DECRET
Nr. 77 din 6 martie 1986
privind evaluarea, in camp, a productiei agricole vegetale
ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA
ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 12 din 10 martie 1986
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Evaluarea productiei agricole vegetale se efectueaza in scopul cunoasterii,
urmaririi si inregistrarii evolutiei culturilor, precum si determinarii
cantitative si calitative a productiei. Evaluarea se face in toate unitatile
agricole socialiste, in alte unitati detinatoare de terenuri agricole, precum
si in gospodariile populatiei.
Productia agricola vegetala se evalueaza la produsele prevazute in anexa
nr. 1 "Nomenclatorul produselor agricole vegetale", potrivit normelor
metodologice si tehnice de evaluare prevazute in anexele nr. 2, 3 si 4 la
prezentul decret.
Art. 2
Comitetele si birourile executive ale consiliilor populare raspund de
intreaga activitate de evaluare, in care scop sunt obligate sa asigure
aplicarea intocmai a prevederilor prezentului decret cu privire la evaluarea
productiei agricole vegetale.
CAP. 2
Organizarea activitatii de evaluare a productiei agricole vegetale
Art. 3
Pentru elaborarea si coordonarea lucrarilor de evaluare se organizeaza
Comisia centrala de evaluare a productiei agricole vegetale, care isi
desfasoara activitatea pe langa Consiliul de Ministri.
Comisia este formata din reprezentanti ai conducerilor unor ministere si
organe centrale, prevazuti in anexa nr. 5 a).
Presedintele Comisiei centrale de evaluare a productiei agricole vegetale
este un prim-viceprim-ministru al guvernului.
Activitatea de secretariat a comisiei centrale se realizeaza de Directia
Centrala de Statistica.
Art. 4
In fiecare judet si in municipiul Bucuresti se organizeaza o comisie de
evaluare a productiei agricole vegetale, care functioneaza pe langa comitetul
executiv al consiliului popular judetean si al municipiului Bucuresti.
Comisia este formata din reprezentanti ai conducerii organelor si
unitatilor, prevazuti in anexa nr. 5 b).
Presedintele comisiei judetene si a municipiului Bucuresti este
presedintele comitetului executiv al consiliului popular.
Activitatea de secretariat a comisiei se realizeaza de catre directiile de
statistica judetene si a municipiului Bucuresti.
Art. 5
In fiecare municipiu, oras, Sectorul agricol Ilfov, sectoarele municipiului
Bucuresti si in comune se organizeaza comisii de evaluare a productiei agricole
vegetale, care functioneaza pe langa comitetele sau birourile executive ale
consiliilor populare respective.
Comisiile sunt formate din reprezentanti ai organelor si unitatilor,
prevazuti in anexele nr. 5 c) - 5 f).
Presedinti ai comisiilor de evaluare sunt: la municipii, presedintele
comitetului executiv al consiliului popular; la orase, Sectorul agricol Ilfov,
sectoarele municipiului Bucuresti si comune, presedintii birourilor sau
comitetelor executive ale consiliilor populare, dupa caz.
Activitatea de secretariat a comisiilor se realizeaza de catre aparatul
propriu al comitetelor sau birourilor executive ale consiliilor populare
respective.
Art. 6
In fiecare unitate agricola socialista se constituie o subcomisie de
evaluare a productiei agricole vegetale formata din reprezentanti ai organelor
si unitatilor, prevazuti in anexa nr. 5 g).
Presedintele subcomisiei este reprezentantul consiliului popular.
Art. 7
Comisiile desfasoara o activitate permanenta de cunoastere a starii de
vegetatie si intretinere a culturilor si propun operativ unitatilor socialiste
si consiliilor populare masuri corespunzatoare pentru realizarea productiei
agricole prevazute in plan.
CAP. 3
Atributiile comisiilor si subcomisiilor de evaluare a productiei agricole
vegetale
Art. 8
Comisia centrala indruma si controleaza activitatea comisiilor judetene,
municipale, sectoarelor municipiului Bucuresti, Sectorului agricol Ilfov,
orasenesti, comunale si a subcomisiilor din unitati, asigurand functionarea
permanenta a acestora, si controleaza in unitatile de productie modul cum a
fost efectuata lucrarea de evaluare a productiei agricole vegetale, in care
scop:
a) verifica daca s-au insamantat la termen toate suprafetele de teren
prevazute a fi cultivate, calitatea lucrarilor executate, densitatea plantelor
si evolutia vegetatiei culturilor; controleaza modul cum este tinuta evidenta
in registrul culturilor si ia masuri tehnice si organizatorice in vederea
realizarii sarcinilor de plan;
b) organizeaza si raspunde de instruirea comisiilor judetene si a
municipiului Bucuresti de evaluare a productiei agricole vegetale, in vederea
efectuarii lucrarilor, potrivit normelor metodologice si tehnice de evaluare;
c) controleaza in unitatile agricole de productie modul in care a fost
evaluata productia agricola vegetala si temeinicia datelor comunicate;
d) analizeaza datele privind evaluarea productiei agricole vegetale
transmise de comisiile de evaluare judetene si a municipiului Bucuresti, le
centralizeaza si, in urma controlului efectuat, stabileste concluzii proprii
asupra nivelurilor evaluarii productiei agricole;
e) inainteaza la Consiliul de Ministri, la termenele stabilite, situatiile
cuprinzand rezultatul evaluarii productiei agricole vegetale si propune
masurile necesare a fi luate.
Art. 9
Comisiile judetene si comisia municipiului Bucuresti raspund de aplicarea
intocmai de catre comisiile municipale, ale sectoarelor municipiului Bucuresti,
orasenesti, Sectorului agricol Ilfov si comunale si subcomisiile din unitati a
normelor metodologice si tehnice de evaluare a productiei agricole vegetale,
precum si de exactitatea datelor ce se prezinta comisiei centrale, in care
scop:
a) controleaza, urmaresc si verifica daca s-au insamantat la timp
suprafetele prevazute a fi cultivate, calitatea lucrarilor executate,
densitatea plantelor, precum si curatirea, fertilizarea, insamantarea si
suprainsamintarea pasunilor si finetelor naturale, evolutia vegetatiei
culturilor si iau masuri pentru realizarea productiei la nivelul prevazut prin
plan;
b) verifica, in toate categoriile de unitati si la gospodariile populatiei,
modul de evaluare a productiei agricole vegetale, in vederea asigurarii
exactitatii datelor si a respectarii termenelor stabilite;
c) analizeaza, verifica si centralizeaza datele la nivelul judetului,
respectiv al municipiului Bucuresti, si intocmeste rapoarte privind evaluarea
productiei agricole vegetale, pe care le prezinta comitetului executiv al
consiliului popular judetean sau al municipiului Bucuresti si le inainteaza
comisiei centrale;
d) instruiesc membrii comisiilor municipale, orasenesti, Sectorului agricol
Ilfov, sectoarelor municipiului Bucuresti si comunale, precum si ai
subcomisiilor din unitatile agricole socialiste.
Art. 10
Comisiile municipale, ale sectoarelor municipiului Bucuresti, Sectorului
agricol Ilfov, orasenesti si comunale desfasoara o activitate permanenta de
cunoastere a respectarii epocilor optime de insamantare a culturilor, a starii
de vegetatie si de intretinere a acestora, propun conducerii unitatilor si
consiliilor populare masuri de realizare a productiei prevazute, raspund de
exactitatea datelor obtinute si de prezentarea lor in termen la comisia
judeteana si a municipiului Bucuresti, in care scop:
a) urmaresc indeplinirea sarcinilor prevazute in planurile unitatilor
agricole socialiste si ale altor unitati detinatoare de terenuri agricole, in
ceea ce priveste insamantarea la timp a suprafetelor cultivate, calitatea
lucrarilor executate, insamantarea si suprainsamintarea pasunilor si finetelor
naturale, realizarea cantitativa si calitativa a productiei planificate;
b) evalueaza productia agricola vegetala de pe loturile aflate in folosinta
personala si de pe terenurile gospodariilor populatiei, cu respectarea normelor
metodologice si tehnice de evaluare;
c) indruma si controleaza permanent activitatea subcomisiilor din unitatile
agricole socialiste;
d) definitiveaza si raspund de exactitatea datelor privind evaluarea
productiei agricole vegetale si le prezinta comitetului executiv al consiliului
popular municipal, al sectoarelor municipiului Bucuresti, Sectorului agricol
Ilfov, respectiv biroului executiv al consiliului popular orasenesc sau
comunal, precum si comisiei judetene sau a municipiului Bucuresti, la termenele
stabilite.
Art. 11
Subcomisiile din unitatile agricole socialiste raspund de evaluarea corecta
si la termen a productiei agricole vegetale, cu respectarea normelor
metodologice si tehnice de evaluare, desfasoara o activitate permanenta de
cunoastere a starii de vegetatie si intretinere a culturilor si iau masurile
necesare pentru realizarea productiei prevazute in plan, in care scop:
a) controleaza insamantarea la timp a suprafetelor prevazute a fi
cultivate, calitatea lucrarilor efectuate, densitatea plantelor, precum si
curatirea, fertilizarea, insamantarea si suprainsamintarea pasunilor si
finetelor naturale pentru realizarea cantitativa si calitativa a productiei
planificate;
b) urmaresc evolutia starii de vegetatie a plantelor si inscrierea in
registrul culturilor a datelor privind tehnologia aplicata;
c) transmit comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti rezultatele
evaluarii productiei agricole vegetale, aprobate de comisiile comunale,
orasenesti, sectoarelor municipiului Bucuresti, Sectorului agricol Ilfov sau
municipale, dupa caz.
Comisiile predau conducerilor unitatilor, sefilor de ferma sau de brigada,
cu proces-verbal, productia agricola vegetala rezultata la ultima evaluare.
Conducerile unitatilor agricole, sefii de ferme sau brigazi semneaza de
luarea in primire a productiei agricole ce trebuie realizata potrivit ultimei
evaluari.
CAP. 4
Sanctiuni
Art. 12
Incalcarea prevederilor prezentului decret atrage raspunderea disciplinara,
materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, a persoanelor cu
sarcini de efectuare si control a lucrarilor de evaluare si raportare a datelor
privind productia agricola vegetala.
Art. 13
Constituie contraventii, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii
incat, potrivit legii penale, sunt considerate infractiuni, urmatoarele fapte:
a) nerespectarea de catre membrii subcomisiilor si comisiilor teritoriale
de evaluare a termenelor stabilite in metodologia de evaluare a productiei
agricole vegetale;
b) distrugerea actelor cu privire la evaluarea productiei agricole
vegetale. Contraventiile prevazute la lit. a) se sanctioneaza cu amenda de la
500 la 2.000 lei, iar cele de la lit. b), cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei.
Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se fac de catre
imputernicitii comisiei centrale, precum si ai comisiilor judetene si a municipiului
Bucuresti de evaluare a productiei agricole vegetale.
Contraventiilor prevazute in prezentul decret le sunt aplicabile
dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea
contraventiilor.
CAP. 5
Dispozitii finale
Art. 14
Presedintii comitetelor si birourilor executive ale consiliilor populare,
conducerile unitatilor agricole socialiste, precum si intreg personalul care
participa la actiunea de evaluare a productiei agricole vegetale, au obligatia
de a semna de luare la cunostinta a prevederilor prezentului decret si de a
asigura aplicarea riguroasa a acestuia.
Art. 15
Anexele nr. 1, 2, 3, 4 si 5 a) - 5 g) fac parte integranta din prezentul
decret.
Art. 16
Pe data prezentului decret Decretul nr. 79/1973 cu privire la evaluarea, in
camp, a productiei agricole vegetale se abroga.
ANEXA 1
NOMENCLATORUL
produselor agricole vegetale
------------------------------------------------------------------------------
Termen de prezentare a datelor privind evaluarea
productiei agricole de catre comisia centrala
Produse agricole vegetale --------------------------------------------------
Preevaluare Evaluare Evaluare definitiva
------------------------------------------------------------------------------
Grau - secara 15 mai 1 iunie 10 iunie
Orz - orzoaica de toamna 1 mai 15 mai 1 iunie
Orzoaica de primavara 15 mai 1 iunie 10 iunie
Orez 10 august 20 august 1 septembrie
Porumb si sorg boabe 15 iulie 1 august 15 august
Fasole boabe 20 iunie 10 iulie 20 iulie
In pentru fibra 1 iulie 15 iulie 30 iulie
Canepa pentru fibra 1 iulie 15 iulie 30 iulie
Floarea - soarelui 1 iulie 15 iulie 30 iulie
Soia boabe 20 iulie 1 august 20 august
Rapita boabe 10 mai 20 mai 1 iunie
In pentru ulei 1 iunie 15 iunie 30 iunie
Sfecla de zahar - radacini 1 iulie 20 iulie 10 august
Tutun - frunze 10 iulie 20 iulie 1 august
Cartofi de toamna 5 iulie 25 iulie 10 august
Tomate timpurii 15 mai 25 mai 10 iunie
Tomate de vara 20 mai 20 iunie 5 iulie
Tomate de toamna 15 iunie 25 iulie 15 august
Ceapa uscata 10 mai 10 iunie 5 iulie
Varza de toamna 1 august 20 august 10 septembrie
Struguri de vin 10 iunie 10 iulie 15 august
Struguri de masa 10 iunie 10 iulie 15 august
Prune 10 mai 20 iunie 15 august
Mere de toamna 10 mai 20 iunie 1 septembrie
Fanete naturale 10 mai 20 mai 1 iunie
Leguminoase perene si
amestecuri cu graminee
cultivate pentru fin In functie de data recoltarii
------------------------------------------------------------------------------
ANEXA 2
METODOLOGIA
de evaluare in camp a productiei agricole vegetale
1. Evaluarea productiei agricole vegetale cuprinde doua etape:
a) In prima etapa se urmareste starea de vegetatie a culturilor in fazele
caracteristice de dezvoltare a plantelor, pentru culturile de toamna de la
intrarea in iarna, iar pentru culturile de primavara, dupa rasarirea plantelor
si pana la intrarea in pirga. Pe aceasta baza se evalueaza productia dupa
aspectul vegetativ.
Verificarea starii de vegetatie a culturilor se face periodic, in functie
de fazele caracteristice fiecarei culturi, astfel:
grau - secara, orz si orzoaica de periodic, la intrarea si iesirea din iarna
toamna
porumb si sorg boabe la formarea primelor 3-4 frunze
orzoaica de primavara la rasarire
orez la rasarire si la infratire
fasole si soia la formarea primelor 3-4 frunze si la in-
florit
floarea-soarelui la formarea primelor 4-6 frunze
sfecla de zahar dupa rasarire si la formarea primelor 4-6
frunze
in si canepa pentru fibra si in la formarea primelor 3-4 frunze si la
pentru ulei inflorit
rapita boabe la intrarea si iesirea din iarna
tutun la 15 zile dupa plantare
cartofi de toamna dupa rasarire si la inflorit
tomate timpurii, de vara si la 15 zile dupa plantare si la
toamna inflorit
ceapa uscata la formarea primelor 3-4 frunze
varza de toamna la 15 zile dupa plantare
prun dupa caderea fiziologica a fructelor
mar dupa caderea fiziologica a fructelor
struguri la formarea ciorchinilor si a boabelor
leguminoase perene si amestecuri
cu graminee pentru fin la pornirea vegetatiei
fanete naturale la pornirea vegetatiei.
b) In etapa a II-a se face evaluarea in camp a productiei agricole dupa
normele tehnice de evaluare a productiei agricole vegetale prevazute in anexele
nr. 3 si 4 la decret, in acel stadiu de vegetatie care permite determinarea
marimii reale a recoltei.
2. La unitatile agricole socialiste evaluarea productiei se face pe baza
probelor luate de pe intreaga suprafata, iar la gospodariile populatiei, pe 25%
din suprafata fiecarei culturi, inscrisa in registrul agricol.
3. Evaluarea productiei agricole vegetale va cuprinde, pentru fiecare
cultura, urmatoarele date:
- suprafata productiva de primavara raportata prin darea de seama
statistica;
- productia totala;
- productia medie raportata la suprafata productiva de primavara.
4. Rapoartele privind evaluarea productiei agricole vegetale vor fi
transmise de subcomisiile din unitati si comisiile comunale, orasenesti,
sectoarelor municipiului Bucuresti, Sectorului agricol Ilfov si municipale la
comisiile judetene sau a municipiului Bucuresti, in termen de 5 zile de la
inceperea actiunii de evaluare a productiei.
Comisiile judetene si a municipiului Bucuresti de evaluare vor analiza,
definitiva si centraliza datele privind evaluarea productiei agricole vegetale
primite de la subcomisiile din unitati si comisiile teritoriale si le vor
inainta comisiei centrale in termen de 2 zile de la primirea lor.
Comisia centrala de evaluare inainteaza la Consiliul de Ministri rapoartele
privind evaluarea productiei agricole vegetale in termen de 3 zile de la
primirea datelor de la comisiile judetene si a municipiului Bucuresti.
Termenele de prezentare la Consiliul de Ministri a datelor privind
productia la principalele produse vegetale, in anii cu conditii climatice
normale, sunt prevazute in anexa nr. 1 la decret. Aceste termene pot fi
modificate si diferentiate pe zone, in functie de conditiile climatice anuale,
de catre Comisia centrala de evaluare, care va informa Consiliul de Ministri
despre modificarile si diferentierile facute.
5. Datele privind productia agricola vegetala de la insamantare pana la
recoltare vor fi inscrise in mod obligatoriu in registrul culturilor de
inginerii sefi din unitatile agricole socialiste. Evidenta productiei agricole
vegetale pentru loturile date in folosinta si pentru terenurile producatorilor
particulari va fi tinuta de personalul insarcinat cu completarea si tinerea la
zi a registrului agricol.
6. Pierderile rezultate dupa evaluare, ca urmare a unor calamitati naturale
(grindina, inundatii, invazii de daunatori si altele) care diminueaza productia
agricola vegetala, vor fi constatate si determinate de subcomisiile din unitati,
de comisiile comunale, orasenesti, sectoarelor municipiului Bucuresti,
Sectorului agricol Ilfov si municipale, impreuna cu reprezentantii organelor
prevazute de lege. Comisiile judetene si a municipiului Bucuresti de evaluare a
productiei agricole vegetale vor confirma si comunica comisiei centrale cauzele
calamitatilor, in termen de maximum 48 de ore de la producerea lor, precum si
culturile, suprafetele afectate, pagubele produse si masurile luate.
Primarii comunelor, oraselor si municipiilor au obligatia de a instiinta
despre aceste cazuri comitetul executiv al consiliului popular judetean sau al
municipiului Bucuresti in termen de 24 de ore de la producerea lor.
Pierderile datorate ca urmare a calamitatilor vor fi luate in considerare
la evaluare numai dupa verificarea exactitatii comunicarilor de catre comisiile
judetene si a municipiului Bucuresti de evaluare a productiei agricole
vegetale.
Anexa nr. 3 se afla in Buletinul Oficial nr. 12 din 10 martie 1986.
ANEXA 4
NORME TEHNICE
de evaluare a productiei agricole vegetale
1. Grau, secara, orz, orzoaica de toamna si primavara, orez
Metodologia de evaluare a productiei in camp este aceeasi pentru toate
culturile de mai sus. Pentru exemplificare se ia cultura griului.
a) Numarul punctelor de control se stabileste in functie de marimea si
uniformitatea lanului, de omogenitatea densitatii culturii, pentru a se
cuprinde aspectul mediu al lanului. In cazul unui lan uniform de pana la 100
hectare se stabilesc 5 puncte de ridicare a probelor de control, iar pe
suprafete mai mari de 100 hectare se stabilesc 10 puncte de control,
echidistante, pe diagonala lanului. Determinarile se fac cu ajutorul ramei
metrice.
b) Evaluarea productiei in punctele stabilite se face astfel: spicele din
interiorul ramei metrice se numara. Se stabileste proportia de spice mari,
mijlocii si mici (ex. 60% spice mari, 30% spice mijlocii si 10% spice mici). In
acest caz vom lua 10 spice din care 6 spice mari, 3 spice mijlocii si un spic
mic la care se numara boabele. Totalul boabelor obtinute se imparte la spicele
la care s-au numarat boabele (10) obtinindu-se numarul mediu de boabe in spic.
Pe baza celor doua elemente, numarul mediu de spice la mp si numarul mediu
de boabe in spic, cunoscand masa a 1000 boabe (MMB) la soiurile in cultura
(anexa nr. 3), se calculeaza productia medie la hectar, folosind formula:
Q kg/ha = Nsp X Nb X MMB/ 100
in care:
Q kg/ha = productia medie kg/ha;
Nsp = numar mediu de spice la mp;
Nb = numar mediu de boabe in spic;
MMB = greutatea a 1000 boabe.
Exemplu: grau irigat
Nsp = 500
Nb = 35
MMB = 38 grame
Q kg/ha = 500x35x38/100 = 6650 kg
Datele rezultate pe fiecare sola se inscriu in fisa de calcul,
determinindu-se productia medie ponderata pe unitate. Rezultatele finale se
inscriu in formularul model EvP1.
2. Porumb si sorg boabe
a) Numarul punctelor de ridicare a probelor de control se stabileste in
functie de uniformitatea si marimea solei; astfel, pentru o sola uniforma de
pana la 100 hectare se iau 5 puncte de control, iar pentru solele mai mari de
100 hectare se vor lua minimum 8 puncte situate la distante egale pe diagonala
mare a solei.
Suprafata unui punct de control este de 28 mp (4 randuri x 0,70 x 10 m
lungime).
b) Evaluarea productiei in punctele stabilite
La fiecare punct de control se numara stiuletii.
Numarul de stiuleti la hectar se calculeaza folosind formula urmatoare:
N st/ha = nst x 10000/d x i
in care:
Nst = numarul de stiuleti la hectar;
nst = numarul de stiuleti numarati la toate punctele de control;
d = suprafata unui punct de control ( mp );
i = numarul probelor de control.
Exemplu: porumb irigat
nst = 1050
d = 28
i = 5
Nst/ha = 1050x10000/28x5 = 75000
Din totalul stiuletilor la probele delimitate se stabileste procentul
stiuletilor mari, mijlocii si mici (exemplu: 50% stiuleti mari, 30% stiuleti
mijlocii, 20% stiuleti mici). In acest caz, se vor recolta 10 stiuleti din
care, dupa exemplul luat revin 5 stiuleti mari, 3 mijlocii si 2 mici.
Determinarea numarului mediu de boabe pe un stiulete se face ponderat la
cei 10 stiuleti recoltati (5 stiuleti mari, 3 mijlocii si 2 mici ).
Avand cele doua elemente (numarul de stiuleti la hectar si numarul mediu de
boabe pe un stiulete) si cunoscand MMB (anexa nr. 3) se va calcula productia
medie la hectar dupa formula:
Q kg/ha = Nst x Nb x MMB/ 1000 x 1000
in care:
Q kg/ha = productia medie;
Nst = numar de stiuleti la hectar;
Nb = numarul mediu de boabe pe stiulete;
MMB = greutatea a 1000 boabe.
Exemplu: porumb irigat
Nst = 75000 stiuleti
Nb = 500 boabe
MMB = 280 grame
Q kg/ha = 75000 x 500 x 280 / 1000 x 1000 = 10500
Datele rezultate pe fiecare sola se inscriu in fisa de calcul,
determinindu-se productia medie ponderata pe unitate. Rezultatele finale se
inscriu in formularul model EvP1.
3. Soia si fasole boabe
a) Numarul punctelor de control se stabileste in functie de marimea solei
si uniformitatea culturii.
Pana la 100 hectare se vor stabili 3 puncte de control, iar peste 100
hectare, minimum 5 puncte de control, situate la distante egale pe diagonala
lanului. Punctele de unde se delimiteaza probele de control se stabilesc astfel
incat sa reprezinte media lanului. Suprafata unui punct de control va fi de 10
mp masurata cu panglica (2 m lungime x 5 m latime).
b) Evaluarea productiei la punctele de control si la hectar se face astfel:
Se numara plantele existente in fiecare punct de control, numarul mediu de
pastai pe planta si numarul mediu de boabe in pastaie.
Pe baza acestor elemente se calculeaza productia medie la hectar, folosind
formula:
Q kg/ha = Npl x Npp x Nbp x MMB/ 100
in care:
Q kg/ha = productia medie la hectar;
Npl = numarul mediu de plante pe mp;
Npp = numarul mediu de pastai pe planta;
Nbp = numarul mediu de boabe pe pastaie;
MMB = masa a 1000 boabe.
Exemplu: soia
Npl = 30
Npp = 30
Nbp = 1,9
MMB = 150
Q kg/ha = 30x 30x 1,9x150 / 100 = 2565
Datele rezultate pe fiecare sola se inscriu in fisa de calcul, determinindu-se
productia medie ponderata pe unitate. Rezultatele finale se inscriu in
formularul model EvP1.
4. Floarea-soarelui
a) Numarul punctelor de control se stabileste in functie de marimea si
uniformitatea culturii. Pana la 100 hectare se stabilesc 5 probe, iar peste 100
hectare, minimum 8 puncte. Punctele de control se iau la distante egale pe
diagonala mare a lanului.
Suprafata unui punct de control va fi de 28 mp (4 randuri x 0,70 x 10).
b) Evaluarea productiei in punctele stabilite si la hectar
La fiecare punct de control se numara capitolele si se stabileste numarul
mediu de la mp si la ha, dupa urmatoarea formula:
Ncp/ha = ncp x 10000/d x i
in care:
Ncp = numarul total de capitole la hectar;
ncp = numarul de capitole numarate la toate punctele de control;
d = suprafata unui punct de control (mp);
i = numarul punctelor de control.
Exemplu:
ncp = 770
d = 28 mp
i = 5
deci: Ncp/ha = 770 x 10000/ 28x5 = 55000 capitole
Din totalul capitolelor la probele luate se stabilesc procentual capitolele
mari, mijlocii si mici (ex.: 40% mari, 40% mijlocii si 20% mici). In acest caz
se vor recolta 10 capitole din care, dupa exemplul luat, revin: 4 capitole
mari, 4 mijlocii si 2 mici.
Determinarea numarului mediu de seminte pe capitol se face ponderat la cele
10 capitole recoltate.
Avand cele doua elemente, numarul de capitole la hectar si numarul mediu de
seminte pe un capitol, si cunoscand MMB (anexa nr. 3) se va calcula productia
medie la hectar dupa formula:
Q kg/ha = Ncp x Ns x MMB/ 1000 x 1000
in care:
Q kg/ha = productia medie;
Ncp = numarul mediu de capitole la hectar;
Ns = numarul de seminte pe capitul;
MMB = greutatea a 1000 seminte.
Exemplu:
Ncp = 55000 capitule
Ns = 730 seminte
MMB = 65 grame
Q kg/ha = 55000 x 730 x 65/1000 x 1000 = 2610
Datele rezultate pe fiecare sola se inscriu in fisa de calcul,
determinindu-se productia medie ponderata pe unitate. Rezultatele finale se
inscriu in formularul model EvP1.
5. Sfecla de zahar
a) Momentul de evaluare a productie in camp
Deoarece evaluarea productiei la cultura sfeclei de zahar se face intr-o
perioada in care radacinile nu au ajuns la maturitatea tehnica si greutatea
maxima care sa exprime productia posibila de realizat, este necesar ca
productia evaluata in aceasta perioada sa fie corectata.
La greutatea rezultata in momentul evaluarii productiei in camp se adauga
sporul mediu zilnic de crestere, tinandu-se cont de starea culturii,
precipitatii, fertilizare, irigatii etc.
Sporul mediu zilnic de crestere a productiei in conditii normale la sfecla
de zahar este de 3-5 grame pe planta/zi, in functie de zona de cultura.
b) Numarul punctelor de control se stabileste in functie de marimea solei
si uniformitatea culturii, astfel: pana la 100 hectare se iau 5 probe si peste
100 hectare, 10 probe. Punctele de control se iau pe diagonala solei, la
distante egale, astfel ca acestea, in final, sa fie cat mai reprezentative.
Suprafata unui punct de control va fi de 10 mp (7,4 m lungime x 3 randuri x
0,45 metri).
In situatia in care cultura este semanata dupa alte scheme de semanat decat
cea in randuri echidistante, marimea probei va fi aceeasi (10 mp), insa atat
lungimea, cat si latimea probei, se vor lua in functie de schema de semanat.
Stabilirea punctelor se va face pe multiplu de semanatoare folosita.
c) Evaluarea productiei la punctele stabilite si la hectar se face dupa cum
urmeaza: la fiecare punct de control plantele se recolteaza, se decoleteaza, se
curata de pamant si se cantaresc.
Productia medie la hectar in kg se determina dupa urmatoarea formula:
Q kg/ha = q x 10000/ d x i
in care:
q = cantitatea de radacini recoltate din punctele de control, in kg;
d = suprafata unui punct de control, in mp;
i = numarul probelor de control.
Exemplu:
q = 185 kg
d = 10 mp
i = 5
Q kg/ha = 185x10000/10x5=37000
La productia stabilita se va adauga sporul de productie ce se va realiza de
la data evaluarii la data prevazuta a se recolta in graficele incheiate cu
fabrica de zahar.
Evaluind sporul de productie de 1,8 grame pe zi si pe planta, rezulta ca in
cele 45 de zile ( 15 august - 1 octombrie) productia va creste cu 6480 kg:
37000+6480=43480 kg.
Datele rezultate pe fiecare sola se inscriu in fisa de calcul,
determinindu-se productia medie ponderata pe unitate. Rezultatele finale se
inscriu in formularul model EvP1.
6. In si canepa pentru fibra
Metodologia de evaluare a productiei este aceeasi pentru ambele culturi.
Pentru exemplificare se ia cultura de in pentru fibra.
a) Numarul punctelor de control se stabileste in functie de marimea solei
si uniformitatea culturii. Sub 50 hectare se iau 5 puncte, iar peste 50 hectare
se iau minimum 7 puncte, suprafata unui punct de control fiind de 1 mp.
Punctele de control se stabilesc la distante egale pe diagonala mare a
solei, iar pentru determinari se foloseste rama metrica.
b) Evaluarea productiei la punctele stabilite si la hectar.
Plantele recoltate se conditioneaza prin uscare, se scutura de restul
frunzelor si de pamant si apoi se cantaresc si se calculeaza la umiditatea de
receptionare prevazuta in STAS 140/76 (18%).
Pentru determinarea productiei medii pe mp si la hectar folosim urmatoarea
formula:
Q kg/ha = q x 10000/ d x i
in care:
q = greutatea tulpinilor recoltate din punctele de control exprimata la
umiditatea de receptionare in kg;
d = suprafata unui punct de control in mp;
i = numarul probelor de control.
Exemplu: in pentru fibra
q = 3,85 kg
d = 1 mp
i = 7
Q kg/ha = 3,85x10000/1x7= 5500
Datele rezultate pe fiecare sola se inscriu in fisa de calcul,
determinindu-se productia medie ponderata pe unitate. Rezultatele finale se
inscriu in formularul model EvP1.
7. Tutun
La evaluare se face aprecierea generala asupra starii de vegetatie,
gradului de uniformitate si starii fitosanitare a culturii.
In raport cu observatiile facute, culturile se vor imparti in portiuni (1;
2; 3; .....n) de aceeasi uniformitate.
In fiecare din acestea se delimiteaza probe de cate 100 mp in mai multe
puncte, pe diagonala.
Numarul de probe va fi de:
5 pentru suprafete de pana la 10 ha;
7 pentru suprafete cuprinse intre 10 - 20 ha;
10 pentru suprafete cuprinse intre 20 - 50 ha;
15 pentru suprafete de peste 50 ha.
Elementele care stau la baza evaluarii productiei sunt urmatoarele:
- suprafata (S);
- numarul mediu de plante de 100 mp (P);
- numarul mediu de frunze pe planta (F);
- numarul mediu de frunze uscate ce intra intr-un kg (m).
Calculul productiei medii pe hectar se face dupa formula:
Q = Pxf/mx100
Suprafata portiunii delimitate se determina prin masuratoare.
Numarul mediu de plante pe 100 mp se determina astfel:
- se numara plantele existente in fiecare proba, se aduna si rezultatul se
imparte la numarul de probe.
Pentru determinarea numarului de frunze pe planta intr-o proba se
stabileste un rand in care plantele reprezinta ca aspect media de dezvoltare.
Pe randul respectiv se numara plantele si numarul total de frunze existent pe
acestea.
Prin impartirea numarului total de frunze rezultate la numaratoare la
numarul de plante din randul respectiv se obtine numarul de frunze pe planta.
Numarul mediu de frunze pe planta in portiunea delimitata se stabileste
prin insumarea numarului de frunze pe planta, determinat la fiecare proba, si
impartirea acestuia la numarul probelor din portiunea respectiva.
Numarul mediu de frunze uscate ce intra la un kg difera in raport cu soiul,
etajul foliar, natura terenului, lucrarile agrotehnice si conditiile
meteorologice ale anului.
Orientativ numarul de frunze uscate intr-un kg este de:
la soiul Djebel 3000-3300;
la soiul Molovata 2000-2500;
la soiul Ghimpati 800-900;
la soiul Virginia 400-500;
la soiul Burley 400-500;
la soiul Banat 500-600;
la soiul Baragan 400-500;
Sistemul de calcul:
Inlocuind elementele de mai sus in formula, avand in vedere o parcela de 10
hectare cultivata cu soiul Baragan, obtinem:
numarul de probe: I II III IV V
numarul mediu
de plante pe
100 mp (352+344+348+354+351):5=350
numarul mediu de
frunze pe planta (19+ 20 + 21+ 22+ 19):5= 20
numarul mediu de
frunze uscate
intr-un kg 500 500 500 500 500
Deci:
Q kg/ha = 350x20/500x100=1400 kg
Datele rezultate pe fiecare sola se inscriu in fisa de calcul, determinindu-se
productia medie ponderata pe unitate. Rezultatele finale se inscriu in
formularul model EvP1.
8. Cartofi de toamna
a) Momentul de evaluare a productiei
Evaluarea productiei se determina la momentul maturitatii fiziologice, cand
75% din vreji sunt uscati si ingalbeniti.
Evaluarea se va efectua si la gospodariile populatiei pe 25% din suprafata
de cartofi inscrisa in registrul agricol.
b) Modul de evaluare a productiei
Evaluarea productiei incepe prin stabilirea numarului de probe care trebuie
luate in functie de suprafata solei cultivate cu cartofi, dupa cum urmeaza:
5 ha 3 probe
5,1- 10 ha 5 probe
10,1- 20 ha 8 probe
20,1- 50 ha 10 probe
Parcelele mai mari de 50 ha se impart in parcele mici.
Probele se iau pe diagonala lanului prin recoltarea cartofilor pe 14,28
m.l. in cazul plantarii la 70 cm intre randuri la neirigat si pe 20 m.l. in
cazul plantarii la 50 cm intre randuri la irigat.
Dupa luarea probelor se determina starea fitosanitara a tuberculilor,
eliminindu-se tuberculii atacati de putregaiul umed, roz si uscat, nedepasind o
abatere de maximum 10% din proba.
Tuberculii ramasi in proba de recoltare se aduna, se curata de pamant, se
sterg, se cantaresc si se evalueaza productia medie la mp si apoi la ha.
Exemplu:
- productia medie pe 20 m.l. (la 50 cm intre biloane) = 10 mp
- productia medie pe 14,28 m.l. (la 70 cm intre biloane) = 10 mp
- productia la un hectar = productia la 10 mp x 1000
Evaluarea productiei la cartofi va cuprinde urmatoarele date:
- suprafata productiva de primavara raportata prin darea de seama
statistica;
- suprafata ramasa in cultura;
- productia totala.
Exemplu:
La o parcela cu suprafata de 4 ha la irigat, plantata la 50 cm intre
randuri, se evalueaza productia astfel:
1. Se recolteaza cartofii pe 20 ml in 3 locuri la distanta egala pe
diagonala lanului.
2. Se curata de pamant, se sterg si se cantaresc separat probele,
exprimindu-se in kg:
proba 1 = 40,0 kg
proba 2 = 45,0 kg
proba 3 = 48,2 kg
3. Se elimina tuberculii atacati de putregaiul umed, roz si uscat, se
cantaresc si se scad din proba initiala.
Aceste scazaminte trebuie sa se incadreze in 10% abateri:
proba 1 = 40,00 kg, pierderi 3,88 kg = 36,12 kg
proba 2 = 45,00 kg, pierderi 4,50 kg = 40,50 kg
proba 3 = 48,20 kg, pierderi 4,82 kg = 43,38 kg
4. Se face media aritmetica la cele 3 probe si se obtine productia la 10
mp:
36,12+40,50+43,38/3=40,0 kg/10 mp
5. Se evalueaza productia la hectar:
40,0 x 1000 = 40.000 kg/ha
9. Tomate timpurii, tomate de vara, tomate de toamna
Se face in mod asemanator pentru toate cele trei grupe de culturi.
a) Momentul de evaluare a productie in camp
Se face cand fructele din prima inflorescenta au intrat in pirga, pe soiuri
si parcele de cultura.
b) Numarul punctelor de control si marimea lor
Evaluarea se face dupa metoda analizei probelor.
Probele se fixeaza si se marcheaza pe teren, pe soiuri si parcele de
cultura in numar de 5 pentru parcelele cu suprafata pana la 10 hectare si de 10
pentru suprafete mai mari de 10 hectare.
Marimea unei probe este de 10 mp.
Fixarea si materializarea (marcarea) pe teren a probelor se fac pe
diagonala fiecarei parcele de cultura, la distante egale in functie de lungimea
diagonalei si numarul probelor, pentru a cuprinde zonele reprezentative ale
fiecarei parcele de cultura.
c) Evaluarea productiei in punctele stabilite
Pentru fiecare proba se noteaza:
- numarul de plante care rodesc;
- numarul de inflorescente formate pe planta, cu posibilitati de
fructificare;
- numarul de fructe si flori roditoare in inflorescente.
La tomatele timpurii evaluarea se face atat pentru primele doua
inflorescente (pentru a evalua productia timpurie), cat si pentru
inflorescentele urmatoare 3-5 (pentru evaluarea productiei totale).
La tomatele de vara - toamna determinarile respective se fac pentru toate
inflorescentele impreuna.
Pe baza datelor de mai sus se calculeaza pe total probe:
- numarul de plante;
- suprafata cultivata a probelor;
- numarul mediu de inflorescente roditoare pe o planta;
- numarul mediu de fructe pe o inflorescenta.
La tomatele timpurii numarul mediu de inflorescente roditoare si numarul
mediu de fructe intr-o inflorescenta se determina atat pentru primele doua
inflorescente, cat si pentru total inflorescente:
- numarul de plante pe hectar cultivat;
- productia probelor analizate, in kg.
10. Ceapa uscata
Evaluarea se face la ceapa din arpagic si semanata direct in camp si este
asemanatoare pentru ambele sisteme de cultura.
a) Momentul de evaluare a productie in camp
Se face cand camasa exterioara a bulbilor se coloreaza specific soiului
cultivat.
b) Numarul punctelor de control si marimea lor
Evaluarea productiei se face dupa metoda analizei probelor.
Probele se fixeaza si se marcheaza pe teren, pe soiuri, sisteme de cultura
si parcele de cultura, in numar de 5 pentru parcele cu suprafete pana la 10
hectare, si de 10 pentru suprafete mai mari de 10 hectare.
Marimea unei probe este de 4 mp.
Fixarea si materializarea (marcarea) pe teren a probelor se fac pe
diagonala parcelei de cultura, la distante egale, in functie de lungimea diagonalei
si numarul probelor dispuse, in asa fel incat sa reprezinte conditiile medii
din terenul cultivat.
Nu se fac evaluari in locuri accidentate sau in depresiuni (unde a baltit
apa). Aceste zone se delimiteaza si se evalueaza separat daca exista suprafete
mai mari.
c) Evaluarea productiei in punctele stabilite
Pentru fiecare proba se determina numarul de bulbi normal dezvoltati si
greutatea medie a acestora.
In fiecare proba plantele recoltate se curata de frunze si pamant, dupa
care se cantaresc, apoi se face greutatea medie a bulbilor pe fiecare proba.
Prin insumarea cantitatilor recoltate in fiecare proba se obtine cantitatea
totala, dupa care se calculeaza productia medie a probelor.
11. Varza de toamna
Evaluarea se face pe soiuri si parcele de cultura.
a) Momentul de evaluare a productiei in camp
Se face cand 10% din plante au format capatini apte pentru consum, iar
restul plantelor sunt in curs de invelire a capatinii.
b) Numarul punctelor de control si marimea lor
Evaluarea productiei se face dupa metoda analizei probelor. Probele se
fixeaza si se marcheaza pe teren, pe diagonala fiecarei parcele de cultura, la
distante egale in functie de lungimea diagonalei si numarul probelor. Probele
trebuie sa fie cat mai reprezentative si in numar de 5 pentru parcele cu
suprafata pana la 10 ha si de 10 pentru suprafete mai mari de 10 ha.
Marimea unei probe este de 8 mp.
c) Evaluarea productiei in punctele stabilite
Pentru evaluarea productiei probelor se stabileste:
- numarul de plante cu capatini formate si in curs de formare;
- greutatea medie a capatinilor formate;
- productia medie a probelor rezultata din inmultirea greutatii medii a
capatinilor cu numarul total de plante recoltabile (plante cu capatini formate
+ plante cu capatini in curs de formare).
d) Calcularea productiei evaluate se face in functie de cele mentionate mai
sus, ca in exemplul urmator:
--------------------------------------------------------------------------------
Nr. Specificare Nr. de ordine al probelor
crt.
-----------------------------------
1 2 3 4 5
--------------------------------------------------------------------------------
1. Numar de plante existente in cultura 35 34 37 36 38
2. Numar de capatini formate 4 5 5 4 4
3. Numar de capatini in curs de formare 31 29 32 32 34
4. Greutatea capatinilor formate - kg 5,25 5,40 5,94 5,59 5,41
5. Greutatea medie a capatinilor formate: 27,59/22=1,254 kg
6. Suprafata cultivata a probelor 8x5=40 mp
7. Productia medie kg/ha = Nr. capatini formate si in curs de formare x
greutatea medie/suprafata probelor x 1000 = 180x1,254 kg/40x1000=56430 kg/ha
8. Productie totala 10 ha x 56430 = 564,3 tone
--------------------------------------------------------------------------------
12. Fructe
Metodologia de lucru:
Se stabileste productia de fructe pe fiecare plantatie in parte pe parcele,
pe fiecare specie si soi.
Numarul minim de pomi care se examineaza este de 2%. La plantatiile
realizate in sistem obisnuit (clasic) se poate merge pana la 5%.
Pentru ca evaluarile sa fie cat mai reale, se aleg pomi cat mai
reprezentativi ca vigoare, stare de sanatate si incarcatura de fructe, dispusi
pe diagonala parcelei, evitindu-se pomii din randurile marginale.
Evaluarea productiei se face prin numararea fructelor.
La plantatiile in primul si al doilea an de rod se numara toate fructele de
pe pomii alesi.
Incepand cu anul trei de productie si pana in anul al saselea inclusiv se
aleg doua sarpante de incarcatura medie pe fiecare pom si se numara fructele de
pe sarpantele respective, iar rezultatul numaratorii se imparte la 2, pentru a
afla incarcatura medie pe sarpanta, cifra care se inscrie in fisa de calcul.
La pomii mai in varsta se alege cate o singura sarpanta din pom, astfel ca
aceasta sa aiba o incarcatura medie de fructe comparativ cu celelalte sarpante
ale pomului respectiv si se numara fructele gasite pe aceasta sarpanta.
Fiecarui pom ales si analizat odata cu numaratoarea fructelor i se numara
si sarpantele (axul se considera tot sarpanta), datele inscriindu-se in fisa de
calcul.
Dupa aceea se determina numarul mediu de fructe pe pom si greutatea
acestora in kg.
La pomii tineri in primii 2 ani de rod, productia pe pom se obtine direct,
prin numararea tuturor fructelor.
Pentru determinarea greutatii se folosesc datele din tabelul de la pag. 90,
in care este cuprinsa greutatea medie a unui fruct pe soiuri si numarul de
fructe la kg.
Dupa ce se determina greutatea fructelor pe sarpanta, se inmulteste cu
numarul de sarpante din acelasi pom, pentru fiecare pom analizat in parte,
folosind datele inregistrate in fisa de calcul.
Insumind cantitatile de fructe de la toti pomii analizati si impartind la
numarul de pomi rezulta incarcatura medie de fructe pe pom. Aceasta se
inmulteste cu numarul de pomi existenti la un ha de plantatie si se obtine
astfel productia medie la ha.
Pentru calcul se vor utiliza formulele:
Pr.kg.s = N.fr.s/n.fr.kg sau N.fr.s x G.m.fr.
Pr.kg.p. = kg.fr.s. x N.s.
Pr.m.kg.p = suma prod. tuturor p.a./N.p.a.
Pr.m.kg/ha = Pr.m.kg.p. x N.p.ef.e.ha
in care:
Pr.kg.s. = productia in kg pe sarpanta
N.fr.s. = numarul de fructe pe sarpanta
N.fr.kg. = numarul de fructe la kg
G.m.fr. = greutatea medie a unui fruct
Pr.kg.p. = productia = kg/pom
kg.fr.s = kg fructe pe sarpanta
N.s. = numarul sarpantelor
Pr.m.kg.p. = productia medie kg pe pom
Suma prod.
tuturor p.a. = suma productiilor tuturor pomilor analizati
N.p.a. = numarul pomilor analizati
Pr.m.kg/ha = productia medie kg/ha
N.p.ef.e.ha = numarul pomilor efectiv existenti la ha.
Exemplu: intr-o livada cu mar din soiurile Jonathan si Golden delicious, in
suprafata de 10 ha, se gasesc 10000 meri, din care 2000 din soiul Golden delicious
si 8000 din soiul Jonathan, revenind la hectar 1000 de meri, din care 200 sunt
Golden delicious si 800 Jonathan. Soiurile sunt dispuse in randuri alternante,
sub raportul 1/4 (un rand cu Golden delicious si 4 randuri cu Jonathan).
Plantatia este realizata in sistem intensiv, condusa in forma de palmeta cu
distanta de plantare 4/2,5 m, avand varsta de 7 ani dupa plantare.
Propunindu-se sa verificam 2% din pomi, inseamna ca se analizeaza cate 20
pomi pentru fiecare hectar (4 pomi din soiul Golden delicious si 16 din soiul
Jonathan), pe total plantatie analizindu-se 200 pomi, din care 40 Golden
delicious si 160 de Jonathan.
Din datele inregistrate in fisa de calcul rezulta numarul de fructe si
greutatea acestora pe fiecare sarpanta analizata, date inscrise direct in fisa,
calculate dupa formula mentionata, cat si greutate de fructe pentru fiecare pom
in parte analizat, pe soiuri.
In cazul nostru, considerand ca s-au gasit 5680 kg fructe la cei 160 pomi
analizati din soiul Jonathan, rezulta o productie medie de fructe pe pom de
35,5 kg (5680/160 = 35,5 kg).
Considerand de asemenea productia gasita de 1080 kg la cei 40 pomi
analizati din soiul Golden delicious, rezulta o productie medie pe pom de 27 kg
(1080/40 = 27 kg).
La cei 200 pomi analizati pe hectar rezulta o productie medie pe pom de
33,8 kg (6760 kg/ 200 pomi = 33,8 kg), revenind la cei 1000 de pomi/ha
cantitatea de 33800 kg/ha.
13. Struguri
Lucrarile de evaluare a productiei de struguri se incep cu precizarea
suprafetelor ocupate de viile pe rod, separat la viile nobile (din care pentru
struguri de masa) si separat la viile de hibrizi.
Dupa aceea este necesar sa se stabileasca:
- numarul butucilor pe rod la hectar;
- productia medie de struguri pe butuc;
- productia medie de struguri la hectar;
- productia totala de struguri.
a) Numarul de butuci pe rod la hectar se afla folosind urmatoarea relatie:
N.b.ha = 10000/d.r. x d.b. - N.g., in care:
N.b.ha = numarul de butuci pe rod la hectar
d.r. = distanta intre randuri, in m
d.b. = distanta dintre butuci pe rand, in m
N.g. = numarul mediu de goluri la hectar
Exemplu: intr-o plantatie cu distanta intre randuri de 1,8 m si intre
butuci pe rand de 1,40 m si cu 168 goluri la hectar, numarul de butuci pe rod
calculat dupa relatia de mai sus va fi de 3968 - 168 = 3800.
b) Evaluarea productiei de struguri pe butuc.
Dupa stabilirea numarului de butuci pe rod la hectar, pentru a evalua
productia de struguri pe butuc, este necesar sa se numere toti strugurii de pe
un numar de 1-2% din butucii existenti in parcela, in functie de uniformitatea
plantatiei.
Deoarece parcelele in plantatiile de vii au o suprafata de 3-5 ha este
recomandat sa se efectueze numaratoarea strugurilor pe fiecare al zecelea butuc
din 15 in 15 randuri, exceptindu-se butucii situati pe marginea parcelei.
Procedandu-se astfel, rezulta ca la o parcela de circa 5 hectare vor fi
numarati strugurii de pe circa 200 butuci ( 28 randuri a cate 7 butuci din
fiecare rand).
Strugurii numarati la fiecare butuc din cei analizati se noteaza direct in
fisa de calcul.
Dupa aceea se calculeaza productia de struguri pe butuc folosindu-se
urmatoarea formula:
P.m.b. = G.m.s. x N.s./N.b.a., in care:
P.m.b. = productia medie pe butuc, in g
G.m.s = greutatea medie a strugurilor, in g
N.s. = numarul de struguri gasiti la numaratoare
N.b.a. = numarul butucilor analizati
Exemplu: intr-o parcela de Babeasca neagra au fost numarati strugurii de
pe 200 butuci, gasindu-se in total 5250 struguri. Greutatea medie a strugurilor
de Babeasca fiind de 160 g (conform tabelului), rezulta ca productia medie pe
butuc va fi:
160 x 5250/ 200 = 4200 = 4,20 kg
c) Calcularea productiei la hectar
Cunoscand productia de struguri pe butuc si numarul de butuci la hectar, se
determina productia medie de struguri la hectar dupa formula:
P.m.ha = N.b.ha x P.m.b., in care:
P.m.ha = productia medie de struguri la hectar, in kg
N.b.ha = numarul de butuci pe rod la hectar
P.m.b. = productia medie pe butuc, in kg
Exemplu: folosind datele de mai sus, rezulta:
P.m.ha = 3800 x 4,2 = 15960 kg
d) Evaluarea productiei totale de struguri.
Mai intai se evalueaza productia de struguri pe fiecare parcela prin
inmultirea productiei de struguri la hectar cu suprafata parcelei si dupa
aceea, prin insumarea productiei la toate parcelele, se obtine productia totala
de struguri pe unitate.
14. Fin din leguminoase perene, amestecuri de leguminoase perene si
graminee si din fanete naturale
Probele pentru evaluarea productiei se vor cosi de pe suprafetele de
control de cel putin 1 mp din 5 puncte pentru tarlalele de pana la 10 ha, la
care se adauga cate 1 punct de control pentru fiecare 5 hectare in plus.
Productia de fin se obtine prin inmultirea productiei de masa verde cu un
coeficient de transformare mentionat in tabelul alaturat, in functie de
umiditatea la recoltare a diferitelor specii si procedeul de uscare. In timpul
procesului de uscare se produc pierderi cantitative datorita proceselor
fiziologice si fenomenelor meteorologice care variaza in functie de procedeul
de uscare, intre 25-45% la uscarea fanului pe sol si 20-30% la uscarea pe
suporti.
Anexele nr. 5a 5g se afla in Buletinul Oficial nr. 12 din 10 martie 1986.