ORDIN
Nr. 143 din 25 februarie 2004
privind aprobarea organizarii si functionarii Inspectiei de stat pentru
controlul tehnic in producerea si valorificarea legumelor si fructelor
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 197 din 5 martie 2004
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
Avand in vedere prevederile art. 42 alin. (1) din Legea pomiculturii nr.
348/2003, ale art. 16 din Legea nr. 312/2003 privind producerea si valorificarea
legumelor de camp si ale art. 16 din Legea nr. 469/2003 privind producerea si
valorificarea legumelor, florilor si plantelor ornamentale de sera,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba organizarea si functionarea Inspectiei de stat pentru controlul
tehnic in producerea si valorificarea legumelor si fructelor, autoritate
responsabila pentru coordonarea si contactele la care se refera prezentul
ordin, denumita in continuare ISCTPVLF.
Art. 2
Se aproba structura organizatorica a ISCTPVLF astfel:
a) la nivelul ministerului functioneaza cu 5 posturi si este denumita
autoritate de coordonare;
b) la nivel teritorial functioneaza, in cadrul directiilor pentru
agricultura si dezvoltare rurala, cu un numar total de 82 de posturi si este
denumita organism de control;
c) reprezentarea si numarul de posturi la nivel teritorial sunt prevazute
in anexa nr. 1.
Art. 3
Inspectorii ISCTPVLF au statut de functionari publici si sunt salarizati
conform prevederilor legale in vigoare privind salarizarea functionarilor
publici si beneficiaza de cursuri de formare privind controlul de calitate in
conformitate cu normele CEE si ale Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare
Economica (OECD), care acorda recunoasterea inspectorilor.
Art. 4
Inspectorii vor fi dotati cu un computer portabil pentru inregistrarea si
transmiterea datelor si un minimum de aparatura pentru determinarea
organoleptica a calitatii legumelor si fructelor, iar din anul 2005 vor primi
in dotare cate un autoturism tip Dacia pentru fiecare organism de control.
Art. 5
Inspectorii se legitimeaza cu legitimatia de control si cu ecuson, conform
modelului prevazut in anexa nr. 2.
Art. 6
Legitimatiile si stampilele se comanda si se achizitioneaza de Ministerul
Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului potrivit dispozitiilor legale
privind achizitiile publice de bunuri si se distribuie fiecarui inspector.
Atributiile ISCTPVLF
Art. 7
ISCTPVLF verifica documentatia si vizeaza autorizatiile de plantare si
autorizatiile de defrisare a plantatiilor de pomi fructiferi si arbusti
fructiferi, eliberate de directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala
judetene si a municipiului Bucuresti.
Art. 8
ISCTPVLF controleaza prin sondaj aplicarea tehnologiilor de cultura in
exploatatiile comerciale producatoare de fructe, legume, pepeni si ciuperci.
Art. 9
(1) ISCTPVLF preleva probe prin sondaj din culturile de legume si pomi
fructiferi a caror productie este destinata comercializarii, precum si din
produse, pe filiera de comercializare, pentru verificarea nivelurilor admise de
substante remanente, nitrati si nitriti, precum si alti contaminanti rezultati
ca urmare a utilizarii pesticidelor si fertilizantilor in procesul tehnologic.
Prelevarea probelor pentru analizarea substantelor contaminante si remanente se
face conform legislatiei in vigoare.
(2) Controlul acestor probe se efectueaza in laboratoare desemnate de
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.
Baza de date
Art. 10
(1) Autoritatea de coordonare:
a) stabileste baza de date a operatorilor din sectorul de legume-fructe
care participa la producerea si/sau comercializarea legumelor si fructelor
proaspete;
b) inregistreaza rezultatele analizelor pe care le primeste de la
organismele de control teritoriale si stabileste sanctiunile prevazute de lege
in cazul in care sunt depasite limitele maxime admise de substante reziduale si
contaminanti.
(2) In sensul prezentului ordin prin operator se intelege orice persoana
fizica sau juridica care produce, detine si/sau comercializeaza, pe piata
interna ori la export, fructe sau legume proaspete, care intrunesc conditiile
de calitate prevazute de standardele de comercializare.
(3) In baza de date se inregistreaza:
a) operatorii care trebuie sa respecte conformitatea cu standardele de
comercializare;
b) persoanele fizice sau juridice a caror activitate in sectorul
legume-fructe este limitata fie la transportul, fie la vanzarea cu amanuntul de
cantitati mici de fructe si legume.
(4) Baza de date contine, pentru fiecare operator, numarul de inregistrare,
numele, adresa, informatiile necesare privind localizarea in filiera de
comercializare, care indica importanta operatorului si alte informatii pe baza
constatarilor facute in timpul controalelor efectuate la respectivul operator,
precum si orice alte informatii considerate necesare pentru control.
(5) Operatorii sunt obligati sa furnizeze informatiile considerate necesare
pentru constituirea si actualizarea bazei de date, inclusiv pentru produsele
din import.
Art. 11
Baza de date se actualizeaza periodic de catre organismele de control, pe
baza informatiilor obtinute in timpul controalelor pe care le efectueaza in
toate stadiile de comercializare pe filiera de produs.
Controlul de conformitate pe piata interna
Art. 12
(1) Organismul de control executa prin sondaj controale de conformitate a
legumelor si fructelor cu standardele de comercializare pentru produsele
detinute de operatori in toate stadiile de comercializare.
(2) Operatorii care selecteaza fructe si legume, in special in regiunea
unde se produc, vor fi supusi unor verificari repetate, decat alte categorii de
operatori. Controalele se pot efectua si in timpul transportului.
(3) In cazul in care in timpul controalelor se descopera nereguli
semnificative, organismele de control vor mari frecventa controalelor in
privinta operatorilor respectivi, iar daca neregulile se repeta, pot aplica
sanctiunile prevazute de legislatia in vigoare.
Controlul de conformitate pentru produsele proaspete destinate exportului
Art. 13
(1) Inainte ca produsele destinate exportului sa paraseasca teritoriul
tarii, organismul de control va asigura prin controlul de conformitate ca
produsele corespund prevederilor standardelor de comercializare.
(2) Exportatorii sunt obligati sa comunice inspectorilor informatiile pe
care acestia le considera necesare pentru organizarea si executarea
controalelor.
(3) Organismul de control elibereaza certificatul de conformitate, care
este prevazut in anexa nr. 3, pentru fiecare lot destinat exportului si pe care
il considera conform cu standardele de comercializare ca urmare a operatiunilor
de control mentionate in alin. (1).
(4) Daca exportul este format din mai multe loturi, conformitatea acestor
loturi poate fi certificata printr-un singur certificat in care se specifica
distinct fiecare lot ce compune exportul.
(5) Declaratia vamala de export va fi acceptata de catre autoritatea vamala
daca loturile sunt insotite de certificatul de conformitate prevazut in anexa
nr. 3 sau daca organismul de control a informat autoritatea vamala, prin
mijloace specifice, ca loturile au facut obiectul inspectiei si pentru care s-a
eliberat certificatul de conformitate.
Controlul de conformitate pentru produsele din import
Art. 14
(1) Inaintea punerii in circulatie, produsele provenind din import vor fi
supuse controlului de conformitate cu standardele de comercializare.
(2) Se excepteaza de la controlul de conformitate produsele provenite din
tari membre ale Uniunii Europene.
(3) Importatorii sunt obligati sa comunice organismului de control
informatiile pe care acesta din urma le considera necesare pentru executarea
controalelor inaintea importurilor.
(4) Autoritatea vamala autorizeaza punerea in libera circulatie a fructelor
si legumelor daca:
a) marfurile sunt insotite de certificatul de conformitate;
b) autoritatea competenta de control a informat autoritatea vamala.
Art. 15
(1) Organismul de control verifica in punctele de vama documentele care
insotesc produsele provenite din import, iar daca constata ca produsele nu
corespund cu inscrisurile din documente, inspectorul poate efectua prin sondaj
un control si va intocmi un proces-verbal de constatare a neconformitatii, in
prezenta importatorului sau a reprezentantului legal al acestuia.
(2) Inspectorii care controleaza produsele in stadiul importului efectueaza
pentru fiecare lot importat un control si emit, in caz de conformitate a
produselor, certificatul prevazut in anexa nr. 3. Daca importul este compus din
mai multe loturi, conformitatea acestora poate fi certificata global printr-un
singur certificat, enumerandu-se distinct diferitele loturi ce compun importul.
Controlul produselor destinate prelucrarii industriale
Art. 16
(1) Produsele destinate prelucrarii industriale sunt fructele si legumele
care trebuie sa indeplineasca conditiile minime de calitate, prevazute de
legislatia in vigoare si care sunt trimise spre a fi prelucrate industrial in
produse a caror pozitie in nomenclatorul combinat este diferita de cea a
produsului proaspat initial.
(2) Inspectorii elibereaza certificatul de destinatie industriala, prevazut
in anexa nr. 4, pentru produsele fructe si legume, care indeplinesc conditii
minime de calitate pentru a fi introduse in procesul de productie intern, cat
si pentru produsele exportate sau importate pentru a fi industrializate si care
nu fac obiectul prevederilor standardelor de comercializare.
(3) In stadiul importului, dupa eliberarea certificatului de destinatie
industriala, conform alin. (2), organismul de control competent transmite fara
intarziere autoritatii de coordonare o copie a certificatului, precum si orice
informatie necesara unui eventual control al operatiunilor de transformare.
(4) Agentul economic care prelucreaza legume si fructe inapoiaza
certificatul, dupa efectuarea prelucrarii, organismului de control competent,
care se asigura ca produsele au facut efectiv obiectul transformarii
industriale.
(5) Ambalajele produselor destinate prelucrarii industriale trebuie sa fie
etichetate vizibil de catre ambalator, cu specificatia "destinatie
industriala". In cazul marfurilor expediate angro, incarcate direct in
mijloacele de transport, mentiunea "destinatie industriala" trebuie
sa figureze pe o fisa ce insoteste marfa pana la fabrica de prelucrare sau pe
un formular plasat vizibil in interiorul mijlocului de transport.
Metode de control
Art. 17
(1) Controlul de conformitate prevazut in prezentul ordin, cu exceptia
controalelor facute in stadiul vanzarii cu amanuntul la consumatorul final, se
efectueaza conform metodelor prevazute in anexa nr. 5.
(2) Organismul de control stabileste modalitatile specifice pe care le
considera necesare pentru controlul de conformitate cu standardele de
comercializare in stadiul vanzarii cu amanuntul catre consumator.
Art. 18
(1) In cazul in care controlul stabileste conformitatea cu standardele de
comercializare, organismul de control elibereaza certificatul de conformitate
prevazut in anexa nr. 3. Acest certificat se elibereaza numai in stadiile de
import si export.
(2) In caz de neconformitate, organismul de control emite un proces-verbal
de constatare a neconformitatii la adresa operatorului sau a reprezentantului
sau.
(3) Legumele si fructele care au facut obiectul procesului-verbal de
constatare a neconformitatii nu pot fi deplasate fara autorizatia organismului
de control care a emis constatarea de neconformitate.
(4) Operatorii pot decide sa reasigure conformitatea pentru toate sau
pentru o parte din marfuri. Marfurile pentru care conformitatea a fost
reasigurata nu pot fi comercializate decat in urma eliberarii de catre
organismul de control competent a unui nou certificat de conformitate prevazut
in anexa nr. 3.
Art. 19
Pentru produsele care se supun prevederilor standardelor de comercializare,
facturile si documentele insotitoare eliberate de operatori trebuie sa indice
categoria de calitate, locul de origine a produselor si, daca este cazul,
destinatia industriala a produsului.
Art. 20
Metodele de control sunt prevazute in anexa nr. 5.
Art. 21
Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 22
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
REPARTIZAREA TERITORIALA
a organismelor de control din cadrul Inspectiei de stat pentru controlul tehnic
in producerea si valorificarea legumelor si fructelor
______________________________________________________________________________
|Nr. | Judetul | Total posturi | Observatii
|
|crt.| | |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| | | 82 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 1.| Alba | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 2.| Arad | 3 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 3.| Arges | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 4.| Bacau | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 5.| Bihor | 3 | |
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 6.| Bistrita-Nasaud | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 7.| Botosani | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 8.| Brasov | 3 | |
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 9.| Braila | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 10.| Buzau | 3 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 11.| Caras-Severin | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 12.| Calarasi | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 13.| Cluj | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 14.| Constanta | 3 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 15.| Covasna | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 16.| Dambovita | 2 | |
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 17.| Dolj | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 18.| Galati | 3 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 19.| Giurgiu | 3 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 20.| Gorj | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 21.| Harghita | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 22.| Hunedoara | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 23.| Ialomita | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 24.| Iasi | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 25.| Ilfov | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 26.| Maramures | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 27.| Mehedinti | 2 | |
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 28.| Mures | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 29.| Neamt | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 30.| Olt | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 31.| Prahova | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 32.| Satu Mare | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 33.| Salaj | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 34.| Sibiu | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 35.| Suceava | 2 | |
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 36.| Teleorman | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 37.| Timis | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 38.| Tulcea | 1 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 39.| Vaslui | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 40.| Valcea | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 41.| Vrancea | 2 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
| 42.| Municipiul Bucuresti | 3 |
|
|____|______________________|_______________|__________________________________|
ANEXA 2
1. Model de legitimatie de control
- fata - - verso -
______________________________________________________________________________
| ROMANIA Posesorul prezentei legitimatii, in
|
| Ministerul Agriculturii, Padurilor, temeiul Legii pomiculturii
|
| Apelor si Mediului nr. 348/2003, al Legii nr. 312/2003
|
| LEGITIMATIE DE CONTROL privind producerea si valorificarea
|
| Inspectia de stat pentru controlul legumelor de camp si al
|
| tehnic in producerea si valorificarea Legii nr. 469/2003 privind producerea
|
| legumelor si fructelor si valorificarea legumelor, florilor
|
| si plantelor ornamentale de sera,
este|
| Numar de marca ....... __________ imputernicit, in baza Ordinului
|
| Functia .............. | | ministrului agriculturii, padurilor,
|
| Numele ............... | | apelor si mediului nr. 143/2004
pentru|
| Prenumele ............ | | aprobarea organizarii si functionarii
|
| Actul de identitate |Fotografie| Inspectiei de stat pentru controlul
|
| ...................... | | tehnic in producerea si valorificarea
|
| Seria .... nr ........ | | legumelor si fructelor, sa efectueze
|
| Valabila de la ....... | | controale in sectorul de producere si
|
| pana la .............. |__________| comercializare a legumelor si
|
| fructelor pe filiera de produs, in
|
| Ministru, zona ........., judetul ........... .
|
| Posesorul este angajat la ISCTPVLF, |
| filiala ............................,
|
| cu sediul in .......................
.|
|
|
| Semnatura inspectorului .............
|
|______________________________________________________________________________|
2. Model de ecuson si stampila
____________________
/ \
/Ministerul Agriculturii,\
/ Padurilor, Apelor \
( si Mediului )
\ ISCTPVLF /
\ Inspector ......... /
\ nr. marca ......... /
\____________________/
ANEXA 3
CERTIFICAT DE CONFORMITATE
cu standardele de comercializare pentru fructele si legumele proaspete
______________________________________________________________________________
| 1. Operator | Certificat de conformitate care se
|
| | aplica pentru fructele si legumele |
| | proaspete
|
| | Nr. ...................
|
| | (Prezentul certificat este destinat
|
| | exclusiv organismelor de control.)
|
|______________________________________|_______________________________________|
| 2. Ambalator identificat pe ambalaj | 3. Organism de control
|
| (Daca este diferit de operator)
|_______________________________________|
| | 4. Locul de efectuare a
|
| | controlului/tara de origine*1)
|
| | 5. Tara de destinatie
|
|______________________________________|_______________________________________|
| 6. Mijlocul de transport | 7.
|
| | - Intern |
| | - Import
|
| | - Export
|
|______________________________________|_______________________________________|
| 8. Ambalaje | 9. Tipul produsului | 10. Categoria de | 11. Greutatea
|
| (numar si tip) | (soiul, daca | calitate | totala in kg,
|
| | standardul o cere) | | bruta/neta*2) |
|________________|_____________________|__________________|____________________|
| 12. Organismul de control mentionat mai sus certifica, pe baza unei
|
| verificari prin sondaj, ca marfa indicata mai sus corespunde, in momentul
|
| efectuarii controlului, standardelor de comercializare in vigoare prevazute
|
| la art. 27 alin. (1) din Legea nr. 348/2003, art. 9 din Legea nr. 312/2003
|
| si la art. 11 alin. (1) din Legea nr. 469/2003.
|
| .....................................
|
| Biroul vamal vizat: intrare/iesire*2)
|
| Perioada de valabilitate ......... zile ........................
|
| (locul si data emiterii)
|
| Inspector,
|
| ............................ .................
|
| (numele si nr. legitimatiei) (semnatura) Stampila ISCTPVLF
|
|______________________________________________________________________________|
| 13. Observatii
|
|______________________________________________________________________________|
*1) Daca produsul este reexportat, se mentioneaza tara de origine in casuta
9.
*2) Bifati mentiunea inutila.
ANEXA 4
CERTIFICAT DE DESTINATIE INDUSTRIALA
pentru fructe si legume destinate industrializarii
______________________________________________________________________________
| 1. Operator | Certificat de destinatie industriala
|
| | (Fructe si legume proaspete ce fac |
| | obiectul industrializarii conform
|
| | Legii nr. 348/2003 si Legii nr. 312/2003)
|
|__________________________________|___________________________________________|
| 2. Identificarea mijlocului de | 3. Organismul de control ce emite
|
| transport | certificatul
|
|__________________________________|___________________________________________|
| 4. Destinatia industriala a | 5. Organul de inspectie al zonei unde are
|
| produsului/Numele si adresa | loc prelucrarea industriala
|
| fabricii de prelucrare |
|
| industriala | |
|__________________________________|___________________________________________|
| 6. Numarul ambalajelor sau | 7. Felul | 8. Greutatea
totala|
| mentiunea "angro" | produsului/originea | in kg,
bruta/neta |
| | produsului | *1)
|
|__________________________________|______________________|____________________|
| 9. |
| ..................................... ..........................
|
| Biroul vamal vizat: intrare/iesire*1) (locul si data emiterii)
|
| |
| Controlor, ..................
|
| ............................... (semnatura) Stampila
|
|(numele scris cu litere de tipar)
|
|______________________________________________________________________________|
| 10. Observatii
|
|______________________________________________________________________________|
| 11. Procesatorul certifica faptul ca produsul mentionat mai sus a facut
|
| obiectul prelucrarii industriale.
|
|
|
| Locul si data: .................. Stampila
|
| (semnatura)
|
|______________________________________________________________________________|
| 12. Prezentul certificat trebuie sa fie returnat, cu documentul mentionat in
|
| casuta 11, dupa prelucrarea marfurilor mentionate in casutele 6, 7 si 8,
|
| organismului de control (inspectie) mentionat in casuta 5.
|
|______________________________________________________________________________|
*1) Bifati mentiunea inutila.
ANEXA 5
METODE DE CONTROL
Prezentele metode de control sunt fondate pe dispozitiile ghidului de
aplicare a controlului de calitate al fructelor si legumelor proaspete,
adoptate de grupul de lucru care stabileste produsele perisabile si
imbunatatirea calitatii al CEE/ONU.
1. Definitii
a) Control de conformitate - controlul efectuat pentru verificarea
conformitatii calitatii fructelor si legumelor proaspete cu standardele de
comercializare aprobate prin Legea nr. 312/2003, Legea nr. 348/2003 si Legea
nr. 469/2003.
b) Inspector - specialistul angajat al Inspectiei de stat pentru controlul
tehnic in producerea si valorificarea legumelor si fructelor, care este
instruit si abilitat in permanenta pentru efectuarea operatiunilor de control
de conformitate.
c) Produs destinat comercializarii - cantitatea de produs comercializata de
acelasi operator, prezentata in momentul controlului si definita printr-un document.
Aceasta se poate compune din unul sau mai multe tipuri de produse, care pot
contine mai multe loturi de fructe si legume proaspete.
d) Lot - cantitatea de produs care in momentul controlului este prezentata
ca avand aceleasi caracteristici privind:
- identitatea celui care ambaleaza si/sau a expeditorului;
- locul de origine;
- felul produsului;
- calitatea produsului;
- calibrul (daca produsul se clasifica in functie de calibrul sau);
- soiul sau tipul comercial (daca standardul prevede);
- tipul ambalajului si prezentarea produsului.
Daca in timpul controlului sunt dificil de identificat loturile si/sau daca
nu este posibila prezentarea loturilor distincte, toate loturile unei expedieri
vor putea fi considerate, in acest caz particular, ca forma a aceluiasi lot,
daca prezinta caracteristici uniforme in privinta tipului produsului,
expeditorului, tarii de origine, categoriei si daca acestea sunt prevazute in
standard, a varietatii sau tipului comercial.
e) Esantionarea - actiunea de a efectua o prelevare temporara a unei
cantitati din produs (denumit esantion) in timpul unui control de conformitate.
f) Proba elementara sau esantion - pachet prelevat dintr-un lot sau, in
cazul unui produs angro, o cantitate prelevata dintr-o parte a lotului.
g) Proba globala - se compune din mai multe esantioane elementare
reprezentative pentru lot, prelevate in cantitate suficienta pentru a permite
evaluarea lotului in functie de toate criteriile.
h) Proba redusa - o cantitate reprezentativa pentru produs prelevata din
proba globala, cu un volum suficient pentru a permite evaluarea in functie de
un numar de criterii. Dintr-o proba globala se pot preleva mai multe probe
reduse.
2. Punerea in aplicare a controlului de conformitate
a) Specificatii generale
Controlul de conformitate se efectueaza prin evaluarea probei globale
prelevate la intamplare din diferite puncte ale lotului ce trebuie controlat.
Proba globala se presupune ca este reprezentativa pentru lot.
b) Prezentarea produselor
Inspectorul specifica pe care dintre colete doreste sa le examineze.
Acestea trebuie sa-i fie apoi prezentate de operator sau de reprezentantul sau.
Astfel, operatiunea consta in a prezenta proba globala si a furniza toate
informatiile necesare identificarii loturilor.
Daca este necesara o proba redusa, inspectorul o alege din proba globala.
c) Identificarea loturilor si/sau o impresie de ansamblu in privinta
lotului
Identificarea loturilor se efectueaza in functie de marcajul acestora. In
cazul marfurilor compuse din mai multe loturi, inspectorul trebuie sa aiba o
viziune de ansamblu asupra marfii prin intermediul documentelor insotitoare sau
al declaratiilor. Acesta determina atunci pe baza controlului efectuat gradul
de conformitate al loturilor prin intermediul indicatiilor ce figureaza in
aceste documente.
Daca produsele trebuie sa fie incarcate intr-o masina de transport,
indicatiile referitoare la aceasta trebuie sa serveasca la identificarea marfii.
d) Verificarea lotului se face pe baza probelor elementare. Conformitatea
si modul de alegere, inclusiv in cazul materialelor utilizate pentru ambalare,
trebuie sa fie verificate in functie de perspectivele referitoare la
conformitatea cu standardele de comercializare. Daca anumite moduri de alegere
sunt autorizate, inspectorul determina daca este bine ca acelea au fost
utilizate. Daca standardul aplicabil unei cantitati determinate prevede
conformitatea prezentarii, aceasta trebuie verificata.
Verificarea marcajelor cu ajutorul probelor elementare
In primul rand este bine sa se determine daca marcajul este conform cu
standardele de comercializare. In cursul efectuarii inspectiei, inspectorul
determina daca caracteristicile marcajului sunt corecte si/sau daca trebuie
modificate.
Verificarea conformitatii produselor
Inspectorul determina dimensiunea probei globale care ii permite aprecierea
loturilor. Inspectorul alege la intamplare pachetele ce trebuie verificate sau,
in cazul produselor angro, punctele din lot din care se va face prelevarea
probelor elementare.
Pachetele deteriorate nu vor fi utilizate pentru a constitui proba globala.
Acestea se pun deoparte si vor face obiectul, daca va fi cazul, al unei
examinari separate si se vor raporta separat.
In cazul in care trebuie sa se ia o decizie de neconformitate, probele se
vor preleva conform tabelului de mai jos:
______________________________________________________________________________
| Produse selectionate pentru control
|
|______________________________________________________________________________|
| Numarul coletelor care compun lotul | Numarul coletelor ce trebuie prelevate
|
| | ca proba elementara
|
|_____________________________________|________________________________________|
| Pana la 100 | 5
|
| Intre 101 si 300 | 7
|
| Intre 301 si 500 | 9
|
| Intre 501 si 1.000 | 10
|
| Peste 1.000 | 15 (minimum) |
|_____________________________________|________________________________________|
| Produse angro
|
|______________________________________________________________________________|
| Masa lotului in kg sau numarul de | Masa in kg a probei elementare sau
|
| unitati incluse in acel lot | numarul unitatilor ce trebuie
prelevate|
|_____________________________________|________________________________________|
| Pana la 200 | 10
|
| Intre 201 si 500 | 20
|
| Intre 501 si 1.000 | 30
|
| Intre 1.001 si 5.000 | 60
|
| Peste 5.000 | 100 (minimum)
|
|_____________________________________|________________________________________|
In cazul fructelor si legumelor voluminoase cu greutatea mai mare de 2 kg
pe bucata, prezentate angro, proba elementara trebuie sa fie constituita din
cel putin 5 bucati.
Daca in urma unei verificari inspectorul nu este in masura sa ia o
hotarare, poate efectua un nou control exprimand global media aritmetica in
procente a celor doua controale.
Pentru stabilirea defectelor interne ale produsului se folosesc probe
reduse, in special in cazul in care operatiunea de inspectie antreneaza
distrugerea produsului. Volumul acestor probe se va limita la o cantitate
minima absolut necesara pentru evaluarea lotului. Volumul probei reduse nu
poate depasi 10% din proba globala.
e) Controlul produsului
Produsul ce urmeaza a fi controlat trebuie sa fie scos complet din
ambalajul sau. Inspectorul poate renunta la acest lucru daca este posibil sa
verifice continutul fara a desface produsul. Controlul omogenitatii,
caracteristicile minime, categoriile de calitate si dimensiunea trebuie sa se
faca cu ajutorul probei globale. Daca produsul prezinta defecte, inspectorul
determina procentajul dupa numarul sau greutatea produselor neconforme cu
standardul.
f) Raportare asupra rezultatelor inspectiilor
Inspectorul elibereaza certificatul de conformitate sau, daca este cazul,
emite un proces-verbal de constatare a neconformitatii.
In caz de neconformitate cu standardele, operatorii sau reprezentantii
acestora sunt imediat informati asupra cauzelor care au determinat
neconformitatea. Daca este posibil ca produsul sa fie reconditionat pentru a fi
in conformitate cu standardul, prin modificarea marcajului, operatorul sau
reprezentantul sau trebuie informat.
Daca produsul prezinta defecte, procentajul produsului considerat
necorespunzator cu standardele trebuie sa fie precizat, numai in cazul in care
nu este posibil ca produsul sa fie conformat standardului prin modificarea
marcajului.
g) Diminuarea valorii produsului ca urmare a unui control de conformitate
Dupa efectuarea controlului proba globala este pusa la dispozitie
detinatorului marfii sau reprezentantului acestuia.
Inspectorul nu este obligat sa restituie elementele probei globale care au
fost distruse in timpul efectuarii inspectiei.
Daca controlul conformitatii a fost limitat la minimul necesar, nu se poate
cere nici o compensatie organismului de control respectiv in cazul diminuarii
valorii comerciale a produsului.