HOTARARE Nr. 803 din 17 septembrie 1996
privind declararea produselor agricole de importanta nationala in anul 1997
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 227 din 23 septembrie 1996
In temeiul art. 1 alin. (2) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat
de stat producatorilor agricoli,
Guvernul Romaniei hotaraste:
ARTICOL UNIC
(1) Se declara de importanta nationala, pentru anul 1997, urmatoarele
produse agricole:
a) graul pentru panificatie;
b) laptele crud integral de vaca si de bivolita;
c) porcinele pentru taiere;
d) pasarile pentru taiere.
(2) Conditiile tehnice, regulile pentru verificarea calitatii si metodele
de analiza a graului pentru panificatie si a laptelui de vaca si de bivolita, a
porcinelor si pasarilor pentru taiere, pentru preluarea acestora la fondul de
consum, sunt prevazute in anexa care face parte din prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Alexandru Lapusan
Ministru de stat,
ministrul finantelor,
Florin Georgescu
ANEXA 1
CONDITIILE TEHNICE,
regulile pentru verificarea calitatii si metodele de analiza a graului pentru
panificatie, a laptelui de vaca si de bivolita, a porcinelor si pasarilor
pentru taiere
A. Grau pentru panificatie (STAS 813-68)
Proprietati fizice si chimice
- masa (greutatea) hectolitrica - kg minim 75
- umiditate - % maxim 14
- corpuri straine - % maxim 3
Celelalte proprietati fizice, chimice, organoleptice, precum si regulile
pentru verificarea calitatii, metodele de analiza si conditiile de ambalare,
depozitare si transport sunt prevazute in STAS 813-68.
B. Lapte crud integral (STAS 2418-61)
Proprietati fizice si chimice
- grasime - % minim: 3,5 pentru lapte de vaca
6,5 pentru lapte de bivolita
- aciditate - grade
thorner: 15 - 19 pentru lapte de vaca
maximum 21 pentru lapte de
bivolita
- densitate, minimum: 1,029 pentru lapte de vaca
1,031 pentru lapte de bivolita
- temperatura: maximum 14ř C pentru lapte de vaca si
de bivolita.
Celelalte proprietati fizice si chimice, biochimice, precum si regulile
pentru verificarea calitatii, metodele de analiza, conditiile de ambalare,
depozitare si transport pentru lapte crud integral sunt prevazute in STAS
2418-61.
C. Porcine pentru taiere (STAS 12512-87)
Categoria:
- porcine de carne: Grupa de greutate:
- peste 110 kg
- 101 - 110 kg
- 90 - 100 kg
- scroafe reformate,
reconditionate si
vieri reformati,
castrati si
reconditionati - peste 110 kg
Celelalte conditii tehnice de calitate, regulile si metodele pentru
verificarea calitatii, transport si documente sunt prevazute in STAS 12512-87.
D. Pasari pentru taiere (STAS 6997-74)
Conditii tehnice:
Pui de gaina
- clasa de calitate: I, II, III
- masa corporala (kg minim): clasa I = 1,100; clasa a II-a = 0,900; clasa a
III-a = 0,700.
Gaini si cocosi
- clasa de calitate: I, II
- masa corporala (kg minim): clasa I = 2,000; clasa a II-a = 1,700 pentru
rasele grele si mixte si 1,300 pentru rase ouatoare.
- masa corporala (kg minim)
pentru cocosi - clasa I = 1,800;
clasa a II a = 1,600.
Celelalte conditii tehnice, regulile pentru verificarea calitatii, metodele
de verificare, ambalare, marcare, transport si documente sunt cele prevazute in
STAS 6997 74.