unei unitati autorizate sa contracteze culturi de mac de gradina inceteaza, Centrocoop - Centrala de achizitii si contractari - Directia tehnica plante medicinale va depune in termen de 30 de zile autorizatia respectiva la Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Art. 22
    Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie va prevedea in contractul tip, ce se inainteaza de cooperativele agricole de productie unitatilor proprii si organizatiilor din sistemul cooperatiei de consum, obligatia cooperativelor agricole de productie de a preda si obligatia unitatilor cooperatiei de consum de a prelua intreaga cantitate de produse obtinute din culturile de mac de gradina (Papaver somniferum L.) contractate.
    Art. 23
    Centrocoop - Centrala de achizitii si contractari - Directia tehnica plante medicinale va inainta anual Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale situatii care vor cuprinde: cantitatile de capete (capsule) de mac aflate in stoc la inceputul anului, marimea suprafetelor insamintate cu plante care contin stupefiante, cantitatile de capete de mac obtinute, destinatia ce s-a dat acestora si stocurile existente la sfirsitul anului. Situatiile vor fi inaintate Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, in luna februarie a fiecarui an, pentru anul precedent.
    Compromiterea totala sau partiala a culturilor de mac va fi dovedita cu acte justificative, incheiate intre partile contractante, avind viza obligatorie a directiei agricole judetene, din care sa rezulte gradul de compromitere a culturilor.
    Art. 24
    Pentru institutiile sanitare umane sau veterinare, depozitele de medicamente, farmaciile de toate categoriile, institutele de cercetari stiintifice in domeniul medicinei si al medicamentului si laboratoarele pentru controlul medicamentului, autorizatiile pentru desfasurarea unei activitati cu produse sau substante stupefiante specifica profilului respectiv se elibereaza de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, la cererea ministerelor, celorlalte organe si organizatii centrale si a comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti in subordinea carora se afla aceste unitati.
    Cererea adresata Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, in vederea obtinerii autorizatiei, va cuprinde:
    - denumirea organului care solicita autorizatii pentru unitatile in subordine;
    - profilul activitatii unitatilor (institute, spitale, farmacii, laboratoare, depozite etc.);
    - denumirea si sediul unitatilor.
    Art. 25
    Pentru unitatile Ministerului Fortelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne si Consiliului Securitatii Statului, Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale va elibera, la cererea acestor organe centrale, prin directiile de profil, o autorizatie colectiva pentru toate unitatile in subordine.
    Art. 26
    Pentru unitatile sanitare din subordinea Ministerului Sanatatii, autorizatia pentru desfasurarea unei activitati cu produse sau substante stupefiante se elibereaza de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, la cererea acestor unitati.
    Art. 27
    Pentru farmaciile de circuit inchis si deschis, pentru depozitele oficiilor farmaceutice, precum si pentru laboratoarele pentru controlul medicamentului (in cazul cind acestea sint in subordinea oficiilor farmaceutice), autorizatiile pentru desfasurarea activitatii cu produse si substante stupefiante se elibereaza la cererea oficiilor farmaceutice pentru toate unitatile din raza de activitate a oficiului farmaceutic respectiv.
    Cererea adresata Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, in vederea obtinerii autorizatiei, va cuprinde denumirea si sediul unitatilor.
    Art. 28
    In cazul incetarii activitatii unei unitati posesoare de autorizatie pentru desfasurarea unei activitati cu produse sau substante stupefiante, ministerele, celelalte organe si organizatii centrale si comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti in subordinea carora se afla unitatea respectiva au obligatia sa anunte Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, in termen de 30 de zile de la incetarea activitatii.
    De asemenea, se va anunta Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, in cazul cind se infiinteaza o noua unitate care urmeaza sa obtina autorizatie pentru desfasurarea unei activitati cu produse sau substante stupefiante. Anuntarea se va face cu 45 de zile inainte de intrarea in functiune a unitatii respective.
    Art. 29
    Organele si organizatiile de stat ori obstesti, precum si persoanele fizice, care desfasoara activitati cu produse sau substante stupefiante, vor solicita, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 73/1969 privind regimul produselor si al substantelor stupefiante, autorizatia mentionata la art. 3 din aceasta lege.

    CAP. 3
    Fabricarea si conditionarea produselor si substantelor stupefiante

    Art. 30
    Fabricarea industriala (extractia, sinteza, transformarea, purificarea etc.) si conditionarea de produse care contin stupefiante (specialitati farmaceutice, produse galenice si produse pentru uz stomatologic) se efectueaza de catre intreprinderile producatoare in limita cantitatilor aprobate de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, prin autorizatia eliberata pentru desfasurarea unei activitati cu produse sau substante stupefiante.
    Depasirea planului de productie poate fi efectuata numai in cazuri bine justificate, la cererea Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, sau cu aprobarea prealabila a acestuia.
    Art. 31
    Produsele fabricate sau conditionate trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate prevazute in Farmacopeea romana in vigoare, in standardele, normele interne in vigoare sau in fisele tehnice aprobate de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale. Orice modificare a proceselor tehnologice care influenteaza consumurile specifice si randamentele de productie va fi comunicata Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Art. 32
    Aprovizionarea cu materii prime se face in conformitate cu planul de productie si stocul normat, aprobate de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, pe baza consumurilor specifice si a randamentelor de productie declarate.
    Este interzisa achizitionarea unor cantitati de materii prime care depasesc necesarul productiei si stocul normat.
    La expirarea autorizatiei pentru desfasurarea unei activitati cu produse sau substante stupefiante, cantitatile autorizate ce nu au fost fabricate sau conditionate in perioada respectiva de timp nu mai pot fi fabricate sau conditionate ulterior.
    Materia prima si produsele intermediare ramase neprelucrate in cursul anului de productie se vor reconsidera in cadrul planului de productie al anului urmator.
    Art. 33
    Intreprinderile care au primit autorizatii pentru desfasurarea unei activitati cu produse sau substante stupefiante vor lua masurile necesare pentru organizarea productiei in conditii care sa asigure:
    - executarea procesului tehnologic in mod corespunzator din punct de vedere tehnic si in conformitate cu calitatea aprobata;
    - protectia muncii pentru personalul care lucreaza in productie, potrivit dispozitiilor legale;
    - securitatea materiilor prime, produselor intermediare si finite, precum si prevenirea sustragerii lor.
    Conducerea intreprinderii va desemna un responsabil cu evidenta produselor si a substantelor stupefiante pe intreaga intreprindere (farmacist, inginer sau chimist).
    Conducerea intreprinderii impreuna cu seful serviciului de productie si responsabilul cu evidenta produselor si a substantelor stupefiante raspund de organizarea si desfasurarea productiei, precum si de depozitarea si expedierea acestora.
    Art. 34
    Inginerul sef sau conducatorul tehnic este responsabilul fabricatiei sau conditionarii, revenindu-i urmatoarele atributii:
    a) organizarea si desfasurarea productiei in conformitate cu regulamentul tehnologic aprobat, calitatea stabilita si cu normele legale privind regimul produselor si substantelor stupefiante;
    b) desemnarea persoanelor care pot lucra in sectiile de productie a stupefiantelor, dintre angajatii carora li s-a acordat acest drept de catre conducerea intreprinderii; cei desemnati vor fi mentionati in registrul de evidenta a fabricatiei;
    c) prelevarea probelor pentru sarjele de produse fabricate sau conditionate (probe in dublu exemplar) si trimiterea lor la sectia de control tehnic (cantitatile de produse prelevate pentru analiza, stabilite prin norme speciale emise de forul tutelar in subordinea caruia se afla) si mentionarea lor in registrul de evidenta al sectiei;
    d) tinerea evidentei materiilor prime intrate in sectiile de fabricatie sau conditionare, a produselor intermediare rezultate si a produselor finite obtinute, precum si a cantitatilor de produse recuperate din procesul tehnologic.
    Art. 35
    In intreprinderile in care se lucreaza in schimburi se va desemna o persoana care va indeplini sarcinile sefului de productie in schimburile in care acesta nu lucreaza. Aceasta persoana va fi mentionata zilnic in registrul de evidenta, a fabricatiei.
    Predarea-primirea intre schimburi a materiilor prime, intermediare si finite este obligatorie.
    Art. 36
    Evidenta produselor in sectiile de fabricatie sau de conditionare se tine intr-un registru special, numerotat, parafat, vizat si sigilat de organele militiei competente din punct de vedere teritorial.
    In registru se vor inscrie zilnic:
    - cantitatile de materii prime primite de sectii;
    - cantitatile de produse intermediare rezultate, precum si numarul de sarje si de buletine de analiza (numai in unitati de sinteza, extractie, transformare si purificare);
    - cantitatile de produse finite rezultate (pentru fiecare sarja de fabricatie - randamentul obtinut);
    - calitatea produselor finite (numarul buletinului de analiza la fiecare sarja de fabricatie);
    - cantitatile de produse recuperate in procesul de productie, cind este cazul;
    - cantitatile de produse finite predate sectiei de depozitare.
    Art. 37
    Analiza produselor finite se va efectua dupa prevederile Farmacopeei romane in vigoare, standardelor, normelor interne in vigoare sau fiselor tehnice aprobate de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Rezultatele vor fi consemnate intr-un buletin de analiza care se va inregistra in registrul de evidenta a probelor prelevate si care se pastreaza in sectia de control tehnic a intreprinderii, precum si in registrul de evidenta al sectiei de productie.
    Contraprobele de materii prime, produse intermediare si produse finite continind stupefiante se vor pastra timp de 12 luni in sectia de control tehnic, dupa care se vor valorifica sau distruge (daca s-au dovedit necorespunzatoare) cu respectarea dispozitiilor art. 45, intocmindu-se in aceste cazuri formele scriptice de incarcare sau de scadere in gestiune si de evidenta a produselor si substantelor stupefiante.
    Prevederea mentionata in alineatul precedent se aplica si in cazul cantitatilor ramase din probele prelevate, dupa efectuarea analizei.
    Seful sectiei de control tehnic raspunde de pastrarea probelor si a contraprobelor in sectia de control tehnic.
    Art. 38
    Produsele necorespunzatoare vor fi reintroduse in procesul de fabricatie, in vederea remanierii (inclusiv probele si contraprobele). Evidenta lor va fi trecuta intr-un bon special de remaniere intocmit in trei exemplare, dintre care un exemplar ramine la sectia de productie, al doilea exemplar la serviciul plan si al treilea exemplar la serviciul contabilitatii. In registrul de productie sarjele remaniate se vor inscrie cu creion rosu, mentionindu-se cantitatea rezultata dupa remaniere.
    In cazul in care produsul nu se poate remania (rebut total) se intocmeste o nota de rebut in trei exemplare, dintre care un exemplar ramine la sectia de productie, al doilea exemplar la serviciul de plan si al treilea exemplar la serviciul contabilitatii.
    Bonurile de remaniere si notele de rebut se intocmesc de seful serviciului productie, seful serviciului control tehnic si responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante.
    Depozitarea rebuturilor pina la remaniere sau distrugere se va face in sectiile de depozitare a produselor si substantelor stupefiante, luindu-se masurile necesare ca rebuturile sa fie separate de produsele corespunzatoare.
    Art. 39
    Depozitarea materiilor prime care contin substante stupefiante, a produselor intermediare si a produselor finite se face intr-o incapere zidita, cu gratii la ferestre si cu usi metalice, separata de sectiile de productie. Aceasta va fi inchisa cu cheie in timpul programului de lucru si va fi sigilata la sfirsitul acestuia. Cheia va fi pastrata de responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante.
    Capetele de mac pot fi pastrate si in conditii diferite de cele mentionate in alineatul precedent, si anume: in magazii inchise sau in ambalaje de pinza sub soproane acoperite, protejate cu foi de polietilena sau cu prelate.
    Introducerea produselor in sectiile de depozitare si scoaterea lor din sectii vor fi efectuate in prezenta responsabilului cu evidenta produselor si substantelor stupefiante.
    Art. 40
    Manipularea produselor si a substantelor stupefiante in cadrul sectiilor se poate efectua numai de persoanele desemnate sa lucreze in sectiile de productie. Manipularea se va efectua cu ustensile si aparatura destinate numai acestui scop, care se vor pastra in cadrul sectiei. Seful sectiei si tehnicianul de tura raspund de manipulare pina in momentul cind stupefiantul ajunge la limita de concentratie a produsului finit.
    Nu este permisa pastrarea produselor finite in sectia de productie dupa efectuarea analizei si dupa ambalare.
    Imediat dupa primirea buletinelor de analiza, produsele finite corespunzatoare vor fi predate sectiei de depozitare.
    De asemenea, nu este permisa pastrarea in sectia de productie a materiilor prime si a produselor intermediare, continind stupefiante, peste cantitatile necesare planului de productie pentru 3 zile.
    Art. 41
    Ambalarea produselor si substantelor stupefiante se face in recipiente de sticla sau din mase plastice, inchise cu capac sau cu dop, sau in recipiente metalice, dupa ce in prealabil au fost introduse in pungi de hirtie captusite cu hirtie cerata sau cu material plastic.
    Fiecare ambalaj va fi prevazut cu:
    - o banderola de garantie confectionata dintr-un material rezistent, pe care se va scrie denumirea si sediul intreprinderii producatoare, care sa garanteze ca produsul este original;
    - o eticheta purtind denumirea produsului, cantitatea, numarul sarjei de fabricatie, calitatea, mentiunea "Otrava" si semnul "Cap de mort", numarul buletinului de analiza si denumirea laboratorului care a efectuat analiza. Aceasta eticheta va fi semnata de persoana care a efectuat ambalarea si cintarirea si va avea numarul indicativ al persoanei respective;
    - sigiliul unitatii producatoare.
    In cazul specialitatilor farmaceutice, atit eticheta produsului cit si ambalajul de carton vor avea o dunga rosie in diagonala.
    Ambalajele care contin produse si substante stupefiante destinate exportului vor fi prevazute cu o eticheta de culoare rosie-portocalie, fixata in asa fel incit sa nu poata fi detasata cu usurinta; pe aceasta eticheta se vor inscrie denumirea produselor sau a substantelor stupefiante (denumirea comuna internationala comunicata de Organizatia Mondiala a Sanatatii), greutatea bruta si neta, numele si adresa furnizorului, precum si un numar de referinta pentru fiecare ambalaj. Inscriptia de mai sus trebuie sa fie insotita si de mentiunea "Otrava", inscrisa cu litere care sa iasa in evidenta, pe o banda de culoare rosie-portocalie care sa inconjoare ambalajul.
    Ambalajele exterioare ale coletelor destinate expedierii nu vor purta nici o alta indicatie in afara numelor si adreselor expeditorului si destinatarului si vor fi sigilate cu sigiliul expeditorului.
    Art. 42
    Eliberarea produselor si a substantelor stupefiante din sectia de productie catre sectia de depozitare se face pe baza de bon separat, in trei exemplare dintre care:
    - un exemplar ramine la sectia de productie;
    - un exemplar insoteste produsul in sectia de depozitare;
    - un exemplar se preda serviciului contabilitatii intreprinderii.
    Responsabilul sectiei de stupefiante are sarcina de a tine evidenta produselor si substantelor stupefiante predate sectiei de depozitare, precum si a celor care se expediaza din intreprindere sau se predau sectiilor de conditionare din intreprindere. Evidenta contraprobelor pentru analize, precum si evidenta eventualelor resturi de probe ramase de la analize, se tin de catre seful serviciului de control tehnic de calitate.
    Evidenta produselor si a substantelor stupefiante va fi tinuta intr-un registru special intocmit conform anexei nr. 3, numerotat, parafat, sigilat si vizat anual de organele militiei competente din punct de vedere teritorial.
    Art. 43
    Comenzile si facturile pentru produse si substante stupefiante se intocmesc pe formulare separate si se pastreaza separat de celelalte acte, in conditii in care sa se garanteze deplina lor securitate.
    Art. 44
    Transportul produselor si al substantelor stupefiante se face pe baza vizei aplicate pe actul insotitor de catre responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante, luindu-se masuri de securitate pe parcurs (asigurarea integritatii si ajungerii la destinatie).
    Transportul acestora se face in containere speciale, sigilate la expediere, care sa se poata introduce in lazile in care se transporta celelalte medicamente.
    Art. 45
    Produsele si substantele stupefiante care au devenit necorespunzatoare din diferite cauze, rebuturile ce nu mai pot fi remaniate, resturile de probe de la analiza, contraprobele si deseurile provenite de la fabricatia stupefiantelor vor fi scazute din evidenta si distruse, cu aprobarea Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, la propunerea organului central in subordinea caruia se afla intreprinderea.
    De asemenea, vor fi scazute din evidenta si pierderile provenite din conservarea produselor si a substantelor stupefiante, cu aprobarea prealabila a Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Distrugerea se va face in prezenta unei comisii formate dintr-un delegat al directorului intreprinderii, responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante si un reprezentant al organelor militiei competente din punct de vedere teritorial.
    Conducerea directa a operatiunilor de distrugere a produselor si a substantelor stupefiante o are responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante. Personalul care ia parte la operatiunile de distrugere trebuie sa fie instruit cu privire la metodele de lucru si pericolele ce se pot ivi, precum si cu privire la mijloacele de protectie, necesare in timpul acestor operatiuni.
    In vederea efectuarii operatiunilor de distrugere se vor lua toate masurile de securitate dictate de specificul fiecarui produs.
    Ambalajele in care au fost pastrate produsele sau substantele stupefiante trebuie distruse odata cu acestea sau curatite in mod corespunzator, daca se considera ca mai pot fi utilizate.
    Distrugerea produselor si a substantelor stupefiante se va face in asemenea locuri si conditii incit sa nu fie contaminati factorii de mediu care, in acest fel, ar putea constitui un pericol pentru oameni si animale.
    Dupa efectuarea operatiunilor de distrugere se va incheia un proces-verbal in patru exemplare, dintre care unul ramine la unitatea care a efectuat distrugerea, servind ca baza pentru scoaterea din evidenta a produselor si a substantelor stupefiante, al doilea exemplar se trimite Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, al treilea exemplar se trimite organului central in subordinea caruia se afla intreprinderea si al patrulea exemplar, organelor militiei competente din punct de vedere teritorial.
    Procesul-verbal va cuprinde: data si locul distrugerii, denumirea produsului sau a substantei, cantitatea neta, metoda de distrugere, mentiunea daca ambalajele au fost distruse sau curatate, precum si masurile luate la locul distrugerii pentru inlaturarea posibilitatilor de intoxicare a oamenilor sau animalelor.
    Conducatorul intreprinderii respective, precum si persoana insarcinata cu conducerea operatiunilor de distrugere, raspund de urmarile ce pot avea loc in legatura cu distrugerea defectuoasa a produselor ori a substantelor stupefiante sau curatirea necorespunzatoare a ambalajelor.
    Art. 46
    Intreprinderile care fabrica stupefiante prin sinteza, extractie, transformare, purificare etc. si intreprinderile care conditioneaza produse ce contin stupefiante, (specialitati farmaceutice, produse galenice si produse pentru uz stomatologic) sint obligate sa inainteze, prin organul central in subordinea caruia se afla, Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si aparaturii medicale, situatii trimestriale cuprinzind:
    - cantitatile de materii prime intrate in procesul de productie;
    - cantitatile de produse intermediare rezultate;
    - cantitatile de produse finite rezultate (inclusiv probele si contraprobele);
    - cantitatile de produse recuperate din procesul de productie;
    - cantitatile de produse finite livrate intreprinderilor de conditionare sau altor beneficiari;
    - eventuale cantitati de produse necorespunzatoare;
    - stocurile de materii prime, produse intermediare si produse finite, existente la sfirsitul trimestrului.
    Situatiile trebuie sa fie inaintate in termen de 30 de ale de la expirarea trimestrului.
    Documentele privitoare la produsele si substantele stupefiante (facturi, bonuri de livrare etc.) se vor pastra conform prevederilor legale in vigoare.
    Art. 47
    In caz de accidente (explozii, incendii etc.), in intreprinderile care fabrica stupefiante prin sinteza, extractie, transformare, purificare etc. sau care conditioneaza produse ce contin substante stupefiante, se vor anunta imediat organul central in subordinea caruia se afla acestea, Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, precum si organele de urmarire penala, in vederea cercetarilor.

    CAP. 4
    Depozitarea, manipularea, ambalarea si transportul produselor si substantelor stupefiante

    Art. 48
    In depozitele de medicamente de toate categoriile, produsele si substantele stupefiante se pastreaza intr-o incapere speciala (sectia stupefiante), zidita, cu gratii la ferestre si cu usa metalica, prevazuta cu dulapuri metalice sau rafturi confectionate din placi de metal.
    Incaperea va fi prevazuta cu ventilatie, lumina directa, iar temperatura nu va depasi 20 grade. Introducerea si scoaterea stupefiantelor din sectia de stupefiante, pentru repartizare, in sectiile de ambalare si de expeditie, se fac de catre responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante; sectia va fi inchisa la sfirsitul programului de lucru si sigilata, iar cheia va fi pastrata de responsabilul sectiei.
    Capetele de mac pot fi pastrate si in conditii diferite de cele mentionate in alineatele precedente, atit in unitatile furnizoare, cit si in cele beneficiare, si anume: in magazii inchise sau in ambalaje de pinza sub soproane acoperite, protejate cu foi de polietilena sau cu prelate.
    In cadrul depozitului de medicamente, responsabilul sectiei de stupefiante raspunde de pastrarea, manipularea si evidenta produselor si substantelor stupefiante.
    Art. 49
    La intrare, produsele si substantele stupefiante sint preluate imediat de seful sectiei de receptie, care le inregistreaza intr-un registru de evidenta special, ce se pastreaza in aceasta sectie, specificindu-se totodata si seriile de fabricatie ale acestor produse.
    Produsele si substantele stupefiante vor fi pastrate in sectia de receptie, pina la terminarea operatiunilor de receptie, intr-un dulap special, inchis cu cheie, sub directa raspundere a sefului sectiei de receptie.
    Verificarea din punct de vedere cantitativ si prelevarea de probe pentru analiza se fac de catre comisia de receptie, conform normelor tehnice de receptie in vigoare, emise de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Art. 50
    Manipularea produselor si a substantelor stupefiante finite se face numai in sectia de stupefiante, cu cea mai mare atentie, respectindu-se normele tehnice prevazute de Farmacopeea romana in vigoare. Ustensilele folosite sint destinate numai acestui scop si se pastreaza in cadrul sectiei.
    Conducerea intreprinderii va lua masuri, potrivit dispozitiilor legale, de protectie a muncii pentru personalul care manipuleaza produse si substante stupefiante.
    Pastrarea in depozite a produselor si a substantelor stupefiante destinate altor scopuri decit cele medicale si stiintifice este interzisa.
    Art. 51
    Cantitatile mai mari de 10 g de produse si substante stupefiante se ambaleaza in recipiente de sticla sau din mase plastice, inchise cu capac sau dop, ori in recipiente metalice, dupa ce in prealabil au fost introduse in pungi captusite cu hirtie cerata sau in pungi din material plastic.
    Cantitatile sub 10 g se pot ambala si numai in pungi captusite cu hirtie cerata (cu exceptia produselor higroscopice, care se vor ambala numai in recipiente de sticla).
    Fiecare ambalaj va fi prevazut cu:
    - o banderola de garantie pe care se va scrie denumirea si adresa unitatii ambalatoare;
    - o eticheta purtind denumirea unitatii ambalatoare, denumirea produsului, cantitatea, numarul sarjei de fabricatie, calitatea produsului, mentiunea "Otrava", semnul "Cap de mort" si numarul buletinului de analiza. Eticheta va fi semnata de persoana care a efectuat ambalarea si cintarirea si va purta numarul indicativ al persoanei respective";
    - sigiliul unitatii.
    Art. 52
    Notele de comanda si facturile pentru produse si substante stupefiante vor fi intocmite separat (in sensul de a nu cuprinde si alte medicamente) si pastrate in conditii care sa garanteze deplina lor siguranta.
    Art. 53
    Transportul produselor si al substantelor stupefiante se efectueaza pe baza vizei aplicate pe actul insotitor de responsabilul sectiei stupefiante, asigurindu-se pastrarea lor intr-un ambalaj corespunzator, potrivit proprietatilor lor fizico-chimice.
    Transportul se face in cutii, sigilate la expediere, care sa poata fi introduse in lazile sau cosurile in care se transporta celelalte medicamente.
    Art. 54
    Evidenta produselor si a substantelor stupefiante se va tine zilnic intr-un registru special, vizat si sigilat de directia sanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti. Vizarea se face la inceputul fiecarui an. In cazul prezentarii la viza a unui nou registru de evidenta a stupefiantelor se va prezenta si registrul vechi, epuizat.
    Registrul se va intocmi conform anexei nr. 3 si se va pastra la sectia de stupefiante.
    Art. 55
    Produsele necorespunzatoare vor fi pastrate separat in cadrul sectiei pina la distrugerea lor, luindu-se masurile necesare spre a nu fi puse in consum sau sustrase.
    Distrugerea produselor si a substantelor stupefiante necorespunzatoare se face pe baza aprobarii date de Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, la propunerea organului central in subordinea caruia se afla unitatea, in prezenta unei comisii constituite dintr-un delegat al directorului unitatii, responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante si delegatul organelor militiei competente din punct de vedere teritorial, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Fortelor Armate si Consiliul Securitatii Statului vor proceda in conformitate cu normele emise de aceste ministere.
    Distrugerea produselor si a substantelor stupefiante, precum si a ambalajelor acestora se va face conform prevederilor art. 45 din prezentele instructiuni.
    Art. 56
    Scaderea din evidenta a cantitatilor de produse si substante stupefiante necorespunzatoare, precum si a pierderilor, constatate ca normale (in limita coeficientilor stabiliti de Ministerul Sanatatii) prin conservare, manipulare sau transport, se va face cu aprobarea organului central in subordinea caruia se afla unitatea.
    In cazul cind pierderile de stupefiante depasesc limitele stabilite de Ministerul Sanatatii, se vor intocmi documentatii privind provenienta produselor sau a substantelor stupefiante si cauzele care au dus la pierderile constatate. Pentru pierderile datorate degradarii produselor, documentatia va fi insotita si de buletinul de analiza calitativa a acestora la data respectiva. Aceste documentatii vor fi inaintate Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, prin organul central in subordinea caruia se afla unitatea, pentru avizare din punct de vedere tehnic.
    Art. 57
    Depozitele de medicamente vor inainta Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale situatii anuale cuprinzind:
    - denumirea si cantitatile de produse si substante stupefiante intrate in depozit;
    - intreprinderea producatoare sau unitatea care a efectuat livrarea;
    - unitatile carora li s-au livrat;
    - stocul existent la sfirsitul anului.
    Aceste situatii trebuie sa fie predate cel mai tirziu la 1 februarie a fiecarui an.
    Art. 58
    Unitatile autorizate sa importe si sa exporte produse si substante stupefiante vor inainta Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, pe linga situatia anuala prevazuta mai sus, si situatii trimestriale. Acestea se vor inainta in primele 10 zile ale trimestrului urmator si vor cuprinde:
    - denumirea si cantitatile de produse si substante stupefiante importate sau exportate;
    - data intrarii in tara, precum si copii de pe facturile furnizorilor externi sau data expedierii din tara si copii de pe facturile furnizorilor interni;
    - tara si denumirea firmei importatoare sau exportatoare.
    Art. 59
    Documentele privitoare, la depozitarea, manipularea, ambalarea si transportul produselor si substantelor stupefiante, se vor pastra conform prevederilor legale.

    CAP. 5
    Activitatea cu produse si substante stupefiante in unitatile sanitare

    Art. 60
    Farmaciile pot elibera bolnavilor tratati ambulatoriu produse si substante stupefiante prescrise de medici pe formulare speciale, numerotate si vizate cu timbru sec, in conditiile stabilite prin prezentele instructiuni.
    La prescrierea produselor si a substantelor stupefiante, medicul este obligat:
    - sa posede formular special, conform modelului din anexa nr. 4;
    - sa completeze formularul cu cerneala (in cazul prescriptiilor care se fac in mai multe exemplare, cu creion chimic sau pix cu pasta, pe indigo) si sa completeze citet: denumirea unitatii sanitare emitente, numele, prenumele, virsta, profesiunea si domiciliul bolnavului, intreprinderea unde lucreaza, nr. fisei sau nr. din registrul de consultatii si diagnosticul;
    - sa scrie denumirea completa a medicamentelor;
    - sa scrie cantitatea in cifre si litere;
    - sa precizeze modul de intrebuintare, mentionind doza si intervalul de administrare. Nu se admite sa se scrie "dupa aviz", "dupa sfat" si nici "sic volo";
    - sa confirme prin semnatura eventualele corecturi;
    - sa scrie pe un formular o singura prescriptie de produse sau substante stupefiante, iar cantitatea prescrisa sa nu depaseasca doza maxima pentru 3 zile. Calculul se va face la cantitatea totala prescrisa si nu la cantitatea recomandata de medic pentru administrare ca doza zilnica;
    - sa semneze si sa aplice parafa si stampila unitatii pe toate exemplarele.
    Cind prescriptia trebuie facuta in mai multe exemplare, numai primul exemplar va fi cu timbru sec, celelalte fiind formulare obisnuite. Exemplarul cu timbru sec ramine la farmacie ca act justificativ pentru eliberarea produsului sau a substantei stupefiante, celelalte exemplare servind la decontarea contabila.
    Art. 61
    Doza maxima pentru 24 de ore va fi cea prevazuta in Farmacopeea romana in vigoare, iar in cazul cind produsul nu este inscris in farmacopee, doza maxima va fi cea indicata de Ministerul Sanatatii, prin dispozitii speciale, atit pentru adulti, cit si pentru copii.
    In cazul depasirii dozei maxime pentru 3 zile, se vi elibera numai cantitatea corespunzatoare dozei maxime pentru 3 zile.
    In cazul depasirii dozei maxime pentru o singura data sau a dozelor maxime pentru 24 de ore, farmacistul va lua legatura cu medicul pentru clarificarea situatiei. In cazul in care nu poate lua legatura cu medicul, farmacistul va atrage atentia, sub semnatura, persoanei careia i se elibereaza medicamentul asupra dozelor maxime care pot fi administrate bolnavului o singura data sau in 24 de ore.
    Prescriptiile de produse si substante stupefiante, reprezentind o medicatie urgenta, se vor executa dupa cum urmeaza: la prezentarea prescriptiei se vor elibera produsele conditionate (specialitati farmaceutice), dindu-se prioritate la executare preparatelor magistrale. Valabilitatea acestor prescriptii este de maximum 7 zile de la data emiterii lor. Preparatele magistrale neridicate in termen de 5 zile nu se mai elibereaza, ci se propune sa fie distruse. In aceste cazuri, dirigintele farmaciei, in prezenta a 2 - 3 membri din colectiv, va intocmi un proces-verbal, in dublu exemplar, in vederea centralizarii acestor preparate, magistrale la oficiul farmaceutic de care apartine farmacia, spre a fi distruse. O copie de pe procesul-verbal se ataseaza la reteta respectiva si se pastreaza in farmacie, conform prevederilor prezentelor instructiuni, iar cealalta copie impreuna cu preparatele ramin la oficiul farmaceutic de care apartine farmacia.
    Art. 62
    Doza maxima pentru 3 zile poate fi depasita in cazul urmatoarelor afectiuni:
    - dureri provocate de neoplasm incurabil (inoperabil sau netratabil prin citostatice, agenti fizici sau hormoni);
    - arterita avansata in stadiul de gangrena, cu dureri de decubit, ce nu pot fi calmate prin alta medicatie;
    - cardiopatie decompensata cu dispnee nocturna necalmata prin alte mijloace terapeutice.
    In asemenea cazuri, medicul de specialitate din spital poate elibera o prescriptie medicala cu timbru sec, prevazind cantitatile necesare pentru o perioada de 10 sau 15 zile. Aceasta prescriptie va fi insotita si de un certificat medical, intocmit conform anexei nr. 5, in care medicul de specialitate va completa:
    - numele si prenumele bolnavului, nr. buletinului de identitate si adresa acestuia;
    - diagnosticul;
    - denumirea si cantitatea produsului sau a substantei stupefiante necesare pentru o zi.
    Atit prescriptia medicala, cit si certificatul medical vor fi vizate de medicul director al spitalului.
    Pe baza certificatului medical si a prescriptiei medicale care vor fi prezentate de bolnav sau de delegatul sau, directorul directiei sanitare judetene sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, va elibera o autorizatie, intocmita in patru exemplare conform anexei nr. 6. Autorizatia este valabila timp de 3 luni de la data eliberarii.
    Originalul autorizatiei impreuna cu prescriptia medicala (pentru perioada de 10 sau 15 zile) se predau bolnavului sau delegatului sau pentru a le depune la farmacia indicata in autorizatie, in vederea ridicarii produsului stupefiant; de asemenea, se preda bolnavului si exemplarul patru al autorizatiei pentru a justifica detinerea produsului stupefiant.
    Duplicatul autorizatiei impreuna cu certificatul medical se retin pentru evidenta de directia sanitara si se pastreaza conform prevederilor legale.
    Triplicatul autorizatiei se inainteaza circumscriptiei sanitare teritoriale in raza careia domiciliaza bolnavul, pentru luare in evidenta.
    In baza triplicatului autorizatiei, medicul de circumscriptie sanitara teritoriala elibereaza la intervale de 10 sau 15 zile, potrivit specificatiei din autorizatie - pina la expirarea valabilitatii acesteia - prescriptii medicale cu timbru sec pentru cantitatea si produsul stupefiant indicate in autorizatie.
    Prescriptia medicala cu timbru sec si originalul autorizatiei se retin de farmacia indicata in autorizatie dupa eliberarea produsului stupefiant in cantitatea prescrisa.
    Fiecare eliberare de produs stupefiant, in decursul celor 3 luni cit este valabila autorizatia, se mentioneaza atit pe autorizatia care se pastreaza de farmacie, cit si pe cea care ramine la bolnav; de asemenea, farmacistul va nota pe ambele autorizatii (pe original si pe al patrulea exemplar) si celelalte date prevazute in formularul de autorizatie indicat in anexa nr. 6.
    La expirarea celor 3 luni de la eliberarea autorizatiei sau daca pe parcursul celor 3 luni este necesara schimbarea produsului stupefiant sau a dozei acestuia, ori daca bolnavul isi schimba domiciliul, eliberarea certificatului medical, a prescriptiei medicale si a unei noi autorizatii se face in conditiile si cu respectarea dispozitiilor prevazute la alineatele de mai sus.
    In cazul in care bolnavul nu se poate deplasa, cererea pentru eliberarea unei noi autorizatii se face de catre bolnav sau de delegatul sau si se vizeaza de medicul de circumscriptie sanitara in evidenta careia se afla bolnavul, in baza consultatiei medicale.
    Art. 63
    Medicul care elibereaza prescriptia medicala si farmacistul care elibereaza produsul stupefiant in conditiile prevazute la articolul precedent vor solicita celor carora le inmineaza sa semneze pe verso prescriptiei medicale, respectiv al autorizatiei, de luare la cunostinta a obligatiei ce le revine de a restitui, in termen de 10 zile, farmaciei de unde au fost ridicate produsele stupefiante, atit exemplarul autorizatiei pe care-l detin, cit si cantitatile de produse stupefiante neconsumate de bolnavi din diferite motive (insanatosire, schimbarea tratamentului, internare in spital etc.).
    Art. 64
    Pentru bolnavii care primesc asistenta medicala in unitatile sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie, certificatele medicale pentru procurarea produselor stupefiante, in cantitati ce depasesc doza maxima pentru 3 zile, se vor elibera de aceste unitati in conditiile prevazute la art. 62. Eliberarea autorizatiei si indicarea farmaciei din reteaua proprie care va elibera produsul stupefiant se vor face de catre directiile sau oficiile medicale ale acestor ministere.
    Controlul modului de eliberare a certificatelor si a autorizatiilor de catre unitatile din subordinea ministerelor cu retea sanitara proprie se face de organele Ministerului Sanatatii. Pentru unitatile apartinind Ministerului Fortelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne si Consiliului Securitatii Statului, controlul se va efectua de organele competente ale acestor ministere.
    Art. 65
    Medicii de circumscriptie, odata cu eliberarea certificatelor de deces, vor pune in vedere persoanelor carora le inmineaza aceste certificate obligatia ce le revine de a restitui farmaciilor de unde au fost ridicate, cantitatile de produse sau substante stupefiante neconsumate de bolnavii decedati. Restituirea se va face in termen de 10 zile de la deces pe baza de proces-verbal, incheiat in trei exemplare.
    Un exemplar se inmineaza persoanelor care restituie cantitatile neconsumate, al doilea exemplar ramine la farmacie si al treilea exemplar insoteste produsul la oficiul farmaceutic respectiv. Periodic, farmacia va depune la oficiul farmaceutic (sectia de stupefiante) produsele si substantele stupefiante restituite spre a fi distruse. La fel se va proceda si in cazurile de restituire a produselor stupefiante prevazute la art. 63.
    Obligatia de a urmari restituirea produselor si a substantelor stupefiante neconsumate de bolnavi din diferite motive (insanatosire, schimbarea tratamentului etc.) revine si medicilor care au eliberat prescriptii de ridicare a produselor si a substantelor stupefiante bolnavilor care primesc asistenta medicala in unitatile ministerelor cu retea sanitara proprie.
    Produsele si substantele stupefiante restituite vor fi inregistrate atit in farmacii, cit si in depozite (pina la distrugere), in registrul de evidenta a produselor si a substantelor stupefiante, cu mentiunea "retur fara valoare", luindu-se totodata masurile necesare ca acestea sa nu fie puse in consum.
    Art. 66
    Bolnavii din categoria celor prevazuti la art. 62 vor fi inscrisi in caietul de evidenta a autorizatiilor eliberate pentru ridicarea produselor stupefiante, intocmit conform anexei nr. 7 de directorul directiei sanitare judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti.
    In unitatile sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie evidenta va fi tinuta de unitatea care elibereaza autorizatia ce va fi vizata de directorul directiei sau al oficiului medical din ministerul respectiv.
    Art. 67
    Eliberarea produselor si a substantelor stupefiante bolnavilor spitalizati se face pe baza inscrierii in condicile de prescriptii medicale sau in condicile de aparat destinate exclusiv acestui scop. Inscrierea in condici se va face numai cu creion chimic sau pix cu pasta, pe indigo, sub semnatura medicului, verificindu-se daca pe copii scrisul este vizibil, specificindu-se:
    - numarul patului si al foii de observatie, numele si virsta bolnavului;
    - denumirea completa a medicamentelor;
    - cantitatea (in cifre si litere);
    - modul de intrebuintare, cu mentionarea dozei si a intervalului de administrare.
    Nu se admite sa se scrie "dupa aviz" sau "dupa sfat".
    Medicul este obligat sa confirme prin semnatura, pe toate exemplarele, eventualele corecturi.
    In cazul depasirii dozei maxime pentru o singura data sau pentru 24 de ore la bolnavii spitalizati, medicul va specifica pe prescriptie "sic volo", iar farmacia va elibera doza prescrisa; in caz contrar, farmacistul va lua legatura cu medicul in scopul obtinerii acestei specificatii. Prescrierea produselor si a substantelor stupefiante pentru bolnavii spitalizati se va face pentru 24 de ore si, in cazuri speciale, pentru 48 de ore.
    Art. 68
    Manipularea si administrarea de catre personalul medico-sanitar a produselor si a substantelor stupefiante in serviciile si sectiile spitalelor, policlinicilor si ale altor institutii sanitare se fac sub supravegherea sefului serviciului sau al sectiei respective.
    Personalul mediu sanitar care manipuleaza sau administreaza aceste produse va semna zilnic in foaia de observatie a bolnavului caruia i-a administrat produsul. Daca pentru bolnavii care au fost spitalizati este necesara, la iesirea din spital, prelungirea tratamentului cu stupefiante, farmacia spitalului va putea elibera prin condica de prescriptii medicale cantitatea de stupefiante reprezentind doza pentru 3 zile.
    Art. 69
    Unitatile sanitare care nu au farmacii proprii si se aprovizioneaza prin farmacii de policlinica sau publice pot procura produse si substante stupefiante numai pe baza de condici de aparat, destinate exclusiv acestui scop, conform baremurilor stabilite de conducerile acestor unitati.
    O noua eliberare se va efectua numai pe baza justificarii cantitatii ridicate anterior. In cazul cind nu s-a consumat intreaga cantitate, se va elibera numai cantitatea in completarea celei fixate in barem. Evidenta consumului de stupefiante se va tine in condici sau caiete intocmite conform anexei nr. 8, numerotate, sigilate si parafate de catre medicul director al unitatii, in baza carora se va face si justificarea.
    Art. 70
    Controlul consumului produselor si al substantelor stupefiante in cazul bolnavilor spitalizati, precum si controlul justificarii consumului acestora la aparat, se vor efectua de medicul director al spitalului si de farmacistul diriginte.
    Art. 71
    Cantitatile de produse stupefiante ce nu s-au folosit in unitatile spitalicesti in timpul pentru care au fost prescrise vor fi restituite farmaciei pentru reintroducerea lor in evidenta acesteia. In cazul specialitatilor farmaceutice si al produselor galenice, returnarea se va face numai in ambalaje originale.
    Intre unitatea sanitara reprezentata prin medicul sef de sectie al spitalului sau delegatul sau si oficiul farmaceutic reprezentat prin farmacistul diriginte se va incheia un proces-verbal in trei exemplare, in baza caruia se face restituirea.
    Procesul-verbal va cuprinde specificatia produselor stupefiante, cantitatea si valoarea lor la pretul de vinzare; el va fi aprobat de medicul director sau de delegatul sau, cu viza contabilului unitatii sanitare.
    Doua exemplare ale procesului-verbal se retin la farmacie, iar al treilea exemplar se preda serviciului contabilitatii al unitatii sanitare, care va debita oficiul farmaceutic cu suma reprezentind valoarea la pretul de vinzare al produselor stupefiante restituite farmaciei.
    In baza procesului-verbal farmacia se va incarca in gestiune cu valoarea respectiva, prin inregistrarea sumei in fisa de gestiune la rubrica "alte intrari".
    La fisa de gestiune pe care farmacia o inainteaza oficiului farmaceutic se va anexa un exemplar al procesului-verbal de primire a produselor stupefiante.
    Oficiul farmaceutic va credita unitatea sanitara cu suma reprezentind valoarea la pretul de vinzare al produselor stupefiante, inscris in procesul-verbal, urmind ca in termen de 5 zile de la primirea acestuia sa deconteze unitatii sanitare suma respectiva.
    Sumele prevazute in procesul-verbal de restituire a produselor stupefiante se vor scadea din sumele realizate prin desfacerea produselor de catre farmacie in perioada respectiva.
    Preparatele magistrale, substantele ca atare sau preparatele galenice in ambalaje neoriginale se vor restitui farmaciei si se vor propune pentru casare pe baza de proces-verbal. Procesul-verbal va fi aprobat de medicul director sau de delegatul sau, cu viza contabilului unitatii, dupa care va fi inregistrat la serviciul contabilitatii. Un exemplar se preda medicului sef de sectie, al doilea exemplar se preda serviciului contabilitatii, iar al treilea exemplar insoteste produsele stupefiante propuse pentru casare, predindu-le oficiului farmaceutic de care apartine farmacia, unde se centralizeaza in vederea distrugerii.
    In cazul unitatilor subordonate Ministerului Sanatatii, procesul-verbal va cuprinde specificatia si cantitatea produselor stupefiante.
    Art. 72
    Prescriptiile medicale recomandind produse stupefiante pentru uz veterinar se vor elibera de catre medici veterinari pe retete cu timbru sec, in acelasi mod ca si prescriptiile pentru uz uman, mentionindu-se denumirea animalului caruia urmeaza sa i se administreze stupefiantul, numele, prenumele si domiciliul posesorului.
    Eliberarea lor se va face in limita dozelor maxime pentru uz veterinar pe timp de 3 zile.
    Prescriptiile cu timbru sec pentru uz veterinar, recomandind produse stupefiante, vor fi executate de catre farmaciile publice stabilite de oficiile farmaceutice, iar in localitatile unde functioneaza farmacii veterinare vor fi eliberate de catre acestea.
    Controlul consumului produselor stupefiante eliberate pe baza prescriptiilor facute de medicii veterinari se va face semestrial de catre medicul sef al serviciului sanitar-veterinar din cadrul directiei agricole judetene sau a municipiului Bucuresti, impreuna cu un farmacist inspector din cadrul oficiului farmaceutic, semnalindu-se Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale orice abateri constatate cu ocazia controlului.
    Art. 73
    Farmaciile vor elibera substantele stupefiante numai sub forma prelucrata (preparat magistral, produs galenic sau produs fabricat industrial).
    Art. 74
    Formularele speciale cu timbru sec pentru eliberarea produselor stupefiante se asigura exclusiv de catre directia sanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti, indiferent de subordonarea retelei sanitare.
    Evidenta aplicarii timbrului sec si a eliberarii formularelor speciale se tine de catre directia sanitara. Masina speciala pentru aplicarea timbrului sec se obtine in baza aprobarii Ministerului Sanatatii si se pastreaza de directia sanitara judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
    In cadrul fiecarei directii sanitare, directorul va desemna un farmacist sau un medic responsabil cu numerotarea formularelor si cu aplicarea timbrului sec pe formularele solicitate de unitatile sanitare umane sau veterinare.
    Numerotarea formularelor se va face incepind cu nr. 1, timp de 5 ani, dupa care incepe o noua numerotare.
    Formularele vizate cu timbru sec se elibereaza pe baza de cerere, in ordinea solicitarii, persoanelor imputernicite in acest scop prin delegatie semnata de medicul director al unitatii.
    Formularele vizate cu timbru sec nu se expediaza prin posta.
    Art. 75
    Evidenta formularelor vizate cu timbru sec se va tine de directia sanitara in registrul special de evidenta intocmit conform anexei nr. 9. Toate unitatile sanitare umane sau veterinare care au obtinut formulare vizate cu timbru sec sint obligate sa aiba un caiet centralizator de evidenta a distribuirii formularelor catre medicii din subordine.
    Evidenta repartizarii formularelor cu timbru sec in unitatile sanitare umane sau veterinare se va tine de medicul director sau de alt medic, desemnat de acesta prin decizie, intr-un caiet intocmit conform anexei nr. 10, numerotat si vizat de directia sanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti.
    Formularele vizate cu timbru sec se vor elibera numai daca solicitantul va justifica ca formularele primite anterior au fost distribuite medicilor.
    Justificarea utilizarii formularelor cu timbru sec de catre medici se face in caietul pentru evidenta folosirii formularelor cu timbru sec, intocmit conform anexei nr. 11, care va fi vizat anual de catre directia sanitara.
    Formularele cu timbru sec pot fi folosite numai de medicul care a fost desemnat in acest scop.
    Orice pierdere sau sustragere de formulare vizate cu timbru sec va fi anuntata in scris, in 24 de ore de la constatare, directiei sanitare, care va sesiza organele militiei competente din punct de vedere teritorial si oficiul farmaceutic respectiv, in scopul luarii masurilor corespunzatoare.
    Formularele vizate cu timbru sec se vor folosi numai pentru prescriptii medicale individuale, fiind interzisa folosirea lor pentru procurarea de medicamente necesare "la aparat".
    Formularele vizate cu timbru sec sint valabile numai pe teritoriul judetului in care se afla directia sanitara care le-a vizat.
    In mod exceptional, farmaciile pot elibera produse stupefiante solicitantilor din alte judete, in cazul prescriptiilor pe timp de 3 zile, daca farmacia din localitatea in care domiciliaza bolnavul mentioneaza pe formular, semnat de farmacistul diriginte sau de inlocuitorul sau si purtind stampila farmaciei, ca in judetul respectiv nu se gaseste medicamentul prescris.
    Art. 76
    In farmacii, la primirea produselor si substantelor stupefiante, se va efectua receptia cantitativa si organoleptica. In caz de suspiciuni asupra calitatii acestora, se va sesiza oficiul farmaceutic, care va preleva probe pe care le va inainta laboratorului pentru controlul medicamentului din raza de activitate a oficiului farmaceutic respectiv. Pentru unitatile subordonate ministerelor cu retea sanitara proprie, probele vor fi prelevate de organele forului tutelar ale acestora si analizate de laboratoarele de control din reteaua sanitara respectiva. In cazul cind se ivesc litigii, probele se vor inainta Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Art. 77
    Unitatile farmaceutice de toate categoriile vor pastra produsele si substantele stupefiante in dulapuri cu usi oarbe, inchise cu cheie, prevazute cu eticheta purtind semnul "Cap de mort" si inscriptia "Venena". Dulapurile continind rezerve de produse si substante stupefiante vor fi de asemenea inchise cu chei si sigilate dupa fiecare retragere sau adaugire. Responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante raspunde si de aceste rezerve.
    Pentru unitatile in care se lucreaza in schimburi se va delega cite un farmacist responsabil cu evidenta produselor si substantelor stupefiante pentru fiecare schimb.
    Intregul colectiv tehnic care manipuleaza produse si substante stupefiante intr-o unitate raspunde de circulatia acestora.
    Cheile dulapurilor in care se pastreaza produsele si substantele stupefiante vor fi pastrate de catre farmacistul delegat in acest scop, care este obligat sa sesizeze farmacistul diriginte despre eventualele abateri constatate. Farmacistul diriginte este obligat sa sesizeze la rindul sau, in scris, organele superioare competente.
    Art. 78
    Manipularea produselor si substantelor stupefiante in farmacii se face numai de catre farmacisti, cu ustensile destinate numai acestui scop, care se vor pastra sub cheie si se vor spala separat de celelalte ustensile.
    Art. 79
    Unitatile sanitare umane sau veterinare care nu au farmacisti pot detine produse si substante stupefiante numai sub forma conditionata (specialitati farmaceutice). Medicul director sau medicul sef al unitatii sanitare raspunde de pastrarea, manipularea si evidenta acestora, in conformitate cu prevederile prezentelor instructiuni.
    Art. 80
    La primirea unei prescriptii medicale recomandind produse stupefiante, farmacistul este obligat sa constate daca la intocmirea ei au fost respectate prevederile din prezentele instructiuni si sa sesizeze eventualele abateri.
    Farmacistul care prepara produse magistrale sau elibereaza produsele conditionate specificate in prescriptie este obligat sa aplice pe prescriptia medicala stampila farmaciei, numarul si data din registrul de copiere a retetelor si sa semneze de executare.
    Pentru prepararea produsului ce contine substante stupefiante este raspunzator farmacistul care a preparat produsul, iar pentru eliberare, farmacistul care l-a eliberat.
    Eliberarea acestor produse se face sub semnatura primitorului notindu-se pe prescriptie seria buletinului de identitate, data eliberarii si organul emitent, domiciliul primitorului, cu semnatura farmacistului care a eliberat produsul.
    Art. 81
    In cazul cind prescriptia medicala nu este intocmita cu respectarea prevederilor legale, farmacistul nu o va executa si va sesiza organul in subordinea caruia se afla farmacia.
    In cazurile in care exista suspiciuni in legatura cu o prescriptie medicala intocmita cu respectarea prevederilor legale, farmacistul va elibera totusi produsul, avind obligatia sa semnaleze deindata aceasta organului in subordinea caruia se afla farmacia, indicind, numarul prescriptiei si toate datele necesare efectuarii cercetarilor.
    Art. 82
    Farmaciile de toate categoriile vor tine zilnic evidenta miscarii produselor si a substantelor stupefiante intr-un registru intocmit conform anexei nr. 12, numerotat si sigilat de directia sanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti.
    Registrele de evidenta a stupefiantelor vor fi prezentate anual pentru viza directiei sanitare judetene sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti. Registrele necesare unitatilor sanitare apartinind Ministerului Fortelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne si Consiliului Securitatii Statului se vor viza de directiile sau serviciile sanitare din cadrul acestora.
    Art. 83
    In registrul de copiere a retetelor si in extrasul zilnic se vor sublinia de catre executant, cu creion rosu, produsele si substantele stupefiante.
    Art. 84
    Prescriptiile medicale recomandind produse stupefiante se retin de catre farmacia care a eliberat produsul, fiind interzisa repetarea eliberarii acestora. La cerere se va putea elibera bolnavului o copie.
    Art. 85
    Documentele pe baza carora s-au primit si s-au eliberat produse stupefiante se vor pastra in original, separat de celelalte acte justificative, astfel incit sa se asigure securitatea pastrarii lor, precum si inlesnirea controlului.
    Art. 86
    Cantitatile de produse si substante stupefiante necorespunzatoare, precum si pierderile constatate ca normale (in limita coeficientilor stabiliti de Ministerul Sanatatii) prin conservare, manipulare sau transport, in farmacii, se vor scadea din evidentele scriptice in baza aprobarii directorului oficiului farmaceutic, respectindu-se prevederile dispozitiilor in vigoare referitoare la pierderile normale.
    In cazul unitatilor subordonate Ministerului Sanatatii, aprobarea se da de catre ordonatorul de credite al unitatii.
    Pentru unitatile apartinind altor ministere, aprobarea se va da de directiile sau oficiile sanitare ale acestora, respectindu-se prevederile dispozitiilor in vigoare emise de Ministerul Sanatatii, referitoare la pierderile normale.
    In cazul cind pierderile de produse si substante stupefiante depasesc limitele stabilite de Ministerul Sanatatii pentru pierderile normale, se vor intocmi documentatii privind provenienta produselor si cauzele care au dus la pierderile constatate. Pentru pierderile datorate degradarii produselor, documentatia va fi insotita si de buletinul de analiza calitativa a acestora la data respectiva. Aceste documentatii vor fi inaintate Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, prin organul central in subordinea caruia se afla unitatile respective, pentru avizarea din punct de vedere tehnic. Pentru unitatile apartinind Ministerului Fortelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne si Consiliului Securitatii Statului, avizul din punct de vedere tehnic va fi dat de directiile sau serviciile sanitare ale acestora.
    Aprobarea scaderii din evidenta se va da in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
    Art. 87
    Produsele si substantele stupefiante avizate pentru distrugere vor fi centralizate la oficiul farmaceutic de care apartine farmacia si vor fi distruse de catre o comisie constituita dintr-un delegat al directorului oficiului farmaceutic, responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante din oficiul farmaceutic si delegatul organului militiei competente din punct de vedere teritorial.
    Distrugerea produselor si a substantelor stupefiante centralizate la oficiul farmaceutic, degradate sau necorespunzatoare, se face semestrial, cu ocazia inventarierilor, luindu-se toate masurile de securitate dictate de proprietatile fiecarui produs.
    Aceleasi masuri se vor lua si pentru ambalajele in care au fost conditionate sau ambalate produsele sau substantele stupefiante ce au fost distruse.
    Art. 88
    Diferentele in plus sau in minus constatate cu ocazia inventarierilor, inspectiilor etc. vor fi analizate de catre organele centrale in subordinea carora se afla unitatile respective, prin comisii tehnice. Comisiile tehnice vor fi alcatuite, dupa caz, din presedintele comisiei de inventariere sau farmacistul inspector din cadrul oficiului farmaceutic, farmacistul diriginte si responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante din unitate. Justificarea plusurilor sau minusurilor se va face din punct de vedere tehnic si stiintific. In cazul in care diferentele nu pot fi justificate, va fi sesizat Ministerul Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Pentru unitatile ministerelor cu retea sanitara proprie, comisiile tehnice vor fi alcatuite din presedintele comisiei de inventariere, farmacistul delegat de ministerul respectiv, farmacistul diriginte si responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante din unitate. Cazurile in care diferentele nu pot fi justificate vor fi inaintate spre rezolvare acestor ministere.
    Art. 89
    Solicitarea de mostre de produse sau substante stupefiante de la fabricile producatoare din strainatate sau din tara, precum si primirea de produse stupefiante in colete-daruri, sint interzise.
    Mostrele medicale de produse sau substante stupefiante trimise din proprie initiativa de fabricile producatoare din strainatate vor fi repartizate clinicilor, pentru experimentare, cu aprobarea Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale. De asemenea, fabricile producatoare din tara pot difuza clinicilor, in scop de experimentare, mostre medicale de produse sau substante stupefiante, cu aprobarea Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale.
    Mostrele medicale de produse sau substante stupefiante destinate verificarilor clinice vor fi inregistrate la farmacia unitatii sanitare in care se face verificarea si vor urma regimul stabilit prin prezentele instructiuni.

    CAP. 6
    Activitatea cu produse si substante stupefiante in laboratoare

    Art. 90
    Laboratoarele de analize si de cercetari stiintifice din institutiile de invatamint, cabinetele de analiza si institutele de cercetari stiintifice care detin si manipuleaza produse si substante stupefiante, vor aplica dispozitiile privitoare la depozitele de medicamente prevazute in prezentele instructiuni, manipularea fiind permisa tuturor tehnicienilor conform planului de munca stabilit.
    Pentru evidenta acestei categorii de produse, conducerea unitatii va desemna in fiecare laborator un responsabil cu evidenta produselor si substantelor stupefiante, care va urmari consumul acestora. Evidenta se va tine intr-un registru special, intocmit conform anexei nr. 13, vizat si parafat de organul central in subordinea caruia se afla unitatea respectiva.
    Art. 91
    Probele pentru analiza, cantitatile rezultate din cercetarile de laborator, mostrele provenite din statia pilot sau din fabricile de medicamente, precum si stupefiantele folosite ca reactivi, vor fi inregistrate de catre responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante, urmarindu-se utilizarea lor in cadrul laboratoarelor. Situatia privind circulatia produselor si substantelor stupefiante in aceste unitati va fi intocmita anual conform anexei nr. 14 si se va inainta Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, prin forul tutelar. La sfirsitul fiecarui an cantitatile de produse necorespunzatoare care au depasit termenul de pastrare de 12 luni vor fi distruse de catre o comisie constituita dintr-un delegat al unitatii, responsabilul cu evidenta produselor si substantelor stupefiante si delegatul organului militiei competente din punct de vedere teritorial.

    CAP. 7
    Dotarea cu produse si substante stupefiante a truselor de prim-ajutor de pe avioane si vapoare

    Art. 92
    Dotarea cu produse si substante stupefiante a truselor de prim-ajutor de pe avioane si vapoare se face cu aprobarea Ministerului Sanatatii, pe baza cererii organului central in subordinea caruia se afla unitatea posesoare de avioane si vapoare ce efectueaza curse interne sau internationale.
    In cerere se va arata: felul si denumirea avionului sau vaporului, cursele pe care le efectueaza, denumirea produselor stupefiante, cantitatea cu care se doteaza o trusa si numarul truselor ce urmeaza sa fie dotate.
    Eliberarea produselor stupefiante pentru dotarea acestor truse se va face de catre unitatile desemnate de oficiul farmaceutic in a carui raza de activitate se afla unitatile solicitante.
    Art. 93
    Detinerea si utilizarea produselor stupefiante in trusele de prim-ajutor sint permise - cu respectarea urmatoarelor conditii:
    - produsele stupefiante trebuie sa fie inchise intr-o cutie fara nici un fel de inscriptie, care se sigileaza inainte de plecarea in cursa de catre organele sanitare desemnate de directia sanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti;
    - comandantul avionului sau al vaporului va desemna o persoana, in cazul in care nu este medic in echipaj, care sa raspunda de continutul trusei;
    - in interiorul trusei trebuie sa se gaseasca lista nominala si cantitativa a produselor stupefiante continute, vizata de serviciul medical al unitatii posesoare de avioane sau vapoare dupa fiecare completare sau verificare;
    - pentru fiecare utilizare de stupefiant se va rupe sigiliul trusei, dupa care se va intocmi un proces-verbal, in care se vor mentiona stupefiantul administrat, cantitatea, numele si prenumele persoanei careia i s-a administrat, numarul actului de identitate si denumirea organului emitent, precum si motivul administrarii produsului.
    Procesul-verbal va fi semnat de persoana care raspunde de pastrarea si utilizarea trusei si de comandantul avionului sau vasului si va fi inscris intr-un borderou ce se va pastra de asemenea in trusa, constituind actul justificativ al consumului.
    Borderoul va fi vizat de catre unitatea care elibereaza stupefiantele si se va depune la organul sanitar care efectueaza controlul trusei.
    Responsabilul trusei va anunta imediat cazurile de sustrageri sau de distrugeri de produse stupefiante din trusa comandantului care va sesiza, in termen de 24 de ore dupa reintoarcerea la baza de plecare, organele sanitare si ale militiei competente sa faca cercetarile.
    Trusa cu stupefiante trebuie prezentata la toate controalele ce se efectueaza de catre organele sanitare desemnate de directiile sanitare judetene sau a municipiului Bucuresti.
    Art. 94
    Oficiile farmaceutice vor inainta anual Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale situatii privind circulatia produselor stupefiante livrate pentru trusele de prim-ajutor de pe avioane sau vapoare.
    Art. 95
    Aprovizionarea truselor de prim-ajutor de pe avioanele si vapoarele care efectueaza curse interne sau internationale se face in mod obligatoriu numai in tara de inmatriculare a avionului sau vaporului.
    Art. 96
    In cazul avioanelor si vapoarelor ce se vind de catre unitatile producatoare si care contin in baremul de dotare truse cu stupefiante, stupefiantele vor putea fi obtinute pe baza cererii intreprinderii producatoare din Republica Socialista Romania.
    Cererile pentru dotarea cu produse stupefiante a vapoarelor si avioanelor ce se vind in alte tari se vor inainta Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale - cu 6 luni inainte de sfirsitul anului in curs, pentru anul urmator, in scopul includerii acestora in necesarul anual.
    Art. 97
    Dotarea cu produse stupefiante a truselor de prim-ajutor de pe avioanele si vapoarele militare se face cu aprobarea si conform normelor stabilite de organele tehnice ale Ministerului Fortelor Armate.

    CAP. 8
    Dezintoxicarea toxicomanilor

    Art. 98
    Toxicomanii prin stupefiante vor fi internati in unitatile cu paturi de psihiatrie, cu respectarea normelor legale. Toxicomanii prin stupefiante care nu se prezinta din proprie initiativa sau se opun internarii pentru tratament vor fi internati potrivit prevederilor Decretului nr. 12/1965 privind ingrijirea medicala a bolnavilor mintali periculosi.
    Art. 99
    Unitatile in care se interneaza toxicomanii prin stupefiante, care se prezinta din proprie initiativa, sint obligate sa sesizeze organele de urmarire penala in a caror raza teritoriala domiciliaza bolnavul, in vederea urmaririi sau depistarii surselor de procurare.
    Art. 100
    In unitatile spitalicesti in care se trateaza toxicomanii prin stupefiante trebuie create conditiile unei stricte supravegheri, pentru ca acestia sa nu-si poata procura stupefiante.
    Tratamentul toxicomanilor prin stupefiante consta in:
    a) cura de dezintoxicare;
    b) ingrijirea postcura.
    Cura de dezintoxicare se poate realiza prin doua metode:
    - administrarea de doze din ce in ce mai mici din stupefiantul folosit, inlocuindu-l treptat cu sedative sau alte medicamente indicate de starea bolnavului;
    - oprirea brusca a administrarii stupefiantului, care se va inlocui prin medicamentele indicate pentru mentinerea tonusului neuromuscular.
    Ingrijirea postcura si readaptarea toxicomanilor prin stupefiante la viata normala consta in aplicarea metodelor de tratament de specialitate, care sa asigure cresterea rezistentei psihice si morale a acestora, in vederea prevenirii recaderilor.
    In acest sens se urmareste:
    - tratamentul anumitor maladii care au stat la baza producerii toxicomaniei si care a impus periodic administrarea de stupefiante (litiaza renala, litiaza biliara etc.);
    - reabilitarea sociala a bolnavilor care au folosit aceste droguri pentru a-si ameliora unele suferinte morale.
    Art. 101
    Spitalul, prin policlinica si cu sprijinul organelor de profil ale directiei pentru problemele de munca si ocrotiri sociale din cadrul consiliului popular judetean, municipal sau orasenesc, va analiza conditiile de viata si de munca ale persoanelor respective, in vederea rezolvarii diverselor probleme ridicate de aspectele mediului social in care traiesc acestea.
    Art. 102
    Spitalele in care se interneaza toxicomani prin stupefiante au obligatia de a inainta, anual, Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, o situatie intocmita conform anexei nr. 15 la prezentele instructiuni. Situatia se va inainta, prin directia sanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti, in luna ianuarie a fiecarui an, pentru anul precedent.

    CAP. 9
    Date referitoare la circulatia produselor si substantelor stupefiante

    Art. 103
    Ministerul Fortelor Armate, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Securitatii Statului si celelalte ministere cu retea sanitara proprie vor inainta anual, Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, situatii centralizatoare privind intrarile, consumurile si stocurile produselor si substantelor stupefiante in unitatile din subordine. Nu vor fi incluse in aceste situatii date de la unitatile care elibereaza aceste produse si substante direct bolnavilor (farmacii, spitale, dispensare etc.).
    De asemenea, Ministerul Comertului Exterior, fabricile de medicamente, unitatile care fabrica produse de uz stomatologic, precum si depozitele autorizate sa primeasca produse si substante stupefiante din import, vor inainta trimestrial date privind intrarile, consumurile si stocurile de produse si substante stupefiante.
    Art. 104
    Unitatile care detin, manipuleaza, utilizeaza sau efectueaza diverse operatiuni cu produse sau substante stupefiante vor inainta anual date privind intrarile, consumurile si stocurile de produse si substante stupefiante sau alte date in legatura cu circulatia acestora. Datele anuale si trimestriale se vor inainta Ministerului Sanatatii - Directia farmaceutica si a aparaturii medicale, prin organele centrale in subordinea carora se afla unitatile, in termen de 30 de zile de la sfirsitul trimestrului sau al anului pentru care se face raportarea, iar cele suplimentare, in termenele fixate in cerere.

    CAP. 10
    Controlul respectarii dispozitiilor legale privind activitatea cu stupefiante

    Art. 105
    Controlul respectarii dispozitiilor legale privind activitatea cu stupefiante se efectueaza de catre organele tehnice de specialitate ale Ministerului Sanatatii, ale directiilor sanitare judetene si a municipiului Bucuresti, precum si de catre organele Ministerului Afacerilor Interne.
    Directorii directiilor sanitare judetene si al directiei sanitare a municipiului Bucuresti sint obligati sa controleze si sa coordoneze aplicarea dispozitiilor legale privind regimul produselor si al substantelor stupefiante pe teritoriul respectiv.
    In unitatile in care se desfasoara activitati cu produse sau substante stupefiante, organele Ministerului Afacerilor Interne vor efectua controlul, insotite de un specialist (medic, farmacist, toxicolog) din partea ministerelor, celorlalte organe si organizatii centrale sau din partea comitetelor executive ale consiliilor populare judetene ori al municipiului Bucuresti, in subordinea carora se afla unitatile respective.
    Art. 106
    Pentru unitatile Ministerului Fortelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne si Consiliului Securitatii Statului, controlul se efectueaza de catre specialisti ai acestor organe.
    Art. 107
    La punctele de trecere a frontierei de stat - aeriene, navale, rutiere si feroviare - controlul aplicarii dispozitiilor legale privind regimul produselor si al substantelor stupefiante se efectueaza de catre organele Ministerului Afacerilor Interne, impreuna cu organele Ministerului Comertului Exterior si cu cele ale Ministerului Fortelor Armate. In caz de necesitate, controlul se poate efectua si de specialisti din Ministerul Sanatatii sau ai altor organe, delegati in acest scop.

    CAP. 11
    Dispozitii finale

    Art. 108
    Prezentele instructiuni intra in vigoare odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 73/1969 privind regimul produselor si al substantelor stupefiante.
    Pe aceeasi data se abroga Decizia nr. 116.086/1950, cu completarile ulterioare, pentru stabilirea normelor de aplicare a Decretului nr. 227/1950 pentru reglementarea intrebuintarii stupefiantelor, Instructiunile pentru aplicarea Hotaririi Consiliului de Ministri nr. 1178/1954 privind comunicarea unor date in legatura cu importul, folosirea si difuzarea stupefiantelor, precum si orice alte dispozitii contrare prezentelor instructiuni.

                             Ministrul sanatatii,
                              Dr. DAN ENACHESCU

    ANEXA 1

    A. Lista produselor si a substantelor stupefiante supuse regimului stabilit prin prevederile Legii nr. 73/1969 privind regimul produselor si al substantelor stupefiante

- ACETORPHINUM             3-o-acetiltetrahidro-7-alfa-(1-hidroxi-metilbutil)-
  acetorfin                6,14-endoetenooripavin
- ACETYLDIHIDROCODEINUM
  acetildihidrocodeina
- ACETYLMETHADOLUM         3-acetoxi-6-dimetilamino-4,4-difenilheptan
  acetilmetadol
- AETHYLMETHYLTHIAMBUTENUM 3-etilmetilamino-1,1-di-(2'-tienil)-1-buten
  etilmetiltiambuten
- AETHYLMORPHINUM          3-etilmorfina
  etilmorfina
- AETHONITAZENUM           1-dietilaminoetil-2-(p-etoxibenzil)-5-
  etonitazen               nitrobenzimidazol
- AETHORPHINUM             tetrahidro-7-alfa-(1-hidroxi-1-metilbutil)-6,14-
  etorfin                  endoetenooripavin
- AETHOXERIDINUM           esterul etilic al acidului 1-[2-(2-hidroxietoxi
  etoxeridin               etil)]-4-fenil-piperidincarboxilic
- ALLYLPRODINUM            3-allil-1-metil-4-fenil-4-propionoxipiperidin
  allilprodin
- ALPHACETYLMETHADOLUM     alfa-3-acetoxi-6-dimetilamino-4,4-difenilheptan
  alfacetilmetadol
- ALPHAMEPRODINUM          alfa-3-etil-1-metil-4-fenil-4-propionoxipiperidin
  alfameprodin
- ALPHAMETHADOLUM          alfa-6-dimetilamino-4,4-difenil-3-heptanol
  alfametadol
- ALPHAPRODINUM            alfa-1,3-dimetil-4-fenil-4-propionoxipiperidin
  alfaprodin
- ANILERIDINUM             esterul etilic al acidului paraaminofenetil-4-
  anileridin               fenilpiperidin-4-carboxilic
- BENZETHIDINUM            esterul etilic al acidului (-2-benziloxietil)-4-
  benzetidin               fenilpiperidin-4-carboxilic
- BENZYLMORPHINUM          3-benzilmorfina
  benzilmorfina
- BEZITRAMIDUM             3-ciano-3,3-difenilpropil-1 (oxo-2-propionil-3-
  bezitramid               benzimidazolinil-1)-4-piperidin
- BETACETYLMETHADOLUM      beta-3-acetoxi-6-dimetilamino-4,4-difenilheptan
  betacetilmetadol
- BETAMEPRODINUM           beta-3-etil-1-metil-4-fenil-4-propionoxipiperidin
  betameprodin
- BETAMETHADOLUM           beta-6-dimetilamino-4,4-difenil-3-heptanol
  betametadol
- BETAPRODINUM             beta-1,3-dimetil-4-fenil-4-propionoxipiperidin
  betaprodin
- CANNABIS (cinepa
  indiana), RESINA
  CANNABIS, EXTRACTUM ET
  TINCTURAE CANNABIS
- CETOBEMIDONUM            4-m-hidroxifenil-1-metil-4-propionilpiperidin
  cetobenidon
- CLONITAZENUM             (2-para-clorbenzil)-1-dietil-aminoetil-5-
  clonitazen               nitrobenzimidazol
- COCAE FOLIUM
  Foi de coca
- COCAINUM                 esterul metilic al benzoilecgoninei
  cocaina
- CODEINUM                 3-metilmorfina
  codeina
- CODOXIMUM                dihidrocodeinon-o-(carboximetil)-oxima
  codoxim
- DESOMORPHINUM            dihidrodesoximorfina
  desomorfina
- DEXTROMORAMIDUM          (+)-3-metil-2,2-difenil-4-morfolino-butilpirolidin
  dextromoramid
- DIAETHYLTHIAMBUTENUM     3-dietilamino-1,1-di-(2'-tienil)-1-buten
  dietiltiambuten
- DIAMPROMIDUM             N-[2-(metilfenetilamino) propil]-propionanilid
  diampromid
- DIHYDROCODEINUM
  dihidrocodeina
- DIHYDROMORPHINUM
  dihidromorfina
- DIMENOXADOLUM            2-dimetilaminoetil-1-etoxi-1,1-difenilacetat
  dimenoxadol
- DIMEPHEPTANOLUM          6-dimetilamino-4,4-difenil-3-heptanol
  dimefeptanol
- DIMETHYLTHIAMBUTENUM     3-dimetilamino-1,1-di-(2'-tienil)-1-buten
  dimetiltiambuten
- DIOXAPHETYLUM BUTYRICUM  4-morfolino-2,2-difenil-etil-butirat
  butirat de dioxafetil
- DIPHENOXYLATUM           esterul etilic al acidului (-3-ciano-3,3-
  difenoxilat              difenilpropil)-4-fenilpiperidin-4-carboxilic
- DIPIPANONUM              (4,4-difenil-6-piperidin-3-heptanon)
  dipipanon
- ECGONINUM                esterii si derivatii sai care sint transformabili
  ecgonina                 in ecgonina si cocaina
- FENTANYLUM               1-fenetil-4-N-propionilanilino piperidin
  fentanil
- FURETHIDINUM             esterul etilic al acidului-1-
  furetidin                (2-tetrahidrofurfuriloxietil-4-fenil-4-
                           piperidincarboxilic)
- HEROINUM                 diacetilmorfina
  heroina
- HYDROCODONUM             dihidrocodeinon
  hidrocodon
- HYDROMORPHINOLUM         14-hidroxidihidromorfina
  hidromorfinol
- HYDROMORPHONUM           dihidromorfinon
  hidrocodon
- HYDROXYPETHIDINUM        esterul etilic al acidului 1-metil-4-(m-hidroxifenil)
  hidromorfinol            -4-piperidincarboxilic
- ISOMETHADONUM            6-dimetilamino-5-metil-4,4-difenil-3-hexanon
  isometadon
- LEVOMETHORPHANUM         (-)-3-metoxi-N-metilmorfinan
  levometorfan
- LEVOMORAMIDUM            (-)-3-metil-2,2-difenil-4-morfolino-butilpirolidin
  lovomoramid
- LEVOPHENACYLMORPHANUM    (-)-3-hidroxi-N-fenacilmorfinan
  lovofenacilmorfan
- LEVORPHANOLUM            (-)-3-hidroxi-N-metilmorfinan
  levorfanol
- METAZOCINUM              2'-hidroxi-2,5,9-trimetil-6,7-benzomorfan
  metazocin
- METHADONUM               6-dimetilamino-4,4-difenil-3-heptanon
  metadon
- METHADONUM-intermediat   4-ciano-2-dimetilamino-4,4-difenilbutan
  metadon-intermediat
- METHYLDESORPHINUM        6-metil-delta-6-desoximorfina
  metildesorfin
- METHYLDIHYDROMORPHINUM   6-metildihidromorfina
  metildihidromorfina
- METOPONUM                5-metildihidromorfinona
  metopon
- MORAMIDUM-intermediat    acidul-2-metil-3-morfolino-1,1-difenil-
  moramid-intermediat      propancarboxilic
- MORPHERIDINUM            esterul etilic al acidului 1-(2-morfolinoetil)-4-
  morferidin               fenil-piperidin-4-carboxilic
- MORPHINUM
  morfina
- MORPHINUM METHOBROMIDUM
  metrobromura de morfina
  si alti derivati
  morfinici cu azot
  pentavalent
- MORPHINUM-N-OXYDATUM
  morfina-N-oxid
- MYROPHINUM               miristilesterbenzilmorfina
  mirofin
- NICOCODINUM              6-nicotinilcodeina
  nicocodin
- NICODICODINUM            6-nicotinildihidrocodeina
  nicodicodin
- NICOMORPHINUM            3,6-dinicotinilmorfina
  nicomorfina
- NORACYMETHADOLUM         (+/-)-alfa-3-acetoxi-6-metilamino-4,4-difenilheptan
  noracimetadol
- NORCODEINUM              demetilcodeina
  norcodeina
- NORLEVORPHANOLUM         (-)-3-hidroximorfinan
  norlevorfanol
- NORMETHADONUM            6-dimetilamino-4,4-difenil-3-hexanon
  normetadon
- NORMORPHINUM             demetilmorfina
  normorfina
- NORPIPANONUM             4,4-difenil-6-piperidino-3-hexanon
  norpipanon
- OPIUM
- OXYCODONUM               14-hidroxidihidrocodeinona
  oxicodon
- OXYMORPHONUM             14-hidroxidihidromorfinona
  oximorfon
- PETHIDINUM               esterul etilic al acidului 1-metil-4-fenilpiperidin-
  petidina                 4-carboxilic
- PETHIDINUM-intermediat A 4-ciano-1-metil-4-fenilpiperidin
- PETHIDINUM-intermediat B esterul etilic al acidului-4-fenilpiperidin-4-
                           carboxilic
- PETHIDINUM-intermediat C acidul 1-metil-4-fenilpiperidin-4-carboxilic
- PHENADOXONUM             6-morfolino-4,4-difenil-3-heptanon
  fenadoxon
- PHENAMPROMIDUM           N-(1-metil-2-piperidinoetil)-propionanilid
  fenampromid
- PHENAZOCINUM             2'-hidroxi-5,9-dimetil-2-fenetil-6,7-benzomorfan
  fenazocin
- PHENOMORPHANUM           3-hidroxi-N-fenetilmorfinan
  fenomorfan
- PHENOPERIDINUM           esterul etilic al acidului 1-(3-hidroxi-3-
  fenoperidin              fenilpropil)-4-fenilpiperidin-4-carboxilic
- PHOLCODINUM              2-morfoliniletilmorfina
  folcodin
- PIMINODINUM              esterul etilic al acidului 1-(3-fenilaminopropil)-4-
  piminodin                fenilpiperidin-4-carboxilic
- PIRITRAMIDUM             amida acidului 1-(3-ciano-3,3-difenilpropil)-4-
  piritramid               piperidino-4-piperidincarboxilic
- PROHEPTAZINUM            1,3-dimetil-4-fenil-4-propionoxiazacicloheptan
  proheptazin
- PROPERIDINUM             esterul isopropilic al acidului 1-metil-4-
  properidin               fenilpiperidin-4-carboxilic
- RACEMETHORPHANUM         (+/-)-3-metoxi-N-metilmorfinan
  racemetorfan
- RACEMORAMIDUM            (+/-)-3-metil-2,2-difenil-4-morfolino-butilpirolidin
  racemoramid
- RACEMORPHANUM            (+/-)-3-hidroxi-N-metilmorfinan
  racemorfan
- THEBACONUM               acetildihidrocodeinon
  tebacon
- THEBAINUM
  tebaina
- TRIMEPERIDINUM           1,2,5-trimetil-4-fenil-4-propionoxipiperidin
  trimeperidin
- sarurile stupefiantelor inscrise in prezenta lista;
- produsele conditionate (comprimate, drajeuri, solutii, siropuri etc.) in
  compozitia carora intra stupefiantele inscrise in prezenta lista.

    Mai sint supuse regimului stabilit de prevederile Legii nr. 73/1969 urmatoarele produse si substante:

- AMPHETAMINUM             (+/-)-1-fenil-2-aminopropan
  amfetamina
- CAPITA PAPAVERIS
  capete de mac
- DEXAMPHETAMINUM          (+/-)-1-fenil-2-aminopropan
  dexamfetamina
- LYSERGIDUM               dietilamida acidului lisergic-LSD-25
  lisergid
- METAMPHETAMINUM          (+/-)-1-fenil-2-metilaminopropan
  metamfetamina
- METHYLPHENIDATUM         alfa-fenil alfa-piperidil-2 acetat de metil
  metilfenidat
- PHENMETRAZINUM           metil-3 fenil-2 morfolin
  fenmetrazin
- PIPRADROLUM              alfa, alfa-difenil alfa-piperidil-2 metanol
  pipradrol
- sarurile acestor substante stupefiante;
- produsele conditionate in compozitia carora intra aceste substante
  stupefiante.

    B. Lista produselor si a substantelor prevazute in nomenclatorul de medicamente al Ministerului Sanatatii si supuse prevederilor Legii nr. 73/1969 privind regimul produselor si al substantelor stupefiante

                       SPECIALITATI FARMACEUTICE

    - Anapetol (Suplin) comprimate
      (denumire comuna internationala: Phenmetrazini hydrochloridum)
    - Benzedrin comprimate
      (denumire comuna internationala: Amphetaminum)
    - Centedrin comprimate
      (denumire comuna internationala: Methylphenidati hydrochloridum)
    - Fentanyl fiole
      (denumire comuna internationala: Fentanylum)
    - Hexapon (Opicalm) fiole
    - Hidromorfon (Dilauden) fiole
      (denumire comuna internationala: Hydromorphoni hydrochloridum)
    - Hidromorfon atropin (Dilauden-atropin) fiole
    - Hidromorfon scopolamin (Dilauden-scopolamin) fiole
    - Mialgin fiole
      (denumire comuna internationala: Pethidini hydrochloridum)
    - Morfina fiole
    - Morfina atropina fiole
    - Sintalgon comprimate si fiole
      (denumire comuna internationala: Methadoni hydrochloridum).

                          PRODUSE GALENICE

    - Mixtura anaestesica cocaini (solutie Bonain)
    - Pulvis opii et ipecacuanhae (pulbere de opiu si ipeca; sinonim: pulvis Doveri)
    - Sirupus opii (sirop de opiu)
    - Sirupus opii dilutus (sirop de opiu diluat)
    - Tinctura anticholerina (tinctura anticolerina)
    - Tinctura opii (tinctura de opiu)
    - Tinctura opii composita (tinctura de opiu compusa).

                      SUBSTANTE PENTRU UZ FARMACEUTIC

    - Aethylmorphinum hydrochloricum (clorhidrat de etilmorfina; sinonim: Dionina)
    - Cocainum hydrochloricum (clorhidrat de cocaina)
    - Codeinum (codeina)
    - Codeinum hydrochloricum (clorhidrat de codeina)
    - Codeinum phosphoricum (fosfat de codeina)
    - Extractum opii siccum (extract uscat de opiu)
    - Morphinum hydrochloricum (clorhidrat de morfina)
    - Opium pulveratum (opiu pulbere)
    - Opium concentratum (opiu concentrat; sinonime: Omnopon, Pantopon).

    ANEXA 2

    A. Lista produselor si a substantelor stupefiante exceptate de la prevederile art. 7 din Legea nr. 73/1969 ce se pot prescrie si elibera pe formulare obisnuite (fara timbru sec) care nu se retin de farmacii

    - Aethylmorphinum hydrochloricum (clorhidrat de etilmorfina; sinonim: Dionina) si saruri
    - Codeinum (codeina) si saruri
    - Pulvis opii et ipecacuanhae (pulbere de opiu si ipeca; sinonim: pulvis Doveri), pina la cantitatea de 3 grame
    - Sirupus opii (sirop de opiu), pina la cantitatea de 25 grame
    - Sirupus opii dilutus (sirop de opiu diluat), pina la cantitatea de 50 grame
    - Tincturile de opiu, prevazute in Farmacopeea romana in vigoare, pina la cantitatea de 1,50 grame.
    Toate acestea se pot prescrie si elibera pe formulare obisnuite (fara timbru sec) care nu se retin de farmacii numai daca sint asociate cu alte ingrediente, in prescriptii magistrale, sub forma de pulberi, potiuni, siropuri etc.

    B. Se pot elibera, la cerere, fara prescriptie medicala:
    - Tinctura anticholerina (tinctura anticolerina; sinonim: tinctura Davilla), pina la cantitatea de 10 grame, cu conditia de a se inregistra in registrul de copiere a retetelor: data, cantitatea eliberata, numele si prenumele pacientului si adresa;
    - Ceaiurile medicinale in compozitia carora intra capita papaveris (capete de mac).

    ANEXA 3

    Registru pentru evidenta miscarii produselor si substantelor stupefiante in fabricile de medicamente si in depozite

    Denumirea stupefiantului: ....................

________________________________________________________________________________
Nr.  Data  Nr. documentului     Cantitatea       Unitatea careia  Loc pentru
crt.       de intrare sau   ___________________  i s-a livrat     verificari
           de iesire        Intrari Iesiri Sold                   sau observatii
________________________________________________________________________________
      ..        ...           ..     ..     ..        ..               ...
________________________________________________________________________________

    ANEXA 4

    MINISTERUL SANATATII
    DIRECTIA SANITARA A JUDETULUI ....................
    UNITATEA EMITENTA ................................        Regim special
    Localitatea ......................................        Fila 1 (fata)

________________________________________________________________________________
1. Numele si prenumele bolnavului ..............................................
2. Virsta .......... profesiunea ...............................................
3. Domiciliul ..................................................................
4. Intreprinderea unde lucreaza ................................................
5. Nr. fisei (nr. foii de observatie) ..... sau nr. din registrul de consultatii
6. Diagnosticul ................................................................

    Rp.

                                                   Semnatura si parafa
                                                       medicului,
________________
    Timbrul                                        Stampila rotunda
      sec                                         a unitatii emitente
________________
                                                  Data ..............

                                                              Fila 1 (verso)

    In cazul bolnavilor care primesc produse stupefiante pe baza de autorizatie, medicul care elibereaza prescriptia va solicita semnatura bolnavului sau a delegatului sau pentru mentiunea de mai jos:
    Am luat cunostinta de obligatia de a restitui cantitatile de produse stupefiante neconsumate de bolnav din diferite motive.
    Restituirea ma oblig sa o fac in termen de 10 zile de la ivirea motivului.

                                             Semnatura bolnavului
                                             sau a delegatului sau,
                                             ......................
________________________________________________________________________________

                                             Loc pentru stampila farmaciei

    Semnatura farmacistului care a executat prescriptia .......................
    Semnatura farmacistului care a eliberat produsul stupefiant ...............

    Am primit medicamentele prescrise

    Numele si prenumele .......................................................
    Adresa ....................................................................
    Semnatura primitorului ....................................................
    Buletin de identitate: seria ....... nr. .......... circumscriptia
    de militie ................................................................

    Data ....................

    ANEXA 5

    Antetul unitatii sanitare emitente

    Nr. ..... data ...................
    nr. fisei

    Catre
          DIRECTIA SANITARA A JUDETULUI
          .............................

                              Certificat medical

    Pe baza consultatiei date de noi, va facem cunoscut ca bolnavul ............ .............. in virsta de ....... ani, cu buletinul de identitate seria ......... nr. .........., domiciliat in orasul/comuna ......................, str. ........................ nr. ....., sufera de .................... si are nevoie de tratament prelungit cu produsul ..................... in doza zilnica de (in cifre si litere) ............................. pentru perioade de 10 - 15 zile.
    Va rugam a desemna farmacia de unde se va ridica produsul prescris.

               Director,                  Medic de specialitate,
           ..................           ..........................
________________________________________________________________________________

    ANEXA 6

    DIRECTIA SANITARA A JUDETULUI                             Fila 1 (fata)
    .............................

                                     Nr. ....... din ..........
                                Se anuleaza orice alta autorizatie
                                          data anterior

                    Autorizatie pentru Farmacia nr. ....

    Avind in vedere certificatul medical nr. ....... din .............. eliberat de .........................., sinteti autorizati sa eliberati pentru bolnavul(a) ............................. in virsta de ..... ani, cu buletinul de identitate seria ...... nr. ............, domiciliat(a) in orasul/comuna ..................., str. ............... nr. ...., ce sufera de ....................... produsul ..................... in cantitate de ............. zilnic, pentru perioade de 10 - 15 zile.
    Prezenta autorizatie s-a eliberat in patru exemplare, dintre care:
    - originalul s-a predat bolnavului sau delegatului sau pentru a-l depune la Farmacia nr. ........;
    - al doilea exemplar se pastreaza pentru evidenta in cadrul directiei sanitare;
    - al treilea exemplar s-a trimis circumscriptiei sanitare ................;
    - al patrulea exemplar s-a predat bolnavului sau delegatului sau spre a-i servi la justificarea detinerii produsului stupefiant.
    Valabilitatea prezentei autorizatii este de 3 luni de la data eliberarii.

                                                 Director,
                                               .............

                                                              Fila 1 (verso)

    Date ce se vor inscrie de farmacist la fiecare eliberare de produs stupefiant*)

________________________________________________________________________________
                      Seria si numarul buletinului de          Semnatura
Nr.   Rp.   Data      identitate al primitorului, data         primitorului
                      eliberarii si organul emitent
________________________________________________________________________________
      ..     ..                    ....                            ...
________________________________________________________________________________

    Farmacistul care elibereaza produsul stupefiant va solicita semnatura bolnavului sau a delegatului acestuia pentru mentiunea de mai jos:
    Am luat cunostinta de obligatia de a restitui atit cantitatile de produse stupefiante neconsumate de bolnav din diferite motive, cit si exemplarul autorizatiei pe care-l detin.
    Restituirea ma oblig sa o fac in termen de 10 zile de la ivirea motivului.

                                             Semnatura bolnavului
                                             sau a delegatului sau,

------------
    *) Datele se vor inscrie atit pe originalul autorizatiei aflat la farmacie, cit si pe exemplarul detinut de bolnav.

    ANEXA 7

    Caiet pentru evidenta autorizatiilor eliberate pentru ridicarea produselor si substantelor stupefiante

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    N - Numarul autorizatiei
    NC - Numarul certificatului medical si data eliberarii
    F - Farmacia autorizata
    D - Data expirarii autorizatiei
    O - Observatii
________________________________________________________________________________
Nr.  N  Data       Numele si  Domiciliul NC Diagnosticul Denumirea       F  D  O
crt.    eliberarii prenumele                             stupefiantului
                   bolnavului                            si doza zilnica
________________________________________________________________________________
     ..     ..         ..         ..     ..      ..           ...        .. ..
________________________________________________________________________________

    ANEXA 8

                                CAIET
pentru evidenta produselor si a substantelor stupefiante procurate pe condici de aparat

    Denumirea produsului sau substantei: ......

    Semnificatia coloanei O din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    O - Observatii
________________________________________________________________________________
Nr.  Data Intrari Iesiri Sold Numele,    Diagnosticul Nr. foii de Nr.          O
crt.                          prenumele               observatii, persoanelor
                              si                      nr. fisei   care au
                              domiciliul              sau nr. din administrat
                              bolnavului              registrul   stupefiantul
                                                      de
                                                      consultatii
________________________________________________________________________________
...   ..    ..      ..    ..     ...         ..           ...         ...     ..
________________________________________________________________________________

    ANEXA 9

    DIRECTIA SANITARA A JUDETULUI ..................

    Registru pentru evidenta formularelor cu timbru sec

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Anul
    L - Luna
    Z - Ziua
    S - Semnatura delegatului unitatii si numarul delegatiei
________________________________________________________________________________
Nr.  Numarul de     Data    Unitatea   S  Identitatea   Data          Verificat
crt. ordine al     _______  sanitara      primitorului  justificarii  (loc
     formularelor  A  L  Z  si sediul                   formularelor  rezervat
                                                                      pentru
                                                                      inspectii)
________________________________________________________________________________
..       ...       .. .. ..    ..     ...    ..           ...            ...
________________________________________________________________________________

    ANEXA 10

    UNITATEA SANITARA ................

    Caiet pentru evidenta formularelor cu timbru sec distribuite medicilor din unitatile sanitare

________________________________________________________________________________
Nr.   Numarul de      Data distribuirii    Parafa si   Observatii*)   Verificat
crt.  ordine al      ___________________   semnatura                  (loc
      formularului    Anul  Luna   Ziua    medicului                  rezervat
                                                                      pentru
                                                                      inspectii)
________________________________________________________________________________
..       ....         ..     ..      ..       ...          ...           ...
________________________________________________________________________________
    *) La aceasta rubrica se va trece si numarul formularelor restituite, in cazul cind medicul pleaca din localitate.

    ANEXA 11

    UNITATEA SANITARA ..................

                                   CAIET
             pentru evidenta folosirii formularelor cu timbru sec

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    D - Data eliberarii
    O - Observatii
________________________________________________________________________________
Nr.  D  Numarul de   Numele si  Domiciliul Diagnosticul Reteta    Numarul      O
crt.    ordine al    prenumele                          prescrisa fisei de
        formularului bolnavului                                   observatii
        folosit                                                   sau numarul
                                                                  din
                                                                  registrul de
                                                                  consultatii
________________________________________________________________________________
 ..  .    ...          .....       ...         ...       ...         ...       .
________________________________________________________________________________

    ANEXA 12

    Registru pentru evidenta miscarii produselor si substantelor stupefiante in farmacii

    Denumirea produsului sau a substantei: .....................

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    C - Cantitatea
    A - Intrari
    B - Iesiri
    S - Sold
________________________________________________________________________________
Nr.  Data Numarul      U/M       C    Numele si Numele si  Numele si  Loc
crt.      documentului (grame, _____  prenumele prenumele  prenumele  pentru
          de intrare   fiole,  A B S  medicilor bolnavului persoanei  verificari
          si de iesire cutii                               care       sau
                       etc.)                               ridica     observatii
                                                           produsul
                                                           stupefiant
                                                           (in
                                                           unitatile
                                                           sanitare,
                                                           numele
                                                           sorei)
________________________________________________________________________________
..   ..     ...          ..    . . .     ..       ...         ...        ...
________________________________________________________________________________

    ANEXA 13

    Registru pentru evidenta miscarii produselor si a substantelor stupefiante in laboratoarele de analize si de cercetari stiintifice din invatamint, cabinetele de analiza, institutele de cercetari stiintifice si din alte unitati ce detin si manipuleaza produse si substante stupefiante

________________________________________________________________________________
Nr.   Data  Numarul            Cantitatea          Lucrarea       Loc pentru
crt.        documentului   _____________________   pentru care    verificare
            de intrare     Intrari  Iesiri  Sold   a fost         sau observatii
            sau de iesire                          utilizat
                                                   stupefiantul
________________________________________________________________________________
..     ..      ...           ..       ..     ..        ...               ..
________________________________________________________________________________

    ANEXA 14

    Date trimestriale si anuale privind circulatia produselor si substantelor stupefiante in unitatile mentionate la anexa nr. 13

    Denumirea unitatii: .....................
________________________________________________________________________________
Nr.   Denumirea        Cantitatea         Provenienta  Lucrarea       Observatii
crt.  produsului   ______________________              pentru care
      sau a        Intrari Utilizari Sold              a fost folosit
      substantei
      stupefiante
________________________________________________________________________________
..       ..          ..       ..      ..      ..            ...            ..
________________________________________________________________________________

    ANEXA 15

    UNITATEA SANITARA .................
    Sediul ............................

                                  SITUATIA
           toxicomanilor prin stupefiante in decursul anului 19..

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    V - Virsta
    O - Ocupatia
    C - Caz nou sau recidiva
    T - Tratamentul aplicat
________________________________________________________________________________
Nr.  Numele si Domiciliul V  O Stupefiantul Modul de         Originea        C T
crt. prenumele                 folosit      procurare a      toxicomaniei*)
                                            stupefiantului*)
________________________________________________________________________________
..      ..         ..     .  .     ...           ...             ...         . .
________________________________________________________________________________
    *) Ilicit sau din sursa ilicita (prin trafic)
    *) Terapeutica etc. sau necunoscuta.



SmartCity5

COMENTARII la Instrucţiuni 103/1970

Momentan nu exista niciun comentariu la Instrucţiuni 103 din 1970
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Instrucţiuni 103/1970
Ordin 849 2003
privind aprobarea formularelor de prescriptie medicala cu regim special pentru medicamente cu si fara contributie personala, precum si cele cu timbru sec si a normelor metodologice privind utilizarea si modul de completare a formularelor de prescriptie medicala cu regim special pentru medicamente cu si fara contributie personala, precum si cele cu timbru sec
Ordin 297 2003
privind aprobarea formularelor de prescriptie medicala cu regim special pentru medicamente cu si fara contributie personala, precum si cele cu timbru sec si a normelor metodologice privind utilizarea si modul de completare a formularelor de prescriptie medicala cu regim special pentru medicamente cu si fara contributie personala, precum si cele cu timbru sec
Ordin 189 2002
privind completarea art. 62 din Instructiunile nr. 103/1970 pentru executarea prevederilor Legii nr. 73/1969 privind regimul produselor si al substantelor stupefiante
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu