Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 4857 din  1 noiembrie 2002

privind Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2003 - 2004

ACT EMIS DE: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 412 din 12 iunie 2003


SmartCity3


    In baza Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 23/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul educatiei si cercetarii emite prezentul ordin.

    Art. 1
    Se aproba Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2003 - 2004, prevazuta in anexa nr. I care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Se aproba Calendarul admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2003 - 2004, prevazut in anexa nr. II care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 3
    Se aproba continutul probelor de aptitudini pentru admiterea in liceele vocationale, prezentat in anexa nr. III care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 4
    Se aproba continutul probei de verificare a cunostintelor de limba moderna pentru admiterea in clasa a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala, prezentat in anexa nr. IV care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 5
    Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 6
    Directia generala pentru invatamant preuniversitar, Directia generala pentru evaluare, prognoze si dezvoltare, Directia generala pentru invatamant in limbile minoritatilor, Directia generala juridic, audit si control, inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti, conducerile scolilor gimnaziale, liceelor, ale scolilor profesionale si de ucenici vor duce la indeplinire prezentul ordin.

                       Ministrul educatiei si cercetarii,
                              Ecaterina Andronescu

    ANEXA 1
                              METODOLOGIA
de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2003 - 2004

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Studiile gimnaziale se finalizeaza cu examen national de capacitate. Media obtinuta la acest examen constituie criteriul esential pentru admiterea in licee, scoli profesionale si scoli de ucenici.
    (2) Admiterea elevilor in invatamantul liceal si profesional se face pe baza criteriilor stabilite de prezenta metodologie.
    Art. 2
    (1) La admiterea in licee se pot inscrie absolventii invatamantului gimnazial, cu certificat de capacitate.
    (2) La scolile profesionale si de ucenici se pot inscrie absolventii de gimnaziu, cu sau fara certificat de capacitate.
    Art. 3
    Inscrierea la admiterea in invatamantul liceal, cursuri de zi, se poate face, potrivit legii, in primii 2 ani de la absolvirea gimnaziului, daca la data inceperii anului scolar elevul nu a depasit varsta de 18 ani.
    Art. 4
    (1) Inscrierea in licee, scoli profesionale si scoli de ucenici (cu exceptia liceelor/claselor pentru care se sustin probe de aptitudini, a claselor bilingve pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si a claselor cu predare in limbile minoritatilor nationale, pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor la limba materna) se face fara examen, pe baza mediei generale obtinute la examenul de capacitate, care are o pondere de 75%, si a mediei generale de absolvire a claselor V - VIII, care are o pondere de 25% in calculul mediei de admitere.
    (2) Calculul mediei de admitere se face astfel:

     3 Cap. + Abs.
    --------------- = MA,
           4

    in care:
    Cap. - media generala obtinuta la examenul de capacitate;
    Abs. - media generala de absolvire a claselor V - VIII;
    MA - media de admitere.
    (3) Media de admitere se calculeaza cu doua zecimale, fara rotunjire.
    Art. 5
    (1) Inscrierea in licee, scoli profesionale si scoli de ucenici a candidatilor care au promovat examenul de capacitate (cu exceptia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care se sustin probe de aptitudini si a celor care solicita inscrierea in invatamantul special) se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea respectiva si in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare, pentru unitatile scolare finantate de la bugetul de stat.
    (2) In cazul in care 2 candidati au medii de admitere egale, ei vor fi departajati folosindu-se, in ordine, urmatoarele criterii:
    a) media generala obtinuta la examenul de capacitate;
    b) media obtinuta la examenul de capacitate la proba de limba si literatura romana;
    c) media obtinuta la examenul de capacitate la proba de matematica;
    d) media obtinuta la examenul de capacitate la proba de limba materna, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta conform prevederilor art. 10, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.
    (3) In cazul in care la o unitate de invatamant pe ultimul loc exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere, precum si toate mediile mentionate la alin. (2) egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata.
    Art. 6
    (1) Pentru liceul teoretic si vocational repartizarea candidatilor se efectueaza pe filiere, profiluri si specializari, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in functie de optiuni.
    (2) In cazul filierei tehnologice elevii studiaza in clasa a IX-a, conform planurilor-cadru de invatamant, acelasi trunchi comun. De aceea, repartizarea lor la filiera tehnologica se face global, pe liceu, iar repartizarea pe profiluri si specializari se va face in urmatorii ani de studiu, potrivit structurii curriculare aprobate si conform reglementarilor in vigoare. Unitatea de invatamant si inspectoratul scolar au obligatia de a afisa, in perioada anterioara inscrierii, oferta de scolarizare/oferta de formare profesionala concretizata in profiluri si specializari.
    (3) In cazul scolii profesionale repartizarea se efectueaza in functie de oferta scolii, pe cele 15 domenii ale pregatirii de baza. In cazul scolii de ucenici repartizarea se efectueaza in functie de oferta scolii, pe calificari profesionale. Unitatea de invatamant are obligatia de a afisa, in perioada anterioara inscrierii, oferta de formare profesionala concretizata in calificari profesionale.
    Art. 7
    Pentru liceele din filiera vocationala (profilul sportiv, militar, teologic, artistic, pedagogic), precum si pentru liceul Waldorf, specializarea filologie, se vor organiza, inainte de inceperea inscrierii computerizate, probe de aptitudini, conform metodologiilor cuprinse in anexa nr. III.
    Art. 8
    (1) La profilurile artistic, sportiv, teologic si la liceul Waldorf, specializarea filologie, aprecierea probelor de aptitudini se face prin note.
    (2) Media finala de admitere la profilurile artistic si sportiv, precum si la liceul Waldorf, specializarea filologie, se calculeaza astfel:

     3 Apt. + MA
    ------------- = MFA,
          4

    in care:
    Apt. - media aritmetica a notelor obtinute la probele de aptitudini;
    MA - media de admitere (conform art. 4);
    MFA - media finala de admitere.

    (3) Media finala de admitere la profilul teologic se calculeaza astfel:

     Apt. + 3 MA
    ------------- = MFA,
          4

    in care:
    Apt. - media aritmetica a notelor obtinute la probele de aptitudini;
    MA - media de admitere (conform art. 4);
    MFA - media finala de admitere.
    (4) La profilurile militar si pedagogic aprecierea se face pe baza de calificativ: admis sau respins.
    Art. 9
    Candidatii respinsi la probele de aptitudini vor participa la repartizarea computerizata, putandu-se inscrie la alte filiere si profiluri din cadrul aceleiasi scoli sau la celelalte licee ori scoli profesionale si de ucenici.
    Art. 10
    (1) Liceele care organizeaza clase cu predare in limbile minoritatilor nationale vor organiza o proba de verificare a cunostintelor de limba materna pentru candidatii care nu au sustinut si nu au promovat proba la limba materna respectiva in cadrul examenului de capacitate. Proba se va organiza in aceeasi perioada cu testele de aptitudini mentionate la art. 7, dupa o metodologie care va fi anuntata de catre fiecare inspectorat scolar pana la data de 1 martie 2003.
    (2) Aprecierea probei mentionate la alin. (1) se face cu note. In situatia in care candidatul a obtinut la proba cel putin nota 5, secretariatul scolii la care a fost sustinuta proba de verificare a cunostintelor de limba materna va trece nota obtinuta de candidat in fisa de inscriere a acestuia, la rubrica "nota obtinuta la limba si literatura materna la examenul de capacitate" (se va indica si limba materna la care a fost sustinuta proba). Directorul unitatii de invatamant la care a fost sustinuta proba va certifica, prin semnatura si stampila, corectitudinea notei. Nu se vor face alte modificari ale fisei de inscriere.
    (3) In situatia in care candidatul a obtinut la proba de verificare a cunostintelor de limba materna o nota mai mica decat 5, se considera ca el nu a promovat proba respectiva, iar secretariatul unitatii de invatamant la care s-a desfasurat proba va elibera fisa de inscriere, fara a completa rubrica "nota obtinuta la limba si literatura materna la examenul de capacitate" si fara a modifica in alt mod fisa.
    (4) Candidatii care au participat la proba de verificare a cunostintelor de limba materna (indiferent daca au promovat sau nu au promovat proba de verificare a cunostintelor de limba materna) isi vor completa fisa de optiuni la scolile generale de provenienta, in perioada 2 - 3 iulie 2003.
    (5) Candidatii la liceele/clasele cu predare in limba minoritatilor, care au sustinut si au promovat in cadrul examenului de capacitate proba la limba si literatura materna respectiva, nu mai trebuie sa sustina proba de verificare a cunostintelor de limba materna. Ei vor completa fisele de inscriere in perioada 26 iunie - 4 iulie 2003 la scolile generale de provenienta. Scolile generale de provenienta a acestor candidati vor completa in fisa de inscriere nota obtinuta de acestia la examenul de capacitate la proba de limba si literatura materna.
    (6) Nota obtinuta la proba de verificare a cunostintelor de limba materna nu va fi inclusa in calculul mediei de admitere, dar constituie criteriu de departajare conform art. 5.
    (7) Nu vor putea fi inscrisi la clase cu predare in limbile minoritatilor nationale decat acei candidati care au sustinut si au promovat proba de limba si literatura materna din cadrul examenului de capacitate sau proba de verificare a cunostintelor de limba materna, mentionata anterior. Pentru candidatii care nu indeplinesc conditia de mai sus nu se iau in considerare optiunile pentru clase cu predare in limbile minoritatilor nationale, inscrise in fisa.
    Art. 11
    (1) Liceele care organizeaza clase cu predare bilingva vor organiza o proba de verificare a cunostintelor la limba moderna respectiva. Proba se va organiza in aceeasi perioada cu testele de aptitudini mentionate la art. 7, conform metodologiei prezentate in anexa nr. IV.
    (2) Aprecierea probei mentionate la alin. (1) se face cu note. In situatia in care candidatul a obtinut la proba cel putin nota 6, secretariatul scolii la care a fost sustinuta proba de verificare a cunostintelor de limba moderna va trece nota obtinuta de candidat in fisa de inscriere a acestuia, la rubrica "nota obtinuta la proba de limba moderna ..." (se va indica si limba moderna la care s-a sustinut proba). Directorul unitatii de invatamant la care a fost sustinuta proba va certifica, prin semnatura si stampila, corectitudinea notei. Nu se vor face alte modificari ale fisei de inscriere.
    (3) In situatia in care candidatul a obtinut la proba de verificare a cunostintelor de limba moderna o nota mai mica decat 6, se considera ca el nu a promovat proba respectiva, iar secretariatul unitatii de invatamant la care s-a desfasurat proba va elibera fisa de inscriere fara a completa rubrica "nota obtinuta la proba de limba moderna" si fara a modifica in alt mod fisa.
    (4) Candidatii care au participat la proba de verificare a cunostintelor de limba moderna (indiferent daca au promovat sau nu au promovat aceasta proba) isi vor completa fisa de optiuni la scolile generale de provenienta, in perioada 2 - 3 iulie 2003.
    (5) Nota obtinuta la proba de verificare a cunostintelor de limba moderna nu va fi inclusa in calculul mediei de admitere.
    (6) Nu vor putea fi inscrisi la clase cu predare bilingva decat acei candidati care au sustinut si au promovat proba de verificare a cunostintelor de limba moderna, mentionata anterior. Pentru candidatii care nu indeplinesc conditia de mai sus nu se iau in considerare optiunile pentru clase cu predare bilingva, inscrise in fisa.
    (7) In cazul in care pe ultimul loc de la clasele cu predare a unei limbi moderne in regim bilingv exista candidati cu optiunea exprimata pentru clasa respectiva si care au mediile de admitere, precum si toate mediile mentionate la art. 5 alin. (2) egale, atunci va fi declarat admis la clasa bilingva candidatul care a obtinut nota mai mare la proba de verificare a cunostintelor de limba moderna.

    CAP. 2
    Organizarea inscrierii candidatilor la admitere

    Art. 12
    (1) Coordonarea la nivel national a actiunilor privind organizarea admiterii in invatamantul liceal si profesional este asigurata de Comisia nationala de admitere.
    (2) Comisia nationala de admitere se compune din:
    a) presedinte - secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar;
    b) vicepresedinti - directori generali/directori generali adjuncti din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii;
    c) 1 - 3 secretari - inspectori de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii;
    d) 4 - 5 membri - directori generali adjuncti si inspectori de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
    (3) Componenta nominala a Comisiei nationale de admitere se stabileste anual prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii.
    Art. 13
    Atributiile Comisiei nationale de admitere sunt urmatoarele:
    a) elaboreaza metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat;
    b) stabileste modelul fisei de inscriere si il transmite comisiilor judetene de admitere pana la data de 15 februarie 2003;
    c) instruieste presedintii comisiilor judetene (a municipiului Bucuresti) de admitere;
    d) organizeaza si doteaza un centru national de admitere la care se vor desfasura activitatile de creare a bazei de date si de repartizare computerizata la nivel national;
    e) controleaza si indruma actiunile legate de organizarea si desfasurarea admiterii in judetele tarii, urmarind respectarea prevederilor prezentei metodologii;
    f) controleaza modul in care isi desfasoara activitatea comisiile judetene (a municipiului Bucuresti) de admitere, comisiile de inscriere din unitatile de invatamant gimnazial si cele de admitere din unitatile de invatamant liceal si profesional;
    g) poate delega observatori ai Comisiei nationale de admitere care sa controleze si sa indrume activitatea comisiilor judetene (a municipiului Bucuresti) de admitere si a comisiilor din centrele de inscriere/centrele de admitere. Observatorii pot solicita comisiilor judetene de admitere sau Comisiei nationale de admitere, in cazul constatarii unor nereguli in desfasurarea inscrierii la licee, scoli profesionale si de ucenici, schimbari in componenta comisiilor mentionate la lit. f) si, dupa caz, sanctionarea celor vinovati;
    h) analizeaza desfasurarea admiterii la nivel national, pe baza rapoartelor elaborate de comisiile judetene (a municipiului Bucuresti) de admitere, si prezinta concluziile acestei analize conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii;
    i) propune ministrului educatiei si cercetarii modificari in metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat.
    Art. 14
    Coordonarea la nivel judetean (al municipiului Bucuresti) a actiunilor privind organizarea admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat este asigurata de comisii judetene (a municipiului Bucuresti) de admitere. La randul lor, comisiile judetene (a municipiului Bucuresti) de admitere organizeaza comisii in centrele de inscriere din unitatile de invatamant gimnazial si comisii de admitere in unitatile de invatamant liceal si profesional.
    Art. 15
    (1) Comisia judeteana (a municipiului Bucuresti) de admitere este numita prin decizie a inspectorului scolar general si este compusa din:
    - presedinte - inspector scolar general;
    - vicepresedinte - inspector scolar general adjunct sau inspector scolar de specialitate;
    - secretari - 2 - 3 inspectori scolari;
    - membri - cadre didactice, informaticieni, operatori PC, secretare.
    (2) Comisiile judetene (a municipiului Bucuresti) de admitere au urmatoarele atributii:
    a) organizeaza, monitorizeaza si raspund de modul de desfasurare a admiterii in licee, scoli profesionale si de ucenici in judetul respectiv (municipiul Bucuresti);
    b) raspund de transmiterea la scoli a prezentei metodologii si a tuturor reglementarilor privitoare la admiterea in licee, scoli profesionale si de ucenici, precum si de asigurarea cadrului pentru informarea tuturor cadrelor didactice, elevilor si parintilor in legatura cu acest subiect;
    c) elaboreaza, pana la data de 31 ianuarie 2003, impreuna cu conducerile scolilor si ale liceelor, un plan de masuri pentru pregatirea si organizarea admiterii absolventilor invatamantului gimnazial in licee, scoli profesionale si de ucenici; acest plan cuprinde, in mod obligatoriu, planificarea actiunilor de consiliere si orientare a elevilor din clasa a VIII-a si a parintilor acestora, planificarea actiunilor de informare a parintilor referitor la modalitatea de organizare a inscrierii, planificarea actiunilor de prezentare a ofertei educationale a liceelor si a unitatilor de invatamant profesional;
    d) stabilesc si anunta unitatile de invatamant, specializarile si numarul de locuri alocate pentru candidatii romi;
    e) primesc cererile de ocupare a locurilor alocate pentru candidatii romi si asigura repartizarea candidatilor pe locurile anuntate;
    f) asigura crearea, pana la data de 1 mai 2003, a unei baze de date la nivelul fiecarei unitati de invatamant gimnazial si la nivel judetean, care cuprinde datele personale ale elevilor din clasa a VIII-a, asa cum sunt ele trecute in fisa de inscriere. Coordoneaza completarea bazei de date, pe masura ce se incheie semestrul al doilea, respectiv examenul de capacitate, cu mediile de absolvire, mediile de capacitate si mediile de admitere, precum si cu notele obtinute la examenul de capacitate la probele de limba si literatura romana, matematica si limba si literatura materna (daca este cazul);
    g) stabilesc coduri, formate din 3 cifre, pentru fiecare unitate de invatamant liceal sau profesional, fiecare filiera, profil sau specializare. Pentru a se evita confuziile si greselile de completare a fiselor de inscriere, codurile pentru specializarile de la licee se vor alege dintr-un interval diferit de intervalul in care se afla codurile pentru scoli profesionale sau de ucenici: de exemplu, codurile pentru licee vor fi intre 100 si 300, iar codurile pentru scoli profesionale sau de ucenici, intre 400 si 500;
    h) asigura tiparirea, pana la data de 1 mai 2003, a unei brosuri care sa cuprinda toate informatiile necesare candidatilor pentru admiterea in invatamantul liceal si profesional, pe care o distribuie gratuit elevilor de clasa a VIII-a;
    i) organizeaza un centru judetean de admitere, dotat cu tehnica de calcul performanta, in care sa se alcatuiasca baza de date pentru inscrierea in licee, scoli profesionale si de ucenici la nivelul judetului, respectiv al municipiului Bucuresti. Sediul acestui centru poate fi la inspectoratul scolar, la o unitate de invatamant, la casa corpului didactic, la o universitate din capitala de judet (daca exista si este dotata corespunzator) etc., cu conditia ca sediul acestui centru sa fie conectat la Internet;
    j) organizeaza un centru de inscriere in fiecare unitate de invatamant gimnazial care are clase a VIII-a. In mediul rural centrul de inscriere se poate organiza in unitatea scolara din centrul de comuna. In cazuri deosebite, dupa analiza situatiei la nivel local si consultarea Comisiei nationale de admitere, stabilesc centre de inscriere la care arondeaza mai multe unitati de invatamant gimnazial. La stabilirea centrelor de inscriere se va avea in vedere dotarea acestora cu calculatoare si cu personal de specialitate, astfel incat absolventii clasei a VIII-a sa poata fi inscrisi conform calendarului. Lista centrelor si scolilor arondate se transmite unitatilor de invatamant gimnazial pana la data de 7 mai 2003;
    k) organizeaza un centru special de inscriere pentru candidatii proveniti din alte judete, in care afiseaza si listele cu liceele, scolile profesionale si de ucenici la care acestia au fost repartizati;
    l) asigura dotarea corespunzatoare a centrelor de inscriere cu calculatoare, in masura in care este posibil, legate in retea si conectate la Internet, cu imprimante, copiatoare, precum si cu consumabile in cantitate suficienta, cu alte mijloace necesare, inclusiv soft adecvat, pentru a realiza centralizarea rapida a situatiilor de la inscrierea din toate centrele de inscriere;
    m) numesc, prin decizie a inspectorului scolar general, in fiecare centru de inscriere, o comisie de inscriere, formata din directori, profesori, operatori PC, secretari, care sa asigure buna desfasurare a operatiunilor legate de inscrierea in invatamantul liceal si in invatamantul profesional de stat;
    n) numesc, pentru comisia din fiecare centru de inscriere, un presedinte, care coordoneaza activitatea in respectivul centru si tine permanent legatura cu comisia judeteana de admitere;
    o) pot decide numirea in comisiile din centrele de inscriere a unor vicepresedinti sau secretari, in functie de necesitati;
    p) aproba comisiile de admitere din licee si din scoli profesionale, propuse de directorii unitatilor de invatamant respective. Presedinte al comisiei de admitere din unitatea de invatamant este directorul unitatii de invatamant;
    q) instruiesc presedintii comisiilor din centrele de inscriere si presedintii comisiilor de admitere din unitatile de invatamant; efectueaza, daca este cazul, schimbari ale presedintilor si membrilor comisiilor din centrele de inscriere, precum si ale membrilor comisiilor de inscriere/admitere din unitatile de invatamant;
    r) iau toate masurile pentru asigurarea securitatii documentelor scrise sau informatice legate de inscrierea in invatamantul liceal si profesional de stat, inclusiv devirusarea dischetelor pe care se transmit informatiile de la centrele de inscriere la centrul judetean de admitere;
    s) transmit in fiecare centru de inscriere modelul electronic al fisei de inscriere sau, dupa caz, asigura un numar suficient de fise in fiecare centru pentru a permite inscrierea tuturor candidatilor, respectand intocmai modelul comunicat de Comisia nationala de admitere. Coordoneaza si indruma operatiile de completare a fiselor de inscriere, de verificare a fiselor listate din calculator si de corectare a eventualelor erori;
    t) isi numesc un reprezentant care sa tina permanent legatura cu presa, pentru a oferi informatia corecta si actualizata despre inscrierea la invatamantul liceal si profesional;
    u) pana la data de 26 iunie 2003 afiseaza in fiecare unitate de invatamant gimnazial si in fiecare centru de inscriere situatia centralizata pe judet (municipiul Bucuresti) a numarului de absolventi corespunzator fiecarei transe de medii de admitere (10 - 9,50; 9,49 - 9,00 etc.), pentru absolventii cu examen de capacitate. Dupa a doua sesiune a examenului de capacitate afiseaza, de asemenea, situatia centralizata pe judet (municipiul Bucuresti) a numarului de absolventi corespunzator fiecarei transe de medii de absolvire, pentru candidatii fara examen de capacitate;
    v) coordoneaza sustinerea probelor de aptitudini, precum si a probelor de verificare a cunostintelor de limba materna sau moderna;
    w) la sfarsitul fiecarei etape din prima sesiune de inscriere centralizeaza si difuzeaza in fiecare unitate gimnaziala si in fiecare centru de inscriere informatia in legatura cu locurile ramase disponibile la unitatile de invatamant liceal si profesional din judetul respectiv;
    x) valideaza listele cu candidatii declarati admisi la liceele pentru care se sustin probe de aptitudini si confirma autenticitatea listelor finale cuprinzand candidatii admisi la celelalte licee, scoli profesionale si de ucenici;
    y) coordoneaza si verifica afisarea in scolile generale, respectiv in unitatile de invatamant liceal si profesional, a listelor cu candidatii declarati admisi;
    z) elaboreaza si transmit Ministerului Educatiei si Cercetarii raportul cu privire la modul de desfasurare a fiecarei sesiuni de admitere, in termen de 10 zile de la incheierea acesteia; propun Ministerului Educatiei si Cercetarii eventuale modificari ale metodologiei de admitere in invatamantul liceal si profesional de stat.
    Art. 16
    Comisia din centrul de inscriere din unitatea de invatamant gimnazial este alcatuita din:
    - presedinte - directorul unitatii de invatamant in care este organizat centrul de inscriere;
    - vicepresedinte - directorul adjunct sau un membru al consiliului de administratie al unitatii de invatamant in care este organizat centrul de inscriere;
    - secretar - secretarul-sef al unitatii de invatamant in care este organizat centrul de inscriere;
    - membri - dirigintii claselor a VIII-a, profesori de informatica sau alte cadre didactice care au cunostinte de operare pe calculator.
    Art. 17
    Comisiile din centrele de inscriere din unitatile de invatamant gimnazial au urmatoarele atributii:
    a) organizeaza, in tot cursul anului scolar si, in special, in a doua jumatate a semestrului al doilea, actiuni de informare a elevilor din clasa a VIII-a si a parintilor acestora, referitor la modalitatea de inscriere in invatamantul liceal si profesional de stat, la prevederile cuprinse in prezenta metodologie, la graficul inscrierii in invatamantul liceal si profesional de stat etc.;
    b) asigura crearea bazei de date privitoare la absolventii clasei a VIII-a din scoala/scolile arondata/arondate centrului de inscriere si transmiterea ei la inspectoratul scolar;
    c) verifica documentele candidatilor, calculeaza media de absolvire a claselor V - VIII si media de admitere, pentru candidatii cu examen de capacitate;
    d) completeaza fisele de inscriere ale elevilor din clasa a VIII-a cu datele personale ale acestora si cu media generala de absolvire a claselor V - VIII, pana la data de 24 iunie 2003. Pentru absolventii care au promovat examenul de capacitate completeaza fisele cu media de capacitate, media de admitere si notele obtinute la probele de limba si literatura romana, matematica si limba materna (acolo unde este cazul) din cadrul examenului de capacitate;
    e) raspund de transcrierea corecta a datelor in fisele de inscriere si verifica, impreuna cu elevii, cu parintii si dirigintii, corectitudinea datelor personale, a mediilor si a notelor, a optiunilor din fisa scrisa si concordanta acesteia cu fisa din calculator; efectueaza corectarea greselilor sesizate, inainte de transmiterea fiselor la centrul judetean de admitere. Completarea incorecta a datelor din fisa de inscriere de catre membrii comisiei de inscriere atrage sanctionarea celor vinovati si a presedintelui comisiei, care raspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, dupa caz;
    f) stabilesc si anunta din timp elevilor si parintilor acestora graficul desfasurarii pe clase a actiunilor de completare a optiunilor absolventilor care au promovat examenul de capacitate. Graficul sedintelor de instruire va fi semnat de directorul unitatii de invatamant, aprobat de inspectoratul scolar si afisat la avizierul scolii cel mai tarziu pana la data de 9 mai 2003;
    g) participa, prin reprezentanti stabiliti de presedintele comisiei din centrul de inscriere, la sedintele de completare a optiunilor elevilor;
    h) informeaza parintii asupra rezultatelor obtinute la examenul de capacitate la nivelul judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, precum si asupra numarului de elevi din fiecare transa de medii de admitere;
    i) consiliaza parintii si elevii, fara a le influenta optiunile, pentru a permite candidatilor o alegere in cunostinta de cauza, prezentand toate informatiile necesare cu privire la unitatile de invatamant (forme de invatamant, filiere, profiluri, specializari, domenii de pregatire, calificari, contraindicatii medicale pentru anumite calificari profesionale etc.), la prevederile prezentei metodologii, inclusiv cu privire la riscurile completarii unui numar insuficient de optiuni sau ale completarii unor optiuni nerealiste;
    j) asigura introducerea in calculator a datelor cuprinse in fisele de inscriere;
    k) organizeaza intalnirile cu parintii si elevii, la care acestia vor verifica si vor semna fisele listate de calculator, efectueaza corecturile necesare si transmit centrului judetean de admitere observatiile privind eventuale erori in lista de control afisata;
    l) transmit centrului judetean de admitere, in format electronic, baza de date cuprinzand toate datele din fisele de inscriere ale absolventilor arondati respectivului centru de inscriere;
    m) transmit centrului judetean de admitere, prin presedintele centrului de inscriere sau printr-un delegat desemnat, fisele de inscriere completate ale absolventilor arondati centrului;
    n) afiseaza listele de control cuprinzand candidatii arondati centrului de inscriere respectiv, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si avand precizat locul ocupat in ierarhia generala a judetului;
    o) afiseaza listele primite de la centrul judetean de admitere, cuprinzand unitatile de invatamant la care au fost repartizati absolventii arondati centrului de inscriere respectiv.
    Art. 18
    Comisia de admitere din unitatile de invatamant liceal si profesional este alcatuita din:
    - presedinte - directorul unitatii de invatamant;
    - vicepresedinte - directorul adjunct al unitatii de invatamant sau un membru al consiliului de administratie;
    - secretar - secretarul-sef al unitatii de invatamant;
    - membri - 3 - 6 cadre didactice din unitatea de invatamant respectiva.
    Art. 19
    Comisiile de admitere din unitatile de invatamant liceal si profesional au urmatoarele atributii:
    a) organizeaza si raspund de modul de desfasurare a probelor de aptitudini, a probelor de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna, acolo unde este cazul;
    b) organizeaza, efectueaza si raspund de admiterea in unitatea de invatamant respectiva, in conformitate cu prezenta metodologie;
    c) verifica documentele prezentate de candidati si calculul corect al mediei de admitere;
    d) sesizeaza inspectoratului scolar judetean/al municipiului Bucuresti orice eroare constatata in completarea documentelor scolare pentru inscriere si corecteaza, acolo unde este posibil, aceste erori; corectarea mediei de admitere calculate gresit se face de catre presedintele comisiei de admitere, care semneaza si aplica stampila unitatii;
    e) asigura prezenta permanenta, pe perioada inscrierii, a unor membri ai comisiei de admitere care sa ofere informatii si consiliere persoanelor care se prezinta pentru inscriere;
    f) afiseaza la sediul unitatii scolare listele finale cu elevii admisi, validate de inspectoratul scolar;
    g) realizeaza inscrierea elevilor declarati admisi in urma repartizarii computerizate, in perioada prevazuta de prezenta metodologie;
    h) organizeaza, dupa incheierea inscrierii computerizate, desfasurarea testarii pentru constituirea claselor cu predare intensiva a unei limbi straine (daca este cazul);
    i) dupa incheierea inscrierii computerizate realizeaza repartizarea candidatilor admisi in scolile profesionale si de ucenici, pe domenii de pregatire de baza sau pe calificari.

    CAP. 3
    Completarea fiselor de inscriere ale candidatilor

    Art. 20
    (1) Inspectoratele scolare vor asigura tiparirea, pana la data de 1 mai 2003, a unei brosuri care sa cuprinda toate informatiile necesare candidatilor pentru admiterea in licee, scoli profesionale si scoli de ucenici, adica lista unitatilor de invatamant liceal si profesional, adresele acestora, planul de scolarizare acordat fiecareia pentru anul scolar 2003 - 2004, pe forme de invatamant (zi, seral, frecventa redusa), filiere, profiluri, specializari, codurile de inscriere acordate fiecarei unitati scolare/specializari (conform precizarilor din prezenta metodologie), precum si media ultimului admis la fiecare specializare sau profil din fiecare unitate scolara in anul 2002. Informatiile referitoare la licee, respectiv scoli profesionale si de ucenici, se vor gasi pe liste separate. In fiecare dintre aceste brosuri se va afla si o fisa model de inscriere.
    (2) Brosura mentionata la alin. (1), tiparita intr-un numar de exemplare mai mare decat numarul elevilor de clasa a VIII-a din judet, va fi difuzata acestora cel mai tarziu pana la data de 7 mai 2003. Fiecare unitate de invatamant va primi un numar de exemplare pentru candidatii din seriile anterioare. Inspectoratul scolar va pastra un numar de exemplare pentru candidatii proveniti din alte judete. Acestor candidati li se va distribui brosura la centrul special de inscriere.
    (3) Comisiile judetene de admitere vor lua toate masurile ca informatiile cuprinse in brosura sa fie corecte si complete. Nu se admit modificari in brosura dupa transmiterea acesteia la unitatile de invatamant.
    (4) Cinci exemplare din brosura fiecarui judet vor fi trimise, pana la data de 19 mai 2003, la Ministerul Educatiei si Cercetarii, Directia generala pentru invatamant preuniversitar. Versiunea electronica a brosurii va fi trimisa pana la aceeasi data la Ministerul Educatiei si Cercetarii, Directia generala informatizare, relatii publice, administrativ si personal.
    Art. 21
    (1) Informatiile cuprinse in brosura vor fi puse la dispozitie parintilor si elevilor si vor fi prezentate in sedinte de instruire organizate in acest scop in perioada 12 mai -  7 iunie 2003.
    (2) In situatia in care parintii doresc inscrierea la unitati scolare situate in alt judet, acestia isi iau informatiile referitoare la reteaua scolara direct de la centrele speciale de inscriere stabilite de inspectoratele scolare ale judetelor respective pentru candidatii din alte judete.
    Art. 22
    (1) Inscrierea candidatilor pentru admiterea in licee, scoli profesionale si de ucenici se va face, in perioada prevazuta de grafic, la scolile generale pe care acestia le-au absolvit (inclusiv pentru absolventii din seriile anterioare), respectiv la centrele de inscriere la care sunt arondate unitatile de invatamant pe care le-au absolvit, in situatia in care unitatea absolvita nu este centru de inscriere. Candidatii care participa la admitere in alte judete se inscriu la centrul special din judetul in care doresc sa fie admisi.
    (2) Pentru admiterea din luna iulie se vor inscrie doar candidatii care au promovat examenul de capacitate in prima sesiune sau candidatii care au obtinut certificat de capacitate in anii anteriori.
    (3) Inscrierea se face prin completarea fiselor de inscriere, conform modelului stabilit de Comisia nationala de admitere si transmis comisiilor judetene de admitere, pana la data de 15 februarie 2003.
    (4) Comisiile judetene de admitere pot transmite in centrele de inscriere doar modelul electronic al fisei de inscriere. La centrele de inscriere fisele de inscriere se completeaza electronic cu datele personale ale elevilor, cu mediile acestora, sunt listate si sunt date elevilor pentru completarea optiunilor. Fisele de inscriere vor respecta intocmai modelul transmis de Ministerul Educatiei si Cercetarii si vor fi tiparite fata-verso.
    (5) In cazuri speciale in care nu se poate realiza transmiterea electronica a fisei de inscriere, comisiile judetene de admitere raspund de transmiterea la centrele respective a fiselor de inscriere intr-un numar suficient pentru a asigura inscrierea tuturor candidatilor din fiecare scoala gimnaziala.
    Art. 23
    Secretariatele scolilor vor completa, pana la data de 24 iunie 2003, fisele de inscriere cu codul acordat unitatii de invatamant gimnazial, cu datele personale ale absolventilor clasei a VIII-a si cu mediile generale de absolvire a claselor V - VIII ale acestora. Completarea fiselor de inscriere se face electronic.
    Art. 24
    (1) In perioada 26 iunie - 4 iulie 2003 secretariatele scolilor vor completa pe fisele de inscriere, pentru candidatii care au promovat examenul de capacitate, media la examenul de capacitate, media de admitere, notele obtinute in cadrul examenului de capacitate la limba si literatura romana, la matematica si la limba si literatura materna (daca este cazul).
    (2) Fiecare unitate de invatamant gimnazial va completa si va edita din calculator o singura fisa de inscriere pentru fiecare absolvent, care va fi semnata si stampilata de directorul scolii. Nerespectarea prevederii referitoare la unicitatea fisei de inscriere se considera tentativa de frauda si atrage sanctionarea penala, civila, administrativa sau disciplinara a vinovatilor, dupa caz.
    (3) Pentru a doua sesiune de admitere se va completa, pentru candidatii care au participat la prima sesiune, dar nu au fost admisi, o noua fisa de inscriere.
    (4) Dupa incheierea introducerii in calculator a datelor personale ale candidatilor si a mediilor/notelor prevazute in fisa de inscriere, comisia din centrul de inscriere afiseaza, pana la data de 26 iunie 2003, lista cuprinzand candidatii din centrul respectiv, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere. Lista cuprinde si notele/mediile mentionate la alin. (1).
    Art. 25
    Pentru absolventii care nu au promovat examenul de capacitate in prima sesiune fisa de inscriere se va pastra la secretariat. Acesti candidati nu vor participa la prima sesiune de admitere. Dupa incheierea celei de-a doua sesiuni a examenului de capacitate, candidatii vor completa optiuni la scoala de provenienta, participand la a doua sesiune de admitere.
    Art. 26
    Directorii unitatilor de invatamant gimnazial semneaza si raspund de transcrierea corecta a datelor in fisele de inscriere ale elevilor din scoala respectiva.
    Art. 27
    Presedintii comisiilor din centrele de inscriere vor stabili din timp graficul desfasurarii pe clase a actiunilor de completare a optiunilor absolventilor care au promovat examenul de capacitate pentru liceele sau scolile profesionale si scolile de ucenici la care doresc sa fie admisi.
    Art. 28
    Aceste actiuni se vor desfasura in perioada 26 iunie - 4 iulie 2003, pe masura completarii fiselor de inscriere de catre secretariat. La fiecare sedinta vor participa elevii, parintii/tutorii legal instituiti (un parinte/tutore pentru fiecare elev) si dirigintii, precum si un membru sau un delegat al consiliului de administratie al unitatii scolare. Parintii/tutorii legal instituiti vor semna un proces-verbal de instruire.
    Art. 29
    In cadrul acestor sedinte parintii vor fi informati asupra rezultatelor obtinute la examenul de capacitate la nivelul judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, precum si asupra ierarhiei absolventilor clasei a VIII-a cu certificat de capacitate din judet (municipiul Bucuresti). Pentru aceasta inspectoratele scolare vor transmite, pana la data de 26 iunie 2003, in fiecare unitate de invatamant gimnazial, numarul de absolventi pe transe de medii de admitere, precum si locul ocupat in ierarhia judetului de fiecare absolvent, in functie de media de admitere. Unitatile scolare gimnaziale vor pune aceste informatii la dispozitie parintilor.
    Art. 30
    In cadrul sedintelor mentionate la art. 28 elevilor si parintilor li se recomanda numarul minim de optiuni pe care sa le completeze in fisa de inscriere, estimat a fi necesar pentru a-si asigura repartizarea, tinand seama de media lor de admitere si de media ultimului admis la liceele/scolile profesionale respective in anul precedent. Se va atrage atentia parintilor asupra faptului ca necompletarea unui numar suficient de optiuni poate duce la nerepartizarea elevului corespunzator mediei sale.
    Art. 31
    Dirigintele clasei care participa la inscrierea optiunilor elevilor va atentiona parintii asupra faptului ca trebuie sa faca optiuni realiste, alegand licee, scoli profesionale sau scoli de ucenici la care media de admitere din anul precedent a fost cu cel mult un punct mai mare decat media de admitere a candidatului.
    Art. 32
    Personalul scolii nu va influenta in nici un fel alegerea parintilor si a elevilor, dar ii va consilia pe acestia si va prezenta toate informatiile necesare, inclusiv riscurile completarii unui numar insuficient de optiuni sau ale completarii unor optiuni nerealiste, pentru a permite candidatilor o alegere in cunostinta de cauza.
    Art. 33
    (1) Candidatii vor completa pe fisa de inscriere, in ordinea descrescatoare a preferintelor, codurile optiunilor pentru specializarile dorite. Aceste coduri vor fi alocate de comisia judeteana de admitere pe unitati scolare, filiere, profiluri, specializari, forme de invatamant (zi, seral, frecventa redusa), limba de predare (pentru clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale).
    (2) Pentru specializarile la care predarea se face intr-o limba a unei minoritati nationale candidatii vor putea inscrie codul respectiv in fisa de optiuni numai daca au sustinut si au promovat proba de limba materna respectiva in cadrul examenului de capacitate sau proba de verificare a cunostintelor de limba materna mentionata la art. 10. In caz contrar, optiunea respectiva va fi anulata in momentul repartizarii computerizate.
    (3) Pentru specializarile la care predarea unei limbi moderne se face in regim bilingv candidatii vor putea inscrie codul respectiv in fisa de optiuni numai daca au sustinut si au promovat proba de verificare a cunostintelor la limba moderna respectiva si au pe fisa nota obtinuta la aceasta proba, conform prevederilor art. 11. In caz contrar, optiunea respectiva va fi anulata in momentul repartizarii computerizate.
    Art. 34
    (1) Parintilor li se va aduce la cunostinta numarul de locuri alocate pentru fiecare unitate de invatamant, respectiv specializare, careia i s-a acordat un cod. De asemenea, parintii vor fi informati cu privire la precizarile art. 6 alin. (2) si (3).
    (2) Brosura editata de inspectoratul scolar va contine, pentru fiecare unitate de invatamant profesional, oferta de formare profesionala concretizata in calificari profesionale.
    Art. 35
    Exemplu de completare a optiunilor:
    1. Daca prima optiune din fisa este pentru specializarea matematica-informatica, liceu - cursuri de zi, din Liceul Minerva, care are in brosura codul 107, atunci elevul va completa pozitia 1 astfel:
        ___ ___ ___
    1. | 1 | 0 | 7 |
       |___|___|___|

    2. Daca a doua optiune din fisa este pentru Liceul Apollo, specializarea stiinte sociale - cursuri serale, care are in brosura codul 279, atunci elevul va completa pozitia 2 astfel:
        ___ ___ ___
    2. | 2 | 7 | 9 |
       |___|___|___|

    3. Daca optiunea cu numarul 34 din fisa este pentru Scoala profesionala Mercur, care are in brosura codul 498, atunci elevul va completa pozitia 34 astfel:
         ___ ___ ___
    34. | 4 | 9 | 8 |
        |___|___|___|

    4. Celelalte optiuni pentru licee, scoli profesionale sau scoli de ucenici se completeaza in acelasi mod, in ordinea preferintelor, prin precizarea codului alocat fiecarei optiuni.

    Nota: Numele unitatilor de invatamant si codurile folosite pentru exemplificare sunt fictive.

    Art. 36
    Cu ocazia completarii optiunilor, parintii si candidatii vor verifica si corectitudinea celorlalte date inscrise in fisa de secretariatele scolilor si semnate de directorul scolii. Fiecare candidat isi poate copia in fisa model din brosura, pentru uz propriu, lista de optiuni, in ordinea descrescatoare a preferintelor exprimate.
    Art. 37
    (1) Completarea listei de optiuni se va face de catre candidat in prezenta parintelui/tutorelui legal instituit si a dirigintelui clasei. Acestia, impreuna cu candidatul, vor semna fisa de inscriere.
    (2) Elevii si parintii vor fi avertizati sa completeze cu responsabilitate optiunile si numarul lor, sa verifice corespondenta codurilor inscrise in fisa cu optiunile exprimate, avand in vedere ca ulterior acestea nu mai pot fi modificate.
    Art. 38
    (1) Absolventii care doresc sa sustina probe de aptitudini la licee vocationale sau probe de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna, ori care doresc sa participe la admitere in alt judet vor primi, in data de 25 iunie 2003, de la unitatea scolara pe care au absolvit-o, fisa de inscriere completata cu datele personale si cu rezultatele de la examenul de capacitate. Pe aceste fise nu vor fi completate optiuni la scoala de provenienta.
    (2) Candidatii respectivi se vor inscrie direct cu aceasta fisa pentru probele de aptitudini, respectiv probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna, ori se vor inscrie in alte judete decat cel in care au absolvit invatamantul obligatoriu.
    Art. 39
    Candidatii declarati respinsi la probele de aptitudini, precum si cei care au sustinut proba de verificare a cunostintelor de limba materna sau de limba moderna vor ridica fisele de inscriere de la secretariatele liceelor la care au sustinut probe de aptitudini/probe de verificare a cunostintelor de limba materna sau moderna si, in perioada 2 - 3 iulie 2003, isi vor completa fisele de optiuni la scoala generala/centrul de inscriere la care este arondata scoala generala pe care au absolvit-o. Acesti candidati vor participa la admiterea computerizata.
    Art. 40
    Pe masura ce se incheie operatiile de completare a fiselor de optiuni pentru diferite clase, comisia din centrul de inscriere asigura introducerea in baza de date computerizata a datelor de pe fise.
    Art. 41
    (1) Dupa introducerea integrala in calculator a datelor pentru elevii unei clase, fisele din calculator vor fi listate, semnate de presedintele centrului de inscriere si inmanate dirigintelui clasei cu proces-verbal de predare-primire.
    (2) In perioada 27 iunie - 4 iulie 2003, conform planificarii stabilite de comisia din centrul de inscriere, parintii si elevii vor verifica, in prezenta dirigintilor, corectitudinea datelor din fisa listata de calculator pentru fiecare elev.
    (3) In cazul existentei unei erori, parintii o vor semnala comisiei de inscriere prin intermediul profesorului diriginte. Comisia va proceda la corectarea greselii in baza de date computerizata si la listarea fisei corectate din calculator. Fisa gresita va fi pastrata in centrul de inscriere, in dosarul cu documente al comisiei de inscriere.
    (4) Corectarea fiselor elevilor inscrisi din alte judete se va face in centrul in care s-a facut inscrierea acestor candidati, in perioada prevazuta in grafic.
    (5) Fisele corecte sau corectate, listate din calculator, vor fi semnate de profesorul diriginte, de candidat si de parintele/tutorele acestuia, pentru a certifica faptul ca fisa este corecta si acceptata, si vor ramane in posesia parintelui/tutorelui candidatului. In cazul in care fisa initiala a fost corectata, un exemplar al fisei corectate, listata din calculator si semnata de diriginte, candidat si parintele/tutorele acestuia, va ramane atasat fisei initiale.
    (6) De asemenea, in cadrul acestor sedinte de verificare fiecare candidat va verifica prezenta numelui sau pe lista afisata la sediul scolii generale, conform art. 24 alin. (2), precum si corectitudinea datelor personale, a mediilor si a notelor din lista.
    (7) Comisia din centrul de inscriere din unitatea de invatamant gimnazial are obligatia de a verifica prezenta pe lista afisata a tuturor elevilor arondati centrului si de a semnala comisiei judetene de admitere neregulile sesizate.
    Art. 42
    (1) Dupa incheierea verificarii fiselor listate din calculator si corectarea eventualelor erori, comisia din centrul de inscriere transmite pe suport electronic baza de date la comisia judeteana de admitere, pana la data de 5 iulie 2003.
    (2) Fisele de inscriere originale se pun in plicuri care se sigileaza si se semneaza de presedintele centrului de inscriere. Presedintele, insotit de vicepresedinte sau de un delegat al centrului de inscriere, va duce fisele de optiuni originale la centrul judetean de admitere si le va preda cu proces-verbal de predare-primire presedintelui comisiei judetene de admitere. Predarea fiselor originale se face pana la data de 6 iulie 2003.
    (3) Presedintele comisiei judetene de admitere raspunde in mod direct de pastrarea in siguranta a fiselor originale. Acestea vor fi pastrate in centrul judetean de admitere o perioada de 2 ani de la incheierea admiterii.
    Art. 43
    In data de 6 iulie 2003, la momentul stabilit de catre Centrul national de admitere si comunicat fiecarui judet, baza de date va fi transmisa de la centrul judetean de admitere la Centrul national de admitere. Presedintele fiecarei comisii judetene de admitere va confirma telefonic si in scris, pana la data de 6 iulie 2003, ora 22,00, incheierea operatiei de transmitere a bazei de date catre Centrul national de admitere.

    CAP. 4
    Inscrierea la liceele la care se sustin probe de aptitudini ori probe de verificare a cunostintelor de limba materna sau moderna

    Art. 44
    Pentru liceele la care se organizeaza probe de aptitudini, probe de verificare a cunostintelor de limba materna sau de limba moderna, inscrierea pentru aceste probe se va desfasura in perioada 26 - 27 iunie 2003.
    Art. 45
    Inscrierea la aceste licee se va face direct de catre candidatii care au promovat examenul de capacitate, cu fisa de inscriere eliberata de unitatea scolara la care au absolvit cursurile gimnaziale.
    Art. 46
    (1) Secretariatele scolilor generale vor completa si vor elibera cu prioritate fisele de inscriere ale absolventilor care doresc sa participe la probe de aptitudini sau la probe de verificare a cunostintelor de limba moderna ori materna, respectiv ale celor care doresc sa participe la admitere in alt judet, pentru a le permite inscrierea la aceste probe sau completarea optiunilor in alt judet.
    (2) Fisele acestor candidati vor fi inmanate candidatilor/parintilor, care vor semna de primire in registrul scolii. In acest registru se va consemna clar natura documentului eliberat: "fisa de inscriere pentru admitere in licee, scoli profesionale si de ucenici" si motivul eliberarii fisei: "participare la probe de aptitudini" sau "participare la probe de verificare a cunostintelor de limba materna/moderna", respectiv "participare la admitere in alt judet".
    (3) La data de 4 iulie 2003, la incheierea operatiilor de completare a fiselor de inscriere, tabelul cu numele si prenumele elevilor din scoala care nu participa la admiterea computerizata va fi transmis electronic comisiei judetene de admitere.
    Art. 47
    (1) In perioada 28 - 30 iunie 2003 se vor desfasura probele de aptitudini, precum si probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna.
    (2) Organizarea acestor probe se va face conform anexei nr. III, anexei nr. IV, respectiv art. 10.
    (3) Probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna se vor organiza la centrele stabilite de comisia judeteana de admitere, astfel incat candidatii declarati admisi la aceste probe pot fi repartizati la orice unitate de invatamant liceal din judet care organizeaza clase bilingve (in limba moderna respectiva) sau clase cu predare in respectiva limba a minoritatilor.
    (4) Rezultatele probelor mentionate la alin. (1) vor fi afisate in dimineata zilei de 1 iulie 2003 la unitatile scolare care au organizat probele. In aceeasi zi la unitatea respectiva se depun si se rezolva eventualele contestatii (acolo unde anexa nr. III prevede acest lucru) si se afiseaza rezultatele finale ale probelor de aptitudini, respectiv ale probelor de verificare a cunostintelor de limba materna sau moderna.
    Art. 48
    (1) Elevii care au promovat probele de aptitudini la liceele/clasele din invatamantul vocational vor fi admisi pe locurile pentru care au sustinut testele/probele, astfel:
    a) in ordinea descrescatoare a mediilor finale de admitere, calculate conform art. 8, pentru profilurile la care aprecierea probelor de aptitudini se face prin note;
    b) in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor se face pe baza de calificativ: admis - respins.
    (2) Listele cu elevii care au fost declarati admisi pe locurile pentru care este necesara sustinerea de probe de aptitudini, conform prezentei metodologii, vor fi validate de inspectoratul scolar judetean si afisate la sediul unitatii liceale respective in ziua de 1 iulie 2003.
    (3) Candidatii declarati respinsi la probele de aptitudini vor ridica fisele de inscriere de la secretariatele liceelor la care au sustinut probe de aptitudini si, in perioada 2 - 3 iulie 2003, isi vor completa fisele de optiuni la centrul de inscriere la care este arondata scoala generala pe care au absolvit-o. Acesti candidati vor participa la repartizarea computerizata.
    (4) Candidatii care au participat la probele de verificare a cunostintelor de limba materna sau de limba moderna (indiferent daca au promovat sau nu au promovat aceste probe) vor primi fisa de inscriere de la unitatea scolara la care au sustinut probele. Candidatii vor completa, in perioada 2 - 3 iulie 2003, optiuni la centrul de inscriere la care este arondata scoala generala pe care au absolvit-o si vor participa la repartizarea computerizata.
    (5) Pentru candidatii mentionati la alin. (3) si (4) comisiile din centrele de inscriere vor asigura, in perioada 2 - 4 iulie 2003, introducerea in baza de date a optiunilor din fisele de inscriere, verificarea fiselor listate din calculator, precum si corectarea eventualelor erori.
    Art. 49
    (1) Centrul judetean de admitere va transmite la Centrul national de admitere, intr-un fisier separat, in acelasi timp cu baza de date pentru admiterea computerizata, lista candidatilor admisi la liceele vocationale in urma promovarii probelor de aptitudini.
    (2) Centrul judetean de admitere va transmite la Centrul national de admitere, intr-un fisier separat, in acelasi timp cu baza de date pentru admiterea computerizata, lista candidatilor care au promovat probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna.
    (3) Listele cuprinzand candidatii admisi la liceele militare vor fi trimise electronic de catre centrele judetene de admitere din judetele in care se afla unitatile de invatamant respective, intr-un fisier separat, la Centrul national de admitere, pana la data de 4 iulie 2003.
    (4) Listele mentionate la alin. (1), (2) si (3) vor cuprinde: numele, initiala tatalui si prenumele candidatului, codul numeric personal al acestuia, scoala si judetul de provenienta, precum si media de admitere.

    CAP. 5
    Repartizarea computerizata si afisarea rezultatelor

    Art. 50
    (1) La data de 7 iulie 2003 Centrul national de admitere va verifica bazele de date transmise de comisiile judetene/a municipiului Bucuresti si va transmite acestora eventualele nereguli semnalate (candidati inscrisi in mai multe judete, candidati aflati in baza de date pentru admiterea computerizata si care au fost deja admisi la liceele la care se sustin probe de aptitudini etc.), pentru remedierea acestora.
    (2) Corectarea erorilor mentionate anterior se va face pana la data de 9 iulie 2003 si se va confirma la Centrul national de admitere pana la ora 22,00 a aceleiasi zile.
    (3) La data de 10 iulie 2003 se va efectua repartizarea computerizata a absolventilor de clasa a VIII-a care au promovat examenul de capacitate, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in functie de optiunile candidatilor, inscrise in fisa de optiuni. La repartizare se vor folosi criteriile de departajare mentionate la art. 5. Nu se vor lua in considerare optiunile care nu satisfac conditiile de varsta precizate la art. 3, precum si optiunile pentru licee/clase cu predare in limbile minoritatilor nationale sau clase bilingve, ale candidatilor care nu au sustinut si nu au promovat proba de limba materna in cadrul examenului de capacitate sau proba de verificare a cunostintelor de limba materna, respectiv de limba moderna, prevazute in prezenta metodologie.
    (4) La data de 11 iulie 2003 centrele judetene de admitere vor tipari si vor afisa in fiecare unitate de invatamant gimnazial, precum si in centrul special de inscriere pentru absolventii proveniti din alte judete:
    a) lista candidatilor din unitatea respectiva, admisi in licee, scoli profesionale si de ucenici, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, cu unitatea scolara la care au fost admisi;
    b) situatia locurilor ramase libere la fiecare unitate de invatamant liceal sau profesional din judet dupa incheierea primei etape a primei sesiuni de admitere.
    (5) La incheierea repartizarii computerizate a elevilor care au promovat examenul de capacitate centrul judetean de admitere va transmite fiecarei unitati de invatamant liceal sau profesional lista tuturor candidatilor admisi in acea unitate, pe specializari, domenii ale pregatirii de baza, respectiv pe calificari profesionale, lista care va fi afisata la sediul unitatii respective cel mai tarziu pana la data de 13 iulie 2003.
    Art. 51
    (1) In situatia in care, la incheierea acestei etape a primei sesiuni de admitere, intr-un judet au mai ramas locuri libere, candidatii ramasi nerepartizati vor completa o noua fisa de optiuni in perioada 12 - 14 iulie 2003 si vor participa la a doua etapa a primei sesiuni de admitere.
    (2) Completarea optiunilor se va face la centrele de inscriere stabilite de comisia judeteana de admitere. Lista acestor centre va fi comunicata prin afisare la fiecare unitate de invatamant gimnazial, o data cu listele prevazute la art. 50 alin. (4).
    (3) Introducerea noilor baze de date in calculator, verificarea fiselor cu optiuni listate din calculator, precum si corectarea eventualelor erori se vor face in aceeasi perioada.
    (4) La data de 15 iulie 2003, pana la ora 14,00, noile baze de date se vor transmite la centrul judetean de admitere, care le va transmite la Centrul national de admitere in aceeasi zi, pana la ora 22,00.
    (5) Pana la data de 17 iulie 2003 Centrul national de admitere va realiza repartizarea computerizata a candidatilor din a doua etapa a primei sesiuni de admitere.
    (6) Pana la data de 18 iulie 2003 centrele judetene de admitere vor tipari si vor afisa in fiecare unitate de invatamant gimnazial, precum si in centrul special de inscriere pentru absolventii proveniti din alte judete:
    a) lista candidatilor din unitatea respectiva, admisi in licee, scoli profesionale si de ucenici, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, cu unitatea scolara la care au fost admisi;
    b) situatia locurilor ramase libere la fiecare unitate de invatamant liceal sau profesional din judet dupa incheierea celei de-a doua etape a primei sesiuni de admitere.
    Art. 52
    La incheierea repartizarii computerizate a elevilor care au participat la a doua etapa a primei sesiuni de admitere, centrul judetean de admitere va transmite fiecarei unitati de invatamant liceal sau profesional lista tuturor candidatilor admisi in acea unitate, pe specializari, domenii ale pregatirii de baza, respectiv pe calificari profesionale, lista care va fi afisata la sediul unitatii respective cel mai tarziu pana la data de 20 iulie 2003.
    Art. 53
    (1) In perioada 14 - 21 iulie 2003 absolventii isi vor depune, la unitatile scolare la care au fost declarati admisi, dosarele de inscriere cuprinzand actele de studii in original.
    (2) Inscrierea la licee, scoli profesionale si de ucenici a candidatilor declarati admisi in urma repartizarii computerizate se efectueaza pe baza urmatoarelor acte:
    a) cererea de inscriere;
    b) certificatul de nastere, in copie legalizata;
    c) certificatul de capacitate;
    d) foaia matricola pentru clasele V - VIII (cu calculul mediei generale);
    e) fisa medicala.
    (3) Candidatii care, in perioada mentionata la alin. (1), nu isi depun dosarele de inscriere se considera retrasi, iar locurile corespunzatoare vor fi declarate neocupate si vor fi utilizate pentru a doua sesiune de admitere.
    (4) Unitatile de invatamant liceal si profesional transmit comisiei judetene de admitere, pana la data de 25 iulie 2003, situatia locurilor ramase libere in urma neinscrierii unor candidati repartizati in prima sesiune.
    Art. 54
    (1) In perioada 23 - 28 iulie 2003 comisia judeteana de admitere va rezolva situatiile speciale aparute dupa repartizarea computerizata: schimburi de elevi sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere in baza de date computerizata a optiunilor elevilor etc.
    (2) Nu se vor face suplimentari de locuri si se va respecta in toate cazurile criteriul referitor la media de admitere. Deciziile se vor lua dupa inventarierea tuturor cazurilor de la nivelul judetului.
    (3) Deciziile comisiei judetene de admitere vor fi luate in plen, cu consemnare intr-un proces-verbal, si vor fi facute publice prin afisare la sediul inspectoratului scolar.

    CAP. 6
    A doua sesiune de admitere in licee, in scoli profesionale si de ucenici

    Art. 55
    (1) In perioada 3 - 7 septembrie 2003 se va desfasura a doua sesiune de admitere in licee, scoli profesionale si in scoli de ucenici, pe locurile ramase libere in urma repartizarii computerizate din iunie - iulie 2003, conform graficului din anexa nr. II la ordin.
    (2) La a doua sesiune de admitere participa candidatii care au promovat examenul de capacitate in a doua sesiune, cei nerepartizati la sesiunea de admitere din luna iulie, cei care nu s-au inscris in termenul prevazut la art. 53, precum si cei care nu au promovat examenul de capacitate.
    (3) Repartizarea din perioada 3 - 7 septembrie 2003 pe locurile ramase libere se va face computerizat, la nivelul fiecarui judet.
    (4) Absolventii care au promovat examenul de capacitate vor fi primii repartizati, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere.
    (5) Dupa incheierea repartizarii absolventilor clasei a VIII-a cu examen de capacitate, vor fi repartizati, pe locurile ramase libere la scolile profesionale si la scolile de ucenici, absolventii clasei a VIII-a care nu au promovat examenul de capacitate, in ordinea descrescatoare a mediilor de absolvire a claselor V - VIII.
    (6) Completarea fiselor cu optiuni se face la centrul de inscriere la care este arondata scoala respectiva.
    (7) Comisiile judetene de admitere anunta, pana la data de 15 august 2003, centrele de inscriere stabilite pentru a doua sesiune de admitere si unitatile de invatamant gimnazial arondate acestora, prin afisare in fiecare unitate de invatamant gimnazial din judet (municipiul Bucuresti), care are candidati.
    Art. 56
    (1) Completarea fiselor de inscriere de catre secretariatele scolilor, completarea de catre elevi si parintii acestora a optiunilor pentru licee, scoli profesionale si scoli de ucenici, introducerea in calculator a optiunilor exprimate, precum si verificarea fiselor listate din calculator se desfasoara in perioada 4 - 6 septembrie 2003. Sedintele de completare a optiunilor absolventilor se desfasoara conform programarii facute de comisia din centrul de inscriere, comunicata prin afisare la avizierul centrului, pana la data de 3 septembrie 2003.
    (2) Pana la data de 6 septembrie 2003, ora 22,00, baza de date va fi transmisa pe suport electronic de la fiecare centru de inscriere la centrul judetean de admitere.
    (3) Pana la data de 7 septembrie 2003, ora 12,00, comisia judeteana de admitere realizeaza repartizarea computerizata a candidatilor din a doua sesiune de admitere.
    (4) Pana la data de 7 septembrie 2003, ora 22,00, centrele judetene de admitere vor tipari si vor afisa in fiecare unitate de invatamant gimnazial care a avut candidati in a doua sesiune de admitere:
    a) lista candidatilor din unitatea respectiva, admisi in licee, scoli profesionale si de ucenici, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, cu unitatea scolara la care au fost admisi;
    b) situatia locurilor ramase libere la fiecare unitate de invatamant liceal sau profesional din judet.
    (5) Pana la aceeasi data centrul judetean de admitere va transmite fiecarei unitati de invatamant liceal si profesional lista candidatilor admisi in acea unitate, pe specializari, domenii ale pregatirii de baza, respectiv pe calificari profesionale, lista care va fi afisata la sediul unitatii respective cel mai tarziu pana la data de 8 septembrie 2003.
    (6) Daca, in urma repartizarii computerizate, au mai ramas locuri libere si candidati nerepartizati, comisia judeteana de admitere va rezolva situatiile speciale aparute dupa repartizarea computerizata. Deciziile se vor lua cu respectarea prezentei metodologii si vor fi facute publice prin afisare la sediul unitatilor de invatamant gimnazial pana la data de 11 septembrie 2003.
    Art. 57
    (1) In situatia in care au mai ramas locuri libere la liceele/clasele pentru care se sustin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna, secretariatele scolilor gimnaziale vor completa si vor elibera cu prioritate, pana la data de 3 septembrie 2003, fisele candidatilor care doresc sa participe la aceste probe.
    (2) Inscrierea pentru aceste probe se va face in data de 3 septembrie 2003, iar sustinerea lor va avea loc in perioada 4 - 5 septembrie 2003.
    (3) Afisarea rezultatelor la probele de aptitudini sau la probele de verificare a cunostintelor de limba materna ori de limba moderna se va face pana in dimineata zilei de 5 septembrie 2003. In aceeasi zi se depun si se rezolva eventualele contestatii (acolo unde metodologia permite) si se afiseaza rezultatele finale.
    (4) Candidatii care au promovat probele de aptitudini la liceele/clasele vocationale vor fi admisi pe locurile ramase libere dupa prima sesiune de admitere, conform art. 48 alin. (1).
    (5) Candidatii declarati respinsi la probele de aptitudini, precum si cei care au participat la probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna (indiferent daca au promovat sau nu au promovat aceste probe) vor primi fisa de inscriere si vor completa optiuni la centrul de inscriere la care este arondata scoala de provenienta in zilele de 5 - 6 septembrie 2003. In aceeasi perioada vor fi introduse in calculator datele din fisele acestor candidati si vor fi verificate fisele listate din calculator.
    Art. 58
    Inscrierea la scoala profesionala sau de ucenici a candidatilor fara examen de capacitate, declarati admisi, se face pe baza acelorasi acte mentionate la art. 53, cu exceptia certificatului de capacitate.

    CAP. 7
    Dispozitii finale

    Art. 59
    (1) Comisiile judetene de admitere stabilesc, cu avizul Comisiei nationale de admitere, si anunta, prin afisare la sediul inspectoratului scolar, pana la data de 15 mai 2003, unitatile de invatamant, specializarile si numarul de locuri alocate pentru candidatii romi, pe baza masurilor afirmative, promovate in contextul Strategiei guvernamentale privind imbunatatirea situatiei romilor. Numarul de locuri anuntat nu mai poate fi modificat dupa data de 15 mai 2003.
    (2) Locurile speciale pentru candidatii romi se vor aloca peste numarul de locuri acordat prin planul de scolarizare, in limita a 30 de elevi la clasa.
    (3) Cererile pentru inscrierea pe locurile speciale pentru romi se primesc la comisia judeteana de admitere pana la data de 6 iunie 2003, ora 16,00. Orice cerere depusa dupa aceasta data nu va fi luata in considerare.
    (4) Candidatii din etnia romilor care concureaza pentru ocuparea locurilor alocate distinct pentru acestia trebuie sa prezinte la inscriere, pe langa actele precizate la art. 53, o recomandare scrisa din partea presedintelui unei organizatii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituita, prin care se atesta apartenenta lor la etnia romilor si nu faptul ca fac parte din respectiva organizatie.
    (5) In perioada 26 - 28 iunie 2003 comisia judeteana de admitere asigura repartizarea candidatilor care au depus cereri pana la data mentionata la alin. (3) pe locurile speciale pentru romi, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in baza optiunilor exprimate de candidati. Repartizarea se face in sedinta publica. Conform art. 2, pot fi repartizati la licee doar candidatii care au promovat examenul de capacitate; candidatii care nu au promovat examenul de capacitate vor fi repartizati la scoli profesionale si la scoli de ucenici, pe locurile speciale pentru romi.
    (6) In situatia in care locurile speciale pentru romi nu au fost ocupate in prima sesiune de admitere, cererile pentru aceste locuri se vor depune pe data de 4 septembrie 2003, iar repartizarea candidatilor se face in ziua de 5 septembrie 2003.
    Art. 60
    (1) Inscrierea candidatilor pentru invatamantul special (licee, scoli profesionale si scoli de ucenici) se organizeaza de catre comisia judeteana de admitere, in perioada 28 - 30 iunie 2003.
    (2) Locurile alocate invatamantului liceal si profesional special sunt anuntate in brosura de admitere, intr-o lista separata care va purta mentiunea ca aceste locuri nu participa la repartizarea computerizata. Vor fi precizate in brosura locul si data in care se va face repartizarea candidatilor pentru invatamantul special, precum si conditiile specifice de inscriere (documente care sa dovedeasca tipul si gradul de deficienta etc.).
    (3) Repartizarea pe locurile din unitatile de invatamant special se face in functie de tipul si gradul de deficienta, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere sau de absolvire, dupa caz, si in functie de optiuni.
    Art. 61
    Prezentarea de inscrisuri false la inscrierea in licee, in scoli profesionale si de ucenici se pedepseste conform legii si atrage eliminarea din admitere a candidatului respectiv. In cazul in care descoperirea falsului se face dupa incheierea admiterii, candidatul respectiv pierde locul obtinut prin frauda.
    Art. 62
    Persoanele vinovate de eliberarea mai multor fise de inscriere pentru acelasi elev, de transcrierea eronata a datelor personale ori a notelor sau de nerespectarea altor prevederi ale prezentei metodologii vor fi sanctionate disciplinar, administrativ, civil sau penal, dupa caz.
    Art. 63
    Comisia nationala de admitere poate decide, in situatii justificate, sa afiseze in avans sau mai tarziu fata de calendarul admiterii aprobat prin prezentul ordin listele cuprinzand repartizarea cu ajutorul computerului a absolventilor clasei a VIII-a.

    ANEXA 2

    CALENDARUL ADMITERII IN INVATAMANTUL LICEAL SI PROFESIONAL DE STAT
                     pentru anul scolar 2003 - 2004

 ______________________________________________________________________________
| DATA LIMITA/     |                        EVENIMENTUL                        |
| PERIOADA         |                                                           |
|__________________|___________________________________________________________|
| 31 ianuarie 2003 | Elaborarea planului de masuri judetean pentru pregatirea  |
|                  | si organizarea admiterii                                  |
|__________________|___________________________________________________________|
| 1 martie 2003    | Anuntarea de catre inspectoratele scolare a metodologiei  |
|                  | de organizare a probei de verificare a cunostintelor de   |
|                  | limba materna                                             |
|__________________|___________________________________________________________|
| 1 mai 2003       | Crearea bazei de date la nivelul fiecarei unitati de      |
|                  | invatamant gimnazial si la nivel judetean, cuprinzand     |
|                  | datele personale ale elevilor de clasa a VIII-a           |
|                  |                                                           |
|                  | Tiparirea brosurii care cuprinde informatiile despre      |
|                  | admitere                                                  |
|__________________|___________________________________________________________|
| 7 mai 2003       | Transmiterea in scolile gimnaziale a brosurilor cuprinzand|
|                  | informatiile legate de admitere                           |
|                  |                                                           |
|                  | Inspectoratele transmit scolilor gimnaziale lista         |
|                  | centrelor de inscriere, precum si scolile arondate        |
|                  | fiecarui centru                                           |
|__________________|___________________________________________________________|
| 9 mai 2003       | Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a graficului|
|                  | sedintelor de instruire a elevilor de clasa a VIII-a si a |
|                  | parintilor acestora                                       |
|__________________|___________________________________________________________|
| 19 mai 2003      | Transmiterea la Ministerul Educatiei si Cercetarii a      |
|                  | brosurilor de admitere ale fiecarui judet, in versiune    |
|                  | electronica si tiparita                                   |
|__________________|___________________________________________________________|
| 12 mai - 07 iunie| Sedinte de instruire cu parintii si elevii pentru         |
| 2003             | prezentarea metodologiei de admitere si a planului de     |
|                  | scolarizare                                               |
|__________________|___________________________________________________________|
| 07 - 24 iunie    | Completarea de catre secretariatele scolilor a fiselor de |
| 2003             | inscriere cu codul unitatii de invatamant gimnazial, cu   |
|                  | datele personale ale absolventilor claselor a VIII-a si cu|
|                  | mediile generale de absolvire                             |
|__________________|___________________________________________________________|
| 16 - 24 iunie    | Examenul de capacitate                                    |
| 2003             |                                                           |
|__________________|___________________________________________________________|
| Prima sesiune de admitere in invatamantul liceal si profesional de stat      |
|______________________________________________________________________________|
| 25 iunie 2003    | Eliberarea fiselor de inscriere, fara optiuni completate, |
|                  | pentru candidatii care se inscriu la liceele la care se   |
|                  | sustin probe de aptitudini, probe de verificare a         |
|                  | cunostintelor de limba moderna sau materna sau care se    |
|                  | inscriu in unitati de invatamant din alte judete          |
|__________________|___________________________________________________________|
| 26 iunie 2003    | Inspectoratele anunta, pe transe de medii de admitere,    |
|                  | numarul de absolventi ce au promovat examenul de          |
|                  | capacitate si ierarhia la nivel judetean                  |
|                  |                                                           |
|                  | Afisarea in fiecare scoala gimnaziala a listei            |
|                  | absolventilor in ordinea descrescatoare a mediilor de     |
|                  | admitere, ca element suplimentar de control pentru elevi  |
|                  | si parinti                                                |
|__________________|___________________________________________________________|
| 26 iunie -       | Completarea la secretariatele scolilor a fiselor de       |
| 04 iulie 2003    | inscriere cu rezultatele de la examenul de capacitate     |
|__________________|___________________________________________________________|
| 26 iunie -       | Completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre    |
| 04 iulie 2003    | parinti/elevi, asistati de dirigintii claselor a VIII-a.  |
|                  |                                                           |
|                  | Completarea fiselor de inscriere de catre absolventii     |
|                  | proveniti din alte judete, la centrul special desemnat din|
|                  | judetul pentru care solicita inscrierea                   |
|                  |                                                           |
|                  | Introducerea in baza de date computerizata a datelor din  |
|                  | fisele de inscriere                                       |
|__________________|___________________________________________________________|
| 27 iunie -       | Verificarea de catre parinti si candidati a fiselor       |
| 04 iulie 2003    | editate de calculator, corectarea greselilor in baza de   |
|                  | date computerizata si listarea fiselor corectate din      |
|                  | calculator                                                |
|__________________|___________________________________________________________|
| 26 - 27 iunie    | Inscrierea candidatilor la liceele care organizeaza probe |
| 2003             | de aptitudini sau probe de verificare a cunostintelor de  |
|                  | limba moderna sau materna                                 |
|__________________|___________________________________________________________|
| 26 - 28 iunie    | Repartizarea candidatilor pe locurile speciale pentru romi|
| 2003             |                                                           |
|__________________|___________________________________________________________|
| 28 - 30 iunie    | Sustinerea probelor de aptitudini sau a probelor de       |
| 2003             | verificare a cunostintelor de limba moderna sau de limba  |
|                  | materna                                                   |
|                  |                                                           |
|                  | Repartizarea candidatilor pentru invatamantul special     |
|__________________|___________________________________________________________|
| 01 iulie 2003    | Afisarea rezultatelor la probele de aptitudini sau la     |
|                  | probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau|
|                  | materna si rezolvarea eventualelor contestatii.           |
|                  |                                                           |
|                  | Afisarea listei candidatilor admisi la liceele/clasele    |
|                  | pentru care se sustin probe de aptitudini, lista validata |
|                  | de inspectoratul scolar                                   |
|__________________|___________________________________________________________|
| 02 - 03 iulie    | Completarea fisei de optiuni de catre candidatii care au  |
| 2003             | fost respinsi la liceele/clasele care organizeaza probe de|
|                  | aptitudini.                                               |
|                  |                                                           |
|                  | Completarea fisei de optiuni de catre candidatii care au  |
|                  | sustinut probe de verificare a cunostintelor de limba     |
|                  | moderna sau de limba materna                              |
|__________________|___________________________________________________________|
| 04 iulie 2003    | Transmiterea, de catre comisiile din centrele de          |
|                  | inscriere, la comisia judeteana de admitere, a tabelului  |
|                  | cu numele si prenumele elevilor din scoala, care nu       |
|                  | participa la admiterea computerizata.                     |
|                  |                                                           |
|                  | Transmiterea, de catre comisiile judetene, la Centrul     |
|                  | national de admitere a listelor cuprinzand candidatii     |
|                  | admisi la liceele militare.                               |
|__________________|___________________________________________________________|
| 05 iulie 2003    | Termenul limita pentru transmiterea bazei de date de la   |
|                  | centrele de inscriere la Centrul judetean de admitere     |
|__________________|___________________________________________________________|
| 06 iulie 2003    | Transmiterea bazei de date de la centrele judetene de     |
|                  | admitere la Centrul national de admitere                  |
|                  |                                                           |
|                  | Predarea fiselor de inscriere originale la comisia        |
|                  | judeteana de admitere                                     |
|__________________|___________________________________________________________|
| 07 - 09 iulie    | Verificarea si corectarea bazelor de date de catre Comisia|
| 2003             | nationala de admitere, comisiile judetene si transmiterea |
|                  | modificarilor la comisia nationala                        |
|__________________|___________________________________________________________|
| 10 iulie 2003    | Repartizarea computerizata in invatamantul liceal si      |
|                  | profesional                                               |
|__________________|___________________________________________________________|
| 11 iulie 2003    | Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a listelor  |
|                  | cu absolventii repartizati proveniti din scolile          |
|                  | respective si a listei cu locurile neocupate in unitatile |
|                  | de invatamant liceal si profesional din judet.            |
|                  |                                                           |
|                  | Afisarea listei centrelor de inscriere pentru a doua etapa|
|                  | a primei sesiuni de admitere                              |
|__________________|___________________________________________________________|
| 13 iulie 2003    | Afisarea de catre fiecare unitate de invatamant liceal si |
|                  | profesional a listei candidatilor repartizati in acea     |
|                  | unitate                                                   |
|__________________|___________________________________________________________|
| 12 - 14 iulie    | Completarea unei noi fise de optiuni de catre candidatii  |
| 2003             | ramasi nerepartizati dupa prima etapa a primei sesiuni de |
|                  | admitere, introducerea datelor in calculator, verificarea |
|                  | fiselor listate si corectarea eventualelor erori          |
|__________________|___________________________________________________________|
| 15 iulie 2003    | Transmiterea noilor baze de date la Centrul national de   |
|                  | admitere                                                  |
|__________________|___________________________________________________________|
| 17 iulie 2003    | Repartizarea computerizata a candidatilor din a doua etapa|
|                  | a primei sesiuni de admitere                              |
|__________________|___________________________________________________________|
| 18 iulie 2003    | Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial/in centrul  |
|                  | special de inscriere a listelor cu absolventii proveniti  |
|                  | din scolile respective/din alte judete, repartizati in a  |
|                  | doua etapa si a listei cu locurile neocupate in unitatile |
|                  | de invatamant liceal si profesional                       |
|__________________|___________________________________________________________|
| 20 iulie 2003    | Afisarea de catre fiecare unitate de invatamant liceal si |
|                  | profesional a listei candidatilor repartizati in acea     |
|                  | unitate in a doua etapa                                   |
|__________________|___________________________________________________________|
| 14 - 21 iulie    | Depunerea dosarelor candidatilor la scolile la care au    |
| 2003             | fost admisi                                               |
|__________________|___________________________________________________________|
| 25 iulie 2003    | Transmiterea de catre unitatile de invatamant liceal si   |
|                  | profesional a situatiei locurilor ramase libere in urma   |
|                  | neinscrierii candidatilor admisi in prima sesiune de      |
|                  | admitere                                                  |
|__________________|___________________________________________________________|
| 23 - 28 iulie    | Rezolvarea de catre comisia judeteana de admitere a       |
| 2003             | situatiilor speciale ivite dupa repartizarea computerizata|
|__________________|___________________________________________________________|
| A doua sesiune de admitere in licee, scoli profesionale si de ucenici        |
|______________________________________________________________________________|
| 15 august 2003   | Anuntarea de catre comisia judeteana a centrelor de       |
|                  | inscriere pentru a doua sesiune de admitere               |
|__________________|___________________________________________________________|
| 3 septembrie 2003| Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a graficului|
|                  | sedintelor de completare a optiunilor de catre absolventii|
|                  | claselor a VIII-a si parintii acestora                    |
|                  |                                                           |
|                  | Eliberarea fiselor candidatilor care participa la probe de|
|                  | aptitudini sau la probe de verificare a cunostintelor de  |
|                  | limba                                                     |
|                  |                                                           |
|                  | Inscrierea candidatilor pentru locurile ramase libere la  |
|                  | clasele pentru care se sustin probe de aptitudini sau     |
|                  | probe de verificare a cunostintelor de limba moderna sau  |
|                  | materna                                                   |
|__________________|___________________________________________________________|
| 4 - 5 septembrie | Sustinerea probelor de aptitudini sau a probelor de       |
| 2003             | verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna   |
|__________________|___________________________________________________________|
| 5 septembrie 2003| Afisarea rezultatelor la probele de aptitudini sau la     |
|                  | probele de verificare a cunostintelor de limba moderna sau|
|                  | materna si rezolvarea eventualelor contestatii            |
|__________________|___________________________________________________________|
| 4 - 6 septembrie | Completarea optiunilor candidatilor care participa la a   |
| 2003             | doua sesiune de admitere                                  |
|__________________|___________________________________________________________|
| 5 - 6 septembrie | Completarea fisei de optiuni de catre candidatii care au  |
| 2003             | fost respinsi la liceele/clasele care organizeaza probe de|
|                  | aptitudini sau care au sustinut probe de verificare a     |
|                  | cunostintelor de limba moderna sau de limba materna       |
|__________________|___________________________________________________________|
| 6 septembrie 2003| Transmiterea bazei de date de la centrele de inscriere la |
|                  | centrul judetean de admitere                              |
|__________________|___________________________________________________________|
| 7 septembrie 2003| Repartizarea computerizata a candidatilor care participa  |
|                  | la a doua sesiune de admitere                             |
|__________________|___________________________________________________________|
| 7 septembrie 2003| Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a listelor  |
|                  | cu absolventii repartizati proveniti din scolile          |
|                  | respective si a listei cu locurile neocupate in unitatile |
|                  | de invatamant liceal si profesional din judet             |
|__________________|___________________________________________________________|
| 8 septembrie 2003| Afisarea de catre fiecare unitate de invatamant liceal si |
|                  | profesional a listei candidatilor repartizati in acea     |
|                  | unitate                                                   |
|__________________|___________________________________________________________|
| 11 septembrie    | Rezolvarea situatiilor speciale                           |
| 2003             |                                                           |
|__________________|___________________________________________________________|

    ANEXA 3

                         PROBELE DE APTITUDINI
                PENTRU ADMITEREA IN LICEELE VOCATIONALE
                    PROFIL ARTISTIC - ARTE VIZUALE
                             specializarile
Arte plastice si decorative, Arhitectura, arte ambientale si design

    A. PROBA DE PERCEPTIE VIZUALA

    - studiu dupa natura - desen: natura statica compusa din doua sau cel mult trei obiecte, dintre care unul de rotatie (vase de lut, corpuri geometrice, fructe sau legume, naturale sau mulaje), compusa pe contraste valorice.
    * Daca in fundal se foloseste o draperie, aceasta nu va avea falduri.
    * Se interzice compunerea naturii statice in exclusivitate din obiecte albe (gips), pe fundal alb.
    - tehnica la alegerea candidatului: creion sau carbune

    Criterii de apreciere:
    - Compunerea spatiului plastic (incadrarea in pagina)
    - Raportul dintre obiecte (proportii)
    - Forma, caracterul obiectelor
    - Redarea spatiului si a volumului
    - Raport valoric

    B. PROBA DE CREATIVITATE

    O compozitie pe o tema data, executata in culoare sau volum (la alegerea candidatului).
    a) CULOARE: O compozitie cu personaje si cu enuntarea unei probleme de culoare - tehnica, culori de apa.
    b) VOLUM - compozitie ronde-bosse, cu personaje - modelaj in lut.

    Criterii de apreciere:
    a) - unitatea compozitiei si incadrarea in subiect;
    - rezolvarea problemei de culoare enuntata;
    - nota personala, originalitate, creativitate.
    b) - raportul intre elemente, proportii, miscare, rezolvarea plastica a volumelor.

    NOTA:
    Pentru clasele de arhitectura proba de creativitate se adapteaza specialitatii, sau se inlocuieste cu o proba de memorie vizuala, proba scrisa, in care candidatii vor descrie in maxim trei pagini un edificiu arhitectural cunoscut, sau un ansamblu arhitectural (de exemplu centrul orasului). Se recomanda ca lucrarea sa contina si schite de detaliu sau ansamblu, a caror calitate va fi evaluata dupa criterii plastice.

    Criterii de apreciere pentru proba de memorie vizuala:
    - cantitatea si calitatea informatiilor furnizate;
    - numarul detaliilor descrise;
    - claritatea exprimarii si puterea de sugestie a textului;
    - expresivitatea schitelor pe care le contine lucrarea.

    NOTA:
    Nu se admit contestatii la probele de aptitudini.

                         PROBELE DE APTITUDINI
                 PENTRU ADMITEREA IN LICEUL VOCATIONAL
                         SPECIALIZAREA MUZICA
                         SECTIA INSTRUMENTALA

    A. Instrumentele orchestrei simfonice

    1. Instrumente cu coarde cu arcus, corzi ciupite, instrumente de suflat

    Proba I
    Proba de instrument compusa din:
    a) o gama, la alegerea comisiei, din patru game propuse de candidat;
    b) un studiu, pe note, la alegerea comisiei, din patru studii propuse de candidat;
    c) un studiu la alegerea candidatului, fara partitura.
    Lucrarile se prezinta in ordinea aleasa de candidat si vor fi cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a II-a
    Recital instrumental:
    a) doua parti dintr-o lucrare/piesa muzicala preclasica, la alegerea candidatului, fara partitura;
    b) o lucrare/piesa muzicala, de factura clasica, romantica, romaneasca sau moderna, la alegerea candidatului, fara partitura.
    Lucrarile se prezinta in ordinea aleasa de candidat si vor fi cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a III-a
    a) Auz melodic, constand in intervale simple si compuse pana la decima si solfegiu la prima vedere, pe baza de bilete de examen, diferentiat pentru:
    - vioara;
    - corzi grave - suflatori - percutie;
    b) Dicteu melodic de 12 - 16 masuri, diferentiat pentru:
    - vioara;
    - corzi grave - suflatori - percutie;
    Probele a) si b) se apreciaza cu o singura nota, care se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

    2. Instrumente de percutie

    Proba I
    Proba de instrument compusa din:
    a) o gama, la alegerea comisiei, din patru game propuse de candidat;
    b) un studiu pe note, la alegerea candidatului cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu;
    c) un studiu pe note, la alegerea comisiei, din sase studii propuse de candidat, cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a II-a
    Recital instrumental:
    doua lucrari/piese muzicale cu acompaniament de pian, de factura culta, din creatia romaneasca si universala, (se admit si transcriptii), la alegerea candidatului, interpretate la xilofon sau la marimbafon, fara partitura, cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a III-a
    a) Auz melodic, constand in intervale simple si compuse pana la decima si solfegiu la prima vedere, pe baza de bilete de examen, cu acelasi grad de dificultate ca la corzi grave si suflatori;
    b) Dicteu melodic de 12 - 16 masuri, acelasi ca la corzi grave si suflatori.
    Probele a) si b) se apreciaza cu o singura nota, care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

    3. Pian

    Proba I
    Proba de instrument compusa din:
    a) un studiu, din trei studii propuse de candidat; fara partitura, executat de acesta, prin tragere la sorti, cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu.
    b) o piesa polifonica la trei voci, la alegerea candidatului, fara partitura.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a II-a
    Recital instrumental:
    a) o sonata clasica, integrala, la alegerea candidatului, fara partitura;
    b) o lucrare muzicala de factura romantica, moderna sau romaneasca, la alegerea candidatului, fara partitura.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a III-a
    a) Auz melodic, constand in intervale simple si compuse pana la decima si solfegiu la prima vedere, pe baza de bilete de examen, cu acelasi grad de dificultate ca cel de la vioara;
    b) Dicteu melodic de 12 - 16 masuri, acelasi ca la vioara.
    Probele a) si b) se apreciaza cu o nota care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

    B. Instrumente populare - nai, tambal

    Proba I
    Proba de instrument compusa din:
    a) o gama, la alegerea comisiei, din patru game propuse de candidat;
    b) un studiu, pe note, la alegerea comisiei, din patru studii propuse de candidat, cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a II-a
    Recital instrumental:
    a) o lucrare/piesa de factura culta, din creatia romaneasca sau universala, la alegerea candidatului, cu acompaniament de pian;
    b) o piesa folclorica autentica, la alegerea candidatului, din zona de provenienta a acestuia, cu/fara acompaniament;
    c) o piesa la alegerea comisiei, din patru piese, in miscari ritmice diferite, din diverse zone ale tarii (hora, sarba, geampara, breaza, doina), propuse de candidat, cu/fara acompaniament,
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a III-a
    a) Auz melodic, constand in intervale simple si compuse pana la decima si solfegiu la prima vedere, pe baza de bilete de examen, de aceeasi dificultate ca acela de la corzi grave si suflatori - percutie;
    b) Dicteu melodic de 12 - 16 masuri, acelasi ca la corzi grave si suflatori - percutie.
    Probele a) si b) se apreciaza cu o singura nota, care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

    C. Instrumente pentru muzica de jazz - muzica usoara

    1. Instrumente cu coarde si instrumente de suflat

    Proba I
    Proba de instrument compusa din:
    a) o gama, din patru game propuse de candidat, executata de acesta prin tragere la sorti;
    b) un studiu, pe note, din patru studii propuse de candidat, prin tragere la sorti, cel putin la nivelul programei de instrument al ultimei clase de gimnaziu;
    c) improvizatii la instrument pe o tema data de comisie*.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.
------------
    * Comisia va stabili tema pe care candidatul va improviza, cu o ora inaintea inceperii examenului, in prezenta si cu avizarea inspectorului de specialitate/profesorului metodist.

    Proba a II-a
    Proba de instrument compusa din:
    a) doua parti dintr-o lucrare/piesa preclasica, la alegerea candidatului, fara partitura, cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu;
    b) o lucrare/piesa muzicala, de factura clasica, romantica, romaneasca sau moderna, la alegerea candidatului, fara partitura, cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a III-a
    a) Auz melodic, constand in intervale simple si compuse pana la decima si solfegiu la prima vedere, pe baza de bilete de examen, de aceeasi dificultate cu cel de la corzi grave si suflatori - percutie;
    b) dicteu melodic de 12 - 16 masuri, acelasi ca la corzi grave si suflatori - percutie;
    Probele a) si b) se apreciaza cu o singura nota, care se calculeaza ca medie artimetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

    2. Instrumente de percutie

    Proba I
    Proba de instrument compusa din:
    a) o gama, la alegerea comisiei, din patru game propuse de candidat;
    b) un studiu pe note, la alegerea candidatului, cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu;
    c) un studiu, pe note, prin tragere la sorti, din patru studii propuse de candidat, cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu;
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a II-a
    Proba de instrument compusa din:
    a) un "solo", la tobe, la alegerea candidatului;
    b) patru ritmuri de dans, dupa cum urmeaza:
    - latino american
    - vals
    - reggae
    - twist sau rock and roll
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a III-a
    a) Auz melodic, constand in intervale simple si compuse pana la decima si solfegiu la prima vedere, pe baza de bilete de examen, de aceeasi dificultate cu acela de la corzi grave si suflatori.
    b) dicteu melodic de 12 - 16 masuri, acelasi ca la corzi grave si suflatori.
    Probele a) si b) se apreciaza cu o singura nota, care se calculeaza ca medie artimetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

    3. Pian

    Proba I
    Proba de instrument compusa din:
    a) un studiu fara partitura, la alegerea comisiei, din trei studii propuse de candidat, cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu;
    b) o piesa polifonica la trei voci, fara partitura, la alegerea candidatului;
    c) improvizatii la instrument pe o tema data de comisie*.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.
------------
    * Comisia va stabili tema pe care candidatul va improviza, cu o ora inaintea inceperii examenului, in prezenta si cu avizarea inspectorului de specialitate/profesorului metodist.

    Proba a II-a

    Recital instrumental:
    a) o sonata clasica (doua parti), la alegerea candidatului, fara partitura;
    b) o piesa romantica, moderna sau romaneasca, la alegerea candidatului, fara partitura.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a III-a
    a) Auz melodic, constand in intervale simple si compuse pana la decima si solfegiu la prima vedere, pe baza de bilete de examen, de aceeasi dificultate cu acela de la vioara;
    b) dicteu melodic de 12 - 16 masuri, acelasi ca la vioara.
    Probele a) si b) se apreciaza cu o singura nota, care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

                               SECTIA VOCALA

    1. Arta vocala interpretativa (Canto clasic)
    2. Muzica vocala de jazz - muzica usoara
    3. Muzica traditionala romaneasca

    Proba I - proba comuna pentru specializarile: arta vocala interpretativa, muzica vocala de jazz - muzica usoara si muzica traditionala romaneasca:
    Proba compusa din vocalize, care consta in executarea unui arpegiu din semiton in semiton, pana la maximum doua octave.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a II-a

    1. Arta vocala interpretativa
    Proba compusa din doua piese diferite stilistic din repertoriul de gen, apartinand creatiei universale si romanesti (lied, arii preclasice, lieduri romantice), cu acompaniament de pian cel putin la nivelul programei:
    a) o piesa, prin tragere la sorti, din patru piese propuse de candidat;
    b) o piesa la alegerea candidatului, alta decat cele propuse pentru proba a);
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    2. Muzica vocala de jazz - muzica usoara
    Proba compusa din doua piese diferite din repertoriul de gen, cu acompaniament:
    a) o piesa, prin tragere la sorti, din patru piese propuse de candidat, in miscari ritmice diferite;
    b) o piesa la alegerea candidatului, alta decat cele propuse pentru proba a);
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    3. Muzica traditionala romaneasca
    Proba compusa din doua piese diferite, dupa caz, cu acompaniament:
    a) o piesa, prin tragere la sorti, din patru piese propuse de candidat, din zona de provenienta a candidatului;
    b) o piesa la alegerea candidatului din diverse zone ale tarii (hora, sarba, geampara, breaza, doina etc.), alta decat cele propuse pentru proba a);
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a III-a - proba comuna pentru specializarile: arta vocala interpretativa, muzica vocala de jazz - muzica usoara si muzica traditionala romaneasca:
    Proba de aptitudini (auz, ritm, teorie muzicala), dupa cum urmeaza*:
    a) reproducerea de fragmente melodice;
    b) reproducerea de intervale melodice;
    c) reproducerea de fragmente ritmice;
    d) reproducerea de formule ritmice;
    e) testarea cunostintelor teoretice (note, valori de note, pauze, alteratii, masuri);
    f) executarea ritmica a unui exercitiu cuprinzand valorile de note si pauze (note intregi, doimi, patrimi, saisprezecimi si cu pauzele corespunzatoare), in masura de 2, 3 si 4 timpi, si cu tactarea acestora;
------------
    * Pentru promovare, candidatii trebuie sa obtina la fiecare etapa, din cadrul probei a III-a minimum nota 5 (cinci)
    La elaborarea etapelor din cadrul probei a III-a, se va tine cont de nivelul de pregatire al candidatilor (cu maximum 8 ani de studiu sau ca prim an de studiu).
    Probele a), b), c), d), e) si f) se apreciaza cu o nota, care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

                              SECTIA TEORETICA

    Proba I
    a) Auz melodic, constand in intervale simple si compuse pana la decima si auz armonic: bicorduri pana la 8-va, trisonuri majore si minore in pozitie stransa, toate starile.
    b) Solfegiu la prima vedere de 12 - 16 masuri, pana la trei alteratii constitutive, in masurile de 2, 3 sau 4 timpi, cu inflexiuni modulatorii la tonalitati inrudite de gradul I, cu salturi de maximum o octava perfecta, cu maximum patru durate de timp, cu elemente ale conflictului metro-ritmic: sincopa, contratimp (conform programei ultimei clase de gimnaziu).
    Probele a) si b) se apreciaza cu o nota, care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

    Proba a II-a
    Dicteu melodic de 12 - 16 masuri, pana la trei alteratii constitutive, in masurile de 2, 3 sau 4 patrimi, cu inflexiuni modulatorii la tonalitati inrudite de gradul I, cu salturi de maximum o octava perfecta, cu maximum patru durate de timp, cu elemente ale conflictului metro-ritmic: sincopa, contratimp (conform programei ultimei clase de gimnaziu).
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    Proba a III-a
    a) la un instrument studiat anterior de candidat (din categoria instrumentelor orchestrei simfonice sau pian), se prezinta:
    un studiu si doua lucrari/piese muzicale diferite, de factura preclasica, clasica, romantica, romaneasca sau moderna, fara partitura - cel putin la nivelul programei ultimei clase de gimnaziu, la alegerea candidatului;
    b) in cazul in care candidatul nu a studiat un instrument, va prezenta vocal trei piese din genuri diferite, de factura culta, din creatia romaneasca si universala, cu/fara partitura, cu sau fara acompaniament.
    Probele a) si b) se apreciaza cu o nota, care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

    NOTA:
    1. Din comisiile de examinare, pentru toate specialitatile, va face parte si un profesor de teorie - solfegiu - dicteu, in calitate de membru cu drept de notare.
    2. Subiectele din cadrul probei a III-a, respectiv dicteu melodic, solfegiu la prima vedere vor fi elaborate de comisia de examinare cu o ora inaintea inceperii probei, in prezenta si cu avizarea inspectorului de specialitate/profesor metodist. Comisia de examinare elaboreaza un numar de bilete egal cu cel putin jumatate din numarul candidatilor, continand subiecte cu acelasi grad de dificultate. In ziua examenului fiecare candidat extrage un bilet.
    3. Nota finala pentru fiecare proba a examenului se stabileste ca medie aritmetica, calculata cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de fiecare examinator, membru al comisiei cu drept de notare.
    4. Media finala a examenului o constituie nota obtinuta din media aritmetica, calculata cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute la probele I, II si III.
    5. Media minima de promovare a examenului, calculata in conformitate cu punctul 3 si 4 din prezenta Nota, este 6 (sase).
    6. Un candidat se considera neprezentat daca a absentat la cel putin una din probele de examen.
    7. Candidatii se vor prezenta in concurs cu actul de identitate;
    8. Candidatii vor prezenta comisiilor partiturile muzicale prezentate in concurs;
    9. Pentru instrumentele cu corzi grave, instrumente de suflat, instrumente de percutie si instrumente populare, se admit transcriptii dupa lucrari muzicale de factura culta.
    10. La sfarsitul fiecarei zile de examen, se afiseaza rezultatele.
    11. Candidatii care nu au fost admisi la sectia instrumentala se pot prezenta la sectia teoretica, in limita numarului de locuri aprobate conform legislatiei in vigoare.
    12. La probele de aptitudini nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic, pentru toate specializarile la care aceasta proba se sustine. Pentru rezolvarea contestatiilor, presedintele comisiei va stabili o alta comisie, alcatuita din cadre didactice de specialitatea respectiva. Nota rezultata dupa contestatii ramane definitiva.

          PROBELE DE APTITUDINI PENTRU ADMITEREA IN LICEUL VOCATIONAL
                           SPECIALIZAREA COREGRAFIE

    I. Proba de dans clasic, compusa din:
    a) o ora de studiu cuprinzand exercitii la bara, centru, sarituri, pointes - lectie pregatita din timp.
    b) o variatie in stil clasic, din variatiile pregatite la clasa de candidat.
    Probele a) si b) se apreciaza de catre fiecare evaluator cu o nota, care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.

    II. Proba pentru testarea aptitudinilor artistice pe elemente de dans romanesc.
    Se foloseste lista de dansuri din programa ultimei clase de gimnaziu.
    Aceasta proba se apreciaza de fiecare evaluator cu o singura nota.

    NOTA:
    1. Nota finala pentru fiecare proba a examenului se stabileste ca medie aritmetica, calculata cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de fiecare examinator, membru al comisiei cu drept de notare.
    2. Media finala a examenului o constituie nota obtinuta din media aritmetica, calculata cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute la probele I si II.
    3. Media minima de promovare a examenului, calculata in conformitate cu punctul 1 si 2 din prezenta Nota, este 6 (sase).
    4. Un candidat se considera neprezentat daca a absentat la cel putin una din probele de examen.
    5. Candidatii vor avea asupra lor actul de identitate, ce va fi prezentat comisiei la intrarea in concurs.
    6. La probele de aptitudini nu se admit contestatii.

           PROBELE DE APTITUDINI PENTRU ADMITEREA IN LICEUL VOCATIONAL
                             SPECIALIZAREA TEATRU

    I. PROBA DE DICTIE
    Se va cere sa se execute:
    a) citirea unui text la prima vedere;
    b) recitarea a doua sau trei strofe dintr-o poezie aleasa de candidat;
    c) povestirea unei fapte din viata elevului;
    d) participarea la o conversatie cu comisia, pe o tema data de aceasta.

    Durata: 10' - 15'.

    Probele a, b, c, d se apreciaza cu o nota, care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.
    Pentru promovare, candidatii trebuie sa obtina la fiecare etapa din cadrul probei de dictie, minimum nota 5 (cinci).

    II. PROBA DE MUZICA
    Verificarea auzului muzical, simtului ritmic, memoriei muzicale, calitatilor vocale si cunostintelor elementare de scris-citit muzical, dupa cum urmeaza:
    a) intonarea a doua sau trei cantece la alegerea comisiei dintr-o lista de 5 cantece prezentate de candidat;
    b) reproducerea de fragmente ritmico-melodice;
    c) citirea notelor pe portativ;
    d) reproducerea de intervale si formule ritmice;
    e) executarea ritmica a unui exercitiu cuprinzand valorile de note si pauze invatate in clasele III - IV si reluate in clasele V - VII cu tactarea masurilor de 2, 3, 4 timpi.

    Durata: 10'- 15'.

    Probele a, b, c, d, e se apreciaza de fiecare evaluator cu o nota, care se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate separat.
    Pentru promovare, candidatii trebuie sa obtina la fiecare etapa din cadrul probei de muzica, minimum nota 5 (cinci).

    NOTA:
    1. Din comisia de examinare, va face parte si un profesor de teorie-solfegiu-dicte, in calitate de membru cu drept de notare.
    2. Textele la prima vedere, temele de conversatie ale candidatului cu comisia de examinare, precum si stabilirea subiectelor de la proba de muzica punctele b), c), d), e) vor fi elaborate de comisia de examinare cu o ora inaintea inceperii probelor, in prezenta si cu avizarea inspectorului de specialitate/profesorului metodist. Comisia de examinare elaboreaza un numar de bilete egal cu cel putin jumatate din numarul candidatilor, continand subiecte cu acelasi grad de dificultate. In ziua examenului fiecare candidat extrage un bilet.
    3. Nota finala pentru fiecare proba a examenului se stabileste ca medie aritmetica, calculata cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de fiecare examinator, membru cu drept de notare.
    4. Media finala a examenului o constituie nota obtinuta din media aritmetica, calculata cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute la probele I si II.
    5. Media minima de promovare a probelor de aptitudini, calculata conform punctului 3 si 4 din prezenta nota, este 6 (sase).
    6. Un candidat se considera neprezentat daca a absentat la cel putin una din probele de examen.
    7. Candidatii vor avea asupra lor actul de identitate, ce va fi prezentat comisiei la intrarea in concurs.
    8. La probele de aptitudini nu se admit contestatii.

         PROBELE DE APTITUDINI PENTRU ADMITEREA IN LICEELE VOCATIONALE
                               PROFIL PEDAGOGIC

    Specializarile: bibliotecar-documentarist, instructor animator, instructor pentru activitati extrascolare, pedagog scolar

    1. Proba de aptitudini muzicale si coordonare motrica
    In cadrul probei se verifica:
    - auzul muzical;
    - simtul ritmic;
    - memoria muzicala;
    - calitatile vocale;
    - conditiile generale fizico-estetice si de miscare.
    Verificarea se face prin 1 - 2 din urmatoarele forme:
    - intonarea a 1 - 2 cantece prezentate de candidat;
    - reproducerea unor fragmente ritmico-melodice dupa modele date de comisie;
    - realizarea unor exercitii de miscare la comanda profesorului.
    Evaluarea se face de o comisie formata dintr-un profesor de muzica si un profesor de educatie fizica.

    2. Proba de investigare a capacitatii de a comunica si a dictiei
    In cadrul probei se verifica:
    - capacitatea de a comunica;
    - pronuntia cuvintelor, in general, si a cuvintelor cu aglomerari de consoane, in special;
    - capacitatea de a aduce argumente in sustinerea unor idei;
    - valentele artistice privind interpretarea unui text.
    Verificarea se face prin 1 - 2 din urmatoarele forme:
    - recitarea a 1 - 2 strofe dintr-o poezie la alegerea candidatilor;
    - citirea unui text dialogat;
    - interviu pe o tema la alegerea candidatului.
    Evaluarea se face de o comisie formata dintr-un profesor de pedagogie si un profesor de limba si literatura romana.

    NOTA:
    1. Fiecare proba se apreciaza cu "Admis" sau "Respins".
    2. Un candidat care a fost declarat "respins" la una din probe va fi declarat "respins" la probele de aptitudini.
    3. Nu se admit contestatii la probele de aptitudini.

          PROBELE DE APTITUDINI PENTRU ADMITEREA IN LICEELE VOCATIONALE
                                PROFIL PEDAGOGIC

                    Specializarea invatatori-educatoare

    1. Proba de aptitudini muzicale
    Va consta in verificarea aptitudinilor interpretative si a auzului muzical prin:
    a) intonarea unui cantec dintr-un repertoriu de cinci cantece invatate in clasele I - VIII;
    b) reproducerea unor scurte motive ritmico-melodice (2 - 4 masuri), desprinse din cantece pentru copii.

    2. Proba de aptitudini fizice
    Va consta in verificarea aptitudinilor fizice prin:
    a) reproducerea dupa model a 2 - 3 exercitii de influentare selectiva a aparatului locomotor;
    b) 3 - 4 elemente de gimnastica acrobatica din programul claselor a V-a - a VI-a, executate izolat;
    c) alergare 600 m - fara cerinta de timp (implica un efort moderat).
    Aptitudinile investigate sunt:
    - memorie motrica si coordonare;
    - starea functionala a coloanei vertebrale;
    - functie normala a sistemului cardio-respirator.

    3. Proba de aptitudini artistice
    Va consta in realizarea unei naturi statice cu doua sau trei obiecte cu o tema plastica propusa de comisie.
    Aptitudinile investigate sunt:
    - receptarea culorilor, a proportiilor dintre obiecte;
    - incadrarea echilibrata a formelor plastice intr-un spatiu.

    4. Interviu
    Va consta in:
    a) recitarea a 2 - 3 strofe dintr-o poezie (la alegere);
    b) lectura la prima vedere;
    c) participare la o conversatie cu comisia pe o tema data de aceasta (se verifica, prin dialog, capacitatea de a aduce argumente, de a fi persuasiv si receptiv in relatia cu partenerul de discutie).
    Aptitudini investigate:
    - capacitatea de a comunica;
    - dictia.

    NOTA:
    1. Rezultatul fiecarei probe se apreciaza cu "admis" sau "respins".
    2. Respingerea la o proba atrage dupa sine obtinerea calificativului "respins" la probele de aptitudini.
    3. Nu se admit contestatii la probele de aptitudini.
    4. Comisia pentru fiecare proba de aptitudini este alcatuita din doi profesori de specialitate, un profesor de gimnaziu si unul de liceu.
    5. Presedintele comisiei este directorul unitatii scolare.

         PROBELE DE APTITUDINI PENTRU ADMITEREA IN LICEELE VOCATIONALE
                                 PROFIL TEOLOGIC

    SEMINARII TEOLOGICE LICEALE ORTODOXE, SEMINARII MONAHALE SI SCOLI DE CANTARETI BISERICESTI

    La seminariile teologice, cursuri de zi, se pot inscrie absolventi de gimnaziu cu certificat de capacitate, care au media generala de absolvire a claselor V - VIII minimum 7,00 si media minimum 9,00 la purtare, daca la data inceperii anului scolar elevul nu a depasit varsta de 18 ani.
    La seminariile monahale, precum si la seminariile teologice, forma de invatamant frecventa redusa, se pot inscrie absolventi de gimnaziu cu certificat de capacitate sau cu certificat de echivalare a examenului de capacitate, cu varsta de pana la 35 de ani.
    La scolile de cantareti bisericesti se pot inscrie absolventi de gimnaziu cu sau fara certificat de capacitate cu varsta de pana la 35 de ani.
    Inscrierile se fac la unitatile scolare respective. Dosarul de inscriere va cuprinde:
    1) certificat de botez (ortodox) - copie legalizata;
    2) fisa medicala a candidatului de la nastere la 16 ani;
    3) certificatul medical de sanatate eliberat cu cel mult 30 de zile inainte de inscriere;
    4) fisa de inscriere, in original, eliberata de unitatea de invatamant gimnazial, din care sa rezulte media de absolvire a claselor V - VIII, media de capacitate si media de admitere calculata conform Metodologiei de admitere in invatamantul liceal si profesional;
    5) recomandarea Consiliului parohial;
    6) binecuvantarea Chiriarhului locului.
    Vizita medicala si analiza fisei medicale sunt eliminatorii.
    Atat la Seminariile Teologice cat si la Scolile de Cantareti bisericesti se organizeaza probe de aptitudini, care constau din probe orale si probe scrise.

    PROBE ORALE
    a) verificarea dictiei prin:
    - rostirea uneia din rugaciunile: Imparate ceresc, Preasfanta Treime, Tatal nostru, Psalmul 50, Crezul, Cuvine-se cu adevarat, Aparatoare Doamna;
    b) verificarea aptitudinilor muzicale prin:
    - intonarea uneia dintre urmatoarele cantari bisericesti: Sfinte Dumnezeule; Cu noi este Dumnezeu; Doamne al puterilor; Troparul Invierii; Tatal nostru; Troparul Rusaliilor; Fie numele Domnului binecuvantat; Binecuvantat esti Hristoase Dumnezeul nostru; Colinde cu continut religios;
    - intonarea unui cantec patriotic (Desteapta-te romane; Limba noastra - Al. Cristea; Tara Mea - D.G. Chiriac; Imnul eroilor - I. Bratianu; Pui de lei - I. Bratianu)
    - verificarea auzului muzical prin luarea tonului dupa pian si prin intonarea gamei Do major, a arpegiului si a unor sunete din gama;
    - verificarea simtului ritmic.
    Pentru examenul la proba muzicala nu se vor verifica notiunile teoretice.

    PROBE SCRISE
    Lucrare scrisa, cu durata de doua ore, la Religie.
    Subiectul pentru proba scrisa se fixeaza prin tragere la sorti, de catre un candidat, in fata candidatilor si a comisiei, la inceputul examenului, din urmatoarea tematica:

    A. Vechiul Testament
    1. Facerea Lumii (Zilele Creatiei; Crearea omului; Greseala primilor oameni; Fagaduirea unui Rascumparator).
    2. Personalitatea religios-morala a Patriarhului Avraam (Chemarea lui Avraam; Avraam primitor de straini; Incercarea credintei lui Avraam si rasplatirea lui).
    3. Iosif si fratii sai (Iosif in casa parintilor sai; Iosif dus in Egipt; Iosif in temnita; Inaltarea in rang a lui Iosif; Asezarea lui Iosif cu fratii sai in Egipt).
    4. Psalmistul David (Alegerea lui David; David si Goliat; Prietenia dintre David si Ionatan; David rege evlavios; Cele din urma zile si moartea lui David).
    5. Inteleptul Solomon (Intelepciunea lui; Zidirea Templului; Cei din urma ani ai vietii; Moartea lui Solomon).
    6. Proorocul Ilie (Inceputul activitatii; Jertfa lui Ilie; Via lui Nabot; Ridicarea lui Ilie la cer).

    B. Noul Testament
    7. Viata si activitatea Sfantului Ioan Botezatorul (Vestirea nasterii; Nasterea Sfantului Ioan; Activitatea lui; Botezul Domnului; Sfarsitul vietii Sfantului Ioan).
    8. Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos (Buna Vestire; Nasterea Domnului; Aducerea la Templu; Inchinarea Magilor; Fuga in Egipt; Uciderea pruncilor; Asezarea in Nazaret).
    9. Fericirile si talcuirea lor.
    10. Invierile din morti savarsite de Mantuitorul Iisus Hristos (Invierea fiicei lui Iair; Invierea fiului vaduvei din Nain; Invierea lui Lazar).
    11. Cina cea de Taina (Pregatirea Cinei; Spalarea picioarelor ucenicilor; Instituirea Tainei Sfintei Impartasanii; Descoperirea vanzatorului; Cele din urma invataturi date ucenicilor).
    12. Patimile, Rastignirea si Ingroparea Domnului (Rugaciunea din gradina Ghetsimani; Prinderea lui Iisus; Judecarea Mantuitorului; Lepadarea lui Petru; Rastignirea; Punerea lui Iisus in mormant).
    13. Invierea Domnului, Aratarile dupa Inviere: Femeilor mironosite, lui Petru si Ioan la mormant, Mariei Magdalena, lui Luca si Cleopa, Ucenicilor fara Toma, Ucenicilor cu Toma la Marea Tiberiadei, Inaltarea la cer.
    14. Pogorarea Sfantului Duh (Alegerea lui Matia, Pogorarea Sfantului Duh, Convertirea celor 3000 de oameni).

    C. Din invatatura de Credinta Ortodoxa
    15. Despre Sfanta Scriptura (Ce este Sfanta Scriptura, cuprinsul si insemnatatea ei).
    16. Despre Biserica (Ce este Biserica? Cine face parte din ea? Intemeierea Bisericii; Cum se imparte Biserica? Membrii Bisericii; Insusirile Bisericii; Ierarhia bisericeasca si treptele ei).
    17. Despre Taina Sfantului Botez (Cine poate boteza? Unde si cand se savarseste? Ce sunt exorcismele si lepadarile? Care sunt partile botezului?).
    18. Despre rugaciune (Rugaciunea particulara; Rugaciunea Bisericii; Semnele vazute care insotesc rugaciunea; Felurile rugaciunii dupa cuprinsul ei; Cel mai desavarsit model de rugaciune; Foloasele rugaciunii).
    19. Despre post (Rostul si folosul postului; Felurile postului dupa asprimea lui; Felurile postului dupa lungimea lui; Care sunt posturile? Cum trebuie sa postim?).
    20. Despre sarbatori (Care sunt si care este rostul lor? Pentru ce sarbatorim Duminica? De cate feluri si care sunt sarbatorile din cursul anului bisericesc? Cum trebuie sa tinem sarbatorile?).

    Bibliografie:
    - Mica Biblie;
    - Invatatura de credinta crestina ortodoxa, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti 1992;
    - Credinta Ortodoxa, Editura "Trinitas" - Iasi 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001.

    Probele de aptitudini pentru seminariile teologice ortodoxe, specializarea patrimoniu sunt urmatoarele:
    - proba scrisa de verificare a cunostintelor religioase, evaluata cu nota;
    - proba practica pentru testarea aptitudinilor la studiul formelor, desen dupa natura, evaluata cu nota;
    - proba practica pentru testarea aptitudinilor la studiul culorii si compozitie plastica, evaluata cu nota.
    Continuturile pentru cele doua probe practice de verificare a aptitudinilor artistice sunt cele din programa scolara de educatie plastica pentru gimnaziu, iar continuturile pentru proba scrisa la Religie vor fi aceleasi ca si cele pentru profilul teologic.

    NOTA:
    1. Pana la sfarsitul timpului de elaborare a fiecarei lucrari scrise, comisia va afisa baremul de corectare.
    2. Probele orale, probele scrise si cele practice vor fi evaluate cu note. Nota minima de admitere la fiecare proba este 6.00. Candidatii care la proba orala vor obtine note sub 6,00 nu vor mai putea sustine proba scrisa.
    Nota pentru probele de aptitudini la seminariile teologice liceale si monahale si la scolile de cantareti bisericesti se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele la proba scrisa si la proba orala.
    Nota pentru probele de aptitudini la specializarea patrimoniu se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele la cele trei probe de mai sus.
    3. La probele orale si practice nu se admit contestatii. La proba scrisa se admit contestatii.
    4. Media obtinuta la probele de aptitudini reprezinta 25% din media finala de admitere, care se calculeaza astfel:
    (3MA + Apt) : 4 = MFA unde:
    MA = media de admitere obtinuta conform Metodologiei M.E.C.
    Apt = media probelor de aptitudini, obtinuta ca medie aritmetica a notelor la cele doua probe: orala si scrisa.
    MFA = media finala de admitere
    5. Media finala minima de admitere este 6.00. La medii egale, departajarea candidatilor se va face dupa media obtinuta la examenul de capacitate. Daca egalitatea persista, departajarea se va face dupa nota obtinuta la lucrarea scrisa din cadrul probelor de aptitudini.
    6. Situatiile care nu sunt prevazute in prezenta metodologie vor fi solutionate conform Metodologiei de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2003 - 2004.

                             PROFIL TEOLOGIC

                         Licee teologice catolice

    Liceele teologice catolice, cuprinse in filiera vocationala, au urmatoarele criterii de admitere in clasa a IX-a:
    a) Se pot inscrie absolventi de gimnaziu cu certificat de capacitate si, preferabil, media 10 la purtare, care nu au depasit varsta de 17 ani.
    b) Dosarul de inscriere va cuprinde urmatoarele acte:
    - fisa de inscriere tip eliberata de unitatea de invatamant gimnazial pe care a absolvit-o;
    - certificat de nastere + 1 copie xerox;
    - fisa medicala (original);
    - declaratie din partea candidatului si a parintilor acestuia ca au luat cunostinta de Regulamentul de ordine interioara al liceului si ca sunt de acord sa-l respecte.
    c) In perioada prevazuta de calendarul admiterii, candidatii vor participa la un colocviu pentru verificarea cunostintelor religioase, unde vor fi apreciati prin calificativul admis/respins. Conducerea liceului va stabili componenta comisiei de examinare.
    d) Admiterea se va face in baza mediei, calculate conform reglementarilor Ministerului Educatiei si Cercetarii si a prezentei metodologii, dupa cum urmeaza:
    - daca numarul candidatilor inscrisi nu depaseste numarul de locuri aprobat de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru clasa a IX-a in anul scolar 2002 - 2003, admiterea se va face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, calculata conform formulei generale din metodologie:

          3 Cap + Abs
    MA = -------------, unde
               4

    MA = media de admitere
    Cap = media de la examenul de capacitate
    Abs = media de absolvire a claselor V - VIII

    - in cazul in care numarul candidatilor depaseste numarul de locuri aprobat, se va organiza o proba scrisa de verificare a cunostintelor religioase, cu durata de doua ore, evaluata cu note de la 1 la 10, iar admiterea se va face in ordinea descrescatoare a mediilor finale de admitere, calculate astfel:

           3 x MA + Apt
    MFA = --------------, unde
                4

    MFA = media finala de admitere;
    MA = media de admitere, calculata conform formulei de mai sus;
    Apt = nota la proba scrisa de religie

    e) Subiectul pentru proba scrisa la religie se fixeaza prin tragere la sorti, in fata candidatilor, din urmatoarea tematica:
    1. Dumnezeu, creatorul lumii (zilele creatiei, crearea omului);
    2. Pacatul primilor oameni - consecinte;
    3. Perpetuarea pacatului (Cain si Abel, Turnul Babel, Potopul);
    4. Abraham, parintele credintei (Chemarea lui Abraham, incercarea credintei acestuia prin jertfirea lui Isaac, fagaduinta primita de la Dumnezeu);
    5. Istoria lui Iosif, fiul lui Iacob;
    6. Chemarea lui Moise (Nasterea si copilaria; eliberarea poporului ales din Egipt; Legamantul de la muntele Sinai);
    6. Viata si activitatea Sfantului Ioan Botezatorul (vestirea si nasterea lui; Botezul Domnului; moartea lui Ioan Botezatorul);
    7. Nasterea si copilaria lui Isus Cristos (Buna Vestire; nasterea Domnului; prezentarea la templu si inchinarea magilor; fuga in Egipt; viata la Nazaret)
    8. Parabola fiului risipitor;
    9. Parabola samariteanului milostiv;
    10. Cina cea de taina (Pregatirea cinei, spalarea picioarelor ucenicilor, instituirea Sfintei impartasanii);
    11. Procesul si moartea lui Isus Cristos (prinderea lui Isus in Gradina Ghetimanilor, judecata, patimile, rastignirea si ingroparea lui Isus);
    12. Invierea si inaltarea la cer a Domnului nostru Isus Cristos;
    13. Coborarea Duhului Sfant si viata primelor comunitati crestine;
    14. Convertirea Sfantului Pavel.

    Bibliografie: Mica Biblie, ed. ARCB, 1987

    f) La medii egale, departajarea candidatilor se va face dupa nota obtinuta la examenul de capacitate.
    g) Candidatilor respinsi la colocviu sau la proba scrisa de religie li se vor inapoia dosarele si vor fi indrumati sa se inscrie la alte licee.
    h) Situatiile care nu sunt prevazute in prezenta metodologie vor fi solutionate conform Metodologiei de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2003 - 2004.

    NOTA:
    1. Aceasta metodologie a fost acceptata si de liceele teologice greco-catolice, reformate, unitariene, penticostale, adventiste.
    2. Liceele baptiste si musulmane sustin in cadrul probelor de aptitudini un interviu, evaluat cu calificativ: admis/respins. Admiterea candidatilor la aceste licee se face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, calculate conform metodologiei generale.
    3. Actele necesare pentru inscriere la liceele mentionate la punctele 1 si 2, tematica pentru probele de aptitudini si bibliografia vor fi date publicitatii de fiecare unitate scolara pana la data de 20 ianuarie 2003.

                             PROFIL MILITAR

        Colegii militare liceale ale Ministerului Apararii Nationale

    I. RECRUTAREA CANDIDATILOR
    Tinerii care doresc sa urmeze cursurile colegiilor militare liceale se adreseaza, pentru informare si intocmirea dosarelor de candidat, birourilor informare-recrutare judetene/al municipiului Bucuresti, pe tot parcursul anului scolar.

    II. SELECTIA CANDIDATILOR
    Activitatea de selectie se organizeaza si se desfasoara in centrele zonale de selectie si orientare ale Ministerului Apararii Nationale, ce functioneaza in cadrul colegiilor militare liceale din localitatile Alba Iulia, Breaza si Campulung-Moldovenesc si consta in:
    - testare la pregatire fizica;
    - testare psihologica;
    - interviu de evaluare si orientare.
    Probele au un caracter eliminatoriu si se apreciaza cu "ADMIS" sau "RESPINS", pe baza baremelor si standardelor stabilite de Ministerul Apararii Nationale.

    I. ADMITEREA IN COLEGIILE MILITARE LICEALE
    Candidatii declarati "ADMIS" la probele de aptitudini sunt repartizati la colegiul militar liceal pentru care opteaza, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in limita numarului de locuri aprobate.
    Candidatii declarati "RESPINS" pot opta pentru licee, scoli profesionale si de ucenici, altele decat cele ale Ministerului Apararii Nationale, conform metodologiei de admitere.
    Media de admitere in colegiile militare liceale se stabileste pe baza mediei de la examenul de capacitate (pondere 75%) si a mediei de absolvire a claselor V - VIII (pondere 25%).
    Media de admitere se calculeaza cu doua zecimale, fara rotunjire.
    In cazul situarii pe ultimul loc a cel mult trei candidati cu medii de admitere egale, acestia vor fi declarati "ADMIS". Daca pe ultimul loc sunt mai mult de trei candidati cu medii finale de admitere egale, se va face o departajare a acestora pe baza mediei obtinute la examenul de capacitate.
    Media minima de admitere in colegiile militare liceale este 7.50.

                               PROFIL MILITAR
           LICEELE MILITARE DIN STRUCTURA MINISTERULUI DE INTERNE

    I. RECRUTAREA CANDIDATILOR
    La admiterea in invatamantul liceal din structura Ministerului de Interne, se pot inscrie absolventi ai invatamantului gimnazial, cu certificat de capacitate, in primii doi ani de la absolvirea gimnaziului, daca in anul sesiunii de admitere elevul implineste cel mult varsta de 17 ani.
    Tinerii care doresc sa urmeze invatamantul liceal, filiera vocationala, cu profil militar in domeniul ordinii publice, se pot adresa - pentru informare si intocmirea dosarelor de candidat - oricarei unitati apartinand Ministerului de Interne, care are in structura functionala compartiment de managementul resurselor umane.
    Recrutarea candidatilor se efectueaza incepand cu semestrul al doilea al anului de invatamant 2002 - 2003 si se incheie cu trei saptamani inaintea examenului national de capacitate - sesiunea 2003.

    II. SELECTIONAREA CANDIDATILOR
    Admiterea in liceele militare din structura Ministerului de Interne se realizeaza in doua etape:
    1. Etapa probelor eliminatorii, care consta in:
    - examinarea medicala;
    - examinarea psihologica;
    - verificarea aptitudinilor fizice;
    - test de cunostinte la limba si literatura romana si matematica.

    Participarea la fiecare proba este conditionata de promovarea probei anterioare. Probele se apreciaza cu <<apt/inapt>>, respectiv cu <<admis/respins>>, pe baza baremelor si standardelor stabilite de Ministerul de Interne. Pentru a promova proba testului de cunostinte, candidatii trebuie sa obtina cel putin 70 de puncte din 100 posibile.
    2. Etapa admiterii pe baza criteriilor stabilite prin metodologia elaborata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, la care participa numai candidatii care au participat si au promovat etapa 1.

    Media minima de admitere in liceele militare aflate in structura Ministerului de Interne este 7,50.

                              Liceul Waldorf
                          Specializarea filologie

    Proba I Limba si literatura romana
    Se evalueaza de o comisie formata din doua cadre didactice de specialitate si consta intr-un interviu.
    In cadrul probei se verifica urmatoarele:
    - capacitatea de exprimare libera;
    - diversitatea vocabularului;
    - capacitatea de argumentare;
    - receptivitatea fata de tema si partenerul de discutie.

    Durata: 10 - 15 minute pentru un candidat.

    Proba II La alegerea candidatului una din probele:
    a) arta plastica
    Se verifica urmatoarele:
    - compunerea spatiului plastic (incadrarea in pagina);
    - rezolvarea problemei de culoare si compozitie;
    - compozitie (modelaj);
    - folosirea elementelor de limbaj specifice;
    - nota personala, originalitate.

    Durata: 2 ore.

    b) muzica:
    Se verifica urmatoarele:
    - calitati vocale - intonarea unui cantec la alegere;
    - simtul ritmic - reproducerea de fragmente ritmico-melodice;
    - cunostinte elementare de scris - citit muzical;
    - interpretarea unei melodii instrumentale (facultativ).

    Durata: 10 - 15 minute pentru un candidat.

    c) arta dramatica:
    Se verifica urmatoarele:
    - dictie, expresivitate in citirea unui text la prima vedere;
    - intonatie in recitarea a doua strofe dintr-o poezie cunoscuta;
    - memorie si creativitate in povestirea unei fapte din viata elevului.

    Durata: 10 - 15 minute pentru un candidat.

       PROBELE DE APTITUDINI SPORTIVE PENTRU ADMITEREA IN LICEELE (CLASELE
                         CU PROGRAM SPORTIV) VOCATIONALE
                                PROFIL SPORTIV

    Admiterea elevilor in liceele vocationale (clasele cu program sportiv) este conditionata de:
    - existenta avizului medical favorabil participarii la probele de aptitudini sportive - conditie eliminatorie.
    - sustinerea si promovarea probelor de aptitudini sportive.

    Aprecierea probelor se face cu note de la 10 la 1, nota minima de admitere pentru fiecare dintre aceste probe este 6 (sase).
    Media generala la proba practica, pe disciplina sportiva, se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate la fiecare proba in parte.
    Nu se admit contestatii la probele de aptitudini sportive.

    ATLETISM

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE

    TRIATLON "A" SAU "B" - LA ALEGERE:
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Triatlon "A" (puncte)  | 140| 150| 150| 160| 160| 170| 170| 180| 180| 190|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Triatlon "B" (puncte)  | 130| 140| 140| 150| 150| 160| 160| 170| 170| 180|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Triatlon "A" (puncte)  | 190| 200| 200| 210| 210| 220| 220| 230| 230| 240|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Triatlon "B" (puncte)  | 180| 190| 190| 200| 200| 210| 210| 220| 220| 230|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    NOTA:
    Triatlonul "A": 60 m.p. cu start de sus; saritura in lungime cu elan; 800 m.p.
    Triatlonul "B": 60 m.p. cu start de jos; saritura in lungime cu elan; aruncarea mingii de oina la distanta
    Transformarea performantelor in puncte se face dupa tabela de tetratlon in vigoare.

    B. PROBE SPECIFICE

    O PROBA LA ALEGERE DIN CELE PREVAZUTE IN TABEL
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 1  |   Nota 2  |   Nota 3  |   Nota  4 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|100 m.p. (sec)           | 13.7| 12.7| 13.6| 12.6| 13.5| 12.5| 13.4| 12.4|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|200 m.p. (sec)           | 27.9| 27.0| 27.8| 26.8| 27.7| 26.6| 27.6| 26.4|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  3.|800 m.p. (min)           | 2.29| 2.19| 2.28| 2.18| 2.27| 2.17| 2.26| 2.16|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  4.|2000 m. F/3000 m B (min) | 6.58|10.35| 6.56|10.30| 6.54|10.25| 6.52|10.20|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  5.|80 m.g. F/90 m.g. B (sec)| 13.9| 15.6| 13.8| 15.5| 13.7| 15.4| 13.6| 15.3|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  6.|200 m.g. (sec)           | 36.5| 32.4| 36.0| 32.2| 35.5| 32.0| 35.0| 31.8|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  7.|1.500 m. obst. (min)     |  -  | 4.00|  -  | 3.55|  -  | 3.50|  -  | 3.45|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  8.|Mars 3 km. F/5 km. B     |13.35|31.40|13.30|31.30|13.25|31.20|13.20|31.10|
|    |(min)                    |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  9.|S. inaltime (m)          | 1.37| 1.47| 1.39| 1.49| 1.41| 1.51| 1.43| 1.53|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 10.|S. lungime (m)           | 4.65| 4.85| 4.70| 4.90| 4.75| 4.95| 4.80| 5.00|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 11.|S. prajina (m)           | 1.80| 2.15| 1.85| 2.20| 1.90| 2.25| 1.95| 2.30|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 12.|Ar. greutate (m)         | 8.00| 9.20| 8.10| 9.40| 8.20| 9.60| 8.30| 9.80|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 13.|Ar. disc (m)             |   17|   21|   18|   22|   19|   23|   20|   24|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 14.|Ar. Sulita (m)           |   19|   27|   20|   28|   21|   29|   22|   30|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 15.|Ar. Ciocan (m)           |   16|   21|   17|   22|   18|   23|   19|   24|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 5  |   Nota 6  |   Nota 7  |   Nota  8 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|100 m.p. (sec)           | 13.3|12.3 | 13.2| 12.2| 13.1| 12.1| 13.0| 12.0|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|200 m.p. (sec)           | 27.5| 26.2| 27.4| 26.0| 27.3| 25.8| 27.2| 25.6|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  3.|800 m.p. (min)           | 2.25| 2.15| 2.24| 2.14| 2.23| 2.13| 2.22| 2.12|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  4.|2000 m. F/3000 m B (min) | 6.50|10.15| 6.48|10.10| 6.46|10.05| 6.44|10.00|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  5.|80 m.g. F/90 m.g. B (sec)| 13.5| 15.2| 13.4| 15.1| 13.3| 15.0| 13.2| 14.9|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  6.|200 m.g. (sec)           | 34.5| 31.6| 34.0| 31.4| 33.5| 31.2| 33.0| 31.0|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  7.|1.500 m. obst. (min)     |  -  | 3.40|  -  | 3.35|  -  | 3.30|  -  | 3.25|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  8.|Mars 3 km. F/5 km. B     |13.00|31.00|12.40|30.50|12.20|30.40|12.00|30.30|
|    |(min)                    |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  9.|S. inaltime (m)          | 1.45| 1.55| 1.47| 1.57| 1.49| 1.59| 1.51| 1.61|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 10.|S. lungime (m)           | 4.85| 5.10| 4.90| 5.20| 4.95| 5.30| 5.00| 5.40|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 11.|S. prajina (m)           | 2.00| 2.40| 2.05| 2.50| 2.10| 2.60| 2.15| 2.70|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 12.|Ar. greutate (m)         | 8.40|10.00| 8.60|10.20| 8.80|10.30| 9.00|10.50|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 13.|Ar. disc (m)             |   21|   25|   22|   27|   23|   29|   24|   31|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 14.|Ar. Sulita (m)           |   23|   32|   24|   34|   25|   36|   26|   38|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 15.|Ar. Ciocan (m)           | 19.5|   25|   20|   26| 20.5|   27|   21|   28|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |    Valoarea notelor   |
|crt.|                         |        acordate       |
|    |                         |_______________________|
|    |                         |   Nota 9  |   Nota 10 |
|    |                         |___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  1.|100 m.p. (sec)           | 12.9| 11.9| 12.8| 11.8|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  2.|200 m.p. (sec)           | 27.1| 25.4| 27.0| 25.1|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  3.|800 m.p. (min)           | 2.21| 2.11| 2.20| 2.10|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  4.|2000 m. F/3000 m B (min) | 6.42| 9.55| 6.40| 9.50|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  5.|80 m.g. F/90 m.g. B (sec)| 13.1| 14.7| 13.0| 14.5|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  6.|200 m.g. (sec)           | 32.5| 30.8| 32.0| 30.6|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  7.|1.500 m. obst. (min)     |  -  | 3.20|  -  | 3.15|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  8.|Mars 3 km. F/5 km. B     |11.50|30.00|11.30|29.00|
|    |(min)                    |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  9.|S. inaltime (m)          | 1.53| 1.63| 1.55| 1.65|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
| 10.|S. lungime (m)           | 5.05| 5.50| 5.10| 5.60|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
| 11.|S. prajina (m)           | 2.20| 2.80| 2.25| 2.90|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
| 12.|Ar. greutate (m)         | 9.50|10.70|10.00|10.90|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
| 13.|Ar. disc (m)             |   25|   33|   26|   35|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
| 14.|Ar. Sulita (m)           |   27|   40|   28|   42|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
| 15.|Ar. Ciocan (m)           | 21.5|   29|   22|   30|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|

    BADMINTON

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 1  |   Nota 2  |   Nota 3  |   Nota  4 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|Alergare de viteza pe 30 | 5.11|  5.9| 5.10|  5.8|  5.9|  5.7|  5.8|  5.6|
|    |m cu start de sus (sec)  |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|Quadrasalt de pe loc (m) | 8.10| 9.10| 8.20| 9.20| 8.30| 9.30| 8.40| 9.40|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  3.|Aruncarea mingii de oina |   24|   27|   25|   29|   26|   31|   27|   33|
|    |la distanta de pe loc (m)|     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 5  |   Nota 6  |   Nota 7  |   Nota  8 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|Alergare de viteza pe 30 |  5.7|  5.5|  5.6|  5.4|  5.5|  5.3|  5.4|  5.2|
|    |m cu start de sus (sec)  |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|Quadrasalt de pe loc (m) | 8.50| 9.50| 8.60| 9.60| 8.70| 9.70| 8.80| 9.80|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  3.|Aruncarea mingii de oina |   28|   35|   29|   37|   30|   39|   31|   41|
|    |la distanta de pe loc (m)|     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |    Valoarea notelor   |
|crt.|                         |        acordate       |
|    |                         |_______________________|
|    |                         |   Nota 9  |   Nota 10 |
|    |                         |___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  1.|Alergare de viteza pe 30 |  5.3|  5.1|  5.2|  5.0|
|    |m cu start de sus (sec)  |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  2.|Quadrasalt de pe loc (m) | 8.90| 9.90| 9.00|10.00|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  3.|Aruncarea mingii de oina |   33|   43|   35|   45|
|    |la distanta de pe loc (m)|     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|

    B. PROBE SPECIFICE
    1. Structura tehnico-tactica:
    Serviciu din stanga - clear in lung de linie - drop stop in lung de linie - lob pe diagonala - clear in lung de linie;
    2. Joc de simplu.
    Se apreciaza corectitudinea si eficienta executiilor.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: tip longilin, anvergura bratelor peste medie (6 - 8 cm peste valoarea taliei)

    BASCHET

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Saritura in lungime de | 180| 186| 183| 188| 185| 190| 188| 192| 190| 195|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Detenta de pe loc (cm) |  27|  30|  29|  32|  31|  34|  33|  36|  35|  38|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Alergare de viteza 30 m| 5.6| 5.3| 5.5| 5.2| 5.4| 5.1| 5.3| 5.0| 5.2| 4.9|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Saritura in lungime de | 193| 200| 195| 205| 198| 210| 200| 215| 205| 220|
|    |loc (cm)               |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Detenta de pe loc (cm) |  37|  40|  39|  42|  41|  44|  43|  46|  45|  48|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Alergare de viteza 30 m| 5.1| 4.8| 5.0| 4.7| 4.9| 4.6| 4.8| 4.5| 4.7| 4.4|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B.  PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Complex tehnic* (sec)  |  29|  27|  28|  26|  27|  25|  26|  24|  25|  23|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Joc bilateral - 2      |  Se apreciaza corectitudinea si eficienta       |
|    |reprize de 10 min.     |  executiilor.                                   |
|____|_______________________|_________________________________________________|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Complex tehnic* (sec)  |  24|  22|  23|  21|  22|  20|  21|  19|  20|  18|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Joc bilateral - 2      |  Se apreciaza corectitudinea si eficienta       |
|    |reprize de 10 min.     |  executiilor.                                   |
|____|_______________________|_________________________________________________|
    * Micul maraton, dupa care executantul porneste in dribling printre trei jaloane situate in zig-zag - primul lateral pe semicercul de 6,25 m; in dreptul liniei de aruncari libere, al doilea in punctul de la centrul terenului, iar cel de-al treilea simetric cu primul, in cealalta jumatate de teren. Dupa ultimul jalon arunca la cos din dribling, recupereaza mingea, porneste in dribling in sens invers, ocolind primul jalon, dupa care se indreapta spre cos, efectuand o aruncare din saritura de la linia de aruncari libere.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: talia minima - baietii 175 cm si fetele 170 cm.

    BASEBAL

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  1.|Alergare de viteza 50 m|     8.3 |     8.2 |     8.1 |     8.0 |     7.9 |
|    |cu start de sus (sec)  |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  2.|Saritura in lungime de |     180 |     185 |     190 |     195 |     200 |
|    |pe loc (cm)            |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  3.|Alergare de rezistenta |    4.15 |    4.10 |    4.05 |    4.00 |    3.55 |
|    |1000 m (min)           |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  1.|Alergare de viteza 50 m|     7.8 |     7.7 |     7.6 |     7.5 |     7.4 |
|    |cu start de sus (sec)  |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  2.|Saritura in lungime de |     205 |     210 |     215 |     220 |     225 |
|    |pe loc (cm)            |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  3.|Alergare de rezistenta |    3.50 |    3.45 |    3.40 |    3.35 |    3.30 |
|    |1000 m (min)           |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  1.|Naveta specifica* (sec)|   15.56 |   15.4  |   15.3  |   15.2  |   15.1  |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  2.|Prinderea mingii si    |       0 |      1  |      2  |      3  |      4  |
|    |pasa in baza 1, 10     |         |         |         |         |         |
|    |executii (nr. reusite) |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  3.|Atacul (bataia mingii),|       0 |      1  |      2  |      3  |      4  |
|    |10 executii            |         |         |         |         |         |
|    |(nr. reusite)          |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  4.|Joc bilateral in       |  Se apreciaza corectitudinea si eficienta       |
|    |conditii regulamentare |  executiilor.                                   |
|____|_______________________|_________________________________________________|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  1.|Naveta specifica* (sec)|   15.0  |   14.9  |   14.7  |   14.5  |   14.3  |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  2.|Prinderea mingii si    |      5  |      6  |      7  |      8  |      9  |
|    |pasa in baza 1, 10     |         |         |         |         |         |
|    |executii (nr. reusite) |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  3.|Atacul (bataia mingii),|      5  |      6  |      7  |      8  |      9  |
|    |10 executii            |         |         |         |         |         |
|    |(nr. reusite)          |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  4.|Joc bilateral in       |  Se apreciaza corectitudinea si eficienta       |
|    |conditii regulamentare |  executiilor.                                   |
|____|_______________________|_________________________________________________|
    * Naveta specifica - pe distanta de 20 m se traseaza 5 linii paralele la distanta de 5 m una fata de cealalta. Elevul alearga de la linia de start la linia de la 10 m, dupa care se intoarce la linia de la 5 m, continua alergarea pana la linia de la 15 m, se intoarce la linia de la 10 m, dupa care alearga la linia de la 20 m si revine la linia de start. La fiecare schimbare de directie elevul trebuie sa atinga cu piciorul linia respectiva.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: tip robust, segmente lungi.

    BIATLON

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 1  |   Nota 2  |   Nota 3  |   Nota  4 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|Flotari din sprijin pe   |    1|    6|    2|    7|    3|    8|    4|    9|
|    |brate la paralele        |     |     |     |     |     |     |     |     |
|    |(nr. executii)           |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|Alergare de rezistenta   | 4.50|12.00| 4.45|11.55| 4.40|11.50| 4.35|11.45|
|    |1000 m fete si 3000 m    |     |     |     |     |     |     |     |     |
|    |baieti (min)             |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 5  |   Nota 6  |   Nota 7  |   Nota  8 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|Flotari din sprijin pe   |    5|   10|    6|   11|    7|   12|    8|   13|
|    |brate la paralele        |     |     |     |     |     |     |     |     |
|    |(nr. executii)           |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|Alergare de rezistenta   | 4.30|11.40| 4.25|11.35| 4.20|11.30| 4.15|11.25|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |    Valoarea notelor   |
|crt.|                         |        acordate       |
|    |                         |_______________________|
|    |                         |   Nota 9  |   Nota 10 |
|    |                         |___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  1.|Flotari din sprijin pe   |    9|   14|   10|   15|
|    |brate la paralele        |     |     |     |     |
|    |(nr. executii)           |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  2.|Alergare de rezistenta   | 4.10|11.20| 4.05|11.15|
|    |1000 m fete si 3000 m    |     |     |     |     |
|    |baieti (min)             |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Tragere din culcat cu  |  1 |  1 |  2 |  2 |  3 |  3 |  4 |  4 |  5 |  5 |
|    |pusca aer comprimat de |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |la 10 m, 10 cartuse    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. reusite)          |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Tragere din culcat cu  |  1 |  1 |  2 |  2 |  3 |  3 |  4 |  4 |  5 |  5 |
|    |pusca aer comprimat de |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |la 10 m, 10 cartuse    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. reusite)          |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Deplasare pe schiuri cu|  Se apreciaza corectitudinea si eficienta       |
|    |role prin pas simultan |  executiilor.                                   |
|    |si alternativ, pe      |                                                 |
|    |distante stabilite de  |                                                 |
|    |comisie                |                                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Tragere din culcat cu  |  6 |  6 |  7 |  7 |  8 |  8 |  9 |  9 | 10 | 10 |
|    |pusca aer comprimat de |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |la 10 m, 10 cartuse    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. reusite)          |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Tragere din culcat cu  |  6 |  6 |  7 |  7 |  8 |  8 |  9 |  9 | 10 | 10 |
|    |pusca aer comprimat de |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |la 10 m, 10 cartuse    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. reusite)          |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Deplasare pe schiuri cu|  Se apreciaza corectitudinea si eficienta       |
|    |role prin pas simultan |  executiilor.                                   |
|    |si alternativ, pe      |                                                 |
|    |distante stabilite de  |                                                 |
|    |comisie                |                                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|

    C. CERINTE MORFOLOGICE: talie inalta, greutatea optima - talia in cm - 110).

    CANOTAJ

    A.  PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 1  |   Nota 2  |   Nota 3  |   Nota  4 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|Tractiuni din atarnat la |    3|    7|    4|    8|    5|    9|    6|   10|
|    |bara (nr. repetari)      |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|Alergare de rezistenta   |10.45| 9.35|10.40| 9.30|10.35| 9.25|10.30| 9.20|
|    |2000 m (min)             |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 5  |   Nota 6  |   Nota 7  |   Nota  8 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|Tractiuni din atarnat la |    7|   11|    8|   12|    9|   13|   10|   14|
|    |bara (nr. repetari)      |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|Alergare de rezistenta   |10.25| 9.15|10.20| 9.10|10.15| 9.05|10.10| 9.00|
|    |2000 m (min)             |     |     |     |     |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |    Valoarea notelor   |
|crt.|                         |        acordate       |
|    |                         |_______________________|
|    |                         |   Nota 9  |   Nota 10 |
|    |                         |___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  1.|Tractiuni din atarnat la |   11|   15|   12|   16|
|    |bara (nr. repetari)      |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  2.|Alergare de rezistenta   |10.05| 8.55|10.00| 8.50|
|    |2000 m (min)             |     |     |     |     |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  Probe si   |                 Valoarea notelor acordate                 |
|crt.|  norme      |___________________________________________________________|
|    |             |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |
|    |             |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10 |
|    |             |_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|    |             | F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B|
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  1.|Ramat        |22|32|24|34|26|36|28|38|30|40|32|42|34|44|36|46|38|48|40|50|
|    |orizontal cu |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |15 kg (nr.   |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |executii in  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |1 min)       |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

    NOTA:
    Toti candidatii sustin o proba eliminatorie de inot (procedeu la alegere), parcurgand distanta de 50 m, fara cronometrare.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: talie minima 180 cm baieti si 170 cm fete, anvergura minima - talia + 2 cm).

    FOTBAL

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  1.|Alergare de viteza 50 m|     8.0 |     7.9 |     7.8 |     7.7 |     7.6 |
|    |cu start de sus (sec)  |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  2.|Alergare de rezistenta |    8.15 |    8.10 |    8.05 |    8.00 |    7.55 |
|    |2000 m (min)           |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  3.|Forta musculaturii     |      17 |      18 |      19 |      20 |      22 |
|    |abdominale (nr.        |         |         |         |         |         |
|    |repetari in 30 sec)    |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  1.|Alergare de viteza 50 m|     7.5 |     7.4 |     7.3 |     7.2 |     7.1 |
|    |cu start de sus (sec)  |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  2.|Alergare de rezistenta |    7.50 |    7.45 |    7.40 |    7.35 |    7.30 |
|    |2000 m (min)           |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
|  3.|Forta musculaturii     |      24 |      26 |      28 |      29 |      30 |
|    |abdominale (nr.        |         |         |         |         |         |
|    |repetari in 30 sec)    |         |         |         |         |         |
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |         Probe si norme          |       Valoarea notelor acordate       |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 1 |Nota 2 |Nota 3 |Nota 4 |Nota 5 |
|____|_________________________________|_______|_______|_______|_______|_______|
|  1.|Tras la poarta de la 16 m, minge |     1 |     2 |     3 |     4 |     5 |
|    |statica - 10 executii            |       |       |       |       |       |
|    |(nr. reusite)*                   |       |       |       |       |       |
|____|_________________________________|_______|_______|_______|_______|_______|
|  2.|Dribling printre 5 jaloane       |  12.8 |  12.6 |  12.4 |  12.2 |  12.0 |
|    |(sec)*                          |       |       |       |       |       |
|____|_________________________________|_______|_______|_______|_______|_______|
|  3.|Controlul balonului timp de      |    10 |    15 |    20 |    25 |    30 |
|    |1 min (nr. executii)*          |       |       |       |       |       |
|____|_________________________________|_______|_______|_______|_______|_______|
|  4.|Joc bilateral pe teren normal sau|  Se apreciaza corectitudinea si       |
|    |redus - doua reprize de 15 minute|  eficienta executiilor.               |
|____|_________________________________|_______________________________________|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |         Probe si norme          |       Valoarea notelor acordate       |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 6 |Nota 7 |Nota 8 |Nota 9 |Nota 10|
|____|_________________________________|_______|_______|_______|_______|_______|
|  1.|Tras la poarta de la 16 m, minge |     6 |     7 |     8 |     9 |    10 |
|    |statica - 10 executii            |       |       |       |       |       |
|    |(nr. reusite)*                   |       |       |       |       |       |
|____|_________________________________|_______|_______|_______|_______|_______|
|  2.|Dribling printre 5 jaloane       |  11.8 |  11.6 |  11.4 |  11.2 |  11.0 |
|    |(sec)*                          |       |       |       |       |       |
|____|_________________________________|_______|_______|_______|_______|_______|
|  3.|Controlul balonului timp de      |    40 |    50 |    60 |    70 |    80 |
|    |1 min (nr. executii)*          |       |       |       |       |       |
|____|_________________________________|_______|_______|_______|_______|_______|
|  4.|Joc bilateral pe teren normal sau|  Se apreciaza corectitudinea si       |
|    |redus - doua reprize de 15 minute|  eficienta executiilor.               |
|____|_________________________________|_______________________________________|
    * Mingea trebuie sa treaca printre barele portii regulamentare fara sa atinga solul;
    * Jaloanele sunt situate la 3 m unul fata de celalalt. Elevul si mingea se afla la distanta de 1 metru fata de primul jalon. Traseul se parcurge dus-intors.
    * Controlul balonului prin lovituri succesive, fara ca acesta sa atinga solul (cu orice segment al corpului, permis de regulament). Se acorda doua incercari, notandu-se cea mai buna.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: talie minimala 172 cm.

    GIMNASTICA ARTISTICA SPORTIVA

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Tractiuni din atarnat  |   6|   9|   7|  10|   8|  11|   9|  12|  10|  13|
|    |la bara fixa           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. executii)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Ridicarea picioarelor  |   9|  11|  10|  12|  11|  13|  12|  14|  13|  15|
|    |intinse din atarnat la |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |scara fixa pana la     |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |punctul de apucare     |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. executii)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Saritura in lungime de | 170| 175| 173| 180| 175| 185| 178| 190| 180| 195|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Tractiuni din atarnat  |  11|  14|  12|  15|  13|  16|  14|  17|  15|  18|
|    |la bara fixa           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. executii)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Ridicarea picioarelor  |  14|  16|  15|  17|  16|  18|  17|  19|  18|  20|
|    |intinse din atarnat la |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |scara fixa pana la     |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |punctul de apucare     |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. executii)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Saritura in lungime de | 183| 200| 185| 205| 190| 210| 195| 215| 200| 220|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
    1. Exercitiu liber ales la doua aparate diferite la alegere, continand elemente specifice de minimum categoria a II-a de clasificare sportiva. Evaluarea se face dupa codul de punctaj al F.R.G. Artistica Sportiva, acordandu-se prin rotunjire note intregi.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: dezvoltare fizica armonioasa, raport talie - greutate in limitele formulei G = T - 105 cm.

    GIMNASTICA RITMICA SPORTIVA

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Balansul piciorului    |  0 |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 |
|    |activ peste orizontala |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |si mentinerea lui la   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |nivel maxim (sec)      |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|a. Structura specifica*|  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|    |(nr. linii drepte timp |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |de 2 min)              |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|    |b. Structura specifica*|  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|    |(nr. diagonale timp de |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |2 min)                 |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Exercitiu liber ales la doua probe de concurs diferite, la alegere, cu   |
|    |elemente de continut specifice minimum categoriei a II-a de clasificare  |
|    |sportiva.                                                                |
|____|_________________________________________________________________________|
    * Structura specifica: Se marcheaza 10 m pentru deplasare in linie dreapta si 15 m pentru deplasare pe diagonala. Se foloseste coarda. Deplasare cu coarda manuita prin inainte, prin saltari de pe un picior pe celalalt pe distanta de 10 m, intoarcere fara oprire pe diagonala si manuirea corzii din articulatia pumnului, cotului si a umerilor. Se noteaza numarul de linii drepte si numarul de diagonale efectuate timp de 2 minute.

    NOTA:
    Evaluarea se face conform regulamentului F.R.G. Ritmica Sportiva, acordandu-se, prin rotunjire, note intregi.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: tip constitutional longilin, segmente lungi, expresivitate corporala si greutate in limitele formulei: G = T - 105

    HALTERE

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  Probe si   |                 Valoarea notelor acordate                 |
|crt.|  norme      |___________________________________________________________|
|    |             |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |
|    |             |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10 |
|    |             |_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|    |             | F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B|
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  1.|Flotari      | 6|11| 7|12| 8|13| 9|14|10|15|11|16|12|17|13|18|14|19|15|20|
|    |(nr.         |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |executii)    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  2.|Extensii ale | 6|11| 7|12| 8|13| 9|14|10|15|11|16|12|17|13|18|14|19|15|20|
|    |trunchiului  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |din culcat   |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |facial pe    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |lada de      |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |gimnastica,  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |palmele la   |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |ceafa,       |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |trunchiul in |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |afara lazii  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |(nr.         |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |executii)    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

    B. PROBE SPECIFICE

    BAIETI - performanta in kilograme cumulata la cele doua stiluri (smuls si aruncat), in functie de categoria de greutate.
 ______________________________________________________________________________
|   Categoria de   |                 Valoarea notelor acordate                 |
|   greutate       |___________________________________________________________|
|                  |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |
|                  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         38       |  40 | 42.5|  45 | 47.5|  50 | 52.5|  55 |  60 | 62.5|  65 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         42       |  45 | 47.5|  50 | 52.5|  55 | 57.5|  60 |  65 | 67.5|  70 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         46       |  50 | 52.5|  55 | 57.5|  60 | 62.5|  65 |  70 | 72.5|  75 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         50       |  55 | 57.5|  60 | 62.5|  65 | 67.5|  70 |  75 |  80 |  85 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         54       |  60 | 62.5|  65 | 67.5|  70 | 72.5|  75 |  80 |  85 |  90 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         59       |  65 | 67.5|  70 | 72.5|  75 | 77.5|  80 |  85 |  90 |  95 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         64       |  70 | 72.5|  75 | 77.5|  80 | 82.5|  85 |  90 |  95 | 100 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         70       |  75 | 77.5|  80 | 82.5|  85 | 87.5|  90 |  95 | 100 | 105 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         76       |  80 | 82.5|  85 | 87.5|  90 | 92.5|  95 | 100 | 105 | 110 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         83       |  85 | 87.5|  90 | 92.5|  95 | 97.5| 100 | 105 | 110 | 120 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|       + 83       | 87.5|  90 | 92.5|  95 | 100 |102.5| 105 | 110 | 115 | 125 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

    FETE - performanta in kilograme la genoflexiuni cu haltera, in functie de categoria de greutate.
 ______________________________________________________________________________
|   Categoria de   |                 Valoarea notelor acordate                 |
|   greutate       |___________________________________________________________|
|                  |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |
|                  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10 |
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         38       |   20| 22.5|   25| 27.5|   30| 32.5|   35| 37.5|   40|   45|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         42       | 22.5|   25| 27.5|   30| 32.5|   35| 37.5|   40| 42.5| 47.5|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         46       |   25| 27.5|   30| 32.5|   35| 37.5|   40| 42.5|   45|   50|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         50       | 27.5|   30| 32.5|   35| 37.5|   40| 42.5|   45| 47.5| 52.5|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         54       |   30| 32.5|   35| 37.5|   40| 42.5|   45| 47.5|   50|   55|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         59       |   35| 37.5|   40| 42.5|   45| 47.5|   50| 52.5|   55|   60|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         64       |   40| 42.5|   45| 47.5|   50| 52.5|   55| 57.5|   60|   65|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         70       |   45| 47.5|   50| 52.5|   55| 57.5|   60| 62.5|   65|   70|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|         76       |   50| 52.5|   55| 57.5|   60| 62.5|   65| 67.5|   70|   75|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|       + 76       | 52.5| 57.5|   60| 62.6|   65| 67.5|   70| 72.5|   75| 77.5|
|__________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

    HANDBAL

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |              Valoarea notelor acordate          |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de viteza 30 m| 5.8| 5.3| 5.7| 5.2| 5.6| 5.1| 5.5| 5.0| 5.4| 4.9|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 160| 180| 165| 185| 170| 190| 175| 195| 180| 200|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Aruncarea mingii de    |  15|  20|  16|  21|  17|  22|  18|  24|  19|  25|
|    |handbal la distanta (m)|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de viteza 30 m| 5.3| 4.8| 5.2| 4.7| 5.1| 4.6| 5.0| 4.5| 4.9| 4.4|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 185| 205| 190| 210| 195| 215| 200| 220| 205| 225|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Aruncarea mingii de    |  20|  26|  21|  27|  22|  28|  23|  29|  24|  30|
|    |handbal la distanta (m)|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|    |                       |____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|    |                       | F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B|
|____|_______________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|
|  1.|Structura tehnica*     |  Se apreciaza corectitudinea si eficienta       |
|    |                       |  executiilor.                                   |
|____|_______________________|_________________________________________________|
|  2.|Joc bilateral - doua   |  Se apreciaza corectitudinea si eficienta       |
|    |reprize de 15 minute   |  executiilor.                                   |
|    |fiecare                |                                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|
    * Structura tehnica - Pasarea mingii in trei cu schimb de locuri, urmata de aruncare la poarta efectuata de elevul evaluat, de la semicercul de 9 m.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: talia minima: baieti - 175 cm, fete - 170 cm.

    INOT

    A. PROBE SPECIFICE

    O PROBA LA ALEGERE DIN CELE PREVAZUTE IN TABEL
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |            Valoarea notelor acordate          |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 1  |   Nota 2  |   Nota 3  |   Nota  4 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|100 m liber (min)        | 1.25| 1.20| 1.23| 1.18| 1.21| 1.16| 1.19| 1.14|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|200 m liber (min)        |3.020|2.460|2.580|2.440|2.540|2.420|2.500|2.400|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  3.|400 m liber (min)        |6.080|5.520|6.030|5.470|5.580|5.420|5.530|5.370|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  4.|800 m liber (min)        |12.15|  -  |12.10|  -  |12.05|  -  |12.00|  -  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  5.|1500 m liber (min)       |  -  |22.45|  -  |22.30|  -  |22.15|  -  |22.00|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  6.|100 m bras (min)         |1.480|1.380|1.450|1.360|1.420|1.340|1.390|1.320|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  7.|200 m bras (min)         |3.500|3.350|3.450|3.300|3.400|3.250|3.350|3.200|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  8.|100 m spate (min)        |1.340|1.280|1.320|1.260|1.300|1.240|1.280|1.220|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  9.|200 m spate (min)        |3.250|3.080|3.200|3.040|3.150|3.000|3.100|2.560|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 10.|100 m fluture (min)      |1.440|1.260|1.400|1.240|1.360|1.220|1.320|1.200|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 11.|200 m fluture (min)      |3.200|3.020|3.150|2.590|3.100|2.560|3.050|2.530|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 12.|400 m mixt (min)         |7.050|6.470|6.570|6.390|6.490|6.310|6.410|6.230|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                         |_______________________________________________|
|    |                         |   Nota 5  |   Nota 6  |   Nota 7  |   Nota  8 |
|    |                         |___________|___________|___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  1.|100 m liber (min)        | 1.17| 1.12| 1.15| 1.10| 1.12| 1.08| 1.09| 1.06|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  2.|200 m liber (min)        |2.464|2.367|2.410|2.320|2.360|2.280|2.300|2.250|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  3.|400 m liber (min)        |5.480|5.328|5.400|5.230|5.300|5.150|5.150|5.070|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  4.|800 m liber (min)        |11.53|  -  |11.25|  -  |10.57|  -  |10.32|  -  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  5.|1500 m liber (min)       |  -  |21.47|  -  |21.10|  -  |20.30|  -  |19.55|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  6.|100 m bras (min)         |1.360|1.299|1.330|1.280|1.300|1.260|1.270|1.240|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  7.|200 m bras (min)         |3.290|3.150|3.220|3.100|3.160|3.050|3.090|3.000|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  8.|100 m spate (min)        |1.258|1.207|1.231|1.180|1.185|1.160|1.160|1.140|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|  9.|200 m spate (min)        |3.038|2.527|2.560|2.480|2.500|2.440|2.440|2.420|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 10.|100 m fluture (min)      |1.280|1.180|1.205|1.160|1.170|1.140|1.450|1.120|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 11.|200 m fluture (min)      |2.598|2.501|2.520|2.470|2.470|2.420|2.410|2.370|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 12.|400 m mixt (min)         |6.335|6.151|6.250|6.070|6.100|5.570|5.550|5.470|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

   - continuare -
 ______________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme      |   Valoarea notelor    |
|crt.|                         |   acordate            |
|    |                         |_______________________|
|    |                         |   Nota 9  |   Nota 10 |
|    |                         |___________|___________|
|    |                         |  F  |  B  |  F  |  B  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  1.|100 m liber (min)        | 1.06| 1.04| 1.04| 1.02|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  2.|200 m liber (min)        |2.240|2.220|2.210|2.190|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  3.|400 m liber (min)        |5.000|4.590|4.550|4.518|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  4.|800 m liber (min)        |10.07|  -  | 9.43|  -  |
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  5.|1500 m liber (min)       |  -  |19.28|  -  |18.57|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  6.|100 m bras (min)         |1.240|1.220|1.220|1.193|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  7.|200 m bras (min)         |3.020|2.550|2.550|2.502|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  8.|100 m spate (min)        |1.135|1.120|1.110|1.100|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
|  9.|200 m spate (min)        |2.380|2.350|2.323|2.302|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
| 10.|100 m fluture (min)      |1.120|1.100|1.087|1.083|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
| 11.|200 m fluture (min)      |2.350|2.330|2.300|2.302|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|
| 12.|400 m mixt (min)         |5.400|5.370|5.242|5.277|
|____|_________________________|_____|_____|_____|_____|

    B. CERINTE MORFOLOGICE:
    - talia inalta spre foarte inalta la sprinteri si medie spre inalta la celelalte probe;
    - greutatea cu 5 - 8 kg (B) si 3 - 7 kg (F) mai mica decat numarul centimetrilor peste 100, al taliei;
    - suprafata palmara mare - peste 10% din talie; laba piciorului peste nr. 39 la fete si peste nr. 44 la baieti.

    JUDO

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |          Probe si norme         |       Valoarea notelor acordate       |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 1 |Nota 2 |Nota 3 |Nota 4 |Nota 5 |
|    |                                 |_______|_______|_______|_______|_______|
|    |                                 | F | B | F | B | F | B | F | B | F | B |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  1.|Saritura in lungime de pe loc    |166|176|168|178|170|180|172|182|174|185|
|    |(cm)                             |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  2.|Tractiuni din atarnat la bara    | 11| 16| 12| 17| 13| 18| 14| 19| 15| 20|
|    |fixa (nr. repetari) - primele 2  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |categorii                        |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  3.|Tractiuni din atarnat la bara    |  6| 11|  7| 12|  8| 13|  9| 14| 10| 15|
|    |fixa (nr. repetari) - urmatoarele|   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |3 categorii                      |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  4.|Tractiuni din atarnat la bara    |  1|  6|  2|  7|  3|  8|  4|  9|  5| 10|
|    |fixa (nr. repetari) - ultimele 2 |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |categorii                        |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |          Probe si norme         |        Valoarea notelor acordate      |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 6 |Nota 7 |Nota 8 |Nota 9 |Nota 10|
|    |                                 |_______|_______|_______|_______|_______|
|    |                                 | F | B | F | B | F | B | F | B | F | B |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  1.|Saritura in lungime de pe loc    |176|190|178|195|180|200|185|205|190|210|
|    |(cm)                             |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  2.|Tractiuni din atarnat la bara    | 16| 21| 17| 22| 18| 23| 19| 24| 20| 25|
|    |fixa (nr. repetari) - primele 2  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |categorii                        |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  3.|Tractiuni din atarnat la bara    | 11| 16| 12| 17| 13| 18| 14| 19| 15| 20|
|    |fixa (nr. repetari) - urmatoarele|   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |3 categorii                      |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  4.|Tractiuni din atarnat la bara    |  6| 11|  7| 12|  8| 13|  9| 14| 10| 15|
|    |fixa (nr. repetari) - ultimele 2 |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |categorii                        |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  Probe si norme |               Valoarea notelor acordate               |
|crt.|                 |_______________________________________________________|
|    |                 |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |
|    |                 |  1 |  2 |  3 |  4 |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10 |
|    |                 |____|____|____|____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|    |                 | F|B| F|B| F|B| F|B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B|
|____|_________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  1.|Uchi komi la doua| 4|5| 5|6| 6|7| 7|8| 8|10|10|12|12|14|14|16|16|18|18|20|
|    |procedee de baza |  | |  | |  | |  | |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |in 15 sec. (nr.  |  | |  | |  | |  | |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |executii)        |  | |  | |  | |  | |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  2.|Meci cu durata de|  Se apreciaza corectitudinea si eficienta executiilor.|
|    |2 minute         |                                                       |
|____|_________________|_______________________________________________________|

    C. CERINTE MORFOLOGICE: tip constitutional robust.

    KAIAC-CANOE

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Tractiuni din atarnat  |   1|   7|   2|   8|   3|   9|   4|  10|   5|  11|
|    |la bara fixa (nr.      |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |repetari)              |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Alergare de rezistenta |4.05|6.30|4.00|6.25|3.55|6.20|3.50|6.15|3.45|6.10|
|    |800 m fete si 1600 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 |  Nota 10|
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Tractiuni din atarnat  |   6|  12|   7|  13|   8|  14|   9|  15|  10|  16|
|    |la bara fixa (nr.      |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |repetari)              |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Alergare de rezistenta |3.35|6.05|3.25|6.00|3.15|5.50|3.10|5.35|3.05|5.25|
|    |800 m fete si 1600 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Kaiac simplu 500 m     |3.15|3.00|3.10|2.55|3.05|2.50|3.00|2.45|2.55|2.40|
|    |(min)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Kaiac simplu 1000 m    |6.10|5.30|6.05|5.25|6.00|5.20|5.55|5.15|5.50|5.10|
|    |(min)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Canoe simplu 500 m     |  - |3.10|  - |3.05|  - |3.00|  - |2.55|  - |2.50|
|    |(min)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  4.|Canoe simplu 1000 m    |  - |6.05|  - |6.00|  - |5.55|  - |5.50|  - |5.45|
|    |(min)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |    Probe si norme     |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 |  Nota 10|
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Kaiac simplu 500 m     |2.50|2.35|2.45|2.30|2.40|2.25|2.35|2.20|2.30|2.15|
|    |(min)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Kaiac simplu 1000 m    |5.45|5.05|5.40|5.00|5.30|4.55|5.20|4.50|5.10|4.45|
|    |(min)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Canoe simplu 500 m     |  - |2.45|  - |2.40|  - |2.35|  - |2.30|  - |2.25|
|    |(min)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  4.|Canoe simplu 1000 m    |  - |5.40|  - |5.35|  - |5.25|  - |5.15|  - |5.05|
|    |(min)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    NOTA:
    Toti candidatii sustin o proba eliminatorie de inot (procedeu la alegere), parcurgand distanta de 50 m, fara cronometrare.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: tip constitutional robust, anvergura mare, talie inalta si foarte inalta, cu predominanta lungimii bustului.

    KARATE

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  Probe si   |                 Valoarea notelor acordate                 |
|crt.|  norme      |___________________________________________________________|
|    |             |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |
|    |             |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10 |
|    |             |_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|    |             | F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B|
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  1.|Flotari (nr. |20|25|21|26|22|27|23|28|24|29|25|30|26|31|27|32|28|33|29|34|
|    |executii)    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  2.|"Echer" (nr. |14|20|16|22|18|24|20|26|22|28|24|30|26|31|27|32|28|33|29|34|
|    |executii)    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  3.|Sarituri cu  |32|42|34|44|36|46|38|48|40|50|42|52|44|54|46|56|48|58|50|60|
|    |genunchii la |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |piept (nr.   |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |executii)    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

    B. PROBE SPECIFICE

    1. KI-HON: - tehnici de brate, 6 combinatii;
    - tehnici de picioare: MAE-GERI, YOKO-GERI, MAWASHI-GERI
    - SHIHO-GYAKU-TSUKI
    - SHIHO-GERI
    2. KATA: - NEAN YONDAN
    - HEIAN GODAN
    - TEKKI SHODAN
    3. KUMITE TE NOKATA

    PROBELE SE NOTEAZA CONFORM NORMELOR I.T.K.F.

    C. CERINTE MORFOLOGICE: tip constitutional robust si suplu.

    LUPTE LIBERE SI GRECO-ROMANE

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |             Valoarea notelor acordate           |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Saritura in lungime de | 170| 175| 180| 185| 190| 195| 200| 205| 210| 215|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Mobilitatea coloanei   |  54|  56|  58|  60|  62|  64|  66|  68|  70|  72|
|    |vertebrale in plan     |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |anterior (cm)          |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Tractiuni din atarnat  |   4|   6|   8|  10|  13|  14|  15|  16|  17|  18|
|    |la bara fixa           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. repetari)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    NOTA:
    Pentru elevii care au peste 65 kg, notarea se face astfel:
    - baremul pentru nota 1 corespunde cu baremul pentru nota 4;
    - baremul pentru nota 2 corespunde cu baremul pentru nota 5;
    - baremul pentru nota 3 corespunde cu baremul pentru nota 6;
    - baremul pentru nota 4 corespunde cu baremul pentru nota 7;
    - baremul pentru nota 5 corespunde cu baremul pentru nota 8;
    - baremul pentru nota 6 corespunde cu baremul pentru nota 9;
    - baremul pentru nota 7 corespunde cu baremul pentru nota 10;

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Rasturnari in pod (nr. |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 11 | 13 | 15 |
|    |executii)              |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Lupta - 2 reprize, in  |  Se apreciaza combativitatea si nivelul         |
|    |conditii regulamentare |  tehnic-tactic.                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|

    C. CERINTE MORFOLOGICE: tip constitutional robust, diametrele biacromial si palmar peste valorile medii.

    ORIENTARE SPORTIVA

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de viteza 50 m| 8.7| 8.4| 8.6| 8.3| 8.5| 8.2| 8.4| 8.1| 8.3| 8.0|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 165| 180| 170| 185| 175| 190| 180| 195| 185| 200|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Alergare de rezistenta |4.35|6.45|4.30|6.40|4.25|6.35|4.20|6.30|4.15|6.25|
|    |1000 m fete si 1600 m  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 |  Nota 10|
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de viteza 50 m| 8.2| 7.9| 8.1| 7.8| 8.0| 7.7| 7.9| 7.6| 7.8| 7.5|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 190| 205| 195| 210| 200| 215| 205| 220| 210| 225|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Alergare de rezistenta |4.10|6.20|4.05|6.15|4.00|6.10|3.55|6.05|3.50|6.00|
|    |1000 m fete si 1600 m  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE

    1. Parcurgerea unui traseu de concurs corespunzator varstei. Traseul, timpul de parcurgere, sistemul de punctaj si echivalarea acestora in note se stabilesc de catre comisia de examinare.

    PATINAJ ARTISTIC

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |          Probe si norme         |       Valoarea notelor acordate       |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 1 |Nota 2 |Nota 3 |Nota 4 |Nota 5 |
|    |                                 |_______|_______|_______|_______|_______|
|    |                                 | F | B | F | B | F | B | F | B | F | B |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  1.|Detenta (cm)                     | 21| 22| 22| 24| 23| 26| 24| 28| 25| 30|
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  2.|Alergare de viteza 30 m cu start |5.9|5.1|5.8|5.0|5.7|4.9|5.6|4.8|5.5|4.7|
|    |de sus (sec)                     |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |          Probe si norme         |       Valoarea notelor acordate       |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 6 |Nota 7 |Nota 8 |Nota 9 |Nota 10|
|    |                                 |_______|_______|_______|_______|_______|
|    |                                 | F | B | F | B | F | B | F | B | F | B |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  1.|Detenta (cm)                     | 26| 33| 28| 36| 30| 39| 32| 42| 35| 45|
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  2.|Alergare de viteza 30 m cu start |5.4|4.6|5.3|4.5|5.2|4.4|5.1|4.3|5.0|4.2|
|    |de sus (sec)                     |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |          Probe si norme         |       Valoarea notelor acordate       |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 1 |Nota 2 |Nota 3 |Nota 4 |Nota 5 |
|    |                                 |_______|_______|_______|_______|_______|
|    |                                 | F | B | F | B | F | B | F | B | F | B |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  1.|Proba "Matorin"                  |585|585|600|600|615|615|630|630|645|645|
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  2.|Program pe patine cu role*       |  Se apreciaza corectitudinea,         |
|    |                                 |  expresivitatea si eficienta          |
|    |                                 |  executiilor.                         |
|____|_________________________________|_______________________________________|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |          Probe si norme         |       Valoarea notelor acordate       |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 6 |Nota 7 |Nota 8 |Nota 9 |Nota 10|
|    |                                 |_______|_______|_______|_______|_______|
|    |                                 | F | B | F | B | F | B | F | B | F | B |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  1.|Proba "Matorin"                  |660|660|675|675|690|690|705|705|720|720|
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  2.|Program pe patine cu role*       |  Se apreciaza corectitudinea,         |
|    |                                 |  expresivitatea si eficienta          |
|    |                                 |  executiilor.                         |
|____|_________________________________|_______________________________________|
    * Executarea pe patine cu role a unui program (fara muzica) care sa cuprinda:
    - taierea ghetii cu fata si cu spatele;
    - pasi in cerc;
    - pasi in linie;
    - elemente de echilibru (fandari, cumpene, "pusca", "cioara").

    C. CERINTE MORFOLOGICE: musculatura de tip longilin, nehipertrofiata, diametru biacromial cu 3 - 4 cm mai mare decat cel bitrohanterian.

    POLO PE APA

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|200 m mixt (min)       |2.59|2.56|2.53|2.50|2.47|2.45|2.43|2.41|2.40|2.39|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Aruncare la punct fix  |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|    |din inot - 10 executii |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(nr. de executii       |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |corecte)               |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Joc bilateral - 2      |  Se apreciaza comportamentul in joc,            |
|    |reprize x 5 min.,      |  corespunzator specificului postului.           |
|    |conditii regulamentare |                                                 |
|    |                       |                                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|

    C. CERINTE MORFOLOGICE: talie inalta, anvergura mare (+6 - 10 cm fata de talie)

    RUGBY

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de viteza 30 m| 5.1| 5.0| 4.9| 4.8| 4.7| 4.6| 4.5| 4.4| 4.3| 4.2|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Alergare de rezistenta |4.15|4.10|4.05|4.00|3.50|3.45|3.40|3.35|3.30|3.25|
|    |1000 m (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Saritura in lungime    | 185| 190| 195| 200| 205| 210| 215| 220| 225| 230|
|    |de pe loc (cm)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Structura tehnica*     |  Se apreciaza corectitudinea si eficienta       |
|    |                       |  executiilor.                                   |
|____|_______________________|_________________________________________________|
|  2.|Joc cu efectiv diferit |  Se apreciaza nivelul tehnic-tactic si          |
|    |(8, 13, 15), pe teren  |  comportamentul in joc, conform specificului    |
|    |normal sau redus       |  fiecarui post.                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|

    C. CERINTE MORFOLOGICE: tip constitutional robust, talie si greutate specifica postului din echipa.

    SARITURI IN APA

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  Probe si   |                 Valoarea notelor acordate                 |
|crt.|  norme      |___________________________________________________________|
|    |             |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |
|    |             |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10 |
|    |             |_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|    |             | F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B|
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  1.|Forta        |21|23|22|24|23|25|24|26|25|27|26|28|27|29|28|30|29|31|30|32|
|    |musculaturii |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |abdominale   |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |(nr. executii|  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |in 30 sec)   |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  2.|Mobilitatea  |53|51|55|53|57|55|59|57|61|59|63|61|65|63|67|65|69|67|71|69|
|    |coloanei     |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |vertebrale in|  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |plan anterior|  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |(cm)         |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  3.|Detenta cu   |18|21|19|23|20|25|22|27|24|30|26|33|28|36|30|39|32|42|35|45|
|    |desprindere  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |de pe ambele |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |picioare, de |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |pe loc (cm)  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

    B. PROBE SPECIFICE
    EXECUTAREA LA ALEGERE A UNUI PROGRAM DE SARITURI DE LA:
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|    |                       |____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|    |                       | F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B|
|____|_______________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|
|  1.|Trambulina de 1 m:     |                                                 |
|    |- baieti 5 + 6 sarituri|                                                 |
|    |- fete 5 + 5 sarituri  |                                                 |
|____|_______________________|                                                 |
|  2.|Trambulina de 3 m:     |  Notarea sariturilor se face conform tabelelor  |
|    |- baieti 5 + 6 sarituri|  elaborate de Federatia Romana de Natatie       |
|    |- fete 5 + 5 sarituri  |                                                 |
|____|_______________________|                                                 |
|  3.|Platforma:             |                                                 |
|    |- baieti 4 + 6 sarituri|                                                 |
|    |- fete 4 + 4 sarituri  |                                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|

    C. CERINTE MORFOLOGICE: talie mijlocie-inalta, dezvoltare fizica armonioasa.

    SCHI ALPIN

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |          Probe si norme         |       Valoarea notelor acordate       |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 1 |Nota 2 |Nota 3 |Nota 4 |Nota 5 |
|    |                                 |_______|_______|_______|_______|_______|
|    |                                 | F | B | F | B | F | B | F | B | F | B |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  1.|Sarituri succesive in lateral    | 10| 13| 11| 14| 12| 15| 13| 16| 14| 17|
|    |peste stacheta situata la 10 cm  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |de sol, timp de 10 secunde (nr.  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |executii)                        |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  2.|Saritura in lungime de pe loc    |170|180|175|185|180|190|185|195|190|200|
|    |(cm)                             |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

   - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |          Probe si norme         |       Valoarea notelor acordate       |
|crt.|                                 |_______________________________________|
|    |                                 |Nota 6 |Nota 7 |Nota 8 |Nota 9 |Nota 10|
|    |                                 |_______|_______|_______|_______|_______|
|    |                                 | F | B | F | B | F | B | F | B | F | B |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  1.|Sarituri succesive in lateral    | 15| 18| 16| 20| 18| 22| 20| 24| 22| 26|
|    |peste stacheta situata la 10 cm  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |de sol, timp de 10 secunde (nr.  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    |executii)                        |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  2.|Saritura in lungime de pe loc    |195|205|200|210|205|215|210|220|215|225|
|    |(cm)                             |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|____|_________________________________|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |    Probe si norme     |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       | F  | B  | F  | B  |  F | B  | F  | B  | F  | B  |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Slalom pe uscat 20     |10.9|10.8|10.8|10.6|10.6|10.4|10.4|10.2|10.2|10.0|
|    |fanioane la interval de|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |2,5 m, distanta 50 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(sec)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Proba tehnica*         |  Se apreciaza nivelul tehnic-tactic si eficienta|
|    |                       |  executiilor.                                   |
|____|_______________________|_________________________________________________|

    - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |    Probe si norme     |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 |  Nota 10|
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       | F  | B  | F  | B  |  F | B  | F  | B  | F  | B  |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Slalom pe uscat 20     |10.0| 9.8| 9.8| 9.6| 9.6| 9.4| 9.4| 9.2| 9.2| 9.0|
|    |fanioane la interval de|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |2,5 m, distanta 50 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(sec)                  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Proba tehnica*         |  Se apreciaza nivelul tehnic-tactic si eficienta|
|    |                       |  executiilor.                                   |
|____|_______________________|_________________________________________________|
    * Proba tehnica - Schi pe iarba pe un traseu de slalom cu 12 porti incluzand o "dubla" si o "sicana" din 3 porti.

    C. CERINTE MORFOLOGICE:
    - talie peste medie;
    - raport bust/membre inferioare = 1;
    - greutatea corporala conform G = Tcm - 100.

    SCHI FOND

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |    Probe si norme     |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       | F  | B  | F  | B  |  F | B  | F  | B  | F  | B  |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de rezistenta |4.00|6.45|3.55|6.40|3.50|6.35|3.45|6.30|3.40|6.25|
|    |800 m fete si 1600 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Flotari din sprijin pe |   1|   6|   2|   7|   3|   8|   4|   9|   5|  10|
|    |brate la paralele (nr. |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |executii)              |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |    Probe si norme     |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       | F  | B  | F  | B  |  F | B  | F  | B  | F  | B  |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de rezistenta |3.38|6.20|3.36|6.15|3.34|6.10|3.32|6.05|3.30|6.00|
|    |800 m fete si 1600 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Flotari din sprijin pe |   6|  11|   7|  12|   8|  13|   9|  14|  10|  15|
|    |brate la paralele (nr. |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |executii)              |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
    1. Deplasare pe schi role, pe distante stabilite de comisia de examinare.
    2. Demonstrarea mersului alternativ si simultan pe schiuri cu role.

    C. CERINTE MORFOLOGICE:
    - talie minima: 170 cm fete si 175 baieti;
    - raport talie/greutate conform: G = Tcm - 110;
    - raport bust/membre inferioare = 1;
    - anvergura mare: talia in cm. +5 - 10 cm.

    SCRIMA

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de viteza 30 m| 5.5| 5.2| 5.4| 5.1| 5.3| 5.0| 5.2| 4.9| 5.1| 4.8|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 170| 185| 175| 190| 180| 195| 185| 200| 190| 205|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Proba "Bourpee"        |  11|  13|  12|  15|  13|  17|  14|  19|  15|  20|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |            Valoarea notelor acordate            |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 | Nota 10 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       | F  | B  | F  | B  | F  | B  | F  | B  | F  | B  |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de viteza 30 m| 5.0| 4.7| 4.9| 4.6| 4.8| 4.5| 4.7| 4.4| 4.6| 4.3|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 195| 210| 200| 215| 205| 220| 210| 225| 215| 230|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Proba "Bourpee"        |  16|  21|  17|  22|  18|  23|  19|  24|  20|  25|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  Probe si   |                 Valoarea notelor acordate                 |
|crt.|  norme      |___________________________________________________________|
|    |             |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |Nota |
|    |             |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10 |
|    |             |_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|    |             | F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B| F| B|
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  1.|Pas fandat   | 5| 6| 6| 7| 7| 8| 8| 9| 9|10|10|11|11|12|12|13|13|14|14|15|
|    |plus lovitura|  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |(nr. executii|  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |in 30        |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |secunde)     |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  2.|Impungerea   | 0| 0| 1| 1| 2| 2| 3| 3| 4| 4| 5| 5| 6| 6| 7| 7| 8| 8| 9| 9|
|    |manechinului |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |la punct fix |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |prin fandare |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |urmata de    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |salt - 10    |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |executii (nr.|  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|    |reusite)     |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_____________|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|
|  3.|Asalt liber -|  Se apreciaza nivelul tehnic-tactic si eficienta          |
|    |5 tuse       |  executiilor.                                             |
|____|_____________|___________________________________________________________|

    C. CERINTE MORFOLOGICE: talie minima: 170 cm fete si 175 baieti.

    SPORT AEROBIC

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |   Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 | Nota 4  |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |   F|  B |   F|  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Flotari pe sol cu      |   1|   2|   2|   3|   3|   4|   4|   5|   5|   7|
|    |desprindere si bataia  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |palmelor (nr. executii)|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 170| 190| 175| 200| 180| 205| 185| 210| 190| 215|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Ridicarea picioarelor  |   6|  11|   7|  12|   8|  13|   9|  14|  10|  15|
|    |pana la atingerea      |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |punctelor de apucare,  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |din atarnat la scara   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |fixa (nr. executii)    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |    Probe si norme     |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 |  Nota 10|
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Flotari pe sol cu      |   6|   9|   7|  11|   8|  13|   9|  15|  10|  17|
|    |desprindere si bataia  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |palmelor (nr. executii)|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 195| 220| 200| 225| 205| 230| 210| 235| 215| 240|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Ridicarea picioarelor  |  11|  16|  12|  17|  13|  18|  14|  19|  15|  20|
|    |pana la atingerea      |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |punctelor de apucare,  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |din atarnat la scara   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |fixa (nr. executii)    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |   Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|    |                       |____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|    |                       | F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B|
|____|_______________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|
|  1.|Echer apropiat mentinut|                                                 |
|    |pe banca de gimnastica |                                                 |
|    |(sec)                  |                                                 |
|____|_______________________|                                                 |
|  2.|Saritura STRADLE (nr.  |  Normele si echivalarea in note se stabilesc de |
|    |executii)              |  catre comisia de examinare.                    |
|____|_______________________|                                                 |
|  3.|Asezat in sfoara       |                                                 |
|    |laterala cu trunchiul  |                                                 |
|    |pe sol                 |                                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|
|  4.|Exercitiu liber        |  Se apreciaza conform regulamentului            |
|    |individual*            |  F.R. Gimnastica                                |
|____|_______________________|_________________________________________________|
    * Exercitiu liber individual - dificultatea minima 2E + 3D + 3C + 2B + 2A

    C. CERINTE MORFOLOGICE: armonie corporala.

    SAH
 ______________________________________________________________________________
|              PROBA           |TIMP DE| 5'| 6'| 7'| 8'| 9'|10'|11'|12'|13'|14'|
|                              |GANDIRE|   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|  Rezolvare pozitii cu TEMA:  |NOTA   |10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|1. Recunoasterea deschiderilor|       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|   principale, dupa 8 - 10    |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|   mutari                     |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|2. Combinatii de MAT in mai   |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|   multe mutari               |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|3. Combinatii cu CASTIG DE    |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|   MATERIAL in mai multe      |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|   mutari                     |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|4. Matul 2 nebuni contra      |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|   regelui singur             |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|5. Matul cu nebun si cal      |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|   contra regelui singur      |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|6. Regula patratului          |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|7. Regula opozitiei           |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|8. Strapungerea               |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|9. Dama impotriva pionului de |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|   transformare               |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|10. Turn si pion contra turn  |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|
|11. Partida de sah cu adversar|       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|    stabilit de comisie       |       |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
|______________________________|_______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

    NOTA:
    Fiecare proba din tabel va fi notata conform timpului de rezolvare. Cele 10 note obtinute se constituie intr-o nota medie care se aduna cu nota acordata la partida de sah. Media aritmetica a celor doua note astfel obtinute reprezinta media finala.

    TENIS DE CAMP

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de viteza 30 m| 5.6| 5.4| 5.5| 5.3| 5.4| 5.2| 5.3| 5.1| 5.2| 5.0|
|    |cu start de sus (sec)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 170| 185| 175| 190| 180| 195| 185| 200| 190| 205|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Alergare de rezistenta |4.15|4.15|4.10|4.10|4.05|4.05|4.00|4.00|3.55|3.55|
|    |800 m fete si 1000 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 |  Nota 10|
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Alergare de viteza 30 m|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |cu start de sus (sec)  | 5.1| 4.9| 5.0| 4.8| 4.9| 4.7| 4.8| 4.6| 4.7| 4.5|
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Saritura in lungime de | 195| 210| 200| 215| 205| 220| 210| 225| 215| 230|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Alergare de rezistenta |3.50|3.50|3.45|3.45|3.40|3.40|3.35|3.35|3.30|3.30|
|    |800 m fete si 1000 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |   Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|    |                       |____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|    |                       | F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B|
|____|_______________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|
|  1.|Serviciu la punct fix -| 0|0| 1|1| 2|2| 3|3| 4|4| 5|5| 6|6| 7|7| 8|8| 9|9|
|    |10 executii (nr.       |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |
|    |reusite)               |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |
|____|_______________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|
|  2.|Joc de simplu in       |  Se apreciaza nivelul tehnic-tactic,            |
|    |conditii regulamentare |  corectitudinea si eficienta executiilor.       |
|    |- 1 set                |                                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|

    C. CERINTE MORFOLOGICE:
    - talie inalta, anvergura +5 - 6 cm fata de talie;
    - diametru biacromial mare.

    TENIS DE MASA

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Saritura in lungime de | 155| 160| 160|165 | 165| 170| 170| 175| 175| 180|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Alergare de rezistenta |4.30|4.30|4.25|4.25|4.20|4.20|4.15|4.15|4.10|4.10|
|    |800 m fete si 1000 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

     - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 |  Nota 10|
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Saritura in lungime de | 180| 185| 185| 190| 190| 195| 195| 200| 200| 210|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Alergare de rezistenta |4.05|4.05|4.00|4.00|3.55|3.55|3.50|3.50|3.45|3.45|
|    |800 m fete si 1000 m   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |baieti (min)           |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Deplasari laterale cu  |14.9|13.9|14.8|13.8|14.7|13.7|14.6|13.6|14.5|13.5|
|    |pasi adaugati stanga-  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |dreapta pe dist. de 4 m|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(sec.)                 |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Serviciu la punct fix -|   0|   0|   1|   1|   2|   2|   3|   3|   4|   4|
|    |10 executii (nr.       |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |reusite)               |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Aruncari cu mingea de  |  23|  22|  22|  21|  21|  20|  20|  19|  19|  18|
|    |tenis de camp in perete|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |de la 4 m distanta - 10|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |executii (sec)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

     - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 |  Nota 10|
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Deplasari laterale cu  |14.4|13.4|14.3|13.3|14.2|13.2|14.1|13.1|14.0|13.0|
|    |pasi adaugati stanga-  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |dreapta pe dist. de 4 m|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |(sec.)                 |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Serviciu la punct fix -|   5|   5|   6|   6|   7|   7|   8|   8|   9|   9|
|    |10 executii (nr.       |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |reusite)               |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Aruncari cu mingea de  |  18|  17|  17|  16|  16|  15|  15|  14|  14|  13|
|    |tenis de camp in perete|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |de la 4 m distanta - 10|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |executii (sec)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    C. CERINTE MORFOLOGICE: tip constitutional longilin, suplu, segmente lungi.

    VOLEI

    A. PROBE SI NORME PENTRU EVALUAREA CALITATILOR MOTRICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 1 |  Nota 2 |  Nota 3 |  Nota 4 |  Nota 5 |
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Saritura in lungime de | 170| 190| 175| 195| 180| 200| 185| 205| 190| 210|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Deplasare inainte si   |16.8|15.4|16.6|15.2|16.4|15.0|16.2|14.8|16.0|14.6|
|    |inapoi 8 x 6 m (sec.)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Detenta cu desprindere |  17|  22|  19|  24|  21|  26|  23|  28|  25|  30|
|    |de pe ambele picioare, |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |de pe loc (cm)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |     Probe si norme    |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |  Nota 6 |  Nota 7 |  Nota 8 |  Nota 9 |  Nota 10|
|    |                       |_________|_________|_________|_________|_________|
|    |                       |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |  F |  B |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  1.|Saritura in lungime de | 195| 215| 200| 220| 205| 225| 210| 230| 215| 235|
|    |pe loc (cm)            |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  2.|Deplasare inainte si   |15.8|14.4|15.6|14.2|15.4|14.0|15.2|13.8|15.0|13.6|
|    |inapoi 8 x 6 m (sec.)  |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|  3.|Detenta cu desprindere |  27|  32|  29|  34|  31|  36|  33|  38|  35|  40|
|    |de pe ambele picioare, |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|    |de pe loc (cm)         |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |
|____|_______________________|____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|

    B. PROBE SPECIFICE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |   Probe si norme      |           Valoarea notelor acordate             |
|crt.|                       |_________________________________________________|
|    |                       |Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|Nota|
|    |                       |  1 |  2 |  3 |  4 |  5 |  6 |  7 |  8 |  9 | 10 |
|    |                       |____|____|____|____|____|____|____|____|____|____|
|    |                       | F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B| F|B|
|____|_______________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|
|  1.|Serviciu de sus din    | 0|0| 1|1| 2|2| 3|3| 4|4| 5|5| 6|6| 7|7| 8|8| 9|9|
|    |fata in zonele 1-5 - 10|  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |
|    |executii (nr. reusite) |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |
|____|_______________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|
|  2.|Lovitura de atac prin  | 0|0| 1|1| 2|2| 3|3| 4|4| 5|5| 6|6| 7|7| 8|8| 9|9|
|    |procedeu preferat - 10 |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |
|    |executii (nr. reusite) |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |  | |
|____|_______________________|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|__|_|
|  3.|Job bilateral 3 x 3,   |  Se apreciaza calitatea executiilor             |
|    |4 x 4, 6 x 6, in       |  tehnico-tactice, in functie de specificul      |
|    |functie de nr.         |  postului pe care il ocupa in echipa.           |
|    |candidatilor           |                                                 |
|____|_______________________|_________________________________________________|

    C. CERINTE MORFOLOGICE:
    - talie inalta - 170 cm fete si 180 cm baieti;
    - anvergura cu 6 - 8 cm mai mare decat talia.

    ANEXA 4

             PROBA DE VERIFICARE A CUNOSTINTELOR DE LIMBA MODERNA
pentru admiterea in clasa a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala

    1. a) Liceele care au in structura lor clase cu program bilingv vor organiza o proba de verificare a cunostintelor de limba moderna pentru admiterea in clasa a IX-a.
    b) Proba se organizeaza in perioada prevazuta de Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2003 - 2004.

    2. Subiectele pentru proba de verificare a cunostintelor de limba moderna se alcatuiesc in conformitate cu programa scolara de clasa a VIII-a, pentru limba intai.

    3. a) Subiectele pentru proba de verificare a cunostintelor de limba moderna sunt unice la nivelul judetului. Acestea se elaboreaza de catre o comisie formata din profesori de specialitate din licee (care nu au rude in concurs) si sunt aprobate de inspectorul de specialitate sau de un metodist, desemnat de inspectorul de specialitate (in cazul in care inspectorul nu este specialist in limba pentru care se elaboreaza subiectele).
    b) Comisia mentionata la a) este numita prin decizie a inspectorului scolar general, la propunerea inspectorului scolar de specialitate sau a unui metodist, desemnat de inspectorul de specialitate (in cazul in care inspectorul nu este specialist in limba pentru care se elaboreaza subiectele).
    c) Comisiile de examinare si evaluare pentru proba de verificare a cunostintelor de limba moderna se numesc prin decizie a inspectorului scolar general, la propunerea inspectorului scolar de specialitate.
    d) In fiecare centru in care se organizeaza proba de verificare a cunostintelor de limba moderna, se numeste, prin decizie a inspectorului scolar general, o comisie de contestatii, formata din cadre didactice de specialitate, altele decat cele care sunt numite in comisiile de examinare si evaluare. Comisiile de contestatii se numesc la propunerea inspectorului scolar de specialitate.

    4. Examenul de verificare a cunostintelor de limba moderna consta din doua probe:
    a) Proba scrisa, pentru care se acorda un punctaj maxim de 70 de puncte;
    b) Proba orala, pentru care se acorda un punctaj maxim de 30 de puncte.

    5. a) Subiectul pentru proba scrisa va cuprinde itemi obiectivi (tip text lacunar, alegere multipla, exercitii de corectare etc.) pentru verificarea cunostintelor de gramatica si vocabular, conform programei clasei a VIII-a, limba intai.
    b) Timpul afectat probei scrise este de 60 minute.
    c) Pentru proba scrisa se pot depune contestatii, la centrul la care s-a desfasurat proba, in perioada prevazuta de Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2003 - 2004.

    6. a) Proba orala va consta din:
    - descrierea unei imagini/citirea unui text (aflate pe un bilet semnat de membrii comisiei de examinare si evaluare si avizat de inspectorul de specialitate/profesor metodist, conform pct. 3);
    - raspuns la 4 intrebari (scrise pe bilet) referitoare la imagine/text: 2 intrebari de intelegere globala, 2 intrebari de intelegere in detaliu;
    b) Pentru evaluarea performantei la proba orala se vor aplica urmatoarele criterii:
    - Vocabular si elemente de constructie a comunicarii:
    10 p - elevul foloseste bine un numar mare de unitati lexicale/gramaticale, care ii permit sa-si exprime bine ideile; face putine greseli;
    8 p - elevul foloseste un numar suficient de mare de unitati lexicale/structuri gramaticale, se exprima clar, fara a-si cauta cuvintele; greselile facute nu disturba comunicarea;
    6 p - elevul are cunostinte lexicale/gramaticale satisfacatoare, exprima idei cu o oarecare ezitare/greseli, dar realizeaza comunicarea;
    4 p - elevul foloseste putine structuri lexicale/gramaticale, face multe greseli, comunicarea este dificila;
    2 p - elevul are un bagaj lexical/gramatical insuficient face foarte multe greseli, nu poate realiza comunicarea;

    - Intelegerea contextului si fluenta exprimarii
    10 p - elevul se exprima fluent si spontan; raspunsul dovedeste intelegerea in detaliu a temei;
    8 p - elevul se exprima fluent, cu pauze aproape insesizabile pentru a-si cauta structura lexicala/gramaticala potrivita; raspunsul dovedeste o buna intelegere a temei;
    6 p - elevul se exprima inteligibil, cu mici pauze pentru a-si cauta structura lexicala/gramaticala potrivita; raspunsul dovedeste o intelegere globala satisfacatoare a temei;
    4 p - elevul foloseste enunturi incomplete, cu pauze lungi si dese ezitari; raspunsul dovedeste o defectuoasa intelegere a temei;
    2 p - elevul nu poate produce decat enunturi scurte, fara legatura cu contextul, cu pauze mari intre ele; raspunsul dovedeste ca nu a inteles tema.

    - Pronuntia
    10 p - elevul are o pronuntie apropiata de pronuntia standard;
    8 p - elevul are o pronuntie buna, cu putine abateri;
    6 p - elevul are o pronuntie acceptabila, care permite realizarea comunicarii cu usurinta;
    4 p - elevul are o pronuntie defectuoasa, care disturba comunicarea;
    2 p - pronuntia elevului nu permite comunicarea.

    c) Nu se admit contestatii la proba orala.

    7. a) Punctajele obtinute la cele doua probe (scrisa si orala) se aduna, iar rezultatul se imparte la 10, obtinandu-se astfel nota finala.
    b) Se considera admis la proba de verificare a cunostintelor de limba moderna elevul care a obtinut minimum nota 6.

    8. a) Pentru admiterea in clasele cu predare intensiva a unei limbi moderne se va aplica acelasi tip de proba.
    b) Pentru clasele cu predare intensiva a unei limbi moderne, testarea se va desfasura dupa repartizarea computerizata, intr o perioada care va fi anuntata de conducerea unitatii de invatamant si care va fi afisata la avizierul unitatii o data cu listele elevilor admisi in clasa a IX a in prima sesiune de admitere.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 4857/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 4857 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 4857/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu