ORDONANTA
URGENTA Nr. 62 din 6 septembrie 2006
pentru modificarea si
completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele
agroalimentare ecologice
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 787 din 18 septembrie 2006
Având în vedere că prin Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată
prin Legea nr. 38/2001, a fost adoptat cadrul legislativ şi instituţional de
bază, armonizat parţial cu reglementările Uniunii Europene, este necesară
alinierea urgentă şi deplină a legislaţiei naţionale la legislaţia comunitară
în vederea creării în România a unui sistem legislativ şi instituţional în
domeniul agriculturii ecologice similar cu cel din statele membre.
Prezenta iniţiativă legislativă asigură baza legală în
vederea modificării şi completării legislaţiei naţionale, în concordanţă cu
legislaţia comunitară, respectiv cu Reglementarea Consiliului (CEE) nr.
2092/91, prin elaborarea unor acte normative referitoare la: principiile
producţiei ecologice, lista produselor permise în agricultura ecologică,
elaborarea bazei de date pentru seminţe ecologice şi material de înmulţire
vegetativ, regulile privind utilizarea siglei specifice produselor ecologice
controlate, regulile pentru autorizarea importurilor de produse agroalimentare
ecologice din terţe ţări.
Caracterul de urgenţă rezidă şi din necesitatea
stabilirii până la data aderării a competenţelor instituţionale în domeniul
gestionării bazei de date pentru seminţe, acordării autorizaţiilor privind
importul de produse agroalimentare ecologice din terţe ţări, precum şi
gestionării siglei specifice produselor ecologice controlate, ca atribute ale
Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, autoritate
responsabilă pentru acest sector.
Imposibilitatea elaborării actelor normative specifice
ar avea repercusiuni negative atât pentru producătorii agricoli în aplicarea
metodelor de producţie ecologică, cât şi pentru cadrul instituţional existent,
inapt de a implementa legislaţia comunitară la data aderării.
In temeiul art. 115 alin. (4)
din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă
prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. I. - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele
agroalimentare ecologice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 21 aprilie 2000,
aprobată prin Legea nr. 38/2001, se modifică şi se completează după cum
urmează:
1. Alineatul (1) al
articolului 1 va avea următorul cuprins:
„Art. 1. - (1) Producţia
ecologică, în înţelesul prezentei ordonanţe de
urgenţă, înseamnă obţinerea de produse agroalimentare fără utilizarea produselor
chimice de sinteză, în conformitate cu regulile şi principiile de producţie
ecologică stabilite în prezenta ordonanţă de urgenţă şi care sunt certificate
de un organism de inspecţie şi certificare înfiinţat în acest scop."
2. Articolul 2 va avea următorul
cuprins:
„Art. 2. - (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă se referă
la produsele obţinute şi etichetate astfel încât să informeze cumpărătorul că
produsul şi/sau, după caz, ingredientele din produs au fost obţinute în
conformitate cu metode de producţie ecologică, şi anume:
a) produsele agricole vegetale neprocesate, animalele
şi produsele animaliere neprocesate;
b) produsele agricole vegetale şi animaliere
procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe
ingrediente de origine vegetală şi/sau de origine animală;
c) furajele, furajele compuse şi materiile prime, care
nu sunt cuprinse la lit. a).
(2) Un produs este considerat ca purtând indicaţii
referitoare la metoda de producţie ecologică în cazul în care pe etichetele,
materialul publicitar, documentele cu caracter comercial, pe produsul şi pe
ingredientele sale sau pe furaje sunt descrise prin inscripţionări indicaţiile
utilizate în statele membre ale Uniunii Europene, sugerând cumpărătorului că
produsul, ingredientele sale sau furajele au fost obţinute conform regulilor de
producţie prevăzute la art. 4 şi care cuprind termenii «bio», «eco», «organic»
sau combinaţiile acestora, cu excepţia cazurilor în care aceşti termeni nu se
aplică produselor agroalimentare sau furajelor ori nu au clar nicio legătură cu
metoda de producţie. In România termenul utilizat este «ecologic».
(3) Autoritatea responsabilă pentru punerea în
aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă este Ministerul
Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin compartimentul de
specialitate.
(4) In calitate de autoritate responsabilă,
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin compartimentul
de specialitate, are următoarele atribuţii principale:
a) elaborează politici, strategii şi planuri de acţiune
în domeniu;
b) iniţiază proiecte de acte normative naţionale
privind agricultura ecologică;
c) înregistrează, în fiecare an, solicitările de
înscriere a operatorilor, persoane fizice şi/sau juridice, care produc,
prepară, depozitează, comercializează sau importă din terţe ţări în Uniunea
Europeană produsele prevăzute la alin. (1) şi elaborează în fiecare an lista
operatorilor din agricultura ecologică;
d) aprobă organismele de
inspecţie şi certificare din domeniu care fac dovada conformităţii cu
prevederile legislaţiei în vigoare;
e) controlează şi supraveghează activitatea
organismelor de inspecţie şi certificare aprobate;
f) acordă derogări privind prelungirea sau reducerea
perioadei de conversie, la propunerea organismelor de inspecţie şi certificare;
g) elaborează şi administrează baza de date pentru
seminţe sau material vegetativ săditor şi acordă derogări pentru utilizarea de
seminţe care nu provin din agricultura ecologică;
h) autorizează importul produselor prevăzute la alin.
(1) din terţe ţări în Uniunea Europeană;
i) aprobă cererile solicitanţilor pentru utilizarea
siglei «a e»;
j) asigură legătura cu organismele interne şi
internaţionale din domeniu;
k) organizează programe de informare şi de pregătire cu
părţile interesate în vederea promovării conceptului de agricultură
ecologică."
3. Articolul 3 va avea
următorul cuprins:
„Art. 3. - Termenii de specialitate utilizaţi în
prezenta ordonanţă de urgenţă şi în reglementările adoptate în temeiul acesteia
se definesc după cum urmează:
a) producţie - operaţiile efectuate într-o unitate/fermă agricolă care privesc
obţinerea, condiţionarea şi etichetarea primară a produselor agricole ca
produse agroalimentare ecologice obţinute în cadrul unităţii/fermei respective;
b) preparare - toate
operaţiunile de conservare şi/sau procesare a produselor agricole, inclusiv
sacrificarea şi tăierea animalelor, ambalarea şi/sau modificările făcute pe
etichetele de prezentare a metodei de producţie ecologică a produselor proaspete,
conservate şi/sau procesate;
c) etichetare - menţiunile,
indicaţiile, mărcile de fabrică sau de comerţ, imaginile sau semnele reproduse
pe ambalaj, documentul, înscrisul, inelul sau banda, care însoţesc produsele
prevăzute la art. 2 alin. (1);
d) operator - persoană
fizică sau juridică care produce, prepară ori importă din terţe ţări produsele
prevăzute la art. 2 alin. (1) în vederea comercializării lor sau care
comercializează aceste produse;
e) comercializare - deţinerea
sau expunerea în vederea vânzării, oferirea spre vânzare, vânzarea, livrarea
sau alte modalităţi de punere pe piaţă a produselor agroalimentare ecologice;
f) ingredient - orice
substanţă, inclusiv aditivii, utilizată la producerea sau la prepararea unui
aliment şi care va fi conţinută
şi de produsul finit ca atare sau într-o formă modificată;
g) produse pentru protecţia
plantelor - substanţe active şi preparate
conţinând una sau mai multe substanţe active, care sunt prezentate în forma în
care sunt livrate utilizatorului şi sunt destinate pentru protecţia plantelor;
h) producţie animalieră - producţia de animale terestre domestice sau domesticite şi speciile
acvatice crescute în apă dulce, sărată ori salmastră. Produsele din vânat şi
din peşte obţinute din specii sălbatice nu sunt cuprinse în modul de producţie
ecologic;
i) organism modificat genetic - orice organism, cu excepţia celui uman, al cărui material genetic a
fost modificat altfel decât prin încrucişare şi/sau recombinare naturală;
j) derivate din organisme modificate genetic - orice substanţă care este produsă din sau produsă de un organism
modificat genetic, dar care nu conţine organisme modificate genetic;
k) detergenţi - substanţe sau preparate destinate spălării, în a căror compoziţie
intră constituenţi esenţiali şi, în general, constituenţi adiţionali;
l) aliment preambalat - orice
articol unic ce urmează a fi prezentat ca atare consumatorului final sau
agenţilor care prepară şi furnizează hrană pentru populaţie; constituit
dintr-un aliment şi ambalajul în care a fost introdus înainte de a fi oferit
spre vânzare, care acoperă alimentul în întregime sau numai parţial, dar în aşa
fel încât conţinutul acestuia să nu poată fi deteriorat fără deschiderea sau
modificarea ambalajului;
m) unitate/fermă în
producţia vegetală şi/sau animalieră în agricultura ecologică - unitate/fermă în producţia vegetală şi/sau animalieră care respectă
dispoziţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
n) materii prime pentru furaje - produse de origine vegetală sau animală, în stare naturală,
proaspătă, conservată ori produsele derivate din prelucrarea industrială a
acestora, precum şi substanţele organice şi anorganice care conţin sau nu
aditivi, utilizate în hrana animalelor;
o) furaje compuse - amestecuri
de materie primă furajeră, conţinând sau nu aditivi, destinate furajării
animalelor;
p) aditivi pentru furaje - substanţe sau preparate care intră în componenţa furajelor;
r) furaje sau materiale furajere produse ecologic - produse destinate furajării animalelor, obţinute în conformitate cu
regulile de producţie prevăzute la art. 4 şi 5;
s) furaje în conversie şi
materii prime în conversie pentru prepararea furajelor - furaje/materii prime pentru prepararea furajelor care respectă regulile de producţie prevăzute la art. 4 şi 5, cu excepţia
perioadei de conversie către agricultura ecologică în cursul căreia aceste
reguli se aplică pentru cel puţin un an înainte de recoltare;
ş) furaje şi materii prime convenţionale - furaje
şi materii prime care nu se încadrează la lit. r) şi s);
t) medicamente veterinare - substanţele sau componentele prezentate ca având proprietăţi
curative ori preventive, folosite pentru combaterea bolilor la animale în
conformitate cu prevederile sanitare veterinare în
vigoare;
ţ) medicamente homeopatice
veterinare - medicamentele veterinare obţinute
plecând de la produse sau substanţe cu surse homeopatice descrise în
farmacopeea europeană;
u) organism de inspecţie şi
certificare - persoană juridică din sectorul
public sau privat, acreditată/aprobată în condiţiile legii, cu atribuţia de a
verifica dacă un produs obţinut, procesat, ambalat, manipulat, comercializat,
etichetat cu referire la metodele de producţie din agricultura ecologică este
conform cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă."
4. Articolul 4 va avea
următorul cuprins:
„Art. 4. - (1) Metodele de
producţie ecologică utilizate în obţinerea produselor prevăzute la art. 2 alin.
(1) trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să respecte principiile producţiei ecologice
pentru plante şi produse din plante, animale şi produse animaliere, apicultură
şi produse apicole;
b) să utilizeze, ca produse pentru protecţia
plantelor, fertilizatori şi amelioratori ai solului, furaje, materii prime
pentru prepararea furajelor, furaje compuse, aditivi furajeri, anumite
substanţe utilizate în alimentaţia animalelor, produse pentru curăţarea şi
dezinfecţia adăposturilor şi instalaţiilor de creştere a animalelor, produse
pentru lupta împotriva organismelor dăunătoare şi bolilor din adăposturi şi
instalaţii de creştere a animalelor, numai produsele prevăzute în lista
produselor permise a fi utilizate în agricultura ecologică, cu respectarea
condiţiilor specifice;
c) să utilizeze seminţe sau material vegetativ
săditor obţinut prin metode de producţie ecologică;
d) să nu utilizeze organisme modificate genetic
şi/sau produse derivate din astfel de organisme, cu excepţia medicamentelor de
uz veterinar.
(2) Principiile producţiei ecologice pentru plante şi
produse din plante, animale şi produse animaliere, apicultură şi produse
apicole se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale.
(3) Lista produselor permise să fie utilizate în
agricultura ecologică, precum şi condiţiile specifice de utilizare a acestora
se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale."
5. Articolul 5 va avea
următorul cuprins:
„Art. 5. - (1) Metodele de producţie ecologică pentru
seminţe şi material de înmulţire vegetativ, plante-mamă pentru seminţe şi forme
parentale pentru materialul de înmulţire vegetativ trebuie să respecte
următoarele condiţii:
a) să nu utilizeze organisme modificate genetic
şi/sau orice produse derivate din astfel de organisme;
b) să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 4
alin. (1) lit. a) şi b), pentru minimum o generaţie pentru
culturile anuale şi minimum două generaţii pentru
culturile perene.
(2) Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (1)
lit. c), utilizatorii pot folosi seminţe şi material de înmulţire vegetativ
care nu sunt obţinute conform metodei de producţie ecologică, numai cu
aprobarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin
compartimentul de specialitate, în măsura în care utilizatorii unui astfel de
material pot demonstra autorităţii responsabile că nu au putut obţine de pe
piaţa comunitară un material de reproducere care să satisfacă exigenţele
prevăzute la alin. (1).
(3) Regulile naţionale privind elaborarea bazei de
date pentru seminţele ecologice şi materialul de înmulţire vegetativ, precum şi
acordarea de derogări pentru utilizarea de seminţe şi material de înmulţire
vegetativ ce nu provin din agricultura ecologică se aprobă prin ordin al
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale.
(4) Metoda de producţie ecologică pentru răsaduri
trebuie să respecte metodele de producţie prevăzute la art. 4.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4),
producătorii pot utiliza răsaduri care nu sunt obţinute din agricultura
ecologică numai în următoarele condiţii:
a) utilizarea lor să fie aprobată de Ministerul
Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin compartimentul de
specialitate;
b) să fie tratate de la semănat numai cu produsele
cuprinse în lista produselor permise a fi utilizate în agricultura ecologică;
c) să provină de la un producător care s-a conformat
regulilor de producţie prevăzute la art. 4, precum şi restricţiilor prevăzute
la lit. b);
d) eticheta oricărui produs care conţine ingrediente
derivate din astfel de răsaduri să nu cuprindă menţiunea prevăzută la art. 8
alin. (4);
e) după plantare, răsadurile trebuie să fi fost
cultivate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) pe o
perioadă de cel puţin 6 săptămâni înainte de recoltare."
6. La articolul 6,
alineatele (1) şi (3) vor avea următorul cuprins:
„Art. 6. - (1) Etichetarea
produselor ecologice se face în conformitate cu prevederile naţionale în
vigoare privind etichetarea alimentelor. In plus, eticheta unui produs ecologic
va cuprinde:
a) denumirea produsului, inclusiv menţiunea că provine
din agricultura ecologică;
b) denumirea şi/sau codul
organismului de inspecţie şi certificare care a certificat produsul.
.............................................................................................
(3) Regulile privind utilizarea siglei specifice
produselor ecologice controlate se aprobă prin ordin
al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale."
7. Alineatul (4) al
articolului 6 se abrogă.
8. La articolul 7,
alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
„Art. 7. - (1) Operatorii care produc, procesează, importă din terţe ţări, depozitează sau distribuie produsele
prevăzute la art. 2 alin. (1), în vederea comercializării, au obligaţia de a-şi
înregistra această activitate la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale, prin compartimentul de specialitate, şi de a se supune
controlului unui organism de inspecţie şi certificare aprobat.
(2) Inregistrarea operatorilor va cuprinde următoarele
menţiuni:
a) numele/denumirea şi adresa/sediul operatorului;
b) amplasarea incintelor şi a parcelelor unde se
desfăşoară operaţiunile;
c) natura operaţiunilor şi a produselor;
d) angajamentul operatorului pentru efectuarea
operaţiunilor în conformitate cu prevederile art. 4, 5, 6 şi 9. In cazul
unităţilor/fermelor de producţie, operatorul va indica data la care încetează
cultivarea produselor a căror utilizare pe parcelele respective nu este în
conformitate cu prevederile art. 4 şi 5;
e) denumirea şi codul organismului de inspecţie şi
certificare aprobat la care operatorul se înregistrează pentru inspecţia
unităţii/fermei sale."
9. La articolul 7, după
alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
„(3) Regulile privind înregistrarea operatorilor în
agricultura ecologică se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale."
10. La articolul 8,
alineatele (1), (2) şi (4) vor avea următorul cuprins:
„Art. 8. - (1) Inspecţia şi controlul operatorilor de
produse agroalimentare ecologice prevăzute la art. 2 alin. (1) se face de
organisme de inspecţie şi certificare - persoane juridice din sectorul public
sau privat, aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, prin compartimentul de specialitate.
(2) Regulile privind organizarea sistemului de
inspecţie şi certificare, de aprobare a organismelor de inspecţie şi
certificare şi de supraveghere a activităţii organismelor de control se aprobă
prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale.
..........................................................................................
(4) Pe produsele care au fost supuse sistemului de
inspecţie şi certificare se aplică menţiunea «RO Agricultura ecologică - sistem
de control CE» în următoarele condiţii:
a) au fost obţinute prin metodele de producţie
ecologică prevăzute la art. 4 şi sunt etichetate cu respectarea prevederilor
art. 6;
b) au făcut obiectul inspecţiei pe tot parcursul
ciclului de producţie, preparare şi comercializare. Pentru producţia animalieră
inspecţiile se vor efectua în toate stadiile de producţie, sacrificare, tăiere
şi până la vânzarea către cumpărător;
c) au fost produse sau preparate de operatori de
produse agroalimentare care au fost supuşi controlului de către organisme de
inspecţie şi certificare aprobate;
d) sunt ambalate şi transportate
la punctul de comercializare în ambalaje închise."
11. Alineatul (5) al
articolului 8 se abrogă.
12. Titlul capitolului VI va avea următorul cuprins:
„CAPITOLUL VI Importul
din terţe ţări"
13. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
„Art. 9. - (1) Produsele
prevăzute la art. 2 alin. (1), importate din terţe ţări, pot fi comercializate
în România numai în următoarele condiţii:
a) sunt originare dintr-o ţară terţă care figurează pe
lista stabilită de Comisia Europeană sau sunt obţinute într-o anumită regiune
ori într-o unitate/fermă de producţie controlată de un organism de control
specificat în aceeaşi listă;
b) sunt însoţite de un certificat de control,
eliberat de autoritatea sau de organismul competent din ţara terţă, care atestă
că lotul la care se referă certificatul a fost obţinut în cadrul unui sistem de
producţie cu reguli echivalente celor din Uniunea Europeană şi a fost supus
unui sistem de control echivalent celui din Uniunea Europeană.
(2) Regulile naţionale privind autorizarea importurilor
de produse agroalimentare ecologice din terţe ţări se aprobă prin ordin al
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale."
14. Articolul 10 va avea
următorul cuprins:
„Art. 10. - (1) Organismele de inspecţie şi certificare
aprobate vor retrage operatorului care nu respectă prevederile art. 4 şi 6
dreptul de aplicare a prevederilor art. 2 alin. (2).
(2) In cazul nerespectării repetate de către operator a
prevederilor alin. (1), organismul de inspecţie şi certificare îi va retrage
operatorului dreptul de a utiliza menţiunea prevăzută la art. 8 alin. (4)
pentru o perioadă stabilită de comun acord cu Ministerul Agriculturii,
Pădurilor şi Dezvoltării Rurale."
15. Articolele 11 şi 12 se
abrogă.
Art. II. - Art. 2 alin.
(1) şi (2), art. 3, 4, art. 5 alin. (1), (4) şi alin. (5) lit. b), c), d) şi
e), art. 6 alin. (1), art. 8 alin. (4), art. 9 alin. (1) şi art. 10 din
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare
ecologice, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 172 din 21 aprilie 2000, aprobată prin
Legea nr. 38/2001, cu modificările şi completările aduse prin prezenta
ordonanţă de urgenţă, precum şi Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 pentru aprobarea
Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 640 din 12 octombrie 2002, se abrogă la data aderării României
la Uniunea Europeană.
Art. III. - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele
agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările şi
completările aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, va fi republicată în Monitorul Oficial al
României, Partea I, după
aprobarea prin lege a acesteia, dându-se textelor o nouă numerotare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Gheorghe Flutur
Ministrul mediului şi gospodăririi apelor,
Sulfina Barbu
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
p. Ministrul integrării europene,
Adrian Ciocănea,
secretar de stat