Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 3297 din 30 noiembrie 2009

pentru aprobarea versiunii a II-a a Documentului-cadru de implementare a Programului operational „Dezvoltarea capacitatii administrative" 2007-2013

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 10 din 7 ianuarie 2010



Având în vedere Decizia Comisiei Europene nr. C (2007) 5.748 din 21 noiembrie 2007 privind adoptarea Programului operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative" de ajutor comunitar din partea Fondului Social European, în conformitate cu obiectivul „Convergenţă", în regiunile din România,

în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,

viceprim-ministrul, ministrul administraţiei şi internelor, interimar, şi ministrul finanţelor publice emit emit următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă versiunea a II-a a Documentului-cadru de implementare a Programului operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative" 2007-2013, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 4. - La data publicării prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului economiei şi finanţelor nr. 494/1.875/2008 privind aprobarea Documentului-cadru de implementare a Programului operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative" 2007-2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 din 9 iulie 2008.

p. Ministrul finanţelor publice,

Bogdan Drăgoi,

secretar de stat

Viceprim-ministru, ministrul administraţiei şi internelor, interimar,

Vasile Blaga

ANEXA

DOCUMENT-CADRU

de implementare a Programului operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative"

(Versiunea a II-a octombrie 2009)

Listă de acronime

ACIS - Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale

AM - Autoritate de management

AM PODCA - Autoritatea de management pentru Programul operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative"

ANAF - Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală

ASG - Agenţia pentru Strategii Guvernamentale

B - beneficiar

CE- Comisia Europeană

CSNR - Cadrul strategic naţional de referinţă

DCI - Documentul-cadru de implementare (a PO DCA)

DMI- Domeniu major de intervenţie

DPP- Direcţia de politici publice

ECDL - Permisul european de conducere a calculatorului

FEDR- Fondul European de Dezvoltare Regională

FSE- Fondul Social European

INS- Institutul Naţional de Statistică

MDRL - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

MFP - Ministerul Finanţelor Publice

MAI- Ministerul Administraţiei şi Internelor

MS- Ministerul Sănătăţii

PO - Program operaţional

PO DCA - Programul operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative"

SGG - Secretariatul General al Guvernului

SMIS - Single Management Information System (Sistemul unic de management al informaţiei)

SWOT- puncte forte, puncte slabe, oportunităţi, ameninţări

UCRAP - Unitatea centrală pentru reforma administraţiei publice

UE- Uniunea Europeană

UPP - Unitatea de politici publice

I. INTRODUCERE

Programul operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative" a fost elaborat pentru a contribui în mod substanţial la punerea în practică a priorităţii tematice „Consolidarea unei capacităţi administrative eficiente", stabilită în Cadrul strategic naţional de referinţă (CSNR).

Necesitatea de a investi în capacitatea instituţională este recunoscută de orientările strategice comunitare privind coeziunea, în acele state membre unde performanţa socioeconomică şi buna guvernare constituie câteva dintre principalele provocări ale perioadei de programare 2007-20131. Dezvoltarea capacităţii administrative se referă la un set de schimbări structurale şi de proces care permit guvernelor să îmbunătăţească formularea şi implementarea programelor în vederea obţinerii de rezultate sporite.

Strategia Lisabona revizuită afirmă necesitatea unei mai bune legislaţii, precum şi a unei mai bune elaborări şi furnizări de politici publice în scopul asigurării condiţiilor pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Dezvoltarea capacităţii administrative poate avea o contribuţie directă la atingerea acestor obiective.

Instituţiile publice pot contribui la programele de dezvoltare socioeconomică prin exercitarea următoarelor funcţii:

• îmbunătăţirea proceselor de luare a deciziilor, inclusiv îmbunătăţirea calităţii investiţiilor importante (acumularea de cunoştinţe şi resurse umane) şi a selecţiei de proiecte (informaţii, reglementări şi mecanisme de feed-back);

•   asigurarea unei implementări şi aplicări mai bune a legislaţiei;

• îmbunătăţirea mecanismelor de reglementare, în special prin crearea unui model standardizat pentru măsurarea costurilor asociate prevăzute de legislaţia existentă;

•  asigurarea unei infrastructuri adecvate pentru activităţile economice (resurse umane, baze de date, aspecte legislative);

• îmbunătăţirea procesului decizional în administraţia publică;

• asigurarea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice;

•  creşterea numărului de funcţionari publici cu calificare profesională în managementul resurselor umane, finanţe, economie şi drept.

Luând in considerare analiza situaţiei curente şi analiza SWOT a administraţiei publice din România, Guvernul a identificat următoarele arii prioritare în care intervenţiile PO DCA sunt necesare şi pot avea cea mai mare valoare adăugată:

• consolidarea proceselor de luare a unor decizii eficiente şi consolidarea proceselor de responsabilizare care îmbunătăţesc eficacitatea organizaţională în cadrul administraţiei publice româneşti;

• îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei standardelor în furnizarea de servicii publice, cu accentul pus pe continuarea procesului de descentralizare.

S-a convenit asupra faptului că eficienţa şi impactul PO DCA pot fi îmbunătăţite prin concentrarea sprijinului asupra anumitor sectoare-cheie. Pentru a identifica sectoarele prioritare pentru PO DCA a avut loc o consultare preliminară la nivel decizional, pe baza stadiului actual de dezvoltare a strategiilor de descentralizare, pe baza responsabilităţilor din ce în ce mai mari ale administraţiei publice şi pe baza contribuţiei generale la dezvoltarea socioeconomică la nivel naţional (avându-se în vedere alocarea bugetară pentru aceste sectoare, numărul funcţionarilor publici care lucrează în aceste domenii, numărul instituţiilor subordonate şi dimensiunea grupului-ţintă - procent din populaţie care beneficiază de aceste servicii publice).

Conform Programului de guvernare, cap. 22 - Reforma administraţiei publice, precum şi pe baza criteriilor mai sus menţionate, Guvernul României se va concentra pe 3 sectoare principale pentru continuarea procesului de descentralizare şi creşterea calităţii serviciilor publice: sănătate, educaţie şi asistenţă sociala. Este prevăzut faptul că şi alte sectoare pot primi suport pe durata implementării PO DCA, în funcţie de evoluţia condiţiilor socioeconomice şi de situaţia existentă în administraţia publică.

PO DCA va fi implementat prin 3 axe prioritare. Acestea sunt legate în mod direct de obiectivele specifice ale PO DCA:

I.  axa prioritară 1: Imbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice;

II. axa prioritară 2: Imbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, cu accentul pus  pe procesul de descentralizare;

III. axa prioritară 3: Asistenţă tehnică.

Obiectivul general al PO DCA este de a contribui la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socioeconomic al societăţii româneşti.

Documentul de faţă reprezintă Documentul-cadru de implementare (DCI) a Programului operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative" (PO DCA) pentru perioada 2007-2013 în România. Acesta este un document elaborat de Autoritatea de management pentru PO DCA. Scopul DCI este de a prezenta:

1 Intărirea capacităţii instituţionale şi a eficienţei administraţiei publice şi a serviciilor publice în următoarea perioadă de programare (2007-2013) - DG ocupare, afaceri sociale şi şanse egale.

•  descrierea detaliată a domeniilor majore de intervenţie pentru fiecare axă prioritară din PO DCA;

•  defalcarea fondurilor alocate pentru fiecare dintre aceste domenii majore de intervenţie;

• câteva aspecte legate de procesul de implementare. Acest tip de document nu este solicitat în mod formal prin Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.083/2006 stabilind prevederile generale referitoare la Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune, ci prin cadrul metodologic naţional. Astfel, PO DCA este completat de către DCI pentru a oferi îndrumare în ceea ce priveşte implementarea practică a asistenţei financiare. DCI oferă o imagine mai detaliată a scopului PO DCA şi a modului în care acesta va sprijini administraţia din România pentru a deveni mai eficace şi mai eficienta. Documentul subliniază obiectivele la nivelul fiecărui domeniu major de intervenţie şi specifică operaţiunile eligibile care pot fi sprijinite prin PO DCA. DCI oferă, în special, informaţii legate de aspectele instituţionale, beneficiari, proceduri, criterii de selecţie a proiectelor şi detalii cu privire la alocările financiare, natura asistenţei financiare disponibile (acolo unde este cazul), precum şi indicatori privind realizările imediate şi rezultatele operaţionale. Tabelele financiare oferă o prezentare generală a alocării orientative de fonduri la nivel de axă prioritară şi de domeniu major de intervenţie.

II. DESCRIEREA DOMENIILOR MAJORE DE INTERVENŢIE

11.1. Axa prioritară 1 - Imbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice

Cadrul strategic naţional de referinţă 2007-2013 (CSNR) urmăreşte îmbunătăţirea abordării strategice a politicilor regionale şi de coeziune economică şi socială din România şi realizarea  unei coordonări cu politicile CE, în special cu Strategia Lisabona, care dezvoltă politici pentru creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă. Consolidarea capacităţii administrative este una dintre principalele priorităţi din CSNR, contribuind la dezvoltarea socioeconomică. Intervenţiile din această prioritate tematică se vor concentra pe rezolvarea blocajelor din sectorul public care împiedică dezvoltarea socioeconomică şi pe cele mai importante elemente ale reformei administraţiei publice.

Conform CSNR, obiectivul general al PO DCA este acela de a contribui la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socioeconomic al societăţii româneşti.

Obiectivul acestei axe prioritare este să contribuie la  o îmbunătăţire durabilă a capacităţii administraţiei publice din România,prin realizarea unor îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice.

II.1.1. Domeniul major de intervenţie 1.1. - Imbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ

II.1.1.1. Descriere

Nevoia de a moderniza prevederile vizând elaborarea de politici publice a fost recunoscută de administraţia din România prin strategii succesive de reformă a administraţiei publice încă din anul 2001. Operaţiunile acestui domeniu major de intervenţie caută să răspundă următoarelor probleme:

• deficienţe semnificative în formularea de politici publice - mai ales pentru consultarea cu factorii interesaţi, întârzieri în planificarea şi pregătirea legislaţiei, ceea ce afectează implementarea politicilor sectoriale;

• subestimarea eforturilor şi capacităţii necesare pentru a elabora propuneri de reformă bine documentate;

• imperfecţiuni ale cadrului legislativ - numărul mare de legi şi nevoia frecventă de modificare a acestora;

• numărul mare de reglementări pentru cetăţeni şi lipsa unui model standardizat de măsurare a barierelor administrative impuse prin legislaţie;

• slaba coordonare interinstituţională pentru rezolvarea problemelor comune.

Obiectivul specific al acestui domeniu major de intervenţie este de a dezvolta capacitatea de formulare a politicilor publice, capacitatea de a realiza o mai bună reglementare şi planificare strategică, precum şi aceea de a dezvolta parteneriatele interinstituţionale.

Acest domeniu major va folosi asistenţa FSE pentru a sprijini dezvoltarea abilităţilor în formularea de politici publice şi planificare strategica drept punct de plecare pentru mai bune alegeri de politici publice sprijinite de o disponibilitate şi analiză îmbunătăţite a informaţiilor. Pregătirile pentru formularea de politici publice şi planificarea strategică au fost deja realizate, astfel încât operaţiunile se vor concentra pe instruirea personalului din UPP-urile nou-create în ministere şi unităţile echivalente din administraţia locală. Se va acorda de asemenea sprijin pentru crearea de UPP-uri în alte domenii. România a colaborat cu Grupul de lucru al UE pentru o mai bună reglementare şi va lansa anumite iniţiative prin acest domeniu major de intervenţie, inclusiv  evaluarea impactului reglementărilor, reducerea costurilor administrative şi simplificarea administrativă etc.

Astfel, se recunoaşte contribuţia importantă pe care o mai bună reglementare o poate avea în îmbunătăţirea cadrului de politici şi strategii, ceea ce ar trebui să ducă la o îmbunătăţire directă în performanţa administrativă. Deoarece majoritatea domeniilor complexe de politici publice necesită răspunsuri interinstituţionale, acest domeniu major de intervenţie va sprijini de asemenea activitatea consiliilor interministeriale. In acelaşi timp, se vor urmări şi aspecte legate de planificarea strategica vizând îmbunătăţirea coerenţei politicilor la nivel instituţional şi a reformelor privind managementul cheltuielilor publice prin alocarea fondurilor bugetare pe bază de performanţă (bugetare pe programe).

II.1.1.2. Operaţiuni orientative

• elaborarea unui set de instrumente, metode şi a unui cadru instituţional (inclusiv planificarea strategică şi bugetarea pe programe) specific unei abordări orientate către politici publice, care să ducă la o mai bună reglementare (şi la reducerea costurilor administrative) în administraţia publica;

• instruirea specialiştilor implicaţi în procesul de formulare a politicilor publice în ministerele de linie şi în administraţia publică locală;

• implementarea planurilor strategice şi training în planificarea strategică (inclusiv în bugetarea pe programe) pentru personalul de conducere din administraţia publică centrală şi locală, inclusiv training pentru consiliile inter­ministeriale şi un program de formare formatori;

• dezvoltarea de mecanisme pentru a promova şi implementa iniţiative de parteneriat la toate nivelurile pentru a asigura implicarea factorilor interesaţi în procesul de dezvoltare a politicilor publice.

II.1.1.3. Activităţi eligibile orientative

PO DCA nu finanţează instruire de tip vocaţional.

• Consultanţă, studii şi instruire pentru elaborarea, dezvoltarea şi/sau implementarea unui set de instrumente, metode, standarde, proceduri şi a unui cadru instituţional specific unei abordări orientate către politici publice, care să ducă la o mai bună reglementare

• Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) pentru specialiştii implicaţi în procesul de formulare a politicilor publice în ministerele de linie şi în administraţia publică locală

• Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) în domeniul planificării strategice pentru personalul de conducere din administraţia publică centrală şi locală, inclusiv instruire pentru consiliile interministeriale, precum şi dezvoltarea şi furnizarea programelor de formare şi de perfecţionare formatori

• Consultanţă, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea, implementarea şi/sau dezvoltarea de mecanisme pentru a promova şi implementa iniţiative de parteneriat la toate nivelurile

• Schimbul de bune practici şi aplicarea pe scară largă a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminare, conferinţe, acordarea de premii în domeniul planificării strategice, politicilor publice şi implementării parteneriatelor

•   Studii/Cercetări, consultanţă şi instruire în domeniul planificării strategice pe termen mediu şi lung şi al bugetarii pe programe

II.1.1.4. Categorii de cheltuieli eligibile

• cheltuieli pentru consultanţă şi expertiză;

• cheltuieli de personal;

• cheltuieli cu deplasarea;

• cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;

• cheltuieli aferente tipăririi şi multiplicării de materiale;

• cheltuieli pentru închirieri şi leasing;

• cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;

• cheltuieli generale de administraţie;

• cheltuieli pentru dotări care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;

• cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;

• cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii;

•  taxe

• cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publică;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activităţi de conştientizare;

•  cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipărit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;

• cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;

• cheltuieli aferente garanţiilor bancare;

•   cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activităţi transnaţionale.

II.1.1.5. Utilizarea finanţării încrucişate FSE/FEDR

Folosirea finanţării încrucişate FSE/FEDR este limitată la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.

II.1.1.6. Alocarea financiară orientativă

                                                                                                                     - euro -

AN

TOTAL

Contributia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională*

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

2007

3.985.147

3.387.375

573.861

23.911

0

597.772

0

2008

5.562.427

4.728.063

800.989

33.375

0

834.364

0

2009

8.074.078

6.862.966

1.162.667

48.444

0

1.211.112

0

2010

8.235.560

7.000.226

1.185.921

49.413

0

1.235.334

0

2011

5.902.893

5.017.459

850.017

35.417

0

885.434

0

2012

4.863.075

4.133.614

700.283

29.178

0

729.461

0

2013

4.487.925

3.814.736

646.261

26.928

0

673.189

0

TOTAL:

41.111.105

34.944.439

5.919.999

246.667

0

6.166.666

0

*Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativă, putând varia în cursul implementării în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.1.1.7. Dimensiunea finanţării acordate

Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entităţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică.

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică.

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

85%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

15%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

100%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

0%

Pentru celelalte categorii de beneficiari:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică.

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică.

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

98%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

2%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

85,51%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

14,49

II.1.1.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintă şi tipuri de cereri de propuneri de proiecte

Operaţiuni

Beneficiari

Grupuri-ţintă

Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

• Elaborarea unui set de instrumente, metode şi a unui cadru instituţional (inclusiv planificarea strategică şi bugetarea   pe   programe)  specific unei abordări orientate către politici publice, care să ducă la o mai bună reglementare    (şi  la  reducerea costurilor administrative)       în administraţia publică

•SGG - DPP •MAI

• Ministere •Agenţii

• ONG-uri*

• Universităţi

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

•  Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară2

•Administraţia centrală şi locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

- Dezvoltarea de proiecte

-   Cerere de proiecte cu depunere continuă (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere de proiecte cu termen-limită de depunere

•Instruirea specialiştilor implicaţi în procesul de formulare a politicilor publice în ministerele de linie şi în administraţia publică locală

•SGG - DPP

• Instituţiile publice   din sectoarele prioritare

• Ministere

•Agenţii

•MAI

• ONG-uri*

• Universităţi

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

Administraţia centrală şi locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

-   Cerere de proiecte cu depunere continuă (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere de proiecte cu termen-limită   de   depunere

- Dezvoltare de proiecte

• Implementarea planurilor strategice şi training în planificarea strategică (inclusiv în bugetarea pe programe) pentru personalul de conducere din administraţia   publică   centrală   şi locală,    inclusiv    training    pentru consiliile    interministeriale   şi    un program de formare formatori

•SGG - DPP

• Instituţiile publice   din sectoarele prioritare

• Ministere

•MAI

•Agenţii

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

• ONG-uri*

• Universităţi

•  Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară

•Administraţia centrală şi locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora) • ONG-uri

-   Cerere de proiecte cu depunere continuă (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere de proiecte cu termen-limită   de   depunere

- Dezvoltare de proiecte

• Dezvoltarea de mecanisme pentru a promova şi implementa iniţiative de parteneriat la toate nivelurile pentru a    asigura    implicarea    factorilor interesaţi în procesul de dezvoltare a politicilor publice

•SGG - DPP

• Instituţiile publice   din sectoarele prioritare

•MAI

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

• ONG-uri*

• Universităţi

•Administraţia centrală şi locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

• Ministerele prioritare cu unităţile lor deconcentrate

• Serviciile descentralizate din sectoarele prioritare

• ONG-uri

-   Cerere de proiecte cu depunere continuă (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere de proiecte cu termen-limită   de   depunere

- Dezvoltare de proiecte

NOTĂ:

ONG-urile şi universităţile trebuie să aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementării proiectului).

2Stabilite conform Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (de exemplu, zonele metropolitane, aglomerările urbane etc).

* ONG-uri relevante în domeniul administraţiei publice (altele decât structurile asociative ale autorităţilor publice locale).

** Titularii contractelor care vor fi semnate cu Autoritatea de management sunt unităţile administrativ-teritoriale şi sectoarele municipiului Bucureşti (conform Legii nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare).

II.1.1.9.  Grupuri-ţintă

Vezi mai sus (II.1.1.8)

II.1.1.10.  Perioada orientativă de depunere a proiectelor

2008-2015

II.1.1.11.  Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Vezi mai sus (II.1.1.8)

II.1.1.12.  Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie

Criterii de eligibilitate

A. Eligibilitatea beneficiarilor

•   Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionată în Ghidul solicitantului.

•  Solicitantul şi partenerii săi (dacă este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.

•   Sumele prevăzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.

• Solicitantul nu se află în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţării din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene, art. 93, cu excepţia lit. d).

B. Eligibilitatea proiectului

• Proiectul se încadrează în operaţiunile prevăzute în Ghidul solicitantului.

• Activităţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activităţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.

• Grupul-ţintă este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.

• Valoarea totală a proiectului şi contribuţia financiară solicitată se încadrează în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.

• Durata proiectului se încadrează în termenele specificate în Ghidul solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilă, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul sau activităţi din proiectul pentru care se solicită finanţare nu a/au mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.

• Proiectul respectă legislaţia naţională şi comunitară.

Criterii de evaluare/selecţie

Relevanţa proiectului: se urmăresc şi se evaluează modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile naţionale/locale/regionale şi a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentată nevoia/problema pe care proiectul doreşte să o rezolve şi urgenţa intervenţiei.

•  Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmăreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activităţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalităţii în care partenerii, dacă este cazul, se implică în proiect. De asemenea, se evaluează modul în care iniţiativa/proiectul se corelează cu alte iniţiative, dacă planul de activităţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate după finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.

•  Capacitatea de management: proiectul trebuie să facă dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilităţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.

Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmări ca finanţarea solicitată să' fie adecvată raportat la activităţile desfăşurate pentru realizarea obiectivelor, activităţile să fie reflectate în buget, estimarea lor să fie realistă, iar raportul dintre costuri şi rezultate să fie satisfăcător.

•  Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi promovare a egalităţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).

II.1.1.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare

Indicatori de program:

Indicatori de realizare imediată

(output)

Valoare de bază

An de bază

Ţinte cumulative orientative

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Ghiduri şi alte documente metodologice (număr)

3

2007

3

3

3

5

8

11

11

11

11

Zile participant la instruire

(număr)

1.000

2006

1.000

1.000

5.000

18.000

40.000

70.000

99.000

117.000

130.250

Indicatori de rezultat (result)

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Documente de politici publice şi proiecte de acte

normative nesatisfăcătoare înapoiate iniţiatorilor de către SGG (%)

44

2006

44

44

44

40

36

31

26

23

20

Reducere a costurilor administrative (%)

De determinat

2007

0

0

0

4

7

11

15

17

20

Indicatori suplimentari:

•  Număr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bărbaţi

• Număr de sesiuni de instruire

• Studii, analize, rapoarte, strategii

II.1.1.14. Teme orizontale

• Dezvoltare durabilă

Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltării durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.

Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmări respectarea principiilor dezvoltării durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurător (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).

Proiectele trebuie să abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltării durabile, şi anume dimensiunea ecologică, economică şi socială.

• Egalitate de şanse

Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesă centrală a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.

Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii, egalităţii de şanse şi nediscriminare. In implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care să nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, indiferent de: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

II.1.1.15. Ajutorul de stat

Nu se aplică.

II.1.1.16. Clasificarea intervenţiilor

• Tema prioritară

Cod

Tema prioritară

Intărirea capacităţii instituţionale la nivel naţional, regional şi local

81

Mecanisme pentru îmbunătăţirea elaborării de politici şi programe, a monitorizării şi evaluării la nivel naţional, regional şi local, dezvoltarea capacităţii de furnizare a politicilor şi programelor

• Forma de finanţare

Cod

Forma de finanţare

01

Asistenţă nerambursabilă

• Dimensiunea teritorială

Cod

Tipul teritoriului

00

Nu se aplică.

II.1.1.17. Organisme intermediare

Nu se aplică.

II.1.1.18.    Organismul responsabil de efectuarea plăţilor către beneficiari

AM PODCA- Unitatea de plăţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar

II.1.2. Domeniul major de intervenţie 1.2. - Creşterea responsabilizării administraţiei publice

II.1.2.1. Descriere

Acest domeniu major de intervenţie răspunde următoarelor probleme majore existente în administraţia publică din România: lipsa unor informaţii credibile în ceea ce priveşte activitatea pentru a sprijini planificarea, monitorizarea şi responsabilizarea, precum şi lipsa recunoscută a capacităţii de evaluare, de folosire a feedbackului şi a lecţiilor învăţate din experienţele anterioare. Aceste aspecte sunt prezentate în analiza SWOT a PO DCA.

Cele două domenii orientative sprijinite sunt raportarea performanţelor şi dezvoltarea unei culturi de monitorizare şi evaluare de programe. Raportarea performanţelor vizează îmbunătăţirea conţinutului rapoartelor (financiare şi nonfinanciare) prin instruirea funcţionarilor publici implicaţi în colectarea şi analiza informaţiilor în ceea ce priveşte activitatea şi pregătirea de rapoarte, precum şi instruirea funcţionarilor publici de conducere care iau decizii pe baza conţinutului rapoartelor de activitate. Acest fapt va îmbunătăţi transparenţa prin furnizarea către publicul larg a unor informaţii de mai bună calitate asupra activităţii administraţiei publice.

Introducerea evaluării de programe şi politici, bazată pe evaluarea eficacităţii şi impactului, are ca scop creşterea calităţii analizei rezultatelor intervenţiilor de politici publice, precum şi o mai mare responsabilizare faţă de rezultatele obţinute şi faţă de contribuţia la fixarea de obiective pentru ciclurile viitoare de politici publice.

Aceste intervenţii sunt considerate relevante pentru a fi sprijinite din FSE, deoarece există nevoia unor schimbări culturale şi comportamentale la nivelurile de management din administraţia centrală, precum şi din administraţia locală.

Obiectivul specific este îmbunătăţirea capacităţii în ceea ce priveşte responsabilizarea administraţiei publice.

In acest domeniu major de intervenţie se pune accent pe implementarea şi evaluarea elementelor ciclului de management al politicilor publice. Indicatorii de rezultat aleşi anticipează disponibilitatea rapoartelor de activitate şi de evaluare pentru a întări responsabilizarea administraţiei publice şi a furniza o bază mai bine fundamentată care să se reflecte în implementarea alegerilor strategice.

II.1.2.2. Operaţiuni orientative

• dezvoltarea de metodologii şi instrumente pentru îmbunătăţirea sistemelor şi procedurilor de măsurare a performanţelor şi de raportare, inclusiv a mecanismelor de feedback asupra activităţii administraţiei publice, luându-se în considerare opinia societăţii civile şi a publicului larg (cetăţenilor);

• training pentru îmbunătăţirea calităţii şi frecvenţei raportării performanţelor administraţiei centrale şi locale către beneficiarii direcţi ai serviciilor publice şi către grupurile de cetăţeni;

• training în tehnici de măsurare a performanţelor şi tehnici de raportare, inclusiv în elaborarea indicatorilor de performanţă, în monitorizare şi evaluare;

• dezvoltarea unei baze de date la nivel naţional pentru colectarea, raportarea, analiza şi publicarea datelor statistice relevante cu privire la performanţele administraţiei publice locale;

• elaborarea unor metodologii şi a unui cadru instituţional pentru extinderea evaluării de politici şi programe la nivelul administraţiei centrale şi locale.

II.1.2.3. Activităţi eligibile orientative

Programul operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative" nu finanţează instruire de tip vocaţional.

• Consultanţă, studii şi instruire pentru dezvoltarea, implementarea şi/sau integrarea de metodologii şi instrumente pentru îmbunătăţirea sistemelor şi procedurilor de monitorizare şi evaluare de programe

• Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv elaborarea de curriculum şi realizarea de materiale didactice) pentru îmbunătăţirea calităţii şi frecvenţei raportării performanţelor administraţiei centrale şi locale către beneficiarii direcţi ai serviciilor publice şi către grupurile de cetăţeni

• Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv elaborarea de curriculum şi realizarea de materiale didactice) în tehnici de măsurare a performanţelor şi tehnici de raportare

•   Consultanţă, studii şi instruire pentru dezvoltarea, actualizarea şi/sau managementul unei baze de date naţionale în vederea colectării, furnizării, analizei şi publicării de statistici relevante privind performanţele administraţiei publice locale

•    Consultanţă, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea unor metodologii şi a unui cadru instituţional necesar extinderii evaluării de politici şi programe la nivelul administraţiei centrale şi locale

• Instruirea personalului implicat în procesul de colectare şi analiză a informaţiilor în ceea ce priveşte activitatea şi pregătirea de rapoarte, precum şi instruirea personalului de conducere care iau decizii pe baza conţinutului rapoartelor de activitate

•   Realizarea de studii/analize în vederea evaluării de programe de politici, bazată pe evaluarea eficacităţii şi impactului

• Organizarea de seminare, conferinţe, campanii de conştientizare în vederea furnizării de informaţii către publicul larg în legătură cu activitatea administraţiei publice

•   Organizarea de seminare, conferinţe, campanii de conştientizare în vederea creşterii responsabilizării administraţiei publice prin schimburi de bune practici şi aplicarea acestora pe scară largă

II.1.2.4. Categorii de cheltuieli eligibile

• cheltuieli pentru consultanţă şi expertiză;

• cheltuieli de personal;

• cheltuieli cu deplasarea;

• cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;

• cheltuieli aferente tipăririi şi multiplicării de materiale;

• cheltuieli pentru închirieri şi leasing;

• cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;

• cheltuieli generale de administraţie;

• cheltuieli pentru dotări care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;

• cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;

• cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii;

• taxe;

• cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publică;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activităţi de conştientizare;

•  cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipărit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;

• cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;

• cheltuieli aferente garanţiilor bancare;

•   cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activităţi transnaţionale.

II.1.2.5. Utilizarea finanţării încrucişate FSE/FEDR

Folosirea finanţării încrucişate FSE/FEDR va fi limitată la 10% din fondurile comunitare alocate unei axe prioritare.

II.1.2.6. Alocarea financiară orientativă

                                                                                                                       - euro -

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională*

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

2007

2.656.766

2.258.251

371.416

27.099

0

398.515

0

2008

3.708.286

3.152.043

518.418

37.825

0

556.243

0

2009

5.382.719

4.575.311

752.504

54.904

0

807.408

0

2010

5.490.373

4.666.817

767.554

56.002

0

823.556

0

2011

3.935.262

3.344.973

550.150

40.140

0

590.289

0

2012

3.242.051

2.755.743

453.239

33.069

0

486.308

0

2013

2.991.948

2.543.156

418.274

30.518

0

448.792

0

TOTAL:

27.407.405

23.296.294

3.831.555

279.556

0

4.111.111

0

* Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativă, putând varia în cursul implementării în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.1.2.7. Dimensiunea finanţării acordate

Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entităţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică.

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică.

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

85%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

15%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

100%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

0%

Pentru celelalte categorii de beneficiari:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică.

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică.

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

98%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

2%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

85,88%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

14,12

II.1.2.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintă şi tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Operaţiuni

Beneficiari

Grupuri-ţintă

Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

•   Dezvoltarea   de   metodologii   şi instrumente   pentru   îmbunătăţirea sistemelor    şi     procedurilor    de măsurare  a  performanţelor şi  de raportare, inclusiv a mecanismelor de    feedback    asupra    activităţii administraţiei publice, luându-se în considerare opinia societăţii civile şi a publicului larg (cetăţenilor)

•SGG - DPP

•MAI

•MFP

• Ministere

• ONG-uri*

• Universităţi

• Personalul implicat în raportarea performanţelor, monitorizare şi evaluare din administraţia centrală şi locală

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

•   Training   pentru   îmbunătăţirea calităţii    şi    frecvenţei    raportării performanţelor           administraţiei centrale şi locale către beneficiarii direcţi ai serviciilor publice şi către grupurile de cetăţeni

•SGG - DPP

•MAI

•MFP

• Ministere

• ONG-uri*

• Universităţi

• Personalul implicat în raportarea performanţelor, monitorizare şi evaluare din administraţia centrală şi locală

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

• Training în tehnici de măsurare a performanţelor     şi     tehnici     de raportare,   inclusiv   în   elaborarea indicatorilor   de    performanţă,   în monitorizare şi evaluare

•SGG - DPP

•MAI

•MFP

• Ministere

• ONG-uri*

• Universităţi

• Personalul implicat în raportarea performanţelor, monitorizare şi evaluare din administraţia centrală şi locală

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

• Dezvoltarea unei baze de date la nivel   naţional   pentru   colectarea, raportarea,   analiza   şi   publicarea datelor statistice relevante cu privire la     performanţele     administraţiei publice locale

•SGG - DPP

•MAI

•MFP

•MDRL

•INS

• Personalul implicat în raportarea performanţelor, monitorizare şi evaluare din administraţia centrală şi locală

- Dezvoltare de proiecte

• Elaborarea unor metodologii şi a unui    cadru    instituţional    pentru extinderea  evaluării  de  politici  şi programe  la  nivelul  administraţiei centrale şi locale.

•SGG - DPP

•MAI

•MFP

• Personalul implicat în raportarea performanţelor, monitorizare şi evaluare din administraţia centrală şi locală

- Dezvoltare de proiecte

NOTĂ:

ONG-urile şi universităţile trebuie să aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementării proiectului).

* ONG-uri relevante în domeniul administraţiei publice (altele decât structurile asociative ale autorităţilor publice locale).

II.1.2.9. Grupuri-tintă

Vezi mai sus (II.1.2.8)

II.1.2.10. Perioada orientativă de depunere a proiectelor

2008-2015

II.1.2.11.  Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Vezi mai sus (II.1.2.8)

II.1.2.12.  Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie

Criterii de eligibilitate

A. Eligibilitatea beneficiarilor

•   Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionată în Ghidul solicitantului.

•  Solicitantul şi partenerii săi (dacă este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.

•   Sumele prevăzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.

• Solicitantul nu se află în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţării din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002, art. 93, cu excepţia lit. d).

B. Eligibilitatea proiectului

• Proiectul se încadrează în operaţiunile prevăzute în Ghidul solicitantului.

•  Activităţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activităţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.

• Grupul-ţintă este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.

•  Valoarea totală a proiectului şi contribuţia financiară solicitată se încadrează în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.

• Durata proiectului se încadrează în termenele specificate în Ghidul solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilă, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.

•  Proiectul sau activităţi din proiectul pentru care se solicită finanţare nu a/au mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.

• Proiectul respectă legislaţia naţională şi comunitară.

Criterii de evaluare/selecţie

Relevanţa proiectului: se urmăresc şi se evaluează modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile naţionale/locale/regionale şi a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentată nevoia/problema pe care proiectul doreşte să o rezolve şi urgenţa intervenţiei.

•  Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmăreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activităţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalităţii în care partenerii, dacă este cazul, se implică în proiect. De asemenea, se evaluează modul în care iniţiativa/proiectul se corelează cu alte iniţiative, dacă planul de activităţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate după finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.

•  Capacitatea de management: proiectul trebuie să facă dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilităţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.

Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmări ca finanţarea solicitată să' fie adecvată raportat la activităţile desfăşurate pentru realizarea obiectivelor, activităţile să fie reflectate în buget, estimarea lor să fie realistă, iar raportul dintre costuri şi rezultate să fie satisfăcător.

•  Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi promovare a egalităţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).

II.1.2.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare

Indicatori de program:

Indicatori de realizare imediată

(output)

Valoare de bază

An de bază

Ţinte cumulative orientative

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Ghiduri şi alte documente

metodologice (număr)

0

2007

0

0

1

3

5

7

8

8

8

Module de formare elaborate

(număr)

0

2007

0

0

1

2

3

3

3

3

3

Zile participant la instruire

(număr)

0

2007

0

0

3.000

7.000

15.000

25.000

37.000

43.000

45.000

Indicatori de rezultat

(result)

Valoare de bază

An de bază

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Instituţii publice care realizează

un raport anual de activitate,

conform Legii nr. 544/2001

(%)

81,33

2007

81,3

81,3

83

84

86

88

90

93

95

Rapoarte de monitorizare şi evaluare redactate/solicitate de instituţii publice centrale (număr)

0

2007

0

0

10

23

40

61

87

117

150

3 Estimare bazată pe studii ale Societăţii Academice din România (2007) Ghid practic: Raportul anual al instituţiilor publice.

Indicatori suplimentari:

•  Număr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bărbaţi

• Număr de sesiuni de instruire

• Studii, analize, rapoarte, strategii

• Evenimente de comunicare şi promovare

II.1.2.14. Teme orizontale

• Dezvoltare durabilă

Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltării durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.

Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmări respectarea principiilor dezvoltării durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurător (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).

Proiectele trebuie să abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltării durabile, şi anume dimensiunea ecologică, economică şi socială.

• Egalitate de şanse

Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesă centrală a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.

Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii, egalităţii de şanse şi nediscriminare. In implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care să nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, indiferent de: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

II.1.2.15. Ajutorul de stat

Nu se aplică.

II.1.2.16. Clasificarea intervenţiilor

• Tema prioritară

Cod

Tema prioritară

Intărirea capacităţii instituţionale la nivel naţional, regional şi local

81

Mecanisme pentru îmbunătăţirea elaborării de politici şi programe, a monitorizării şi evaluării la nivel naţional, regional şi local, dezvoltarea capacităţii de furnizare a politicilor şi programelor

• Forma de finanţare

Cod

Forma de finanţare

01

Asistenţă nerambursabilă

• Dimensiunea teritorială

Cod

Tipul teritoriului

00

Nu se aplică.

II.1.2.17. Organisme intermediare

Nu se aplică.

II.1.2.18.  Organismul responsabil pentru efectuarea plăţilor către beneficiari

AM PODCA- Unitatea de plăţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar

II.1.3. Domeniul major de intervenţie 1.3. - Imbunătăţirea eficacităţii organizationale

II.1.3.1. Descriere

In ultimii 10 ani au avut loc schimbări semnificative în structurile administraţiei centrale şi locale - mai ales în ceea ce priveşte crearea de noi funcţii şi structuri, introducerea tehnologiei informaţiei şi a câtorva elemente de reformă a funcţiei publice. Aceste schimbări au necesitat revizuiri structurale pentru a se asigura că structurile organizationale ale administraţiei publice sunt adecvate. O consecinţă a implementării strategiei de descentralizare este nevoia de reorganizare structurală.

Obiectivul specific este acela de a sprijini îmbunătăţirile de structură şi proces care contribuie la eficacitatea organizaţională.

Acest domeniu major de intervenţie pune accentul pe sprijinirea activităţilor de reorganizare, pe dezvoltarea practicilor de management al resurselor umane şi pe consolidarea unei capacităţi susţinute de instruire pentru administraţia publică. Indicatorii de rezultat caută să ridice standardele generale de cunoştinţe şi expertiză la nivelul funcţionarilor publici de conducere. O investiţie în capacitatea administrativă la acest nivel este considerată foarte importantă pentru a dezvolta calităţile de leadership şi de management în administraţia publică.

Se prefigurează ca cel puţin 50% din fondurile alocate acestui domeniu major de intervenţie să fie direcţionate către cele 3 sectoare prioritare (sănătate, învăţământul preuniversitar, asistenţă socială).

II.1.3.2. Operaţiuni orientative

• revizuirea structurilor şi implementarea propunerilor care rezultă din acestea, implementarea de instrumente moderne, stabilirea şi operaţionalizarea unor structuri noi, cum ar fi: centrul pentru reforma managementului public, asociaţiile de dezvoltare intercomunitare, un corp de administratori publici profesionişti în administraţia locală etc;

• introducerea unor reforme privind managementul calităţii;

• implementarea unui sistem de management al performanţelor resurselor umane;

• dezvoltarea funcţiei de management al instruirii personalului din administraţia publică;

• elaborarea unor programe postuniversitare de dezvoltare managerială a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publică;

• module de pregătire în domenii ca achiziţiile publice, ECDL, limbi străine, dezvoltarea de proiecte, licitarea şi managementul proiectelor etc.

II.1.3.3. Activităţi eligibile orientative

PO DCA nu finanţează instruire de tip vocaţional

• Consultanţă, studii şi instruire pentru realizarea de analize/diagnoze instituţionale şi implementarea propunerilor rezultate

• Consultanţă, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea de metodologii, instrumente şi proceduri necesare pentru crearea de noi structuri şi pentru implementarea unor instrumente moderne de management

• Consultanţă, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea reformelor privind managementul calităţii

• Consultanţă, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea de metodologii, instrumente şi proceduri necesare pentru elaborarea şi implementarea unui sistem de management al performanţelor resurselor umane

• Consultanţă, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea de metodologii, instrumente şi proceduri necesare pentru dezvoltarea funcţiei de management al instruirii personalului din administraţia publică

• Consultanţă şi studii pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea unor programe universitare şi postuniversitare de dezvoltare managerială a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publică

• Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) în domenii relevante pentru administraţia publică, cum ar fi achiziţiile publice, ECDL, limbi străine, dezvoltarea de proiecte, licitarea şi managementul proiectelor etc.

•  Studii şi instruire pentru implementarea unor sisteme de măsurare a performanţelor organizaţionale (indicatori de performanţă)

•  Schimbul de bune practici şi aplicarea pe scară largă a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminare, conferinţe pentru dezvoltarea capacităţilor angajaţilor din administraţia publică de creştere a eficienţei organizaţionale

• Stagii de practică pentru dezvoltarea capacităţilor viitorilor angajaţi din administraţia publică în vederea creşterii eficienţei organizaţionale (inclusiv dezvoltarea activităţilor de mentorat).

II.1.3.4.  Categorii de cheltuieli eligibile

• cheltuieli pentru consultanţă şi expertiză;

• cheltuieli de personal;

• cheltuieli cu deplasarea;

• cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;

• cheltuieli aferente tipăririi şi multiplicării de materiale;

• cheltuieli pentru închirieri şi leasing;

• cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;

• cheltuieli generale de administraţie;

• cheltuieli pentru dotări care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;

• cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;

• cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii;

• taxe;

• cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publică;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activităţi de conştientizare;

•  cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipărit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;

• cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;

• cheltuieli aferente garanţiilor bancare;

•   cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activităţi transnaţionale.

II.1.3.5.  Utilizarea finanţării încrucişate FSE/FEDR

Folosirea finanţării încrucişate FSE/FEDR este limitată la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.

II.1.3.6. Alocarea financiară orientativă

                                                                                                                          - euro -

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională*

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

2007

6.641.914

5.645.627

931.196

65.091

0

996.287

0

2008

9.270.714

7.880.107

1.299.754

90.853

0

1.390.607

0

2009

13.456.796

11.438.277

1.886.643

131.877

0

2.018.519

0

2010

13.725.933

11.667.043

1.924.376

134.514

0

2.058.890

0

2011

9.838.155

8.362.432

1.379.309

96.414

0

1.475.723

0

2012

8.105.126

6.889.357

1.136.339

79.430

0

1.215.769

0

2013

7.479.874

6.357.893

1.048.678

73.303

0

1.121.981

0

TOTAL:

68.518.513

58.240.736

9.606.296

671.481

0

10.277.777

0

II.1.3.7. Dimensiunea finanţării acordate

Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entităţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

85%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

15%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

100%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

0%

* Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativă, putând varia în cursul implementării în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

Pentru celelalte categorii de beneficiari:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică.

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică.

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

98%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

2%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

85,84%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

14,16

II.1.3.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintă şi tipuri de cerere de propuneri proiecte

Operaţiuni

Beneficiari

Grupuri-ţintă

Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Revizuirea      structurilor      şi implementarea    propunerilor   care rezultă din acestea, implementarea de instrumente moderne, stabilirea şi operaţionalizarea unor structuri noi, cum ar fi:  centrul  pentru  reforma managementului public, asociaţiile de dezvoltare intercomunitare, un corp de administratori publici profesionişti în administraţia locală etc.

•SGG - DPP •MAI

• Ministere •Agenţii

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

• Universităţi

• ONG-uri*

•  Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară

• Ministere, autorităţi ale administraţiei      publice locale şi organismele lor subordonate      (instituţii publice şi/sau personalul acestora)

-   Cerere   de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere   de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

• Introducerea unor reforme privind managementul calităţii

•SGG - DPP

• Ministere •Agenţii

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

• ONG-uri*

• Universităţi

•  Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară

•  Ministere, autorităţi ale administraţiei      publice locale şi organismele lor subordonate      (instituţii publice şi/sau personalul acestora)

•  Funcţionari publici de conducere

-   Cerere de proiecte fără termen-limită de depunere

-   Cerere   de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

•   Implementarea   unui   sistem   de management     al     performanţelor resurselor umane

•SGG - DPP

• Ministere •Agenţii

•Autorităţi ale administraţiei

publice locale**

•ANFP

• Universităţi

• Ministere, autorităţi ale administraţiei      publice locale şi organismele lor subordonate      (instituţii publice şi/sau personalul acestora)

-   Cerere   de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere   de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

Dezvoltarea       funcţiei       de management al instruirii personalului din administraţia publică

• Ministere •MAI

• Universităţi

• ONG-uri*

• Ministere, autorităţi ale administraţiei      publice locale şi organismele lor subordonate      (instituţii publice şi/sau personalul acestora)

- Dezvoltarea de proiecte

-   Cerere   de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere   de   proiecte   cu termen limită de depunere

Elaborarea     unor     programe postuniversitare     de     dezvoltare managerială a personalului cu funcţii de    conducere    din    administraţia publică

• Universităţi

•  Ministere, autorităţi ale administraţiei      publice locale şi organismele lor subordonate      (instituţii publice şi/sau personalul acestora)

•  Funcţionari publici de conducere

-   Cerere   de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere   de   proiecte   cu termen-limită de depunere

• Module de pregătire în domenii ca achiziţiile    publice,    ECDL,    limbi străine,   dezvoltarea   de   proiecte, licitarea şi managementul proiectelor etc.

• Ministere •Agenţii

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

• ONG-uri*

• Universităţi

•  Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară

• Ministere, autorităţi ale administraţiei      publice locale şi organismele lor subordonate      (instituţii publice şi/sau personalul acestora)

- Dezvoltarea de proiecte

-   Cerere   de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere   de   proiecte   cu termen-limită de depunere

NOTĂ:

ONG-urile şi universităţile trebuie să aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementării proiectului), cu excepţia operaţiunii „Elaborarea unor programe postuniversitare de dezvoltare managerială a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publică".

* ONG-uri relevante în domeniul administraţiei publice (altele decât structurile asociative ale autorităţilor publice locale).

**Titularii contractelor care vor fi semnate cu AM sunt unităţile administrativ-teritoriale şi sectoarele municipiului Bucureşti (conform Legii nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare).

II.1.3.9.  Grupuri-ţintă

Vezi mai sus (II.1.3.8)

II.1.3.10.  Perioada orientativă de depunere a proiectelor

2008-2015

II.1.3.11.  Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Vezi mai sus (II.1.3.8)

II.1.3.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie

Criterii de eligibilitate

A. Eligibilitatea beneficiarilor

•   Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionată în Ghidul solicitantului.

•  Solicitantul şi partenerii săi (dacă este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.

•   Sumele prevăzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.

• Solicitantul nu se află în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţării din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002, art. 93, cu excepţia lit. d).

B. Eligibilitatea proiectului

• Proiectul se încadrează în operaţiunile prevăzute în Ghidul solicitantului.

•  Activităţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activităţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.

• Grupul-ţintă este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.

•  Valoarea totală a proiectului şi contribuţia financiară solicitată se încadrează în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.

• Durata proiectului se încadrează în termenele specificate în Ghidul solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilă, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.

•  Proiectul sau activităţi din proiectul pentru care se solicită finanţare nu a/au mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.

• Proiectul respectă legislaţia naţională şi comunitară.

Criterii de evaluare/selecţie

Relevanţa proiectului: se urmăresc şi se evaluează modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile naţionale/locale/regionale şi a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentată nevoia/problema pe care proiectul doreşte să o rezolve şi urgenţa intervenţiei.

•  Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmăreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activităţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalităţii în care partenerii, dacă este cazul, se implică în proiect. De asemenea, se evaluează modul în care iniţiativa/proiectul se corelează cu alte iniţiative, dacă planul de activităţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate după finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.

•  Capacitatea de management: proiectul trebuie să facă dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilităţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.

Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmări ca finanţarea solicitată să fie adecvată raportat la activităţile desfăşurate pentru realizarea obiectivelor, activităţile să fie reflectate în buget, estimarea lor să fie realistă, iar raportul dintre costuri şi rezultate să fie satisfăcător.

•  Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi promovare a egalităţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).

II.1.3.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare

Indicatori de program:

Indicatori de realizare imediată

(output)

Valoare de bază

An de bază

Ţinte cumulative orientative

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Revizuiri structurale

(număr)

0

2007

0 0 0

0 0 0

0 5 2

2

13

5

3

24

9

3

37

15

3

53

22

3

71

30

34

905

406

Zile participant la instruire (număr)

0

2007

0

0

12.000

30.000

55.000

90.000

130.000

170.000

207.200

Module de formare

(număr)

0

2007

0

0

2

3

4

6

7

7

7

Indicatori de rezultat (result)

Valoare de bază

An de bază

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Structuri nou-create şi reorganizate

operaţionale (număr)

0

2007

0

0

15

40

75

117

167

222

287

Participanţi la

instruire certificaţi

(număr)

0

2007

0

0

3.500

9.500

19.925

32.605

47.095

61.585

75.000

4In sectoarele prioritare.

5 La nivel central.

6 La nivel local.

Indicatori suplimentari:

•  Număr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bărbaţi

• Număr de sesiuni de instruire

• Studii, analize, rapoarte, strategii

II.1.3.14. Teme orizontale

• Dezvoltare durabilă

Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltării durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.

Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmări respectarea principiilor dezvoltării durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurător (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).

Proiectele trebuie să abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltării durabile, şi anume dimensiunea ecologică, economică şi socială.

• Egalitate de şanse

Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesă centrală a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.

Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii, egalităţii de şanse şi nediscriminare. în implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care să nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, indiferent de: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

II.1.3.15. Ajutorul de stat

Nu se aplică.

II.1.3.16. Clasificarea intervenţiilor

• Tema prioritară

Cod

Tema prioritară

Intărirea capacităţii instituţionale la nivel naţional, regional şi local

81

Mecanisme pentru îmbunătăţirea elaborării de politici şi programe, a monitorizării şi evaluării la nivel naţional, regional şi local, dezvoltarea capacităţii de furnizare a politicilor şi programelor

• Forma de finanţare

Cod

Forma de finanţare

01

Asistenţă nerambursabilă

• Dimensiunea teritorială

Cod

Tipul teritoriului

00

Nu se aplică.

II.1.3.17. Organisme intermediare

Nu se aplică.

II.1.3.18.  Organismul responsabil pentru efectuarea plăţilor către beneficiari

AM PODCA- Unitatea de plăţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar

II.2. Axa prioritară 2 - Imbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare

Obiectivele principale ale CSNR 2007-2013 sunt îmbunătăţirea abordării strategice a politicii de coeziune socială şi economică şi a politicii regionale din România, precum şi coordonarea cu politicile CE, în special cu Strategia Lisabona, care dezvoltă politici pentru creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă. Dezvoltarea unei capacităţii administrative eficiente este una dintre principalele priorităţi ale CSNR, contribuind la dezvoltarea socioeconomică. Intervenţiile acestei priorităţi tematice se vor concentra atât pe rezolvarea blocajelor din sectorul public, care împiedică dezvoltarea socio­economică, cât şi pe elementele esenţiale ale reformei administraţiei publice.

Conform CSNR, obiectivul general al PO DCAeste acela de a contribui la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socioeconomic al societăţii româneşti.

Obiectivul acestei axe prioritare este acela de a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor furnizate de către administraţia publică (centrală şi locală).

II.2.1. Domeniul major de intervenţie 2.1. - Sprijin pentru procesul de descentralizare sectorială a serviciilor

II.2.1.1. Descriere

Necesitatea procesului de descentralizare se reflectă prin importanţa deosebită acordată furnizării de servicii publice descentralizate în strategia de reformă a administraţiei publice. Majoritatea ministerelor se află în diverse stadii de pregătire a strategiilor de descentralizare. Analiza sectorială pentru PO DCA a identificat sănătatea, învăţământul (preuniversitar) şi asistenţa socială ca fiind sectoare prioritare. De asemenea, analiza sectorială scoate în evidenţă următoarele probleme legate de descentralizare în cele 3 sectoare prioritare:

• centralizare instituţională excesivă;

• suprapuneri între structurile existente;

• disfuncţii legislative în ceea ce priveşte distribuirea competenţelor;

• prezentarea neclară a nivelurilor de luare a deciziilor;

• rezistenţa structurilor administrative la descentralizare la toate nivelurile.

Intervenţiile FSE vor viza impactul semnificativ al descentralizării asupra posturilor atât din administraţia publică centrală, cât şi din cea locală, care preia noi responsabilităţi operaţionale. Sprijinul FSE este necesar pentru instruire şi schimbări procedurale, acestea reprezentând o parte integrantă a procesului de descentralizare. In acelaşi timp, dezvoltarea unor noi competenţe de management şi standardele mai înalte în relaţiile cu clienţii sunt necesare pentru a creşte calitatea serviciilor. Mai mult, trebuie să se acorde atenţie deosebită folosirii fondurilor publice şi responsabilizării în ceea ce priveşte cheltuirea acestora pentru a creşte satisfacţia cetăţenilor faţă de eficienţa serviciilor publice.

Obiectivul specific este acela de a sprijini schimbările de structură şi proces care decurg din iniţiativele de descentralizare sectorială.

Se va acorda finanţare pentru instruire şi asistenţă tehnică în sprijinul procesului de descentralizare, atât la nivelul elaborării de politici publice, cât şi la nivelul furnizării de servicii.

Se va acorda atenţie deosebită sprijinirii mecanismelor de coordonare a strategiilor în fiecare sector. De asemenea, în alegerea grupurilor-ţintă pentru a obţine finanţare, o atenţie deosebită se va acorda atât diferenţelor între zonele urbane şi rurale, cât şi instituţiilor locale mai slab dezvoltate.

Se estimează ca cel puţin 50% din fondurile alocate acestui DMI să fie absorbite de către cele 3 sectoare prioritare.

II.2.1.2. Operaţiuni orientative

• training şi asistenţă tehnică pentru structurile implicate în planificarea şi coordonarea procesului de descentralizare (comitetul tehnic interministerial, UCRAP, ministerele de linie);

• elaborarea unor proceduri de cooperare între administraţia centrală şi locală şi între autorităţile locale şi şcoli/spitale/servicii de asistenţă socială descentralizate sau alte structuri implicate în procesul de descentralizare;

• training pentru funcţionarii publici din administraţia publică locală, mai ales din sectorul de educaţie (inclusiv pentru reprezentanţii autorităţilor locale în consiliile de administraţie ale şcolilor) şi din sectorul de sănătate pentru a implementa eficient noile servicii descentralizate;

• training pentru personalul de conducere din spitale şi alte instituţii medicale (managerii de spital şi membrii consiliilor de administraţie);

• sprijin pentru evaluarea fazelor pilot ale procesului de descentralizare în învăţământul preuniversitarşi implementarea recomandărilor evaluărilor; optimizarea structurilor     pentru     noile     servicii descentralizate/deconcentrate din cele 3 sectoare prioritare;

• elaborarea de studii/strategii pentru a sprijini iniţiativele de descentralizare.

II.2.1.3. Activităţi eligibile orientative

PO DCA nu finanţează instruire de tip vocaţional.

• Instruire şi consultanţă pentru structurile implicate în planificarea şi coordonarea procesului de descentralizare

• Studii şi consultanţă pentru dezvoltarea, implementarea şi/sau integrarea procedurilor de cooperare între administraţia centrală şi locală şi între autorităţile locale şi şcoli/spitale/servicii de asistenţă socială descentralizate sau alte structuri implicate în procesul de descentralizare

• Studii, consultanţă şi instruire pentru îmbunătăţirea managementului serviciilor publice

• Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) pentru funcţionarii publici pentru a implementa eficient noile servicii descentralizate

• Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) pentru personalul de conducere din spitale şi alte instituţii medicale (managerii de spital şi membrii consiliilor de administraţie)

• Studii şi consultanţă pentru evaluarea fazelor pilot ale procesului de descentralizare şi implementarea recomandărilor evaluărilor

• Studii, consultanţă şi instruire pentru optimizarea structurilor pentru noile servicii descentralizate/deconcentrate

• Studii şi consultanţă pentru a sprijini iniţiativele de descentralizare şi pentru a îmbunătăţi serviciile descentralizate

• Schimbul de bune practici şi aplicarea pe scară largă a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminare, conferinţe şi stagii practice.

II.2.1.4. Categorii de cheltuieli eligibile

• cheltuieli pentru consultanţă şi expertiză;

• cheltuieli de personal;

• cheltuieli cu deplasarea;

• cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;

• cheltuieli aferente tipăririi şi multiplicării de materiale;

• cheltuieli pentru închirieri şi leasing;

• cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;

• cheltuieli generale de administraţie;

• cheltuieli pentru dotări care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;

• cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;

• cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii;

• taxe;

• cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publică;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activităţi de conştientizare;

•  cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipărit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;

• cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;

• cheltuieli aferente garanţiilor bancare;

•   cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activităţi transnaţionale.

II.2.1.5. Utilizarea finanţării încrucişate FSE/FEDR

Folosirea finanţării încrucişate FSE/FEDR este limitată la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.

II.2.1.6. Alocarea financiară orientativă

                                                                                                                        - euro -

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională*

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

2007

6.262.375

5.323.019

864.208

75.149

0

939.356

0

2008

8.740.958

7.429.814

1.206.252

104.891

0

1.311.144

0

2009

12.687.836

10.784.661

1.750.921

152.254

0

1.903.175

0

2010

12.941.594

11.000.355

1.785.940

155.299

0

1.941.239

0

2011

9.275.974

7.884.578

1.280.084

111.312

0

1.391.396

0

2012

7.641.976

6.495.680

1.054.593

91.704

0

1.146.296

0

2013

7.052.453

5.994.585

973.239

84.629

0

1.057.868

0

TOTAL:

64.603.167

54.912.692

8.915.237

775.238

0

9.690.475

0

* Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativă, putând varia în cursul implementării în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.2.1.7. Dimensiunea finanţării acordate

Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entităţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică.

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică.

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

85%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

15%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

100%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

0%

Pentru celelalte categorii de beneficiari:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică.

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică.

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

98%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

2%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

86,03%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

13,97%

II.2.1.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintă şi tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Operaţiuni

Beneficiari

Grupuri-ţintă

Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

• Training şi asistenţă tehnică pentru structurile implicate în planificarea şi coordonarea        procesului        de descentralizare   (comitetul   tehnic interministerial, UCRAP, ministerele de linie)

•MAI

• Ministerele prioritare

• Ministere

• Organismele responsabile de       planificarea       şi coordonarea   iniţiativelor de descentralizare

•  Ministerele prioritare cu unităţile lor deconcentrate; serviciile descentralizate din sectoarele prioritare

•   Administraţia   publică locală   (instituţii   publice şi/sau angajaţii acestora)

- Dezvoltarea de proiecte

•   Elaborarea   unor   proceduri   de cooperare între administraţia publică centrală şi locală şi între autorităţile locale   şi   şcoli/spitale/servicii   de asistenţă socială descentralizate sau alte structuri implicate în procesul de descentralizare

•MAI

• Ministerele prioritare

• Ministere

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

• ONG-uri*

• Organismele responsabile de       planificarea       şi coordonarea   iniţiativelor de descentralizare

•  Ministerele prioritare cu unităţile lor deconcentrate; serviciile descentralizate din sectoarele prioritare descentralizate

•   Administraţia   publică locală   (instituţii   publice şi/sau angajaţii acestora)

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

• Training pentru funcţionarii publici din administraţia publică locală, mai ales din sectorul de educaţie (inclusiv pentru   reprezentanţii   autorităţilor locale în consiliile de administraţie ale   şcolilor)   şi   din   sectorul   de sănătate    pentru    a    implementa eficient noile servicii descentralizate

• Ministerele prioritare

•MAI

•Autorităţi ale administraţiei

publice locale**

• Ministerele prioritare cu unităţile lor deconcentrate; serviciile descentralizate din sectoarele prioritare

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

Operaţiuni

Beneficiari

Grupuri-ţintă

Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

•   Training   pentru   personalul   de conducere din spitale şi alte instituţii medicale   (managerii  de  spital  şi membrii consiliilor de administraţie)

• Ministerul Sănătăţii

• Ministerul Sănătăţii şi membrii          comitetelor directoare ale spitalelor

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

• Sprijin pentru evaluarea fazelor-pilot        ale        procesului        de descentralizare    în    învăţământul preuniversitar    şi    implementarea recomandărilor evaluărilor

Ministerul     Educaţiei, Cercetării şi Inovării

•    Ministerul    Educaţiei, Cercetării  şi   Inovării   şi instituţiile acestuia de la nivel local

- Dezvoltare de proiecte

• Optimizarea structurilor pentru noile servicii descentralizate/ deconcentrate din cele 3 sectoare prioritare

•MAI

• Ministerele prioritare •Autorităţi ale administraţiei publice locale**

•   Asociaţii   de   dezvoltare intercomunitară7

•   Structuri   asociative  ale autorităţilor    administraţiei publice locale

• Organismele responsabile de       planificarea       şi coordonarea   iniţiativelor de descentralizare

•  Ministerele prioritare cu unităţile lor deconcentrate; serviciile descentralizate din sectoarele prioritare

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

• Elaborarea de studii/strategii pentru a        sprijini        iniţiativele        de descentralizare

•MAI

• Ministere

• ONG-uri*

•Autorităţile administraţiei publice centrale (instituţii publice   şi/sau   angajaţii acestora)

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

NOTĂ:

ONG-urile şi universităţile trebuie să aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementării proiectului).

II.2.1.9.  Grupuri-ţintă

Vezi mai sus (II.2.1.8)

II.2.1.10. Perioada orientativă de depunere a proiectelor

2008-2015

II.2.1.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Vezi mai sus (II.2.1.8)

II.2.1.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie

Criterii de eligibilitate

A. Eligibilitatea beneficiarilor

•   Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionată în Ghidul solicitantului.

•  Solicitantul şi partenerii săi (dacă este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.

•   Sumele prevăzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.

• Solicitantul nu se află în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţării din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002, art. 93, cu excepţia lit. d).

B. Eligibilitatea proiectului

• Proiectul se încadrează în operaţiunile prevăzute în Ghidul solicitantului.

•  Activităţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activităţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.

• Grupul-ţintă este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.

•  Valoarea totală a proiectului şi contribuţia financiară solicitată se încadrează în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.

• Durata proiectului se încadrează în termenele specificate în Ghidul solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilă, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.

•  Proiectul sau activităţi din proiectul pentru care se solicită finanţare nu a mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.

• Proiectul respectă legislaţia naţională şi comunitară.

Criterii de evaluare/selecţie

Relevanţa proiectului: se urmăresc şi se evaluează modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile naţionale/locale/regionale şi a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentată nevoia/problema pe care proiectul doreşte să o rezolve şi urgenţa intervenţiei.

* ONG-uri relevante în domeniul administraţiei publice (altele decât structurile asociative ale autorităţilor publice locale).

**Titularii contractelor care vor fi semnate cu AM sunt unităţile administrativ-teritoriale şi sectoarele municipiului Bucureşti (conform Legii nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare).

7 Stabilite conform Legii nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (de exemplu, zonele metropolitane, aglomerările urbane etc).

•  Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmăreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activităţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalităţii în care partenerii, dacă este cazul, se implică în proiect. De asemenea, se evaluează modul în care iniţiativa/proiectul se corelează cu alte iniţiative, dacă planul de activităţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate după finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.

•  Capacitatea de management: proiectul trebuie să facă dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilităţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.

Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmări ca finanţarea solicitată să fie adecvată raportat la activităţile desfăşurate pentru realizarea obiectivelor, activităţile să fie reflectate în buget, estimarea lor să fie realistă, iar raportul dintre costuri şi rezultate să fie satisfăcător.

•  Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi promovare a egalităţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).

II.2.1.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare

Indicatori de program:

Indicatori de realizare imediată

(output)

Valoare de bază

An de bază

Ţinte cumulative orientative

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Revizuiri structurale

(număr)

0

2007

0

0

0

0

5

2

15

6

30

11

46

18

63

26

81

34

100 (municipalităţi)

42 (judeţe)

Ghiduri şi alte documente

metodologice (număr)

0

2007

0

0

3

6

11

16

21

23

25

Zile participant la instruire (număr)

0

2007

0

0

3.000

6.500

11.000

16.500

22.500

27.000

31.300

Indicatori de rezultat (result)

Valoare de bază

An de bază

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Structuri nou-

descentralizate

operaţionale (număr)

0

2007

0

0

0

0

5

2

15

6

30

11

46

8

63

26

81

34

100

(municipalităţi)

42 (judeţe)

Indicatori suplimentari:

•  Număr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bărbaţi

• Număr de sesiuni de instruire

• Studii, analize, rapoarte, strategii

II.2.1.14. Teme orizontale

• Dezvoltare durabilă

Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltării durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.

Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmări respectarea principiilor dezvoltării durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurător (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).

Proiectele trebuie să abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltării durabile, şi anume dimensiunea ecologică, economică şi socială.

• Egalitate de şanse

Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesă centrală a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.

Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii, egalităţii de şanse şi nediscriminare. In implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care să nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, indiferent de: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

II.2.1.15. Ajutorul de stat

Nu se aplică.

II.2.1.16. Clasificarea intervenţiilor

• Tema prioritară

Cod

Tema prioritară

Intărirea capacităţii instituţionale la nivel naţional, regional şi local

81

Mecanisme pentru îmbunătăţirea elaborării de politici şi programe, a monitorizării şi evaluării la nivel naţional, regional şi local, dezvoltarea capacităţii de furnizare a politicilor şi programelor

• Forma de finanţare

Cod

Forma de finanţare

01

Asistenţă nerambursabilă

• Dimensiunea teritorială

Cod

Tipul teritoriului

00

Nu se aplică.

II.2.1.17. Organisme intermediare

Nu se aplică.

II.2.1.18.  Organismul responsabil pentru efectuarea plăţilor către beneficiari

AM PODCA- Unitatea de plăţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar

II.2.2. Domeniul major de intervenţie 2.2. - Imbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor

II.2.2.1. Descriere

Analiza situaţiei curente a identificat existenţa unei preocupări a cetăţenilor atât în privinţa promptitudinii şi calităţii în furnizarea serviciilor publice, cât şi în privinţa lipsei orientării către cetăţean a autorităţilor publice. Nu există informaţii credibile despre calitatea şi eficienţa serviciilor publice, iar această problemă trebuie rezolvată pentru a îmbunătăţi considerabil furnizarea de servicii către cetăţeni. Necesitatea acestor intervenţii este prezentată mai jos:

•  abordarea complexităţii proceselor şi reglementărilor din perspectiva cetăţenilor şi a mediului de afaceri, în vederea simplificării şi reducerii barierelor administrative;

• monitorizarea şi reducerea timpului de furnizare a serviciilor (cu o reducere corespunzătoare a costurilor);

•   introducerea unui sistem de calitate care să includă obiective măsurabile şi standarde de comparare pentru serviciile destinate cetăţenilor.

Obiectivul specific este acela de a îmbunătăţi furnizarea de servicii publice.

Din punctul de vedere al logicii PO DCA, acest domeniu major de intervenţie se concentrează pe calitatea furnizării serviciilor publice. Consolidarea capacităţii administrative în ceea ce priveşte managementul calităţii, promptitudinea şi evaluarea serviciilor este considerată un element-cheie în îmbunătăţirea eficienţei serviciilor publice.

Indicatorii de rezultat anticipează introducerea standardelor de cost şi calitate şi a unui mecanism de evaluare a performanţelor în ceea ce priveşte furnizarea de servicii. Eficienţa furnizării de servicii va fi monitorizată prin indicatori de eficacitate. Acest domeniu major va sprijini atât activităţi de instruire şi asistenţă tehnică pentru iniţiativele locale de simplificare administrativă, cât şi analize de cost şi creştere a promptitudinii în furnizarea serviciilor publice.

Serviciile publice trebuie să fie furnizate conform unui set de principii generale (de exemplu, egalitate, imparţialitate, continuitate, regularitate, transparenţă, libertatea alegerii, amabilitate, promptitudine, consultare şi „value for money"). Furnizarea serviciilor trebuie să se bazeze pe standarde şi obiective măsurabile în raport cu performanţa reală. Politica îmbunătăţirii serviciilor pentru cetăţeni se aplică tuturor agenţiilor guvernamentale de la nivel central şi local.

II.2.2.2. Operaţiuni orientative

• dezvoltarea, testarea şi implementarea unor standarde de cost şi calitate a serviciilor publice;

•   dezvoltarea de metode de măsurare a barierelor administrative;

•  elaborarea de mecanisme/instrumente/proceduri pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare a taxelor, inclusiv crearea unei interfeţe pentru bazele de date existente;

• implementarea iniţiativelor de reducere a duratei de livrare a serviciilor publice (de exemplu, ghişeul unic pentru cetăţeni şi în formă electronică, planificarea serviciilor destinate cetăţenilor, managementul documentelor, folosirea regulii aprobării tacite etc);

•  training în domeniul evaluării performanţelor serviciilor publice;

• analiza problemelor specifice furnizării serviciilor publice în vederea simplificării şi reducerii barierelor administrative pentru cetăţeni;

•  introducerea şi menţinerea în funcţiune a sistemelor de management, inclusiv EMAS8;

• folosirea mecanismelor electronice, de exemplu, portaluri internet şi baze de date;

• implementarea unordocumente-cadru privind furnizarea de servicii publice (charters - documente care introduc un set de principii generale privind calitatea furnizării de servicii către cetăţeni).

II.2.2.3. Activităţi eligibile orientative

Programul operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative" nu finanţează instruire de tip vocaţional.

• Consultanţă, studii şi instruire pentru dezvoltarea, testarea, implementarea, revizuirea şi/sau evaluarea unor standarde de cost şi calitate a serviciilor publice

•   Consultanţă, studii şi instruire pentru dezvoltarea, revizuirea, implementarea şi/sau integrarea de instrumente, metode de identificare, măsurare şi reducere a barierelor administrative

•   Studii şi consultanţă pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea de mecanisme, instrumente, proceduri pentru îmbunătăţirea managementului financiar al instituţiilor publice, inclusiv crearea unei interfeţe pentru bazele de date existente

•   Studii, consultanţă şi instruire pentru dezvoltarea, implementarea şi/sau integrarea iniţiativelor de reducere a duratei de livrare a serviciilor publice

•   Consultanţă, studii şi instruire în domeniul evaluării performanţelor serviciilor publice

•  Studii/analize privind performanţele administraţiei publice în furnizarea serviciilor, inclusiv cercetarea satisfacţiei cetăţenilor şi benchmarking

•  Studii şi consultanţă pentru analiza problemelor specifice furnizării serviciilor publice în vederea simplificării şi reducerii barierelor administrative pentru cetăţeni

•   Consultanţă, studii şi instruire pentru introducerea, dezvoltarea, certificarea, implementarea şi/sau menţinerea în funcţiune a sistemelor de management

8 Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) este instrumentul UE adoptat în mod voluntar, pentru a certifica organizaţiile care îşi îmbunătăţesc în mod continuu activitatea legată de mediul înconjurător. Organizaţiile înregistrate EMAS sunt conforme din punct de vedere legal, introduc şi menţin în funcţiune un sistem de management de mediu şi raportează rezultatele impactului lor prin publicarea unei declaraţii oficiale de mediu verificată în mod independent.

•   Consultanţă, studii şi instruire pentru dezvoltarea, implementarea, integrarea şi/sau folosirea mecanismelor electronice

•    Consultanţă, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea unor documente-cadru privind furnizarea de servicii publice

•  Schimbul de bune practici şi aplicarea pe scară largă a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminare, conferinţe şi stagii de practică în îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor

•   Revizuirea, dezvoltarea, optimizarea structurilor care gestionează serviciile publice

II.2.2.4. Categorii de cheltuieli eligibile

• cheltuieli pentru consultanţă şi expertiză;

• cheltuieli de personal;

• cheltuieli cu deplasarea;

• cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;

• cheltuieli aferente tipăririi şi multiplicării de materiale;

• cheltuieli pentru închirieri şi leasing;

• cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;

• cheltuieli generale de administraţie;

• cheltuieli pentru dotări care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;

• cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;

• cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii;

• taxe;

• cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publică;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;

• cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activităţi de conştientizare;

•  cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipărit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;

• cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;

• cheltuieli aferente garanţiilor bancare;

•   cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activităţi transnaţionale.

II.2.2.5. Utilizarea finanţării încrucişate FSE/FEDR

Folosirea finanţării încrucişate FSE/FEDR este limitată la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.

II.2.2.6. Alocarea financiară orientativă

                                                                                                                         - euro -

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia pulblică naţională*

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

2007

3.226.073

2.742.162

435.520

48.391

0

483.911

0

2008

4.502.918

3.827.480

607.894

67.544

0

675.438

0

2009

6.536.159

5.555.735

882.381

98.042

0

980.424

0

2010

6.666.881

5.666.849

900.029

100.003

0

1.000.032

0

2011

4.778.533

4.061.753

645.102

71.678

0

716.780

0

2012

3.936.775

3.346.259

531.465

59.052

0

590.516

0

2013

3.633.081

3.088.119

490.466

54.496

0

544.962

0

TOTAL:

33.280.420

28.288.357

4.492.857

499.206

0

4.992.063

0

II.2.2.7. Dimensiunea finanţării acordate

Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entităţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

85%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

15%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

100%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

0%

Pentru celelalte categorii de beneficiari:

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică

Valoarea eligibilă a proiectului

Nu se aplică

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

98%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

2%

Contribuţia comunitară din finanţarea acordată

86,29%

Contribuţia publică naţională din finanţarea acordată

13,71%

* Distribuţia sumelor între cele trei tipuri de surse publice este orientativă, putând varia în cursul implementării în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

1.2.2.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintă şi tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Operaţiuni

Beneficiari

Grupuri-ţintă

Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Dezvoltarea,      testarea      şi implementarea unor standarde de cost şi calitate a serviciilor publice

•MAI

• Ministere •Agenţii

•   Structuri   asociative  ale autorităţilor    administraţiei publice locale

•   Asociaţii   de   dezvoltare intercomunitară9 •Autorităţi ale administraţiei publice locale**

• ONG-uri*

•   Administraţia   publică centrală            (inclusiv serviciile deconcentrate) (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

•   Administraţia   publică locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

•    Dezvoltarea    de    metode    de măsurare a barierelor administrative

•MAI

• SGG-DPP

• Ministere

• ONG-uri*

• Universităţi

•  Administraţia   publică centrală            (inclusiv serviciile deconcentrate) (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

•   Administraţia   publică locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

- Dezvoltarea de proiecte

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

Elaborarea  de mecanisme/instrumente/proceduri pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare a taxelor, inclusiv crearea unei interfeţe pentru bazele de date existente

•MAI

•MFP

•ANAF

•  Structuri   asociative  ale autorităţilor    administraţiei publice locale

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

•   Administraţia   publică centrală            (inclusiv serviciile deconcentrate) (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

•   Administraţia   publică locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

-  Dezvoltare de proiecte

•   Implementarea   iniţiativelor   de reducere   a   duratei   de   livrare   a serviciilor   publice   (de   exemplu, ghişeul unic pentru cetăţeni şi în formă     electronică,     planificarea serviciilor    destinate     cetăţenilor, managementul          documentelor, folosirea regulii aprobării tacite etc.)

• Ministere

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

•   Structuri   asociative  ale autorităţilor    administraţiei publice locale

•   Asociaţii   de   dezvoltare inter-comunitară

•Administraţia   publică centrală şi      locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

•   Training   în   domeniul   evaluării performanţelor serviciilor publice

•MAI

• Ministere •Agenţii

•   Structuri   asociative  ale autorităţilor    administraţiei publice locale

•   Asociaţii   de   dezvoltare intercomunitară •Autorităţi ale administraţiei publice locale**

•   Administraţia   publică centrală            (inclusiv serviciile deconcentrate) (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

•   Administraţia   publică locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

- Dezvoltarea de proiecte

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

•   Analiza    problemelor   specifice furnizării    serviciilor    publice    în vederea   simplificării   şi   reducerii barierelor    administrative    pentru cetăţeni

•MAI

• Ministere •Agenţii

•   Structuri   asociative  ale autorităţilor    administraţiei publice locale

•   Asociaţii   de   dezvoltare intercomunitară •Autorităţi ale administraţiei publice locale**

•   Administraţia   publică centrală            (inclusiv serviciile deconcentrate) (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

•   Administraţia   publică locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

- Dezvoltarea de proiecte

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

9 Stabilite conform Legii nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (de exemplu, zonele metropolitane, aglomerările urbane etc).

Operaţiuni

Beneficiari

Grupuri-ţintă

Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

•   Introducerea   şi   menţinerea   în funcţiune      a     sistemelor      de management, inclusiv EMAS10

•MAI

• Ministere •Agenţii

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

•   Structuri   asociative  ale autorităţilor    administraţiei publice locale

•   Asociaţii   de   dezvoltare intercomunitară

•   Administraţia publică centrală (inclusiv serviciile deconcentrate) (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

•   Administraţia publică locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

- Dezvoltare de proiecte

Folosirea         mecanismelor electronice, de exemplu, portaluri internet şi baze de date

•MAI

• Ministere •Agenţii

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

•   Structuri   asociative  ale autorităţilor    administraţiei publice locale

•   Asociaţii   de   dezvoltare intercomunitară

•   Administraţia publică centrală (inclusiv serviciile deconcentrate) (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

•   Administraţia publică locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

- Dezvoltarea de proiecte

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

• Implementarea unor documente-cadru privind furnizarea de servicii publice (charters - documente care introduc un set de principii generale privind calitatea furnizării de servicii către cetăţeni)

•MAI

• Ministere •Agenţii

•Autorităţi ale administraţiei publice locale**

•   Structuri   asociative  ale autorităţilor    administraţiei publice locale

•   Asociaţii   de   dezvoltare intercomunitară

• Administraţia publică centrală şi locală (instituţii publice şi/sau angajaţii acestora)

- Dezvoltarea de proiecte

-   Cerere  de   proiecte   cu depunere     continuă     (fără termen-limită de depunere)

-   Cerere  de   proiecte   cu termen-limită de depunere

NOTĂ:

ONG-urile şi universităţile trebuie să aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementării proiectului).

II.2.2.9. Grupuri-ţintă

Vezi mai sus (II.2.2.8)

II.2.2.10. Perioada orientativă de depunere a proiectelor

2008-2015

II.2.2.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Vezi mai sus (II.2.2.8)

II.2.2.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie

Criterii de eligibilitate

A. Eligibilitatea beneficiarilor

•   Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionată în Ghidul solicitantului.

•  Solicitantul şi partenerii săi (dacă este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.

•   Sumele prevăzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.

• Solicitantul nu se afla în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţării din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002, art. 93, cu excepţia lit. d).

B. Eligibilitatea proiectului

• Proiectul se încadrează în operaţiunile prevăzute în Ghidul solicitantului.

•  Activităţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activităţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.

• Grupul-ţintă este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.

•  Valoarea totală a proiectului şi contribuţia financiară solicitată se încadrează în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.

• Durata proiectului se încadrează în termenele specificate în Ghidul solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilă, conform Ghidului solicitantului.

• Proiectul cuprinde măsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.

•  Proiectul sau activităţi din proiectul pentru care se solicită finanţare nu a/au mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.

• Proiectul respectă legislaţia naţională şi comunitară.

Criterii de evaluare/selecţie

Relevanţa proiectului: se urmăresc şi se evaluează modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor  din   strategiile   naţionale/locale/regionale   şi   a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentată nevoia/problema pe care proiectul doreşte să o rezolve şi urgenţa intervenţiei.

* ONG-uri relevante în domeniul administraţiei publice (altele decât structurile asociative ale autorităţilor publice locale).

** Titularii contractelor care vor fi semnate cu Autoritatea de management sunt unităţile administrativ teritoriale şi sectoarele municipiului Bucureşti (conform Legii nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare).

10 Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) este instrumentul UE adoptat în mod voluntar, pentru a certifica organizaţiile care îşi îmbunătăţesc în mod continuu activitatea legată de mediul înconjurător. Organizaţiile înregistrate EMAS sunt conforme din punct de vedere legal, introduc şi menţin în funcţiune un sistem de management de mediu şi raportează rezultatele impactului lor prin publicarea unei declaraţii oficiale de mediu verificată în mod independent.

•  Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmăreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activităţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalităţii în care partenerii, dacă este cazul, se implică în proiect. De asemenea, se evaluează modul în care iniţiativa/proiectul se corelează cu alte iniţiative, dacă planul de activităţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate după finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.

•  Capacitatea de management: proiectul trebuie să facă dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilităţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.

Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmări ca finanţarea solicitată să fie adecvată raportat la activităţile desfăşurate pentru realizarea obiectivelor, activităţile să fie reflectate în buget, estimarea lor să fie realistă, iar raportul dintre costuri şi rezultate să fie satisfăcător.

•  Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi promovare a egalităţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).

II.2.2.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare

Indicatori de program:

Indicatori

de realizare imediată

(output)

Valoare de bază

An de bază

Ţinte cumulative orientative

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Sectoare în care sunt elaborate standardele de

cost şi calitate (număr)

0

2007

0

0

2

3

3

3

3

3

3 sectoare prioritare

Ghiduri de îmbunătăţire a

colectării veniturilor (număr)

0

2007

0

0

1

1

2

2

2

2

2

Zile participant la instruire (număr)

0

2007

0

0

10.200

2.300

3.900

5.500

7.200

9.000

10.500

Analize de simplificare

administrativă (număr)

7

2006

7

7

30

60

95

135

180

220

250

Indicatori de rezultat (result)

Valoare de bază

An de bază

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Sectoare în care s-au introdus standarde de

calitate şi cost (număr)

0

2007

0

0

2

3

3

3

3

3

3 sectoare prioritare

Gradul de colectare a veniturilor proprii ale administraţiei publice locale (%)

84

2006

84

84

85

86

88

90

92

93

95

Indicatori suplimentari:

•  Număr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bărbaţi

• Număr de sesiuni de instruire

• Studii, analize, rapoarte, strategii

• Participanţi la schimb de experienţă şi bune practici

II.2.2.14. Teme orizontale

• Dezvoltare durabilă

Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltării durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.

Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmări respectarea principiilor dezvoltării durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurător (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).

Proiectele trebuie să abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltării durabile, şi anume dimensiunea ecologică, economică şi socială.

• Egalitate de şanse

Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv-cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesă centrală a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.

Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii, egalităţii de şanse şi nediscriminare. In implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care să nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, indiferent de: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

II.2.2.15. Ajutorul de stat

Nu se aplică.

II.2.2.16. Clasificarea intervenţiilor

• Tema prioritară

Cod

Tema prioritară

Intărirea capacităţii instituţionale la nivel naţional, regional şi local

81

Mecanisme pentru îmbunătăţirea elaborării de politici şi programe, a monitorizării şi evaluării la nivel naţional, regional şi local, dezvoltarea capacităţii de furnizare a politicilor şi programelor

• Forma de finanţare

Cod

Forma de finanţare

01

Asistenţă nerambursabilă

• Dimensiunea teritorială

Cod

Tipul teritoriului

00

Nu se aplică.

II.2.2.17.  Organisme intermediare

Nu se aplică.

II.2.2.18.   Organismul responsabil pentru efectuarea plăţilor către beneficiari

AM PODCA- Unitatea de plăţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar

II.3. Axa prioritară 3 -Asistenţă tehnică

II.3.1. Domeniul major de intervenţie 3.1. - Sprijin pentru implementarea, managementul general şi evaluarea PO DCA şi pentru pregătirea următorului exerciţiu de programare

II.3.1.1. Descriere

Acest domeniu major de intervenţie îşi propune să sprijine managementul, monitorizarea şi controlul eficient al implementării PO DCA şi sprijinirea AM în îndeplinirea sarcinii sale de a pregăti şi coordona regulile procedurale pentru management, monitorizare şi control în cadrul sistemelor instituţionale, legale şi financiare existente.

In acelaşi timp, procesul complex de pregătire pentru intervenţiile din perioada următoare de programare a fondurilor structurale este de asemenea prevăzut prin acest domeniu major de intervenţie. Principalele obiective sunt asigurarea implementării şi a managementului general al PO DCA, pregătirea intervenţiilor viitoarelor fonduri structurale şi evaluarea activităţilor PO DCA.

II.3.1.2. Operaţiuni orientative

•  sprijinirea managementului general al PO DCA. Acesta include activităţi, precum asigurarea de expertiză externă, contractarea unor studii pentru a îmbunătăţi datele referitoare la administraţia publică, asigurarea cursurilor de formare pentru personal, sprijinirea întâlnirilor Comitetului de monitorizare etc.

•  sprijinirea activităţilor de evaluare a PO pentru a asigura implementarea eficace a PO DCA.

•  sprijinirea pregătirii viitoarelor intervenţii ale fondurilor structurale. Aceasta include activităţi precum asigurarea de expertiză externă, elaborarea de evaluări ale nevoilor pentru viitoarea perioadă de programare etc.

II.3.1.3.  Activităţi eligibile orientative

• consultanţă pentru asigurarea unui management şi a unei implementări eficiente a PO DCA;

•  consultanţă pentru identificarea, evaluarea, selecţia şi contractarea proiectelor;

• studii şi analize pentru furnizarea de date pentru valorile de bază ale indicatorilor, pentru îmbunătăţirea datelor statistice din domeniul administraţiei publice şi pentru furnizarea informaţiilor necesare pentru monitorizarea PO DCA;

• instruire pentru personalul AM PO DCA şi pentru personalul direcţiilor din MAI implicate în gestionarea PO DCA în domeniile relevante pentru această activitate;

• achiziţionarea de echipamente de tehnică de calcul (altele decât cele legate de SMIS) şi de echipamente de birotică;

•  consultanţă, instruire şi studii pentru activităţile privind funcţionarea Comitetului de monitorizare;

•consultanţă, instruire şi achiziţionarea de materiale relevante privind evaluarea PO DCA;

•    consultanţă, instruire şi studii pentru elaborarea documentelor programatice necesare următoarei perioade de programare

II.3.1.4.  Categorii de cheltuieli eligibile

• cheltuieli de personal;

• cheltuieli pentru prestarea de servicii;

•  cheltuieli cu achiziţia de active fixe, obiecte de inventar, furnituri de birou, materiale consumabile;

• cheltuieli generale de administraţie;

• cheltuieli pentru închirieri şi leasing.

II.3.1.5.  Utilizarea finanţării încrucişate FSE/FEDR

Folosirea finanţării încrucişate FSE/FEDR este limitată la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.

II.3.1.6. Alocarea financiară orientativă

                                                                                                                      - euro -

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională*

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

2007

806.517

604.888

201.629

0

0

201.629

0

2008

1.125.729

844.297

281.432

0

0

281.432

0

2009

1.634.040

1.225.530

408.510

0

0

408.510

0

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională*

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

2010

1.666.720

1.250.040

416.680

0

0

416.680

0

2011

1.194.633

895.975

298.658

0

0

298.658

0

2012

984.193

738.145

246.048

0

0

246.048

0

2013

908.269

681.202

227.067

0

0

227.067

0

TOTAL:

8.320.103

6.240.077

2.080.026

0

0

2.080.026

0

* Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativă, putând varia în cursul implementării în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.3.1.7. Dimensiunea finanţării acordate

Valoarea totală a proiectelor (lei)

240.000-20.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică.

Valoarea eligibilă a proiectelor

Nu se aplică.

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

75%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

25%

Contribuţia comunitară la finanţarea acordată

100%

Contribuţia publică naţională la finanţarea acordată

0%

II.3.1.8.  Categorii de beneficiari eligibili

AM PODCA

II.3.1.9.  Grupuri-tintă

- AM PO DCA

- Comitetul de monitorizare al PO DCA

- personalul din alte direcţii ale MAI implicat în gestionarea PO DCA

II.3.1.10 Perioada orientativă de depunere a proiectelor

2008-2015

II.3.1.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte

Cerere de proiecte cu depunere continuă (fără termen-limită de depunere)

II.3.1.12 Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie Având în vedere caracterul particular al acestei axe prioritare din punctul de vedere al beneficiarilor eligibili -Autoritatea de management, mecanismul de aprobare a proiectelor din cadrul acestei axe trebuie să fie cât mai flexibil şi cât mai rapid posibil. De aceea nu este necesară stabilirea unor criterii de selecţie.

Cu toate acestea, proiectele trebuie să respecte unele condiţii minime: să se încadreze în obiectivele axei prioritare/domeniului major de intervenţie/operaţiunii, conform documentului-cadru de implementare, şi să fie conforme cu legislaţia comunitară şi naţională în vigoare.

II.3.1.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare

Indicatori de program:

Indicatori de realizare imediată

(output)

Valoare de bază

An de bază

Ţinte cumulative orientative

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Zile participant la instruire

(număr)

0

2006

0

0

250

300

350

400

450

550

700

Reuniuni ale comitetelor

şi grupurilor de lucru

relevante (număr)

0

2007

0

0

5

7

9

11

13

15

18

Indicatori de rezultat (result)

Valoare de bază

An de bază

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Respectarea

procentajului de

contractare stabilit

(%)

0

2007

0

0

50

60

70

80

85

90

100

Indicatori suplimentari:

•  Număr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bărbaţi

• Număr de sesiuni de instruire

II.3.1.14. Teme orizontale

• Dezvoltare durabilă

Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltării durabile trebuie abordat în  cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.

Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmări respectarea principiilor dezvoltării durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurător (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).

Proiectele trebuie să abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltării durabile, şi anume dimensiunea ecologică, economică şi socială.

• Egalitate de şanse

Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesă centrala a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.

Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii, egalităţii de şanse şi nediscriminare.In implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care să nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, indiferent de: rasă, naţionalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

II.3.1.15. Ajutorul de stat

Nu se aplică.

II.3.1.16. Clasificarea intervenţiilor

• Tema prioritară

Cod

Tema prioritară

Asistenţă tehnică

85

Pregătirea, implementarea, monitorizarea şi inspecţia

86

Evaluare şi studii; informare şi comunicare

• Forma de finanţare

Cod

Forma de finanţare

01

Asistenţă nerambursabilă

• Dimensiunea teritorială

Cod

Tipul teritoriului

00

Nu se aplică.

II.3.1.17. Organisme intermediare

Nu se aplică.

II.3.1.18.  Organismul responsabil pentru efectuarea plăţilor către beneficiari

AM PO DCA- Unitatea de plăţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar

II.3.2. Domeniul major de intervenţie 3.2.-Sprijin pentru activităţile de comunicare şi de promovare ale PO DCA

II.3.2.1. Descriere

Acest domeniu major de intervenţie are ca scop dezvoltarea unui sistem eficient de promovare a PO DCA prin diseminarea informaţiilor relevante, având ca rezultat un impact pozitiv asupra absorbţiei fondurilor. Pentru atingerea acestui scop vor fi întreprinse anumite acţiuni, precum dezvoltarea unui plan de comunicare pentru PO DCA, stabilirea unui sistem de informare publică referitor la programul operaţional, realizarea de materiale informative şi stabilirea unui sistem de schimb informaţional cu beneficiarii şi cu alte părţi interesate.

II.3.2.2 Operaţiuni orientative

• Sprijinirea activităţilor de comunicare şi promovare ale PO DCA. Această operaţiune include activităţi precum dezvoltarea şi implementarea planului de comunicare al PO DCA, stabilirea unui sistem de informare publică cu privire la PO DCA etc.

II.3.2.3. Activităţi eligibile orientative

• instruire pentru personalul AM PO DCA implicat în activităţile de promovare şi comunicare;

•  instruire şi consultanţă pentru crearea şi administrarea website-ului AM PODCA;

• elaborarea şi diseminarea de materiale promoţionale şi de informare referitoare la PO DCA;

•  instruire pentru beneficiarii PO DCA în domenii specifice legate de PO DCA;

•  actualizarea si implementarea planului de comunicare al PO DCA;

•  organizarea de seminare, evenimente şi campanii de informare şi publicitate privind PO DCA.

II.3.2.4. Categorii de cheltuieli eligibile

• cheltuieli de personal;

• cheltuieli pentru prestarea de servicii;

•  cheltuieli cu achiziţia de active fixe, obiecte de inventar, furnituri de birou, materiale consumabile;

• cheltuieli generale de administraţie;

• cheltuieli pentru închirieri şi leasing.

II.3.2.5. Utilizarea finanţării încrucişate FSE/FEDR

Folosirea finanţării încrucişate FSE/FEDR este limitată la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.

II.3.2.6. Alocarea financiară orientativă

                                                                                                                     - euro -

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională*

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

2007

268.840

201.630

67.210

0

0

67.210

0

2008

375.243

281.432

93.811

0

0

93.811

0

2009

544.680

408.510

136.170

0

0

136.170

0

2010

555.573

416.680

138.893

0

0

138.893

0

2011

398.211

298.658

99.553

0

0

99.553

0

2012

328.065

246.049

82.016

0

0

82.016

0

2013

302.757

227.068

75.689

0

0

75.689

0

TOTAL:

2.773.369

2.080.027

693.342

0

0

693.342

0

* Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativă, putând varia în cursul implementării în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.3.2.7. Dimensiunea finanţării acordate

Valoarea totală a proiectelor (lei)

4.000-6.000.000

Valoarea maximă a finanţării acordate

Nu se aplică.

Valoarea eligibilă a proiectelor

Nu se aplică.

Valoarea maximă a finanţării acordate din costul total eligibil

75%

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

25%

Contribuţia comunitară la finanţarea acordată

100%

Contribuţia publică naţională la finanţarea acordată

0%

II.3.2.8. Categorii de beneficiari eligibili

AM PODCA

II.3.2.9. Grupuri-ţintă

AM PODCA, potenţialii beneficiari şi publicul larg

II.3.2.10. Perioada orientativă de depunere a proiectelor

2008-2015

II.3.2.11. Tipuri de cereri de propunere de proiecte

Cerere de proiecte cu depunere continuă (fără termen-limită de depunere)

II.3.2.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie

Având în vedere caracterul particular al acestei axe prioritare din punct de vedere al beneficiarilor eligibili -AM, mecanismul de aprobare a proiectelor din cadrul acestei axe trebuie să fie cât mai flexibil şi cât mai rapid posibil. De aceea nu este necesară stabilirea unor criterii de selecţie.

Cu toate acestea, proiectele trebuie să respecte unele condiţii minime: să se încadreze în obiectivele axei prioritare/domeniului major de intervenţie/operaţiunii, conform documentului-cadru de implementare, şi să fie conforme cu legislaţia comunitară şi naţională în vigoare.

11.3.2.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare

Indicatori de program:

Indicatori de realizare imediată

(output)

Valoare de bază

An de bază

Ţinte cumulative orientative

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Evenimente de comunicare şi promovare (număr)

0

-

0

0

13

15

17

19

21

23

30

Indicatori de rezultat (result)

Valoare de bază

An de bază

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Potenţiali aplicanţi care au participat la evenimentele de comunicare (număr)

0

2007

0

0

250

320

380

430

470

500

500

Indicatori suplimentari:

• Materiale de informare şi publicitate

• Zile participant la instruire - beneficiari

• Zile participant la instruire - structuri de gestionare

• Zile participant la instruire - alte structuri

II.3.2.14. Teme orizontale

• Dezvoltare durabilă

Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltării durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.

Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmări respectarea principiilor dezvoltării durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurător (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).

Proiectele trebuie să abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltării durabile, şi anume dimensiunea ecologică, economică şi socială.

• Egalitate de şanse

Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesă centrală a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.

Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii, egalităţii de şanse şi nediscriminare. In implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care să nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, indiferent de: rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

II.3.2.15. Ajutorul de stat

Nu se aplică.

II.3.2.16. Clasificarea intervenţiilor

• Tema prioritară

Cod

Tema prioritară

Asistenţă tehnică

86

Evaluare şi studii; informare şi comunicare

• Forma de finanţare

Cod

Forma de finanţare

01

Asistenţă nerambursabilă

• Dimensiunea teritorială

Cod

Tipul teritoriului

00

Nu se aplică.

II.3.2.17. Organisme intermediare

Nu se aplică.

II.3.2.18.  Organismul responsabil pentru efectuarea plăţilor către beneficiari

AM PODCA- Unitatea de plăţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar.

III. PLANUL FINANCIAR

Alocarea financiară pentru fiecare axă prioritară şi domeniu major de intervenţie este indicată în tabelul de mai jos. Tabelele financiare prezentate în DCI au fost elaborate pe baza alocărilor financiare aprobate de CE, la nivel de axă prioritară în Programul operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative".

                                                                                                                                 (euro)

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

TOTAL PO DCA

2007

23.847.633

20.162.952

3.445.040

239.640

0

3.684.681

0

2008

33.286.274

28.143.236

4.808.551

334.487

0

5.143.038

0

2009

48.316.308

40.850.990

6.979.797

485.521

0

7.465.318

0

2010

49.282.635

41.668.010

7.119.393

495.232

0

7.614.625

0

2011

35.323.662

29.865.828

5.102.873

354.961

0

5.457.834

0

2012

29.101.262

24.604.847

4.203.982

292.433

0

4.496.415

0

2013

26.856.308

22.706.759

3.879.675

269.874

0

4.149.549

0

TOTAL:

246.014.081

208.002.622

35.539.312

2.472.148

0

38.011.459

0

AXA PRIORITARĂ 1 -ÎMBUNĂTĂŢIRI DE STRUCTURĂ SI PROCES ALE MANAGEMENTULUI CICLULUI DE POLITICI PUBLICE

2007

13.283.827

11.291.253

1.876.473

116.101

0

1.992.574

0

2008

18.541.427

15.760.213

2.619.162

162.052

0

2.781.214

0

2009

26.913.593

22.876.554

3.801.814

235.225

0

4.037.039

0

2010

27.451.866

23.334.086

3.877.851

239.929

0

4.117.780

0

2011

19.676.311

16.724.864

2.779.476

171.971

0

2.951.447

0

2012

16.210.252

13.778.714

2.289.860

141.678

0

2.431.538

0

2013

14.959.747

12.715.785

2.113.214

130.748

0

2.243.962

0

TOTAL:

137.037.022

116.481.469

19.357.850

1.197.704

0

20.555.553

0

DMI 1.1 -Imbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ

2007

3.985.147

3.387.375

573.861

23.911

0

597.772

0

2008

5.562.427

4.728.063

800.989

33.375

0

834.364

0

2009

8.074.078

6.862.966

1.162.667

48.444

0

1.211.112

0

2010

8.235.560

7.000.226

1.185.921

49.413

0

1.235.334

0

2011

5.902.893

5.017.459

850.017

35.417

0

885.434

0

2012

4.863.075

4.133.614

700.283

29.178

0

729.461

0

2013

4.487.925

3.814.736

646.261

26.928

0

673.189

0

TOTAL:

41.111.105

34.944.439

5.919.999

246.667

0

6.166.666

0

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

DMI 1.2 - Creşterea responsabilizării administraţiei publice

2007

2.656.766

2.258.251

371.416

27.099

0

398.515

0

2008

3.708.286

3.152.043

518.418

37.825

0

556.243

0

2009

5.382.719

4.575.311

752.504

54.904

0

807.408

0

2010

5.490.373

4.666.817

767.554

56.002

0

823.556

0

2011

3.935.262

3.344.973

550.150

40.140

0

590.289

0

2012

3.242.051

2.755.743

453.239

33.069

0

486.308

0

2013

2.991.948

2.543.156

418.274

30.518

0

448.792

0

TOTAL:

27.407.405

23.296.294

3.831.555

279.556

0

4.111.111

0

DMI 1.3 - Imbunătăţirea eficacităţii organizaţionale

2007

6.641.914

5.645.627

931.196

65.091

0

996.287

0

2008

9.270.714

7.880.107

1.299.754

90.853

0

1.390.607

0

2009

13.456.796

11.438.277

1.886.643

131.877

0

2.018.519

0

2010

13.725.933

11.667.043

1.924.376

134.514

0

2.058.890

0

2011

9.838.155

8.362.432

1.379.309

96.414

0

1.475.723

0

2012

8.105.126

6.889.357

1.136.339

79.430

0

1.215.769

0

2013

7.479.874

6.357.893

1.048.678

73.303

0

1.121.981

0

TOTAL:

68.518.513

58.240.736

9.606.296

671.481

0

10.277.777

0

AXA PRIORITARĂ 2 -ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII SI EFICIENTEI FURNIZĂRII SERVICIILOR PUBLICE, CU ACCENTUL PUS PE PROCESUL DE DESCENTRALIZARE

2007

9.488.448

8.065.181

1.299.728

123.540

0

1.423.267

0

2008

13.243.875

11.257.294

1.814.146

172.435

0

1.986.581

0

2009

19.223.995

16.340.396

2.633.303

250.296

0

2.883.599

0

2010

19.608.475

16.667.204

2.685.969

255.302

0

2.941.271

0

2011

14.054.507

11.946.331

1.925.186

182.990

0

2.108.176

0

2012

11.578.752

9.841.939

1.586.057

150.755

0

1.736.813

0

2013

10.685.534

9.082.704

1.463.704

139.126

0

1.602.830

0

TOTAL:

97.883.587

83.201.049

13.408.094

1.274.444

0

14.682.538

0

DMI 2.1 - Sprijin pentru procesul de descentralizare sectorială a serviciilor

2007

6.262.375

5.323.019

864.208

75.149

0

939.356

0

2008

8.740.958

7.429.814

1.206.252

104.891

0

1.311.144

0

2009

12.687.836

10.784.661

1.750.921

152.254

0

1.903.175

0

2010

12.941.594

11.000.355

1.785.940

155.299

0

1.941.239

0

2011

9.275.974

7.884.578

1.280.084

111.312

0

1.391.396

0

2012

7.641.976

6.495.680

1.054.593

91.704

0

1.146.296

0

2013

7.052.453

5.994.585

973.239

84.629

0

1.057.868

0

TOTAL:

64.603.167

54.912.692

8.915.237

775.238

0

9.690.475

0

DMI 2.2 -îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice

2007

3.226.073

2.742.162

435.520

48.391

0

483.911

0

2008

4.502.918

3.827.480

607.894

67.544

0

675.438

0

2009

6.536.159

5.555.735

882.381

98.042

0

980.424

0

2010

6.666.881

5.666.849

900.029

100.003

0

1.000.032

0

2011

4.778.533

4.061.753

645.102

71.678

0

716.780

0

2012

3.936.775

3.346.259

531.465

59.052

0

590.516

0

2013

3.633.081

3.088.119

490.466

54.496

0

544.962

0

TOTAL:

33.280.420

28.288.357

4.492.857

499.206

0

4.992.063

0

An

TOTAL

Contribuţia UE (FSE)

Contribuţia publică naţională

Contribuţia privată

Bugetul de stat

Bugetul local

Alte surse publice

Total

AXA PRIORITARĂ 3 -ASISTENŢĂ TEHNICĂ

2007

1.075.357

806.518

268.839

0

0

268.839

0

2008

1.500.972

1.125.729

375.243

0

0

375.243

0

2009

2.178.720

1.634.040

544.680

0

0

544.680

0

2010

2.222.293

1.666.720

555.573

0

0

555.573

0

2011

1.592.844

1.194.633

398.211

0

0

398.211

0

2012

1.312.259

984.194

328.065

0

0

328.065

0

2013

1.211.027

908.270

302.757

0

0

302.757

0

TOTAL:

11.093.472

8.320.104

2.773.368

0

0

2.773.368

0

IV. ASPECTE LEGATE DE IMPLEMENTARE

IV. 1. Cadrul general pentru implementarea PO DCA

Guvernul României a desemnat Ministerul Administraţiei şi Internelor11 ca Autoritate de management pentru Programul operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative", prin Hotărârea Guvernului nr. 457/2008 privind cadrul instituţional de coordonare şi de gestionare a instrumentelor structurale.

AM este responsabilă pentru eficienţa şi acurateţea managementului şi pentru implementarea PO DCA în conformitate cu cerinţele art. 60 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.260/1999 şi ale Hotărârii Guvernului nr. 457/2008.

Beneficiarii vor juca rolul principal în managementul şi implementarea intervenţiilor aprobate în cadrul PO DCA. Ei vor fi responsabili, de asemenea, şi pentru organizarea licitaţiilor şi contractarea serviciilor şi bunurilor.

Mecanismul de finanţare şi implementare a fiecărui proiect din cadrul PO DCA va fi reglementat de un contract de finanţare semnat de beneficiar cu MAI sau prin ordin de finanţare semnat de ministrul administraţiei şi internelor pentru proiectele la care beneficiar va fi MAI.

Comitetul de monitorizare pentru PO DCA, structură naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional în implementarea PO DCA, a fost constituit prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative.

11 In conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 221/2008 pentru stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, aprobată prin Legea nr. 186/2009, se înfiinţează Ministerul Administraţiei şi Internelor prin reorganizarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

In data de 7 februarie 2008 a avut loc prima reuniune a Comitetului de monitorizare pentru PO DCA, reuniune în care a fost dezbătut şi aprobat propriul regulament de organizare şi funcţionare.

Ministerul Finanţelor Publice este desemnat să îndeplinească rolul de autoritate de certificare pentru toate programele operaţionale, fiind responsabil pentru elaborarea şi transmiterea către CE a declaraţiilor de cheltuieli şi a cererilor de plată certificate, în conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006. Autoritatea de certificare este un departament în cadrul Autorităţii de certificare şi plată din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

Organismul desemnat să primească plăţile din FEDR, FSE şi FC de la CE, pentru toate programele operaţionale, este Autoritatea de certificare şi plată din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

Organismul desemnat să efectueze plăţile către beneficiarii PO DCA este unitatea de plată din cadrul AM PO DCA din MAI.

Un organism asociat al Curţii de Conturi a României a fost desemnat drept autoritate de audit pentru toate programele operaţionale, în conformitate cu prevederile art. 59 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006. Autoritatea de audit este independentă din punct de vedere operaţional de autorităţile de management şi de Autoritatea de certificare şi plată.

Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale {ACIS) este instituţia responsabilă de coordonarea managementului şi implementării instrumentelor structurale în România. ACIS îşi desfăşoară activitatea în cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Responsabilităţile sale principale sunt să coordoneze programarea, dezvoltarea şi implementarea programelor operaţionale din cadrul CSNR şi să asigure coordonarea şi coerenţa dintre programe şi de asemenea cu Programul naţional pentru dezvoltare rurală şi cu Programul operaţional pentru pescuit.

IV.2. Principiile depunerii, selecţiei şi evaluării proiectelor

AM a stabilit două mecanisme prin care gestionează solicitările de finanţare din PO DCA:

• cerere de idei de proiecte;

• cerere de proiecte.

Cerere de idei de proiecte (dezvoltare de proiecte) AM, prin intermediul ghidurilor solicitantului (Reguli pentru cererile de idei de proiecte), stabileşte condiţiile/regulile de desfăşurare a cererilor de idei de proiecte. Prin urmare, AM solicită instituţiilor vizate să depună idei de proiecte sub forma unei fişe de proiect, anexă la Regulile pentru cererile de idei de proiecte. Fişa sosită la AM este analizată din punctul de vedere al încadrării ideii de proiect în prevederile PO DCA şi dacă respectă regulile stabilite prin ghidul solicitantului aferent. După această etapă, în cazul încadrării ideii de proiect în cerinţele din

Reguli, aceasta este supusă deciziei de oportunitate a secretarului de stat coordonator al reformei administraţiei publice.

Odată primită aprobarea, începe procesul de dezvoltare/planificare a proiectului, AM acordând sprijin solicitantului din perspectiva managementului de proiect (planificării) pe o perioadă de maximum 3 luni.

In timpul perioadei de asistenţă sau după încheierea acesteia, solicitantul poate depune cererea de finanţare. Aceasta este supusă aceleiaşi proceduri de verificare şi evaluare ca şi cele care sosesc la AM în urma unei cereri de proiecte (vezi mai jos).

Cerere de proiecte

AM, prin intermediul Ghidului solicitantului, stabileşte termenele şi condiţiile de desfăşurare a acestor cereri. Astfel, AM solicită potenţialilor beneficiari să depună cereri de finanţare. Pe parcursul pregătirii cererilor de finanţare de către solicitant, AM pune la dispoziţia acestora o linie telefonică şi o adresă de e-mail dedicate tuturor întrebărilor/comentariilor din această etapă.

Etapele procesului de verificare, evaluare şi selecţie a cererilor de finanţare depuse ca urmare a unei cereri de proiecte sau de idei de proiecte sunt prezentate pe scurt astfel:

1. Verificarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii - cererile de finanţare sunt verificate din punct de vedere administrativ pentru a determina dacă au fost furnizate toate informaţiile şi documentele, în formatul solicitat şi din punctul de vedere al eligibilităţii solicitantului (şi partenerului) şi a proiectului.

2.  Evaluarea cererilor de finanţare - cererile de finanţare care sunt eligibile şi conforme din punct de vedere administrativ sunt evaluate pentru a li se determina calitatea, pe baza criteriilor aprobate de Comitetul de monitorizare (vezi „Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie").

3.   Selecţia cererilor de finanţare - este realizată de conducerea AM, pe baza recomandărilor din rapoartele de evaluare întocmite de evaluatori.

4. Incheierea contractului de finanţare/Semnarea ordinului de finanţare.

IV.3. Procedura de modificare a documentului-cadru de implementare a PO DCA

Documentul-cadru de implementare a PO DCA se aprobă/modifică prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice.

Iniţierea procedurii de modificare a documentului-cadru de implementare a PO DCA revine AM pentru PO DCA. Modificările propuse vor fi supuse avizării ACIS din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, după care vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 3297/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 3297 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu