HOTARARE Nr. 698 din 5 mai 2004
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 469/2003 privind
producerea si valorificarea legumelor, florilor si plantelor ornamentale de
sera
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 462 din 24 mai 2004
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 26
din Legea nr. 469/2003 privind producerea si valorificarea legumelor, florilor
si plantelor ornamentale de sera,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 469/2003 privind
producerea si valorificarea legumelor, florilor si plantelor ornamentale de
sera, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
p. Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Petre Daea,
secretar de stat
p. Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor Legii nr. 469/2003 privind producerea si
valorificarea legumelor, florilor si plantelor ornamentale de sera
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Serele se clasifica conform urmatoarelor criterii:
a) tipul constructiv;
b) materialele de constructie;
c) gradul de mobilitate;
d) forma acoperisului;
e) regimul de caldura;
f) activitatea desfasurata.
(2) Clasificarea serelor potrivit criteriilor prevazute la alin. (1) este
cuprinsa in anexa nr. 1.
Art. 2
(1) Anul de productie se suprapune cu anul de recolta si include unul sau
mai multe cicluri de productie succesive, in scopul obtinerii de produse de
sera in tot cursul anului.
(2) Durata ciclurilor de productie este:
a) ciclul I - intre 1 noiembrie si 30 iunie;
b) ciclul II - intre 1 iulie si 30 decembrie.
Art. 3
In sere se cultiva specii de legume, flori si plante ornamentale, precum si
specii pentru producerea de seminte si material saditor.
Art. 4
Eficienta economica si productivitatea activitatii in sera sunt
conditionate de:
a) analiza cererii si ofertei;
b) folosirea intensiva a spatiului de cultura din sere;
c) esalonarea productiei;
d) diversificarea gamei sortimentale;
e) tehnologia de cultura.
Art. 5
Pentru actiunile de modernizare si extindere a suprafetelor de sera se au
in vedere:
a) factorii climatici ai zonei;
b) factorii pedologici ai amplasamentului;
c) piata produsului si/sau consumul;
d) perioada de exploatare a constructiei;
e) sursele de energie termica, precum: surse de energie conventionala,
energie termica, obtinute prin utilizarea gazului metan, combustibil lichid,
caldura reziduala, ape termale, caldura solara.
Art. 6
Pentru protejarea plantelor de sera impotriva actiunilor radiatiilor solare
si a curentilor reci de aer se iau urmatoarele masuri:
a) reducerea absorbtiei radiatiei solare de catre acoperisul de sticla sau
de plastic, prin cretizari sau colorare;
b) ecranarea suprafetei de sticla fata de razele solare prin diferite
sisteme interioare sau exterioare de umbrire;
c) cresterea stabilitatii termice a elementelor de constructie prin
optimizarea amortizarii oscilatiilor temperaturilor exterioare;
d) captusirea serelor din sticla cu material plastic;
e) construirea de pereti dubli la serele acoperite cu plastic.
Art. 7
Producerea si valorificarea legumelor, florilor si plantelor ornamentale de
sera se fac cu respectarea conditiilor generale de protectie a mediului.
CAP. 2
Conditii de producere, valorificare, comercializare si calitatea produselor
de sera
Art. 8
(1) Pentru constituirea bazei de date a Ministerului Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale, producatorii agricoli, indiferent de forma de
organizare, depun la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala
judetene si a municipiului Bucuresti declaratia privind suprafetele de sera
cultivate cu legume, flori si plante ornamentale.
(2) Termenul de depunere a declaratiei prevazute la alin. (1) este data de
31 ianuarie a anului de recolta.
(3) Modelul declaratiei privind suprafetele de sera cultivate cu legume,
flori si plante ornamentale este prevazut in anexa nr. 2.
(4) Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a
municipiului Bucuresti depun la Ministerul Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale centralizatorul declaratiilor producatorilor de legume,
flori si plante ornamentale de sera, in termen de 20 de zile de la data
prevazuta la alin. (2), intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
Art. 9
Produsele de sera destinate comercializarii in stare proaspata pentru
consum uman se clasifica pe categorii de calitate, conform standardelor
nationale armonizate cu cele ale Uniunii Europene.
Art. 10
Producatorii, detinatorii si comerciantii de legume, flori si plante
ornamentale de sera au obligatia de a respecta prevederile standardelor de
calitate pentru produsele de sera proaspete, destinate consumului, pe intreaga
filiera de produs.
Art. 11
Eliberarea certificatelor de conformitate si de destinatie industriala se
realizeaza conform legii.
Art. 12
Se excepteaza de la cerintele de conformitate cu standardele de calitate:
a) produsele de sera livrate sau comercializate de catre producatori la
centrele de colectare sau la statiile de pregatire, ambalare, marcare a
produselor de sera, pentru comercializare in stare proaspata;
b) produsele de sera expediate catre fabricile de prelucrare industriala a
legumelor de sera;
c) produsele destinate consumului propriu.
Art. 13
In cazul in care, in urma unei crize puternice sau a unei oferte abundente,
produsele de sera furnizate cu respectarea standardelor de calitate sunt
insuficiente pentru a satisface cererea consumatorilor sau depasesc aceasta
cerere, pot fi adoptate, in conditiile legii, masuri de derogare de la
standardele aplicabile pe o perioada limitata, cu respectarea angajamentelor
internationale asumate de Romania.
Art. 14
(1) Informatiile solicitate prin standardele de calitate trebuie sa fie
prezentate in mod lizibil, intr-o pozitie vizibila, pe una dintre partile
ambalajului, fie imprimate direct pe pachet, astfel incat sa nu poata fi
sterse, ori pe o eticheta ce face parte integranta din ambalaj si este bine
atasata acestuia.
(2) Pentru produsele transportate in vrac si incarcate direct in mijloacele
de transport, informatiile solicitate prin standardele de calitate sunt prezentate
in documentele ce insotesc marfa sau sunt expuse intr-un loc vizibil in
interiorul mijloacelor de transport.
Art. 15
(1) In stadiul de comert cu amanuntul, in cazul in care produsele sunt
ambalate, informatiile specifice necesare trebuie sa fie lizibile si vizibile.
(2) Pentru produsele preambalate se indica, in plus fata de informatiile
prevazute de standardele de calitate, greutatea neta.
(3) Pentru produsele vandute in mod normal la bucata, cerinta de a indica
greutatea neta nu se aplica daca numarul articolelor poate fi observat clar si
usor, putand fi numarate din exterior, sau in cazul in care acest lucru nu
poate fi realizat, daca numarul este indicat pe eticheta.
(4) Produsele de sera pot fi prezentate spre vanzare si neambalate, cu
conditia ca vanzatorul cu amanuntul sa expuna, pe langa produsele de vanzare,
un anunt vizibil si lizibil care sa indice informatiile caracteristice
specificate in standardele de calitate cu privire la:
a) varietate - soi;
b) originea produsului;
c) clasa din care face parte.
Art. 16
Producatorii de legume de sera, constituiti in exploatatii agricole
comerciale, vor tine evidenta tratamentelor si a substantelor folosite in
procesul de productie pentru tratamentele fitosanitare intr-un registru pe care
il vor pune la dispozitie inspectorilor Inspectiei de Stat pentru Controlul
Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor.
Art. 17
Legumele destinate prelucrarii industriale trebuie sa indeplineasca
urmatoarele cerinte:
a) sa indeplineasca conditiile pentru asigurarea calitatii produselor
finite, conform legislatiei in vigoare;
b) sa fie proaspete, intregi, sa aiba culoarea, marimea si forma specifice
soiului, fara lovituri mecanice, neatacate de boli si daunatori, curate, fara
urme de substante chimice, fara corpuri straine;
c) sa fie recoltate la maturitatea industriala.
Art. 18
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
ANEXA 1
la normele metodologice
CLASIFICAREA SERELOR
______________________________________________________________________________
|Nr. | Criteriile | Clasificarea
|
|crt.| | |
|____|____________________________|____________________________________________|
| 1.| Tipul constructiv | - Sere individuale
|
| | | - Sere bloc universale
|
|____|____________________________|____________________________________________|
| 2.| Materialele de constructie | - Sere cu schelet din lemn
|
| | | - Sere cu schelet din beton |
| | | - Sere cu schelet din otel galvanizat
|
| | | - Sere cu schelet din aluminiu
|
|____|____________________________|____________________________________________|
| 3.| Gradul de mobilitate | - Sere fixe
|
| | | - Sere demontabile
|
|____|____________________________|____________________________________________|
| 4.| Forma acoperisului | - Sere cu o panta
|
| | | - Sere cu doua pante
|
| | | - Sere simetrice
|
| | | - Sere asimetrice
|
|____|____________________________|____________________________________________|
| 5.| Regimul de caldura | - Sere incalzite (calde)
|
| | | - Sere semiincalzite (semicalde)
|
| | | - Sere neincalzite (reci)
|
|____|____________________________|____________________________________________|
| 6.| Activitatea desfasurata | - Sere de productie a legumelor, florilor
si
| | | plantelor ornamentale
|
| | | - Sere inmultitor-rasad
|
| | | - Sere cu activitate speciala - cercetare,
|
| | | colectie de specii exotice si plante
|
| | | ornamentale
|
|____|____________________________|____________________________________________|
ANEXA 2
la normele metodologice
DECLARATIE
Vizat
Directia pentru agricultura
si dezvoltare rurala
...........................
(semnatura si stampila)
Subsemnatul:
Persoana juridica ............, cu sediul in localitatea
.................., str. ............... nr. ...., judetul/sectorul
................., cu codul unic de inregistrare nr. .............,
reprezentata de ................, in calitate de
administrator/presedinte/director ......................., detinator al BI/CI
seria ....... nr. .........., eliberat/eliberata la data de ........., declar
pe propria raspundere ca la data de 31 ianuarie 200..., 31 august 200...
situatia realizarii in sera la ciclul I/ciclul II de productie se prezinta
astfel:
______________________________________________________________________________
|Nr. | Tipul serei*) | Cultura infiintata | Suprafata de cultura (ha)
|
|crt.| | | infiintata pana la:
|
| | | | - 31 ianuarie 200...
|
| | | | - 31 august 200...
|
|____|_______________|____________________|____________________________________|
| 1.| | - |
|
| 2.| | - |
|
| . | | . |
|
| . | | . |
|
| . | | . |
|
| | | Total: |
|
|____|_______________|____________________|____________________________________|
| 6.| | - |
|
| 7.| | - |
|
| . | | . | |
| . | | . |
|
| . | | . |
|
| | | Total: | |
|____|_______________|____________________|____________________________________|
| | | Total unitate: |
|
|____|_______________|____________________|____________________________________|
*) Dupa regimul de caldura.
Beneficiar,
.......................
(semnatura si stampila)
Documentul se intocmeste in doua exemplare (unul la directia pentru
agricultura si dezvoltare rurala si unul la beneficiar).
ANEXA 3
la normele metodologice
CENTRALIZATORUL
declaratiilor producatorilor de legume, flori si plante ornamentale de sera
______________________________________________________________________________
|Nr. | Beneficiarul | Cultura infiintata | Suprafata cultivata in sera cu
|
|crt.| | | legume, flori, plante ornamentale
|
| | | | la data de:
|
| | | | - 31 ianuarie 200... (ciclul I)
|
| | | | - 31 august 200... (ciclul II)
|
|____|________________|____________________|___________________________________|
| | - | - |
|
| | - | - |
|
| | - | - |
|
|____|________________|____________________|___________________________________|
| Total judet: | |
|
|_____________________|____________________|___________________________________|
Directia pentru agricultura si dezvoltare rurala
Director executiv,
.........................
(semnatura si stampila)