HOTARARE Nr. 140 din 27 februarie 1991
privind metodologia atribuirii in locatie a gestiunii sau inchirierii unor
subunitati prin licitatie directa
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 48 din 11 martie 1991
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Toate subunitatile comerciale din comertul interior si turism, cu capital
de stat, precum si subunitatile de productie, prestatoare de servicii sau
spatiile disponibile cu destinatie de birouri, apartinand regiilor autonome
infiintate prin decizii ale prefecturilor si Primariei municipiului Bucuresti,
care vor fi atribuite in locatia gestiunii sau inchiriate persoanelor fizice
sau juridice, romane sau straine, vor fi scoase la licitatie directa.
Art. 2
Atunci cand spatiile in care functioneaza subunitatile prevazute la art. 1
nu sunt proprietatea societatilor comerciale, acestea vor organiza, in comun cu
proprietarul, o singura licitatie pentru acordarea locatiei gestiunii si
inchirierea spatiului. In aceasta situatie se vor incheia, separat, un contract
pentru locatia gestiunii cu societatea comerciala si un contract de inchiriere
cu regia autonoma, pe aceeasi perioada.
Art. 3
Profilul subunitatilor comerciale care vor fi scoase la licitatie va fi
stabilit de prefecturi sau Primaria municipiului Bucuresti, cu consultarea
Ministerului Comertului si Turismului - Departamentul comertului interior,
urmarindu-se asigurarea necesarului de suprafete comerciale, diversificarea si
amplasarea rationala a retelei comerciale.
Art. 4
Organizarea licitatiei, inclusiv indeplinirea formalitatilor de
publicitate, se realizeaza de catre o comisie numita de consiliul de
administratie al societatii comerciale.
In situatiile prevazute in cuprinsul art. 2, organizarea licitatiei,
inclusiv indeplinirea formelor de publicitate, se realizeaza de catre
proprietarul spatiului printr-o comisie formata din reprezentantii societatii
comerciale, prefecturii sau Primariei municipiului Bucuresti si regiei
autonome, dupa caz.
Art. 5
Comisia de organizare va elabora documentatia licitatiei, care va fi
distribuita ofertantilor contra cost si care va cuprinde mentiuni referitoare
la descrierea obiectului licitatiei, pretul de la care aceasta incepe, durata
locatiei gestiunii, criteriile si punctajul pe baza carora va fi desemnat
cistigatorul.
Aceasta va asigura publicitatea licitatiei prin intocmirea unor publicatii,
care vor cuprinde:
a) obiectul licitatiei si locul de amplasare unde poate fi vizitat;
b) locul unde poate fi procurata documentatia licitatiei;
c) garantia de participare si fondul de plata;
d) ziua, ora si locul desfasurarii licitatiei.
Publicatiile de licitatie vor fi afisate la locul unde aceasta se va
desfasura si vor fi publicate, in presa locala, precum si intr-un ziar cu
difuzare la nivelul intregii tari. Licitatia se va desfasura dupa trecerea a 15
zile de la data aparitiei anuntului in presa.
La adjudecare pot fi prezenti reprezentanti ai prefecturilor sau Primariei
municipiului Bucuresti, ai Departamentului comertului interior si ai
sindicatelor, pentru a supraveghea ca licitatia sa se desfasoare conform legii.
Art. 6
Fiecare ofertant va achita o garantie de participare, reprezentand o cota
procentuala din valoarea obiectului licitatiei, stabilita de comisia de
organizare.
Sumele vor fi consemnate la C.E.C. pe numele societatii comerciale sau
regiei autonome, dupa caz, chitanta fiind depusa de ofertant la secretariatul organizatorului
cu cel putin 3 zile inainte de data tinerii licitatiei. O data cu chitanta,
ofertantul va depune actele doveditoare privind bonitatea sau garantiile
materiale de care dispune.
Garantia de participare depusa de cistigatorul licitatiei i se restituie
acestuia dupa incetarea contractului de locatie a gestiunii sau de inchiriere.
Celelalte garantii se restituie depunatorilor dupa adjudecare.
Art. 7
In ziua stabilita pentru licitatie concurentii vor prezenta comisiei de
organizare ofertele lor, care vor cuprinde toate elementele prevazute in
documentatie, in plic sigilat.
Comisia de organizare va deschide plicurile in prezenta concurentilor si va
adjudeca obiectul licitatiei in favoarea concurentului care a intrunit cel mai
mare punctaj.
In caz de balotaj, in aceeasi zi se desfasoara o noua licitatie numai cu
ofertantii in cauza.
Criteriile de evaluare a ofertelor, pentru determinarea cistigatorului
licitatiei, sunt cele prevazute in anexa, care face parte integranta din
prezenta hotarare.
Art. 8
Prevederile prezentei hotarari se completeaza cu cele din Hotararea
Guvernului nr. 1228/1990.
Art. 9
Pe data prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 84/1991,
precum si orice alte dispozitii contrare.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
ANEXA 1
CRITERII
pentru efectuarea licitatiei
1. Profilul de activitate: 17 puncte
a) Activitate de productie si comercializare
- alimentare 17 p.
- nealimentare 8 p.
- mixte 8 p.
b) Comercializare de produse
- alimentare 12 p.
- nealimentare 5 p.
- mixte 5 p.
c) Prestari de servicii 10 p.
d) Alimentatie publica (cofetarie,
patiserie, restaurant, bar) 5 p.
e) Alte activitati 5 p.
2. Pregatirea si competenta profesionala: 8 puncte
a) Pregatire de specialitate 8 p.
b) Alta pregatire 0 p.
3. Preluarea integrala a personalului
din unitatea existenta 12 puncte
4. Bonitatea sau garantia materiala
dovedita de ofertant: 7 puncte
a) In lei 1-4 p.
b) Mixt (in lei si valuta) 1-3 p.+ a.
Punctajul se va face proportional cu valoarea capitalului, capitalul minim
reprezentand un punct, capitalul mixt reprezentand 4 sau 3 puncte dupa caz, iar
valorile intermediare stabilindu-se proportional.
5. Comercializare: 13 puncte
a) In lei 13 p.
b) In valuta 0 p.
c) Mixt 5 p.
6. Practicarea unui adaos comercial 3 puncte
cat mai redus 1-3 p.
7. Contracte incheiate de ofertant
legate de obiectul licitatiei in
perioada anterioara licitatiei: 5 puncte
a) Contracte pentru produse
agroalimentare 5 p.
b) Contracte pentru utilaje 5 p.
c) Contracte pentru alte produse 3 p.
d) Alte bunuri (xerox, telefon,
mobilier comercial, birou,
autoturism etc.) 1 p.
NOTA:
Se are in vedere marfa contractata.
Comisia de organizare va aprecia utilitatea.
8. Modalitati de plata a chiriei
sau locatiei 5 puncte
a) In lei 5 p.
b) In valuta 1 p.
c) Mixta 3 p.
9. Ofertantul este salariatul
unitatii atribuite in locatia
gestiunii sau inchiriate 10 puncte
10. Pretul licitat pentru chiria
spatiului 10 puncte
11. Pretul licitat pentru locatia
gestiunii (pretul de pornire
va fi stabilit conform
valorilor din contabilitate) 10 puncte
------------------
NOTA:
Stabilirea punctajului acordat pentru valoarea chiriei si locatiei
gestiunii se va face proportional, de la valoarea minima spre valoarea maxima.
Observatii:
1. In cazul spatiilor scoase la licitatie pentru care nu se stabileste un
profil de activitate, pentru anumite activitati ( restaurante, baruri etc.),
intreprinzatorii vor trebui sa prezinte avize de la organe de specialitate ca
spatiile pot fi adaptate scopului (I.P.B., Sanepid, I.D.E.B., pompieri etc.).