Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 595 din  2 decembrie 2002

pentru aprobarea Reglementarilor tehnice cu privire la recipiente pulverizatoare de aerosoli, RT 75/324

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 902 din 12 decembrie 2002


SmartCity3


    In conformitate cu prevederile art. 6 si ale art. 9 pct. 3 din Hotararea Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile ulterioare,

    ministrul industriei si resurselor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    (1) Se aproba Reglementarile tehnice cu privire la recipiente pulverizatoare de aerosoli, RT 75/324, prezentate in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    (2) Reglementarile tehnice prevazute in anexa se modifica ori de cate ori este nevoie pentru adaptarea la progresul tehnic.
    Art. 2
    Organismul de control care verifica respectarea prevederilor reglementarilor tehnice mentionate la art. 1 este departamentul ISCIR - SP din cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, organ de specialitate care functioneaza in subordinea Ministerului Industriei si Resurselor.
    Art. 3
    Prezentul ordin intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                    p. Ministrul industriei si resurselor,
                                Mihai Berinde,
                              secretar de stat

    ANEXA 1

                            REGLEMENTARI TEHNICE
cu privire la recipientele pulverizatoare de aerosoli, RT 75/324

    Art. 1
    Prezentele reglementari tehnice stabilesc cerintele tehnice pe care trebuie sa le respecte recipientele pulverizatoare de aerosoli pentru a putea fi introduse pe piata si utilizate in conditii de siguranta.
    Art. 2
    In sensul prezentelor reglementari tehnice, urmatorii termeni se definesc astfel:
    a) recipient pulverizator de aerosoli - orice recipient care nu se poate refolosi, fabricat din metal, sticla sau plastic si care contine gaz comprimat, lichefiat ori dizolvat sub presiune, impreuna cu sau fara un lichid, o pasta ori o pulbere si este dotat cu un dispozitiv care permite evacuarea continutului sub forma de particule solide sau lichide in suspensie intr-un gaz, sub forma de spuma, pasta ori pulbere sau in stare lichida;
    b) introducere pe piata - actiunea de a face disponibil, contra cost sau gratuit, un produs in vederea distribuirii si/sau comercializarii;
    c) persoana responsabila pentru introducerea pe piata - producator, reprezentant autorizat al producatorului sau importator.
    Art. 3
    Prevederile prezentelor reglementari tehnice nu se aplica recipientelor pulverizatoare de aerosoli definite la art. 2 care au o capacitate maxima mai mica de 50 ml si acelora cu o capacitate maxima mai mare decat cea specificata la pct. 3.1, 4.1.1, 4.2.1, 5.1 si 5.2 din anexa la prezentele reglementari tehnice.
    Art. 4
    Persoana responsabila pentru introducerea pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli va aplica simbolul epsilon inversat pe recipientele pulverizatoare de aerosoli, pentru a atesta ca acestea satisfac cerintele aplicabile din prezentele reglementari tehnice si pe cele cuprinse in anexa la acestea.
    Art. 5
    Organismul de control nu poate refuza, interzice sau limita introducerea pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli din motive legate de cerintele prezentelor reglementari tehnice atunci cand acestea sunt conforme cu cerintele aplicabile din prezentele reglementari tehnice.
    Art. 6
    (1) Fara a afecta prevederile altor acte normative in vigoare, in special ale celor referitoare la substante si preparate chimice periculoase, pe fiecare recipient pulverizator de aerosoli sau pe o eticheta fixata pe acesta, atunci cand nu pot fi inscrise informatii pe recipientul pulverizator de aerosoli din cauza dimensiunilor sale mici, respectiv capacitatea maxima este mai mica sau egala cu 150 ml, trebuie inscrise urmatoarele informatii cu litere vizibile, lizibile si de nesters:
    a) numele si adresa sau marca comerciala a persoanei responsabile pentru introducerea pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli;
    b) simbolul epsilon inversat care atesta conformitatea cu cerintele aplicabile din prezentele reglementari tehnice;
    c) marcaje de cod care permit identificarea lotului de productie;
    d) detalii conform prevederilor pct. 2.2 si 2.3 din anexa la prezentele reglementari tehnice;
    e) continutul net in greutate si in volum.
    (2) Informatiile prevazute la alin. (1) se redacteaza sau se traduc in limba romana. Aceasta nu exclude posibilitatea prezentarii informatiilor prevazute la alin. (1) si in alte limbi de circulatie internationala.
    Art. 7
    (1) Este interzisa aplicarea pe recipientele pulverizatoare de aerosoli a marcajelor sau a inscriptionarilor care ar putea fi confundate cu simbolul epsilon inversat.
    (2) Persoana responsabila pentru introducerea pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli poate decide pe propria raspundere sa nu aplice prevederile pct. 2.2 si 2.3 din anexa la prezentele reglementari tehnice, atunci cand detine elemente justificative bazate pe rezultate ale incercarilor sau alte date care indica faptul ca, desi recipientele pulverizatoare de aerosoli au un continut inflamabil, ele nu prezinta nici un risc de aprindere in conditii normale sau previzibile in mod rezonabil de utilizare.
    (3) Copiile rapoartelor de incercari sau ale altor documente prevazute la alin. (2) trebuie puse la dispozitia organismului de control la cerere.
    (4) In cazul prevazut la alin. (2) cantitatea de material inflamabil continuta in recipientul pulverizator de aerosoli trebuie indicata clar pe eticheta, in forma lizibila si de nesters, folosindu-se urmatoarea exprimare: "X% din masa continutului este inflamabil".
    Art. 8
    Atunci cand organismul de control, pe baza unor motive justificate, constata ca unul sau mai multe recipiente pulverizatoare de aerosoli prezinta un pericol pentru siguranta sau sanatate, desi sunt conforme cu cerintele aplicabile din prezentele reglementari tehnice, acesta trebuie sa ia masurile necesare de interzicere temporara a introducerii pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli sau sa impuna conditii speciale pentru recipientele pulverizatoare de aerosoli in cauza. Organismul de control va informa Ministerul Industriei si Resurselor cu privire la faptele constatate si la decizia luata in acest sens.
    Art. 9
    (1) In urma actiunilor intreprinse de organismul de control in conformitate cu prevederile prezentelor reglementari tehnice, din care rezulta interzicerea introducerii pe piata sau utilizarii recipientelor pulverizatoare de aerosoli, organismul de control va informa in scris Ministerul Industriei si Resurselor cu privire la decizia luata, indicand motivele care au stat la baza deciziei. Decizia va fi adusa la cunostinta partii in cauza, care in acelasi timp va fi informata cu privire la posibilitatile de remediere, conform reglementarilor in vigoare.
    (2) Nerespectarea prevederilor prezentelor reglementari tehnice se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.
    Art. 10
    Recipientele pulverizatoare de aerosoli care au fost introduse pe piata anterior datei intrarii in vigoare a prezentelor reglementari tehnice pot fi comercializate pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2003.
    Art. 11
    Anexa face parte din prezentele reglementari tehnice.

    ANEXA 1
    la reglementarile tehnice

    1. Definitii
    1.1. Presiuni - presiuni interne exprimate in bar (presiuni relative).
    1.2. Presiunea de incercare - presiunea la care recipientul gol al unui recipient pulverizator de aerosoli poate fi supus timp de 25 de secunde fara a fi provocata nici o scurgere sau, in cazul recipientelor din metal sau plastic, fara a fi provocata nici o deformare vizibila ori permanenta, cu exceptia celor permise conform prevederilor pct. 6.1.1.2.
    1.3. Presiunea de spargere - presiunea minima care provoaca spargerea sau ruperea recipientului pulverizator de aerosoli.
    1.4. Capacitatea totala a recipientului - volumul exprimat in mililitri al unui recipient deschis, pana la marginea deschiderii.
    1.5. Capacitatea neta - volumul exprimat in mililitri al unui recipient pulverizator de aerosoli umplut si inchis.
    1.6. Volumul fazei lichide - volumul fazelor negazoase in recipientul pulverizator de aerosoli umplut si inchis.
    1.7. Conditii pentru incercare - valorile presiunilor de incercare si de spargere exercitate hidraulic la o temperatura de 20 grade C (+/- 5 grade C).
    1.8. Continutul inflamabil - substantele si preparatele care corespund criteriilor stabilite pentru categoriile "extrem de inflamabile", "foarte inflamabile" si "inflamabile" prevazute in anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 490/2002. Metoda determinarii punctului de inflamabilitate si a punctului de aprindere a continutului recipientului este definita in partea A a anexei nr. 3 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea, ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase.

    2. Prevederi generale
    2.1. Constructie si echipare
    2.1.1. Recipientul pulverizator de aerosoli umplut trebuie sa respecte prevederile prezentei anexe in conditii normale de folosire si depozitare.
    2.1.2. Supapa trebuie sa permita recipientului pulverizator de aerosoli ca in conditii normale de depozitare sau transport sa fie efectiv etansat ermetic si aceasta trebuie sa fie protejata, de exemplu, cu un capac protector, impotriva oricaror deschideri neintentionate sau deteriorari.
    2.1.3. Nu trebuie sa existe nici o posibilitate de diminuare a rezistentei mecanice a recipientului pulverizator de aerosoli, ca urmare a actiunii substantelor continute de acesta, chiar si pe durata unei depozitari prelungite.
    2.2. Etichetare
    Fara a afecta prevederile altor acte normative in vigoare, in special ale celor referitoare la substante si preparate chimice periculoase, pe fiecare recipient pulverizator de aerosoli sau pe o eticheta fixata pe acesta, atunci cand nu pot fi inscrise informatii pe recipientul pulverizator de aerosoli din cauza dimensiunilor sale mici, respectiv capacitatea maxima este mai mica sau egala cu 150 ml, trebuie inscrise urmatoarele informatii cu litere vizibile, lizibile si de nesters:
    a) indiferent de continut: "Recipient sub presiune: nu trebuie expus la soare si la temperaturi care depasesc 50 grade C. Nu trebuie gaurit sau introdus in foc, chiar si dupa utilizare completa.";
    b) atunci cand continutul este inflamabil in sensul prevazut la pct. 1.8:
    - simbolul de flacara, dupa caz;
    - indicarea faptului ca substantele si/sau preparatele continute in recipientul pulverizator de aerosoli, inclusiv propalent, sunt inflamabile si frazele relevante de risc au fost determinate conform criteriilor prevazute la pct. 2.2.3, 2.2.4 sau 2.2.5 din anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, iar simbolul pentru flacara si indicatiile de pericol au fost determinate conform prevederilor din anexa nr. 4 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase.
    2.3. Indicatii speciale privind utilizarea
    Fara a afecta prevederile altor acte normative in vigoare referitoare la clasificarea, ambalarea si etichetarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, in special legat de pericolele pentru sanatate si/sau mediu, orice recipient pulverizator de aerosoli trebuie sa poarte urmatoarea indicatie vizibila, aplicata in mod lizibil si de nesters:
    a) indiferent de continut: instructiuni suplimentare de functionare care atentioneaza consumatorii cu privire la anumite pericole pe care le prezinta produsul;
    b) atunci cand continutul este inflamabil, urmatoarele avertismente:
    - "Nu pulverizati asupra unei flacari sau a oricarui material incandescent.";
    - "Indepartati de orice surse de aprindere - Fumatul interzis";
    - "Nu lasati la indemana copiilor".

    3. Prevederi speciale pentru recipientele pulverizatoare de aerosoli din metal
    3.1. Capacitate
    Capacitatea totala a acestor recipiente nu poate depasi 1.000 ml.
    3.1.1. Presiunea de incercare a recipientului
    a) Pentru recipientele destinate umplerii la o presiune mai mica de 6,7 bar la temperatura de 50 grade C, presiunea de incercare trebuie sa fie egala cu cel putin 10 bar.
    b) Pentru recipientele destinate umplerii la o presiune mai mare sau egala cu 6,7 bar la temperatura de 50 grade C, presiunea de incercare trebuie sa fie cu 50% mai mare decat presiunea interna la 50 grade C.
    3.1.2. Umplerea
    La temperatura de 50 grade C presiunea din recipientul pulverizator de aerosoli nu trebuie sa depaseasca 12 bar, indiferent de gazul folosit pentru umplere.
    3.1.3. Volumul fazei lichide
    Volumul fazei lichide la temperatura de 50 grade C nu trebuie sa depaseasca 87% din capacitatea neta. Totusi, pentru recipientele cu o baza concava care devine convexa inainte de spargere, volumul fazei lichide la temperatura de 50 grade C poate ajunge pana la 95% din capacitatea neta.

    4. Prevederi speciale pentru recipientele pulverizatoare de aerosoli din sticla
    4.1. Recipiente acoperite cu plastic sau protejate permanent
    Recipientele de acest tip pot fi folosite pentru umplerea cu gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate.
    4.1.1. Capacitate
    Capacitatea totala a acestor recipiente nu poate depasi 220 ml.
    4.1.2. Invelis protector
    Invelisul protector trebuie sa fie format dintr-o pelicula protectoare din plastic sau alt material adecvat, care sa impiedice riscul imprastierii particulelor de sticla in situatia in care recipientul se sparge accidental; invelisul trebuie sa fie proiectat astfel incat sa nu existe particule de sticla care sa se imprastie daca recipientul pulverizator de aerosoli umplut, care este adus la o temperatura de 20 grade C, cade pe o podea de beton de la o inaltime de 1,8 m.
    4.1.3. Presiunea de incercare a recipientelor
    a) Recipientele care se utilizeaza pentru umplere cu gaze comprimate sau dizolvate trebuie sa reziste la o presiune de incercare egala cu cel putin 12 bar.
    b) Recipientele care se utilizeaza pentru umplere cu gaze lichefiate trebuie sa reziste la o presiune de incercare egala cu cel putin 10 bar.
    4.1.4. Umplere
    a) Recipientele pulverizatoare de aerosoli umplute cu gaze comprimate nu trebuie solicitate sa reziste la o presiune mai mare de 9 bar la temperatura de 50 grade C.
    b) Recipientele pulverizatoare de aerosoli umplute cu gaze dizolvate nu trebuie solicitate sa reziste la o presiune mai mare de 8 bar la temperatura de 50 grade C.
    c) Recipientele pulverizatoare de aerosoli care contin gaze lichefiate sau amestecuri de gaze lichefiate nu trebuie solicitate sa reziste, la temperatura de 20 grade C, la presiuni mai mari decat cele indicate in tabelul urmator:
_______________________________________________________________
                     Procentajul reprezentand greutatea gazului
                     lichefiat din greutatea amestecului total
Capacitatea totala   __________________________________________
                           20%         50%          80%
_______________________________________________________________
   50 la 80 ml           3,5 bar      2,8 bar      2,5 bar
 < 80 la 160 ml          3,2 bar      2,5 bar      2,2 bar
< 160 la 220 ml          2,8 bar      2,1 bar      1,8 bar
_______________________________________________________________

    Acest tabel indica limitele presiunii permise la temperatura de 20 grade C in raport de ponderea gazului lichefiat din total amestec exprimata procentual.
    Limitele de presiune pentru ponderile gazului exprimate procentual, care nu sunt indicate in tabel, vor fi extrapolate din valorile indicate in tabel.
    4.1.5. Volumul fazei lichide
    La temperatura de 50 grade C volumul fazei lichide al unui recipient pulverizator de aerosoli umplut nu trebuie sa depaseasca 90% din capacitatea neta.
    4.2. Recipiente din sticla neprotejate
    Recipientele pulverizatoare de aerosoli al caror corp este un recipient din sticla neprotejat vor fi umplute exclusiv cu gaze lichefiate sau dizolvate.
    4.2.1. Capacitate
    Capacitatea totala a acestor recipiente nu poate depasi 150 ml.
    4.2.2. Presiunea de incercare a recipientului
    Presiunea de incercare a recipientului trebuie sa fie egala cu cel putin 12 bar.
    4.2.3. Umplere
    a) Recipientele pulverizatoare de aerosoli umplute cu gaze dizolvate nu trebuie solicitate sa reziste la o presiune mai mare de 8 bar la temperatura de 50 grade C.
    b) Recipientele pulverizatoare de aerosoli care contin gaze lichefiate nu trebuie solicitate sa reziste, la temperatura de 20 grade C, la presiuni mai mari decat cele indicate in tabelul urmator:
_______________________________________________________________
                     Procentajul reprezentand greutatea gazului
                     lichefiat din greutatea amestecului total
Capacitatea totala   __________________________________________
                           20%         50%          80%
_______________________________________________________________
   50 la 70 ml           1,5 bar      1,5 bar      1,25 bar
 < 70 la 150 ml          1,5 bar      1,5 bar      1 bar
_______________________________________________________________

    Acest tabel indica limitele presiunii permise la temperatura de 20 grade C in raport de ponderea gazului lichefiat din total amestec, exprimata procentual.
    Limitele de presiune pentru ponderile gazului lichefiat exprimate procentual, care nu sunt indicate in tabel, vor fi extrapolate din valorile indicate in tabel.
    4.2.4. Volumul fazei lichide
    La temperatura de 50 grade C volumul fazei lichide al unui dispersor de aerosoli umplut cu gaz lichefiat sau dizolvat nu trebuie sa depaseasca 90% din capacitatea neta.

    5. Prevederi speciale care se aplica la recipientele pulverizatoare de aerosoli din plastic
    5.1. Recipientele pulverizatoare de aerosoli din plastic care la spargere pot imprastia fragmente trebuie tratate in acelasi fel ca si recipientele pulverizatoare de aerosoli din sticla neprotejate.
    5.2. Recipientele pulverizatoare de aerosoli din plastic care la spargere nu pot imprastia fragmente trebuie tratate in acelasi fel ca si recipientele pulverizatoare de aerosoli din sticla cu invelis protector.

    6. Incercari
    6.1. Cerinte pentru incercari ce trebuie garantate de persoana responsabila cu introducerea pe piata
    6.1.1. Incercarea hidraulica pentru recipientele goale
    6.1.1.1. Corpurile recipientelor pulverizatoare de aerosoli care sunt recipiente din metal, sticla sau plastic trebuie sa reziste la o incercare la presiune hidraulica conform prevederilor pct. 3.1.1, 4.1.3 si 4.2.2.
    6.1.1.2. Recipientele din metal care prezinta deformari asimetrice sau deformari majore ori alte defecte similare vor fi respinse. Este permisa o usoara deformare simetrica a bazei sau o deformare care afecteaza profilul partii superioare a recipientului, cu conditia ca recipientul sa nu fie respins la incercarea de spargere.
    6.1.2. Incercarea de spargere pentru recipientele goale din metal
    Persoana responsabila pentru introducerea pe piata trebuie sa asigure ca presiunea de spargere a recipientelor este cu cel putin 20% mai mare decat presiunea de incercare indicata.
    6.1.3. Incercarea de rezistenta la soc pentru recipientele din sticla protejate
    Producatorul trebuie sa asigure ca recipientele satisfac cerintele pentru incercari prevazute la pct. 4.1.2.
    6.1.4. Verificarea individuala a recipientelor pulverizatoare de aerosoli umplute
    6.1.4.1. a) Fiecare recipient pulverizator de aerosoli umplut trebuie imersat intr-o baie de apa. Temperatura apei si perioada de imersie trebuie sa fie astfel incat sa permita:
    - continutului recipientului pulverizator de aerosoli sa atinga o temperatura uniforma de 50 grade C; sau
    - valorii presiunii din recipientul pulverizator de aerosoli sa atinga valoarea presiunii exercitate de continutul sau la o temperatura uniforma de 50 grade C.
    b) Orice recipient pulverizator de aerosoli care prezinta o deformare permanenta vizibila sau o scurgere trebuie sa fie respins.
    6.1.4.2. Totusi persoana responsabila pentru introducerea pe piata poate folosi, pe propria raspundere si cu acordul scris al persoanelor desemnate in acest sens din cadrul ISCIR - INSPECT, departament al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, orice sistem de incercare care da posibilitatea obtinerii unui rezultat echivalent cu cel al metodei baii de apa.
    6.2. Exemple de incercari de verificare care se pot efectua
    6.2.1. Incercari pe recipiente goale
    Presiunea de incercare trebuie aplicata timp de 25 de secunde pe 5 recipiente alese in mod aleatoriu dintr-un lot omogen de 2.500 de recipiente goale, ceea ce inseamna ca sunt fabricate din aceleasi materiale prin acelasi procedeu continuu de fabricatie a lotului sau dintr-un lot care constituie productia intr-un interval de o ora.
    Daca oricare dintre aceste recipiente nu trece incercarea, vor fi alese in mod aleatoriu 10 recipiente suplimentare din acelasi lot si supuse aceleiasi incercari.
    Daca oricare dintre aceste recipiente nu trece incercarea, intregul lot va fi considerat neadecvat pentru utilizare.
    6.2.2. Incercari pe recipiente pulverizatoare de aerosoli umplute
    Se vor efectua incercari de verificare a etanseitatii la aer si apa imersand un numar reprezentativ de recipiente pulverizatoare de aerosoli umplute intr o baie de apa. Temperatura baii si perioada de imersie trebuie sa fie astfel incat sa dea posibilitatea continutului recipientului pulverizator de aerosoli sa atinga o temperatura uniforma de 50 grade C in intervalul de timp cerut, pentru a se asigura ca nu are loc nici o spargere sau rupere.
    Orice lot de recipiente pulverizatoare de aerosoli care nu trece aceste incercari trebuie sa fie considerat neadecvat pentru utilizare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 595/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 595 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 595/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu