LEGE Nr. 30
din 28 februarie 2006
privind regulile de sanatate
publica la folosirea ciupercilor din flora spontana*)
ACT EMIS DE:
PARLAMENTUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 320 din 23 aprilie 2008
Art. 1. - Prezenta lege stabileşte reguli privind
recoltarea, transportul, comercializarea, prelucrarea şi folosirea ciupercilor
din flora spontană în alimentaţie, precum şi achiziţionarea acestora.
Art. 2. - (1) Comercializarea, prelucrarea, precum şi
utilizarea în alimentaţie a ciupercilor din flora spontană sunt permise numai
după ce au fost controlate şi stabilite ca fiind comestibile de către un
inspector specializat în domeniul sănătăţii publice şi epidemii, denumit în
continuare inspector de specialitate, care eliberează un certificat de calitate.
(2) Aprecierea calităţii ciupercilor din flora
spontană, culese în scopul uscării, se face în stare proaspătă.
(3) Sortarea şi ambalarea ciupercilor uscate pot fi
făcute numai sub supravegherea inspectorilor de specialitate.
Art. 3. - (1) Ciupercile pot fi comercializate:
a) în pieţele de desfacere angro, pieţele şi halele
desemnate în acest scop de către autorităţile locale, denumite în continuare pieţe;
b) în acele unităţi comerciale a căror autorizaţie de
funcţionare cuprinde şi desfacerea ciupercilor;
c) în alte locuri desemnate în acest scop de către
autorităţile locale.
(2) Ciupercile vor fi comercializate
pe specii şi numai separat de alte mărfuri sau produse.
(3) Ciupercile proaspete din flora spontană se
comercializează numai vrac, iar cele uscate numai ambalate.
(4) In cazul comercializării anumitor ciuperci, care
sunt comestibile condiţionat, stocul respectiv va trebui să poarte la loc
vizibil inscripţia referitoare la condiţiile de consum.
Art. 4. - (1) Administraţiile pieţelor şi operatorii
economici autorizaţi se vor îngriji ca, pe parcursul vânzării ciupercilor din
flora spontană, să asigure prezenţa unui inspector de specialitate care să
supravegheze comercializarea ciupercilor şi să elibereze autorizaţia de
comercializare.
(2) Vânzătorul este obligat să prezinte inspectorului
de specialitate, înainte de începerea vânzării, întregul stoc de ciuperci
culese şi destinate vânzării, pentru aprecierea calităţii acestora şi dacă se
află pe lista ciupercilor admise pentru comercializare.
(3) Dacă se constată prezenţa ciupercilor
necomestibile, acestea vor fi confiscate şi distruse.
(4) Autorizaţia de
comercializare va conţine numele şi prenumele comerciantului, domiciliul
acestuia, locul de desfacere, numele speciei de ciuperci, greutatea netă, data
eliberării autorizaţiei, precum şi semnătura şi ştampila inspectorului de
specialitate. Autorizaţia este valabilă numai în piaţa menţionată în act şi
numai în ziua eliberării acesteia. Comerciantul este obligat să afişeze
autorizaţia într-un loc cât mai vizibil, în imediata apropiere a stocului de
marfă în cauză.
Art. 5. -In cazul în care ciupercile provin de la un depozit angro, transportul trebuie să fie însoţit
de autorizaţia de comercializare.
Art. 6. - La cumpărarea ciupercilor destinate
utilizării în cadrul activităţii de alimentaţie, utilizatorul este obligat să
păstreze certificatul timp de 15 zile de la data achiziţionării acestora, iar
la cererea organelor abilitate trebuie să prezinte acest act.
Art. 7. - Persoanele care comercializează ciuperci,
cele care le prelucrează sau le utilizează în alimentaţie, în situaţia în care
iau cunoştinţă de îmbolnăviri cauzate de ciupercile respective, trebuie să
procedeze la oprirea imediată a comercializării, a prelucrării sau a consumării
lor, păstrând cantitatea rămasă, şi să anunţe fără întârziere autoritatea de
sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, direcţia
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi oficiul judeţean sau al municipiului
Bucureşti pentru protecţia consumatorilor.
Art. 8. - (1) Administraţia pieţelor sau operatorii
economici care comercializează ciuperci asigură condiţiile pentru activitatea
de informare a populaţiei cu privire la regulile de folosire în alimentaţie a
ciupercilor din flora spontană, efectuată de către inspectorul de specialitate.
(2) Organizarea activităţii de
informare a populaţiei la sfârşit de săptămână şi în zilele nelucrătoare este
asigurată de serviciile fitosanitare din cadrul direcţiilor pentru agricultură
şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, în colaborare cu
autorităţile de sănătate publică judeţene, respectiv Autoritatea de Sănătate
Publică a Municipiului Bucureşti.
(3) Activitatea de informare a populaţiei poate fi
efectuată numai de către inspectori de specialitate.
(4) Inspectorul de specialitate, care îndeplineşte
activitatea de informare a populaţiei, este şi cel care reţine ciupercile
improprii pentru consumul uman şi asigură distrugerea lor. Pentru speciile de
ciuperci care nu figurează în lista ciupercilor admise pentru comercializare nu
se eliberează autorizaţie de comercializare.
Art. 9. - Modelul autorizaţiei de comercializare a
ciupercilor din flora spontană, precum şi formarea şi modul de lucru al inspectorilor
de specialitate vor fi stabilite prin ordin al ministrului agriculturii şi
dezvoltării rurale, în termen de 30 de zile de la
intrarea în vigoare a prezentei legi.
Art. 10. - (1) Constituie contravenţie nerespectarea
prevederilor art. 2 şi 5 şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la
2.000 lei la 4.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea
sancţiunilor sunt efectuate de către inspectorul de specialitate.
Art. 11. - Prevederile prezentei legi referitoare la
contravenţii se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001
privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 12. - Lista ciupercilor comestibile din flora
spontană ale căror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise este
stabilită prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în
termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi**).
*) Republicată în temeiul prevederilor art. V lit. i) din titlul III din Legea nr. 363/2007 privind combaterea
practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu
consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind
protecţia consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 899 din 28 decembrie 2007, dându-se
textelor o nouă numerotare.
Legea nr. 30/2006 privind
regulile de sănătate publică la folosirea ciupercilor din flora spontană a fost
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 din 7 martie 2006 şi a mai fost modificată prin Legea nr.
5/2007 pentru modificarea alin. (2) al art. 8 din Legea nr. 30/2006 privind
regulile de sănătate publică la folosirea ciupercilor din flora spontană,
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I,
nr. 28 din 16 ianuarie 2007.
**) A se vedea Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 246/2006 pentru stabilirea Listei
ciupercilor comestibile din flora spontană a căror recoltare sau achiziţie şi comercializare
sunt permise, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 367 din 27 aprilie 2006.