HOTARARE Nr. 191 din 22 martie 1991
privind preturile de contractare si de achizitie garantate de stat si
avantajele ce se acorda producatorilor agricoli pentru principalele produse
vegetale preluate la fondul de stat
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 71 din 3 aprilie 1991
Pentru stimularea producatorilor agricoli in cresterea productiei si
valorificarea unor cantitati cat mai mari de produse la fondul de stat si pentru
compensarea efectelor noilor preturi la energie, combustibili si alte
produse industriale destinate agriculturii,
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Preturile de contractare si achizitie, garantate de stat, precum si
avantajele ce se acorda producatorilor agricoli pentru produsele vegetale
livrate la fondul de stat se stabilesc potrivit anexei.
Conditia de livrare a produselor agricole este loco producator, incarcate
in mijlocul de transport.
Art. 2
Preturile pentru produsele agricole vegetale livrate la fondul de stat care
nu sunt prevazute in prezenta hotarare se stabilesc prin negociere intre
agentii economici.
In termen de 10 zile de la data prezentei hotarari, Ministerul Agriculturii
si Alimentatiei va informa producatorii agricoli asupra nivelului de preturi
orientative pentru produsele ale caror preturi urmeaza sa fie negociate.
Art. 3
Preturile de contractare si de achizitie stabilite in baza prezentei
hotarari se aplica si la uiumul provenit de la morile prestatoare cu capital de
stat, care au obligatia de a-l livra la fondul de stat.
Art. 4
Se autoriza Ministerul Finantelor sa introduca modificarile ce rezulta din
aplicarea prezentei hotarari in indicatorii economici si bugetul de stat pe
anul 1991, pe baza propunerilor Ministerului Agriculturii si Alimentatiei si
ministerelor beneficiare, prezentate in termen de 30 de zile de la aprobarea
prezentei hotarari.
Art. 5
Prevederile prezentei hotarari se aplica incepand cu data de 1 aprilie 1991.
Dispozitiile contrare prezentei hotarari nu se aplica.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
ANEXA 1
PRETURILE
de contractare si de achizitie, garantate de stat, conditiile de acordare a
preturilor si avantajele contractuale
I. Preturile de contractare si de achizitie
------------------------------------------------------------------------------
Conditiile de calitate de baza
--------------------------------
Nr. Denumirea produsului U.M. Pret Greutate Corpuri Umiditate
crt. lei/U.M. hectolitrica straine %
kg. %
------------------------------------------------------------------------------
1. Grau tare kg. 6,50 78 3 15
2. Grau kg 5,00*) 75 3 15
3. Secara, triticale kg 5,00*) 70 3 15
4. Orzoaica (90% germin.) kg 5,50 64 5 15
5. Orz kg 5,00*) 58 5 15
6. Orez nedecorticat kg 15,00 50 3 14
7. Porumb kg 6,00*) -- 3 17
8. Fasole boabe:
- soiuri kg 22,00 -- 5 14
- amestec de soiuri kg 18,00 -- 5 14
9. Floarea-soarelui kg 9,50*) 40 4 13
10. Soia kg 12,00 -- 4 14
11. Sfecla de zahar kg 1,50 -- - --
12. Cartofi de toamna kg 4,00 -- - --
------------------------------------------------------------------------------
------------------
*) Preturile de contractare si de achizitie sunt medii pe tara. Preturile
diferentiate pe zone (judete) si calitati se stabilesc de Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei.
II. Conditiile de acordare a preturilor si avantajelor contractuale
1. Receptia cantitativa si calitativa a produselor livrate se face la
bazele de receptionare, centrele de achizitii sau silozurile unitatilor
beneficiare si la fabricile de nutreturi combinate.
2. Preturile de contractare si de achizitie (cu exceptia porumbului):
a) se majoreaza cu cate 1% pentru fiecare kilogram greutate hectolitrica in
plus si fiecare procent de umiditate si corpuri straine in minus fata de
indicii calitativi de baza;
b) se micsoreaza cu 1% pentru fiecare kilogram de greutate hectolitrica in
minus si fiecare procent de umiditate si corpuri straine in plus fata de
indicii calitativi de baza.
3. La porumb, pretul de contractare si achizitie:
a) se majoreaza cu 1% pentru fiecare procent de corpuri straine in minus si
cu procentul corespunzator din tabelul Duwal pentru fiecare procent de
umiditate in minus fata de indicii calitativi de baza;
b) se micsoreaza cu 1% pentru fiecare procent de corpuri straine in plus si
cu procentul corespunzator din tabelul Duwal pentru fiecare procent de
umiditate in plus fata de indicii calitativi de baza.
4. La porumbul care se livreaza sub forma de stiuleti si la care
determinarea proportiei de boabe (randamentul) se face la bazele de receptie cu
mijloacele mecanice ale acestora, sparturile mai mici de jumatate bob vor fi
considerate corpuri straine in procent de maximum 1% . Sparturile peste aceasta
limita se preiau ca produs de baza.
5. Fasolea de un anumit soi, care contine pana la 15% boabe de culoare alba
din alte soiuri, se plateste integral la pretul pentru fasolea boabe soiuri.
In cazul depasirii acestui procent, la intreaga cantitate se aplica pretul
pentru fasolea boabe amestec de soiuri.
6. Orzoaica sub 62 kg greutate hectolitrica se plateste la pretul de
contractare al orzului.
7. Griul tare, predat si preluat cu procent de gluten sub prevederile STAS
se va plati la pretul griului obisnuit.
8. Producatorii agricoli care livreaza pe baza de contract grau tare pot
primi in schimb o cantitate echivalenta de grau obisnuit, pe care o vor plati
la pretul mediu de contractare stabilit prin prezenta anexa.
9. In zonele deficitare de grau si porumb, stabilite de Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei, producatorii agricoli pot livra, pe baza de
contract, orzoaica pe schimb de grau, secara, porumb sau orz, la echivalentul
valoric in conditiile STAS.
10. Producatorii care livreaza sfecla de zahar pe baza de contract
beneficiaza, in afara pretului de contractare, si de urmatoarele avantaje:
a) gratuit, 10 kg zahar pentru fiecare tona de sfecla neto livrata;
b) gratuit, cate 300 kg borhot umed de sfecla pentru fiecare tona de sfecla
neto livrata;
c) gratuit, samanta necesara pentru insamantarea intregii suprafete,
stabilita corespunzator indicilor de calitate ai semintei, precum si pentru
reinsamintare in cazul calamitatii culturii datorita unor cauze naturale.
Samanta va fi pusa la dispozitie de catre fabrica cu ocazia intocmirii
contractului de livrare;
d) gratuit, insecticidele pentru tratarea semintelor;
e) sporuri de pret pentru stimularea cultivatorilor in vederea curatirii de
impuritati a sfeclei de zahar:
- 30 lei/tona de sfecla neto livrata cu impuritati sub 5%;
- 20 lei/tona sfecla neto livrata cu impuritati intre 5-8%;
10 lei/tona sfecla neto livrata cu impuritati intr 8 10% .
11. Producatorii agricoli care livreaza seminte de floarea soarelui primesc
gratuit 2 litri ulei pentru fiecare 100 kg seminte livrate la fondul de stat.