Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 7 din 18 august 2008

privind modificarea si completarea Ordinului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 620 din 25 august 2008



Având în vedere prevederile art. 153 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, ale art. 18 şi 47 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006, şi ale art. 34 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, ale art. 72 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006, şi ale art. 461 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

Banca Naţională a României emite următorul ordin:

Art. I. - Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, prevăzute în anexa la Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 5/2005, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.182 bis din 28 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, se modifică şi se completează potrivit prevederilor cuprinse în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. II. - Concordanţele dintre unele conturi din planul de conturi prevăzut de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificările şi completările ulterioare, utilizate de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar până la data de 31 decembrie 2007, şi conturile prevăzute de Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, aprobate prin Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 5/2005, cu modificările şi completările ulterioare, prezentate în anexa nr. 2 la Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 1/2008 privind modificarea şi completarea Ordinului guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, se modifică şi se completează potrivit prevederilor cuprinse în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. III. - (1) Prevederile prezentului ordin sunt aplicabile începând cu exerciţiul financiar al anului 2009.

(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), instituţiile financiare nebancare pot aplica modificările şi completările aduse Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, la pct. 23, 24 şi pct. 27 lit. b) din anexa nr. 1, începând cu exerciţiul financiar al anului 2008.

(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), instituţiile financiare nebancare vor aplica prevederile pct. 20 din anexa nr. 1 cel târziu începând cu data de 31 martie 2009, perioadă în care vor proceda la adaptarea corespunzătoare a sistemelor informatice.

(4)  Prin derogare de la prevederile alin. (1), Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar aplică prevederile prezentului ordin începând cu situaţiile financiare ale anului 2008.

Art. IV. - Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.182 şi 1.182 bis din 28 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezentul ordin, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Art. V. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Florin Georgescu

ANEXA Nr. 1

REGLEMENTĂRI CONTABILE

conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit

1. In cuprinsul Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, sintagma „provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu clientela, precum şi din operaţiuni între instituţiile financiare nebancare şi instituţiile de credit" se înlocuieşte cu sintagma „provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu clientela, operaţiuni între instituţiile financiare nebancare şi instituţiile de credit, precum şi între Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar şi instituţiile de credit, societăţile financiare sau alte instituţii".

2. La punctul 87, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„87. (1) Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economică se efectuează în mod sistematic, reducându-se valoarea contabilă a acestora. Valoarea contabilă a acestor active este valoarea care este prezentată în bilanţ, fiind reprezentată de costul de achiziţie, costul de producţie sau alte valori care substituie costul, diminuate cu amortizarea cumulată până la acea dată, precum şi cu pierderile cumulate din depreciere."

3. După punctul 99 se introduce un nou punct, punctul 991, cu următorul cuprins:

„991. (1) Exemple de costuri care se efectuează în legătură cu construcţia unei imobilizări corporale, direct atribuibile acesteia, sunt:

a)  costurile reprezentând salariile angajaţilor, contribuţiile legale şi alte cheltuieli legate de acestea;

b) cheltuieli materiale;

c) costurile de amenajare a amplasamentului;

d) costurile iniţiale de livrare şi manipulare;

e) costurile de instalare şi asamblare;

f) cheltuieli de proiectare şi pentru obţinerea autorizaţiilor;

g) onorariile profesionale plătite avocaţilor şi experţilor etc.

(2)  In costul unei imobilizări corporale pot fi incluse şi costurile estimate iniţial cu demontarea şi mutarea acesteia la scoaterea din evidenţă, precum şi cu restaurarea amplasamentului pe care este poziţionată imobilizarea, atunci când aceste sume pot fi estimate credibil şi instituţia are o obligaţie legată de demontare, mutare a imobilizării corporale şi de refacere a amplasamentului.

(3) Costurile estimate cu demontarea şi mutarea imobilizării corporale, precum şi cele cu restaurarea amplasamentului se recunosc în valoarea acesteia, în corespondenţă cu contul de provizioane corespunzător, 555 «Provizioane pentru dezafectarea imobilizărilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea»."

4. La punctul 1001, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

„(2) Cheltuielile efectuate în legătură cu imobilizările corporale utilizate în baza unor contracte de închiriere, locaţie de gestiune şi a altor contracte similare, prin care se transferă dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadă de timp, fără a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, se evidenţiază în contabilitatea instituţiei care Ie-a efectuat, la imobilizări corporale sau drept cheltuieli în perioada în care au fost efectuate, în funcţie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate în legătură cu imobilizările corporale proprii."

5. La punctul 1003, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

„(2) Dacă o instituţie recunoaşte în valoarea contabilă a unei imobilizări corporale costul unei înlocuiri parţiale (înlocuirea unei componente), atunci aceasta scoate din evidenţă valoarea contabilă a părţii înlocuite, cu amortizarea aferentă, dacă dispune de informaţiile necesare."

6.  La punctul 103, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„103. (1) Instituţiile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu.

Amortizarea calculată pentru imobilizările corporale astfel reevaluate se înregistrează în contabilitate începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.

Evaluările efectuate cu ocazia reorganizărilor de instituţii (fuziuni, divizări) nu constituie reevaluare în sensul prezentelor reglementări contabile, aceste evaluări efectuându-se în scopul stabilirii raportului de schimb, pentru toate elementele de bilanţ."

7. La punctul 1161, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

„(4) O obligaţie curentă este o obligaţie legală, contractuală sau implicită.

In înţelesul prezentelor reglementări:

a)  o obligaţie legală sau contractuală este obligaţia care rezultă:

- dintr-un contract (în mod explicit sau implicit);

- din legislaţie; sau

- din alt efect al legii;

b)  o obligaţie implicită (de exemplu, obligaţia prin care o instituţie se angajează să efectueze plăţi compensatorii personalului disponibilizat) este obligaţia care rezultă din acţiunile unei instituţii în cazul în care:

- prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisă a instituţiei sau dintr-o declaraţie suficient de specifică, instituţia a indicat partenerilor săi că îşi asumă anumite responsabilităţi; şi

- ca rezultat, instituţia a indus partenerilor ideea că îşi va onora acele responsabilităţi."

8.  La punctul 117, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(4) Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, se înregistrează în conturile de rezerve corespunzătoare în contrapartidă cu contul «Repartizarea profitului». Profitul contabil rămas după această repartizare se preia la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale în contul «Rezultatul reportat», de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinaţii legale. Evidenţierea în contabilitate a destinaţiilor profitului contabil se efectuează după adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor care a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite acţionarilor sau asociaţilor, rezerve şi alte destinaţii, potrivit legii. Instituţiile nu pot reveni asupra înregistrărilor efectuate cu privire la repartizarea profitului."

9.  La punctul 117, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(5) Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, stabilirea ordinii surselor din care se acoperă pierderea contabilă este de competenţa adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie."

10.  La punctul 117, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:

„(6) Inchiderea conturilor «Profit sau pierdere» şi «Repartizarea profitului» se efectuează la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale. Ca urmare, cele două conturi apar cu soldurile corespunzătoare în bilanţul întocmit pentru exerciţiul financiar la care se referă situaţiile financiare anuale."

11.  La punctul 1181, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:

„(41) Corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente nu determină modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii, acestea rămânând aşa cum au fost publicate."

12. Punctul 179 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„179. (1) Situaţiile financiare anuale se întocmesc şi se publică, potrivit legii, în moneda naţională.

(2) Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar ale acestora, calitatea persoanei care a întocmit situaţiile financiare anuale şi numărul de înregistrare în organismul profesional, dacă este cazul.

Calitatea persoanei care a întocmit situaţiile financiare anuale se completează astfel:

-  directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, potrivit legii;

- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România."

13.  La punctul 182, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„182. (1) O copie de pe situaţiile financiare anuale ale instituţiei de credit, aprobate în mod corespunzător, o copie de pe raportul administratorilor pentru exerciţiul financiar respectiv, precum şi de pe raportul auditorilor asupra situaţiilor financiare anuale vor fi trimise de consiliul de administraţie în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar la Banca Naţională a României şi la direcţia teritorială a Ministerului Economiei şi Finanţelor la care instituţia de credit este înregistrată. Situaţiile financiare anuale vor fi trimise la Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere atât în format letric, cât şi electronic."

14.  La punctul 189, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„189. (1) Pct. 179-187 se aplică şi situaţiilor financiare consolidate aprobate, raportului consolidat al administratorilor, precum şi raportului întocmit de persoana responsabilă pentru auditarea situaţiilor financiare consolidate, cu excepţia prevederilor referitoare la depunerea unei copii de pe aceste documente la unităţile teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, precum şi a prevederii referitoare la termenul de transmitere a acestor documente la Banca Naţională a României, care, în cazul situaţiilor financiare consolidate, este de 8 luni de la încheierea exerciţiului financiar."

15.  La punctul 189, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

„(2) Situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate în mod corespunzător, şi raportul consolidat al administratorilor, împreună cu opinia prezentată de persoana responsabilă cu auditarea situaţiilor financiare anuale consolidate, se publică de instituţia care a întocmit situaţiile financiare anuale consolidate, conform legislaţiei în vigoare."

16.  Punctul 19925a se modifică şi va avea următorul cuprins:

„19925a. Imprumuturile primite de Fond de la instituţii de credit, societăţi financiare şi de la alte instituţii, care constituie resurse financiare ale acestuia, respectiv plasamentele efectuate de Fond în depozite la termen, certificate de depozit şi alte instrumente financiare, se înregistrează cu ajutorul conturilor deschise în cadrul Grupei 22 «Operaţiuni între Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar şi instituţiile de credit, societăţile financiare sau alte instituţii»."

17.   Punctul 19949 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„19949. Creanţele şi datoriile instituţiei de credit se înregistrează în contabilitate la valoarea lor nominală.

Creanţele şi datoriile în valută se înregistrează în contabilitate atât în lei, cât şi în valută.

Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.

Din punct de vedere contabil, efectuarea operaţiunii economico-financiare este probată de orice document în care se consemnează aceasta.

In cazul bunurilor achiziţionate însoţite de factură sau de aviz de însoţire a mărfii, urmând ca factura să sosească ulterior, cursul valutar utilizat la înregistrarea în contabilitate este cursul de la data recepţiei bunurilor."

18.   Punctul 19954 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„19954. Contabilitatea decontărilor privind asigurările sociale cuprinde obligaţiile pentru contribuţia la asigurări sociale, contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi contribuţia pentru fondul de şomaj.

Eventualele sume datorate sau care urmează a se încasa în perioadele următoare, aferente exerciţiului în curs, se înregistrează ca alte datorii şi creanţe sociale.

In cadrul decontărilor cu bugetul de stat şi fondurile speciale se cuprind: impozitul pe profit, taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe veniturile de natura salariilor, subvenţiile primite sau de primit, alte impozite, taxe şi varsaminte asimilate, precum şi contribuţii la fonduri speciale (taxe şi varsaminte asimilate).

Taxa pe valoarea adăugată se determină şi se înregistrează în contabilitate potrivit legii.

Impozitul pe venituri de natura salariilor cuprinde totalul impozitelor individuale, calculate potrivit legii.

Subvenţiile primite sau de primit se înregistrează în contabilitate într-un cont distinct.

La alte impozite, taxe şi varsaminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale se cuprind: accizele, impozitul pe clădiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe dividende, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat şi alte impozite şi taxe. Acestea se defalcă în evidenţa analitică pe feluri de impozite, taxe şi varsaminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale.

Reflectarea în contabilitate a accizelor şi fondurilor speciale incluse în preţuri sau tarife se face pe seama conturilor corespunzătoare de datorii, fără a tranzita prin conturile de venituri şi cheltuieli."

19. Punctul 19973 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„19973. Un contract de leasing este un acord prin care locatorul cedează locatarului, în schimbul unei plăţi sau serii de plăţi, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioadă stabilită de timp.

Leasingul financiar este operaţiunea de leasing prin care se transferă substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate asupra activului.

Leasingul operaţional este operaţiunea de leasing ce nu intră în categoria leasingului financiar.

La recunoaşterea în contabilitate a contractelor de leasing vor fi avute în vedere prevederile contractelor încheiate între părţi, precum şi legislaţia în vigoare.

De regulă, un contract de leasing va fi recunoscut ca leasing financiar dacă îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:

- leasingul transferă locatarului titlul de proprietate asupra bunului până la sfârşitul duratei contractului de leasing;

-  locatarul are opţiunea de a cumpăra bunul la un preţ estimat a fi suficient de mic în comparaţie cu valoarea justă la data la care opţiunea devine exercitabilă, astfel încât, la începutul contractului de leasing, există în mod rezonabil certitudinea că opţiunea va fi exercitată;

- durata contractului de leasing acoperă, în cea mai mare parte, durata de viaţă economică a bunului, chiar dacă titlul de proprietate nu este transferat;

- valoarea totală a ratelor de leasing, mai puţin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egală cu valoarea de intrare a bunului, reprezentată de valoarea la care a fost achiziţionat bunul de către finanţator, respectiv costul de achiziţie;

- bunurile ce constituie obiectul contractului de leasing sunt de natură specială, astfel încât numai locatarul le poate utiliza fără modificări majore.

La contabilizarea operaţiunilor de leasing financiar, locatarii trebuie să recunoască aceste operaţiuni ca active şi datorii la o valoare egală, la începutul leasingului, cu valoarea capitalului de rambursat. Reflectarea în contabilitate a activelor aferente operaţiunilor de leasing financiar se efectuează cu ajutorul conturilor de imobilizări necorporale şi imobilizări corporale; evidenţierea în contabilitate a datoriilor aferente bunurilor primite în regim de leasing financiar se realizează cu ajutorul contului «Datorii din operaţiuni de leasing financiar», iar dobânzile de plătit (calculate şi neajunse la scadenţă) corespunzătoare datoriilor din operaţiuni de leasing financiar, aferente exerciţiului în curs, se înregistrează în contabilitate periodic (obligatoriu lunar) sau la scadenţa operaţiunilor, dacă fondurile aferente au termen de restituire în cursul lunii, cu ajutorul contului de «Datorii ataşate» corespunzător, în contrapartida contului de cheltuieli.

Locatorii trebuie să recunoască în contabilitate bunurile date în regim de leasing financiar drept creanţe, la o valoare egală cu valoarea bunurilor date în regim de leasing. Reflectarea în contabilitate a creanţelor aferente bunurilor date în regim de leasing financiar se efectuează cu ajutorul contului «Creanţe din operaţiuni de leasing financiar», iar dobânzile de primit (calculate şi neajunse la scadenţă) corespunzătoare creanţelor din operaţiuni de leasing financiar, aferente exerciţiului în curs, se înregistrează în contabilitate periodic (obligatoriu lunar) sau la scadenţa operaţiunilor, dacă fondurile aferente au termen de restituire în cursul lunii, cu ajutorul contului de «Creanţe ataşate» corespunzător, în contrapartida contului de venituri.

La contabilizarea operaţiunilor de leasing operaţional, locatorii trebuie să prezinte bunurile date în regim de leasing operaţional în conturile de imobilizări necorporale şi imobilizări corporale, în conformitate cu natura acestora, iar sumele sau valorile încasate sau de încasat trebuie recunoscute ca venituri (în contul «Venituri din operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare») în contul de profit şi pierdere.

In contabilitatea locatarului, bunurile luate în leasing operaţional sunt evidenţiate în conturi de evidenţă din afara bilanţului, iar valorile plătite sau de plătit trebuie recunoscute ca o cheltuială (în contul «Cheltuieli cu operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare») în contul de profit şi pierdere.

Inregistrarea în contabilitate a amortizării bunului ce face obiectul contractului se efectuează în cazul leasingului financiar de către locatar/utilizator, iar în cazul leasingului operaţional, de către locator/finanţator. Achiziţiile de bunuri imobile şi mobile, în cazul leasingului financiar, sunt tratate ca investiţii, fiind supuse amortizării pe o bază consecventă cu politica normală de amortizare pentru bunuri similare.

Se supun, de asemenea, amortizării investiţiile efectuate la imobilizările corporale care fac obiectul unor contracte de închiriere, locaţie de gestiune şi al altor contracte similare, prin care se transferă dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadă de timp, fără a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, pe durata contractului.

La expirarea contractelor de închiriere, locaţie de gestiune şi a altor contracte similare, prin care se transferă dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadă de timp, fără a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, valoarea investiţiilor efectuate şi a amortizării corespunzătoare se cedează proprietarului imobilizării. In funcţie de clauzele cuprinse în contracte, transferul poate reprezenta o vânzare de active sau o altă modalitate de cedare. Inregistrarea în contabilitate a operaţiunilor se efectuează conform prezentelor reglementări.

Bunurile care fac obiectul unor contracte de închiriere, locaţie de gestiune şi al altor contracte similare, prin care se transferă dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadă de timp, fără a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, precum şi veniturile şi cheltuielile generate de operaţiunile care decurg din contractele respective sunt înregistrate în contabilitate în mod similar cu operaţiunile de leasing operaţional.

Evidenţa cheltuielilor şi a veniturilor aferente contractelor de închiriere, locaţie de gestiune şi altor contracte similare, prin care se transferă dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadă de timp, fără a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, se ţine distinct, pe tipuri de contracte.

O tranzacţie de vânzare a unui activ pe termen lung şi de închiriere a aceluiaşi activ în regim de leasing (leaseback) se contabilizează, în funcţie de clauzele contractului de leasing, astfel:

a) dacă tranzacţia de vânzare şi închiriere a aceluiaşi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzacţia reprezintă un mijloc prin care locatorul acordă o finanţare locatarului, activul având rol de garanţie. Instituţia beneficiară a finanţării (locatarul) nu va recunoaşte în contabilitate operaţiunea de vânzare a activului, nefiind îndeplinite condiţiile de recunoaştere a veniturilor. Activul rămâne înregistrat în continuare la valoarea existentă anterior operaţiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent. Operaţiunea de finanţare va fi evidenţiată cu ajutorul contului «Datorii din operaţiuni de leasing financiar», iar dobânzile de plătit (calculate şi neajunse la scadenţă) corespunzătoare datoriilor din operaţiuni de leasing financiar se înregistrează în contabilitate cu ajutorul contului de «Datorii ataşate» corespunzător, în contrapartida contului de cheltuieli;

b) dacă tranzacţia de vânzare şi închiriere a aceluiaşi activ are ca rezultat un leasing operaţional, instituţia vânzătoare contabilizează o tranzacţie de vânzare, cu înregistrarea scoaterii din evidenţă a activului şi a sumelor încasate sau de încasat. Operaţiunea de închiriere a activului în regim de leasing operaţional se contabilizează de utilizator conform prezentelor reglementări.

In cazul operaţiunilor de leaseback, instituţiile contractante vor prezenta în notele explicative la situaţiile financiare anuale informaţii referitoare la operaţiunile derulate."

20.  După punctul 19973 se introduce un nou punct, punctul 19973a, cu următorul cuprins:

„19973a. In cazul creanţelor de leasing financiar exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei devize, componentele ratelor de încasat, respectiv valoarea principalului (cota-parte din valoarea de intrare a bunului) şi a dobânzii, vor fi consemnate în mod distinct în documentele justificative (facturi), la cursul de facturare prevăzut în contractul de leasing financiar. Diferenţele favorabile/nefavorabile care apar la data facturării respectivelor creanţe vor fi evidenţiate distinct în factură, astfel:

-  pentru contractele în cazul cărora finanţarea a fost acordată în exerciţiul financiar curent vor fi prezentate diferenţele dintre cursul de facturare prevăzut în contractul de leasing financiar şi cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data acordării finanţării;

-  pentru contractele în cazul cărora finanţarea a fost acordată într-un exerciţiu financiar anterior vor fi prezentate diferenţele dintre cursul de facturare prevăzut în contractul de leasing financiar şi cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii exerciţiului financiar precedent.

In situaţia în care data acordării finanţării sau data încheierii exerciţiului financiar precedent este zi nebancară, la calculul respectivelor diferenţe de curs se va avea în vedere cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi bancară anterioară acesteia."

21. Punctul 19981 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„19981. Provizioanele se înregistrează în contabilitate cu ajutorul conturilor din Grupa 55 - Provizioane.

Provizioanele sunt grupate în contabilitatea instituţiilor de credit pe categorii şi se constituie pentru:

- acoperirea riscurilor de executare a angajamentelor prin semnătură (garanţii, avaluri, acceptări şi alte angajamente);

- pensii şi obligaţii similare;

- riscuri de ţară;

- restructurare;

- dezafectarea imobilizărilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea;

- impozite;

- alte provizioane.

Valoarea provizioanelor pentru pensii se stabileşte de către specialişti în domeniu.

Provizioanele pentru restructurare se pot constitui în următoarele situaţii:

a) vânzarea sau încetarea activităţii unei părţi a afacerii;

b) închiderea unor sedii ale instituţiei;

c)  modificări în structura conducerii, de exemplu eliminarea unui nivel de conducere;

d)  reorganizări fundamentale care au un efect semnificativ în natura şi scopul activităţilor instituţiei.

Provizioanele de restructurare, în cazul unei obligaţii legale, se constituie cu respectarea condiţiilor generale de recunoaştere a provizioanelor şi a prevederilor legale.

O instituţie are o obligaţie implicită care determină constituirea unui provizion pentru restructurare atunci când sunt îndeplinite condiţiile generale de recunoaştere a provizioanelor şi instituţia:

a)  dispune de un plan oficial detaliat pentru restructurare, care să stipuleze cel puţin:

- activitatea sau partea de activitate la care se referă;

- principalele locaţii afectate de planul de restructurare;

-   numărul aproximativ de angajaţi care vor primi compensaţii pentru încetarea activităţii, distribuţia şi posturile acestora;

- cheltuielile implicate; şi

- data de la care se va implementa planul de restructurare; şi

b)   a provocat celor afectaţi o aşteptare că va realiza restructurarea prin începerea implementării acelui plan sau prin anunţarea principalelor sale caracteristici celor afectaţi de acesta.

In cazul în care o instituţie începe un plan de restructurare sau anunţă principalele sale caracteristici celor afectaţi numai după data bilanţului, dacă restructurarea este semnificativă şi neprezentarea ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor luate pe baza situaţiilor financiare, este necesară prezentarea de informaţii în acest sens.

Un provizion aferent restructurării va include numai costurile directe generate de restructurare, şi anume cele care:

-   sunt generate în mod necesar de procesul de restructurare; şi

-  nu sunt legate de desfăşurarea continuă a activităţii instituţiei.

Un provizion pentru restructurare nu trebuie să includă costuri precum cele legate de:

- recalificarea sau mutarea personalului permanent;

- marketing; sau

- investiţiile în noi sisteme şi reţele de distribuţie. Aceste cheltuieli  referitoare la administrarea viitoare a activităţii nu reprezintă datorii de restructurare la data bilanţului.

Provizioanele pentru impozite se constituie pentru sumele viitoare de plată datorate bugetului de stat, în condiţiile în care sumele respective nu apar reflectate ca datorie în relaţia cu statul.

Periodic, la data constituirii provizioanelor, precum şi când acestea devin fără obiect, provizioanele se analizează şi se regularizează astfel:

-  prin debitul conturilor de cheltuieli, în cazul majorării provizioanelor;

-  prin creditul conturilor de venituri, când provizioanele trebuie diminuate sau anulate, respectiv când acestea devin parţial ori total fără obiect."

22. La punctul 19981a, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„19981a. (1) Sumele reprezentând resurse financiare ale Fondului, provenite din contribuţiile iniţiale anuale, inclusiv contribuţiile majorate şi speciale ale instituţiilor de credit, încasările din recuperarea creanţelor, donaţiile şi sponsorizările primite, asistenţa financiară, veniturile realizate în calitate de administrator special, administrator interimar şi lichidator al instituţiilor de credit, precum şi alte venituri stabilite conform legii sunt înregistrate cu ajutorul conturilor deschise în cadrul Grupei 56 «Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar» din clasa 5 «Capitaluri proprii, asimilate şi provizioane»".

23.  Punctul 199100 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„199100. In sensul prezentelor reglementări, sunt considerate operaţiuni în devize operaţiunile efectuate într-o altă deviză decât moneda naţională (leu).

In vederea aplicării regulilor privind contabilizarea operaţiunilor în devize, creanţele şi datoriile exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei devize, sunt asimilate elementelor exprimate în devize."

24.  Punctul 199102 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„199102. Contabilizarea operaţiunilor de schimb la vedere sau la termen, precum şi a celorlalte operaţiuni în devize se face pe feluri de devize, cu ajutorul conturilor prevăzute în planul de conturi.

Contabilizarea operaţiunilor aferente creanţelor şi datoriilor exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei devize, se face pe feluri de devize, distinct de celelalte operaţiuni în devize."

25. In capitolul 6 „Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare", nota 7 de subsol, referitoare la contul 555 „Provizioane pentru dezafectarea imobilizărilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea", se modifică şi va avea următorul cuprins:

7) Acest cont apare la instituţiile care au aplicat Reglementările contabile armonizate cu Directiva nr. 86/635/CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate aplicabile instituţiilor de credit, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 1.982/5/2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi la cele care aplică prevederile pct. 991 alin. (3) din prezentele reglementări."

26. Punctul 202 din cadrul capitolului 6 „Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare" se modifică după cum urmează:

a) In cadrul Grupei 60 „Cheltuieli de exploatare", contul sintetic de gradul I 604 „Cheltuieli cu operaţiunile de leasing" se modifică şi se completează astfel:

„A 604 - Cheltuieli cu operaţiuni de leasing, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare

A  6041 - Dobânzi aferente datoriilor din operaţiuni de leasing financiar

A  6042 - Cheltuieli cu operaţiuni de leasing operaţional, chirii,  locaţii de gestiune şi alte contracte similare

A  6049 - Comisioane".

b) In cadrul Grupei 70 „Venituri din activitatea de exploatare", contul sintetic de gradul I 704 „Venituri din operaţiunile de leasing" se modifică şi se completează astfel:

„P  704 - Venituri din operaţiuni de leasing, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare

P 7041 - Dobânzi aferente creanţelor din operaţiuni de leasing financiar

P  7042 - Venituri din operaţiuni de leasing operaţional, chirii,  locaţii de gestiune şi alte contracte similare

P 7048 - Dobânzi din creanţe restante şi îndoielnice P   7049 - Comisioane".

c) In cadrul Grupei 76 „Venituri din provizioane şi recuperări de creanţe amortizate" în cadrul contului sintetic de gradul I 765 „Venituri din provizioane" se introduce următorul cont:

„P 7655 Venituri din provizioane pentru dezafectarea imobilizărilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea"

27. Punctul 204 se modifică şi se completează după cum urmează:

a) Prevederile referitoare la sumele care nu se înregistrează în contul 358 „Imprumuturi primite de la acţionari şi alte împrumuturi" se completează astfel:

„Nu se înregistrează în contul: 

358      - împrumuturi primite de la instituţii de credit

Se înregistrează în contul:

142 «Imprumuturi primite de la instituţii de credit»

274 «Imprumuturi primite de la instituţii de credit»"

b) Conţinutul conturilor 377 „Cheltuieli de plătit" şi 378 „Venituri de primit" se modifică astfel:

„377     - datorii aferente cheltuielilor de plătit care nu se regăsesc în conturile de datorii ataşate:

- dobânzi de plătit (diferenţa dintre dobânzile de plătit şi dobânzile de primit) aferente contractelor swap de rată a dobânzii;

- telefon, electricitate, comisioane pentru angajamente din afara bilanţului;

- alte datorii reprezentând cheltuieli de plătit

378      - creanţe din venituri de primit care nu se regăsesc în conturile de creanţe ataşate:

- dobânzi de încasat (diferenţa dintre dobânzile de încasat şi dobânzile de plătit) aferente contractelor swap de rată a dobânzii;

- comisioane pentru angajamente din afara bilanţului;

- alte creanţe reprezentând venituri de primit"

c) Conţinutul conturilor din Grupa 39 „Provizioane privind operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse" se completează după cum urmează:

„Nu se înregistrează în conturile:

3911    - provizioanele pentru creanţe curente, restante şi îndoielnice din operaţiuni cu titluri de plasament

3912    - provizioanele pentru creanţe curente,  restante şi îndoielnice din operaţiuni cu titluri de investiţii

Se înregistrează în contul:

399 «Provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse»"

d) Conţinutul conturilor din Grupa 49 „Provizioane pentru valori imobilizate" se completează după cum urmează:

„Nu se înregistrează în contul:

499      - provizioanele pentru creanţe restante şi îndoielnice din operaţiuni de leasing financiar

Se înregistrează în contul:

493 «Provizioane pentru operaţiuni de leasing financiar»"

e) Conţinutul contului 5619 „Fond constituit din alte venituri, stabilite conform legii" se completează şi este următorul:

„5619   - fond constituit din alte venituri (venituri realizate în calitate de administrator special, administrator interimar şi lichidator al instituţiilor de credit, precum şi alte venituri stabilite conform legii)."

f)  Conţinutul contului 6042 „Cheltuieli cu operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare" se modifică şi este următorul:

„6042   - cheltuieli cu operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare".

g) Conţinutul contului 6049 „Comisioane" se modifică şi este următorul:

„6049   - cheltuieli cu comisioane aferente operaţiunilor de leasing, contractelor de închiriere, locaţiilor de gestiune şi altor contracte similare".

h) Conţinutul contului 649 „Alte cheltuieli diverse de exploatare" se modifică şi este următorul:

„649     - acest cont înregistrează alte cheltuieli diverse de exploatare, în special: despăgubiri, amenzi, penalităţi, donaţii, subvenţii acordate, sponsorizări, pierderi din debitori diverşi, dobânzi la împrumuturile primite de la acţionari şi la alte împrumuturi, precum şi alte cheltuieli diverse de exploatare."

i) Conţinutul contului 7042 „Venituri din operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare" se modifică şi este următorul:

„7042   - venituri din operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare".

j) Conţinutul contului 7049 „Comisioane" se modifică şi este următorul:

„7049   - venituri din comisioane aferente operaţiunilor de leasing, contractelor de închiriere, locaţiilor de gestiune şi altor contracte similare".

k) Conţinutul contului 7499 „Alte venituri" se modifică şi este următorul:

„7499   -venituri din despăgubiri, amenzi, penalităţi, venituri din donaţii, venituri din vânzarea materialelor şi a altor stocuri şi bunuri, precum şi alte venituri diverse de exploatare (de exemplu, venituri reprezentând tichete de masă restituite de salariaţi)".

l) Lista conturilor deschise în cadrul contului sintetic de gradul I 765 „Venituri din provizioane" din Grupa 76 „Venituri din provizioane şi recuperări de creanţe amortizate" se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Grupa 76 - VENITURI DIN PROVIZIOANE ŞI RECUPERĂRI DE CREANŢE AMORTIZATE

765       -Venituri din provizioane

7651     -Venituri din provizioane pentru riscuri de executare a angajamentelor prin semnătură

7652     -Venituri din provizioane pentru pensii şi obligaţii similare

7653     -Venituri din provizioane pentru risc de ţară

7654     -Venituri din provizioane pentru restructurare

7655     -Venituri din provizioane pentru dezafectarea imobilizărilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea

7656     -Venituri din provizioane pentru impozite

7657     -Venituri din alte provizioane".

m) După conţinutul contului 7654 „Venituri din provizioane pentru restructurare" se introduce conţinutul contului 7655 „Venituri din provizioane pentru dezafectarea imobilizărilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea", cu următorul cuprins:

„7655   - anulări sau diminuări de provizioane pentru dezafectarea imobilizărilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea;".

28. In cadrul capitolului 7 „Formatul bilanţului, contului de profit şi pierdere şi exemple de prezentare a situaţiei fluxurilor de trezorerie, situaţiei modificărilor capitalurilor proprii şi a notelor explicative", nota aferentă fiecăruia dintre cele două exemple privind situaţia modificărilor capitalurilor proprii se modifică si va avea următorul cuprins:

„Nota 1:

Prezentările cifrice, potrivit exemplului de mai sus, trebuie însoţite de informaţii referitoare la:

- natura modificărilor;

- tratamentul fiscal aplicat, acolo unde este cazul;

- natura şi scopul pentru care au fost constituite rezervele;

- orice alte informaţii semnificative.

Nota 2:

Modificările capitalurilor proprii se prezintă pentru cele două exerciţii financiare, precedent şi curent."

29. După capitolul 7 se introduce un nou capitol, capitolul 71 „Formatul Bilanţului şi Contului de profit şi pierdere, aplicabile Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar", cu următorul cuprins:

„CAPITOLUL 71 FORMATUL BILANŢULUI SI CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE, APLICABILE FONDULUI DE GARANTARE A DEPOZITELOR ÎN SISTEMUL BANCARI)

Judeţul______________________________|__|__|__|

Denumirea instituţiei:____________________________

Adresă: localitatea________________, sectorul______

str.________________________________nr._______

Telefon:___________________Fax:_______________

Numărul din registrul comerţului___________________

Forma de proprietate_____________________|__|__|

Activitatea (se va înscrie activitatea preponderentă)___________________________________

Cod clasă CAEN___________________|__|__|__|__|

Codul unic de înregistrare__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|

BILANŢ

încheiat la data de 31 decembrie...........

                                                                                                                   - RON -

ACTIV

Cod poziţie

Nota

Exerciţiul financiar

precedent

încheiat

A

B

C

1

2

Casa

010

Creanţe asupra instituţiilor de credit

020

- la vedere

023

- alte creanţe

026

Creanţe asupra societăţilor financiare sau altor instituţii

030

Efecte publice, obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix

040

- emise de organisme publice

043

- emise de alţi emitenţi, din care:

046

- obligaţiuni proprii

048

Imobilizări necorporale, din care:

050

- cheltuieli de constituire

055

Imobilizări corporale, din care:

060

- terenuri şi construcţii utilizate în scopul desfăşurării activităţilor proprii

065

Alte active

070

Cheltuieli înregistrate în avans şi venituri angajate

080

Total activ:

090

1) Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar întocmeşte şi note explicative, prin aplicarea corespunzătoare a exemplelor de prezentare a notelor explicative prevăzute în cadrul cap. 7.

                                                                                                                   - RON -

PASIV

Cod poziţie

Nota

Exerciţiul financiar

precedent

încheiat

A

B

C

1

2

Datorii privind instituţiile de credit

300

- Imprumuturi primite

303

- la vedere

304

- la termen

305

- Alte datorii

306

- la vedere

307

- la termen

308

Datorii privind societăţile financiare sau alte instituţii

310

- Imprumuturi primite

313

- la vedere

314

- la termen

315

- Alte datorii

316

- la vedere

317

- la termen

318

Datorii constituite prin titluri

320

- obligaţiuni

323

- alte titluri

326

Alte pasive

330

Venituri înregistrate în avans şi datorii angajate

340

Provizioane

350

Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar

360

- Fond constituit din contribuţiile instituţiilor de credit

361

- Fond constituit din încasările din recuperarea creanţelor

363

- Fond constituit din alte resurse - donaţii, sponsorizări, asistenţă financiară

365

- Fond constituit din veniturile din investirea resurselor financiare disponibile

367

- Fond constituit din alte venituri, stabilite conform legii

369

Rezerve

370

Rezerve din reevaluare

380

Rezultatul reportat

- Profit

393

- Pierdere

396

Rezultatul exerciţiului financiar

- Profit

403

- Pierdere

406

Repartizarea profitului

410

Total pasiv:

420

                                                                                                                   - RON -

ELEMENTE ÎN AFARA BILANŢULUI

Cod poziţie

Nota

Exerciţiul financiar

precedent

încheiat

A

B

C

1

2

Datorii contingente

600

Angajamente

610

ADMINISTRATOR,

Numele şi prenumele Semnătura

Ştampila unităţii

ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele

Calitatea

Semnătura

Nr. de înregistrare în organismul profesional

Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar al acestora.

Calitatea persoanei care a întocmit situaţiile financiare anuale se completează astfel:

- directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, potrivit legii;

- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

CONTUL   DE   PROFIT   ŞI   PIERDERE

la data de 31 decembrie.....

                                                                                                                    - RON -

Denumirea indicatorului

Cod poziţie

Nota

Exerciţiul financiar

precedent

încheiat

A

B

C

1

2

Dobânzi de primit şi venituri asimilate, din care:

010

- aferente efectelor publice, obligaţiunilor şi altor titluri cu venit fix

015

Dobânzi de plătit şi cheltuieli asimilate

020

Venituri din comisioane

030

Cheltuieli cu comisioane

040

Profit sau pierdere netă din operaţiuni financiare

050

Alte venituri din exploatare

060

Cheltuieli administrative generale

070

- Cheltuieli cu personalul, din care:

073

- Salarii

074

- Cheltuieli cu asigurările sociale, din care:

075

- cheltuieli aferente pensiilor

076

- Alte cheltuieli administrative

077

Corecţii asupra valorii imobilizărilor necorporale şi corporale

080

Alte cheltuieli de exploatare

090

Corecţii asupra valorii creanţelor şi provizioanelor pentru datorii contingente şi angajamente

100

Reluări din corecţii asupra valorii creanţelor şi provizioanelor pentru datorii contingente şi angajamente

110

Corecţii asupra valorii titlurilor de investiţii

120

Reluări din corecţii asupra valorii titlurilor de investiţii

130

Rezultatul activităţii curente

- Profit

143

- Pierdere

146

                                                                                                                    - RON -

Denumirea indicatorului

Cod poziţie

Nota

Exerciţiul financiar

precedent

încheiat

A

B

C

1

2

Venituri extraordinare

150

Cheltuieli extraordinare

160

Rezultatul activităţii extraordinare

- Profit

173

- Pierdere

176

Venituri totale

180

Cheltuieli totale

190

Rezultatul brut

- Profit

203

- Pierdere

206

Alte impozite ce nu apar în elementele de mai sus

210

Rezultatul net al exerciţiului financiar

- Profit

223

- Pierdere

226

ADMINISTRATOR,

Numele şi prenumele Semnătura

Ştampila unităţii

ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele

Calitatea

Semnătura

Nr. de înregistrare în organismul profesional

Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar ale acestora.

Calitatea persoanei care a întocmit situaţiile financiare anuale se completează astfel:

- directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, potrivit legii;

- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România."

30. Corespondenţa planului de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare cu unele poziţii din formatul Bilanţului şi Contului de profit şi pierdere, prevăzută la cap. 8, se modifică şi se completează astfel:

BILANŢ

COD POZIŢIE

PLAN DE CONTURI

ACTIV

036 - Creanţe asupra instituţiilor de credit - alte creanţe

1113+ 1114+ 1312+1313+ 1412+1512 +ex. 1611 +17312+17313 + 17412 + ex. 17611 +ex. 17811 + ex. 17821 + ex. 1811 + ex. 1821 -ex. 1911 +2722 + 2723 + 2732 + 2752 + ex. 2771 + ex. 2811 + ex. 2821 -ex. 2911 + ex. 30111 + ex. 3811 + ex. 3821 - ex. 399 + ex. 401 + ex. 402 + ex. 4711 + ex. 4712 + ex. 4811 + ex. 4821 - ex. 493 - ex. 499

040 - Creanţe asupra clientelei

ex. 2011 + 2021 + 2031 + 2032 + 2041 + 2042 + 2051 + 2052 + 2061 + 2091 + 2311 + 2312 + 2411 + 2412 + 2511 (solduri debitoare) + 2611 + ex. 2811 + ex. 2821 - ex. 2911 + ex. 30111 + ex. 3811 + ex. 3821 - ex. 399 + ex. 401 + ex. 402 + ex. 4711 + ex. 4712+ ex. 4811+ ex. 4821 - ex. 493 - ex. 499

120-Alte active

311 (solduri debitoare) + 312 + 319 (solduri debitoare) + 333 (solduri debitoare) + 3362 + 341 (sold debitor) + 342 (sold debitor) + 3514+ 35192 + 3521 (sold debitor) + 3522 (sold debitor) + 35262 + 3531 (sold debitor) + 35324 + 35328 (sold debitor) + 3533 (sold debitor) + 3534 + 3536 (sold debitor) + 3538 (sold debitor) + 35392 + 3551 + 3552 + 3556 + 3571 + 361 + 362 + 363 + 365 + 367 + 368 + 371 + 3723 (solduri debitoare) + 3729 (solduri debitoare) + 373 (solduri debitoare) + ex. 379 (solduri debitoare) + ex. 3811 + ex. 3821 - 393 - ex. 399

COD POZIŢIE

PLAN DE CONTURI

PASIV

306 - Datorii privind instituţiile de credit la termen

1121 + 1123 + 1322 + 1323 + 1422 + 1522 + ex. 1621 + 17322 + 17323 + 17422 + ex. 17621 + 2742 + 2762 + ex. 2781 + ex. 30121 + ex. 4721 + ex. 4722

318 -Alte datorii privind clientela la termen

2322 + 2432 + 2521 + 2541 + ex.2621 + ex. 30121 +ex. 4721 + ex. 4722

330-Alte pasive

30271 + 30272 + 3036 + 311 (solduri creditoare) + 313 + 319 (solduri creditoare) + 331 + 332 + 333 (solduri creditoare) + 334 + 335 + 3361 + 341 (sold creditor) + 342 (sold creditor) + 3511 + 3512 + 3513 + 3515 + 3516 + 35191 + 3521 (sold creditor) + 3522 (sold creditor) + 35261 + 3531 (sold creditor) + 35323 + 35328 (sold creditor) + 3533 (sold creditor) + 3536 (sold creditor) + 3538 (sold creditor) + 35391 + 354 + 3561 + 3562 + 3566 + 3581 + 3582 + 3572 + 3723 (solduri creditoare) + 3729 (solduri creditoare) + 373 (solduri creditoare) + 379 (solduri creditoare) + 418 + 508 (sold creditor) + 541

ELEMENTE ÎN AFARA BILANŢULUI

606 - Garanţii şi active gajate

ex. 911 + ex. 913 + ex. 962 + ex. 981

CONTUL   DE   PROFIT   ŞI   PIERDERE

COD POZIŢIE

PLAN DE CONTURI

015 - Dobânzi de primit şi venituri asimilate aferente obligaţiunilor şi altor titluri cu venit fix

70331 + 70341 + 70342 + ex. 7037 + ex. 7038

070 -Alte venituri din exploatare

ex. 7037 + 7042 + 7077 + 7092 + 7093 + 7094 + 7099 + 741 + 746 + 747 + ex. 749 + ex. 765

100 -Alte cheltuieli de exploatare

60322 + ex. 6037 + 6042 + 60749 + 6077 + 6092 + 6093 + 6094 + 6099 + 621 + 641 + 646 + 649 + ex. 665"

31. După capitolul 8 se introduce un nou capitol, capitolul 81 „Exemple de corespondenţă a planului de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare cu formatul Bilanţului şi Contului de profit şi pierdere, aplicabile Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar", cu următorul cuprins:

„CAPITOLUL 81

EXEMPLE DE CORESPONDENTĂ A PLANULUI DE CONTURI APLICABIL INSTITUŢIILOR DE CREDIT SI INSTITUŢIILOR FINANCIARE NEBANCARE CU FORMATUL BILANŢULUI SI CONTULUIDE PROFIT SI PIERDERE, APLICABILE FONDULUI DE GARANTARE A DEPOZIT ELORÎN SISTEMUL BANCAR

BILANŢ

COD POZIŢIE

PLAN DE CONTURI

ACTIV

010 -Casa

101

023 - Creanţe asupra instituţiilor de credit la vedere

2211 (solduri debitoare) + ex. 2233 + ex. 2251 + ex. 2811 + ex. 2821 - ex. 2911 + ex. 3811 + ex. 3821 - ex. 399

026 - Creanţe asupra instituţiilor de credit - alte creanţe

2231 + 2232 + ex. 2233 + ex. 2251 + ex. 2811 + ex. 2821 - ex. 2911 + ex. 3811 + ex. 3821 -ex. 399

030 - Creanţe asupra societăţilor financiare sau altor instituţii

2212 (solduri debitoare) + ex. 2251 + ex. 2811 + ex. 2821 - ex. 2911 + ex. 3811 + ex. 3821 -ex. 399

040 - Efecte publice, obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix

30211 + 30212 + 30251 + 30252 + 30261 + 30262 + 30311 + 30312 + 30351 + 30352 + ex. 30371+ ex. 30372 + 3041 + 3045 + ex. 30471 + ex. 30472 + ex. 3799 + ex. 3811 + ex. 3821 - 39111 - 39112 - 3912 - ex. 399

048 - Efecte publice, obligaţiuni şi alte titluri cu  venit fix emise de  alţi  emitenţi obligaţiuni proprii

ex. 30212 + ex. 30252 + ex. 30312 + ex. 30352 + ex. 30372 + ex. 3799 -ex. 39112

050 - Imobilizări necorporale

431 + 433 + 441 - 4611 - 49211 - 4922

COD POZIŢIE

PLAN DE CONTURI

055 - Imobilizări necorporale cheltuieli de constituire

4412-46112

060 - Imobilizări corporale

432 + 434 + 442 - 4612 - 49212 - 4923

065 - Imobilizări corporale

terenuri şi construcţii utilizate în scopul desfăşurării activităţilor proprii

44211 + 4422 - 46122 - ex. 49231 - 49232

070-Alte active

3514 + 35192 + 3521 (sold debitor) + 3522 (sold debitor) + 35262 + 35324 + 35328 (sold debitor) + 3533 (sold debitor) + 3534 + 3536 (sold debitor) + 3538 (sold debitor) + 35392 + 35516 + 3552 + 3556 + 362 + 363 + 365 + 367 + 368 + 3723 (solduri debitoare) + 3729 (solduri debitoare) + 373 (solduri debitoare) + ex. 379 (solduri debitoare) + ex. 3811 + ex. 3821 - 393 - ex. 399

080 - Cheltuieli   înregistrate   în   avans   şi venituri angajate

22171 + 2237 + 2257 + 2812 + 2817 + 2822 + 2827 - 2912 + 30257 + ex. 30371 + ex. 30372 + ex. 30471 + ex. 30472 + 3557 + 374 + 375 + 378 + 3812 + 3817 + 3822 + 3827 - ex. 399

PASIV

304 - Datorii privind instituţiile de credit - împrumuturi primite la vedere

2211 (solduri creditoare) + ex. 2221

305 - Datorii privind instituţiile de credit - împrumuturi primite la termen

ex. 2221

307 - Alte datorii privind instituţiile de credit la vedere

ex. 2261

308 - Alte datorii privind instituţiile de credit la termen

ex. 2261 + ex. 4721 + ex. 4722

314 - Datorii privind societăţile financiare sau alte instituţii - împrumuturi primite la vedere

2212 (solduri creditoare) + ex. 2222 + ex. 2223

315 - Datorii privind societăţile financiare sau alte instituţii - împrumuturi primite la termen

ex. 2222 + ex. 2223

317 - Alte datorii privind societăţile financiare sau alte instituţii - la vedere

ex. 2261

318 - Alte datorii privind societăţile financiare sau alte instituţii - la termen

ex. 2261 + ex. 4721 + ex. 4722

320 - Datorii constituite prin titluri

3251 + 3261

330-Alte pasive

30271 + 30272 + 3036 + 3511 + 3512 + 3513 + 3515 + 3516 + 35191 + 3521 (sold creditor) + 3522 (sold creditor) + 35261 + 35323 + 35328 (sold creditor) + 3533 (sold creditor) + 3536 (sold creditor) + 3538 (sold creditor) + 35391 + 3562 + 3566 + 3723 (solduri creditoare) + 3729 (solduri creditoare) + 373 (solduri creditoare) + 379 (solduri creditoare) + 541

340 - Venituri înregistrate în avans şi datorii angajate

22172 + 2227 + 2267 + 30277 + 3257 + 3267 + 3567 + 376 + 377 + 4727 + 537

350 - Provizioane

55

360 - Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar

561

361-Fond     constituit     din     contribuţiile instituţiilor de credit

5611

363 - Fond   constituit   din   încasările   din recuperarea creanţelor

5612

365 - Fond   constituit din   alte   resurse  - donaţii, sponsorizări, asistenţă financiară

5613

367 - Fond constituit din veniturile din investirea resurselor financiare disponibile

5614

369 - Fond constituit din alte venituri, stabilite conform legii

5619

COD POZIŢIE

PLAN DE CONTURI

370 - Rezerve

519

380 - Rezerve din reevaluare

516

393 - Profit

581 (sold creditor)

396 - Pierdere

581 (sold debitor)

403 - Profit

591 (sold creditor)

406 - Pierdere

591 (sold debitor)

410 - Repartizarea profitului

592

ELEMENTE ÎN AFARA BILANŢULUI

600 - Datorii contingente

911 +913 + 962 + 981

610 -Angajamente

901 + 903 + 921

CORELAŢII  ÎN   CADRUL   MODELULUI   BILANŢULUI

020 = 023 + 026

040 = 043 + 046

300 = 303 + 306

303 = 304 + 305

306 = 307 + 308

310 = 313 + 316

313 = 314 + 315

316 = 317 + 318

320 = 323 + 326

360 = 361 + 363 + 365 + 367 + 369

090 = 420

090 = 010 + 020 + 030 + 040 + 050 + 060 + 070 + 080

420 = 300 + 310 + 320 + 330 + 340 + 350 + 360 + 370 + 380 + 393 - 396 + 403 - 406 - 410

CONTUL   DE   PROFIT   SI   PIERDERE

COD POZIŢIE

PLAN DE CONTURI

010 - Dobânzi de primit şi venituri asimilate

70331 + 70341 + 70342 + 7036 + 7038 + 7072 + 70951 + 70952 + 70953 + 70954 + 70955

015 - Dobânzi de primit şi venituri asimilate aferente efectelor publice, obligaţiunilor şi altor titluri cu venit fix

70331 + 70341 + 70342 + ex. 7038

020 - Dobânzi de plătit şi cheltuieli asimilate

60341 + 60363 + 60369 + 6041 + 6071 + 6072 + 60951 + 60955

030 - Venituri din comisioane

7039 + 70959

040 - Cheltuieli cu comisioane

6039 + 6049 + 6069 + 60959

050 - Profit sau pierdere netă din operaţiuni financiare

7032 + 70336 + 7061 + 76311 - 60321 - 6033 - 6061 - 66311

060 -Alte venituri din exploatare

7077 + 746 + 7495 + 74991 + ex. 74997 + ex. 765

073 - Cheltuieli cu personalul

611 + 612 + 613 + 617 + ex. 6344 - ex. 74997

074 -Salarii

611 + 613 + ex. 6344 - ex. 74997

075 - Cheltuieli cu asigurările sociale

612

076 - Cheltuieli aferente pensiilor

ex. 612

077-Alte cheltuieli administrative

631 + 632 + 633 + ex. 634 + 635

080 - Corecţii   asupra  valorii   imobilizărilor necorporale şi corporale

644 + 651 + 652 + 6642 - 744 - 7642

090 -Alte cheltuieli de exploatare

60322 + 6042 + 6077 + 6092 + 6093 + 6094 + 621 + 646 + 6491 + 6493 + 6494 + 6497 + ex. 665

100 - Corecţii  asupra valorii  creanţelor şi provizioanelor         pentru  datorii contingente şi angajamente

662 + 6633 + ex. 665 + 667 + 668

110 - Reluări   din   corecţii   asupra   valorii creanţelor   şi   provizioanelor   pentru datorii contingente şi angajamente

762 + 7633 + ex. 765 + 767

120 - Corecţii   asupra   valorii   titlurilor   de investiţii

60342 + 66312

COD POZIŢIE

PLAN DE CONTURI

130 - Reluări   din   corecţii   asupra   valorii titlurilor de investiţii

70343 + 76312

150 - Venituri extraordinare

771

160 - Cheltuieli extraordinare

671

210 - Alte impozite ce nu apar în elementele de mai sus

699

CORELAŢII   IN   CADRUL   MODELULUI   CONTULUI   DE   PROFIT  SI  PIERDERE

070 = 073 + 077

143 = 010 - 020 + 030 - 040 ± 050 + 060 - 070 - 080 - 090 - 100 + 110 - 120 + 130, dacă (010 - 020 + 030 - 040 ± 050 + 060 - 070 - 080 - 090 - 100 + 110 - 120 + 130) > = 0

146 = - (010 - 020 + 030 - 040 ± 050 + 060 - 070 - 080 - 090 - 100 + 110 - 120 + 130), dacă (010 - 020 + 030 - 040 ± 050 + 060 - 070 - 080 - 090 - 100 + 110 - 120 + 130) <  0

173 = 150 - 160, dacă (150 - 160) > = 0

176 = -(150 -160), dacă (150 -160) <  0

203 = 180-190, dacă (180 - 190) > = 0

206 = - (180 - 190), dacă (180 - 190) < 0

223 = 203 - 206 - 210, dacă(203 - 206 - 210) > = 0

226 = - (203 - 206 - 210), dacă (203 - 206 - 210) <  0

223-226 = 203-206-210

CORELAŢII   INTRE   MODELUL   BILANŢULUI   ŞI  AL   CONTULUI   DE   PROFIT   ŞI   PIERDERE

Bilanţ -col. 1 şi 2

Cont de profit şi pierdere - col. 1 şi 2

403

223

406

226"

ANEXA Nr. 2

MODIFICĂRI   ŞI   COMPLETĂRI

ale concordanţelor dintre unele conturi din planul de conturi prevăzut de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificările şi completările ulterioare, utilizate de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar până la data de 31 decembrie 2007, şi conturile prevăzute de Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, aprobate prin Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 5/2005, cu modificările şi completările ulterioare

Conturile prevăzute de Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005, cu modificările şi completările ulterioare

Conturile prevăzute de Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, aprobate prin Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 5/2005, cu modificările şi completările ulterioare

Simbolul contului

Denumirea contului

Simbolul contului

Denumirea contului

2678

Alte creanţe imobilizate

2231

Depozite la termen

2232

Certificate de depozit

3031

Titluri de plasament

3041

Titluri de investiţii

2679

Dobânzi aferente altor creanţe imobilizate

2237

Creanţe ataşate

3037

Creanţe ataşate

3047

Creanţe ataşate

5121

Conturi la bănci în lei

2211

Conturi curente la instituţii de credit

2212

Conturi curente la instituţii financiare

5124

Conturi la bănci în valută

2211

Conturi curente la instituţii de credit

2212

Conturi curente la instituţii financiare

5186

Dobânzi de plătit

22172

Datorii ataşate

5187

Dobânzi de încasat

22171

Creanţe ataşate


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 7/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 7 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu