ORDIN
Nr. 434 din 11 iunie 2004
privind aprobarea cantitatilor de produse pe culturi pentru care se acorda
sprijin direct al statului in anul 2004, precum si conditiile de eligibilitate
a producatorilor agricoli
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 648 din 19 iulie 2004
Vazand Referatul de aprobare nr. 91.230 din 22 ianuarie 2004 al Directiei
generale de reglementare si implementare,
in baza prevederilor art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 1.594/2003 privind
sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2004
producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si
a indicilor de calitate a produselor agricole,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
(1) In sensul prezentului ordin, beneficiarii sumelor acordate,
reprezentand sprijin direct al statului pe produs, sunt producatorii agricoli,
persoane fizice sau juridice, care detin sau care administreaza exploatatii
agricole, constituiti conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului
nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobata cu modificari si
completari prin Legea nr. 166/2002, si care valorifica pe piata interna
produsele prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 1.594/2003
privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2004
producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si
a indicilor de calitate a produselor agricole.
(2) Conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.594/2003, valoarea
totala a subventiilor acordate in sectorul vegetal, pentru produsele prevazute
in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 1.594/2003, valorificate pe piata
interna este de 1.835 miliarde lei.
Art. 2
Se aproba cantitatile de produse pe culturi, pentru care se acorda sprijin
direct al statului pe produs, si sumele aferente acestora, cuprinse in anexa
care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 3
(1) Pentru a beneficia de sprijinul direct al statului pe produs,
beneficiarii trebuie sa formuleze o cerere-tip, adresata directiei pentru
agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, conform
prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.594/2003, insotita de urmatoarele
documente de identificare:
a) pentru persoana fizica: copie de pe buletinul de identitate/cartea de
identitate; pentru persoana juridica: copii de pe certificatul de inmatriculare
si certificatul de inregistrare fiscala;
b) adeverinta de la primaria in a carei raza teritoriala se afla suprafata
cultivata, din care sa rezulte cultura, suprafata, productia medie si totala
estimata, vizata si de reprezentantul directiei agricole;
c) copii de pe documentele de valorificare a productiei.
(2) De asemenea, beneficiarii sprijinului direct al statului pentru
produsele prevazute in anexa trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa foloseasca la infiintarea culturilor agricole samanta sau material de
plantat de buna calitate;
b) sa execute minimum de lucrari prevazute in tehnologia specifica fiecarei
culturi;
c) pentru legumele cultivate in sere, valorificate in perioada 1 ianuarie -
30 iunie 2004, beneficiarii trebuie sa faca dovada consumului de energie
termica in perioada 15 octombrie 2003 - 30 aprilie 2004, iar pentru perioada de
valorificare noiembrie 2004 - 31 decembrie 2004, sa faca dovada consumului de
energie termica in perioada 15 octombrie 2004 - 31 decembrie 2004.
Art. 4
Pe langa documentele prevazute la art. 3, beneficiarii sprijinului direct
al statului pe produs vor prezenta, suplimentar, pentru produsele ecologice
obtinute, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000
privind produsele agroalimentare ecologice, aprobata prin Legea nr. 38/2001,
urmatoarele:
a) fisa de inregistrare la Ministerul Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale pentru produsele ecologice;
b) contractul producatorului agricol cu un organism de inspectie si
certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale, pentru inspectia si certificarea produsului;
c) certificatul de produs ecologic emis de un organism de inspectie si
certificare.
Art. 5
Sprijinul direct al statului pe produs pentru legumele de sera se acorda in
vederea compensarii costului energiei termice utilizate in sere in perioada
rece a anului.
Art. 6
Termenele limita pentru depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului
direct pe produs din partea statului sunt cele prevazute in Hotararea
Guvernului nr. 1.594/2003.
Art. 7
Acordarea sumelor se face in ordinea depunerii cererilor, pana la
utilizarea in intregime a fondului alocat ca sprijin direct al statului pentru
productia-marfa, pe culturi si pe judete/municipiul Bucuresti.
Art. 8
Directia generala de reglementare si implementare stabileste si transmite
directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului
Bucuresti cantitatile de produse pe culturi pentru care se acorda sprijinul
direct al statului.
Art. 9
In cazul in care, datorita unor conditii obiective, nu se consuma fondul
alocat pentru productia-marfa la unul sau la mai multe produse, prin ordin al
ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale se vor transfera
sumele pentru alte produse prevazute in anexa.
Art. 10
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
LISTA
cuprinzand cantitatile de produse agricole destinate comercializarii, fondurile
si sursa de finantare a acestora in anul 2004
______________________________________________________________________________
|Nr. | Cultura |Productia-marfa|Sustinerea pe|Sustinere
directa|
|crt.| | sustinuta | unitatea de | din bugetul
|
| | | (mii tone) | produs | Ministerului
|
| | | | (mii lei/ | Agriculturii,
|
| | | | tona) | Padurilor si
|
| | | | | Dezvoltarii
|
| | | | | Rurale
|
| | | | | (miliarde lei)
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 1.| Grau + secara | 1.750 | 500 | 875 |
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 2.| Orz | 300 | 300 | 90
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 3.| Sfecla de zahar | 540 | 500 | 270
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 4.| Floarea-soarelui | 650 | 300 | 195
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 5.| Soia | 300 | 250 | 75
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 6.| Orez | 1,4 | 5.000 | 7
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 7.| In + canepa pentru fibra| 10 | 1.000 | 10
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 8.| Legume de sera | 78 | 3.000 | 234
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 9.| Fructe destinate | | |
|
| | producerii de conserve | | |
|
| | din fructe, sucuri, | | |
|
| | marmelada, fructe uscate| | | |
| | si congelate | 15 | 300 | 45
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 10.| Grau + secara | | |
|
| | (produs ecologic) | 50 | 600 | 30
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| 11.| Leguminoase alimentare | | |
|
| | pentru boabe - produse | | |
|
| | ecologice (mazare, | | |
|
| | fasole, naut, linte, | | |
|
| | bob si lupin dulce) | 10 | 400 | 4
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|
| | TOTAL: | | | 1.835
|
|____|_________________________|_______________|_____________|_________________|