E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (1) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 577 din 27 noiembrie 2002

privind aprobarea Prescriptiei tehnice PT R6 - 2002, editia 1, "Cerinte tehnice privind montarea, punerea in functiune, exploatarea, repararea si verificarea tehnica a ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane si/sau de materiale"

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 910 din 14 decembrie 2002


SmartCity3


    In aplicarea Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul industriei si resurselor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Prescriptia tehnica PT R6 - 2002, editia 1, "Cerinte tehnice privind montarea, punerea in functiune, exploatarea, repararea si verificarea tehnica a ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane si/sau de materiale", cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                      Ministrul industriei si resurselor,
                               Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

    MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
    INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,
    RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SI INSTALATIILOR DE RIDICAT
    - ISCIR -

                        - REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -

                         PRESCRIPTIA TEHNICA PT R6 - 2002

    Cerinte tehnice privind montarea, punerea in functiune, exploatarea, repararea si verificarea tehnica a ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane si/sau de materiale

    Colectia Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat - ISCIR

                             - Editie oficiala -

    Scopul principal al prescriptiilor tehnice este crearea unui cadru legal unitar in vederea aplicarii intocmai a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, in ceea ce priveste asigurarea protectiei utilizatorilor, mediului inconjurator si proprietatii.
    Prevederile prezentei prescriptii tehnice sunt obligatorii pentru toti cei care monteaza, repara, intretin, detin, exploateaza sau verifica ascensoare de persoane si materiale.
    Utilizatorii prezentei prescriptii tehnice sunt raspunzatori de aplicarea corecta a acesteia.
    ISCIR
    str. Sf. Elefterie nr. 47 - 49, sectorul 5
    Bucuresti, www.iscir.ro
    Cod: 726111
    Telefon: (+4021) 411.97.60; 411.97.61
    Fax: (+4021) 411.98.70
    E-mail: iscir@fx.ro
    Reproducerea sau utilizarea integrala ori partiala a prezentei prescriptii tehnice in orice publicatii si prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilmare etc.) este interzisa daca nu exista acordul scris al ISCIR.
    Utilizatorii prezentei prescriptii tehnice sunt obligati sa se asigure ca sunt in posesia editiei oficiale tiparite.

    1. Generalitati
    1.1. Scop
    Prezenta prescriptie tehnica face parte din reglementarile tehnice nationale referitoare la ascensoare electrice si hidraulice de persoane, materiale (marfuri), de persoane si materiale (marfuri) si ascensoare mici de materiale (marfuri).
    Prezenta prescriptie tehnica stabileste cerintele tehnice minime obligatorii pe care trebuie sa le satisfaca ascensoarele pentru a putea fi autorizata functionarea lor la utilizatorii finali (detinatorii) din Romania.
    Cerintele privind proiectarea, construirea, montarea si introducerea pe piata a ascensoarelor se adreseaza montatorilor ascensoarelor.
    Cerintele privind proiectarea, construirea si introducerea pe piata a componentelor de securitate se adreseaza producatorilor acestora.
    Cerintele privind exploatarea, repararea, intretinerea, detinerea si siguranta in exploatare a ascensoarelor se adreseaza agentilor economici si detinatorilor.
    Cerintele privind verificarea tehnica inaintea punerii in functiune, verificarile tehnice periodice si verificarile dupa reparatii ale ascensoarelor se adreseaza ISCIR - INSPECT, agentilor economici autorizati de ISCIR - INSPECT si detinatorilor.
    La verificarile si incercarile efectuate inainte de punerea in functiune a ascensorului model va participa si organismul notificat impreuna cu ISCIR - INSPECT.
    Aceste cerinte au drept scop asigurarea protectiei sanatatii utilizatorilor.
    De asemenea, prescriptia tehnica stabileste modul de verificare a respectarii acestor cerinte tehnice.
    Autoritatea tehnica care asigura punerea in aplicare si respectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice este ISCIR - Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, care, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001, este organ de specialitate cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Industriei si Resurselor, avand ca principal obiect de activitate asigurarea in numele statului a protectiei utilizatorilor si securitatea in functionare pentru instalatiile in categoria carora se integreaza si ascensoarele de persoane, materiale, de persoane si materiale si ascensoarele mici de materiale.
    Documentele, documentatia tehnica (cartea ascensorului si informatii furnizate de montator), precum si inscriptionarile privind informarea si avertizarea utilizatorilor trebuie sa fie redactate sau traduse in limba romana.
    1.2. Domeniu de aplicare
    1.2.1. Prezenta prescriptie tehnica se aplica urmatoarelor ascensoare si componente:
    - ascensoare pentru persoane;
    - ascensoare pentru bolnavi;
    - ascensoare pentru persoane si materiale;
    - ascensoare pentru materiale;
    - ascensoare mici pentru materiale;
    - ascensoare care se deplaseaza de-a lungul unei curse determinate, chiar daca nu se deplaseaza de-a lungul unor ghidaje rigide, cum sunt de exemplu ascensoarele foarfece etc.;
    - componente de securitate pentru ascensoare.
    Instalatiile care nu fac obiectul prezentei prescriptii tehnice sunt mentionate in anexa X.
    1.2.2. Prezenta prescriptie tehnica stabileste cerintele tehnice minime obligatorii pentru executia, montarea si exploatarea ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane si/sau de materiale, montate fix in put, actionate cu roata de frictiune, tambur sau hidraulic, care deservesc niveluri definite, care cuprind o cabina destinata transportului de persoane, de persoane si materiale sau de materiale, suspendata prin cabluri sau lanturi, care se deplaseaza in lungul glisierelor a caror inclinare nu depaseste 15 grade fata de verticala.
    1.2.3. Prezenta prescriptie tehnica se aplica si ascensoarelor si componentelor de securitate destinate acestora care au fost proiectate, construite, introduse pe piata, montate, puse in functiune si autorizate initial pentru functionare de ISCIR inaintea datei de 31 decembrie 2002, data la care intra in vigoare Hotararea Guvernului nr. 225/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 220 din 2 aprilie 2002.
    1.2.4. Pentru ascensoarele si componentele de securitate destinate acestora, care erau in curs de realizare conform prevederilor prescriptiilor tehnice R 2-88 la data de 2 aprilie 2002 si care sunt puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2003, se aplica prevederile pct. 7.1.8.
    1.3. Referinte normative
    Prezenta prescriptie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescriptii tehnice si alte reglementari nationale.
    1.3.1. Legi si hotarari
    - Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor
    - Hotararea Guvernului nr. 225/2002 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a ascensoarelor
    Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat
    - Hotararea Guvernului nr. 394/1995 privind obligatiile ce revin agentilor economici - persoane fizice sau juridice - in comercializarea produselor de folosinta indelungata, destinate consumatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare
    - Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare
    - Legea protectiei muncii nr. 90/1996, republicata, si Normele metodologice in aplicarea prevederilor Legii protectiei muncii nr. 90/1996, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 388/1996, cu modificarile ulterioare
    - Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare.
    1.3.2. Standarde
    - SR EN 81-1+AC:2001, Reguli de securitate pentru executia si montarea ascensoarelor. Partea 1: Ascensoare electrice
    - SR EN 12015:2001, Compatibilitate electromagnetica. Standard gama de produse pentru ascensoare, scari si trotuare rulante. Emisie
    - SR EN 12016:2001, Compatibilitate electromagnetica. Standard gama de produse pentru ascensoare, scari si trotuare rulante. Imunitate
    - EN 81-2:1998+AC:1999, Safety rules for the construction and installation of lifts - Part 2: Hydraulic lifts
    1.4. Termeni si definitii:
    1.4.1. activitate de reparare - ansamblu de lucrari si operatiuni specializate de investigare a defectelor aparute, de asigurare a pieselor de schimb, de efectuare a depanarilor si/sau a inlocuirilor de componente defecte si de incercare functionala a ascensorului pentru demonstrarea calitatii reparatiei efectuate menite sa readuca ascensorul in stare buna de functionare in conditii de securitate. Capacitatea unui agent economic de a efectua lucrarile de reparare trebuie sa fie atestata printr-o autorizatie emisa de ISCIR - INSPECT;
    1.4.2. ascensor derivat - ascensorul definit prin parametri maximi si minimi, cum sunt sarcina, numarul de persoane, lungimea cursei si viteza, si care utilizeaza componente de securitate identice din punct de vedere functional si al respectarii cerintelor esentiale de securitate cu cele ale ascensorului model. Parametrii maximi si minimi, precum si satisfacerea cerintelor esentiale de securitate cu modelul trebuie sa fie declarati si demonstrati de montator, prin calcule si/sau pe baza desenelor de executie. Toate acestea vor fi cuprinse in dosarul tehnic de fabricatie al ascensorului;
    1.4.3. ascensor electric - instalatie de ridicat, montata fix in put, actionata cu roata de frictiune sau tambur, care deserveste niveluri definite, care cuprinde o cabina destinata transportului de persoane, de persoane si materiale sau de materiale, suspendata prin cabluri sau lanturi, care se deplaseaza in lungul glisierelor a caror inclinare nu depaseste 15 grade fata de verticala;
    1.4.4. ascensor electric cu roata de frictiune - ascensor ale carui cabluri de tractiune sunt actionate prin frecarea cu canalele rotii motoare a troliului;
    1.4.5. ascensor electric cu tambur - ascensor suspendat de lanturi sau cabluri si antrenat prin alt procedeu decat prin frecare;
    1.4.6. ascensor hidraulic - ascensor destinat transportului de persoane, de materiale sau de bolnavi, actionat de un grup de pompare printr-un sistem electrohidraulic;
    1.4.7. ascensor mic pentru materiale - instalatie de ridicat, montata fix, deservind niveluri definite, avand o cabina in care, datorita dimensiunilor si constructiei, accesul persoanelor nu este posibil si care se deplaseaza cel putin partial intre glisiere verticale sau intre glisiere a caror inclinatie nu depaseste 15 grade fata de verticala;
    1.4.8. ascensor model - ascensor reprezentativ al carui dosar tehnic de fabricatie prezinta modul in care cerintele esentiale de securitate vor fi satisfacute pentru ascensoarele derivate din ascensorul model, definite prin parametri obiectivi si care utilizeaza componente de securitate identice;
    1.4.9. ascensor pentru bolnavi - ascensor destinat transportului de bolnavi cu insotitor permanent din incinta spitalelor si/sau a policlinicilor, cu mijloace specifice acestora, si care are paracazatoare cu prindere amortizata sau paracazatoare cu prindere instantanee cu efect amortizat;
    1.4.10. ascensor pentru materiale - ascensor destinat transportului de materiale cu sau fara insotitor (cu comanda interioara, mixta sau exterioara);
    1.4.11. ascensor pentru materiale si persoane - ascensor destinat transportului de materiale, a carui constructie permite si transportul de persoane concomitent sau independent de cel al materialelor;
    1.4.12. ascensor pentru persoane - ascensor destinat transportului de persoane si de bagaje de mana;
    1.4.13. autorizarea functionarii - ansamblu de activitati de verificare si validare a rezultatelor masuratorilor si incercarilor functionale executate la punerea in functiune initiala a ascensoarelor sau cu ocazia verificarilor tehnice periodice ale acestora, in scopul confirmarii indeplinirii conditiilor de functionare in securitate a ascensoarelor montate la detinatori. Se efectueaza numai de catre ISCIR - INSPECT sau de RVTA, autorizat si imputernicit de ISCIR - INSPECT in acest sens;
    1.4.14. autorizare preliminara - ansamblu de activitati prin care un organism notificat constata si atesta faptul ca un ascensor model satisface cerintele esentiale de securitate;
    1.4.15. cabina - componenta a ascensorului care transporta persoane, materiale, persoane si materiale sau bolnavi;
    1.4.16. cablu flexibil - cablu electric, flexibil intre cabina si un punct fix;
    1.4.17. cablul limitatorului de viteza - cablu auxiliar legat de cabina/contragreutate, destinat declansarii paracazatorului in caz de rupere a suspensiei;
    1.4.18. camera rotilor de deviere - camera in care nu se afla troliul/grupul de pompare, in care sunt roti de deviere si unde se pot gasi, eventual, limitatorul de viteza si/sau echipamentul electric;
    1.4.19 camera masinii - camera unde se afla troliul/grupul de pompare si/sau echipamentul acestuia;
    1.4.20. cerinta esentiala - cerinta care are in vedere, in special, protectia sanatatii, securitatea utilizatorilor, protectia proprietatii si a mediului, astfel cum este prevazuta in actele normative in vigoare;
    1.4.21. cilindrul hidraulic - dispozitiv hidraulic care asigura deplasarea si sustinerea cabinei;
    1.4.22. contragreutate - masa rigida ghidata care asigura echilibrarea cabinei;
    1.4.23. declaratie de conformitate - documentul prin care montatorul da o asigurare scrisa ca un ascensor este conform conditiilor specificate; documentul prin care producatorul componentelor de securitate da o asigurare scrisa ca acestea sunt conform conditiilor specificate;
    1.4.24. distribuitor electrohidraulic - componenta de securitate a blocului electrohidraulic;
    1.4.25. glisiere - elemente rigide care asigura ghidarea cabinei sau a contragreutatii;
    1.4.26. introducerea pe piata a ascensorului - actiune care are loc atunci cand montatorul pune pentru prima data ascensorul la dispozitia detinatorului (utilizatorului final);
    1.4.27. jug - structura metalica care sustine cabina sau contragreutatea legata de suspensie;
    1.4.28. lant electric de securitate - dispozitive electrice de securitate legate in serie;
    1.4.29. limitator de viteza - componenta de securitate care la depasirea unei viteze stabilite actioneaza paracazatoarele si comanda oprirea ascensorului;
    1.4.30. montatorul unui ascensor - persoana fizica sau juridica ce isi asuma responsabilitatea proiectarii, fabricarii, montarii si introducerii pe piata a ascensorului, care aplica marcajul CS si intocmeste in scris declaratia CS de conformitate;
    1.4.31. organism de control - ISCIR-SP, organism desemnat si recunoscut de Ministerul Industriei si Resurselor pentru verificarea respectarii prevederilor Hotararii Guvernului nr. 225/2002;
    1.4.32. organism de inspectie - ISCIR - INSPECT, organism desemnat si recunoscut de Ministerul Industriei si Resurselor pentru supravegherea si verificarea tehnica in functionare a ascensoarelor;
    1.4.33. organism notificat - organism desemnat si recunoscut de Ministerul Industriei si Resurselor, in calitate de autoritate publica in domeniu, pentru evaluarea si certificarea conformitatii ascensoarelor, a componentelor de securitate si pentru compatibilitatea electromagnetica a acestora inaintea introducerii lor pe piata;
    1.4.34. paracazator - componenta de securitate destinata sa opreasca si sa mentina oprita pe glisiere cabina sau contragreutatea in cazul depasirii vitezei;
    1.4.35. producatorul componentelor de securitate - persoana fizica sau juridica ce isi asuma responsabilitatea proiectarii si fabricarii componentelor de securitate, care aplica marcajul CS si intocmeste in scris declaratia CS de conformitate;
    1.4.36. proiectant - persoana fizica sau juridica ce isi asuma responsabilitatea proiectarii ascensoarelor, componentelor de securitate si a proiectelor de reparatii la ascensoare;
    1.4.37. punerea in functiune - prima utilizare a produsului pe teritoriul Romaniei de catre detinator (utilizatorul final);
    1.4.38. put - spatiu in care se deplaseaza cabina si/sau contragreutatea;
    1.4.39. revizie tehnica curenta - ansamblu de operatii de control al starii unui ascensor, menite sa corecteze eventualele abateri de la starea de functionare normala si sa preintampine aparitia unor defecte majore. Activitatea se efectueaza numai de catre agenti economici autorizati de ISCIR - INSPECT;
    1.4.40. sarcina nominala - sarcina pentru care a fost proiectat si construit ascensorul;
    1.4.41. spatiul superior al putului - parte a putului cuprinsa intre nivelul cel mai de sus deservit si plafonul putului;
    1.4.42. tampon - componenta de securitate aflata in fundatura putului, destinata pentru a prelua socul caderii cabinei sau a contragreutatii;
    1.4.43. troliul sau grupul de pompare al ascensorului - ansamblu incluzand motorul care antreneaza si opreste ascensorul;
    1.4.44. utilizator - persoana care foloseste serviciile unui ascensor;
    1.4.45. utilizator final - persoana fizica sau juridica detinatoare a unui ascensor pe care il exploateaza in folos propriu si care are obligatia de a utiliza ascensorul numai daca acesta a fost supus verificarilor tehnice periodice si a obtinut autorizatia de functionare in urma acestora. In perioada dintre doua verificari tehnice periodice utilizatorul final, in cazul in care constata o functionare necorespunzatoare a ascensorului, este obligat sa apeleze la agentul economic autorizat pentru intretinere. Termen echivalent: detinator;
    1.4.46. verificare tehnica periodica - activitate solicitata de detinator, la intervale predeterminate sau ori de cate ori detinatorul considera necesar, pentru a se asigura ca ascensorul pe care il detine si utilizeaza satisface cerintele de functionare in securitate. Activitatea cuprinde un ansamblu de verificari si incercari menite sa constate starea de buna functionare in conditii de securitate a ascensorului si aptitudinea acestuia de a-si indeplini rolul functional conform specificatiilor montatorului. Activitatea se efectueaza de catre ISCIR - INSPECT sau, dupa caz, de RVTA, autorizat si imputernicit de ISCIR - INSPECT in acest sens;
    1.4.47. viteza nominala (v) - viteza in metri pe secunda a cabinei, pentru care a fost proiectat si construit ascensorul.
    Termenii si definitiile mentionate anterior se aplica numai in sensul prezentei prescriptii tehnice.
    1.5. Abrevieri:
    - IT - inspectie teritoriala;
    - PT - prescriptie tehnica;
    - RSVTI - responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor;
    - RVTA - responsabil cu verificarea tehnica a ascensoarelor;
    - SP - supravegherea pietei.

    2. Cerinte esentiale de sanatate si de securitate ce trebuie asigurate la proiectarea si construirea ascensoarelor si componentelor de securitate
    Dispozitii preliminare
    Cerintele esentiale de sanatate si de securitate continute in prezenta prescriptie tehnica sunt obligatorii.
    Ascensoarele sau componentele de securitate trebuie sa fie proiectate si construite astfel incat sa se atinga obiectivele acestor cerinte esentiale.
    Producatorul de componente de securitate, precum si montatorul ascensorului au obligatia sa efectueze o analiza de risc in vederea identificarii acelor riscuri care corespund produselor lor, fiind obligati sa proiecteze si sa construiasca produsele tinand seama de aceasta analiza.
    Cerintele esentiale prevazute la art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si care nu sunt incluse in prezentele cerinte esentiale se aplica ascensoarelor, conform prevederilor art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 225/2002.
    2.1. Generalitati
    2.1.1. Cerintele esentiale de sanatate si securitate prevazute in anexa nr. 1 la Normele metodologice referitoare la certificarea calitatii din punct de vedere al securitatii muncii a echipamentelor tehnice, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 388/1996 privind aprobarea Normelor metodologice in aplicarea prevederilor Legii protectiei muncii nr. 90/1996, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 249 din 15 octombrie 1996, se aplica in situatia in care exista riscuri concrete si acestea nu sunt abordate in prezentul capitol. Cerintele esentiale prevazute la pct. 1.1.2 din anexa nr. 1 la normele metodologice mentionate mai sus trebuie aplicate in orice situatie.
    2.1.2. Cabina
    Cabina trebuie proiectata si construita astfel incat sa ofere un spatiu si o rezistenta corespunzatoare numarului maxim de persoane, precum si sarcinii nominale stabilite de montator. In cazul ascensoarelor destinate transportului de persoane, atunci cand dimensiunile ascensorului permit, cabina trebuie proiectata si construita astfel incat caracteristicile sale constructive sa nu obstructioneze sau sa nu impiedice accesul si utilizarea acestuia de catre persoane cu handicap si, de asemenea, sa permita efectuarea oricaror modificari necesare care sa faciliteze utilizarea ascensorului de catre astfel de persoane.
    2.1.3. Mijloace de suspendare si de sustinere
    Mijloacele de suspendare si/sau de sustinere a cabinei, accesoriile, precum si orice elemente terminale ale acestora trebuie sa fie alese si proiectate astfel incat sa asigure un nivel corespunzator de securitate si sa reduca riscul caderii cabinei, luandu-se in considerare conditiile de utilizare, materialele utilizate, precum si conditiile de fabricatie. Atunci cand se utilizeaza cabluri sau lanturi pentru suspendarea cabinei trebuie sa existe cel putin doua cabluri sau lanturi independente, fiecare cu sistem propriu de ancorare. Astfel de cabluri si lanturi nu trebuie sa aiba imbinari sau matisari, cu exceptia cazurilor in care acestea sunt necesare pentru fixare sau pentru formarea unui ochet.
    2.1.4. Controlul sarcinii (inclusiv depasirea vitezei)
    2.1.4.1. Ascensoarele trebuie sa fie proiectate, construite si montate astfel incat sa fie impiedicata pornirea normala atunci cand sarcina nominala este depasita.
    2.1.4.2. Ascensoarele trebuie sa fie dotate cu limitatoare de viteza. Aceasta cerinta nu se aplica ascensoarelor la care, prin conceptia sistemului de actionare, nu este posibila depasirea vitezei.
    2.1.4.3. Ascensoarele rapide trebuie sa fie dotate cu dispozitive pentru controlul si limitarea vitezei.
    2.1.4.4. Ascensoarele care utilizeaza roti de frictiune trebuie sa fie proiectate astfel incat sa asigure stabilitatea cablurilor de tractiune pe roata de frictiune.
    2.1.5. Troliu
    2.1.5.1. Toate ascensoarele pentru persoane trebuie sa aiba troliu individual. Aceasta cerinta nu se aplica ascensoarelor la care contragreutatile sunt inlocuite cu o a doua cabina.
    2.1.5.2. Montatorul ascensorului trebuie sa se asigure ca troliul ascensorului si dispozitivele anexe ale unui ascensor nu sunt accesibile decat pentru lucrari de intretinere si in cazuri de urgenta.
    2.1.6. Comenzi
    2.1.6.1. Comenzile ascensoarelor destinate utilizarii de catre persoane cu handicap neinsotite trebuie sa fie proiectate si amplasate in mod corespunzator.
    2.1.6.2. Functia comenzilor trebuie indicata clar.
    2.1.6.3. Comenzile de chemare ale unei baterii de ascensoare pot fi separate sau interconectate.
    2.1.6.4. Echipamentele electrice trebuie sa fie instalate si conectate astfel incat:
    - sa fie exclusa orice confuzie cu circuitele care nu au legatura directa cu ascensorul;
    - alimentarea cu energie sa poata fi comutata sub sarcina;
    - miscarile ascensorului sa fie dependente de contactele electrice de securitate printr-un circuit electric de securitate separat;
    - o defectiune a instalatiei electrice sa nu conduca la o situatie periculoasa.
    2.2. Riscuri pentru persoanele aflate in afara cabinei ascensorului
    2.2.1. Ascensorul trebuie sa fie proiectat si construit pentru a se asigura ca spatiul in care se deplaseaza cabina nu este accesibil decat pentru lucrari de intretinere si in cazuri de urgenta. Inainte ca o persoana sa aiba acces in acel spatiu trebuie oprita functionarea ascensorului.
    2.2.2. Ascensorul trebuie sa fie proiectat si construit astfel incat sa se elimine riscul de lovire atunci cand cabina este in una dintre pozitiile sale extreme. Acest obiectiv se realizeaza cu ajutorul unui spatiu liber sau al unui refugiu dincolo de pozitiile extreme ale cabinei. Totusi in anumite cazuri, in special la cladirile existente unde aceasta conditie este imposibil de indeplinit, montatorul trebuie sa realizeze masuri compensatorii pentru evitarea acestui risc, dupa ce a fost obtinut acordul scris din partea ISCIR - INSPECT.
    2.2.3. Spatiile de acces pentru intrarea si iesirea din cabina trebuie sa fie dotate cu usi de palier avand o rezistenta mecanica corespunzatoare conditiilor de utilizare. In timpul functionarii normale un dispozitiv de zavorare a usilor trebuie sa impiedice:
    a) miscarea cabinei, comandata sau necomandata, daca toate usile de palier nu sunt inchise si zavorate;
    b) deschiderea unei usi de palier, atunci cand cabina inca se deplaseaza si nu se afla intr-o zona prevazuta pentru oprire.
    Sunt permise miscari de nivelare ale cabinei, in situatia in care usile de palier sunt deschise, numai in zone specificate, cu conditia ca viteza de deplasare sa fie controlata.
    2.3. Riscuri pentru persoanele aflate in cabina
    2.3.1. Cabinele ascensoarelor trebuie sa fie inconjurate complet de pereti plini, cu podele si tavane inchise, cu exceptia orificiilor pentru ventilatie si a usilor. Usile cabinei trebuie sa fie proiectate si montate astfel incat cabina sa nu se poata deplasa, cu exceptia miscarilor de nivelare mentionate la pct. 2.2.3, daca usile nu sunt inchise, si sa se opreasca in cazul in care usile se deschid. Usile cabinei trebuie sa ramana inchise si zavorate in cazul opririi intre doua niveluri, acolo unde exista un risc de cadere in spatiul dintre cabina si put.
    2.3.2. Ascensorul trebuie sa aiba dispozitive care sa impiedice caderea libera sau deplasarea necontrolata a cabinei in cazul unei intreruperi de curent sau al defectarii componentelor.
    Dispozitivul care impiedica caderea libera a cabinei (paracazator) trebuie sa fie independent de mijloacele de suspendare ale cabinei. Paracazatorul trebuie sa poata opri cabina in domeniul de declansare al limitatorului de viteza, in functie de viteza nominala a ascensorului, stabilita de montatorul ascensorului. Orice oprire produsa de acest dispozitiv nu trebuie sa produca o decelerare daunatoare pentru ocupantii cabinei, oricare ar fi conditiile de incarcare.
    2.3.3. Tampoanele trebuie sa fie montate in fundatura putului. In acest caz spatiul liber mentionat la pct. 2.2.2 trebuie sa fie masurat cu tampoanele complet comprimate. Aceasta cerinta nu se aplica ascensoarelor la care, datorita conceptiei sistemului de actionare, cabina nu poate intra in spatiul liber mentionat la pct. 2.2.2.
    2.3.4. Ascensoarele trebuie sa fie proiectate si construite astfel incat sa nu poata fi puse in miscare daca dispozitivul mentionat la pct. 2.3.2 nu se afla intr-o pozitie de functionare.
    2.4. Alte riscuri
    2.4.1. Usile de palier si usile de cabina sau ansamblul celor doua usi, in cazul in care acestea sunt automate, trebuie sa fie prevazute cu un dispozitiv care sa evite riscul strivirii atunci cand acestea sunt in miscare.
    2.4.2. Usile de palier, atunci cand sunt prevazute sa contribuie la protectia cladirii impotriva incendiilor, inclusiv cele care au elemente din sticla, trebuie sa reziste in mod corespunzator la foc, din punct de vedere al integritatii si al caracteristicilor referitoare la izolatie, pentru oprirea propagarii flacarilor, si la transmiterea caldurii prin radiatie termica.
    2.4.3. Contragreutatile trebuie sa fie montate astfel incat sa se evite orice risc de lovire cu cabina sau de cadere pe aceasta.
    2.4.4. Ascensoarele trebuie sa fie echipate cu mijloace care sa dea posibilitatea oamenilor retinuti in cabina sa fie scosi si evacuati.
    2.4.5. Cabinele trebuie sa fie dotate cu mijloace de comunicatie cu dublu sens, care sa permita legatura permanenta cu echipa de interventie rapida.
    2.4.6. Ascensoarele vor fi proiectate si construite astfel incat, in cazul in care temperatura din camera troliului depaseste limita maxima stabilita de montator, acestea sa poata efectua pana la capat miscarea comandata aflata in curs si sa refuze comenzi noi.
    2.4.7. Cabinele vor fi proiectate si fabricate astfel incat sa se asigure o ventilatie suficienta pentru pasageri, chiar si in cazul unei opriri prelungite.
    2.4.8. Cabina trebuie sa fie iluminata adecvat atunci cand este utilizata sau cand se deschide o usa. De asemenea, cabina trebuie sa fie prevazuta cu sistem de iluminare de urgenta.
    2.4.9. Mijloacele de comunicatie prevazute la pct. 2.4.5 si sistemul de iluminare de urgenta prevazut la pct. 2.4.8 vor fi proiectate si fabricate astfel incat sa functioneze chiar si in lipsa alimentarii normale cu energie. Perioada de functionare a acestora trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite efectuarea in conditii normale a procedurii de salvare.
    2.4.10. Circuitele de comanda a ascensorului, care pot fi folosite in caz de incendiu, vor fi proiectate si fabricate astfel incat sa se impiedice oprirea ascensoarelor la anumite niveluri si sa se permita comandarea prioritara a ascensorului de catre echipele de salvare.
    2.5. Marcare
    2.5.1. Fiecare cabina trebuie sa aiba aplicata o placa vizibila, care sa indice in mod clar sarcina nominala in kilograme si numarul maxim de pasageri care pot fi transportati.
    2.5.2. In cazul in care ascensorul este proiectat astfel incat sa permita oamenilor retinuti in cabina sa iasa fara ajutor din exterior, instructiunile necesare acestei operatiuni trebuie sa fie afisate in mod clar si intr-un loc vizibil in cabina.
    2.6. Instructiuni de utilizare
    2.6.1. Componentele de securitate trebuie sa fie insotite de un manual de instructiuni redactat in limba romana de catre producatorul acestora, astfel incat asamblarea, conectarea, reglarea si intretinerea sa poata fi efectuate eficient si fara riscuri.
    2.6.2. Fiecare ascensor trebuie sa fie insotit de o documentatie intocmita de catre montator in limba romana.
    Documentatia trebuie sa contina cel putin:
    a) un manual de instructiuni care va cuprinde planurile si diagramele necesare pentru utilizare in conditii normale, intretinere, inspectie, reparatie, verificari periodice si manevre de salvare, conform pct. 2.4.4;
    b) un registru in care se noteaza reparatiile si, dupa caz, verificarile tehnice periodice.
    2.7. Respectarea cerintelor esentiale garanteaza ca, in cazul folosirii ascensoarelor si a componentelor de securitate destinate acestora, in mod normal acestea nu prezinta nici un pericol pentru persoane, mediu sau proprietate.

    3. Proiectarea si fabricarea
    3.1. Conditia de baza pe care trebuie sa o indeplineasca proiectarea si fabricarea ascensoarelor si a componentelor de securitate este asigurarea functionarii acestora in conditii de securitate pe toata perioada de utilizare prevazuta in documentatia tehnica a ascensorului.
    3.2. Proiectantul trebuie sa-si asume responsabilitatea privind conceptia solutiilor constructive, alegerea materialelor, calculul de rezistenta al tuturor elementelor instalatiilor si componentelor, potrivit conditiilor de functionare date, precum si pentru stabilirea metodelor pentru incercari si verificari tehnice in conformitate cu legislatia in vigoare.
    3.3. Proiectantul va trebui sa nominalizeze componentele de securitate pentru fiecare ascensor, care asigura functionarea in conditii de securitate.
    Componentele de securitate sunt urmatoarele:
    3.3.1. Dispozitive de zavorare a usilor de palier
    3.3.2. Paracazatoare pentru impiedicarea caderii cabinei ascensorului
    3.3.3. Limitatoare de viteza
    3.3.4. Tampoane
    a) tampoane cu inmagazinarea energiei:
    - neliniare;
    - cu amortizarea miscarii de revenire;
    b) tampoane cu disiparea energiei.
    3.3.5. Dispozitive de securitate montate pe circuitele hidraulice, care sunt utilizate pentru impiedicarea caderii cabinei
    3.3.6. Contacte electrice de securitate.
    3.4. La proiectarea elementelor portante (de rezistenta) ale ascensoarelor montatorul trebuie sa tina seama si de solicitarile seismice ce pot aparea in constructiile respective, conform zonarii seismice a teritoriului Romaniei.
    3.5. Montatorul ascensorului si producatorul componentelor de securitate aferente acestuia sunt obligati sa respecte intocmai cerintele esentiale de securitate precizate la cap. 2.
    3.6. Producatorul componentelor de securitate raspunde de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de executie, de calitatea executiei si a materialelor folosite, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 225/2002.

    4. Ascensoare si componente de securitate provenite din import
    4.1. Pentru introducerea pe piata in Romania a ascensoarelor si a componentelor de securitate aferente acestora este necesara eliberarea de catre ISCIR - INSPECT a unui document tehnic in vederea importului.
    4.2. Documentul tehnic in vederea importului pentru ascensoarele si componentele de securitate aferente acestora va fi eliberat in conformitate cu reglementarile ISCIR - INSPECT in vigoare la data efectuarii importului.
    4.3. Este interzisa introducerea pe piata in Romania a ascensoarelor si a componentelor de securitate provenite din import, fara documentul tehnic in vederea importului.
    4.4. Ascensoare si componente de securitate aferente acestora fabricate in Uniunea Europeana
    Ascensoarele si componentele de securitate aferente acestora fabricate in tarile din Uniunea Europeana vor fi insotite de o declaratie de conformitate si vor purta marcajul CE.
    4.5. Ascensoare si componente de securitate fabricate in afara Uniunii Europene
    In vederea introducerii pe piata in Romania orice ascensor si componenta de securitate aferenta acestuia trebuie sa indeplineasca cerintele esentiale de securitate mentionate la cap. 2.
    4.6. Pentru a se confirma indeplinirea cerintelor esentiale de securitate producatorul componentelor de securitate sau reprezentantul sau autorizat in Romania va obtine un certificat de examinare de tip eliberat de un organism notificat si va aplica marcajul CS.
    4.7. Pentru a se confirma indeplinirea cerintelor esentiale de securitate montatorul ascensorului va obtine un certificat de examinare de tip eliberat de un organism notificat si va aplica marcajul CS.

    5. Montarea si repararea
    5.1. Montarea
    5.1.1. Conditia de baza pe care trebuie sa o satisfaca montarea ascensoarelor si a componentelor de securitate aferente acestora este asigurarea functionarii in conditii de securitate pe toata perioada de utilizare prevazuta in documentatia tehnica a ascensorului.
    5.1.2. Montarea ascensoarelor si a componentelor de securitate aferente acestora trebuie sa fie efectuata de montatori care dispun de mijloacele tehnice corespunzatoare si de personal tehnic calificat, cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 225/2002.
    5.1.3. Obligatiile montatorului sunt in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 225/2002.
    5.1.4. Montatorul va elabora documentatia tehnica de insotire a ascensorului.
    5.1.5. Cartea ascensorului - partea tehnica - trebuie sa cuprinda cel putin datele prevazute la pct. 6.3.
    5.1.6. Cartea ascensorului - partea tehnica - se completeaza de catre montator, pe raspundere proprie, pentru fiecare ascensor.
    5.1.7. O data cu ascensorul se preda detinatorului cartea ascensorului. Detinatorul poate incredinta ulterior cartea ascensorului, pe baza de document de predare-primire, intretinatorului autorizat.
    5.1.8. La lucrarile de montare montatorul va respecta normele tehnice de protectie a muncii specifice si normele tehnice pentru prevenirea si stingerea incendiilor, valabile pe teritoriul Romaniei.
    5.2. Repararea
    5.2.1. Conditia de baza pe care trebuie sa o satisfaca repararea ascensoarelor este asigurarea functionarii in conditii de securitate pe toata perioada de utilizare prevazuta in documentatia tehnica a ascensorului.
    5.2.2. Repararea ascensoarelor trebuie sa fie facuta de agenti economici care dispun de mijloacele tehnice corespunzatoare si sunt autorizati de ISCIR - INSPECT conform prevederilor anexei B. Repararea componentelor de securitate se va face numai de catre producatorul care aplica marcajul CS sau CE.
    5.2.3. Documentatia tehnica pentru repararea ascensoarelor se va elabora de catre proiectanti specializati, in limitele si in conditiile prevazute in prescriptiile tehnice din anexa I. Proiectantul raspunde de conceptia corecta a solutiilor constructive, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta al tuturor elementelor ascensoarelor, potrivit conditiilor de functionare date, precum si de stabilirea metodelor si a volumului de verificare dupa reparare. Proiectul de reparatie pentru reparatiile si modificarile importante mentionate in anexa I trebuie sa fie avizat de proiectantul, producatorul sau de montatorul ascensorului.
    5.2.4. Reparatorul raspunde de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de executie si de calitatea executiei si a materialelor folosite, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, cu prevederile documentatiei tehnice pentru reparare si cu instructiunile de reparare a ascensoarelor. Conditiile privind autorizarea reparatorilor, precum si obligatiile si responsabilitatile ce le revin sunt prevazute in anexa B.
    5.2.5. La lucrarile de reparare reparatorul va respecta normele tehnice de protectie a muncii si normele tehnice pentru prevenirea si stingerea incendiilor, valabile pe teritoriul Romaniei.
    5.2.6. Personalul tehnic de reparare a ascensoarelor, desemnat de agentul economic, trebuie sa fie examinat de ISCIR - INSPECT in ceea ce priveste cunostintele teoretice si practice, conform prevederilor anexei B.

    6. Autorizarea de functionare (examinari si incercari inainte de punerea in functiune)
    6.1. Generalitati
    6.1.1. Ascensoarele nu pot fi puse in functiune decat dupa obtinerea autorizatiei de functionare in urma unei verificari tehnice oficiale efectuate in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice. Verificarile tehnice oficiale se vor efectua de catre ISCIR - INSPECT IT in a carei raza de activitate se afla ascensorul sau de catre RVTA, conform metodologiei prevazute in anexa M. Conditiile de autorizare, obligatiile si raspunderile RVTA sunt mentionate in anexa B.
    6.1.2. In vederea efectuarii verificarii tehnice inainte de punerea in functiune montatorul va inainta la ISCIR - INSPECT o documentatie care va cuprinde cel putin urmatoarele:
    a) documentatia tehnica obligatorie (cartea ascensorului - partea tehnica - si manualul de instructiuni) in limba romana;
    b) procesul-verbal de probe de casa cu rezultate corespunzatoare;
    c) certificatele privind masuratorile impotriva tensiunilor de atingere, rezistenta de izolatie si reglarea automatelor si instalatiei de protectie;
    d) documentul eliberat de ISCIR - INSPECT in vederea importului, pentru ascensoarele provenite din import;
    e) documentul din care sa rezulte certificarea compatibilitatii electromagnetice a componentelor electrice ale ascensorului, efectuata de un organism notificat pentru acest domeniu;
    f) declaratia de conformitate redactata sau tradusa in limba romana.
    6.1.3. Documentatia mentionata la pct. 6.1.2 va fi inaintata cu adresa de insotire la ISCIR - INSPECT IT in a carei raza se afla ascensorul, prin care se solicita verificarea tehnica inainte de punerea in functiune a ascensorului.
    6.1.4. Documentatia incompleta va fi inapoiata montatorului pentru a fi completata.
    6.1.5. ISCIR - INSPECT va stabili cu montatorul data la care urmeaza sa se efectueze verificarea tehnica de catre inspectorii de specialitate.
    6.1.6. Pana la data stabilita pentru verificarea tehnica montatorul trebuie sa pregateasca ascensorul avand incercarile de casa efectuate cu rezultate corespunzatoare, precum si echipamentul sau sarcinile pentru incercari. De asemenea, trebuie sa asigure personalul necesar, cu respectarea prevederilor normelor tehnice de protectia muncii si pentru prevenirea si stingerea incendiilor, in vigoare.
    6.2. Examinari
    Aceste examinari trebuie sa acopere in special punctele urmatoare:
    a) daca exista o autorizare preliminara, trebuie sa se faca comparatia dintre documentele remise cu aceasta ocazie si instalatia care a fost realizata;
    b) in toate cazurile verificarea satisfacerii conditiilor din standardele aplicabile;
    c) examinarea realizarii cerintelor de executie corespunzatoare pentru care standardele aplicabile nu prevad cerinte speciale;
    d) compararea detaliilor indicate in verificarea conformitatii pentru componentele de securitate cu caracteristicile ascensorului;
    e) daca este asigurata intretinerea ascensorului de catre un agent economic autorizat de ISCIR - INSPECT conform prevederilor anexei B;
    f) daca ascensoarele prevazute cu insotitor (liftier) sunt deservite de personal autorizat de ISCIR - INSPECT conform prevederilor anexei O;
    g) daca exista in cabina instructiuni de exploatare a ascensorului conform anexei U;
    h) daca sunt afisati in cabina parametrii nominali de functionare ai ascensorului conform anexei U;
    i) daca sunt afisate in cabina datele de identificare a montatorului si a ascensorului;
    j) daca exista marcajul de conformitate CS/CE.
    6.3. Cartea ascensorului
    Caracteristicile ascensorului trebuie sa fie consemnate intr-o carte tip, numita "cartea ascensorului", intocmita inaintea punerii in functiune a ascensorului. Aceasta carte trebuie sa contina:
    a) o parte tehnica, numita "cartea ascensorului - partea tehnica", in care se mentioneaza:
    1. datele de identificare a ascensorului;
    2. caracteristicile de baza ale ascensorului;
    3. caracteristicile cablurilor si/sau ale lanturilor;
    4. caracteristicile componentelor a caror verificare de conformitate este ceruta:
    - dispozitive de zavorare;
    - usi de palier (de exemplu: certificate de incercare la foc);
    - paracazatoare;
    - limitator de viteza;
    - tampoane cu disipare de energie (sau tampoane cu acumulare de energie, cu amortizarea miscarii de revenire);
    - circuite de securitate;
    - dispozitive de protectie pentru limitarea vitezei cabinei la urcare;
    5. planurile de montaj in cladire;
    6. schemele hidraulice;
    7. schemele electrice.
    Schemele electrice pot fi limitate la circuitele necesare pentru o privire generala a componentelor de securitate. O legenda trebuie sa explice simbolurile utilizate;
    b) o parte numita "cartea ascensorului - partea de exploatare", care sa cuprinda procesele-verbale de verificare, inspectie si observatiile aparute.
    Aceasta carte trebuie tinuta la zi in cazul:
    1. reparatiilor controlate conform prevederilor anexei I;
    2. inlocuirii cablurilor de tractiune;
    3. avariilor si accidentelor.

    NOTA:
    Aceasta carte trebuie sa fie la dispozitia persoanelor responsabile cu intretinerea si a ISCIR - INSPECT.

    6.4. Informatii furnizate de montator
    6.4.1. Montatorul ascensorului si producatorul componentelor de securitate trebuie sa furnizeze manuale de instructiuni.
    6.4.2. Manualul de instructiuni al ascensorului trebuie sa ofere informatiile necesare despre utilizarea normala a ascensorului si despre operatiunea de salvare a pasagerilor, in mod special despre:
    a) pastrarea usii camerei masinii incuiate;
    b) incarcarea si descarcarea cabinei in conditii de securitate;
    c) masurile ce trebuie luate in cazul ascensoarelor cu putul partial inchis, inclusiv masurile de protectie privind securitatea intretinatorilor si utilizatorilor ascensorului;
    d) imprejurarile care necesita interventia unei persoane competente;
    e) pastrarea documentelor;
    f) utilizarea cheii de deszavorare in caz de urgenta;
    g) operatiunea de salvare a pasagerilor;
    h) masurile ce trebuie luate in cazul abaterilor de la prezenta prescriptie tehnica;
    i) instructiuni de exploatare si intretinere in conditii de securitate.
    6.5. Incercari si verificari
    6.5.1. Incercari si verificari functionale pentru ascensoarele electrice
    6.5.1.1. Dispozitive de zavorare ale usilor de palier
    Se verifica functionarea corespunzatoare a acestora.
    6.5.1.2. Dispozitive electrice de securitate (contacti, intreruptori etc.)
    Se verifica functionarea corespunzatoare a contactilor si intreruptorilor electrici de securitate prezentati in schema de comanda a ascensorului.
    6.5.1.3. Dispozitive (limitatoare) de securitate de sfarsit de cursa (sus si jos)
    Aceste dispozitive trebuie pozitionate astfel incat sa intervina cat mai aproape posibil de statiile extreme, intrerupand in cazul actionarii lor functionarea ascensorului. Ele trebuie sa actioneze inainte de intrarea cabinei (sau contragreutatii, daca exista) in contact cu tampoanele. Actiunea limitatoarelor de securitate de sfarsit de cursa trebuie sa fie efectiva atat timp cat tampoanele sunt comprimate. Pentru ascensoarele hidraulice cu tractiune indirecta cilindrul hidraulic indeplineste rolul limitatorului de securitate de sfarsit de cursa.
    6.5.1.4. Verificarea aderentei
    Trebuie controlat ca la urcare cabina goala nu poate fi deplasata atunci cand contragreutatea se afla pe tampoanele comprimate.
    6.5.1.5. Limitatorul de viteza
    Se verifica concordanta dintre datele de identificare, parametrii limitatorului si datele din certificatul de examinare CE/CS de tip.
    6.5.1.6. Paracazatoarele contragreutatii
    Acestea sunt obligatorii daca exista spatii de acces situate sub traiectoria contragreutatii. Paracazatoarele contragreutatii trebuie sa actioneze numai in sensul de coborare a acesteia si sa fie capabile sa o opreasca la viteza de declansare a limitatorului de viteza al contragreutatii (sau in caz de rupere a organelor de suspendare), prinzand-o pe glisierele sale si mentinand-o oprita.
    Scopul incercarii inainte de punerea in functiune este de a verifica montajul, reglajul si soliditatea ansamblului contragreutate, paracazatoare, glisiere si fixarea acestora de cladire.
    6.5.1.7. Dispozitivul de alarmare
    Fiecare ascensor trebuie sa contina un sistem de comunicare vocala bidirectionala care permite contactul cu dispeceratul/echipa de interventie rapida al/a agentului economic autorizat pentru intretinerea ascensorului. Se efectueaza incercarea functionala.
    6.5.1.8. Sistemul de iluminare de urgenta
    Se verifica functionarea corespunzatoare a acestuia.
    6.5.2. Verificari si incercari cu cabina incarcata cu sarcina nominala pentru ascensoarele electrice
    6.5.2.1. Paracazatoarele cabinei - paracazator cu priza instantanee
    Incercarea trebuie sa se faca la coborare, cu cabina incarcata cu sarcina nominala distribuita uniform in cabina, la viteza nominala, troliul oprindu-se si paracazatoarele fixandu-se pe glisiere.
    Scopul incercarii inainte de punerea in functiune este de a verifica montajul corespunzator, reglajul corespunzator si soliditatea ansamblului cabina - paracazatoare - glisiere si fixarea acestora de cladire.
    6.5.2.2. Tampoane pentru ascensoare electrice si ascensoare hidraulice cu tractiune indirecta:
    1. tampoane cu acumulare de energie.
    Incercarea se efectueaza dupa cum urmeaza: cabina cu sarcina nominala se asaza pe tampon/tampoane, se provoaca slabirea cablurilor si se verifica daca comprimarea corespunde cu cea mentionata in documentatia tehnica;
    2. tampoane cu acumulare de energie cu amortizarea miscarii de revenire si tampoane cu disipare de energie.
    Incercarea se efectueaza dupa cum urmeaza: cabina cu sarcina sa nominala sau contragreutatea se pune in contact cu tampoanele la viteza nominala sau la viteza pentru care a fost calculata cursa tampoanelor, in cazul folosirii tampoanelor cu cursa redusa cu verificarea incetinirii. Dupa incercare trebuie controlat daca nu s-a produs nici o deteriorare care ar putea compromite utilizarea normala a ascensorului.
    Se considera ca este suficient controlul vizual.
    6.5.3. Verificari si incercari cu cabina incarcata cu 125% din sarcina nominala pentru ascensoarele electrice
    6.5.3.1. Elementele suspensiei si sistemele de fixare
    Trebuie verificata conformitatea caracteristicilor acestora cu cele indicate in cartea ascensorului si daca nu au aparut deformatii in timpul sau dupa efectuarea incercarii.
    6.5.3.2. Sistemul de franare
    Incercarea trebuie sa se faca la coborare, cu viteza nominala, cu 125% din sarcina nominala si cu intreruperea alimentarii motorului si a franei.
    Frana trebuie sa opreasca singura troliul, cabina deplasandu-se cu viteza nominala si avand sarcina nominala marita cu 25% .
    Daca efortul manual necesar pentru deplasarea cabinei la urcare cu sarcina sa nominala nu depaseste 400 N, troliul trebuie prevazut cu un dispozitiv manual de manevra de urgenta care sa permita aducerea acesteia la una dintre statii cu ajutorul unei roti volante netede, fara spite.
    Daca volanta este demontabila, aceasta trebuie sa se afle intr-un loc accesibil din camera masinii. Trebuie sa fie usor de identificat daca exista riscul unei confuzii asupra troliului pentru care este destinat.
    La montarea volantei pe troliu trebuie activat, cel mai tarziu pana la fixarea pe acesta, un dispozitiv electric de securitate.
    6.5.3.3. Verificarea aderentei
    Aderenta se verifica prin efectuarea unor opriri repetate cu franarea cea mai puternica compatibila cu instalatia, prin intreruperea alimentarii ascensorului cu energie electrica.
    La fiecare incercare trebuie sa se obtina oprirea completa a cabinei.
    Incercarea trebuie sa fie efectuata la coborare, cu cabina incarcata cu 125% din sarcina nominala, in partea de jos a cursei.
    6.5.3.4. Paracazatoarele cabinei - paracazator cu franare progresiva
    Incercarea trebuie sa se faca la coborare, cu cabina incarcata cu 125% din sarcina nominala distribuita uniform in cabina, la viteza nominala sau mai mica, troliul oprindu-se in momentul prinderii paracazatoarelor pe glisiere. Dupa incercare trebuie sa se asigure ca nu s-a produs nici o deteriorare care ar putea compromite functionarea normala a ascensorului. Daca este necesar se pot inlocui elementele deteriorate.
    Controlul vizual este considerat suficient.
    6.5.4. Verificari si incercari pentru ascensoarele hidraulice
    6.5.4.1. Incercarile si verificarile functionale mentionate la pct. 6.5.1.1, 6.5.1.2, 6.5.1.3, 6.5.1.5 si 6.5.1.8 sunt valabile si pentru ascensoarele hidraulice.
    6.5.4.2. Verificarile si incercarile cu cabina incarcata cu sarcina nominala, mentionate la pct. 6.5.2, sunt valabile si pentru ascensoarele hidraulice.
    6.5.4.3. In cazul verificarilor si incercarilor cu cabina incarcata cu 125% din sarcina nominala, in locul incercarii se va accepta declaratia de conformitate a valvei de ruptura (supapa de retinere a fluidului) furnizata de producatorul acesteia.
    6.5.4.4. Se vor efectua si urmatoarele verificari si incercari:
    - verificarea limitarii cursei pistonului - se verifica daca pistonul se opreste cu efect de amortizare;
    - verificarea presiunii la sarcina maxima - se citeste presiunea la sarcina maxima la manometrul grupului de pompare;
    - verificarea reductorului de debit sau a clapetei de franare;
    - verificarea etanseitatii - la ascensorul hidraulic incarcat cu sarcina nominala, avand distribuitorul electrohidraulic pe pozitia zero si cabina situata in pozitia limita superioara, nu trebuie sa se inregistreze o coborare a cabinei mai mare de 10 mm, in timp de 10 minute, datorita neetanseitatilor circuitului hidraulic;
    - verificarea limitatorului de timp al mentinerii sub tensiune a motorului electric - se verifica reglajul timpului de declansare (prin simularea functionarii grupului de pompare);
    - verificarea dispozitivului electric de detectare a temperaturii.
    6.6. Concluziile incercarilor si verificarilor
    6.6.1. Daca rezultatele verificarilor si incercarilor, comparativ cu prevederile documentatiei tehnice si ale prezentei prescriptii tehnice, au corespuns, se intocmeste un proces-verbal de verificare, conform modelului din anexa D, prin care se acorda autorizatia de functionare, fixandu-se scadenta (luna si anul) urmatoarei verificari, care nu va fi mai mare de 3 ani. Scadenta de verificare se stabileste in raport cu complexitatea, locul de instalare, conditiile de mediu si regimul de functionare (frecventa de conectare si durata de conectare) ale ascensorului.
    Daca rezultatele sunt necorespunzatoare, deficientele se consemneaza in procesul-verbal si nu se acorda autorizatia de functionare.
    6.6.2. Este interzisa acordarea autorizatiei de functionare in urmatoarele cazuri:
    - cartea ascensorului - partea tehnica - si manualul de instructiuni lipsesc sau sunt incomplete;
    - lipsesc sau functioneaza defectuos componentele de securitate;
    - frana functioneaza defectuos;
    - sistemul de semnalizare optica si acustica este incomplet sau functioneaza defectuos;
    - instalatia electrica este executata defectuos si prezinta pericol de electrocutare;
    - elementele de rezistenta ale cabinei sunt fixate necorespunzator;
    - glisierele prezinta abateri fata de planul de montaj;
    - suruburi lipsa sau slabite la troliu, cabina, glisiere etc.;
    - lipsa certificatului privind masuratorile impotriva tensiunii de atingere (priza de impamantare);
    - lipsa certificatului privind rezistenta de izolatie;
    - la verificarile si incercarile efectuate conform pct. 6.5.1, 6.5.2, 6.5.3 si 6.5.4 s-au obtinut rezultate necorespunzatoare;
    - lipsa insotitorului (liftierului) autorizat la ascensoarele prevazute cu insotitor prin documentatia tehnica.
    6.6.3. De asemenea, nu se va acorda autorizatia de functionare daca in timpul verificarilor tehnice si al incercarilor se constata orice alta defectiune care pericliteaza securitatea in functionare a ascensorului.
    6.6.4. Deficientele minore, altele decat cele prevazute la pct. 6.6.2 si 6.6.3, mentionate in procesul-verbal de verificare, trebuie sa fie remediate in termenele stabilite si se acorda autorizatia de functionare conditionat. Neindeplinirea dispozitiilor date prin procesul-verbal atrage anularea autorizatiei de functionare la expirarea termenului stabilit pentru remedieri.
    6.6.5. Procesul-verbal mentionat la pct. 6.6.1 se intocmeste in cartea ascensorului - partea de exploatare.
    6.6.6. Partea tehnica, manualul de instructiuni, impreuna cu partea de exploatare, formeaza cartea ascensorului care se elibereaza montatorului sau detinatorului de catre ISCIR - INSPECT IT in raza careia se afla ascensorul, stampilata si prevazuta cu numarul din evidenta ISCIR - INSPECT. Metodologia de intocmire a cartii ascensorului, pastrarea acesteia si evidenta ascensoarelor vor respecta prevederile din anexa M.

    7. Examinari, incercari si verificari tehnice periodice programate si neprogramate
    7.1. Verificarea tehnica periodica si verificarea tehnica neprogramata
    7.1.1 In timpul exploatarii ascensoarele sunt supuse la termenul scadent unor verificari tehnice oficiale periodice. Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a ascensorului si se acorda, dupa caz, autorizatia de functionare in continuare. Verificarile se vor efectua de ISCIR - INSPECT IT in a carei raza de activitate se afla ascensorul sau de RVTA, conform metodologiei prevazute in anexa M, cu imputernicire scrisa din partea ISCIR - INSPECT. Daca rezultatele verificarilor tehnice si ale incercarilor, comparativ cu prevederile documentatiei tehnice insotitoare si ale prezentei prescriptii tehnice, au corespuns, se intocmeste un proces-verbal de verificare prin care se acorda autorizarea de functionare in continuare, fixandu-se si scadenta (luna si anul) urmatoarei verificari tehnice oficiale, care nu va fi mai mare de 3 ani. Scadenta se stabileste in functie de complexitatea, locul de instalare, conditiile de mediu si de regimul de functionare (durata de actionare si frecventa de conectare), vechimea in serviciu si de starea tehnica ale ascensorului. Daca rezultatele sunt necorespunzatoare, deficientele se consemneaza in procesul-verbal si nu se acorda autorizatia de functionare.
    7.1.2. La verificarea tehnica oficiala periodica este obligatorie prezenta delegatului detinatorului si a delegatului intretinatorului.
    7.1.3. Autorizarea functionarii in continuare a ascensoarelor, cu ocazia verificarii tehnice oficiale periodice care se efectueaza de catre RVTA, se va efectua in aceleasi conditii ca si autorizarea de functionare efectuata de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT.
    7.1.4. Autorizarea de functionare in continuare se va acorda numai daca la verificarile tehnice si incercarile efectuate se constata indeplinirea tuturor conditiilor de securitate prevazute in prezenta prescriptie tehnica.
    Rezultatele verificarii tehnice se vor consemna in cartea ascensorului - partea de exploatare.
    In cazul prevazut la pct. 7.1.3 un exemplar al procesului-verbal de verificare se va inainta imediat la ISCIR - INSPECT IT in a carei raza de activitate se afla ascensorul.
    7.1.5. In cazul in care inspectorul de specialitate ISCIR - INSPECT nu s-a putut prezenta din motive obiective la data stabilita, se va stabili de comun acord cu intretinatorul o noua data de verificare. Cel mai tarziu termen va fi cu cel putin 48 de ore inainte de depasirea scadentei (ultima zi a lunii scadente). Daca nici la aceasta data inspectorul de specialitate al ISCIR - INSPECT, din motive obiective, nu s-a prezentat, RVTA va proceda la verificarea tehnica a ascensoarelor fara nici o alta comunicare.
    In situatia in care ascensorul functioneaza cu scadenta de verificare depasita sau neautorizat, intretinatorul este obligat sa opreasca ascensorul din functiune.
    7.1.6. Inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT au dreptul de a efectua verificari tehnice prin sondaj, neprogramate, la toate ascensoarele supuse prevederilor prezentei prescriptii tehnice, precum si de a efectua verificari prin sondaj asupra modului in care reparatorii, intretinatorii si detinatorii respecta prevederile prezentei prescriptii tehnice.
    De asemenea, personalul responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI) al detinatorului si personalului tehnic de specialitate responsabil cu supravegherea lucrarilor de intretinere al intretinatorului au dreptul de a efectua verificari tehnice inopinate la ascensoarele aflate in exploatare, luand, dupa caz, masurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice. Verificarile tehnice inopinate (neprogramate) nu sunt considerate verificari tehnice oficiale.
    7.1.7. Examinarile si incercarile periodice nu trebuie sa fie mai dure decat cele cerute inainte de punerea in functiune a ascensorului. Aceste incercari nu trebuie, prin repetarea lor, sa cauzeze uzura excesiva sau scaderea rezistentei care ar duce la diminuarea securitatii ascensorului.
    7.1.8. Cu ocazia verificarii tehnice oficiale periodice se vor efectua:
    a) pentru ascensoarele noi care intra sub incidenta Hotararii Guvernului nr. 225/2002, examinarile si incercarile functionale mentionate la pct. 6.5, tinand cont de precizarile de la pct. 7.1.7;
    b) pentru ascensoarele montate si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2002 si cele montate si puse in functiune pana la 31 decembrie 2003, care erau in curs de realizare la data de 2 aprilie 2002, verificarile tehnice si incercarile functionale mentionate la pct. 7.1.8.1., inclusiv incercarile statice si dinamice mentionate la pct. 7.1.8.2 si 7.1.8.3.
    Totodata se va verifica daca sunt asigurate o intretinere si o supraveghere corespunzatoare a ascensoarelor si daca cele prevazute cu insotitor (liftier) sunt manevrate de personal deservent autorizat de ISCIR - INSPECT.
    7.1.8.1. Verificari tehnice si incercari functionale
    Verificarile tehnice si incercarile functionale se efectueaza in conditii normale de exploatare, examinandu-se:
    - functionarea corespunzatoare a componentelor de securitate ale ascensorului;
    - functionarea corespunzatoare a franei;
    - functionarea normala a troliului si a motorului de actionare, urmarindu-se, printre altele, daca se produc incalziri, pierderi de ulei, vibratii etc.;
    - functionarea normala a aparatajului din camera troliului (de exemplu: placa electronica, contactoare, relee, selectoare etc.);
    - opririle cabinei in statii, tinandu-se cont de tolerantele admise;
    - aparatajul electric de protectie, sub aspectul respectarii timpului de declansare prescris de producator;
    - functionarea instalatiilor electrice de forta, comanda si semnalizare ale ascensorului, conform schemelor electrice;
    - elementele cinematice si statice ale ascensorului (glisiere, elemente de suspendare, cabina etc.).
    7.1.8.2. Incercarea statica
    7.1.8.2.1. Incercarea statica are drept scop, printre altele, verificarea alunecarii cablurilor de tractiune in canalele rotii de frictiune, verificarea rezistentei troliului, verificarea rezistentei jugului cabinei si a suspensiei aferente si verificarea sigurantei franei.
    Incercarea statica se efectueaza cu cabina situata la statia cea mai de jos, timp de 10 minute, incarcata cu:
    a) 1,5 x sarcina nominala, la ascensoarele cu tambur si la ascensoarele pentru materiale cu roata de frictiune;
    b) 2 x sarcina nominala, la toate tipurile de ascensoare cu roata de frictiune cu care circula persoane.
    7.1.8.2.2. La ascensoarele hidraulice incarcate cu o sarcina egala cu 1,5 x sarcina nominala, avand distribuitorul electrohidraulic pe pozitia zero si cabina situata in pozitia limita superioara, nu trebuie sa se inregistreze o coborare a cabinei mai mare de 100 mm, in timp de 10 minute, datorita neetanseitatilor circuitului hidraulic.
    7.1.8.2.3. In timpul incercarii statice este interzis accesul persoanelor in cabina.
    Sarcina de incercare va fi constituita numai din greutati etalonate si certificate metrologic, care vor fi puse la dispozitie de intretinator.
    7.1.8.3. Incercarea dinamica
    7.1.8.3.1. Incercarea dinamica are drept scop, printre altele, verificarea functionarii troliului, a motorului de actionare, a franei, a aparatelor de comanda, a dispozitivelor de oprire a cabinei in statii, a dispozitivelor de zavorare mecanica si electrica a usilor de acces la put, a contactelor de securitate, precum si a semnalizarilor optice si acustice.
    Incercarea dinamica se efectueaza prin deplasari repetate ale cabinei incarcate o data cu sarcina nominala si apoi cu o sarcina egala cu 1,1 x sarcina nominala, in regimul de functionare prescris de producator.
    In timpul incercarii dinamice este interzis accesul persoanelor in cabina.
    Sarcina de incercare va fi constituita numai din greutati etalonate si certificate metrologic, care vor fi puse la dispozitie de intretinator.
    7.1.8.3.2. In cadrul incercarii dinamice se va verifica buna functionare a limitatorului de viteza si a paracazatoarelor. In timpul acestei verificari sarcina de incercare va fi constituita numai din greutati.
    7.1.8.3.3. La ascensoarele cu roata de frictiune si cu viteza cabinei pana la 1 m/s inclusiv, verificarea functionarii paracazatoarelor se face prin actionarea limitatorului de viteza, trecand cablul de actionare al acestuia pe canalul de proba, marind astfel numarul de rotatii ale limitatorului. Daca lipseste canalul de proba se va lua in considerare garantia producatorului limitatorului, daca sigiliul pus de acesta este intact si viteza nominala de pe eticheta limitatorului corespunde cu cea a cabinei ascensorului. In acest caz verificarea functionarii paracazatoarelor se face prin blocarea limitatorului de viteza, respectiv a cablului acestuia.
    7.1.8.3.4. La ascensoarele cu viteza nominala a cabinei mai mare de 1 m/s, verificarea functionarii paracazatoarelor se va face fie prin mutarea cablului limitatorului de viteza pe canalul de proba, fie, in cazul in care exista aceasta posibilitate, prin majorarea vitezei cabinei cu mijloace electrice.
    7.1.8.3.5. Verificarea functionarii paracazatoarelor se va face cu cabina sau cu contragreutatea, dupa caz, in apropierea celei mai de jos statii.
    7.1.9. Daca la verificarea tehnica periodica se constata defectiuni, ascensorul va fi oprit din functiune sau, de la caz la caz, va fi autorizat sa functioneze in continuare cu o sarcina nominala redusa corespunzator. Cauzele reducerii sarcinii nominale se vor mentiona atat in procesul-verbal de verificare din cartea ascensorului, cat si in registrul de supraveghere a acestuia. De asemenea, se vor preciza eventualele masuri suplimentare stabilite pentru functionarea in conditii de securitate a ascensorului, precum si termenele de realizare a acestora. Nerespectarea termenelor stabilite atrage anularea autorizatiei de functionare acordate.
    7.1.10. Este interzisa acordarea autorizatiei de functionare cu conditia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteaza securitatea in functionare, in urmatoarele cazuri:
    - cartea ascensorului (partea de constructie si partea de montaj, respectiv partea tehnica si manualul de instructiuni) lipseste sau este incompleta;
    - lipsesc sau functioneaza defectuos componentele de securitate;
    - frana functioneaza defectuos;
    - sistemul de semnalizare optica si acustica este incomplet sau functioneaza defectuos;
    - instalatia electrica este executata defectuos si prezinta pericol de electrocutare;
    - elementele de rezistenta ale cabinei sunt fixate necorespunzator;
    - glisierele prezinta abateri vizibile de la verticalitate;
    - suruburi lipsa sau slabite la troliu, cabina, glisiere etc.;
    - lipsa certificatului privind masuratorile impotriva tensiunii de atingere;
    - lipsa certificatului privind rezistenta de izolatie;
    - la incercarile statice si dinamice (pct. 7.1.8.2 si 7.1.8.3), respectiv la incercarile si verificarile mentionate la pct. 6.5, s-au obtinut rezultate necorespunzatoare;
    - cablurile de tractiune au atins limita de uzura admisa, conform prevederilor prescriptiei tehnice PT R14 - 2002;
    - troliul sau piesele componente ale acestuia au defecte vizibile periculoase (de exemplu: uzuri, jocuri etc.) care depasesc limitele prevazute in instructiunile de exploatare a ascensorului sau prezinta alte defecte periculoase (de exemplu: fisuri, crapaturi etc.);
    - aparatajul electric de comanda si protectie se afla in stare avansata de uzura sau nu prezinta siguranta in functionare;
    - rezistenta de izolatie a conductorilor electrici nu mai este corespunzatoare, iar legatura electrica la pamant are o rezistenta mai mare de 4 ohmi;
    - glisierele nu sunt suficient de rigid fixate si se deplaseaza in timpul miscarii cabinei;
    - lipsesc geamuri sau imprejmuiri necesare si corespunzatoare la cabina si, respectiv, la put, din care cauza se pot produce avarii sau accidente;
    - intretinerea si revizia generala a ascensorului nu se fac printr-un agent economic intretinator autorizat de ISCIR - INSPECT, nu se efectueaza regulat sau calitatea lucrarilor este necorespunzatoare;
    - neprezentarea cartii ascensorului organului de control autorizat.
    7.1.11. De asemenea, nu se va acorda autorizatia de functionare in continuare daca in timpul verificarilor tehnice si al incercarilor se constata orice alta defectiune care pericliteaza securitatea in functionare a ascensorului.
    7.1.12. La ascensoarele prevazute cu insotitor, cu ocazia verificarii tehnice periodice se va examina si pregatirea profesionala si comportarea liftierilor in timpul serviciului.
    7.2. Verificarea tehnica dupa reparatii
    7.2.1. Ascensoarele care au fost supuse unor lucrari de reparatii nu vor fi repuse in functiune decat pe baza unei verificari tehnice oficiale efectuate de ISCIR - INSPECT IT in a carei raza de activitate se afla acestea sau de RVTA, cu imputernicire scrisa din partea ISCIR - INSPECT, in conformitate cu prevederile anexelor I si M.
    7.2.2. Verificarea tehnica oficiala dupa reparatii va cuprinde examinarea elementelor supuse reparatiei, precum si efectuarea verificarilor tehnice si incercarilor mentionate la:
    a) pct. 6.5 pentru ascensoarele care intra sub incidenta Hotararii Guvernului nr. 225/2002; aceste incercari nu trebuie sa fie mai dure decat cele prevazute pentru elementele originale, la punerea in functiune a ascensorului;
    b) pct. 7.1.8.1, 7.1.8.2 si 7.1.8.3 pentru ascensoarele montate si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2002 si cele montate si puse in functiune pana la 31 decembrie 2003, care erau in curs de realizare la data de 2 aprilie 2002.
    7.2.3. Reparatiile care se verifica de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT sau de catre responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) pentru ascensoarele care nu intra sub incidenta Hotararii Guvernului nr. 225/2002 sunt mentionate in anexa I pct. I.2.1, iar pentru ascensoarele care intra sub incidenta Hotararii Guvernului nr. 225/2002, modificarile importante sau dupa avarii si accidente sunt mentionate in anexa I pct. I.2.2.
    7.2.4. La verificarea tehnica dupa reparatie este obligatorie prezenta delegatilor detinatorului, ai reparatorului si intretinatorului. Concluziile verificarii tehnice, documentele care se vor incheia si metodologia de verificare tehnica trebuie sa fie in concordanta cu prevederile pct. 7.1.1, 7.1.3, 7.1.4, 7.1.9 si 7.1.10.

    8. Exploatarea
    8.1. Supravegherea
    8.1.1. Pentru functionarea in conditii de siguranta, ascensoarele vor fi supuse unui regim special de supraveghere in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice si ale instructiunilor de exploatare elaborate de producator/montator.
    8.1.1.1. Este obligatorie intretinerea ascensorului de catre un agent economic autorizat de ISCIR - INSPECT. In caz contrar detinatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru oprirea din functiune a ascensorului.
    8.1.2. Supravegherea ascensoarelor trebuie sa fie incredintata unei persoane, denumita in cele ce urmeaza responsabil cu ascensoarele, numita de catre detinator.
    Aceasta persoana va fi:
    a) la agenti economici, institutii, spitale, hoteluri si similare: o persoana numita prin ordin scris al conducerii respective; aceasta persoana este RSVTI si va fi autorizata de ISCIR - INSPECT conform prevederilor anexei V;
    b) la asociatii de locatari/proprietari sau persoane fizice: un reprezentant al detinatorului (care poate fi si un reprezentant al intretinatorului); numele responsabilului cu ascensoarele va fi mentionat in registrul de supraveghere a ascensorului.
    8.1.3. Responsabilul cu ascensoarele are urmatoarele sarcini:
    - sa supravegheze functionarea ascensoarelor si sa urmareasca folosirea acestora in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice si ale instructiunilor de exploatare;
    - sa urmareasca efectuarea la termenele stabilite a lucrarilor de intretinere, revizie tehnica curenta si revizie generala;
    - sa urmareasca efectuarea lunara a instructajului de protectie a muncii si a instructajului profesional periodic cu toti insotitorii de ascensoare (liftierii) si sa participe in comisia de examinare a acestora, conform prevederilor anexei O;
    - sa tina evidenta si sa urmareasca efectuarea la termenul scadent a verificarilor tehnice oficiale programate, fara de care ascensoarele nu pot functiona;
    - sa urmareasca pregatirea ascensoarelor si a sarcinilor (greutatilor etalonate) pentru efectuarea verificarilor tehnice si a incercarilor la suprasarcina;
    - sa urmareasca realizarea la termenele stabilite a dispozitiilor obligatorii date de catre organul de control prin procesul-verbal de verificare si sa scrie in registrul de supraveghere a ascensorului toate observatiile constatate;
    - sa solicite intretinatorului oprirea din functiune a ascensoarelor in toate cazurile in care acestea nu mai prezinta siguranta in functionare;
    - sa comunice reprezentantilor intretinatorului toate opririle accidentale sau alte defectiuni la ascensoare, dar fara sa intervina la acestea.
    8.1.4. Detinatorii ascensoarelor trebuie sa posede cate un registru de supraveghere pentru fiecare ascensor. Acest registru se intocmeste conform modelului prezentat in anexa A si se pastreaza in camera masinii. Responsabilul cu ascensoarele, liftierii, precum si reprezentantul intretinatorului vor consemna in registrul de supraveghere toate deranjamentele si defectiunile constatate in timpul exploatarii ascensorului, efectuarea reviziei tehnice curente, precum si inlocuirea de componente ale ascensorului.
    Dupa remedierea defectiunilor reprezentantul intretinatorului va face mentiunile necesare in registrul de supraveghere. Responsabilul cu ascensoarele va confirma efectuarea lucrarilor respective in functie de consemnarile din registrul de supraveghere. De asemenea, acesta va informa detinatorul despre necesitatea unor reparatii la ascensoare.
    8.1.5. Detinatorii ascensoarelor vor stabili locul in care se vor pastra cheile de la camera masinii, camera rotilor de conducere, precum si de la alte usi incuiate care apartin instalatiei de ascensor, pentru asigurarea unei interventii operative si numai de catre persoane instruite in acest scop. Obligatoriu, un rand de chei va fi detinut de catre intretinator.
    8.1.6. Cu avizul prealabil al responsabilului cu ascensoarele se permite transportul bagajelor de mana sau al unor obiecte de uz casnic in cabina ascensorului pentru persoane, cu conditia sa nu se depaseasca sarcina nominala a acestuia, sa nu se aduca prejudicii ascensorului si sa nu se creeze situatii periculoase.
    8.2. Manevrarea
    8.2.1. Ascensoarele pentru persoane sau pentru persoane si materiale pot fi folosite de orice persoana, in afara de copiii sub 14 ani neinsotiti sau de persoane cu greutatea sub 30 kg, cu respectarea instructiunilor de exploatare afisate in cabina. Ascensoarele prevazute sa functioneze cu insotitor vor fi manevrate numai de liftieri autorizati de ISCIR - INSPECT, conform prevederilor anexei O.
    Nu se admite transportul persoanelor cu ascensoarele de materiale.
    8.2.2. In exercitarea atributiilor sale liftierul are urmatoarele obligatii principale:
    - sa cunoasca ascensorul pe care lucreaza si instructiunile de exploatare a ascensorului si sa le aplice intocmai;
    - sa anunte responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor despre aparitia unor defectiuni la ascensor;
    - sa nu efectueze nici o comanda atat timp cat exista persoane pe cabina, in put, in camera masinii sau in camera rotilor de conducere; in cazul in care se fac verificari si reglaje comenzile se pot efectua numai sub stricta supraveghere a reprezentantului intretinatorului sau a responsabilului cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor;
    - sa interzica accesul persoanelor straine in camera masinii, in camera rotilor de conducere si in putul ascensorului;
    8.2.3. Sarcinile principale ale liftierului inainte de inceperea lucrului sunt:
    - sa nu intre in camera masinii sau in cabina ascensorului sub influenta alcoolului ori daca este obosit sau bolnav, pentru a nu crea situatii periculoase;
    - sa verifice existenta si functionarea corecta a dispozitivelor de inchidere si zavorare a usilor de acces la put;
    - sa verifice functionarea corecta a sistemelor de semnalizare optica si acustica;
    - in cazul in care constata o defectiune nu va pune in functiune ascensorul si-l va anunta imediat pe responsabilul cu ascensoarele.
    8.2.4. Sarcinile principale ale liftierului in timpul lucrului sunt:
    - sa urmareasca folosirea ascensorului numai in scopul pentru care a fost construit, pus in functiune si autorizat;
    - sa interzica incarcarea cabinei ascensorului peste sarcina nominala prescrisa;
    - sa nu incarce cabina ascensorului cu obiecte voluminoase care depasesc gabaritul cabinei si pot crea situatii periculoase;
    - sa insoteasca permanent cabina ascensorului, fiind interzisa incredintarea comenzilor unei persoane neautorizate;
    - sa incarce sarcina uniform pe toata suprafata cabinei ascensorului pentru a evita crearea de situatii periculoase;
    - sa urmareasca pozitionarea corespunzatoare a sarcinii in cabina ascensorului si fixarea acesteia astfel incat in timpul deplasarii cabinei sarcina sa nu cada si sa-l accidenteze;
    - sa nu permita transportul de persoane cu ascensorul pentru materiale;
    - sa nu permita transportul de persoane o data cu materialele;
    - sa dea alarma in cazul in care cabina s-a oprit intre statii si sa linisteasca pasagerii;
    - sa interzica pasagerilor sa intervina la deschiderea usilor sau sa paraseasca cabina cand aceasta nu se afla in statie;
    - sa opreasca ascensorul din functiune cand aude zgomote anormale si suspecte in timpul deplasarii cabinei, cand una dintre componentele de securitate nu functioneaza corespunzator sau cand constata alte defectiuni care pot periclita securitatea in functionare a ascensorului.
    8.2.5. Sarcinile principale ale liftierului dupa terminarea lucrului sunt:
    - sa descarce cabina ascensorului de orice sarcina;
    - sa deplaseze cabina la palierul stabilit de detinatorul ascensorului;
    - sa curete cabina ascensorului;
    - sa intrerupa alimentarea cu energie electrica a ascensorului.
    Liftierul este obligat sa opreasca din functiune ascensorul ori de cate ori constata deficiente care afecteaza securitatea in functionare a acestuia. Deficientele constatate le va aduce la cunostinta responsabilului cu ascensoarele.
    8.2. Intretinerea si revizia tehnica
    8.3.1. In timpul exploatarii, ascensoarele vor fi supuse unor lucrari de intretinere, revizie tehnica curenta si revizie generala care se vor executa numai de intretinatori autorizati de ISCIR - INSPECT, conform prevederilor anexei B.
    Conditia de baza pe care trebuie sa o satisfaca intretinerea ascensoarelor si componentelor de securitate aferente acestora este asigurarea functionarii in conditii de securitate pe toata perioada de utilizare prevazuta in documentatia tehnica a ascensorului.
    Conditiile privind autorizarea intretinatorilor, precum si obligatiile si responsabilitatile ce revin acestora sunt prevazute in anexa B.
    8.3.2. Agentul economic care efectueaza intretinerea si reviziile tehnice curente raspunde de buna functionare a ascensorului si de calitatea lucrarilor executate, de reglarea corespunzatoare a ascensorului, conform indicatiilor producatorului sau montatorului. Reglarea componentelor de securitate se poate face numai in limitele si in modul precizate de producator in instructiunile de exploatare. In registrul de supraveghere a ascensorului reprezentantul sau va consemna tipul lucrarilor executate (intretinere, revizie tehnica curenta etc.) si principalele operatii efectuate. Periodicitatea efectuarii lucrarilor de intretinere, revizii tehnice curente si revizii generale se stabileste de agentul economic care executa aceste lucrari in acord cu detinatorul, tinand seama, printre altele, de:
    - destinatia ascensorului;
    - starea sa tehnica;
    - conditiile de mediu;
    - vechimea ascensorului;
    - regimul de functionare (frecventa de conectare si durata de actionare).
    Periodicitatea lucrarilor mentionate mai sus si numele sefului echipei care executa aceste lucrari se vor consemna in registrul de supraveghere a ascensorului.
    Reviziile tehnice curente se vor efectua de minimum doua ori pe luna, in functie de conditiile de lucru mentionate mai sus.
    8.3.3. In cadrul lucrarilor periodice de intretinere si revizii tehnice curente trebuie sa se execute cel putin urmatoarele operatii, care trebuie sa fie mentionate in contractul de intretinere a ascensorului:
    a) curatarea troliului, camerei masinii, camerei rotilor de conducere, cabinei si putului;
    b) completarea cu ulei a baii troliului si a tuturor lagarelor;
    c) verificarea starii de uzura a lagarelor si a bunei functionari a sistemelor de ungere;
    d) umplerea cu unsoare consistenta a ungatoarelor si verificarea gresarii;
    e) verificarea imbinarilor cu suruburi de la troliu;
    f) stabilirea gradului de uzura al sabotilor franei, verificarea functionarii franei si reglarea acesteia;
    g) curatarea si reglarea inelelor colectoare si a periilor electromotorului, precum si verificarea bunei stari a elementelor din cauciuc de la cuplajul elastic al troliului;
    h) verificarea si reglarea strangerii rulmentului axial al reductorului melcat;
    i) stabilirea gradului de uzura al cablurilor de tractiune a cabinei si contragreutatii, al cablului limitatorului de viteza, al cablului si lantului de la selector, in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT R 14 - 2002;
    j) ungerea pieselor supuse frecarii (balamale, dispozitive de inchidere a usilor cabinei etc.);
    k) verificarea functionarii normale a sistemului electric de forta, comanda si semnalizare;
    l) verificarea sigurantelor fuzibile;
    m) verificarea functionarii componentelor de securitate in conditiile stabilite de producator;
    n) verificarea si reglarea sistemului de demaraj;
    o) verificarea si reglarea opririi cabinei in statii;
    p) verificarea uniformitatii intinderii cablurilor de tractiune si egalizarea acestora;
    q) verificarea uzurii ghidajelor (patine, role etc.) cabinei si contragreutatii;
    r) ungerea glisierelor cabinei si contragreutatii; spalarea glisierelor se va face cel putin o data la 3 luni;
    s) verificarea sistemului de semnalizare optica si acustica;
    t) verificarea functionarii normale a ascensorului dupa efectuarea intretinerii;
    u) verificarea existentei instructiunilor de exploatare si a placutelor indicatoare ale sarcinii nominale in cabina si pe usile de acces la put;
    v) consemnarea tuturor defectiunilor constatate, a celor remediate si, daca este cazul, a pieselor de uzura inlocuite in registrul de supraveghere a ascensorului.
    8.3.4. Constatarile si remedierile efectuate cu ocazia lucrarilor de intretinere se vor consemna in registrul de supraveghere a ascensorului. De asemenea, in cazul constatarii unor defectiuni importante, care necesita oprirea din functiune a ascensorului pe o perioada mai mare in vederea efectuarii reparatiilor necesare, va fi informat detinatorul ascensorului. In registrul de supraveghere a ascensorului se vor consemna data si ora inceperii si, respectiv, terminarii lucrarilor de intretinere planificate sau accidentale.
    8.3.5. In cazul in care, cu ocazia efectuarii lucrarilor de intretinere, sunt constatate deficiente care afecteaza securitatea in functionare a ascensorului, intretinatorul, prin personalul sau tehnic de specialitate, este obligat sa opreasca ascensorul din functiune, facand mentiunea respectiva in registrul de supraveghere a ascensorului. De asemenea, va anunta imediat ISCIR - INSPECT IT la care este inregistrat ascensorul.
    8.3.6. Daca un ascensor a fost oprit din functiune mai mult de 15 zile, repunerea acestuia in functiune se va face numai dupa o revizie tehnica generala efectuata de un intretinator autorizat de ISCIR - INSPECT.
    8.3.7. In timpul efectuarii lucrarilor de intretinere sau de revizii tehnice curente, echipa de intretinere trebuie sa afiseze pe toate usile de acces la put tablite cu mentiunea "Ascensor in revizie", care interzic utilizarea ascensorului pe toata durata lucrarilor respective.
    8.3.8. Revizia generala se va efectua obligatoriu la un interval de timp cuprins intre 6 luni si cel mult 2 ani, in functie de:
    - destinatia ascensorului;
    - starea sa tehnica;
    - conditiile de mediu;
    - vechimea ascensorului;
    - regimul de functionare (frecventa de conectare si durata de actionare).
    Neefectuarea reviziei generale pana la termenul stabilit conduce la oprirea din functiune a ascensorului de catre intretinator, cu anuntarea ISCIR - INSPECT. Data efectuarii reviziei generale se va consemna in cartea ascensorului. Revizia generala are drept scop asigurarea continuitatii in functionarea ascensorului si remedierea deficientelor ramase nerezolvate si semnalate in cadrul lucrarilor de intretinere. Se recomanda ca lucrarile de revizie generala a ascensorului sa se execute de alt personal tehnic de specialitate decat cel care efectueaza intretinerea sau reviziile tehnice curente.
    8.3.9. Revizia generala consta in examinarea generala a ascensorului si in remedierea deficientelor constatate si ramase nerezolvate. Cu aceasta ocazie se vor efectua cel putin urmatoarele:
    - demontarea partii superioare a carcasei reductorului si verificarea starii de uzura a angrenajului arbore melcat - roata melcata, a lagarelor si a rulmentului axial al reductorului;
    - spalarea lagarelor motorului electric si schimbarea uleiului;
    - spalarea si montarea la loc a carcasei troliului si completarea cu ulei proaspat;
    - verificarea instalatiei electrice din camera masinii, din put si din cabina ascensorului;
    - demontarea paracazatoarelor, spalarea, ungerea si verificarea functionarii acestora;
    - demontarea rotii de conducere, spalarea si ungerea axelor si lagarelor.
    8.3.10. Calitatea reviziilor generale va fi confirmata printr-un certificat de calitate (raport de verificare) si printr-un certificat de garantie, eliberate de agentul economic care a efectuat lucrarile respective, care se va anexa de catre detinator dupa receptia lucrarilor respective la cartea ascensorului - partea de exploatare.
    8.3.11. - Personalul tehnic de intretinere a ascensoarelor desemnat de agentul economic de intretinere trebuie sa fie examinat de ISCIR - INSPECT, in ceea ce priveste cunostintele teoretice si practice, o data cu reactualizarea autorizatiei agentului economic de intretinere. Metodologia de examinare a personalului tehnic de intretinere este cuprinsa in anexa B.
    8.3.12. Agentii economici de intretinere trebuie sa comunice trimestrial la ISCIR - INSPECT situatia ascensoarelor aflate in intretinere (pe suport hartie si pe suport magnetic).

    9. Avarii si accidente
    9.1. In cazul accidentelor de persoane sau al avariilor, care determina oprirea din functiune a ascensoarelor, atat detinatorii acestora, cat si intretinatorii sunt obligati sa anunte, telefonic sau prin fax, in cel mult 12 ore de la constatare, ISCIR - INSPECT IT la care sunt inregistrate ascensoarele respective, in vederea efectuarii cercetarilor tehnice necesare si obligatorii.
    9.2. Detinatorul ascensorului si intretinatorul sunt obligati sa ia toate masurile necesare astfel ca situatia produsa de avarie sau in timpul accidentului sa ramana nemodificata pana la sosirea inspectorului de specialitate al ISCIR - INSPECT IT la care este inregistrat ascensorul, cu exceptia cazului cand situatia respectiva ar pune in pericol viata persoanelor sau ar crea alte situatii periculoase. Atunci cand este necesar sa se modifice starea de fapt din momentul avariei sau al accidentului, detinatorul ascensorului va face, in prealabil, fotografii sau schite ale locului unde s-a produs avaria ori accidentul.
    9.3. In vederea stabilirii cauzelor care au produs avarii sau accidente, detinatorul ascensorului va trimite la laboratoare de specialitate, pentru cercetare, piese sau dispozitive, precum si probe de materiale, conform dispozitiilor consemnate in procesul-verbal de constatare.

    10. Dispozitii finale
    10.1. Prevederile prezentei prescriptii tehnice se aplica ascensoarelor in conditiile precizate la pct. 1.2.
    10.2. In cazul unor abateri de la prevederile prezentei prescriptii tehnice, referitoare la montarea si repararea ascensoarelor, montatorii si reparatorii vor putea stabili, pe proprie raspundere, solutii compensatoare, motivate corespunzator din punct de vedere tehnic, care sa nu afecteze securitatea in functionare a ascensoarelor si sa excluda pericolul de avarii sau accidente. Montatorii si reparatorii care au stabilit astfel de solutii le vor supune avizarii principalilor factori interesati: proiectant, producator, montator, detinator si ISCIR - INSPECT.
    10.3. Nerespectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare, mergand pana la retragerea autorizatiilor acordate. Nerespectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice referitoare la componentele de securitate conduce inclusiv la retragerea autorizatiei acordate.
    10.4. Trimiterile facute in text la alte reglementari tehnice sau documente normative se refera la editiile in vigoare pe perioada aplicarii prezentei prescriptii tehnice.
    10.5. In cazul in care cartea ascensorului se deterioreaza sau se pierde, aceasta trebuie sa fie eliberata in duplicat, la cererea detinatorului, de catre ISCIR - INSPECT IT la care este inregistrat ascensorul. Documentatia tehnica insotitoare se va elabora conform modelului prezentat la pct. 6.3 de catre un proiectant de specialitate si va fi asigurata de catre detinator.
    10.6. La orice reparatie sau revizie tehnica vor fi folosite doar componente de securitate cu marcaj de conformitate CE/CS.
    10.7. Inregistrarea in evidenta tehnica a ascensoarelor care intra sub incidenta domeniului de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 225/2002 se va efectua separat fata de celelalte ascensoare.
    10.8. Prezenta prescriptie tehnica intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2003, data la care prescriptiile tehnice R2 - 88 "Prescriptii tehnice pentru proiectarea, construirea, montarea, exploatarea si verificarea ascensoarelor" isi inceteaza valabilitatea in conditiile precizate la art. 22 si 23 din Hotararea Guvernului nr. 225/2002.
    10.9. Orice alte dispozitii contrare prevederilor prezentei prescriptii tehnice isi inceteaza valabilitatea.

    ANEXA A
    la prescriptia tehnica

                                REGISTRU
                     de supraveghere pentru ascensoare

    Registrul de supraveghere se intocmeste pentru fiecare ascensor si va cuprinde urmatoarele:
    A.1. Pe coperta se vor mentiona urmatoarele:
    1. registru de supraveghere;
    2. denumirea si adresa detinatorului;
    3. numarul si anul fabricatiei ascensorului;
    4. numarul de inregistrare in evidenta ISCIR;
    5. caracteristicile tehnice principale ale instalatiei;
    6. periodicitatea stabilita pentru lucrarile de revizie tehnica curenta si revizie generala;
    7. prescriptia tehnica ce a stat la baza stabilirii celor de la pct. 6.
    In partea de jos se vor mentiona urmatoarele:

    ATENTIE:
    - Acest registru se va pastra numai in camera masinii.
    - Cheile camerei masinii se vor pastra de catre detinatorul si intretinatorul ascensorului intr-un loc potrivit, spre a fi la indemana pentru interventii si intretinere.
    - O data cu predarea ascensorului de la o administratie la alta se va preda si registrul de supraveghere.
    - Registrul de supraveghere este valabil numai daca poarta semnatura si viza inspectorului de specialitate ISCIR - INSPECT pe ultima pagina.
    - De tinerea in perfecta stare a registrului de supraveghere raspund detinatorul si intretinatorul ascensorului.
    A.2. In interior, pe coperta, se vor scrie urmatoarele:
    "Tabel cu numele echipei de intretinere", care se completeaza de seful echipei care face intretinerea, cu urmatoarele coloane:
    1. Nr. crt.
    2. Numele sefului de echipa
    3. si 4. Durata intretinerii facute de aceeasi echipa, impartita in doua coloane: data inceperii si data terminarii
    5. Observatii.
    A.3. Pe prima si urmatoarele file se vor scrie urmatoarele: "Deranjamente si defectiuni". Sub titlu se va scrie in paranteza: "Se vor mentiona, in ordinea constatarii lor in timpul exploatarii, de catre personalul de manevrare, personalul de intretinere, detinatorul, respectiv responsabilul cu ascensoarele, precum si de catre inspectorul de specialitate al ISCIR - INSPECT".
    Tabelul va avea urmatoarele coloane:
    1. Numarul curent
    2, 3 si 4. Data, impartita in trei coloane (ziua, luna, anul).
    5. Deranjamente sau defectiuni constatate in timpul exploatarii
    6. Masuri de remediere
    7. Data si ora inceperii si terminarii lucrarilor de reparatii
    8. Numele si semnatura celui care a facut constatarea sau remedierea
    9. Numele si semnatura detinatorului, respectiv ale responsabilului cu ascensoarele.
    A.4. Pe coperta, in interior, la sfarsitul registrului de supraveghere, se va scrie:
    Se certifica de noi ca prezentul registru, snuruit, contine ...... pagini numerotate (in cifre si in litere).
    (Numele, semnatura si stampila detinatorului)

    ANEXA B
    la prescriptia tehnica

                                AUTORIZAREA
agentilor economici pentru executarea lucrarilor de reparatii, revizii tehnice si intretinere a ascensoarelor

    B.1. In vederea acordarii/reactualizarii autorizatiei, agentul economic va inainta la ISCIR - INSPECT in raza careia are sediul o documentatie intocmita conform anexei C.
    B.2. Prin agent economic se intelege toate societatile comerciale cu sediul in Romania, avand personalitate juridica, constituite in una dintre formele de organizare definite la art. 2 din Legea nr. 31/1990 si a caror activitate, inscrisa la Oficiul registrului comertului, cuprinde cel putin unul dintre domeniile reglementate de prezenta prescriptie tehnica, precum si asociatii sau organizatii nonprofit avand personalitate juridica si sediul in Romania.
    B.3. Autorizatia pentru executarea lucrarilor de reparatii, revizii tehnice si intretinere a ascensoarelor are o valabilitate de maximum 2 ani.
    B.4. Agentii economici autorizati sa execute lucrari de reparatii, revizii tehnice si intretinere a ascensoarelor au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    B.4.1. sa execute lucrari in conformitate cu proiectul, cu prevederile procesului tehnologic de executie, cu cele cuprinse in Sistemul de management al calitatii, cu cele din documentatia de omologare/certificare, precum si cu cele din prezenta prescriptie tehnica si sa raspunda de aplicarea corespunzatoare a acestora in timpul utilizarii instalatiei;
    B.4.2. sa pregateasca si sa prezinte ascensoarele si toate documentatiile tehnice necesare, in timpul si la sfarsitul repararii, la verificarile care se efectueaza de organele ISCIR - INSPECT sau de RVTA;
    B.4.3. sa foloseasca la lucrarile de reparare, revizii tehnice si intretinere a ascensoarelor numai personal calificat; personalul de specialitate pentru efectuarea lucrarilor de reparare a ascensoarelor, desemnat de agentul economic, trebuie sa fie examinat anual de ISCIR - INSPECT in ceea ce priveste cunostintele teoretice si practice; personalul de specialitate pentru efectuarea lucrarilor de revizie tehnica si intretinere a ascensoarelor, desemnat de agentul economic, trebuie sa fie examinat o data cu verificarea in vederea acordarii/reactualizarii autorizatiei agentului economic; personalul de specialitate pentru efectuarea lucrarilor de reparare a ascensoarelor trebuie sa faca dovada ca indeplineste conditiile de sanatate pentru a putea practica activitatea respectiva si va prezenta o adeverinta medicala cu mentiunea "Apt din punct de vedere medical"; rezultatele examinarii/reexaminarii vor fi consemnate intr-un proces-verbal de verificare, conform modelului din anexa D; personalului tehnic declarat admis i se va elibera un carnet pentru activitatea de reparare/intretinere, conform modelului din anexa E, care va fi vizat de catre inspectorul de specialitate al ISCIR - INSPECT la maximum 2 ani; carnetul eliberat este valabil numai pentru agentul economic care a obtinut autorizatia; autorizatia de a efectua lucrari de reparare, revizii tehnice si intretinere a ascensoarelor se elibereaza daca tot personalul a fost declarat admis;
    B.4.4. sa intocmeasca si sa prezinte o data cu ascensoarele documentatia tehnica pentru lucrarile efectuate;
    B.4.5. sa numeasca personal tehnic propriu pentru supravegherea lucrarilor care fac obiectul autorizarii, ingineri si tehnicieni de specialitate, in raport cu numarul si complexitatea instalatiilor, care sa fie autorizat in acest scop de ISCIR - INSPECT IT in a carei raza are sediul agentul economic;
    B.4.6. sa numeasca personal tehnic propriu responsabil cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), ingineri cu o vechime in specialitate de minimum 5 ani, in raport cu numarul si complexitatea instalatiilor, care sa fie autorizat in acest scop de ISCIR - INSPECT IT in a carei raza are sediul agentul economic;
    B.4.7. sa posede prescriptiile tehnice specifice domeniului de lucrari pentru care solicita autorizarea;
    B.4.8. sa intocmeasca si sa tina la zi un registru de evidenta pentru fiecare categorie de lucrari pentru care au fost autorizate; registrele vor fi numerotate si vizate de ISCIR - INSPECT IT in raza careia are sediul agentul economic si vor cuprinde datele prevazute in anexa F; pentru agentii economici care au subunitati in teritoriu va exista pentru fiecare subunitate un registru de evidenta a lucrarilor executate;
    B.4.9. sa ia masuri corespunzatoare astfel ca personalul tehnic propriu, autorizat de ISCIR - INSPECT, sa-si poata indeplini in bune conditii sarcinile prevazute la pct. B.6 si B.7 si sa comunice in scris la ISCIR - INSPECT IT in a carei raza are sediul agentul economic orice schimbare a personalului tehnic respectiv, mentionat la pct. B.4.5. si B.4.6, si sa o definitiveze numai dupa confirmarea acestuia de catre ISCIR - INSPECT; pana la definitivarea schimbarii personalului tehnic respectiv nu se vor putea efectua lucrari care fac obiectul autorizatiei;
    B.4.10. sa fie dotati cu mijloace tehnice corespunzatoare in vederea inlaturarii operative a deranjamentelor care se pot ivi in exploatare si sa tina evidenta deranjamentelor respective;
    B.4.11. sa prezinte ascensoarele la verificarea tehnica oficiala la scadenta sau ori de cate ori se solicita de catre ISCIR - INSPECT;
    B.4.12. sa opreasca ascensoarele din functiune daca in timpul exploatarii apar deficiente care pot avea ca urmare avarii sau accidente.
    B.5. Reparatiile executate la ascensoarele de categoria celor care nu trebuie sa fie verificate de organele ISCIR - INSPECT vor fi efectuate numai de agenti economici autorizati sa execute astfel de reparatii.
    B.6. Personalului tehnic propriu autorizat de ISCIR - INSPECT pentru supravegherea lucrarilor de reparare, intretinere si revizie tehnica a ascensoarelor ii revin, conform specificului sau de activitate, urmatoarele obligatii si raspunderi:
    B.6.1. sa cunoasca legislatia, prescriptiile tehnice specifice privind repararea, revizia tehnica, intretinerea, exploatarea si verificarea ascensoarelor si standardele in domeniu;
    B.6.2. sa verifice documentatia tehnica intocmita pentru lucrarile efectuate (documentatia de reparatie), conform anexei I, precum si concordanta ascensorului cu documentatia respectiva;
    B.6.3. sa verifice registrele de evidenta a lucrarilor executate si sa urmareasca tinerea la zi a acestora;
    B.6.4. sa participe la intrunirile si testarile periodice organizate de ISCIR - INSPECT;
    B.6.5. sa ia masuri pentru oprirea din functiune a ascensoarelor care nu mai prezinta siguranta in exploatare, anuntand aceste opriri la ISCIR - INSPECT IT in a carei raza se afla montat ascensorul;
    B.6.6. sa verifice periodic, cel putin o data pe an, pregatirea tehnica a personalului de reparare, revizie tehnica si intretinere a ascensoarelor, consemnand rezultatele intr-un proces-verbal;
    B.6.7. sa verifice, prin sondaj, tinerea la zi a registrelor de supraveghere a ascensoarelor, completarea corecta si consemnarea sub semnatura.
    B.7. Personalului tehnic propriu autorizat de ISCIR - INSPECT pentru verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) ii revin, conform specificului sau de activitate, urmatoarele obligatii si raspunderi:
    B.7.1. sa cunoasca legislatia, prescriptiile tehnice specifice privind repararea, revizia tehnica, intretinerea, exploatarea si verificarea ascensoarelor si standardele in domeniu;
    B.7.2. sa tina evidenta ascensoarelor si sa urmareasca efectuarea la termen a verificarii tehnice oficiale si sa participe la efectuarea acesteia;
    B.7.3. sa urmareasca pregatirea ascensoarelor, echipamentelor si sarcinilor de incercare necesare pentru verificarea tehnica oficiala si sa participe la efectuarea acesteia;
    B.7.4. sa supravegheze ca ascensoarele sa fie folosite in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, cu instructiunile de exploatare si cu normele de protectia muncii;
    B.7.5. sa urmareasca realizarea la termen a dispozitiilor date prin procesele-verbale cu ocazia verificarilor tehnice oficiale, sa examineze in mod regulat registrul de evidenta supravegherii si sa ia masuri pentru remedierea imediata a defectelor semnalate;
    B.7.6. sa efectueze verificari tehnice oficiale periodice si dupa reparatii numai in conditiile prevazute in prezenta prescriptie tehnica;
    B.7.7. sa verifice documentatia tehnica intocmita pentru lucrarile efectuate (documentatia de reparatie), conform anexei I, precum si concordanta ascensorului cu documentatia respectiva;
    B.7.8. sa participe la intrunirile si testarile periodice organizate de ISCIR - INSPECT;
    B.7.9. sa ia masuri pentru oprirea din functiune a ascensoarelor care nu mai prezinta siguranta in exploatare, anuntand aceste opriri la ISCIR - INSPECT IT in a carei raza se afla montat ascensorul.
    B.8. In vederea autorizarii agentilor economici de reparare, revizie tehnica si intretinere a ascensoarelor, ISCIR - INSPECT prin inspectorii de specialitate are urmatoarele obligatii si raspunderi;
    B.8.1. sa verifice concordanta dintre datele din documentatia prezentata de agentii economici care solicita autorizarea si situatia existenta la agentul economic;
    B.8.2. sa verifice personalul tehnic propus, in ceea ce priveste pregatirea in domeniu si cunoasterea prevederilor prescriptiilor tehnice specifice;
    B.8.3. sa verifice personalul tehnic de specialitate in conformitate cu prevederile pct. B.4.3, B.6 si B.7;
    B.8.4. sa verifice existenta la agentul economic a prescriptiilor tehnice specifice in domeniu;
    B.8.5. sa intocmeasca un proces-verbal asupra constatarilor facute privind verificarile prevazute la pct. B.8.1 - B.8.4.
    B.9. In cazul indeplinirii conditiilor de autorizare prevazute de prezenta prescriptie tehnica si pe baza constatarilor facute in conformitate cu prevederile pct. B.8, ISCIR - INSPECT IT in a carei raza are sediul agentul economic va elibera autorizatia conform modelului din anexa G.
    B.10. In vederea efectuarii in bune conditii a verificarii tehnice a ascensoarelor, agentii economici de reparare si intretinere a ascensoarelor vor asigura conditiile de lucru corespunzatoare, cu respectarea normelor de protectia muncii, si vor pune la dispozitia personalului ISCIR - INSPECT precum si a organelor proprii de verificare autorizate urmatoarele:
    B.10.1. datele, informatiile sau documentele in legatura cu verificarea tehnica a ascensoarelor;
    B.10.2. utilajul, personalul si echipamentul de lucru si de protectie necesar;
    B.10.3. mijloacele de transport, acolo unde nu sunt mijloace publice de transport.

    ANEXA C
    la prescriptia tehnica

                         CONTINUTUL DOCUMENTATIEI
pentru obtinerea/reactualizarea autorizatiei de a efectua lucrari de reparare, revizii tehnice si intretinere la ascensoare

    Documentatia se intocmeste de catre agentii economici care efectueaza lucrari de reparare, revizii tehnice si intretinere a ascensoarelor si se inainteaza la ISCIR - INSPECT in raza careia are sediul agentul economic. Documentatia este constituita dintr-un memoriu din care sa rezulte ca agentul economic poate efectua lucrari de reparare, revizii tehnice si intretinere in conditii optime si de siguranta, in conformitate cu normele legale in vigoare, cu prevederile proiectului si cu indicatiile montatorului.
    Memoriul trebuie sa cuprinda si urmatoarele:
    a) felul lucrarilor (reparare, revizie tehnica si intretinere);
    b) dotarea minima cu piese de schimb (relee contactori, inclusiv miezuri si bobine, blocuri de relee termice, componente electronice, sigurante fuzibile, patine si captuseli pentru patine, dispozitive de semnalizare, ferodouri etc.);
    c) numele, pregatirea si vechimea in specialitate ale responsabilului tehnic pentru supravegherea lucrarilor de reparare, revizie tehnica si intretinere a ascensoarelor;
    d) numele, pregatirea si vechimea in specialitate ale responsabilului cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA);
    e) decizia de numire a personalului de la lit. c) si d), conform anexei H.
    Memoriul va fi insotit de documente din care sa rezulte urmatoarele:
    a) dotarea cu utilaje de executie, conform datelor din tabelul 1;
    b) metodele folosite pentru verificarea calitatii lucrarilor executate, precum si dotarea cu laborator de efectuare a examinarilor nedistructive (autorizat de ISCIR - INSPECT) si cu laborator de efectuare a incercarilor mecanice, tehnologice, metalografice si analize chimice, autorizat de ISCIR - INSPECT; in cazul in care agentul economic nu dispune de laboratoare proprii, se va anexa contractul de colaborare (copie) incheiat cu alta unitate economica autorizata de ISCIR - INSPECT pentru executia examinarilor; de asemenea, se va preciza dotarea cu standuri pentru incercari si verificari, conform datelor din tabelul 2;
    c) natura si volumul lucrarilor efectuate in colaborare cu alti agenti economici, conform datelor din tabelul 3;
    d) pregatirea si activitatea practica in domeniu a personalului de specialitate, ca electricieni, electromecanici, mecanici;
    e) tabel cu ascensoarele aflate in intretinere, numai in cazul reactualizarii autorizatiei.

    Tabelul 1

________________________________________________________________________________
Nr.    Utilajul pentru executie                     Tipul (marca) si  Observatii
crt.                                                caracteristicile
                                                    principale
________________________________________________________________________________
  1. Taiere:
     a) foarfece;
     b) ghilotine;
     c) aparate oxiacetilenice;
     d) aparate cu plasma;
     e) alte masini si aparate.
  2. Formare:
     a) indoire (valturi);
     b) ambutisare;
     c) masini de indoit;
     d) masini-unelte (strunguri, masini de frezat,
        raboteze, masini de alezat, masini de
        rectificat, masini de gaurit etc.).
________________________________________________________________________________

    Tabelul 2

________________________________________________________________________________
Nr.    Utilajul pentru verificare si control        Tipul (marca) si  Observatii
crt.                                                caracteristicile
                                                    principale
________________________________________________________________________________
  1. Pentru masurarea si verificarea dimensiunilor:
     a) dispozitive pentru masurarea diametrelor;
     b) sabloane pentru verificarea abaterilor de
        la forma geometrica;
     c) aparate si dispozitive pentru verificarea
        paralelismului, denivelarilor si
        verticalitatii;
     d) aparate si dispozitive pentru masurarea
        deformatiilor.
  2. Standuri pentru verificarea subansamblurilor
     la ascensoare
  3. Standuri pentru incercari, echipamente cu
     aparatura de masurare si control, in
     conformitate cu prevederile prescriptiilor
     tehnice - Colectia ISCIR si normele de
     fabricatie:
     a) sub sarcina;
     b) a componentelor de securitate.
________________________________________________________________________________

    Tabelul 3

 ______________________________________________________________________________
|    |             |  Lucrarile cuprinse  |  Denumirea agentului  |            |
|Nr. |    Natura   |   in contractul de   |  economic cu care se  | Observatii |
|crt.| colaborarii |colaborare si felul in| efectueaza colaborarea|            |
|    |             |  care se realizeaza  |                       |            |
|____|_____________|______________________|_______________________|____________|

    ANEXA D
    la prescriptia tehnica

 ______________________________________________________________________________
|          ROMANIA            |                       | Inspectia              |
| Inspectia pentru Controlul  |     Proces-verbal     | teritoriala .......... |
|  Cazanelor, Recipientelor   | de verificare tehnica | Adresa ............... |
|sub Presiune si Instalatiilor| nr. ................. | Telefon .............. |
|    de Ridicat - ISCIR -     |                       | Fax .................. |
|_____________________________|_______________________|________________________|

    Incheiat astazi, ................, cu ocazia ...................... efectuat in baza hotararilor Guvernului nr. 1.340/2001 si nr. 19/2001 si a Decretului nr. 587/1973, modificat si completat prin Decretul nr. 417/1985, aplicabile, si a Prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, la ............., tip ................., cu numarul de fabricatie/inventar ....... si cartea instalatiei nr. ..........., avand parametrii ultimei verificari ..........................
    Denumirea agentului economic: .............................. din localitatea .............................., str. ....................... nr. ..., judetul/sectorul ...................., codul fiscal .................... .
    Verificarea s-a efectuat la ............... din localitatea ..............., str. ................................... nr. ..., judetul/sectorul ........... .
    Subsemnatul*1) ................................... am constatat urmatoarele:
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Am dat urmatoarele dispozitii: ............................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Dupa aceasta verificare s-a admis*2) ......................................
    ...........................................................................
    Scadenta urmatoarei verificari se fixeaza la data de .................... .
    Pentru aceasta verificare se va plati suma de ................. lei de catre ....................................... din localitatea ......................, str. ....................... nr. ...., judetul/sectorul ......................., in contul ......................... deschis la Banca .........................., filiala ................................. .

                               Am luat cunostinta

    Organul de  Directorul agentului        Responsabil           Delegatul
    verificare      economic,          cu supravegherea si   agentului economic
                 sau delegatul sau,    verificarea tehnica   montator, reparator
    ..........  ....................   ...................   ..................
    ..........  ....................   ...................   ..................
------------
    *1) Functia, numele si prenumele.
    *2) Se vor inscrie parametrii de functionare ai instalatiei, in functie de felul (tipul) acesteia.

    ANEXA E
    la prescriptia tehnica

 ______________________________________________________________________________
| _____________________________________   ____________________________________ |
||         INSPECTIA DE STAT           | |                                    ||
||     PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,     | |               VIZE*4)              ||
||     RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE,     | |                                    ||
||     INSTALATIILOR DE RIDICAT SI     | |  ________________________________  ||
||     APARATELOR CONSUMATOARE DE      | | |          |          |          | ||
||        COMBUSTIBILI GAZOSI          | | |          |          |          | ||
||                                     | | |          |          |          | ||
|| ISCIR - INSPECT IT ...........      | | |          |          |          | ||
||               CARNET                | | |__________|__________|__________| ||
||     pentru reparare/intretinere*1)  | | |          |          |          | ||
||        Nr. .... din ...........     | | |          |          |          | ||
|| Agent economic ..... RC/CUI*2) .... | | |          |          |          | ||
|| Nume .......... Prenume ........... | | |          |          |          | ||
|| Specialitatea ...... CNP*3) ....... | | |__________|__________|__________| ||
|| Nr. procesului-verbal/data ........ | | |          |          |          | ||
|| Inspector-sef,                      | | |          |          |          | ||
|| Prezentul carnet este valabil numai | | |          |          |          | ||
|| pentru agentul economic             | | |          |          |          | ||
|| sus-mentionat.                      | | |__________|__________|__________| ||
||_____________________________________| |____________________________________||
|______________________________________________________________________________|
    *1) Titularul are dreptul sa efectueze reparatii conform PT R6 - 2002, pct. 7.2.3.
    Titularul are dreptul sa efectueze intretinerea conform PT R6 - 2002, pct. 8.3.3 si 8.3.9.
    *2) RC/CUI - Numar de inregistrare la registrul comertului sau codul unic de inregistrare.
    *3) CNP - cod numeric personal.
    *4) Se vor inscrie: numarul procesului-verbal/data, semnatura si stampila inspectorului de specialitate.

    ANEXA F
    la prescriptia tehnica

                               REGISTRU
    pentru evidenta lucrarilor de reparare a ascensoarelor

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Felul si tipul ascensorului
    B - Proiect de executie (unitatea proiectanta, nr. si data)
________________________________________________________________________________
Nr.    A  B  Nr. si data  Parametrii       Beneficiarul Proces-verbal Observatii
crt.         actului de   ascensorului*xx) (denumire    de receptie
*x)          omologare/                    si sediu)    (nr. si data)
             certificare
________________________________________________________________________________
    *x) Este acelasi cu numarul de fabricatie mentionat in cartea ascensorului.
    *xx) Pentru ascensoare: sarcina nominala (kg); viteza (m/s); numarul de statii.

    NOTA:
    Pentru agentii economici autorizati sa efectueze lucrari de reparare la ascensoare se va folosi modelul de registru completat cu trei coloane in plus, in care se va scrie:
    - agentul economic constructor-montator (denumirea si sediul);
    - numarul si anul fabricatiei, numarul autorizatiei de functionare (cartea instalatiei);
    - elementele reparate sau inlocuite, caracteristicile lor constructive.

    ANEXA G
    la prescriptia tehnica

    INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
    CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
    SI INSTALATIILOR DE RIDICAT - ISCIR
    ISCIR - INSPECT IT ...................
    Str. ....... nr. ..., telefon ........

                                AUTORIZATIE
                            nr. ..... din .........

    In baza prevederilor legale in vigoare si a prescriptiei tehnice PT R6 - 2002 si in urma verificarilor efectuate si consemnate in Procesul-verbal nr. ........... din .................. .
    I. Se autorizeaza pentru ......................*1) ................. agentul economic ..................... din ...................., str ................... nr. ......, ca urmare a cererii nr. ..... din .............. .
    II. Se autorizeaza pentru supravegherea lucrarilor de mai sus urmatorul personal tehnic de specialitate:
................................................................................
................................................................................
................................................................................
    In cazul schimbarii denumirii, intreruperii activitatii sau desfiintarii
..................................*2) ..........................................
are obligatia sa anunte in termen de 15 zile ISCIR - INSPECT IT emitenta a autorizatiei.
    Autorizatia poate fi retrasa de ISCIR - INSPECT IT in baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
    Prezenta autorizatie este valabila pana la data de ........*3) .......... .
    Se considera reinnoire a autorizatiei numai cazul in care cererea scrisa de reinnoire va fi depusa la ISCIR - INSPECT IT cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizatiei. In caz contrar se considera autorizare noua.

                                Inspector-sef,
                        ................................
                        (numele, prenumele si semnatura)
------------
    *1) Se va indica succint domeniul autorizatiei.
    *2) Se va indica agentul economic.
    *3) Se va indica data efectiva (ziua, luna, anul).

    ANEXA H
    la prescriptia tehnica

    Model de decizie pentru numirea personalului tehnic de specialitate responsabil cu supravegherea lucrarilor de reparare, revizii tehnice si intretinere a ascensoarelor sau a responsabilului cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA)

    Antetul agentului economic

                                DECIZIE
                          nr. ..... din .........

    Agentul economic ........................, reprezentat prin ..............., manager (director),
    avand in vedere legislatia cu privire la functionarea in conditii de securitate a ascensoarelor prin care agentii economici pentru reparare si intretinere sunt obligati sa numeasca personal tehnic de specialitate*1), in raport cu numarul si complexitatea ascensoarelor, care sa fie autorizat de ISCIR - INSPECT, in vederea aplicarii prevederilor prescriptiei tehnice PT R6 - 2002,

                               DECIDE:

    1. Domnul/Doamna ....................., de specialitate ..................., avand functia de ..................., incepand cu data de ........... se numeste responsabil*2) .......................... din cadrul .........................., urmand a fi autorizat de ISCIR - INSPECT.
    2. Responsabilul*2) ........................................ este obligat sa cunoasca si sa aplice intocmai prevederile legislatiei in vigoare si ale prescriptiilor tehnice specifice, sarcinile lui fiind cele care rezulta din prescriptia tehnica PT R6 - 2002.
    3. Activitatea responsabilului*2) ......................... va fi coordonata si indrumata din partea conducerii de ..........................., care raspunde impreuna cu acesta de luarea masurilor pentru aplicarea legislatiei in vigoare si a prevederilor prescriptiilor tehnice specifice.
    4. Incalcarea obligatiilor prevazute in prescriptiile tehnice specifice atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, civila sau penala a celor vinovati.
    5. Prezenta decizie anuleaza decizia anterioara nr. ...... din .......... si devine definitiva dupa autorizarea responsabilului de catre ISCIR - INSPECT.

                  Manager,                      Oficiul juridic
             Numele si prenumele              Numele si prenumele
           (Semnatura si stampila)               (Semnatura)
           .......................           .....................

    Data ..................
------------
    *1) Personalul tehnic de specialitate responsabil cu supravegherea lucrarilor de reparare, revizii tehnice si intretinere a ascensoarelor poate fi format din ingineri, subingineri, maistri sau tehnicieni de specialitate.
    Responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) trebuie sa fie inginer cu o vechime minima de 5 ani in specialitate.
    *2) Se va completa astfel:
    - "cu verificarea tehnica a ascensoarelor"; sau
    - "cu supravegherea lucrarilor de reparare, revizii tehnice si intretinere a ascensoarelor".

    ANEXA I
    la prescriptia tehnica

                         VERIFICAREA REPARATIILOR ASCENSOARELOR

    I.1. Generalitati
    Prezenta anexa contine prevederi tehnice minime obligatorii care se refera la verificarea tehnica efectuata de inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT sau, cu acordul scris al ISCIR - INSPECT, de personalul tehnic de specialitate al agentilor economici reparatori, autorizat de ISCIR - INSPECT, a reparatiilor efectuate la ascensoarele care fac obiectul prezentei prescriptii tehnice.

    I.2. Specificarea reparatiilor care se verifica de inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT sau de responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA)
    I.2.1. Pentru ascensoarele care nu intra sub incidenta Hotararii Guvernului nr. 225/2002:
    a) transformarea de principiu a modului de actionare a ascensoarelor (trecerea de la actionare electrica la actionare hidraulica sau invers, de la tambur la roata de frictiune);
    b) modificarea de principiu a schemei electrice de actionare (forta, comanda, semnalizare);
    c) inlocuirea componentelor de securitate ale ascensorului cu alte tipodimensiuni;
    d) inlocuirea troliului si inlocuirea sau reconditionarea elementelor cinematice ale sale;
    e) inlocuirea completa a franei cu alte tipodimensiuni;
    f) inlocuirea cilindrului hidraulic cu alte tipodimensiuni la ascensoarele hidraulice;
    g) inlocuirea grupului de pompare cu alte tipodimensiuni la ascensoarele hidraulice.
    I.2.2. Pentru ascensoarele care intra sub incidenta Hotararii Guvernului nr. 225/2002, modificarile importante sau dupa avarii si accidente sunt urmatoarele:
    a) Schimbarea:
    - vitezei nominale;
    - sarcinii nominale;
    - masei cabinei;
    - cursei.
    b) Schimbarea sau inlocuirea:
    - tipului de dispozitiv de zavorare (inlocuirea unui dispozitiv de zavorare cu unul similar nu se considera modificare importanta);
    - sistemului de comanda;
    - glisierelor sau a tipurilor de glisiere;
    - tipului de usi (sau adaugarea uneia sau mai multor usi de palier ori de cabina);
    - troliului sau a rotii de frictiune;
    - limitatorului de viteza;
    - dispozitivului de protectie pentru limitarea vitezei cabinei in urcare;
    - tampoanelor;
    - paracazatoarelor;
    - inlocuirea franei cu alte tipodimensiuni care difera de cele prevazute in documentatia tehnica.
    I.2.3. Daca in cadrul reparatiilor (planificate sau neplanificate) s-au executat alte lucrari de reparatii decat cele definite la pct. I.2.1 si I.2.2, acestea trebuie sa fie mentionate in registrul de supraveghere a ascensorului de catre personalul tehnic a reparatorului.
    I.2.4. Lucrarile de reparatii indicate la pct. I.2.1 si I.2.2 se vor executa numai de agenti economici autorizati, conform prevederilor din anexa B.
    I.2.5. Lucrarile de reparatii ale ascensoarelor se vor executa cu respectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice si ale documentatiei tehnice de reparatie.

    I.3. Verificarea tehnica a reparatiilor
    I.3.1. In cazul reparatiilor prevazute la pct. I.2.1 lit. a), f) si g) si la pct. I.2.2 se intocmeste un proiect de reparatie care se ataseaza la documentatia de reparatie. Proiectele de reparatii trebuie sa fie avizate de constructorul ascensorului pentru reparatiile prevazute la pct. I.2.1 lit. a), f) si g), respectiv de montatorul ascensorului pentru reparatiile prevazute la pct. I.2.2.
    I.3.2. In vederea efectuarii verificarii tehnice a reparatiei reparatorul va intocmi o documentatie minima, care va cuprinde:
    a) lista lucrarilor efectuate sau, dupa caz, proiectul ori tehnologia de reparatie;
    b) certificatele de calitate ale subansamblurilor sau pieselor importante (motoare, reductoare, componente de securitate), in cazul in care cele vechi au fost inlocuite;
    c) schema cinematica, schema electrica si desenul de ansamblu al instalatiei, daca cu ocazia reparatiei s-au efectuat modificari ale acestora;
    d) procesul-verbal in care sunt consemnate rezultatele incercarilor de casa, in care sa se specifice ca instalatia se poate supune verificarilor tehnice oficiale in scopul autorizarii functionarii;
    e) certificat de calitate (inspectie) a reparatiei;
    f) certificat de garantie a reparatiei.
    I.3.3. Verificarea tehnica a ascensoarelor in vederea autorizarii de functionare dupa reparatie se va efectua de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT sau de responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), cu imputernicire scrisa din partea ISCIR - INSPECT.
    I.3.4. Pentru ascensoarele mici de materiale, care au sarcina nominala pana la 100 kg inclusiv, verificarea reparatiei se efectueaza de catre personalul tehnic de specialitate al reparatorului.
    I.3.5. Se va inainta la ISCIR - INSPECT IT documentatia tehnica de reparatie si in cazul in care aceasta este completa se va trece la verificarea tehnica a reparatiei si se vor efectua, in principal, urmatoarele:
    - verificarea documentatiei tehnice de reparatie;
    - verificarea executiei reparatiei (verificarea elementelor instalatiei, incercari in gol si sub sarcina etc.), conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    I.3.6. Rezultatele verificarilor se consemneaza de catre cel care a efectuat verificarea intr-un proces-verbal, conform modelului din anexa D.
    In procesul-verbal incheiat cu ocazia verificarii in vederea autorizarii de functionare se stabileste si termenul scadent pentru urmatoarea verificare, care nu va fi mai mare de 3 ani.
    Documentatia tehnica de reparatie se va anexa la cartea ascensorului.
    Efectuarea lucrarilor de reparatii se va inscrie in registrul de supraveghere sau de evidenta a functionarii ascensorului, iar pentru ascensoarele care se inregistreaza la ISCIR - INSPECT, si in cartea ascensorului - partea de exploatare, la rubrica evidenta exploatarii.
    I.3.7. Reparatorii autorizati de ISCIR - INSPECT sa efectueze reparatii la ascensoare vor tine la zi evidenta lucrarilor executate, care se verifica de ISCIR - INSPECT, intr-un registru numerotat si intocmit conform modelului din anexa F.

    ANEXA J
    la prescriptia tehnica

    Model de decizie pentru numirea responsabilului cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI)

    Antetul agentului economic

                                DECIZIE
                          nr. ..... din .........

    Agentul economic ..................., reprezentat prin ..................., manager (director),
    avand in vedere legislatia cu privire la functionarea in conditii de securitate a ascensoarelor, prin care agentii economici care detin si exploateaza aceste instalatii sunt obligati sa numeasca personal tehnic de specialitate (ingineri, subingineri, maistri sau tehnicieni de specialitate) in raport cu numarul si complexitatea ascensoarelor, care sa fie autorizat de ISCIR - INSPECT, in vederea aplicarii prevederilor prescriptiei tehnice PT R6 - 2002,

                               DECIDE:

    1. Domnul/Doamna ........................, de specialitate ................, avand functia de ....................., incepand cu data de .................... se numeste responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a ascensoarelor ................... din cadrul ......................., urmand a fi autorizat de ISCIR - INSPECT.
    2. Responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a ascensoarelor este obligat sa cunoasca si sa aplice intocmai prevederile legislatiei in vigoare si ale prescriptiei tehnice PT R6 - 2002, sarcinile lui fiind cele care rezulta din prescriptia tehnica PT R6 - 2002.
    3. Activitatea responsabilului cu supravegherea si verificarea tehnica a ascensoarelor va fi coordonata si indrumata din partea conducerii de ........................... care raspunde impreuna cu acesta de luarea masurilor pentru aplicarea prevederilor legislatiei in vigoare si ale prescriptiei tehnice PT R6 - 2002.
    4. Incalcarea obligatiilor prevazute in prescriptia tehnica PT R6 - 2002 atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, civila sau penala a celor vinovati.
    5. Prezenta decizie anuleaza decizia anterioara nr. ..... din .............. si devine definitiva dupa autorizarea responsabilului de catre ISCIR - INSPECT.

                  Manager,                      Oficiul juridic
             Numele si prenumele              Numele si prenumele
           (Semnatura si stampila)               (Semnatura)
           .......................           .....................

    Data ..................

    ANEXA K
    la prescriptia tehnica

    Model de autorizatie pentru responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI)

    INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
    CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
    SI INSTALATIILOR DE RIDICAT
    ISCIR - INSPECT IT ..................

    AUTORIZATIE PENTRU SUPRAVEGHEREA SI VERIFICAREA TEHNICA A INSTALATIILOR

                      AUTORIZATIA Nr.*) ....................

    Numele si prenumele ................................, data si locul nasterii ................................... codul numeric personal .....................
    In baza prevederilor legale in vigoare si ca urmare a adresei nr. .......... din .............. a agentului economic ........................, se autorizeaza sa execute in cadrul unitatii:

    a) supravegherea*) .............................. din dotarea sau folosinta agentului economic.

    Data .................

                                 Inspector-sef,
                              .....................
                              (Semnatura, stampila)

    Posesorul autorizatiei are obligatia si raspunderile prevazute de legislatia in vigoare si prevederile prescriptiilor tehnice specifice; raspunde, impreuna cu conducerea agentului economic, de luarea masurilor pentru aplicarea prevederilor prescriptiilor tehnice specifice.
    Autorizatia este valabila numai in cadrul agentului economic pentru care a fost autorizat personalul.
    Autorizatia poate fi retrasa de ISCIR - INSPECT in baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
    Prezenta autorizatie este valabila pana la data de*) .....................
------------
    *) Se va trece numarul de inregistrare al agentului economic in evidenta ISCIR - INSPECT, supra numarul de ordine al autorizatiei.
    Exemple: B 175/1; B 275/2; G 1.305/1.
    *) Se va trece, dupa caz: instalatii sub presiune, instalatii de ridicat, instalatii sub presiune si de ridicat, recipiente transportabile etc.
    *) Se va indica data efectiva (ziua, luna, anul).
    Autorizatia se va acorda pentru maximum 2 ani.

    ANEXA L
    la prescriptia tehnica

    Model de autorizatie pentru responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA)

    INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
    CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
    SI INSTALATIILOR DE RIDICAT
    ISCIR - INSPECT IT ..................

            AUTORIZATIE PENTRU VERIFICAREA TEHNICA A ASCENSOARELOR

                           AUTORIZATIA Nr.*) ...............

    Numele si prenumele ................................, data si locul nasterii ................................., codul numeric personal .................... .
    In baza prevederilor legale in vigoare si ca urmare a adresei nr. ........., din ................. a agentului economic ....................., se autorizeaza sa execute verificarea tehnica pentru autorizarea functionarii ascensoarelor aflate in exploatare, la scadenta si dupa reparatii, in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT R6 - 2002.
    Autorizatia este valabila numai pentru ascensoarele aflate in intretinere proprie.

    Data ..................

                                 Inspector-sef,
                             .....................
                             (Semnatura, stampila)

    Posesorul autorizatiei are obligatia si raspunderile prevazute de legislatia in vigoare si de prescriptia tehnica PT R6 - 2002. Acesta efectueaza verificarile conform prevederilor prescriptiei tehnice amintite, incheind documente in care consemneaza rezultatele obtinute, precum si dispozitiile obligatorii stabilite. Raspunde impreuna cu conducerea agentului economic de luarea masurilor pentru aplicarea prevederilor prescriptiei tehnice PT R6 - 2002.
    Autorizatia este valabila numai in cadrul agentului economic pentru care a fost autorizat personalul.
    Autorizatia poate fi retrasa de ISCIR - INSPECT in baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
    Prezenta autorizatie este valabila pana la data de*) .................... .
------------
    *) Se va trece numarul de inregistrare al agentului economic in evidenta ISCIR - INSPECT, supra numarul de ordine al autorizatiei.
    Exemple: BA 1/1; BA 2/2; GA 5/1.
    *) Se va indica data efectiva (ziua, luna, anul).
    Autorizatia se va acorda pentru maximum 2 ani.

    ANEXA M
    la prescriptia tehnica

                        VERIFICAREA SI AUTORIZAREA ASCENSOARELOR

    M.1. Autorizarea functionarii ascensoarelor
    M.1.1. La prima punere in functiune
    M.1.1.1. Ascensoarele pot fi date in exploatare numai dupa verificarea tehnica oficiala si eliberarea autorizatiei de functionare de catre ISCIR - INSPECT, prin inspectorii de specialitate, pentru ascensoarele care sunt supuse prevederilor prescriptiei tehnice PT R6 - 2002.
    In evidenta tehnica a ISCIR - INSPECT se vor inregistra toate ascensoarele, cu exceptia ascensoarelor mici de materiale cu sarcina maxima de 100 kg inclusiv.
    M.1.1.2. Pentru obtinerea autorizatiei de functionare a ascensoarelor se vor respecta prevederile cap. 6 din prescriptia tehnica PT R6 - 2002.
    M.1.1.3. La data stabilita pentru verificare montatorul trebuie sa pregateasca ascensorul si sa puna la dispozitie echipamentul si sarcinile etalonate metrologic pentru incercari. De asemenea, va asigura personalul necesar. La verificare nu trebuie sa lipseasca responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor, autorizat de ISCIR - INSPECT, sau, dupa caz, reprezentantul detinatorului ascensorului.
    M.1.1.4. Autorizarea functionarii se acorda numai daca la verificarea tehnica oficiala se constata indeplinirea conditiilor prevazute in prescriptia tehnica PT R6 - 2002. Autorizarea functionarii si parametrii de functionare aprobati, precum si data (luna si anul) stabilita pentru urmatoarea verificare tehnica periodica se inscriu intr-un proces-verbal conform modelului din anexa D.
    M.1.1.5. Evidenta ascensoarelor va fi tinuta de catre detinatori intr-un registru, conform modelului din anexa N.
    M.1.1.6. Detinatorul este obligat sa pastreze in bune conditii cartea ascensorului si sa o transmita o data cu ascensorul in cazul transferarii acestuia.
    M.1.2. Ascensoare aflate in exploatare
    M.1.2.1. Ascensoarele sunt supuse in timpul exploatarii unor verificari tehnice oficiale periodice care se efectueaza de catre ISCIR - INSPECT, prin inspectorii de specialitate, sau de catre responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), cu acordul scris al ISCIR - INSPECT IT. Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a ascensorului in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT R6 - 2002, iar in cazul in care rezultatele verificarii sunt corespunzatoare, se acorda autorizatia de functionare in continuare si se stabileste data (luna si anul) urmatoarei verificari periodice (scadenta), intocmindu-se proces-verbal in cartea ascensorului, conform modelului din anexa D. In cazul in care verificarea tehnica se va efectua de catre responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), acesta va inainta un exemplar al procesului-verbal de verificare la ISCIR - INSPECT IT.
    M.1.2.2. Agentii economici care detin ascensoare vor comunica in termen de 15 zile la ISCIR - INSPECT IT in a carei raza isi desfasoara activitatea datele despre ascensoarele vandute altor detinatori, inclusiv adresa acestora, si despre cele scoase definitiv din functiune.
    M.1.2.3. Data efectuarii verificarilor se stabileste de comun acord de catre ISCIR - INSPECT IT, intretinator si detinator.
    M.1.2.4. Datele stabilite pentru verificarea ascensoarelor de catre ISCIR - INSPECT, prin inspectorii de specialitate, sau de catre RVTA nu trebuie sa depaseasca scadenta operatiei de verificare oficiala inscrisa in cartea ascensorului. In caz contrar ascensorul se opreste din functiune de catre intretinator.
    M.1.2.5. Detinatorul este singurul raspunzator pentru respectarea termenelor scadente de efectuare a verificarilor, chiar daca termenele respective ii sunt sau nu comunicate de catre ISCIR - INSPECT IT.
    M.1.2.6. Ascensoarele la care s-au efectuat reparatii supuse verificarii ISCIR - INSPECT, conform prevederilor anexei I, pot fi date in exploatare numai dupa verificarea lor de catre ISCIR - INSPECT, prin inspectorii de specialitate, sau de catre RVTA, cu acordul scris al ISCIR - INSPECT IT, in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT R6 - 2002.
    M.1.2.7. In vederea autorizarii functionarii dupa reparatie a ascensoarelor detinatorul trebuie sa solicite in scris la ISCIR - INSPECT IT efectuarea verificarii, propunand si data in acest scop (de acord cu reparatorul). Totodata va prezenta documentatia prevazuta in anexa I.
    M.1.2.8. Documentatia tehnica de reparatie va fi depusa si inregistrata la ISCIR - INSPECT IT cu cel putin 7 zile inainte de data propusa pentru verificare.
    ISCIR - INSPECT IT va stabili cu beneficiarul sau reparatorul:
    a) fie data la care urmeaza sa se efectueze verificarea de catre ISCIR - INSPECT (care nu va depasi 30 de zile de la data solicitarii);
    b) fie incredintarea efectuarii verificarii si eliberarii autorizatiei de functionare dupa reparatie responsabilului cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA).
    In acest caz ISCIR - INSPECT va face cunoscut reparatorului, cu cel putin 48 de ore inainte de data propusa pentru verificare, obligatia de a efectua verificarea si de a elibera autorizatia de functionare dupa reparatie, restituind documentatia primita.
    In cazul in care verificarea tehnica dupa reparatie se va efectua de catre responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA), acesta va inainta un exemplar al procesului-verbal de verificare la ISCIR - INSPECT IT.
    M.1.2.9. Documentatia tehnica de reparatie incompleta va fi inapoiata detinatorului sau reparatorului, dupa caz, pentru a fi completata, iar data verificarii va fi stabilita in conditiile aratate anterior, dupa completarea acesteia. Documentatia tehnica de reparatie completata va fi inaintata la ISCIR - INSPECT cu o noua adresa de insotire. Din documentatie poate lipsi procesul-verbal al incercarilor de casa, care va fi predat organului de verificare la fata locului inainte de inceperea verificarii. Nepredarea procesului-verbal sau constatarea in acesta a unor lipsuri ori deficiente atrage neefectuarea verificarii, ascensorul considerandu-se nepregatit.
    M.1.2.10. La data stabilita pentru verificare detinatorul si reparatorul trebuie sa pregateasca ascensorul, avand echipamentul si sarcinile etalonate metrologic pentru incercari pregatite.
    De asemenea, se va asigura personalul necesar. La verificare vor participa reprezentantii detinatorului, dintre care nu trebuie sa lipseasca RSVTI si reprezentantii reparatorului.
    M.1.2.11. In cazul in care inspectorul de specialitate de la ISCIR - INSPECT nu s-a putut prezenta la data stabilita sau cel mult dupa 48 de ore de la data stabilita, verificarea tehnica periodica sau dupa reparatie se va efectua de RVTA fara alta comunicare. Daca dupa aceasta perioada de timp (48 de ore) nu s-a efectuat verificarea tehnica periodica sau dupa reparatie, intretinatorul este obligat sa opreasca ascensorul din functiune.
    M.1.2.12. Autorizarea functionarii in continuare a ascensoarelor cu ocazia verificarii tehnice periodice sau dupa reparatii, prin RVTA, trebuie sa se faca in aceleasi conditii ca si autorizarea de functionare efectuata prin inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT.
    M.1.2.13. Autorizarea functionarii in continuare a ascensorului se acorda numai daca la verificarea tehnica periodica sau dupa reparatie se constata indeplinirea conditiilor de securitate mentionate in prescriptia tehnica PT R6 - 2002. Rezultatele verificarii se vor consemna intr-un proces-verbal, conform modelului din anexa D, care va fi scris in cartea ascensorului.
    M.1.2.14. Efectuarea lucrarilor de reparatii se va inscrie de catre RSVTI in registrul de supraveghere si in cartea ascensorului, la rubrica evidenta exploatarii.
    M.1.2.15. Documentatia tehnica de reparatie se va anexa la cartea ascensorului.

    M.2. Dispozitii finale
    M.2.1. Punerea in functiune a ascensoarelor neautorizate, in afara termenelor scadente sau fara o verificare tehnica dupa reparatii, este interzisa si se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare, mergandu-se pana la retragerea autorizatiilor acordate de ISCIR - INSPECT.
    M.2.2. Procesul-verbal de verificare ce se incheie de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT sau de catre RVTA va cuprinde cel putin verificarile si incercarile efectuate, constatarile si rezultatele acestor verificari si incercarile si dispozitiile obligatorii stabilite.
    M.2.3. Dreptul de a elibera autorizatia de functionare pentru ascensoarele noi sau vechi montate din nou ori de a o prelungi dupa verificarile oficiale periodice sau dupa reparatii la ascensoarele aflate in exploatare revine numai inspectorilor de specialitate ai ISCIR - INSPECT, respectiv RVTA, autorizat si imputernicit, in scris, de catre ISCIR - INSPECT in acest sens.
    Inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT pot lua in considerare verificarile si incercarile efectuate de personalul tehnic propriu de specialitate, autorizat de ISCIR - INSPECT, al montatorului sau reparatorului, in sensul de a nu mai repeta incercarile si verificarile respective.
    M.2.4. Inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT si responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) au obligatia sa interzica functionarea ori de cate ori constata ca nu sunt indeplinite conditiile de siguranta in functionarea ascensoarelor in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT R6 - 2002 si ale legislatiei in vigoare.
    M.2.5. Inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT au dreptul de a efectua verificari tehnice prin sondaj la toate ascensoarele, precum si de a efectua verificari prin sondaj asupra modului in care montatorii, reparatorii, intretinatorii si detinatorii executa lucrarile specifice prevazute in prescriptia tehnica PT R6 - 2002. De asemenea, responsabilul cu verificarea tehnica a ascensoarelor (RVTA) al reparatorului are dreptul de a efectua verificari inopinate la ascensoarele aflate in exploatare, luand, dupa caz, masuri pentru respectarea prevederilor prescriptiei tehnice PT R6 - 2002.
    M.2.6. Verificarea indeplinirii tuturor conditiilor si normelor de protectie a muncii pe durata efectuarii verificarilor si incercarilor ascensoarelor, precum si asigurarea echipamentului de protectie necesar sunt exclusiv in sarcina detinatorului caruia i se efectueaza verificarile si incercarile la ascensoare.
    De efectuarea instructajului de protectie a muncii pentru persoanele care participa la verificari si incercari raspund agentii economici din care fac parte persoanele respective, in cazurile in care activitatea se desfasoara in mediu normal. In cazul in care verificarile si incercarile se desfasoara in alte medii decat normal (exploziv, toxic etc.), agentul economic in incinta caruia are loc activitatea respectiva va efectua un instructaj suplimentar specific mediului, inainte de inceperea lucrarilor, tuturor celor care participa la aceste lucrari.
    M.2.7. In cazul nepregatirii ascensoarelor in vederea efectuarii verificarii, vinovatii vor fi sanctionati in baza procesului-verbal incheiat de organul de verificare, iar instalatia nu va putea functiona decat dupa efectuarea verificarii.
    M.2.8. In vederea efectuarii in bune conditii a verificarii tehnice a ascensoarelor, montatorii, reparatorii si detinatorii de ascensoare, dupa caz, sunt obligati sa puna la dispozitia inspectorilor de specialitate ai ISCIR - INSPECT sau RVTA:
    a) datele, informatiile sau documentele in legatura cu verificarea tehnica a ascensoarelor;
    b) personalul si echipamentul de lucru si de protectie necesare;
    c) mijloacele de transport, daca nu exista mijloace publice de transport la si de la locul respectiv.

    ANEXA N
    la prescriptia tehnica

                            EVIDENTA ASCENSOARELOR

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Locul functionarii ascensoarelor (sectia, localitatea, strada, nr., sectorul, judetul)
    B - Nr. de fabricatie/an de fabricatie
    C - Procesul-verbal/autorizatie de functionare/data autorizarii
 ______________________________________________________________________________
|   Nr. de   |   Nr. de   |A|  Denumirea  |B|Producator|C| Scadenta |Observatii|
|inregistrare|inregistrare| |ascensorului,| | /Montator| |urmatoarei|          |
|  intern    |  la ISCIR  | | parametrii  | |          | |verificari|          |
|            |            | | principali  | |          | |          |          |
|____________|____________|_|_____________|_|__________|_|__________|__________|
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|            |            | |             | |          | |          |          |
|____________|____________|_|_____________|_|__________|_|__________|__________|

    ANEXA O
    la prescriptia tehnica

                           AUTORIZAREA LIFTIERILOR

    O.1. Generalitati
    Autorizatia din partea ISCIR - INSPECT este obligatorie pentru personalul de deservire a ascensoarelor. Autorizatia se elibereaza individual persoanelor care, prin promovarea examenelor de autorizare, fac dovada indeplinirii conditiilor specificate in prezenta anexa privind capabilitatea teoretica si practica de a exercita activitatea de deservire a ascensoarelor.

    O.2. Definitii:
    O.2.1. liftier - persoana instruita si autorizata care manevreaza si/sau deserveste ascensoare prevazute cu insotitor, indiferent de tipul si destinatia acestora; prin ascensor prevazut cu insotitor se intelege ascensorul care are specificat acest lucru in documentatia tehnica insotitoare;
    O.2.2. autorizatia ISCIR - act (document) legal care confirma competenta profesionala, insusirea cunostintelor teoretice si a deprinderilor practice adecvate, necesare deservirii ascensoarelor in conditii de securitate, si care dovedeste acceptul (permisiunea) ISCIR - INSPECT ca posesorul sa presteze activitatile de manevrare si/sau deservire la tipurile de ascensoare specificate in autorizatie;
    O.2.3. capabilitate teoretica si practica de a exercita activitatea de manevrare si/sau deservire - capacitatea de a intelege modul de functionare a ascensoarelor deservite, precum si aptitudinile confirmate ale persoanelor instruite si autorizate de a efectua activitatile de manevrare si/sau deservire a ascensoarelor aflate in exploatare la detinatori, in regim de garantare a securitatii in functionare;
    O.2.4. cursuri de specializare organizate in vederea autorizarii personalului de catre ISCIR - INSPECT - modalitatea practica de realizare, de catre o unitate de specialitate organizatoare, a cursurilor de specializare in vederea autorizarii de catre ISCIR - INSPECT a absolventilor;
    O.2.5. deservirea/manevrarea ascensoarelor - activitati specifice utilizarii (exploatarii) ascensoarelor in conditii de securitate;
    O.2.6. detinatorul ascensorului - persoana fizica sau juridica ce are in proprietate directa sau in alta forma de posesie ascensoare;
    O.2.7. mijloace tehnico-didactice specializate, adecvate scopului - ansamblu de dotari, disponibilitati si structura organizatorica adecvate activitatii de instruire/specializare tehnica, pe care trebuie sa le detina unitatea de specialitate organizatoare de cursuri de specializare; aceste mijloace trebuie sa demonstreze capacitatea unitatii de specialitate, organizatoare a cursurilor, de a derula aceste cursuri in regim de indeplinire a prevederilor prezentei anexe si de a garanta absolventilor un nivel de pregatire (instruire) tehnica specializata corespunzatoare;
    O.2.8. proceduri de testare si evaluare - metode de verificare si comparare a nivelului de indeplinire de catre candidati a criteriilor si conditiilor specificate in prezenta anexa, in vederea autorizarii acestora de catre ISCIR - INSPECT;
    O.2.9. specializare in vederea autorizarii de catre ISCIR - INSPECT - instruire didactica, teoretica si practica, intr-un cadru organizat, a personalului de deservire a ascensoarelor supuse prevederilor prezentei anexe, efectuata in scopul dobandirii unor cunostinte teoretice si deprinderi practice specifice pentru asigurarea manevrarii si/sau deservirii ascensoarelor in conditii de securitate;
    O.2.10. unitate de specialitate - persoana juridica (agent economic, institutie, organizatie profesionala, asociatie etc.) care poate face dovada ca are cuprinsa in statutul legal de functionare activitatea de instruire/specializare tehnica a liftierilor si ca poseda personal de instruire calificat, competent si cu experienta in domeniu si mijloacele tehnico-didactice adecvate scopului.

    O.3. Conditii de autorizare
    O.3.1. Autorizarea liftierilor se face pe baza unui examen sustinut in fata comisiei tehnice mentionate la pct. O.3.2.
    O.3.2. Examinarea candidatilor se face de catre o comisie tehnica formata din:
    a) delegatul ISCIR - INSPECT - presedintele comisiei;
    b) responsabilul cursului de specializare;
    c) responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a ascensoarelor, autorizat de ISCIR - INSPECT, al agentului economic detinator unde au loc examinarile practice;
    d) unul sau mai multi lectori ai cursului de specializare.
    O.3.3. Pentru a fi admisi la examen, in vederea autorizarii de catre ISCIR - INSPECT, candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) au varsta de cel putin 18 ani impliniti;
    b) fac dovada unei minime pregatiri profesionale in activitatea operativa pentru care solicita autorizarea din partea ISCIR - INSPECT sau intr-o activitate operativa inrudita din domeniu;
    c) indeplinesc conditiile de sanatate pentru deservirea si/sau manevrarea ascensorului si prezinta o adeverinta medicala cu mentiunea "Apt pentru prestarea activitatii de liftier";
    d) fac dovada ca au absolvit cursurile de specializare, in vederea autorizarii de catre ISCIR - INSPECT, organizate conform prevederilor pct. O.4;
    e) indeplinesc conditiile de practica stabilite in prescriptia tehnica PT R6 - 2002.

    O.4. Organizarea cursurilor in vederea autorizarii de catre ISCIR - INSPECT
    O.4.1. In vederea autorizarii de catre ISCIR - INSPECT a personalului de deservire si/sau manevrare a ascensoarelor trebuie sa se organizeze si sa se deruleze cursuri de catre o unitate de specialitate (agent economic, institut, asociatie profesionala etc.), care indeplineste conditiile legale privind derularea activitatilor de perfectionare si/sau specializare a personalului, care face dovada ca dispune de instructori de specialitate (lectori calificati si specializati) si de mijloacele tehnico-didactice specializate adecvate scopului.
    O.4.2. Cursurile se vor preda pe baza programei analitice specificate in anexa P, care prevede minimum de cunostinte necesare si de durata a cursurilor, in vederea autorizarii personalului de deservire si/sau manevrare.
    De la caz la caz, in functie de complexitatea ascensoarelor si a lucrarilor practice ce trebuie efectuate, in vederea autorizarii absolventilor de catre ISCIR - INSPECT, programa analitica mentionata va fi dezvoltata corespunzator.
    Cursurile vor fi predate de ingineri, tehnicieni sau instructori de specialitate ori de specialitati inrudite domeniului pentru care se va face autorizarea de catre ISCIR - INSPECT, care au competenta tehnica necesara si experienta profesionala in domeniul exploatarii ascensoarelor si care cunosc prevederile prescriptiei tehnice PT R6 - 2002.

    O.5. Avizarea cursurilor de specializare
    O.5.1. Cursurile vor fi avizate de catre ISCIR - INSPECT. In acest scop unitatea de specialitate care organizeaza aceste cursuri va depune la ISCIR - INSPECT, cu cel putin 10 zile inainte de inceperea (deschiderea) cursurilor, in doua exemplare, cu exceptia dosarelor mentionate la lit. f), urmatoarele:
    a) programa analitica intocmita conform pct. O.4.2, dezvoltata pe lectii si desfasurata sub forma de orar, care va cuprinde:
    - obiectul (tema) lectiei - teorie si practica;
    - numarul de ore - teorie si practica;
    - data, ora si locul desfasurarii lectiilor;
    - numele si prenumele lectorului;
    b) suportul de curs (materialele-cursurile scrise care se vor pune la dispozitia cursantilor ca documente de referinta pentru sedintele teoretice cel putin), incluzand si bibliografia care a stat la baza intocmirii acestuia;
    c) tabelul care cuprinde numele si prenumele lectorilor, pregatirea profesionala a acestora, conform pct. O.4.2, functia si locul de munca actual, dupa caz;
    d) tabelul care cuprinde numele si prenumele, data si locul nasterii, codul numeric personal, pregatirea scolara si calificarea profesionala ale cursantilor si, eventual, locul de munca actual;
    e) tabelul cuprinzand numele si prenumele cursantilor si supraveghetorului de practica, tipul ascensorului pe care se efectueaza practica si orarul de efectuare a stagiului de practica;
    f) dosarele personale ale cursantilor (intr-un singur exemplar) intocmite de unitatea de specialitate organizatoare a cursului, care trebuie sa contina urmatoarele acte:
    - copie de pe certificatul de nastere;
    - copie de pe actul de absolvire a invatamantului obligatoriu;
    - adeverinta medicala, prevazuta la pct. O.3.3 lit. c).
    Deschiderea cursurilor nu se va face decat dupa obtinerea avizului din partea ISCIR - INSPECT.
    O.5.2. Pentru avizarea cursurilor ISCIR - INSPECT va efectua urmatoarele:
    a) va verifica toate documentele prezentate, conform pct. O.5.1, si va confirma ca s-au acceptat, prin avizarea acestora cu semnatura si stampila inspectorului de specialitate desemnat;
    b) va verifica si va confirma, dupa caz, respectarea prevederilor pct. O.4.2 si O.5.1;
    c) verificarile efectuate conform celor precizate la lit. a) si b), constatarile si propunerile privind avizarea cursurilor vor fi consemnate, de catre inspectorul de specialitate desemnat, intr-un proces-verbal incheiat in doua exemplare; procesul-verbal va fi conform modelului din anexa D, adaptat corespunzator;
    d) procesul-verbal mentionat la lit. c) va fi prezentat conducerii ISCIR - INSPECT, care va analiza si va lua decizia corespunzatoare privind avizarea cursului; decizia va fi comunicata unitatii de specialitate organizatoare a cursului; comunicarea oficiala va fi insotita de un exemplar al procesului-verbal mentionat anterior si de un exemplar al documentelor mentionate la pct. O.5.1 lit. a) - f) si acceptate conform prevederilor pct. O.5.2 lit. a); acest exemplar din documentele care au stat la baza avizarii cursului, impreuna cu dosarele personale ale candidatilor, se pastreaza de catre unitatea de specialitate organizatoare a cursului care raspunde de corectitudinea completarii si pastrarii acestora, conform legislatiei in vigoare;
    e) un exemplar al documentelor mentionate la pct. O.5.1 lit. a) - e), impreuna cu un exemplar al procesului-verbal mentionat la pct. O.5.2 lit. c), se pastreaza la ISCIR - INSPECT, ca anexa la copia comunicarii.
    O.5.3. Se pot efectua modificari ulterioare in documentele care au stat la baza avizarii cursului, numai in intervalul de 10 zile mentionat la pct. O.5.1 alin. 1, numai la solicitarea scrisa si motivata a unitatii de specialitate organizatoare a cursului si numai cu avizul ISCIR - INSPECT.
    O.5.4. Verificarile care stau la baza avizarii cursurilor reprezinta raportul de evaluare a capabilitatii profesionale si a legalitatii unitatii de specialitate organizatoare a cursurilor.
    Avizarea cursurilor se efectueaza de catre ISCIR - INSPECT pentru fiecare curs (sesiune de cursuri).
    O.5.5. Inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT vor efectua pe parcurs verificari privind modul in care se desfasoara cursurile, luand masurile care se impun, mergand pana la anularea avizului de curs.

    O.6. Examinarea cursantilor si eliberarea carnetului de autorizare
    O.6.1. Unitatea de specialitate organizatoare a cursurilor va asigura urmarirea frecventei participarii cursantilor la lectiile teoretice si practice tinute si verificarea nivelului de insusire a cunostintelor teoretice si practice predate. Pe aceasta baza unitatea de specialitate va elibera cursantilor, la incheierea stagiului de pregatire, adeverinte de absolvire. Adeverinta de absolvire a cursurilor (formular conform modelului din anexa Q) constituie act doveditor pentru indeplinirea uneia dintre conditiile de participare la examenul de autorizare de catre ISCIR - INSPECT, conform pct. O.3.3 lit. d).
    O.6.2. Data si locul examinarii, in vederea autorizarii de catre ISCIR - INSPECT, propuse de unitatea organizatoare a cursurilor, precum si numarul candidatilor care vor participa la examen vor fi comunicate, in scris, la ISCIR - INSPECT, cu cel putin 10 zile inainte, de catre conducerea unitatii de specialitate care a organizat cursurile. ISCIR - INSPECT va confirma unitatii de specialitate data exacta la care se va face examinarea candidatilor.
    O.6.3. Examinarea candidatilor se face de catre o comisie tehnica compusa din:
    a) delegatul ISCIR - INSPECT - presedintele comisiei;
    b) responsabilul cursului;
    c) responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a ascensoarelor, autorizat de ISCIR - INSPECT, al agentului economic detinator unde au loc examinarile practice;
    d) unul sau mai multi lectori ai cursului.
    O.6.4. Inainte de inceperea examenului comisia de examinare va verifica:
    a) daca au fost respectate prevederile pct. O.3.3 si O.5;
    b) catalogul cursului de specializare;
    c) adeverintele de absolvire a cursului, prevazute la pct. O.6.1 si intocmite conform modelului din anexa Q;
    d) adeverintele de practica pe ascensoare de tipul celor pentru care se solicita autorizarea, intocmite conform modelului din anexa R;
    e) existenta unei fotografii marimea 3/4 cm pentru fiecare candidat.
    Candidatii care au dosare incomplete nu vor fi primiti la examen.
    O.6.5. Examenul de autorizare consta dintr-o proba teoretica si o proba practica, avand ca scop verificarea insusirii cunostintelor prevazute in programa analitica a cursului de specializare si a dobandirii deprinderilor practice necesare pentru deservirea unui ascensor de tipul celui pentru care se solicita autorizarea. Lucrarea scrisa se anexeaza la dosarul candidatului mentionat la pct. O.5.1 lit. f).
    O.6.6. Pentru a fi autorizat de catre ISCIR - INSPECT candidatul trebuie sa fie declarat admis atat la proba teoretica, cat si la proba practica. In cazul in care la una dintre probe a obtinut rezultate nesatisfacatoare, candidatul va fi declarat respins la examen.
    O.6.7. Candidatul respins se poate prezenta la o noua examinare in termen de maximum un an de la terminarea cursului. In aceasta perioada candidatul isi va imbunatati pregatirea teoretica si va efectua un nou stagiu de practica, confirmat prin eliberarea unei noi adeverinte de practica, conform modelului din anexa R.
    O.6.8. Rezultatele examenelor vor fi consemnate de comisie intr-un proces-verbal tip, conform modelului din anexa S, care va purta un numar dat de inspectorul de specialitate al ISCIR - INSPECT. Un exemplar al procesului-verbal va fi luat de inspectorul de specialitate al ISCIR - INSPECT care a participat la examene.
    O.6.9. Pe baza datelor din procesul-verbal, ISCIR - INSPECT va elibera candidatilor care au reusit la examen un carnet de autorizare tip, conform modelului din anexa T, in care se va inscrie tipul ascensorului pentru a carui deservire este autorizat absolventul.
    Carnetul de autorizare se inmaneaza de catre ISCIR - INSPECT absolventilor care au reusit la examen, sub semnatura de primire.
    Inmanarea carnetelor de autorizare se poate face si de catre unitatea de specialitate care a organizat cursul de specializare, in cazuri exceptionale, cand ISCIR - INSPECT a transmis acesteia carnetele de autorizare printr-un delegat al sau sau cu adresa de insotire. Evidenta carnetelor de autorizare eliberate se va tine la unitatea ISCIR - INSPECT emitenta.
    O.6.10. In cazul pierderii carnetului de autorizare, in baza unei cereri scrise din partea posesorului, la care se va anexa dovada publicarii pierderii carnetului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, conform prevederilor legale aplicabile in astfel de cazuri, unitatea ISCIR - INSPECT emitenta va elibera un nou carnet de autorizare (duplicat).

    O.7. Verificari periodice
    O.7.1. Persoanele autorizate in conformitate cu prevederile prezentei anexe au obligatia sa se prezinte din 2 in 2 ani la examinarea medicala, prezentand rezultatul comisiei mentionate la pct. O.7.3.
    O.7.2. Pentru improspatarea cunostintelor profesionale persoanele autorizate conform prezentei anexe vor fi instruite periodic, o data cu instructajul de protectia muncii, de catre personalul tehnic de specialitate desemnat pentru acest scop de catre conducerea agentului economic detinator de ascensoare, iar rezultatele instruirii periodice vor fi consemnate intr-un proces-verbal.
    O.7.3. Persoanele autorizate in conformitate cu prevederile prezentei anexe vor fi examinate anual pentru verificarea cunostintelor profesionale si a deprinderilor practice de catre o comisie numita de conducerea agentului economic detinator la care acestea isi desfasoara activitatea.
    Din comisie va face parte obligatoriu si responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI), autorizat de ISCIR, sau delegatul ISCIR - INSPECT, in calitate de presedinte al comisiei.
    In cazul agentilor economici care nu au RSVTI autorizat de catre ISCIR - INSPECT, in comisie va fi cooptat un delegat de la ISCIR - INSPECT in calitate de presedinte al comisiei.
    Rezultatele examinarilor vor fi consemnate intr-un proces-verbal de verificare.
    O.7.4. Persoanelor autorizate in conformitate cu prevederile prezentei anexe, care practica activitatea de liftier pentru care detin carnet de autorizare si nu se prezinta la examinarile mentionate la pct. O.7.1 si O.7.3, sau persoanelor autorizate care in urma examinarilor respective obtin rezultate necorespunzatoare li se vor retrage carnetele de autorizare de catre agentul economic detinator de ascensoare unde lucreaza posesorii carnetelor, pe timp limitat sau definitiv, dupa caz.
    In cazul initierii procedurii de retragere definitiva a carnetelor de autorizare eliberate de ISCIR - INSPECT, agentii economici detinatori care intentioneaza sa aplice o astfel de masura vor depune carnetele retrase la unitatea ISCIR - INSPECT emitenta, comunicand in scris si motivele retragerii acestora.
    Retragerea carnetului de autorizare ramane definitiva numai dupa confirmarea scrisa a acesteia de catre unitatea ISCIR - INSPECT in cauza.
    O.7.5. Persoanele care au intrerupt mai mult de un an practicarea efectiva a activitatii de liftier pentru care sunt autorizate pot sa reia practicarea activitatii respective numai cu conditia respectarii prevederilor pct. O.7.1 si O.7.3.
    O.7.6. Persoanelor autorizate transferate de la alti agenti economici detinatori li se poate incredinta deservirea ascensoarelor de tipul celor pentru care sunt autorizate numai dupa efectuarea unui instructaj de specialitate si a unei practici de acomodare de minimum 16 ore, in raport cu complexitatea ascensorului, si numai dupa examinarea acestora conform prevederilor pct. O.7.3.
    Pregatirea teoretica si practica se va face pe baza unei programe analitice intocmite de agentul economic detinator si avizate de RSVTI autorizat de ISCIR - INSPECT.

    O.8. Sanctionarea personalului autorizat
    O.8.1. Personalul autorizat in conformitate cu prevederile prezentei anexe poate fi verificat de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT, precum si de catre organele in drept ale agentului economic detinator, la locul de munca, in timpul efectuarii activitatilor de deservire si/sau manevrare a ascensoarelor, cu privire la modul cum isi indeplineste sarcinile de serviciu si cum aplica cunostintele teoretice si practice.
    Verificarea se va efectua in prezenta RSVTI sau a altor persoane competente desemnate de conducerea agentului economic. In cazul in care in urma verificarilor efectuate se constata deficiente tehnice la ascensoare, datorate personalului de deservire si/sau manevrare autorizat, ori alte abateri care pericliteaza securitatea in functionare a ascensoarelor, in functie de gravitatea lor, se vor lua urmatoarele masuri:
    a) sesizarea conducerii agentului economic detinator pentru aplicarea de sanctiuni prevazute in regulamentul de ordine interioara;
    b) consemnarea in carnetul de autorizare a abaterii constatate;
    c) aplicarea unei amenzi, in cazul in care abaterea se incadreaza in prevederile legislatiei in vigoare privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor;
    d) retragerea carnetului de autorizare pe timp limitat sau definitiv, in functie de gravitatea abaterii comise;
    e) retragerea definitiva a carnetului dupa comiterea a 5 abateri consemnate in carnetul de autorizare.
    Abaterile consemnate in carnetul de autorizare vor fi aduse la cunostinta unitatii ISCIR - INSPECT emitente pentru a fi inregistrate in evidenta tehnica a acesteia.
    Masurile prevazute la lit. a) si b) se vor lua pe baza procesului-verbal de verificare intocmit de cei care constata abaterile.
    Masurile prevazute la lit. c), d) si e) se vor aplica numai de catre ISCIR - INSPECT, pe baza procesului-verbal de verificare intocmit de inspectorul de specialitate al ISCIR - INSPECT.
    Masurile precizate la lit. d) si e) vor fi aduse la cunostinta persoanelor sanctionate, in scris, si vor fi, in prealabil, aprobate de conducerea ISCIR - INSPECT.
    Deciziile de aplicare a masurilor precizate la lit. d) si e) pot fi contestate de persoanele sanctionate, in termen de 15 zile de la comunicarea scrisa a acestora, la conducerea ISCIR - INSPECT.
    O.8.2. In cazul in care personalul autorizat se prezinta la locul de munca sub influenta alcoolului sau deserveste ascensorul necorespunzator, astfel incat pericliteaza securitatea in functionare a acestuia, conducerea agentului economic detinator, pe langa sanctiunile prevazute in regulamentul de ordine interioara, poate retrage carnetul de autorizare pe termen limitat sau definitiv.
    Retragerea definitiva a carnetului de autorizare devine definitiva numai dupa confirmarea scrisa transmisa de ISCIR - INSPECT agentului economic detinator care a initiat aceasta masura de sanctionare.
    O.8.3. Carnetele de autorizare retrase definitiv se depun la unitatea ISCIR - INSPECT emitenta.

    O.9. Dispozitii finale
    O.9.1. Carnetele de autorizare eliberate de agentii economici detinatori de ascensoare nu mai sunt valabile.
    Carnetul de autorizare eliberat de agentul economic detinator de ascensoare tine loc de adeverinta de practica si de adeverinta de absolvire a cursului de specializare, pe tipul de ascensor respectiv, urmand ca posesorul carnetului sa se prezinte la examen, in vederea autorizarii de catre ISCIR - INSPECT, in fata comisiei mentionate la pct. O.3.2.
    Conditia de mai sus este aplicabila numai carnetelor de autorizare eliberate de agentii economici detinatori pana la data de 1 septembrie 2001.
    O.9.2. Personalul autorizat conform prevederilor prezentei anexe este obligat sa poarte permanent, la locul de munca, carnetul de autorizare asupra sa. Lipsa carnetului de autorizare, la verificarea efectuata de catre persoanele indreptatite, este echivalenta cu exploatarea ascensoarelor de catre personal neinstruit si neautorizat de ISCIR - INSPECT pentru deservire si/sau manevrare si se sanctioneaza conform prevederilor legale.
    O.9.3. In cazul uzurii avansate sau deteriorarii accidentale a carnetului de autorizare eliberat de ISCIR - INSPECT, in baza unei cereri scrise si motivate ISCIR - INSPECT va elibera alt carnet de autorizare, pentru inlocuirea celui uzat, cu conditia depunerii carnetului de autorizare uzat la ISCIR - INSPECT.
    O.9.4. Orice modificare, adaugare sau stersatura efectuata in carnetul de autorizare, neinregistrata in evidenta tehnica a unitatii ISCIR - INSPECT emitente si fara semnatura si stampila inspectorului de specialitate al ISCIR - INSPECT, care a efectuat cele de mai sus, atrage anularea carnetului de autorizare si sanctionarea celui vinovat conform legii.
    O.9.5. Nerespectarea prevederilor prezentei anexe de catre persoanele autorizate sau folosirea, de catre agentii economici detinatori, de personal fara instruire si neautorizat la exploatarea ascensoarelor care, conform prevederilor prescriptiei tehnice PT R6 - 2002, necesita personal de deservire instruit si autorizat va fi sanctionata conform legislatiei in vigoare, pe baza proceselor-verbale de constatare intocmite de inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT.
    O.9.6. Nerespectarea prevederilor prezentei anexe se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.

    ANEXA P
    la prescriptia tehnica

                           PROGRAMA ANALITICA
pentru cursul de pregatire in vederea autorizarii liftierilor

    Generalitati
    P.1. ISCIR - INSPECT examineaza candidatii si elibereaza autorizatia de liftier deserventilor si/sau manevrantilor de ascensoare prevazute sa functioneze cu insotitor.
    P.2. Stagiul minim necesar de practica pentru obtinerea autorizatiei de liftier este de 20 de ore. Aceasta practica consta in deservirea efectiva a ascensorului sub supravegherea liftierului autorizat (supraveghetor), fiecare candidat fiind repartizat la un anumit ascensor. Este interzisa efectuarea practicii, in acelasi timp, de catre mai multi candidati la un singur ascensor.
    P.3. In cadrul programului de efectuare a practicii stabilite prin cursul de pregatire candidatii vor trebui sa efectueze in mod obligatoriu cel putin urmatoarele manevre si lucrari practice:
    a) manevre de punere in functiune si de oprire a ascensorului;
    b) aducerea persoanelor la palier in cazul opririi cabinei intre statii ca urmare a intreruperii alimentarii cu energie electrica.

    Programa analitica pentru cursul de pregatire in vederea autorizarii liftierilor
________________________________________________________________________________
                 I Partea teoretica si practica                Numarul orelor
                                                                 de predare
                                                             ___________________
                                                             Teoretica  Practica
________________________________________________________________________________
a) Notiuni generale                                                4        -
   - Felurile curentului electric; surse de curent folosite
   la instalatia unui ascensor
   - Protectia prin legare electrica la pamant
   - Sigurante, contacte, electromagneti, relee, automate
   de protectie etc.
b) Clasificarea ascensoarelor; descrierea tipurilor uzuale        25        5
   - Clasificarea dupa destinatie, modul de deservire,
   actionare, amplasare; constructie put, viteze etc.
   - Descrierea ansamblurilor partii mecanice (put, cabina,
   cabluri, glisiere, usi, camera troliu, troliu etc.)
   - Descrierea ansamblurilor partii electrice (instalatia
   electrica, sistemele de comanda si actionare, panoul de
   comanda si iluminat etc.)
c) Dispozitive de siguranta                                       15        5
   - Dispozitive de prindere pe glisiere (paracazatoare)
   - Limitatorul de viteza
   - Limitatoare de capat de cursa
   - Contacte electrice de siguranta
   - Broaste cu blocaje electromecanice
   - Frane cu electromagneti sau servomotor
   - Tampoane
d) Responsabilitatile liftierilor                                  3        3
e) Manevrarea si exploatarea ascensoarelor                        14       10
   - Verificarea tehnica a ascensoarelor (autorizare
   periodica si dupa reparatie) si incercari in sarcina
   - Autorizatia de functionare (cartea ascensorului)
   - Registrul de supraveghere si instructiuni de exploatare
   - Regim de lucru
   - Intretinerea, revizia tehnica si repararea ascensoarelor
   - Analiza cauzelor care determina deranjamente mai
   frecvente la ascensoare si masuri ce trebuie luate
   - Modul de executare a comenzilor, comenzi nepermise
f) Avarii si accidente la ascensoare                               2        -
   - Cauzele avariilor si accidentelor
   - Masuri pentru evitarea si eliminarea avariilor si
   accidentelor
g) Tehnica securitatii muncii                                      5        2
   - Legislatia in vigoare privind protectia muncii
   - Echipamentul de protectie
   - Masuri de prim ajutor in caz de avarii, de incendiu si
   in caz de accidente la ascensoare etc.
h) Legislatie, regulamente, instructiuni                           4        -
   - Decretele nr. 587/1973 si nr. 417/1985
   - PT - Colectia ISCIR in vigoare pentru ascensoare si
   pentru autorizarea personalului de deservire
   - Instructiuni tehnice interne intocmite de detinator
i) Educatie                                                        3        -
   - Disciplina in munca; respectarea legislatiei,
   PT - Colectia ISCIR, a normelor de tehnica securitatii
   si protectiei muncii etc.
________________________________________________________________________________

    Recapitulatie:
    I - Partea teoretica .......................... 75 de ore
    Partea practica ............................... 25 de ore
    II - Verificarea insusirii cunostintelor - 1 ora/candidat.

    ANEXA Q
    la prescriptia tehnica

    Model pentru adeverinta de absolvire a cursurilor pentru autorizarea liftierilor

    UNITATEA
    ...........................
    Localitatea ...............

                           ADEVERINTA DE ABSOLVIRE
                           nr. ...... din ........

    Prin prezenta se adevereste ca domnul/doamna ..................., angajat(a) la ...........................*1), ....................., nascut(a) la data de ............... in localitatea ................., sectorul/judetul ............, avand ca studii de baza ...................... si calificarea ................., a urmat si a absolvit cursul de specializare tinut la .......................*2) .................. de la .............. pana la .............. .
    Prezenta adeverinta s-a eliberat pentru a-i servi absolventului la examenul de autorizare de catre ISCIR - INSPECT ca ................*3) ................ .

                Director,                       Responsabil de curs,
         ......................           ................................
           (Numele, prenumele,            (Numele, prenumele si semnatura)
         semnatura si stampila)
------------
    *1) Se vor scrie denumirea agentului economic si localitatea de resedinta.
    *2) Locul de desfasurare a cursului de specializare.
    *3) Se va preciza "activitatea operativa" pentru care a fost instruit absolventul.

    ANEXA R
    la prescriptia tehnica

    Model pentru adeverinta de efectuare a practicii obligatorii pentru autorizarea liftierilor

    UNITATEA
    ...........................
    Localitatea ...............

                           ADEVERINTA DE PRACTICA
                           nr. ...... din ........

    Prin prezenta se adevereste ca domnul/doamna ...................., nascut(a) la data de ............... in localitatea ............., judetul .............., angajat(a) la ........................*1) ................, a efectuat practica la ascensor sub supravegherea domnului/doamnei .........................*2), de la ................ pana la ................, totalizand ..... ore.
    In acest timp domnul/doamna ........................ a depus interes in insusirea deprinderilor practice, a corespuns cerintelor si se poate prezenta la examenul de autorizare.
    Prezenta adeverinta s-a eliberat pentru a-i servi la examenul de autorizare.

                               Responsabil cu supravegherea     Supraveghetor
          Director,                si verificarea tehnica         de practica,
                                      a instalatiilor,
     ......................    .............................  ..................
      (Numele, prenumele,           (Numele, prenumele        (Numele, prenumele
     semnatura si stampila)           si semnatura)              si semnatura)
------------
    *1) Se vor scrie denumirea agentului economic si localitatea de resedinta.
    *2) Se vor scrie numele si prenumele supraveghetorului de practica sub supravegherea caruia s-a efectuat practica.

    ANEXA S
    la prescriptia tehnica

    UNITATEA
    (care a organizat cursul de specializare)
    .........................................
    Localitatea .............................

                             PROCES-VERBAL
                         Nr. ...... din ..........
cu rezultatele obtinute la examenul de autorizare ca liftier a urmatorilor candidati:

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Data nasterii
    B - Locul nasterii (localitatea, judetul)
    C - Pregatirea scolara anterioara
    D - Unitatea la care lucreaza si localitatea
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Numele si|A|B|CNP*1)|C|D|   Rezultatul   | Numarul  |Semnatura|Observatii|
|crt.|prenumele| | |      | | |    obtinut     |carnetului|   de    |          |
|    |         | | |      | | |   la examen    |   de     | primire |          |
|    |         | | |      | | |________________|autorizare|         |          |
|    |         | | |      | | |    Admis (A)   |          |         |          |
|    |         | | |      | | |   Respins (R)  |          |         |          |
|    |         | | |      | | |________________|          |         |          |
|    |         | | |      | | |teoretic practic|          |         |          |
|____|_________|_|_|______|_|_|________________|__________|_________|__________|
|____|_________|_|_|______|_|_|________________|__________|_________|__________|
|____|_________|_|_|______|_|_|________________|__________|_________|__________|

    Dosarele candidatilor de mai sus au fost verificate de catre comisie si gasite complete, iar cele ale candidatilor reusiti, impreuna cu lucrarea scrisa si un exemplar al procesului-verbal, au ramas la unitatea de specialitate organizatoare a cursului.

      Presedintele comisiei,      Directorul unitatii        Responsabil curs,
                                    organizatoare,
       (Numele, prenumele         (Numele, prenumele,        (Numele, prenumele
      semnatura si stampila)     semnatura si stampila)         si semnatura)
      ......................     ......................      ..................

                                                        Alti membri ai comisiei:
                                                         ......................
                                                          (Numele, prenumele
                                                             si semnatura)
------------
    *1) CNP - Cod numeric personal.

    ANEXA T
    la prescriptia tehnica

                        (Coperta carnetului de autorizare)
                                 (Sigla ISCIR)

                                  AUTORIZATIE
    Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat - ISCIR
                         (Pe prima coperta, in interior)

    Posesorul autorizatiei are obligatia sa cunoasca si sa aplice intocmai prevederile Prescriptiilor tehnice - Colectia ISCIR si ale instructiunilor specifice referitoare la exploatarea instalatiilor respective. Acesta trebuie sa se prezinte din 2 in 2 ani la examenul medical si anual la verificarea cunostintelor in fata comisiei din unitatea unde lucreaza.
    Autorizatia este personala, se va pastra permanent asupra posesorului in buna stare si se va prezenta la cererea delegatului ISCIR si a organelor imputernicite ale detinatorului.
    Posesorul autorizatiei nu poate deservi decat instalatii de tipul celor inscrise in autorizatie.
    Este interzisa deservirea instalatiilor daca acestea nu sunt autorizate sa functioneze, exceptand cazurile in care se executa verificari si incercari in vederea punerii in functiune sau omologarii prototipurilor. Autorizatia poate fi retrasa de catre organele oficiale de verificare ale detinatorului cand posesorul este gasit sub influenta alcoolului in timpul serviciului sau cand se constata ca a savarsit abateri grave care pericliteaza securitatea instalatiei si a persoanelor.
    Autorizatia poate fi retrasa de ISCIR, pe baza cererii detinatorului, atunci cand:
    - se constata abateri de la instructiunile de deservire a instalatiilor;
    - personalul are o slaba pregatire in meseria respectiva si da dovada de lipsa de interes in improspatarea cunostintelor profesionale;
    - se constata modificari, adaugari sau stersaturi in carnetul de autorizare, fara viza unitatii ISCIR. Modificarea carnetului de autorizare se considera falsificare de acte publice si se urmareste conform legii;
    - dupa notarea a 5 abateri in carnet, cand se retrage definitiv autorizatia.
    In cazul pierderii carnetului de autorizare persoana in cauza poate obtine un nou carnet de la ISCIR in baza unei cereri scrise vizate de unitatea unde lucreaza, cu conditia publicarii pierderii conform normelor legale privind pierderea actelor oficiale*1).
------------
    *1) In cazul in care este necesar, textul va continua si in interiorul ultimei coperte.
________________________________________________________________________________
                                                                      (Pagina 1)
                                 ROMANIA

    INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SI INSTALATIILOR DE RIDICAT - ISCIR

                               AUTORIZATIE
                             nr. .....*1) ......

                                                   ........*2)
------------
    *2) Numarul autorizatiei se va scrie pe fiecare pagina, in partea de jos.
    *3) In partea de jos, dreapta sau stanga, se va scrie numarul paginii respective (pe toate paginile carnetului).
________________________________________________________________________________
                                                                      (Pagina 2)
    AUTORIZATIE de .................*1) .................
    Numele ..............................................
    Prenumele ...........................................
    Data si locul nasterii ..............................
    CNP ............................*2) .................
    Se autorizeaza sa deserveasca .......................
    din grupa ......... (.............) tipul ......... .
    Eliberata de ...................*3) .................
    .....................................................
    in baza Procesului-verbal nr. ..... din .............
    Delegat ISCIR .......................................

                                (Semnatura si stampila)
                                Nr. ...................
------------
    *1) Completarea carnetului se va face cu tus negru.
    *2) CNP - Cod numeric personal.
    *3) Denumirea unitatii ISCIR emitente.
________________________________________________________________________________
                                                                      (Pagina 3)
                                               Loc pentru fotografie
                                               Semnatura posesorului
    Data eliberarii ....................
    Completat de .......................
    INSPECTOR-SEF ISCIR - INSPECT IT ...........*1) ............
              (numele, prenumele, semnatura, stampila)

                                 Nr. ....
------------
    *1) Localitatea de resedinta.
________________________________________________________________________________
                                                            (Paginile 4, 5 si 6)

                      EXTINDEREA VALABILITATII AUTORIZATIEI

    1. Unitatea ISCIR ................................................
    Nr. proces-verbal si data ........................................
    Se autorizeaza sa deserveasca ....... din grupa .......... (.....)
    tipul .......................

                                 Presedintele comisiei,
                       ..........................................
                        (numele, prenumele, semnatura, stampila)
________________________________________________________________________
    2.
________________________________________________________________________
                              Nr. .........

    NOTA:
    - Textul de la pct. 1 se va repeta de doua ori pe pagina.
________________________________________________________________________________
                                                        (Paginile 7, 8, 9 si 10)

                             EXAMINARI ANUALE
________________________________________________________________________________
       Nr. proces-verbal                                 Presedintele comisiei
             Data             Denumirea detinatorului    (numele, prenumele,
                                                         semnatura, stampila)
________________________________________________________________________________
            *1)
________________________________________________________________________________
                              Nr. .........
------------
    *1) Pe fiecare pagina se vor tipari 5 randuri.
________________________________________________________________________________
                                                             (Paginile 11 si 12)

                                  ABATERI
                        de la normele legale in vigoare
________________________________________________________________________________
        Nr. proces-verbal       Natura abaterii             Organul care a
              Data                Sanctiunea                constatat abaterea
                                                            (numele, prenumele,
                                                            semnatura, stampila)
________________________________________________________________________________
            *1)
________________________________________________________________________________
                              Nr. .........
------------
     *1) Pe fiecare pagina se vor tipari 3 - 5 randuri.
________________________________________________________________________________

    ANEXA U
    la prescriptia tehnica

               AFISE, MARCAJE SI INSTRUCTIUNI DE EXPLOATARE

    U.1. Conditii generale
    Toate afisele, marcajele si instructiunile de utilizare nu trebuie sa poata fi sterse, trebuie sa fie lizibile si usor de inteles (la nevoie, cu ajutorul unor semne sau simboluri). Acestea trebuie sa fie indestructibile, realizate din materiale durabile, asezate in locuri vizibile si redactate in limba romana (sau in mai multe limbi, daca este necesar).

    U.2. Afise si marcaje in cabina
    U.2.1. In cabina trebuie afisate sarcina nominala a ascensorului in kilograme, precum si numarul de persoane.
    Afisul trebuie redactat in felul urmator: "... kg ... PERS".
    Inaltimea minima a caracterelor utilizate pentru afis trebuie sa fie:
    a) 10 mm pentru majuscule si cifre;
    b) 7 mm pentru literele de rand.
    U.2.2. In cabina trebuie afisate numele montatorului si numarul de identificare a ascensorului (seria si anul de fabricatie).

    U.3. Instructiuni de exploatare (utilizare) a ascensorului, afisate in cabina
    Instructiunile de exploatare (utilizare) a ascensorului trebuie sa ofere informatiile necesare despre:
    - exploatarea (utilizarea) normala a ascensorului;
    - operatiunile de salvare a pasagerilor in caz de avarie;
    - interzicerea interventiilor la ascensor din partea persoanelor neautorizate;
    - numarul de telefon al intretinatorului.

    ANEXA V
    la prescriptia tehnica

    RESPONSABILUL CU SUPRAVEGHEREA SI VERIFICAREA TEHNICA A INSTALATIILOR (RSVTI)

    V.1. Agentii economici care detin (exploateaza) ascensoare au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    V.1.1. sa posede prescriptiile tehnice specifice;
    V.1.2. sa pregateasca si sa prezinte ascensoarele, precum si documentatia tehnica la verificarile care se efectueaza de inspectorii de specialitate ai ISCIR - INSPECT sau de RVTA al intretinatorului, in vederea autorizarii functionarii ascensoarelor;
    V.1.3. sa numeasca personal tehnic pentru supravegherea si verificarea tehnica a ascensoarelor (RSVTI), ingineri si tehnicieni de specialitate, in raport cu numarul si complexitatea ascensoarelor, care sa fie autorizat de ISCIR - INSPECT IT in a carei raza are sediul agentul economic; modelul pentru decizia de numire a personalului propus pentru autorizare este prezentat in anexa J; modelul autorizatiei emise de ISCIR - INSPECT este prezentat in anexa K;
    V.1.4. sa ia masuri corespunzatoare, astfel incat personalul tehnic de specialitate propriu autorizat de ISCIR - INSPECT sa-si poata indeplini in bune conditii sarcinile prevazute la pct. V.2 si sa comunice in scris la ISCIR - INPECT IT in a carei raza are sediul agentul economic orice schimbare a personalului tehnic respectiv si sa o definitiveze numai dupa confirmarea acesteia de catre ISCIR - INSPECT.
    V.2. Personalul tehnic autorizat de ISCIR - INSPECT pentru supravegherea si verificarea tehnica a ascensoarelor (RSVTI) are urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa cunoasca legislatia in vigoare, prescriptiile tehnice specifice si standardele in domeniu;
    b) sa participe la testarile si intrunirile periodice organizate de ISCIR - INSPECT;
    c) sa intocmeasca si sa tina la zi un registru de evidenta a ascensoarelor, conform modelului din anexa N;
    d) sa urmareasca pregatirea ascensoarelor, echipamentelor si sarcinilor de incercare necesare pentru verificarea tehnica oficiala si sa participe la efectuarea acesteia;
    e) sa supravegheze ca ascensoarele sa fie folosite in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT R6 - 2002, instructiunile de exploatare si normele de protectia muncii;
    f) sa urmareasca realizarea la termen a dispozitiilor date prin procesele-verbale cu ocazia verificarilor tehnice oficiale, sa examineze in mod regulat registrul de evidenta a supravegherii si sa ia masuri pentru remedierea imediata a defectelor semnalate.

    ANEXA X
    la prescriptia tehnica

                               INSTALATII
    care nu fac obiectul prescriptiei tehnice PT R6 - 2002

    Nu fac obiectul prevederilor prescriptiei tehnice PT R6 - 2002 urmatoarele instalatii care sunt reglementate prin alte prescriptii tehnice:
    a) ascensoarele cu schip;
    b) ascensoarele pentru santierele de constructii;
    c) ascensoarele de constructie speciala pentru materiale;
    d) trapele de scena, trapele de decoruri si instalatiile de cortine pentru incendiu din salile de spectacole;
    e) instalatiile de transport pe cablu, inclusiv instalatiile de transport pe plan inclinat, pentru transport public sau privat de persoane;
    f) scarile rulante;
    g) elevatoarele;
    h) ascensoarele instalate pe masini industriale si utilizate exclusiv pentru accesul la punctul de lucru;
    i) ascensoarele multicelulare cu miscare continua (pater noster);
    j) ascensoarele montate in constructii speciale;
    k) ascensoarele din puturile minelor;
    l) ascensoarele de pe constructii plutitoare sau de pe nave;
    m) ascensoarele special proiectate si construite cu destinatie militara si pentru politie si ordine publica;
    n) ascensoarele pentru interventii in caz de incendiu;
    o) ascensoarele instalate in mijloace de transport;
    p) trenuri cu cremaliera.
    Instalatiile mentionate la lit. i)   p) vor fi supuse prevederilor prescriptiilor tehnice elaborate de ministerele sau agentii economici in administrarea carora se afla instalatiile.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 577/2002

 
08.05.2012 16:19:46  Anonim  a scris :
In luna in care se efectueaza revizia generala se executa si intretinerea lunara?
   
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 577/2002
Ordin 1404 2010
pentru aprobarea prescripţiilor tehnice PT R1-2010 „Maşini de ridicat (macarale, mecanisme de ridicat, stivuitoare, platforme autoridicătoare şi platforme ridicătoare pentru persoane cu dizabilităţi, elevatoare pentru vehicule şi maşini de ridicat de tip special)“, PT R2-2010 „Ascensoare electrice şi hidraulice de persoane, de persoane şi mărfuri sau de mărfuri cu comandă interioară“, PT R3-2010 „Verificarea în utilizare a elementelor de transmitere a mişcării, a elementelor/dispozitivelor de legare/prindere şi a elementelor de tracţiune a sarcinii utilizate la instalaţii de ridicat: cabluri, cârlige, lanţuri, benzi textile, funii şi altele asemenea“, PT R8-2010 „Scări şi trotuare rulante“
Ordin 488 2004
pentru modificarea si completarea Prescriptiei tehnice PT R6-2002, editia 1, "Cerinte tehnice privind montarea, punerea in functiune, exploatarea, repararea si verificarea tehnica a ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane si/sau de materiale", aprobate prin Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 577/2002
Ordin 122 2003
pentru completarea si modificarea Prescriptiei tehnice PT R 6 - 2002, editia 1, "Cerinte tehnice privind montarea, punerea in functiune, exploatarea, repararea si verificarea tehnica a ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane si/sau de materiale", aprobata prin Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 577/2002
Ordin 85 2003
pentru modificarea pct. I.3.1 din anexa I la Prescriptia tehnica PT R6-2002, editia I
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu