ORDONANTA Nr. 26 din 22 iulie 1994
privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de
aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 198 din 29 iulie 1994
In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si al art. 1
lit. g) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite
ordonante,
Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:
Art. 1
Personalul din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne,
Ministerul Justitiei - Directia generala a penitenciarelor, Serviciul Roman de
Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul
de Telecomunicatii Speciale are dreptul, in timp de pace, la hrana gratuita.
Art. 2
(1) Hranirea personalului institutiilor publice mentionate la art. 1 se
face, de regula, in natura, in limita unor plafoane calorice diferentiate pe
categorii, care constituie norme de hrana zilnice.
(2) Normele de hrana pe plafoane calorice, categoriile de personal pentru
care se acorda si institutiile publice in care se aplica se aproba prin
hotarare a Guvernului.
(3) Hranirea personalului se face si pe baza de alocatie valorica, cu
aprobarea ministrilor sau a conducatorilor institutiilor publice prevazute la
art. 1.
(4) Rezervistii primesc, pe timpul concentrarii sau mobilizarii, aceleasi
drepturi de hrana ca si militarii activi.
Art. 3
(1) Structura normelor de hrana care se aplica in doua sau mai multe
institutii publice prevazute la art. 1 se stabileste, in mod unitar, de
Ministerul Apararii Nationale impreuna cu celelalte institutii publice, in
limita valorii calorice a fiecarei norme, in concordanta cu nevoile nutritive
ale personalului si in raport cu eforturile depuse in procesul de instruire si
de indeplinire a misiunilor, conditiile de mediu si alti factori specifici.
(2) Structura normelor de hrana specifice Directiei generale a
penitenciarelor se stabileste de Ministerul Justitiei.
Art. 4
(1) Hranirea personalului fiecarei institutii publice prevazute la art. 1
se face, de regula, prin unitatile subordonate.
(2) Hranirea personalului se poate face si prin reciprocitate intre
institutiile publice mentionate la art. 1, potrivit conventiilor incheiate
intre acestea, cu decontarea valorii financiare a normelor de hrana folosite.
(3) In cazurile in care hranirea unor categorii de personal nu se poate
asigura potrivit alin. (1) sau (2), aceasta se va realiza prin agenti
economici, in limita valorii financiare a normei de hrana la care au dreptul,
plus adaosul comercial negociat.
(4) Cadrele militare, militarii angajati pe baza de contract si salariatii
civili care au dreptul la hrana potrivit normelor, atunci cand nu beneficiaza
de hrana preparata, primesc, in locul produselor agroalimentare prevazute de
norme, valoarea financiara neimpozabila a normei de hrana la care au dreptul.
Art. 5
(1) Valoarea financiara a normelor de hrana aprobate prin hotarare a
Guvernului se stabileste si se actualizeaza, in mod unitar, de Ministerul
Apararii Nationale impreuna cu celelalte institutii publice, respectiv de
Ministerul Justitiei, in functie de preturile medii cu care se aprovizioneaza
sortimentele de produse cuprinse in structura normelor de hrana.
(2) Actualizarea valorii financiare a normelor de hrana se face
trimestrial, pe baza evolutiei efective a preturilor la care se aprovizioneaza
produsele agroalimentare, daca rezulta diferente de peste 5% fata de trimestrul
in care s-a stabilit ultima valoare.
Art. 6
(1) Institutiile publice prevazute la art. 1 pot infiinta, in unitatile
subordonate si in garnizoane, popote sau bucatarii de unitate pentru hranirea
personalului din subordine, pentru care cheltuielile de organizare si de
functionare se suporta din creditele bugetare aprobate.
(2) Regulile privind organizarea si functionarea popotelor si bucatariilor
de unitate se aproba de catre ministri sau conducatorii institutiilor publice
respective.
(3) Cheltuielile pentru procurarea produselor agroalimentare necesare
popotelor pentru cadre se acopera din fondurile proprii ale acestora provenite
din sumele incasate de la abonati.
(4) Produsele agroalimentare necesare popotelor pentru cadre se asigura, in
principal, prin depozitele unitatilor militare, la preturile la care acestea au
fost aprovizionate, plus o cota reprezentand cheltuieli de transport si de
aprovizionare.
(5) In situatiile in care prin popotele pentru cadre trebuie sa se asigure
hranirea unor efective mai mari (participanti la convocari, aplicatii, tabere
de odihna, activitati de protocol si altele), se pot acorda avansuri din
creditele bugetare aprobate, in vederea realizarii stocurilor de produse la
nivelul necesarului pentru activitatile ce se vor desfasura, urmand ca
justificarea lor sa se faca la terminarea activitatilor, pe masura recuperarii
contravalorii produselor consumate. De asemenea, se pot constitui stocuri de
siguranta pentru consumul pe timpul iernii, prin procurarea produselor necesare
si achitarea contravalorii ambalajelor aferente produselor aprovizionate.
Art. 7
Cadrele militare permanente, militarii angajati pe baza de contract si
salariatii civili care domiciliaza in localitati rurale sau in puncte izolate
pot primi, pentru ei si membrii lor de familie, unele produse agroalimentare
din depozitele unitatilor, contra cost, la pretul cu care au fost
achizitionate, plus o cota reprezentand cheltuieli de transport si de
aprovizionare.
Art. 8
(1) Pentru asigurarea hranirii efectivelor in situatii neprevazute,
institutiile publice mentionate la art. 1 vor constitui un stoc de siguranta
din produse agroalimentare neperisabile, calculat pentru 30 de zile, peste
cantitatile destinate nevoilor de consum lunare.
(2) In cazul unor unitati sau subunitati izolate, stocul de siguranta
prevazut la alin. (1) poate fi asigurat pentru maximum 7 luni.
(3) Aprovizionarea cu produse pentru iarna, fasole uscata, zahar, orez,
ceai si furaje, se poate face in cantitatile necesare pana la noua recolta,
fara a depasi nevoile de consum pentru un an.
Art. 9
(1) Normele de hrana pentru animalele si pasarile prevazute in statele de
organizare, precum si normele de inzestrare cu bunuri materiale necesare
aprovizionarii, depozitarii si pastrarii produselor agroalimentare, prepararii,
transportului si servirii hranei preparate, sacrificarii animalelor, precum si
cele necesare dotarii dormitoarelor, salilor de cursuri, caminelor de
garnizoana, cabinetelor si altele asemenea cu materiale specifice hranirii
efectivelor, se aproba de catre ministrii sau conducatorii institutiilor
publice mentionate la art. 1.
(2) Institutiile publice prevazute la art. 1 pot constitui stocuri de
siguranta pentru bunurile materiale ce fac obiectul normelor de inzestrare
prevazute la alin. (1), care nu vor depasi 20% din necesarul anual la
materialele destinate servirii hranei si 10% la celelalte bunuri materiale.
Art. 10
(1) Institutiile publice prevazute la art. 1 pot infiinta, in unitatile
subordonate si in garnizoane, gospodarii agrozootehnice care se vor organiza si
vor functiona potrivit normelor aprobate de catre ministrii sau conducatorii
institutiilor respective.
(2) Pentru organizarea, dezvoltarea si functionarea gospodariilor
agrozootehnice, institutiile publice prevazute la art. 1 prevad si utilizeaza
credite bugetare.
(3) Produsele realizate vor fi folosite pentru consum la asigurarea
normelor de hrana si pentru reluarea procesului de productie in cadrul
gospodariilor agrozootehnice. Pana la 5% din cantitatile de produse realizate
se pot consuma, gratuit, pentru imbunatatirea hranirii personalului peste
prevederile normelor de hrana. In situatia depasirii nevoilor de consum,
produsele realizate pot fi valorificate contra cost.
Art. 11
(1) Pentru asigurarea militarilor in termen, elevilor si studentilor cu
unele marfuri (produse alimentare, articole de igiena personala si intretinere,
rechizite si altele asemanatoare) de stricta necesitate, contra cost, unitatile
militare din subordinea institutiilor publice prevazute la art. 1 pot infiinta
puncte de desfacere.
(2) Sumele necesare punctelor de desfacere pentru procurarea marfurilor
prevazute la alin. (1) se pun la dispozitia acestora sub forma de avansuri din
creditele bugetare. Avansurile nejustificate la sfarsitul anului vor fi
reportate in anul urmator.
(3) Valoarea creditelor bugetare necesare functionarii punctelor de
desfacere, competentele si criteriile de acordare a acestora se stabilesc de
catre ministrii sau conducatorii institutiilor publice prevazute la art. 1.
(4) Produsele si marfurile aprovizionate se vor desface la preturile la
care au fost achizitionate.
Art. 12
Sumele incasate potrivit prevederilor art. 4 alin. (2), art. 6 alin. (4),
art. 7 si art. 10 alin. (2) constituie venituri ale bugetului de stat.
Art. 13
(1) Prevederile prezentei ordonante intra in vigoare incepand cu luna iulie
1994.
(2) Decretul-lege nr. 101 din 21 martie 1990, precum si orice alte
dispozitii contrare prevederilor prezentei ordonante se abroga.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneaza:
p. Ministrul apararii
nationale, general-locotenent
Dumitru Cioflina
p. Ministru de interne,
general-locotenent
George Ioan Danescu,
secretar de stat
Ministrul justitiei,
Gavril Iosif Chiuzbaian
Directorul Serviciului Roman
de Informatii,
Virgil Magureanu
Directorul Serviciului
de Informatii Externe,
general-maior Ioan Talpes
Directorul Serviciului
de Protectie si Paza,
colonel Dumitru Iliescu
Directorul Serviciului
de Telecomunicatii Speciale,
colonel Stefan Coman