HOTARARE Nr. 201 din 28 februarie 2002
pentru aprobarea Normelor tehnice privind calitatea apelor pentru moluste
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 196 din 22 martie 2002
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ARTICOL UNIC
Se aproba Normele tehnice privind calitatea apelor pentru moluste,
prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul apelor si protectiei mediului,
Petru Lificiu
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul industriei si resurselor,
Dan Ioan Popescu
ANEXA 1
NORME TEHNICE
privind calitatea apelor pentru moluste
Art. 1
Prezentele norme tehnice reglementeaza calitatea apelor pentru moluste si
se aplica acelor ape marine si salmastre desemnate de catre autoritatea publica
centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor ca necesitand
protectie si ameliorare in scopul sustinerii vietii si dezvoltarii speciilor de
moluste bivalve si moluste gasteropode.
Art. 2
(1) Indicatorii de calitate aplicabili apelor marine si salmastre pentru
moluste, identificate de catre autoritatea publica centrala pentru protectia
mediului si gospodarirea apelor, precum si metodele de analiza si frecventa
minima de prelevare si masurare sunt prezentate in anexa nr. 1.
(2) Valorile indicatorilor de calitate, prezentate in anexa nr. 1,
reprezinta valori recomandate, respectiv valori limita admisibile.
(3) Pentru apele uzate evacuate in zonele marine populate de moluste se vor
respecta prevederile normativului "NTPA-001".
(4) Lista substantelor organohalogenate si limitele maxime admisibile
pentru substantele organohalogenate se vor stabili prin ordin emis de
autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor,
in termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme tehnice,
pe baza unor studii specializate, conform legii. Pentru aceste substante se vor
stabili limitele maxime admisibile atat pentru apa, cat si pentru substratul
sedimentar.
Art. 3
(1) Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea
apelor, impreuna cu autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si
acvacultura, va identifica si va cataloga, in termen de 2 ani de la data
intrarii in vigoare a prezentelor norme tehnice, acele ape marine si/sau
salmastre pentru care se vor aplica prevederile prezentelor norme tehnice.
(2) Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea
apelor poate sa faca ulterior identificari si delimitari suplimentare.
(3) Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea
apelor poate revizui desemnarea si delimitarea unor ape marine sau salmastre,
in cazul aparitiei unor factori neprevazuti la momentul desemnarii, tinand
seama de prevederile art. 9.
Art. 4
In scopul asigurarii conformarii calitative a apelor desemnate autoritatea
publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor va stabili
programe de masuri, astfel incat fiecare apa salmastra sau zona a apelor marine
identificata sa respecte valorile indicatorilor de calitate prezentati in anexa
nr. 1, in maximum 6 ani de la desemnare.
Art. 5
(1) Zonele apelor marine si apele salmastre desemnate vor fi considerate ca
satisfac cerintele prezentelor norme tehnice daca probele, prelevate cu
frecventa minima specificata in anexa nr. 1, in acelasi punct de prelevare si
de-a lungul unei perioade de 12 luni, arata conformarea indicatorilor de
calitate prevazuti in anexa nr. 1, astfel:
- 100% pentru indicatorii "substante halogenate" si
"metale";
- 95% pentru indicatorii "salinitate" si "oxigen
dizolvat";
- 75% pentru ceilalti indicatori enumerati in anexa nr. 1.
(2) Daca frecventa de prelevare pentru toti indicatorii de calitate
prevazuti in anexa nr. 1, cu exceptia substantelor organohalogenate si
metalelor, este mai redusa decat cea prevazuta in anexa nr. 1, valorile
indicatorilor de calitate trebuie sa fie respectate pentru toate probele
prelevate.
(3) Daca valorile indicatorilor de calitate nu se inscriu in limitele
prevazute, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si
gospodarirea apelor va stabili daca aceasta se datoreaza unor fenomene naturale
sau poluarii si va adopta masurile corespunzatoare.
(4) In situatiile in care autoritatea publica centrala pentru protectia
mediului si gospodarirea apelor identifica o calitate a apelor desemnate
semnificativ mai buna decat cea indicata in conformitate cu prevederile art. 2,
autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor
va putea reduce frecventa de prelevare si masurare.
(5) Acolo unde se constata ca nu exista surse de poluare si nu apare o
deteriorare a calitatii apelor desemnate se poate decide sistarea operatiunilor
de monitorizare.
(6) In conditii geografice deosebite sau in cazul desfasurarii unor fenomene
hidrometeorologice periculoase autoritatea publica centrala pentru protectia
mediului si gospodarirea apelor poate stabili derogari de la prevederile
prezentelor norme tehnice.
Art. 6
(1) Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea
apelor, prin unitatile sale teritoriale, este responsabila pentru desfasurarea
activitatilor de prelevare si analiza a probelor, cu o frecventa
corespunzatoare cerintelor indicate in anexa nr. 1.
(2) Punctele de prelevare a probelor, distantele acestora fata de punctele
de deversare a poluantilor si adancimile de prelevare vor fi fixate de catre
autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si gospodarirea apelor
in functie de conditiile specifice din fiecare zona.
Art. 7
Metodele de analiza utilizate pentru determinarea calitativa si cantitativa
a indicatorilor de calitate a apelor pentru moluste sunt cele prezentate in
anexa nr. 1. In cazul utilizarii altor metode de analiza se vor lua masuri ca
rezultatele obtinute sa nu fie in contradictie cu principiile metodelor
prevazute in anexa nr. 1.
Art. 8
Atunci cand zonele apelor marine sau apele salmastre desemnate traverseaza
sau formeaza frontiera dintre Romania si alte state, identificarea si
catalogarea, precum si monitorizarea acestora se vor realiza in urma
consultarilor cu autoritatile competente din statele respective.
Art. 9
Principalele specii de moluste cu valoare economica si ecologica, prezente
in apele costiere romanesti, sunt prevazute in anexa nr. 2.
Art. 10
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme tehnice.
ANEXA 1
la normele tehnice
INDICATORI DE CALITATE
ai apelor pentru moluste
______________________________________________________________________________
|Nr. | Indicator | U.M. | Limite | Limite
|
|crt.| de calitate | | recomandate | maxime admisibile
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 1.| pH | Unitate | - | 7 - 9
|
| | | de pH | |
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 2.| Temperatura | grade C | O descarcare a | -
|
| | | | efluentilor care |
|
| | | | afecteaza apele | |
| | | | pentru moluste nu |
|
| | | | trebuie sa duca la|
|
| | | | o crestere a | |
| | | | temperaturii apei |
|
| | | | cu mai mult de 2 |
|
| | | | grade C fata de |
|
| | | | temperatura apei |
|
| | | | neafectate. |
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 3.| Culoarea | mg Pt/l | - | O descarcare a
|
| | (dupa filtrare) | | | efluentilor care
|
| | | | | afecteaza apele pentru
|
| | | | | moluste nu trebuie sa
|
| | | | | cauzeze o variatie a
|
| | | | | culorii apei dupa
|
| | | | | filtrare cu mai mult
de|
| | | | | 10 mg Pt/l fata de
|
| | | | | culoarea apelor
|
| | | | | neafectate.
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 4.| Suspensii solide| mg/l | - | O descarcare a
|
| | | | | efluentilor care
|
| | | | | afecteaza apele pentru
|
| | | | | moluste nu trebuie sa
|
| | | | | cauzeze o crestere a
|
| | | | | concentratiei
|
| | | | | suspensiilor solide cu
|
| | | | | mai mult de 30% fata
de|
| | | | | continutul din apele
|
| | | | | neafectate.
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 5.| Salinitate | la mie | 12 - 38 la mie | </= 40 la
mie |
| | | | | O descarcare care
|
| | | | | afecteaza apele pentru
|
| | | | | moluste nu trebuie sa
|
| | | | | cauzeze o crestere a
|
| | | | | salinitatii cu mai
mult|
| | | | | de 10% fata de
|
| | | | | salinitatea apelor
|
| | | | | neafectate.
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 6.| Oxigen dizolvat | Saturatie| >/= 80% | >/=
70% |
| | | % | | Daca analiza unei
|
| | | | | anumite probe indica o
|
| | | | | valoare mai mica de
|
| | | | | 70%, se va reface
|
| | | | | masurarea. Nici o
proba|
| | | | | nu trebuie sa prezinte
|
| | | | | valoare mai mica de
|
| | | | | 60%, numai daca nu
|
| | | | | exista consecinte
|
| | | | | nefavorabile pentru
|
| | | | | dezvoltarea coloniilor
|
| | | | | de moluste.
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 7.| Hidrocarburi | | - | Hidrocarburile nu
|
| | | | | trebuie sa existe in
|
| | | | | apele pentru moluste
in|
| | | | | asemenea cantitati
|
| | | | | incat: |
| | | | | - sa formeze o
pelicula|
| | | | | vizibila pe suprafata
|
| | | | | apei si/sau sa se |
| | | | | depoziteze pe corpul
|
| | | | | molustelor;
|
| | | | | - sa produca efecte
|
| | | | | daunatoare asupra
|
| | | | | molustelor.
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 8.| Substante | | Concentratia | Concentratia fiecarei
|
| | organohalogenate| | fiecarei substante| substante in apele
|
| | | | in carnea | pentru moluste sau in
|
| | | | molustelor trebuie| carnea molustelor nu
|
| | | | limitata astfel | trebuie sa atinga sau
|
| | | | incat sa se | sa depaseasca un nivel
|
| | | | asigure calitatea | care sa induca efecte
|
| | | | corespunzatoare a | nedorite asupra
|
| | | | produselor | molustelor sau
larvelor|
| | | | derivate destinate| acestora.
|
| | | | consumului uman. |
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 9.| Metale: | mg/l | Concentratia | Concentratia fiecarei
|
| | Argint (Ag) | | fiecarei substante| substante in apele
|
| | Arseniu (As) | | in carnea | pentru moluste sau in
|
| | Cadmiu (Cd) | | molustelor trebuie| carnea molustelor nu
|
| | Crom (Cr) | | limitata astfel | trebuie sa atinga sau
|
| | Cupru (Cu) | | incat sa se | sa depaseasca un nivel
|
| | Mercur (Hg) | | asigure calitatea | care sa induca efecte
|
| | Nichel (Ni) | | corespunzatoare a | nedorite asupra
|
| | Plumb (Pb) | | produselor | molustelor sau
larvelor|
| | Zinc (Zn) | | derivate destinate| acestora. Efectele
|
| | | | consumului uman. | sinergice ale acestor
|
| | | | | metale trebuie luate
in|
| | | | | considerare.
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 10.| Coliformi fecali| Nr./100 | </= 300 in carnea |
- |
| | | ml | molustelor si in |
|
| | | | lichidul | |
| | | | interlarvar |
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 11.| Substante | | - | Concentratie mai mica
|
| | care afecteaza | | | decat cea capabila sa
|
| | gustul | | | afecteze gustul
|
| | molustelor | | | molustelor
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
| 12.| Saxitoxina | | - | -
|
| | (produsa de | | |
|
| | dinoflagelate) | | |
|
|____|_________________|__________|___________________|________________________|
______________________________________________________________________________
|Nr. | Indicator | U.M. | Metode de analiza | Esantionari
|
|crt.| de calitate | | | minime,
|
| | | | | frecventa
|
| | | | | masuratorilor
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 1.| pH | Unitate | Electrometrie. Masuratorile| Trimestrial
|
| | | de pH | se desfasoara in situ |
|
| | | | imediat dupa prelevarea |
|
| | | | probelor. |
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 2.| Temperatura | grade C | Termometrie. Masuratorile | Trimestrial
|
| | | | se desfasoara in situ |
|
| | | | imediat dupa prelevarea |
|
| | | | probelor. |
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 3.| Culoarea | mg Pt/l | Filtrarea pe o membrana de | Trimestrial
|
| | (dupa filtrare) | | 0,45 micro metri. Metoda |
|
| | | | fotometrica, folosindu-se |
|
| | | | scara Pt/Co |
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 4.| Suspensii solide| mg/l | Filtrarea pe o membrana de | Trimestrial
|
| | | | 0,45 micro metri, uscare la|
|
| | | | 105 grade C si cantarire. |
|
| | | | Centrifugare (minimum 5 |
|
| | | | minute cu o acceleratie |
|
| | | | medie de 2.800 - 3.200 |
|
| | | | m/s), uscare la 105 grade C|
|
| | | | si cantarire |
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 5.| Salinitate | la mie | Conductometrie | Lunar
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 6.| Oxigen dizolvat | Saturatie| Metoda Winkler. Metoda | Lunar, cu |
| | | % | electrochimica | minimum o
|
| | | | | proba
|
| | | | |
reprezentativa|
| | | | | pentru
|
| | | | | conditii de
|
| | | | | continut
redus|
| | | | | de oxigen in
|
| | | | | ziua
|
| | | | | prelevarii
|
| | | | | probelor.
|
| | | | | Acolo unde se
|
| | | | | suspecteaza
|
| | | | | variatii
|
| | | | | zilnice
|
| | | | | semnificative
|
| | | | | se vor
preleva|
| | | | | minimum doua
|
| | | | | probe in ziua
|
| | | | | de prelevare.
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 7.| Hidrocarburi | | Examinare vizuala | Trimestrial
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 8.| Substante | | Gaz cromatrografic in urma | Semestrial
|
| | organohalogenate| | extractiei cu solventi si |
|
| | | | purificare |
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 9.| Metale: | mg/l | Spectrometrie cu absorbtie,| Semestrial
|
| | Argint (Ag) | | precedata, dupa caz, de |
|
| | Arseniu (As) | | concentrare sau extractie. |
|
| | Cadmiu (Cd) | | |
|
| | Crom (Cr) | | |
|
| | Cupru (Cu) | | |
|
| | Mercur (Hg) | | |
|
| | Nichel (Ni) | | |
|
| | Plumb (Pb) | | |
|
| | Zinc (Zn) | | |
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 10.| Coliformi fecali| Nr./100 | Metoda dilutiei cu | Trimestrial
|
| | | ml | fermentarea in substante |
|
| | | | lichide in cel putin 3 |
|
| | | | tuburi in 3 dilutii. |
|
| | | | Subcultura tuburilor |
|
| | | | pozitive pe mediul de |
|
| | | | confirmare. Numararea dupa |
|
| | | | numarul cel mai probabil. |
|
| | | | Incubarea la 44 grade C |
|
| | | | +/- 0,5 grade C |
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 11.| Substante | | Examinarea molustelor prin | -
|
| | care afecteaza | | degustare, acolo unde se |
|
| | gustul | | presupune existenta unor |
|
| | molustelor | | substante care pot afecta |
|
| | | | gustul |
|
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
| 12.| Saxitoxina | | - | -
|
| | (produsa de | | |
|
| | dinoflagelate) | | | |
|____|_________________|__________|____________________________|_______________|
ANEXA 2
la normele tehnice
Principalele specii de moluste prezente in zona costiera romaneasca
______________________________________________________________________________
| | Mytilus galloprovincialis | Lamark - midia
|
|
|______________________________|_____________________|
| | Mya arenaria | Linnaeus |
|
|______________________________|_____________________|
| | Corbula mediteranea maeotica | Milaschevich
|
|
|______________________________|_____________________|
| Moluste bivalve (scoici)| Scapharca inequivalvis | Bruguire
|
|
|______________________________|_____________________|
| | Cerastoderma edule lamarki | Reeve
|
| |______________________________|_____________________|
| | Crassostrea gigas | Thunberg - stridia
|
| | | japoneza*)
|
|_________________________|______________________________|_____________________|
| Gastropode (melci) | Rapana venosa - Valenciennes | Rapana
|
|_________________________|______________________________|_____________________|
*) Molusca bivalva in curs de aclimatizare in apele marine romane.