HOTARARE Nr. 760 din 26 iulie 2001
privind aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a apelor
minerale naturale
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 495 din 23 august 2001
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 40
alin. (1) lit. k) din Legea minelor nr. 61/1998,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Normele tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale
naturale, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari Hotararea Guvernului nr.
1.176/1996 privind aprobarea Normelor tehnice de exploatare, valorificare si
comercializare a apelor minerale de consum alimentar, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 307 din 26 noiembrie 1996, se abroga.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul industriei si resurselor,
Dan Ioan Popescu
p. Ministrul integrarii europene,
Andrei Popescu,
secretar de stat
p. Ministrul apelor si
protectiei mediului,
Florin Stadiu,
secretar de stat
Presedintele Agentiei Nationale
pentru Resurse Minerale,
Maria Iuliana Stratulat
ANEXA 1
NORME TEHNICE
de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale
Art. 1
Prezentele norme tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale
naturale, denumite in continuare norme, se refera la apele extrase de pe
teritoriul Romaniei, care sunt recunoscute de autoritatea competenta conform
legii ca ape minerale naturale si care indeplinesc prevederile anexei nr. 1
capitolul I.
Art. 2
(1) Normele prevazute la art. 1 se aplica si apelor minerale naturale
extrase de pe teritoriul unei alte tari, importate in Romania si recunoscute ca
ape minerale naturale de autoritatea competenta din tara exportatoare.
(2) Apele minerale naturale importate sunt recunoscute ca atare numai daca
autoritatea competenta din tara de extractie certifica faptul ca ele
indeplinesc cerintele prevazute in anexa nr. 1 capitolul I si ca s-a procedat
la controlul aplicarii prevederilor anexei nr. 2 pct. 2.
(3) Durata de valabilitate a certificarii apelor minerale naturale din
import nu poate depasi o perioada de 5 ani.
(4) In cazul in care durata de valabilitate a certificarii apelor minerale
a fost reinnoita pana la sfarsitul perioadei mentionate la alin. (3), nu este
necesara o noua certificare.
Art. 3
Normele nu se aplica pentru:
- apele minerale care sunt utilizate ca medicamente;
- apele minerale utilizate in scopuri curative in statiunile balneare.
Art. 4
Recunoasterea apelor minerale naturale prevazuta la art. 1 si 2 va fi
stabilita corespunzator prezentelor norme de autoritatea competenta si va fi
publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 5
Pe teritoriul Romaniei pot fi comercializate sub denumirea de ape minerale
naturale numai cele prevazute la art. 1 si a caror exploatare si comercializare
sunt reglementate prin prevederile prezentelor norme.
Art. 6
Sursele de ape minerale naturale pot fi exploatate si apele acestora pot fi
imbuteliate numai in conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
Art. 7
O apa minerala naturala, asa cum se prezinta la sursa, nu poate face
obiectul nici unui tratament sau adaugare, alta decat urmatoarele proceduri de
conditionare:
a) separarea elementelor instabile, cum sunt compusii de fier si de sulf,
prin filtrare si/sau decantare, eventual precedata de oxigenare, astfel incat
acest tratament sa nu aiba ca efect modificarea compozitiei acestei ape
minerale naturale in ceea ce priveste constituentii principali care ii confera
proprietatile;
b) separarea compusilor de fier, mangan, sulf si ai arsenului, din anumite
ape minerale naturale, cu ajutorul unui tratament prin aer imbogatit cu ozon,
in masura in care acesta nu modifica compozitia apei minerale naturale in
constituentii sai principali, care ii confera proprietatile, cu urmatoarele
rezerve:
- acest tratament sa indeplineasca conditiile specifice de utilizare;
- tratamentul sa fie notificat autoritatilor competente si sa faca obiectul
unui control specific din partea acestora;
c) separarea constituentilor indezirabili, altii decat cei specificati la
lit. a) sau b), in masura in care acest tratament nu modifica compozitia apei
minerale naturale in componentii sai principali, care ii confera proprietatile,
cu urmatoarele rezerve:
- tratamentul sa fie in conformitate cu conditiile specifice de utilizare
care vor fi stabilite de institutia abilitata a Ministerului Sanatatii si
Familiei;
- tratamentul sa fie notificat autoritatilor competente si sa faca obiectul
unui control specific din partea acestora;
d) eliminarea totala sau partiala a gazului carbonic liber, prin procedee
exclusiv fizice.
Art. 8
O apa minerala naturala, asa cum se prezinta ea la sursa, nu poate face
obiectul nici unei adaugari, alta decat incorporarea sau reincorporarea de gaz
carbonic in conditiile prevazute in anexa nr. 1 capitolul I pct. 3.
Art. 9
Se interzic orice tratament de dezinfectare, prin orice mijloace s-ar face
acesta, sub rezerva art. 8, adaugarea de elemente bacteriostatice sau a
oricarui alt element care ar modifica numarul populatiei microbiene al apei
minerale la sursa.
Art. 10
Prevederile art. 7 nu se aplica apelor minerale naturale sau apelor de
sursa utilizate pentru fabricarea bauturilor racoritoare.
Art. 11
(1) Continutul total de microorganisme al unei ape minerale naturale la
sursa trebuie sa fie in conformitate cu populatia sa microbiana naturala si sa
furnizeze dovezi suficiente privind protectia sursei impotriva contaminarilor
de orice fel. Numarul total de germeni va fi determinat conform conditiilor
stabilite in anexa nr. 1 capitolul II pct. 3.
(2) Dupa imbuteliere numarul total de germeni nu poate depasi 100 pe
mililitru la o temperatura cuprinsa intre 20 grade C - 22 grade C in 72 de ore,
pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatina, si 20 pe mililitru la o
temperatura de 37 grade C in 24 de ore, pe agar-agar. Numarul total de germeni
va fi masurat intr-un interval de 12 ore de la imbuteliere, apa fiind pastrata
la 4 grade C +/- 1 grad C pe aceasta durata.
(3) La sursa in mod normal aceste valori nu trebuie sa depaseasca 20 de
germeni pe mililitru la o temperatura cuprinsa intre 20 grade C - 22 grade C in
72 de ore si, respectiv, 5 germeni pe mililitru la o temperatura de 37 grade C
in 24 de ore, cu mentiunea ca acestea trebuie considerate valori de referinta
si nu concentratii maxime permise.
Art. 12
La sursa si in timpul comercializarii sale o apa minerala naturala nu
trebuie sa contina:
a) paraziti si microorganisme patogene;
b) Escherichia coli si alte bacterii coliforme si streptococi fecali in 250
ml de esantion examinat;
c) bacterii anaerobe sulfito-reducatoare cu inmultire prin spori intr-un
esantion de 250 ml examinat;
d) Pseudomonas aeruginosa intr-un esantion de 250 ml examinat.
Art. 13
Fara a incalca prevederile art. 11 si 12 si conditiile de exploatare
stabilite in anexa nr. 2, in momentul comercializarii:
a) numarul total de bacterii dezvoltate intr-o apa minerala naturala poate
fi doar cel care rezulta din cresterea normala a continutului de bacterii pe
care l-a avut la sursa;
b) apa minerala naturala nu poate prezenta nici un fel de defect
organoleptic.
Art. 14
(1) Extractia, transportul, conditionarea si imbutelierea apei minerale
naturale se efectueaza cu echipamente confectionate din materiale adecvate,
avizate sanitar.
(2) Apa minerala naturala se imbuteliaza si se ambaleaza astfel incat sa nu
fie permisa modificarea calitatilor sale initiale.
(3) Toate recipientele utilizate la ambalarea apelor minerale naturale
trebuie sa fie prevazute cu sisteme de inchidere proiectate astfel incat sa fie
evitata orice posibilitate de alterare sau contaminare.
Art. 15
(1) Este interzis transportul apei minerale naturale in recipiente de mare
capacitate - vrac, la sfarsitul conditionarii efectuate potrivit prevederilor
art. 7 si 8 sau inainte de conditionare.
(2) Apa minerala naturala se transporta numai in recipientele destinate
consumatorului.
Art. 16
(1) Denumirea comerciala a apelor minerale naturale este "apa minerala
naturala".
(2) In cazul unei ape minerale naturale carbogazoase, definita ca o apa
minerala naturala care la origine sau dupa imbuteliere degaja in mod spontan si
usor perceptibil dioxid de carbon in conditii normale de temperatura si
presiune, denumirea este, dupa caz: "apa minerala naturala, natural
carbogazoasa", "apa minerala naturala imbogatita cu dioxid de carbon
de la sursa" sau "apa minerala naturala carbogazificata",
conform definitiilor prevazute in anexa nr. 1 capitolul III lit. a), b) si c).
(3) La denumirea comerciala a apelor minerale naturale care au fost supuse
oricaror metode de tratare mentionate in art. 7 lit. d) se adauga, dupa caz,
"decarbogazificata integral" sau "decarbogazificata
partial".
Art. 17
Etichetarea apelor minerale naturale trebuie sa contina urmatoarele
informatii obligatorii:
a) mentionarea compozitiei chimice, precizandu-se constituentii
caracteristici;
b) locul unde este exploatata sursa si numele acesteia;
c) indicarea eventualelor tratamente prevazute la art. 7 lit. b) si c).
Art. 18
Un nume de localitate sau anumiti termeni toponimici locali pot fi
utilizati ca denumire comerciala, cu conditia ca aceasta sa se refere la o apa
minerala naturala exploatata in locul indicat si cu conditia ca ea sa nu induca
in eroare asupra locului de exploatare a sursei.
Art. 19
Este interzisa comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei
minerale naturale provenite din aceeasi sursa.
Art. 20
(1) Daca etichetele sau inscriptionarile de pe recipientele in care sunt
oferite spre vanzare apele minerale naturale includ o denumire comerciala
diferita de denumirea sursei sau a locului de exploatare, numele locului sau al
sursei este prezentat cu caractere de acelasi tip, de cel putin o data si
jumatate mai mari decat caracterele utilizate in denumirea comerciala.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica corespunzator si in ceea ce priveste
importanta atribuita denumirii sursei sau a locului ei de exploatare, in toate
materialele publicitare referitoare la apa minerala naturala respectiva,
indiferent de forma lor.
Art. 21
Pe ambalaje si etichete si in publicitatea de orice fel este interzisa
utilizarea denumirilor, brevetelor, a marcilor comerciale sau de fabrica, a
ilustratiilor sau a altor simboluri care sugereaza, in cazul unei ape minerale
naturale, o caracteristica pe care apa nu o poseda, in special privind originea
sa, data autorizarii acesteia, rezultatele analizelor sau orice trimiteri
similare la garantiile de autenticitate.
Art. 22
(1) Este interzisa inscrierea pe eticheta a indicatiilor care atribuie unei
ape minerale naturale proprietati referitoare la prevenirea, tratarea sau
vindecarea unei boli umane.
(2) Caracteristicile apelor minerale naturale prevazute in anexa nr. 3 sunt
indeplinite daca acestea au fost stabilite in baza analizelor fizico-chimice
sau, acolo unde este cazul, a unor examene farmacologice, fiziologice si
clinice realizate conform prevederilor anexei nr. 1 capitolul I pct. 2.
(3) Pe etichete pot fi inscriptionate indicatii ca: "stimuleaza
digestia", "poate facilita functiile hepato-biliare" sau
indicatii similare. Pot fi incluse alte indicatii, cu mentiunea ca acestea sa
nu contravina principiilor stabilite la alin. (1) si sa fie compatibile cu cele
stabilite la alin. (2).
Art. 23
Se pot adapta prevederi privind informatiile, atat de pe ambalaje sau
etichete, cat si in publicitate, referitoare la posibilitatea utilizarii apelor
minerale naturale in alimentatia sugarilor. Prevederile de acest tip pot, de
asemenea, viza proprietatile apei, care determina utilizarea informatiei
respective.
Art. 24
Termenul "apa de izvor" este rezervat unei ape destinate
consumului uman, in stare naturala si imbuteliata la sursa, care:
a) satisface conditiile microbiologice prevazute la art. 11 si 12;
b) satisface conditiile de exploatare prevazute in anexa nr. 2 pct. 2 si 3,
care vor fi respectate in totalitate pentru apa de izvor;
c) satisface cerintele in materie de etichetare, prevazute la art. 17 lit.
b) si c) si la art. 18 - 20;
d) nu a suferit alt tratament decat cele prevazute la art. 7;
e) indeplineste criteriile de potabilitate caracteristice apelor de izvor,
prevazute in legislatia romaneasca, referitoare la apele potabile.
Art. 25
(1) Orice apa imbuteliata destinata consumului alimentar, alta decat
"apa minerala naturala" sau "apa de izvor", se
comercializeaza sub denumirea de "apa de masa".
(2) Pe ambalajele si etichetele apelor de masa, ca si in publicitatea de
orice fel a acestora, este interzisa utilizarea de referiri, semne sau figuri
de natura sa creeze confuzii cu apele minerale naturale, sa induca in eroare
asupra localizarii geografice a apelor sau sa atribuie proprietati referitoare
la prevenirea, tratarea ori vindecarea unei boli umane.
Art. 26
Atunci cand autoritatea competenta are motive precise sa considere ca o apa
minerala naturala nu se conformeaza dispozitiilor prezentului act normativ sau
reprezinta un risc pentru sanatatea publica, poate sa restranga temporar sau sa
suprime comercializarea pe teritoriul Romaniei a produsului in cauza.
Art. 27
In domeniul exploatarii, imbutelierii si al comercializarii vor fi
respectate urmatoarele proceduri prevazute in standarde nationale:
a) limitele de concentratie ale constituentilor, pentru apele minerale
naturale imbuteliate din SR 4450/1997 - Ape Minerale Naturale;
b) toate dispozitiile necesare, referitoare la indicarea pe eticheta a
concentratiilor ridicate ale anumitor constituenti ai apelor minerale naturale,
conform anexei nr. 4 la prezentele norme, si cele din SR 4450/1997;
c) conditiile de utilizare a aerului imbogatit cu ozon, prevazute la art. 7
lit. b);
d) indicarea tratamentelor prevazute la art. 7 lit. c);
e) metodele de analiza, inclusiv limitele de detectie, destinate
verificarii contaminarii apelor minerale naturale;
f) procedurile de esantionare si metodele de analiza necesare pentru
controlul caracteristicilor fizico-chimice si microbiologice ale apelor
minerale naturale imbuteliate, conform SR 4450/1997.
Art. 28
Prevederile anexelor nr. 3, 4 si 5 privind caracterizarea fizico-chimica si
microbiologica a apei minerale conform starii ei naturale la sursa sunt
obligatorii pentru cel care exploateaza sursa.
Art. 29
(1) Nerespectarea dispozitiilor art. 6 - 12 si ale art. 28 din prezentele
norme se sanctioneaza potrivit prevederilor art. 42 lit. b) din Legea minelor
nr. 61/1998, iar ale art. 12 - 22, potrivit prevederilor art. 46 alin. 1 lit.
a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor,
republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la
alin. (1) se fac de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si de catre
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, in conditiile legii.
Art. 30
Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la normele tehnice
DEFINITIA APEI MINERALE NATURALE
CAP. 1
Definitie
1. Prin apa minerala naturala se intelege o apa pura din punct de vedere
microbiologic, in sensul art. 11 din norme, care isi are originea intr-un
zacamant/acvifer subteran si este exploatata prin una sau mai multe emergente
naturale sau foraje.
Apa minerala naturala se deosebeste in mod evident de apa de baut obisnuita
prin urmatoarele caracteristici:
a) natura sa caracterizata printr-un continut specific de saruri minerale
dizolvate, oligoelemente sau alti constituenti si, eventual, prin unele efecte
asupra sanatatii;
b) puritatea sa originara,
ambele caracteristici fiind mentinute intacte datorita originii subterane a
acestei ape care trebuie sa fie protejata de toate riscurile de poluare.
2. Caracteristicile prevazute la pct. 1, care pot conferi apei minerale
naturale proprietati benefice pentru sanatate, trebuie evaluate:
a) din punct de vedere:
1. geologic si hidrogeologic;
2. fizic, chimic si fizico-chimic;
3. microbiologic;
4. daca este cazul, farmacologic, fiziologic si clinic;
b) conform criteriilor enumerate la cap. II al acestei anexe;
c) conform metodelor stiintifice aprobate de autoritatea competenta.
3. Compozitia, temperatura si alte caracteristici ale apei minerale
naturale trebuie sa ramana stabile in limitele fluctuatiilor naturale. Acestea
nu trebuie sa fie afectate de posibilele variatii ale debitului sursei.
In sensul art. 11 din norme, prin continutul microbiologic normal al unei
ape minerale naturale se intelege numarul populatiei bacteriene sensibil
constant la sursa, anterior oricarei conditionari, a carei compozitie luata in
considerare la recunoasterea acestor ape este verificata prin analize
periodice.
CAP. 2
Cerinte de aplicare a definitiei
1. Cerinte pentru studiile geologice si hidrogeologice
Cercetarea geologica-hidrogeologica pentru punerea in evidenta a apelor
minerale naturale se va materializa printr-un raport geologic detaliat asupra
conditiilor hidrogeologice de dezvoltare a acviferului, care sa cuprinda:
1.1. stratigrafia si tectonica zonei;
1.2. conditiile hidrogeologice generale ale acesteia;
1.3. conditiile de geneza a apei minerale naturale si relatia dintre
mineralizatia acesteia si litologia acviferului;
1.4. descrierea surselor;
1.5. parametrii hidrogeologici ai surselor;
1.6. delimitarea, conform prevederilor legale, a zonelor de protectie;
1.7. evaluarea debitelor exploatabile de apa minerala si a conditiilor de
extragere a acestora, precum si a rezervelor resurselor, conform legislatiei in
vigoare in domeniul substantelor minerale utile;
1.8. studiul izotopilor de mediu, acolo unde se considera necesar;
1.9. raportul va fi insotit de harti la scara corespunzatoare, cu indicarea
amplasarii surselor.
2. Cerinte privind studiile fizice, chimice si fizico-chimice:
2.1. temperatura apei la sursa si temperatura mediului ambiant la momentul
prelevarii probei;
2.2. reziduul sec la temperatura de 180 grade C si 260 grade C;
2.3. conductivitatea electrica, cu specificarea temperaturii in momentul
masuratorii;
2.4. concentratia ionilor de hidrogen (pH);
2.5. continutul in cationi si anioni;
2.6. continutul in substante nedisociate;
2.7. continutul in urme de substante si elemente cu potential toxic;
2.8. continutul in substante si elemente indezirabile;
2.9. radioactivitatea apei la sursa.
3. Cerinte privind analizele microbiologice la sursa:
3.1. demonstrarea absentei parazitilor si a microorganismelor patogene;
3.2. determinarea numarului de germeni ce indica contaminarea cu fecale:
a) absenta colilor Escherichia coli si a altor coliforme la o temperatura
de 37 grade C si 44 grade C in 250 ml proba;
b) absenta streptococilor fecali in 250 ml proba;
c) absenta bacteriilor anaerobe sulfito-reductoare cu inmultire prin spori
in 250 ml proba;
d) Pseudomonas aeruginosa absent in 250 ml proba;
3.3. determinarea continutului total in microorganisme formatoare de
colonii la un mililitru de apa:
a) la o temperatura cuprinsa intre 20 grade C si 22 grade C in 72 de ore,
pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatina;
b) la o temperatura de 37 grade C in 24 de ore, pe agar-agar.
4. Cerinte privind examenele clinice si farmacologice
4.1. Natura examenelor efectuate in conformitate cu metodele recunoscute
stiintific trebuie sa fie adaptata la caracteristicile proprii apei minerale
naturale si la efectele sale asupra organismului uman, cum ar fi: diureza,
functionarea gastrica sau intestinala, compensarea cerintelor in substante
minerale.
4.2. Stabilirea reprezentativitatii numerice si a concordantei
observatiilor clinice poate eventual sa inlocuiasca examenele mentionate la
pct. 4.1. In astfel de cazuri acestora li se pot substitui examenele clinice,
cu conditia ca reprezentativitatea numerica si concordanta observatiilor sa
permita obtinerea acelorasi rezultate.
CAP. 3
Precizari suplimentare referitoare la apele minerale naturale
Apele minerale naturale imbuteliate se impart in cinci categorii la care se
aplica urmatoarele definitii:
a) apa minerala naturala, natural carbogazoasa - apa al carui continut de
dioxid de carbon provenind de la sursa este, dupa o eventuala conditionare si
dupa imbuteliere, acelasi ca la emergenta, luand in considerare si impregnarea,
acolo unde este cazul, cu o cantitate de dioxid de carbon provenit din acelasi
zacamant/acvifer, care sa compenseze pierderile echivalente rezultate in cursul
operatiunilor amintite, in limitele tehnice uzuale de toleranta;
b) apa minerala naturala imbogatita cu dioxid de carbon de la sursa - apa
al carei continut in dioxid de carbon provenind din acelasi zacamant/acvifer
este, dupa eventuala conditionare si dupa imbuteliere, mai mare decat la
emergenta;
c) apa minerala naturala carbogazificata - apa la care s-a adaugat dioxid
de carbon de alta origine decat cea din zacamantul/acviferul de provenienta,
dar de uz exclusiv alimentar;
d) apa minerala naturala decarbogazificata partial sau integral - apa din
care s-a extras dioxidul de carbon aflat initial la sursa, astfel incat dupa
conditionare, conform art. 7 din norme, continutul in gaz carbonic este mai mic
decat cel de la emergenta;
e) apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) - apa minerala care, la
emergenta si dupa conditionare, conform art. 7 din norme, nu contine dioxid de
carbon in proportie superioara cantitatii necesare pentru mentinerea in stare
dizolvata a sarurilor hidrogencarbonatate din compozitia sa, dar nu mai mult de
250 mg/l.
Denumirea produsului finit, asa cum a fost acesta definit mai sus, este
obligatoriu sa fie inscriptionata pe eticheta recipientului cu apa minerala
naturala.
ANEXA 2
la normele tehnice
CONDITIILE DE EXPLOATARE, IMBUTELIERE SI COMERCIALIZARE
a apelor minerale naturale
1. Exploatarea unei surse de apa minerala naturala necesita autorizarea din
partea autoritatii competente, dupa ce s-a stabilit ca apa respecta prevederile
cuprinse la capitolul I al anexei nr. 1.
2. Echipamentele de exploatare, transport, inmagazinare, conditionare si
imbuteliere trebuie sa fie astfel concepute si instalate incat sa evite
posibilitatea oricarei contaminari si sa conserve proprietatile de la sursa ale
apei.
In acest scop se au in vedere urmatoarele:
a) sursele de apa minerala naturala trebuie sa fie protejate impotriva
oricarui fel de poluare;
b) bazinele de captare, conductele de aductiune si rezervoarele trebuie sa
fie realizate din materiale adecvate in raport cu apa si astfel construite
incat sa previna orice modificare chimica, fizico-chimica sau microbiologica a
apei;
c) conditiile de exploatare, instalatiile de spalare si imbuteliere trebuie
sa intruneasca conditiile de igiena impuse. In mod special, recipientele de
imbuteliere trebuie sa fie tratate sau fabricate astfel incat sa se evite
modificarea calitatii microbiologice, chimice sau fizico-chimice a apei
minerale naturale;
d) este interzis transportul apelor minerale naturale in alte recipiente
decat cele autorizate pentru distribuire la consumatorul final.
3. Atunci cand in timpul exploatarii se constata ca apa minerala naturala
este poluata si nu mai prezinta caracteristicile microbiologice stabilite la
art. 11 din norme, cel care exploateaza sursa trebuie sa suspende imediat toate
operatiunile de furnizare a apei pentru imbuteliere, pana la eliminarea cauzei
poluarii si pana cand apa va respecta prevederile respective.
4. Autoritatea competenta va efectua controale periodice pentru a verifica
daca apa minerala naturala pentru care a fost autorizata exploatarea sursei
respecta prevederile stabilite la capitolul I al anexei nr. 1, precum si pe
cele de la pct. 2 si 3 din prezenta anexa.
ANEXA 3
la normele tehnice
INDICATORI SI CRITERII
stabilite conform art. 22 din normele tehnice
Mentiunile urmatoare pot fi inscrise pe eticheta produsului finit - apa
minerala naturala:
________________________________________________________________________________
Mentiuni Criterii
________________________________________________________________________________
Oligominerala sau slab Continutul de saruri minerale, calculat ca
reziduu
mineralizata fix total, nu este mai mare de 500 mg/l.
Foarte slab mineralizata Continutul de saruri minerale, calculat ca
reziduu
fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
Puternic mineralizata Continutul de saruri minerale, calculat ca
reziduu
fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
Hidrogencarbonatata Continutul de hidrogencarbonat (HCO3) este mai
mare de 600 mg/l.
Sulfatata Continutul de sulfati este mai mare de 200 mg/l.
Clorurata Continutul de clor este mai mare de 200 mg/l.
Calcica Continutul de calciu este mai mare de 150 mg/l.
Magneziana Continutul de magneziu este mai mare de 50 mg/l.
Fluorurata sau contine fluor Continutul de fluor este mai mare de 1 mg/l.
Acest produs nu corespunde pentru alimentatia
sugarilor, nici a copiilor cu varsta sub 7 ani.
Feruginoasa Continutul de fier bivalent este mai mare de
1 mg/l.
Acidulata Continutul de dioxid de carbon liber este mai
mare
de 250 mg/l.
Sodica Continutul de sodiu este mai mare de 200 mg/l.
Corespunde pentru prepararea Numai dupa efectuarea de teste clinice conform
alimentelor destinate pct. 4 capitolul II al anexei nr. 1 si cu
sugarilor respectarea continutului in NO3 prevazut in
anexa nr. 4.
Corespunde pentru regim Continutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l.
sarac in sodiu
Poate avea efect laxativ Numai dupa efectuarea de teste clinice conform
pct. 4 capitolul II al anexei nr. 1.
Poate avea efect diuretic Numai dupa efectuarea de teste clinice conform
pct. 4 capitolul II al anexei nr. 1.
________________________________________________________________________________
ANEXA 4
la normele tehnice
LISTA
cuprinzand indicatorii apei minerale la sursa
A. Indicatorii fizico-chimici
________________________________________________________________________________
Nr. Exprimarea Concentratia
crt. Indicatori rezultatului maxima Observatii
admisa
(CMA)
________________________________________________________________________________
1. Temperatura grade C - Conform starii naturale a apei
2. Concentratia unitati pH - Conform starii naturale a apei
ionilor de
hidrogen
3. Conductivitate microS/cm la Corespunzator mineralizatiei
20 grade C - apei minerale
_
4. Cloruri, Cl mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
_ _ analizate
5. Sulfati, SO4 mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
6. Hidrogencarbonat, mg/l - Conform cu caracteristicile
_ specifice apei minerale
HCO3 analizate
2+
7. Calciu, Ca mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
2+
8. Magneziu, Mg mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
+
9. Sodiu, Na mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
+
10. Potasiu, K mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
11. Duritate totala grade - Conform cu caracteristicile
germane specifice apei minerale
analizate
12. Reziduu sec mg/l dupa - Conform cu caracteristicile
uscare la specifice apei minerale
180 grade C analizate
sau la
240 grade C
13. Oxigen dizolvat, mg/l - Conform cu caracteristicile
O2 specifice apei minerale
analizate
14. Dioxid de carbon, mg/l - Conform cu caracteristicile
CO2 specifice apei minerale
analizate
________________________________________________________________________________
B. Indicatorii considerati substante indezirabile*a)
________________________________________________________________________________
Nr. Exprimarea Concentratia
crt. Indicatori rezultatului maxima Observatii
admisa
(CMA)
________________________________________________________________________________
_
15. Nitrati, NO3 mg/l 50 10 mg/l pentru apa destinata
alimentatiei sugarilor
_
16. Nitriti, NO2 mg/l 0,02 -
+
17. Amoniu, NH4 mg/l 0,5 -
18. Oxidabilitate mg/l 3 masurata la cald, in mediu
acid
19. Hidrogen microg/l - conform starii naturale a
sulfurat, H2S apei*b)
20. Fenoli (indice de microg/l 0,5 -
fenol)
21. Substante lauril 200 -
tensioactive sulfat
(care microg/l
reactioneaza cu
albastru de
metilen)
2+ 3+
22. Fier, Fe si Fe mg/l - conform starii naturale a
apei*b)
2+
23. Mangan, Mn mg/l - conform starii naturale a
apei*b)
2+
24. Cupru, Cu microg/l 1.000 -
2+
25. Zinc, Zn microg/l 100 -
3-
26. Fosfati, PO4 mg/l 0,5 -
_
27. Fluor, F mg/l 1*c) -
28. Borati, H3BO3 mg/l - valoare recomandata: 5 mg/l,
exprimat in B
2+
29. Bariu, Ba mg/l - valoare recomandata: 1 mg/l
________________________________________________________________________________
*a) Unele dintre aceste substante pot deveni toxice daca sunt prezente in
cantitati mari.
*b) Apele cu continuturi care confera apei un gust specific sau aspect
inestetic vor fi conditionate conform art. 7 din prezentele norme.
*c) Peste 1 mg/l se va mentiona pe eticheta "contine fluor", iar
peste 2 mg/l, "produs nerecomandat copiilor sub 7 ani".
C. Indicatorii considerati substante toxice
________________________________________________________________________________
Nr. Exprimarea Concentratia
crt. Indicatori rezultatului maxima Observatii
admisa
(CMA)
________________________________________________________________________________
30. Arsen, As microg/l - valoare recomandata:
10 microg/l*a)
31. Cadmiu, Cd microg/l 3 -
_
32. Cianuri, CN microg/l 50 -
33. Crom, Cr microg/l 50 -
34. Mercur, Hg microg/l 1 -
35. Nichel, Ni microg/l 20 -
36. Plumb, Pb microg/l 25 -
37. Seleniu, Se microg/l 20 -
38. Stibiu, Sb microg/l 10 -
39. Pesticide si
produse asemanatoare:
- pe fiecare component
in parte; microg/l 0,1
- suma tuturor
componentelor din
fiecare clasa microg/l 0,5
________________________________________________________________________________
*a) Apele cu un continut mai mare de 10 microg/l vor fi conditionate
conform art. 7 din prezentele norme.
D. Indicatori microbiologici si biologici
______________________________________________________________________
Nr. Indicatori Volumul probei Limite admise
crt. - ml -
______________________________________________________________________
40. Escherichia coli si alti coliformi 250 absent
la 37 grade C si 44,5 grade C
41. Streptococi fecali 250 absent
42. Clostridii sulfito-reductoare 250 absent
43. Pseudomonas aeruginosa 250 absent
44. Numar total de bacterii la sursa:
- la 37 grade C 1 5*a)
- la 22 grade C 1 20*a)
______________________________________________________________________
*a) Valori recomandate.
E. Indicatori radioactivi
Concentratiile maxime admise pentru indicatorii radioactivi sunt cele
prevazute in normele pentru ape potabile.
ANEXA 5
la normele tehnice
TIPURI DE CONTROL AL SURSEI
________________________________________________________________________________
Control ocazional
in
Analize-tip Control minim Control Control situatii
particulare
indicatori (C1) normal periodic sau accidentale
(C2) (C3) (C)4
________________________________________________________________________________
A. Indicatori - Temperatura*a) Identic C1 Lit. A din
fizico-chimici anexa nr. 4
- Conductivitate/ In functie de
TDS*a) situatie, tinandu-se
- pH*b) seama de factorii
care
- CO2*b) pot avea efecte
- HCO3*b) negative asupra
- oxigen calitatii apelor
dizolvat*b) minerale
(pentru ape
necarbogazoase)
B. Indicatori Nitrati*c) Nitrati Lit. B din
privind Nitriti*c) Nitriti anexa nr. 4
substantele Amoniu*c) Amoniu
indezirabile Fier
C. Indicatori Lit. C din
toxici - - anexa nr. 4
D. Indicatori - Numar Lit. D din
microbiologici - total de anexa nr. 4
bacterii la
37 grade C
si la
22 grade C
- Coliformi
totali
- Coliformi
fecali
________________________________________________________________________________
E. Frecventa a) zilnic Trimestrial Semestrial Ocazional
b) saptamanal
c) lunar
________________________________________________________________________________