LEGE
Nr. 311 din 28 iunie 2004
pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei
potabile
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 582 din 30 iunie 2004
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1
Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002, se modifica si se
completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa litera b) a punctului 1 se introduce litera c) cu
urmatorul cuprins:
"c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc.,
folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice; in functie de
conditiile locale specifice, autoritatile de sanatate publica judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti, pot face exceptie de la valorile
parametrilor de calitate, dar fara sa fie pusa in pericol sanatatea
consumatorilor."
2. La articolul 5, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5
(1) Calitatea apei potabile trebuie sa corespunda valorilor stabilite
pentru parametrii prevazuti in anexa nr. 1. In privinta parametrilor prevazuti
in tabelul 3 din anexa nr. 1, valorile lor sunt stabilite in scopul evaluarii
calitatii apei potabile in programele de monitorizare si in vederea
indeplinirii obligatiilor prevazute la art. 8."
3. La articolul 6, partea introductiva a alineatului (1) si alineatul (3)
vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 6
(1) Calitatea apei potabile este corespunzatoare cand valorile stabilite
pentru parametrii de calitate sunt in conformitate cu prevederile art. 5, in
urmatoarele puncte de prelevare a probelor:
...........................................................................
(3) In cazul constatarii situatiei prevazute la alin. (2), se va proceda
astfel:
a) producatorii, respectiv distribuitorii de apa potabila, notifica
proprietarii cu privire la masurile adecvate de remediere si intretinere a
retelei sau a tehnicilor adecvate de tratare, ce trebuie luate in scopul de a
reduce sau de a elimina riscul de neconformare la parametrii de calitate a apei
potabile, simultan cu informarea autoritatii de sanatate publica judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti;
b) autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului
Bucuresti, notifica consumatorii in cauza cu privire la masurile suplimentare
ce trebuie adoptate, daca acestea se impun, pentru prevenirea
imbolnavirilor."
4. La articolul 7, dupa alineatul (1) se introduc alineatele (1^1) si (1^2)
cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Producatorii si distribuitorii de apa potabila asigura
conformarea la parametrii de calitate si finantarea monitorizarii de audit si
de control a calitatii apei potabile.
(1^2) Autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului
Bucuresti, asigura supravegherea si controlul monitorizarii calitatii apei
potabile in scopul verificarii faptului ca apa distribuita consumatorului se
conformeaza la cerintele de calitate si nu creeaza riscuri pentru sanatatea
publica."
5. La articolul 7, dupa alineatul (5) se introduce alineatul (5^1) cu
urmatorul cuprins:
"(5^1) Lista laboratoarelor inregistrate, care efectueaza
monitorizarea calitatii apei, se face publica de catre Ministerul
Sanatatii."
6. La articolul 7, alineatul (6) va avea urmatorul cuprins:
"(6) Se pot utiliza si alte metode de analiza in afara celor prevazute
in anexa nr. 3, daca se probeaza ca rezultatele obtinute sunt comparabile.
Laboratoarele care au recurs la metode alternative vor prezenta toate
informatiile de validare a acestora, conform anexei nr. 3."
7. La articolul 8, alineatul (5) se abroga.
8. La articolul 13, alineatele (1), (2) si (4) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 13
(1) Autoritatile administratiei publice locale vor coordona elaborarea
planurilor de conformare, incluzand calendarul si costul masurilor necesare
pentru asigurarea conformarii producatorilor si distribuitorilor de apa
potabila la cerintele prevederilor prezentei legi.
(2) Ministerul Sanatatii va lua toate masurile pentru asigurarea
capacitatilor de realizare a monitorizarii de audit a calitatii apei potabile,
in vederea prevenirii riscurilor pentru sanatatea publica, pana la data de 31
decembrie 2005.
...........................................................................
(4) Producatorii, respectiv distribuitorii de apa, vor lua toate masurile
necesare pentru asigurarea conformarii la prevederile prezentei legi, fara a
aduce prejudicii notelor 2, 4 si 10 la tabelul 2 din anexa nr. 1, pana la data
aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cu exceptia celor care vor obtine
perioada de tranzitie."
9. Dupa articolul 14 se introduc articolele 14^1 - 14^3 cu urmatorul
cuprins:
"Art. 14^1
(1) Sursele ce asigura apa potabila in mediul rural, respectiv fantani,
puturi de mica adancime si captari de apa, exploatate in sistem local, vor fi
controlate, la un interval de 1 - 3 luni, prin prelevare de probe de apa si
analize de laborator.
(2) Starea de apa potabila sau apa nepotabila, constatata in baza
analizelor efectuate de un laborator abilitat, va fi consemnata pe o placuta
aplicata la vedere, pe sau in vecinatatea sursei de apa.
(3) In cazul in care analizele de laborator vor indica o apa care nu
indeplineste conditiile de potabilitate, se va interzice utilizarea acesteia
pentru consumul uman, al animalelor si pentru irigatii.
Art. 14^2
Detinatorii si utilizatorii surselor de apa prevazute la art. 14^1 au
obligatia sa asigure accesul la sursa de apa a organelor de control pentru
prelevarea de probe si sa ia toate masurile pentru a asigura protejarea
acesteia impotriva contaminarilor de orice fel.
Art. 14^3
Costurile de prelevare si analiza a probelor de apa prelevate sunt suportate
de catre proprietarul sursei de apa."
10. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15
Anexele nr. 1 - 3 se actualizeaza periodic prin hotarare a
Guvernului."
11. Anexele nr. 1 si 3 vor avea urmatorul cuprins:
"ANEXA 1
Parametrii de calitate ai apei potabile
1. Parametrii de calitate ai apei potabile
Parametrii de calitate sunt microbiologici, chimici si indicatori.
2. Valorile si concentratiile maxime admise pentru parametrii de calitate
ai apei potabile sunt conform tabelelor 1 A, 1 B, 2 si 3.
Tabel 1 A
Parametrii microbiologici
________________________________________________
Parametru Valoare admisa
(numar/100 ml)
________________________________________________
Escherichia coli (E. coli) 0
________________________________________________
Enterococi 0
________________________________________________
Tabel 1 B
Parametrii microbiologici pentru apa comercializata in sticle sau alte
recipiente
________________________________________________
Parametru Valoare admisa
________________________________________________
Escherichia coli (E. coli) 0/250 ml
________________________________________________
Enterococi 0/250 ml
________________________________________________
Pseudomonas aeruginosa 0/250 ml
________________________________________________
Numar de colonii la 22 grade C 100/ml
________________________________________________
Numar de colonii la 37 grade C 20/ml
________________________________________________
Tabel 2
Parametrii chimici
________________________________________________________________________________
Parametru Valoare Unitate
CMA de masura
________________________________________________________________________________
Acrilamida*1) 0,10 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Arsen 10 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Benzen 1,0 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Benz(a)piren 0,01 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Bor 1,0 mg/l
________________________________________________________________________________
Bromati*2) 10 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Cadmiu 5,0 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Clorura de vinil*1) 0,50 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Cianuri totale 50 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Cianuri libere 10 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Crom total 50 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Cupru*3), *4) 0,1 mg/l
________________________________________________________________________________
Dicloretan 3,0 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Epiclorhidrina*1) 0,10 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Fluor 1,2 mg/l
________________________________________________________________________________
Hidrocarburi policiclice aromatice*5) 0,10 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Mercur 1,0 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Nichel*3) 20 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Nitrati*6) 50 mg/l
________________________________________________________________________________
Nitriti*6) 0,50 mg/l
________________________________________________________________________________
Pesticide*7), *8) 0,10 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Pesticide*7), *9) 0,50 micrograme/l
Total
________________________________________________________________________________
Plumb*3), *10) 10 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Seleniu 10 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Stibiu 5,0 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Tetracloretan si Tricloretena 10 micrograme/l
(suma concentratiilor compusilor specificati)
________________________________________________________________________________
Trihalometani*11) 100 micrograme/l
Total
(suma concentratiilor compusilor specificati)
________________________________________________________________________________
NOTA:
*1) Valoarea se refera la concentratia in apa a monomerului rezidual,
calculata conform specificatiilor privind concentratia maxima eliberata de
catre polimer in contact cu apa. Statiile de tratare vor notifica autoritatii
de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti utilizarea compusului
in procesul de tratare a apei.
*2) Unde este posibil, valoarea concentratiei trebuie sa fie cat mai joasa,
fara a compromite eficienta dezinfectiei. Pentru apa la care se refera art. 6
alin. (1) lit. a), b) si d), respectarea in practica a valorii se va realiza in
maximum 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, in primii 5 ani
acceptandu-se pentru bromati o valoare de 25 micrograme/l.
*3) Valoarea se aplica la o proba de apa prelevata de la robinetul
consumatorului, printr-o metoda de prelevare adecvata, astfel incat sa fie
reprezentativa pentru cantitatea medie saptamanala ingerata de catre
consumator. Metoda de monitorizare trebuie sa tina seama si de frecventa
concentratiilor maxime care pot cauza efecte asupra sanatatii.
*4) Pentru cupru se accepta valoarea 2,0 mg/l, daca reteaua de distributie
are componente din cupru, cu respectarea celor mentionate la pct. 3.
*5) Compusii specificati sunt: benzo(b)fluorantren, benzo(k)fluorantren,
benzo(ghi)perilen, indeno(1,2,3-cd) piren.
*6) Se va aplica urmatoarea formula:
[nitrat] [nitrat]
-------- + -------- </= 1,
50 3
in care concentratiile de nitrati si nitriti sunt exprimate in mg/l.
*7) Prin pesticide se intelege: insecticide, erbicide, fungicide,
nematocide, acaricide, algicide, rodendicide, slimicide organice, compusi
inruditi (ca de ex.: regulatori de crestere) si metabolitii relevanti, produsii
de degradare si de reactie. Se vor monitoriza numai pesticidele presupuse
prezente in sursa de apa.
*8) Concentratia se refera la fiecare compus individual. Pentru aldrin,
dieldrin, heptaclor si heptaclor epoxid, concentratia maxima este 0,030 micrograme/l.
*9) Prin Pesticide - Total se intelege suma tuturor compusilor individuali
detectati si cuantificati in urma procedurii de monitorizare.
*10) Pentru apa la care se refera art. 6 alin. (1) lit. a), b) si d),
respectarea in practica a valorii se va realiza in maximum 15 ani de la
intrarea in vigoare a prezentei legi, in primii 5 ani acceptandu-se o valoare
de 25 micrograme/l.
*11) Concentratia totala a THM trebuie sa fie cat mai mica, fara a
compromite dezinfectia.
Compusii individuali specificati sunt: cloroform, bromoform,
dibromoclormetan, bromdiclormetan.
Pentru apa la care se refera art. 6 alin. (1) lit. a), b) si d),
respectarea in practica a valorii se va realiza in maximum 10 ani de la
intrarea in vigoare a prezentei legi, in primii 5 ani acceptandu-se o valoare
de 150 micrograme/l pentru concentratia totala a THM.
Tabel 3
Parametrii indicatori
________________________________________________________________________________
Parametru Valoare Unitate
CMA de masura
________________________________________________________________________________
Aluminiu 200 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Amoniu 0,50 mg/l
________________________________________________________________________________
Bacterii coliforme*1) 0 numar/100 ml
________________________________________________________________________________
Carbon organic total (COT)*2) Nici o
modificare
anormala
________________________________________________________________________________
Cloruri*3) 250 mg/l
________________________________________________________________________________
Clostridium perfringens 0 numar/100 ml
(specia, inclusiv sporii)*4)
________________________________________________________________________________
Clor rezidual liber 0,50 mg/l
________________________________________________________________________________
Conductivitate*3) 2.500 microS cm^-1
la 20 grade C
________________________________________________________________________________
Culoare Acceptabila
consumatorilor
si nici o
modificare
anormala
________________________________________________________________________________
Duritate totala, minim 5 grade germane
________________________________________________________________________________
Fier 200 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Gust Acceptabil
consumatorilor
si nici o
modificare
anormala
________________________________________________________________________________
Mangan 50 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Miros Acceptabil
consumatorilor
si nici o
modificare
anormala
________________________________________________________________________________
Numar de colonii la 22 grade C Nici o
modificare
anormala
________________________________________________________________________________
Numar de colonii la 37 grade C Nici o
modificare
anormala
________________________________________________________________________________
Oxidabilitate*5) 5,0 mg O2/l
________________________________________________________________________________
pH*3), *6) >/= 6,5;
</= 9,5 unitati de
pH
________________________________________________________________________________
Sodiu 200 mg/l
________________________________________________________________________________
Sulfat*3) 250 mg/l
________________________________________________________________________________
Sulfuri si hidrogen sulfurat 100 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Turbiditate*7) </= 5 UNT
________________________________________________________________________________
Zinc 5.000 micrograme/l
________________________________________________________________________________
Tritiu*8), *9) 100 Bq/l
________________________________________________________________________________
Doza efectiva totala de referinta*9), *10) 0,10 mSv/an
________________________________________________________________________________
Activitatea alfa globala*11) 0,1 Bq/l
________________________________________________________________________________
Activitatea beta globala*11) 1 Bq/l
________________________________________________________________________________
NOTA:
*1) Pentru apa imbuteliata, unitatea de masura este numar/250 ml.
*2) Acest parametru va fi masurat numai pentru sistemele de aprovizionare
care furnizeaza mai mult de 10.000 mc pe zi.
*3) Apa nu trebuie sa fie agresiva.
*4) Acest parametru trebuie monitorizat atunci cand sursa de apa este de
suprafata sau mixta, iar in situatia in care este decelat trebuie investigata
si prezenta altor micro-organisme patogene, ca de ex.: criptosporidium.
*5) Acest parametru se va analiza cand nu se poate sau nu este prevazuta
determinarea carbonului organic total.
*6) Pentru apa plata imbuteliata, valoarea minima poate fi redusa pana la
4,5 unitati de pH. Pentru apa imbuteliata care contine in mod natural sau este
imbogatita cu bioxid de carbon, valoarea pH-ului poate fi mai mica.
*7) Pentru apa rezultata din tratarea unei surse de suprafata nu se va
depasi 1,0 UNT (unitati nefelometrice de turbiditate) inainte de dezinfectie.
*8) Frecventa, metodele si localizarile pentru monitorizare vor fi
stabilite conform anexei nr. 2 pct. 1.3.
*9) Doza efectiva totala de referinta acceptata pentru un adult corespunde
unui consum zilnic de 2 litri apa potabila pe o durata de un an. Monitorizarea
tritiului si a radioactivitatii in apa potabila se face in cazul in care nu
exista datele necesare pentru calcularea dozei efective totale. In situatia in
care este demonstrat, pe baza unor monitorizari efectuate anterior, ca
nivelurile de tritiu la doza efectiva totala de referinta sunt cu mult
inferioare valorii parametrice, se poate renunta la monitorizarea tritiului.
*10) Exclusiv tritiu, potasiu-40, radon si descendentii radonului.
Frecventa, metodele si localizarile pentru monitorizare vor fi stabilite
conform anexei nr. 2 pct. 1.3.
*11) Caracterizarea calitatii apei din punct de vedere al continutului
radioactiv se face prin masurarea activitatii alfa si beta globala. In cazul in
care valoarea de referinta este depasita, este necesara determinarea
activitatii specifice a radionuclizilor, conform Normelor de inspectie sanitara
si monitorizare a calitatii apei potabile.
...........................................................................
ANEXA 3
SPECIFICATII
pentru analiza parametrilor
Laboratoarele in care se efectueaza analiza probelor de apa pentru
monitorizare trebuie sa aiba asigurat controlul calitatii analitice si sa fie
supuse periodic unui control efectuat de un laborator aprobat de Ministerul
Sanatatii pentru acest domeniu.
1. Parametrii pentru care metodele de analiza sunt specificate:
Bacterii coliforme si [Escherichia coli (E. coli)] (ISO 9308-1)
Enterococi (ISO 7899-2)
Pseudomonas aeruginosa (EN ISO 12780)
Numarul de colonii la 22 grade C (EN ISO 6222)
Numarul de colonii la 37 grade C (EN ISO 6222)
Clostridium perfringens (inclusiv sporii)
Filtrarea prin membrana, urmata de incubarea anaeroba a membranei pe agar
m-PC (Nota 1) la 44 +/- 1 grad C pentru 21 +/- 3 ore. Se numara coloniile de
culoare galbena care vireaza in roz sau rosu dupa expunerea la vaporii de
hidroxid de amoniu timp de 20 - 30 de secunde.
NOTA:
Compozitia mediului de agar m-PC este:
Mediu de baza
Triptoza 30 g
Extract de drojdie 20 g
Sucroza 5 g
Hidroclorit de L-cisteina 1 g
MgSO4 . 7H2O 0,1 g
Rosu de bromcresol 40 mg
Agar 15 g
Apa 1.000 ml
Se dizolva ingredientele mediului bazal, se corecteaza pH-ul la 7,6 si se
autoclaveaza la 121 grade C timp de 15 minute. Se raceste si se adauga:
D-cicloserina 400 mg
Polimixina-B sulfat 25 mg
Indosil-beta-D-glucozid 60 mg
0,5% solutie sterilizata si
filtrata de difosfat de fenoftaleina 20 ml
4,5% FeCl3 . 6H2O filtrata si sterilizata 2 ml.
2. Parametrii pentru care sunt specificate caracteristicile de performanta:
2.1. Metoda de analiza folosita trebuie sa fie capabila sa masoare cel
putin o concentratie egala cu valoarea parametrului (CMA). Pentru urmatorii
parametrii caracteristicile de performanta specificate sunt: acuratetea,
precizia, si limita de detectie:
_____________________________________________________________________________
Parametru Acuratetea Precizia Limita de
% % detectie
din CMA*1) din CMA*2) % din CMA*3)
_____________________________________________________________________________
Acrilamida*a)
Aluminiu 10 10 10
Amoniu 10 10 10
Arsen 10 10 10
Benzen 25 25 25
Benz(a)piren 25 25 25
Bor 10 10 10
Bromati 10 10 10
Cadmiu 10 10 10
Cloruri 10 10 10
Clorura de vinil*a)
Conductivitate 10 10 10
Crom 10 10 10
Cianuri totale 10 10 10
Cianuri libere 10 10 10
Cupru*4) 10 10 10
1,2-dicloreten 25 25 10
Epiclorhidrina*a)
Fluor 10 10 10
Hidrocarburi policiclice aromatice*5) 25 25 25
Mangan 10 10 10
Mercur 10 10 10
Nichel 10 10 10
Nitrati 10 10 10
Nitriti 10 10 10
Oxidabilitate*6) 25 25 25
Pesticide*7) 25 25 25
Plumb 10 10 10
Seleniu 10 10 10
Sodiu 10 10 10
Stibiu 25 25 25
Sulfat 10 10 10
Tetracloretan*8) 25 25 10
Tricloretena*8) 25 25 10
Trihalometani*5) - Total 25 25 10
_____________________________________________________________________________
*a) Conditii: controlul concentratiei conform specificatiei de productie.
NOTA:
*1) Acuratetea este eroarea sistematica si este exprimata ca diferenta
dintre valoarea medie a unui numar mare de determinari repetate si valoarea
adevarata (conform definitiei standardului ISO 5725).
*2) Precizia este eroarea aleatoare si este exprimata ca deviatia standard
a dispersiei rezultatelor fata de o valoare medie (conform definitiei
standardului ISO 5725).
*3) Limita de detectie este considerata a fi:
a) o valoare de 3 ori mai mare decat deviatia standard asociata unui numar
de determinari, pentru o proba simpla de apa continand o concentratie mica a
parametrului; sau
b) o valoare de 5 ori mai mare decat deviatia standard a unei probe martor
pentru fiecare serie de probe.
*4) Metoda va determina cianurile totale sub toate formele.
*5) Caracteristicile de performanta se aplica individual pentru substantele
specificate, la 25% din valoarea parametrilor din anexa nr. 1.
*6) Oxidarea va fi efectuata timp de 10 minute la 100 grade C in mediu
acid, folosind permanganat de potasiu.
*7) Caracteristicile de performanta se aplica individual pentru fiecare
pesticid si depind de pesticidul respectiv. In prezent, aceasta limita de
detectie nu este realizabila pentru toate pesticidele, dar trebuie sa
constituie un obiectiv de realizat.
*8) Caracteristicile de performanta se aplica individual pentru substantele
specificate, la 50% din valoarea parametrilor din anexa nr. 1.
2.2. Pentru concentratia ionilor de hidrogen metoda de analiza trebuie sa
poata masura o concentratie egala cu CMA, cu o acuratete si o precizie de 0,2
unitati de pH.
3. Parametrii pentru care nu sunt specificate performantele metodelor de
analiza:
- Carbon organic total
- Culoare
- Gust
- Miros
- Turbiditate*)
------------
*) Pentru monitorizarea turbiditatii in apa de suprafata tratata metoda de
analiza trebuie sa masoare cel putin concentratii egale cu valoarea
parametrilor (CMA), cu o acuratete si o precizie de 25% ."
Art. 2
Planurile de conformare prevazute la art. 13 alin. (1) din Legea nr.
458/2002 vor fi intocmite de catre producatorii si distribuitorii de apa
potabila in termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi.
Art. 3
(1) Ministerul Administratiei si Internelor va centraliza planurile de
conformare prevazute la art. II, incluzand calendarul si costul activitatilor,
in termen de 180 de zile de la data publicarii prezentei legi.
(2) Ministerul Administratiei si Internelor va monitoriza si va controla
implementarea planurilor de conformare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea
prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei,
republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU
PRESEDINTELE SENATUI
NICOLAE VACAROIU