Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1 din 8 ianuarie 2008

pentru aprobarea Normei nr. 1/2008 privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat

ACT EMIS DE: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 38 din 17 ianuarie 2008



In temeiul dispoziţiilor art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005,

conform Hotărârii Parlamentului României nr. 24/2006 privind numirea preşedintelui, a vicepreşedintelui şi a celorlalţi membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,

având în vedere prevederile art. 112 alin. (5) lit. b), art. 135 alin. (2) şi ale art. 138 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza hotărârii luate în şedinţa Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din data de 8 ianuarie 2008,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite următoarea hotărâre:

Art. 1. - Se aprobă Norma nr. 1/2008 privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Prezenta hotărâre şi norma menţionată la art.1 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).

Art. 3. - Departamentul autorizare-reglementare împreună cu Secretariatul tehnic şi cu directorul general vor urmări ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,

Mircea Oancea

ANEXĂ

NORMA  Nr. 1/2008

privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat

Având în vedere prevederile art. 112 alin. (5) lit. b), art. 135 alin. (2) şi ale art. 138 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul dispoziţiilor art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 313/2005,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumită în continuare Comisie, emite prezenta normă.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Prezenta normă stabileşte regulile de calcul actuarial al provizionului tehnic pentru schemele de pensii administrate privat.

Art. 2. -Administratorul este obligat să constituie provizion tehnic, corespunzător angajamentelor financiare asumate prin schema de pensii private administrată.

Art. 3. - (1) Termenii şi expresiile utilizate în aceasta normă au semnificaţia prevăzută la art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.

(2) De asemenea, în înţelesul prezentei norme, beneficii reprezintă valoarea garantată, sub forma de sumă absolută stabilită prin prospectul schemei de pensii.

CAPITOLUL II

Provizionul tehnic

SECŢIUNEA 1

Reguli generale

Art. 4. - (1) Provizionul tehnic se constituie pentru acoperirea riscurilor aferente garanţiei investiţionale minime obligatorii, stabilită prin Lege, şi, după caz, a riscurilor aferente garanţiilor suplimentare, asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii.

(2) Garanţiile suplimentare pot fi măsuri de protecţie împotriva riscurilor biometrice prin garantarea unui beneficiu şi/sau garantarea unui nivel minim stabilit al beneficiului şi/sau garanţii cu privire la performanţele investiţiei, suplimentare celor stabilite prin Lege.

Art. 5. - (1) Garanţiile stabilite prin art. 135 alin. (2) din Lege, cu privire la performanţele investiţiei, sunt valabile şi în cazul încetării premature a contractului ca urmare a decesului, invalidităţii sau a transferului, precum şi în cazul modificării, suspendării sau încetării contribuţiilor la fond.

(2) In cazul transferului, dacă valoarea activului personal al participantului la momentul transferului este mai mică decât valoarea garantată prin Lege, diferenţa va fi acoperită din provizionul tehnic constituit de administratorul de la care acesta se transferă. Transferul sumei din provizionul tehnic se va face în contul colector al noului fond, în numele participantului transferat, în aceeaşi zi în care se efectuează transferul activului personal al respectivului participant.

Art. 6. -Activele necesare acoperirii provizionului tehnic provin din resursele proprii ale administratorului.

SECŢIUNEA a 2-a

Activele care acoperă provizionul tehnic

Art. 7. - (1) Activele care acoperă provizionul tehnic sunt active a căror valoare corespunde sumei rezultate din calculul provizionului tehnic pentru un fond.

(2) Valoarea activelor care acoperă provizionul tehnic va fi tot timpul cel puţin egală cu suma rezultată din calculul provizionului tehnic.

Art. 8. - (1) Investirea activelor care acoperă provizionul tehnic se va face într-o manieră adecvată naturii şi duratei plăţilor viitoare aşteptate.

(2) Activele vor fi astfel diversificate încât să evite concentrarea pe un singur emitent sau grup de emitenţi şi acumularea de risc pe portofoliu, respectându-se următoarele reguli:

a) investiţia în instrumentele financiare ale unui singur emitent nu va depăşi 5% din volumul activelor care acoperă provizionul tehnic, cu excepţia titlurilor emise de autorităţi ale administraţiei publice centrale;

b) investiţia în instrumentele financiare ale unui grup de emitenţi nu va depăşi 10% din volumul activelor care acoperă provizionul tehnic, cu excepţia titlurilor emise de autorităţi ale administraţiei publice centrale;

c) investiţia în active denominate în altă monedă decât moneda în care sunt exprimate obligaţiile nu va depăşi 30% din volumul activelor care acoperă provizionul tehnic.

Art. 9. - (1) Instituţia de credit depozitară a fondului de pensii administrat privat pentru care se constituie provizionul tehnic va păstra în custodie activele care acoperă provizionul tehnic şi va ţine evidenţa acestora.

(2)  Activitatea de custodie şi evidenţă a activelor care acoperă provizionul tehnic se desfăşoară în baza unui contract încheiat între administrator şi depozitar, care va avea un conţinut minim similar cu cel al contractului de depozitare încheiat pentru activele fondului de pensii administrat privat. Costurile aferente activităţii de custodie şi evidenţă a activelor care acoperă provizionul tehnic se suportă de către administrator.

(3)  Activitatea de custodie şi evidenţă a activelor care acoperă provizionul tehnic se va desfăşura cu respectarea prevederilor normei privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat.

(4) Evaluarea activelor care acoperă provizionul tehnic se va realiza de către administrator şi depozitar pe baza principiilor de evaluare prevăzute în norma privind calculul valorii activului net şi al valorii unităţii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat.

SECŢIUNEA a 3-a

Calculul provizionului tehnic

Art. 10. - (1) Calculul provizionului tehnic se efectuează şi se certifică de către un actuar.

(2)Actuarul aflat în relaţii contractuale cu un administrator şi desemnat de către acesta are obligaţia de a efectua şi certifica calculul provizionului tehnic.

(3) Calculul detaliat al provizionului tehnic, precum şi opinia actuarului privind adecvarea nivelului provizionului tehnic vor fi incluse în raportul actuarial anual.

Art. 11. - (1) Calculul şi constituirea provizionului tehnic se efectuează anual sau ori de câte ori Comisia consideră necesar, în urma activităţii de supraveghere şi control. Pentru calcularea provizionului tehnic se vor folosi datele existente în ultima zi lucrătoare a lunii ce precedă perioada de calcul.

(2) Actuarul desemnat de către administrator va calcula provizionul tehnic în conformitate cu prevederile legii şi pe baza metodelor stabilite prin prezenta normă, cu respectarea următoarelor principii:

a)  nivelul minim al provizionului tehnic este cel rezultat din calcul;

b) pentru calcularea cash flow-urilor:

(i) rata de discount folosită va fi rata dobânzii liberă de risc, aplicabilă maturităţii respective şi datei evaluării. Dacă se consideră necesar sau în cazul în care dobânda efectivă realizată se află sub nivelul dobânzii de discount folosite, Comisia poate solicita administratorului diminuarea ratei de discount;

(ii) rata garantată a dobânzii poate fi o rată anuală constantă stabilită sau o rată relativă definită printr-o funcţie. In cazul unei rate garantate relative se va lua în considerare cea mai prudentă estimare. Această estimare se realizează folosind cel puţin două metode diferite ce pot fi considerate fiabile şi relevante. Două metode sunt considerate diferite atunci când sunt bazate pe tehnici diferite şi pe seturi de presupuneri diferite şi se pot verifica una pe cealaltă. Pentru satisfacerea cerinţei legale cu privire la garanţia investiţională minimă obligatorie, valoarea ratei garantate a dobânzii nu poate fi mai mică de zero;

(iii) rata dobânzii efective folosită în calcul va fi estimată conform principiului prevăzut la pct. (ii), luând în considerare randamentul anticipat al activelor şi ratele efective realizate în anii anteriori. Valoarea estimată a ratei efective se va menţine cel puţin 3 ani, ea putând fi corectată după acest interval de timp, cu acordul prealabil al Comisiei;

(iv) cheltuielile vor fi actualizate cu ţinta de inflaţie prognozată de Banca Naţională a României pâna în anul aferent trecerii la moneda europeană, după care se va folosi rata inflaţiei prognozată de Eurostat. Pentru calcularea valorii aleatoare a activului personal se vor considera, în formula de calcul, cheltuielile aflate în sarcina fondului conform prospectului schemei de pensii. Pentru cazul în care administratorul garantează acoperirea, din resurse proprii, a cheltuielilor aflate în sarcina fondului de pensii, respectiv cheltuielile deduse din activul total al fondului şi/sau cele deduse din activul personal al participantului, precum şi/sau cele deduse din contribuţii, aceste deduceri vor fi eliminate din formula de calcul a valorii aleatoare a activului personal;

c)  datele biometrice folosite pentru calculul provizionului tehnic se bazează pe ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică şi/sau date furnizate de surse indicate de Comisie, ţinându-se cont de specificul de gen, de principalele caracteristici ale grupului de participanţi, ale prospectelor schemelor de pensii administrate privat şi de evoluţia prevăzută pentru riscurile relevante;

d) probabilităţile folosite în calcul se iau în considerare până la a 6-a zecimala;

e) metoda şi baza de calcul pentru provizionul tehnic rămân constante de la un exerciţiu financiar la altul. Discontinuităţile pot fi justificate de schimbarea legislaţiei ori a condiţiilor economice sau demografice pe care se bazează provizioanele.

Art. 12. - (1) Provizionul tehnic se calculează ca fiind suma tuturor rezervelor individuale calculate pentru fiecare participant în parte.

(2) Rezerva individuală se calculează după formula:

unde:

R = rezerva individuală la momentul calculului provizionului tehnic;

CFD (t) = cash flow-ul la momentul t în cazul unui eveniment de deces;

CFS (t) = cash flow-ul la momentul t în cazul unui eveniment de surrender (renunţare la schema de pensii-transfer);

CFI (t) = cash flow-ul la momentul t în cazul invalidităţii;

CFM (T) - cash flow-ul la momentul T în cazul în care participantul rămâne în schema de pensii până la momentul T;

t-1px = probabilitatea ca participantul de vârstă x să supravieţuiască cel puţin t-1 ani;

1qx+t-1 = probabilitatea ca participantul de vârstă x+t-1 să moară într-un an;

tps0 - probabilitatea ca participantul să rămână în schema de pensii cel puţin până în anul t;

tpx = probabilitatea ca participantul de vârstă x să supravieţuiască cel puţin t ani;

tqst-1 = probabilitatea ca participantul să renunţe la schema de pensii în anul t după ce a cotizat t-1 ani;

TPx = probabilitatea ca participantul de vârstă x să supravieţuiască cel puţin până în anul T de maturitate;

TPs0 = probabilitatea ca participantul să rămână în schema de pensii până în anul T de maturitate;

1Pix+t-1 = probabilitatea ca participantul de vârstă x+t-1 să devină invalid în intervalul de timp (x + t - 1, x + t);

T = anul de maturitate;

x = vârsta participantului exprimată în ani împliniţi la momentul evaluării provizionului.

Art. 13. - (1) Determinarea cash flow-urilor se face după modelul următor:

unde:

V(t) - valoarea aleatoare a activului personal la momentul t;

S(t) - valoarea efectivă a activului personal la momentul t;

B(t) = valoarea beneficiului garantat la momentul t;

β - beneficiul garantat (în sume absolute);

G(t) - valoarea garantată a activului personal la momentul t;

C(h) - contribuţia brută totală;

e(h) - cuantumul comisionului perceput din contribuţie;

E(h) - alte cheltuieli;

VAN(y-1) - ultima valoare realizată a activului personal;

rc - rata cheltuielilor cu comisioanele din activ;

rd - rata de discount.

(2) Valoarea aleatoare previzionată a activului personal la momentul t se modelează astfel:

V(t) = max {S(t);G(t)},

unde:

V(t) - valoarea aleatoare a activului personal la momentul t;

S(t) - valoarea efectivă a activului personal la momentul t;

G(t) = valoarea garantată a activului personal la momentul t.

a) Factorul aleator de acumulare urmează modelul:

unde:

rg - rata garantată a dobânzii;

re - rata efectivă a dobânzii;

rp - rata aleatoare a dobânzii.

b) Valoarea aleatoare previzionată a activului personal la momentul t se calculează dupa modelul:

unde:

V(t) - valoarea aleatoare a activului personal la momentul t;

rg - rata garantată a dobânzii;

rd- rata de discount;

re - rata efectivă a dobânzii;

rc - rata cheltuielilor cu comisioanele din activ;

C(h) - contribuţia brută totală;

e(h) - cuantumul comisionului perceput din contribuţie;

E(h) - alte cheltuieli.

(3)   Valoarea   beneficiului   garantat   la   momentul   t  se calculează după modelul:

unde:

B(t) = valoarea beneficiului garantat la momentul t;

rd- rata de discount;

β - beneficiul garantat (în sume absolute).

(4) Factorul de discount liber de risc pentru o perioadă de t ani se calculează după modelul:

unde:

rd- rata de discount;

f (i-1, i) = rata forward a dobânzii liberă de risc anuală, continuă, de la momentul i-1 la i;

y-1 = momentul calculului.

CAPITOLUL III

Dispoziţii finale

Art. 14. - Raportul actuarial anual va fi transmis Comisiei odată cu raportul anual prevăzut la art. 111 din Lege.

Art. 15. - Incălcarea prevederilor prezentei norme se sancţionează conform dispoziţiilor legale în vigoare.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu