ORDIN Nr. 445
din 4 iulie 2008
pentru aprobarea Normelor
metodologice privind organizarea si functionarea Sistemului Informational
pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare si a metodologiilor de
colectare, prelucrare, interpretare si difuzare a datelor statistice
ACT EMIS DE: MINISTERUL
AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 564 din 25 iulie 2008
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 117.238 din
19 iunie 2008 al Direcţiei generale implementare politici agricole,
văzând Avizul Institutului Naţional de Statistică nr.
4.427 din 25 iunie 2008,
în temeiul prevederilor art. 2, 7 şi 10 din Ordonanţa
de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea
Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare şi al
Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - (1) Se aprobă Normele metodologice privind
organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor
Agricole şi Alimentare (SIPPAA).
(2) SIPPAA are ca obiectiv colectarea şi raportarea
informaţiilor referitoare la piaţa produselor agricole şi alimentare, în
vederea implementării mecanismelor organizaţiilor comune de piaţă.
(3) SIPPAA se organizează în
scopul colectării datelor şi informaţiilor de piaţă ce se raportează către
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, periodic, de către operatorii
economici, direct sau prin intermediul direcţiilor pentru agricultură şi
dezvoltare rurală judeţene şi al Comisiei de clasificare a carcaselor, pentru
următoarele produse şi grupe de produse: cereale şi oleaginoase, zahăr, lapte
şi produse din lapte, legume şi fructe proaspete, vin de masă, carne de pasăre
şi ouă, carne de bovine, carne de porc.
(4) Activităţile de preluare, prelucrare, interpretare
şi raportare a datelor şi informaţiilor privind piaţa produselor agricole se
realizează de către experţii pe produs din cadrul următoarelor direcţii de
specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Direcţia
politici de piaţă în sectorul culturi de câmp, Direcţia politici de piaţă în
sectorul culturi horticole, Direcţia politici de piaţă în sectorul zootehnic, Direcţia
de inspecţii tehnice şi control în sectorul zootehnic.
(5) Direcţia evaluare, prospectare şi orientare, prin
Oficiul de statistică agricolă, va asigura baza de date cu privire la
informaţiile referitoare la piaţă produselor agricole şi alimentare.
Art. 2. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art.
7 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008 şi aplicarea
sancţiunilor se fac de către inspectorii abilitaţi pentru fiecare domeniu de
activitate din cadrul compartimentelor de inspecţii ale direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală
judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Art. 3. - Se aprobă metodologiile de colectare,
prelucrare, interpretare şi difuzare a datelor statistice pe baza cărora se
desfăşoară anchetele statistice ce fac obiectul SIPPAA, după cum urmează:
a) Metodologia de colectare,
prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor pe piaţa cerealelor şi
oleaginoaselor, prevăzută în anexa nr. 1;
b) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare
şi difuzare a preţurilor la zahăr, prevăzută în anexa nr. 2;
c) Metodologia de colectare,
prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la lapte şi produse lactate,
prevăzută în anexa nr. 3;
d) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare
şi difuzare a preţurilor la legume şi fructe proaspete, prevăzută în anexa nr.
4;
e) Metodologia de colectare,
prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la vinul de masă, prevăzută
în anexa nr. 5;
f) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare
şi difuzare a preţurilor la carne de pasăre şi ouă, prevăzută în anexa nr. 6;
g) Metodologia de colectare,
prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la carne de bovină, prevăzută
în anexa nr. 7;
h) Metodologia de colectare, prelucrare, interpretare
şi difuzare a preţurilor la carne de porc, prevăzută în anexa nr. 8.
Art. 4. -Anexele nr. 1-8 fac
parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat
ANEXA Nr.1
METODOLOGIE
de colectare,
prelucrare, interpretare si difuzare a preturilor pe piaţa cerealelor si
oleaginoaselor
1. Subiect
Informaţii de piaţă săptămânale, referitoare la preţul
mediu de vânzare (fără TVA) şi cantităţile tranzacţionate pentru cereale şi/sau
oleaginoase, în acord cu art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 1.465/2006, prin
care se specifică obligativitatea raportării preţurilor către Comisia Europeană
şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi
funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi
Alimentare.
2. Furnizorii de date
Unităţile de raportare sunt: producătorii, depozitarii,
comercianţii şi procesatorii reprezentativi pe piaţa agricolă, care pe parcursul
unui an comercial (1 iulie - 30 iunie) produc, depozitează, comercializează sau
procesează peste 1.000 tone cereale şi peste 50 tone oleaginoase, care împreună
reprezintă cel puţin 60% din piaţa cerealelor şi oleaginoaselor pe judeţ.
Aceste unităţi de raportare sunt stabilite şi notificate de către direcţiile
pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene (DADR-uri).
3. Caracteristici ale
preţului
Preţul cerealelor şi/sau oleaginoaselor tranzacţionate
în săptămâna anterioară raportării, de la furnizorii de date, pentru fiecare
cereală şi/sau oleaginoasă:
- la poarta fermei, exprimat în
lei/tonă (fără TVA), pentru producători;
- franco depozit, exprimat în lei/tonă (fără TVA),
pentru depozitari/comercianţi;
- la poarta fabricii, exprimat în lei/tonă (fără TVA),
pentru procesatori;
- port Constanţa şi alte porturi maritime şi fluviale,
exprimat în dolari S.U.A./tonă, preţuri de export în condiţiile de livrare FOB.
4. Clasificarea produselor
- grâu pentru panificaţie;
- grâu pentru furaj;
- orz pentru furaj;
- orz pentru bere;
- porumb boabe;
- orez cu bob rotund (varietatea japonica),
din care:
- nedecorticat;
- albit;
- orez cu bob lung (varietatea indica),
din care:
- nedecorticat;
- albit;
- floarea-soarelui boabe;
- soia boabe;
- rapiţă boabe.
5. Responsabilitatea
furnizării de date revine operatorilor economici
din sectoarele de producere, depozitare,
comercializare şi procesare.
6. Forma de colectare a datelor
Datele se colectează:
6.1. de pe pieţele reprezentative pentru cereale şi/sau
oleaginoase, definite în funcţie de potenţialul de producţie, capacităţi de
depozitare, necesarul de consum, astfel:
- Banat (Arad, Bihor, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi,
Satu Mare, Timiş);
- Oltenia (Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Olt,
Prahova, Teleorman);
- Muntenia (Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa,
Galaţi, Ialomiţa, Tulcea, Vrancea).
Colectarea datelor din judeţele pieţelor reprezentative
se face de către DADR-uri, prin sistemul informaţional.
6.2. Din portul Constanţa şi alte porturi maritime şi
fluviale, pentru exportul de cereale şi/sau oleaginoase
Situaţia exporturilor de cereale şi/sau oleaginoase din
portul Constanţa şi alte porturi maritime şi fluviale este transmisă
săptămânal, în fiecare marţi, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
Direcţia politici de piaţă în sectorul culturi de câmp, prin sistemul
informaţional, de către Autoritatea Naţională a Vămilor - Direcţia de
tehnologia informaţiei, comunicaţii şi statistică vamală, în baza Adresei nr.
122.034 din 15 ianuarie 2008.
Datele sunt înscrise în formularul nr. 3 şi transmise
Comisiei Europene.
7. Fluxul
informaţiilor
7.1. Furnizorii de date stabiliţi au obligaţia de a
raporta, în fiecare zi de luni, datele referitoare la preţurile de piaţă şi
cantităţile de cereale şi/sau oleaginoase tranzacţionate pentru săptămâna
anterioară comunicării la DADR-urile din judeţele pieţelor reprezentative.
Informaţiile primare privind piaţa cerealelor şi/sau a
oleaginoaselor, primite de la unităţile de raportare, sunt verificate şi
prelucrate în cadrul DADR-urilor de funcţionarii responsabili cu colectarea şi
prelucrarea datelor referitoare la piaţa cerealelor şi/sau oleaginoaselor
(denumiţi raportori), desemnaţi prin decizie şi care au acces la sistemul
electronic de raportare.
Preţurile (la poarta fermei, franco depozit şi la
poarta fabricii) calculate ca medie ponderată a preţurilor comunicate de
furnizorii de date se transmit conform Formularului nr. 1 până marţi, ora
12,00, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Direcţia politici de
piaţă în sectorul culturi de câmp, în format electronic, în vederea asigurării
confidenţialităţii datelor şi informaţiilor individuale.
Datele transmise de DADR-uri din judeţele pieţelor
reprezentative sunt centralizate de Direcţia politici de piaţă în sectorul
culturi de câmp conform formularului nr.2, rezultând un preţ mediu săptămânal
pe fiecare piaţă reprezentativă.
Preţurile medii săptămânale sunt înscrise în formularul
nr. 3 şi se transmit în format electronic la Direcţia Generală pentru
Agricultură a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles, de către persoanele responsabile din cadrul Direcţiei
politici de piaţă în sectorul culturi de câmp.
7.2. Formularele nr. 1-3 sunt prevăzute în anexa care
face parte integrantă din prezenta metodologie.
8. Modul de
transmitere a datelor: pe suport electronic
9. Furnizarea
datelor: conform Regulamentului (CE) nr. 1.465/2006
10. Difuzare: -DG-AGRI
Bruxelles;
- site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale;
- asociaţii participante la sistem;
- rapoarte săptămânale.
ANEXĂ la metodologie
Formularul nr. 1
(Se completează de raportor.)
Săptămâna nr. .../ an.............
Data comunicării...................
Judeţul.................................
Nr. crt.
|
Produsul
|
Operatorul economic
|
Cantitatea tranzacţionată
- tone -
|
Preţul achiziţiei
- lei/tonă -
|
1.
|
Grâu pentru panificaţie
|
|
|
2.
|
Grâu pentru furaj
|
|
|
3.
|
Orz pentru bere
|
|
|
4.
|
Orz pentru furaj
|
|
|
5.
|
Porumb
|
|
|
6.
|
Orez cu bob rotund
|
|
|
7.
|
Orez cu bob lung
|
|
|
8.
|
Floarea-soarelui
|
|
|
9.
|
Soia
|
|
|
10.
|
Rapiţă
|
|
|
Cantitatea raportată pe judeţ reprezintă suma cantităţilor colectate, iar preţul rezultă prin
calculul mediei ponderate.
Formularul nr. 2
(Se completează la nivelul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale.)
PREŢURI DE PIAŢĂ
Denumirea produsului................
An........./săptămâna..................
Data comunicării:......................
Nr. crt.
|
Judeţul
|
Producători
|
Depozitari/Comercianţi
|
Procesatori
|
Cantitate tranzacţionată
|
Preţ la poarta fermei
- lei/t -
|
Valoare
- lei -
|
Cantitate tranzacţionată
|
Preţ franco depozit
- lei/t -
|
Valoare
- lei -
|
Cantitate tranzacţionată
|
Preţ
- lei/t -
|
Valoare
- lei -
|
1.
|
Arad
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
Bihor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.
|
Caraş-Severin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
Gorj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.
|
Mehedinţi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.
|
Satu Mare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.
|
Timiş
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Banat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.
|
Argeş
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
Dâmboviţa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.
|
Dolj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
Giurgiu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.
|
Olt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.
|
Prahova
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.
|
Teleorman
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.
|
Brăila
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
Buzău
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.
|
Călăraşi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
Constanta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.
|
Galaţi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.
|
Ialomiţa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.
|
Tulcea
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.
|
Vrancea
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muntenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Formularul se completează pentru fiecare produs
specificat în formularul nr. 1.
Formularul nr. 3
(Se completează la nivelul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale.)
Product...............
Week.................
Date:..................
Reprezentative Market
|
Producers
|
Storage/Traders
|
Processors
|
Quantity traded
|
Farm price without VAT
- lei/t -
|
Euro/tone
|
Quantity traded
|
Franco price
- lei/t -
|
Euro/tone
|
Quantity traded
|
Price
- lei/t -
|
Euro/ tone
|
Banat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muntenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Formularul se completează pentru fiecare produs
specificat în formularul nr. 1.
PORT CONSTANŢA
Week..................
Date:.................
Code delivery
|
Cod merchendise
|
Commercial name of goods
|
Customs
|
Quantity tons
|
Value ($)
|
Price dolari S.U.A./t
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 2
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a
preţurilor la zahăr
1. Subiect
Sistemul de comunicare a preţurilor de comercializare
practicat de fabricile de zahăr din sfecla de zahăr, rafinării şi utilizatorii
industriali, conform art. 13 din Regulamentul (CE) nr. 952/2006 privind schimburile
de informaţii dintre statele membre şi Comisie şi Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului
Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
2. Definiţia
produsului:
- zahăr alb, de calitate standard, obţinut din sfecla
de zahăr;
- zahăr alb rafinat din trestie de zahăr;
- zahăr industrial.
3. Definiţia
indicatorilor ce se colectează:
- cantitatea de zahăr alb
obţinută din sfecla de zahăr, cantitatea de zahăr alb rafinat din trestie de
zahăr comercializată pe luna anterioară, precum şi cantitatea de zahăr
industrial;
- preţul de comercializare franco fabrică (fără TVA şi
fără cheltuieli de transport) pentru zahărul comercializat, previziunile pentru
luna în curs şi următoarele două luni.
4. Fluxul
informaţiilor
4.1. Lunar, până pe data de 15, fabricile procesatoare
de sfeclă de zahăr, rafinăriile şi utilizatorii industriali raportează către
Direcţia politici de piaţă în sectorul culturi de câmp cantitatea de zahăr alb
obţinut din sfecla de zahăr, cantitatea de zahăr alb rafinat din trestie de
zahăr, precum şi cantitatea de zahăr industrial, vândute pe luna anterioară şi
cele previzionate pe luna în curs şi pe următoarele două luni, precum şi preţul
franco fabrică. Datele solicitate vor fi transmise în format electronic, prin
completarea formularului nr. 1.
4.2. Lunar, informaţiile colectate de la fabrici,
rafinării şi utilizatori industriali (total cantitate vândută şi preţ franco
fabrică) pentru zahăr alb procesat din sfeclă de zahăr, zahăr alb rafinat din
trestie de zahăr şi zahăr industrial sunt prelucrate la nivelul Direcţiei
politici de piaţă în sectorul culturi de câmp, conform formularului nr. 2.
4.3. Informaţiile finale (formularul nr. 2) se
transmit Comisiei Europene până la sfârşitul fiecărei luni, în format
electronic, de către persoanele responsabile din cadrul Direcţiei politici de
piaţă în sectorul culturi de câmp.
4.4. Formularele nr. 1 şi 2
sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie.
5. Furnizorii de date:
operatorii economici (fabrici de prelucrare a
sfeclei de zahăr - Societatea Comercială „Zahărul Luduş" - S.A., rafinării
- Societatea Comercială „Marr Sugar" - S.A.; Societatea Comercială
„Zahărul Corabia" - S.A.; Societatea Comercială „Zahărul Liesti" -
S.A.; Societatea Comercială „Zahăr Călăraşi", mixte- care procesează atât
zahăr din sfecla de zahăr, cât şi zahăr din trestie de zahăr - Societatea
Comercială „Zahărul Oradea" - S.A.; Societatea Comercială „Agrana România";
Societatea Comercială „Fabrica de zahăr Bod" - S.A. şi utilizatori
industriali - Societatea Comercială „Oltchim" - S.A.), care îşi desfăşoară
activitatea în domeniile de procesare, comercializare a zahărului alb, care
achiziţionează sfeclă de zahăr direct de la producătorii agricoli pe bază de
contract sau zahărul brut din import, conform Acordului interprofesional,
raportează cantitatea de zahăr procesată (tone) si preţul de livrare franco
fabrică (lei/tonă fără TVA).
6. Responsabilitatea furnizării de date: revine
operatorilor economici, respectiv fabricilor de zahăr, rafinăriilor şi
utilizatorilor industriali.
7. Modul de
transmitere: pe suport electronic
8. Difuzarea:
- Direcţia Generală pentru Agricultură a Comisiei
Europene DG-AGRI Bruxelles
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
- Patronatul Zahărului din România
- Federaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din
România
ANEXĂ la metodologie
Formularul nr. 1
(Se completează de operatorul
economic.)
(Societatea Comercială..................................)
Nr. crt.
|
Produs
|
Cantitate vândută/luna
anterioară
(tone)
|
Cantitate previzionată*) a fi
vândută (tone)
|
Preţ luna
anterioară
(franco/
fabrică) (lei/t)
|
Preţ previzionat*)
(franco/fabrică) (lei/t)
|
Luna în curs
|
Luna următoare I
|
Luna următoare II
|
Luna în curs
|
Luna următoare I
|
Luna următoare II
|
1.
|
Zahăr alb obţinut din sfeclă de zahăr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
Zahăr alb rafinat din trestie de zahăr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.
|
Zahăr industrial
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*) Exemplu de raportare:
- luna anterioară = mai;
- luna în curs = iunie;
- luna umătoare I = iulie;
- luna următoare II = august.
Formularul nr. 2
(Se completează de Ministerul Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale.)
Producători
|
Cantitate (t)
|
Preţ mediu (euro/t)
|
Abaterea standard
|
Număr de producători
|
Date curente
- zahăr vândut
- zahăr industrial
Previziuni luna în curs
- zahăr
vândut
- zahăr industrial
Previziuni luna viitoare I
- zahăr vândut
- zahăr industrial
Previziuni luna viitoare II
- zahăr vândut
- zahăr industrial
Utilizatori industriali
Cantitate (t)
|
Preţ mediu (euro/t)
|
Abaterea standard
|
Număr de producători
|
Date curente
- zahăr vândut
- zahăr industrial
Previziuni luna în curs
- zahăr vândut
- zahăr industrial
Previziuni luna viitoare I
- zahăr vândut
- zahăr industrial
Previziuni luna viitoare II
- zahăr vândut
- zahăr industrial
ANEXA Nr. 3
METODOLOGIE
de colectare,
prelucrare, interpretare şi difuzare a preţurilor la lapte şi produse lactate
1. Subiect
1.1. Preţul mediu lunar al laptelui crud, plătit
producătorului de către cumpărător (procesator sau centru de colectare), în
acord cu cap. III art. 6(2) din Regulamentul CE nr. 562/2005 şi Ordonanţa de
urgenţă a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului
Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
1.2. Preţul mediu săptămânal al produselor lactate, la
poarta fabricii, altele decât brânzeturile, a căror producţie naţională
depăşeşte 2% din producţia comunitară, conform cap. III art. 6(1) din
Regulamentul CE nr. 562/2005 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008.
1.3. Preţul mediu săptămânal al brânzeturilor, la
poarta fabricii, a căror producţie depăşeşte 8% din producţia naţională totală,
conform cap. III art. 6(1) din Regulamentul CE nr. 562/2005 şi Ordonanţa de
urgenţă a Guvernului nr. 67/2008.
2. Furnizorii de
date sunt unităţile cumpărătoare
- pentru lapte: procesatorii
şi centrele independente de colectare înregistraţi în Sistemul cotei de lapte;
- pentru produsele lactate: procesatorii de lapte.
3. Responsabilitatea
furnizării de date
Responsabilitatea raportării datelor revine: unităţilor
de procesare şi centrelor
înregistrate în Sistemul cotei de lapte.
4. Forma de colectare a datelor
Datele vor fi colectate în format electronic prin
intermediul SIPPAA.
5. Caracteristicile
eşantioanelor:
- pentru preţul laptelui, toţi procesatorii şi
centrele de colectare;
- pentru produse lactate, toţi procesatorii de lapte;
- pentru brânzeturi, toţi procesatorii de lapte.
6. Modul de transmitere a datelor
Fiecare procesator şi centru de colectare se poate loga
la sistem cu un username şi o parolă. Procesatorii şi centrele de colectare
care au acces la sistemul informatic vor descărca formularul, îl vor completa
şi îl vor trimite în format electronic prin intermediul sistemului informatic
din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Datele se preiau şi
se prelucrează de către personalul desemnat din cadrul Direcţiei politici de
piaţă în sectorul zootehnic.
7. Descrierea formularelor
Formularele nr. 1 şi 2 sunt prevăzute în anexa care
face parte integrantă din prezenta metodologie.
8. Furnizarea datelor:
- lunar, preţul laptelui crud şi al produselor lactate
până în data de 5 a lunii;
- săptămânal, lunar şi anual, în funcţie de produs,
conform prevederilor Regulamentului CE nr. 562/2005 privind schimburile de
informaţii dintre statele membre şi Comisie, în sectorul lapte şi produse
lactate.
9. Caracteristici
ale preţului
9.1. Preţul laptelui achiziţionat în luna anterioară
raportării:
- este exprimat în lei/kg;
- valoarea (suma) plătită de către cumpărător pentru
cantitatea de lapte crud livrată de producător în luna precedentă raportării,
valoarea laptelui crud nu include taxe (TVA) şi alte costuri (cheltuieli de
transport, încărcare, manipulare, depozitare, asigurări etc);
- se evaluează ca medie ponderată pentru luna
precedentă.
9.2. Preţul produselor lactate comercializate în
săptămâna anterioară
raportării:
- este exprimat în lei/kg;
- reprezintă media ponderată a preţurilor la produse
lactate pentru săptămâna precedentă;
- reprezintă preţul de valorificare a produsului de
către procesator la poarta fabricii, fără (TVA) şi alte costuri (cheltuieli de
transport, încărcare, manipulare, depozitare, asigurări etc), în acord cu anexa
VI la Regulamentul CE nr.
562/2005, pentru săptămâna anterioară raportării.
10. Furnizorii de date
Procesatorii şi centrele de
colectare aprobate în baza deciziei emise de către Departamentul de
administrare a cotei de lapte (DACL)
11. Responsabilitatea
furnizării de date
In funcţie de produs, revine cumpărătorilor care
funcţionează în sistemul cotelor de lapte, aprobaţi de către DACL: unităţile
procesatoare sau centrele independente de colectare.
12. Caracteristicile
eşantioanelor
Toţi cumpărătorii aprobaţi de către DACL (unităţile
procesatoare sau centrele independente de colectare)
13. Clasificare
• lapte crud (materie primă):
- conform standardului Uniunii Europene;
- conform standardului perioadei de tranziţie prevăzut
în derogările Tratatului de aderare la Uniunea Europeană;
• produse lactate:
- lapte praf degresat;
- lapte praf integral;
- caşcaval (cu perioadă de maturare mai mare de 60 de
zile);
- caşcaval;
- telemea;
- brânză fermentată;
- brânză proaspătă;
- unt cod NC 0405 10 19 (natural din lapte cu un
conţinut de grăsime cuprins între 80 şi 85%, ambalat în cantităţi de peste 1
kg).
14. Difuzare:
- Direcţia Generală pentru
Agricultură a Comisiei Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- pentru publicaţia naţională, preţurile pe regiuni;
- Patronatul laptelui.
ANEXĂ la metodologie
(Se completează de către procesator.)
Denumirea procesatorului:....................
Formularul nr. 1
Codul CIF:
PLĂŢILE CĂTRE PRODUCĂTORII DE LAPTE
Valoarea laptelui preluat (luna/anul)................../200 ...
Preţul laptelui „conform" (sub
100.000 NTG şi sub 400.000 NCS) şi conţinutul de grăsime şi proteină
|
Codul produsului
|
Cantitate
|
Proteină (unităţi proteină)
|
Grăsime (unităţi grăsime)
|
Preţ mediu (lei/kg)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Preţul pentru laptele „conform"
Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 1.106/2003 privind aprobarea Programului de acţiuni pentru îmbunătăţirea calităţii şi
salubrităţii laptelui materie primă (sub 1.000.000 NTG şi sub 600.000 NCS) şi conţinutul de grăsime
şi proteină până la 31 decembrie 2008
|
Codul produsului
|
Cantitate
|
Proteină (unităţi proteină)
|
Grăsime (unităţi grăsime)
|
Preţ mediu (lei/kg)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Preţul pentru laptele „conform"
Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr.
1.106/2003 (sub 500.000 NTG şi sub 400.000 NCS) şi conţinutul de grăsime şi
proteină între 01 ianuarie 2009-31 decembrie 2009
|
Codul produsului
|
Cantitate
|
Proteină (unităţi proteină)
|
Grăsime (unităţi grăsime)
|
Preţ mediu (lei/kg)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Formularul nr. 2
(Se completează de către procesator.)
Denumirea procesatorului:..................
Codul CIF:
PLĂŢILE SĂPTĂMÂNALE DE LA PROCESATORI
Codul
|
Denumirea sortimentului (preţuri la
poarta fabricii)
|
Preţul per kg (lei)
|
Cantitatea sortimentului
|
Total lei (col. 2 x col.3)
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
|
Lapte praf
|
|
|
|
|
degresat
|
|
|
|
|
integral
|
|
|
|
|
Telemea
|
|
|
|
|
proaspătă
|
|
|
|
|
maturată
|
|
|
|
|
Caşcaval
|
|
|
|
|
Semidur
|
|
|
|
|
(Dalia)
|
|
|
|
|
(Rucăr)
|
|
|
|
|
Dur
|
|
|
|
|
Foarte dur
|
|
|
|
|
Brânză topită
|
|
|
|
|
Brânză (proaspătă) de vacă
|
|
|
|
|
Brânză de burduf
|
|
|
|
|
Alte sortimente
|
|
|
|
NOTA: Numai pentru sortimentele de brânzeturi care depăşesc 8% din producţia naţională.
ANEXA Nr. 4
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare si difuzare a
preturilor la legume si fructe proaspete
I. LEGUME - FRUCTE PE PIAŢA
INTERNĂ
1.1. Subiect
Preţul mediu de primă punere în vânzare a produselor
standardizate. Colectarea preţurilor de la operatori trebuie să fie efectuată
în acelaşi stadiu de comercializare, la acelaşi moment al zilei, pentru toate
punctele de referinţă unde se realizează colectarea şi Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului
Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
1.2. Furnizorii de date
Operatori economici reprezentativi, care vând produse
condiţionate, categoria I. Este
vorba de primul preţ de punere în vânzare pe piaţă către primul cumpărător.
Preţul de vânzare este cel fără TVA. Aceştia pun la dispoziţie preţul mediu
ponderat, preţul minim şi cel maxim colectorilor din cadrul DADR-urilor.
Criterii de selecţie a raportorilor: dimensiunea
plantaţiei de la 5 ha pentru fructe şi suprafaţa cultivată cu legume de la 1ha
în sus. Se colectează preţurile la produsele condiţionate categoria I pentru
legume şi fructe, prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 877/2004.
1.3. Responsabilitatea
furnizării de date
Revine operatorilor economici, iar la nivelul fiecărui
judeţ, DADR va stabili lista operatorilor economici care trebuie să raporteze
datele solicitate. In fiecare zi de colectare se selecţionează un grup de
operatori economici care raportează datele. Se pot combina operatori mari cu
operatori mici, pentru a putea colecta preţul la prima vânzare pe piaţă.
1.4. Forma de colectare a datelor
Fişa tip de cotaţie (formularul nr. 1) şi Fişa de
colectare zilnică (formularul nr. 2), prevăzute în anexa care face parte
integrantă din prezenta metodologie.
1.5. Caracteristici
ale eşantioanelor: produse legume-fructe la
standardele de calitate, conform categoriei I.
1.6. Modul de transmitere a datelor
Colectorii vor transmite în fiecare zi de luni, până la
ora 13,00, cotaţiile săptămânii precedente, prin e-mail, către Direcţia
politici de piaţă în sectorul culturi horticole din cadrul Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care centralizează, prelucrează şi
transmite datele la DG-AGI (Bruxelles).
Direcţia politici de piaţă în sectorul culturi
horticole transmite la DADR-uri preţurile medii calculate în vederea informării
corecte a operatorilor economici.
1.7. Furnizarea
datelor: conform Notificării nr. 282.198 din 27 septembrie 2007 au fost
stabilite judeţe de raportare:
- Mureş: mere, tomate;
- Argeş: prune;
- Caraş-Severin: prune;
- Iaşi: cireşe, ceapă;
- Ialomiţa: pepeni verzi;
- Dolj: pepeni verzi;
- Galaţi: pepeni verzi;
- Olt: ardei gras, vinete;
- Galaţi: tomate;
- Timiş: vinete.
1.8. Caracteristici ale
preţului
Preţurile medii săptămânale sunt colectate în fiecare
zi a săptămânii anterioare, de la operatori economici.
Preţurile sunt exprimate în lei/kg şi lei/100 kg, fără
TVA.
1.9. Diseminare:
- Direcţia Generală pentru Agricultură a Comisiei
Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- DADR-uri;
- Organizaţia interprofesională „ProdCom -
legume-fructe".
ANEXĂ la metodologie
Formularul nr. 1
FIŞA DE COTAŢIE
Produsul
|
Descrierea produsului
|
Cotaţia preţului
|
PM
|
P max
|
P min
|
PMS-1
|
V%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PM- preţul mediu de
cotaţie
V% - procentul de
creştere/scădere faţă de preţul săptămânii anterioare
PM S-1 - preţul mediu de cotaţie pentru săptămâna anterioară
Formularul nr. 2
FIŞA DE COLECTARE ZILNICĂ
(săptămâna precedentă)
Data
|
Produsul
|
Tipul/Soiul
|
Prezentare/Mărime
|
Preţuri
|
Judeţul
|
Lei/100 kg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
II. LEGUME-FRUCTE - PRODUSE IMPORT
2.1. Subiect
Se colectează preţurile la produsele prevăzute în anexa
XV (părţile Aşi B) la
Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a
regulamentelor (CE) nr. 2.200/96, (CE) nr. 2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007 în
sectorul fructelor şi legumelor. La colectare se va avea în vedere preţul
primei puneri în vânzare, de la importator sau angrosist către primul
cumpărător de pe filiera de comercializare din punctul de referinţă de pe raza
municipiului Bucureşti.
2.2. Furnizorii de date
Angrosiştii şi importatorii ale căror produse se găsesc
în formularul nr. 6 „Anexa XV -
Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 (text consolidat) - fructele şi legumele
pentru care este necesară colectarea cantităţilor şi preţurilor", (părţile
A şi B) prevăzut în anexă. Cantităţile importate mai mici de o tonă nu vor fi
luate în considerare.
2.3. Responsabilitatea
furnizării de date
Revine colectorilor nominalizaţi din cadrul DADR şi
operatorilor economici care furnizează datele respective.
2.4. Forma de colectare a datelor
Pe plan local, colectorul
notează direct de la angrosist şi importator atât preţul pentru fiecare produs,
cât şi originea acelui produs, precum şi cantitatea importată. DADR-ul din raza
punctului de referinţă care trebuie să furnizeze preţurile la import comunică
Direcţiei politici de piaţă în sectorul culturi horticole preţurile maxime,
minime şi cele mai des practicate pe produs şi pe origine, precum şi cantitatea
importată. Colectorul determină preţul cel mai frecvent utilizat şi segmentul
de preţuri (preţ maxim, preţ minim şi preţ mediu), pe care le introduce în fişa
de colectare.
2.5. Caracteristici
ale eşantioanelor
In scopul obţinerii unor preţuri cât mai exacte trebuie
colectat preţul minim, preţul maxim şi preţul cel mai des practicat.
In cursul colectării vor fi luate în considerare
următoarele categorii de preţuri:
- preţurile produselor din categoria I, în cazul în
care produsele din această categorie reprezintă cel puţin 50% din cantităţile
totale comercializate;
- preţurile produselor din categoria I plus, atunci
când produsele din această categorie reprezintă mai puţin de 50% din
cantităţile totale, preţurile stabilite pentru produsele din categoria a II-a,
pentru cantităţile care permit să se acopere 50% din cantităţile totale
comercializate;
- atunci când produsele din categoria I nu sunt disponibile, preţul este stabilit pentru produsele din
categoria a II-a, cu excepţia cazului în care se decide aplicarea unui
coeficient de ajustare, care este adunat la preţul calculat.
2.6. Modul de transmitere a datelor
Datele colectate de către colectori din ziua precedentă
vor fi transmise la nivelul Direcţiei politici de piaţă în sectorul culturi
horticole zilnic, prin sistemul informaţional, e-mail, până la ora 10,00,
acestea fiind prelucrate şi transmise la Bruxelles zilnic, până la ora 13,00.
2.7. Descrierea formularelor
Formularul nr. 3 „Fişă de colectare a datelor la import
(de la colector)", Formularul nr. 4 „Fişă de transmisie a datelor privind
importurile de la colector la Direcţia politici de piaţă în sectorul culturi
horticole", Formularul nr. 5 „Lista coeficienţilor de corecţie pentru
produse clasa a II-a - legume-fructe - Regulamentul (CE) nr. 877/2004 şi
Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 - din România" sunt prevăzute în anexă.
2.8. Furnizarea datelor
Revine punctului de referinţă
reprezentativ (Bucureşti). Colectorii vor păstra confidenţialitatea datelor
privind operatorii economici.
2.9. Caracteristici
ale preţului
Preţurile medii săptămânale sunt colectate în fiecare
zi a săptămânii anterioare de la operatori economici.
Preţurile sunt exprimate în euro/kg şi euro/100 kg,
fără TVA. Diseminare:
- Direcţia Generală pentru Agricultură a Comisiei
Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- DADR-uri;
- Organizaţia interprofesională
„ProdCom-legume-fructe".
Formularul nr. 3
FIŞA DE COLECTARE A DATELOR
la import (de la colector)
Fişa de colectare
|
|
|
|
|
|
Piaţa
|
|
|
Data
|
Nume colector
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Importator/Angrosist
|
Produs
|
Origine
|
Descriere (Categoriile calitative I şi a II-a)
|
Preţ colectat lei/kg
|
Cantitate (în tone)
|
1.
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
|
|
|
|
|
|
3.
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
|
|
|
|
|
|
5.
|
|
|
|
|
|
|
6.
|
|
|
|
|
|
|
7.
|
|
|
|
|
|
|
8.
|
|
|
|
|
|
|
9.
|
|
|
|
|
|
|
10.
|
|
|
|
|
|
|
11.
|
|
|
|
|
|
|
12.
|
|
|
|
|
|
|
…
|
|
|
|
|
|
|
Semnătură colector.............
Formularul nr. 4
FIŞA DE TRANSMISIE
a datelor privind importurile de la colector la
Direcţia politici de piaţă în sectorul culturi horticole
Fişa de transmisie
|
|
|
|
|
Piaţa-nume
|
|
|
Data
|
|
Nume colector
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ex.
|
|
|
|
|
|
Produs
|
Origine
|
Preţ minim
|
Preţ maxim
|
Preţ mediu ponderat
|
Cantitate/tone
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Semnătură colector............
Formularul nr. 5
LISTA COEFICIENŢILOR DE CORECŢIE PENTRU ROMÂNIA
a produselor din clasa a II-a - legume-fructe
prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 877/2004 şi Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007
Nume produs
|
Valoare condiţionare lei/100 kg
|
Tomate
|
40
|
Vinete
|
10
|
Castraveţi
|
30
|
Ardei
|
10
|
Fasole
|
20
|
Usturoi
|
50
|
Morcov
|
20
|
Ceapă
|
20
|
Mere
|
40
|
Prune
|
20
|
Cireşe
|
20
|
Pepene
|
10
|
Formularul nr. 6
ANEXA XV - REGULAMENTUL (CE) NR. 1.580/2007
(TEXT CONSOLIDAT) -
fructele şi legumele pentru care este necesară
colectarea cantităţilor şi preţurilor
Partea A
Codul
|
Descriere produs
|
Perioada de aplicaţie
|
07020000
|
Tomate
|
Tot anul
|
07070005
|
Castraveţi
|
Tot anul
|
07099080
|
Anghinare
|
1 noiembrie-30 iunie
|
07099070
|
Dovlecei
|
Tot anul
|
08051020
|
Portocale dulci şi proaspete
|
1 decembrie-31 mai
|
08052010
|
Clementine
|
1 noiembrie-sfârşitul lunii februarie
|
08052030
08052050
08052070
08052090
|
Mandarine (inclusiv tangerine şi Satsuma) şi hibrizi citrici
similari
|
1 noiembrie-sfârşitul lunii februarie
|
08055010
|
Lămâi (Citrus limon, Citrus limonum)
|
1 iunie-31 mai
|
08061010
|
Struguri de masă
|
21 iulie-20 noiembrie
|
080810
|
Mere
|
1 iulie-30 iunie
|
08082050
|
Pere
|
1 iulie-30 aprilie
|
08091000
|
Caise
|
1 iunie-31 iulie
|
08092095
|
Cireşe, altele decât vişinele
|
21 mai-10 august
|
08093010
|
Piersici, nectarine
|
11 iunie-30 septembrie
|
08094005
|
Prune
|
11 iunie-30 septembrie
|
Partea B
Codul
|
Descriere produs
|
Perioada de aplicaţie
|
0707000510
|
Castraveţi destinaţi procesării
|
1 mai-31 octombrie
|
08092005
|
Vişine (Prunus cerasus)
|
21 mai-10 august
|
ANEXA Nr. 5
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare si difuzare a
preturilor la vinul de masă
1. Subiect
Preţurile la vin de masă alb şi roşu în acord cu
Regulamentul (CE) nr. 1.282/2001 de stabilire a normelor de aplicare a
Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 privind culegerea de informaţii pentru
identificarea produselor vitivinicole şi monitorizarea pieţei vitivinicole şi
de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.623/2000 şi cu Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului
Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
2. Furnizorii de date
Operatorii economici care produc, depozitează şi vând
vin de masă în vrac. Aceştia raportează Direcţiilor pentru Agricultură şi
Dezvoltare Rurală (DADR-urilor) cantitatea de vin vândută şi preţul (preţul de
vânzare fără TVA) pentru vinul alb şi roşu.
Operatorii economici care au obligaţia să transmită
preţurile la vinul de masă sunt stabiliţi de către DADR-uri şi vor fi
notificaţi de acestea.
3. Responsabilitatea furnizării de date: revine
operatorilor economici din sectorul vitivinicol.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a
stabilit pieţele reprezentative pentru raportarea preţurilor în acest sector,
astfel: Alba, Arad, Buzău, Dolj, Galaţi, Tulcea, Vaslui, Vrancea.
Criteriul de selecţie a judeţelor care raportează
preţurile la vinul de masă alb şi roşu este dat de suprafaţa de cultură a
viţei-de-vie, care este cuprinsă între 600 şi 7.000 ha.
4. Caracteristicile vinului de masă:
- provine exclusiv din soiurile nobile de viţă-de-vie
admise în cultură;
- tăria alcoolică dobândită de minimum 8,5% vol. a
vinului obţinut din strugurii recoltaţi în zona viticolă B şi de minimum 9,0 %
vol. a vinului obţinut din strugurii recoltaţi în zonele viticole Cla) şi CII;
- tăria alcoolică totală de maximum 15% vol.;
- aciditatea totală de minimum 3,5 g/l, exprimată în
acid tartric, sau de 46,6 miliechivalenţi pe litru.
5. Forma de colectare a datelor
Datele sunt transmise periodic, din două în două
săptămâni, începând cu ziua de vineri, 18 iulie 2008, până la ora 10, de către
operatorii economici DADR-urilor. Aceste date se transmit prin fax, e-mail şi
sistemul informaţional şi se referă la cantitatea de vin vândută, preţul şi
valoarea vinului vândut, conform formularului nr. 1. Datele sunt prelucrate de
către persoana responsabilă, nominalizată cu transmiterea preţurilor din
DADR-uri.
6. Modul de transmitere a datelor:
- DADR-urile transmit la Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Direcţia politici de piaţă în sectorul
culturi horticole datele, până vineri, 18 iulie 2008, ora 12, care sunt
prelucrate conform formularului nr. 2.
Situaţia centralizată este transmisă, din două în două
săptămâni, în ziua de marţi, la DG-AGRI Bruxelles.
- Formularele nr. 1 şi 2 sunt prevăzute în anexa care
face parte integrantă din prezenta metodologie.
7. Caracteristici ale
preţului
Preţul de vânzare al vinului este în lei/100 litri vin
vrac, fără TVA.
8. Diseminare:
- Direcţia Generală pentru Agricultură a Comisiei
Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- DADR-uri;
- Organizaţia Naţională Interprofesională
Vitivinicolă (ONIV);
- Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).
ANEXĂ la metodologie
Formularul nr. 1
Se completează de raportor
Judeţul:.............
Nr. crt
|
Operatorul economic
|
Vin de masă alb
|
Vin de masă roşu
|
Cantitate vândută
- hl -
|
Preţ de vânzare
- lei/hl -
|
Valoare
- mii lei -
|
Cantitate vândută
- hl -
|
Preţ de vânzare
- lei/hl -
|
Valoare
- mii lei -
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Se completează la nivel de DADR.
Formularul nr. 2
PREŢUL DE VÂNZARE
la vinul de masă alb şi vinul de masă roşu
Nr. crt.
|
Judeţul
|
Vin de masă alb
|
Vin de masă roşu
|
Cantitate vândută
- hl -
|
Preţ de
vânzare
minim
- lei/hl -
|
Preţ de
vânzare
mediu
- lei/hl -
|
Preţ de
vânzare
maxim
- lei/hl -
|
Valoare
- mii lei -
|
Cantitate vândută
- hl -
|
Preţ de
vânzare
minim
- lei/hl -
|
Preţ de
vânzare
mediu
- lei/hl -
|
Preţ de
vânzare
maxim
- lei/hl -
|
Valoare
- mii lei -
|
1.
|
Alba
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
Arad
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.
|
Buzău
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
Dolj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.
|
Galaţi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.
|
Tulcea
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7.
|
Vaslui
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.
|
Vrancea
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 6
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare,
interpretare şi difuzare a preţurilor la carne de pasăre şi ouă
1. Subiect
Indicatori economici privind efectivele, producţia şi
valorificarea acesteia din săptămâna precedentă*) datei transmiterii.
2. Responsabilitatea
furnizării de date
Revine tuturor unităţilor
avicole, producătoare de pui de carne care deţin abatoare proprii (unităţi cu
flux integrat) şi unităţilor producătoare de ouă de consum care au centre
proprii de marcare şi ambalare a ouălor.
Raportarea preţurilor la carnea de pasăre se face de
către unităţile cu peste 10.000 capete pui Broiler, iar la ouă de consum, de
către unităţile cu peste 1.000 capete de găini ouătoare.
3. Forma de colectare a datelor
Colectarea directă a datelor din săptămâna precedentă*)
de către direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene {DADR-uri) de la unităţile avicole,
producătoare de pui de carne care deţin abatoare proprii (unităţi cu flux
integrat), şi de la unităţile producătoare de ouă de consum care au centre
proprii de marcare şi ambalare a ouălor şi transmiterea acestora la Direcţia
politici de piaţă în sectorul zootehnic din cadrul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale.
4. Modul de transmitere a datelor
Unităţile avicole, producătoare de pui de carne care
deţin abatoare proprii (unităţi cu flux integrat), şi unităţile producătoare de
ouă de consum care au centre proprii de marcare şi ambalare a ouălor transmit
datele conform formularului nr. 1 „Fişa urmăririi activităţii săptămânale",
prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie, la DADR
în fiecare zi de marţi, până la ora 12. DADR-urile transmit situaţia
centralizată a datelor colectate la Direcţia politici de piaţă în sectorul
zootehnic în fiecare zi de miercuri, până la ora 12. Datele colectate se
prelucrează la Direcţia politici de piaţă în zootehnie. La DG-AGRI Bruxelles se
trimit preţurile la carnea de pasăre si ouă de consum, astfel: preţul mediu la
carnea de pasăre din săptămâna precedentă/100 kg, fără TVA, şi preţul mediu la
ouă de consum din săptămâna precedentă/100 kg, fără TVA. Preţurile medii la
carnea de pasăre şi ouă de consum se transmit la DG-AGRI Bruxelles în fiecare
joi la ora prânzului, prin sistemul de transmitere WUSI.
5. Descrierea
formularelor: fişa este comună pentru carne şi ouă
de consum - se completează după caz (producători de carne, producători de ouă
sau unităţi mixte).
*) Săptămâna precedentă înseamnă săptămâna de dinaintea
transmiterii datelor (luni-duminică).
ANEXĂ la metodologie
Formularul nr. 1
Denumirea unităţii............................
Judeţul............................................
E-mail.............................................
Telefon/Fax.....................................
Persoana responsabilă.....................
FIŞA URMĂRIRII ACTIVITĂŢII SĂPTĂMÂNALE
SPECIFICARE
|
U.M.
|
Săptămâna nr.
|
Pui de carne (nr. mediu de capete în săptămâna raportată)
|
capete
|
|
Găini ouă de consum (nr. mediu de capete în săptămâna raportată)
|
capete
|
|
Producţia de ouă consum
|
mii bucăţi
|
|
din care: ouă livrate1)
|
mii bucăţi
|
|
din care:- nr. de ouă clasa M
|
mii bucăţi
|
|
- nr. de ouă clasa L
|
mii bucăţi
|
|
Stoc ouă
|
mii bucăţi
|
|
Valoarea de livrare de la centrul de colectare, sortare, marcare
şi ambalare a ouălor clasa A:
- categoria M
- categoria L
(preţ fără TVA)
|
lei/buc.
lei/buc.
|
|
Producţia de carne în viu (nr. de pui intraţi la abator pentru
sacrificare)
|
capete
|
|
Producţia de carne carcasă
|
tone
|
|
din care carne livrată (pui 65 %)
|
tone
|
|
Stoc carne
|
tone
|
|
Valoarea de livrare de la abator/100 kg carne (preţ fără TVA)2)
|
lei
|
|
1) Greutatea medie a
unui ou din clasa A:
- categoria L = 67,5 g (63-72 grame);
- categoria M = 57,5 g (53-62 grame).
2) Se calculează la
pui întregi din clasa A (carcase de pui eviscerate, fără cap, picioare, gât,
inimă, ficat şi pipotă), denumite „pui 65 %".
6. Furnizarea datelor: săptămânal.
7. Caracteristici
ale preţului
7.1. Preţurile de vânzare la poarta abatorului,
practicate în cursul săptămânii precedente pentru puii întregi din clasa A
(carcase de pui eviscerate, fără cap, picioare, gât, inimă, ficat şi pipotă),
denumite „pui 65 %", în acord cu Regulamentul (CE) nr. 546/2003 privind
schimburile de informaţii dintre statele membre şi Comisie în sectorul ouă şi
carne de pasăre.
7.1.1. Preţul de vânzare la poarta abatorului:
- exprimat în lei/100 kg;
- reprezintă media ponderată a preţurilor practicate
în cursul săptămânii precedente, fără TVA.
7.1.2. Cantitatea tranzacţionată în cursul săptămânii
precedente (luni-duminică), în acord cu punctul 7.1.1. (pentru calcularea
mediei ponderate).
7.2. Preţurile de vânzare
practicate la centrele de ambalare, pentru săptămâna precedentă, în acord cu
Regulamentul (CE) nr. 546/2003.
7.2.1. Preţul de vânzare la poarta centrelor de
marcare şi ambalare:
- exprimat în lei/buc. M şi L;
- reprezintă media ponderată a preţurilor practicate
în cursul săptămânii precedente, fără TVA.
7.2.2. Cantitatea tranzacţionată în cursul săptămânii
precedente (luni-duminică), în acord cu punctul 7.2.1 (pentru calcularea mediei
ponderate).
8. Clasificarea produselor:
- pui întregi din clasa A
(carcase de pui eviscerate, fără cap, picioare, gât, inimă, ficat şi pipotă),
denumite „pui 65 %";
- ouă din clasa A de găini, medie a categoriilor L şi
M.
9. Difuzarea:
- Direcţia Generală pentru Agricultură a Comisiei
Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- DADR;
- preţurile pe regiuni se transmit publicaţiei
naţionale;
- Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.
ANEXA Nr. 7
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a
preţurilor la carne de bovină
1. Subiect
Preţurile săptămânale plătite de către abatoare pentru
bovinele adulte, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 295/96 de stabilire a normelor
de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.892/87 privind înregistrarea
preţurilor de pe piaţă pentru bovinele adulte, pe baza grilei comunitare de
clasificare a carcaselor, şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008
privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa
Produselor Agricole şi Alimentare.
Pentru ca preţurile raportate Comisiei Europene să fie
reprezentative pentru producţia naţională, este obligatoriu ca acestea să fie
calculate pentru cel puţin 30% din sacrificările de bovine de pe teritoriul
României.
Se raportează obligatoriu rezultatele clasificării şi
preţurile, înregistrate în rapoartele de clasificare, din toate abatoarele în
care se efectuează clasificarea carcaselor de bovine.
Inregistrările naţionale ale preţurilor de pe piaţă, pe
baza grilei de clasificare a carcaselor de bovine adulte, se efectuează în
fiecare săptămână şi se referă la clasele de conformaţie şi de grăsime pentru
cele 5 categorii menţionate în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale nr. 882/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de
clasificare a carcaselor de bovine adulte.
2. Furnizorii de date
Abatoarele, clasificatorii independenţi, agenţiile de
clasificare, Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine şi
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
3. Responsabilitatea
furnizării de date
3.1. Abatorul care sacrifică şi
clasifică carcasele de bovine are următoarele obligaţii:
a) de a încheia un contract de prestări de servicii cu
o agenţie de clasificare sau un clasificator independent pentru a clasifica
carcasele de bovine. Contractul va include obligatoriu o clauză privind
confidenţialitatea rezultatelor clasificării şi a preţurilor, precum şi
modalitatea de anunţare a clasificatorului privind programul de sacrificare a
bovinelor;
b) de a comunica preţul bovinelor clasificatorului în
următoarele situaţii posibile de provenienţă a bovinelor sacrificate, pentru
elaborarea raportului de clasificare:
- dintr-o tranzacţie comercială încheiată între abator
şi furnizorul bovinelor - să prezinte clasificatorului factura fiscală de
vânzare a bovinelor sau borderoul de achiziţie, după caz;
- din ferma sau fermele proprii ale abatorului - să
prezinte clasificatorului avizul de însoţire a mărfii în care este înregistrat
preţul;
- din prestările de servicii de sacrificare pe care le
efectuează abatorul producătorilor - să prezinte clasificatorului avizul de
însoţire a mărfii în care este înregistrat preţul;
- din prestările de servicii de sacrificare pe care le
efectuează abatorul comercianţilor - să prezinte clasificatorului avizul de
însoţire a mărfii în care este înregistrat preţul;
c) de a prezenta clasificatorului, odată cu începerea
sacrificării, toate paşapoartele de origine a bovinelor sacrificate, în ordinea sacrificării, în vederea
completării cu date corecte şi exacte a raportului de clasificare, fiind
interzisă sacrificarea bovinelor neînsoţite de paşaportul de origine;
d) de a păstra în arhiva proprie timp de 4 ani,
arhivate cronologic, seturi de documente pentru fiecare achiziţie de animale,
pe care le va pune la dispoziţia inspecţiei de clasificare din România,
reprezentantului Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi
ovine şi Inspecţiei comunitare. Setul de documente cuprinde:
- factură fiscală pentru persoane juridice sau borderou
de achiziţie pentru persoane fizice;
- document care atestă
efectuarea plăţii bovinelor;
- copie a paşapoartelor bovinelor (pe suport de hârtie
sau scanate electronic);
- raport de clasificare a carcaselor de bovine;
e) de a transmite Comisiei de clasificare a carcaselor
de porcine, bovine şi ovine, în fiecare an, până la 31 ianuarie, pentru anul
precedent, informaţii depre cheltuielile de transport ocazionate de achiziţia
bovinelor, conform documentului din formularul nr. 1, prevăzut în anexa care
face parte integrantă din prezenta metodologie;
f) de a respecta prezentarea
standard a carcaselor de bovine, prevăzută de Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 882/2004;
g) de a comunica în scris inspecţiei de clasificare a
carcaselor datele la zi ale sacrificărilor efectuate, de câte ori i se
solicită, şi să permită confruntarea acestora cu registrul de intrări al
abatorului şi registrul de sacrificări.
3.2. Clasificatorii independenţi şi agenţiile de
clasificare au următoarele obligaţii:
a) de a avea încheiat un contract de prestări de
servicii cu abatorul în care efectuează clasificarea carcaselor de bovine.
Contractul va include obligatoriu o clauză privind confidenţialitatea
rezultatelor clasificării şi a preţurilor, precum şi modalitatea de anunţare de
către abator a programului de sacrificare a bovinelor;
b) de a clasifica carcasele de bovine prezentate
standard, conform Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale nr. 882/2004, şi de a sesiza conducerea abatorului şi inspecţia de
clasificare în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei în vigoare;
c) de a raporta rezultatele clasificării şi preţurile
pentru carcasele a căror greutate caldă, înscrisă în raportul de clasificare,
este egală sau mai mare cu 100 kg;
d) de a transmite prin e-mail, sub forma unui fişier, toate datele privind rezultatele clasificării
carcaselor de bovine, inclusiv preţurile, de la toate abatoarele cu care au
încheiat contracte de prestări de servicii, la Comisia de clasificare a
carcaselor de porcine, bovine şi ovine, în fiecare zi de luni a săptămânii,
până la ora 12, pentru perioada cuprinsă între ziua de luni şi duminică din săptămâna
precedentă.
3.3. Comisia de clasificare a carcaselor de porcine,
bovine şi ovine are următoarele obligaţii:
a) de a centraliza toate rezultatele clasificării şi preţurile primite de la clasificatorii
independenţi şi/sau agenţiile de clasificare;
b) de a valida datele de clasificare şi preţurile
pentru întocmirea raportului săptămânal naţional de preţuri, astfel:
- sunt luate în considerare numai preţurile individuale ale carcaselor de bovine care au format
obiectul unei tranzacţii comerciale între abator şi furnizor şi care trebuie să
reprezinte 30% din numărul total de bovine adulte abatorizate în România;
- sunt excluse din raportul săptămânal naţional de
preţuri carcasele de bovine provenite din ferma sau din fermele proprii ale
abatorului şi cele din prestările de servicii pe care le efectuează abatorul
unor producători sau comercianţi;
- sunt excluse din raportul săptămânal naţional de
preţuri datele şi preţurile care nu sunt fiabile;
c) de a calcula săptămânal preţurile naţionale de piaţă,
medii, exprimate în lei/100 kg greutată carcasă caldă, minus 2%, pentru fiecare
combinaţie, categorie, clasă, conformaţie şi grad de acoperire cu grăsime
întâlnită în datele raportate de către clasificatorii independenţi şi agenţiile
de clasificare;
d) de a elabora raportul săptămânal naţional cu preţul
de piaţă al carcaselor de bovine din România, conform Regulamentului CE nr.
295/1996, pentru următoarele clase de conformaţie şi grăsime corespunzătoare
celor 5 categorii de bovine adulte:
A- carcase de masculi tineri necastraţi, în vârstă de
până la 2 ani: U2, U3, R2, R3, 02, 03;
B - carcase de alţi masculi necastraţi: R3;
C - carcase de masculi castraţi: U2, U3, U4, R3, R4, 03, 04;
D - carcase de femele care au fătat: R3, R4, 02, 03,
04, P2, P3;
E - carcase de alte femele: U2, U3, R2, R3, R4, 02, 03,
04;
e) de a transmite acest raport săptămânal, prin
e-mail, inspectorului-şef pentru clasificarea carcaselor din Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în fiecare zi de marţi a săptămânii, până
la ora 24, pentru săptămâna precedentă;
f) de a transmite, confidenţial, inspectorului-şef
pentru clasificarea carcaselor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale toate informaţiile primare privind rezultatele clasificării carcaselor
de bovine şi porcine, inclusiv preţurile, în fiecare zi de marţi a săptămânii,
până la ora 24, pentru săptămâna precedentă, conform unui protocol de
colaborare;
g) de a nu comunica aceste
preţuri niciunui alt organism înainte de a fi comunicate Comisiei Europene de
către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
h) de a comunica săptămânal preţul de piaţă al
carcaselor de bovine pentru săptămâna precedentă pe site-ul www.ccceurop.ro, la pagina „Rezultate operative clasificare".
3.4. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
(organismul abilitat din România pentru transmiterea rezultatelor de
clasificare şi a preţurilor) are următoarele obligaţii:
a) de a comunica Comisiei Europene de la Bruxelles
raportul săptămânal naţional privind preţurile carcaselor de bovine pentru
perioada cuprinsă între ziua de luni şi duminică din săptămâna precedentă, în
fiecare zi de miercuri a săptămânii, până la ora 12;
b) de a nu comunica aceste preţuri niciunui alt
organism înainte de a le fi comunicat Comisiei Europene.
4. Forma de colectare a datelor:
a) Se face conform Ordinului ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 849/2004 privind aprobarea modelelor de
cereri de autorizare pentru activitatea de clasificare a carcaselor, a
modelelor formularelor-tip pentru atestatul de clasificator şi pentru
autorizaţia de clasificare şi a modelelor rapoartelor de clasificare şi
registrului agenţiilor de clasificare, cu modificările ulterioare.
b) Clasificatorii independenţi sau angajaţi ai
agenţiilor de clasificare sunt responsabili de corectitudinea înscrierii
rezultatelor clasificării şi a preţurilor în raportul de clasificare.
c) Clasificatorii independenţi
sau agenţiile de clasificare răspund de corectitudinea transmiterii
rezultatelor clasificării şi a preţurilor. Acestea sunt transmise Comisiei de
clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine sub forma unor fişiere a
căror structură este stabilită de Comisie. Extensiile admise pentru fişier
sunt: .txt, .csv, .xls, .xlsx, dbf. Fişierul poate fi generat prin aplicaţia
informatică, distribuită gratuit de către Comisia de clasificare a carcaselor
de porcine, bovine şi ovine.
d) Clasificatorii independenţi
sau agenţiile de clasificare, care utilizează aplicaţii informatice proprii,
sunt obligaţi să respecte structura stabilită a fişierului, precum şi
extensiile admise.
5. Caracteristicile
preţului:
Preţurile săptămânale plătite de către abatoare pentru bovinele adulte:
- preţurile sunt exprimate în lei/kg.
1. Preţurile practicate la poarta abatorului pentru
săptămâna precedentă:
- fără TVA;
- fără alte costuri (transport, încărcare, manipulare,
depozitare);
- preţurile raportate sunt preţurile individuale pe
carcasă şi sunt exprimate în moneda naţională.
2. Cantitatea tranzacţionată în acord cu punctul 1
(pentru calcularea mediei ponderate):
- Comisia de clasificare a carcaselor de porcine,
bovine şi ovine determină preţurile naţionale medii pentru fiecare combinaţie,
categorie, clasă, conformaţie şi grad de acoperire cu grăsime, pe baza preţurilor
individuale ale carcaselor de bovine raportate de clasificatorii independenţi
şi/sau agenţiile de clasificare.
6. Difuzare:
- Direcţia Generală pentru Agricultură a Comisiei
Europene (DG-AGRI) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- organizaţii profesionale şi interprofesionale.
NOTĂ:
Termenul de transmitere a datelor de la clasificatorii
independenţi şi/sau de la agenţii de clasificare către Comisia de clasificare a
carcaselor de porcine, bovine şi ovine, de la comisie către Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi de la minister către Comisia Europeană se
poate schimba în funcţie de modificarea Regulamentului (CE) nr. 295/1996, care prevede ziua de transmitere a rapoartelor
oficiale a tuturor statelor membre.
ANEXĂ la metodologie
Formularul nr. 1
Denumire abator............
Nr................din.............
RAPORT
privind cheltuielile de transport*)
Cheltuielile pentru transportul
bovinelor trebuie înscrise în tabelul de mai jos. Cheltuielile trebuie să fie
reprezentative şi să corespundă cheltuielilor totale exprimate pe animal sau pe
kg carcasă.
Cheltuieli de transport
|
Lei/kg carcasă sau lei/animal
|
Cheltuieli de transport medii
|
|
Procentul animalelor pentru care abatorul înregistrează
cheltuieli de transport, fie că sunt sau nu sunt deduse de la furnizorii de
bovine (aproximativ)
|
|
Actul normativ naţional care face referire la
raportarea preţurilor pentru carcasele de bovine este Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului
Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare.
Numele reprezentantului abatorului care a completat
formularul............................
Semnătura şi stampila abatorului.........................................................................
*) Se va transmite prin fax Comisiei de clasificare a
carcaselor de porcine, bovine şi ovine până la 31 ianuarie pentru anul
precedent.
ANEXA Nr. 8
METODOLOGIE
de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a
preţurilor la carne de porc
1. Subiect
Preţurile săptămânale plătite de către abatoare pentru
porcine, în temeiul Regulamentelor (CE) nr. 1.319/2006 şi nr. 1.128/2006
privind schimburile de informaţii dintre statele membre şi Comisie în sectorul
cărnii de porc şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008 privind
organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor
Agricole şi Alimentare.
Se raportează obligatoriu
rezultatele clasificării şi preţurile, înregistrate în rapoartele de
clasificare, din toate abatoarele în care se efectuează clasificarea carcaselor
de porcine.
Inregistrările naţionale ale preţurilor de pe piaţă, pe
baza grilei de clasificare (EUROP) şi a grilei de preţuri a carcaselor de
porcine, se efectuează în fiecare săptămână, conform Ordinului ministrului
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea
Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, cu modificările şi
completările ulterioare.
2. Furnizorii de date
Abatoarele, clasificatorii independenţi, agenţiile de
clasificare şi Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine
şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
3. Responsabilitatea
furnizării de date
3.1. Abatorul care sacrifică şi clasifică carcasele de
porcine are următoarele obligaţii:
a) de a încheia un contract de prestări servicii cu o
agenţie de clasificare sau un clasificator independent pentru a clasifica
carcasele de porcine. Contractul va include obligatoriu o clauză privind
confidenţialitatea rezultatelor clasificării şi a preţurilor, precum şi
modalitatea de anunţare a clasificatorului privind programul de sacrificare a
porcinelor;
b) de a comunica clasificatorului
preţul carcaselor de porcine în următoarele situaţii posibile de provenienţă a
porcinelor sacrificate, pentru elaborarea raportului de clasificare:
- dintr-o tranzacţie comercială încheiată între abator
şi furnizorul porcinelor - să comunice în scris, sub semnătură, clasificatorului,
preţul negociat pentru nivelul de referinţă (% de carne macră) cu fiecare
furnizor în parte, înainte de începerea clasificării;
- din ferma sau fermele proprii ale abatorului - să
prezinte clasificatorului avizul de însoţire a mărfii în care este înregistrat
preţul;
- din prestările de servicii de sacrificare pe care le
efectuează abatorul - să prezinte clasificatorului avizul de însoţire a mărfii
în care este înregistrat preţul;
c) de a prezenta clasificatorului, odată cu începerea sacrificării, toate datele de identificare a
furnizorului de porcine;
d) de a păstra în arhiva proprie timp de 4 ani,
arhivate cronologic, seturi de documente pentru fiecare achiziţie de animale,
pe care le va pune la dispoziţia Inspecţiei de clasificare din România, reprezentantului
Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine şi Inspecţiei
comunitare. Setul de documente cuprinde:
- factură fiscală pentru persoane juridice sau borderou
de achiziţie pentru persoane fizice; Factura fiscală sau borderoul de achiziţie
trebuie să fie emise la aceeaşi dată cu sacrificarea animalelor sau la o dată
ulterioară;
- document care atestă efectuarea plăţii porcinelor;
- raport de clasificare a carcaselor de porcine;
e) de a respecta prezentarea
standard a carcaselor de bovine, prevăzută de Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004, cu modificările şi completările
ulterioare;
f) de a comunica în scris inspecţiei de clasificare a
carcaselor datele la zi ale sacrificărilor efectuate, de câte ori i se
solicită, şi să permită confruntarea acestora cu registrul de intrări şi
registrul de sacrificări.
3.2. Clasificatorii independenţi şi agenţiile de
clasificare au următoarele obligaţii:
a) de a avea încheiat un
contract de prestări de servicii cu abatorul în care efectuează clasificarea
carcaselor de porcine. Contractul va include obligatoriu o clauză privind
confidenţialitatea rezultatelor clasificării şi a preţurilor, precum şi
modalitatea de anunţare de către abator a programului de sacrificare a
porcinelor;
b) de a clasifica carcasele de porcine prezentate
standard, conform Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale nr. 457/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de a sesiza
conducerea abatorului şi inspecţia de clasificare în cazul nerespectării
prevederilor legislaţiei în vigoare;
c) de a raporta rezultatele clasificării şi preţurile
pentru carcasele a căror greutate caldă este cuprinsă între 50-120 kg;
d) de a transmite prin e-mail,
sub forma unui fişier, toate datele privind rezultatele clasificării carcaselor
de porcine, inclusiv preţurile, de la toate abatoarele cu care au încheiat
contracte de prestări de servicii, la Comisia de clasificare a carcaselor de
porcine, bovine şi ovine, în fiecare zi de luni a săptămânii, până la ora 12,
pentru perioada cuprinsă între ziua de luni şi duminică din săptămâna
precedentă.
3.3. Comisia de clasificare a carcaselor de porcine,
bovine şi ovine are următoarele obligaţii:
a) de a centraliza toate rezultatele clasificării şi
preţurile primite de la clasificatorii independenţi şi/sau agenţiile de
clasificare;
b) de a face validarea datelor de clasificare şi a
preţurilor pentru întocmirea raportului săptămânal naţional de preţuri, astfel:
- sunt luate în considerare numai preţurile individuale
ale carcaselor de porcine care au format obiectul unei tranzacţii comerciale
între abator şi furnizor şi care au greutatea cuprinsă între 60-120 kg;
- sunt excluse din raportul săptămânal naţional de
preţuri carcasele de porcine provenite din ferma sau din fermele proprii ale
abatorului şi cele din prestările de servicii de sacrificare pe care le
efectuează abatorul;
- sunt excluse din raportul săptămânal naţional de
preţuri datele şi preţurile care nu sunt fiabile;
c) de a calcula săptămânal preţurile naţionale de
piaţă, medii, exprimate în lei/100 kg greutate carcasă caldă, minus 2%, pentru
toate clasele sistemului EUROP şi total clase pe baza datelor raportate de
către clasificatorii independenţi şi agenţiile de clasificare;
d) de a elabora raportul săptămânal naţional cu preţul
de piaţă al carcaselor de porcine din România, conform Regulamentelor CE nr.
1.319/2006 şi 1.128/2006, pentru toate clasele sistemului EUROP şi total clase.
Preţul de referinţă pentru Uniunea Europeană este preţul carcaselor din clasa
de calitate E, cu greutatea cuprinsă între 60-120 kg;
e) de a transmite acest raport săptămânal, prin
e-mail, inspectorului-şef pentru clasificarea carcaselor din Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în fiecare zi de marţi a săptămânii, până
la ora 24, pentru săptămâna precedentă;
f) de a transmite, confidenţial, inspectorului-şef
pentru clasificarea carcaselor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale toate informaţiile primare privind rezultatele clasificării carcaselor
de bovine şi porcine, inclusiv preţurile, în fiecare zi de marţi a săptămânii,
până la ora 24, pentru săptămâna precedentă, conform unui protocol de
colaborare;
g) de a nu comunica aceste preţuri niciunui alt
organism înainte de a fi comunicate Comisiei Europene, de către Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
h) de a comunica săptămânal preţul de piaţă al
carcaselor de porcine pentru săptămâna precedentă pe site-ul www.ccceurop.ro, la pagina „Rezultate operative clasificare".
3.4. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
(organismul abilitat din România pentru transmiterea rezultatelor de
clasificare şi a preţurilor) are următoarele obligaţii:
a) de a comunica Comisiei
Europene de la Bruxelles raportul săptămânal naţional privind preţurile
carcaselor de porcine pentru perioada cuprinsă între ziua de luni şi duminică
din săptămâna precedentă, în fiecare zi de miercuri a săptămânii până la ora
12;
b) de a nu comunica aceste preţuri niciunui alt
organism înainte de a le fi comunicat Comisiei Europene.
4. Forma de colectare a datelor:
a) Se face conform Ordinului ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 849/2004 privind aprobarea modelelor de
cereri de autorizare pentru activitatea de clasificare a carcaselor, a
modelelor formularelor-tip pentru atestatul de clasificator şi pentru
autorizaţia de clasificare şi a modelelor rapoartelor de clasificare şi
registrului agenţiilor de clasificare, cu modificările ulterioare.
b) Clasificatorii independenţi sau angajaţi ai
agenţiilor de clasificare sunt responsabili de corectitudinea înscrierii
rezultatelor clasificării şi a preţurilor în raportul de clasificare.
c) Clasificatorii independenţi
sau agenţiile de clasificare răspund de corectitudinea transmiterii
rezultatelor clasificării şi a preţurilor. Acestea sunt transmise Comisiei de
clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine sub forma unor fişiere a
căror structură este stabilită de Comisie. Extensiile admise pentru fişier
sunt: .txt, .csv, .xls, .xlsx, .dbf. Fişierul poate fi generat prin aplicaţia
informatică distribuită gratuit de Comisia de clasificare a carcaselor de
porcine, bovine şi ovine.
d) Clasificatorii independenţi sau agenţiile de
clasificare care utilizează aplicaţii informatice proprii sunt obligaţi să
respecte structura stabilită a fişierului, precum şi extensiile admise.
5. Caracteristicile
preţului
Preţurile săptămânale plătite de către abatoare pentru
porcine:
- preţurile sunt exprimate în lei/kg carcasă caldă.
1. Preţurile practicate la poarta abatorului pentru
săptămâna precedentă:
- fără TVA;
- fără alte costuri (transport, încărcare, manipulare,
depozitare);
- preţurile raportate sunt preţurile individuale pe
carcasă (care trebuie să includă şi valoarea organelor neprocesate) şi sunt
exprimate în moneda naţională.
2. Cantitatea tranzacţionată în acord cu pct. 1 (pentru
calcularea mediei ponderate):
Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine determină preţurile naţionale medii pentru fiecare
combinaţie, categorie, clasă, conformaţie şi grad de acoperire cu grăsime, pe
baza preţurilor individuale ale carcaselor de porcine raportate de
clasificatorii independenţi şi/sau agenţiile de clasificare.
6. Difuzare:
- Direcţia Generală pentru Agricultură a Comisiei
Europene (DG-AGRi) Bruxelles;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- DADR-uri;
- organizaţii profesionale si interprofesionale.
NOTĂ:
Termenul de transmitere a datelor de la clasificatorii independenţi şi/sau de la agenţii de
clasificare către Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi
ovine, de la comisie către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi de
la minister către Comisia Europeană se poate schimba în funcţie de modificarea
Regulamentul (CE) nr. 1.319/2006, care prevede ziua de transmitere a
rapoartelor oficiale a tuturor statelor membre.