Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 256 din 28 mai 1994

pentru aprobarea Regulamentului privind asigurarea activitatii metrologice in constructii

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 152 din 17 iunie 1994


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Regulamentul privind asigurarea activitatii metrologice in constructii, prevazut in anexa la prezenta hotarare.
    Art. 2
    Prevederile hotararii intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.

                PRIM-MINISTRU
              NICOLAE VACAROIU

                        Contrasemneaza:
                        Ministrul lucrarilor publice
                        si amenajarii teritoriului,
                        Marin Cristea

    ANEXA 1

                       REGULAMENT
    privind asigurarea activitatii metrologice in constructii

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Asigurarea activitatii constituie metrologice in constructii o componenta a sistemului calitatii si se desfasoara in conformitate cu prevederile legale.
    Art. 2
    Agentii economici cu activitate in constructii au obligatia de a organiza si conduce corespunzator activitatea metrologica in conformitate cu normele si instructiunile de metrologie legala, precum si cu prevederile prezentului regulament.
    Art. 3
    Rolul activitatii metrologice consta in a tine sub control si a asigura trasabilitatea mijloacelor de masurare utilizate si a masurilor efectuate la etaloanele nationale sau la cele internationale, contribuind la obtinerea calitatii produselor si a serviciilor realizate.
    Art. 4
    Termenii folositi in cadrul regulamentului sunt definiti in anexa la aceasta.

    CAP. 2
    Domeniul de aplicare

    Art. 5
    Prevederile prezentului regulament se aplica tuturor agentilor economici care utilizeaza mijloace de masurare in executarea lucrarilor de constructii de orice natura.
    Art. 6
    Prezentul regulament stabileste principiile si politica generala in conducerea (administrarea) activitatii metrologice in constructii si defineste principalele reguli de aplicare a acestora.

    CAP. 3
    Conducerea activitatii metrologice in constructii

    Art. 7
    Elementele constitutive ale activitatii metrologice pentru un agent economic cu activitate in constructii sunt:
    - inventarierea principalelor categorii de operatiuni de masurare care intervin in executarea lucrarilor de constructii;
    - analizarea necesitatilor si alegerea mijloacelor de masurare adecvate;
    - receptia, pastrarea si punerea in serviciu a mijloacelor de masurare;
    - etalonarea, verificarea, urmarirea comportarii in timp si interventii privind starea de functionalitate a mijloacelor de masurare.
    Art. 8
    Principalele categorii de operatiuni de masurare, care intervin mai frecvent in executarea lucrarilor de constructii, se refera la determinarea unor marimi cum sunt:
    - lungime;
    - arie;
    - volum;
    - masa;
    - timp;
    - unghiuri;
    - forta;
    - presiune;
    - densitate;
    - capacitate;
    - temperatura;
    - umiditate;
    - intensitate electrica;
    - rezistenta electrica;
    - tensiune electrica etc.
    Art. 9
    Inventarul operatiunilor de masurare aferent acestor marimi se efectueaza pe fiecare obiect sau categorie de lucrari de constructii, pe baza documentatiei si a procedurilor tehnice de executie.
    Art. 10
    Analiza necesitatii si alegerea mijloacelor de masurare reprezinta principala componenta constitutiva a conducerii activitatii metrologice la un agent economic cu activitate in constructii.
    In alegerea unui mijloc de masurare se recomanda luarea in considerare a urmatoarelor aspecte:
    - necesitatile de ordin tehnic referitoare la complexitatea obiectelor de constructii;
    - concordanta nivelurilor de performanta si precizie a mijloacelor de masurare cu exigentele tehnologice ale executiei diferitelor categorii de lucrari;
    - modul de asigurare a mijloacelor de masurare (prin cumparare sau inchiriere de la un laborator specializat si acreditat) pentru efectuarea operatiunilor de masurare;
    - posibilitatile de asigurare in timp a necesarului de mijloace de masurare;
    - asigurarea conditiilor de pastrare si mentinere a starii tehnice in concordanta cu cerintele furnizorului de mijloace de masurare specificate in caietul de sarcini.
    Art. 11
    Identificarea, receptia, pastrarea si punerea in serviciu a mijloacelor de masurare constituie principala preocupare a activitatii metrologice, care intervine imediat dupa primirea, la agentul economic, a unui mijloc de masurare, si consta in:
    - verificarea existentei cartii tehnice si a instructiunilor de utilizare si intretinere a mijlocului de masurare;
    - verificarea conformitatii comenzii cu specificatiile constructorului aparatelor de masura;
    - introducerea in intervalul agentului economic;
    - etalonarea sau verificarea initiala a mijloacelor de masurare sau recunoasterea verificarii initiale executate de un laborator autorizat si acreditat de Biroul Roman de Metrologie Legala, inainte de punerea in serviciu;
    - marcarea mijloacelor de masurare, in ce priveste data efectuarii etalonarii sau verificarii initiale, precum si data expirarii valabilitatii acestora.
    Art. 12
    Operatiunile de etalonare si de verificare a mijloacelor de masurare au la baza compararea cu un etalon, avand ca scop:
    a) in cazul inspectarii prescriptiilor tehnice ale mijloacelor de masurare:
    - controlul performantelor si determinarea clasei de precizie;
    - stabilirea periodicitatii etalonarii/verificarii;
    - autorizarea de punere in serviciu;
    b) in caz de neconformitate:
    - ajustarea;
    - repararea;
    - casarea.
    Art. 13
    Operatiunile de etalonare si de verificare se efectueaza numai in laboratoare de metrologie specializate si acreditate, pe baza unor prescriptii speciale emise de autoritatea metrologica nationala, iar interventiile prin ajustare si reparare se fac numai de catre ateliere autorizate, operatiuni trebuind sa fie urmate de o noua verificare si/sau etalonare.
    Art. 14
    Organizarea activitatii metrologice la un agent economic cu activitate in constructii trebuie sa aiba, ca prim obiectiv, asigurarea independentei necesare, astfel incat activitatile desfasurate in acest domeniu si personalul implicat in efectuarea acestor activitati sa asigure obiectivitatea asupra rezultatelor obtinute.
    Art. 15
    Organizarea activitatii metrologice la un agent economic cu activitate in constructii cuprinde dispozitii si masuri referitoare la:
    - receptia, pastrarea si punerea in serviciu a mijloacelor de masurare;
    - personalul implicat in activitatea metrologica.
    Art. 16
    Receptia, pastrarea, evidenta si supravegherea mijloacelor de masurare cuprind dispozitii de ordin administrativ privind urmatoarele operatiuni: identificare, inventariere, inregistrare, marcare, intretinere, depozitare, miscare, transport etc., operatiuni care se efectueaza pe baza de proceduri si/sau instructiuni interne elaborate in conformitate cu reglementarile metrologice generale, cu prevederile din cartea tehnica a fiecarui mijloc de masurare, cat si cu documentele corespunzatoare din sistemul de conducere si asigurare a calitatii adoptat de agentul economic. Toate aceste operatiuni sunt consemnate in documente, care trebuie tinute la zi si pastrate de catre agentul economic.
    Se interzice punerea in serviciu si utilizarea mijloacelor de masurare inregistrate necorespunzator si nemarcate.
    Mijloacele de masurare trebuie pastrate conform prescriptiilor din cartea tehnica data de fabricant.
    Art. 17
    Personalul implicat in activitatea metrologica si in manevrarea mijloacelor de masurare trebuie sa posede cunostintele si instruirea necesare efectuarii operatiunilor respective si sa cunoasca obligatiile si raspunderile ce-i revin din reglementarile in vigoare.
    In cazurile specificate de legislatia in vigoare, personalul responsabil cu activitatea metrologica trebuie sa posede autorizatia necesara.
    Art. 18
    Evaluarea activitatii metrologice a unui agent economic cuprinde analiza si verificarea eficacitatii acestei activitati, printr-o examinare metodica, in raport cu obiectivele fixate in manualul de asigurare a calitatii si sa determine eventualele corective ce trebuie intreprinse.
    Aceasta evaluare se face prin procedeul auditului, aplicat in cadrul sistemului de conducere si asigurare a calitatii (management) implementat la agentul economic.

    CAP. 4
    Obligatii privind activitatea metrologica

    Art. 19
    Responsabilul cu metrologia al agentului economic are urmatoarele obligatii principale:
    a) inventarierea tuturor categoriilor de operatiuni de masurare necesare, conform art. 8 din prezentul regulament;
    b) stabilirea tipurilor de mijloace de masurare necesare si a clasei de precizie aferente, pentru efectuarea operatiunilor de masurare, conform lit. a), si determinarea necesarului de procurat prin cumparare sau inchirierea, conform art. 10 din prezentul regulament;
    c) receptia, pastrarea si punerea in serviciu a mijloacelor de masurare conform art. 11 din prezentul regulament; elaborarea procedurilor si/sau instructiunilor interne privind utilizarea mijloacelor de masurare din unitate;
    d) efectuarea periodica a operatiunilor de etalonare si verificare a mijloacelor de masurare, evidentiate prin marcarea lor in ce priveste data efectuarii sau data expirarii valabilitatii acestora, prin laboratoare specializate si acreditate, a operatiunilor de ajustare si reparare, prin ateliere autorizate, conform legislatiei metrologice in vigoare;
    e) asigurarea evidentei supravegherii si pastrarii mijloacelor de masurare, conform prevederilor art. 16 din prezentul regulament;
    f) tinerea la zi a evidentei instruirii si autorizarii personalului implicat in activitatea metrologica si participarea la instruirea personalului care manevreaza mijloacele de masurare;
    g) participarea la evaluarea activitatii metrologice prin audit conform art. 18 din prezentul regulament;
    h) participarea la activitatile de control si verificare din cadrul programului de asigurare a calitatii a agentului economic, care implica operatiuni cu mijloace de masurare;
    i) elaborarea  instructiunilor interne privind evidenta, supravegherea si pastrarea mijloacelor de masurare din dotarea agentului economic conform art. 16 din prezentul regulament;
    j) aplicarea si respectarea in activitatea metrologica a reglementarilor din domeniul calitatii.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 20
    Urmarirea aplicarii si controlul respectarii prevederilor prezentului regulament se efectueaza, potrivit legii, de catre Biroul de Metrologie Legala prin personal propriu imputernicit, de catre Inspectia de Stat in Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajarea Teritoriului si de catre alte persoane cu atributii de control.
    Art. 21
    Nerespectarea dispozitiilor prezentului regulament atrage dupa sine sanctiuni disciplinare, materiale, civile si penale, dupa caz, conform legii.
    Art. 22
    Prevederile regulamentului nu sunt limitative, agentii economici putand adopta orice masura organizatorica si de functionare in cazuri deosebite, dar care sa nu contravina scopului desfasurarii normale a activitatii metrologice.

    ANEXA 1
    la regulament

    Termenii utilizati
    1. Activitatea metrologica = activitatea care are ca obiectiv fundamental asigurarea uniformitatii si corectitudinii masurarilor, acestea realizindu-se printr-un sistem de structuri tehnice, stiintifice si administrative, care functioneaza conform unor reglementari tehnice si juridice.
    2. Mijloc de masurare = aparat, sistem, dispozitiv sau ansamblu de instrumente, destinate sa efectueze singure sau impreuna cu alte echipamente operatiuni de masurare, in vederea determinarii valorii unor marimi.
    3. Operatiune de masurare = masurare: ansamblu de operatiuni avand ca scop determinarea valorii unei marimi.
    4. Operatiune de etalonare - etalonare: ansamblu de operatiuni care stabilesc, in conditii specificate, relatia dintre valorile indicate de un mijloc de masurare sau valorile reprezentate de o masura materializata si valorile corespunzatoare ale unei marimi masurate, determinate cu un etalon de referinta.
    5. Procedura tehnica de executie = procedura: metoda (mod) specificata de indeplinire a unei activitati; procedura/instructiune tehnica de proces sau de executie, reprezentand documentul care descrie activitatile necesare pentru executarea diverselor lucrari si operatiuni din cadrul procesului de productie (conceptie, fabricatie sau executie, utilizare etc.), inclusiv responsabilitatile si controalele aferente.
    6. Exigenta tehnologica - cerinta referitoare la conditii sau necesitati tehnologice (de executie).
    7. Verificarea conformitatii - confirmarea, in urma unei examinari sistematice si a unei eventuale probe, ca un produs (proces, serviciu, lucrare) satisface exigentele specificate.
    8. Ajustarea mijloacelor (aparatelor) de masura = operatiune destinata sa aduca un aparat de masura la o functionare si justete convenabile pentru utilizarea prevazuta.
    9. Marcare - marca metrologica de verificare: este semnul distinctiv aplicat pe mijloacele de masurare declarate admise dupa verificarea/etalonarea metrologica, care atesta ca acestea sunt mijloace de masurare legale (in cazul celor supuse obligatoriu controlului metrologic al statului) sau care atesta ca acestea se incadreaza in prevederile tehnice de metrologie sau ale unor normative specificate (in cazul celor care nu sunt supuse controlului metrologic al statului.
    10. Sistem de conducere si asigurare a calitatii = componenta principala a sistemului calitatii in acest domeniu, care determina si traduce in fapt politica si strategia calitatii, destinate sa previna noncalitatea, sa asigure realizarea, atestarea si garantarea calitatii cerute, in conditii rationale de cost si termene.
    11. Auditul calitatii   examinarea sistematica si independenta, intreprinsa pentru a determina daca activitatile si rezultatele referitoare la calitate satisfac dispozitiile prestabilite si daca aceste dispozitii sunt aplicate in mod eficient si sunt apte sa atinga obiectivele stabilite.

                                                     


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 256/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 256 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu