ORDIN
Nr. 390 din 15 octombrie 2001
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul oficial al
furajelor pentru animale
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 766 din 30 noiembrie 2001
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 32 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale
Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile
ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 144.520 din 3 octombrie 2001 al Agentiei
Nationale Sanitare Veterinare,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind controlul oficial al furajelor
pentru animale, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
(1) Prin furaje sau alimente compuse se intelege, in sensul prezentului
ordin, orice produs folosit ca atare in hrana animalelor sau amestecuri de
diferite produse constituite intr-un produs finit care se utilizeaza in hrana
animalelor, fara a mai fi necesara o adaugare de alte substante pentru a
imbunatati calitatea si compozitia acestora.
(2) Sunt supuse controlului oficial, in conformitate cu prevederile
prezentului ordin, urmatoarele categorii de produse:
a) furajele concentrate (combinate);
b) furajele fibroase;
c) furajele verzi;
d) furajele insilozate;
e) radacinoasele si tuberculii de uz furajer;
f) borhoturile de uz furajer;
g) sroturile din seminte oleaginoase (soia, floarea-soarelui);
h) uleiurile din seminte sau din fructe de uz furajer;
i) cerealele boabe de uz furajer.
Art. 3
Probele de furaje pentru animale supuse controlului oficial sunt recoltate
de medicii veterinari din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei
sau de medicii veterinari oficiali in a caror raza de activitate exista unitati
producatoare de furaje.
Art. 4
Analizele de laborator pentru furajele supuse controlului oficial se
efectueaza de laboratorul sanitar veterinar de stat judetean cel mai apropiat
de locul recoltarii.
Art. 5
Examenele de laborator solicitate de catre alte autoritati ale statului,
altele decat cele sanitare veterinare, precum si analiza contraprobelor se
efectueaza numai de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara
Bucuresti. In acest caz recoltarile se vor efectua de catre medicii veterinari
prevazuti la art. 3, in prezenta unui reprezentant al autoritatii care a dispus
analiza.
Art. 6
(1) Toate loturile de furaje pentru animale, produse pe teritoriul
Romaniei, vor fi analizate pentru controlul calitatii in laboratoare proprii
(autorizate sanitar veterinar) sau, dupa caz, in alte laboratoare autorizate
sanitar veterinar.
(2) Controlul oficial al furajelor pentru animale din productia interna se
efectueaza o data pe trimestru pentru fiecare produs (sortiment) in laboratorul
sanitar veterinar judetean sau la Institutul de Igiena si Sanatate Publica
Veterinara Bucuresti.
Art. 7
Furajele din import se supun controlului oficial dupa cum urmeaza:
a) cele provenite din tarile membre ale Uniunii Europene se examineaza
numai in cazul in care exista suspiciuni din partea autoritatii sanitare
veterinare, pe baza controlului fizic si al documentelor la destinatie.
b) furajele produse pe teritoriul altor tari decat cele membre ale Uniunii
Europene se vor examina complet la primul transport importat, dupa care la
fiecare al 5-lea transport, prin examen bacteriologic, la al 10-lea transport,
prin examen pentru reziduuri, metale grele, la al 15-lea transport, pentru
micotoxine si radioactivitate. Dupa cel de-al 15-lea transport procedura se
reia cu examen complet.
Art. 8
Furajele supuse controlului oficial nu se pun in consum pana la obtinerea
rezultatului de laborator.
Art. 9
Daca in urma examenului de laborator sunt decelate probe pozitive, furajele
respective nu se dau in consum, iar produsul respectiv va fi supus la 3 examene
complete consecutive. Daca se constata rezultate pozitive si dupa cele 3
examene, se va interzice importul pe o perioada de un an pentru produsul sau
sortimentul analizat, in cazul in care producatorul este strain, precum si
fabricarea produsului sau sortimentului respectiv, in cazul producatorului
autohton.
Art. 10
(1) Dupa expirarea perioadei de interdictie prevazute la art. 8 primele 3
loturi produse sau importate sunt supuse examenului complet de laborator. Daca
rezultatele sunt negative se reia procedura descrisa la art. 6.
(2) In cazul in care rezultatele sunt pozitive dupa cele 3 examene
consecutive se va aplica interzicerea definitiva a importului pentru produsul
respectiv sau interzicerea fabricarii produsului ori sortimentului respectiv
pentru unitatea producatoare in cauza.
Art. 11
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, Institutul de Igiena si Sanatate
Publica Veterinara Bucuresti, inspectoratele de politie sanitara veterinara de
frontiera si directiile sanitare veterinare judetene, respectiv a municipiului
Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 12
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 10 zile de la data publicarii lui.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind controlul oficial al furajelor pentru animale
1. Obiectul si domeniul de aplicare
Probele pentru controlul oficial al furajelor destinate animalelor, in
vederea verificarii calitatii si compozitiei acestora, sunt prelevate conform
metodelor descrise mai jos. Probele astfel prelevate se considera
reprezentative pentru lotul esantionat.
2. In sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmatorii termeni se
intelege:
a) lot - o cantitate de produs care constituie o unitate si care are
caracteristici presupuse uniforme;
b) proba elementara - o cantitate prelevata dintr-un punct al lotului;
c) proba globala - amestecul probelor elementare prelevate din acelasi lot;
d) proba redusa - o parte reprezentativa din proba globala, obtinuta prin
reducerea acesteia;
e) proba finala - o parte din proba redusa sau din proba globala
omogenizata si care este supusa analizei de laborator.
3. Persoanele abilitate sa preleveze probe
Probele sunt prelevate de medicii veterinari oficiali desemnati de
autoritatea sanitara veterinara si de medicii veterinari cu atributii de
inspectori ai politiei sanitare veterinare.
4. Aparatura necesara pentru prelevarea probelor
4.1. Dispozitivele pentru prelevarea probelor trebuie sa fie confectionate
din materiale care nu contamineaza produsele din care se fac prelevarile.
Aceste dispozitive pot fi oficial aprobate de catre autoritatea sanitara
veterinara competenta.
4.2. Dispozitive recomandate pentru prelevarea probelor de alimente solide
destinate animalelor:
4.2.1. Prelevare manuala
4.2.1.1. Sonda cu fund plat si cu margini verticale
4.2.1.2. Sonda cu un canal vertical sau compartimentata. Dimensiunile
sondei trebuie sa fie adaptate caracteristicilor lotului (adancimea
containerului, dimensiunile sacului etc.) si dimensiunilor particulelor de
alimente.
4.2.2. Prelevare mecanica
Pentru prelevarea mecanica a probelor de furaje destinate animalelor se pot
utiliza dispozitive mecanice aprobate.
4.2.3. Impartitor (divizor) este dispozitivul destinat divizarii probei in
parti aproximativ egale, care poate fi utilizat pentru a preleva probe
elementare si pentru a obtine proba redusa si proba finala.
5. Cerinte cantitative pentru probele supuse controlului
5.a) Referitoare la controlul substantelor sau produselor distribuite
uniform in masa furajului destinat animalelor
5.a)1. Lotul - marimea lotului trebuie sa fie suficienta pentru a se putea
preleva proba din fiecare constituent.
5.a)2. Probe elementare
5.a)2.1. Furaje vrac: numarul minim de probe elementare
5.a)2.1.1. Loturi care nu depasesc 7
2,5 tone
5.a)2.1.2. Loturi care depasesc _________________________________
2,5 tone | de 20 de ori numarul de tone
| care constituie lotul (a), pana
| la maximum 40 de probe
\| elementare
5.a)2.2. Furaje ambalate: numarul minim de ambalaje
din care se fac prelevari (b)
5.a)2.2.1. Ambalaje mai mari
de 1 kg:
5.a)2.2.1.1. Lot alcatuit din
1 pana la 4 ambalaje toate ambalajele
5.a)2.2.1.2. Lot alcatuit din 5
pana la 16 ambalaje 4 ambalaje
5.a)2.2.1.3. Lot alcatuit din mai ______________________________
mult de 16 ambalaje | Numarul de ambalaje care
| alcatuiesc lotul (a), pana la
\| maximum 20 de ambalaje
5.a)2.2.2. Ambalaje care nu 4
depasesc 1 kg
5.a)2.3. Furaje lichide sau numarul minim de containere
semilichide: din care se preleveaza probe (b)
5.a)2.3.1. Containere mai mari
de 1 litru:
5.a)2.3.1.1. Lot alcatuit din 1 toate containerele
pana la 4 containere
5.a)2.3.1.2. Lot alcatuit din 4 4 containere
pana la 16 containere
5.a)2.3.1.3. Lot alcatuit din mai ______________________________
mult de 16 containere | Numarul de containere care
| alcatuiesc lotul (a), pana la
\| maximum 20 de containere
5.a)2.3.2. Containere care nu 4
depasesc 1 litru:
5.a)2.4. Furaje sau minerale numarul minim de blocuri sau de
brichetate brichete din care se preleveaza
probe (b): un bloc sau o
bricheta/lot de 25 de unitati,
pana
la maximum 4 blocuri sau brichete
5.a)3. Proba globala
Este nevoie de o singura proba globala/lot, care nu trebuie sa fie mai mica
de:
5.a)3.1. Pentru furaje vrac 4 kg
5.a)3.2. Pentru furaje ambalate:
5.a)3.2.1. Ambalaje mai mari 4 kg
de 1 kg
5.a)3.2.2. Ambalaje care nu greutatea continutului a 4
ambalaje
depasesc 1 kg originale
5.a)3.3. Pentru furaje lichide
sau semilichide:
5.a)3.3.1. Containere mai mari 4 litri
de 1 litru
5.a)3.3.2. Containere care nu volumul continutului a 4
containere
depasesc 1 litru originale
5.a)3.4. Pentru furaje sau minerale
brichetate:
5.a)3.4.1. Fiecare cantarind mai 4 kg
mult de 1 kg
5.a)3.4.2. Fiecare cantarind mai greutatea a 4 blocuri sau
putin de 1 kg brichete originale
5.a)4. Probe finale
Atunci cand este necesar din probele globale se obtin probele finale prin
reductie. Se analizeaza cel putin o proba finala. Cantitatea unei probe finale
nu trebuie sa fie mai mica de:
- pentru furaje solide 500 g
- pentru furaje lichide sau semilichide 500 ml
5.b) Referitoare la controlul substantelor sau al produselor nedorite,
posibil distribuite neuniform in masa furajului, cum ar fi: aflatoxinele, cornul
secarei, planta de ricin si crotolaria din furajele pentru animale (c)
5.b)1. Lot: vezi 5.a)1
5.b)2. Probe elementare
5.b)2.1. Furaje vrac: vezi 5a)2.1
5.b)2.2. Furaje ambalate: numarul minim de ambalaje din care
se fac prelevari
5.b)2.2.1. Loturi alcatuite din 1 toate ambalajele
pana la 4 ambalaje
5.b)2.2.2. Loturi alcatuite din 5 4
pana la 16 ambalaje
5.b)2.2.3. Loturi alcatuite din mai numarul de ambalaje care
mult de 16 ambalaje alcatuiesc lotul (a), pana la
maximum 40 de ambalaje
5.b)3. Probe globale - numarul de probe globale variaza in functie de
marimea lotului. Numarul minim de probe globale/lot este dat mai jos. Greutatea
totala a probelor elementare care alcatuiesc fiecare proba globala nu trebuie
sa fie mai mica de 4 kg.
5.b)3.1. Furaje vrac
Marimea lotului in tone: numarul minim de probe globale/lot
- pana la 1 1
- intre 1 si 10 2
- intre 10 si 40 3
- mai mare de 40 4
5.b)3.2. Furaje ambalate
Marimea lotului in numar de ambalaje: numarul minim de probe globale/lot
- intre 1 si 16 1
- intre 17 si 200 2
- intre 201 si 800 3
- mai mare de 800 4
5.b)4. Probe finale - din fiecare proba globala se obtine prin reductie o
proba finala. Se analizeaza cel putin o proba finala/proba globala. Greutatea
probei finale nu trebuie sa fie mai mica de 500 g sau de 500 ml.
5.c)1. Prelevare de probe pentru furaje fibroase
Pentru obtinerea probei globale din fiecare tona de furaj fibros (fan,
paie) se iau din sira prin smulgere (cu mana, cu un carlig special etc.), din
12 - 14 locuri diferite, portiuni mici care se aduna pe o prelata sau pe pamant
netezit si maturat. Aceste probe elementare, amestecate, constituie proba
globala care poate sa ajunga la 8 - 10 kg. Pentru luarea probei finale de 1,5 -
2 kg intreaga cantitate de nutret se omogenizeaza, apoi se intinde intr-un
strat de 5 - 6 cm, de forma unui patrat, si cu o rigla se imparte prin doua
diagonale in 4 parti egale (sferturi). Din cele 4 sferturi se ia la alegere un
sfert care va constitui proba finala pentru analiza.
In cazul in care proba este mai mare de 2 kg operatiunea formarii
patratului si luarii sfertului se repeta de atatea ori pana cand se obtine
cantitatea necesara.
Din furaje fibroase presate se desfac la intamplare, in cazul loturilor
pana la 10 tone, 3% din numarul baloturilor, insa cel putin doua baloturi, iar
in cazul loturilor peste 10 tone, 1% din numarul baloturilor, dar cel putin 6
baloturi.
Din interiorul fiecarui balot desfacut se scot probe partiale din diferite
straturi si locuri, in cantitati suficiente pentru obtinerea unei probe globale
de cel putin 4 kg, din care apoi, prin metoda sferturilor, se separa proba
finala.
Proba se examineaza minutios si, daca se constata prezenta unor cantitati
mai mari de corpuri straine (pamant, baligar, parti lignifiate etc.), acestea
se aduna si se cantaresc separat. Proba astfel curatata se cantareste si se
impacheteaza.
5.c)2. Prelevari de probe pentru furaje verzi
Probele din culturi pentru masa verde se ridica in stadiul de vegetatie,
cand de obicei sunt consumate de animale. In cazul in care cultura se foloseste
ca masa verde intr-un singur stadiu de vegetatie, se ia o singura proba, iar
daca este consumata timp mai indelungat, se iau mai multe probe, corespunzator
fiecarui stadiu de vegetatie.
Trebuie sa se ia in considerare faptul ca umiditatea nutretului verde are o
influenta deosebita asupra continutului in substante nutritive si de aceea
probele se iau cand iarba are o umiditate normala. Umiditatea ierbii se
considera normala atunci cand s-a zvantat roua de pe ea (2 - 3 ore de la
rasaritul soarelui, in functie de densitatea plantelor), dar inainte de caldura
torida de la pranz cand plantele evapora apa mai intens.
Pe timp umed nu se recomanda ridicarea probelor, totusi in caz de forta
majora iarba cosita pentru proba se zvanta prin rasfirare pe gratare special
amenajate, in curent de aer.
Pentru recoltarea probelor de furaje de pe pasune, aceasta se imparte in
parcele egale, in asa fel incat sa fie cat mai uniforme din punct de vedere al
compozitiei floristice, al fazei de dezvoltare a plantelor, al naturii solului,
al lucrarilor de imbunatatire aplicate la pasune. Se recolteaza apoi prin
cosire masa verde de pe 2 - 5 mp din mai multe puncte ale aceleiasi parcele, se
amesteca bine masa verde obtinuta si din ea se retin 1 - 2 kg; in acelasi mod
se procedeaza si cu celelalte parcele. Probele retinute din toate parcelele se
omogenizeaza bine si apoi se retin 3 - 5 kg masa verde, cantitatea aceasta
reprezentand proba finala de pe pasunea sau de pe cultura respectiva. Este
recomandabil, mai ales pentru analize speciale, ca proba sa fie expediata
imediat in stare verde (ambalata intr-un sac din material plastic) la
laboratorul cel mai apropiat. Pentru analize curente proba se cantareste
imediat dupa cosire; dupa cantarire proba se usuca pe prelate, asezata in strat
subtire in incaperi aerisite sau afara, la umbra.
Dupa uscare iarba se aduna fara pierderi intr-un sac des si apoi se
cantareste din nou. Daca se inregistreaza o cantitate de iarba uscata prea
mare, intreaga cantitate se taie cu foarfecele deasupra unei prelate. Tocatura
obtinuta se omogenizeaza si, prin metoda sferturilor, se ia o proba de 1,5 - 2
kg, care se ambaleaza si se trimite la laborator cu urmatoarele specificatii:
- greutatea ierbii la recoltare (suma greutatii probelor partiale);
- greutatea ierbii dupa uscare;
- greutatea probei finale luate pentru analiza, sub forma tocata.
5.c)3. Prelevari de probe pentru furaje insilozate
Prima proba se ia imediat in momentul desfacerii silozului, dupa
indepartarea stratului superior. Cand furajul murat nu este uniform se
recolteaza mai multe prize de la diferite niveluri ale silozului. Prizele se
iau cu ajutorul sondelor. Prizele luate se omogenizeaza bine, apoi se retin 2 -
3 kg de furaj murat, acesta reprezentand proba finala care se introduce in
borcan cu dop rodat sau in saci din material plastic si se expediaza la laborator
in cel mai scurt timp.
5.c)4. Prelevari de probe pentru furaje insilozate
Compozitia chimica a radacinoaselor depinde in mare masura de marimea
radacinilor. Radacinile acestor culturi (sfecla, morcovi, gulii etc) au de
obicei diferite marimi: mari, mijlocii si mici.
Pentru luarea probei globale se iau la rand din vrac sau din siloz 100 de
radacini, care se impart in 2 - 3 grupe, dupa marime, si se cantaresc separat
pe grupe.
Exemplu:
- radacini mari ..... 48 kg;
- radacini mijlocii ..... 36 kg;
- radacini mici ..... 28 kg.
____________
TOTAL: 112 kg.
Proba de 112 kg fiind prea mare, se micsoreaza de 10 ori, pastrandu-se
raportul dintre grupele de radacini mari, mijlocii si mici si proba finala.
Pentru aceasta se calculeaza un factor de multiplicare ce arata numarul de
radacini echivalent unui kilogram de radacini.
112 kg ..... corespunde la 100 de radacini;
100
1 kg ... corespunde la x radacini = x --- = 0,9 micsorat de 10 ori
12
= 0,09 (factor de multiplicare).
Cu ajutorul acestui factor se calculeaza greutatea radacinilor care trebuie
luata din fiecare grupa pentru a constitui proba finala:
- radacini mari ..... 48 kg x 0,09 = 4,32 kg;
- radacini mijlocii ..... 36 kg x 0,09 = 3,24 kg;
- radacini mici ..... 28 kg x 0,09 = 2,52 kg.
______________________________________________________________________
100 de radacini ..... 112 kg ..... 10,08 kg (proba globala).
Radacinile se curata de pamant si nisip, apoi din fiecare radacina se
scoate longitudinal, cu ajutorul unui cutit, cate o portiune de 1/4 sau 1/8, care
adunate formeaza proba de laborator.
La tuberculi (cartofi) proba globala se formeaza din probe elementare, dupa
cum urmeaza:
(i) din depozite in vrac din primul lot de 16 tone se iau 200 de tuberculi,
din 8 locuri diferite cate 25 de tuberculi, iar apoi pentru fiecare 16 tone
cate 50 de tuberculi din doua locuri diferite (25 de tuberculi din fiecare
loc);
(ii) din vagoane se iau 200 de tuberculi pentru fiecare vagon din 8 locuri
diferite (cate 25 de tuberculi);
(iii) din masini si carute se iau cate 50 de tuberculi din locuri diferite,
din fiecare vehicul. In cazul in care partida receptionata este omogena,
probele se iau dintr-un numar de vehicule ce reprezinta 20% din numarul lor
total.
Pentru laborator proba de tuberculi se curata de nisip si de pamant, apoi
se taie din fiecare tubercul aproximativ 1/8, pentru ca in final sa se obtina
pentru analiza circa 1 kg de tuberculi.
6. Instructiuni pentru prelevarea, prepararea si ambalarea probelor
6.1. Generalitati
Probele trebuie prelevate si preparate cat mai repede posibil, tinandu-se
seama de precautiile necesare pentru ca produsul sa nu se schimbe sau sa se
contamineze. De asemenea, instrumentele, suprafetele si containerele care vin
in contact cu probele trebuie sa fie curate si uscate.
6.2. Probe elementare
6.2.a) Referitor la controlul substantelor sau produselor uniform
distribuite in masa furajului, probele elementare trebuie prelevate la
intamplare din tot lotul si trebuie sa fie de dimensiuni aproximativ egale.
6.2.a)1. Furaje vrac
Se face o diviziune imaginara a lotului intr-un numar aproximativ egal de
parti. Se selecteaza la intamplare un numar de parti, corespunzator numarului
de probe elementare, conform pct. 5.a)2, si se ia cel putin o proba din fiecare
parte.
Cand se considera potrivit prelevarea probelor se poate face la mutarea
lotului (incarcare sau descarcare).
6.2.a)2. Furaje ambalate destinate animalelor
Dupa selectarea numarului cerut de ambalaje pentru prelevarea probelor, astfel
cum se prevede la pct. 5.a)2, se indeparteaza o parte din continutul fiecarui
ambalaj folosindu-se o sonda. Cand este necesar, probele se iau dupa golirea
ambalajelor, separat.
6.2.a)3. Furaje lichide sau semilichide, omogene sau omogenizabile
Dupa selectarea numarului cerut de containere pentru prelevarea probelor,
conform pct. 5.a)2, daca este necesar, continutul se omogenizeaza si se ia o
cantitate din fiecare container.
Probele elementare pot fi luate atunci cand continutul este descarcat.
6.2.a)4. Furaje lichide sau semilichide, neomogenizabile
Dupa selectarea numarului cerut de containere pentru prelevarea probelor,
potrivit pct. 5.a)2, probele se iau de la niveluri diferite.
Probele se pot preleva, de asemenea, cand continutul este descarcat, dar
prima fractiune trebuie indepartata.
In ambele cazuri volumul total nu trebuie sa fie mai mic de 10 litri.
6.2.a)5. Furaje si brichete minerale
Dupa selectarea numarului cerut de blocuri sau de brichete pentru prelevarea
probelor, astfel cum se prevede la pct. 5.a)2, se ia o parte din fiecare bloc
sau bricheta.
6.2.b) Referitor la controlul substantelor sau produselor posibil
distribuite neuniform in masa furajului, cum ar fi aflatoxinele, cornul
secarei, planta de ricin si crotolaria din furajele pentru animale
Se face o diviziune imaginara a lotului intr-un numar aproximativ egal de
parti, corespunzator numarului de probe globale prevazut la pct. 5.b)3. Daca
acest numar este mai mare decat 1 numarul total de probe elementare prevazut la
pct. 5.b)2 trebuie distribuit aproximativ egal intre diferitele parti. Se iau
apoi probe de dimensiuni aproximativ egale (d), astfel incat cantitatea totala
a probelor din fiecare parte sa nu fie mai mica de 4 kg, cantitate ceruta
pentru fiecare proba globala.
6.3. Prepararea probelor globale
6.3.a) Referitor la controlul substantelor si/sau produselor distribuite
uniform in masa furajului, probele elementare se amesteca pentru a forma o
singura proba globala.
6.3.b) Referitor la controlul substantelor si/sau produselor posibil
distribuite neuniform in masa furajului, cum sunt aflatoxinele, cornul secarei,
planta de ricin si crotolaria din furajele pentru animale
Probele elementare din fiecare parte a lotului se amesteca si se alcatuiesc
probele globale mentionate la pct. 5.b)3, notand originea fiecarei probe
globale.
6.4. Prepararea probelor finale
Continutul fiecarei probe globale se amesteca cu grija pentru a obtine o
proba omogena (e). Daca este necesar, proba globala se reduce la cel putin 2 kg
sau 2 litri (proba redusa) fie utilizandu-se un dispozitiv mecanic, fie prin
metoda sferturilor.
Se prepara cel putin 3 probe finale de aproximativ aceeasi cantitate si
conform cerintelor cantitative prevazute la pct. 5.a)4 sau 5.b)4. O proba se
expediaza la laborator, una va ramane la medicul veterinar care a recoltat si
alta proba ramane la proprietar, ultimele doua probe servind drept contraproba.
Fiecare proba va fi pusa intr-un container corespunzator. Se vor lua toate
precautiile necesare pentru a se evita orice schimbare de compozitie,
contaminare sau alterare, care poate aparea in timpul transportului sau
stocarii.
6.5. Ambalarea probelor finale
Containerele trebuie sigilate si etichetate (eticheta trebuie incorporata
in intregime in sigiliu) astfel incat sa nu poata fi deschise fara a se
distruge sigiliul.
7. Inregistrarea prelevarii probelor
Trebuie pastrata o inregistrare a fiecarei prelevari de probe, care sa
permita o identificare lipsita de orice ambiguitate a fiecarui lot esantionat.
Pentru fiecare recoltare de probe se incheie un proces-verbal in care se vor
mentiona:
- data recoltarii;
- denumirea furajului si a unitatii care l-a produs;
- modul de depozitare si de ambalare;
- cantitatea existenta;
- aspectele organoleptice;
- modul de recoltare si numele persoanei care a executat-o;
- motivele care au determinat controlul;
- analizele care se solicita.
Procesul-verbal se semneaza de catre cel care a recoltat probele, de catre
proprietar, caraus in cazul importului, precum si de reprezentantii altor
institutii in cazul in care se dispune analiza conform art. 4.
8. Destinatia probelor
Pentru fiecare proba globala cel putin o proba finala se trimite cat mai
repede posibil la laboratorul local autorizat, impreuna cu informatiile
necesare, in vederea efectuarii analizei.
Laboratorul care efectueaza analiza va transmite buletinul de analiza
institutiei care a recoltat si a transmis probele.
NOTE:
(a) cand numarul obtinut este fractionar se rotunjeste pana la primul numar
intreg;
(b) pentru ambalaje sau containere al caror continut nu depaseste 1 kg sau
1 litru si pentru furaje sau brichete care cantaresc mai putin de 1 kg fiecare,
o proba elementara trebuie sa fie continutul unui ambalaj sau container
original ori al unui bloc sau brichete;
(c) metodele mentionate la pct. 5.a) se utilizeaza pentru controlul
aflatoxinelor, cornului secarei, plantei de ricin si crotolariei din furajele
materii prime;
(d) pentru furaje ambalate se indeparteaza o parte din continutul
ambalajelor din care se face prelevarea, folosindu se o sonda, dupa golirea
separata a ambalajelor, daca este necesar;
(e) orice aglomerare din fiecare proba globala (bulgare, cocolos) trebuie
distrusa separat (daca este necesar, distrugerea aglomerarii se face separat de
proba, dupa care omogenizatul se adauga probei).