LEGE
Nr. 469 din 12 noiembrie 2003
privind producerea si valorificarea legumelor, florilor si plantelor
ornamentale de sera
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 819 din 19 noiembrie 2003
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta lege stabileste reglementari in domeniul producerii si
valorificarii legumelor, florilor si plantelor ornamentale de sera, denumite in
continuare produse de sera.
Art. 2
Dezvoltarea durabila a productiei de legume, flori si plante ornamentale de
sera are in vedere functiile economice si de protectie a mediului, precum si
corelarea cu legislatia in vigoare si cu reglementarile Uniunii Europene in
domeniu.
Art. 3
Producerea si valorificarea produselor de sera au in vedere urmatoarele
obiective:
a) dezvoltarea durabila a exploatatiilor agricole;
b) ameliorarea conditiilor de productie si cresterea profitului
producatorilor agricoli;
c) diversificarea productiei, cantitativ si calitativ, pentru satisfacerea
exigentelor consumatorilor;
d) intarirea organizatorica a pietelor produselor, in sensul repartizarii
echitabile a veniturilor intre producatori, procesatori si comercianti;
e) elaborarea strategiilor si politicilor in domeniul producerii si
valorificarii produselor de sera, in colaborare cu organizatiile profesionale,
interprofesionale si autoritatile administratiei publice centrale si locale.
Art. 4
Organul de specialitate al administratiei publice centrale, care asigura
reglementarea si implementarea strategiilor si politicilor in domeniul
produselor de sera, este Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si
Mediului.
Art. 5
(1) In sensul prezentei legi, sera reprezinta o constructie cu acoperisul
din materiale transparente, in care se creeaza un climat artificial,
corespunzator nivelului optim de crestere si dezvoltare a plantelor pe intreaga
perioada de vegetatie a acestora.
(2) Anul de productie in sere cuprinde ciclurile de productie.
(3) Anul de productie, durata ciclului de productie si criteriile de
clasificare a serelor se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a
prezentei legi.
CAP. 2
Productia de legume, flori si plante ornamentale de sera
Art. 6
(1) In sere se cultiva specii de legume, flori si plante ornamentale,
precum si specii pentru producerea de seminte si material saditor.
(2) In sere se admite folosirea in cultura a urmatoarelor categorii biologice
de seminte si material saditor:
a) prebaza;
b) baza;
c) certificata;
d) comerciala;
e) hibrida.
(3) Prin seminte si material saditor se intelege seminte, plante intregi -
rasaduri - sau parti din plante de legume, flori si plante ornamentale,
destinate infiintarii culturilor comerciale.
(4) Atestarea calitatii si termenii de valabilitate a semintelor si a
materialului saditor se realizeaza pe baza documentelor prevazute de legislatia
in vigoare.
Art. 7
Legumele de sera au urmatoarele destinatii:
a) consum in stare proaspata;
b) prelucrare industriala.
Art. 8
(1) Terenul de sub sere are categoria de folosinta arabil irigat.
(2) Fac parte din categoria de folosinta arabil si suprafetele ocupate in
sere cu culturi hidroponice, aeroponice, parapete pentru rasaduri si plante
ornamentale, soluri minerale, biloane si cotloane de cultura.
Art. 9
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului si Ministerul
Administratiei si Internelor elaboreaza normele metodologice de realizare si
evidenta a Cadastrului agricol pentru sere, in termen de 6 luni de la intrarea
in vigoare a prezentei legi.
Art. 10
(1) Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, producatorii
agricoli, indiferent de forma de organizare, vor declara suprafetele de sera
cultivate cu legume, flori si plante ornamentale la inceputul fiecarui ciclu de
productie.
(2) Modelul declaratiei prevazute la alin. (1) se stabileste prin normele
metodologice de aplicare a prezentei legi.
CAP. 3
Conditiile de securitate si calitate pentru produsele de sera
Art. 11
(1) Produsele de sera destinate consumului uman, in stare proaspata sau
pentru procesare, trebuie sa se incadreze in prevederile standardelor de calitate,
care dobandesc caracter de obligativitate.
(2) Producatorii si comerciantii au obligatia de a respecta prevederile
standardelor de calitate pentru produsele de sera proaspete, destinate
consumului, pe intreaga filiera de produs.
(3) Se excepteaza de la cerintele de conformitate cu standardele de
calitate urmatoarele:
a) produsele de sera livrate sau comercializate de catre producatori la
centrele de colectare sau la statiile de pregatire, ambalare, marcare a
produselor de sera, pentru comercializare in stare proaspata;
b) produsele de sera expediate catre fabricile de prelucrare industriala a
legumelor de sera;
c) produsele destinate consumului propriu.
Art. 12
(1) Legumele de sera in stare proaspata, destinate comercializarii pentru
consum uman, se supun analizelor privind continutul de reziduuri de pesticide,
azotati, arseniu, metale grele si alte substante prevazute de actele normative
in vigoare.
(2) Determinarea continutului de reziduuri de pesticide, contaminanti si
alte substante este obligatorie pentru producatorii de produse de sera si se
efectueaza de laboratoare acreditate.
(3) Esantionarea si procedurile de determinare a reziduurilor de pesticide
si a contaminantilor la legumele de sera se efectueaza de laboratoarele
acreditate, in conditiile legii.
Art. 13
Se interzice livrarea sau comercializarea, in stare proaspata ori
procesata, a legumelor de sera care contin reziduuri de pesticide, arseniu si
metale grele, azotati sau alte substante, care depasesc nivelurile maxime
admise, potrivit reglementarilor legale in vigoare.
Art. 14
Agentii economici pot infiinta laboratoare pentru certificarea
conformitatii produselor de sera, cu conditia acreditarii acestora, in
conformitate cu legislatia in vigoare.
Art. 15
(1) Legumele de sera destinate consumului uman in stare proaspata circula
pe filiera de produs insotite de certificat de conformitate.
(2) Legumele de sera destinate prelucrarii industriale vor fi insotite de
certificat de destinatie industriala.
(3) Modelul si modul de utilizare pentru certificatul de conformitate si
certificatul de destinatie industriala se stabilesc prin normele metodologice
de aplicare a prezentei legi.
Art. 16
(1) Stabilirea conformitatii calitatii produselor de sera, pe filiera de
produs, se realizeaza de catre Inspectia de stat pentru controlul tehnic in
producerea si valorificarea legumelor si fructelor, denumita in continuare
I.S.C.T.P.V.L.F., organizata ca directie in cadrul Ministerului Agriculturii,
Padurilor, Apelor si Mediului, cu structuri in cadrul directiilor pentru
agricultura si amenajare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, care se
aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului,
cu incadrarea in cheltuielile de personal si in numarul maxim de posturi
aprobate.
(2) Atributiile principale ale I.S.C.T.P.V.L.F. sunt urmatoarele:
a) verifica aplicarea tehnologiilor de cultura;
b) efectueaza la producatorii agricoli si in pietele angro controlul
privind sortarea, ambalarea, etichetarea, depozitarea produselor de sera,
potrivit standardelor de calitate in vigoare;
c) verifica conformitatea produselor de sera cu standardele de calitate, pe
filiera de produs;
d) controleaza loturile de legume de sera, in stare proaspata sau
prelucrate industrial, destinate exportului ori provenite din import, privind
conditiile de securitate si calitate a acestora;
e) verifica certificatul de conformitate si certificatul de destinatie
industriala ale legumelor de sera;
f) constata savarsirea contraventiilor si aplica sanctiunile prevazute de
prezenta lege.
CAP. 4
Mecanismele tehnice si economice de piata
Art. 17
(1) Pentru piata produselor de sera se aplica instrumente si mecanisme de
reglementare prevazute de actele normative in vigoare.
(2) Masurile au drept scop:
a) valorificarea intregii cantitati de produse;
b) asigurarea continuitatii aprovizionarii pietelor cu legume, flori si
plante ornamentale;
c) asigurarea protectiei produselor de sera autohtone.
Art. 18
(1) Se asigura sprijin financiar producatorilor agricoli care detin sau
administreaza suprafetele de sera cultivate cu legume, flori si plante
ornamentale, in conformitate cu legislatia in vigoare.
(2) Modul de acordare a fondurilor si sursele de finantare se vor aproba
anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii,
Padurilor, Apelor si Mediului.
Art. 19
Agentii economici care detin suprafete cu sere se acrediteaza in calitate
de consumatori eligibili de gaze naturale sau derivati din produse petroliere,
pe perioada anului de productie, in conformitate cu prevederile legale in
vigoare.
Art. 20
Produsele de sera si cantitatile destinate comercializarii, pentru care
producatorii agricoli beneficiaza de sustinere financiara de la bugetul de
stat, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului
Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.
CAP. 5
Sanctiuni
Art. 21
Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila sau
contraventionala, dupa caz.
Art. 22
Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum
urmeaza:
a) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (2) si ale art. 11 alin. (1) si
(2) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 15.000.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (1) si (2) se sanctioneaza cu
amenda de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 12 se sanctioneaza cu amenda de la
30.000.000 lei la 50.000.000 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 13 se sanctioneaza cu amenda de la
80.000.000 lei la 100.000.000 lei si cu confiscarea produselor.
Art. 23
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 22
se fac de organele de control abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii,
Padurilor, Apelor si Mediului.
Art. 24
Contraventiilor prevazute la art. 22 le sunt aplicabile dispozitiile
Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile
ulterioare.
CAP. 6
Dispozitii finale
Art. 25
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului asigura aplicarea
politicilor si strategiilor de dezvoltare a sectorului legumelor, florilor si
plantelor ornamentale de sera, prin colaborarea cu organizatii
interprofesionale, urmarind:
a) aplicarea cercetarii si finalizarea ei practica;
b) asigurarea conditiilor de studiu, experimentari si expertize;
c) raspandirea cunostintelor prin demonstratii, consultatii, formare
profesionala si informatii de specialitate;
d) sprijinirea initiativei locale;
e) adoptarea unui cadru legislativ armonizat cu cel din Uniunea Europeana;
f) organizarea si dezvoltarea productiei.
Art. 26
Conditiile de producere si valorificare a produselor de sera, normele de
comercializare, precum si alte masuri se stabilesc prin norme metodologice de
aplicare a prezentei legi, elaborate de Ministerul Agriculturii, Padurilor,
Apelor si Mediului si aprobate prin hotarare a Guvernului, in termen de 30 de
zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art. 27
Prezenta lege intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii ei in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 2 octombrie 2003, cu
respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE SENATUI,
DORU IOAN TARACILA
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 21
octombrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia
Romaniei.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
VIOREL HREBENCIUC