LEGE
Nr. 312 din 8 iulie 2003
privind producerea si valorificarea legumelor de camp
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 537 din 25 iulie 2003
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta lege reglementeaza politica agricola in domeniul legumiculturii,
privind producerea si valorificarea legumelor de camp in conditiile organizarii
comune de piata.
Art. 2
Dezvoltarea durabila a legumiculturii in Romania are in vedere functiile
economice, ecologice si de sprijinire a activitatilor din zonele rurale.
Art. 3
Organul de specialitate al administratiei publice centrale care asigura
reglementarea si implementarea strategiilor si politicilor in domeniul
legumiculturii este Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.
Art. 4
Politica agricola in domeniul producerii si valorificarii legumelor,
pepenilor si ciupercilor cultivate are in vedere urmatoarele obiective:
a) dezvoltarea durabila a exploatatiilor agricole de profil, prin
ameliorarea sistemelor de producere si profit ale producatorilor agricoli;
b) diversificarea productiei din punct de vedere cantitativ si calitativ,
pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor;
c) intarirea organizatorica a pietei produselor, in sensul repartizarii
echitabile a veniturilor intre producatori, procesatori si comercianti;
d) elaborarea strategiilor consolidate si a politicilor structurale, in
colaborare cu organizatiile profesionale si interprofesionale si cu
autoritatile administratiei publice locale si centrale;
e) constructii institutionale pentru aplicarea mecanismelor de reglementare
a pietei;
f) antrenarea cercetarii si a invatamantului in sprijinirea fermierilor
legumicultori.
Art. 5
(1) In sensul prezentei legi, legumele de camp au urmatoarele sisteme de
cultura:
a) producerea legumelor in camp, in spatii protejate cu mase plastice si in
rasadnite;
b) producerea pepenilor;
c) producerea rasadurilor;
d) producerea semintelor de legume;
e) producerea ciupercilor.
(2) Dupa directiile de valorificare, productia de legume de camp are
urmatoarele destinatii:
a) consum in stare proaspata;
b) prelucrare industriala.
(3) Criteriile de clasificare a legumelor de camp se stabilesc prin normele
metodologice de aplicare a prezentei legi.
CAP. 2
Producerea legumelor de camp
Art. 6
(1) In Romania, cadrul ecologic ofera conditii climatice naturale
favorabile, care necesita zonarea speciilor legumicole.
(2) Zonarea speciilor legumicole reprezinta aprecierea de ansamblu a
factorilor climatici, edafici, economici, sociali si de protectie a mediului,
care sa permita delimitarea teritoriala si amplasarea speciilor, a soiurilor si
hibrizilor in zonele cele mai favorabile.
(3) Delimitarea zonelor si actualizarea lucrarilor de zonare si microzonare
a speciilor de legume se efectueaza de catre Ministerul Agriculturii,
Padurilor, Apelor si Mediului, impreuna cu Academia de Stiinte Agricole si
Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si institutele de specialitate din
domeniu.
(4) Colectivele de specialisti pentru delimitarea zonelor legumicole se
stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si
mediului.
(5) Zonele favorabile pentru cultura legumelor de camp se stabilesc prin
normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Art. 7
(1) Terenul cultivat cu legume de camp are categoria de folosinta
"teren arabil".
(2) Fac parte din categoria de folosinta "teren arabil" si
suprafetele ocupate cu rasadnite, tunele provizorii, solarii-tunel, solarii cu
acoperis in panta, individuale sau bloc, acoperite cu materiale plastice.
Art. 8
(1) In exploatatiile agricole se admit la plantare genurile, speciile si
soiurile legumicole stabilite de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si
Mediului, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
(2) Categoriile biologice de seminte si material saditor folosite in
cultura legumelor de camp sunt urmatoarele:
a) samanta de prebaza;
b) samanta de baza;
c) samanta certificata;
d) samanta hibrida.
(3) Producerea, prelucrarea si/sau comercializarea semintelor si a
materialului de plantare se realizeaza de agenti economici, persoane fizice sau
juridice, autorizati in conditiile legii.
CAP. 3
Conditiile de securitate si calitate a legumelor de camp, pepenilor si
ciupercilor cultivate
Art. 9
Legumele de camp, pepenii si ciupercile cultivate, destinate
comercializarii in vederea consumului uman in stare proaspata, se supun
standardelor de calitate, care dobandesc caracter de obligativitate.
Art. 10
(1) Standardele de calitate se aplica in toate etapele comercializarii pe
filiera de produs, din momentul parasirii zonei de productie.
(2) Legumele de camp, pepenii si ciupercile cultivate, destinate consumului
uman in stare proaspata, circula insotite de certificat de conformitate cu
standardele de calitate pe filiera de produs, eliberat de organizatia
producatoare sau de statia de ambalare.
(3) Legumele de camp circula fara certificat de conformitate in urmatoarele
situatii:
a) produsele oferite de catre producatori spre livrare sau comercializare,
la centrele de sortare si conditionare;
b) produsele livrate catre fabricile de prelucrare industriala;
c) produsele destinate consumului propriu.
Art. 11
Legumele de camp destinate prelucrarii industriale vor fi insotite de
certificat de destinatie industriala.
Art. 12
(1) Formularele-tip si modul de utilizare pentru certificatul de
conformitate si certificatul de destinatie industriala se stabilesc prin ordin
al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului.
(2) Legumele, pepenii si ciupercile cultivate, comercializate in stare
proaspata sau procesata, destinate consumului uman, se supun controlului de
conformitate cu normele de calitate.
(3) Controlul se face prin sondaj, prin prelevarea de probe, in toate
etapele de comercializare pe filiera de produs, de catre Inspectia de stat
pentru controlul tehnic in producerea si valorificarea legumelor si fructelor.
Art. 13
(1) Analiza produselor privind continutul in reziduuri de pesticide,
arseniu, metale grele, azotati si alte substante utilizate pentru protectia
plantelor, fertilizatori este obligatorie pentru producatorii de legume de
camp, pepeni si ciuperci cultivate.
(2) Procedurile si responsabilitatile esantionarii pentru determinarea de
reziduuri de pesticide si contaminanti la legumele de camp, pepeni si ciuperci
cultivate se efectueaza de laboratoarele acreditate, in conditiile legii.
(3) Agentii economici, persoane fizice sau juridice, pot infiinta
laboratoare pentru analiza continutului in contaminanti la legume, pepeni si
ciuperci cultivate, cu conditia acreditarii acestora, in conformitate cu
prevederile legale in vigoare.
Art. 14
Se interzice comercializarea legumelor, pepenilor si a ciupercilor
cultivate in stare proaspata sau procesata, destinate consumului uman, care
contin reziduuri de pesticide, arseniu si metale grele, azotati sau alte
produse, care depasesc nivelurile maxime admise prin actele normative in
vigoare.
Art. 15
Detinatorii terenurilor agricole cultivate cu legume, pepeni si ciuperci sunt
obligati sa tina evidenta tratamentelor utilizate pentru protectia plantelor,
fertilizare, tratarea solului sau a depozitelor si a mijloacelor de transport.
Art. 16
Stabilirea conformitatii calitatii legumelor, a pepenilor si ciupercilor
cultivate in stare proaspata, destinate consumului uman, pe filiera de produs,
se realizeaza de catre Inspectia de stat pentru controlul tehnic in producerea
si valorificarea legumelor si fructelor, denumita in continuare
I.S.C.T.P.V.L.F., organizata ca directie in cadrul Ministerului Agriculturii,
Padurilor, Apelor si Mediului, cu structuri in cadrul directiilor generale
pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului
Bucuresti, care se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor,
apelor si mediului, cu incadrare in cheltuielile de personal si in numarul
maxim de posturi aprobate.
Art. 17
Atributiile principale ale I.S.C.T.P.V.L.F. sunt urmatoarele:
a) verifica aplicarea tehnologiilor de cultura;
b) efectueaza la producatorii agricoli si in pietele angro controlul
privind sortarea, ambalarea, etichetarea, depozitarea legumelor, pepenilor si a
ciupercilor cultivate, potrivit standardelor de calitate in vigoare;
c) verifica conformitatea legumelor, pepenilor si a ciupercilor cultivate
cu standardele de calitate pe filiera de produs;
d) controleaza loturile de legume, pepeni si ciuperci cultivate, in stare
proaspata sau procesata, destinate exportului sau provenite din import, privind
conditiile de securitate si calitate a acestora;
e) verifica certificatul de conformitate si certificatul de destinatie
industriala;
f) constata savarsirea contraventiilor si aplica sanctiunile prevazute de
prezenta lege.
Art. 18
Sumele incasate de I.S.C.T.P.V.L.F. din amenzi si prestari de servicii se
varsa la bugetul de stat.
Art. 19
(1) Prelucrarea industriala a legumelor si a ciupercilor cultivate in scop
comercial se face in unitati de productie, conform reglementarilor in vigoare.
(2) In sensul prezentei legi, unitati de productie sunt unitatile care
prelucreaza, depoziteaza, conditioneaza si transporta legumele, ciupercile
cultivate si produsele rezultate prin prelucrarea industriala a acestora,
destinate consumului uman.
Art. 20
(1) Prin prelucrarea industriala a legumelor si ciupercilor de cultura se
obtin urmatoarele produse:
a) conserve de legume in apa;
b) conserve de legume in bulion;
c) conserve de legume in otet (acidifiate);
d) conserve de legume in ulei;
e) sucuri condimentate;
f) conserve de legume concentrate;
g) legume deshidratate, fulgi, fainuri;
h) produse concentrate deshidratate;
i) conserve dietetice de legume;
j) legume conservate prin lactofermentatie;
k) legume conservate prin sarare;
l) sucuri si nectaruri de legume;
m) produse expandate din legume;
n) bulion;
o) pasta de tomate.
(2) Definirea si caracteristicile produselor prevazute la alin. (1) se
reglementeaza prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Art. 21
Producatorii si comerciantii de produse industrializate din legume si
ciuperci cultivate sunt obligati sa tina evidenta acestora, in conformitate cu
prevederile legale in vigoare.
Art. 22
Etichetarea pentru comercializare a legumelor, pepenilor si ciupercilor
cultivate, in stare proaspata, ambalate, precum si a produselor industrializate
din legume si ciuperci cultivate se face conform legislatiei in vigoare.
Art. 23
(1) Produsele industrializate din legume si ciuperci cultivate se supun
controlului de conformitate cu standardele de calitate care dobandesc caracter
de obligativitate pe filiera de produs, precum si controlului de identitate.
(2) Definirea controlului de conformitate si a controlului de identitate se
stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
CAP. 4
Sanctiuni
Art. 24
Incalcarea dispozitiilor prezentei legi atrage raspunderea civila sau
contraventionala, dupa caz.
Art. 25
Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum
urmeaza:
a) nerespectarea prevederilor art. 9, cu amenda contraventionala de la
15.000.000 lei la 20.000.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 21, cu amenda contraventionala de la
20.000.000 lei la 40.000.000 lei si retragerea produselor de pe piata;
c) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (1) si (2), art. 22 si ale art.
23 alin. (1), cu amenda contraventionala de la 40.000.000 lei la 60.000.000
lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1), cu amenda contraventionala
de la 80.000.000 lei la 100.000.000 lei si confiscarea produselor de pe piata;
e) nerespectarea prevederilor art. 15, cu amenda contraventionala de la
130.000.000 lei la 150.000.000 lei.
Art. 26
Sanctiunile prevazute la art. 25 se aplica atat persoanelor fizice, cat si
persoanelor juridice.
Art. 27
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de prezenta
lege se fac prin proces-verbal incheiat de organele de control abilitate din cadrul
Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, potrivit atributiilor
ce le revin prin lege.
Art. 28
Prevederile prezentei legi, referitoare la contraventii, se completeaza cu
dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al
contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002,
cu modificarile ulterioare.
CAP. 5
Dispozitii finale
Art. 29
Conditiile de producere si valorificare a legumelor, pepenilor si
ciupercilor cultivate, in stare proaspata sau industrializata, normele de
comercializare, precum si alte masuri se stabilesc prin normele metodologice de
aplicare a prezentei legi, aprobate prin hotarare a Guvernului, la initiativa
Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu avizul
Ministerului Sanatatii, al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului
Integrarii Europene, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a
prezentei legi.
Art. 30
Prezenta lege intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii ei in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 26 iunie
2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
VIOREL HREBENCIUC
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 26 iunie 2003, cu
respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
PRESEDINTELE SENATUI
NICOLAE VACAROIU