Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1349 din 22 iulie 2008

privind stabilirea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 3 4 alin. (1)-(4) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 601 din 12 august 2008



Văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice nr. EN 7.943 din 22 iulie 2008,

în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (5) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul sănătăţii publice emite prezentul ordin.

Art. 1. - Prezentul ordin stabileşte Normele pentru aplicarea prevederilor art. 34 alin. (1)-(4) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la dosarul produselor din tutun comercializate pe teritoriul României.

Art. 2. -In sensul prezentului ordin, termenul ingredient are semnificaţia prevăzută la art. 2 lit. I) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 3. - Dosarul produsului din tutun cuprinde informaţiile prevăzute în art. 34 alin. (1) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 4. - (1) Incepând cu anul 2009 formatul de raportare este cel prevăzut în anexele nr. 1, 2 şi 3 şi este pus la dispoziţia producătorilor sau importatorilor de produse din tutun de către Ministerul Sănătăţii Publice, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.

(2) Pentru anul 2008 se recomandă utilizarea formatului de raportare prevăzut la alin. (1), fără a fi obligatoriu.

Art. 5. - (1) Informaţiile prevăzute la art. 34 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantităţile şi motivul utilizării acestora se transmit sub forma tabelului prevăzut în anexa nr. 1.

(2) Tabelul prevăzut în anexa nr. 1 se completează pentru toate produsele din tutun comercializate, pentru fiecare marcă şi pentru fiecare tip de produs din tutun, în limba engleză.

(3)  Datele din tabelul prevăzut în anexa nr. 1 reprezintă informaţii cu caracter de secret de serviciu şi sunt supuse prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu.

(4) In vederea respectării prevederilor alin. (3), ambalajul de transport al suportului informaţiilor este inscripţionat cu menţiunea „Secret de serviciu".

(5) Datele din tabelul prevăzut în anexa nr. 1 pot fi protejate împotriva copierii, modificării şi reproducerii, precum şi pe perioada transmiterii poştale, caz în care informaţiile vor fi transmise în dublu exemplar (două CDROM-uri/DVD-uri/floppy disk-uri) - unul pentru uz naţional şi unul pentru a fi transmis Comisiei Europene.

Art. 6. - (1) Informaţiile prevăzute la art. 34 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la datele toxicologice disponibile producătorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate, se transmit sub forma tabelului prevăzut în anexa nr. 2.

(2)  Tabelul prevăzut în anexa nr. 2 se completează prin bifarea coloanei pentru care producătorul sau importatorul deţine date toxicologice.

(3)   Forma completă a datelor toxicologice disponibile producătorului sau importatorului, menţionate în tabelul prevăzut în anexa nr. 2, se furnizează pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, distinct de cel utilizat pentru tabelul din anexa nr. 1, la prima transmitere a dosarului produsului din tutun în forma prevăzută de actualul ordin, în limba română sau engleză. La raportările anuale ulterioare se vor menţiona doar datele toxicologice nou-apărute faţă de raportările anterioare.

Art. 7. - (1) In vederea aplicării art. 34 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la informarea consumatorilor, producătorii sau importatorii de produse din tutun vor completa tabelul prevăzut în anexa nr. 3 cu informaţii despre ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie, cu excepţia celor care conţin formule specifice de produs indicate de producător drept secret de fabricaţie.

(2) Tabelul prevăzut în anexa nr. 3 se completează în limba română şi în limba engleză în vederea transmiterii la Comisia Europeană.

(3) Tabelul prevăzut în anexa nr. 3 se furnizează pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, distinct de cel utilizat pentru tabelul din anexa nr. 1.

Art. 8. - (1) Dosarul produsului din tutun este însoţit de o declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al companiei producătoare sau importatoare a produsului din tutun, conform căreia listele sunt reale şi completate pe baza tuturor informaţiilor disponibile la momentul respectiv, conform modelului din anexa nr. 4.

(2) Dosarul produsului din tutun este însoţit de un document de identificare a companiei producătoare sau importatoare a produsului din tutun, conform modelului din anexa nr. 5.

Art. 9. - (1) Informaţiile cuprinse în dosarul produsului din tutun se transmit anual la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, până la data de 1 septembrie.

(2) Institutul de Sănătate Publică Bucureşti ia toate măsurile necesare asigurării confidenţialităţii datelor cuprinse în dosarele produselor de tutun.

(3)  Institutul de Sănătate Publică Bucureşti desemnează 2 experţi pentru primirea, evaluarea şi prelucrarea informaţiilor cuprinse în dosarele produselor din tutun, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind regimul general al secretelor de serviciu.

(4)  La primirea dosarului produsului din tutun, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti confirmă primirea dosarului prin două numere de înregistrare: unul din registrul de evidenţă a informaţiilor secrete de serviciu (pentru CDROM-ul/DVD-ul/ floppy disk-ul inscripţionat cu menţiunea „Secret de serviciu") şi unul din registrul general de înregistrare a documentelor (pentru informaţiile care nu sunt considerate „secrete").

(5)  Nu este permisă utilizarea niciunei parole sau a vreunei forme de protecţie a datelor în interiorul fişierelor ce conţin informaţiile cuprinse în dosarul produsului din tutun, cu excepţia celor prevăzute la art. 5 alin. (5).

(6)  In cazul în care documentele nu pot fi deschise, producătorul sau importatorul de produse din tutun va fi informat în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea dosarului.

Art. 10. - (1) Institutul de Sănătate Publică Bucureşti evaluează corectitudinea completării tabelelor şi conformitatea ingredientelor folosite în produsele din tutun cu Lista substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, prevăzută în anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 763/455/2004, cu completările ulterioare.

(2) In cazul identificării unor substanţe care nu sunt cuprinse în Lista substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, prevăzută în anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 763/455/2004, cu completările ulterioare, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti informează Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii Publice, în termen de 5 zile lucrătoare de la data constatării.

(3) Informaţiile cuprinse în anexa nr. 3 sunt transmise de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti în format electronic Autorităţii de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice în termen de două luni de la recepţia lor, în vederea publicării pe pagina de internet a ministerului.

Art. 11. - (1) In vederea implementării art. 142 din Legea nr. 349/2002, cu modificările şi completările ulterioare, informaţiile din dosarele produselor din tutun sunt transmise Comisiei Europene de către Ministerul Sănătăţii Publice, prin Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, până la data de 31 decembrie a fiecărui an.

(2) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti furnizează Ministerului Sănătăţii Publice lista dosarelor produselor din tutun transmise Comisiei Europene.

Art. 12. - (1) Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. 5, 6 şi 7, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2009.

(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă art. 2 din Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 763/455/2004 pentru aprobarea Listei substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, cu completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 704 din 4 august 2004.

Art. 13. -Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 14. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sănătăţii publice,

Gheorghe Eugen Nicolăescu

ANEXA Nr. 1

Formatul general de raportare a informaţiilor cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantităţile şi motivul utilizării acestora, în vederea transmiterii către autorităţile de reglementare

Ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produsului din tutun, precum şi cantităţile şi motivul utilizării acestora,

în vederea transmiterii către autorităţile de reglementare

- secret -

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Informaţii cu privire la produsul din tutun

Informaţii cu privire la ingredientele din produsul din tutun

(includeţi numărul total de ingrediente adăugate)

Numele

producătorului sau importatorului

Ţara

Anul

Tipul produsului

Numele mărcii

Caracteristicile mărcii

Pentru ţigarete

Greutatea unităţii de produs

Greutatea tutunului

Categoria

Numele ingredientului

Cantitatea ingredientului

Funcţia ingredientului

Numărul de înregistrare al ingredientului

Datele toxicologice disponibile despre ingredient

Gudron

Nicotină

Monoxid de carbon

Explicaţia şi structura datelor cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantităţile şi motivul utilizării acestora

Nr. coloanei

Titlul coloanei

Explicaţie

1

Numele producătorului sau importatorului

Numele companiei care produce sau al celei care importă, atunci când este cazul, produsul din tutun

2

Tara

România - RO

3

Anul

Anul la care se referă informaţiile cu privire la ingrediente

4

Tipul produsului

Tipul produselor din tutun. Tipurile posibile de produs sunt:

- ţigarete (cigarettes)

- trabuc (cigar)

- tutun tăiat fin (fine cut tobacco)

- tutun pentru pipă (pipe tobacco)

- tutun pentru narghilea (tobacco for waterpipe)

- alte produse din tutun (vă rugăm specificaţi) (other tobacco products)

5

Numele mărcii

Numele complet al mărcii produsului din tutun, incluzând tipul, de exemplu: marca X Platinium sau marca X Mentol

6

Caracteristicile mărcii

Caracteristicile mărcii produsului din tutun, incluzând: stilul pachetului, mărimea pachetului, dimensiunile produsului din tutun, produs cu filtru sau fără filtru1),2)

7

Cantitatea de gudron

Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 43873).

8

Cantitatea de nicotină

Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 103153).

9

Cantitatea de monoxid de carbon

Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 84543).

10

Greutatea unităţii de produs

Greutatea unei unităţi de produs4), exprimată în miligrame, inclusiv umiditatea specifică a produsului în pachet

11

Greutatea tutunului

Greutatea tutunului într-o unitate de produs4), exprimată în miligrame, inclusiv conţinutul de umiditate

12

Categoria

Categoria componentei sau a materialului la care se adaugă ingredientul

Prima categorie dată trebuie să fie „tutun" şi ingredientele trebuie să fie menţionate pentru fiecare

categorie în ordinea descrescătoare a greutăţii.

Pentru ţigarete, aceste categorii sunt:

- tutun (ars)

- hârtie de ţigaretă (arsă)

- adeziv pentru lipirea longitudinală a hârtiei de ţigaretă (ars)

- cerneală utilizată pe hârtia de ţigaretă (arsă)

- material filtrant (nears)

- învelişul filtrului (nears)

- adezivul filtrului (nears)

- hârtia şi cerneala capătului rămas (nearse)

Pentru trabucuri, aceste categorii sunt:

- tutun (ars)

- material de filtrare (nears)

- învelişul filtrului (nears)

- adezivul filtrului (ars)

- hârtia capătului rămas al trabucului (nearsă)

- adeziv (nears)

- capătul rămas al trabucului (nears)

Pentru tutunul tăiat fin, tutunul pentru pipă şi tutunul pentru narghilea, categoria este:

- tutun (ars)

Alte categorii (vă rugăm specificaţi)

13

Numele ingredientului

Numele ingredientului adăugat produsului din tutun

Ingredientele trebuie enumerate pentru fiecare categorie (menţionată în coloana 12)

în ordinea descrescătoare a greutăţii, începând cu ingredientele adăugate tutunului.

14

Cantitatea ingredientului

Cantitatea ingredientului utilizat la fabricarea produsului din tutun, exprimată ca medie, deviere standard şi intervalul de încredere 95%, în miligrame per o unitate de produs5),6)

15

Funcţia ingredientului

Funcţia ingredientului. Funcţiile ingredientelor sunt prezentate în lista explicativă din prezenta anexa, cu codul şi definiţia lor. Aici trebuie indicat codul funcţiei în conformitate cu lista menţionată, iar dacă un ingredient are mai multe funcţii, trebuie indicate toate codurile funcţiilor.

16

Numărul de înregistrare al ingredientului

Este numărul de înregistrare din Serviciul de Rapoarte Chimice {CAS), utilizat pentru a identifica ingredientul, şi este numărul preferat a fi indicat aici. Dacă nu este disponibil un număr CAS, trebuie indicat un alt număr adecvat al ingredientului, cum ar fi FEMA, CoE sau FL (vezi tabelul 2 pentru explicaţii cu privire la aceste numere).

17

Datele toxicologice disponibile despre ingredient

Vă rugăm indicaţi „Da" sau „Nu". Dacă „Da", vă rugăm completaţi informaţiile din anexa nr. 2.

Lista explicativă a funcţiilor ingredientelor din tutun şi ale ingredientelor nontutun (INT) în produsul din tutun, cu codul şi definiţia pentru coloana 15 din tabel

Cod funcţie

Nume funcţie

Definiţie funcţie

1

Agent de creştere a dependenţei

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: creşte proprietăţile adictive ale produsului. Aceasta include creşterea dependenţei de nicotină prin purjarea amestecului, prin echilibrarea coloanei de tutun, prin efectele sinergice ale produşilor de piroliză sau prin schimbarea pH-ului.

2

Adeziv

Pentru utilizarea atât ca ingredient din tutun, cât şi ca INT: substanţă de bază ce contribuie direct la adeziune prin unirea suprafeţelor şi rezistenţa la separare.

3

Liant

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: menţine starea fizică şi textura produsului.

Pentru utilizare ca INT: substanţă care oferă puterea de uscare şi/sau menţine integritatea materialului.

4

Agent purtător

Pentru utilizare ca INT: substanţă utilizată pentru a dizolva, dilua sau dispersa un ingredient, pentru a-i facilita manevrarea şi aplicarea, fără a modifica funcţia sa tehnologică.

5

Colorant

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: modifică culoarea unei componente a produsului.

Pentru utilizare ca INT: vopsea, pigment sau alt agent utilizat pentru a revela şi/sau a afecta proprietăţile

optice ale unei componente.

6

Modificator de ardere

Pentru utilizare atât ca ingredient din tutun, cât şi ca INT: influenţează modul de ardere a produsului.

7

Fibră

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţă de pornire şi adjuvant pentru tutunul omogenizat şi

reconstituit.

Pentru utilizare ca INT: substanţă de pornire şi bază pentru materiale de hârtie.

8

Substanţă de umplere

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: contribuie la masa produsului, fără a contribui în mod semnificativ la miros, gust, savoare sau aromă.

Pentru utilizare ca INT: contribuie la masa produsului, fără a contribui în mod semnificativ la miros, gust, savoare sau aromă. Este utilizat şi pentru a controla caracteristici fizice cum ar fi opacitatea şi strălucirea.

9

Component al filtrului

Pentru utilizare ca INT: substanţă din ansamblul filtrului, fără proprietăţi implicite de filtrare

10

Material filtrant

Pentru utilizare ca INT: substanţă cu proprietăţi implicite de filtrare

11

Aromă

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: revelează un anumit gust, savoare sau aromă a unui produs din tutun.

12

Umectant

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: previne uscarea produsului (inclusiv apă).

13

Plastifiant

Pentru utilizare ca INT: creşte aderenţa şi flexibilitatea cernelei şi adezivilor în produs. Utilizat pentru a întări componentele filtrului pentru a menţine caracteristicile fizice ale filtrului.

14

Conservant

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: protejează produsul de deteriorarea cauzată de microorganisme.

15

Adjuvant de procesare

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: acestea sunt adăugate de către producătorii de tutun pentru a facilita procesul de producţie şi fie nu sunt prezente în produsul finit, fie se produc în cantităţi reziduale şi nu au nicio funcţie în produsul finit.

Pentru utilizare ca INT: orice substanţă adăugată în mod intenţionat unui material în cursul producţiei pentru a facilita procesarea fie a acelui material, fie a produsului din tutun pentru îndeplinirea unui anumit scop tehnologic. Acest lucru poate avea drept rezultat prezenţa neintenţionată, dar inevitabilă din punct de vedere tehnic, a substanţei sau derivatelor sale în produsul finit, care nu au efect tehnologic.

16

Solvent

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: utilizat pentru a dizolva, dilua un ingredient fără a modifica funcţia sa, cu scopul de a facilita manevrarea şi aplicarea. Unii solvenţi pot conţine denaturanţi.

17

Agent de dimensionare (formare)

Pentru utilizare ca INT: substanţă utilizată pentru modificarea proprietăţilor de umezire şi a tensiunii superficiale a hârtiei

18

Agent de intensificare a fumului

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţă utilizată pentru a ameliora efectele fumului, făcându-l mai gustos, prin utilizarea fie a agenţilor de îndulcire, fie a agenţilor chimici care diminuează aversiunea normală a căilor respiratorii faţă de fum sau au o acţiune farmacologică

19

Modificator de culoare a fumului

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţa utilizată pentru a modifica culoarea curentului principal si/sau lateral al fumului

20

Modificator de miros al fumului

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţă utilizată pentru a modifica mirosul curentului principal si/sau lateral al fumului

21

Sos

Pentru utilizare ca ingredient din tutun: ingredient adăugat în timpul procesării frunzelor pentru a îmbunătăţi gustul de bază al tutunului, uşurinţa procesării şi capacitatea de menţinere a umidităţii

22

Altele

Alte funcţii, care nu sunt definite mai sus

1) Indicaţi, de asemenea, caracteristicile pachetelor de alte dimensiuni ce conţin exact aceleaşi produse. Informaţiile transmise cu privire la toate aceste produse vor fi aceleaşi.

2)  Unele pachete/cutii de trabucuri conţin mai mult de un produs (mai multe tipuri de trabucuri). Acest lucru trebuie notat în acest rând; informaţiile cu privire la fiecare tip de produs trebuie depuse separat.

3) Adăugaţi numele şi adresa laboratorului în care s-au realizat testele.

4)  O unitate de produs este un trabuc, o ţigaretă, 750 mg de tutun tăiat fin şi 1 g de tutun pentru pipă, tutun de prizat, tutun pentru narghilea sau tutun de mestecat.

5)  O unitate de produs este un trabuc, o ţigaretă, 750 mg de tutun tăiat fin şi 1 g de tutun pentru pipă, priză de tutun, tutun pentru narghilea sau tutun de mestecat.

6) Se recomandă un minimum de 6-8 măsurări pentru a obţine o valoare medie.

ANEXA Nr. 2

Datele toxicologice disponibile producătorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun

Date toxicologice disponibile producătorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Identificarea ingredientului din tutun

Date toxicologice disponibile pentru ingrediente

Ingredient nears

Ingredient ars

Pentru ingredientul în sine

Pentru ingredientul adăugat în amestec

Numele producătorului sau importatorului

Ţara

Anul

Numele ingredientului

Numărul CAS

Numărul FEMA

Numărul CoE

Numărul FL

Numărul ca aditiv

Statutul ingredientului nears

Date toxicologice despre ingredientul nears

Piroliză

Studii de transfer

Compoziţia fumului

Studii toxicologice in vito

Carcinogeneză dermică/prin inhalare

Toxicitate cardiovasculară

Studii de inhalare (acută şi subcronică)

Toxicitate la nivelul funcţiei de reproducere şi toxicitate de dezvoltare

Proprietăţile adictive

Compoziţia fumului

Studii toxicologice in vito

Carcinogeneză dermică/prin inhalare

Toxicitate cardiovasculară

Studii de inhalare acută şi subcronică

Toxicitate la nivelul funcţiei de reproducere şi toxicitate de dezvoltare

Proprietăţile adictive

Alte informaţii toxicologice

Explicarea modului de completare a tabelului ce conţine datele toxicologice disponibile producătorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun

Nr. coloanei

Titlul coloanei

Explicaţie

Identificarea ingredientului

Termeni şi numere care se pot utiliza pentru a face referire la ingredientul respectiv

1

Numele    producătorului sau importatorului

Numele companiei care produce sau importă produsul din tutun (acolo unde este cazul)

2

Ţara

România - RO

3

Anul

Anul la care se referă informaţiile cu privire la ingrediente

4

Numele ingredientului

Numele ingredientului adăugat produsului din tutun. Ingredientele trebuie enumerate pentru fiecare categorie (menţionată în coloana 12), în ordinea descrescătoare a greutăţii.

5

Numărul CAS

Este numărul de înregistrare din Serviciul de Rapoarte Chimice (CAS1)), utilizat pentru a identifica ingredientul. Unde este cazul, se poate indica mai mult de un număr CAS.

6

Numărul FEMA

Numărul de referinţă al ingredientului dat de Asociaţia Producătorilor de Arome şi Extracte (FEMA2)), dacă a fost acordat

7

Numărul CoE

Numărul de referinţă al ingredientului dat de Consiliul Europei (CoE 3)), dacă a fost acordat

8

Numărul FL

Numărul european de aromă al ingredientului (FL4)), dacă a fost acordat

9

Numărul ca aditiv

Dacă ingredientul este un aditiv alimentar, trebuie indicat numărul său ca aditiv alimentar.

Date toxicologice disponibile pentru ingredient

Datele vor include informaţii disponibile gratuit în literatură sau în resursele interne.

Câmpurile trebuie completate astfel:

0: dacă nu sunt disponibile date toxicologice

1: dacă sunt disponibile date toxicologice, dar nu sunt noi

2: dacă s-au obţinut date toxicologice noi în anul de raportare

Ingredient nears

Date toxicologice disponibile pentru ingredient în forma nearsă

10

Statutul     ingredientului nears

Reglementarea şi clasificarea standard de către organele internaţionale. Exemplu: CoE, GRAS5) (considerat în general ca fiind sigur), JECFA6) (Comitetul de experţi în aditivi alimentari)

11

Date toxicologice despre ingredientul nears

Trebuie incluse orice date toxicologice disponibile pentru ingredient, inclusiv date cu privire la caracterul mutagen, carcinogen şi alte tipuri relevante de toxicitate.

Ingredient ars

Date toxicologice disponibile pentru ingredient în forma sa arsă

Pentru un singur ingredient

Date toxicologice pentru ingredient evaluat ca atare

12

Piroliză

Experimente care indică comportamentul la piroliză şi transferul intact al ingredientului în fum

13

Studii de transfer

Studii care evaluează proporţia din ingredient care se transferă intact în fum şi/sau care identifică orice produse de dezintegrare

14

Compoziţia fumului

Studii cu privire la efectul adăugării unui ingredient din tutun în articolul testat asupra: 1) compoziţiei fumului inhalat; şi 2) toxicităţii fumului inhalat

15

Studii toxicologice in vitro

Teste toxicologice de evaluare a proprietăţilor genotoxice şi citotoxice ale fumului inhalat sau ale fracţiunilor acestuia

16

Carcinogeneză dermică/prin inhalare

Teste in vivo pentru a stabili dacă ingredientul afectează proprietăţile tumorigene ale produsului din tutun. Analizele ar trebui să se bazeze pe expunerea fie prin inhalare, fie dermală.

17

Toxicitate cardiovasculară

Teste in vitro şi in vivo pentru a evalua efectele toxicologice ale ingredientului la nivelul inimii şi vaselor de sânge. Evaluările pentru toxicitatea cardiovasculară includ evaluări ale funcţiilor endoteliale (vasodilatare, vasoconstrictie, eliberare de oxid nitric), preparatele de cord Langendorff pentru a evalua debitul cardiac şi caracterul cronic, frecvenţa cardiacă şi presiunea sanguină in vivo.

18

Studii de inhalare (acută şi subcronică)

Evaluări in vivo realizate pentru a analiza efectul modificărilor fumului inhalat diluat, datorat ingredientului, asupra toxicităţii sistemice a produsului, cu o atenţie specială acordată histopatologiei tractului respirator

Nr. coloanei

Titlul coloanei

Explicaţie

19

Toxicitate     la     nivelul funcţiei de reproducere şi toxicitate de dezvoltare

Evaluări pentru a stabili efectul ingredientului asupra sistemului de reproducere şi potenţialul său de a cauza malformaţii la naştere. Aceste evaluări pot avea în vedere mărimea resturilor, diferenţele în funcţie de sex, vârstă (pubertatea) şi caracterul teratogen în culturile embrionare.

20

Proprietăţile adictive

Analiza posibilei proprietăţi adictive a ingredientului, adică dacă ingredientul promovează dependenţa. Aceste evaluări pot include studii de autoadministrare, studii de întărire a consumului, studii de înlocuire sau de discriminare cu medicamente, studii referitoare la renunţarea la consum. In plus, evaluările pot investiga efectul procesului de sinteză şi degradare permanentă a neurotransmiţătorilor, efectul eliberării de neurotransmiţători, legarea de receptorii dopaminergici sau de alţi receptori implicaţi în adicţie şi generarea de posibile componente care induc dependenţa.

Alte informaţii toxicologice

Date care nu sunt descrise în nicio categorie

Pentru ingredientul adăugat într-un amestec

Ingredientul de tutun evaluat ca parte dintr-un amestec

21

Compoziţia fumului

Ase vedea explicaţiile date pentru coloana 14

22

Studii toxicologice in vitro

A se vedea explicaţiile date pentru coloana 15

23

Carcinogeneză dermică/prin inhalare

A se vedea explicaţiile date pentru coloana 16

24

Toxicitate cardiovasculară

A se vedea explicaţiile date pentru coloana 17

25

Studii de inhalare acută şi subcronică

A se vedea explicaţiile date pentru coloana 18

26

Toxicitate     la     nivelul funcţiei de reproducere şi toxicitate de dezvoltare

A se vedea explicaţiile date pentru coloana 19

27

Proprietăţi adictive

A se vedea explicaţiile date pentru coloana 20

28

Alte informaţii toxicologice

Date care nu sunt descrise în nicio altă categorie

1) Chemical Abstracts Service.

2)  Flavourand Extract Manufacturers Association.

3) Council of Europe.

4)  European Flavouring.

5) Generally Regarded As Safe.

6) Joint Committee on Food Additives.

ANEXA Nr. 3

Formatul general de raportare a informaţiilor cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun în vederea informării publicului larg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Informaţii cu privire la produsul din tutun

Informaţii cu privire la ingredientele din tutun

Numele

producătorului sau importatorului

sau importatorului

Tara

Anul

Tipul produsului

Numele marcii

Caracteristicile marcii

Doar pentru ţigarete

Greutatea unitatii de produs

Greutatea tutunului

Categoria

Numele ingredientului

Cantitatea ingredientului

Functia ingredientului

Gudron

Nicotina

CO

Explicaţia şi structura datelor cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantităţile şi motivul utilizării acestora, în scopul informării publicului larg

Nr. coloanei

Titlul coloanei

Explicaţie

1

Numele producătorului sau importatorului

Numele companiei care produce sau a celei care importă, atunci când este cazul, produsul din tutun

2

Ţară

România - RO

3

Anul

Anul la care se referă informaţiile cu privire la ingrediente

4

Tipul produsului

Tipul produselor din tutun. Tipurile posibile de produs sunt:

- ţigarete

- trabuc

- tutun tăiat fin

- tutun pentru pipă

- tutun pentru narghilea

- alte produse din tutun (vă rugăm specificaţi)

5

Numele mărcii

Numele complet al mărcii produsului din tutun, cum ar fi, de exemplu, Marca X Platinium sau Marca X Mentol

6

Caracteristicile mărcii

Caracteristicile mărcii produselor din tutun, incluzând: stilul pachetului, mărimea pachetului, mărimea produsului din tutun şi produs cu filtru sau fără filtru1), 2)

7

Cantitatea de gudron

Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 43873).

8

Cantitatea de nicotină

Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 103153).

9

Cantitatea de monoxid de carbon

Se va furniza pentru ţigarete şi se va măsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 84543).

10

Greutatea unităţii de produs

Greutatea unei unităţi de produs4), exprimată în miligrame, inclusiv umiditatea specifică a produsului în pachet

11

Greutatea tutunului

Greutatea tutunului într-o unitate de produs4), exprimată în miligrame, inclusiv conţinutul de umiditate

12

Categoria

Categoria componentei sau materialului la care se adaugă ingredientul, raportată în

următoarea ordine:

Pentru ţigarete, aceste categorii sunt:

- tutun (ars)

- hârtie de ţigaretă (arsă)

- adeziv pentru lipirea longitudinală a hârtiei de ţigaretă (ars)

- cerneală utilizată pe hârtia de ţigaretă (arsă)

- material filtrant (nears)

- învelişul filtrului (nears)

- adezivul filtrului (nears)

- hârtia şi cerneala capătului rămas (nearse)

Pentru trabucuri, aceste categorii sunt:

- tutun (ars)

- material de filtrare (nears)

- învelişul filtrului (nears)

- adezivul filtrului (ars)

- hârtia capătului rămas al trabucului (nearsă)

- adeziv (nears)

- capătul rămas al trabucului (nears)

Pentru tutunul tăiat fin, tutunul pentru pipă şi tutunul pentru narghilea, categoria este:

- tutun (ars)

Alte categorii (vă rugăm specificaţi)

Nr. coloanei

Titlul coloanei

Explicaţie

13

Numele ingredientului

Numele ingredientului adăugat în produsul din tutun

Ingredientele trebuie listate pentru fiecare categorie în ordinea descrescătoare a greutăţii,

pentru fiecare categorie menţionată în coloana 12.

14

Cantitatea ingredientului

Cantitatea ingredientului utilizată la fabricarea produsului din tutun, exprimată ca medie, deviere standard şi intervalul de încredere 95%, în miligrame per o unitate de produs5), 6)

15

Funcţia ingredientelor

Funcţia ingredientelor. Posibilele funcţii ale ingredientelor sunt:

1. agent de creştere a dependenţei (inclusiv agentul de creştere a dependenţei de nicotină)

2. adeziv

3.  liant

4. agent purtător

5. colorant

6.  modificator de ardere

7. fibră

8. substanţă de umplere

9. component al filtrului

10.  material filtrant

11. aromă

12.  umectant

13.  plastifiant

14. conservant

15. adjuvant de procesare

16. solvent

17. agent de dimensionare

18. agent de intensificare a fumului

19.  modificator de culoare al fumului

20.  modificator de miros al fumului

21. sos

22. altele

Ilustrarea formatului tabelului:

- datele cu privire la ingrediente nu sunt menite a fi înţelese ca informaţii de siguranţă;

- industria este responsabilă de acurateţea informaţiilor pe care Ie-a furnizat;

- nu sunt date complete pentru că unele sunt considerate a fi secrete comerciale de către industrie*)

1) Indicaţi, de asemenea, caracteristicile pachetelor de alte dimensiuni ce conţin exact aceleaşi produse. Informaţiile transmise cu privire la toate aceste produse vor fi aceleaşi.

2)  Unele pachete/cutii de trabucuri conţin mai mult de un produs (mai multe tipuri de trabucuri). Acest lucru trebuie notat în acest rând; informaţiile cu privire la fiecare tip de produs trebuie depuse separat.

3) Adăugaţi numele şi adresa laboratorului în care s-au realizat testele.

4)  O unitate de produs este un trabuc, o ţigară, 750 mg de tutun tăiat mărunt şi 1 g de tutun pentru pipă, narghilea, de mestecat sau de prizat.

5)  O unitate de produs este un trabuc, o ţigară, 750 mg de tutun tăiat fin şi 1 g de tutun pentru pipă, tutun de prizat, tutun pentru narghilea sau tutun de mestecat.

6) In prezent, pragurile de raportare sunt propuse astfel: pentru ţigarete şi tutun tăiat mărunt se pot grupa aromele individuale utilizate în cantităţi sub 0,1% din greutatea totală a unităţii de produs din tutun. Pentru tutunul pentru pipă, trabucuri şi produsele din tutun care nu se fumează, pragul este stabilit provizoriu la 0,5%.

*) In prezent, pragurile de raportare sunt propuse astfel: pentru ţigarete şi tutun tăiat fin se pot grupa aromele individuale utilizate în cantităţi sub 0,1 % din greutatea totală de unitate de produs din tutun. Pentru tutunul pentru pipă, trabucurile şi produsele din tutun care nu se fumează, pragul este stabilit provizoriu la 0,5%.

ANEXA Nr. 4

DECLARAŢIE   PE   PROPRIA   RĂSPUNDERE   DE   CONFORMITATE

cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun

Subsemnatul/Subsemnata (numele şi prenumele declarantului) ........................................................................................................................................................................ ............, având cartea de identitate/ buletinul de identitate seria.........nr......................, eliberată/eliberat de............................................... la data de...................., cu funcţia de............................................... la (producătorul sau importatorul produsului din tutun)..................................................................................., în conformitate cu prevederile art. 8 alin. 1 din Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.349/2008, declar pe propria răspundere că:

1.  listele cuprinse în dosarul produsului din tutun sunt completate în mod real şi complet, pe baza tuturor informaţiilor disponibile la momentul depunerii dosarului;

2.  produsul din tutun este conform cu informaţiile cuprinse în dosar;

3.  am luat cunoştinţă de faptul că declararea de date nereale, incomplete sau greşite atrage răspunderea penală şi se pedepseşte conform art. 292 din Codul penal.

Declaraţia de mai sus este valabilă pentru următoarele produse din tutun: (Se vor menţiona numele produselor din tutun pentru care se depun dosarele, în funcţie de tip şi marcă.)

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

- ........................................................................................................................................................................ .......................................................

Data declaraţiei

......................................

Semnătura declarantului

.......................................

ANEXA Nr. 5

DATELE   DE   IDENTIFICARE

a producătorului sau importatorului de produse din tutun

1. Coordonatele producătorului:

- numele persoanei juridice care produce produsul din tutun;

- adresa, ţara, codul poştal;

- telefon;

- fax;

- e-mail.

2. Coordonatele deţinătorului actului administrativ de plasare pe piaţă a produsului din tutun:

- numele persoanei juridice care deţine actul administrativ de plasare pe piaţă a produsului din tutun;

- calitatea persoanei juridice care deţine actul administrativ de plasare pe piaţă a  produsului din tutun: importator, producător;

- adresa, ţara, codul poştal;

- telefon;

- fax;

- e-mail.

3. Coordonatele persoanei responsabile de depunerea dosarului produsului din tutun:

- nume, prenume;

- funcţie;

- telefon;

- fax;

- e-mail.

4.   Produsele  din  tutun   pentru   care  se  depun  dosare în  vederea  notificării   conţinutului   (per tip  şi   marcă)


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1349/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1349 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu