E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 42 din 13 iunie 1991

pentru modificarea si completarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 129 din 17 iunie 1991


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, publicata in Monitorul Oficial nr. 97 din 8 august 1990, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 1
    Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savirsit, urmatoarele fapte:
    a) efectuarea de acte sau fapte de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege;
    b) vinzarea ambulanta a oricaror marfuri in alte locuri decit cele autorizate de primarii sau prefecturi;
    c) conditionarea vinzarii unor marfuri de cumpararea unor marfuri;
    d) expunerea spre vinzare sau vinzarea de marfuri sau orice alte produse fara specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat;
    e) efectuarea de acte sau fapte de comert cu bunuri a caror provenienta nu poate fi dovedita, in conditiile legii;
    f) nedeclararea de catre agentii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision;
    g) cumpararea de marfuri sau produse in scop de revinzare, de la unitatile de desfacere cu amanuntul, de alimentatie publica, cantine, unitati de turism si alte unitati similare;
    h) omisiunea intocmirii si afisarii, in unitate, la locurile de desfacere sau servire, de catre agentii economici a preturilor si tarifelor, a categoriei de calitate a produselor sau serviciilor ori, acolo unde este cazul, a listei de preturi si tarife;
    i) refuzul furnizorului de a incheia contractul pentru livrarea produselor necesare consumului populatiei, stabilite prin hotariri ale Guvernului si repartizate pe baza de balanta;
    j) livrarea sau cumpararea, fara repartitie, a produselor prevazute la lit. i), in defavoarea titularilor de repartitie;
    k) neexpunerea la vinzare a marfurilor existente, vinzarea preferentiala, refuzul nejustificat al vinzarii acestora sau al prestarii de servicii cuprinse in obiectul de activitate al agentului economic;
    l) acumularea de marfuri de pe piata interna in scopul crearii unui deficit pe piata si revinzarii lor ulterioare sau al suprimarii concurentei loiale;
    m) depasirea, de catre agentii economici cu capital majoritar de stat, a nivelurilor maxime de preturi de vinzare cu ridicata sau de tarife stabilite prin hotariri ale Guvernului;
    n) depasirea de catre orice agent economic a adaosurilor maxime stabilite prin hotariri ale Guvernului, la formarea preturilor de vinzare cu amanuntul, indiferent de numarul verigilor prin care circula marfurile, cit si depasirea adaosurilor comerciale si celor de comision stabilite si declarate de catre agentii economici la organele fiscale;
    o) vinzarea cu lipsa la cintar sau masuratoare;
    p) falsificarea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse, precum si expunerea spre vinzare sau vinzarea de asemenea bunuri, cunoscind ca sint falsificate sau substituite".
    2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 2
    Constituie contraventii faptele prevazute in art. 1 lit. a) - k), daca nu au fost savirsite in astfel de conditii incit sa fie considerate, potrivit  legii penale, infractiuni si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) faptele de la lit. d) si h), cu inchisoare contraventionala de la 15 zile la 2 luni sau amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei;
    b) faptele de la lit. c) si f), cu inchisoare contraventionala de la o luna la  3 luni sau amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei;
    c) faptele de la lit. a), b), e), g), i), j) si k), cu inchisoare contraventionala de la 3 luni la 6 luni sau amenda de la 30.000 lei la 60.000 lei.
    Sanctiunile prevazute in alin. 1 se aplica si persoanelor din cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale si altor agenti economici, care, prin activitatea lor, au participat in orice mod la savirsirea faptelor ce constituie contraventii, potrivit prezentei legi.
    Amenzile pot fi aplicate si persoanelor juridice, iar limitele minime si maxime se dubleaza.
    Contraventiile prevazute de prezenta lege se constata de catre corpurile de control comercial ale prefecturilor si primariilor municipale si orasenesti, imputernicitii primariilor comunale, organele Garzii financiare, organele controlului financiar si ale politiei."
    3. Dupa articolul 2 se introduc articolele 2^1 si 2^2, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 2^1
    In cazul in care agentul constatator apreciaza ca sanctiunea amenzii este indestulatoare, aplica amenda procedind potrivit dispozitiilor Legii nr. 32/1968.
    In caz contrar, procesul-verbal de constatare se trimite de indata judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savirsita contraventia.
    Presedintele judecatoriei fixeaza termen de urgenta, cu citarea contravenientului.
    Completul de judecata este format dintr-un singur judecator.
    Judecatorul se pronunta asupra legalitatii si temeiniciei procesului-verbal si, dupa caz, aplica sanctiunea si ia masura confiscarii ori anuleaza procesul-verbal.
    Contravenientul poate cere reexaminarea cauzei in termen de 24 de ore de la pronuntare, daca a fost prezent la dezbateri, sau de la comunicare, daca a fost lipsa.
    Procurorul poate cere reexaminarea cauzei in termen de 24 de ore de la pronuntare.
    Cererea de reexaminare se solutioneaza, de urgenta, in complet format din 2 judecatori.
    Hotarirea data in cererea de reexaminare este definitiva.
    Participarea procurorului la judecata este obligatorie.
    Art. 2^2
    In cazul in care contravenientul nu a achitat cu rea-credinta amenda in termen de 30 zile de la raminerea definitiva a sanctiunii, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe raza careia s-a savirsit contraventia, in vederea transformarii amenzii in inchisoare contraventionala, tinind seama de partea din amenda care a fost achitata.
    La primul termen de judecata, instanta poate acorda contravenientului, la cererea acestuia, un termen de 30 de zile in vederea achitarii integrale a amenzii.
    In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. 2, instanta procedeaza la transformarea amenzii in inchisoare contraventionala.
    Prevederile art. 2^1 alin. 3, 4 si 6 - 10 se aplica in mod corespunzator.
    Executarea sanctiunii inchisorii contraventionale se prescrie in termen de 1 an de la data raminerii definitive a hotaririi."
    4. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 3
    Faptele prevazute la art. 1 lit. l) - p) constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, daca prin legea penala nu se prevede o pedeapsa mai mare.
    Hotaririle de condamnare privind pe comercianti se comunica la registrul comertului."
    5. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 4
    Marfurile sau produsele care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savirsirea vreuneia din faptele prevazute de art. 1 lit. a), b), d), e), g) si j), daca sint ale contravenientului sau ale agentului economic, ca si sumele de bani si lucrurile dobindite, in mod vadit, prin savirsirea contraventiei se confisca si se valorifica in conditiile legii, contravaloarea lor facindu-se venit la bugetul administratiei centrale de stat.
    Beneficiile obtinute ilicit de persoanele fizice sau juridice din activitatile prevazute de art. 1, precum si incasarile in intregime din vinzarea marfurilor a caror provenienta nu poate fi dovedita, se preiau ca venit la bugetul administratiei centrale de stat sub forma unui impozit de 100 la suta".
    6. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 5
    Infractiunile de luare de mita, trafic de influenta si primire de foloase necuvenite, comise de agentii constatatori, organele de urmarire penala sau de judecata a faptelor ce constituie contraventii sau infractiuni prevazute de prezenta lege, se pedepsesc in conformitate cu dispozitiile art. 254, 256 si 257 din Codul penal, ale caror minim si maxim se majoreaza cu cite 2 ani".
    7. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 6
    Prevederile prezentei legi se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, ale Codului penal si ale Codului de procedura penala.
    Infractiunile prevazute de art. 3 se urmaresc si se judeca dupa procedura de urgenta prevazuta pentru infractiunile flagrante."
    8. Dupa articolul 6 se introduce articolul 6^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 6^1
    Aplicarea sanctiunilor prevazute de prezenta lege nu inlatura raspunderea disciplinara a faptuitorilor."
    Art. 2
    Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se va republica, dindu-se articolelor o noua numerotare.

    Senatul a adoptat prezenta lege in sedinta din 11 iunie 1991.

                    PRESEDINTELE SENATUI
                academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    Adunarea Deputatilor a adoptat prezenta lege in sedinta din 11 iunie 1991.

                PRESEDINTELE ADUNARII DEPUTATILOR
                      MARTIAN DAN

    In temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului si a Presedintelui Romaniei,
    promulgam Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite si dispunem publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei.

                   PRESEDINTELE ROMANIEI
                        ION ILIESCU




SmartCity5

COMENTARII la Legea 42/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 42 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    My name is Bianca Colman . My c,r,y,p,t,o was stolen, which was an unfortunate thing for me. The situation started when I got an email at work alerting me to an attempted login from Indonesia on my wallet. The email directed me to a link where I could reset my password. My computer froze for several minutes after I clicked on the link. After rebooting, I saw that my wallet had been compromised and that all of my funds had been removed. However fortunately for me, thanks to LOST RECOVERY MASTERS, I was able to recover my stolen funds. You can also contact them if you require their services Contact info: Website (https ://lost recovery masters. com/ ) Email(Support @ lost recovery masters. com) or What s app +44(7537)-105921
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu