Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 494 din 30 mai 2005

privind aprobarea procedurilor de incredintare a administrarii si de atribuire in custodie a ariilor naturale protejate

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 487 din  9 iunie 2005


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 17 lit. a) si ale art. 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 462/2001,
    in baza Avizului Academiei Romane nr. B/1.325 din 25 mai 2005,
    in temeiul art. 5 alin. (8) din Hotararea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul mediului si gospodaririi apelor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Procedura de incredintare a administrarii ariilor naturale protejate care necesita constituirea de structuri de administrare, prevazuta in anexa nr. 1, si Procedura de atribuire in custodie a ariilor naturale protejate care nu necesita constituirea de structuri de administrare, prevazuta in anexa nr. 2.
    Art. 2
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 3
    Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage raspunderea materiala, civila, administrativa, contraventionala sau penala, dupa caz.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 850/2003 privind procedura de incredintare a administrarii sau de atribuire a custodiei ariilor naturale protejate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 793 din 11 noiembrie 2003.
    Art. 5
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                 Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
                                 Sulfina Barbu

    ANEXA 1

                                   PROCEDURA
de incredintare a administrarii ariilor naturale protejate care necesita constituirea de structuri de administrare

    Art. 1
    Autoritatea publica centrala care raspunde de mediu, denumita in continuare autoritatea responsabila, incredinteaza pe baza de contract administrarea ariilor naturale protejate care necesita constituirea de structuri de administrare.
    Art. 2
    (1) Persoanele juridice interesate si eligibile vor depune la sediul autoritatii responsabile, in termen de 30 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, o solicitare scrisa pentru incredintarea administrarii unuia sau mai multor parcuri nationale ori parcuri naturale, care nu au structuri de administrare proprii deja constituite.
    (2) Pentru ariile naturale protejate care necesita constituirea de structuri de administrare si care se vor infiinta ulterior intrarii in vigoare a prezentului ordin, in cazul in care prin actul constitutiv se prevede posibilitatea incredintarii administrarii acestora unor persoane juridice, persoanele juridice eligibile si interesate depun solicitarea scrisa in termenul prevazut in actul constitutiv sau in termen de 90 de zile calendaristice de la intrarea in vigoare a acestuia.
    (3) Pentru parcurile nationale si parcurile naturale pentru care s-a incredintat administrarea pentru o anumita perioada de timp si al caror contract inceteaza inainte de expirarea perioadei de valabilitate stabilite, termenul de depunere a unei noi solicitari scrise pentru incredintarea administrarii va fi stabilit prin ordin al ministrului mediului si gospodaririi apelor.
    (4) Pentru parcurile nationale si/sau parcurile naturale la care nu se inregistreaza solicitari scrise pana la expirarea termenului prevazut la alin. (1), (2) si (3) sau in cazul in care in urma evaluarii nu exista oferte castigatoare, termenul de depunere a solicitarilor scrise pentru preluarea in administrare a acestora se prelungeste la 120 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin. Daca nici pana la expirarea acestui termen nu se inregistreaza solicitari scrise sau daca in urma evaluarii nu exista oferte castigatoare, autoritatea responsabila va intreprinde masurile necesare pentru infiintarea administratiilor parcurilor nationale si/sau parcurilor naturale respective in subordinea sa, cu asigurarea finantarii acestora de la bugetul de stat.
    (5) Persoana juridica este eligibila daca indeplineste urmatoarele conditii:
    a) are capacitate tehnica si administrativa, putand dovedi competenta in gestionarea resurselor naturale si detinand pentru fiecare arie naturala protejata o cladire destinata sediului administrativ, care sa aiba birouri dotate cu mobilier si birotica si minimum doua autovehicule de teren;
    b) are capacitate stiintifica, detinand structuri de personal specializate si baza materiala necesara pentru a realiza studii si cercetari privind resursele naturale, monitorizarea si managementul durabil al acestora si conservarea diversitatii biologice;
    c) are capacitate financiara, detinand un patrimoniu suficient pentru a asigura resursele financiare necesare dotarii, cheltuielilor operationale, activitatilor specifice de management si acoperirii salariilor necesare infiintarii unei/unor noi structuri de administrare fara a recurge la dubla subordonare a unor persoane deja angajate pe alte posturi si in alte structuri.
    (6) Fiecare solicitare scrisa va fi insotita de cate o documentatie pentru fiecare arie protejata, care va cuprinde in principal:
    a) descrierea capacitatilor tehnice si administrative existente ce vor intra in inventarul structurii de administrare (sedii, terenuri, autovehicule, birotica, mobilier, utilaje si unelte etc.);
    b) dovedirea capacitatii stiintifice prin prezentarea experientei si viziunii in domeniul protectiei naturii si descrierea capitalului natural al fiecarei arii naturale protejate;
    c) angajamentul privind bugetul ce se va aloca anual, destinat exclusiv functionarii structurii de administrare, cu defalcarea cuantumurilor alocate pe categorii de cheltuieli;
    d) angajamentul privind termenele pana la care se realizeaza angajarea directorului structurii de administrare si a personalului aflat in subordinea directa a acestuia;
    e) propunerea de regulament de organizare si functionare a structurii de administrare.
    (7) Solicitarile scrise pentru incredintarea administrarii unuia sau mai multor parcuri nationale si/sau parcuri naturale, insotite de documentatiile aferente, vor fi depuse la sediul directiei de specialitate din cadrul autoritatii responsabile.
    Art. 3
    (1) In vederea desfasurarii in bune conditii a procesului de evaluare a ofertelor primite si a urmaririi aplicarii contractelor, se constituie la nivelul autoritatii responsabile o comisie alcatuita din 2 reprezentanti ai directiei responsabile cu ariile protejate, un reprezentant al directiei juridice, un reprezentant al Garzii Nationale de Mediu si un reprezentant al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Romane, denumita in continuare Comisie. Ca observatori pot fi invitati reprezentanti ai autoritatilor publice teritoriale pentru protectia mediului din judetele pe cuprinsul carora se situeaza aria protejata pentru care se solicita administrarea.
    (2) Comisia stabileste criteriile de evaluare si punctajul minim necesar pentru incredintarea administrarii, evalueaza ofertele in termen de 30 de zile calendaristice de la data limita de depunere a documentatiilor si decide asupra ofertelor castigatoare.
    (3) Comisia va comunica solicitantului rezultatul evaluarii in termen de maximum 10 zile lucratoare de la incheierea procesului de evaluare.
    (4) Eventualele contestatii se depun in termen de maximum 5 zile lucratoare de la primirea comunicarii.
    (5) In termen de 10 zile lucratoare de la primirea contestatiei, Comisia va solutiona contestatia si va comunica raspunsul sau contestatarului.
    Art. 4
    Incredintarea administrarii ariei naturale protejate care necesita constituirea de structuri de administrare se face in baza modelului de contract prevazut in anexa la prezenta procedura.

    ANEXA 1
    la procedura

                       CONTRACT DE ADMINISTRARE
a ariilor naturale protejate care necesita constituirea de structuri de administrare

                               - model -

    Art. 1
    Partile contractante
    Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, in calitate de autoritate responsabila cu buna administrare a retelei nationale de arii naturale protejate, denumit in continuare autoritatea responsabila, cu sediul in .............................., reprezentat prin domnul/doamna ......................... in calitate de ministru, si
.............................................................................,
    (denumirea persoanei juridice careia i se incredinteaza administrarea
                          ariei naturale protejate)
cu sediul in ..........................., reprezentata prin ..................., in calitate de ........................, consimt la incheierea prezentului contract.
    Art. 2
    Baza legala
    Prezentul contract este guvernat de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 462/2001.
    Art. 3
    Obiectul contractului
    Obiectul prezentului contract il constituie incredintarea administrarii
..............................................................................
                   (denumirea ariei naturale protejate)
    Art. 4
    Obligatiile si drepturile partilor contractante

    Obligatiile partilor contractante
    4.1 ......................................................................
         (denumirea persoanei juridice careia i s-a incredintat administrarea
                             ariei naturale protejate)
are obligatia:
    a) sa treaca in inventarul structurii de administrare a ariei naturale protejate mijloacele tehnice si administrative (sedii, terenuri, autovehicule, birotica, mobilier, utilaje si unelte etc.) prezentate in anexa la prezentul contract;
    b) sa asigure un buget care sa permita buna administrare a ariei naturale protejate, inclusiv a functionarii consiliului stiintific si a consiliului consultativ de administrare, conform structurii bugetare prezentate in anexa la prezentul contract;
    c) sa pastreze destinatia oricarei constructii, dotari ori amenajari ce se realizeaza si/sau se utilizeaza in scopul bunei administrari a ariei naturale protejate de catre structura de administrare, ce va ramane in inventarul ariei naturale protejate;
    d) sa asigure ocuparea posturilor din structura de administrare, conform planificarii anexate la prezentul contract, fara a recurge la dubla subordonare a unor persoane deja angajate pe alte posturi si in alte structuri. In comisia de examinare a candidatilor pentru ocuparea posturilor, cu exceptia posturilor de agenti de teren, va fi inclus si cate un reprezentant al directiei de specialitate din cadrul autoritatii responsabile, al Garzii Nationale de Mediu, al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Romane;
    e) sa inzestreze personalul structurilor de administrare cu uniforme specifice si echipament adecvat activitatii de teren;
    f) sa asigure instruirea necesara a personalului structurii de administrare din subordine;
    g) sa prezinte intr-un raport anual situatia realizarii obligatiilor asumate;
    h) in cazul in care consimte sa administreze mai multe arii naturale protejate, sa constituie o structura de specialitate in vederea coordonarii activitatii tuturor structurilor de administrare ce se vor subordona direct acesteia;
..............................................................................
    (alte obligatii specifice pentru solicitant si/sau consimtite de catre
                                  ambele parti)
    4.2. Structura de administrare a .........................................
.............................................................................,
                      (denumirea ariei naturale protejate)
aflata in subordinea .........................................................
..............................................................................
    (denumirea persoanei juridice careia i s-a incredintat administrarea ariei
                              naturale protejate)
are obligatia:
    a) sa intocmeasca propunerile privind componenta consiliului stiintific si a consiliului consultativ de administrare, sa le inainteze Academiei Romane si autoritatii responsabile, dupa caz, in termen de maximum 4 luni de la incheierea prezentului contract, si sa asigure intrunirea celor doua organisme cel putin de doua ori pe an;
    b) sa realizeze planul de management al ariei naturale protejate, in acord cu reglementarile in vigoare, in mod transparent si participativ, prin consultarea si implicarea factorilor interesati, in timp de maximum 2 ani de la incheierea prezentului contract;
    c) sa intocmeasca regulamentul ariei naturale protejate, ce contine regulile ce vor trebui respectate pe teritoriul acesteia, in termen de maximum 9 luni de la incheierea prezentului contract, in acord cu prevederile legislatiei in vigoare;
    d) sa organizeze concursurile pentru ocuparea posturilor de agenti de teren, conform planului anexat la prezentul contract, si sa invite in comisia de examinare si reprezentanti ai autoritatii publice teritoriale pentru protectia mediului;
    e) sa administreze aria naturala protejata in baza prezentului contract si in acord cu prevederile legale in vigoare, cu planul de management si cu regulamentul ariei naturale protejate si sa controleze modul de aplicare a acestora in baza imputernicirii primite din partea autoritatii responsabile;
    f) sa realizeze regulamentul de organizare si functionare al structurii de administrare, sa intocmeasca fisa postului pentru fiecare angajat si sa puna in aplicare prevederile acestora in urma avizarii lor de catre autoritatile responsabile;
    g) sa sprijine dezvoltarea durabila a intregii zone prin masuri ce contribuie si la conservarea patrimoniului natural incredintat (de exemplu, agricultura traditionala, ecoturismul etc.);
    h) sa promoveze actiuni de constientizare si informare a populatiei locale privind necesitatea protectiei naturii si rolul ariilor naturale protejate;
    i) sa inventarieze bunurile patrimoniului natural incredintat si sa monitorizeze evolutia acestuia, contribuind in mod semnificativ la o mai buna cunoastere a capitalului natural incredintat;
    j) sa contribuie activ la dezvoltarea retelei europene "Natura 2000", ca obligatie asumata de Romania in procesul de integrare europeana;
    k) sa furnizeze prompt informatii la solicitarea consiliului stiintific si a autoritatii responsabile sau a structurilor sale subordonate din teritoriu si sa instiinteze direct si operativ despre producerea oricarui eveniment ce a adus sau poate aduce prejudicii capitalului natural incredintat spre administrare;
    l) sa alimenteze regulat cu informatii bazele de date tinute de catre autoritatea responsabila, in vederea imbunatatirii sistemului suport de asistare a deciziilor in domeniul ariilor naturale protejate si de raportare la institutiile nationale si internationale;
    m) sa ia toate masurile necesare in vederea asigurarii unei protectii eficiente a ariei naturale protejate si a valorilor patrimoniului natural si cultural;
    n) sa ia toate masurile ca amenajarile sau constructiile existente in perimetrul ariei naturale protejate, pe terenuri ce apartin domeniului public, sa fie destinate cu prioritate activitatilor necesare bunei administrari a ariei naturale protejate;
    o) sa prezinte prin intermediul consiliului stiintific un raport anual corect si complet privind starea ariei naturale protejate, modul de gestionare a eventualelor probleme aparute si actiunile intreprinse in baza planului de management;
    p) sa puna la dispozitie persoanelor din directia de specialitate a autoritatii responsabile si celor din cadrul autoritatii publice locale pentru protectia mediului, aflate in control, toate informatiile solicitate si mijloacele de deplasare necesare controlului in teren;
..............................................................................
   (alte obligatii specifice pentru aria naturala protejata si/sau consimtite
                              de catre ambele parti)
    4.3. Autoritatea responsabila are obligatia:
    a) sa asiste structura de administrare in exercitarea administrarii pe toata durata prezentului contract;
    b) sa controleze cel putin o data pe an si ori de cate ori este nevoie, inclusiv prin deplasari in teren ale personalului din directia de specialitate si prin intermediul personalului autoritatii publice locale pentru protectia mediului, modul de respectare a obligatiilor asumate de administrator conform prezentului contract, modul de implementare a obiectivelor planului de management, respectarea regulamentului ariei naturale protejate si prevederile actelor normative in vigoare si sa aduca la cunostinta consiliului stiintific rezultatele controlului;
    c) sa sustina proiectele initiate de structura de administrare;
    d) sa sustina, in limita bugetului de stat alocat, realizarea unora dintre activitatile cuprinse in planurile de management, in baza proiectelor aprobate;
    e) sa analizeze rapoartele intocmite de structura de administrare, modul in care se respecta conditiile si clauzele prezentului contract si sa propuna masuri in consecinta;
    f) sa elibereze legitimatii de control pentru personalul structurilor de administrare, prin care sa poata lua masuri in domeniul protectiei mediului;
..............................................................................
    (alte obligatii specifice pentru aria naturala protejata si/sau pentru
             solicitant si/sau consimtite de catre ambele parti)

    Drepturile partilor contractante
    4.4 ......................................................................
         (denumirea persoanei juridice careia i s-a incredintat administrarea
                              ariei naturale protejate)
are dreptul:
    a) sa utilizeze sigla ariei naturale protejate, alaturi de sigla proprie, in vederea promovarii imaginii proprii;
    b) sa acorde sau sa vanda dreptul de utilizare a imaginii si siglei ariei naturale protejate unei alte persoane juridice care promoveaza turismul ecologic si produsele ecologice realizate in zona ariei naturale protejate;
    c) sa stabileasca uniforma si insemnele specifice pentru structurile de administrare, in vederea promovarii imaginii;
    d) sa stabileasca tarife legate de aria naturala protejata, in vederea acoperirii unor cheltuieli legate de administrarea ariei protejate, in conditiile legii;
..............................................................................
    (alte drepturi specifice pentru solicitant si/sau consimtite de catre
                                 ambele parti)
    4.5. Structura de administrare a .........................................
.............................................................................,
                  (denumirea ariei naturale protejate)
aflata in subordinea .........................................................
.............................................................................,
    (denumirea persoanei juridice careia i s-a incredintat administrarea ariei
                          naturale protejate)
are dreptul:
    a) sa reprezinte aria naturala protejata in cadrul intalnirilor internationale si nationale;
    b) sa faca parte ca membru cu drepturi depline din retele sau organizatii internationale si nationale de profil (de exemplu, Europarc, IUCN etc.);
    c) sa realizeze si sa utilizeze sigla ariei naturale protejate, inclusiv in antet si pe stampila proprie;
    d) sa prezinte in mass-media intalniri, conferinte etc., aria naturala protejata, activitatea proprie si orice eveniment ce se desfasoara sau problema aparuta in aria naturala protejata;
    e) sa solicite sprijinul autoritatii responsabile, inclusiv in vederea atragerii de fonduri pentru aria naturala protejata;
    f) sa solicite sprijinul consiliului stiintific si al consiliului consultativ de administrare in toate problemele ce vizeaza aria naturala protejata, prin realizarea a cel putin doua intalniri anuale cu aceste structuri;
    g) sa realizeze si sa implementeze proiecte ce vizeaza aria naturala protejata;
    h) sa cedeze unor terte persoane juridice sau fizice specializate in managementul unor habitate specifice administrarea unor parti ale ariei naturale protejate (de exemplu, pesteri, puncte fosilifere etc.), in baza unei proceduri similare atribuirii in custodie si in baza unui act similar modelului de conventie de custodie;
    i) sa angreneze voluntari in actiuni ce vizeaza aria naturala protejata;
    j) sa contracteze sau sa participe in contracte ce vizeaza aria naturala protejata (de exemplu, prestari de servicii, ghizi, consultanta, angajare de sezonieri, investitii etc.);
    k) sa incaseze tarife legate de aria naturala protejata, in conditiile legii;
..............................................................................
    (alte drepturi specifice pentru aria naturala protejata si/sau consimtite
                            de catre ambele parti)
    Art. 5
    Durata contractului
    Prezentul contract se deruleaza pe o perioada de 10 ani.
    Art. 6
    Reinnoirea contractului
    6.1. Prezentul contract poate fi reinnoit pe o perioada determinata, daca partile cad de acord asupra reinnoirii acesteia.
    6.2. Pe parcursul duratei de valabilitate, prevederile prezentului contract pot fi modificate sau completate, cu acordul partilor, prin act aditional, la initiativa uneia dintre partile semnatare, numai in scopul asigurarii unei protectii sporite a ariei naturale protejate.
    Art. 7
    Incetarea contractului
    Prezentul contract poate inceta in urmatoarele situatii:
    a) la expirarea perioadei de valabilitate;
    b) la desfiintarea administratorului ca persoana juridica;
    c) in cazul nerespectarii obligatiilor ce revin partilor semnatare conform prevederilor prezentului contract sau al nerespectarii prevederilor legislatiei specifice in vigoare, daca in termen de 60 de zile de la notificare nu a fost remediata situatia;
    d) in cazuri de forta majora care pun in imposibilitate administratorul sa isi mai exercite atributiile in conditiile prevazute initial in prezentul contract;
    e) prin acordul partilor;
    f) in cazul in care prin modificarea legislatiei specifice se va impune o alta modalitate de administrare.
    Incheiat astazi ................................, in 4 exemplare originale,
                              (data)
cate doua pentru fiecare parte.

    Din partea autoritatii publice centrale responsabile cu ariile naturale protejate

    Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor

    ...................,   ...................,
          ministru           secretar de stat

    Din partea persoanei juridice careia i s-a incredintat administrarea

    ...........................................
    (denumirea ariei naturale protejate)
    ...........................................
    (denumirea persoanei juridice solicitante)
    ...........................................
    (functia si numele reprezentantului legal)

    ANEXA 2

                              PROCEDURA
de atribuire in custodie a ariilor naturale protejate care nu necesita constituirea de structuri de administrare

    Art. 1
    Autoritatea teritoriala pentru protectia mediului, denumita in continuare APM, incredinteaza in numele autoritatii publice centrale care raspunde de mediu, denumita in continuare autoritatea responsabila, custodia ariilor naturale protejate care nu necesita constituirea de structuri de administrare, pe baza de conventie de custodie.
    Art. 2
    (1) Persoanele fizice si juridice interesate si eligibile conform legislatiei existente pot depune o solicitare scrisa pentru fiecare dintre ariile naturale protejate pentru care solicita atribuirea in custodie, la sediul APM din judetul pe teritoriul caruia se afla cea mai mare suprafata din aria naturala protejata.
    (2) Solicitarea scrisa va fi insotita de o documentatie care va cuprinde in principal:
    a) documente, in copie, care sa ateste identitatea:
    - pentru persoanele fizice: prezentarea detaliata a experientei profesionale si educationale, act de identitate, cazier, diplome de studii, specializari, atestate etc.;
    - pentru persoanele juridice: prezentarea institutiei, statut, hotarare judecatoreasca de constituire etc., dupa caz, si CV-urile persoanelor fizice delegate de catre solicitant pentru exercitarea custodiei;
    b) un memoriu privind activitatea de protectie si conservare a valorilor capitalului natural din aria naturala protejata sau din zona;
    c) un raport privind situatia actuala in care se afla aria naturala protejata si problemele cu care se confrunta aceasta, evidentiate pe o harta sau pe o schita de detaliu;
    d) o propunere de plan de actiune pentru exercitarea custodiei ariei naturale protejate, care va cuprinde urmatoarele:
    (i) actiunile care se propun pentru realizarea protectiei efective (delimitare, marcaje, panouri, bariere, zone de campare, amenajari, patrulari, activitati de prevenire si educationale, propuneri pentru mediatizare, implicare a comunitatii locale si a altor grupuri de interes etc.);
    (ii) resurse (umane, materiale, tehnice, financiare, informationale etc.) pentru realizarea actiunilor, in prezent si in perspectiva; idei sau propuneri de proiecte pentru asigurarea resurselor prin atragerea de fonduri;
    (iii) parteneri actuali si potentiali, consultanti si colaboratori de specialitate;
    (iv) formele de vizitare practicate si masurile preconizate pentru evitarea impactului negativ asupra ariei protejate; alte tipuri de activitati propuse a se derula sau a se interzice;
    e) trei recomandari pentru preluarea custodiei, care sa ateste competenta, experienta, seriozitatea, spiritul de cooperare ale solicitantului custodiei, detalieri despre modul concret in care a mai exercitat protectia ariei naturale protejate in trecut, daca este cazul, sau alte activitati intreprinse in domeniu. Recomandarile pot fi din partea: reprezentantilor autoritatilor/institutiilor locale, institutiilor muzeale sau de cercetare si/sau de invatamant superior cu activitate in domeniu si in zona, organizatiilor neguvernamentale recunoscute cu activitate in domeniu si/sau in zona, altor personalitati in domeniu;
    f) alte materiale considerate utile de catre solicitant, precum: fotografii, articole in presa, materiale video etc.
    (3) APM va face o notificare legata de solicitare catre autoritatea responsabila si catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si va comunica persoanelor interesate lista persoanelor fizice sau juridice si ariile naturale protejate pentru care acestea au depus solicitari.
    Art. 3
    (1) In vederea desfasurarii in bune conditii a procesului de evaluare a ofertelor primite si urmaririi aplicarii conventiilor de custodie, APM va constitui o comisie de evaluare si atestare, alcatuita din 2 reprezentanti ai APM, o persoana delegata de catre Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Romane, un reprezentant al consiliului judetean si un reprezentant al directiei silvice, denumita in continuare Comisie. Ca observatori pot fi invitati reprezentanti ai autoritatilor publice locale pe cuprinsul carora se situeaza aria protejata pentru care se solicita custodia.
    (2) Evaluarea solicitarilor de custodie a ariilor protejate se face trimestrial si va incepe in a doua saptamana a fiecarui trimestru, daca exista oferte. In cadrul evaluarii vor fi luate in considerare documentatiile complete depuse cu minimum 30 de zile calendaristice inainte de data intrunirii Comisiei. Comisia stabileste criteriile de evaluare si punctajul minim necesar pentru atribuirea in custodie, evalueaza ofertele in termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data inceperii procesului de evaluare, perioada in care poate cere solicitantului clarificarea unor aspecte din documentatie, si decide asupra ofertelor castigatoare.
    (3) In situatia in care una dintre institutiile reprezentate in Comisie depune o solicitare scrisa de atribuire a custodiei pentru una sau mai multe arii naturale protejate, in cadrul procesului de evaluare a documentatiilor, reprezentantul institutiei respective nu va acorda punctaj pentru nici una dintre documentatiile depuse pentru acea arie naturala protejata.
    (4) Comisia va comunica solicitantilor rezultatul evaluarii, in termen de maximum 10 zile lucratoare de la incheierea procesului de evaluare.
    (5) Eventualele contestatii se depun in termen de 5 zile lucratoare de la primirea rezultatului evaluarii.
    (6) In termen de 10 zile lucratoare de la primirea contestatiei, Comisia va solutiona contestatia si va comunica raspunsul sau contestatarului.
    Art. 4
    (1) Intocmirea si negocierea conventiei de custodie este de competenta APM, care in urma incheierii acesteia va transmite un exemplar, in original, autoritatii responsabile si un exemplar Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
    (2) In cazul in care o arie naturala protejata este incredintata unei APM, conventia de custodie va fi semnata de aceasta cu agentia regionala de protectie a mediului de care apartine.
    Art. 5
    Modelul conventiei de custodie, ce va fi utilizat si adaptat de APM in functie de solicitant si de specificul ariei naturale protejate, este prevazut in anexa nr. 1 la prezenta procedura.
    Art. 6
    Textul atestatului si continutul legitimatiei de custode ce vor fi acordate, de catre autoritatea care le elibereaza, custozilor ariilor naturale protejate sunt prevazute in anexa nr. 2 la prezenta procedura.
    Art. 7
    In cazul persoanelor juridice care decid asupra adaugarii, retragerii sau inlocuirii unuia ori mai multor custozi, acestea trebuie sa adreseze o solicitare scrisa APM si sa prezinte CV-urile noilor persoane, respectiv sa predea legitimatiile persoanelor retrase. In urma analizarii noilor CV-uri, APM poate decide acordarea de noi legitimatii de custode persoanelor care corespund cerintelor.

    ANEXA 1
    la procedura

                          CONVENTIE DE CUSTODIE

                                - model -

    Art. 1
    Partile contractante
    Agentia pentru Protectia Mediului .......................................,
                                                  (denumirea)
denumita in continuare APM, delegata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor in calitate de autoritate responsabila cu buna administrare a retelei nationale de arii naturale protejate, denumit in continuare autoritatea responsabila, cu sediul in ......................................., reprezentata prin ............................, in calitate de director, si
...............................................................................
    (denumirea persoanei fizice sau juridice careia i se incredinteaza custodia
              ariei naturale protejate si detaliile de identificare)
consimt la incheierea prezentei conventii.
    Art. 2
    Baza legala
    Prezenta conventie este guvernata de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 462/2001.
    Art. 3
    Obiectul conventiei
    Obiectul prezentei conventii il constituie incredintarea in custodie a
..............................................................................
                   (denumirea ariei naturale protejate)
    Art. 4
    Obligatiile si drepturile partilor

    Obligatiile partilor
    4.1 .......................................................................
           (denumirea persoanei juridice sau fizice careia i s-a incredintat
                          custodia ariei naturale protejate)
are obligatia:
    a) sa realizeze planul de management al ariei naturale protejate, in acord cu reglementarile in vigoare, in mod transparent, prin consultarea si implicarea factorilor interesati, in timp de maximum un an de la incheierea prezentei conventii;
    b) sa intocmeasca regulamentul ariei naturale protejate, ce contine regulile ce vor trebui respectate pe teritoriul ariei naturale protejate, prin implicarea si consultarea tuturor factorilor interesati, in termen de maximum 6 luni, in acord cu prevederile legislatiei in vigoare;
    c) sa administreze aria naturala protejata in baza prezentei conventii si in acord cu prevederile legale in vigoare, cu planul de management si cu regulamentul ariei naturale protejate si sa controleze modul de aplicare a acestora in baza legitimatiei primite din partea APM;
    d) sa asigure instruirea necesara a persoanelor implicate in activitatea de custodie;
    e) sa promoveze actiuni de constientizare si informare a populatiei locale privind necesitatea protectiei naturii si rolul ariilor naturale protejate;
    f) sa inventarieze bunurile patrimoniului natural incredintat si sa monitorizeze evolutia acestuia, contribuind in mod semnificativ la o mai buna cunoastere a capitalului natural incredintat;
    g) sa furnizeze prompt informatii la solicitarea autoritatii responsabile sau a structurilor sale subordonate din teritoriu si sa instiinteze direct si operativ despre producerea oricarui eveniment ce a adus sau poate aduce prejudicii capitalului natural incredintat in custodie;
    h) sa alimenteze bazele de date tinute de catre autoritatea responsabila, in vederea imbunatatirii sistemului suport de asistare a deciziilor in domeniul ariilor naturale protejate si de raportare la institutiile nationale si internationale;
    i) sa ia toate masurile necesare in vederea asigurarii unei protectii eficiente a ariei naturale protejate si a valorilor patrimoniului natural si cultural;
    j) sa pastreze destinatia oricarei constructii, dotari sau amenajari ce se realizeaza din fonduri primite in urma derularii activitatii de custode, in scopul bunei gestionari a ariei naturale protejate, ce va ramane in inventarul/patrimoniul ariei naturale protejate;
    k) sa ia toate masurile ca amenajarile sau constructiile existente in perimetrul ariei naturale protejate, pe terenuri ce apartin domeniului public, sa fie destinate cu prioritate activitatilor necesare bunei administrari a ariei naturale protejate;
    l) sa prezinte un raport anual corect si complet privind starea ariei naturale protejate, modul de gestionare a eventualelor probleme aparute si actiunile intreprinse in baza planului de management, precum si situatia realizarii obligatiilor asumate prin prezenta conventie;
..............................................................................
    (alte obligatii specifice pentru aria naturala protejata si/sau pentru
              solicitant si/sau consimtite de catre ambele parti)
    4.2. Agentia pentru Protectia Mediului ................................. are obligatia:
    a) sa asiste custodele in exercitarea custodiei pe toata durata prezentei conventii;
    b) sa controleze cel putin o data pe an si ori de cate ori este nevoie, inclusiv prin deplasari in teren, modul de respectare a obligatiilor asumate de custode conform prezentei conventii, modul de implementare a obiectivelor planului de management, respectarea regulamentului ariei naturale protejate si prevederilor actelor normative in vigoare si sa prezinte un raport autoritatii responsabile si Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Romane;
    c) sa sustina proiectele initiate de custode;
    d) sa analizeze rapoartele intocmite de custode, modul in care se respecta conditiile si clauzele prezentei conventii si sa propuna masuri in consecinta;
    e) sa elibereze in cadru festiv un atestat privind calitatea de custode;
    f) sa elibereze legitimatii de custode prin care custodele este imputernicit sa constate faptele ce constituie contraventii in aria protejata incredintata si sa aplice sanctiunile ce deriva din nerespectarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000, aprobata cu modificari prin Legea nr. 462/2001;
..............................................................................
    (alte obligatii specifice pentru aria naturala protejata si/sau pentru
             solicitant si/sau consimtite de catre ambele parti)

    Drepturile partilor
    4.3 ......................................................................
          (denumirea persoanei juridice sau fizice careia i s-a incredintat
                          custodia ariei naturale protejate)
are dreptul:
    a) sa realizeze si sa utilizeze sigla ariei naturale protejate, alaturi de sigla sa proprie, in vederea promovarii imaginii proprii;
    b) sa acorde sau sa vanda dreptul de utilizare a imaginii si siglei ariei naturale protejate unei alte persoane juridice care promoveaza turism ecologic si produsele ecologice realizate in zona ariei naturale protejate;
    c) sa stabileasca si sa utilizeze uniforma si insemnele specifice pentru custozi, in vederea promovarii imaginii;
    d) sa reprezinte aria naturala protejata, in cadrul intalnirilor internationale si nationale;
    e) sa faca parte ca membru cu drepturi depline din retele sau organizatii internationale si nationale de profil (de exemplu, Europarc, IUCN etc.);
    f) sa prezinte, in mass-media, intalniri, conferinte etc., aria naturala protejata, activitatea proprie si orice eveniment ce se desfasoara sau problema aparuta in aria naturala protejata;
    g) sa solicite sprijinul APM sau al autoritatii responsabile, inclusiv in vederea atragerii de fonduri pentru aria naturala protejata;
    h) sa realizeze si sa implementeze proiecte ce vizeaza aria naturala protejata;
    i) sa contracteze sau sa participe in contracte ce vizeaza aria naturala protejata (de exemplu, prestari de servicii, consultanta, investitii etc.);
    j) sa incaseze tarife legate de aria naturala protejata, in vederea acoperirii unor cheltuieli legate de administrarea ariei protejate, in conditiile legii;
..............................................................................
    (alte drepturi specifice pentru aria naturala protejata si/sau pentru
             solicitant si/sau consimtite de catre ambele parti)
    Art. 5
    Durata conventiei
    Prezenta conventie se deruleaza pe o perioada de 5 ani.
    Art. 6
    Reinnoirea conventiei
    6.1. Prezenta conventie poate fi reinnoita pe o perioada determinata, daca partile cad de acord asupra reinnoirii.
    6.2. Pe parcursul duratei de valabilitate, prevederile prezentei conventii pot fi modificate sau completate, cu acordul partilor, prin act aditional, la initiativa uneia dintre partile semnatare, numai in scopul asigurarii unei protectii sporite a ariei naturale protejate.
    6.3. O data cu reinnoirea prezentei conventii se vor elibera noi atestate si noi legitimatii de custode.
    Art. 7
    Incetarea conventiei
    Prezenta conventie poate inceta in urmatoarele situatii:
    a) la expirarea perioadei de valabilitate;
    b) la desfiintarea custodelui ca persoana juridica sau la decesul persoanei fizice;
    c) in cazul nerespectarii obligatiilor ce revin partilor semnatare conform prevederilor prezentei conventii sau al nerespectarii prevederilor legislatiei specifice in vigoare, daca in termen de 60 de zile de la notificare nu a fost remediata situatia;
    d) in cazuri de forta majora care pun in imposibilitate custodele sa isi mai exercite atributiile in conditiile prevazute initial in prezenta conventie;
    e) prin acordul partilor;
    f) in cazul in care prin modificarea legislatiei specifice se va impune o alta modalitate de atribuire;
    g) daca se constata ca au fost furnizate informatii false in cadrul documentatiei depuse in vederea incredintarii custodiei.
    Incheiata astazi ......................., in 5 exemplare originale,
                            (data)
trei exemplare pentru APM si doua pentru custode.

    Din partea Agentiei pentru Protectia Mediului ............................

                               Director,
                 ......................................

    ..........................................................................
    (denumirea persoanei juridice solicitante, in cazul persoanelor juridice)

    ..........................................................................
    (functia si numele reprezentantului legal/numele persoanei fizice)

    ANEXA 2
    la procedura

                                   ATESTAT

    Agentia pentru Protectia Mediului ........................................
                                                 (denumirea)
    atesta ca ................................................................
                        (denumirea persoanei fizice sau juridice)
    este custode al ..........................................................
                        (denumirea ariei naturale protejate incredintate)
    incepand cu data de .....................................................,
                              (data semnarii conventiei de custodie)
    in baza evaluarii comisiei care a incredintat custodia.
    Prezentul atestat este valabil pana la data de ...........................
                                                    (data incetarii conventiei
                                                           de custodie)
    Data si semnatura directorului Agentiei pentru Protectia Mediului
    ..........................................................................
    Agentia pentru Protectia Mediului ........................................

                         LEGITIMATIE DE CUSTODE
                       Nr. ....... din ...........

    Domnul/Doamna ........................ este imputernicit/imputernicita, in baza prevederilor art. 49 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 462/2001, sa constate faptele ce constituie contraventii si sa aplice sanctiunile ce deriva din nerespectarea actelor normative sus-mentionate, pe teritoriul/teritoriile
..............................................................................
..............................................................................
       (Se lasa un spatiu suficient de mare pentru completarea denumirii
                ariei/ariilor naturale protejate incredintate.)
ce i-a/i-au fost incredintat/incredintate in custodie in baza conventiei de custodie inregistrate sub nr. .............. din data de.................... .

                             Director,
               ....................................
                     (semnatura si stampila)

    (loc pentru fotografie pe care se aplica stampila si loc pentru cinci vize anuale)

    Prezenta legitimatie este valabila insotita de buletin/cartea de identitate seria ........ nr. ................, eliberat/eliberata de .................... la data de ............................, CNP ................................. .



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 494/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 494 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu