Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 343 din  1 august 2002

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea procedurilor controalelor veterinare la punctele de inspectie de frontiera din Romania asupra produselor provenite din tari terte

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 845 din 22 noiembrie 2002


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare nr. 157.995 din 25 iulie 2002, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,

    ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind stabilirea procedurilor controalelor veterinare la punctele de inspectie de frontiera din Romania asupra produselor provenite din tari terte, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    (1) Agentia Nationala Sanitara Veterinara, directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, precum si punctele de inspectie de frontiera vor lua masuri pentru aplicarea si respectarea prevederilor prezentului ordin.
    (2) Autoritatile vamale vor urmari ca destinatia transporturilor stabilita de medicii veterinari din punctele de frontiera sa fie respectata.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara si institutele de specialitate vor controla modul de ducere la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2003.

              p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                Petre Daea,
                             secretar de stat

    ANEXA 1

                         NORMA SANITARA VETERINARA
privind stabilirea procedurilor controalelor veterinare la punctele de inspectie de frontiera din Romania asupra produselor provenite din tari terte

    Art. 1
    (1) Controalele documentare si de identitate a produselor de origine animala trebuie sa se efectueze conform anexei nr. 1.
    (2) Importatorii sau reprezentantii acestora trebuie sa foloseasca baza documentara intocmita conform modelului prezentat in anexa nr. 2 si sa informeze conducerea punctului de inspectie de frontiera, denumit in continuare PIF, inainte de sosirea produselor. Toate documentele trebuie sa fie completate in 4 exemplare, un original si 3 copii, si importatorul sau reprezentantul acestuia trebuie:
    a) sa completeze sectiunea I a certificatului prezentat in anexa nr. 2, pe toate cele 4 exemplare;
    b) sa transmita o copie autoritatilor vamale din PIF;
    c) sa transmita originalul si doua copii medicului veterinar oficial care raspunde de PIF.
    (3) Baza documentara a certificatului prezentat in anexa nr. 2 trebuie sa fie redactata in limba romana si, dupa caz, in una dintre limbile tarii de destinatie a produselor.
    (4) Fara a aduce atingere prevederilor alin. (3), informatiile care exista in certificatul privind controalele veterinare pentru produsele introduse in Romania din tari terte, prevazut in anexa nr. 2, trebuie, cu acordul autoritatii competente din Romania, sa devina obiectul unei notificari prioritare folosind sistemele de telecomunicatie sau alte sisteme de transmitere a datelor.
    Art. 2
    (1) Controalele fizice, testele de laborator si analizele probelor recoltate oficial trebuie sa fie in concordanta cu cerintele anexelor nr. 3 si 4.
    (2) Prevederile alin. (1) se vor aplica la PIF atunci cand conditiile necesare realizarii controalelor nominalizate vor fi indeplinite, iar PIF vor fi agreate in acest sens. Pana la data aplicarii prevederilor alin. (1) autoritatile competente vor respecta prevederile Planului de monitorizare a transporturilor importate in Romania, ce va fi elaborat de autoritatea veterinara centrala in termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei norme sanitare veterinare.
    Art. 3
    (1) Dupa terminarea verificarilor mentionate la art. 1 si 2 sectiunea II a certificatului prezentat in anexa nr. 2 va fi completata sub supravegherea medicului veterinar oficial de la PIF, documentul trebuind sa fie semnat de acesta; originalul trebuie transmis la autoritatile vamale de la respectivul PIF, o copie i se inmaneaza importatorului sau reprezentantului acestuia si a doua copie se retine la PIF.
    (2) Medicul veterinar oficial trebuie sa retina certificatele sau documentele de sanatate originale ale transportului, precum si copia certificatului prezentat in anexa nr. 2, pentru cel putin 3 ani.
    (3) Copiile certificatelor sau ale documentelor de sanatate originale vor insoti transportul la destinatie. Copiile vor fi autentificate de medicul veterinar oficial din PIF pe fiecare fila, cu mentiunea "Conform cu originalul", si vor fi semnate si parafate de acesta. Inscrisurile mentionate referitoare la autentificare vor fi efectuate cu alta culoare decat cea a imprimatelor copiilor documentelor.
    (4) Importatorul sau reprezentantul acestuia va prezenta copia certificatului prezentat in anexa nr. 2 si copiile certificatelor sau ale documentelor insotitoare ale transportului medicului veterinar oficial de la destinatie, care va lua decizia finala in functie de rezultatele controalelor de la destinatie, stabilite conform reglementarilor in vigoare. Decizia acestuia va fi inscrisa in sectiunea II a certificatului prezentat in anexa nr. 2, care, astfel completata, va fi transmisa PIF care a efectuat controalele, impreuna cu copii ale buletinelor de analiza privind rezultatele examenelor fizice.
    Art. 4
    (1) Daca controalele veterinare efectuate la PIF indica faptul ca produsele nu pot fi importate in Romania, dupa ce se consulta cu importatorul sau cu reprezentantul acestuia autoritatea competenta va decide, in cel mai scurt timp, sa le returneze sau sa fie distruse.
    (2) Daca autoritatea competenta decide distrugerea transportului, trebuie luate toate masurile necesare pentru a se asigura ca transportul si operatiunile de distrugere raman tot timpul sub control oficial. Distrugerea trebuie sa se realizeze in instalatiile autorizate din cadrul PIF sau in instalatiile autorizate cele mai apropiate posibil de PIF respectiv.
    (3) Daca prin derogare de la prevederile alin. (1) autoritatea veterinara centrala accepta ca aceste produse sa fie importate pentru alta folosinta decat consumul uman, tratamentul si transportul acestor produse vor fi facute numai sub supervizarea autoritatii veterinare centrale, respectandu-se procedura pe care aceasta o va impune cu privire la folosirea si procesarea deseurilor animale, pentru plasarea acestora pe piata si pentru prevenirea introducerii agentilor patogeni in alimente de origine animala sau peste. Autoritatea veterinara centrala va informa, prin intermediul directiei sanitare veterinare in a carei raza de activitate se afla fabrica autorizata pentru distrugere sau transformare prin procesare, autoritatea veterinara competenta de la locul de destinatie. Transmiterea informatiilor se va face prin intermediul retelei Animo sau, pana la implementarea acestui sistem, prin telecomunicatie sau orice alt sistem de transmitere a datelor.
    (4) Procedurile descrise la alin. (1) - (3) vor fi de asemenea aplicate acolo unde inspectiile efectuate de autoritatea competenta de la PIF si/sau de la destinatie arata orice neregula mentionata in legislatia veterinara nationala, ce poate conduce la retinerea, returnarea, transformarea si folosirea in alte scopuri decat consumul uman a anumitor transporturi. Totusi masurile pot fi dispuse numai de catre medicul veterinar responsabil din PIF sau de catre cel insarcinat cu controalele importurilor la destinatie.
    (5) Toate transporturile care au fost respinse vor fi notificate imediat, conform planului de monitorizare, prin sistemul Shift ori, pana la implementarea acestui sistem, prin telecomunicatie sau prin orice alt sistem de transfer de date.
    Art. 5
    (1) Fara a aduce atingere regulilor specifice prevazute de legislatia nationala privind anumite produse, urmatoarele produse nu vor fi subiectul controalelor veterinare sistematice stipulate in reglementarile nationale privind controlul produselor importate in Romania din tarile terte, daca au o greutate mai mica de 1 kg si sunt destinate pentru consum uman:
    a) produsele cuprinse in bagajele personale ale calatorilor, numai in cazul in care acestea sunt detinute exclusiv in scopul consumului propriu;
    b) produsele trimise ca mici pachete persoanelor private, cu conditia ca aceste produse sa nu fie importate spre a face obiectul, sub nici o forma, al vreunei activitati comerciale.
    Totusi toate masurile necesare trebuie sa fie luate ca sa se asigure ca produsele mentionate la lit. a) si b) sunt introduse in Romania din regiuni sau tari aprobate de autoritatea veterinara centrala si ca produsele au fost supuse unui tratament termic, la valori grade F egale sau mai mari de 3,00, in containere sau cutii ermetic inchise.
    (2) Prevederile alin. (1) nu vor afecta conditiile impuse pentru sanatatea animala si sanatatea publica, mentionate in legislatia nationala.
    Art. 6
    (1) Romania va supune controalelor veterinare specificate la art. 1 alin. (1) produsele vegetale enumerate in anexa nr. 5.
    (2) Romania va autoriza importurile produselor vegetale enuntate in anexa nr. 5, provenite din tari sau parti din tari terte enumerate in anexa nr. 6, din care importul nu este interzis.
    (3) Cerintele privind returnarea intr-o limita de timp stabilita de autoritatea veterinara competenta sau privind distrugerea transporturilor se aplica si produselor din plante cand controalele veterinare indica despre acestea ca nu indeplinesc satisfacator conditiile prezentei norme sanitare veterinare.
    Art. 7
    Anexele nr. 1 - 6 fac parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara

                             REGULI DETALIATE
privind controlul documentar si de identitate asupra produselor provenite din tari terte

    1. Pentru fiecare transport autoritatea veterinara competenta trebuie sa se asigure de destinatia vamala a marfii.
    2. Fiecare certificat sau document de sanatate publica si animala, care insoteste transportul produselor originare din tari terte, trebuie sa fie verificat cu scopul de a confirma ca:
    a) este un document sau certificat original;
    b) se refera la o tara terta sau la o parte a tarii terte autorizate sa exporte in Comunitatea Europeana sau, in cazul produselor nearmonizate, in Romania;
    c) prezentarea si continutul acestuia sunt conforme tipului de certificat corespunzator pentru specia si tara terta respectiva;
    d) este intocmit pe o singura fila ce poate fi constituita din una sau mai multe pagini;
    e) a fost completat in intregime;
    f) data intocmirii lui se coreleaza cu data incarcarii produselor pentru a fi expediate catre Romania;
    g) este intocmit pentru un singur primitor-destinatar;
    h) se refera la o intreprindere autorizata sa exporte in Comunitatea Europeana sau, in cazul produselor nearmonizate, in Romania;
    i) este intocmit in limba romana si, cand este cazul, in limba romana si in limbile altor state implicate in operatiunea comerciala respectiva;
    j) este semnat de medicul veterinar oficial sau, cand este cazul, de imputernicitul autoritatii veterinare competente si ca numele si functia acestuia sunt inscrise clar, cu majuscule, si, de asemenea, ca stampila oficiala de sanatate a tarii terte are o culoare diferita de culoarea in care este imprimat certificatul;
    k) informatiile redate in certificat sunt conforme cu cele din documentul de baza, sectiunea I, inscrise in modelul certificatului prezentat in anexa nr. 2, referitoare la transport.
    3. Este necesar sa fie efectuata inspectia vizuala pentru a se asigura ca produsele corespund informatiilor din documentele sau certificatele veterinare care insotesc transportul; aceasta procedura trebuie sa includa printre altele:
    a) verificarea sigiliilor mijloacelor de transport, atunci cand acest lucru este cerut;
    b) pentru toate tipurile de produse, controlul prezentei si conformitatii stampilelor sau marcilor oficiale de sanatate care identifica tara si intreprinderea de origine si daca acestea corespund celor inscrise in certificat sau in document;
    c) suplimentar, pentru produsele ambalate, inspectia informatiilor inscrise pe eticheta(e), cerute de legislatia veterinara.

    ANEXA 2*)
    la norma sanitara veterinara

    *) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.

                                CERTIFICAT
PRIVIND CONTROALE VETERINARE PENTRU PRODUSELE INTRODUSE IN ROMANIA DIN TARILE TERTE
    Orice modificare sau stergere pe acest document de catre o persoana neautorizata il invalideaza

    Sectiunea I
    1. Detalii cu privire la transportul de marfuri prezentat*1)

    Punctul de Inspectie de Frontiera care executa controalele veterinare ........................................................................
    Tara de origine ....................................................
    Tara din care este expediat ........................................
    Expeditorul ........................................................
    Importatorul .......................................................
    Tara de destinatie .................................................
                                  (tara, unitatea, adresa)
    Destinatia vamala ..................................................

    2. Mijloace de transport
    Aer      Numarul zborului ..........................................
    Sol      Numarul vehiculului .......................................
    Maritim  Numele vasului si numarul containerului ...................
    Numarul sigiliului .................................................
 ______________________________________________________________________________
| Codul CN |   Natura   | Tipul de | Numarul de colete | Greutatea | Greutatea |
|          | marfurilor | pastrare |(pachete, ambalaje)|   bruta   |    neta   |
|__________|____________|__________|___________________|___________|___________|
|          |            |          |                   |           |           |
|          |            |          |                   |           |           |
|__________|____________|__________|___________________|___________|___________|
|     Totaluri                                                                 |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
|     Data    |   Certificat(e) de sanatate    |  Identificarea  |    Data     |
| probabila a |  animala si/sau certificat(e)  |    completa a   |             |
| sosirii la  |      de sanatate publica       |  declarantului: |             |
|     PIF     | Nr./Data de emitere .......... |                 |             |
|             | Locul de emitere ............. |     Semnatura   |             |
|             | Autoritatea emitenta ......... |                 |             |
|_____________|________________________________|_________________|_____________|
    *1) Se completeaza de importator sau reprezentantul acestuia.

    Sectiunea II
    3. Decizie cu privire la expediere*1)
    Numar de referinta .......................................................
 ______________________________________________________________________________
| Eliberat pentru intrarea pe           |  _                                   |
| teritoriul Romaniei (decizia finala   | |_| Intrarea pe teritoriul CEE sub   |
| va fi luata de autoritatea veterinara |     supraveghere vamala   _          |
| competenta de la destinatie, in       |  _                       |_|         |
| functie de rezultatele controalelor   | |_| expediat intr-o alta tara terta  |
| fizice efectuate conform              |     fara descarcare (numele tarii    |
| reglementarilor in vigoare)           |     terte) ......................... |
|  _                                    |  _                                   |
| |_| potrivit pentru consum uman       | |_| depozitare in zona libera sau    |
|  _                                    |     depozit liber                    |
| |_| destinat pentru furajarea         |                                      |
|     animalelor la:                    | Numele si adresa:                    |
| ..................................... | .................................... |
|         (tara si unitatea)            |  _                                   |
|  _                                    | |_| pastrare in depozitul vamii      |
| |_| destinat uzului farmaceutic la:   |                                      |
| ..................................... | Numele si adresa                     |
|         (tara si unitatea)            | .................................... |
|  _                                    |  _                                   |
| |_| necorespunzator consumului uman   | |_| expediat intr-un stat membru cu  |
|     sau animal                        |     cerinte specifice: (tara si      |
|  _                                    |     unitatea) ............... si in  |
| |_| destinat folosirii altui tratament|     conformitate cu Decizia ........ |
|     tehnic (specificati):             |                                      |
|  _                                    |                                      |
| |_| ................................. |                                      |
|  _                                    |                                      |
| |_| alte scopuri (specificati)        |                                      |
|...................................    |                                      |
|_______________________________________|______________________________________|
| Import refuzat:                       | Actiune:                             |
|                                       | - A fi returnat inainte de: ........ |
|                                       | - A fi distrus inainte de: ......... |
|                                       | - A fi prelucrat in conformitate cu  |
|                                       | .................................... |
|  .................................... | Numele si adresa unitatii            |
|                                       | prelucratoare                        |
|                                       | .................................... |
|_______________________________________|______________________________________|
| Identificare completa a  |  Data            | Medicul veterinar oficial      |
| PIF-ului si sigiliului   |                  | ..........................     |
| oficial                  |                  |   (semnatura/stampila)         |
|                          |                  | ..........................     |
|                          |                  |   Numele cu majuscule*2)       |
|__________________________|__________________|________________________________|
| Observatii:                     _                  _             _           |
| Controale executate: document  |_| identitate     |_| fizic     |_|          |
|                                                                              |
| Teste de laborator executate:                                                |
|                                    Rezultate:                                |
|    Teste de laborator la care se asteapta rezultate                          |
|______________________________________________________________________________|
    Acest certificat trebuie sa insoteasca transportul pana la destinatie. El acopera numai produsele de o singura categorie transportate in acelasi mijloc de transport si avand aceeasi destinatie.
    Numarul sigiliului serviciului oficial cu care paraseste PIF ..............
    Autoritatea competenta a locului de destinatie notificata de PIF cu privire la intrarea pe teritoriu a transportului
    Decizia autoritatii veterinare competente la destinatie

                                  Medicul veterinar oficial de la destinatie
                                  ..........................................
                                    semnatura/numele cu majuscule/stampila
------------
    *1) se completeaza prin bifarea casutelor corespunzatoare si stergerea celorlalte
    *2) se completeaza de medicul veterinar oficial care raspunde de PIF; se specifica cu o culoare diferita de cea folosita in certificat.

    ANEXA 3
    la norma sanitara veterinara

                             REGULI DETALIATE
                privind controalele fizice asupra produselor

    1. Controlul fizic al fiecarui transport trebuie efectuat in conditii care sa permita ca inspectiile cerute si testele sa se desfasoare satisfacator.
    2. Fiecare transport trebuie sa fie inspectat pentru a fi verificate conditiile si mijlocul de transport, in particular pentru a confirma urmatoarele:
    a) conditiile de temperatura corespund cu cerintele produsului respectiv, daca exista reguli comunitare, iar acolo unde nu exista, corespund regulilor nationale;
    b) conditiile de transport au mentinut produsul la standardul cerut;
    c) nu exista nici un motiv pentru a fi suspectate nereguli pe perioada transportului.
    3. Conformitatea produselor cu informatiile din certificat trebuie sa fie confirmata, in principal, in baza urmatoarelor proceduri:
    a) verificarea faptului ca numarul de articole sau ambalaje mentionate in certificatele insotitoare corespunde cu greutatea transportului, de exemplu prin cantarirea greutatii unui singur articol sau ambalaj;
    b) verificarea faptului ca modul de impachetare, ambalare, acoperire corespunde intocmai regulilor comunitare sau, unde este cazul, nationale: materialul folosit, starea materialului, prezenta marcilor si/sau a indicatiilor cerute.
    4.1. Fiecare lot va fi supus unei examinari fizice pentru a se verifica, dupa deschiderea ambalajului, ca sunt satisfacute conditiile prevazute in directivele corespunzatoare legislatiei verticale sau, cand acestea nu exista, ale legislatiei nationale relevante.
    4.2. Avand in vedere acest scop, trebuie efectuata o examinare organoleptica, in particular o examinare vizuala asupra fiecarui transport pentru a se verifica anomaliile ce fac produsul necorespunzator uzului dat in certificatele sau documentele insotitoare; aceasta examinare va fi efectuata in principiu la 1% din tipurile sau pachetele aferente transportului, cu un minim de doua si un maxim de 10. Pentru produsele neambalate examinarea se va efectua asupra a minimum 5 probe separate luate din intreaga distributie a transportului.
    4.3. Oricand in timpul examinarii produselor medicul veterinar oficial poate aplica derogari de la maximul de probe stabilit.
    4.4. Suplimentar controalelor fizice mentionate mai sus, inspectia privind sanatatea publica a produselor destinate consumului uman trebuie sa includa:
    a) masurarea temperaturii produsului, daca regulile comunitare sau nationale prevad acest lucru;
    b) controlul anomaliilor de aspect, consistenta, culoare, miros si, unde este necesar, de gust; pentru produsele congelate inspectia se va efectua dupa decongelarea produselor.
    5.1. Suplimentar, medicul veterinar oficial va solicita oricand considera necesar efectuarea oricaror alte examinari pentru a verifica concordanta cu legislatia nationala ce guverneaza importul sau schimburile comerciale cu aceste produse.
    5.2. In caz de incertitudine, dupa ce transportul va fi descarcat in totalitate, asupra produselor vor fi efectuate examinari fizice si de laborator si, daca este cazul, determinarea speciilor.
    5.3. Suplimentar formalitatilor la care se face referire in art. 3 din norma sanitara veterinara, serviciile veterinare trebuie sa faca toti pasii necesari care sa certifice ca a fost efectuat un control fizic oficial al transportului, in mod particular prin resigilare si aplicarea stampilei oficiale pe toate pachetele ce au facut obiectul controlului si prin resigilarea tuturor containerelor deschise in acest scop, mentionand numarul sigiliului indicat in certificatul prezentat in anexa nr. 2 si pe certificatele sau documentele insotitoare ale transportului.

    ANEXA 4
    la norma sanitara veterinara

                             REGULI DETALIATE
               ce se refera la testarea produselor in laborator

    1. Pana la aprobarea planurilor de monitorizare comunitare Romania trebuie sa supuna transporturile de produse prezentate pentru import unui plan de monitorizare, sa verifice daca legislatia nationala armonizata cu cea comunitara este respectata sau, unde este cazul, cerintele nationale, in particular pentru a detecta reziduurile, organismele patogene sau alte substante periculoase pentru om, animale sau mediu.
    Acest plan de monitorizare trebuie sa tina seama de natura produselor si de riscul pe care acestea le prezinta.
    In toate cazurile medicul veterinar oficial de la punctul de inspectie de frontiera (PIF) care efectueaza controale in cadrul acestui program de monitorizare trebuie sa informeze autoritatea competenta de la locul de destinatie, in acord cu reglementarile in vigoare, mentionand testele conform prevederilor inscrise in certificatul prezentat in anexa nr. 2, care este eliberat pentru a certifica controalele veterinare ce au fost efectuate. Atunci cand testele identifica o substanta sau un agent patogen care reprezinta un risc direct sau imediat asupra sanatatii publice sau animale, medicul veterinar oficial responsabil pentru PIF care a efectuat testul sau autoritatea competenta de la locul de destinatie care a fost informata poate sa opreasca transportul de la libera circulatie pana cand rezultatele de laborator sunt cunoscute.
    Romania trebuie sa informeze Comisia Europeana si statul membru de origine asupra rezultatelor pozitive gasite in timpul executarii planului de monitorizare, astfel controalele veterinare putand fi modificate ca rezultat al informatiilor detinute.
    2. Cand, in particular, ca urmare a examinarii transportului sau in baza informatiilor primite de la alt stat membru ori de la Comisia Europeana sau avand la baza un rezultat al unei examinari nefavorabile asupra unui transport anterior, autoritatea competenta decide sa efectueze o examinare de laborator, transportul poate fi trimis la destinatie numai in conditiile in care acea examinare de laborator are rezultate satisfacatoare. In acest timp transportul ramane sub controlul medicului veterinar oficial de la PIF care a efectuat controalele veterinare.

    ANEXA 5
    la norma sanitara veterinara

                            PRODUSELE DIN PLANTE
                   ce fac obiectul controalelor veterinare

    1. Paiele
    2. Fanul.

    ANEXA 6
    la norma sanitara veterinara

                                  LISTA
tarilor sau a zonelor tarilor din care Romania va autoriza importul de paie si fan

    Uniunea Australiana
    Republica Austria
    Republica Belarus
    Republica Bulgaria
    Canada
    Republica Chile
    Republica Croatia
    Republica Cipru
    Republica Ceha
    Republica Estonia
    Republica Finlanda
    Groenlanda
    Republica Ungara
    Republica Islanda
    Republica Letonia
    Republica Lituania
    Republica Malta
    Noua Zeelanda
    Regatul Norvegiei
    Republica Polona
    Republica Slovaca
    Republica Slovenia
    Regatul Suediei
    Confederatia Elvetiana
    Statele Unite ale Americii



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 343/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 343 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu