Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 850 din 31 iulie 2002

pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 384/2001

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 628 din 23 august 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. III din Ordonanta Guvernului nr. 43/2002 pentru modificarea Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 384/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 208 din 24 aprilie 2001, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 2
    Prezentele norme metodologice au drept scop stabilirea criteriilor si a procedurilor care sa permita aplicarea prevederilor Legii nr. 156/2000, cu modificarile ulterioare, referitoare la:
    a) medierea in vederea angajarii cetatenilor romani in strainatate;
    b) protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate;
    c) controlul activitatii de ocupare a fortei de munca in strainatate."
    2. Dupa articolul 2 se introduce articolul 2^1 cu urmatorul cuprins:
    "Art. 2^1
    Angajatorii care, potrivit obiectului lor de activitate, executa lucrari sau presteaza servicii in strainatate in temeiul unui contract si detaseaza propriii salariati in acest scop nu sunt considerati agenti de ocupare a fortei de munca in sensul prevederilor Legii nr. 156/2000."
    3. Capitolul II "Acreditarea agentilor de ocupare a fortei de munca" se abroga.
    4. Titlul capitolului III va avea urmatorul cuprins:
    "Conditii si modalitati pentru desfasurarea activitatii de mediere"
    5. Alineatul (2) al articolului 7 va avea urmatorul cuprins:
    "(2) In vederea efectuarii activitatii de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate agentii de ocupare a fortei de munca incheie, in forma scrisa, cu cetatenii romani care solicita sa lucreze in strainatate contracte de mediere care vor cuprinde cel putin elementele si clauzele prevazute in anexa nr. 1."
    6. Dupa alineatul (2) al articolului 7 se introduce alineatul (3) cu urmatorul cuprins:
    "(3) Pentru efectuarea activitatilor de mediere prevazute la alin. (1) lit. b) - e) agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate pot percepe un tarif de mediere care sa acopere costurile acestora."
    7. Articolul 8 se abroga.
    8. Alineatul (1) al articolului 9 se abroga.
    9. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 10
    Agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate nu vor percepe in afara tarifului prevazut la art. 7 alin. (3) comisioane si nu vor pretinde garantii de la persoanele mediate, respectiv de la persoanele angajate in strainatate cu contract individual de munca."
    10. Articolul 11 se abroga.
    11. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
    " Art. 12
    (1) In vederea realizarii controlului activitatii de mediere agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate au obligatia sa detina si sa prezinte, in original, contractul care contine oferte ferme de locuri de munca, incheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizatii patronale din strainatate, precum si urmatoarele documente, in original sau in copie, dupa caz:
    A. documente referitoare la situatia firmei:
    a) actul constitutiv, din care sa reiasa obiectul de activitate, potrivit art. 5 din Legea nr. 156/2000, cu modificarile ulterioare;
    b) certificatul de inmatriculare in registrul comertului, emis de Oficiul registrului comertului de pe langa camera de comert si industrie judeteana, respectiv Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala isi are sediul;
    c) acte doveditoare din care sa rezulte conditiile si modul in care se va desfasura activitatea de mediere: spatiul, dotarile si echipamentele utilizate, numarul, structura si calificarea personalului care presteaza serviciile de mediere, posibilitatea accesului la ofertele de locuri de munca ale angajatorilor din strainatate, stabilirea de relatii cu parteneri de mediere straini; organizarea unei banci de date cu privire la ofertele si solicitarile de locuri de munca, precum si informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta;
    d) dovada inregistrarii la inspectoratul teritorial de munca;
    B. documente ale cetatenilor romani trimisi sa lucreze in strainatate:
    a) actul de identitate;
    b) pasaportul, paginile cu fotografia si cu viza;
    c) carnetul de munca, din care sa rezulte ca i-a incetat activitatea in tara, in conditiile legii;
    d) actele de calificare;
    e) certificatul de sanatate;
    f) contractul de mediere;
    g) contractul individual de munca, in limba romana;
    h) certificatul de cazier judiciar;
    i) dovada emisa de structura specializata din cadrul Ministerului de Interne, din care sa rezulte ca solicitantul nu are interdictia legala de a parasi localitatea ori alte limitari ale exercitarii dreptului la libera circulatie in afara granitelor tarii.
    (2) Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa pastreze o perioada de 3 ani de la incetarea raporturilor de munca ale cetatenilor romani in strainatate documentele prevazute la alin. (1) lit. B."
    12. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 13
    Agentii de ocupare a fortei de munca sunt obligati sa transmita trimestrial Inspectiei Muncii, pana la sfarsitul lunii urmatoare trimestrului incheiat, Situatia privind persoanele mediate si angajate in strainatate, conform modelului prezentat in anexa nr. 2."
    13. Capitolul IV "Suspendarea sau retragerea acreditarii" se abroga.
    14. Articolul 16 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 16
    (1) Potrivit prevederilor art. 13 din Legea nr. 156/2000, cu modificarile ulterioare, cetatenii romani care lucreaza in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori din strainatate vor beneficia de masurile de protectie sociala prevazute de lege, daca pe baza veniturilor declarate, realizate in strainatate, contribuie la bugetul asigurarilor sociale de stat, la bugetul asigurarilor pentru somaj si la Fondul asigurarilor sociale de sanatate.
    (2) Pentru a beneficia de prestatiile acordate de sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si al asigurarilor pentru somaj cetatenii romani care lucreaza in strainatate trebuie sa depuna la institutiile competente documentele corespunzatoare, dupa cum urmeaza:
    a) la casa teritoriala de pensii, Contractul de asigurare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale;
    b) la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, Contractul de asigurare pentru somaj.
    (3) Pentru a beneficia de prestatiile acordate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate cetatenii romani care lucreaza in strainatate se pot asigura, in conditiile legii, la casele teritoriale de sanatate in a caror raza teritoriala isi au domiciliul."
    15. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 18
    In aplicarea prevederilor art. 14 din Legea nr. 156/2000, cu modificarile ulterioare, si ale prezentelor norme metodologice, Inspectia Muncii desfasoara in principal urmatoarele activitati:
    a) verifica indeplinirea de catre agentii de ocupare a fortei de munca a conditiilor prevazute la art. 9 din Legea nr. 156/2000, cu modificarile ulterioare;
    b) tine evidenta agentilor de ocupare a fortei de munca;
    c) verifica contractele care contin oferte ferme de locuri de munca, precum si contractele individuale de munca incheiate de angajatorii din strainatate cu cetateni romani, in vederea indeplinirii conditiilor prevazute la art. 10 din Legea nr. 156/2000, cu modificarile ulterioare;
    d) verifica contractele de mediere prevazute la art. 7 alin. (2);
    e) constata situatiile de incalcare a prevederilor legale si pe baza acestora ia masurile corespunzatoare."
    16. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 20
    Contractele agentilor economici care au primit avizul sa plaseze forta de munca pe teritoriul Statului Israel, precum si contractele individuale de munca ale cetatenilor romani cu acesti angajatori, incheiate inainte de data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice, se vor derula in continuare in conditiile in care au fost incheiate."
    17. Articolul 21 se abroga.
    Art. 2
    Anexele nr. 1, 4 si 5 se abroga, iar anexele nr. 2 si 3 se inlocuiesc cu anexele nr. 1 si 2 la prezenta hotarare, devenind anexele nr. 1 si 2 la normele metodologice.
    Art. 3
    Hotararea Guvernului nr. 384/2001, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta hotarare, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul muncii si solidaritatii sociale,
                         Razvan Ionut Cirica,
                         secretar de stat

                         Ministrul afacerilor externe,
                         Mircea Geoana

                         p. Ministrul finantelor publice,
                         Gheorghe Gherghina,
                         secretar de stat

    ANEXA 1
    la normele metodologice

                              CONTRACT DE MEDIERE
                   nr. .............. din .................

    I. Partile contractante
    Societatea Comerciala ........................................., denumita in
continuare furnizor, cu sediul in .............................................,
                                               (adresa completa)
inregistrata la Oficiul registrului comertului sub nr. ........................, cod fiscal ......................., reprezentata prin domnul/doamna ................................, avand functia de ............................,
    si ........................................................................,
                         (numele si prenumele solicitantului)
denumit/denumita in continuare beneficiar, posesor/posesoare al/a actului de identitate seria ...... nr. ..................., cod numeric personal ........................, de profesie ........................................., domiciliat/domiciliata in
...............................................................................,
                               (adresa completa)
    au convenit urmatoarele:

    II. Obiectul contractului de mediere
    1. Medierea in vederea angajarii beneficiarului la
............................................. din ............................ .
 (denumirea angajatorului din strainatate)                   (tara)
    2. Indeplinirea tuturor formalitatilor pentru incheierea contractului individual de munca.
    3. Indeplinirea formalitatilor privind deplasarea la locul de munca.
    4. Alte prestatii ........................................................ .

    III. Durata contractului de mediere
    Durata contractului de mediere este de .......................... de la data incheierii.

    IV. Obligatiile partilor
    1. Obligatiile furnizorului:
    a) sa ofere un loc de munca in concordanta cu pregatirea, aptitudinile si interesele beneficiarului pe durata prezentului contract;
    b) sa prezinte beneficiarului informatii si precizari cu privire la cerintele locului de munca si la conditiile in care poate avea loc angajarea;
    c) sa asigure, dupa caz, testarea aptitudinilor beneficiarului;
    d) sa faca demersurile necesare pentru incheierea contractului individual de munca cu angajatorul;
    e) sa asigure includerea in contractul individual de munca a elementelor prevazute in ofertele ferme de locuri de munca;
    f) sa asigure intocmirea unui exemplar al contractului individual de munca si in limba romana;
    g) sa asigure confidentialitatea datelor personale;
    h) sa efectueze demersurile si formalitatile necesare pentru deplasarea beneficiarului la locul de munca (obtinerea, dupa caz, a pasaportului, a vizei, a permisului de munca, asigurarea conditiilor de transport etc.);
    i) sa restituie toate documentele depuse de beneficiar, in cazul in care nu i-a gasit loc de munca corespunzator sau acesta renunta la mediere;
    j) sa asigure respectarea de catre angajator a clauzelor prevazute in contractul individual de munca.
    2. Obligatiile beneficiarului:
    a) sa prezinte toate documentele si sa furnizeze toate informatiile necesare pentru cautarea unui loc de munca corespunzator in strainatate;
    b) sa participe la actiunile de testare organizate de furnizor, in vederea selectarii pentru a fi angajat in strainatate;
    c) sa anunte furnizorul in cazul renuntarii la serviciile de mediere ale acestuia;
    d) sa achite taxele legale si costurile legate de deplasarea in strainatate, daca acestea nu sunt suportate de angajator potrivit contractului individual de munca;
    e) sa respecte obligatiile prevazute in contractul individual de munca.

    V. Tariful serviciilor de mediere
    1. Tariful pentru serviciile prestate de furnizor este de
..................................... lei si se achita la data incheierii
      (in cifre si in litere)
contractului de mediere.
    2. Furnizorul se obliga sa restituie beneficiarului o parte din tarif, in urmatoarele situatii:
    a) ......%, daca nu gaseste un loc de munca corespunzator pentru beneficiar pe durata contractului de mediere;
    b) .....%, daca inainte de expirarea duratei contractului de mediere beneficiarul notifica renuntarea la mediere.

    VI. Modificarea si completarea contractului de mediere
    Modificarea si completarea clauzelor contractului de mediere pot fi facute numai prin acordul de vointa al partilor, prin act aditional la contract, incheiat in forma scrisa.

    VII. Incetarea contractului de mediere
    Prezentul contract de mediere inceteaza:
    a) la data semnarii contractului individual de munca cu angajatorul, cu exceptia clauzelor prevazute la cap. IV pct. 1 lit. j) si pct. 2 lit. e), care inceteaza la expirarea contractului individual de munca;
    b) la expirarea duratei pentru care a fost incheiat, daca obiectul contractului de mediere nu s-a realizat;
    c) prin acordul de vointa al partilor;
    d) daca beneficiarul refuza... oferte de locuri de munca in strainatate;
    e) prin reziliere.
    In cazul in care una dintre parti nu isi respecta obligatiile asumate prin contract, partea lezata va notifica partii in culpa sa depuna toate diligentele pentru executarea corespunzatoare a clauzelor contractuale.
    Daca partea in culpa, in termen de ........ zile de la primirea notificarii, nu se conformeaza, partea lezata poate rezilia in mod unilateral contractul de mediere si poate solicita despagubiri, potrivit legii.

    VIII. Litigii
    In caz de litigiu partile vor incerca solutionarea in mod amiabil a acestuia.
    In cazul in care nu se reuseste solutionarea in mod amiabil a litigiului, partile convin ca acesta sa fie solutionat de instantele judecatoresti competente, potrivit legii.

    IX. Dispozitii finale
    Contractul de mediere intra in vigoare la data semnarii lui de catre parti.
    Prezentul contract de mediere s-a incheiat la sediul furnizorului, in doua exemplare, unul pentru furnizor si unul pentru beneficiar.

                 Furnizor,                   Beneficiar,
             ................           .....................

    ANEXA 2
    la normele metodologice

    Societatea Comerciala ........................
    Sediul .......................................
    Telefon ......................................

                                 SITUATIA
privind persoanele mediate si angajate in strainatate in trimestrul ............

    I. Numarul solicitantilor de locuri de munca in strainatate cuprinsi in banca de date ...............

    II. Numarul persoanelor cu care s-au incheiat contracte de mediere .....................

    III. Numarul persoanelor angajate in strainatate in urma medierii
................................, din care: ............................ barbati si ........................... femei

    IV. Structura persoanelor angajate in strainatate:
    1. Pe ocupatii si pe tari
________________________________________________________________________________
     Ocupatia            Numarul de persoane          din care, pe tari:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

    2. Pe ocupatii si pe grupe de varsta
________________________________________________________________________________
                                                     din care:
                        ________________________________________________________
 Ocupatia     Numarul   sub     intre     intre     intre     intre     peste
 persoanelor            25      25 - 29   30 - 39   40 - 49   50 - 55   55
                        de ani  de ani    de ani    de ani    de ani    de ani
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

    V. Numarul salariatilor din Societatea Comerciala ............................................. trimisi sa lucreze pe baza actului aditional la contractul individual de munca:
    - tara ..............................., numarul persoanelor ................

    VI. Numarul total de persoane aflate la lucru in strainatate ......................................

    VII. Numarul persoanelor care au parasit locul de munca inainte de expirarea contractului individual de munca ..............................................

    VIII. Cazuri de accidente de munca si decese (nominal).

                       Conducatorul societatii comerciale,
                     .......................................
                             (semnatura si stampila)



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 850/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 850 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu