ORDIN Nr. 5
din 31 ianuarie 2008
pentru modificarea si
completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr.
956/2005 privind plasarea pe piata a produselor biocide, aprobate prin Ordinul
ministrului sanatatii publice, al ministrului mediului si gospodaririi apelor
si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor nr. 1.321/280/90/2007
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 111 din 12 februarie 2008
In temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr.
862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu
modificările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 368/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, cu
completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 130/2006 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii publice, ministrul mediului şi
dezvoltării durabile şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor emit următorul ordin:
Art. I. - Normele metodologice
de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 956/2005 privind plasarea pe piaţă a
produselor biocide, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii publice, al
ministrului mediului şi gospodăririi apelor şi al preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
1.321/280/90/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 din 2 mai 2007, se modifică şi
se completează după cum urmează:
1. La articolul 14, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 14.- (1) Anexele nr. I, MA,
NB, MIA, IIIB, IVA, IVB şi VI fac
parte integrantă din prezentele norme metodologice şi transpun prevederile
anexelor MA, NB, MIA, IIIB, IVA, IVB şi VI la Directiva
Consiliului Uniunii Europene 98/8/CE privind plasarea
pe piaţă a produselor biocide, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor
Europene nr. L 123 din 24 aprilie 1998, p.1, modificată prin Regulamentul nr.
1.882/2003/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr. 1.284
din 31 octombrie 2003, prevederile Directivei Comisiei 2006/50/CE din 29 mai
2006 de modificare a anexelor IVA şi IVB la Directiva 98/8/CE a Parlamentului
European şi a Consiliului privind introducerea pe piaţă a produselor biocide,
publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr. L 142 din 30 mai
2006, ale Directivei 2006/140/CE din 20 decembrie 2006 de modificare a
Directivei 98/8/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind includerea
fluorurii de sulfuril ca substanţă activă în anexa I la directivă, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene
nr. L 414 din 30 decembrie 2006, şi ale Directivei Comisiei 2007/20/CE din 3
aprilie 2007 de modificare a Directivei 98/8/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind includerea
diclofluanidului ca substanţă activă în anexa I la directivă, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene
nr. L 94 din 4 aprilie 2007.
(2) Anexele nr. IA şi IB vor fi publicate după
elaborarea acestora de către Consiliul Uniunii
Europene."
2. Inainte de anexa nr. MA la normele metodologice se
introduce anexa nr. I - Lista substanţelor
active aprobate de Uniunea Europeană, admise în componenţa produselor biocide,
având conţinutul anexei nr. 1 la prezentul ordin.
3. Anexa nr. IVA la
normele metodologice se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
4. Anexa nr. IVB la normele metodologice se
înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezentul ordin.
5. La anexa nr. VI la normele metodologice se
introduce un nou punct, punctul 98, cu
următorul cuprins:
„98. Conţinutul şi rapoartele de evaluare pentru
aplicarea principiilor comune din anexa nr. VI la normele
metodologice sunt disponibile pe site-ul Comisiei Europene la adresa:
http://ec.europa, eu./comm/environment/biocides/index.htm."
Art. II. -Anexele nr. 1-3 fac
parte integrantă din prezentul ordin.
Art. III. - (1) Prevederile de
la poziţia 1 din anexa nr. 1 la prezentul ordin intră în vigoare la data de 1
ianuarie 2009.
(2) Prevederile de la poziţia 2 din anexa nr. 1 la
prezentul ordin intră în vigoare la data de 1 martie 2009.
Art. IV. - Prezentul ordin se
publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul sănătăţii publice,
Bogdan Ştefan,
secretar de stat
p. Ministrul mediului şi dezvoltării durabile,
Silviu Stoica,
secretar de stat
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatis Chetan
ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. I la normele metodologice)
LISTA
substanţelor active aprobate de Uniunea Europeană,
admise în componenţa produselor biocide
Poziţia
|
Denumirea
comună
|
Denumirea
IUPAC/Numere de identificare
|
Puritatea
minimă a
substanţei
active din produsul
biocid, în forma în care acesta este plasat pe piaţă
|
Data
includerii
|
Termen
limită pentru punere
în conformitate cu art. 16(3) din Directiva 98/8/CE [cu excepţia produselor care conţin mai mult decât o substanţă
activă, pentru care termenul limită de punere în conformitate cu art. 16(3) este cel prevăzut în ultima decizie de includere cu privire
la substanţele
active ale
respectivelor produse]
|
Data la care expiră
includerea
|
Tip de
produs
|
Dispoziţii
specificeţ1)
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
1.
|
Fluorură de sulfuril
|
Difluorură de sulfuril Nr. CE: 220-281-5
Nr. CAS: 2699-79-8
|
> 994 g/kg
|
1.01.2009
|
31.12.2010
|
31.12.2018
|
8
|
- Autorizaţiile se supun următoarelor
condiţii:
1. produsul poate fi vândut doar către
utilizatorii profesionali şi utilizat de către personal instruit cum să-l
folosească;
2. măsurile care vizează reducerea
riscurilor sunt prevăzute atât pentru operatori, cât şi pentru celelalte
persoane prezente;
3. sunt monitorizate concentraţiile de
fluorură de sulfuril aflate în stratul superior al troposferei.
- începând cu data de 1.01.2009, la
fiecare 5 ani, deţinătorii autorizaţiei transmit Comisiei Europene rapoartele
de monitorizare prevăzute la pct. 3.
|
2.
|
Diclofluanid
|
N-(Diclorofluor-
metil-tio)-
N',N',-
dimetil-N-
fenilsulfamidă
Nr. CE:
214-118-7
Nr. CAS:
1085-98-9
|
> 960 g/kg
|
1.03.2009
|
28.02.2011
|
28.02.2019
|
8
|
Autorizaţiile se supun următoarelor
condiţii:
1. produsele autorizate pentru
utilizare industrială şi/sau profesională trebuie folosite cu echipament
corespunzător de protecţie personală;
2. ţinându-se cont de riscurile
identificate pentru sol, trebuie luate măsuri corespunzătoare scăderii
riscului şi protejării acestui compartiment;
3. etichetele şi/sau fişele cu date de
securitate ale produselor autorizate pentru utilizare industrială indică
faptul că lemnul proaspăt tratat trebuie depozitat după tratare pe o
suprafaţă impermeabilă dură pentru a se evita pierderi directe pe sol şi că
orice pierderi trebuie recuperate pentru reutilizare sau eliminare.
|
ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. IVA la normele metodologice)
DATE DE BAZĂ
pentru substanţe active microorganisme, inclusiv
virusuri şi fungi
1. In sensul aplicării
prezentei anexe, termenul microorganisme trebuie înţeles ca incluzând şi virusurile
şi fungii. Dosarele referitoare la microorganisme trebuie să conţină toate
punctele enumerate la „Cerinţe pentru dosar". La aceste dosare pot fi
aduse date suplimentare, după caz. Pentru toate microorganismele care fac
obiectul cererii de includere în anexa nr. I sau anexa nr. IA, trebuie furnizate toate cunoştinţele relevante şi
informaţiile din literatură. Informaţiile privind identificarea şi
caracterizarea unui microorganism, inclusiv modul de acţiune, sunt deosebit de
importante şi trebuie indicate în secţiunile I-IV; acestea constituie baza pentru evaluarea posibilelor efecte asupra
mediului şi sănătăţii omului.
2. Acolo unde informaţia nu este necesară datorită
naturii microorganismului, se aplică prevederile art. 3 alin. (1) şi (2) din
ordin.
3. In sensul art. 6 alin. (1) din ordin, trebuie
pregătit un dosar referitor la tulpina microorganismului, cu excepţia cazului
în care informaţiile demonstrează că specia este cunoscută ca fiind suficient
de omogenă în privinţa tuturor caracteristicilor sau solicitantul furnizează
alte argumente în conformitate cu art. 3 alin. (1) şi (2) din ordin.
4. Acolo unde microorganismul a fost modificat genetic
în sensul art. 2 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberată în mediu şi introducerea
pe piaţă a organismelor modificate genetic, trebuie furnizată o copie a
evaluării datelor referitoare la riscurile pentru mediu în conformitate cu
dispoziţiile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2007.
5. In cazul în care este cunoscut faptul că acţiunea
produsului biocid este parţial sau total datorată efectului unei
toxine/metabolit sau dacă se prevăd reziduuri semnificative de
toxine/metaboliţi fără nicio legătură cu efectul microorganismului activ,
trebuie prezentat un dosar cu privire la toxină/metabolit, conform cerinţelor
anexei nr. IIA şi, după caz, conform părţilor relevante din anexa nr. IIIA.
Cerinţe pentru dosar Secţiuni
I. Identitatea microorganismului
II. Proprietăţi biologice ale microorganismului
III. Informaţii suplimentare privind microorganismul
IV. Metode analitice
V. Efecte asupra sănătăţii
omului
VI. Reziduuri în/pe materiale tratate, alimente şi hrana animalelor
VII. Evoluţia şi comportamentul în mediu
VIII. Efecte asupra organismelor non-ţintă
IX. Clasificare şi etichetare
X. Rezumatul şi evaluarea
secţiunilor I-IX, inclusiv
concluziile evaluării riscului şi recomandări Datele
prezentate în continuare sunt necesare pentru
susţinerea informaţiilor aferente punctelor menţionate anterior.
I. IDENTITATEA MICROORGANISMULUI
1.1. Solicitant
1.2. Fabricant
1.3. Denumirea şi descrierea speciei, caracterizarea
tulpinii
1.3.1. Numele comun al microorganismului
(inclusiv nume alternative şi nume care nu se mai folosesc)
1.3.2. Numele taxonomic şi tulpina, care să indice
dacă este vorba despre o variantă stoc sau despre o tulpină mutantă ori un
organism modificat genetic (OMG); pentru virusuri, desemnarea taxonomică a
agentului, serotipului, a tulpinii sau a mutantului
1.3.3. Numărul de referinţă al colecţiei şi culturii
unde este depozitată această cultură
1.3.4. Metode, proceduri şi criterii folosite pentru a
se stabili prezenţa sau identitatea microorganismului
(de exemplu, morfologie, biochimie, serologie etc.)
1.4. Specificarea materialului folosit la fabricarea
produselor formulate
1.4.1. Conţinutul în microorganisme
1.4.2. Identitatea şi conţinutul de impurităţi, aditivi
şi microorganisme contaminante
1.4.3. Profilul analitic al loturilor
II. PROPRIETĂŢI BIOLOGICE ALE MICROORGANISMULUI
2.1. Istoricul microorganismului şi al utilizărilor
sale. Prezenţa în natură şi distribuţia geografică
2.1.1. Istoric
2.1.2. Originea şi prezenţa în natură
2.2. Informaţii despre organismul/organismele-ţintă
2.2.1. Descrierea organismului/organismelor-ţintă
2.2.2. Mod de acţiune
2.3. Interval de specificitate în raport cu gazda şi
efecte asupra speciilor, altele decât organismul-ţintă
2.4. Stadii de dezvoltare/ciclu
de viaţă ale/al microorganismului
2.5. Infecţiozitate, capacitatea de dispersie şi
colonizare
2.6. Relaţie cu agenţi patogeni vegetali, animali sau
umani, cunoscuţi
2.7. Stabilitate genetică şi factorii care o
influenţează
2.8. Informaţii despre producerea de metaboliţi (în
special toxine)
2.9. Antibiotice şi alţi agenţi antimicrobieni
2.10. Rezistenţa la factorii de mediu
2.11. Efecte asupra materialelor, substanţelor şi
produselor
III. INFORMAŢII SUPLIMENTARE PRIVIND MICROORGANISMUL
3.1. Fucţia
3.2. Domeniul preconizat de utilizare
3.3. Tipul/tipurile de produs şi categoria de
utilizatori pentru care microorganismul ar trebui să figureze în anexele nr. I, IA sau IB
3.4. Metoda de producţie şi controlul de calitate
3.5. Informaţii referitoare la apariţia rezistenţei
organismului/ organismelor-ţintă sau posibilitatea ca acestea să o dezvolte
3.6. Metode pentru prevenirea pierderii virulenţei
stocului de bază a microorganismului
3.7. Metode recomandate şi precauţii în timpul
manipulării, depozitării, transportului şi în caz de incendiu
3.8. Proceduri de distrugere sau decontaminare
3.9. Măsuri în caz de accident
3.10. Proceduri de gestionare a deşeurilor
3.11. Plan de supraveghere utilizat pentru
microorganismul activ, cuprinzând manipulare,
depozitare, transport şi utilizare
IV. METODE ANALITICE
4.1. Metode de analiză a microorganismului aşa cum
este fabricat
4.2. Metode de determinare şi cuantificare a
reziduurilor (viabile sau neviabile)
V. EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂŢII
OMULUI
Nivelul I
5.1. Informaţii de bază
5.1.1. Date medicale
5.1.2. Supravegherea medicală a personalului de la
instalaţiile de fabricare
5.1.3. Observaţii referitoare la
sensibilizare/alergenitate
5.1.4. Observaţii directe, de exemplu, cazuri clinice
5.2. Studii de bază
5.2.1. Sensibilizare
5.2.2 Toxicitate acută, patogenitate şi infecţiozitate
5.2.2.1. Toxicitate acută orală, patogenitate şi
infecţiozitate
5.2.2.2. Toxicitate acută prin inhalare,
patogenitate şi infecţiozitate
5.2.2.3. Doza unică intraperitoneală/subcutanată
5.2.3. Testarea in vitro a genotoxicităţii
5.2.4. Studiu pe culturi de celule
5.2.5. Informaţii despre patogenitatea şi toxicitatea
pe termen scurt
5.2.5.1. Efecte asupra sănătăţii după expuneri repetate
prin inhalare
5.2.6. Tratament propus:
măsuri de prim ajutor, tratament medical
5.2.7. Patogenitate şi infecţiozitate la om şi alte
mamifere, în condiţii de imunosupresie
Sfârşitul nivelului I
Nivelul II
5.3. Studii de toxicitate specifică, patogenitate şi
infecţiozitate
5.4. Genotoxicitate - Studii in vivo pe celule
somatice
5.5. Genotoxicitate - Studii in vivo pe celule germinale Sfârşitul nivelului II
5.6. Rezumatul toxicităţii pentru mamifere, a
patogenităţii şi infecţiozităţii şi evaluare globală
VI. REZIDUURI ÎN/PE MATERIALE
TRATATE, ALIMENTE ŞI HRANA ANIMALELOR
6.1. Persistenţa şi posibilitatea de multiplicare în/pe
materiale tratate, produse alimentare, hrană pentru animale
6.2. Informaţii suplimentare necesare
6.2.1. Reziduuri neviabile
6.2.2. Reziduuri viabile
6.3. Rezumatul şi evaluarea
reziduurilor în/pe materiale tratate, alimente, hrană pentru animale
VII. EVOLUŢIA ŞI COMPORTAMENTUL IN MEDIU
7.1. Persistentă si multiplicare
7.1.1. Sol
7.1.2. Apă
7.1.3. Aer
7.2. Mobilitate
7.3. Rezumatul şi evaluarea evoluţiei şi
comportamentului în mediu
VIII. EFECTE ASUPRA ORGANISMELOR NON-ŢINTĂ
8.1. Efecte asupra păsărilor
8.2. Efecte asupra organismelor acvatice
8.2.1. Efecte asupra peştilor
8.2.2. Efecte asupra nevertebratelor de apă dulce
8.2.3. Efecte asupra creşterii
algelor
8.2.4. Efecte asupra plantelor, altele decât algele
8.3. Efecte asupra albinelor
8.4. Efecte asupra artropodelor, altele decât albinele
8.5. Efecte asupra râmelor
8.6. Efecte asupra microorganismelor din sol
8.7. Studii suplimentare
8.7.1. Plante terestre
8.7.2. Mamifere
8.7.3. Alte specii şi procese relevante
8.8. Rezumatul şi evaluarea efectelor asupra
organismelor non-ţintă
IX. CLASIFICARE Şl ETICHETARE
Dosarul trebuie însoţit de o propunere motivată pentru
alocarea unei substanţe active care este sub forma unui microorganism, la unul
din grupele de risc specificate în art. 5 din Hotărârea Guvernului nr.
1.092/2006 privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de
expunerea la agenţi biologici în muncă, precum şi indicaţii referitoare la
necesitatea aplicării pe produse a semnului de pericol biologic prevăzut în
anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.092/2006.
X. REZUMATUL ŞI EVALUAREA SECŢIUNILOR I-IX, INCLUSIV CONCLUZIILE EVALUĂRII
RISCURILOR Şl RECOMANDĂRI
ANEXA Nr. 3 (Anexa nr. IVB la normele metodologice)
DATE COMUNE
pentru produsele biocide microorganisme, inclusiv
virusuri si fungi
1. In sensul aplicării prezentei anexe, termenul microorganisme trebuie înţeles ca
incluzând şi virusurile şi fungii. Prezenta anexă precizează datele necesare
pentru autorizarea unui produs biocid pe bază de preparate de microorganisme.
Pentru toate produsele biocide pe bază de preparate care conţin microorganisme
şi care fac obiectul unei solicitări de autorizare, trebuie furnizate toate
cunoştinţele relevante şi informaţiile din literatură. Informaţiile privind
identificarea şi caracterizarea tuturor componentelor unui produs biocid sunt
deosebit de importante şi trebuie indicate în secţiunile I-IV; acestea constituie baza pentru
evaluarea posibilelor efecte asupra mediului şi sănătăţii omului.
2. Acolo unde informaţia nu este necesară datorită
naturii produsului biocid, se aplică prevederile art. 3 din Normele
metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 956/2005 privind plasarea
pe piaţă a produselor biocide, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii
publice, al ministrului mediului şi gospodăririi apelor şi al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
1.321/280/90/2007.
3. Dacă autorităţii competente îi este comunicată o
justificare pe care o consideră acceptabilă, informaţiile pot fi extrase din
datele existente. Acolo unde este cazul, trebuie aplicate în special
prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 200/2000 privind
clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice
periculoase, aprobată cu modificări prin Legea nr. 451/2001, cu modificările şi
completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 92/2003 pentru
aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea
preparatelor chimice periculoase, cu modificările ulterioare, pentru a reduce
la minimum testările pe animale.
4. Acolo unde a fost efectuată testarea, trebuie
furnizată o descriere (specificare) detailată a materialului utilizat şi a
impurităţilor sale, conform prevederilor secţiunii II. Acolo unde este necesar,
vor fi solicitate datele prevăzute în anexa nr. NB şi anexa nr. IIIB pentru
toate componentele cu relevanţă toxicologică/ecotoxicologică din produsul
biocid, în special dacă acestea sunt substanţe potenţial periculoase, în sensul
definiţiei cuprinse la art. 10 lit. g) din Hotărârea Guvernului nr. 956/2005 privind plasarea pe piaţă a produselor
biocide, cu modificările ulterioare.
5. In cazul unui preparat nou,
poate fi acceptată o extrapolare pornindu-se de la anexa nr. IVA, cu condiţia
să fie evaluate toate efectele posibile ale constituenţilor şi în special
patogenitatea şi infecţiozitatea.
Cerinţe pentru dosar Secţiuni:
I. Identitatea produsului biocid
II. Proprietăţi fizice, chimice şi tehnice ale
produsului biocid
III. Date referitoare la aplicare
IV. Informaţii suplimentare
privind produsul biocid
V. Metode analitice
VI. Date privind eficacitatea
VII. Efecte asupra sănătăţii omului
VIII. Reziduuri în/pe materiale tratate, alimente şi
hrana animalelor
IX. Evoluţia şi comportamentul
în mediu
X. Efecte asupra organismelor
non-ţintă
XI. Clasificarea, ambalarea şi etichetarea produsului
biocid
XII. Rezumatul şi evaluarea secţiunilor I-IX, inclusiv concluziile evaluării
riscului şi recomandări
Datele prezentate în continuare sunt necesare pentru
susţinerea informaţiilor aferente punctelor menţionate anterior
I. IDENTITATEA PRODUSULUI BIOCID
1.1. Solicitant
1.2. Fabricantul produsului
biocid şi al microorganismului/ microorganismelor
1.3. Denumirea comercială sau denumirea comercială
propusă şi numărul codului de dezvoltare, atribuit produsului biocid de către
producător
1.4. Informaţii detaliate privitoare la compoziţia
cantitativă şi calitativă a produsului biocid
1.5. Starea fizică şi natura produsului biocid
1.6. Funcţia
II. PROPRIETĂŢI FIZICE, CHIMICE ŞI TEHNICE ALE
PRODUSULUI BIOCID
2.1. Aspecte (culoare şi miros)
2.2. Stabilitate la depozitare şi termen de valabilitate
2.2.1. Efectele luminii, temperaturii şi umidităţii
asupra caracteristicilor tehnice ale produsului biocid
2.2.2. Alţi factori care influenţează stabilitatea
2.3. Explozivitate şi proprietăţi oxidante
2.4. Punct de aprindere şi alte indicaţii referitoare
la inflamabilitatea sau aprindere spontană
2.5. Aciditate, alcalinitate şi valoarea pH-ului
2.6. Viscozitate şi tensiune superficială
2.7. Caracteristici tehnice ale produsului biocid
2.7.1. Umectabilitate
2.7.2. Persistenţa spumei
2.7.3. Capacitatea de a forma
suspensii şi stabilitatea în suspensie
2.7.4. Testul de cernere umedă şi testul de cernere
uscată
2.7.5. Distribuţia granulometrică (pulberi fine şi
umectabile, granule), conţinutul prafului/particule fine (granule), frecare şi
friabilitate (granule)
2.7.6. Capacitatea de a forma emulsii, proprietatea de
a fi reemulsionabil, stabilitatea emulsiilor
2.7.7. Capacitatea de curgere, de turnare şi de
formare a pulberilor
2.8. Compatibilitate fizică, chimică şi biologică cu
alte produse, inclusiv produse biocide a căror utilizare trebuie autorizată sau
înregistrată
2.8.1. Compatibilitate fizică
2.8.2. Compatibilitate chimică
2.8.3. Compatibilitate biologică
2.9. Rezumatul şi evaluarea proprietăţilor fizice,
chimice şi tehnice ale produsului biocid
III. DATE REFERITOARE LAAPLICARE
3.1. Domeniul preconizat de utilizare
3.2. Mod de acţiune
3.3. Detalii privind utilizarea preconizată
3.4. Doza de aplicare
3.5. Conţinutul în microorganisme al materialului
utilizat (de exemplu, în dispozitivul de aplicare sau în momeală)
3.6. Metoda de aplicare
3.7. Numărul şi frecvenţa aplicărilor şi durata
protecţiei
3.8. Perioadele de aşteptare necesare sau alte
precauţii necesare pentru a se evita efectele adverse asupra sănătăţii omului,
a animalelor şi a mediului
3.9. Instrucţiuni de utilizare propuse
3.10. Categoria de utilizatori
3.11. Informaţii referitoare la apariţia şi creşterea
rezistenţei
3.12. Efecte asupra materialelor sau produselor tratate
cu produsul biocid
IV. INFORMAŢII SUPLIMENTARE PRIVIND PRODUSUL BIOCID
4.1. Ambalarea şi compatibilitatea produsului biocid
cu materialele ambalajelor propuse
4.2. Proceduri de curăţare a echipamentului de
aplicare utilizat pentru aplicări
4.3. Perioade de reintroducere, perioade de aşteptare
necesare sau alte măsuri de precauţie pentru protecţia omului, septelului şi
mediului
4.4. Metode şi precauţii recomandate pentru
manipulare, depozitare şi transport sau în caz de incendiu
4.5. Măsuri în caz de accident
4.6. Proceduri de distrugere sau
decontaminare, aplicabile produsului biocid şi ambalajului acestuia
4.6.1. Incinerare controlată
4.6.2. Altele
4.7. Plan de supraveghere ce trebuie utilizat pentru
microorganismul activ şi alte microorganisme conţinute în produsul biocid,
cuprinzând manipulare, depozitare, transport şi utilizare
V METODE ANALITICE
5.1. Metode de analiză pentru produsul biocid
5.2. Metode de determinare şi cuantificare a
reziduurilor
VI. DATE PRIVIND EFICACITATEA
VII. EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂŢII OMULUI
7.1. Studii de bază pentru
toxicitatea acută
7.1.1. Toxicitatea acută pe cale orală
7.1.2. Toxicitatea acută prin inhalare
7.1.3. Toxicitatea acută percutanată
7.2. Studii suplimentare pentru toxicitatea acută
7.2.1. Iritarea pielii
7.2.2. Iritarea ochilor
7.2.3. Sensibilizarea pielii
7.3. Date referitoare la expunere
7.4. Date toxicologice disponibile referitoare la
substanţele inactive
7.5. Studii suplimentare referitoare la combinaţii
între produse biocide
7.6. Rezumatul şi evaluarea efectelor asupra sănătăţii omului
VIII. REZIDUURI ÎN/PE MATERIALE TRATATE, ALIMENTE ŞI HRANA ANIMALELOR
IX. EVOLUŢIA ŞI COMPORTAMENTUL ÎN MEDIU
X. EFECTE ASUPRA ORGANISMELOR
NON-ŢINTĂ
10.1. Efecte asupra păsărilor
10.2. Efecte asupra organismelor acvatice
10.3. Efecte asupra albinelor
10.4. Efecte asupra artropodelor, altele decât albinele
10.5. Efecte asupra râmelor
10.6. Efecte asupra microorganismelor din sol
10.7. Studii suplimentare asupra altor specii sau
studii de nivel superior, precum studiile asupra unor organisme non-ţintă selectate
10.7.1. Plante terestre
10.7.2. Mamifere
10.7.3. Alte specii şi procese relevante
10.8. Rezumatul şi evaluarea efectelor asupra
organismelor non-ţintă
XI. CLASIFICAREA, AMBALAREA ŞI ETICHETAREA PRODUSULUI
BIOCID
Conform art. 66 din Hotărârea
Guvernului nr. 956/2005, trebuie prezentate propuneri justificate pentru
clasificarea şi etichetarea produsului biocid, în conformitate cu Hotărârea
Guvernului nr. 92/2003. Clasificarea constă în descrierea categoriei/categoriilor de pericol şi
atribuirea frazelor de risc pentru toate proprietăţile periculoase. In funcţie
de clasificare, trebuie prezentată o propunere de etichetare cuprinzând
simbolul/simbolurile de pericol, frazele de risc şi frazele de prudenţă.
Clasificarea şi etichetarea trebuie să ţină cont de substanţele conţinute de
produsul biocid. Dacă este necesar, trebuie furnizate autorităţii competente
specimene pentru ambalajul propus.
Dosarul trebuie să fie însoţit de o propunere
justificată pentru alocarea la unul dintre grupurile de risc specificate în
art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1.092/2006 privind protecţia lucrătorilor
împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici în muncă, împreună
cu indicaţii referitoare la necesitatea aplicării pe produse a semnului de
pericol biologic prevăzut în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr.
1.092/2006.
XII. REZUMATUL ŞI EVALUAREA SECŢIUNILOR I-XI, INCLUSIV CONCLUZIILE EVALUĂRII RISCURILOR ŞI RECOMANDĂRI