Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 213 din 28 februarie 2002

privind aprobarea Strategiei de restructurare a industriei siderurgice din Romania pentru perioada 2002 - 2005

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 206 din 27 martie 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Strategia de restructurare a industriei siderurgice din Romania pentru perioada 2002 - 2005, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Ministerul Industriei si Resurselor, Ministerul Finantelor Publice, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Integrarii Europene vor lua masurile necesare pentru realizarea procesului de restructurare in conformitate cu strategia prevazuta la art. 1.
    Art. 3
    Ministerul Industriei si Resurselor va informa periodic Guvernul asupra realizarii strategiei prevazute la art. 1.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul industriei si resurselor,
                         Dan Ioan Popescu

                         Ministrul muncii si solidaritatii sociale,
                         Marian Sarbu

                         Ministrul integrarii europene,
                         Hildegard Carola Puwak

                         Ministrul dezvoltarii si prognozei,
                         Gheorghe Romeo Leonard Cazan

                         Ministrul Autoritatii pentru Privatizare
                         si Administrarea Participatiilor Statului,
                         Ovidiu Tiberiu Musetescu

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                                 STRATEGIA
de restructurare a industriei siderurgice din Romania pentru perioada 2002 - 2005

                                - Sinteza -

    1. Introducere
    Activitatea siderurgica in Romania se desfasoara in 33 de intreprinderi de productie si 4 institute de cercetare-dezvoltare (anexa nr. 1).
    Profilul de activitate al acestora, extrem de divers, acopera practic in totalitate necesitatile interne de produse si subproduse din fonta, otel si derivate ale acestora. O cantitate apreciabila de produse siderurgice este exportata pe toate continentele, inregistrand in permanenta o balanta comerciala pozitiva.
    Din punct de vedere structural sectorul de productie dispune de 7 combinate siderurgice integrate, 5 intreprinderi producatoare de tevi laminate, 3 intreprinderi producatoare de tevi sudate, 14 intreprinderi producatoare de laminate diverse, doua combinate siderurgice producatoare de fonta si piese turnate, un combinat siderurgic producator de feroaliaje si o intreprindere producatoare de piese turnate.
    Din punct de vedere geografic intreprinderile sunt raspandite in toate regiunile tarii, cele mai importante aglomerari siderurgice fiind in zonele Hunedoara, Galati, Targoviste si Caras-Severin.
    Date fiind ponderea activitatii siderurgice in ansamblul industriei romanesti, precum si locul important pe care il ocupa in productia si piata Europei, adiacent Acordului de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana, incheiat in anul 1993, a fost semnat si documentul privind evolutia relatiilor dintre siderurgia romaneasca si cea a tarilor U.E. (Protocolul nr. 2 CECO) in vederea atingerii tintelor de integrare.
    De asemenea, Decizia Consiliului U.E. din 6 decembrie 1999/852/CE privind principiile, prioritatile, obiectivele intermediare si conditiile de parteneriat pentru aderarea Romaniei precizeaza: "adoptarea unui plan de restructurare a siderurgiei in conformitate cu exigentele Uniunii Europene", iar in capitolul "Obiective pe termen mediu": "implementarea programului de restructurare a siderurgiei".
    In aceste conditii a fost intocmita prezenta lucrare, structurata in 5 volume distincte:
    - vol. 1 - Evolutia si situatia actuala a industriei siderurgice din Romania;
    - vol. 2 - Analiza de piata pentru produsele siderurgice romanesti;
    - vol. 3 - Scenarii de restructurare industriala;
    - vol. 4 - Scenarii de restructurare financiara, inclusiv viabilitatea intreprinderilor si a sectorului;
    - vol. 5 - Scenarii de restructurare sociala.
    In lucrare este abordata problematica generala a intreprinderilor din siderurgie, accentul fiind pus pe marii producatori de otel si produse siderurgice lungi, plate si tevi, care au o pondere de circa 95% din productia de otel a tarii si circa 85% din totalul livrarilor de produse siderurgice pe piata interna si la export.
    Scopul lucrarii este de a stabili cadrul general al procesului de restructurare, in concordanta cu criteriile de performanta practicate in U.E.

    2. Piata produselor siderurgice
    2.1. Situatia actuala
    Piata otelului reprezinta una dintre cele mai active piete din lume, complexitatea si volumul ei imens determinand mutatii deosebite in structura comertului mondial.
    Siguranta unei industrii siderurgice puternice poate fi garantata in primul rand de piata interna si de competitivitatea produselor.
    Consumul intern de metal reprezinta, de asemenea, o componenta a dezvoltarii economice, a ritmului investitiilor, in general, a evolutiei PIB.

    Tabelul nr. 1

    EVOLUTIA PIB SI DINAMICA PRODUCTIEI DE OTEL SI A CONSUMULUI INTERN
____________________________________________________________________________
       Indicatorul           1990   1992   1995   1997   2000    2005   2010
____________________________________________________________________________
PIB% fata de anul precedent  -5,6   -8,8   +7,1   -6,6   +1,3   +4,5   +5,3
Productia de otel, milioane   9,1    5,0    6,4    6,4    4,5    6,58   7,25
tone/an
Consumul intern, milioane     5,9    2,5    3,2    3,3    2,2    3,3    4,8
tone/an
____________________________________________________________________________

    Daca in anul 1989 siderurgia romaneasca dispunea de o capacitate de circa 18 milioane tone otel/an si de o productie echivalenta de 13,4 milioane tone otel/an, incepand cu anul 1990 productia de otel a intrat intr-un declin accentuat datorita scaderii cererii interne de metal.
    Prin liberalizarea totala a exporturilor pe piata comunitara, ca urmare a prevederilor Acordului de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana si in mod specific a prevederilor Protocolului nr. 2 CECO, a avut loc o orientare a exporturilor de produse siderurgice romanesti in aceasta zona.
    In prezent piata interna absoarbe circa 45% din productie, iar restul de 55% este livrat pietei externe. Exportul in tarile Uniunii Europene reprezinta circa 50% din totalul exportului de produse siderurgice.
    2.2. Prognoza pietei otelului
    Prognoza pietei a fost fundamentata pe datele generale privind evolutia economica, inscrise in Programul de guvernare pe perioada 2001 - 2004, pe analizele privind evolutia PIB pana la orizontul anului 2010 (o crestere anuala medie de circa +5%) si pe rezultatele sondajelor de piata efectuate la consumatorii de metal din tara.
    Pentru piata externa, pornindu-se de la realitatile dure ale concurentei pe piata globalizata, se preconizeaza consolidarea segmentului de piata detinut in prezent, circa 2 milioane tone/an. Se precizeaza ca in conditiile unor conjuncturi favorabile siderurgia romaneasca are rezervele de capacitate necesare pentru satisfacerea unor cerinte sporite ale pietei externe.
    Pentru flexibilitate au fost luate in considerare doua scenarii de evolutii ale pietei: pesimist si optimist, in concordanta cu variatiile ciclice ale pietei otelului, de multe ori imprevizibile. In tabelul nr. 2 se prezinta sintetic prognoza realizata in conditiile descrise.

    Tabelul nr. 2
    U.M. = mii tone
______________________________________________________________
   Prognoza pentru livrarile pe piata interna si la export
______________________________________________________________
       Produsul                  Pesimist         Optimist
                              ________________________________
                               2005   2010       2005    2010
______________________________________________________________
Total produse plate           2.570   2.985     2.800   3.400
Total produse lungi           1.490   1.825     1.700   2.200
Tevi sudate                     205     245       230     300
Tevi fara sudura                395     445       430     515
Total produse siderurgice     4.660   5.490     5.160   6.615
______________________________________________________________

    Se precizeaza ca in tabelul de mai sus sunt prezentate nivelurile prognozate pentru produsele siderurgice, date care stau la baza fundamentarii programului de restructurare tehnologica si de modernizare a capacitatilor de elaborare a otelului si de laminare.
    Din punct de vedere structural produsele cu prelucrare avansata vor cunoaste o crestere semnificativa in raport cu produsele siderurgice clasice, in acord direct cu cerintele pietei; tevile din otel vor avea o crestere peste media produselor laminate, avand in vedere prelucrabilitatea lor avansata, dar si prognozele favorabile de piata, in corelare cu revitalizarea industriilor energetice (petroliere, gaze etc.) romanesti si straine. Pe plan extern se are in vedere consolidarea pietelor actuale, iar nivelul relativ constant al exportului va fi reprezentat, de asemenea, de produse cu valoare adaugata mare, in raport direct cu exigentele pietei externe.
    Prognozele privind productia de otel, respectiv de laminate, pentru anii 2005 si 2010 (anexele nr. 2 si 3) tin seama de elementele de piata prezentate mai sus.

    3. Restructurarea industriala
    3.1. Stadiul procesului de restructurare industriala
    Actiunile de restructurare si lucrarile de modernizare realizate pana in prezent (tabelul nr. 3) au condus la diminuarea consumurilor specifice, cresterea productivitatii muncii, competitivitatii produselor siderurgice si la imbunatatirea conditiilor de mediu ale zonelor adiacente.
    Desi s-au cheltuit fonduri insumand circa 570 milioane dolari S.U.A. (350 milioane dolari S.U.A. la SIDEX - S.A. Galati si 220 milioane dolari S.U.A. la celelalte intreprinderi siderurgice), la nici o intreprindere procesul de modernizare nu este finalizat.
    Alocarea resurselor s-a realizat din surse proprii, credite bancare interne si externe si prin garantii guvernamentale.

    Tabelul nr. 3

                              PRINCIPALELE INVESTITII
                                   1993 - 2000

_______________________________________________________________________________
 SIDEX - S.A. Galati           Insuflarea prafului de carbune la furnalele
                               3, 4 si 5
                               Modernizarea otelariei nr. 1, inclusiv turnarea
                               continua
                               Modernizarea laminorului de benzi la cald:
                               - cuptorul de reincalzire nr. 5
                               - laminorul finisor
                               Modernizarea instalatiei de galvanizare
 SIDERCA - S.A. Calarasi       Modernizarea otelariei electrice si a turnarii
                               continue;
                               Instalatie automata pentru taierea, marcarea si
                               controlul calitatii sinelor.
 COS - S.A. Targoviste         Modernizarea a doua cuptoare electrice;
                               Instalatii de tratare a otelului lichid;
                               Instalatie de turnare continua a otelului.
 SIDERURGICA - S.A. Hunedoara  Modernizarea otelariei nr. 2 (partial);
                               Turnarea continua a otelului.
 COMBINATUL SIDERURGIC - S.A.  Cuptor electric si turnare continua (in montaj);
 Resita
 ZIMTUB - S.A. Zimnicea        Instalatie de zincare pentru tevi sudate.
 SILCOTUB - S.A. Zalau         Laminor reductor
                               Filetare conducte tubaj
 REPUBLICA - S.A. Bucuresti    Filetare tevi foraj si tubaj - modernizari
                               Instalatii de incercari nedistructive
 ARTROM - S.A. Slatina         Modernizarea laminorului de tevi
 INDUSTRIA SARMEI - S.A.       Modernizare cuptor electric
 Campia Turzii
 PETROTUB - S.A. Roman         Modernizare filetaj 6" si 16"
 TEPRO - S.A. Iasi             Modernizare linie diametru 220 mm
 DUCTIL - S.A. Buzau           Fabrica de pulberi feroase
 METALURGICA - S.A. Aiud       Modernizare flux piese turnate
 METALURGICA - S.A. Vlahita    Modernizarea furnalului nr. 2
_______________________________________________________________________________
 TOTAL INVESTITII: 570 milioane dolari S.U.A.
_______________________________________________________________________________
    Au fost oprite, de asemenea, capacitati uzate fizic si moral atat din sectorul primar, cat si capacitati de prelucrare (tabelul nr. 4).
    In consecinta, evolutia personalului a avut un curs descendent, asa cum este prezentat in figura 1.
    In prezent sunt necesare o accelerare a procesului de restructurare industriala in corelare cu restructurarea organizatorica si manageriala (de asemenea, intarziate) si abordarea unei noi orientari constructive in ceea ce priveste restructurarea sociala.

    Tabelul nr. 4

                   PRINCIPALELE CAPACITATI DE PRODUCTIE OPRITE

________________________________________________________________________________
    Uzina            Intreprinderea   Denumirea capacitatilor oprite Capacitatea
 (Sectorul)                                                          mii tone/an
________________________________________________________________________________
Uzina de      SIDEX - S.A. Galati      Bateriile nr. 7 - 8               1.700
cocsificare                            Instalatii de stingere uscata     1.700
                                       nr. 3 si 4
              COMBINATUL SIDERURGIC    Bateriile nr. 1, 2, 3, 4            650
              - S.A. Resita
              SIDERCA - S.A. Calarasi  Bateria nr. 1                       850
              SIDERURGICA - S.A.       Bateriile nr. 1, 2, 3, 4          1.000
              Hunedoara
              SIDERMET - S.A. Calan    Bateriile nr. 1 si 2                500
Fabrica de    SIDEX - S.A. Galati      2 benzi de aglomerare
aglomerare    COMBINATUL SIDERURGIC    Intreg fluxul
              - S.A. Resita
              SIDERURGICA - S.A.       Intreg fluxul
              Hunedoara
Furnale       SIDERURGICA - S.A.       Furnalele nr. 4, 5, 6, 7, 8, 9    3.200
              Hunedoara
              SIDEX - S.A. Galati      Furnalele nr. 1, 6                3.300
              SIDERMET - S.A. Calan    Furnalele nr. 2, 3, 4               870
              COMBINATUL SIDERURGIC    Furnalele nr. 1, 2                  800
              - S.A. Resita
Otelarii      SIDERURGICA - S.A.       2 otelarii                        3.300
Siemens       Hunedoara
Martin        COMBINATUL SIDERURGIC    1 otelarie                        1.050
              - S.A. Resita
              GAVAZZI STEEL - S.A.     1 otelarie                          120
              Otelu Rosu
Otelarii      SIDEX - S.A. Galati      2 cuptoare                          120
electrice     SIDERURGICA - S.A.       1 cuptor                            150
              Hunedoara
              COS - S.A. Targoviste    7 cuptoare                          550
              INDUSTRIA SARMEI - S.A.  3 cuptoare                          230
              Campia Turzii
              SIDERCA - S.A. Calarasi  1 cuptor                            140
Otelarii cu   SIDEX - S.A. Galati      OLD2 (3 convertizoare)            3.000
convertizoare                          OLD3 (1 convertizor)              1.200
Laminor       SIDERURGICA - S.A.       Laminor blumuri 1.000 si 1.300    3.700
blumuri       Hunedoara
Laminor       SILCOTUB - S.A. Zalau    Laminor sarma                       280
profile       PROMET - S.A. Beclean    Laminor sarma                       280
              DUCTIL - S.A. Bacau      Laminor sarma                       280
              SIDERURGICA - S.A.       Laminor sarma nr. 1 si 2            600
              Hunedoara
Laminor       SIDERCA - S.A. Calarasi  Laminorul nr. 1                     300
profile       COMBINATUL SIDERURGIC    Laminorul nr. 1                      80
mijlocii      - S.A. Resita
si usoare     LAMINORUL - S.A. Braila  Laminorul nr. 2                      80
              GRIVITA - S.A. Bucuresti Laminorul nr. 1                      50
Laminor benzi INTFOR - S.A. Galati     Laminoarele nr. 1, 2, 3, 4          170
la cald       TEPRO - S.A. Iasi        LBC                                 450
Laminor tevi  REPUBLICA - S.A.         Stossbank                            70
fara sudura   Bucuresti                Laminorul 6"                         90
              PETROTUB - S.A. Roman    Stossbank                            90
                                       Laminorul 6"                        100
Laminor       SIDEX - S.A. Galati      Slebing                           1.700
slebing
Laminor de    TEPRO - S.A. Iasi        LBR                                  60
benzi la rece
Laminor de    TEPRO - S.A. Iasi        Laminor tevi                        120
tevi sudate
________________________________________________________________________________

                Figura 1 - Evolutia fortei de munca in siderurgie

    Figura 1 - Evolutia fortei de munca in siderurgie - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 206 din 27 martie 2002, la pagina 14.

    3.2. Restructurarea industriala in domeniul produselor lungi
    Analiza pietei arata ca la nivelul anilor 2005 si 2010, conform scenariului optimist, se pot livra circa 1,7 milioane tone si, respectiv, circa 2,2 milioane tone, fata de 1,04 milioane tone produse lungi realizate in anul 2000. Pe plan mondial produsele lungi se realizeaza de regula in module integrate ce cuprind in principal urmatoarele instalatii:
    - cuptor electric de mare productivitate; - turnare continua;
    - instalatie de metalurgie in oala; - laminoare continue de mare productivitate.
    Productivitatea unui astfel de modul este de circa 600 - 800 mii t/an produse siderurgice, in functie de capacitatea utilajului principal (cuptor electric) si de generatia (perioada) in care a fost construit. Materia prima de baza este fierul vechi, consumurile energetice si de materiale conducand, in conditiile unor structuri organizatorice adecvate, la performante de calitate, productivitate si financiare deosebite. Din aceste motive tinta tuturor programelor de modernizare pentru intreprinderile fabricante de produse lungi din Romania este atingerea unor performante asemanatoare.
    Analiza efectuata asupra pietei si nivelului tehnologic actual pentru fiecare uzina permite formularea unor recomandari generale cu privire la configuratia sectorului dupa restructurare:
    a) specializarea activitatii fiecarei uzine (pentru evitarea pe cat posibil a concurentei interne) si focalizarea eforturilor pentru mentinerea pietei interne si pentru pastrarea si dezvoltarea sectorului de piata externa. Astfel se recomanda urmatoarele:
    - productia de oteluri aliate si oteluri speciale la COS - S.A. Targoviste;
    - productia de profile grele, mijlocii si usoare la SIDERURGICA - S.A. Hunedoara;
    - sina si material marunt de cale ferata la SIDERCA - S.A. Calarasi;
    - sarma laminata la INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii;
    - profile speciale, inclusiv miniere la GAVAZZI STEEL - S.A. Otelu Rosu;
    - tagle pentru tevi si profile grele la COMBINATUL SIDERURGIC - S.A. Resita;
    - tagle pentru tevi si relaminare la SIDEX - S.A. Galati;
    b) schimbul de semifabricate intre intreprinderi.
    Se apreciaza ca dupa modernizare SIDEX - S.A. Galati, COMBINATUL SIDERURGIC - S.A. Resita si SIDERCA - S.A. Calarasi, in anumite scenarii de piata, pot realiza un surplus de semifabricate (tagle relaminare si tagle tevi) care sa fie livrate pentru laminare la INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii, SIDERURGICA - S.A. Hunedoara si la laminoarele independente de profile si tevi;
    c) investitii necesare
    In situatia in care procesul de privatizare va intarzia din diferite motive, demararea procesului de restructurare cu componenta investitionala are in vedere combinatele SIDERURGICA - S.A. Hunedoara, SIDERCA - S.A. Calarasi, COS - S.A. Targoviste si INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii, in care actionarul principal este statul. In anexele nr. 4 - 8 sunt prezentate programele de investitii propuse pentru fiecare combinat siderurgic, inclusiv programul de mediu.
    Sintetic in tabelul nr. 5 sunt prezentate costurile investitionale necesare realizarii programelor prezentate in aceste anexe.

    Tabelul nr. 5

                           COSTURILE INVESTITIONALE
                       in subsectorul produselor lungi

                                                  - mii dolari S.U.A. -
_______________________________________________________________________
Nr.                                      Efortul financiar
crt.       Intreprinderea           _________________________   Total
                                    Termen mediu  Termen lung
                                       < 2005        > 2005
_______________________________________________________________________
  1. SIDERURGICA - S.A. Hunedoara       68.000       40.000    108.000
  2. COS - S.A. Targoviste              55.000       10.000     65.000
  3. INDUSTRIA SARMEI - S.A.
     Campia Turzii                      73.000       12.000     85.000
  4. SIDERCA - S.A. Calarasi            50.000       51.000    101.000
  5. SIDEX - S.A. Galati - Uzina de
     produse lungi                      35.000          -       35.000
_______________________________________________________________________
     TOTAL:                            281.000      113.000    394.000
_______________________________________________________________________

    Sursele de finantare a programelor de investitii vor fi asigurate de investitori. In cazul in care privatizarea va intarzia, se vor putea acorda garantii guvernamentale in conditiile prevazute de reglementarile in vigoare, urmand ca acestea sa fie preluate pentru rambursare de viitorul proprietar.
    Capacitatile de productie aflate in functiune dupa finalizarea programului investitional sunt prezentate in tabelul nr. 6.

    Tabelul nr. 6

                                  CAPACITATI
           pentru productia de otel in subsectorul produse lungi
                       - Dupa finalizarea modernizarilor -

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Intreprinderea
    B - Capacitati in functiune (mii tone) 1989 - 1993
    C - Capacitati oprite (mii tone) 1992 - 2001
    D - Capacitati finale (mii tone) 2005 - 2010
    E - Cresteri sau reduceri de capacitati (mii tone)
________________________________________________________________________________
Nr.      A           Denumirea        B     C     D       Observatii         E
crt.                capacitatii
________________________________________________________________________________
  1. SIDERURGICA Otelaria electrica   230   130   100  Din care un          -130
     - S.A.      nr. 1                                 cuptor electric
     Hunedoara   Otelaria electrica   400         800  de 100 t/sarja       +400
                 nr. 2
                 Otelaria Siemens   3.300 3.300    -                      -3.300
                 Martin
________________________________________________________________________________
  2. COS - S.A.  Otelaria electrica    60    20    40  Doua cuptoare de      -20
     Targoviste  nr. 1                                 70 t/sarja
                 Otelaria electrica 1.000   500   650  modernizate          -350
                 nr. 2
________________________________________________________________________________
  3. INDUSTRIA   Otelaria electrica   500   500   400 Un cuptor electric    -100
     SARMEI -                                         de 85 t/sarja
     S.A. Campia
     Turzii
________________________________________________________________________________
  4. SIDERCA -   Otelaria electrica   400   400   400 Un cuptor electric  +/-0,0
     S.A.                                             de 85 t/sarja
     Calarasi
________________________________________________________________________________
  5. COMBINATUL  Otelaria electrica   -     -     450 Un cuptor electric    +450
     SIDERURGIC                                       de 100 t/sarja
     - S.A.      Otelaria Siemens   1.050 1.050    -                      -1.050
     Resita      Martin
________________________________________________________________________________
  6. GAVAZZI     Otelaria electrica   500   200   300 In functie de         -200
     STEEL -                                          programul ce va fi
     S.A. Otelu  Otelaria Siemens                     adoptat de
     Rosu        Martin                50    50    -  proprietar             -50
________________________________________________________________________________
     TOTAL:                         7.490 6.150 3.140                     -4.350
________________________________________________________________________________

    NOTA:
    Datele din tabel se refera numai la capacitatile modernizate.

    3.3. Restructurarea industriala in domeniul tevilor
    Tevile reprezinta o parte insemnata din productia de produse siderurgice cu prelucrare avansata, pretul de livrare a acestor produse fiind cel putin dublu fata de orice produs siderurgic clasic.
    Siderurgia romaneasca dispune de un potential de fabricatie de material tubular foarte important, restructurarea si modernizarea intreprinderilor componente conducand la obtinerea unor produse performante, Romania putand deveni astfel unul dintre principalii producatori de tevi din Europa.
    Industria romaneasca de tevi este alcatuita in principal din doua subsectoare distincte:
    - tevi fara sudura (tevi laminate);
    - tevi sudate.
    In primul subsector al tevilor laminate sunt cuprinse urmatoarele intreprinderi:
    - PETROTUB - S.A. Roman;
    - SILCOTUB - S.A. Zalau;
    - ARTROM - S.A. Slatina;
    - REPUBLICA - S.A. Bucuresti (inclusiv TUBINOX - S.A. Bucuresti).
    In subsectorul tevilor sudate sunt cuprinse:
    - TEPRO - S.A. Iasi;
    - HELITUBE - S.A. Bucuresti;
    - ZIMTUB - S.A. Zimnicea;
    - Sectia de tevi sudate din cadrul SIDEX - S.A. Galati.
    Desi produsul final este asemanator, se face precizarea ca, din punct de vedere al materiei prime utilizate, al liniilor de fabricatie si al domeniului de utilizare, cele doua tipuri de produse tubulare sunt distincte.
    Evolutia acestui subsector industrial se inscrie in general in evolutia sectorului siderurgic romanesc, perioada anilor 1992 - 1993 si 1997 - 1999 marcand importante scaderi ale productiei.
    Principalele cauze ale acestei situatii au fost:
    - restrangerea pietei de desfacere, inclusiv datorita crizelor manifestate pe pietele regionale;
    - performante tehnologice modeste ale producatorilor romani in raport cu competitorii internationali.
    Din punct de vedere al materiei prime subsectorul de tevi din Romania este un "client" al sectorului siderurgic. Pe plan extern marii producatori de referinta realizeaza produsele tubulare in intreprinderi integrate cu otelariile producatoare de semifabricate specifice (tagle tevi si banda de otel).
    Incepand cu anul 2000 si mai ales in anul 2001, ca urmare a cresterii pretului titeiului si al gazelor se constata o ameliorare a cererii de produse tubulare pe fondul relansarii investitiilor in acest domeniu (in marile zone petroliere ale lumii).
    Programul de restructurare industriala in subsectorul tevilor vizeaza in primul rand retehnologizarea fluxurilor tehnologice si urmareste eficientizarea in continuare a activitatii economice prin cresterea productivitatii muncii, reducerea consumurilor energetice si de materiale, precum si imbunatatirea calitatii produsului la nivel european.
    Costurile investitionale necesare subsectorului de tevi sunt prezentate in tabelul nr. 7.

    Tabelul nr. 7

                            COSTURILE INVESTITIONALE
                             in subsectorul de tevi

                                             - mii dolari S.U.A. -
__________________________________________________________________
Nr.                                Efortul financiar
crt.      Intreprinderea        __________________________  Total
                                Termen mediu  Termen lung
                                    < 2005       > 2005
__________________________________________________________________
  1. PETROTUB - S.A. Roman          88.000        7.000    95.000
  2. REPUBLICA - S.A. Bucuresti     10.000          -      10.000
  3. TEPRO - S.A. Iasi               7.000          -       7.000
  4. HELITUBE - S.A. Bucuresti       3.000          -       3.000
  5. SIDEX - S.A. Galati            15.000          -      15.000
__________________________________________________________________
     TOTAL:                        123.000        7.000   130.000
__________________________________________________________________

    Masurile strategice ce se propun pentru cresterea performantei activitatilor in sectorul tevilor sudate sunt urmatoarele:
    - demararea urgenta a procesului de restructurare organizatorica si investitionala;
    - diversificarea fabricatiei prin asimilarea in structura de productie a tehnologiilor de acoperire, protectie si ambalare a tevilor;
    - stabilirea unor relatii de parteneriat pentru piata comerciala intre SIDEX - S.A. Galati si producatorii de tevi, in vederea imbunatatirii livrarilor de banda laminata la cald, pe baza de avantaj reciproc si in conditii de piata.
    3.4. Restructurarea industriala in domeniul produselor plate
    SIDEX - S.A. Galati este practic unicul producator de produse plate din Romania.
    Proiectat pentru o capacitate de circa 10 milioane tone otel/an, in prezent SIDEX - S.A. Galati are in functiune o capacitate de circa 5,5 milioane tone/an pentru fabricatia de produse plate (in principal) si semifabricate pentru relaminare (produse lungi).
    Subsectorul de produse lungi a fost analizat in cap. 3.2, in continuare atentia fiind indreptata spre productia de baza, care este fabricatia de produse plate.
    Evolutiile SIDEX - S.A. Galati in perioada 1990 - 2001 au fost marcate in principal de urmatoarele aspecte:
    - scaderea productiei de la 7 - 8 milioane tone/an la circa 3,5 - 4 milioane tone otel lichid/an;
    - scoaterea din fluxul de productie, ca urmare a unor avarii tehnologice, a unor utilaje si capacitati performante, cum sunt bateria de cocsificare nr. 7 si furnalul nr. 6;
    - modernizarea furnalelor nr. 3, 4, 5 prin introducerea insuflarii prafului de carbune;
    - modernizarea otelariei OLD1 prin introducerea insuflarii combinate si automatizarea proceselor;
    - punerea in functiune a masinii de turnare continua nr. 4 - modernizata;
    - modernizarea laminorului de banda la cald (cuptor de incalzire, tren finisor, rulor) la nivelul performantelor mondiale;
    - modernizarea liniei de zincare;
    - scoaterea practic din functiune a fluxului OLD2 turnare lingou - slebing cu o capacitate de circa 3 milioane tone/an;
    - inchiderea otelariei electrice;
    - uzura avansata a sectorului de laminoare de tabla groasa si a sectorului de banda laminata la rece, care practic in aceasta perioada nu au beneficiat de lucrari de modernizare importante.
    In aceste conditii principalele directii ale programului de dezvoltare, convenite in cadrul negocierilor de privatizare cu noul proprietar, pentru perioada urmatoare sunt:
    - modernizarea bateriilor de cocsificare nr. 2 si 5;
    - modernizarea furnalelor nr. 3 si 5;
    - finalizarea programului investitional la otelaria nr. 1 cu turnare continua;
    - modernizarea laminoarelor de tabla groasa, cu prioritate a laminorului nr. 2;
    - continuarea modernizarilor la laminorul de banda la cald pentru finalizarea intregului flux;
    - modernizarea fluxului de laminare la rece: decapare, laminoare tandem, ajustaj;
    - continuarea programului de ecologizare;
    - instalarea unei noi linii de galvanizare.
    Se mentioneaza ca investitiile sunt de circa 251 milioane dolari S.U.A., incluzand si proiectele de mediu, pana in anul 2005.

    4. Restructurarea financiara
    Evolutia pietei interne a otelului, conjunctura externa nefavorabila si nivelul de competitivitate al intreprinderilor au condus la o situatie financiara dificila. Majoritatea intreprinderilor prezinta un rezultat brut de exploatare (RBE) aproape de zero sau negativ, in timp ce nivelul acestui indicator de viabilitate este in U.E. cuprins intre 10 - 13,5% .
    In tabelul nr. 8 sunt prezentate valorile RBE pentru intreprinderile cu capital de stat din siderurgie.

    Tabelul nr. 8

                        REZULTATUL BRUT DIN EXPLOATARE (RBE)
______________________________________________________________________________
                        Coeficientul RBE   Coeficientul RBE estimat  Criteriul
   Intreprinderea       (din bilanturi)    de consultantul PHARE        U.E.
                        ____________________________________________
                        1997   1998   1999          1998
______________________________________________________________________________
COS - S.A. Targoviste   9,9%   0,9%   9,5%          0,9%                > 10%
INDUSTRIA SARMEI - S.A.
Campia Turzii           0,0%   2,1%   0,0%          2,0%                > 10%
SIDERURGICA - S.A.
Hunedoara               6,9% -11,8% -22,2%        -18,9%              > 13,5%
_____________________________________________________________________________

    Valoarea ajutoarelor din trecut, acordate direct intreprinderilor incepand cu anul 1993, este prezentata in tabelul nr. 9.

    Tabelul nr. 9

                             AJUTOARELE DIN TRECUT

                                               - milioane dolari S.U.A. -
____________________________________________________________________________
Nr.    Intreprinderea       1993  1994  1995  1996  1997  1998  1999  TOTAL
crt.
____________________________________________________________________________
  1. SIDERURGICA - S.A.                  8,7   6,0   5,8  13,4         33,9
     Hunedoara
  2. COS - S.A. Targoviste         1,8   5,0  12,7   7,4               26,9
  3. INDUSTRIA SARMEI                   16,2   3,2  0,05   4,5        23,95
      - S.A. Campia Turzii
  4. SIDERCA - S.A.          8,1   9,5   6,9   6,0   1,3   1,0   1,2   34,0
     Calarasi
____________________________________________________________________________
     TOTAL:                  8,1  11,3  36,8  27,9 14,55  18,9   1,2 118,75
____________________________________________________________________________

    Datorita activitatii necorespunzatoare (determinata de conjunctura nefavorabila a pietei interne si externe, de nivelul tehnologic scazut si de numarul de personal ridicat), majoritatea intreprinderilor inregistreaza importante datorii.
    Pentru redresarea situatiei si cresterea performantei la nivelul intreprinderilor din U.E., alaturi de masurile de restructurare organizatorice, tehnologice si sociale sunt necesare si masuri de restructurare financiara.
    Restructurarea financiara se focalizeaza pe ajutoarele din trecut, in valoare de 118,75 milioane dolari S.U.A. (tabelul nr. 9), precum si pe alte masuri financiare care se vor lua de la caz la caz si vor fi aprobate prin acte normative.
    Pentru subsectorul de produse plate, ca urmare a privatizarii SIDEX - S.A. Galati, masurile financiare aprobate deja de Guvernul Romaniei sunt stipulate in cadrul contractului de privatizare si fac obiectul unor acte normative speciale (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 119/2001, completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/2001).
    Precizam ca masurile de restructurare financiara, in mod practic, se pot realiza inainte sau ocazionat de procesul de privatizare.
    Restructurarea financiara reprezinta elementul decisiv in realizarea celorlalte concepte strategice ale programului de restructurare a siderurgiei romanesti.
    Demararea actiunii de restructurare financiara in siderurgie contribuie, de asemenea, la efortul general de deblocare economico-financiara si la pozitionarea intreprinderilor siderurgice intr-o situatie mult mai atractiva privind procesul de privatizare.
    In cazul in care intervine procesul de privatizare, creditele si costurile aferente pot fi negociate pentru preluarea lor de catre investitor.

    5. Restructurarea sociala
    In anul 1990 in industria siderurgica erau angajate circa 150.000 de persoane. Pe parcursul anilor 1990 - 2000 numarul celor cuprinsi in sector a scazut progresiv, astfel incat la nivelul anului 2000 a ajuns la circa 77.000 de persoane.
    La elaborarea lucrarii s-a tinut seama de particularitatile si de specificul perioadei traversate in ultimii 12 ani, si anume:
    - rata ridicata a somajului, datorita disponibilizarilor cu plati compensatorii si fara crearea de noi locuri de munca;
    - restructurarea intr-un ritm lent a intreprinderilor, acestea ingloband in majoritatea cazurilor activitati auxiliare, nespecifice activitatilor metalurgice;
    - amplasamentul intreprinderilor metalurgice in zone cu specific monoindustrial, din acest motiv restructurarea desfasurandu-se lent si cu efecte foarte greu de suportat;
    - angajatii din industria metalurgica reprezinta o forta de munca cu o calificare specifica sau necalificata si cu o mentalitate care face dificil procesul de adaptare la alte meserii;
    - forta de munca din intreprinderile metalurgice este concentrata in orase de tip industrial in care utilitatile importante sunt asigurate de catre uzina.
    Pornindu-se de la evolutiile si realitatile prezentate, sunt fundamentate scenariile privind restructurarea sociala in siderurgie (tabelul nr. 10).
    Abordarea se face la nivelul intregului sector, indiferent de forma de proprietate, motiv pentru care in acest volum se regasesc in cadrul scenariilor de restructurare inclusiv intreprinderi cu capital privat.
    Scenariile de restructurare sociala se fundamenteaza pe experienta acumulata in restructurarea siderurgiilor din tarile U.E. si au ca tinta crearea de noi locuri de munca si transformarea localitatilor siderurgice in zone de dezvoltare durabila.
    Programul de restructurare sociala propune metodologii concrete de creare de noi locuri de munca prin actiunea coerenta a factorilor implicati: conducerea intreprinderilor, sindicate, administratie publica locala, Guvern, organisme internationale.

    Tabelul nr. 10

                            SITUATIA ACTUALA
         a personalului si evolutia acestuia in 2005 - 2010
________________________________________________________________________________
  Intreprinderea Forta de         2005             2010           delta 2010
                 munca la  _____________________________________________________
                 31        Pesimist Optimist Pesimist Optimist Pesimist Optimist
                 decembrie
                 2000
________________________________________________________________________________
SIDEX - S.A.
Galati*)            27.800   23.800   23.800   17.000   17.000  -10.800  -10.800
SIDERURGICA -
S.A. Hunedoara       8.634    5.300    5.700    4.500    4.850   -4.134   -3.784
COS - S.A.
Targoviste           5.697    5.600    5.600    5.200    5.200     -497     -497
INDUSTRIA SARMEI
- S.A. Campia
Turzii               5.866    4.500    4.800    4.500    4.500   -1.366   -1.366
COMBINATUL
SIDERURGIC -
S.A. Resita          3.912    3.700    3.700    3.500    3.500     -412     -412
GAVAZZI STEEL -
S.A. Otelu Rosu      3.032    2.700    2.700    2.500    2.500     -532     -532
SIDERMET - S.A.
Calan                  578      850      850      850      850     +272     +272
Producatorii de
tevi                10.813    8.500    8.800    7.600    8.000   -3.213   -2.813
Producatorii de
produse lungi
si altii            10.468    8.400    8.900    8.000    8.450   -2.468   -2.018
________________________________________________________________________________
TOTAL:              76.800   63.350   64.850   53.650   54.850  -23.150  -21.950
________________________________________________________________________________
    *) In baza contractului de negociere referitor la privatizarea SIDEX - S.A. Galati, investitorul a prevazut pentru perioada 2001 - 2005 mentinerea numarului de salariati, reducerea de personal urmand sa se realizeze exclusiv pe cale naturala (se apreciaza o diminuare in perioada 2001 - 2005 a unui numar de 4.000 de persoane pe cale naturala).

    De asemenea, pentru perioada 2005 - 2010 evolutia personalului la SIDEX - S.A. Galati va fi determinata de decizia investitorului in cadrul politicii sale sociale.
    Costul restructurarii sociale este estimat la circa 135 milioane dolari S.U.A., din care:
    1. 5 milioane dolari S.U.A. pentru masuri pasive (fond de somaj si plati compensatorii):
    - Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
    2. 55 milioane dolari S.U.A. pentru masuri active (reconversie profesionala si alternativa sociala):
    - FONDMET/UNIRMET/CRPM: 5 milioane dolari S.U.A.;
    - Programul RICOP: 40 milioane dolari S.U.A.;
    - Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale: 10 milioane dolari S.U.A.;
    3. 75 milioane dolari S.U.A. pentru crearea de noi locuri de munca:
    - alte surse guvernamentale: 25 milioane dolari S.U.A.;
    - Programul RICOP: 20 milioane dolari S.U.A.;
    - investitori strategici: 15 milioane dolari S.U.A.;
    - alte surse externe: 15 milioane dolari S.U.A.
    Costul restructurarii sociale de 135 milioane dolari S.U.A. include si restructurarea sociala de la SIDEX S.A. Galati din etapa 2006 - 2010, evaluata la circa 11.000 de persoane.

    6. Viabilitatea intreprinderilor
    Programul de restructurare in ansamblul sau, avand ca element de baza evaluarea pietei pentru produsele siderurgice romanesti in cele doua scenarii, optimist si pesimist, pentru perioada 2005 - 2010, are ca obiectiv viabilizarea intreprinderilor la nivelul performantelor din Uniunea Europeana. In lucrarea in extenso, pentru fiecare intreprindere si pentru sector in ansamblul sau, sunt precizate masurile specifice de restructurare (inchideri de capacitati, modernizari, asanare financiara, restructurare de personal cu acompaniament social etc.).
    Pentru stabilirea eficientei intreprinderilor dupa restructurare s-au avut in vedere urmatoarele elemente:
    - programul de productie si vanzari la intern si export, conform prognozelor de piata (tabelul nr. 11);
    - estimarea evolutiei preturilor de vanzare pe piata interna si la export (tabelul nr. 12);
    - estimarea factorilor de productie (tabelul nr. 13) si a restructurarii sociale.
    In aceste conditii in tabelele nr. 14 si 15 se prezinta performantele economico-financiare in cele doua variante strategice prognozate.

    Tabelul nr. 11

                                  PROGNOZA
               pentru livrarile pe piata Romaniei si la export

                                                        - mii tone -
______________________________________________________________________
   Produse               Perioada de baza    Pesimist      Optimist
                         _____________________________________________
                          1998       2000   2005   2010   2005   2010
______________________________________________________________________
Table                    1.253      1.070  1.170  1.235  1.215  1.300
Rulouri laminate la cald 1.025      1.060    925  1.085  1.025  1.290
Benzi laminate la rece     389        405    375    505    440    600
Galvanizare prin imersie
la cald                     68         37     95    150    112    190
Alte acoperiri               0          0      5     10      8     20
Total produse plate      2.735      2.572  2.570  2.985  2.800  3.400
Profile grele              213        205    140    180    174    230
Profile mijlocii si
usoare                     545        298    500    590    556    660
Otel beton                 388        310    430    520    480    650
Sarma laminata             361        230    420    525    490    660
Total produse lungi      1.507      1.043  1.490  1.825  1.700  2.200
Tevi sudate                229        138    205    245    230    300
Tevi fara sudura           412        316    395    445    427    515
Total produse
siderurgice              4.883      4.069  4.660  5.490  5.160  6.615
______________________________________________________________________

    Tabelul nr. 12

                        ESTIMAREA PRETURILOR DE VANZARE

                                           - dolari S.U.A./tona -
__________________________________________________________________
        Denumirea produsului        Piata      1998   2005   2010
__________________________________________________________________
Produse lungi
Profile grele                       Interna     260    280    280
                                    Export      200    250    250
Profile mijlocii si usoare          Interna     260    280    280
                                    Export      200    250    250
Profile mijlocii si usoare (aliate) Interna     470    470    470
                                    Export      440    440    440
Bare trase la rece                  Interna     590    590    590
                                    Export      460    500    500
Sarma laminata                      Interna     230    275    275
                                    Export      200    250    250
Sarma de sudura                     Interna     600    630    630
                                    Export      500    500    500
Sarma trasa la rece                 Interna     410    440    440
                                    Export      360    380    380
Cablu de otel                       Interna     860    860    860
                                    Export      800    800    800
Sarma zincata                       Interna     425    460    460
                                    Export      400    430    430
Otel beton                          Interna     220    250    250
                                    Export      200    230    230
Tagle pentru tevi                   Interna     240    270    270
                                    Export      240    270    270
Semifabricate (blumuri si tagle)    Interna     200    220    220
                                    Export      170    170    170
Produse forjate                     Interna   1.000  1.000  1.000
                                    Export    1.500  1.500  1.500
Produse plate
Tabla groasa                        Interna     300    330    330
                                    Export      280    300    300
Tabla si banda laminata la cald     Interna     280    310    310
                                    Export      240    290    290
Tabla si banda laminata la rece     Interna     350    400    400
                                    Export      350    380    380
Tabla acoperita                     Interna     450    480    480
                                    Export      440    470    470
Tevi sudate                         Interna     480    500    500
                                    Export      480    490    490
Tabla din otel silicios             Interna     500    500    500
                                    Export      580    580    580
__________________________________________________________________

    NOTA:
    Preturile produselor siderurgice sunt fixate de piata mondiala. Diferenta dintre preturile practicate la intern si la export este determinata de costurile impuse de actul de export (transport, asigurari, comisioane etc.).

    Tabelul nr. 13

                          COSTUL FACTORILOR DE PRODUCTIE
________________________________________________________________________________
                                         Cost unitar       % cheltuieli curente,
Denumirea                             - dolari S.U.A. -      scenariul optimist
                                 _______________________________________________
                                    1998        2005      2010       2005   2010
________________________________________________________________________________
Minereuri      Otel convertizor    25,4/t      27,4/t     28,5/t     12,8   12,8
si pelete
Carbune        Otel convertizor    55,5/t      59,0/t     59,0/t     16,7   15,3
cocsificabil
Fier vechi     Otel convertizor    50/t        60/t       75/t        4,9    5,8
               Otel electric       50/t        60/t       75/t       55,0   53,0
Electricitate  Otel convertizor 0,035/kWh   0,045/kWh     0,050/kWh   5,0    5,3
               Otel electric    0,035/kWh   0,045/kWh     0,050/kWh   9,4   11,1
Oxigen         Otel electric      185/        220/          220/      1,0    1,2
                               1.000 Nm^3   1.000 Nm^3   1.000 Nm^3
Electrozi      Otel electric       2,3/kg       3,5/kg     3,5/kg     5,5    4,5
________________________________________________________________________________

    Tabelul nr. 14

                         PERFORMANTE ECONOMICO-FINANCIARE
                    dupa restructurarea industriei siderurgice

                                             - mii dolari S.U.A. -
___________________________________________________________________
                                  Scenariu pesimist
                                  _________________________________
                                   Prezent     Anul V      Anul X
____________________________________________________________________
+ Vanzari                         1.172.393   1.520.293   1.808.782
-Cheltuieli curente
(exclusiv cheltuieli de personal)   979.900   1.137.836   1.382.489
= Valoare adaugata                  192.493     382.457     426.293
-Costuri de personal                188.816     144.070     152.229
= Profit brut din exploatare          3.677     238.387     274.064
% din vanzari                          0,3%       15,7%       15,2%
-Amortizari                          21.103      92.231     113.548
% din vanzari                          1,8%        6,3%        6,3%
= Rezultatul curent de exploatare
(profit)                            -17.426     142.156     160.516
-Rezultat financiar net                   0      45.609      54.263
% din vanzari                          0,0%        3,0%        3,0%
= Profit net din exploatare         -17.426      96.547     106.252
= Profit brut                       -17.426      96.547     106.252
-Impozit pe profit                        0      24.137      26.563
= Profit net                        -17.426      72.410      79.689
% din vanzari                         -1,5%        4,8%        4,4%
____________________________________________________________________

    Tabelul nr. 15

                                              - mii dolari S.U.A. -
___________________________________________________________________
                                  Scenariu pesimist
                                  _________________________________
                                   Prezent     Anul V      Anul X
____________________________________________________________________
+ Vanzari                         1.172.393   1.692.503   2.184.466
-Cheltuieli curente
(exclusiv cheltuieli de personal)   979.900   1.257.904   1.672.899
= Valoare adaugata                  192.493     434.599     511.567
-Costuri de personal                188.816     147.092     155.542
= Profit brut din exploatare          3.677     287.507     356.025
% din vanzari                          0,3%       17,0%       16,3%
-Amortizari                          21.103     107.098     137.371
% din vanzari                          1,8%        6,3%        6,3%
= Rezultatul curent de exploatare
(profit)                            -17.426     180.409     218.654
-Rezultat financiar net                   0      50.775      65.534
% din vanzari                          0,0%        3,0%        3,0%
= Profit net din exploatare         -17.426     129.634     153.120
= Profit brut                       -17.426     129.634     153.120
-Impozit pe profit                        0      32.408      38.280
= Profit net                        -17.426      97.225     114.840
% din vanzari                         -1,5%        5,7%        5,3%
___________________________________________________________________

    Analiza datelor prezentate in tabelele nr. 14 si 15 arata ca la sfarsitul perioadei de restructurare siderurgia romaneasca in ansamblul ei devine rentabila, inregistrandu-se profituri importante, indiferent de varianta de piata, optimista sau pesimista, luata in calcul.

    7. Concluzii generale
    a) La sfarsitul restructurarii capacitatile operationale de otel ale Romaniei vor fi de 8,5 - 9,0 milioane tone/an, din care circa 5,5 milioane tone la SIDEX - S.A. Galati.
    b) Productia realizata in sectorul siderurgic va asigura necesarul pentru consumul intern si un export de circa 2,0 milioane tone/an.
    c) Dupa realizarea programelor de restructurare siderurgia romaneasca va fi la nivelul performantelor tehnico-economice europene, inregistrand un profit anual net de aproape 100 milioane dolari S.U.A./an in anul 2005.
    d) Costurile restructurarii tehnologice (modernizarii) capacitatilor de produse lungi si tevi (exclusiv SIDEX - S.A. Galati), pentru primii 5 ani, sunt apreciate la circa 354 milioane dolari S.U.A. Aceste cheltuieli, in conditiile derularii programului de restructurare in toate componentele sale, vor fi suportate de intreprinderi, cu exceptia primilor 2 ani, cand vor fi necesare garantii guvernamentale pentru credite externe.
    In situatia privatizarii acestor unitati in primii 2 ani, noul investitor isi va asuma in intregime programul investitional si costurile aferente, fara a mai fi necesare garantii din partea statului.
    e) Restructurarea financiara presupune o serie de masuri punctuale privind datoriile istorice ale societatilor comerciale.
    Cuantificarea valorica a acestora pentru fiecare unitate si a masurilor concrete de solutionare va fi facuta pe parcursul desfasurarii programului de restructurare. In cazul in care intervine procesul de privatizare, se vor aplica prevederile legale in vigoare referitoare la aceste aspecte.
    Componenta referitoare la obligatiile restante la bugetul de stat va fi solutionata de la caz la caz conform strategiei de recuperare a arieratelor proprii ale Ministerului Finantelor Publice.
    f) Restructurarea sociala are in vedere corelarea numarului de salariati cu nivelul progreselor tehnologice (modernizari) si presupune in final reducerea numarului de locuri de munca din sectorul productiv de la circa 77.000 de salariati in anul 2001 la circa 65.000 de salariati in anul 2005. Aceasta reducere urmeaza sa fie realizata corelat cu actiunea de creare de noi locuri de munca si de pensionare pe cale naturala.
    Costurile restructurarii sociale sunt estimate la circa 135 milioane dolari S.U.A., din care se apreciaza ca numai o suma de 5 milioane dolari S.U.A., necesara pentru masuri pasive, va fi alocata de statul roman.

    ANEXA 1

                   INTREPRINDERILE DIN INDUSTRIA SIDERURGICA

______________________________________________________________________________
Nr.        Denumirea intreprinderii                Caracteristica   Situatia
crt.                                                tehnologica   proprietatii
______________________________________________________________________________
  1. ISPAT SIDEX - S.A. Galati                            I             P
  2. SIDERURGICA - S.A. Hunedoara                         I             SP
  3. COS - S.A. Targoviste                                I             SP
  4. INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii                I             SP
  5. COMBINATUL SIDERURGIC - S.A. Resita                  I             P
  6. GAVAZZI STEEL - S.A. Otelu Rosu                      I             P
  7. SIDERCA - S.A. Calarasi                              I             S
  8. DUCTIL - S.A. Buzau                                  L             P
  9. GRIVITA - S.A. Bucuresti                             L             P
 10. GALFINBAND - S.A. Galati                             L             P
 11. INTFOR - S.A. Galati                                 L             P
 12. LAMDRO - S.A. Drobeta-Turnu Severin                  L             P
 13. LAMINORUL - S.A. Braila                              L             P
 14. LAMINATE - S.A. Bucuresti (Laminorul Focsani)        L             P
 15. OTELINOX - S.A. Targoviste                           L             P
 16. PROMET - S.A. Beclean                                L             P
 17. TREFO - S.A. Galati                                  L             P
 18. GRANTMETAL - S.A. Bucuresti                          L             SP
 19. CORD - S.A. Buzau                                    L             SP
 20. SARME SI CABLURI - S.A. Harsova                      L             P
 21. CABLUL ROMANESC - S.A. Ploiesti                      L             P
 22. ARTROM - S.A. Slatina                                T             P
 23. PETROTUB - S.A. Roman                                T             S
 24. REPUBLICA - S.A. Bucuresti                           T             SP
 25. SILCOTUB - S.A. Zalau                                T             P
 26. TEPRO - S.A. Iasi                                    T             SP
 27. HELITUBE - S.A. Bucuresti                            T             SP
 28. ZIMTUB - S.A. Zimnicea                               T             P
 29. TUBINOX - S.A. Bucuresti                             T             SP
 30. SIDERMET - S.A. Calan                                U             SP
 31. METALURGICA - S.A. Aiud                              U             SP
 32. METALURGICA - S.A. Vlahita                           U             S
 33. FEROM - S.A. Tulcea                                  F             P
 34. ICEM - S.A. Bucuresti                                CD            S
 35. IPROMET - S.A. Bucuresti                             CD            P
 36. IPROLAM - S.A. Bucuresti                             CD            P
 37. UZINSIDER ENG - S.A. Bucuresti                       CD            P
______________________________________________________________________________

    SP - intreprinderi de stat cuprinse in Programul PSAL
    P  - intreprinderi privatizate
    S  - intreprinderi de stat
    I  - combinat integrat
    L  - produse lungi
    T  - tevi
    U  - producatori de utilaje metalurgice
    F  - feroaliaje
    CD - cercetare-dezvoltare

    ANEXA 2

                                  DINAMICA
                productiei de otel pe intreprinderi si procedee

                                                                   - mii tone -
________________________________________________________________________________
       Intreprinderea            1989    1992   1995   1997   2000   2005   2010
________________________________________________________________________________
TOTAL INDUSTRIA SIDERURGICA     13.415  5.029  6.328  6.436  4.498  6.580  7.245
________________________________________________________________________________
SIDEX - S.A. Galati              7.663  2.906  4.141  4.602  3.456  4.300  5.300
- Otel de convertizor            7.459  2.827  4.086  4.551  3.447  4.300  5.300
- Otel electric                    204     79     55     51      9      -      -
SIDERURGICA - S.A. Hunedoara     3.220  1.063  1.002    848    305    650    725
- Otel electric                    518    304    192     72    305    650    725
- Otel Siemens Martin            2.702    759    810    776      -      -      -
COMBINATUL SIDERURGIC - S.A.
Resita                             705    131    157    159    111    300    340
- Otel Siemens Martin              705    131    157    159      -      -      -
- Otel electric                      -      -      -      -    111    300    340
GAVAZZI STEEL - S.A.
Otelu Rosu                         383    140    159    142     86    250    280
- Otel electric                    311    140    159    142     86    250    280
- Otel Siemens Martin               72      -      -      -      -      -      -
COS - S.A. Targoviste
- Otel electric                    814    410    386    326    319    410    520
INDUSTRIA SARMEI - S.A.
Campia Turzii
- Otel electric                    391    222    277    228    213    320    380
SIDERCA - S.A. Calarasi
- Otel electric                    164    135    178    112      -    350    450
Alti producatori
- Otel electric                     75     22     28     19      8      -      -
________________________________________________________________________________

    ANEXA 3

                              EVOLUTIE SI PROGNOZE
                         privind productia de laminate

                                                                   - mii tone -
________________________________________________________________________________
Nr.     Denumirea produsului      1989   1992   1995   1997   2000   2005   2010
crt.
________________________________________________________________________________
  1. Produse plate (SIDEX -
     S.A. Galati)                5.006  1.930  2.674  2.784  2.572  2.800  3.400
  2. Produse lungi               4.523  1.662  2.074  1.816  1.043  1.700  2.200
  3. Tevi
     - laminate                    824    252    331    410    316    430    515
     - sudate                      559    190    212    214    138    230    300
________________________________________________________________________________
     TOTAL:                     10.912  4.034  5.291  5.224  4.069  5.160  6.615
________________________________________________________________________________

    ANEXA 4

                              PROGRAMUL DE INVESTITII
                         la SIDERURGICA - S.A. Hunedoara

    Semnificatia coloanei A din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Valoare - milioane dolari S.U.A. -
________________________________________________________________________________
Nr.  Sectorul de    Proiectul de         Termen   A       Efecte economice
crt. productie      investitii             PIF
________________________________________________________________________________
  1. Otelaria       Modernizarea unui     2002   2,5 - Cresterea productivitatii
     electrica      cuptor electric de                 in sectorul otelurilor
     nr. 1          50 t                             - speciale si reducerea
                                                       consumurilor energetice
  2. Otelaria       Modernizarea          2002  15,0 - Reducerea consumului de
     electrica      cuptorului nr. 3 de                energie electrica cu
     nr. 2          100 t, inclusiv                    250 kWh/t
                    instalatia de                    - Reducerea consumului
                    degazare                           specific de electrozi
                                                       siderurgici cu 5 - 7 kg/t
                                                     - Reducerea gradului de
                                                       poluare a mediului
  3. Uzina          Modernizarea          2002   0,5 - Cresterea randamentului
     termoelectrica echipamentelor                     energetic
  4. Uzina          Modernizarea          2004  50,0 - Imbunatatirea
     laminoare      laminorului de                     programului sortimental
                    profile mijlocii                 - Cresterea scoaterii de
                    si usoare                          metal
                                                     - Cresterea calitatii
                                                       laminatelor
                                                     - Reducerea consumurilor
  5. Otelaria       Reconstructia cu      2005  15,0 - Cresterea capacitatii, in
     electrica      modernizare a unui                 conditii de performanta
     nr. 2          cuptor electric de                 economica, la 800 mii
                    100 t                              t/an
                                                     - Reducerea gradului de
                                                       poluare a mediului
  6. Otelaria       Masina de turnare     2006  25,0 - Atingerea unui potential
     electrica      continua pentru tagle              de 100% turnat continuu
     nr. 2                                             la OE2
                                                     - Aprovizionarea directa a
                                                       laminoarelor finisoare cu
                                                       tagle TC
                                                     - Cresterea scoaterii de
                                                       metal
________________________________________________________________________________
              TOTAL INVESTITII:                108,0
________________________________________________________________________________

    ANEXA 5

                             PROGRAMUL DE INVESTITII
                            la COS - S.A. Targoviste

    Semnificatia coloanei A din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Valoare - milioane dolari S.U.A. -
________________________________________________________________________________
Nr.  Sectorul de    Proiectul de          Termen   A       Efecte economice
crt. productie      investitii             PIF
________________________________________________________________________________
  1. Sectorul    Modernizarea sistemului  2002   2,0 - Reducerea consumului de
     otelarii    de alimentare cu                      feroaliaje
                 feroaliaje, de asigurare            - Cresterea randamentului
                 apa tratata, inclusiv                 la energia termica
                 ecologizare                         - Reducerea emisiilor de
                                                       noxe
  2. Otelaria    Masina de turnare        2003  18,0 - Cresterea randamentului
     electrica   continua                              de metal si a
     nr. 2                                             productivitatii
                                                     - Reducerea consumurilor
                                                       specifice
  3. Sectorul    Modernizarea             2004  20,0 - Cresterea randamentului
     laminoare   laminorului de profile                de metal
                 mijlocii si usoare                  - Imbunatatirea calitatii
                                                       produselor
                                                     - Reducerea consumurilor
                                                       specifice
  4. Otelaria    Modernizarea a doua      2004  25,0 - Reducerea consumului
     electrica   cuptoare electrice de                 specific de energie
     nr. 2       100 t si dotarea cu                   electrica
                 transformatoare de                  - Cresterea productivitatii
                 mare putere                         - Reducerea gradului de
                                                       poluare a mediului
________________________________________________________________________________
           TOTAL INVESTITII:                    65,0
________________________________________________________________________________

    ANEXA 6

                             PROGRAMUL DE INVESTITII
                    la INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii

    Semnificatia coloanei A din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Valoare - milioane dolari S.U.A. -
________________________________________________________________________________
Nr.  Sectorul de    Proiectul de         Termen   A       Efecte economice
crt. productie      investitii             PIF
________________________________________________________________________________
  1. Otelaria    Masina de turnare                   - Reducerea costului de
                 continua pentru tagle     2003 20,0   fabricatie al taglelor
                 de 150 x 150                        - Imbunatatirea calitatii
                 (140 x 140) mm                      - Cresterea scoaterii de
                 Capacitatea de                        metal
                 350 x 10^3 t/an
  2. Sectia      Modernizarea              2003 40,0 - Reducerea costului de
     laminare    laminorului de sarma                  fabricatie al sarmei
                 nr. 3                               - Imbunatatirea calitatii
                 Capacitatea de                        sarmei
                 350 x 10^3 t/an
  3. Sectia de   Modernizarea masinii      2001 13,0 - Imbunatatirea calitatii
     prelucrare  de tragere la rece a        -         produselor
                 barelor si sarmelor,      2003      - Scaderea costului de
                 cuptoarelor si                        fabricatie
                 instalatiilor de
                 tratament de suprafata
  4. Otelaria    Instalatia de tratare     2006 12,0 - Posibilitatea fabricarii
                 in vid                                sarmei din otel de inalta
                                                       calitate (cord metalic si
                                                       altele)
________________________________________________________________________________
          TOTAL INVESTITII:                     85,0
________________________________________________________________________________

    ANEXA 7

                            PROGRAMUL DE INVESTITII
                    la DONASID - S.A. (SIDERCA) Calarasi

    Semnificatia coloanei A din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Valoare - milioane dolari S.U.A. -
________________________________________________________________________________
Nr.  Sectorul de    Proiectul de           Termen  A       Efecte economice
crt. productie      investitii              PIF
________________________________________________________________________________
  1. Otelaria    Instalatie de degazare   2002   4,0 - Elaborarea otelului de
     electrica   in vid si aparatura de                sina CF in conditii
                 laborator, pentru                     economice si de calitate
                 analiza emisiilor de                  corespunzatoare
                 noxe
  2. Otelaria    Modernizarea masinii de  2003   8,0 - Cresterea performantelor
     electrica   turnare continua, pentru              economice si tehnice la
                 productia de tagle tevi               turnarea continua a
                                                       otelului
                                                     - Imbunatatirea programului
                                                       sortimental
  3. Laminorul   Instalatii de                       - Reducerea consumurilor
     de profile  automatizari,            2003  28,0   specifice
     grele si    instalatie de durificat             - Cresterea calitatii
     sina        sina etc.                             produsului final
  4. Laminorul   Modernizare LPGS                    - Cresterea lungimii sinei
     de profile  (caje universale, pat de 2005  61,0   CF la 60 m
     grele si    racire etc.)
     sina
________________________________________________________________________________
             TOTAL INVESTITII:                 101,0
________________________________________________________________________________

    ANEXA 8

                                   PROIECTE
             de investitii de mediu in subsectorul de otel electric

    Semnificatia coloanei A din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Valoare - milioane dolari S.U.A. -
________________________________________________________________________________
Nr.  Intreprinderea    Denumirea        Termen   A
crt.  si sectorul     proiectului        PIF                  Observatii
      de productie
________________________________________________________________________________
  1. SIDERURGICA    Modernizarea         2002  15,0 Se regaseste in Programul de
     - S.A.         cuptorului electric             investitii al SIDERURGICA
     Hunedoara      nr. 3, inclusiv a               - S.A. Hunedoara
     Otelaria       instalatiilor de
     electrica      degazare si a
     nr. 2          instalatiilor de
                    desprafuire
  2. COS - S.A.     Modernizarea cu      2004  25,0 Se regaseste in Programul de
     Targoviste     ecologizarea                    investitii al COS - S.A.
     Otelaria       procesului                      Targoviste
     electrica      a doua cuptoare
     nr. 2          electrice de 100 t
  3. DONASID - S.A. Instalatie de        2002   4,0 Se regaseste in Programul de
     (SIDERCA)      degazare in vid si              investitii al DONASID - S.A.
     Calarasi       aparatura de                    (SIDERCA) Calarasi
     Otelaria       laborator pentru
     electrica      analiza emisiilor
                    de noxe
________________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 213/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 213 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 213/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu