HOTARARE Nr. 1020 din 1 septembrie 2005
pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a apelor
minerale naturale
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 854 din 22 septembrie 2005
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Normele tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale
naturale, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Prezenta hotarare intra in vigoare la 180 de zile de la data publicarii ei
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia art. 5 alin. (2), art.
25 alin. (2) si a art. 28 alin. (2) si (3) din normele tehnice prevazute la
art. 1, care vor intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea
Europeana.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari Hotararea Guvernului nr.
760/2001 privind aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a
apelor minerale naturale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 495 din 23 august 2001, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Prezenta hotarare transpune Directiva nr. 777/80/CEE din 15 iulie 1980 pentru
armonizarea legislatiei statelor membre privind exploatarea si comercializarea
apelor minerale naturale, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor
Europene nr. L 229 din 30 august 1980, asa cum a fost modificata si completata
prin Directiva nr. 1.276/80/CEE din 22 decembrie 1980, publicata in Jurnalul
Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 375 din 31 decembrie 1980, Directiva
nr. 7/85/CEE din 19 decembrie 1984, publicata in Jurnalul Oficial al
Comunitatilor Europene nr. L 2 din 3 ianuarie 1985, Directiva nr. 70/96/CE din
28 octombrie 1996, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr.
L 299 din 23 noiembrie 1996, Regulamentul nr. 1.882/2003/CE din 29 septembrie
2003, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 284 din 31
octombrie 2003, precum si Directiva nr. 40/2003/CE din 16 mai 2003 privind
lista, concentratiile limita, criteriile de etichetare a constituentilor din
apele minerale naturale, precum si conditiile privind utilizarea aerului
imbogatit cu ozon la tratarea apelor minerale naturale si a apelor de izvor,
publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 126 din 22 mai
2003.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii,
Gheorghe Eugen Nicolaescu
Ministrul economiei si comertului,
Codrut Ioan Seres
Presedintele Agentiei Nationale
pentru Resursele Minerale,
Gheorghe Buliga
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Catalin Florin Teodorescu
Ministrul integrarii europene,
Anca Daniela Boagiu
ANEXA 1
NORME TEHNICE
de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale
Art. 1
(1) Prezentele norme tehnice de exploatare si comercializare a apelor
minerale naturale, denumite in continuare norme, se aplica apelor extrase de pe
teritoriul Romaniei, care sunt recunoscute de autoritatea competenta conform
legii ca ape minerale naturale si care respecta prevederile cap. I din anexa
nr. 1.
(2) Prezentele norme stabilesc lista constituentilor din apele minerale
naturale, care pot sa prezinte un potential risc pentru sanatatea publica,
valorile limita admise ale acestora, termenul limita pentru introducerea
acestor valori si cerintele de etichetare pentru anumiti constituenti. Acesti
constituenti trebuie sa fie in mod natural prezenti in apa, iar nu ca rezultat
al contaminarii sursei.
(3) Prezentele norme reglementeaza, de asemenea, conditiile de utilizare a
aerului imbogatit cu ozon pentru separarea unor compusi ai fierului,
manganului, sulfului si arsenului din apele minerale naturale sau din apele de
izvor si cerintele de etichetare pentru apele care au fost supuse unei asemenea
tratari.
Art. 2
(1) Prezentele norme se aplica si apelor minerale naturale extrase de pe
teritoriul statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene si care sunt
importate in Romania, dupa ce acestea au fost recunoscute ca ape minerale
naturale de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sau de un stat membru al
Uniunii Europene.
(2) Apele minerale naturale importate sunt recunoscute ca atare numai daca
autoritatea competenta din tara de extractie certifica faptul ca indeplinesc
cerintele prevazute la cap. I din anexa nr. 1 si ca s-a procedat la controlul
permanent al aplicarii prevederilor pct. 2 din anexa nr. 2.
(3) Durata de valabilitate a certificarii apelor minerale naturale din
import este de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii.
(4) In cazul in care durata de valabilitate a certificarii apelor minerale
naturale din import a fost reinnoita pana la sfarsitul perioadei prevazute la
alin. (3), nu este necesara o noua certificare.
Art. 3
In sensul prezentelor norme, autoritatea competenta pentru recunoasterea
apelor minerale naturale este Agentia Nationala pentru Resurse Minerale,
denumita in continuare ANRM.
Art. 4
Prezentele norme nu se aplica:
a) apelor care sunt considerate medicamente in sensul Ordonantei de urgenta
a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman, aprobata
cu modificari si completari prin Legea nr. 336/2002, cu modificarile si
completarile ulterioare;
b) apelor minerale naturale utilizate la sursa in scopuri curative in
unitati de tratament balnear;
c) apelor minerale naturale destinate a fi exportate in state care nu sunt
membre ale Uniunii Europene.
Art. 5
(1) Apele minerale naturale prevazute la art. 1 si 2 sunt recunoscute de
ANRM, care motiveaza recunoasterea si publica lista lor, prin ordin al presedintelui
ANRM, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) ANRM informeaza Comisia Europeana asupra cazurilor in care
recunoasterea prevazuta la alin. (1) a fost acordata sau retrasa. Lista apelor
minerale naturale recunoscute in Uniunea Europeana se publica in Jurnalul
Oficial al Uniunii Europene.
Art. 6
Pe teritoriul Romaniei pot fi comercializate sub denumirea de ape minerale
naturale numai apele recunoscute de ANRM sau de autoritatea competenta dintr-un
stat membru al Uniunii Europene.
Art. 7
Sursele de ape minerale naturale sunt exploatate si apele acestora sunt
imbuteliate numai in conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
Art. 8
Apa minerala naturala, asa cum se prezinta la sursa, nu poate face obiectul
nici unei tratari sau adaugari, cu exceptia urmatoarelor proceduri:
a) separarea elementelor instabile, cum sunt compusii de fier si de sulf,
prin filtrare si/sau decantare, eventual precedata de oxigenare, astfel incat
aceasta tratare sa nu aiba ca efect modificarea compozitiei apei minerale
naturale in ceea ce priveste constituentii caracteristici care ii confera
proprietatile;
b) separarea compusilor de fier, mangan, sulf si arsen din anumite ape
minerale naturale, prin tratare cu aer imbogatit cu ozon, cu urmatoarele
conditii:
- compozitia fizico-chimica a apelor minerale naturale sa nu se modifice,
prin tratare, in ceea ce priveste constituentii caracteristici;
- sa fie in conformitate cu cerintele specifice de utilizare stabilite de
Ministerul Sanatatii;
- sa fie notificata Ministerului Sanatatii si sa faca obiectul unui control
specific din partea acestuia;
c) separarea constituentilor indezirabili, altii decat cei prevazuti la
lit. a) sau b), prin utilizarea unei tratari, cu respectarea simultana a
urmatoarelor conditii:
- sa nu modifice compozitia apei minerale naturale in ceea ce priveste
constituentii sai caracteristici care ii confera proprietatile;
- sa fie in conformitate cu cerintele specifice de utilizare care sunt
stabilite de Ministerul Sanatatii;
- sa fie notificata autoritatilor competente si sa faca obiectul unui
control specific din partea acestora;
d) eliminarea totala sau partiala a dioxidului de carbon liber prin
procedee exclusiv fizice.
Art. 9
O apa minerala naturala, asa cum se prezinta la sursa, nu poate face
obiectul nici unei alte adaugari decat incorporarea sau reincorporarea de
dioxid de carbon in conditiile prevazute la cap. III din anexa nr. 1.
Art. 10
Se interzic orice tratare de dezinfectare, prin orice mijloace s-ar face
aceasta, cu exceptia celei prevazute la art. 9, precum si adaugarea de elemente
bacteriostatice sau orice alta tratare de natura a modifica numarul populatiei
microbiene din apa minerala naturala.
Art. 11
Prevederile art. 8 nu se aplica apelor minerale naturale sau apelor de
izvor utilizate pentru fabricarea bauturilor racoritoare.
Art. 12
(1) Numarul total de colonii revitalizabile dintr-o apa minerala naturala
la sursa trebuie sa corespunda populatiei microbiene normale din apa si sa faca
dovada existentei unei protectii eficiente a sursei impotriva tuturor tipurilor
de contaminare. Numarul total de colonii va fi determinat conform prevederilor
pct. 3.3 al cap. II din anexa nr. 1.
(2) Dupa imbuteliere numarul total de germeni nu poate depasi 100/ml, la o
temperatura cuprinsa intre 20 grade C - 22 grade C, in 72 de ore, pe agar-agar
sau pe un amestec agar-gelatina, si 20/ml la o temperatura de 37 grade C, in 24
de ore, pe agar-agar. Numarul total de germeni va fi masurat intr-un interval
de 12 ore de la imbuteliere, apa fiind pastrata pe aceasta durata la
temperatura de 4 grade C +/-1 grad C.
(3) La sursa, in mod normal, aceste valori nu trebuie sa depaseasca 20
germeni/ml, la o temperatura cuprinsa intre 20 grade C - 22 grade C, in 72 de
ore, si, respectiv, 5 germeni/ml, la o temperatura de 37 grade C, in 24 de ore,
cu mentiunea ca acestea trebuie considerate valori de referinta si nu
concentratii maxime permise.
Art. 13
La sursa si in timpul comercializarii ei o apa minerala naturala nu trebuie
sa contina:
a) paraziti si microorganisme patogene;
b) Escherichia coli si alte bacterii coliforme si streptococi fecali in 250
ml de esantion examinat;
c) bacterii anaerobe sulfitoreducatoare cu inmultire prin spori in 50 ml de
esantion examinat;
d) Pseudomonas aeruginosa in 250 ml de esantion examinat.
Art. 14
(1) Conform art. 8 lit. b), aplicarea tratarii apelor minerale naturale cu
aer imbogatit cu ozon trebuie sa fie notificata in prealabil Ministerului
Sanatatii, care se va asigura ca:
a) utilizarea unei astfel de tratari trebuie sa fie justificata de
existenta in compozitia apei a unor compusi de fier, mangan, sulf si arsen;
b) procesatorul ia toate masurile necesare pentru a garanta eficienta si
siguranta procesului de tratare si pentru a permite efectuarea verificarilor de
catre Ministerul Sanatatii.
(2) Tratarea cu aer imbogatit cu ozon a apelor minerale naturale trebuie sa
se realizeze cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) compozitia fizico-chimica a apei minerale naturale in ceea ce priveste
constituentii caracteristici sa nu se modifice prin tratare;
b) apa minerala naturala trebuie sa indeplineasca inainte de tratare
criteriile microbiologice prevazute la art. 12 si 13;
c) tratarea nu va conduce la formarea de reziduuri cu o concentratie ce
depaseste limitele maxime admise, prevazute in anexa nr. 7, si nici la formarea
altor reziduuri cu risc pentru sanatatea publica.
Art. 15
Cu respectarea prevederilor art. 12 si 13 si a conditiilor de exploatare
stabilite in anexa nr. 2, in momentul comercializarii:
a) numarul total de bacterii dezvoltate intr-o apa minerala naturala poate
fi doar cel care rezulta din cresterea normala a continutului de bacterii pe
care l-a avut la sursa;
b) apa minerala naturala nu poate prezenta nici un fel de defect
organoleptic.
Art. 16
(1) Apa minerala naturala se imbuteliaza si se ambaleaza astfel incat sa nu
fie permisa modificarea calitatilor sale initiale.
(2) Toate recipientele utilizate la ambalarea apelor minerale naturale
trebuie sa fie prevazute cu sisteme de inchidere, proiectate astfel incat sa
fie evitata orice posibilitate de alterare sau de contaminare.
(3) Apele minerale naturale vor respecta la momentul ambalarii limitele de
concentratie maxima prevazute la lit. C din anexa nr. 4.
(4) Limitele de concentratie maxime prevazute la lit. c) din anexa nr. 4
pentru fluoruri si nichel se aplica de la 1 ianuarie 2008.
Art. 17
(1) Este interzis transportul apei minerale naturale in recipiente de mare
capacitate - vrac, la sfarsitul tratarii efectuate potrivit prevederilor art. 8
si 9 sau inainte de conditionare.
(2) Apa minerala naturala se transporta numai in recipientele destinate
consumatorului.
Art. 18
(1) Denumirea sub care se comercializeaza apele minerale naturale este
"apa minerala naturala".
(2) In cazul unei ape minerale naturale carbogazoase, definita ca o apa
minerala naturala, care, la origine sau dupa imbuteliere, degaja in mod spontan
si usor perceptibil dioxid de carbon, in conditii normale de temperatura si
presiune, denumirea este, dupa caz: "apa minerala naturala, natural
carbogazoasa", "apa minerala naturala imbogatita cu dioxid de carbon
de la sursa" sau "apa minerala naturala carbozificata", conform
definitiilor prevazute la cap. III din anexa nr. 1.
(3) In cazul apelor minerale naturale care au fost supuse metodelor de
tratare prevazute la art. 8 lit. d), denumirea sub care se comercializeaza este
insotita de sintagma "decarbogazificata integral" sau, dupa caz,
"decarbogazificata partial".
Art. 19
(1) Etichetarea apelor minerale naturale trebuie sa contina urmatoarele
informatii obligatorii:
a) mentionarea compozitiei chimice, precizandu-se constituentii
caracteristici;
b) locul unde este exploatata sursa si numele acesteia;
c) indicarea eventualelor tratari prevazute la art. 8 lit. b) si c);
d) apele minerale naturale avand o concentratie de fluor mai mare de 1,5
mg/l vor avea specificat pe eticheta urmatorul avertisment: "Contine mai
mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor si
copiilor sub 7 ani".
(2) Recipientele apelor minerale naturale care au fost tratate cu aer imbogatit
cu ozon trebuie inscriptionate pe eticheta, in imediata apropiere a locului
unde este mentionata compozitia chimica a constituentilor caracteristici, cu
urmatorul text: "Apa supusa unei oxidari cu aer imbogatit cu ozon, conform
unei tehnologii autorizate".
(3) Avertismentul prevazut la alin. (1) lit. d) va fi amplasat in imediata
apropiere a denumirii comerciale a produsului si va fi scris cu caractere
lizibile si vizibile, iar in cadrul compozitiei chimice mentionate pe eticheta
potrivit lit. a) se va inscrie in mod obligatoriu continutul efectiv de fluor.
Art. 20
O denumire de localitate sau anumiti termeni toponimici locali pot fi
utilizati in cadrul denumirii comerciale, cu conditia ca acestia sa se refere
la o apa minerala naturala a carei sursa este exploatata in locul indicat si sa
nu induca in eroare asupra locului de exploatare a sursei.
Art. 21
Este interzisa comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei
minerale naturale provenite din aceeasi sursa.
Art. 22
(1) Daca etichetele sau inscriptionarile de pe recipientele in care sunt
oferite spre vanzare apele minerale naturale includ o denumire comerciala
diferita de denumirea sursei sau a locului de exploatare a acesteia, numele
locului sau al sursei este redat cu caractere avand dimensiunea de cel putin o
data si jumatate mai mare decat a caracterelor utilizate in denumirea
comerciala.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in ceea ce
priveste importanta atribuita denumirii sursei sau a locului ei de exploatare,
in toate materialele publicitare referitoare la apa minerala naturala
respectiva, indiferent de forma lor.
Art. 23
(1) Pe ambalaje, etichete si in publicitatea de orice fel este interzisa
utilizarea denumirilor, denumirilor brevetate, a marcilor comerciale sau de
fabrica, a ilustratiilor sau a altor simboluri care sugereaza, in cazul unei
ape minerale naturale, o caracteristica pe care apa nu o are, in special
privind originea sa, data autorizarii acesteia, rezultatele analizelor sau
orice trimiteri similare la garantiile de autenticitate.
(2) In cazul apelor potabile imbuteliate, altele decat apele minerale
naturale, sunt interzise utilizarea denumirilor brevetate, a marcilor
comerciale sau de fabrica, a ilustratiilor sau a altor simboluri care pot duce
la o confuzie cu apa minerala naturala si, in special, utilizarea denumirii de
"apa minerala".
Art. 24
(1) Sunt interzise inscrierea si utilizarea pe ambalaje, etichete si in
publicitatea de orice fel a indicatiilor care atribuie unei ape minerale
naturale proprietati referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor
boli umane.
(2) Caracteristicile apelor minerale naturale prevazute in anexa nr. 3 sunt
permise daca acestea au fost stabilite in baza analizelor fizico-chimice sau,
acolo unde este cazul, a unor examene farmacologice, fiziologice si clinice
realizate conform prevederilor pct. 2 al cap. I din anexa nr. 1.
(3) Pe etichete pot fi inscrise indicatii precum: "stimuleaza
digestia", "poate facilita functiile hepato-biliare" sau
indicatii similare, daca acestea nu contravin principiilor prevazute la alin.
(1) si sunt compatibile cu cele prevazute la alin. (2).
Art. 25
(1) Prin ordin al ministrului sanatatii se adopta prevederi privind
informatiile de pe ambalaje sau etichete, precum si publicitare, referitoare la
posibilitatea utilizarii apelor minerale naturale in alimentatia sugarilor.
Prevederile de acest tip pot viza si proprietatile apei care determina
utilizarea informatiilor respective.
(2) Cu privire la aceste prevederi Ministerul Sanatatii va informa in
prealabil statele membre ale Uniunii Europene si Comisia Europeana.
Art. 26
Termenul "apa de izvor" este rezervat unei ape destinate
consumului uman, in stare naturala si imbuteliata la sursa, care:
a) satisface conditiile microbiologice prevazute la art. 12 si 13;
b) satisface conditiile de exploatare prevazute la pct. 2 si 3 din anexa
nr. 2, care vor fi respectate in totalitate pentru apa de izvor;
c) satisface cerintele in materie de etichetare prevazute la art. 19 alin.
(1) lit. b) si c) si la art. 20 - 22 alin. (1);
d) nu a suferit alta tratare decat cele prevazute la art. 8 - 11;
e) indeplineste criteriile de potabilitate prevazute in legislatia
romaneasca, referitoare la apele potabile.
Art. 27
Orice apa imbuteliata destinata consumului alimentar, alta decat "apa
minerala naturala" sau "apa de izvor", se comercializeaza sub
denumirea de "apa de masa".
Art. 28
(1) ANRM si/sau Ministerul Sanatatii si/sau Autoritatea Nationala pentru
Protectia Consumatorului pot/poate sa suspende temporar sau sa interzica
comercializarea, conform competentelor, pe teritoriul Romaniei a unei ape
minerale naturale, atunci cand aceasta nu respecta dispozitiile prezentelor
norme sau prezinta un risc pentru sanatatea publica.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) ANRM va informa Comisia Europeana si
statele membre ale Uniunii Europene, indicand motivele care au condus la luarea
acestei decizii.
(3) La cererea unui stat membru al Uniunii Europene sau a Comisiei
Europene, ANRM furnizeaza, pentru apele recunoscute pe teritoriul Romaniei,
toate informatiile necesare care privesc recunoasterea apei, precum si
rezultatele controalelor periodice.
Art. 29
Prevederile referitoare la etichetare din prezentele norme se completeaza
in mod corespunzator cu actele normative in vigoare privind etichetarea
alimentelor.
Art. 30
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza urmatoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 7, 8, 9 si 10, cu amenda de la 6.000 lei
(RON) la 20.000 lei (RON);
b) nerespectarea prevederilor art. 13 (la comercializare), ale art. 18, 19,
20, 21, 22, 23, ale art. 24 alin. (1), ale art. 26 lit. a), c), d) si e) si ale
art. 27, cu amenda de la 200 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
c) nerespectarea prevederilor art. 12, 13, 15, 16, 17, art. 24 alin. (1) si
(3) si ale art. 26 lit. a) si e), cu amenda de la 400 lei la 4.000 lei (RON).
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la
alin. (1) se fac de catre personalul anume imputernicit din cadrul:
a) ANRM, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. a);
b) Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, pentru nerespectarea
prevederilor alin. (1) lit. b);
c) Ministerului Sanatatii, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit.
c).
(3) In vederea efectuarii controalelor oficiale trebuie respectate
specificatiile prevazute in anexa nr. 6 privind analiza compusilor prevazuti la
lit. C din anexa nr. 4.
(4) Dispozitiile referitoare la contraventii, prevazute la alin. (1) si
(2), se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind
regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin
Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 31
Anexele nr. 1 - 7 fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
DEFINITIA
apei minerale naturale
CAP. 1
Definitie
1. Prin apa minerala naturala se intelege o apa pura din punct de vedere
microbiologic, in sensul art. 12 din norme, care isi are originea intr-un
zacamant/acvifer subteran si este exploatata prin una sau mai multe emergente
naturale ori foraje.
Apa minerala naturala se deosebeste in mod evident de apa de baut obisnuita
prin urmatoarele caracteristici:
a) natura sa, caracterizata printr-un continut specific de saruri minerale
dizolvate, oligoelemente sau alti constituenti si, eventual, prin unele efecte
asupra sanatatii;
b) puritatea sa originara,
ambele caracteristici fiind mentinute intacte datorita originii subterane a
acestei ape care trebuie sa fie protejata de toate riscurile de poluare.
2. Caracteristicile prevazute la pct. 1, care pot conferi apei minerale
naturale proprietati benefice pentru sanatate, trebuie evaluate:
a) din punct de vedere:
1. geologic si hidrogeologic;
2. fizic, chimic si fizico-chimic;
3. microbiologic;
4. daca este cazul, farmacologic, fiziologic si clinic;
b) conform cerintelor enumerate la cap. II;
c) conform metodelor stiintifice aprobate de autoritatea competenta.
3. Compozitia, temperatura si alte caracteristici ale apei minerale naturale
trebuie sa ramana stabile in limitele fluctuatiilor naturale. Acestea nu
trebuie sa fie afectate de posibilele variatii ale debitului sursei.
In sensul art. 12 din norme, prin continutul microbiologic normal al unei
ape minerale naturale se intelege numarul populatiei bacteriene sensibil
constant la sursa, anterior oricarei conditionari, a carei compozitie
calitativa si cantitativa, luata in considerare la recunoasterea acestor ape,
este verificata prin analize periodice.
CAP. 2
Cerinte de aplicare a definitiei
1. Cerinte pentru studiile geologice si hidrogeologice
Cercetarea geologica si hidrogeologica pentru punerea in evidenta a apelor
minerale naturale se va materializa printr-un raport geologic detaliat asupra
conditiilor hidrogeologice de dezvoltare a acviferului, care trebuie sa
cuprinda:
1.1. stratigrafia si tectonica zonei;
1.2. conditiile hidrogeologice generale ale zonei;
1.3. conditiile de geneza a apei minerale naturale si relatia dintre
mineralizatia acesteia si litologia acviferului;
1.4. descrierea surselor;
1.5. parametrii hidrogeologici ai surselor;
1.6. delimitarea, conform prevederilor legale, a zonelor de protectie;
1.7. evaluarea debitelor exploatabile de apa minerala si a conditiilor de
extragere a acestora, precum si a rezervelor resurselor, conform legislatiei in
vigoare in domeniul substantelor minerale utile;
1.8. studiul izotopilor de mediu, acolo unde se considera necesar;
1.9. harti la scara corespunzatoare, cu indicarea amplasarii surselor;
1.10. plan de situatie cu amplasamentul exact al captarilor si cu indicarea
altitudinii acestora, la o scara de cel mult 1:1.000.
2. Cerinte privind studiile fizice, chimice si fizico-chimice:
2.1. debitul sursei;
2.2. temperatura apei la sursa si temperatura mediului ambiant;
2.3. relatia dintre natura rocilor si natura si tipul mineralelor din apa;
2.4. reziduul sec la temperatura de 180 grade C si 260 grade C;
2.5. conductivitatea electrica sau rezistivitatea, cu specificarea
temperaturii in momentul masuratorii;
2.6. concentratia ionilor de hidrogen (pH);
2.7. continutul in cationi si anioni;
2.8. continutul in substante nedisociate;
2.9. continutul in elemente-urma;
2.10. radioactivitatea apei la sursa;
2.11. dupa caz, determinarea izotopilor din apa, oxigen (O^16 - O^18) si
hidrogen (proton, deuteriu, tritiu);
2.12. toxicitatea unor elemente constituente ale apei, tinand cont de
limitele date pentru fiecare.
3. Cerinte privind analizele microbiologice la sursa:
3.1. demonstrarea absentei parazitilor si a microorganismelor patogene;
3.2. determinarea numarului de germeni ce indica contaminarea cu fecale:
a) absenta Escherichia coli si a altor coliformi, la o temperatura de 37
grade C si 44 grade C, in 250 ml proba;
b) absenta streptococilor fecali in 250 ml proba;
c) absenta bacteriilor anaerobe sulfitoreductoare cu inmultire prin spori
in 50 ml proba;
d) Pseudomonas aeruginosa absent in 250 ml proba;
3.3. determinarea continutului total in microorganisme formatoare de
colonii la 1 ml apa:
a) la o temperatura cuprinsa intre 20 grade C si 22 grade C, in 72 de ore,
pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatina;
b) la o temperatura de 37 grade C, in 24 de ore, pe agar-agar.
4. Cerinte privind examenele clinice si farmacologice
4.1. Natura examenelor efectuate in conformitate cu metodele recunoscute
stiintific trebuie sa fie adaptata la caracteristicile proprii apei minerale
naturale si la efectele sale asupra organismului uman, cum ar fi: diureza,
functionarea gastrica sau intestinala, compensarea cerintelor in substante
minerale.
4.2. Stabilirea reprezentativitatii numerice si a concordantei
observatiilor clinice poate eventual sa inlocuiasca examenele mentionate la
pct. 4.1. In astfel de cazuri acestora li se pot substitui examenele clinice,
cu conditia ca reprezentativitatea numerica si concordanta observatiilor sa
permita obtinerea acelorasi rezultate.
CAP. 3
Precizari suplimentare referitoare la apele minerale naturale carbogazoase
Apele minerale naturale carbogazoase imbuteliate se impart in 3 categorii
la care se aplica urmatoarele definitii:
a) apa minerala naturala, natural carbogazoasa - apa al carei continut de
dioxid de carbon provenind de la sursa este, dupa o eventuala conditionare si
dupa imbuteliere, acelasi ca la emergenta, luandu-se in considerare si
impregnarea, acolo unde este cazul, cu o cantitate de dioxid de carbon provenit
din acelasi zacamant/acvifer, care sa compenseze pierderile echivalente
rezultate in cursul operatiunilor amintite, in limitele tehnice uzuale de
toleranta;
b) apa minerala naturala imbogatita cu dioxid de carbon de la sursa - apa
al carei continut in dioxid de carbon provenind din acelasi zacamant/acvifer
este, dupa eventuala conditionare si dupa imbuteliere, mai mare decat la
emergenta;
c) apa minerala naturala carbogazificata - apa la care s-a adaugat dioxid
de carbon de alta origine decat cea din zacamantul/acviferul de provenienta,
dar de uz exclusiv alimentar.
ANEXA 2
la norme
CONDITIILE
de exploatare, imbuteliere si comercializare a apelor minerale naturale
1. Exploatarea unei surse de apa minerala naturala necesita autorizarea din
partea ANRM, dupa ce s-a stabilit ca apa respecta prevederile cuprinse la cap.
I din anexa nr. 1 la norme.
2. Echipamentele de exploatare, transport, inmagazinare, conditionare si
imbuteliere trebuie sa fie astfel concepute si instalate incat sa evite
posibilitatea oricarei contaminari si sa se conserve proprietatile de la sursa
ale apei.
In acest scop se au in vedere urmatoarele:
a) sursele de apa minerala naturala trebuie sa fie protejate impotriva
oricarui fel de poluare;
b) instalatiile de captare, conductele de aductiune si rezervoarele trebuie
sa fie realizate din materiale adecvate in raport cu apa si astfel construite
incat sa previna orice modificare chimica, fizico-chimica sau microbiologica a
apei;
c) conditiile de exploatare si instalatiile de spalare si imbuteliere
trebuie sa intruneasca conditiile de igiena impuse. In mod special,
recipientele de imbuteliere trebuie sa fie tratate sau fabricate astfel incat
sa se evite modificarea calitatii microbiologice, chimice sau fizico-chimice a
apei minerale naturale;
d) este interzis transportul apelor minerale naturale in alte recipiente
decat cele autorizate pentru distribuire la consumatorul final.
3. Atunci cand in timpul exploatarii se constata ca apa minerala naturala
este poluata si nu mai prezinta caracteristicile microbiologice stabilite la
art. 12 din norme, cel care exploateaza sursa trebuie sa suspende imediat toate
operatiunile de furnizare a apei pentru imbuteliere, pana la eliminarea cauzei
poluarii si pana cand apa va respecta prevederile respective.
4. ANRM efectueaza controale periodice pentru a verifica daca apa minerala
naturala pentru care a fost autorizata exploatarea sursei respecta prevederile
stabilite la cap. I din anexa nr. 1 la norme, precum si pe cele mentionate la
pct. 2 si 3.
ANEXA 3
la norme
INDICATORI SI CRITERII
stabiliti conform art. 22 din normele tehnice
Mentiunile urmatoare pot fi inscrise pe eticheta produsului finit - apa
minerala naturala: Mentiuni/Criterii
- Oligominerala sau slab mineralizata - continutul de saruri minerale,
calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l.
- Foarte slab mineralizata - continutul de saruri minerale, calculat ca
reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
- Puternic mineralizata - continutul de saruri minerale, calculat ca
reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
- Hidrogencarbonatata - continutul de hidrogen-carbonat (HCO3) este mai mare
de 600 mg/l.
- Sulfatata - continutul de sulfati este mai mare de 200 mg/l.
- Clorurata - continutul de clor este mai mare de 200 mg/l.
- Calcica - continutul de calciu este mai mare de 150 mg/l.
- Magneziana - continutul de magneziu este mai mare de 50 mg/l.
- Fluorurata sau contine fluor - continutul de fluor este mai mare de 1
mg/l; vor fi respectate cerintele de etichetare prevazute la art. 19 lit. d)
din norme.
- Feruginoasa - continutul de fier bivalent este mai mare de 1 mg/l.
- Acidulata - continutul de dioxid de carbon liber este mai mare de 250
mg/l.
- Sodica - continutul de sodiu este mai mare de 200 mg/l.
- Corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor - numai dupa
efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 la norme
si cu respectarea continutului in NO3 prevazut in anexa nr. 4 la norme.
- Corespunde pentru regim sarac in sodiu - continutul de sodiu este mai mic
de 20 mg/l.
- Poate avea efect laxativ - numai dupa efectuarea de teste clinice conform
pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 la norme.
- Poate avea efect diuretic - numai dupa efectuarea de teste clinice
conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 la norme.
ANEXA 4
la norme
LISTA
indicatorilor apei minerale
A. Indicatorii fizico-chimici (la sursa)
________________________________________________________________________________
Nr. Indicatorii Exprimarea Concentratia Observatii
crt. rezultatului maxima
admisa (CMA)
________________________________________________________________________________
1. Temperatura grade C - conform starii naturale a
apei
________________________________________________________________________________
2. Concentratia unitati pH - conform starii naturale a
apei
ionilor de
hidrogen
________________________________________________________________________________
3. Conductivitate micro S/cm - corespunzator mineralizatiei
la 20 grade C apei minerale
________________________________________________________________________________
4. Cloruri mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
5. Sulfati mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
6. Hidrogencarbonat mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
7. Calciu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
8. Magneziu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
9. Sodiu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
10. Potasiu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
11. Fier total mg/l - conform starii naturale a
apei
________________________________________________________________________________
12. Reziduu sec mg/l dupa - conform caracteristicilor
uscare la specifice ale apei minerale
temperatura analizate
de
180 grade C
sau de
240 grade C
________________________________________________________________________________
13. Oxigen dizolvat mg/l - conform caracteristicilor
O2 specifice ale apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
14. Dioxid de carbon mg/l - conform caracteristicilor
CO2 specifice ale apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
15. Hidrogen sulfurat mg/l - conform starii naturale a
apei
H2S
________________________________________________________________________________
B. Indicatorii privind puritatea originii apei (la sursa)
________________________________________________________________________________
Nr. Indicatorii Exprimarea Concentratia Observatii
crt. rezultatului maxima
admisa (CMA)
________________________________________________________________________________
16. Amoniu mg/l 0,5*1) -
________________________________________________________________________________
17. Oxidabilitate O2mg/l 3 masurata la cald, in mediu
(KMnO4) acid
________________________________________________________________________________
18. Zinc mg/l 5 -
________________________________________________________________________________
19. Fenoli (indice micrograme/l 0,5 exclusiv cei de origine
de fenol) naturala, care nu
reactioneaza cu clorul
________________________________________________________________________________
20. Substante lauril sulfat 200 -
tensioactive micrograme/l
(care
reactioneaza cu
albastrul de
metilen)
________________________________________________________________________________
21. Hidrocarburi micrograme/l 0,1 cu exceptia fluorantrenului
policiclice
aromatice
________________________________________________________________________________
22. Tetracloretan si micrograme/l 10 suma concentratiilor
tricloretena compusilor specificati
________________________________________________________________________________
23. Trihalometani micrograme/l 100 suma concentratiilor
compusilor specificati*2)
________________________________________________________________________________
24. Pesticide si -
produse
asemanatoare
- pe fiecare micrograme/l 0,1
component in
parte
- suma tuturor micrograme/l 0,5
componentelor
din fiecare clasa
________________________________________________________________________________
*1) Valoare valabila considerand amoniu ca indicator de poluare a apei din
surse de suprafata. In conditiile in care se demonstreaza stiintific originea
endogena a amoniului, se pot accepta valori de pana la 5 mg/l.
*2) Compusii individuali specifici sunt: cloroform, bromoform,
dibromoclormetan, bromdiclormetan.
C. Constituentii prezenti in mod natural in apele minerale naturale si
limitele maxime a caror depasire poate constitui un factor de risc pentru
sanatatea publica
__________________________________________________________
Nr. Indicatori Exprimarea Concentratia maxima admisa
crt. rezultatului (CMA)*1)
__________________________________________________________
25. Stibiu mg/l 0,005
__________________________________________________________
26. Arsen mg/l 0,01
__________________________________________________________
27. Bariu mg/l 1,0
__________________________________________________________
28. Bor mg/l se va stabili*2)
__________________________________________________________
29. Cadmiu mg/l 0,003
__________________________________________________________
30. Crom mg/l 0,05
__________________________________________________________
31. Cupru mg/l 1,0
__________________________________________________________
32. Cianuri mg/l 0,07
__________________________________________________________
33. Fluoruri mg/l 5,0*3)
__________________________________________________________
34. Plumb mg/l 0,01
__________________________________________________________
35. Mangan mg/l 0,5
__________________________________________________________
36. Mercur mg/l 0,001
__________________________________________________________
37. Nichel mg/l 0,020
__________________________________________________________
38. Nitrati mg/l 50
__________________________________________________________
39. Nitriti mg/l 0,1
__________________________________________________________
40. Seleniu mg/l 0,01
__________________________________________________________
*1) In momentul imbutelierii.
*2) Limita maxima pentru bor va fi stabilita de autoritatea nationala
competenta, in cazul in care vor fi adoptate norme europene armonizate in acest
sens, in conformitate cu acestea.
*3) La concentratii mai mari de 1,5 mg/l se va specifica pe eticheta:
"Contine mai mult de 1,5 mg/l: produs nerecomandat consumului regulat al
sugarilor si copiilor sub 7 ani".
D. Indicatori microbiologici
__________________________________________________________________________
Nr. Indicatori Volumul probei Limite admise
crt. - ml -
__________________________________________________________________________
41. Escherichia coli si alti coliformi 250 absent*1)
la 37 grade C si 44,5 grade C
__________________________________________________________________________
42. Streptococi fecali 250 absent*1)
__________________________________________________________________________
43. Bacterii anaerobe sulfitoreducatoare 50 absent*1)
__________________________________________________________________________
44. Pseudomonas aeruginosa 250 absent*1)
__________________________________________________________________________
45. Numarul total de bacterii la
__________________________________________________________________________
37 grade C 1 20*2) - 5*3)
22 grade C 1 100*2) - 20*3)
__________________________________________________________________________
*1) La sursa si dupa imbuteliere.
*2) La 12 ore dupa imbuteliere.
*3) Valori orientative la sursa.
E. Indicatori radioactivi
Calitatea apei din punct de vedere al continutului radioactiv se evalueaza
prin masurarea activitatii alfa globala si beta globala. Valorile de referinta
sunt cele prevazute in Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile,
publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 552 din 29 iulie
2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
__________________________________________________________________________
Indicatori*) Exprimarea rezultatului Valori de referinta
__________________________________________________________________________
Doza efectiva totala anuala mSv/an 0,1
__________________________________________________________________________
Activitate alfa globala Bq/litru 0,1
__________________________________________________________________________
Activitate beta globala Bq/litru 1,0
__________________________________________________________________________
*) In cazul in care valorile pentru activitatea alfa si beta globala (dupa
extragerea contributiei potasiului -40) sunt mai mari decat valorile de
referinta, se trece la identificarea radionuclizilor naturali (radiu -226 si
radiu -228) si apoi a celor artificiali (cesiu -137 si strontiu -90), conform
Hotararii Guvernului nr. 974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere,
inspectie sanitara si monitorizare a calitatii apei potabile si a Procedurii de
autorizare sanitara a productiei si distributiei apei potabile. Prezenta
radionuclizilor artificiali nu este permisa in apa minerala naturala, apa de
izvor sau apa de masa imbuteliata.
ANEXA 5
la norme
TIPURI
de control al sursei
________________________________________________________________________________
Frecventa
________________________________________________________________________________
Tip de analiza
________________________________________________________________________________
zilnic saptamanal lunar trimestrial semestrial anual*1)
________________________________________________________________________________
ocazional
________________________________________________________________________________
- - CO2 - Nitrati Lit. A din Lit. B, C
Temperatura - HCO3 - Nitriti anexa nr. 4 si E din
- - oxigen - Amoniu la norme anexa nr.
4
Conductivitate dizolvat - Fier la norme
- pH (pentru ape (pentru ape
ne- carbogazoase)
carbogazoase)
- - Lit. D din Lit. D - -
anexa nr. 4 din
la norme anexa nr. 4
(nr. crt. la norme
41 si 45)
________________________________________________________________________________
In cazul aparitiei unor fenomene de poluare accidentala.
Frecventa si tipul de analize vor fi stabilite in functie de situatie si se
vor executa pe toata perioada de timp pana cand parametri in cauza vor reintra
in normele de continut legale si caracteristice apei.
________________________________________________________________________________
*1) Prelevarea se va face concomitent cu una dintre prelevarile pentru
controlul semestrial.
ANEXA 6
la norme
CARACTERISTICILE
performantelor pentru analiza constituentilor prevazuti la lit. C din anexa nr.
4*) la norme
_____________________________________________________________________________
Constituenti Acuratetea Precizia Limita de detectie Mentiuni
valorii valorii a valorii
parametrului parametrului parametrului
(%)*1) (%)*2) (%)*3)
_____________________________________________________________________________
Stibiu (Sb) 25 25 25
_____________________________________________________________________________
Arsen (As) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Bariu (Ba) 25 25 25
_____________________________________________________________________________
Bor (B) Vezi lit. C din
anexa nr. 4
la norme
_____________________________________________________________________________
Cadmiu (Cd) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Crom (Cr) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Cupru (Cu) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Cianuri (CN) 10 10 10 *4)
_____________________________________________________________________________
Fluoruri (F) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Plumb (Pb) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Mangan (Mn) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Mercur (Hg) 20 10 20
_____________________________________________________________________________
Nichel (Ni) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Nitrati (NO3) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Nitriti (NO2) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
Seleniu (Se) 10 10 10
_____________________________________________________________________________
*) Metodele analitice pentru masurarea constituentilor prevazuti la lit. C
din anexa nr. 4 la norme trebuie sa aiba capacitatea de a masura cel putin
concentratiile egale cu valoarea parametrica, cu acuratetea, precizia si limita
de detectie specificate. Indiferent de sensibilitatea metodei de analiza
utilizate, rezultatul va fi exprimat utilizandu-se cel putin acelasi numar de
zecimale ca pentru limita maxima prevazuta la lit. C din anexa nr. 4 la norme.
*1) Acuratetea reprezinta eroarea sistematica, fiind diferenta dintre
valoarea medie a unui mare numar de masuratori repetate si valoarea exacta.
*2) Precizia este eroarea intamplatoare si se exprima in general ca
deviatie standard (in cadrul unui lot sau intre loturi) pentru o proba in
raport cu media.
Precizia acceptabila este egala cu de doua ori deviatia standard.
*3) Limitele de detectie sunt:
- de trei ori deviatia standard relativa in cadrul unui lot de probe
naturale cu o concentratie scazuta a parametrului; sau
- de cinci ori deviatia relativa standard in limitele unei probe blanc.
*4) Metoda ar trebui sa permita determinarea cantitatii totale de cianura
sub toate formele sale.
ANEXA 7
la norme
LIMITE MAXIME ADMISE
pentru reziduurile rezultate din tratarea cu aer imbogatit cu ozon a apelor
minerale naturale si a apelor de izvor
_________________________________________
Reziduuri dupa tratare Limita maxima*)
(micrograme/L)
_________________________________________
Ozon dizolvat 50
Bromati 3
Bromoformi 1
_________________________________________
*) Respectarea limitelor maxime se monitorizeaza de Ministerul Sanatatii la
momentul imbutelierii sau al altei forme de impachetare pentru punerea in
consum a apelor minerale.