HOTARARE Nr. 1569 din 18 decembrie 2002
pentru aprobarea Normelor privind limitele legale de perisabilitate la marfuri
in procesul de comercializare
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 27 din 20 ianuarie 2003
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
In temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 9 alin. (6) lit. b) din
Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Normele privind limitele legale de perisabilitate la marfuri in
procesul de comercializare, prevazute in anexa care face parte integranta din
prezenta hotarare.
Art. 2
Pentru institutiile publice limitele maxime de perisabilitate admise se
aproba de catre ordonatorul principal de credite. In acest scop ministerele vor
stabili limite proprii, care vor fi supuse spre avizare Ministerului Finantelor
Publice.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul pentru intreprinderile mici
si mijlocii si cooperatie,
Silvia Ciornei
Ministrul finantelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul turismului,
Matei-Agathon Dan
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME
privind limitele legale de perisabilitate la marfuri in procesul de
comercializare
Art. 1
Prin perisabilitati, in sensul prezentelor norme, se intelege scazamintele
care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii
marfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare,
volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare,
aderare la peretii vagoanelor sau vaselor in care sunt transportate,
descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere,
inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de
comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati
comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).
Art. 2
Nu constituie perisabilitati pierderile incluse in normele de consum
tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse
de alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de
forta majora.
Art. 3
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate la marfuri potrivit
prevederilor art. 1 sunt prevazute la art. 13.
Art. 4
Perisabilitatile produse in conditiile mentionate la art. 1 se aproba de
catre managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dupa caz,
la nivelul cantitatilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia
receptionarii marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii
gestiunii, pana la limitele prevazute la art. 13.
Art. 5
Limitele maxime de perisabilitate pentru marfurile ambalate in recipiente
din sticla se aplica si pentru ambalajele respective.
Art. 6
Perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a
cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite dupa cantarire,
numarare, masurare si prin alte asemenea procedee si dupa efectuarea
compensarilor conform prevederilor legale in vigoare.
Art. 7
Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se
stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de
impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de
marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de
livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare.
Art. 8
Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din
stoc.
Art. 9
Limitele maxime de perisabilitate in timpul transportului se aplica o
singura data pentru cantitatile de marfa efectiv intrate sau, dupa caz,
livrate, in functie de conditia de livrare stabilita intre furnizor si
beneficiar.
Art. 10
Comerciantii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate sortimental pe
depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din
profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele maxime de
perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri.
Art. 11
Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de
perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Art. 12
Normele privind limitele legale de perisabilitate se aplica numai
persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului
pe profit, in limita carora cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile
din veniturile realizate.
Art. 13
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate la marfuri in
procesul de comercializare sunt cele cuprinse in tabelele urmatoare, si anume:
a) tabelul nr. 1, pentru produse alimentare si nealimentare;
b) tabelul nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman;
c) tabelul nr. 3, pentru produse farmaceutice si alte produse de uz
veterinar.
TABELUL Nr. 1*)
*) Tabelul nr. 1 este reprodus in facsimil.
LIMITELE LEGALE
de perisabilitate pentru produse alimentare si nealimentare
______________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea grupei, | Felul | Limita maxima de
|
|crt.|subgrupei sau produsului | ambalajului | perisabilitate (%)
|
| | | |________________________________|
| | | |Transport|Depozitare|Desfacere
|
| | | | | |cu
|
| | | | | |amanuntul
|
| | | | | |sau in
|
| | | | |
|alimentatia|
| | | | | |publica
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 1.|Carne, slanina, organe |vrac, tavi, | 0,15 | 0,25 | 0,45
|
| |si subproduse |navete, saci | | |
|
| |comestibile (de ovine, | | | |
|
| |porcine, bovine, pasari, | | | |
|
| |vanat) - proaspete si | | | |
|
| |refrigerate (exclusiv | | | |
|
| |cele preambalate in | | | |
|
| |gramaj fix si carnea de | | | |
|
| |miel) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 2.|Carne de miel - proaspata|vrac, tavi, | - | 0,25 | 0,45
|
| |si refrigerata |navete, saci | | |
|
| | | | | | |
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 3.|Carne congelata |vrac, tavi, | - | 0,25 | 1,20
|
| | |navete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 4.|Preparate din carne (cu |navete, tavi, | 0,20 | 0,30 | 0,75
|
| |exceptia celor crude, |saci | | |
|
| |uscate si a celor | | | |
|
| |preambalate in gramaj | | | |
|
| |fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 5.|Preparate din carne |navete, tavi, | 0,10 | 0,27 | 0,75
|
| |crude, uscate (cu |saci | | |
|
| |exceptia celor | | | |
|
| |preambalate in gramaj | | | |
|
| |fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 6.|Branzeturi si produse |navete, | | |
|
| |lactate proaspete |putini, | | |
|
| | |butoaie, | | |
|
| | |bidoane, lazi,| | |
|
| | |cutii | | |
|
| |a) Fermentate sau | | | |
|
| |framantate | | | |
|
| |- parafinate sau |lazi, cutii | 0,24 | 0,50 | 1,25
|
| |acoperite cu folie | | | |
|
| |- neparafinate sau |lazi, cutii | 0,40 | 0,50 | 1,25
|
| |neacoperite cu folie | | | |
|
| |b) Topite si afumate |navete, | 0,40 | 0,15 | 1,25
|
| | |lazi, cutii | | |
|
| |c) Branzeturi proaspete |navete, lazi, | | |
|
| | |putini, cutii | | |
|
| |- cas de oaie proaspat; | | 1,00 | 1,50 | 1,25
|
| |- unt de masa bloc; | | - | 0,05 | 0,60
|
| |- urda; | | 1,00 | 1,50 | 1,25
|
| |- branza de vaci; | | 1,00 | 0,25 | 1,25
|
| |d) Branzeturi in saramura|butoaie, | 1,50 | 0,35 | 1,25
|
| |(telemea, Fetta, etc.) - |bidoane, | | |
|
| |pastrate in frigider |putini | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 7.|Lapte de consum |butelii din | 0,10 | 0,20 | 0,45
|
| | |sticla si din | | | |
| | |plastic, pungi| | |
|
| | |din plastic, | | |
|
| | |cutii, bidoane| | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 8.|Peste: |cisterne, | | |
|
| | |lazi, butoaie,| | |
|
| | |cutii | | |
|
| |- viu | | 0,80 | 0,30 | 0,55
|
| |- proaspat si refrigerat | | 0,80 | 0,30 | 0,55
|
| |- congelat | | 0,30 | 0,30 | 0,55
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 9.|Peste afumat, sarat, |lazi, cutii, | 0,10 | 0,20 | 0,30
|
| |subproduse precum si |butoaie, | | |
|
| |preparate si |borcane | | |
|
| |semipreparate din peste, | | | |
|
| |inclusiv icre (exclusiv | | | |
|
| |portionat in gramaj fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 10.|Oua |lazi, cofraje | 0,50 | 0,30 | 1,50
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 11.|Ulei comestibil |butoaie, | 0,20 | 0,07 | 0,10
|
| | |cisterne | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 12.|Faina, gris si produse |saci, pachete,| 0,06 | 0,025 | 0,08
|
| |decorticate |boxpalete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 13.|Orez |saci, pachete,| 0,06 | 0,30 | 0,07
|
| | |boxpalete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 14.|Arpacas, faina de porumb |saci, pachete | 0,06 | 0,025 | 0,08
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 15.|Produse de panificatie |lazi, navete, | 0,10 | 0,02 | 0,08
|
| |(paste fainoase, |saci, pungi, | | |
|
| |biscuiti, pesmet) |cutii | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 16.|Cozonac, pateuri, |lazi, navete | 0,10 | 0,02 | 0,28
|
| |placinte | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 17.|Zahar |saci, lazi, | 0,08 | 0,08 | 0,10
|
| | |cutii, | | |
|
| | |boxpalete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 18.|Dulciuri, produse de |cutii, lazi, | 0,10 | 0,02 | 0,10
|
| |bombonerie (bomboane, |boxpalete | | |
|
| |jeleuri, rahat, halvita) | | | |
|
| |- exclusiv preambalate in| | | |
|
| |gramaj fix | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 19.|Halva |cutii, lazi, | 0,10 | 0,50 | 0,10
|
| | |navete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 20.|Prajituri (inclusiv |tavi, cutii, | 0,10 | - | 0,25
|
| |napolitane, fursecuri, |lazi, navete | | |
|
| |turta dulce) - exclusiv | | | |
|
| |preambalate in gramaj fix| | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 21.|Inghetata |bidoane, cutii| 0,10 | - | 0,55
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 22.|Apa minerala |boxpalete, | | |
|
| | |navete, | | |
|
| | |butelii din | | |
|
| | |sticla, | 1,00 | 0,50 | 0,30
|
| | |butelii din | | |
|
| | |plastic | 0,05 | 0,005 | 0,02
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 23.|Bauturi racoritoare |boxpalete, | | |
|
| | |navete, | | |
|
| | |butelii din | | |
|
| | |sticla, | 1,00 | 0,50 | 0,30
|
| | |butelii din | | |
|
| | |plastic | 0,05 | 0,005 | 0,02
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 24.|Vin, tuica, rachiuri si |navete, cutii | - | - |
0,10*)|
| |alte bauturi alcoolice | | | |
|
| |- imbuteliate in | | | |
|
| |recipiente din sticla | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 25.|Vin, tuica, rachiuri |butoaie, | 0,075 | 0,005 | 0,05
|
| |- varsate |cisterne | | | |
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 26.|Bere |navete, | | |
|
| | |butelii din | | |
|
| | |sticla, | 0,25 | 0,04 | 0,50
|
| | |navete, | | |
|
| | |butelii din | | |
|
| | |plastic | 0,05 | 0,005 | 0,02
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 27.|Conserve de legume si |navete, | 0,10 | 0,10 | 0,10
|
| |fructe |boxpalete, | | |
|
| | |ladite, cutii,| | |
|
| | |borcane | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 28.|Marmelada, magiun |ladite, | 0,10 | 0,50 | 0,10
|
| | |borcane | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 29.|Legume - proaspete |lazi, ladite, | 0,20 | 0,30 | 1,3
|
| | |navete, cutii,| | |
|
| | |plase, | | | |
| | |casolete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 30.|Fructe - proaspete |lazi, ladite, | 0,20 | 0,40 | 1,3
|
| | |navete, cutii,| | |
|
| | |plase, | | |
|
| | |casolete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 31.|Legume si fructe - |lazi, navete, | 0,05 | 0,10 | 0,30
|
| |uscate, deshidratate |casolete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 32.|Legume si fructe - |butoaie | 0,10 | 0,30 | 1,3
|
| |semiindustrializate | | | |
|
| |(lacto-fermentate in | | | |
|
| |saramura, otet, pulpe, | | | |
|
| |marcuri, sucuri | | | |
|
| |concentrate) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 33.|Cafea (boabe cruda, |saci | 0,01 | 0,03 | 0,10
|
| |prajita, macinata) - | | | | |
| |exclusiv preambalata in | | | |
|
| |gramaj fix | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 34.|Ceai (exclusiv preambalat|saci, cutii | 0,10 | 0,03 | 0,10
|
| |in gramaj fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 35.|Piper | | | |
|
| |- alb; |saci, lazi | 0,10 | 0,40 | 0,10
|
| |- negru | | 0,10 | 0,03 | 0,10
|
| |(exclusiv preambalat in | | | |
|
| |gramaj fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 36.|Susan, ienibahar, |saci, lazi | 0,10 | 0,03 | 0,08
|
| |scortisoara, cuisoare, | | | |
|
| |nucsoara, cacao, vanilie | | | |
|
| |si alte condimente si | | | |
|
| |mirodenii (exclusiv | | | |
|
| |preambalate in gramaj | | | |
|
| |fix) | | | | |
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 37.|Foi de dafin (exclusiv |saci, lazi | 0,10 | 0,20 | 0,10
|
| |preambalat in gramaj | | | |
|
| |fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 38.|Masline (exclusiv |butoaie, | 0,05 | 0,20 | 0,45
|
| |preambalate in gramaj |bidoane | | |
|
| |fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 39.|Curmale, smochine, |lazi, saci | 0,10 | 0,20 | 0,08
|
| |roscove, alune turcesti | | | |
|
| |(exclusiv preambalate in | | | |
|
| |gramaj fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 40.|Stafide (exclusiv |ladite | 0,10 | 0,10 | 0,10
|
| |preambalate in gramaj | | | |
|
| |fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 41.|Miez de nuca si seminte |saci | - | - | 1,00
|
| |de dovleac (exclusiv | | | |
|
| |preambalate in gramaj | | | |
|
| |fix) | | | | |
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 42.|Arahide (cu coaja si |saci | 0,10 | 0,45 | 0,09
|
| |decorticate) - exclusiv | | | |
|
| |preambalate in gramaj fix| | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 43.|Naut (crud) - exclusiv |saci | 0,002 | 0,14 | 0,09
|
| |preambalate in gramaj fix| | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 44.|Migdale (exclusiv |saci | 0,10 | 0,50 | 0,08
|
| |preambalate in gramaj | | | |
|
| |fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 45.|Preparate culinare si |tavi, navete, | - | - | 0,45
|
| |semipreparate |cutii, | | |
|
| | |casolete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 46.|Alte produse alimentare: | | | |
|
| |- sare (bulgari si |saci | 0,20 | 0,30 | 0,05
|
| |macinata); | | | | |
| |- otet - vrac; |butoaie | 0,10 | 0,006 | 0,05
|
| |- miere si produse |bidoane, | 0,02 | 0,05 | 0,30
|
| |apicole; (exclusiv |borcane, lazi | | |
|
| |preambalate in gramaj | | | |
|
| |fix) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 47.|Produse de uz casnic, | | | |
|
| |menaj, decorative din | | | |
|
| |sticla, cristal, sticla | | | |
|
| |termorezistenta: | | | |
|
| |- produse pentru menaj si|cutii | 0,15 | 0,05 | 0,10
|
| |decorative; | | | |
|
| |- borcane, baloane, |palete, vrac | 1,50 | 1,00 | 1,00
|
| |sticle pentru uz casnic; | | | |
|
| |- geamuri; |vrac, palete, | 2,50 | 0,50 | 1,00
|
| | |stelaje | | |
|
| |- oglinzi; |pachete, | 0,80 | 0,15 | 0,50
|
| | |cutii, stelaje| | |
|
| |- globuri si abajururi; |cutii, vrac, | 0,50 | 0,15 | 1,00
|
| | |pachete | | |
|
| |- globuri si ornamente |cutii | 0,50 | 0,50 | 1,80
|
| |pentru pom; | | | |
|
| |- becuri electrice si |cutii | 0,10 | 0,05 | 1,00
|
| |tuburi fluorescente | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 48.|Produse din portelan, | | | |
|
| |faianta, ceramica, | | | |
|
| |vitrus, ceroterm, | | | |
|
| |majolica, alabastru si | | | |
|
| |samota: | | | |
|
| |- produse pentru menaj si|cutii, vrac | 0,40 | 0,10 | 0,40
|
| |decorative; | | | |
|
| |- produse sanitare; |vrac, cutii | 0,15 | 0,05 | 0,10
|
| |- placi de faianta, |cutii | 0,10 | 0,05 | 0,15
|
| |gresie, ceramica | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 49.|Produse de menaj si |vrac, cutii, | 0,55 | - | 0,50
|
| |decorative din argila |pachete | | | |
| |glazurata | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 50.|Produse decorative din |vrac, cutii, | 1,45 | - | 0,50
|
| |argila neglazurata |pachete | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 51.|Tigle, coame, olane |vrac, paleti | 0,30 | 0,05 | 0,10
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 52.|Caramizi si materiale de |vrac, cutii, | 0,20 | - | 0,10
|
| |zidarie asimilabile |paleti | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 53.|Ciment, ipsos, var |vrac, saci | 0,03 | 0,02 | 0,10
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 54.|Huma |vrac, saci | 0,05 | 0,45 | 1,20
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 55.|Produse chimice | | | |
|
| |- lichide |flacoane din | 0,50 | 0,10 | 0,10
|
| | |sticla, | | |
|
| | |plastic | | |
|
| |- praf, bulgari |vrac, saci, | - | 0,05 | -
|
| | |cutii | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 56.|Detergenti uz casnic |pungi plastic,| 0,80 | 0,10 | 0,20
|
| | |hartie, cutii,| | |
|
| | |saci | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 57.|Produse de toaleta |flacoane din | 0,20 | 0,10 | 0,30
|
| |(exclusiv cele din casete|sticla, | | |
|
| |si seturi) |plastic | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 58.|Lemn de foc |vrac | 0,40 |depozitare si
|
| | | | |desfacere
|
| | | |
|______________________|
| | | | |7,0 - la o durata
|
| | | | |medie de depozitare
de|
| | | | |90 de zile; limita
|
| | | | |maxima de
|
| | | | |perisabilitate de 7,0
|
| | | | |se aplica
proportional|
| | | | |cu durata efectiva de
|
| | | | |depozitare raportata
|
| | | | |la o perioada de 90 de|
| | | | |zile
|
|____|_________________________|______________|_________|______________________|
| 59.|Carbuni: lignit, carbune |vrac | 0,30 |depozitare si
|
| |brun, huila, brichete | | |desfacere
|
| |(exclusiv subgranulat) | |
|______________________|
| | | | |1,5 - la o durata
|
| | | | |medie de depozitare
de|
| | | | |90 de zile; limita
|
| | | | |maxima de
|
| | | | |perisabilitate de 1,5
|
| | | | |se aplica
proportional|
| | | | |cu durata efectiva de
|
| | | | |depozitare raportata
|
| | | | |la o perioada de 90
de|
| | | | |zile
|
|____|_________________________|______________|_________|______________________|
| 60.|Carbune marunt |vrac | 0,50 |depozitare si
|
| |(subgranulat) | | |desfacere
|
| | | | |______________________|
| | | | |5,0 - la o durata
|
| | | | |medie de depozitare
de|
| | | | |90 de zile; limita
|
| | | | |maxima de
|
| | | | |perisabilitate de 5,0
|
| | | | |se aplica
proportional|
| | | | |cu durata efectiva de
|
| | | | |depozitare raportata
|
| | | | |la o perioada de 90
de|
| | | | |zile
|
|____|_________________________|______________|_________|______________________|
*) Se aplica pentru vin, tuica, rachiu, bauturi alcoolice imbuteliate si
vandute la pahar.
TABELUL Nr. 2*)
*) Tabelul nr. 2 este reprodus in facsimil.
LIMITELE LEGALE
de perisabilitate pentru produse medicamentoase de uz uman
______________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea grupei, | Felul | Limita maxima de
|
|crt.| subgrupei sau produsului| ambalajului | perisabilitate (%)
|
| | |
|________________________________|
| | | |Transport|Depozitare|Desfacere
|
| | | | | |in
farmacii|
| | | | | |si
|
| | | | | |drogherii
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 1.|Substante farmaceutice | | | |
|
| |lichide: | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| |a) apoase |flacon sticla/| 0,30 | 0,50 | 2,00
|
| | |canistra PVC | | |
|
| | | | | |
|
| |b) alcoolice |flacon sticla/| 0,30 | 0,50 | 1,00
|
| | |canistra PVC | | |
|
| | | | | |
|
| |c) volatile |flacon sticla/| 0,30 | 0,50 | 2,50
|
| | |canistra PVC | | |
|
| | | | | |
|
| |d) foarte volatile |flacon sticla | 0,30 | 1,00 | 3,00
|
| | | | | |
|
| |e) acizi si substante |flacon sticla | 0,30 | 1,00 | 2,00
|
| |uleioase | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 2.|Substante farmaceutice |borcan sticla/| 0,25 | 1,00 | 2,50
|
| |de consistenta moale |cutii PVC | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 3.|Substante farmaceutice |pungi PVC/ | 0,20 | 0,50 | 2,00
|
| |de consistenta solida |pungi hartie | | |
|
| |(pulberi) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 4.|Produse vegetale |punga | 0,20 | 0,50 | 1,00
|
| |(ceaiuri medicinale) |hartie/carton | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
| 5.|Medicamente specialitati |fiole, | 0,40 | - | 0,20
|
| |in ambalaj comercial |flacoane, | | |
|
| |(fiole, flacoane, cutii |cutii carton | | |
|
| |etc.) | | | |
|
|____|_________________________|______________|_________|__________|___________|
TABELUL Nr. 3*)
*) Tabelul nr. 3 este reprodus in facsimil.
LIMITELE LEGALE
de perisabilitate pentru produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar
______________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea grupei, | Felul | Limita maxima de
|
|crt.| subgrupei sau produsului| ambalajului | perisabilitate (%)
|
| | |
|______________________________|
| | |
|Transport|Depozitare|Desfacere|
|____|_________________________|________________|_________|__________|_________|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5
|
|____|_________________________|________________|_________|__________|_________|
| 1.|Produse farmaceutice de uz veterinar
|
|____|_________________________________________________________________________|
| |Injectabile: | | | |
|
| |a) solutii apoase |flacoane sticla,| 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |plastic | | |
|
| |b) solutii uleioase |flacoane sticla,| 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |plastic | | |
|
| |c) suspensii apoase |flacoane sticla,| 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |plastic | | |
|
| |Pulberi |pungi, saci, | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |cutii | | |
|
| |Bujiuri, ovule, |cutii plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| |supozitoare | | | |
|
| |Antiparazitare: | | | |
|
| |a) externe sub forma |bidoane plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| |de emulsie apoasa | | | |
|
| |b) externe sub forma |bidoane plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| |de emulsie uleioasa | | | |
|
| |c) interne (per os) |cutii plastic | 0,3 | 0,5 | 1,0
|
| |d) injectabile |flacoane sticla,| 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |plastic | | |
|
|____|_________________________|________________|_________|__________|_________|
| 2.|Dezinfectante |bidoane/ | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |butoaie plastic | | |
|
|____|_________________________|________________|_________|__________|_________|
| 3.|Antiseptice |bidoane plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
|____|_________________________|________________|_________|__________|_________|
| 4.|Raticide |cutii plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
|____|_________________________|________________|_________|__________|_________|