Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1614 din 23 decembrie 2003

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 312/2003 privind producerea si valorificarea legumelor de camp

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 58 din 23 ianuarie 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 29 din Legea nr. 312/2003 privind producerea si valorificarea legumelor de camp,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 312/2003 privind producerea si valorificarea legumelor de camp, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul agriculturii,
                         padurilor, apelor si mediului,
                         Petre Daea,
                         secretar de stat

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                            NORME METODOLOGICE
de aplicare a Legii nr. 312/2003 privind producerea si valorificarea legumelor de camp

    CAP. 1
    Criteriile de clasificare a legumelor de camp

    Art. 1
    (1) Clasificarea speciilor legumicole are la baza:
    a) criterii botanice;
    b) durata vietii plantelor;
    c) particularitatile partii comestibile;
    d) cerintele fata de factorii de mediu si tehnologiile aplicate;
    e) capacitatea de mentinere a calitatii legumelor.
    (2) Clasificarea botanica se bazeaza pe caracterele si pe insusirile speciilor legumicole si zona lor de origine. In functie de aceste criterii, speciile de legume sunt grupate in genuri, familii, ordine si altele asemenea, caracterizate prin caractere si insusiri asemanatoare.
    (3) Clasificarea dupa durata vietii plantelor se realizeaza dupa intervalul de timp de la semanatul plantelor pana la obtinerea de noi seminte. In functie de acest criteriu speciile legumicole se grupeaza in:
    a) anuale;
    b) bienale;
    c) multianuale sau perene.
    (4) Clasificarea in functie de partea comestibila a plantelor grupeaza plantele legumicole in: legume radacinoase, legume frunzoase, legume de la care se consuma petiolul frunzelor, legume pentru tulpini ingrosate, legume pentru fructe, legume bulboase, legume de la care se consuma mugurii, legume de la care se consuma inflorescentele, legume de la care se consuma lastarii etiolati si altele asemenea.
    (5) Clasificarea legumelor in functie de cerintele plantelor fata de factorii de mediu si tehnologia aplicata cuprinde: legume radacinoase, legume bulboase, legume verdeturi sau legume frunzoase, legume din grupa verzei, legume solano-fructoase, legume pastaioase, legume bostanoase, plante aromatice si condimentare, legume perene. Speciile de legume cuprinse in aceste grupe au cerinte asemanatoare fata de factorii de vegetatie, iar tehnologia lor de cultura este relativ asemanatoare.
    (6) Clasificarea speciilor de legume in functie de capacitatea de mentinere a insusirilor de calitate a recoltei este data de gradul de perisabilitate a partii comestibile. In functie de acest criteriu distingem:
    a) legume excesiv de perisabile;
    b) legume foarte perisabile;
    c) legume perisabile;
    d) legume putin perisabile.

    CAP. 2
    Zonarea speciilor legumicole

    Art. 2
    (1) Prin zonarea speciilor legumicole se intelege repartizarea teritoriala a culturilor de legume pe baza interdependentei unor factori care favorizeaza sau limiteaza posibilitatile de valorificare a potentialului biologic, imprimand legumiculturii un pronuntat caracter zonal.
    (2) In Romania sunt delimitate 3 zone de producere a legumelor.
    a) Zona I este cea mai mare - circa 50% din suprafata totala ocupata cu legume - si asigura cele mai bune corelatii dintre cerintele speciilor - soiuri si hibrizi de legume cu factorii naturali si cuprinde doua subzone:
    - subzona I, cu un climat de stepa, cu 400 - 500 mm precipitatii anuale, cu temperatura medie anuala de 10 - 11 grade C, cu soiuri in cea mai mare parte de tip cernoziom si soluri aluvionare cu fertilitate ridicata sau soluri brun deschise de stepa. Aceasta subzona acopera partea de sud-est a tarii - Campia Bailestiului, Boianului, Burnasului si Baraganului, Lunca Dunarii si Dobrogea si cuprinde judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, partea de sud a judetului Buzau, Braila, Galati, Tulcea, Constanta si partea de sud a judetului Mehedinti. Subzona I asigura conditii climatice si de irigare pentru toate speciile legumicole si indeosebi pentru cele pretentioase la caldura: ardei, patlagele vinete, tomate, castraveti, pepeni, fasole si altele asemenea;
    - subzona a II-a, caracterizata prin precipitatii medii anuale cuprinse intre 550 si 650 mm, temperaturi medii anuale de 10,5 - 11 grade C, umiditate relativa de 65 - 75% si soluri de tip cernoziom, brune de padure, de lunca, lacovisti si nisipuri solificate. Ocupa Campia de Vest a Banatului si Crisanei, incluzand judetele Timis, Arad si Bihor. In aceasta subzona se pot cultiva majoritatea speciilor legumicole.
    b) Zona a II-a cuprinde dealurile subcarpatice joase din nordul Olteniei - partea de nord a judetului Mehedinti, judetele Gorj si Valcea, Muntenia - judetele Arges, Dambovita, Prahova si nordul judetului Buzau, Campia Moldovei cu spatiul cuprins intre Siret si Prut si luncile aflate la confluenta cu unii afluenti ai Siretului - judetele Vrancea, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi, Botosani si Suceava, lunca Muresului, Ariesului, Somesului, cursul inferior al Tarnavelor, valea Crisurilor, judetele Caras-Severin, Satu Mare si partial Salaj, Bistrita-Nasaud, Cluj, Alba, Mures si Hunedoara. Din punct de vedere climatic se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale de 9 - 10 grade C, precipitatii medii anuale de 450 - 550 mm, umiditatea relativa de 65 - 80% . Solurile predominante sunt cele brune. Zona a II-a ocupa circa 30% din suprafata totala cultivata de legume, principalele culturi fiind cele din grupa verzei, radacinoasele, bulboasele si tomatele.
    c) Zona a III-a ocupa circa 20% din suprafata de legume a Romaniei si se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale de 8 - 8,7 grade C, precipitatii medii anuale de 600 - 650 mm si o umiditate relativa medie a aerului cuprinsa intre 57% si 65% . Zona a III-a acopera regiuni de dealuri din Transilvania - o parte a judetelor Alba, Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Mures, Hunedoara si judetele Brasov, Maramures, Sibiu si Covasna. Principalele tipuri de sol sunt cele brune de padure slab sau mediu podzolite si aluvionare. In aceasta zona se cultiva in special legumele radacinoase, varzoase si bulboase, iar in anumite microzone se cultiva si castraveti, fasole de gradina si mazare de gradina.
    (3) Microzonarea este un subsistem al zonarii care contureaza arealul unor culturi legumicole la scara redusa. Microzonarea este impusa de amplitudinea variatiei factorilor pedoclimatici si social-economici specifici unei zone.
    In cadrul oricarei zone exista suprafete de teren care sunt avantajoase pentru cultura legumelor dintr-o anumita categorie ca urmare a expozitiei sau protejarii naturale.
    La stabilirea microzonelor se tine cont, pe langa conditiile de mediu, si de elementele social-economice, deoarece acestea se manifesta pregnant atat prin gradul de specializare a fortei de munca, cat si prin puterea economica a fiecarei proprietati agricole.
    Lucrarile de zonare stau la baza concentrarii, profilarii si specializarii productiei de legume.
    (4) Delimitarea zonelor si actualizarea lucrarilor de zonare si microzonare a speciilor de legume se efectueaza de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului impreuna cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si institutul de specialitate din domeniu, prin colective de specialisti stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului.

    CAP. 3
    Definirea si caracteristicile produselor prelucrate

    Art. 3
    Organizarea comuna a pietelor de legume prelucrate se va realiza pentru urmatoarele produse:
    a) legumele congelate, neprelucrate sau preparate prin fierbere ori la abur;
    b) legumele provizoriu conservate cu ajutorul gazului de dioxid de sulf, in apa sarata, in apa sulfurata sau cu ajutorul altor solutii de conservare, care nu pot fi destinate in aceasta stare consumului imediat;
    c) legumele uscate, intregi, taiate in bucati sau felii, macinate ori pudra, fara a fi in alt fel prelucrate, cu exceptia cartofilor deshidratati in mod artificial si care nu sunt destinati consumului uman;
    d) ardeii dulci uscati, nemacinati si nezdrobiti;
    e) legumele si alte parti de plante care urmeaza a fi conservate cu ajutorul otetului sau acidului acetic;
    f) tomatele preparate sau conservate altfel decat cu ajutorul otetului ori acidului acetic;
    g) ciupercile sau trufele preparate ori conservate altfel decat cu ajutorul otetului sau acidului acetic;
    h) alte legume preparate sau conservate altfel decat cu ajutorul otetului sau acidului acetic, congelate;
    i) alte legume preparate sau conservate altfel decat cu ajutorul otetului sau acidului acetic, necongelate.
    Art. 4
    (1) Conservele de legume trebuie sa aiba gustul si mirosul placut, caracteristica legumelor predominante, fara gusturi si mirosuri straine.
    (2) Materiile prime si materialele auxiliare folosite la fabricarea conservelor de legume trebuie sa corespunda standardelor de produs si reglementarilor sanitare in vigoare.
    (3) Din punct de vedere microbiologic, conservele de legume trebuie sa corespunda normelor sanitare in vigoare.
    (4) Continutul in metale grele si pesticide existente in produs trebuie sa se incadreze in normele sanitare in vigoare.
    Art. 5
    Produsele destinate prelucrarii industriale a legumelor trebuie sa corespunda Normelor privind calitatea legumelor proaspete si procesate in Romania si standardelor de comercializare din Uniunea Europeana, care dobandesc caracter de obligativitate.

    CAP. 4
    Conditiile de producere si valorificare a legumelor, pepenilor si ciupercilor cultivate, in stare proaspata sau industrializata si normele de comercializare

    Art. 6
    Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti transmit Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, la cererea acestuia, urmatoarele informatii despre legumele de camp:
    a) notificare privind intentiile de cultivare, pe produs si, daca este cazul, pe varietate - soi;
    b) notificare privind insamantarile si rasadurile;
    c) notificare privind suprafetele totale cultivate, pe produs si, daca este posibil, pe varietate - soi;
    d) notificare privind cantitatile anticipate si datele probabile de recoltare, pe produs si, daca este posibil, pe varietate - soi;
    e) notificari periodice privind cantitatile recoltate si stocurile disponibile, pe varietate - soi;
    f) informatii despre capacitatile de depozitare;
    g) informatii privind alegerea semintelor ce urmeaza a fi folosite conform destinatiei preconizate - piata de produse proaspete sau prelucrate industrial;
    h) informatii privind comercializarea;
    i) date specificate pentru inceputul recoltarii, amplasare si comercializare;
    j) calitatea minima si cerintele privind dimensiunile;
    k) prepararea, prezentarea, ambalarea si marcarea in prima etapa de comercializare;
    l) indicarea originii produselor;
    m) informatii privind protectia mediului;
    n) folosirea de ingrasaminte artificiale si naturale;
    o) folosirea de produse fitofarmaceutice si alte metode de protectie a culturilor;
    p) un continut rezidual maxim de produse fitofarmaceutice si ingrasaminte in legume;
    r) reguli de indepartare a produselor secundare si a materialelor uzate;
    s) reguli de distrugere a produselor retrase de pe piata.
    Art. 7
    Organizarea comuna a pietei legumelor acopera urmatoarele produse:
    a) tomate proaspete sau refrigerate;
    b) ceapa, ceapa esalota, usturoi, praz si alte aliacee proaspete sau refrigerate;
    c) varza, conopida, gulii si alte legume comestibile din familia brassicaceae, proaspete sau refrigerate;
    d) salata si cicoare proaspete sau refrigerate;
    e) morcovi, napi, sfecla de salata, barba caprei, telina, ridichi si alte radacinoase comestibile similare, proaspete sau refrigerate;
    f) castraveti si cornison, proaspeti sau refrigerati;
    g) leguminoase in pastai sau boabe proaspete ori refrigerate;
    h) alte legume, proaspete sau refrigerate;
    i) pepeni galbeni, pepeni verzi, papaia proaspeti.
    Art. 8
    Comercializarea legumelor la export si a celor provenite din import se realizeaza in baza legislatiei in vigoare si a acordurilor internationale sau negocierilor comerciale multinationale.
    Art. 9
    (1) Produsele care nu corespund standardelor de calitate adoptate nu pot fi expuse spre vanzare, livrate sau comercializate.
    (2) In urmatoarele situatii unele produse nu sunt supuse obligatiei de conformitate cu standardele de calitate sau cu unele dintre dispozitiile acestora:
    a) produsele expuse sau oferite spre vanzare, livrate sau comercializate in orice alt mod de catre cultivator in pietele angro, in special in pietele de producatori situate in zona de productie;
    b) produsele transportate din pietele angro catre unitatile de sortare, pregatire si ambalare sau catre ariile de depozitare situate in aceeasi zona de productie;
    c) produsele vandute sau livrate de cultivator catre unitatile de sortare, pregatire, ambalare sau catre ariile de depozitare ori transportate de la exploatatia sa catre aceste unitati;
    d) produsele transportate de la ariile de depozitare catre unitatile de sortare, pregatire, ambalare.
    (3) Urmatoarele produse se excepteaza de la respectarea standardelor de calitate:
    a) produsele transportate la unitatile de prelucrare;
    b) produsele de pe exploatatia producatorului destinate uzului personal;
    c) produsele dintr-o regiune data care sunt vandute prin comert cu amanuntul in regiunea respectiva, pentru consumul local traditional, in urma deciziei luate de Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor - ISCTPVLF.
    Art. 10
    In cazul in care, in urma unei crize puternice de legume pe piata ca urmare a unor calamitati, si daca produsele furnizate cu respectarea standardelor de calitate sunt insuficiente pentru a satisface cererea consumatorilor, pot fi adoptate, in conditiile legii, masuri de derogare de la standardele aplicabile pe o perioada limitata, cu aprobarea autoritatii competente.
    Art. 11
    (1) Informatiile solicitate prin standardele de calitate trebuie sa fie prezentate in mod lizibil, intr-o pozitie vizibila pe una dintre partile ambalajului, fie imprimate direct pe pachet, astfel incat sa nu poata fi sterse, ori pe o eticheta ce este parte integranta din ambalaj si bine atasata acestuia.
    (2) Pentru produsele de legume si pepeni transportate in vrac si incarcate direct in mijloacele de transport, informatiile solicitate prin standardele de calitate sunt prezentate in documentele ce insotesc marfa sau sunt expuse intr-un loc vizibil in interiorul mijloacelor de transport.
    Art. 12
    (1) In stadiul de comert cu amanuntul, in cazul in care produsele sunt ambalate, informatiile specifice necesare trebuie sa fie lizibile si vizibile.
    (2) Pentru produsele preambalate se indica greutatea neta, in plus fata de informatiile prevazute de standardele comune de calitate. Pentru produsele vandute in mod normal la bucata, cerinta de a indica greutatea neta nu se aplica daca numarul articolelor poate fi observat clar si usor, putand fi numarate din exterior, sau in cazul in care acest lucru nu poate fi realizat, daca numarul este indicat pe eticheta.
    (3) Legumele, pepenii si ciupercile comestibile pot fi prezentate spre vanzare si neambalate, cu conditia ca vanzatorul cu amanuntul sa expuna, pe langa produsele de vanzare, un anunt vizibil si lizibil care sa indice informatiile caracteristice specificate in standardele de calitate cu privire la:
    a) varietate - soi;
    b) originea produsului;
    c) clasa din care face parte.
    Art. 13
    Legumele, pepenii si ciupercile comestibile care se supun standardelor de calitate sunt acceptate pentru importul din tari din afara Uniunii Europene, daca acestea respecta standardele de calitate sau cel putin standardele echivalente ale acestora.
    Art. 14
    (1) Legumele, pepenii si ciupercile comestibile care se supun standardelor de calitate sunt acceptate pentru export, daca acestea respecta standardele de comercializare. Se pot face derogari de la standardele stabilite in conditiile in care se respecta cerintele pietelor din tara de destinatie.
    (2) Inainte de a parasi punctul vamal al tarii, produsele pentru export sunt supuse unei verificari care sa ateste respectarea standardelor de calitate.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1614/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1614 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1614/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu