LEGE
Nr. 3 din 20 aprilie 1972
cu privire la activitatea de comert interior
ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA
ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 41 din 24 aprilie 1972
Dezvoltarea in ritm sustinut a fortelor de productie, perfectionarea
organizarii si conducerii activitatii economice, a tuturor relatiilor sociale,
au asigurat cresterea continua a productiei de bunuri materiale si, pe aceasta
baza, ridicarea sistematica si multilaterala a nivelului de trai al intregului
popor, telul suprem al politicii partidului si statului. In ultimii ani a
sporit simtitor fondul de marfuri destinat aprovizionarii populatiei,
concomitent cu cresterea calitatii bunurilor de consum si diversificarea
sortimentelor, asigurandu-se astfel satisfacerea in conditii tot mai bune a
cerintelor oamenilor muncii.
In vederea desfasurarii unei activitati comerciale moderne si eficiente, la
nivelul exigentelor actuale, comertul socialist trebuie sa foloseasca pe scara
larga metode stiintifice de investigare a cererii de marfuri, sa exercite un
rol activ asupra productiei, in vederea adaptarii operative a acesteia la
nevoile de aprovizionare ale populatiei de la orase si sate si sa stimuleze
interesul cumparatorilor pentru produsele fabricate de industria noastra de
bunuri de consum.
Organele si organizatiile comerciale au datoria sa ia masuri pentru
pastrarea si gospodarirea judicioasa a fondului de marfuri, organizarea si
repartizarea rationala pe teritoriu a retelei comerciale, modernizarea continua
a procesului de vanzare a marfurilor, sporirea eficientei economice a intregii
activitati.
Ridicarea activitatii comerciale pe o treapta superioara, indeplinirea in
bune conditii a sarcinilor importante ce revin acestui sector in etapa actuala,
impun preocuparea deosebita pentru perfectionarea continua a pregatirii
politice si profesionale a lucratorilor din comert. Personalul din comert
poarta intreaga raspundere in fata societatii pentru modul in care
administreaza si valorifica bunurile ce i-au fost incredintate. Totodata,
lucratorii din comert trebuie sa dea permanent dovada de solicitudine fata de
cumparatori, probitate profesionala, respect fata de functia sociala pe care o
indeplinesc. Cinstea, corectitudinea si demnitatea trebuie sa defineasca
profilul moral al lucratorilor din comertul socialist.
In scopul imbunatatirii intregii activitati de comert interior,
Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste Romania adopta prezenta
lege.
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
In Republica Socialista Romania scopul activitatii de comert interior il
constituie aprovizionarea populatiei cu marfuri de buna calitate si servirea
exemplara a cumparatorilor.
Organizatiilor comerciale de stat si cooperatiste le revine sarcina ca,
potrivit planului de dezvoltare a economiei nationale, sa asigure
aprovizionarea cu sortimente de marfuri cat mai variate, in functie de sezon si
specificul local, in cantitati sporite, in raport cu puterea de cumparare a
oamenilor muncii.
Art. 2
Unitatile socialiste producatoare de bunuri de consum sunt obligate sa tina
seama permanent de cerintele cosumatorilor, sa sporeasca volumul productiei, sa
largeasca continuu gama produselor, sa dezvolte pe scara larga preambalarea
acestora si sa se preocupe in mod constant de imbunatatirea calitatii
marfurilor destinate desfacerii catre populatie.
Art. 3
Perfectionarea si largirea continua a relatiilor directe dintre
organizatiile comerciale si unitatile producatoare constituie o sarcina
permanenta atat a comertului, cat si a industriei. In cadrul unei stranse
colaborari, organizatiile comerciale si unitatile producatoare trebuie sa
realizeze o temeinica cunoastere a nevoilor de consum, sa ia masuri de adaptare
operativa a productiei pentru a veni in intampinarea cererii de marfuri, sa
orienteze preferintele consumatorilor catre sortimentele fabricate de unitatile
industriei noastre socialiste.
Art. 4
Adancirea continua a democratiei socialiste, aplicarea cu consecventa a
principiului conducerii colective, impun cresterea rolului maselor la
solutionarea problemelor esentiale ale activitatii de comert interior,
atragerea intregului personal al unitatilor la dezbaterea si adoptarea
masurilor necesare pentru indeplinirea sarcinilor de plan, extinderea formelor
moderne de comert, imbunatatirea continua a servirii populatiei.
Conducerea intregii activitati comerciale se realizeaza pe baza
principiului centralismului democratic, prin imbinarea armonioasa a
desfasurarii activitatii pe baza de plan, cu acordarea de largi atributii si
competente organelor locale ale puterii si administratiei de stat, precum si
organizatiilor comerciale.
Art. 5
In Republica Socialista Romania aprovizionarea populatiei se realizeaza prin:
a) organizatii comerciale de stat specializate;
b) unitati comerciale proprii ale centralelor si intreprinderilor de stat
industriale sau agricole;
c) unitati comerciale ale cooperatiei de consum, ale cooperatiei
mestesugaresti, precum si unitati ale cooperativelor agricole de productie, ale
asociatiilor intercooperatiste si ale altor organizatii obstesti;
d) membrii cooperativelor agricole de productie, producatorii agricoli
individuali si mestesugarii care desfac produsele proprii;
e) persoane fizice autorizate, in anumite conditii stabilite de lege, sa
desfasoare activitate de comert.
Art. 6
Activitatea de comert interior cuprinde:
a) cumpararea si desfacerea marfurilor destinate direct aprovizionarii
populatiei, inclusiv prin alimentatia publica;
b) cumpararea si desfacerea marfurilor catre organizatiile economice sau
bugetare;
c) desfacerea bunurilor in consignatie;
d) intermedierea de vanzari-cumparari.
Art. 7
In vederea realizarii unei legaturi organizate intre productie si consum,
comertul socialist se desfasoara prin:
- comertul cu ridicata;
- comertul cu amanuntul.
Comertul cu ridicata are sarcina sa aprovizioneze ritmic si la timp reteaua
comertului cu amanuntul cu sortimente comerciale complete, in care scop incheie
contracte cu intreprinderile producatoare, organizeaza receptia cantitativa si
calitativa, constituie rezervele de marfuri pe perioade limitate potrivit
planului de stat si asigura depozitarea si conservarea lor in bune conditii.
Intreprinderile comertului cu ridicata pot organiza unitati comerciale de
desfacere cu amanuntul.
Comertul cu ridicata se exercita prin organizatii comerciale de stat.
Cooperatia de consum poate organiza depozite proprii cu ridicata in localitatile
in care comertul de stat nu are asemenea depozite.
Unitatile comerciale ale intreprinderilor producatoare vor fi aprovizionate
direct de la unitatile de productie.
Art. 8
Comertul cu amanuntul are sarcina sa desfaca marfurile direct catre
populatie prin unitatile comerciale, amplasate in mod judicios pe teritoriul
oraselor si satelor, in raport cu nevoile de aprovizionare ale populatiei.
Art. 9
Pentru infaptuirea politicii partidului de ridicare neincetata a nivelului
de trai al oamenilor muncii, unitatile comerciale socialiste vand produsele
importante pentru consumul populatiei la preturi unice cu amanuntul.
La desfacerea produselor prin alimentatia publica se aplica pretul cu
amanuntul care cuprinde, pe langa costul materiilor prime, cheltuielile de
aprovizionare, preparare, de comercializare, beneficiul si impozitul legal,
stabilit pe baza Legii cu privire la regimul preturilor si tarifelor.
La preturile cu amanuntul ale unor produse care se vand prin unitatile
comertului socialist din mediul rural se aplica un adaos fix stabilit potrivit
legii, pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare de comercializare si
transport.
Produsele desfacute populatiei de catre cooperativele agricole de productie
si de membrii acestora, de producatorii agricoli individuali, de mestesugarii
care vand produsele proprii cat si de persoanele fizice autorizate sa
desfasoare activitate de comert, se vand la preturi de invoiala. In toate
cazurile in care, potrivit dispozitiilor legale, se stabilesc preturi maximale,
de mercurial, preturile de invoiala se vor practica in limita acestora.
Art. 10
Organizatiile comerciale raspund fata de cumparatori, potrivit legii, de
calitatea marfurilor vandute.
Personalul din comert are datoria sa sporeasca exigenta la primirea
marfurilor, astfel incat sa se evite patrunderea in reteaua comerciala a
marfurilor cu deficiente calitative.
Actiunea pentru asigurarea calitatii marfurilor trebuie sa inceapa din
momentul incheierii contractelor de catre organizatiile comerciale cu cele
producatoare si sa se desfasoare pe parcursul intregului proces de productie,
receptionare si vanzare, sarcina considerandu-se indeplinita numai dupa ce s-a
verificat comportarea produsului la cumparator.
Art. 11
In vederea cresterii continue a eficientei economice, conducerile
organizatiilor comerciale au obligatia de a lua toate masurile pentru reducerea
sistematica a cheltuielilor de circulatie, folosirea intensiva a bazei
tehnico-materiale, introducerea tehnicii noi, mecanizarea lucrarilor de
manipulare si transport a marfurilor prin folosirea cat mai larga a
containerizarii si paletizarii, cresterea vitezei fondurilor circulante,
folosirea rationala a fortei de munca, precum si orice alte masuri menite sa
contribuie la realizarea acestor obiective.
Art. 12
Pentru satisfacerea in conditii din ce in ce mai bune a cerintelor actuale
si de perspectiva ale cumparatorilor baza tehnico-materiala a comertului se
dezvolta in mod coordonat, in concordanta cu prevederile planului de stat. In
cadrul lucrarilor de sistematizare a localitatilor, precum si la elaborarea
proiectelor de locuinte, se vor stabili, in mod obligatoriu, necesarul de
dotari comerciale si de servicii, amplasarea lor si etapele de realizare astfel
incat toate aceste unitati sa fie date in folosinta in acelasi timp cu
locuintele.
Art. 13
O insemnata parte din avutul obstesc este incredintata personalului din
comert. Acesta are obligatia, de o deosebita raspundere, de a gospodari cu
grija marfurile, celelalte mijloace materiale precum si mijloacele banesti pe
care le are in primire, de a veghea neintrerupt la apararea integritatii
proprietatii socialiste.
Lucratorii din comert au datoria sa se preocupe permanent de perfectionarea
pregatirii profesionale, de ridicarea nivelului lor politic si a constiintei
cetatenesti; ei trebuie sa dea dovada de o disciplina exemplara la locul de
munca.
In intreaga sa activitate, personalul din comert, care prin natura muncii
sale vine zilnic in contact cu un mare numar de cetateni, trebuie sa manifeste
o comportare civilizata, demna, izvorita din respectul fata de oamenii muncii,
fauritorii bunurilor materiale si spirituale, sa aplice cu fermitate in viata
principiile eticii si echitatii socialiste.
CAP. 2
Reguli privind aprovizionarea si servirea populatiei
A. Cu caracter general
Art. 14
In vederea asigurarii unei serviri corespunzatoare a cumparatorilor,
personalul din toate unitatile comerciale socialiste, producatorii, mestesugarii
si persoanele fizice autorizate de a face comert sunt obligati:
a) sa aiba o atitudine atenta, demna si cuviincioasa fata de cumparatori;
b) sa aranjeze si sa expuna ordonat, estetic si atragator marfurile;
c) sa afiseze etichetele cu preturile legale, in mod vizibil;
d) sa cantareasca sau sa masoare marfurile in fata cumparatorilor in asa
fel incat acestia sa poata controla cu usurinta exactitatea cantaririi sau
masurarii, fiind interzisa folosirea unor aparate si instrumente care nu au
fost verificate potrivit legii;
e) sa respecte gramajele stabilite;
f) sa nu favorizeze pe unii cumparatori printr-o aprovizionare sau servire
preferentiala;
g) sa nu conditioneze vanzarea unor produse de cumpararea altora;
h) sa elibereze marfurile cumparatorilor ambalate in mod corespunzator.
Art. 15
Pentru a satisface in masura mai mare exigentele cumparatorilor, lucratorii
din comert au obligatia sa controleze marfurile in momentul servirii
consumatorilor si sa le vinda numai pe cele corespunzatoare calitativ.
Este interzisa vanzarea marfurilor care:
a) sunt alterate, degradate sau prezinta defecte;
b) au termenul de valabilitate depasit.
Art. 16
Lucratorii din comert sunt obligati sa respecte cu strictete regulile
igienico-sanitare privind conservarea si manipularea produselor. In acest scop,
trebuie sa pastreze la locul de munca, in permanenta, o stare de perfecta
ordine si curatenie, sa ingrijeasca instalatiile si obiectele de inventar, sa
aiba o tinuta vestimentara adecvata, sa respecte regulile de igiena personala.
B. Pentru organizatiile si unitatile comerciale de stat si cooperatiste
Art. 17
In scopul satisfacerii cerintelor de consum ale populatiei, conducerile
unitatilor comerciale, intregul personal din comert, in raport cu sarcinile
care le revin, sunt obligate sa aprovizioneze unitatile comerciale, in
permanenta, cu toate sortimentele de marfuri existente in depozitele cu
ridicata, intr-o gama cat mai variata, de buna calitate si cu aspect atragator.
Art. 18
Conducerile unitatilor comerciale sunt obligate sa expuna la vedere, in
spatiile anume destinate vanzarii, toate sortimentele de care dispun, in
cantitati suficiente.
Produsele expuse in vitrine trebuie sa se gaseasca si la desfacere in
magazine.
Art. 19
Conducerile unitatilor comerciale sunt obligate sa pastreze marfurile in
bune conditii, astfel incat sa se asigure integritatea lor cantitativa si
calitativa, precum si reducerea perisabilitatilor.
Art. 20
Desfacerea catre populatie a produselor alimentare si nealimentare se face
prin unitatile din reteaua comerciala cu amanuntul, magazine de prezentare si
desfacere, case de comenzi, expozitii cu vanzare, chioscuri si alte asemenea
unitati comerciale de desfacere si numai in spatiile anume destinate acestui
scop, potrivit dispozitiilor legale.
Se interzice cumpararea de produse, de catre diferite persoane, de la
unitatile comerciale de stat sau cooperatiste si stocarea acestor produse in
scopul revanzarii lor.
Se interzice vanzarea produselor alimentare si nealimentare catre
cumparatorii individuali, direct de unitatile producatoare sau din depozitele
acestora, din depozitele unitatilor comerciale de orice fel, sau in alte
conditii contrare prevederilor prezentei legi.
Unitatile Ministerului Fortelor Armate si Ministerului de Interne - situate
in localitati rurale sau puncte izolate - pot distribui cadrelor proprii si
membrilor lor de familie, din depozitele unitatilor si formatiunilor, contra
cost, la pretul cu amanuntul, unele produse alimentare. Localitatile rurale,
sortimentele de produse alimentare si cantitatile care se vand de aceste
unitati se aproba anual de conducatorii organelor centrale mentionate.
Unitatile militare pot vinde, de asemenea, cadrelor proprii, la pretul cu
amanuntul, unele articole de echipament care nu se desfac prin reteaua
comerciala.
Unele marfuri cum sunt: mobila, caramizi, tigle, prefabricate din beton,
material de balastiera, puieti, lemn din doborituri, deseuri rezultate din
exploatarea si industrializarea lemnului si alte marfuri stabilite prin
dispozitiile legale vor putea fi vandute cumparatorilor individuali la preturi
cu amanuntul, direct de unitatile producatoare.
Art. 21
In afara indatoririlor prevazute la art. 14-16 personalul din unitatile
comerciale de stat si cooperatiste are urmatoarele obligatii:
a) sa nu rezerve marfuri in vederea aprovizionarii proprii sau a altor
persoane;
b) sa nu pretinda si sa nu primeasca sume de bani sau alte foloase
necuvenite pentru marfa vanduta sau serviciile prestate;
c) sa nu serveasca in unitatile de alimentatie publica bauturi alcoolice in
cantitati care sa poata provoca incalcarea regulilor de convietuire sociala de
catre consumatori;
d) sa nu serveasca minorilor bauturi alcoolice in unitatile de alimentatie
publica.
C. Pentru membrii cooperativelor agricole de productie, producatorii
agricoli individuali si mestesugari
Art. 22
Membrii cooperativelor agricole de productie si producatorii agricoli
individuali pot sa vinda, in conditiile legii, produsele proprii, in piete,
targuri, oboare sau in alte locuri de desfacere anume stabilite.
Vanzarea si schimbul produselor agricole, in locurile prevazute in
alineatul precedent, sunt permise membrilor cooperativelor agricole de
productie si producatorilor agricoli individuali numai pe baza certificatului
de producator agricol.
Persoanele prevazute in prezentul articol pot sa vinda produsele si direct
din gospodaria proprie.
Art. 23
Mestesugarii cu ateliere proprii pot sa vinda populatiei bunurile pe care
le produc, potrivit autorizatiei de functionare, in locurile aratate in
articolul precedent.
Art. 24
Desfacerea produselor de catre persoanele aratate in art. 22 si 23 trebuie
sa se desfasoare in conditii de comert civilizat, in care scop organele
administratiei de stat au obligatia sa ia masurile corespunzatoare, precum si
sa previna si sa combata orice incercari de specula pe seama cumparatorului.
Art. 25
In cazul cand vanzarea produselor se face in piete, targuri sau oboare,
organele locale ale administratiei de stat vor lua masuri pentru dotarea cu
constructiile si inventarul necesar, cu instalatiile care sa asigure cerintele
igienico-sanitare.
D. Pentru persoanele fizice care efectueaza activitate de comert
Art. 26
Persoanele fizice pot efectua acte de comert numai pe baza autorizatiei de
exercitare a activitatii de comert, in locurile si pentru produsele prevazute
in autorizatie.
Prevederile art. 24 se aplica si acestor persoane fizice.
Art. 27
Produsele: grau, secara, orz, ovaz, porumb, fainuri provenite din aceste
cereale, seminte de plante furajere si seminte oleaginoase, vite, porcine,
ovine, caprine, carne si preparate din carnea acestor animale, ulei, untura,
slanina, piei de orice fel, vinuri si celelalte produse vinicole, precum si
alte produse stabilite prin lege, nu pot face obiectul comertului particular.
Membrii cooperativelor agricole de productie si producatorii agricoli individuali
pot sa vinda produse proprii, de natura celor prevazute in alineatul precedent,
in conditiile stabilite la art. 22-25 din prezenta lege.
CAP. 3
Atributii si raspunderi in legatura cu activitatea de comert interior
A. Pentru organele centrale ale administratiei de stat
Art. 28
In vederea aplicarii in bune conditii a prevederilor prezentei legi,
Consiliul de Ministri adopta masurile necesare pentru buna organizare si
desfasurare a activitatii de comert interior, dezvoltarea continua a bazei
tehnico-materiale si modernizarea activitatii de comert pe intreg teritoriul
tarii.
De asemenea, stabileste, in conformitate cu prevederile legii de adoptare a
planului de stat, volumul de desfacere cu amanuntul si sarcinile de livrari,
anuale si in perspectiva, privind fondul de marfuri destinat aprovizionarii
populatiei, pe titulari de plan.
Art. 29
Comitetul de Stat al Planificarii, impreuna cu Ministerul Comertului
Interior, Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum, celelalte ministere si
organe centrale interesate si comitetele executive ale consiliilor populare
judetene si al municipiului Bucuresti, elaboreaza proiectul planului de comert
interior ca parte integranta a planului de stat.
Comitetul de Stat al Planificarii impreuna cu Ministerul Comertului
Interior si celelalte ministere si organe centrale si locale titulare de plan
vor urmari ca la elaborarea proiectului planului de dezvoltare a economiei
nationale sa se prevada fondul de marfuri cantitativ si in structura, in
concordanta cu cresterea productiei si tinand seama de cerintele populatiei.
Art. 30
Organizatiile comerciale si cele producatoare au obligatia ca prin
contractele economice pe care le incheie sa asigure aprovizionarea permanenta a
unitatilor si cu produse sau sortimente de marfuri ieftine, in cantitati
corespunzatoare.
In planurile de stat anuale se vor prevedea in mod distinct cantitatile la
principalele produse si sortimente de marfuri cu preturi ieftine, precum si
articole pentru copii.
Nelivrarea cantitatilor de produse ieftine si articole pentru copii la
nivelul prevederilor din plan si in structura contractelor economice constituie
o incalcare a legii.
Art. 31
Ministerul Comertului Interior infaptuieste politica partidului si statului
in domeniul comertului interior, organizeaza intreaga activitate de comert si
raspunde de buna aprovizionare a populatiei de la orase, centre muncitoresti si
sate.
Ministerul Comertului Interior si comitetele executive ale consiliilor populare,
in unitatile administrativ-teritoriale in care functioneaza, raspund de modul
in care se desfasoara comertul, de indrumarea si controlul tuturor unitatilor
comerciale.
In calitate de titular de plan, Ministerul Comertului Interior raspunde de
realizarea planului de desfacere cu amanuntul.
In indeplinirea sarcinilor ce-i revin, de coordonare si imbunatatire
continua a activitatii comerciale, pentru buna aprovizionare si servire a
populatiei, Ministerul Comertului Interior are urmatoarele atributii
principale:
a) organizeaza si ia masuri pentru studierea si cunoasterea cererii de
marfuri a populatiei, in ansamblu si pe structura fondului de marfuri, pe
diferite categorii de venituri ale populatiei si in functie de specificul
local;
b) contribuie sistematic la dezvoltarea productiei bunurilor de consum,
manifestind un rol activ in stabilirea sortimentelor si volumelor de marfuri
necesare a fi realizate de organizatiile producatoare, in vederea
aprovizionarii populatiei in bune conditii. In acest scop, organizeaza
operatiile de contractare a fondului de marfuri, in colaborare cu ministerele
si celelalte organe centrale ce au in subordine organizatii producatoare ori
comerciale, precum si cu comitetele executive ale consiliilor populare judetene
si al municipiului Bucuresti;
c) orienteaza si influenteaza gusturile si preferintele consumatorilor spre
marfurile realizate de industria noastra socialista; organizeaza impreuna cu
ministerele si celelalte organe centrale, care au in subordine unitati
producatoare, popularizarea calitatii si a celorlalte avantaje pe care
marfurile le ofera; de asemenea, organizeaza targuri, pavilioane, expozitii cu
vanzare si alte actiuni de informare a populatiei;
d) participa, impreuna cu ministerele care au in subordine organizatii
producatoare, la elaborarea balantelor pentru principalele bunuri de consum,
urmareste si asigura realizarea resurselor destinate aprovizionarii populatiei;
e) stabileste, in cadrul planului, in colaborare cu ministerele si celelalte
organe centrale, precum si cu comitetele executive ale consiliilor populare
judetene si al municipiului Bucuresti, care au in subordine organizatii cu
activitate de comert interior, sarcinile de plan pe judete si municipiul
Bucuresti, precum si fondul de marfuri la principalele produse;
f) stabileste in colaborare cu celelalte organe centrale cu activitate de
comert interior normele de aplicare a prevederilor legale privind raporturile
contractuale dintre organizatiile comertului cu ridicata si cele cu amanuntul;
stabileste raspunderea administrativa comuna ce le revine pentru buna
aprovizionare a unitatilor comerciale; elaboreaza, potrivit legii, norme
tehnice referitoare la livrarea marfurilor de catre depozitele cu ridicata
catre unitatile comerciale;
g) coordoneaza, potrivit legii, importul de bunuri de consum destinate
aprovizionarii populatiei si schimburile de marfuri de la fondul pietei cu alte
tari, efectuate de catre organele centrale cu activitate de comert interior; ia
masuri ca marfurile importate sa corespunda conditiilor de calitate si
igienico-sanitare, potrivit normelor aplicabile pe teritoriul tarii noastre;
h) indruma si controleaza organizatiile comerciale cu ridicata si cele cu
amanuntul, din subordinea sa;
i) emite, in colaborare cu celelalte organe centrale interesate, norme
privind stocurile de marfuri din comert si criterii de asezare a fondului de
marfuri pe organizatii comerciale, in cadrul judetelor si municipiului
Bucuresti, corespunzator nevoilor de aprovizionare a populatiei; elaboreaza, in
aceleasi conditii, norme privind soldarile de marfuri si norme de
perisabilitati la marfurile din reteaua comerciala;
j) emite, potrivit legii, norme tehnice privind vanzarea bunurilor in
consignatie, precum si pentru intermedierea de vanzari-cumparari de catre
organizatiile socialiste;
k) exercita atributii in domeniul preturilor, tarifelor si al rabaturilor
comerciale, potrivit legii;
l) asigura organizarea, dezvoltarea si modernizarea retelei de comert interior
si imbunatatirea conditiilor de servire a populatiei in unitatile din sistemul
propriu; sprijina, indruma si controleaza realizarea acestor sarcini in
unitatile altor sisteme comerciale;
m) emite, cu consultarea organelor centrale interesate, norme de
organizare, dezvoltare, amplasare si dotare a retelei comerciale; coordoneaza
programele de dezvoltare a retelei comerciale in profil teritorial si pe
sisteme, asigurand dezvoltarea armonioasa a acesteia pe intregul comert
socialist;
n) emite, conform legii, norme privind structura organizatorica si modul de
functionare a organizatiilor comerciale, cu consultarea ministerelor,
celorlalte organe centrale si comitetelor executive ale consiliilor populare
judetene si al municipiului Bucuresti care au in subordine organizatii cu
activitate de comert interior;
o) stabileste, conform legii, masurile necesare privind receptia marfurilor
de catre unitatile comerciale;
p) acorda comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al
municipiului Bucuresti asistenta de specialitate, in vederea rezolvarii
problemelor privind activitatea comerciala;
r) organizeaza, impreuna cu celelalte ministere si organe centrale
interesate, recuperarea si valorificarea ambalajelor provenite din vanzarea marfurilor;
de asemenea, ia masuri pentru extinderea containerizarii si paletizarii in
transportul si manipularea marfurilor; ia masuri pentru preambalarea de produse
in depozite si unitati comerciale, in vederea completarii cantitatilor de
marfuri preambalate, livrate de organizatiile producatoare;
s) propune, impreuna cu ministerele si celelalte organe centrale
interesate, precum si cu comitetele executive ale consiliilor populare judetene
si al municipiului Bucuresti, nomenclatorul de meserii specifice acestei
activitati, reteaua si profilul scolilor si stabileste planul anual de
scolarizare, potrivit legii;
t) organizeaza calificarea prin ucenicie la locul de munca, scoli
profesionale, licee de specialitate, scoli de specializare postliceala, precum
si perfectionarea si specializarea prin centre de pregatire si perfectionare
cat si prin alte forme de specializare, a personalului; are obligatia de a
asigura nivelul corespunzator de specialitate personalului din comertul
interior;
u) colaboreaza cu Ministerul Educatiei si Invatamantului pentru pregatirea
de cadre cu studii superioare necesare comertului interior, conform legii;
asigura pentru scolile din subordinea sa personalul didactic si
tehnic-administrativ, precum si baza materiala si dotarea necesara procesului
de invatamant;
v) ia masuri pentru asigurarea conditiilor corespunzatoare de munca
personalului din organizatiile subordonate;
x) acorda, potrivit legii, impreuna cu uniunea sindicatelor de ramura, la
propunerea comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al
municipiului Bucuresti, precum si a ministerelor si celorlalte organe centrale
care au in subordine organizatii cu activitate de comert interior, insemne si
titluri distinctive organizatiilor comerciale fruntase si evidentiate,
colectivelor de munca, precum si personalului cu inalta calificare
profesionala, cu comportare si constiinciozitate ireprosabila.
Art. 32
Ministrul comertului interior emite, in vederea executarii prezentei legi,
norme tehnice privind activitatea comerciala, obligatorii pentru toate
organizatiile si unitatile comerciale socialiste, indiferent de subordonarea
lor, precum si pentru orice alte persoane juridice si persoane fizice care
efectueaza acte de comert.
Art. 33
Ministerul Comertului Interior exercita controlul si inspectia comerciala
de stat asupra intregii activitati de comert interior, de la orase si sate.
Art. 34
Ministerul Comertului Interior, in colaborare cu Uniunea Centrala a
Cooperativelor de Consum, stabileste lista marfurilor ce se vand cu plata in
rate, precum si conditiile de vanzare.
Art. 35
Ministerele si celelalte organe centrale care au in subordine organizatii
cu activitate de comert interior raspund direct, fiecare in domeniul sau, de indeplinirea
planului de desfacere cu amanuntul, de largirea si modernizarea bazei
tehnico-materiale a comertului, de perfectionarea activitatii de comert si de
servire a populatiei, pentru satisfacerea exigentelor crescande ale
consumatorilor. De asemenea, controleaza modul de respectare a preturilor si
tarifelor si concordanta dintre calitatea produselor vandute si cea avuta in
vedere la stabilirea preturilor, luand masurile corespunzatoare, potrivit
atributiilor ce le revin.
Ministrii si conducatorii celorlalte organe centrale care au in subordine
organizatii cu activitate de comert interior pot stabili norme tehnice cu
caracter specific activitatii pe care o desfasoara, in cadrul normelor emise de
ministrul comertului interior.
Art. 36
Ministerele si celelalte organe centrale care au in subordine organizatii
cu activitate de comert interior stabilesc, in cadrul planului de desfacere pe
fiecare judet si municipiul Bucuresti, sarcinile de desfacere cu amanuntul
pentru organizatiile din subordinea lor, de comun acord cu comitetele executive
ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti.
Art. 37
Comitetul de Stat pentru Preturi urmareste ca preturile pentru marfurile
destinate aprovizionarii populatiei sa fie stabilite de organele competente, in
concordanta cu regulile si criteriile prevazute de lege. De asemenea, Comitetul
de Stat pentru Preturi indeplineste si alte atributii prevazute de lege.
Art. 38
Inspectoratul General de Stat pentru Controlul Calitatii Produselor
controleaza calitatea marfurilor destinate aprovizionarii populatiei, ia masuri
si aplica sanctiuni, potrivit atributiilor ce-i revin.
Art. 39
Ministerul Sanatatii raspunde de punerea la dispozitia populatiei a unei
game corespunzatoare de medicamente.
In acest scop stabileste, impreuna cu Ministerul Industriei Chimice si
celelalte organe centrale si locale de resort, structura fondului de
medicamente si cantitatile necesare pentru satisfacerea cat mai deplina a
cerintelor populatiei in acest domeniu.
Ministerul Sanatatii, impreuna cu comitetele executive ale consiliilor
populare, organizeaza reteaua de farmacii, ia masuri pentru dezvoltarea si
modernizarea bazei tehnice a acestora, asigura buna lor aprovizionare si
functionare.
Art. 40
Inspectia sanitara de stat are sarcina de a veghea asupra respectarii
normelor igienico-sanitare privind productia, depozitarea si desfacerea
alimentelor destinate aprovizionarii populatiei. In acest scop, efectueaza
controale in unitatile comerciale si de alimentatie publica, in piete, targuri,
oboare si alte locuri de desfacere, asupra modului in care marfurile alimentare
sunt conservate si manipulate in vederea respectarii regulilor de igiena, ia
masuri pentru inlaturarea deficientelor si pentru sanctionarea celor care se
fac vinovati de incalcarea normelor legale.
Inspectia sanitara veterinara de stat urmareste si controleaza aplicarea
masurilor legale sanitar-veterinare, cu privire la produsele alimentare de
origine animala, in intreprinderile care produc, prelucreaza, depoziteaza,
transporta sau desfac asemenea produse, adopta masurile necesare si aplica
sanctiuni potrivit legii.
Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si
Apelor vor lua masuri pentru buna functionare a organelor de inspectie sanitara
si respectiv sanitara veterinara si raspund de respectarea regulilor
igienico-sanitare si veterinare in unitatile comerciale, impreuna cu Ministerul
Comertului Interior si comitetele executive ale consiliilor populare.
Art. 41
Ministerul Comertului Interior ia masuri pentru perfectionarea sistemului
informational si promovarea metodelor moderne de evidenta si prelucrare a
datelor la organizatiile comerciale din subordinea sa si la cele din subordinea
comitetelor executive ale consiliilor populare; raporteaza Consiliului de
Ministri situatia aprovizionarii populatiei prin unitatile comertului
socialist.
Impreuna cu Directia Centrala de Statistica, elaboreaza un sistem
informational unitar, aplicabil tuturor organizatiilor cu activitate de comert
interior.
B. Pentru organele locale ale administratiei de stat
Art. 42
Comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului
Bucuresti organizeaza comertul cu amanuntul in unitatile administrativ -
teritoriale in care isi desfasoara activitatea si raspund de buna aprovizionare
a populatiei, de gospodarirea judicioasa a marfurilor provenite atat din fondul
central cat si din resurse locale, de dezvoltarea bazei tehnico-materiale si folosirea
intensiva si rationala a acesteia, de servirea civilizata a cumparatorilor.
In acest scop, exercita urmatoarele atributii principale:
a) coordoneaza, indruma si controleaza activitatea de comert interior
desfasurata de organizatiile comerciale cu amanuntul ale tuturor sistemelor
comerciale;
b) organizeaza, conduc si controleaza organizatiile comerciale din
subordinea lor;
c) elaboreaza proiectul planului si desfasoara volumul vanzarilor de
marfuri cu amanuntul si ceilalti indicatori pentru organizatiile comerciale
subordonate consiliilor populare, luand masuri tehnico-organizatorice pentru
asigurarea indeplinirii sarcinilor de plan pe intregul comert socialist; iau
masuri pentru repartizarea judicioasa a fondului de marfuri la principalele
produse pe localitati si sisteme comerciale; organizeaza studiul cererii de
marfuri a populatiei;
d) controleaza masurile luate de catre organizatiile comerciale locale
pentru obtinerea fondului de marfuri contractat cu organizatiile furnizoare si
evitarea formarii de stocuri de marfuri peste necesar;
e) iau masuri pentru completarea fondului de marfuri cu produse din resurse
locale in scopul satisfacerii cat mai complete a cerintelor consumatorilor de
la orase si sate;
f) exercita atributii in domeniul preturilor si tarifelor, potrivit legii;
g) stabilesc, potrivit normelor emise de ministrul comertului interior,
necesarul de suprafete comerciale, diversificarea si amplasarea retelei
comerciale si de alimentatie publica, pentru toate sistemele comerciale cu
consultarea organelor interesate;
h) organizeaza si iau masuri pentru dezvoltarea si modernizarea retelei
comerciale si de alimentatie publica, potrivit normelor emise de ministrul
comertului interior; aproba infiintarea si desfiintarea unitatilor comerciale
ale organizatiilor subordonate;
i) controleaza si raspund de buna gospodarire si de starea
igienico-sanitara a unitatilor comerciale din cadrul tuturor sistemelor
comerciale;
j) analizeaza periodic modul de aprovizionare a populatiei de catre
unitatile comertului socialist si de catre producatori, luand masuri
corespunzatoare;
k) iau masuri pentru aprovizionarea populatiei cu combustibil;
l) acorda asistenta comitetelor executive ale consiliilor populare municipale,
orasenesti, de sector si comunale, in vederea rezolvarii problemelor privind
activitatea comerciala ce intra in competenta acestora;
m) indruma si controleaza desfasurarea comertului in piete, targuri si
oboare;
n) autoriza persoane fizice sa exercite, potrivit legii, activitate de
comert;
o) iau masuri pentru pregatirea profesionala a personalului din
organizatiile comerciale din subordinea consiliilor populare, prin scoli
profesionale, scoli de specializare postliceala, licee economice si cursuri de
scurta durata, in raport cu nevoile de cadre;
p) indruma si controleaza organizatiile comerciale subordonate asupra
modului de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la perfectionarea
pregatirii profesionale si la ridicarea nivelului politico-educativ al
personalului;
r) exercita inspectia comerciala de stat pe plan local, potrivit legii.
Art. 43
Pentru aplicarea unitara a masurilor privind activitatea comerciala, pe
langa comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului
Bucuresti sunt organizate directii comerciale, ca organe locale de specialitate
ale administratiei de stat; directiile comerciale judetene si Directia generala
comerciala a municipiului Bucuresti sunt conduse, indrumate si controlate de
comitetele executive ale consiliilor populare, fiind subordonate consiliilor
populare, comitetelor executive ale acestora si Ministerului Comertului
Interior.
Inspectoratele comerciale de stat locale sunt subordonate atat consiliilor
populare si comitetelor executive ale acestora, cat si Ministerului Comertului
Interior.
Art. 44
Comitetele executive ale consiliilor populare municipale, de sector,
orasenesti si comunale raspund de buna aprovizionare a populatiei si exercita
urmatoarele atributii principale privind activitatea comerciala:
a) iau masuri pentru aprovizionarea unitatilor comerciale ale
organizatiilor subordonate si controleaza intreaga retea comerciala asupra
activitatii desfasurate;
b) analizeaza periodic situatia aprovizionarii populatiei prin unitatile
comerciale si producatori si iau masurile necesare pentru continua ei
imbunatatire;
c) aproba infiintarea si desfiintarea unitatilor comerciale ale
organizatiilor din subordinea lor; autoriza functionarea unitatilor comerciale
din cadrul tuturor sistemelor comerciale;
d) iau masuri pentru folosirea judicioasa a spatiilor comerciale si aproba
orariile de functionare a unitatilor comerciale, tinand seama de nevoile de
aprovizionare ale populatiei;
e) iau masuri pentru organizarea, conducerea si functionarea pietelor,
targurilor, oboarelor si a altor locuri de desfacere, creand producatorilor
conditii corespunzatoare si controleaza desfasurarea activitatii de comert;
f) exercita atributii in domeniul preturilor si tarifelor, potrivit legii;
g) controleaza modul in care sunt gospodarite unitatile comerciale,
respectarea regulilor privind receptia, depozitarea, pastrarea marfurilor in
reteaua comerciala, precum si a celor igienico-sanitare;
h) indruma si controleaza aplicarea dispozitiilor privind perfectionarea
pregatirii profesionale a personalului din organizatiile comerciale din
subordinea lor si urmaresc ridicarea nivelului politico-educativ al acestuia;
i) exercita inspectia comerciala de stat pe plan local, potrivit legii.
Art. 45
Organele financiar-bancare si celelalte organe cu atributii de control pe
plan local isi exercita atributiile in legatura cu gestionarea marfurilor
destinate aprovizionarii populatiei, respectarea preturilor si tarifelor,
precum si aplicarea normelor prevazute in prezenta lege, potrivit competentei
stabilite in legea lor de organizare.
C. Pentru uniunile centrale si locale ale cooperatiei
Art. 46
Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum si uniunile judetene exercita
in principal urmatoarele atributii in legatura cu aprovizionarea populatiei:
a) organizeaza aprovizionarea populatiei prin reteaua comerciala proprie si
iau masuri pentru desfacerea unor marfuri de buna calitate, in sortimente
variate, care sa aiba o vanzare sigura, exercitand o influenta activa asupra
productiei de marfuri pentru sate; organizatiile cooperatiei de consum trebuie
sa asigure gospodarirea cat mai rationala a fondului de marfuri de care dispun,
distribuirea produselor pe zone si comune, potrivit cerintelor populatiei si
specificului local;
b) achizitioneaza in cantitati sporite produsele agroalimentare realizate
in gospodariile populatiei, se preocupa de buna valorificare a surplusului de
produse ale acestor gospodarii; orienteaza si stimuleaza gospodariile
populatiei in cresterea si prelucrarea produselor agroalimentare, in vederea
atragerii in circuitul economic a noi marfuri, contribuind astfel la
satisfacerea cerintelor populatiei, la cresterea livrarilor de materii prime
pentru industrie si a volumului de marfuri pentru export;
c) organizeaza industrializarea si semiindustrializarea unor produse
agricole, largindu-si continuu activitatea de productie, in scopul completarii
resurselor de marfuri pentru consumul populatiei;
d) organizeaza si dezvolta productia obiectelor de arta populara si de
artizanat si ia masuri pentru achizitionarea unor astfel de bunuri de la
creatori si mesteri populari, precum si pentru desfacerea acestor produse.
Art. 47
Uniunea Centrala a Cooperativelor Mestesugaresti si uniunile de cooperative
exercita urmatoarele atributii in legatura cu aprovizionarea populatiei:
a) organizeaza desfacerea prin unitatile comerciale din sistemul propriu a
produselor executate de cooperativele mestesugaresti si de alte unitati din
cadrul cooperatiei mestesugaresti;
b) iau masuri pentru achizitionarea produselor de arta populara si
artizanat executate de creatori si mesteri populari si a altor produse
executate de mestesugari cu ateliere proprii, precum si desfacerea acestora
prin unitatile comerciale proprii;
c) organizeaza productia de bunuri de consum si de obiecte de arta populara
si artizanat, in vederea completarii fondului de marfuri.
Art. 48
Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie si uniunile
judetene sprijina si indruma unitatile cooperatiste agricole in organizarea
desfacerii catre cumparatori, potrivit legii, a produselor agricole vegetale si
animale, precum si a celor realizate in activitatile industriale si de
prelucrare a produselor agricole.
Produsele cooperativelor agricole de productie pot fi desfacute de catre
fiecare cooperativa in parte sau de catre organizatii intercooperatiste
constituite in acest scop.
Art. 49
Uniunile cooperativelor de consum, mestesugaresti si de productie agricola
raspund de organizarea, dezvoltarea si modernizarea unitatilor comerciale si
imbunatatirea conditiilor de servire a populatiei prin reteaua proprie.
Art. 50
Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum, Uniunea Centrala a
Cooperativelor Mestesugaresti si Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de
Productie organizeaza si raspund de pregatirea si perfectionarea profesionala a
personalului necesar organizatiilor si unitatilor comerciale din reteaua
proprie.
D. Pentru organizatiile si intreprinderile de stat si cooperatiste
Art. 51
Organizatiile de stat si cooperatiste au sarcina de a asigura
aprovizionarea si servirea populatiei in cele mai bune conditii, pe baza
sarcinilor ce le revin din planul de stat.
In acest scop indeplinesc urmatoarele atributii principale:
a) studiaza cererea de marfuri, fac propuneri de plan si raspund de
realizarea planului aprobat;
b) contracteaza cu furnizorii fondul de marfuri necesar aprovizionarii
populatiei si realizarii planului de desfacere; urmaresc executarea intocmai a
contractelor;
c) asigura aprovizionarea permanenta a unitatilor comerciale cu intregul
sortiment de marfuri, potrivit profilului acestora si cerintelor cumparatorilor;
d) receptioneaza potrivit normelor legale, cantitativ si calitativ,
marfurile livrate de furnizori; raspund fata de cumparatori pentru calitatea
produselor vandute;
e) organizeaza procesul de vanzare din unitatile comerciale, folosind
metode si procedee proprii comertului modern, in vederea unei bune serviri a
populatiei;
f) organizeaza informarea cumparatorilor, prin diferite forme de reclama
comerciala, asupra marfurilor puse in vanzare si indeosebi asupra sortimentelor
noi;
g) iau masuri pentru buna gospodarire a fondului de marfuri, precum si
pentru depozitarea si conservarea de produse in functie de specificul acestora;
asigura paza bunurilor si valorilor din patrimoniul lor;
h) iau masuri pentru respectarea regulilor de comert si a normelor
igienico-sanitare in unitatile comerciale;
i) iau masuri pentru dezvoltarea sau modernizarea retelei comerciale,
urmaresc executarea la termen a obiectivelor de investitii si reparatii
capitale prevazute in plan;
j) iau masuri pentru folosirea intensiva a bazei tehnico-materiale,
reducerea cheltuielilor de circulatie si cresterea eficientei economice a
activitatii comerciale;
k) organizeaza selectionarea, pregatirea si perfectionarea profesionala a
personalului organizatiei si promovarea acestuia;
l) folosesc mijloacele de stimulare morala si materiala a personalului care
dovedeste o comportare ireprosabila in munca;
m) asigura personalului conditii corespunzatoare de munca; raspund, conform
legii, de aplicarea masurilor de protectie a muncii si paza contra incendiilor
in unitatile comerciale;
n) rezolva sesizarile echipelor de control obstesc si ale oamenilor muncii.
Art. 52
Intreprinderilor de productie, valorificare si industrializare a legumelor
si fructelor le revin urmatoarele atributii, pe langa cele prevazute la art.
51:
a) sa ia masuri ca unitatile comerciale sa fie aprovizionate cu un
sortiment complet de legume, fructe, cartofi si struguri de masa care sa fie
vandute catre populatie dupa ce au fost sortate pe calitati;
b) sa asigure insilozarea si conservarea in conditii corespunzatoare a
stocurilor de produse necesare aprovizionarii populatiei pana la noua recolta;
c) sa dezvolte continuu activitatea de productie pentru valorificarea
superioara si largirea sortimentului produselor pe care le comercializeaza; sa
extinda preambalarea legumelor si fructelor si livrarea acestora de la
producator direct la unitatile de desfacere cu amanuntul;
d) sa ia masuri ca in piete sa functioneze un numar suficient de unitati
stabile si mobile, bine aprovizionate, prin care sa se asigure aprovizionarea
continua a populatiei si, totodata, sa se influenteze favorabil nivelul
preturilor pe piata taraneasca.
Art. 53
Intreprinderile producatoare de bunuri de consum, precum si cooperativele
de productie mestesugareasca, vor lua masuri sa dezvolte o retea de magazine
proprii pentru desfacerea marfurilor cu amanuntul catre populatie. Ele raspund
de buna organizare a acestor unitati, de dotarea lor corespunzatoare, de
studierea si cunoasterea cererii populatiei pentru imbunatatirea si
diversificarea productiei.
CAP. 4
Atributiile unitatilor de alimentatie publica de stat si cooperatiste
Art. 54
Alimentatia publica indeplineste in cadrul comertului interior o importanta
functie social-economica, participand activ la aprovizionarea maselor largi ale
populatiei, la satisfacerea cerintelor de consum, la ridicarea nivelului de
trai al acesteia.
Art. 55
Organizatiile de alimentatie publica au sarcina sa puna la dispozitia
consumatorilor sortimente culinare variate, de buna calitate, in conditii de
igiena, asigurand o servire ireprosabila.
Art. 56
Conducerile organizatiilor de alimentatie publica vor lua masuri pentru
asigurarea rentabilitatii fiecarei unitati comerciale.
Art. 57
In vederea realizarii sarcinilor ce le revin, organizatiile de alimentatie
publica au urmatoarele atributii, pe langa cele prevazute la art. 51:
a) organizeaza productia unui larg sortiment de preparate culinare,
semipreparate de bucatarie, produse de cofetarie si patiserie;
b) iau masuri pentru introducerea de noi retete in fabricatie in
concordanta cu cerintele unei alimentatii stiintifice, precum si de meniuri
dietetice;
c) in vederea usurarii muncii de pregatire a hranei in gospodarie, a
satisfacerii in mai bune conditii a cerintelor populatiei cu produse de
bucatarie, preparate si semipreparate, iau masuri pentru organizarea si
dezvoltarea aprovizionarii consumatorilor la domiciliu;
d) asigura diversificarea unitatilor si extinderea retelei de alimentatie
publica - restaurante, pensiuni, unitati lacto-vegetariene, restaurante cu
autoservire, bucatarii de bloc si altele asemenea;
e) dezvolta reteaua de laboratoare si iau masuri pentru dotarea acestora si
a bucatariilor cu instalatii si utilaje moderne;
f) iau masuri eficiente pentru intretinerea in conditii de perfecta
curatenie a salilor de consumatie, bucatariilor si celorlalte anexe, exercitand
in acest scop un control permanent si sistematic.
Art. 58
Pentru a asigura oamenilor muncii, pensionarilor si membrilor lor de
familie preparate culinare de calitate superioara, in sortimente variate si la
preturi accesibile, organizatiile de alimentatie publica si cooperativele de consum
organizeaza pe langa intreprinderi si institutii, potrivit legii, cantine -
restaurant.
Cantinele - restaurant vor organiza servirea meniurilor si la domiciliul
consumatorilor, pe baza de abonament sau comenzi prealabile, precum si
desfacerea de preparate si semipreparate culinare.
CAP. 5
Asigurarea serviciilor pentru marfurile vandute
Art. 59
Organizatiile comerciale au obligatia ca marfurile vandute populatiei sa
corespunda prescriptiilor tehnice de folosinta si calitate prevazute in
standardele de stat sau alte norme legale.
Art. 60
Pentru obiectele de folosinta indelungata, organizatiile comerciale
garanteaza, potrivit legii, buna functionare, tinand seama de scopul pentru
care au fost fabricate si puse in vanzare. Garantia se acorda pe o anumita
perioada. In perioada de garantie, repararea, intretinerea, reviziile, precum
si inlocuirea pieselor necorespunzatoare, se asigura in mod gratuit. Garantia
nu se datoreaza daca defectul a fost produs din cauza nerespectarii de catre
cumparator a regulilor de folosire si de pastrare a bunurilor.
Ministerul Comertului Interior impreuna cu celelalte ministere si organe
centrale de resort stabilesc marfurile care se vand in conditiile alineatului
precedent, precum si termenele de garantie.
Art. 61
Organizatiile comerciale de stat si cooperatiste asigura servirea
populatiei prin vanzarea marfurilor si prestarea serviciilor cu plata in rate,
potrivit dispozitiilor legale. De asemenea, organizeaza transportul marfurilor
la domiciliul cumparatorilor pe baza de comenzi.
Art. 62
Personalul din comert are datoria sa dea cumparatorului toate explicatiile
necesare utilizarii in buna conditii a produselor expuse spre vanzare, sa
elibereze prospectele si instructiunile de folosire, precum si certificatele de
garantie.
Art. 63
Ministerele si celelalte organe centrale si locale de resort sunt obligate
sa ia masuri pentru executarea reparatiilor si intretinerii bunurilor de consum
de folosinta indelungata in perioada de garantie.
Pentru produsele de larga circulatie sau de valori mari, cum sunt aparate
de radio, televizoare, autoturisme, intreprinderile producatoare vor organiza
unitati proprii de reparatii si intretinere.
De asemenea, industria locala de stat, cooperatia mestesugareasca si
cooperatia de consum vor organiza o retea larga de ateliere de reparatii si
intretinere a marfurilor vandute, care sa satisfaca in conditii bune cerintele
populatiei.
Unitatile prestatoare de servicii pot efectua contra cost lucrari de
reparatii si dupa expirarea perioadei de garantie.
Art. 64
Unitatile prestatoare de servicii sunt obligate sa execute lucrari de
reparatii, intretinere si revizii periodice ale marfurilor vandute, la timp si
de buna calitate. In activitatea lor, aceste unitati vor tine seama de
cererile, reclamatiile, sesizarile si propunerile oamenilor muncii, in vederea
imbunatatirii continue a lucrarilor efectuate.
Art. 65
In activitatea unitatilor prestatoare de servicii pentru marfurile vandute
se va urmari, concomitent cu satisfacerea optima a cerintelor populatiei,
cresterea eficientei economice a acestei activitati.
Art. 66
Intreprinderile producatoare de bunuri de folosinta indelungata sunt
obligate sa asigure productia pieselor de schimb necesare repararii si
intretinerii acestor bunuri pe toata durata lor de folosinta.
Piesele de schimb necesare pentru bunurile provenite din import se vor
asigura de catre Ministerul Comertului Interior.
Art. 67
Ministerele, celelalte organe centrale ale administratiei de stat,
comitetele executive ale consiliilor populare, cooperatia mestesugareasca si
cooperatia de consum vor lua masuri pentru satisfacerea cat mai completa a
cerintelor populatiei in domeniul prestarilor de servicii, pentru marfurile
vandute, prin diversificarea lucrarilor, organizarea de unitati specializate,
fixe si mobile, largirea si modernizarea retelei, atat in localitatile urbane
cat si in cele rurale.
Art. 68
Ministerele, celelalte organe centrale si comitetele executive ale
consiliilor populare sunt obligate sa dea o atentie deosebita pregatirii
cadrelor tehnice, sa ia masuri in vederea asigurarii necesarului de cadre al
unitatilor care presteaza servicii populatiei pentru marfurile vandute.
Art. 69
Controlul activitatii de prestari de servicii pentru marfurile vandute se
efectueaza de ministere, celelalte organe centrale si de comitetele executive
ale consiliilor populare, prin unitatile in subordine.
CAP. 6
Raspunderile si sanctiunile pentru incalcarea normelor privind activitatea
de comert interior
Art. 70
Incalcarea indatoririlor prevazute in prezenta lege poate atrage
raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa
caz.
Sanctiunile disciplinare pentru incalcarea normelor privind activitatea de
comert interior de catre personalul organizatiilor socialiste sau de catre
membrii cooperatori sau ai altor organizatii obstesti sunt cele prevazute de
lege si se aplica potrivit prevederilor din regulamentele de ordine interioara
si statute.
A. Contraventii
Art. 71
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 250 al 1500 lei:
a) omisiunea de a emite comenzi pentru aprovizionarea magazinelor cu
marfurile solicitate de cumparatori;
b) neoferirea marfurilor disponibile in depozit precum si executarea cu
intarziere, fata de dispozitiile organelor comerciale ierarhic superioare, a
comenzilor sau graficelor de aprovizionare a unitatilor de desfacere cu
amanuntul;
c) conditionarea vanzarii unor marfuri de cumpararea altor marfuri;
d) masurarea, cantarirea, numararea marfurilor de catre vanzator, in
conditii care sa nu permita cumparatorului sa verifice exactitatea operatiunii;
e) neeliberarea de bonuri de vanzare sau note de plata, daca normele legale
prevad o asemenea obligatie;
f) omisiunea inregistrarii sumelor rezultate din vanzari, potrivit normelor
legale;
g) primirea, direct sau indirect, de bani sau alte foloase necuvenite, in
valoare de pana la 100 lei, de catre personalul organizatiilor si unitatilor
socialiste comerciale sau prestatoare de servicii prevazute in prezenta lege,
dupa ce a indeplinit un act in virtutea functiei sale si la care este obligat
in temeiul acesteia; daca suma de bani sau valoarea folosului necuvenit
depaseste 100 lei se aplica dispozitiile Codului penal; daca fapta este
savarsita de o persoana care indeplineste o functie ce implica exercitiul
autoritatii de stat, se aplica dispozitiile Codului penal, indiferent de suma;
h) primirea, direct sau indirect, de bani sau alte foloase necuvenite de
catre membrii organizatiilor cooperatiste sau ai celorlalte organizatii
obstesti, in legatura cu indeplinirea obligatiilor de serviciu decurgand din
prezenta lege;
i) livrarea de catre furnizori sau receptionarea, potrivit normelor legale,
de catre comisiile de primire si verificare a marfurilor care nu corespund
prescriptiilor tehnice de calitate prevazute in standarde de stat, norme
interne, caiete de sarcini;
j) primirea, expunerea sau punerea in vanzare a unor marfuri degradate,
deformate, cu impuritati, cu vicii de executie vizibile sau cu termenul de
valabilitate depasit;
k) livrarea, preluarea sau punerea in vanzare a marfurilor care nu
intrunesc conditiile de stantare, etichetare sau imprimare a datelor prevazute
in standardele de stat, norme interne sau alte dispozitii legale, pentru
fiecare dintre marfurile in cauza;
l) vanzarea fara autorizatie, pe strazi, in piete, in parcuri sau in alte
asemenea locuri, ori in localuri publice, de bunuri cumparate in scop de
revanzare, daca savarsirea faptelor nu are caracter de indeletnicire;
m) vanzarea directa catre populatie de bunuri aduse din strainatate cu
scopul vadit de a fi vandute in tara de catre cel care le-a adus, precum si
intermedierea unei astfel de vanzari, daca vanzarea ori intermedierea se face
pentru prima data.
Art. 72
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2000
lei servirea cu preferinta a unor cumparatori sau consumatori in conditii in
care afecteaza interesele celorlalti, de catre personalul organizatiilor si
unitatilor comerciale socialiste, ori de catre membrii cooperativelor sau ai
altor organizatii obstesti, in cadrul insarcinarilor de serviciu.
Art. 73
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3000
lei cumpararea de produse alimentare si nealimentare de catre cumparatorii
individuali, direct de la unitatile socialiste producatoare sau din depozitele
acestora, din depozitele unitatilor socialiste comerciale de orice fel sau din
alte locuri decat din spatiile anume destinate vanzarii marfurilor catre
populatie prin unitatile socialiste comerciale cu circuit deschis, afara de
cazurile prevazute la art. 20 alin. 4-6.
Art. 74
Faptele prevazute la art. 71-73 constituie contraventie, daca nu sunt
savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie
considerate infractiuni.
B. Infractiuni
Art. 75
Constituie infractiune de specula prevazuta in art. 295 lit. a, b si c din
Codul penal si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani savarsirea
uneia dintre urmatoarele fapte:
a) cumpararea in scop de revanzare a produselor industriale sau agricole
care, potrivit dispozitiilor legale, nu pot face obiectul comertului
particular;
b) cumpararea de produse industriale sau agricole in scop de prelucrare in
vederea revanzarii, daca ceea ce ar rezulta din prelucrare nu poate face,
potrivit dispozitiilor legale, obiectul comertului particular;
c) exercitarea comertului fara autorizatie, ca indeletnicire.
Art. 76
Constituie, de asemenea, infractiune de specula si se pedepseste cu
inchisoare de la 6 luni la 5 ani savarsirea uneia dintre urmatoarele fapte:
a) vanzarea directa catre populatie de bunuri aduse din strainatate cu
scopul vadit de a fi vandute in tara de catre cel care le-a adus adus, precum
si intermedierea unei astfel de vanzari, daca vanzarea ori intermedierea se
face in mod repetat;
b) mijlocirea de tranzactii imobiliare sau mobiliare, in scopul obtinerii
de profituri.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza savarsirea urmatoarelor fapte de catre
personalul organizatiilor si unitatilor socialiste prevazute in prezenta lege,
ori de membrii cooperativelor sau ai altor organizatii obstesti, in cadrul
insarcinarilor de serviciu:
a) introducerea ilegala de marfuri in scopul vanzarii lor in unitatile
comerciale;
b) dosirea de marfuri in vederea obtinerii unor foloase necuvenite.
Tentativa la faptele prevazute in alin. 2 lit. a si b se pedepseste.
Art. 77
Constituie infractiune de inselaciune la masuratoare prevazuta in art. 296
din Codul penal si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani inselarea
prin folosirea unui instrument de masurat inexact ori prin folosirea
frauduloasa a unui instrument de masurat exact.
Tentativa se pedepseste.
Art. 78
Constituie infractiune de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor
prevazuta in art. 297 din Codul penal si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni
la 3 ani falsificarea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse,
precum si expunerea spre vanzare sau vanzarea de asemenea bunuri, cunoscand ca
sunt falsificate ori substituite.
Daca marfurile sau produsele au devenit, prin falsificare sau substituire,
vatamatoare sanatatii, sunt aplicabile dispozitiile art. 313 din Codul penal.
Tentativa se pedepseste.
Art. 79
Vanzarea produselor alimentare si nealimentare de catre personalul
unitatilor socialiste, de catre membrii cooperativelor sau ai altor organizatii
obstesti in cadrul insarcinarilor de serviciu direct de la unitatile
producatoare sau din depozitele acestora, din depozitele unitatilor comerciale
de orice fel, sau in alte conditii decat prin unitatile comerciale cu circuit deschis
din reteaua comerciala cu amanuntul si numai din spatiile anume destinate
vanzarii marfurilor catre populatie, in afara de cazurile prevazute de art. 20
alin. 4-6, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni
la 5 ani.
CAP. 7
Aplicarea sanctiunilor si a altor masuri prevazute in prezenta lege
A. Dispozitii cu privire la contraventii
Art. 80
In cazul contraventiilor prevazute in prezenta lege, lucrurile care au
servit la savarsirea contraventiei, daca sunt ale contravenientului, precum si
lucrurile dobandite prin savarsirea contraventiei, daca nu sunt restituite
persoanei vatamate, sunt supuse confiscarii.
Art. 81
Contraventiile prevazute in prezenta lege se constata de primari, de
delegatii acestora, precum si de catre ofiterii sau subofiterii de militie.
Contraventiile prevazute la art. 71 lit. a - k si art. 72 se constata si de
catre inspectorii comerciali de stat, de catre organele de control sau
inspectie ale organizatiilor de stat ori cooperatiste, potrivit legii lor de
organizare, precum si de imputernicitii organizatiilor cooperatiste sau
obstesti, potrivit art. 16 din Legea nr. 32/1968*) privind stabilirea si
sanctionarea contraventiilor.
Inspectorii comerciali de stat constata de asemenea contraventiile
prevazute la art. 71 lit. l si art. 73.
----------------------------
*) Legea nr. 32/1968 este reprodusa in C.L.D.H.A.N. nr. VI/1968, p. 208.
Art. 82
Dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor
se aplica si contraventiilor prevazute la art. 71-73 in masura in care prin
prezenta lege nu se dispune altfel.
In cazul contraventiilor prevazute in prezenta lege plangerea se
solutioneaza de judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita
contraventia.
Art. 83
In cazurile in care echipele de control obstesc, in exercitarea
atributiilor lor, apreciaza ca faptele constatate constituie contraventii sau
infractiuni, vor sesiza organele competente sa constate si sa aplice sanctiuni contraventionale
sau organele de urmarire penala; daca se considera ca faptele constatate
constituie abateri disciplinare sau sunt de competenta comisiei de judecata,
sesizeaza conducerea organizatiei socialiste pentru a lua masuri
corespunzatoare.
B. Dispozitii cu privire la infractiuni
Art. 84
Persoanele care comit infractiunile prevazute de prezenta lege vor fi
judecate, cand este cazul, in fata colectivelor de munca din care fac parte sau
a colectivitatilor care au avut de suferit in urma actiunilor lor ilicite.
In aceleasi conditii vor fi judecati si instigatorii, complicii,
tainuitorii si favorizatorii.
Art. 85
Bunurile care au facut obiectul infractiunilor prevazute in prezenta lege
sunt supuse confiscarii, in conditiile prevazute de art. 118 din Codul penal.
In cazul in care aceste bunuri au fost instrainate cu orice titlu, ele vor
fi confiscate de la dobinditor, daca acesta a fost de rea-credinta.
Art. 86
Persoanele condamnate pentru infractiunile prevazute de prezenta lege nu
pot fi gestionari, aplicandu-se in mod corespunzator dispozitiile art. 4 si 5
din Legea nr. 22/1969* privind angajarea gestionarilor, constituirea de
garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor organizatiilor
socialiste. De asemenea, aceste persoane nu pot ocupa functii de control
financiar.
In cazul infractiunilor savarsite de catre personalul organizatiilor
socialiste ori de membrii cooperativelor sau ai altor organizatii obstesti in
cadrul insarcinarilor de serviciu, cei condamnati nu vor putea indeplini timp
de 3 ani de la executarea pedepsei, in aceeasi unitate sau in alte unitati,
functia in care erau incadrati la data savarsirii infractiunii, in masura in
care nu li se aplica prevederile alineatului precedent.
----------------------
*) Legea nr. 22/1969 este reprodusa in C.L.D. nr. IV/1969, p. 25.
CAP. 8
Dispozitii finale
Art. 87
Ministerele si celelalte organe centrale, comitetele executive ale
consiliilor populare, precum si organizatiile ce le sunt subordonate, vor lua
masuri de a asigura in toate unitatile comerciale conditii corespunzatoare
pentru primirea si solutionarea sesizarilor si propunerilor facute de catre
consumatori.
Conducerile organizatiilor si unitatilor comerciale au obligatia sa ia
masurile necesare pentru inlaturarea lipsurilor semnalate, rezolvarea urgenta a
reclamatiilor intemeiate, punerea in aplicare a propunerilor judicioase ale
cumparatorilor si sanctionarea celor vinovati de nerespectarea dispozitiilor
legale.
Art. 88
Ministerele si celelalte organe centrale ale administratiei de stat,
organizatiile centrale cooperatiste, consiliile populare si comitetele lor
executive vor asigura, in cadrul atributiilor ce le revin, controlul aducerii
la indeplinire a prevederilor prezentei legi.
Art. 89
Prevederile prezentei legi se aplica si organizatiilor obstesti, altele
decat cele cooperatiste, care au format expres obiect de reglementare in
cuprinsul legii, in masura in care desfasoara o activitate de comert.
Art. 90
Organele de control obstesc vor urmari, potrivit legii, indeplinirea
obligatiilor ce revin conducerilor si personalului organizatiilor si unitatilor
comerciale in legatura cu conditiile de productie, transport si desfacere a
produselor, in scopul satisfacerii cat mai depline a cerintelor populatiei.
Art. 91
Prin organizatii comerciale, in sensul prezentei legi, se inteleg
intreprinderile, trusturile si alte asemenea organizatii de stat, cooperatiste
sau obstesti care au ca obiect de baza activitatea de comert si au
personalitate juridica.
Prin unitati comerciale, in sensul prezentei legi, se inteleg magazinele,
restaurantele, cantinele - restaurant, chioscurile si altele asemenea, ale
organizatiilor comerciale ori producatoare de stat si cooperatiste, ale
celorlalte organizatii obstesti sau ale altor persoane juridice, precum si ale
persoanelor fizice autorizate sa exercite comert si care desfac produsele
direct populatiei.
Art. 92
Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Buletinul
Oficial al Republicii Socialiste Romania. Pe aceeasi data se abroga Decretul
nr. 306/1952 pentru reglementarea exercitarii comertului particular si
combaterea speculei; Hotararea Consiliului de Ministri nr. 1087/1957 privind lista
produselor agricole si industriale ce nu pot forma obiectul comertului
particular; Decretul nr. 377/1971 privind unele masuri referitoare la vanzarea
catre cumparatorii individuali a produselor alimentare si industriale; art. 1
lit. a si c, art. 2 lit. a, c si e, art. 3 lit. d si k precum si art. 5 lit. c
din Hotararea Consiliului de Ministri nr. 2503/1969 privind stabilirea si
sanctionarea contraventiilor la regulile generale de comert, precum si orice
alte dispozitii contrare prezentei legi.