HOTARARE Nr. 98 din 9 februarie 2000
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de
urgenta a Guvernului nr. 219/1999 privind Programul national pentru taranime
bazat pe cupoane atribuite gratuit
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 65 din 15 februarie 2000
In temeiul prevederilor art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
219/1999 privind Programul national pentru taranime bazat pe cupoane atribuite
gratuit,
Guvernul Romaniei hotaraste:
ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de
urgenta a Guvernului nr. 219/1999 privind Programul national pentru taranime
bazat pe cupoane atribuite gratuit, prevazute in anexa care face parte
integranta din prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU
Contrasemneaza:
p. Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Aurel Pana,
secretar de stat
Ministrul finantelor,
Decebal Traian Remes
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 219/1999
privind Programul national pentru taranime bazat pe cupoane atribuite gratuit
Art. 1
In vederea procurarii de materiale si servicii necesare pentru exploatarea
terenurilor arabile, plantatiilor de vii nobile, livezilor, precum si pentru
cresterea si exploatarea vacilor si/sau bivolitelor de lapte, se instituie
sistemul de plata pe baza de cupoane, care reprezinta bonuri de valoare in suma
fixa, ce se acorda cu titlu gratuit beneficiarilor prevazuti la art. 3 din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 219/1999 privind Programul national
pentru taranime bazat pe cupoane atribuite gratuit, denumita in continuare
ordonanta de urgenta.
Art. 2
Numarul de cupoane atribuite beneficiarilor prevazuti la art. 3 din
ordonanta de urgenta se acorda diferentiat, dupa cum urmeaza:
a) pentru terenurile arabile cultivate cu sfecla de zahar sau legume:
___________________________________________________________
Suprafata Numarul de cupoane
___________________________________________________________
de la 0,5 ha pana la 1,5 ha inclusiv 10 cupoane
peste 1,5 ha pana la 2,5 ha inclusiv 20 cupoane
peste 2,5 ha pana la 3,5 ha inclusiv 30 cupoane
peste 3,5 ha pana la 4,5 ha inclusiv 40 cupoane
peste 4,5 ha pana la 5,5 ha inclusiv 50 cupoane
___________________________________________________________
- pentru fiecare hectar cultivat peste 5,5 ha se adauga cate 10 cupoane,
rotunjindu-se conform tabelului prezentat mai sus;
b) pentru terenurile arabile cultivate cu alte culturi:
___________________________________________________________
Suprafata Numarul de cupoane
___________________________________________________________
de la 0,5 ha pana la 1,5 ha inclusiv 5 cupoane
peste 1,5 ha pana la 2,5 ha inclusiv 10 cupoane
peste 2,5 ha pana la 3,5 ha inclusiv 15 cupoane
peste 3,5 ha pana la 4,5 ha inclusiv 20 cupoane
peste 4,5 ha pana la 5,5 ha inclusiv 25 cupoane
___________________________________________________________
- pentru fiecare hectar cultivat peste 5,5 ha se adauga cate 5 cupoane,
rotunjindu-se conform tabelului prezentat mai sus;
c) pentru terenurile cu vii nobile si livezi:
___________________________________________________________
Suprafata Numarul de cupoane
___________________________________________________________
de la 0,5 ha pana la 1,5 ha inclusiv 12 cupoane
peste 1,5 ha pana la 2,5 ha inclusiv 24 cupoane
peste 2,5 ha pana la 3,5 ha inclusiv 36 cupoane
peste 3,5 ha pana la 4,5 ha inclusiv 48 cupoane
peste 4,5 ha pana la 5,5 ha inclusiv 60 cupoane
___________________________________________________________
- pentru fiecare hectar cultivat peste 5,5 ha se adauga cate 12 cupoane,
rotunjindu-se conform tabelului prezentat mai sus;
d) pentru cei care cresc si exploateaza vaci si/sau bivolite de lapte se
acorda 4 cupoane pentru fiecare animal.
Art. 3
(1) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor
norme metodologice primarii vor intocmi listele cuprinzand beneficiarii de
cupoane prevazuti la art. 3 din ordonanta de urgenta, care detin terenuri
arabile, plantatii de vii nobile, livezi si/sau care cresc si exploateaza vaci
si/sau bivolite de lapte in raza localitatii, pe baza cererilor-declaratii
formulate de catre acestia conform modelelor prezentate in anexele nr. 1 - 5 la
prezentele norme metodologice.
(2) Pentru inscrierea pe liste arendasii vor face dovada achitarii la zi a
arendei catre arendatori.
(3) Beneficiarii de cupoane prevazuti la art. 3 din ordonanta de urgenta
vor depune cererile-declaratii, in termen de 25 de zile de la data intrarii in
vigoare a prezentelor norme metodologice, la sediul primariilor comunelor,
oraselor, municipiilor si ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
(4) Primarii au obligatia sa intocmeasca listele cuprinzand beneficiarii de
cupoane, conform modelului prezentat in anexa nr. 6 la prezentele norme
metodologice, pe baza cererilor-declaratii ale acestora, sa le coreleze cu
datele inscrise in registrul agricol si sa le inainteze spre avizare
directiilor generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti, care vor compara si vor confrunta listele
cu baza de date existenta la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. In termen
de 24 de ore de la data inaintarii spre avizare secretarii comunelor, oraselor
si municipiilor vor afisa listele la sediul primariei.
(5) Listele cuprinzand beneficiarii de cupoane vor fi comunicate de catre
directorii generali ai directiilor generale pentru agricultura si industrie
alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, prefectilor pentru
validare, in termen de 5 zile de la data primirii acestora de la primarii.
Prefectii vor valida listele in termen de 3 zile de la primirea acestora.
Art. 4
(1) Ministerul Agriculturii si Alimentatiei va stabili, in termen de 48 de
ore de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice, o comisie
pentru selectarea societatii comerciale care executa procesarea electronica a
listelor, pentru negocierea tarifelor si contravaloarea prestatiilor de
servicii privind procesarea listelor cuprinzand beneficiarii de cupoane,
tiparirea, distribuirea, publicitatea prin mass-media si decontarea prin banci
pe baza de comision.
(2) Procedura de selectie de oferte publice se va face in baza unui caiet
de sarcini elaborat de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, prin invitarea
la ofertare a cel putin 3 (trei) societati comerciale specializate.
Art. 5
(1) Directorii generali ai directiilor generale pentru agricultura si
industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in baza
atributiilor prevazute la art. 5 alin. (1) din ordonanta de urgenta, vor urmari
modul de procesare electronica a listelor cuprinzand beneficiarii de cupoane,
ce vor fi validate de prefecti, de catre societatea comerciala specializata
selectata de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.
(2) Directorii generali ai directiilor generale pentru agricultura si
industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in baza
datelor rezultate in urma procesarii electronice a listelor cuprinzand
beneficiarii de cupoane, intocmesc centralizatorul cu suprafetele totale de
teren arabil, vii nobile, livezi si cu numarul total de vaci si/sau de bivolite
de lapte din judet, precum si cu numarul total de cupoane pe judet, potrivit
modelului prezentat in anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice, pe care il
transmit Ministerului Agriculturii si Alimentatiei - Directia generala
economica si relatii bugetare in termen de 3 zile.
Art. 6
(1) Beneficiarii de cupoane care au formulat cereri-declaratii in termenul prevazut
de ordonanta de urgenta si care au fost omisi din listele intocmite sau carora
li s-a stabilit un numar de cupoane mai mic decat cel cuvenit pot depune
contestatii la directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la
data afisarii listelor cuprinzand beneficiarii de cupoane de catre secretarul
consiliului local.
(2) In situatia in care beneficiarul de cupoane nu isi primeste cupoanele
din cauza unor erori aparute in procesul de procesare electronica sau de
distribuire, acesta se poate adresa directiei generale pentru agricultura si
industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, solicitand
corectarea erorilor aparute.
(3) Directorii generali ai directiilor generale pentru agricultura si
industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor
solutiona contestatiile in termen de 30 de zile de la data inregistrarii
acestora si vor inainta listele suplimentare cuprinzand beneficiarii de cupoane
ale caror contestatii au fost admise Companiei Nationale "Posta
Romana" - S.A. pentru atribuirea cupoanelor cuvenite din cota suplimentara
aflata la dispozitia directiilor generale pentru agricultura si industrie
alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(4) Daca pe parcursul distribuirii cupoanelor din diferite cazuri de forta
majora se produce distrugerea unui numar de cupoane, acestea se inlocuiesc din
stocul aflat la dispozitia directiilor generale pentru agricultura si industrie
alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, aflate in custodia
Companiei Nationale "Posta Romana" - S.A.
Art. 7
(1) Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, prin intermediul societatii
comerciale specializate, va centraliza datele transmise de directiile generale
pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului
Bucuresti, si va incheia contracte, conform art. 6 alin. (1) din ordonanta de
urgenta, cu Regia Autonoma "Imprimeria Bancii Nationale a Romaniei"
pentru tiparirea cupoanelor si cu Compania Nationala "Posta Romana" -
S.A. pentru distribuirea acestora.
(2) Listele cuprinzand distribuirea cupoanelor agricole vor fi preluate pe
baza de protocol incheiat intre societatea comerciala specializata care
efectueaza procesarea electronica si Compania Nationala "Posta
Romana" - S.A., avizat de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.
(3) Numarul cupoanelor pentru care se incheie contracte de tiparire cu
Regia Autonoma "Imprimeria Bancii Nationale a Romaniei" va fi cu 3%
mai mare decat cel rezultat in urma centralizarii efectuate de Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei, care se constituie la dispozitia directiilor
generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului
Bucuresti, si in custodia Companiei Nationale "Posta Romana" - S.A.,
pentru solutionarea eventualelor contestatii si/sau distrugeri in caz de forta
majora.
Art. 8
(1) Distribuirea cupoanelor se efectueaza de catre Compania Nationala
"Posta Romana" - S.A. care, in baza unui mandat de imputernicire emis
de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, preia cupoanele tiparite potrivit
listelor intocmite in conditiile prevazute la art. 5 si le transmite
directiilor regionale de posta, inspectoratelor judetene pentru controlul
activitatii postale, pe baza centralizatorului pe judet.
(2) Distribuirea cupoanelor din cota suplimentara de 3% se va efectua de
catre Compania Nationala "Posta Romana" - S.A., cu respectarea
prevederilor art. 7 alin. (2) si (3) din ordonanta de urgenta.
(3) Preluarea cupoanelor de catre Compania Nationala "Posta
Romana" - S.A. de la Regia Autonoma "Imprimeria Bancii Nationale a
Romaniei" se va efectua pe baza de proces-verbal.
(4) Compania Nationala "Posta Romana" - S.A. va asigura
distribuirea cupoanelor la oficiile postale din teritoriu, corespunzator
listelor cuprinzand beneficiarii de cupoane, intocmite potrivit prevederilor
prezentelor norme metodologice.
Art. 9
(1) Cupoanele se distribuie persoanelor fizice cuprinse in liste, pe baza
actului de identitate.
(2) In cazul persoanelor juridice si al institutiilor de cult recunoscute
legal, cupoanele se ridica de catre reprezentantii legali sau de mandatatii
acestora.
(3) In cazul mostenitorilor care detin terenuri agricole in indiviziune,
cupoanele se pot ridica de comostenitorul care va prezenta o declaratie pe
propria raspundere ca are acordul celorlalti comostenitori, potrivit anexei nr.
8 la prezentele norme metodologice.
Art. 10
Modul de preluare de catre Compania Nationala "Posta Romana" -
S.A. a listelor validate cuprinzand beneficiarii de cupoane si a cupoanelor
tiparite la Regia Autonoma "Imprimeria Bancii Nationale a Romaniei",
transportul acestora la punctele de destinatie, evidenta si distribuirea
acestora se stabilesc pe baza instructiunilor specifice acestei activitati,
elaborate de Compania Nationala "Posta Romana" - S.A.
Art. 11
(1) Cupoanele se pot ridica de la oficiile postale de catre beneficiari
pana la data de 30 iunie inclusiv.
(2) Cupoanele ramase nedistribuite la oficiile postale vor fi predate, prin
grija Companiei Nationale "Posta Romana" - S.A., in termen de 7 zile,
pe baza de proces-verbal, prefectului judetului, urmand sa fie distruse sub
supravegherea unei comisii formate din reprezentanti ai prefecturii si ai
structurilor teritoriale ale Ministerului Agriculturii si Alimentatiei si
Ministerului de Interne. Componenta nominala a comisiei se stabileste prin
ordin al prefectului. In acest sens se va intocmi in 3 exemplare un
proces-verbal de distrugere a cupoanelor, in care se vor mentiona numarul si
seria acestora, urmand sa fie transmis cate un exemplar Ministerului
Agriculturii si Alimentatiei si Companiei Nationale "Posta Romana" -
S.A.
Art. 12
(1) Sumele necesare pentru instituirea Programului national pentru taranime
bazat pe cupoane atribuite gratuit sunt prevazute in mod distinct in bugetul
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
(2) Ministerul Agriculturii si Alimentatiei va solicita Ministerului
Finantelor deschiderea creditelor bugetare, prevazute la titlul
"Transferuri", prin deconturi justificative intocmite conform
modelelor prezentate in anexele nr. 9 si 10 la prezentele norme metodologice.
Art. 13
(1) Furnizorii de bunuri si servicii care primesc cupoane vor emite facturi
pentru acestea, in care se va mentiona: "Suma de ........... lei s-a
achitat pe baza de cupoane."
(2) In cazul in care valoarea facturii este mai mare decat valoarea
cuponului, pe factura se va mentiona:
"Suma de .......... lei s-a achitat pe baza de cupoane, iar diferenta
de ......... lei, in numerar."
(3) Suma bunurilor si serviciilor, care se va deconta pe baza de cupoane,
va cuprinde si taxa pe valoarea adaugata (T.V.A.).
Art. 14
Decontarea cupoanelor de catre furnizori, producatori, inclusiv de
importatori si distribuitori autorizati ai acestora, se va realiza prin banci,
care negociaza cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei tariful prestatiei de
verificare a autenticitatii si valabilitatii cupoanelor si de decontare a
acestora, incheind conventii in acest sens.
Art. 15
(1) Pentru decontarea cupoanelor furnizorii, producatorii, inclusiv
importatorii si distribuitorii autorizati ai acestora, care au livrat materiale
si/sau au prestat servicii achitate cu cupoane, depun aceste cupoane la banci,
insotite de un centralizator al facturilor emise, conform modelului prezentat
in anexa nr. 11 la prezentele norme metodologice.
(2) Centralizatorul, la valoarea facturii, va cuprinde doua coloane, din
care in prima coloana se va mentiona valoarea totala a facturii, iar in cea de
a doua, valoarea totala achitata cu cupoane.
(3) Furnizorii de materiale si servicii si bancile au obligatia sa pastreze
timp de cel putin 3 ani facturile decontate pe baza de cupoane.
Art. 16
Bancile care primesc cupoane in vederea decontarii au obligatia sa verifice
autenticitatea si valabilitatea acestora, precum si incadrarea materialelor si
a serviciilor achizitionate pe baza de cupoane in prevederile ordinului
ministrului agriculturii si alimentatiei, emis in temeiul art. 10 din ordonanta
de urgenta.
Art. 17
Bancile centralizeaza la sfarsitul fiecarei saptamani decontul justificativ
conform modelului prezentat in anexa nr. 12 la prezentele norme metodologice,
situatia cupoanelor primite, verificate si acceptate pentru decontare, si
pentru care se solicita decontarea din sumele asigurate din credite bugetare,
in prima zi lucratoare a saptamanii urmatoare.
Art. 18
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei verifica si centralizeaza
deconturile justificative saptamanale intocmite de banci si solicita
Ministerului Finantelor deschiderea creditelor bugetare necesare in vederea
platii operative a sumelor solicitate de banci in maximum 10 zile de la
acceptarea de catre acestea a decontarii sumelor respective.
Art. 19
Dupa asigurarea de catre Ministerul Finantelor a creditelor bugetare
solicitate Ministerul Agriculturii si Alimentatiei vireaza bancilor, in termen
de 3 zile, sumele aferente decontarii catre furnizorii de materiale si servicii
a valorii facturilor decontate prin cupoane.
Art. 20
(1) Bancile pot primi cupoane pentru decontare, in conditiile prevederilor
prezentelor norme metodologice, pana la data de 30 noiembrie inclusiv,
solicitand pana la data de 8 decembrie inclusiv ultima transa de decontare a
cupoanelor.
(2) Cupoanele valorice decontate se stampileaza cu stampila bancii pentru
atestarea platii acestora.
Art. 21
(1) Dupa solicitarea ultimei transe de decontare a cupoanelor bancile
intocmesc un decont justificativ definitiv cuprinzand aceleasi date prezentate
in anexa nr. 12 la prezentele norme metodologice.
(2) Decontul justificativ definitiv se depune la Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei cel mai tarziu pana la data de 22 decembrie.
(3) Decontul justificativ definitiv si cupoanele decontate se arhiveaza de
banci in conditiile legii.
Art. 22
Cupoanele neutilizate sau nedepuse la banci pana la data de 30 noiembrie
inclusiv isi pierd valabilitatea, devenind nule.
Art. 23
Beneficiarii cupoanelor si furnizorii de materiale sau de servicii pentru
agricultura, care primesc cupoane pentru plata acestora, au obligatia sa le
pastreze in stare perfecta. Eventualele cupoane deteriorate, a caror
autenticitate nu poate fi dovedita, nu sunt valabile si nu pot fi platite.
Art. 24
(1) Daca pe parcursul distribuirii cupoanelor, din diferite cauze
(incendii, inundatii, avarii) se produce distrugerea unui numar de cupoane,
acestea se inlocuiesc din stocul prevazut la art. 7 alin. (3) din ordonanta de
urgenta, specificandu-se numerele si seriile cupoanelor care au fost distruse
si ale celor cu care au fost inlocuite.
(2) Cand distrugerea se datoreaza culpei unei persoane, cupoanele se
inlocuiesc in conditiile alineatului precedent si persoana vinovata va suporta
costul tiparirii cupoanelor distruse, al tiparirii si al transportului
cupoanelor cu care au fost inlocuite.
Art. 25
Dupa incheierea actiunii de distribuire a cupoanelor Compania Nationala
"Posta Romana" - S.A. va transmite Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei situatia definitiva privind numarul cupoanelor ridicate de
beneficiari si al celor inlocuite, precum si al celor ramase nedistribuite si
care au fost predate la prefecturile judetene pentru distrugere, precum si un
exemplar al listelor de distributie cuprinzand beneficiarii de cupoane.
Art. 26
(1) Prin ordin al ministrului agriculturii si alimentatiei se stabileste o
comisie formata din reprezentanti ai directiei generale pentru agricultura si
industrie alimentara, care va urmari la nivel judetean desfasurarea in bune
conditii a actiunii de implementare a sistemului de plata pe baza de cupoane.
(2) In fiecare zi de luni a saptamanii, pana la incheierea actiunii de
distribuire a cupoanelor, Compania Nationala "Posta Romana" - S.A. va
raporta Ministerului Agriculturii si Alimentatiei numarul cupoanelor
distribuite.
Art. 27
Anexele nr. 1 - 12 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
ANEXA 1
la normele metodologice
Localitatea ........................
Primaria ...........................
Judetul ............................
Nr. de inregistrare ................
CERERE-DECLARATIE
pentru persoane fizice, beneficiare ale cupoanelor conform art. 3 lit. a) din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 219/1999
Numele .............................................................
Initiala tatalui ...................................................
Prenumele ..........................................................
Posesor al buletinului/cartii de identitate seria ..... nr. ........
Detin in proprietate:
1. suprafata de ...... ha teren arabil, cultivat in anul 2000 cu:
a) sfecla de zahar ............ ha;
b) legume ..................... ha;
c) alte culturi ............... ha;
2. suprafata ocupata cu:
a) vii nobile ................. ha;
b) livezi ..................... ha;
3. vaci si/sau bivolite in lactatie ........... capete.
In baza datelor prezentate, solicit atribuirea de cupoane valorice pentru
anul 2000 si raspund de exactitatea celor declarate.
Semnatura
................
Data ................
ANEXA 2
la normele metodologice
Localitatea ........................
Primaria ...........................
Judetul ............................
Nr. de inregistrare ................
CERERE-DECLARATIE*)
pentru societati agricole si alte forme de asociere potrivit Legii nr. 36/1991,
beneficiare ale cupoanelor conform art. 3 lit. b) din Ordonanta de urgenta a
Guvernului nr. 219/1999
Denumirea societatii agricole sau a asociatiei ........................
Numele si prenumele persoanei imputernicite .............., posesoare a
buletinului/cartii de identitate seria ......... nr. ..........
Detin in exploatare:
1. suprafata de .............. ha teren arabil, cultivat in anul 2000 cu:
a) sfecla de zahar ............ ha;
b) legume ..................... ha;
c) alte culturi ............... ha;
2. suprafata ocupata cu:
a) vii nobile ................. ha;
b) livezi ..................... ha;
3. vaci si/sau bivolite in lactatie ........... capete.
Conform datelor prezentate, solicit atribuirea de cupoane valorice pentru
anul 2000 si raspund de exactitatea celor declarate.
Semnatura
................
Data ................
------------
*) La prezenta cerere-declaratie se vor anexa tabele cuprinzand
proprietarii indreptatiti sa primeasca cupoane conform Ordonantei de urgenta a
Guvernului nr. 219/1999 (numele, prenumele, suprafata arabila, suprafata
ocupata cu vii nobile, livezi si numarul de vaci si/sau de bivolite in
lactatie).
ANEXA 3
la normele metodologice
Localitatea ........................
Primaria ...........................
Judetul ............................
Nr. de inregistrare ................
CERERE-DECLARATIE
pentru societati comerciale constituite potrivit Legii nr. 31/1990, privind
societatile comerciale, republicata, beneficiare ale cupoanelor conform art. 3
lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 219/1999
Denumirea societatii comerciale ......................................
Date de identificare: numarul de inmatriculare la registrul comertului
......................................
Numele si prenumele persoanei imputernicite ..........................
Detin in exploatare:
1. suprafata de .............. ha teren arabil, cultivat in anul 2000 cu:
a) sfecla de zahar ............ ha;
b) legume ..................... ha;
c) alte culturi ............... ha;
2. suprafata ocupata cu:
a) vii nobile ................. ha;
b) livezi ..................... ha;
3. vaci si/sau bivolite in lactatie ........... capete.
Conform datelor prezentate, solicit atribuirea de cupoane valorice pentru
anul 2000 si raspund de exactitatea celor declarate.
Semnatura
................
Data ................
ANEXA 4
la normele metodologice
Localitatea ........................
Primaria ...........................
Judetul ............................
Nr. de inregistrare ................
CERERE-DECLARATIE*)
pentru arendasii care au incheiat contracte potrivit Legii arendarii nr.
16/1994, beneficiari ai cupoanelor conform art. 3 lit. d) din Ordonanta de
urgenta a Guvernului nr. 219/1999
Numele si prenumele arendasului ......................................
Date de identificare: - persoana juridica: numarul de inmatriculare la
registrul comertului .......
- persoana fizica: buletinul/cartea de identitate
seria ........ nr. ..........
Detin in arenda:
1. suprafata de .............. ha teren arabil, cultivat in anul 2000 cu:
a) sfecla de zahar ............ ha;
b) legume ..................... ha;
c) alte culturi ............... ha;
2. suprafata ocupata cu:
a) vii nobile ................. ha;
b) livezi ..................... ha;
3. vaci si/sau bivolite in lactatie ........... capete.
Conform datelor prezentate, solicit atribuirea de cupoane valorice pentru
nul 2000 si raspund de exactitatea celor declarate.
Semnatura
................
Data ................
------------
*) La prezenta cerere-declaratie se vor anexa tabele cuprinzand numele si
prenumele arendatorilor, numarul de contracte, suprafata arabila, suprafata
ocupata cu vii nobile, livezi si numarul de vaci si/sau bivolite de lapte,
precum si o declaratie prin care se face dovada ca a achitat la zi arenda catre
arendatori.
ANEXA 5
la normele metodologice
Localitatea ........................
Primaria ...........................
Judetul ............................
Nr. de inregistrare ................
CERERE-DECLARATIE
pentru institutiile de cult recunoscute de lege, beneficiare ale cupoanelor
conform art. 3 lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 219/1999
Denumirea institutiei de cult ............................................
Numele si prenumele reprezentantului legal sau ale mandatatului*) ........
Detin in exploatare:
1. suprafata de .............. ha teren arabil, cultivat in anul 2000 cu:
a) sfecla de zahar ............ ha;
b) legume ..................... ha;
c) alte culturi ............... ha;
2. suprafata ocupata cu:
a) vii nobile ................. ha;
b) livezi ..................... ha;
3. vaci si/sau bivolite in lactatie ........... capete.
Conform datelor prezentate, solicit atribuirea de cupoane valorice pentru
anul 2000 si raspund de exactitatea celor declarate.
Semnatura
................
Data ................
------------
*) Se anexeaza imputernicirea mandatatului.
ANEXA 6
la normele metodologice
Consiliul Local al Comunei .....................
Judetul ........................................
Validat Avizat,
Prefect, Directia generala pentru agricultura
........... si industrie alimentara a judetului
...................................
LISTA
cuprinzand beneficiarii de cupoane valorice prevazuti la art. 3 din Ordonanta
de urgenta a Guvernului nr. 219/1999, care detin terenuri arabile, plantatii de
vii nobile, livezi si/sau care cresc si exploateaza vaci si/sau bivolite de
lapte in raza localitatii, in baza cererilor-declaratii formulate de acestia
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A = Total teren arabil cultivat cu sfecla de zahar - ha -
B = Numarul de cupoane atribuite
C = Teren arabil cultivat cu legume - ha -
D = Teren arabil cultivat cu alte culturi - ha -
E = Suprafata ocupata cu vii nobile - ha -
F = Suprafata ocupata cu livezi - ha -
G = Vaci si/sau bivolite de lapte - capete -
H = Total numar de cupoane
____________________________________________________________________________
Specificare A B C B D B E B F B G B H
____________________________________________________________________________
a) Numele si prenumele
persoanelor fizice
...............................
...............................
b) Denumirea societatilor
agricole sau a altor forme
de asociere (Legea nr. 36/1991)
...............................
...............................
c) Denumirea societatilor
comerciale cu capital majoritar
privat (Legea nr. 31/1990)
...............................
...............................
d) Numele si prenumele arendasilor
persoane fizice si juridice
(Legea nr. 16/1994)
...............................
...............................
e) Denumirea institutiilor de cult
...............................
...............................
____________________________________________________________________________
TOTAL GENERAL:
____________________________________________________________________________
Certificam exactitatea datelor.
Primar,
...............................
Data .....................
ANEXA 7
la normele metodologice
DIRECTIA GENERALA PENTRU AGRICULTURA
SI INDUSTRIE ALIMENTARA A JUDETULUI ......................
CENTRALIZATOR
cuprinzand suprafetele totale de teren arabil, vii nobile, livezi si numarul de
vaci si/sau de bivolite de lapte, precum si numarul total de cupoane pe judet
_________________________________________________________________________
| Total teren arabil cultivat cu sfecla de zahar - ha | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Numarul de cupoane atribuite | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Teren arabil cultivat cu legume - ha | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Numarul de cupoane atribuite | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Teren arabil cultivat cu alte culturi - ha | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Numarul de cupoane atribuite | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Suprafata ocupata cu vii nobile - ha | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Numarul de cupoane atribuite | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Suprafata ocupata cu livezi - ha | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Numarul de cupoane atribuite | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Vaci si/sau bivolite de lapte - capete | |
|_____________________________________________________|___________________|
| Numarul de cupoane atribuite | |
|_____________________________________________________|___________________|
| TOTAL numar de cupoane | |
|_____________________________________________________|___________________|
Director general,
.................
Data ..................
ANEXA 8
la normele metodologice
DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE
Subsemnatul/subsemnata .................., fiul/fiica lui ............
(numele si prenumele)
si al/a ............., nascut/nascuta la data de ..........., in ............,
domiciliat/domiciliata in ...................................................,
identificat/identificata cu buletinul/cartea de identitate seria .........
nr. ......, eliberat/eliberata la data de .......... de .................,
(organul emitent)
declar pe propria raspundere ca ridic cupoanele acordate in baza Ordonantei de
urgenta a Guvernului nr. 219/1999, in numar de ............, pentru
proprietarul (mostenitorul cu succesiunea solutionata) ...................,
respectivul avand buletinul/cartea de identitate seria ........... nr. .......,
eliberat/eliberata de ......................, aflandu-ma fata de acesta in
urmatoarea relatie:
a) imputernicit al proprietarului (anexez imputernicirea olografa);
b) imputernicit al mostenitorului cu succesiunea solutionata (anexez
imputernicirea olografa);
c) mostenitor cu succesiunea nesolutionata, angajandu-ma sa depun la masa
succesorala contravaloarea cupoanelor ridicate;
d) arendas sau reprezentant al unei asociatii agricole;
e) societate agricola sau alta forma de asociere, societate comerciala,
arendas prin persoane imputernicite.
Prin prezenta declaratie ma angajez ca voi dispune de cupoanele ridicate in
aceasta calitate, folosindu-le numai ca mijloc de plata pentru procurarea de
materiale si servicii conform dorintelor proprietarului.
Dau prezenta declaratie cunoscand dispozitiile art. 292 din Codul penal cu
privire la falsul in declaratii.
Semnatura
..................
Data ...............
ANEXA 9
la normele metodologice
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
Se aproba
Ordonator principal de credite
DECONT JUSTIFICATIV
privind cheltuielile pentru implementarea sistemului de cupoane, potrivit
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 219/1999
_____________________________________________________________________________
Nr. Specificarea Programul Creditele Creditele Creditele
crt. de creditare deschise utilizate solicitate
_____________________________________________________________________________
1 2 3 4 5 6
_____________________________________________________________________________
1. Cheltuieli de tiparire
2. Cheltuieli pentru editarea
si procesarea electronica
a listelor cuprinzand
beneficiarii de cupoane si
datele continand
informatii de identificare
a beneficiarilor, prin
confruntarea cu baza de
date a evidentei
populatiei
3. Cheltuieli pentru
distribuirea cupoanelor
4. Cheltuieli pentru
publicitate prin
mass-media
5. Alte cheltuieli
_____________________________________________________________________________
TOTAL:
_____________________________________________________________________________
Director general*),
...................
------------
*) Decontul se semneaza de catre directorul general al Directiei generale
economice si relatii bugetare din cadrul Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei.
ANEXA 10
la normele metodologice
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
Se aproba
Ordonator principal de credite
DECONT JUSTIFICATIV
privind decontarea cupoanelor potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.
219/1999
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
I = numarul
II = valoarea (lei)
III = Comisionul bancar (lei)
_____________________________________________________________________________
Nr. Banca Credite Credite Cupoane Creditele Cupoanele
crt. acordate utilizate decontate III solicitate primite III
(lei) (lei) _________ de banci spre
I II (lei) decontare
_________
I II
_____________________________________________________________________________
A B 1 2=4+5 3 4 5 6=8+9 7 8 9
______________________________________________________________________________
1.
2.
3.
4.
5.
_____________________________________________________________________________
TOTAL:
_____________________________________________________________________________
Director general*),
......................
------------
*) Se semneaza de catre directorul general al Directiei generale economice
si relatii bugetare din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
ANEXA 11
la normele metodologice
Agentul economic ............................................
(denumirea, adresa/sediul, codul fiscal)
Banca ...................................................
Nr. ................../data .............................
(ziua, luna, anul)
CENTRALIZATOR
cuprinzand facturile emise in baza cupoanelor, potrivit Ordonantei de urgenta a
Guvernului nr. 219/1999
_____________________________________________________________________________
Nr. Numarul Bunurile livrate Valoarea din care:
crt. si data sau serviciile facturii achitat pe baza de
facturii prestate (lei) cupoane (lei)
_____________________________________________________________________________
1 2 3 4 5
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
TOTAL: X
_____________________________________________________________________________
Manager general Manager economic
(director), (contabil-sef),
................... .....................
ANEXA 12
la normele metodologice
Banca .........................................
Nr. ................../data ...................
(ziua, luna, anul)
DECONT JUSTIFICATIV
privind platile efectuate pe baza de cupoane, potrivit Ordonantei de urgenta a
Guvernului nr. 219/1999
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
I = numarul
II = valoarea (lei)
_____________________________________________________________________________
Nr. Sucursala Cupoanele primite Cupoanele Diferenta*) Comisionul Total
crt. judeteana spre decontare decontate (+/-) bancar (lei)
_________________ __________ ____________ (lei)
I II I II I II
_____________________________________________________________________________
A B 1 2 3 4 5=1-3 6=2-4 7 8=4+7
_____________________________________________________________________________
1.
2.
3.
4.
_____________________________________________________________________________
TOTAL:
_____________________________________________________________________________
Presedinte, Director,
............... .............
*) 1 3 si 2 4 reprezinta cupoane primite, dar refuzate la decontare.