DECRET
Nr. 370 din 7 decembrie 1988
privind imbunatatirea organizarii activitatii de contractare si achizitionare a
legumelor si fructelor
ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA
ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 63 din 8 decembrie 1988
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:
Art. 1
Pe data de 1 decembrie 1988 se infiinteaza Centrala pentru legume si
fructe, cu sediul in municipiul Bucuresti, in subordinea Ministerului
Agriculturii.
Centrala pentru legume si fructe se infiinteaza prin preluarea
activitatilor corespunzatoare de la Directia generala economica pentru
contractarea, achizitionarea, receptionarea pastrarea si livrarea legumelor,
cartofilor, fructelor si plantelor medicinale din structura organizatorica a
Ministerului Contractarii si Achizitionarii Produselor Agricole, care se
desfiinteaza.
Art. 2
Centrala pentru legume si fructe are ca obiect de activitate:
a) contractarea si achizitionarea, de la toate categoriile de producatori,
a produselor horticole - legume, fructe, cartofi si struguri de masa -
destinate fondului pietei, industrializarii si exportului;
b) livrarea produselor horticole catre unitatile comerciale si ale
industriei alimentare pentru consumul intern, industrializare si export;
c) controlul, la unitatile agricole de stat si cooperatiste producatoare,
al modului de pregatire a terenurilor, aplicarii tehnologiilor, folosirii
semintelor de calitate superioara, asigurarii bazei tehnico-materiale,
respectarii perioadelor optime de recoltare si livrare a legumelor, fructelor,
cartofilor si a strugurilor de masa;
d) asigurarea stocurilor de legume, fructe, cartofi si struguri de masa
pentru aprovizionarea populatiei si constituirea rezervelor pentru perioada de
toamna - iarna;
e) organizarea, indrumarea si urmarirea activitatii de producere si
industrializare a legumelor si fructelor, precum si producerea sucurilor
racoritoare, in unitatile proprii; in perioada de toamna asigura producerea
mustului si livrarea acestuia catre unitatile comerciale, in vederea desfacerii
in piete agroalimentare;
f) organizarea, cu mijloace proprii sau inchiriate, a transportului
produselor horticole.
Art. 3
Centrala pentru legume si fructe este obligata sa contracteze si sa preia:
a) intreaga productie realizata de unitatile agricole de stat;
b) cel putin 70% din productia realizata de unitatile agricole
cooperatiste. Aceste unitati pot vinde centralei produse horticole si peste
cantitatile contractate, beneficiind de aceleasi preturi si avantaje ca si
pentru produsele predate in cadrul contractelor. Dupa indeplinirea obligatiilor
de livrare a produselor horticole la fondul centralizat al statului, unitatile
agricole cooperatiste pot vinde produse horticole in pietele agroalimentare si
prin puncte de desfacere proprii, organizate potrivit legii;
c) produse horticole de la membrii cooperativelor agricole de productie;
d) produse horticole de la celelalte gospodarii ale populatiei.
Centrala pentru legume si fructe va prelua si produsele horticole oferite
de membrii cooperativelor agricole de productie si celelalte gospodarii ale
populatiei, peste cantitatile contractate, pentru care se acorda aceleasi
preturi si avantaje.
Obligatiile anuale de contractare si predare, de catre membrii
cooperativelor agricole de productie si celelalte gospodarii ale populatiei, la
fondul centralizat al statului, a produselor horticole se stabilesc, potrivit
legii, prin planurile de contractare si livrare a produselor agricole.
Pentru cartofi, fructe si struguri obligatiile anuale de contractare si
predare sunt urmatoarele:
A. Cartofi. 5000kg/ha, pentru membrii cooperativelor agricole de productie
si celelalte gospodarii ale populatiei, care, potrivit planului de cultura, au
obligatia sa cultive cartofi.
B. Fructe. Detinatorii de pomi si livezi vor contracta si preda, pentru
fiecare pom roditor, urmatoarele cantitati de fructe:
- mere, pere si piersici 10 kg
- caise si prune 7 kg
- visine si cirese 5 kg
Pomii din curti, in cadrul suprafetelor legal stabilite, nu intra in
calculul obligatiilor de contractare si predare.
Unitatile de contractare si achizitii sunt obligate sa preia si intreaga
cantitate de fructe obtinuta de la arbustii fructiferi (coacaze, afine, zmeura
si altele), oferite de producatori, la preturile legal stabilite.
C. Struguri. Membrii cooperativelor agricole de productie si celelalte
gospodarii ale populatiei care detin vii pe rod vor preda unitatilor
Ministerului Industriei Alimentare, pe baza de contracte, pentru fondul
centralizat al statului, din productia de struguri realizata, in raport cu
soiurile cultivate, urmatoarele cantitati de struguri:
a) Struguri de vita altoita si indigena:
----------------------------------------------------------------------------
Categoria de productivitate si
productia viei pe hectar/kg
-------------------------------------------------
Suprafata detinuta I/10500 II/8500 III/6500 IV/5000
Cantitatea de struguri ce se preda
pe un ar in kg
----------------------------------------------------------------------------
- pana la 50 ari 53 43 33 25
- de la 51 la 100 ari 60 48 37 28
- de la 101 la 150 ari 65 52 40 30
- peste 150 ari 70 56 43 33
----------------------------------------------------------------------------
b) Struguri de vita hibrizi producatori directi:
----------------------------------------------------------------------------
Categoria de productivitate si
productia viei pe hectar/kg
------------------------------------------------
Suprafata detinuta I/9000 II/7500 III/8000 IV/4500
Cantitatea de struguri ce se preda
pe un ar in kg
----------------------------------------------------------------------------
- pana la 50 ari 45 38 30 23
- de la 51 la 100 ari 45 38 30 23
- de la 101 la 150 ari 50 40 33 25
- peste 150 ari 55 45 36 27
----------------------------------------------------------------------------
Vita de vie din curti - in cadrul suprafetei legal stabilite - nu se ia in
calculul suprafetelor pentru care se stabilesc sarcini de contractare si
predare.
Producatorii care vor trece la plantari de vii intensive si vor obtine
productii sporite de strunguri vor contracta si preda, in primii 5 ani de la
intrarea pe rod a viilor, cantitatea de struguri stabilita pentru suprafetele
respective in anul anterior plantarii viilor intensive.
Art. 4
Incheierea, de catre toate categoriile de producatori, a contractelor
anuale de livrare a legumelor de camp, cartofilor, fructelor si strugurilor,
inclusiv pentru culturile succesive si recolta a doua, se face, in mod
obligatoriu, pana al 1 martie.
Art. 5
Unitatile comerciale de stat si cooperatiste se vor aproviziona cu produse
horticole numai de la intreprinderile pentru legume si fructe.
Toate unitatile care organizeaza consumuri colective - restaurante,
cantine, unitati sanitare si altele - se vor aproviziona cu produse horticole
numai de la unitatile comerciale.
Art. 6
Ministerul Agriculturii, directiile generale pentru agricultura si organele
de conducere ale unitatilor agricole socialiste, de stat si cooperatiste poarta
intreaga raspundere pentru producerea, recoltarea, contractarea si livrarea
intregii cantitati de produse horticole, la termenele si in conditiile
stabilite de lege.
Consiliile populare raspund de intreaga activitate de productie agricola,
de buna gospodarire si desfasurare a lucrarilor agricole, de folosirea
rationala si eficienta a fondului funciar, de realizarea planurilor de cultura
si de productie ale unitatilor socialiste, precum si de indeplinirea, de catre
acestea si celelalte categorii de producatori, a obligatiilor de predare a
produselor agricole, potrivit planului si contractelor incheiate. Consiliile
populare organizeaza si conduc evidenta precisa a obligatiilor de contractare
si predare, de catre membrii cooperative agricole de productie si celelalte
gospodarii ale populatiei, a produselor agricole destinate fondului centralizat
al statului.
Art. 7
Centrala pentru legume si fructe functioneaza pe baza autoconducerii
muncitoresti si autogestiunii economico-financiare, are personalitate juridica
si se organizeaza potrivit normelor legale cu privire la organizarea si
conducerea unitatilor socialiste.
Art. 8
Centrala pentru legume si fructe se incadreaza in gradul special de
organizare si grupa IV de ramuri.
Art. 9
Centrala pentru legume si fructe are structura organizatorica prevazuta in
anexa nr. 1* si are in subordine unitatile prevazute in anexa nr. 2.
Numarul maxim de posturi in aparatul propriu al Centralei pentru legume si
fructe este prevazut in anexa nr. 3*.
Art. 10
Activul si pasivul, stabilite pe baza bilantului incheiat la data de 30
noiembrie 1988, impreuna cu indicatorii de plan economici si financiari si
contractele incheiate, trec de la Directia generala economica pentru
contractarea, achizitionarea, receptionarea, pastrarea si livrarea legumelor,
cartofilor, fructelor si plantelor medicinale din structura organizatorica a
Ministerului Contractarii si Achizitionarii Produselor Agricole la Centrala
pentru legume si fructe, pe baza de protocol.
Art. 11
Personalul muncitor care trece la Centrala pentru legume si fructe se
considera transferat in interesul serviciului.
Personalul transferat in interesul serviciului sau trecut in aceiasi
unitate, in functii cu niveluri de retribuire mai mici, precum si personalul
devenit disponibil, ca urmare a aplicarii prevederilor prezentului decret,
beneficiaza de drepturile prevazute la art. 21 din Decretul Consiliului de Stat
nr. 162/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unitatile
economice.
Art. 12
Prevederile Decretului Consiliului de Stat nr. 367/1980 privind unele
masuri pentru utilizarea rationala a personalului din unitatile socialiste, a
caror aplicabilitate a fost prelungita prin Decretul Consiliului de Stat nr.
329/1987, nu se aplica posturilor din unitatile la care si de la care se
transfera personalul ca urmare a prevederilor prezentului decret.
Art. 13
Centrala pentru legume si fructe se doteaza cu un autoturism pentru
transport persoane in interes de serviciu, iar intreprinderile pentru legume si
fructe din subordinea acesteia cu cate un autoturism de teren destinat
transportului de persoane.
Art. 14
Anexa la Decretul Consiliului de Stat nr. 410/1985 se completeaza cu
punctul 20, care va avea urmatorul cuprins:
"20. Personalul muncitor din intreprinderile pentru legume si fructe
din subordinea Centralei pentru legume si fructe".
Art. 15
Comitetul de Stat al Planificarii si Ministerul Finantelor, pe baza
propunerilor Ministerului Agriculturii si Ministerului Contractarii si
Achizitionarii Produselor Agricole, vor supune, spre aprobare, modificarile ce
decurg din aplicarea prezentului decret in planul national unic de dezvoltare
economico-sociala si in volumul si structura bugetului de stat pe anul 1988.
Art. 16
Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentul decret.
Art. 17
Art. 28 lit. b) si pct. II din anexa nr. 3 la Decretul Consiliului de Stat
nr. 3/1988 se abroga; art. 28 alin. 3, art. 30 si anexele nr. 1 si 2 la
Decretul Consiliului de Stat nr. 3/1988 se modifica corespunzator prevederilor
prezentului decret; anexa nr. 3 la Decretul Consiliului de Stat nr. 398/ 1985,
astfel cum a fost modificat si completat prin Decretul Consiliului de Stat nr.
442/1986, se completeaza potrivit prevederilor prezentului decret.
ANEXA 2
LISTA
intreprinderilor pentru legume si fructe din subordinea Centralei pentru legume
si fructe
--------------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea Sediul
crt.
--------------------------------------------------------------------------------
1. Intreprinderea pentru legume si fructe Alba municipiul Alba Iulia
2. Intreprinderea pentru legume si fructe Arad municipiul Arad
3. Intreprinderea pentru legume si fructe Arges municipiul Pitesti
4. Intreprinderea pentru legume si fructe Bacau municipiul Bacau
5. Intreprinderea pentru legume si fructe Bihor municipiul Oradea
6. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Bistrita
Bistrita - Nasaud
7. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Botosani
Botosani
8. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Brasov
Brasov
9. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Braila
Braila
10. Intreprinderea pentru legume si fructe Buzau municipiul Buzau
11. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Resita
Caras - Severin
12. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Calarasi
Calarasi
13. Intreprinderea pentru legume si fructe Cluj municipiul Cluj-Napoca
14. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Constanta
Constanta
15. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Sfantu
Gheorghe
Covasna
16. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Targoviste
Dambovita
17. Intreprinderea pentru legume si fructe Dolj municipiul Craiova
18. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Galati
Galati
19. Intreprinderea pentru legume si fructe Gorj municipiul Targu Jiu
20. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Giurgiu
Giurgiu
21. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Miercurea-Ciuc
Harghita
22. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Deva
Hunedoara
23. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Slobozia
Ialomita
24. Intreprinderea pentru legume si fructe Iasi municipiul Iasi
25. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Baia Mare
Maramures
26. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Drobeta-Turnu
Mehedinti Severin
27. Intreprinderea pentru legume si fructe Mures municipiul Targu Mures
28. Intreprinderea pentru legume si fructe Neamt municipiul Piatra-neamt
29. Intreprinderea pentru legume si fructe Olt municipiul Slatina
30. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Ploiesti
Prahova
31. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Satu Mare
Satu Mare
32. Intreprinderea pentru legume si fructe Salaj municipiul Zalau
33. Intreprinderea pentru legume si fructe Sibiu municipiul Sibiu
34. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Suceava
Suceava
35. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Alexandria
Teleorman
36. Intreprinderea pentru legume si fructe Timis municipiul Timisoara
37. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Tulcea
Tulcea
38. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Vaslui
Vaslui
39. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Ramnicu Valcea
Valcea
40. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Focsani
Vrancea
41. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Bucuresti
Berceni
42. Intreprinderea pentru legume si fructe municipiul Bucuresti
Militari
----------------------------------------------------------------------------
Intreprinderile pentru legume si fructe prevazute in prezenta anexa isi
pastreaza obiectul de activitate, structura organizatorica, gradul de
organizare si grupa de ramuri avute la data prezentului decret.